Træf det rette valg VIA Uddannelsesguide VIA University College

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Træf det rette valg VIA Uddannelsesguide 2014. VIA University College"

Transkript

1 Træf det rette valg VIA Uddannelsesguide 2014

2 2

3 Find din vej

4 2014 Kolofon Redaktion: Kommunikationsafdelingen Lisbeth Katborg Bjerre (ansv.) Design: 1508 A/S Tryk: Bording A/S Sat i: VIA Type Oplag:

5 INDHOLD 06 Velkommen 08 Hvad er en professionsbachelor? 10 Study in English 12 VIA Sundhed 16 Bandagist 17 Bioanalytiker 18 Ergoterapeut 19 Ernæring & Sundhed 20 Fysioterapeut 21 Psykomotorisk terapeut 22 Sygeplejerske 23 Global Nutrition & Health (UK) 24 VIA Lærer 28 Lærer 30 VIA Pædagogik 34 Diakoni & Socialpædagogik 35 Pædagog 36 VIA Socialfaglig 40 Kristendom, Kultur & Kommunikation (3K) 41 Socialrådgiver 42 VIA Design & Business 46 Design & Business 47 Designteknolog 48 Tekstildesign, Håndværk & Formidling 49 Design & Business (UK) 50 Design, Technology & Business (UK) 60 VIA Business & Administration 64 Administrationsbachelor 65 Markedsføringsøkonom 66 International Sales & Marketing Management (UK) 67 Marketing Management (UK) 68 Value Chain Management (UK) 70 VIA Ingeniør 74 Bygningsingeniør 75 Maskiningeniør 76 Civil Engineering (UK) 77 Engineering in Information & Communication Technology (UK) 78 Engineering in Materials Science & Product Design (UK) 79 Global Business Engineering (UK) 80 Mechanical Engineering (UK) 82 VIA Konstruktion & Teknologi 86 Byggetekniker 87 Bygningskonstruktør 88 Kort- & Landmålingstekniker 89 Produktionsteknolog 90 Produktudvikling & Teknisk integration 92 Architectural Technology & Construction Management (UK) 93 Construction Technology (UK) 94 Campus 96 Herning 98 Holstebro 100 Horsens 102 Randers 104 Silkeborg 106 Viborg 108 Aarhus C 110 Aarhus N 52 VIA Animation & Storytelling 56 Multiplatform Storytelling & Production 57 Character Animation (UK) 58 Computer Graphic Arts (UK) 59 Graphic Storytelling (UK) 112 Praktiske oplysninger 113 Kom tilbage til VIA efter mere uddannelse

6 Velkommen er Danmarks største professionshøjskole, og hos os kan du vælge mellem mere end 40 videregående uddannelser. Mulighederne er mange. Vil du være ingeniør, designer, sygeplejerske, lærer, fysioterapeut, bygningskonstruktør, pædagog, bioanalytiker, markedsføringsøkonom eller måske karakteranimator og leve af at lave tegnefilm? VIA har uddannelser for enhver smag, og alle studier er bygget op af teoretisk undervisning på uddannelsesstedet og praktikophold ude på rigtige arbejdspladser. Har du lyst til at rejse til udlandet, mens du studerer, er der også rig mulighed for det.

7 Mulighederne er mange. Hvad vælger du? Som studerende er du tilknyttet en campus, hvor du møder masser af andre unge. Det giver et inspirerende studiemiljø med fælles bibliotek, kantine, fester og café. Samtidig får du mulighed for at arbejde sammen med studerende fra andre fag, og nogle gange er der også fælles undervisning på tværs af uddannelser. I denne uddannelsesguide kan du læse om alle VIAs videregående uddannelser og vores otte campusser. Desuden fortæller nuværende studerende om deres studievalg og drømme for fremtiden. Og tidligere studerende beretter om deres faglighed og arbejdsliv. Du kan også læse mere på VIAs hjemmeside via.dk, hvor vi har samlet interviews med studerende om deres fag, praktik, særlige projekter, ophold i udlandet og jobmuligheder. VIA har campusser i Herning, Holstebro, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg og Aarhus. Det betyder, at der er mange uddannelsesmuligheder, uanset hvor du bor.

8 Hvad er en professionsbachelor? En professionsbachelor er en uddannelse, der er målrettet bestemte job, f.eks. lærer, sygeplejerske eller ingeniør. Det er en mellemlang videregående uddannelse, der varer 3-4 år. Uddannelsen indeholder både teori og praksis. Det vil sige, at du kommer ud i praktik på rigtige arbejdspladser og får afprøvet det, du har lært i undervisningen. På studiet er der også mange praktiske øvelser, som supplerer teorien. På den måde bliver undervisningen aldrig ensformig. Du kan også forvente skriftlige opgaver, forelæsninger, klasseundervisning og gruppearbejde. Alle uddannelser afsluttes med et bachelorprojekt, hvor du fordyber dig i et emne, som du synes er særligt spændende eller relevant. Højt fagligt niveau VIA har en lang række specialiserede videncentre, der arbejder med forskning og ny viden inden for VIAs fagområder. Det er en viden, der bruges i undervisningen, og som sikrer, at din uddannelse har et opdateret og fagligt højt niveau. På VIAs campusser får du desuden adgang til moderne uddannelsesbiblioteker, der tilbyder de fysiske og digitale materialer, du får brug for i løbet af din uddannelse. Praktik i alle uddannelser På alle VIAs uddannelser er der praktikperioder, hvor du kommer ud på offentlige og private arbejdspladser. Her får du mulighed for at prøve dit fag af i praksis under vejledning af erfarne medarbejdere. Praktikken sikrer, at din uddannelse løbende forholder sig til den virkelige verden. Og du får indblik i det arbejdsliv, der venter, når du er færdig med din uddannelse. Praktikken varer samlet mellem ½ og 1½ år.

9 Tag til udlandet Du kan vælge at tage din praktik eller et udvekslingsophold i udlandet. VIA samarbejder med praktik- og uddannelsesinstitutioner over det meste af verden. Som studerende har du derfor mange muligheder for at supplere din uddannelse med et udlandsophold. Tag til England, Tyskland, Australien eller Kina. Prøv dit fag af i en anden kultur, oplev et anderledes studiemiljø og få et internationalt netværk mens du læser. Kreative idéer At få en god idé og lade den blive til virkelighed kan være svært. I VIA har vi fokus på, at studerende lærer at være kreative og nyskabende. På alle campusser er der etableret studentervæksthuse, der afholder faglige workshops og events om innovation og iværksætteri. Hvis du som studerende overvejer at starte egen virksomhed, kan du også få professionel vejledning af undervisere og rådgivere. Samarbejde med andre fag I VIA kommer du til at arbejde sammen med studerende fra andre uddannelser. Det kan være i valgfag eller projekter, hvor I hver især bruger jeres faglighed til en fælles løsning. Det er lærerigt, og du bliver klogere på dig selv og de andre faggrupper. Tværfaglige projekter forbereder dig også på livet som færdiguddannet. Ude på arbejdsmarkedet vil du nemlig ofte samarbejde med mennesker, der har en anden faglig baggrund. Job og karriere Professionsbachelorer fra VIA arbejder på både private og offentlige arbejdspladser eller skaber deres egen virksomhed. Uanset hvilket fag, du vælger, er der mange muligheder for at bygge videre på din uddannelse. Som professionsbachelor kan du efter- og videreuddanne dig på VIAs mange kurser og diplomuddannelser. Diplomuddannelserne tager udgangspunkt i din faglighed og giver dig den nyeste teori og viden, så du kan stå endnu stærkere i din praksis. Du har også mulighed for at videreuddanne dig på universitetet og tage en mastereller kandidatuddannelse. Er du i tvivl? At vælge uddannelse er for mange en stor beslutning. Derfor har du måske brug for råd og vejledning til at finde den uddannelse, der passer til dig og dine fremtidsønsker. På alle vores uddannelser er der dygtige og kompetente studievejledere, som du kan få en grundig snak med om dit valg. På VIAs hjemmeside via.dk kan du finde telefonnumre og mailadresser til alle vores studievejledere. De vil gerne hjælpe med svar på små og store spørgsmål, så du får valgt den uddannelse, der passer til dig.

10 Study in English Har du lyst til at blive en del af et internationalt studiemiljø, kan du søge ind på en af VIAs engelsksprogede uddannelser. Her foregår al undervisning på engelsk, og du går på hold med både danske og udenlandske studerende. Mod til at tale og skrive på engelsk Udgangspunktet for at vælge en engelsksproget uddannelse er ofte en interesse for det internationale område, og at du har lyst til både at tale og skrive på engelsk. Uanset hvilken uddannelse, du vælger, får du et bredere og internationalt perspektiv på dit fag og en unik forståelse for globale sammenhænge. Undervejs vil du også opleve, at dit engelske ordforråd udvikler sig og forbedres. 16 internationale uddannelser VIA har i alt 16 engelsksprogede uddannelser inden for sundhed, design, business, animation og storytelling, ingeniørfaget samt konstruktion og teknologi. Nogle af de samme uddannelser udbydes også på dansk. Andre kan du kun vælge med engelsk som undervisningssprog. Kom på besøg Du kan læse om VIAs internationale uddannelser i denne uddannelsesguide. Har du spørgsmål eller lyst til at besøge en af uddannelserne, er du meget velkommen til at kontakte studievejlederen det pågældende sted. Vi skal snart besøge en virksomhed, der eksporterer 95 procent af sin produktion til udlandet. Med en international uddannelse tror jeg klart, at jeg har en styrkejobmæssigt sådan et sted. Thomas Winther Jørgensen Studerende Value Chain Management

11 I starten kan der være mange ord, man er nødt til at slå op. Men jeg kom hurtigt ind i de internationale fagudtryk, for i klassen og i gruppearbejde er du nødt til at forklare dig på engelsk. Nathalie Claire Moxon Studerende på Global Nutrition & Health

12 VIA SUNDHED Indhold 16 Bandagist 17 Bioanalytiker 18 Ergoterapeut 19 Ernæring & Sundhed 20 Fysioterapeut 21 Psykomotorisk terapeut 22 Sygeplejerske 23 Global Nutrition & Health (UK)

13

14 Gør en forskel VIA Sundhed Har du lyst til at arbejde med mennesker og sundhed? At tage en uddannelse, der bliver omsat i en praksis, der virkelig gør en forskel for andre? VIAs sundhedsuddannelser er for dig, der brænder for at forbedre andre menneskers levevilkår. Uanset hvilken uddannelse du tager inden for sundhedsområdet, vil du efterfølgende stå med mange valgmuligheder, hvad enten du vil i arbejde, videreuddannes eller tage erfaringerne med til udlandet. Nye tider, nye udfordringer På tværs af sundhedssektoren arbejdes der på at understøtte patienter, så de i højere grad kan udnytte egne ressourcer til at hjælpe sig selv den såkaldte patient empowerment. Det stiller nye krav til kompetencer og fokus for en lang række stillinger i sundhedssektoren både i forhold til det understøttende arbejde og i forhold til at udtænke nye måder at gøre tingene på. Det gælder for eksempel udvikling og anvendelse af velfærdsteknologi. Hvordan skaber vi bedre og mere effektive hjælpemidler, og hvordan spiller de sammen med behovet for menneskelig omsorg og pleje? Alsidige muligheder En af styrkerne ved at tage en sundhedsfaglig uddannelse er de alsidige muligheder, du har efterfølgende. Den enkelte uddannelse klæder dig på til at indtage mange og meget forskelligartede professioner. Mulighederne spænder fra omsorgsarbejde til den højt specialiserede afdeling på et sygehus, fra det kommunale til det private arbejdsmarked, fra undervisning til forskning. Mulighederne er dine med en sundhedsfaglig uddannelse.

15

16 2014 SUNDHED 16 VIA Bandagist Professionsbachelor Varighed: Studiestart: Uddannelsesby: Undervisningssprog: Adgangskrav: Se mere: 5½ år Vinter Jönkoping (Sverige) og Horsens Dansk og svensk Gymnasial eksamen samt specifikke adgangskrav via.dk/bandagist Vil du gerne kombinere sundhedsvidenskab med et håndværksmæssigt arbejde, så er bandagistuddannelsen det rigtige valg for dig. Bandagisten designer og udvikler tekniske hjælpemidler til patienter, der for eksempel mangler en arm eller et ben. Undervisningen Studiet består af tre dele og indeholder en kombination af teori og praksis. Du bliver undervist i både sundhedsfaglige og tekniske fag, bl.a. anatomi, fysiologi, psykologi, sygdomslære, biomekanik, matematik og ortopæditeknik. Uddannelsen begynder med en værkstedsteknisk grundskole på et halvt år, som foregår i Horsens. Herefter følger tre år i Jönköping, Sverige, hvor du bliver ortopædi-ingeniør. Til sidst har du to års turnustjeneste i et eller flere godkendte bandagerier i Danmark eller udlandet, hvor du får den praktiske erfaring, både klinisk og værkstedsteknisk, i konkrete behandlingssituationer. Under turnus får du løn. Uddannelsen har fokus på de håndværksmæssige færdigheder og de menneskelige aspekter, der indgår i de individuelle behandlingsforløb, hvor du sammen med en patient skal finde frem til den tekniske løsning, der giver størst livskvalitet. Jobmuligheder Bandagister er privatpraktiserende eller ansat i bandagerier, der er private virksomheder. Det meste af tiden foregår arbejdet i bandageriet, men ofte indgår bandagisten i de professionelle teams på hospitaler og institutioner. Bandagister har også gode internationale jobmuligheder, eksempelvis i uro- og sygdomsplagede lande. Efter- og videreuddannelse Har du lyst til at læse videre, kan du blandt andet søge ind på en af de medico-tekniske videreuddannelser. For eksempel masteruddannelse eller kandidatuddannelse i biomedicinsk teknik, cand. scient.med., eller den sundhedsfaglige kandidatuddannelse, cand. scient.san. Uddannelsens opbygning Værkstedsteknisk grundskole Varighed: 1/2 år Danmark, Horsens. Kendskab til de materialer, maskiner og værktøjer, som bandagister anvender Ortopædi-ingeniøruddannelse Varighed: 3 år Sverige, Jönköping 1. år ortopæditeknik Videnskabelig metodik, statistik Matematik Anatomi og fysiologi Psykologi Sygdomslære 2. år Biomekanik Anvendt mekanik og materialelære Ortopæditeknik 3. år Ortopæditeknik Valgfag Turnustjeneste Varighed 2 år Danmark eller udlandet Uddannelsen kombinerer traditionelle sundhedsfag og patientkontakt med godt håndværk. Vi lærer at lave individuelle løsninger hver gang, for mennesker er forskellige. Signe Sander Nielsen Studerende

17 VIA Bioanalytiker Professionsbachelor Varighed: Studiestart: Uddannelsesby: Undervisningssprog: Adgangskrav: Se mere: 3½ år Sommer og vinter Aarhus Dansk Gymnasial eksamen, gymnasiale enkeltfag eller social- og sundhedsassistentuddannelse samt specifikke krav via.dk/bioanalytiker Vil du arbejde analytisk og selvstændigt og beskæftige dig med den nyeste teknologi? Vil du være med til at finde de afgørende spor, der i sidste ende kan redde liv? Så bliv bioanalytiker! Undervisningen Uddannelsen består både af teori og praktik, og du får kompetencer inden for f.eks. bioanalyse, sundheds- og naturvidenskab. Den teoretiske del af uddannelsen foregår på Campus Aarhus N, og den praktiske del tager du på kliniske uddannelseslaboratorier i Midtog Nordjylland. Vi skaffer din praktikplads. Bioanalytikeruddannelsen er opbygget af 14 moduler. Hvert modul varer omkring 10 uger, og mange af modulerne indeholder en praktisk del. Netundervisning Du kan også tage bioanalytikeruddannelsen som delvis netundervisning, hvor du nogle dage kan følge undervisningen hjemmefra. Netundervisningshold starter i februar. Jobmuligheder Mange bioanalytikere arbejder på hospitalslaboratorier, hvor de analyserer f.eks. blod- og vævsprøver fra patienter. Andre arbejder i medicinalindustrien eller i laboratorier, hvor de er med til at udvikle ny viden, som kan munde ud i en ny behandling eller et nyt medicinsk præparat. Bioanalytikere kan også være med til at fremstille lægemidler og blodprodukter fra donorblod, ligesom de deltager i forebyggende arbejde og forskning. Eksempelvis deltager bioanalytikere i de landsdækkende screeninger for livmoderhalskræft, og på den måde er de med til at sikre tidlig diagnostik og behandling. Efter- og videreuddannelser Du kan videreuddanne dig ved at tage en kandidatuddannelse på universitetet, f.eks. Klinisk Videnskab og Teknologi eller Teknoantropologi. Du kan også tage en uddannelse i sundhedsvidenskab og efterfølgende deltage i forskning. Uddannelsens opbygning 1. semester (Modul 1 og 2) Bioanalytikerpraksis Praktik Humanbiologi og bioanalyse I 2. semester (Modul 3 og 4) Biokemi og bioanalyse I Bioanalytisk kvalitetssikring Praktik 3. semester (Modul 5 og 7) Tværprofessionel virksomhed foregår sammen med studerende fra andre sundhedsuddannelser Biokemi og bioanalyse II Praktik Hver eneste dag på arbejdet véd jeg, at jeg gør en forskel. Min analyse sikrer, at patienten får en præcis diagnose og en målrettet behandling. Tanya Julio Bioanalytiker ved Patologisk Institut, Aarhus Universitetshospital 4. semester (Modul 6 og 10) Humanbiologi og bioanalyse II Immunkemiske analyser Praktik 5. semester (Modul 8 og 9) Molekylærbiologiske og genetiske analyser Biomedicinsk laboratorieanalyse i et tværgående perspektiv 6. semester (Modul 11 og 12) Klinisk modul, vælg mellem: Mikrobiologi, Biokemi, Immunologi, Fysiologi og nuklearmedicin, og Patologisk anatomi Bioanalytisk udvikling og kvalitetssikring Praktik 7. semester (Modul 13 og 14) Valgmodul: Bioanalytisk praksis-, udviklings- og forskningsviden Bachelorprojekt

18 SUNDHED VIA Ergoterapeut Professionsbachelor Varighed: Studiestart: Uddannelsesby: Undervisningssprog: Adgangskrav: Se mere: 3½ år Sommer og vinter Holstebro og Aarhus Dansk Gymnasial eksamen, social- og sundhedsuddannelsen (trin 2 med specifik fagkombination) eller fire specifikke gymnasiale enkeltfag mv. via.dk/ergoterapeut Hvis du er optaget af samspillet mellem krop, psyke og omgivelser, er uddannelsen til ergoterapeut noget for dig. Som ergoterapeut arbejder du ud fra en grundlæggende forestilling om menneskers ret til meningsfuld aktivitet og indhold i hverdagen. Du bruger din faglige viden og din kreativitet til at skabe løsninger, der er skræddersyet til den enkelte. Undervisningen Uddannelsen veksler mellem teoretisk og klinisk undervisning, dvs. praktik. Den teoretiske undervisning foregår på uddannelsesstedet, mens den kliniske undervisning bl.a. foregår på genoptræningscentre, sundhedscentre, på sygehuse, specialskoler eller forskellige specialinstitutioner. I et spændende studiemiljø vil du møde engagerede og fagligt dygtige undervisere, som kan give dig udfordringer og støtte dig undervejs i din uddannelse. Studieformerne veksler og består både af forelæsninger, holdundervisning, dialogbaseret undervisning, gruppearbejde, problemorienteret projektarbejde, vejledning, supervision, selvstudier og øvelser. Og du vil få erfaringer med at skabe innovative og kreative løsninger sammen med institutioner og samarbejdspartnere i praksis. Jobmuligheder Som ergoterapeut kan du få ansættelse på f.eks. sygehuse, i det kommunale sundhedsvæsen, børneinstitutioner, genoptræningscentre, socialcentre, rehabiliteringscentre, ældreplejen, ved arbejdstilsynet, på dagcentre og specialskoler. Du kan også vælge at blive selvstændig og starte egen virksomhed. Efter- og videreuddannelse Som ergoterapeut kan du vælge at specialisere dig inden for det pædagogiske, det samfundsvidenskabelige og/eller det sundhedsvidenskabelige felt. Det gælder både diplomuddannelser, masteruddannelser, kandidatuddannelser og ph.d.-forskeruddannelsen. Som ergoterapeut tænker jeg i løsninger og muligheder i stedet for begrænsninger, når jeg skal hjælpe en borger med at håndtere sine dagligdagsaktiviteter. Det handler om at tænke ud af boksen. Camilla Louise Grauengaard Ergoterapeut på Vikærgården Uddannelsens opbygning 1. semester Ergoterapeutisk praksis Aktivitet i hverdagslivet 2. semester Forandringer i udførelsen af aktiviteter Grundlæggende rehabilitering 3. semester Arbejdsliv og arbejdsmiljø, sundhedsfremme og forebyggelse Ergoterapi og praktisk refleksion 4. semester Rehabilitering i forhold til fysiske og psykiske problemstillinger Rehabilitering i forhold til fysiske og psykiske problemstillinger II 5. semester Professionsudøvelse i en kompleks praksis Hjælpemidler og sundhedsfremme, samt forebyggelse i boligen og nærmiljøet 6. semester Arbejdsliv og arbejdsmiljø Sundhedsfremme og forebyggelse Ledelse og dokumentation og kvalitetsudvikling 7. semester Professionsfærdigheder og professionsudøvelse Bachelorprojekt

19 VIA Ernæring & Sundhed Professionsbachelor Varighed: Studiestart: Uddannelsesby: Undervisningssprog: Adgangskrav: Se mere: 3½ år Sommer Aarhus Dansk Gymnasial eksamen eller relevant erhvervsuddannelse. Desuden specifikke adgangskrav via.dk/ernaering Hvis du vil kombinere arbejdet med sundhed, kost, formidling og forebyggelse, er uddannelsen i Ernæring og Sundhed et spændende og udfordrende valg. Uddannelsen giver dig mange muligheder bagefter, i forhold til både job og videreuddannelse. Undervisningen De første seks moduler af uddannelsen er basisdelen. Den er ens for alle studerende og giver dig en grundlæggende viden om uddannelsens kerneområder, som er ernæring, fødevarer, sociologi, miljø, vejledning og formidling. Når du har afsluttet basisdelen, går du videre på specialedelen, som strækker sig over otte moduler. Her kan du vælge mellem forskellige studieretninger og specialisere dig inden for det område, netop du brænder for. Både på basisdelen og studieretningerne indgår der flere praktikperioder. Jobmuligheder Ernæring og Sundhedsuddannelsen giver dig adgang til forskellige jobfunktioner i det offentlige og private erhvervsliv, f.eks. inden for undervisning, sundhedsfremme og forebyggelse, kommunikation, behandling, ledelse og fødevarer og produktudvikling. Du kan bl.a. få ansættelse som projektmedarbejder, informationsmedarbejder i fødevarevirksomheder og som ernæringskonsulent i kommunalt regi. Nogle vælger at starte egen virksomhed med f.eks. vejledning i kostomlægning og sunde kostvaner. Efter- og videreuddannelse Der er mulighed for videreuddannelser på diplom-, master- eller kandidatniveau. Eksempelvis kandidatuddannelsen i Human Nutrition eller Gastronomy and Health ved Københavns Universitet eller kandidatuddannelsen i idræt og sundhed ved Syddansk Universitet. Uddannelsens opbygning 1. til 3. semester (modul 1-6) Basisdel: Folkesundhed Læring og forandring Fysiologi og anatomi Biokemi Ernæring og professionsintroduktion Praktik, 2 uger 4. til 6. semester (modul 7-12) Specialisering, vælg mellem følgende studieretninger: Sundhedsfremme, forebyggelse og formidling Klinisk diætetik Ledelse, fødevarer og service 7. semester (modul 13-14) Valgmodul Bachelorprojekt Jeg har fået indsigt i, hvordan man kommunikerer til forskellige målgrupper. Det er jo ikke nok kun at vide noget om ernæring. Jeg skal også vide, hvordan man får folk til at ændre adfærd. Katrine Primdal Indehaver af KøkkenNinjaerne

20 SUNDHED VIA Fysioterapeut Professionsbachelor Varighed: Studiestart: Uddannelsesby: Undervisningssprog: Adgangskrav: Se mere: 3½ år Sommer og vinter Holstebro og Aarhus Dansk Gymnasial eksamen eller social- og sundhedsuddannelse samt specifikke adgangskrav via.dk/fysioterapeut Interesserer du dig for krop og bevægelse? Kan du lide at lave målbare resultater, og har du selv en god fysik og er psykisk robust? Så er uddannelsen til fysioterapeut noget for dig. Som fysioterapeut kommer du helt tæt på andre mennesker. Og går du efter en uddannelse med internationale muligheder, er dette det rette sted. Undervisningen På uddannelsen til fysioterapeut får du viden om krop og bevægelse, og du lærer om behandling og om forebyggelse af led- og muskelskader. Du får undervisning i idræt og bevægelse, anatomi og fysiologi samt en række fag som sociologi, sundhedsøkonomi, psykologi og kommunikation. Vores mål er at give dig et højt fagligt niveau, menneskelig indsigt og et godt håndelag. I løbet af din uddannelse skal du flere gange ud på en fysioterapeutisk arbejdsplads. Den del af uddannelsen kalder vi klinisk undervisning (praktik), og den kan bl.a. foregå på sygehuse, kommunale genoptræningscentre og privatklinikker. Jobmuligheder Som fysioterapeut kan du f.eks. arbejde med genoptræning og behandling af patienter på hospitaler, i kommunale sundhedscentre og rehabiliteringscentre eller i idrætsorganisationer. Du kan også beskæftige dig med sundhedsfremme, rehabilitering og behandling af fysiske skader. Mange fysioterapeuter vælger også at blive selvstændige og åbne egen klinik, f.eks. med fokus på træning, diagnosticering, behandling, rådgivning og undervisning. Efter- og videreuddannelse Du kan videreuddanne dig på diplom-, master- og kandidatniveau. Lige nu kan det f.eks. være kandidatuddannelsen i fysioterapi ved Syddansk Universitet eller videreuddannelser inden for det sundhedsfaglige område, men flere professionsrettede kandidatuddannelser er på vej. Du kan også følge faglige kurser og specialistuddannelser. Uddannelsens opbygning 1. semester Fag, profession og studie Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning Praktik i to uger 2. semester Identifikation og analyse af bevægelse og aktivitet Fysisk aktivitet i sundhed og genoptræning Praktik i to uger 3. semester Tværprofessionel virksomhed Undersøgelse, diagnostik og differential-diagnostik Jeg har en stor interesse for kroppen, dens opbygning og funktion. Men fysioterapi er mere end det. Vi arbejder også med sammenhængen mellem krop og psyke. 4. semester Udredning og behandling Belastningsskader og degenerative forandringer Praktik i fire uger 5. semester Klinisk ræsonnering og beslutningstagning Samfund, sundhed og forebyggelse Praktik i ni uger 6. semester Kvalitetssikring Praktik i 10 uger 7. semester Valgmodul Bachelorprojekt Wikki Lund Hansen Studerende

21 VIA Psykomotorisk terapeut Professionsbachelor Varighed: Studiestart: Uddannelsesby: Undervisningssprog: Adgangskrav: Se mere: 3½ år Sommer og vinter Randers Dansk Gymnasial eksamen samt adgangsgivende samtale via.dk/psykomotorik Vil du udfordres på krop og sjæl? Er du tiltrukket af selvstændighed og lederskab? Så er uddannelsen til psykomotorisk terapeut noget for dig. Psykomotorikuddannelsen er til dig, der kan lide at arbejde med komplekse problemstillinger og er nysgerrig i forhold til menneskelige relationer. Undervisningen Uddannelsen veksler mellem teori og praksis, hvor du selv inddrages aktivt. Den integrerer viden fra de natur- og sundhedsvidenskabelige, de pædagogiske og psykologiske samt de samfundsvidenskabelige områder. Gennem fagene får du viden om, hvordan menneskets krop hænger sammen, hvordan den fysiske og psykiske del er forbundet, og hvordan de påvirker hinanden. Og du tilegner dig metoder i forhold til at videreformidle og bruge denne viden som udøvende psykomotorisk terapeut. En stor del af undervisningen og projektarbejdet foregår i grupper. Desuden svarer praktikken samlet til et halvt år i løbet af hele uddannelsen. Hvis du vil til udlandet, er der mulighed for både praktikforløb og deciderede studieophold i Europa. Jobmuligheder Som psykomotorisk terapeut kan du arbejde med forskellige målgrupper og have mange jobfunktioner. Du kan f.eks. blive underviser eller konsulent inden for ergonomi og arbejdsmiljø, sundhed og træning, eller du kan arbejde inden for motorik- og handicapområdet eller i psykiatrien. Desuden vælger en del psykomotoriske terapeuter at blive selvstændige og starte egen virksomhed. Efter- og videreuddannelse En professionsbachelor i afspændingspædagogik og psykomotorik giver direkte adgang til pædagogiske kandidatuddannelser, der udbydes af Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU) i Aarhus. Optagelse på den tværfaglige sundhedsuddannelse, cand.scient. san., kan ske efter et halvt års suppleringskursus. Uddannelsens opbygning 1. semester Psykomotorik en sundhedspædagogisk profession Faglige grundbegreber 2. semester Krop, observation og refleksion, praktik Krop, relation og kommunikation 3. semester Tværfagligt fællesmodul tværprofessionel virksomhed Psykomotorisk behandling 4. semester Den professionelle rolle behandling, praktik Psykomotorisk gruppeundervisning 5. semester Den professionelle rolle undervisning af grupper, praktik Psykomotoriske specialområder 6. semester Samfund, gruppe og individ Tværfaglighed og psykomotorik, praktik 7. semester Valgmodul Bachelorprojekt Jeg har valgt uddannelsen, fordi jeg har lyst til at blive klogere på psyken, og hvad der foregår i os mennesker mentalt, når vi arbejder med kroppen. Nanna Larsen Studerende

22 SUNDHED VIA Sygeplejerske Professionsbachelor Varighed: Studiestart: Uddannelsesby: Undervisningssprog: Adgangskrav: Se mere: 3½ år Sommer og vinter Holstebro, Horsens, Randers, Silkeborg, Thisted, Viborg og Aarhus Dansk Gymnasial eksamen eller fire enkeltfag. Dertil erhvervserfaring eller social- og sundhedsuddannelsen samt specifikke adgangskrav via.dk/sygeplejerske Går du efter en uddannelse, hvor du dagligt kan gøre en forskel? Er du god til at omgås mange forskellige slags mennesker? Og vil du gerne lære et fag, der kan bruges i hele verden? Så bliv sygeplejerske og kom til at arbejde i et fag, hvor du konstant udvikler dig fagligt og personligt. Undervisningen Uddannelsen veksler mellem 60 procent teoretisk og 40 procent klinisk undervisning (praktik). Den teoretiske undervisning foregår på uddannelsesstedet, mens den kliniske undervisning foregår på sygehusene, i den kommunale hjemmepleje, i psykiatrien og på uddannelsesstedernes færdighedslaboratorier. Idéen med færdighedslaboratoriet er, at du får mere ballast og udvikler dine praktiske kompetencer, inden du møder patienterne. Hvis du har lyst til at opleve verden, så har du alle muligheder som sygeplejestuderende. Du kan f.eks. vælge at tage til Australien, Thailand, England eller Spanien på studie- eller praktikophold. Læs på nettet Du kan også tage sygeplejerskeuddannelsen som netundervisning. Her får du en blanding af digitalt baseret undervisning, mødedage i Viborg og klinisk undervisning på udvalgte kliniksteder i Viborg, hvor der er særlig fokus på brug af digitale muligheder i sygeplejen. I praktikken får man bekræftet fra både patienter og kollegaer, at ens arbejde virkelig betyder noget. Joen Brahms Kock Studerende Jobmuligheder Ud over de mange muligheder på sygehusene kan du også vælge at arbejde i f.eks. hjemmeplejen, på ældrecentre, i sundhedscentre, i lægekonsultationer, hos Arbejdstilsynet eller på private klinikker. Desuden giver en autorisation som sygeplejerske dig adgang til at arbejde i udlandet. Efter- og videreuddannelse Du kan f.eks. tage en specialuddannelse for sygeplejersker i psykiatrisk sygepleje, intensiv sygepleje, anæstesiologisk sygepleje, infektionshygiejne, kræftsygepleje eller som sundhedsplejerske. Desuden har du adgang til kandidatuddannelsen i sygepleje, cand.cur., og en række tværfaglige kandidatuddannelser. Når du har arbejdet som sygeplejerske i et par år, kan du også vælge at prøve kræfter med en masteruddannelse, f.eks. Master i Public Health. Uddannelsens opbygning 1. semester Fag og profession Sundhed og sygdom 2. semester Somatisk sygdom og lidelse Grundlæggende klinisk virksomhed (praktik) 3. semester Tværprofessionel virksomhed Kronisk syge patienter og borgere i eget hjem 4. semester Relationer og interaktioner Psykisk syge patienter/ borgere og udsatte grupper 5. semester Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed Akut og kritisk syge patienter/borgere 6. semester Kompleks klinisk virksomhed (praktik) Selvstændig professionsudøvelse (praktik) 7. semester Valgmodul Bachelorprojekt

Studiekatalog. administrationsbachelor. bioanalytiker ergoterapeut. fysioterapeut. lærer. pædagog radiograf. socialrådgiver.

Studiekatalog. administrationsbachelor. bioanalytiker ergoterapeut. fysioterapeut. lærer. pædagog radiograf. socialrådgiver. UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Studiekatalog administrationsbachelor. bioanalytiker ergoterapeut. fysioterapeut. lærer. pædagog radiograf. socialrådgiver. sygeplejerske Udgivet af University College Lillebælt,

Læs mere

Lærer Pædagog Pædagogisk assistent Sygeplejerske Fysioterapeut Psykomotorisk terapeut Tegnsprogstolk Tekstilformidler

Lærer Pædagog Pædagogisk assistent Sygeplejerske Fysioterapeut Psykomotorisk terapeut Tegnsprogstolk Tekstilformidler PROFESSIONS- HØJSKOLEN Katja Bender Sebbelov Kommunikationsmedarbejder T 41 89 70 65 kbs@ucc.dk Ledelsessekretariatet Campus Carlsberg 1799 København V T 41 89 70 00 www.ucc.dk Lærer Pædagog Pædagogisk

Læs mere

FEDT. Super. Studiemiljø. Studieophold i udlandet Oplev verden mens du tager en uddannelse STUDIEGUIDE 2013

FEDT. Super. Studiemiljø. Studieophold i udlandet Oplev verden mens du tager en uddannelse STUDIEGUIDE 2013 STUDIEGUIDE 2013 Super FEDT Studiemiljø Alt lige fra fredagsbar, fester og foredrag til engagerede undervisere og det nyeste grej Sådan kommer du ind Har du det, der skal til? Tjek vores adgangskrav og

Læs mere

Bliv bioanalytiker. Hvad laver en bioanalytiker?

Bliv bioanalytiker. Hvad laver en bioanalytiker? Bliv bioanalytiker Hvad laver en bioanalytiker? Bioanalytikere arbejder typisk på hospitalslaboratorier, hvor de analyserer prøver fra patienter, for eksempel blod- og vævsprøver. Nogle prøver tager bioanalytikeren

Læs mere

Oversigt over offentlige IT-uddannelser

Oversigt over offentlige IT-uddannelser Oversigt over offentlige IT-uddannelser Danmark 2011 Logoversioner LOGO TIL UBESTRØGET PAPIR / UNCOATED CFIR partnere FILNAVN djof_cmyk_uncoated.eps (cmyk /4-farvetryk) djof_pms_uncoated.eps (pantone)

Læs mere

Master- og Diplomuddannelser

Master- og Diplomuddannelser Master- og Diplomuddannelser 2008-2009 v i i i i i i i i i i v Master- og diplomuddannelser på Københavns Universitet 2008-2009 Redaktion: Malene Brandt, Kompetenceenheden, Københavns Universitet Redaktionen

Læs mere

se mod fremad Mod til at se fremad Rektors forord

se mod fremad Mod til at se fremad Rektors forord rektors forord se mod fremad til at Mod til at se fremad Rektors forord Undervejs i din uddannelse skal du træffe nogle vigtige valg, der kan få stor betydning for din videre færd som færdiguddannet kandidat.

Læs mere

MBA, MASTER og HD MBA, MASTER og HD

MBA, MASTER og HD MBA, MASTER og HD MBA, MASTER og HD MBA, MASTER og HD Efter- og videreuddannelse ved Aarhus Universitet, School of Business and Social Sciences 2 Hvorfor efter- og videreuddannelse? Hvorfor efterog videreuddannelse? Der

Læs mere

Karriereveje for psykologer. 19 inspirationsportrætter

Karriereveje for psykologer. 19 inspirationsportrætter Karriereveje for psykologer 19 inspirationsportrætter Psykologuddannelsen åbner for et væld af karriereveje. Psykologer ved noget om mennesker mennesker som medarbejdere, som forbrugere, som elever og

Læs mere

STUDIE- OG KARRIEREDAG

STUDIE- OG KARRIEREDAG STUDIE- OG KARRIEREDAG 4.-5. februar 2015 Odense Congress Center Sådan gør du Tilmeld dig de 3 oplæg, du har lyst til at høre! Har du problemer med tilmeldingen - eller spørgsmål - er du velkommen til

Læs mere

Learning seriously affects your brain

Learning seriously affects your brain STUDIEGUIDEN 2012 AAU-CPH.DK Learning seriously affects your brain www.aau.dk STUDIEGUIDE 2012 AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN 1 INDHOLD 3. VELKOMMEN 4. STUDIEFORMEN 5. SØJLERNE PÅ AAU-CPH VELKOMMEN TIL

Læs mere

Karriere en verden af muligheder

Karriere en verden af muligheder Karriereeftermiddag 29. april 2014 Kl. 13.30-17.00 Karriere en verden af muligheder I dette katalog finder du information om: Tidsplan for oplæg Indhold i oplæg Kort præsentation af deltagende institutioner

Læs mere

Læs om... Et fælles løft Journalistiske arbejdspladskurser med afsæt i den enkelte medievirksomhed er en kursusform, der vinder indpas.

Læs om... Et fælles løft Journalistiske arbejdspladskurser med afsæt i den enkelte medievirksomhed er en kursusform, der vinder indpas. #3 2014 Læs om... 4 6 12 14 16 18 19 20 22 2 Redaktion: Marlene Jørgensen (ansv.), Klaus Hollmann, Christina Jo Larsen, Lars Bo D. Hansen, Stine Charlotte Hansen og Ralf Andersson Design: Sanne Timmermann

Læs mere

De fire gymnasiale uddannelser

De fire gymnasiale uddannelser De fire gymnasiale uddannelser De følgende fire gymnasiale uddannelser forbereder dig til at kunne fortsætte på en videregående uddannelse. hf hhx htx stx højere forberedelseseksamen, 2-årig uddannelse

Læs mere

Elever fra afgangsklasserne på Køge Handelsskole har måske et ekstra kort på hånden til eksamen

Elever fra afgangsklasserne på Køge Handelsskole har måske et ekstra kort på hånden til eksamen SJ 1. JUNI - 15. AUGUST 2006 WWW.UA.DK 14. ÅRGANG NR. 5 PRIS KR. 29.75 MØBELPOLSTRER Der er grøde i det gamle fag møbelpolstring Der er stigende efterspørgsel efter møbelpolstrere med fornemmelse for både

Læs mere

STUDIEGUIDE KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI. Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI

STUDIEGUIDE KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI. Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI 1 STUDIEGUIDE KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI 2 3 LÆS MERE OM DE ENKELTE UDDANNELSER FRA SIDE 20 EN VIFTE AF UDDANNELSER STUDIER

Læs mere

Sygeplejerske. - en verden af muligheder

Sygeplejerske. - en verden af muligheder Sygeplejerske - en verden af muligheder 1 Sygeplejerske - en verden af muligheder Redaktion: Dansk Sygeplejeråd Foto: Lizette Kabré Layout: Dansk Sygeplejeråd Tryk: Shultz ISBN 87-7266-310-3 Grafisk Enhed

Læs mere

UDDANNELSER DER STYRKER VELFÆRDEN

UDDANNELSER DER STYRKER VELFÆRDEN KORT OG GODT OM UCC ucc.dk UDDANNELSER DER STYRKER VELFÆRDEN Hos UCC ved vi, at det BÅDE kræver mod og faglighed at arbejde med læring, pædagogik OG sundhed Indhold PROFESSIONSHØJSKOLEN UCC I 4 professionsbacheloruddannelser

Læs mere

HVEM GARANTERER FOR FAGLIGHEDEN?

HVEM GARANTERER FOR FAGLIGHEDEN? ANNONCE DENNE UDGIVELSE ER ET INDSTIK FRA EUROPEAN MEDIA PARTNER ANNONCE Fremtidens Uddannelser NR 2 FEBRUAR 2015 MED FOKUS PÅ STUDIEVALG 2015 2. udgave! DANMARKS 8 UNIVERSITETER Mød dem her KVOTE 2 Hvad

Læs mere

DIÆTISTEN TEMA VIDEREUDDANNELSE. Efter- og videreuddannelsesmuligheder for kliniske diætister. Erfaringer med diplom- og masteruddannelserne

DIÆTISTEN TEMA VIDEREUDDANNELSE. Efter- og videreuddannelsesmuligheder for kliniske diætister. Erfaringer med diplom- og masteruddannelserne Nr. 92. April 2008. 16. årgang DIÆTISTEN TEMA VIDEREUDDANNELSE Efter- og videreuddannelsesmuligheder for kliniske diætister Erfaringer med diplom- og masteruddannelserne Psykologiske interventioner i kostvejledning

Læs mere

2) at kvalificere den studerende til at kunne formidle samfundsmæssige mål og værdier til alle uanset sproglig og kulturel baggrund,

2) at kvalificere den studerende til at kunne formidle samfundsmæssige mål og værdier til alle uanset sproglig og kulturel baggrund, 0 Indhold 1 Uddannelsens formål 2 Peter Sabroes idégrundlag, didaktik og pædagogik 5 Studievejledning og faglig vejledning 5 Praktik 8 Uddannelsens elementer fordelt på 7 semestre: Mål og rammer 12 Uddannelsens

Læs mere

MBA, MASTER OG HD EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE 2012/2013 AU EXECUTIVE

MBA, MASTER OG HD EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE 2012/2013 AU EXECUTIVE MBA, MASTER OG HD EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE 2012/2013 AU EXECUTIVE 2 Efter- og videreuddannelse det handler om DIN karriere Efter- og videreuddannelse det handler om DIN karriere Det har været af stor

Læs mere

Det er rådets faglige helhedsvurdering, at udbuddet opfylder kriterierne for relevans og kvalitet på tilfredsstillende vis.

Det er rådets faglige helhedsvurdering, at udbuddet opfylder kriterierne for relevans og kvalitet på tilfredsstillende vis. Professionshøjskolen VIA University College Rektor Harald Mikkelsen Birgitte Ashorn Quelle Sendt pr. e-mail: viauc@via.dk, hm@viauc.dk, baq@viauc.dk Positiv akkreditering af eksisterende udbud af professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

Den pædagogiske assistent

Den pædagogiske assistent pædagogisk Den pædagogiske assistent En pædagogisk håndværker Indhold Forord 3 Om sorte huller og en uddannelses dna Indledning ved Nanett Borre 4 Håndværker med værktøjskassen i orden Cecilie Bogh 8 Den

Læs mere

Forord... 2. Visioner, formål og mål... 4. Undervisningsformer, studie- og læringsaktiviteter... 7. Indhold, fag, forløb og evaluering...

Forord... 2. Visioner, formål og mål... 4. Undervisningsformer, studie- og læringsaktiviteter... 7. Indhold, fag, forløb og evaluering... Studieordning 2012 Læreruddannelsen i VIA Indhold Forord... 2 Hvad er en studieordning?... 3 Visioner, formål og mål... 4 Visioner for Læreruddannelsen i VIA... 4 Formål og mål for læreruddannelsen...

Læs mere

Så velfærdskæden ikke hopper af... teori i praksis. 10 eksempler på et styrket samspil mellem teori og praksis i professionsbacheloruddannelserne

Så velfærdskæden ikke hopper af... teori i praksis. 10 eksempler på et styrket samspil mellem teori og praksis i professionsbacheloruddannelserne Så velfærdskæden ikke hopper af... teori i praksis PRAKSIS I TEORIEN 10 eksempler på et styrket samspil mellem teori og praksis i professionsbacheloruddannelserne Indhold 1. At flytte uddannelsen ud til

Læs mere

Gør tanke til handling VIA University College. Lokal undervisningsplan for Pædagogisk Assistentuddannelsen

Gør tanke til handling VIA University College. Lokal undervisningsplan for Pædagogisk Assistentuddannelsen Gør tanke til handling Gør VIA tanke University til handling College VIA University College Lokal undervisningsplan for Pædagogisk Assistentuddannelsen Gør tanke til handling VIA University College VIA

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Ifølge Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som pædagog skal praktikstedet udarbejde en praktikstedsbeskrivelse med virkning fra 1. august 2007. Skabelon til praktikstedsbeskrivelse

Læs mere

Birkerød Gymnasium, hf, IB & kostskole

Birkerød Gymnasium, hf, IB & kostskole Birkerød Gymnasium, hf, IB & kostskole 2014 2 velkommen Moderne undervisningsmiljø. Jeg er glad for at kunne byde velkommen til Birkerød Gymnasium, HF, IB & Kostskole (BG). BG er stærkt forankret lokalt,

Læs mere

Pædagoguddannelsen og læreruddannelsen

Pædagoguddannelsen og læreruddannelsen Pædagoguddannelsen og læreruddannelsen Redegørelse til Folketinget UNDERVISNINGSMINISTERIET - MARTS 2004 Pædagoguddannelsen og læreruddannelsen Redegørelse til Folketinget Marts 2004 Pædagoguddannelsen

Læs mere