Klagefristen i patientforsikringslovens 15, stk. 2, og søgsmålsfristen i 16, stk. 2.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagefristen i patientforsikringslovens 15, stk. 2, og søgsmålsfristen i 16, stk. 2."

Transkript

1 Klagefristen i patientforsikringslovens 15, stk. 2, og søgsmålsfristen i 16, stk. 2. Klagefristen i patientforsikringslovens 15, stk. 2. Ifølge patientforsikringslovens 15, stk. 2, skal en klage til Patientskadeankenævnet indgives inden tre måneder efter, at klager har fået meddelelse om Patientforsikringens afgørelse. Hvis en klage sendes til Patientforsikringen inden klagefristens udløb, anses klagen for at være rettidig, idet Patientforsikringen har pligt til at videresende klagen, jf. forvaltningslovens 7, stk. 2. Den dag, hvor afgørelsen meddeles (kommer frem) til den klageberettigede, medregnes ikke i klagefristen. Hvis klagefristen udløber en lørdag eller en søn- eller helligdag, forlænger nævnet fristen til førstkommende hverdag. Hvis en skadelidt har ladet sig repræsentere ved en egentlig partsrepræsentant i henhold til forvaltningslovens 8, f.eks. en advokat, er Patientforsikringen både berettiget og forpligtet til at meddele afgørelsen til partsrepræsentanten. Fristen regnes da fra det tidspunkt, hvor afgørelsen er kommet frem til partsrepræsentanten. Hos Patientforsikringen er det normal praksis, at afgørelsen sendes samme dag, som den er datostemplet. I tvivlstilfælde, herunder hvor nævnet modtager klagen samme dag, som klagefristen udløber, kontakter nævnet Patientforsikringen for at høre, hvornår afgørelsen er sendt. Patientskadeankenævnet kan se bort fra overskridelse af klagefristen, når der er særlig grund hertil, jf. lovens 15, stk. 3. Nævnet er restriktiv med at tillade realitetsbehandling af klager, hvor klagefristen er udløbet. Hvis Patientforsikringen ikke har givet (fyldestgørende) klagevejledning, suspenderer nævnet klagefristen, indtil (en fyldestgørende) klagevejledning er givet. Efter en konkret vurdering vil klagefristen ligeledes kunne suspenderes i andre tilfælde. Det kan være i tilfælde, hvor Patientforsikringens afgørelse lider af alvorlige begrundelsesmangler, eller hvis klager på grund af helbredsmæssige forhold har været forhindret i at indbringe klagen rettidigt, eller når der har været flere på hinanden følgende (del)afgørelser fra Patientforsikringen, som har bevirket, at det har været vanskeligt for klager at overskue de enkelte klagefrister.

2 Nævnet er ved administrationen af klagefristen opmærksom på reglen i forvaltningslovens 17, hvoraf følger, at klagefristen kan være afbrudt. Det fremgår af denne bestemmelse, at hvor adgangen til at påklage afgørelsen er tidsbegrænset, som i patientforsikringsloven, og begæringen om aktindsigt fremsættes efter, at afgørelsen er meddelt parten, men inden klagefristens udløb, kan myndigheden bestemme, at klagefristen afbrydes. Klagefristen løber i så fald videre fra det tidspunkt, hvor aktindsigtsafgørelsen er meddelt parten, dog således, at restklagefristen er mindst 14 dage. Nævnet er også opmærksom på reglen i forvaltningslovens 20, stk. 3. Ifølge reglen kan klagefristen være afbrudt, idet skadelidte inden fristens udløb kan have begæret sagen genoptaget i Patientforsikringen. Klagefristen løber i så fald videre fra det tidspunkt, hvor den nye afgørelse er meddelt skadelidte, dog med en restklagefrist på mindst 14 dage. Det er den klageberettigede, der bærer risikoen for, at klagen er nået (rettidigt) frem til nævnet. Dette følger af domspraksis. Vestre Landsrets dom afsagt den 4. september 2003 (15. afd. B ). Patientskadeankenævnet afviste en klage som indgivet for sent. Der var ikke særlige grunde til at bortse fra fristoverskridelsen. Nævnet lagde vægt på, at nævnet først havde modtaget klagen den 17. januar 2002, det vil sige 3 uger efter fristens udløb. Nævnet lagde også vægt på det generelle princip om afsenders risiko, hvilket indebærer, at klager bærer risikoen for, at klagen indbringes rettidigt. Nævnet lagde videre vægt på, at klager ved Patientforsikringens afgørelse af 28. september 2001 havde modtaget korrekt klagevejledning. Patientskadeankenævnet blev indstævnet for landsretten med påstand om at anerkende, at klagen var modtaget rettidigt, subsidiært at der forelå omstændigheder, der gjorde, at Patientskadeankenævnet skulle behandle klagen uanset fristoverskridelsen. Landsretten frifandt Patientskadeankenævnet under henvisning til, at risikoen for, at sagsøgerens klage var nået frem til sagsøgte, påhvilede sagsøgeren. Der var endvidere ikke grundlag for at anse klagen for at være kommet frem til nævnet på et tidligere tidspunkt end den 17. januar 2002,

3 hvorfor klagen var indleveret for sent. Landsretten fandt, at der ikke var særlige omstændigheder, der gav grundlag for at tilsidesætte nævnets skøn og dermed ikke særlige grunde til at bortse fra klagefristen. J.nr En gravid kvinde havde været i behandling med Fontex/Fondur på grund af nervøs spisevægring, og umiddelbart efter fødslen konstaterede man, at barnet manglede tommelfingrene på begge hænder og havde en ekstra pegefinger på hver hånd. Patientforsikringen traf afgørelse den 6. december 2002, hvorved der blev givet afslag på erstatning efter patientforsikringslovens 1, stk. 1, og 2, stk. 1, idet barnets misdannelser ikke fandtes at være en følge af den medicinske behandling. Sagen blev påklaget til nævnet i et brev af 20. august Af klagen fremgik, at kvinden først modtog Patientforsikringens afgørelse den 15. juli 2003, og det var anført, at brevet var bortkommet i forsendelsen. Klager ringede den 8. juli 2003 til Patientforsikringen og fik ved brev af samme dato tilsendt et nyt eksemplar af afgørelsen, som blev sendt til den af kvinden på det tidspunkt opgivne adresse, som var en anden end den, afgørelsen oprindeligt var fremsendt til. I følgebrevet fra Patientforsikringen var det anført, at afgørelsen kunne påklages til nævnet, inden 3 måneder fra modtagelsen af brevet. Klager gjorde herefter gældende, at ankefristen løb 3 måneder fra den 15. juli Patientskadeankenævnet afviste ved en formandsafgørelse klagen som for sent indgivet. Nævnet lagde vægt på, at Patientforsikringen havde fremsendt afgørelsen til den i anmeldelsen anførte adresse, og at forsendelsen ikke efterfølgende blev modtaget retur fra Post Danmark, samt at kvinden på intet tidspunkt havde meddelt adresseændring til Patientforsikringen. Nævnet lagde også vægt på, at Patientforsikringen i et brev af 24. oktober 2002 bad kvinden oplyse navn og adresse på hendes praktiserende læge, og at brevet blev sendt til samme adresse som afgørelsen, og at det blev besvaret af klager den 28. oktober 2002.

4 Nævnet lagde til grund, at afgørelsen af 6. december 2002 blev sendt til den korrekte adresse, og at afgørelsen blev modtaget 1-2 dage efter denne dato, hvorfor klagefristen var overskredet. Nævnet fandt ikke, at der forelå sådanne omstændigheder, at der var grundlag for at se bort fra fristoverskridelsen. Klagevejledningen i Patientforsikringens følgebrev af 8. juli 2003 kunne ikke give anledning til en anden vurdering. J.nr En mand blev opereret for karmisdannelse svarende til 11. og 12. brysthvirvel og 1. lændehvirvel med henblik på at stoppe en forværring af gener i form af lammelser i benene, styringsbesvær af benene og vandladningsproblemer, der havde været til stede i over et år. Patientforsikringen traf afgørelse den 14. december 2001, hvor der blev meddelt boet efter manden afslag på erstatning efter patientforsikringslovs 2, stk. 1, nr Sagen blev påklaget ved brev af 15. marts Brevet blev imidlertid ikke modtaget i Patientskadeankenævnet, ligesom klagers fax af 6. maj 2002 heller ikke var modtaget. Patientskadeankenævnet afviste klagen. Nævnet fandt, at klagen over Patientforsikringens afgørelse ikke var modtaget i Patientskadeankenævnet før den 1. august 2002, hvor den af klager blev fremsendt pr. fax. Nævnet lagde vægt på, at der i Patientforsikringens afgørelse af 14. december 2001 blev givet korrekt klagevejledning, og at klager hverken i sin klage eller i sit brev af 10. september 2002 var fremkommet med oplysning om sådanne forhold, der kunne tale for at bortse fra klagefristen. Nævnet lagde endvidere vægt på, at hverken afsendelse af brev af 15. marts 2002 eller fax af 6. maj 2002 var dokumenteret. Søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2. Ifølge patientforsikringslovens 16, stk. 2, skal en afgørelse indbringes for landsretten, inden 6 måneder efter, at den er meddelt. Denne frist kan kun suspenderes, når der foreligger helt særlige tilfælde. Eftersom søgsmålsfristen fremgår af patientforsikringsloven, har nævnet pligt til at vejlede om fristen, jf. forvaltningslovens 26. Ankevejledningen fremgår af nævnets afgørelsesbrev.

5 Når søgsmålsfristen er udløbet, har nævnets afgørelse formel retskraft. Afgørelsen kan herefter ikke af adressaten eller af andre med fornøden retlig interesse søges anfægtet ved indbringelsen for domstolene. Andre parter end skadelidte, f.eks. forsikringsselskabet, kan have en forventning om, at afgørelsen efter søgsmålsfristens udløb ikke anfægtes ved domstolene. Kammeradvokaten nedlægger på nævnets vegne påstand om sagens afvisning ved domstolene, hvis søgsmålsfristen er overskredet. Det fremgår af de nedenfor refererede domme, at der kan foreligge særlige omstændigheder, som kan begrunde, at der bortses fra fristoverskridelsen. Sagsøger kan i en stævning mod ankenævnet nedlægge påstand om ændring af en enkelt erstatningspost, f.eks. erhvervsevnetabsprocenten og efterfølgende efter retsplejelovens regler udvide påstanden til også at omfatte andre poster, f.eks. godtgørelse for varigt mén. Det er en betingelse for, at påstanden kan udvides til endnu en erstatnings- eller godtgørelsespost, at den administrative rekurs i forhold til nævnet som foreskrevet i patientforsikringsloven er udnyttet for hver enkelt post, jf. også Vestre Landsrets dom af 4. juni 2002 (B ), omtalt i nævnets årsberetning for 2002, side 56. Såfremt forberedelsen ved retten ikke er afsluttet, har parterne med respekt for den krævede udnyttelse af den administrative rekurs til Patientskadeankenævnet fri adgang til at udvide påstandene jf. retsplejelovens 357 modsætningsvis. Såfremt sagsøger ønsker at udvide påstandene, efter at forberedelsen er afsluttet og inden domsforhandlingen, vil nævnet, med mindre særlige forhold gør sig gældende, ikke protestere mod udvidelsen. Hvis nævnet protesterer, kan retten meddele tilladelse hertil, hvis betingelserne i retsplejelovens 363 er opfyldt. Sagsøgers adgang til efter sagsanlæg at udvide påstanden til f.eks. også at omfatte varigt mén vil - i hvert fald i praksis - formentlig ikke blive begrænset af, at der er gået mere end 6 måneder, efter at afgørelsen om mén er meddelt klager, hvis retssagen vedrørende blot én af erstatnings- eller godtgørelsesposterne er anlagt inden søgsmålsfristens udløb.

6 Det er en fast procedure i nævnet, at en afgørelse afsendes samme dag, som den er datostemplet, og at den afsendes med A-post. Afgørelsen er derfor som et helt overvejende udgangspunkt fremme hos adressaten dagen efter afsendelsen. Man kan ikke pålægge nævnet at anvende anbefalet post eller afleveringsattest. Det er sagsøger, der skal sandsynliggøre, at der er begået fejl eller, at der foreligger forhold, der afkræfter formodningen for, at afgørelsen er kommet frem dagen efter afsendelsen. Dette er på linie med afgørelser fra Højesteret og Vestre Landsret vedrørende naturbeskyttelseslovens 88, stk. 1, jf. Højesterets kendelse af 2. oktober 1998 (sag 116/1998) og Vestre Landsrets dom af 12. februar 1998 (6. afd. B ). I begge sager blev det fastslået, at bevisbyrden for, at en afgørelse ikke var kommet frem dagen efter dateringen, påhvilede sagsøger. Sag anlagt én dag for sent blev herefter afvist. Østre Landsret dom afsagt den 31. oktober 2003 (15. afd. B ). Under en doppler-undersøgelse af halskarrene fik en mand en blodprop i hjernen med nedsat kraft i højre side og koordinationsbesvær til følge. Forud for doppler-undersøgelsen var der blevet påvist forsnævring især af højre halspulsåre, blodprop i højre øje samt følgetilstande efter sukkersyge i form af nervebetændelse og tegn på kranspulsårebetændelse. Patientforsikringen fandt ved afgørelse af 21. april 1994, at betingelserne i patientforsikringslovens 1, stk. 1, ikke var opfyldt, idet mandens skade i overvejende grad skyldtes hans grundsygdom i form af udtalt åreforkalkning. Patientskadeankenævnet tiltrådte ved en afgørelse af 4. januar 1995 Patientforsikringens afgørelse, idet nævnet fandt, at betingelserne for at anse skaden for erstatningsberettigende efter patientforsikringslovens 2, stk. 1, nr. 1, og 4, ikke var opfyldt. Afgørelsen indeholdt oplysning om adgangen til domstolsprøvelse og fristen herfor. Mandens advokat indbragte ikke afgørelsen for landsretten inden den i patientforsikringslovens 16, stk. 2, fastsatte frist på 6 måneder, og manden anlagde sag mod sin advokat med påstand om erstatning. Samtidig anmodede han Patientskadeankenævnet om at genoptage sagen under henvisning til nye lægelige oplysninger samt udtalelser fra Arbejdsskadestyrelsen og Retslægerådet. Patientskadeankenævnet afslog at genoptage sagens behandling, idet de nye oplysninger ikke fandtes væsentlige for sagens afgørelse. Manden indstævnede herefter Patientskadeankenævnet for

7 landsretten med principal påstand om erstatningsansvar efter patientforsikringslovens 2, stk. 1, nr. 4, og subsidiær påstand om, at Patientskadeankenævnet blev pålagt at genoptage sagen. Landsretten afviste sagsøgers principale påstand, da det var ubestridt, at Patientskadeankenævnets afgørelse ikke var indbragt for landsretten inden 6 måneder efter, at afgørelsen var meddelt. Det fremgår af dommens præmisser, at der ikke forelå sådanne særlige omstændigheder, som kunne begrunde, at der kunne ses bort fra fristoverskridelsen. Endvidere frifandt landsretten Patientskadeankenævnet i øvrigt, idet der ikke var grundlag for at genoptage sagens behandling. Østre Landsrets dom afsagt den 31. januar 2003 (8. afd. B ). En mand blev af Patientforsikringen anset for erstatningsberettiget i henhold til patientforsikringslovens 3, stk. 1, jf. 2, stk. 1, nr. 1, for en behandling, han havde modtaget på et sygehus. Patientforsikringen tilkendte ham kr. (ekskl. renter) i godtgørelse for svie og smerte m.v. og kr. (ekskl. renter) i erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, hvilket Patientskadeankenævnet tiltrådte ved afgørelse af 27. november Retssagen blev anlagt den 30. maj Sagsøger gjorde under retssagen gældende, at sagen skulle fremmes. Til støtte herfor blev det anført, at sagen var anlagt inden søgsmålsfristens udløb, og at det måtte lægges til grund, at brevet med nævnets afgørelse først var kommet frem til sagsøgers advokat den 30. november 2001, samt at nævnet under de foreliggende omstændigheder havde bevisbyrden for, at afgørelsen var kommet frem til sagsøgers advokat før den 30. november Landsretten tog nævnets afvisningspåstand til følge. Landsretten lagde til grund, at nævnets afgørelse blev sendt den 27. november 2001 som A-post til sagsøgers advokat. Landsretten fandt, at der var en formodning for, at advokaten på sagsøgers vegne modtog afgørelsen før den 30. november 2001 og fandt, at sagsøger ikke havde godtgjort, at der var begået fejl, som afkræftede denne formodning. Landsretten lagde herefter til grund, at sagsøger havde modtaget nævnets afgørelse før den 30. november 2001 og fandt, at søgsmålsfristen herefter var overskredet, idet sagen først var indbragt for landsretten den 30. maj Sagen blev herefter afvist, da der ikke var oplyst om særlige omstændigheder, der kunne begrunde, at der blev set bort fra fristoverskridelsen.

8 Vestre Landsrets dom af 3. oktober 2002 (2. afd. B ). En kvinde blev udsat for et trafikuheld og blev indlagt på sygehus. Efter ulykken fik hun smerter i nakken, men røntgenundersøgelse viste intet brud eller ledskred. Der var efterfølgende mistanke om diskusprolaps i halsen. Kvinden fik foretaget en clowardoperation. Efterfølgende viste det sig, at knogleproppen var forskudt, hvorfor hun blev reopereret. Man foretog endvidere en kikkertundersøgelse af højre skulderled, hvor man fandt degenereret forreste ledkant. Patientforsikringen fandt, at kvinden ikke var påført en erstatningsberettigende skade, og at følgerne af clowardoperationen var relativt beskedne og hverken havde medført et varigt mén eller en forlænget sygeperiode. Patientskadeankenævnet ændrede ved afgørelse af 23. juli 1999 Patientforsikringens afgørelse og fandt, at kvinden var påført en erstatningsberettigende skade efter 2, stk. 1, nr. 1. Patientforsikringen fandt i en efterfølgende afgørelse af 21. marts 2000, at kvinden var berettiget til kr. (ekskl. renter) i godtgørelse for svie og smerte og ved endnu en afgørelse, at hun var berettiget til yderligere kr. (ekskl. renter) i godtgørelse herfor. Man meddelte afslag på erstatning for helbredelsesudgifter og andet tab, tabt arbejdsfortjeneste og erhvervsevnetab samt godtgørelse for varigt mén. Patientskadeankenævnet tiltrådte Patientforsikringens afgørelse den 13. marts 2001, men fandt som Patientforsikringen, at kvinden ikke var påført et varigt mén. Stævningen var dateret den 12. september 2001 og modtaget i landsretten den 13. september Landsretten afviste sagen, da der ikke var grundlag for at se bort for fristoverskridelsen. Landsretten udtalte, at det af nævnets afgørelse af 23. juli 1999 nærmere var beskrevet, hvilke forhold anerkendelsen gjaldt, og hvad den ikke gjaldt. Det fremgik af ordlyden i nævnets afgørelse, at der ikke anerkendtes ansvar for den primære behandling med særlig henvisning til, at det komplekse sygdomsbillede gjorde det vanskeligt at relatere symptomerne til skulderlidelsen, og at nævnet ikke havde anerkendt, at kvinden var blevet udsat for et selvstændigt mén i forbindelse med operationen. Landsretten lagde vægt på, at det derimod af nævnets afgørelse tydeligt fremgik, at der anerkendtes ansvar i forbindelse med knogleproppens fejlplacering, da der ikke var foretaget røntgenkontrol ved operationens afslutning. Nævnet havde tydeligt fastslået, at ansvar for skulderlidelsen og for varigt

9 mén i forbindelse med operationen ikke anerkendtes. Landsretten udtalte også, at nævnets afgørelse ikke af kvinden med rette kunne opfattes som en delafgørelse eller som uklar med hensyn til endeligheden af de afgørelser, som var indeholdt vedrørende skulderlidelsen og spørgsmålet om varigt mén. Klagevejledningen var ej heller uklar. Landsretten udtalte videre, at det forhold, at varigt mén på ny var omtalt i afgørelsen af 21. marts 2000 fra Patientforsikringen og på ny i afgørelse af 13. marts 2001 fra Patientskadeankenævnet ikke kunne være udtryk for en ny afgørelse, og at dette forhold således ikke kunne ændre på, at nævnets afgørelse var meddelt ved brev af 23. juli 1999 og dermed var endelig for så vidt angår denne post. Eftersom landsretten ikke fandt særlige omstændigheder, der kunne give grundlag for undtagelsesvist at se bort fra fristoverskridelsen, blev sagen afvist. Vestre Landsrets dom af 18. januar 2000 (3. afd. B ). En kvinde fik i 1996 fjernet galdeblæren. I forbindelse med operationen blev hun påført en patientskade. Patientforsikringen anerkendte skaden i henhold til 2, stk. 1, nr. 1, og tilkendte hende erstatning. Ved afgørelse af 27. august 1998 tiltrådte Patientskadeankenævnet afgørelsen. Sagen blev indbragt for landsretten den 7. april I første omgang havde sagen været indbragt dels den 26. februar 1999, dels den 26. marts 1999, men med forkert angivet sagsøgt. Landsretten afviste sagen. Retten udtalte, at retssagen først kunne anses for anlagt den 7. april 1999, da landsretten modtog stævning med angivelse af Patientskadeankenævnet som sagsøgt, og sagen var således anlagt efter søgsmålsfristens udløb. Idet der ikke forelå omstændigheder, der kunne begrunde, at der blev set bort fra fristoverskridelsen, blev sagen afvist. J.nr En mand havde fået foretaget en operation med fjernelse af højre nyre og urinleder som følge af en tumor i urinlederen.

10 Patientforsikringen traf afgørelse den 14. marts 2002, hvor manden blev meddelt afslag på erstatning efter patientforsikringslovens 2, stk. 1, nr Sagen blev påklaget ved brev af 26. marts 2002, og Patientskadeankenævnet tiltrådte ved afgørelse 2. januar 2003 Patientforsikringens afgørelse. I afgørelsen var der givet korrekt ankevejledning til landsretten. Mandens advokat gjorde efterfølgende gældende, at den kuvert, som nævnets afgørelse lå i, var dateret den 28. maj 2003, og at manden havde modtaget brevet med afgørelsen den 29. maj Advokaten gjorde gældende, at fristen for at indbringe sagen for landsretten skulle beregnes fra den 28. maj 2003, således at fristen udløb den 28. november Nævnet meddelte, at afgørelsen var afsendt den 2. januar 2003, hvorfor klagefristen løb fra denne dag, og henviste til, at afgørelsen ifølge fast procedure sendes til skadelidte samme dag, afgørelsen stemples.

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang Dækning af udgifter til advokatbistand Hjemmel og klageadgang 2010 Inden for den private forsikringsret har det længe været praksis, at nødvendige og rimelige advokatudgifter i personskadesager erstattes

Læs mere

PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE

PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE 23. MAJ 2011 PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE Østre Landsret har i en principiel dom om forældelse givet forsikringsselskabet og Patientskadeankenævnet medhold i, at den 10- årige

Læs mere

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003.

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. (Årsberetning 2003) Højesterets dom af 8. december 2003. En patient blev opereret for en nedgroet negl

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING 28. FEBRUAR 2013 LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING I en sag om pensionsforsikring har Østre Landsret taget stilling til principper vedrørende tilbud og accept om antagelse

Læs mere

D O M V.L. B 2669 12. Påstande. A, har nedlagt følgende påstande:

D O M V.L. B 2669 12. Påstande. A, har nedlagt følgende påstande: D O M afsagt den 8. juni 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Helle Krogager Rasmussen (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 2669 12 A (advokat Jesper Håkonsson, Horsens)

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. 1 Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 20/8 2009, at en erklæring fra skatteyderens revisor konstituerede

Læs mere

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen.

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-3739/CSI 7. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Den Sociale Ankestyrelse havde oplyst, at det er den overvejende hovedregel i sager om anerkendelse af en arbejdsskade at hjemvise spørgsmålet om ménfastsættelse

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Hydria Elektronik ApS Følfodvej 36 9310 Vodskov Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Energiklagenævnet

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM TILBAGEBETALING AF UBERETTI- GET ERSTATNING

HØJESTERETSDOM OM TILBAGEBETALING AF UBERETTI- GET ERSTATNING 14. MAJ 2012 HØJESTERETSDOM OM TILBAGEBETALING AF UBERETTI- GET ERSTATNING Højesteret har i en ny dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt havde fået udbetalt erstatning fra arbejdsskadeforsikringen

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 A (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. København, den 12. september 2012 J.nr. 2011-02-0350/SAF/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. Sagens tema: Advokat A, der var advokat for

Læs mere

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen.

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. (Årsberetning 2005) Patientskadeankenævnet kan vælge at forelægge en patientskadesag med særligt vanskelige problemstillinger for

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Krav om at undgå ergonomiske belastninger ved støvsugning af trapper

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Krav om at undgå ergonomiske belastninger ved støvsugning af trapper Nyhedsbrev nr. 07/ 2010 Arbejdsmiljøklagenævnet har i juni måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE 2. SEPTEMBER 2010 HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE Højesteret har i en ny kendelse endeligt afgjort spørgsmålet om, hvorvidt sagsøger ved allerede i stævningen at angive de medarbejdere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 108/2008 (1. afdeling) Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod FOA - Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten

Læs mere

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05 (A. F. Wehner, Henrik Bitsch og Karen Hald (kst.)) A (adv. Henrik Ravnild) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradv. v/ adv. Kim Holst) Erstatningsret:

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM WHIPLASH - ERHVERVSUDYG- TIGHEDSFORSIKRING - BEVIS

NY HØJESTERETSDOM OM WHIPLASH - ERHVERVSUDYG- TIGHEDSFORSIKRING - BEVIS 7. MARTS 2011 NY HØJESTERETSDOM OM WHIPLASH - ERHVERVSUDYG- TIGHEDSFORSIKRING - BEVIS Højesteret har den 19. januar 2011 afsagt dom om forsikringsdækning af en whiplash skade henhold til en erhvervsudygtighedsforsikring.

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-2904/MKJ 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Sfl 27, stk. 1, nr. 8, særlige omstændigheder

Sfl 27, stk. 1, nr. 8, særlige omstændigheder Indsat ved lov nr. 427 af 6. juni 2005. Det fremgår af de specielle bemærkninger til bestemmelsen i lovforslag nr. 110 af 24. februar 2005, at bestemmelsen er en videreførelse af skattestyrelseslovens

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 21. september 2011.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 21. september 2011. København, den 10. april 2013 Sagsnr. 2011-3815/6KR/TRA/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Selskab ApS klaget over indklagede. Sagens tema: Selskab ApS klager over indklagedes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. februar 2016 Sag 172/2015 Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network (advokat Anders Rynkebjerg) mod Mathiesen A/S (advokat Ulrik Bayer) og Sag 173/2015

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015. København, den 26. februar 2016 Sagsnr. 2015 3393/CBW 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Gorm Beck, Roskilde. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

rørende Kulturstyrelsens afgørelse om manglende tildeling af biblioteksafgift to titler

rørende Kulturstyrelsens afgørelse om manglende tildeling af biblioteksafgift to titler Biblioteksafgiftsnævnet Sekretariatet: Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf : 33 92 33 70 Fax : 33 91 33 88 E-mail : kum@kum.dk Web : www.kum.dk 1. maj 2013 Biblioteksafgiftsnævnets afgørelse

Læs mere

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Udtalt overfor ankenævnet for arbejdsløshedsforsikringen, at det blotte forhold, at afbrydelse af medlemskab af en arbejdsløshedskasse

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn 2012-19 Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Ombudsmanden rejste på baggrund af en konkret sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet og henholdsvis hendes forældre og bedsteforældre

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Til KL. Kommunerne og Ankestyrelsen skal genoptage nogle sager om ophør af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft

Til KL. Kommunerne og Ankestyrelsen skal genoptage nogle sager om ophør af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft Til KL Kommunerne og Ankestyrelsen skal genoptage nogle sager om ophør af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft Ankestyrelsen har netop offentliggjort en ny principafgørelse 75-15, der fastlægger praksis

Læs mere

Kommunens brev af 23. februar 2009, som blev afsendt den 24. februar 2009. Dette brev indeholdt svar på nogle af dine spørgsmål.

Kommunens brev af 23. februar 2009, som blev afsendt den 24. februar 2009. Dette brev indeholdt svar på nogle af dine spørgsmål. A Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-15 Telefonisk henvendelse: Man-tors 9-16, fre 9-15 Brøndby

Læs mere

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre.

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre. København, den 23. september 2013 Sagsnr. 2011-5139/SAF/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A. Sagens tema: Klager, der var mor til en pige, som

Læs mere

21.01.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder

21.01.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder 2007 Side 2 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1. UANSØGT AFSKED SOM FØLGE

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 30. marts 2009 Energimærke for ejendommen beliggende [...]

[...] over Energistyrelsen af 30. marts 2009 Energimærke for ejendommen beliggende [...] (Besparelser i energiforbruget) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive 02-03- 2011 TILSYNET Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Folkeblad har ved brev af 8. juli 2009 rettet henvendelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 Sag 257/2014 Per Munk Larsen (advokat Claus Guldbrand) mod Signe Fisker (advokat Jørgen Lykkegård) I tidligere instanser er der truffet beslutning

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse

Læs mere

K E N D E L S E. Advokat A har endvidere klaget over indklagedes salær på 155.800 kr. ekskl. moms.

K E N D E L S E. Advokat A har endvidere klaget over indklagedes salær på 155.800 kr. ekskl. moms. København, den 20. december 2012 Sagsnr. 2012-1401/CSI/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af klager klaget over indklagede. Sagens tema: Advokat A har

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 4. juni 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 4. juni 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 4. juni 2013 Sag 54/2013 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Troels Lind Pedersen, beskikket) og T2 (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere

Læs mere

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen)

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) Kendelse af 20. marts 1996. 95-39.865. En fond anset for at være erhvervsdrivende. Lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) I skrivelse af 5. maj 1995 har advokat

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM ANSVARSFRASKRIVELSE I STANDARDBETINGELSER

HØJESTERETSDOM OM ANSVARSFRASKRIVELSE I STANDARDBETINGELSER 16. SEPTEMBER 2010 HØJESTERETSDOM OM ANSVARSFRASKRIVELSE I STANDARDBETINGELSER Højesteret har i en ny dom statueret, at en ansvarsfraskrivelse i et vagtfirmas forretningsbetingelser, der var et helt sædvanligt

Læs mere

Ankenævnet for Investeringsforeninger

Ankenævnet for Investeringsforeninger Ankenævnet for Investeringsforeninger Østerbrogade 62, 4., 2100 København Ø Tlf. 3543 2506 Fax 3543 7104 Vedtægter for Ankenævnet for investeringsforeninger 1 Ankenævnet for investeringsforeninger og specialforeninger

Læs mere

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst. D O M afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1033 15 A (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj) mod C (advokat

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Om sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 23. februar 2001 oplyst:

Om sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 23. februar 2001 oplyst: Kendelse af 15. august 2001. 01-53.192. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab eftergivet. Årsregnskabslovens 62. Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen Statsautoriseret revisor K

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Forældelse og genoptagelse kirkeskat ikke medlem af folkekirken

Forældelse og genoptagelse kirkeskat ikke medlem af folkekirken - 1 Forældelse og genoptagelse kirkeskat ikke medlem af folkekirken - SKM2011.448.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten gav ved en kendelse af 5/5 2011 adgang til ekstraordinær

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg

Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0050 Klageren: XX 6100 Haderslev Indklagede: DSB Fjern- og Regionaltog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse uden billet.

Læs mere

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37.

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. (Christen Sørensen, Claus Vastrup og Niels Larsen) Advokat

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 *

DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 * DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 *»Traktatbrud direktiv 2000/60/EF Den Europæiske Unions vandpolitiske foranstaltninger vandområdeplaner offentliggørelse manglende rapportering til Europa-Kommissionen«I

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. marts 2014 (j.nr. 2013-0036197) Ikke part og anmodning

Læs mere

Sagsbehandling i den sociale ankestyrelse

Sagsbehandling i den sociale ankestyrelse Sagsbehandling i den sociale ankestyrelse Til brug for bedømmelsen af en førtidspensionssag havde den sociale ankestyrelse indhentet en speciallægeerklæring fra en læge, af hvem klageren ikke ønskede at

Læs mere

Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation

Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation Juli 216 Statistik 213 Statistik over afgørelser om svangerskabsafbrydelse, fosterreduktion og sterilisation i de regionale samråd og

Læs mere

Strandvejen 191, 9370 Hals - Landzonetilladelse - Anvendelse af sommerhus (fritidshus) til helårsbolig (jf. sommerhusbestemmelserne 40-41)

Strandvejen 191, 9370 Hals - Landzonetilladelse - Anvendelse af sommerhus (fritidshus) til helårsbolig (jf. sommerhusbestemmelserne 40-41) #BREVFLE Strandvejen 191 Hou 9370 Hals 17. december 2015 Strandvejen 191, 9370 Hals - Landzonetilladelse - Anvendelse af sommerhus (fritidshus) til helårsbolig (jf. sommerhusbestemmelserne 40-41) Aalborg

Læs mere

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0524 15 Handrupgaard Grundejerforening v/ formand Knud

Læs mere

D O M. Procesbevillingsnævnet har den 31. marts 2015 meddelt [indklagede] tilladelse til anke af dommen.

D O M. Procesbevillingsnævnet har den 31. marts 2015 meddelt [indklagede] tilladelse til anke af dommen. D O M afsagt den 10. december 2015 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Jens Hartig Danielsen og Helle Krogager Rasmussen (kst.)) i ankesag V.L. B 0656 15 [Indklagede] mod Advokatnævnet

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Tortgodtgørelse til efterladte (2014) Erstatningsansvarsloven har, siden den trådte i kraft i 1984, indeholdt en bestemmelse om, at den, der er ansvarlig for en retsstridig

Læs mere

KENDELSE. Klagen støttes i første række på, at Breeders of Denmark som klager skal anses som part i klagesagen.

KENDELSE. Klagen støttes i første række på, at Breeders of Denmark som klager skal anses som part i klagesagen. KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9/12 2015 i sag nr. KL-6-2015 Breeders of Denmark A/S (advokat Joan Vollertsen) mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (fuldmægtig Maria Nielsen) Resume af

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over Advokatfirma A, Aarhus C.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over Advokatfirma A, Aarhus C. København, den 27. juni 2014 Sagsnr. 2013-3301/LSK 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over Advokatfirma A, Aarhus C. Sagens tema: Klager har klaget over Advokatfirma

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 14. marts 2016 blev der i sag 320 2015-9364 AA mod Ejendomsmægler BB og Ejendomsmægler CC og Ejendomsmæglervirksomheden DD afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 22. juli 2015 har AA indbragt ejendomsmæglere

Læs mere

Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager

Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager Arbejdsskadestyrelsen 2. udgave 12. december 2006 Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Generelt om genvurdering og genoptagelse...

Læs mere

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Forbrugeren var berettiget til at ophæve købet af mangelfuld telefon, fordi den erhvervsdrivende ikke havde afhjulpet manglerne inden for rimelig tid.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. september 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. september 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. september 2010 Sag 121/2008 (1. afdeling) Panda Service & Holding ApS under konkurs ved kurator, advokat Finn Mejnertsen mod Jyske Bank A/S (advokat Jess Thiersen)

Læs mere

Vejledning i forbindelse med slettelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse

Vejledning i forbindelse med slettelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Vejledning i forbindelse med slettelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Betaling af kontingent for et medlem af en arbejdsløshedskasse var i nogen tid sket ved, at arbejdsløshedskassen havde trukket

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 8. december 2015 blev der i sag 306 2015-4061 AA mod Ejendomsmægler Anne-Marie Eybye [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 31. marts 2015 har AA indbragt ejendomsmægler Anne-Marie

Læs mere

Bekendtgørelse af børneloven

Bekendtgørelse af børneloven LBK nr 1817 af 23/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 17. september 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-8224 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige Teknisk sammenskrivning af bekendtgørelse 2009-12-14 nr. 1251 om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige som ændret ved BEK nr. 863 af 20/07/2011 Bemærk særligt 3 i BEK

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET J.nr. 15.00-0355-15

AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET J.nr. 15.00-0355-15 AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET J.nr. 15.00-0355-15 Klager: NN Indklagede: Hi3G Denmark ApS Scandiagade 8 2450 København SV CVR 26123445 Klagetema: Mobil aftaleforhold aftaleindgåelse - erstatning - bortkomst

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004 K E N D E L S E Banverket (advokat Anette Ryde, København) mod Nordjyske Jernbaner A/S (advokat

Læs mere

Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager

Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager Arbejdsskadestyrelsen 3. udgave 11. december 2009 Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Generelt om genvurdering og genoptagelse...

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2015 blev der i sag 274 2014-9570 AA BB mod CC DD Ejendomsmægler EE Ejendomsmægler Peter Norvig Ejendomsmægler FF Ejendomsmæglervirksomheden Living Homes A/S afsagt sålydende 1 Kendelse Ved

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i en redegørelse af 11. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i en redegørelse af 11. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 10. maj 2010 (J.nr. 2009-0020413) Revisionsvirksomhed frataget godkendelsen som revisionsvirksomhed og slettet i registeret over godkendte revisionsvirksomheder. Revisorlovens 29 og 14, stk.

Læs mere

Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post

Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post 20. marts 2014 KUI/BIL KIK/Masoe Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post Særlig vejledningsforpligtelse ved offentlige myndigheders overgang

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

Kapitel 1. Erstatningsomfang Dækningsområde

Kapitel 1. Erstatningsomfang Dækningsområde For skader der er indtrådt før den 1. januar 2004: Lovbekendtgørelse nr. 228 af 24. marts 1997, med de ændringer, der følger af 2 i lov nr. 395 af 2. juni 1999 og 17 i lov nr. 145 af 25. marts 2002 samt

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. København, den 12. november 2013 Sagsnr. 2011-2663/CHN/LOV 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret FORSKELLIGE PRISER PÅ HERREKLIP OG DAMEKLIP ER IKKE I STRID MED LIGESTILLINGSLOVEN Kontakt Marianne Granhøj Partner Direkte: +4538774680 Mobil: +4524274820 MRG@kromannreumert.com

Læs mere