Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001 K E N D E L S E Forlaget Magnus A/S (advokat Erik Bertelsen, Århus) mod Told- og Skattestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Berg) Denne kendelse angår spørgsmålet om erstatningspligt for indklagede (Told og Skat) på baggrund af Klagenævnets kendelse af 2. maj 2001 i sagen. Sagens omstændigheder kan sammenfattes således, idet der i øvrigt henvises til kendelsen af 2. maj 2001: Sagen angår et offentligt udbud af leverancer i elektronisk form af domme og lovstof m.m. på told- og skatteområdet foretaget af Told og Skat i oktober 2000 i henhold til Tjenesteydelsesdirektivet (direktiv 92/50 om samordning af fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige tjenesteydelsesaftaler som ændret ved direktiv 97/52). Fristen for afgivelse af tilbud var 27. november Klageren (Forlaget Magnus), der var interesseret i at afgive tilbud, stillede i november 2000 nogle skriftlige spørgsmål til Told og Skat om forståelsen af udbudsbetingelserne. Forlaget Magnus stillede herunder et spørgsmål om rækkevidden af en klausul i udbudsbetingelserne om, at der kunne tages

2 forbehold over for bestemmelserne i udbudsbetingelsernes udkast til kontrakt. 2. Told og Skat besvarede spørgsmålene i et brev af 22. november 2000 og udtalte herved bl.a., at der ikke var begrænsninger i tilbudsgivernes adgang til at tage forbehold overfor bestemmelserne i udkastet til kontrakt. I et brev af 22. november 2000 til Told og Skat gjorde Forlaget Magnus gældende, at udbudet var i strid med EU's udbudsregler, og at udbudet ved en eventuel klage til Klagenævnet for Udbud var i overhængende risiko for at gå om. Forlaget Magnus henviste herved bl.a. til klausulen om, at der kunne tages forbehold over for bestemmelserne i udkastet til kontrakt. Told og Skat svarede i et brev af 24. november 2001, at udbudet ikke var i strid med de gældende regler, og at det ville blive gennemført. Told og Skat gennemførte herefter udbudet. Forlaget Magnus afgav ikke tilbud, da man anså udbudsbetingelserne for så uklare, at man ikke fandt det muligt at udforme et tilbud. Der indkom tilbud fra en enkelt anden virksomhed, og Told og Skat indgik kontrakt med denne tilbudsgiver om leverancen. Forlaget Magnus indgav klage til Klagenævnet for Udbud, der i kendelsen af 2. maj 2001 statuerede: Klausulen i udbudsbetingelserne om, at der kunne tages forbehold over for udkastet til kontrakt, kunne sprogligt forstås sådan, at der kunne tages forbehold over for samtlige elementer i det udbudte, og en mere begrænset forståelse, som Told og Skat havde angivet over for Klagenævnet, var ikke blevet oplyst, da Forlaget Magnus spurgte, hvordan klausulen skulle forstås. Det var herefter fuldstændig uklart, hvad der var udbudt, hvorved Told og Skat havde overtrådt det EU-retlige gennemsigtighedsprincip, herunder det krav, der må anses indeholdt i EU's udbudsregler om, at et udbud skal indeholde en klar og præcis angivelse af det udbudte. Det var i strid med EU's udbudsregler, at Told og Skat i udbudsbetingelserne havde forbeholdt sig at afvise alle tilbud.

3 Klagenævnet annullerede Told og Skats beslutninger om at gennemføre udbudet i den foreliggende form og om at indgå kontrakt med tilbudsgiveren. For det tilfælde, at Told og Skat fortsat ønskede den pågældende ydelse, pålagde Klagenævnet endvidere Told og Skat at lovliggøre udbudet ved at foretage et nyt udbud med en klar angivelse af det udbudte. Ved begrundelsen af disse afgørelser henviste Klagenævnet til karakteren af Told og Skats overtrædelse af udbudsreglerne ved klausulen om forbehold over for bestemmelserne i kontraktsudkastet. Klagenævnet henviste desuden bl.a. til Forlaget Magnus' forudgående advarsel til Told og Skat om risikoen for, at udbudet ville blive annulleret. 3. Klagenævnet pålagde endvidere Told og Skat at betale sagsomkostninger til Forlaget Magnus med kr. Som følge af Klagenævnets kendelse af 2. maj 2001 er kontrakten med den valgte tilbudsgiver ikke blevet gennemført. Told og Skat har ikke udbudt ydelsen på ny og udfører den i stedet selv. Så vidt det er Klagenævnet bekendt, er Klagenævnets kendelse af 2. maj 2001 ikke blevet indbragt for domstolene. Ved klagens modtagelse udsatte Klagenævnet behandlingen af en erstatningspåstand fra Forlaget Magnus til behandling efter nævnets afgørelse vedrørende klagen i øvrigt. Erstatningspåstanden er herefter blevet behandlet efter afsigelsen af kendelsen af 2. maj Parterne har foretaget en særlig skriftveksling om erstatningsspørgsmålet, og erstatningsspørgsmålet har været behandlet på et møde den 7. september I forbindelse med mødet har Forlaget Magnus' administrerende direktør, Morten Arnberg, afgivet forklaring. Forlaget Magnus har endeligt nedlagt påstand om, at Told og Skat tilpligtes at betale en erstatning på ,27 kr. med sædvanlig procesrente af ,27 kr. fra erstatningspåstandens konkretisering den 21. maj Det beløb, der ikke påstås forrentet, udgøres af en advokatregning, der ikke var betalt på tidspunktet for den mundtlige forhandling vedrørende erstatningsspørgsmålet. Told og Skat har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært mod betaling af et mindre beløb.

4 4. Forlaget Magnus' erstatningspåstand fremkommer således: Interne udgifter Eksterne udgifter I alt ,00 kr ,27 kr ,27 kr. Posten interne udgifter fremkommer således: Produktionschef Peter Vestergaard 120 timer à kr. 329, ,60 kr. Direktør Morten Arnberg 40 timer à kr. 595, ,00 kr. Redationschef Inger Toft 120 à kr. 327, ,40 kr. Interne udgifter i alt ,00 kr. De angivne timer er de arbejdstimer, som de pågældende medarbejdere hos Forlaget Magnus angives at have anvendt på udbudssagen. De angivne timelønninger er beregnet af Forlaget Magnus' revisor. De eksterne udgifter fremkommer således: Cand. jur. Steen Treumer for juridisk rådgivning i henhold til regning af 12. december ,00 kr. Advokat Erik Bertelsen, for juridisk assistance 27. november til 15. december ,28 kr. Samme, for assistance 16. december 2000 til 14. marts 2000, dvs. i forbindelse med sagen for Klagenævnet ,99 kr. Samme, for assistance 1. april til 30. juni 2001, dvs. vedrørende erstatningskravet for Klagenævnet ,00 kr. I alt Med fradrag af de tilkendte sagsomkostninger ved Klagenævnets kendelse af 2. maj ,27 kr ,00 kr ,27 kr. Forlaget Magnus har i hovedtræk gjort gældende: Der kræves kun erstatning til dækning af Forlaget Magnus' udgifter som følge af udbudet, dvs.

5 den negative kontraktsinteresse. Der må henses til erstatningsreglernes samfundsmæssige funktion og formålet, og der bør således ikke stilles strenge krav til beviset for forlagets tab. Der foreligger årsagsforbindelse og adækvans, idet Told og Skat ved sin handlemåde har påført forlaget et tab, hvis størrelse mindst svarer til påstanden. Ikke alle interne udgifter er medregnet. Forlaget har gjort, hvad man kan, for at bevise tabets størrelse. Det bestrides, at forlaget har tilsidesat sin tabsbegrænsningspligt. Naturligvis har man været berettiget til at arbejde med udbudssagen, indtil man konstaterede, at man ikke kunne afgive tilbud som følge af udbudets udformning og derfor henvendte sig til Told og Skat herom. Der må også herved henses til, at Told og Skat fastholdt, at udbudet ikke var i strid med udbudsreglerne. Generelt bør en eventuel tvivl om tabets størrelse komme forlaget til gode. Steen Treumers regning af 12. december 2000 angår ikke andet end sagen. 5. Told og Skat har i hovedtræk gjort gældende: Ved erstatningsspørgsmålets afgørelse skal dansk rets almindelige erstatningsregler finde anvendelse, og der er ikke grundlag for at fastsætte en skønsmæssig erstatning. Forlaget Magnus' erstatningskrav er ude af proportioner. Man har ikke en gang afgivet tilbud, og man fik ved Klagenævnets kendelse af 2. maj 2001 kun tilkendt kr. i sagsomkostninger. Forlagets eksterne udgifter må høre under sagsomkostningerne. Regningen fra Steen Treumer synes at angå andre spørgsmål end udbudssagen. Endvidere er det ikke godtgjort, at Forlaget Magnus har lidt tab i forbindelse med sine medarbejderes arbejde med sagen. De pågældende medarbejdere skulle have haft løn alligevel, og direktøren har ikke fast arbejdstid. Under alle omstændigheder bør der i det højeste tillægges Forlaget Magnus erstatning for de udgifter, der er foranlediget af Told og Skats overtrædelse af udbudsreglerne. Denne overtrædelse kunne Forlaget Magnus konstatere allerede ved den første gennemgang af udbudsbetingelserne i oktober Ikke desto mindre gik der mere end en måned, før forlaget henvendte sig til Told og Skat og gjorde gældende, at udbudet var i strid med udbudsreglerne. En væsentlig del af de hævdede interne omkostninger angår arbejde, som Forlaget Magnus udførte med sagen i mellemtiden, og forlaget har tilsidesat sin tabsbegrænsningspligt ved at udføre dette arbejde.

6 6. Klagenævnet udtaler: Klagenævnets kompetence til at pålægge ordregivere at betale erstatning for overtrædelse af EU's udbudsregler er tillagt Klagenævnet ved 6, stk. 3, i den nugældende Lov om Klagenævnet for Udbud, dvs. lov nr. 415 af 31. maj Dette er sket som et led i Danmarks overholdelse af de såkaldte kontroldirektiver, dvs. direktiv 89/665 af 21. december 1989 om samordning af love og administrative bestemmelser vedrørende anvendelsen af klageprocedurerne i forbindelse med indgåelse af offentlige indkøbs- samt bygge- og anlægskontrakter (1. kontroldirektiv) og direktiv 92/13 af 25. februar 1992 om samordning af love og administrative bestemmelser vedrørende anvendelse af EF-reglerne for fremgangsmåden ved tilbudsgivning inden for vand og energiforsyning samt transport og telekommunikation (2. kontroldirektiv). Det fremgår forudsætningsvis af de to kontroldirektiver, at de nationale myndigheders administration af ordregivernes erstatningsansvar for overtrædelse af EU's udbudsregler skal have til formål at sikre, at udbudsreglerne overholdes. Det fremgår tilsvarende forudsætningsvis af forarbejderne til 6, stk. 3, i Lov om Klagenævnet for Udbud, at henlæggelsen af erstatningskompetencen til Klagenævnet har til formål at sikre, at de danske ordregivere overholder udbudsreglerne. Af de nævnte forarbejder fremgår desuden, at Klagenævnets erstatningsafgørelser skal træffes i overensstemmelse med dansk rets almindelige erstatningsregler. Af det anførte følger: Klagenævnets afgørelser om erstatningspligt for ordregivere i anledning af overtrædelse af EU's udbudsregler skal træffes i overensstemmelse med dansk rets almindelige erstatningsregler inden for disses sædvanlige rammer ud fra den grundholdning, at erstatningsafgørelserne bl.a. skal tjene præventive formål, dvs. at bidrage til at motivere ordregiverne til at overholde EU's udbudsregler. Det bemærkes herved, at dansk rets almindelige erstatningsregler giver tilstrækkelig mulighed for at træffe afgørelserne ud fra den nævnte grundholdning. Præventionshensynet er således en af de traditionelle begrundelser for erstatningsansvaret, og det

7 er fx også velkendt inden for dansk erstatningsret, at beviskravene kan variere efter sagens omstændigheder, herunder graden af den erstatningspligtiges»skyld«. 7. Der skal således ved Klagenævnets erstatningsafgørelser ikke stilles strenge krav til beviset for årsagsforbindelse og adækvans eller til beviset for tabets størrelse. Ordregivernes erstatningspligt skal være en realitet og må ikke neutraliseres ved beviskrav, som de erstatningsberettigede har vanskeligt ved at opfylde i praksis. Endvidere vil det kunne være påkrævet at foretage skønsmæssige erstatningsudmålinger. Det bemærkes herved, at sådanne erstatningsudmålinger er sædvanligt forekommende i almindelig dansk erstatningspraksis. Klagenævnet bemærker herefter om den konkrete sag: Told og Skats overtrædelse af udbudsreglerne ved, at man forbeholdt sig at afvise alle tilbud, har ikke påført Forlaget Magnus noget tab og er uden betydning for erstatningsspørgsmålet. Derimod er udbudsbetingelsernes klausul om forbehold over for bestemmelserne i kontraktsudkastet en væsentlig overtrædelse af udbudsreglerne. Væsentligheden er yderligere forstærket af Told og Skats svar på Forlaget Magnus' spørgsmål om forståelsen af klausulen og af forlagets forudgående advarsel om risikoen for Klagenævnets annullation af udbudet. Der findes ikke grundlag for at gå ud fra, at Forlaget Magnus skulle have tilsidesat sin tabsbegrænsningspligt. Told og Skats synspunkt herom går tilsyneladende ud på, at Forlaget Magnus straks ved modtagelsen af udbudsbetingelserne skulle have konstateret, at man ikke kunne give tilbud som følge af klausulen om forbehold over for bestemmelsen i kontraktsudkastet, og at forlaget derfor skulle have undladt at beskæftige sig yderligere med udbudet. Klagenævnet kan imidlertid ikke tiltræde dette synspunkt. Der var tale om en særdeles væsentlig ydelse inden for forlagets kerneområde, og det har været sagligt berettiget, at forlaget gjorde sit yderste for at analysere udbudet og dets forståelse og for at påvirke Told og Skat til at udforme udbudet klart. På baggrund af de generelle bemærkninger ovenfor om udøvelsen af Klagenævnets erstatningskompetence findes det tilstrækkeligt godtgjort, at de

8 angivne eksterne udgifter på ,27 kr. efter fradrag af de tidligere tildelte sagsomkostninger, dvs. udgifter til Steen Treumer og advokat, alle er påført Forlaget Magnus ved Told og Skats væsentlige overtrædelse af EU's udbudsregler, og Told og Skat skal derfor erstatte disse udgifter. 8. Med hensyn til Forlaget Magnus' påberåbte interne udgifter på kr. bemærkes: På baggrund af de generelle bemærkninger ovenfor om udøvelsen af Klagenævnets erstatningskompetence findes det tilstrækkeligt godtgjort, at de pågældende medarbejdere hos Forlaget Magnus har anvendt de angivne arbejdstimer på udbudssagen, og at deres timeløn er som angivet. Det pågældende arbejde har været spildt, og dette spild må som udgangspunkt anses for at være påført forlaget af Told og Skats væsentlige overtrædelse af EU's udbudsregler. På den anden side må der henses til, at de pågældende medarbejdere var fastsansat, og at det ikke er sikkert, at de angivne arbejdstimer kunne have været anvendt til at skaffe forlaget anden indtægtsgivende virksomhed, hvis sagen ikke var opstået. Der må også henses til, at enhver potentiel tilbudsgiver må være indstillet på at afholde forgæves udgifter til udarbejdelse af tilbud. Erstatningen med hensyn til interne udgifter må herefter fastsættes skønsmæssigt. I skønnet må indgå hensynet til erstatningsreglernes præventive effekt, jf. de generelle bemærkninger ovenfor. På denne baggrund fastsættes erstatningen vedrørende de interne udgifter til kr. Den samlede erstatning fastsættes således til ,27 kr kr. eller i alt ,27 kr., der forrentes som påstået i medfør af princippet i rentelovens 3, stk. 4. Fristen for betalingen fastsættes som svarende til fristen for indbringelse af denne kendelse for domstolene i henhold til 8, stk. 2, i Lov om Klagenævnet for Udbud. Det pålægges Told og Skat at betale sagsomkostninger med et skønsmæssigt fastsat beløb på kr. Beløbet angår Forlaget Magnus' advokatomkostninger m.m. navnlig i forbindelse med den mundtlige forhandling for Klagenævnet vedrørende erstatningsspørgsmålet, idet forlagets tidligere advokatudgifter vedrørende erstatningsspørgsmålet er omfattet af erstatningen

9 for eksterne udgifter. Omkostningsbeløbet på kr. skal betales ud over det omkostningsbeløb, som Told og Skat blev pålagt at betale ved Klagenævnets kendelse af 2. maj 2001 i sagen, og sagsomkostningerne på kr. er derfor i konklusionen nedenfor angivet som yderligere sagsomkostninger. 9. Herefter bestemmes: Indklagede, Told og Skattestyrelsen, skal inden 8 uger efter, at denne kendelse er meddelt Told og Skattestyrelsen, til klageren, Forlaget Magnus A/S, betale ,27 kr. med sædvanlige procesrenter fra 21. maj 2001, og til betaling sker. Inden samme frist skal Told og Skattestyrelsen til Forlaget Magnus A/S betale yderligere sagsomkostninger med kr. H.P. Rosenmeier Genpartens rigtighed bekræftes. Joan Bach kontorfuldmægtig

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004 K E N D E L S E Banverket (advokat Anette Ryde, København) mod Nordjyske Jernbaner A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 K E N D E L S E Platech Arkitekter ved arkitekt Egon Majlund (selv) mod Rødding Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016035 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016035 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016035 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008 K E N D E L S E Thomas Borgå (advokat Ole Lund, Skive) mod Skive Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005197 (H.P. Rosenmeier, Trine H. Garde, Niels Henriksen) 7. juli 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005197 (H.P. Rosenmeier, Trine H. Garde, Niels Henriksen) 7. juli 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005197 (H.P. Rosenmeier, Trine H. Garde, Niels Henriksen) 7. juli 2006 K E N D E L S E Raunstrup Gruppen (advokat Mette Langborg Christiansen, Viborg) mod Frederikssund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016 K E N D E L S E om sagsomkostninger i sagen DitoBus Servicetrafik A/S (advokat Thomas Thorup Larsen og advokat Cecilie Hald Andersen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (Skive Renovation 4-S) (advokat Tina

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020592 (Søren Holm Seerup, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkjær)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020592 (Søren Holm Seerup, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkjær) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020592 (Søren Holm Seerup, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkjær) 20. juli 2010 K E N D E L S E Otto P. Nedergaard A/S (advokat Finn Holm-Jørgensen, København) mod Boligforeningen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 K E N D E L S E Brunata A/S (advokat Asger Heine Jensen, København) mod 1. Aalborg Boligselskab af

Læs mere

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene.

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene. København, den 7. januar 2015 Sagsnr. 2014-523 /2KR/HCH 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X på vegne af klager klaget over indklagede, [bynavn]. Sagens tema: X har på vegne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 2. maj 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 2. maj 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 2. maj 2001 K E N D E L S E Forlaget Magnus A/S (advokat Erik Bertelsen, Århus) mod Told- og Skattestyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27.

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. januar 2016 Ordregiver kan opsige en indgået kontrakt 185, stk. 1 i udbudsloven:

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016966 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 16. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016966 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 16. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016966 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 16. december 2009 K E N D E L S E Konsortiet De Jysk-Fynske Bandagerier og Skomagerier (advokat Tina Braad,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 /2005-0002357 (H.P. Rosenmeier, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 23. februar 2006 K E N D E L S E Hoffmann A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Skjern Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016 K E N D E L S E Boston Scientific Nordic AB (advokat Henrik Holtse, København) mod Region Nordjylland (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999 K E N D E L S E L.R. Service ApS (selv) mod Bramsnæs Kommune (selv) Under denne sag har klageren, L.R.

Læs mere

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang Dækning af udgifter til advokatbistand Hjemmel og klageadgang 2010 Inden for den private forsikringsret har det længe været praksis, at nødvendige og rimelige advokatudgifter i personskadesager erstattes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004 K E N D E L S E Miri Stål A/S (advokat K. Dalsgaard Hansen, Brovst) mod Esbjerg Kommune

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 K E N D E L S E Nibe Entreprenør og Transport ApS (advokat J.J. Borregaard, Nibe) mod Støvring Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 K E N D E L S E SK Tolkeservice ApS (advokat Nikolaj Linneballe, København) mod Københavns Amt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99 65.836 (A.F. Wehner, Flemming Lethan, Jørgen Egholm 4. juni 1999

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99 65.836 (A.F. Wehner, Flemming Lethan, Jørgen Egholm 4. juni 1999 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99 65.836 (A.F. Wehner, Flemming Lethan, Jørgen Egholm 4. juni 1999 K E N D E L S E BCP Hardware A/S (advokat Jesper Lundgren, København) mod Statens og Kommunernes Indkøbs

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 108/2008 (1. afdeling) Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod FOA - Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Forbrugeren var berettiget til at ophæve købet af mangelfuld telefon, fordi den erhvervsdrivende ikke havde afhjulpet manglerne inden for rimelig tid.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen.

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-3739/CSI 7. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 K E N D E L S E Judex A/S (advokat Steffen Ebdrup, Århus) mod Århus Amt (advokat René Offersen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 K E N D E L S E Miri Stål A/S (advokat K. Dalsgaard Hansen, Brovst) mod Esbjerg Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020999 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 18. august 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020999 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 18. august 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020999 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 18. august 2010 K E N D E L S E Ravn/Herholdt A/S (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Norddjurs Kommune

Læs mere

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Brug af SKIs rammeaftaler - lige nu. Af Michael Rehling, Certificeret IT-advokat Abel & Skovgård Larsen Advokatfirma

Brug af SKIs rammeaftaler - lige nu. Af Michael Rehling, Certificeret IT-advokat Abel & Skovgård Larsen Advokatfirma Brug af SKIs rammeaftaler - lige nu Af Michael Rehling, Certificeret IT-advokat Abel & Skovgård Larsen Advokatfirma Brug af SKIs rammeaftaler - lige nu Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fremkom den 4.

Læs mere

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre.

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre. København, den 23. september 2013 Sagsnr. 2011-5139/SAF/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A. Sagens tema: Klager, der var mor til en pige, som

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-97.232/ (Erik Kjærgaard, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 2005-0002370 21. september 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-97.232/ (Erik Kjærgaard, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 2005-0002370 21. september 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-97.232/ (Erik Kjærgaard, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 2005-0002370 21. september 2007 K E N D E L S E Joca Trading A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-179.957 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 K E N D E L S E Dansk Transport og Logistik (selv) mod Nykøbing Falster Kommune (advokat Klaus

Læs mere

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Den Sociale Ankestyrelse havde oplyst, at det er den overvejende hovedregel i sager om anerkendelse af en arbejdsskade at hjemvise spørgsmålet om ménfastsættelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct.

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 14. marts 2016 blev der i sag 320 2015-9364 AA mod Ejendomsmægler BB og Ejendomsmægler CC og Ejendomsmæglervirksomheden DD afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 22. juli 2015 har AA indbragt ejendomsmæglere

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Jørgen Egholm) 19. juli 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Jørgen Egholm) 19. juli 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019655 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Jørgen Egholm) 19. juli 2010 K E N D E L S E Frederik Pedersen Alu-Glas A/S (advokat Erik Hørlyck, Århus) mod Viborg Kommune

Læs mere

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0524 15 Handrupgaard Grundejerforening v/ formand Knud

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020361 (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010 K E N D E L S E Einar Kornerup Jylland A/S (advokat Jesper Petersen Bach, Århus) mod Ejerforeningen

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 8. december 2015 blev der i sag 306 2015-4061 AA mod Ejendomsmægler Anne-Marie Eybye [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 31. marts 2015 har AA indbragt ejendomsmægler Anne-Marie

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-2904/MKJ 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2016-51 (Niels Feilberg Jørgensen) 28. januar 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2016-51 (Niels Feilberg Jørgensen) 28. januar 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2016-51 (Niels Feilberg Jørgensen) 28. januar 2016 K E N D E L S E M. J. Eriksson A/S (advokat Morten Winsløw, Greve) mod Aarhus Kommune (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov?

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov? Tilkendegivelse af 13. november 2009 i faglig voldgift FV2009.0164: 3F Offentlig Gruppe (advokat Stephan Agger) mod KL for Københavns Kommune (advokat Morten Ulrich) Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0021775 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Lars Tolstrup) 14. juni 2010 K E N D E L S E 1. Den Selvejende Almene Ældreboliginstitution Gratiegården under stiftelse 2. Foreningen

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015. København, den 26. februar 2016 Sagsnr. 2015 3393/CBW 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Gorm Beck, Roskilde. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst. D O M afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1033 15 A (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj) mod C (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 K E N D E L S E J. Olsen A/S Entreprenør- & nedrivningsfirmaet og Jens Olsen (advokat Anders Hein, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021146 (Søren Holm Seerup, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 1. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021146 (Søren Holm Seerup, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 1. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021146 (Søren Holm Seerup, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 1. november 2010 K E N D E L S E P-Nordic ApS (selv) mod Aalborg Kommune (advokat Anne Bergholt Sommer, Aalborg)

Læs mere

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003.

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. (Årsberetning 2003) Højesterets dom af 8. december 2003. En patient blev opereret for en nedgroet negl

Læs mere

7. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over Indklagede.

7. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over Indklagede. København, den 1. september 2014 Sagsnr. 2012-3162/3KR/MLA 7. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over Indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at Indklagede

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 (H.P. Rosenmeier, Lykstoft Larsen, Viggo Olesen) 18. september 1998 K E N D E L S E Foreningen af Rådgivende Ingeniører (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Charlotte

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. København, den 12. september 2012 J.nr. 2011-02-0350/SAF/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. Sagens tema: Advokat A, der var advokat for

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009 K E N D E L S E C.C. Brun Entreprise A/S (advokat Henning Biil, København) mod A/S Storebælt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 K E N D E L S E Sammenslutningen af Glatførebekæmpende Vognmænd i Nordjyllands Amt ApS (advokat

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A..

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.. København, den 11. marts 2008 J.nr.02-0401-07-2169 bj-jm K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.. Sagens tema: Klagen vedrører advokatens adfærd i forbindelse med oprettelse

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C 07-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S A har ved brev af 16. december 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2015 blev der i sag 274 2014-9570 AA BB mod CC DD Ejendomsmægler EE Ejendomsmægler Peter Norvig Ejendomsmægler FF Ejendomsmæglervirksomheden Living Homes A/S afsagt sålydende 1 Kendelse Ved

Læs mere

D O M. afsagt den 10. april 2015 af Vestre Landsrets 16. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Stig Glent-Madsen og Eva Skov (kst.

D O M. afsagt den 10. april 2015 af Vestre Landsrets 16. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Stig Glent-Madsen og Eva Skov (kst. D O M afsagt den 10. april 2015 af Vestre Landsrets 16. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Stig Glent-Madsen og Eva Skov (kst.)) i ankesag V.L. B 0664 14 Grundejerforeningen Planetbyen (advokat Michael Kjær

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 9. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 9. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014193 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 9. januar 2008 K E N D E L S E Thorup Gruppen A/S (selv) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Erik Hørlyck,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013817 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Knud Erik Busk) 3. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013817 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Knud Erik Busk) 3. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013817 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Knud Erik Busk) 3. december 2007 K E N D E L S E Stina System Inventar ApS (advokat Kamilla Kristensen, Kolding) mod

Læs mere

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år.

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år. 2013-23 Familiesammenføring med ægtefælle med to særbørn i Danmark En dansk mand klagede over, at Udlændingeservice (nu Udlændingestyrelsen) og Justitsministeriet havde givet hans ægtefælle afslag på opholdstilladelse,

Læs mere

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Udtalt overfor ankenævnet for arbejdsløshedsforsikringen, at det blotte forhold, at afbrydelse af medlemskab af en arbejdsløshedskasse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 K E N D E L S E CLS Communication A/S (selv) mod Miljøstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 Sag 141/2014 (2. afdeling) A (advokat Rasmus Thusgaard, beskikket) mod S under konkurs (advokat Rune Derno) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. 1 Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 20/8 2009, at en erklæring fra skatteyderens revisor konstituerede

Læs mere

AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET J.nr. 15.00-0355-15

AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET J.nr. 15.00-0355-15 AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET J.nr. 15.00-0355-15 Klager: NN Indklagede: Hi3G Denmark ApS Scandiagade 8 2450 København SV CVR 26123445 Klagetema: Mobil aftaleforhold aftaleindgåelse - erstatning - bortkomst

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde 28-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune A har ved brev af 8. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Ringkjøbing Amt (advokat Erik Hørlyck, Århus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 4. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 4. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0011415 (Carsten Haubek, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 4. december 2007 K E N D E L S E Magnus Informatik A/S (Advokatfirmaet Bender, von Haller og Dragsted ved specialkonsulent,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014272 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Ole Bajda Nielsen) 8. februar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014272 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Ole Bajda Nielsen) 8. februar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014272 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Ole Bajda Nielsen) 8. februar 2008 K E N D E L S E Haubjerg Interiør A/S (selv) mod Københavns Kommune (advokat Jesper Langemark, København)

Læs mere

Sagsøgte, Betina Overbye Vestergaard, har nedlagt påstand om frifindelse overfor samtlige påstande.

Sagsøgte, Betina Overbye Vestergaard, har nedlagt påstand om frifindelse overfor samtlige påstande. DOM Afsagt den 28. maj 2014 i sag nr. BS 6-1643/2011: Cepheus Ejendomme A/S Jernbanegade 26 8900 Randers C mod Betina Overbye Vestergaard Hobrovej 34, 4. th., 8900 Randers C Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 15. februar 2016 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2014.0458 Landsorganisationen i Danmark for CO-industri

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017371 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Erik Hammer) 20. maj 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017371 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Erik Hammer) 20. maj 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017371 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Erik Hammer) 20. maj 2009 K E N D E L S E MFI Office Solutions Ltd. (advokat Tina Braad, Århus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014 K E N D E L S E BSN Medical AB (advokat Anders Worsøe, København) mod Region Sjælland (advokat Claus Berg,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000 K E N D E L S E H. Friedmann og Søn A/S (advokat René Offersen, København) mod Forskningsministeriet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023358 (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær) 7. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023358 (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær) 7. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023358 (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær) 7. juni 2011 K E N D E L S E Fagtek A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Arbejdernes Andelsboligforening Struer

Læs mere

Ankenævnet for Investeringsforeninger

Ankenævnet for Investeringsforeninger Ankenævnet for Investeringsforeninger Østerbrogade 62, 4., 2100 København Ø Tlf. 3543 2506 Fax 3543 7104 Vedtægter for Ankenævnet for investeringsforeninger 1 Ankenævnet for investeringsforeninger og specialforeninger

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 A (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt 2014-173600 Statsforvaltningens brev til en Journalist Dato: 15-06- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt Aarhus Kommune har den 26. september 2014 givet dig delvis afslag

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015 i faglig voldgiftssag, FV 2015.0106 Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening for A/S Bladkompagniet

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 21. september 2011.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 21. september 2011. København, den 10. april 2013 Sagsnr. 2011-3815/6KR/TRA/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Selskab ApS klaget over indklagede. Sagens tema: Selskab ApS klager over indklagedes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Christina Heiberg-Grevy, Hellerup) mod Brand

Læs mere