Den frivilliges værdi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den frivilliges værdi"

Transkript

1 Den frivilliges værdi

2 Undersøgelsesfelt Mødet mellem de frivillige og den professionelle: Hvad sker der? Menighedsråd (frivillige) er deltagere i organisationen (kirken) Præsten er mellemled/repræsentant for organisationen

3 Tese De frivillige bliver opdraget til nogle (teologiske) værdier, som organisationen (kirken) så alligevel ikke selv Anerkender (Axel Honneth) Genkender (identitet, Hegel) Forstår Indfrier

4 Differentieringsteori Refleksion Teologi Funktion Kirke Ydelse Diakoni

5 Diakoni Diakoni er kristendom omsat i praksis. Ordet diakoni er græsk og betyder tjeneste. Diakoni er næstekærlighed. Den rummer det hele menneske med omsorg og værdighed. Næstekærligheden udspringer af Bibelens dobbelte kærlighedsbud: Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og hele din sjæl og af hele din styrke og af hele dit sind, og din næste som dig selv.

6 Værdiforskel Værdierne er: for diakonien: Pligt for de frivillige: Gøre (mærke) en forskel: Selvudvikling Hvilken forskel giver det i ledelsesopgaven?

7 Ledelsesstruktur i kald og stand Præsten er i sit særlige embede Menigheden (lægfolkene) hjælper til, som de kan, hvor de er i samfundet. Præsten bestemmer opgaverne.

8 Teologiske værdier Martin Luther ( ) Lighedsbegrebet Lighed - i social status: Alment præstedømme som lighed overfor Gud Lighed - i funktion og opgave: Alment præstedømme som udførelse af mission Lighed - i teknologi: Sjælesorg som samtale mellem brødre

9 Kulten i protestantismen Kulten er der for menneskenes skyld, ikke for Guds, ikke for præsten. Menneskene er der for hinandens skyld. Dvs. den frivillige har en central værdi for organisationen som deltager (menighed) i gudstjenesten og i diakonien. Det er ikke nok at betale sig fra det!

10 Strukturel forventning Menighedsrådslov: Forventning om autonomi Økonomi Personale Organisation/teologi: Forventning om integration Deltagelse i kirkelivet, først og fremmest synlighed, solidaritet med sin egen kirke

11 Strukturel forventning Menighedsråd: Gøre en forskel. Blive hørt. Lære noget selv om kristendommen (selvudvikling). Relatere til organisationen gennem præsten: enten positivt eller negativt.

12 Opløsning af teologiske værdier Faktuel struktur Menighedsrådet har den økonomiske magt Menighedsrådet har ansættelseskompetence overfor personalet Organisationens teologi Menighedsrådet forventes at indordne sig under den kirkelige organisations selvforståelse Organisationen står af, når der ikke tilfældigvis er personer (i form af præster) som kan knytte an til personerne i menighedsrådet

13 Manglende værdioverensstemmelse Organisationens værdier: Tilstedeværelse fysisk ( det er jo deres kirke ). De frivilliges værdier: Psykisk/kommunikativ tilstedeværelse, som vises anerkendelse af organisationen ( det er jo min fritid, jeg bruger på det )

14 Konfliktunivers Menighedsrådet irriteres over, at præsten ikke relaterer personligt til deres ideer, og de føler, at de ikke er værdsat. Præsten irriteres over de mange ideer fra menighedsrådet, som de forventer, at præsten udfører, men som de ikke selv deltager i.

15 Teologien sikrer konfliktens fortsatte opretholdelse Konflikten mellem frivillige og de(n) professionelle (præsten), som repræsenterer organisationen, er grundlagt i teologiens værdier om alment præstedømme. Teologien har ikke endnu beskrevet, at de frivillige som menighed i dag griber opgaven ud fra en anden selvforståelse end tidligere. Resultat: 1) Konflikt, og 2) at præsten får lov til selv at lave de kedelige opgaver.

16 Frivillige organisationers autonomi: findes den? Og i så fald hvordan? Ved Kaspar Villadsen, Adjunkt, LPF, CBS

17 Program: De Frivillige sociale organisationers historiske rolle Den Filantropiske diskurs gennemslagskraft Hjælpeprogrammer på tværs af off. og friv. organisationerproblematisering af koloniseringstesen Hvordan bevare autonomi under evalueringskrav

18 Velfærdstrekanten En styringsteknologi State: Buraukratic rationality Civil society: Gemeinschaft Market: profitorientation

19 Danmark sidst i 1800-tallet Opdagelsesrejsende i de fattiges fremmede verden: Herman Bang skriver i 1881: Der er i Samfundet fremmede og besynderlige Egne. Egne, hvor Forestillingerne ikke ere vore, Lovene er andre, deres Liv er et andet et vort. De dyrke ikke de samme Guder, de forstaa os ikke, vi ikke dem; Ordene, hvori de tale, ere de samme, men deres Betydning er en anden.

20 Sidst i 1800-tallet: det moderne sociale arbejde fødes Vilje opdages som noget iboende. Skel ml. virksom åndelig hjælp og uvirksom materiel hjælp: fattigdommen er åndelig. Hjælp til selvhjælp defineres som den eneste rigtige hjælp, hermed dilemmaet om styring kontra autonomi Der sættes skel ml viljesfyldte og fortabte. Filantropiens fællesskabsforestilling og tekniske opfindsomhed: Man må skabe et fællesskab, der hverken styres af markedet (liberalisme) eller af staten (socialisme) Metode: at installere selv-bearbejdningsteknikker i de fattige.

21 Efter velfærdsstatsligt socialt arbejde (1980'erne og frem) Genopdagelse af filantropiske figurer i det sociale arbejde Man skal møde mennesket, som det er Genindfører dobbeltblikket på klienten som på én gang partikulær og universel. Fattigdommen er åndelig, ikke materiel Sætter klientens selvforhold i centrum, den materielle hjælp bliver sekundær eller skadelig. Hjælp til selvhjælp Skaber en konstant tvivl: hvornår er det klientens egen vilje, vi ser? Hvornår er det tilpasning? Man skal rejse dem, der kan rejses Forbeholder det sociale arbejde til dem, der viser indikation på vilje - dvs., fremviser indrestyret selvudvikling.

22 Koloniseringstesen: Staten tenderer til at kolonisere frivillige organisationer! 3 problemer: á priori rationalitetsformer bindes til off./friv organisationer Magt = hvem styrer hvem? Formelle organisationsstrukturer på bekostning af praksis Idéen om org-elementer som identisk gentagelse! Resultat: analysen låses i på forhånd givne kategorier.

23 Foucault som alternativ: Kan der udlæses praksisregimer, som går på tværs af skellet stat/civilsamfund? Case: organisationer, som arbejder med hjemløse (off. og friv). Omsorgs-regimet: Du får ingen forandring, hvis du ikke har en relation så har du kun dit teater, og det ændrer folk sig ikke af. Udgangspunkt: enhver udvikling kan kun starte fra den nære relation. Udvikles der nære og tillidsfulde relationer eller ej den strategiske logik er nærvær / distance. Klienten må formes som netværksbærer. Pædagogiske og terapeutiske tiltag kommer slet ikke på tale, før klienten dømmes nærværende. Distante klienter sættes stand by.

24 Det pædagogiske regime: Klienten skal være ægte motiveret Er klienten i kontakt med sin indre vilje? Strategisk logik: indre-styring / ydrestyring. Hjælp til selvhjælp. Dvs. socialarbejderen må bevare en vis kølighed, overvåge sin egen hjælp skeptisk. Hvis der er et dogme, er det hjælp til selvhjælp jeg skal ikke gøre tingene for dem, hvis de kan gøre det selv. (..) Og det kan være svært, for nogle af klienterne er jo mestre i at få andre til at gøre tingene for sig.

25 Opdelinger og eksklusion: De to regimer opererer forskellige kriterier for inklusion, forskellige kriterier for, hvad en motiveret klient er. I det ene regime skal klienten være nær, i det andet fjern og autonom. Klienten i en prekær situation. Han kan altid beskyldes for enten at være for god eller for dårlig.

26 Konklusion: Også det civile samfund / friv. organisationer er gennemskåret af praksisregimer, der muliggør bestemte magtformer og typer eksklusion. Magten er næppe så entydig i sit udspring og så enøjet i sin målsætning, som habermarsianere vil det.

27 SFI-undersøgelsen 'Kvalitet i det frivillige sociale arbejde': * Hvordan kan man måle kvaliteten af frivilligt socialt arbejde? * Præciseret: Hvilke muligheder er der for evaluering af de frivillige organisatio-ners direkte brugerrettede ydelser på baggrund af deres egne kvalitetsdefinitio-ner? Underliggende dagsorden: Kan vi hjælpe de frivillige organisationer med at udvikle redskaber til brug for samarbejde med offentlige myndigheder, således at kontrol og evaluering kommer til at foregå på de frivillige organisationers præmisser? 4 store frivillige organisatio-ner: Kirkens Korshær, KFUM's sociale arbejde, De Samvirkende Menighedsplejer og Dansk Røde Kors. Fokus på 2 typer frivillige aktiviteter hhv. be-søgstje-nester og sociale caféer/varmestuer

28 'Proces- og strukturbaserede effektivitetskriterier' hos frivillige organisationer Man afviser generelt, at der kan laves effektmålinger af omsorgsarbejdet. MEN de vil godt tale om, hvordan det gode arbejde sikres. 'Kvalitetssikrings-midler' i de sociale caféer og varmestuerne (KK, KSA) - Uddannelse af såvel frivillige som lønnede. - Supervision. - Grundige ansættelsessamtaler for nye frivillige. - Afgrænsning i forhold til hvilke opgaver caféerne/varmestuerne påtager sig.

29 'Kvalitetssikrings-midler' i besøgstjenesterne (DRK og DSM) - Udvælgelse af besøgsvenner gennem personlige samtaler. - Instruktion af nye besøgsvenner i formelle regler: Tavshedspligt, ingen gaver.. - Forudgående besøg af besøgslederen hos nye besøgsmodtagere. - Opfølgning på etablerede besøgsforhold via besøg eller telefonisk. - Tilbud om uddannelse til besøgsvenner og besøgsleder. - Erfaringsudveksling ml. besøgsvenner på møder og lign. - Sikre samarbejde og tillid i fht. offentlige samarbejdspartnere (primært hjemmehjæl-pen).

30 Partnerskaber som kontrakter af anden orden Niels Åkerstrøm Andersen Institut for ledelse, politik og filosofi CBS 2006 Niels Åkerstrøm Andersen: Partnerskabelse, Hans Reitzels Forlag, kommer til august

31 Formål At diskutere betingelserne for det at aftale i det hyperkomplekse og flydende forhandlingssamfund

32 Partnerskab nyt eller gammelt 1960 erne og 1970 erne 1980 erne I dag Langsigtede karakter især inden for det Japanske forretningsliv (Goodwill) Synergiskabende og innovationsdrivende virksomhedsnetværk på tværs af brancher og med staten som netværksmægler Systemoverskridende projektsamarbejder forankret omkring fælles fremtidsbilleder

33 Partnerskab: Et nyt honnørord Virksomhedens sociale ansvar Redskab til åbning af offentlige markeder Bro mellem stat, marked og civilsamfund Dynamisk samarbejde, der matcher kompleksitet Partnerskab Fra velfærdsstat til velfærdssamfund Samarbejdsform i en foranderlig verden Samarbejdsform mellem virksomheder og det offentlige Alternativ til udlicitering Samarbejdsform mellem frivillig og det offentlige Strategisk nytænkning Interessefællesskab på tværs af sektorer

34 AS/3 om partnerskaber Vælger man i stedet partnerskabs-modellen, er situationen anderledes i udgangspunktet. Med partnerskab er der typisk tale om længerevarende kontraktperioder. Relationen mellem offentlige og andre udbydere er baseret på gensidig tillid og løbende dialog. Og en ledelsesgruppe med repræsentanter fra de involverede parter styrer projektet (Gross-Nielsen, AS/3 2003: 3)

35 Partnerskab mellem Hørsholm Sygehus og ISS Et billede siger ofte mere end ord, og selvom der er grænser for sammenligningen, så svarer forskellen mellem udlicitering og partnerskab et langt stykke af vejen til forskellen mellem købesex og kærlighed. Købesex er en vare, hvor køber og leverandør har vidt forskellige mål med handlen, og hvor leverandøren uden større komplikationer kan udskiftes med en anden. Men kærlighed er et forhold, hvor man beriger hinanden i en fælles udvikling. Og ligesom i kærlighed, så kræver et partnerskab åbenhed og tillid for at kunne lykkes (Hørsholm Sygehus 2002).

36 De frivillige og partnerskaber Hjemme Ude 5. Velfærdssamfundet 1. Velfærdsstaten 3. Velfærdsstatens krise 4. Frivillige organisationer 2. Ressourceklemme mellem stigende udgiftspres og økonomisk afmatning Hjælper Partnerskaber Borgernes ønske om indflydelse på eget liv Modstander

37 De frivilliges selvbeskrivelse

38 Partnerskaber i de frivilliges beskrivelse

39 Kontrakt i kommunikationsteoretisk belysning

40 Kontraktens kommunikationsform Pligt Frihed Kontrakt

41 Enhver kontrakt er en oversættelseskontrakt Du kan kun indgå i en kontrakt, hvis du gør det på dit eget sprog. Du er med andre ord kun ansvarlig for det du siger på dit eget modersmål. Hvis du kun siger det i dit eget sprog, er du dog endnu ikke forpligtet, fordi du også skal sige det i den andens sprog. En overenskomst eller forpligtelse af en hvilken som helst art et løfte, et ægteskab, en hellig alliance kan kun finde sted, vil jeg sige, i oversættelse. Det vil sige kun, hvis det simultant ytres i både mit og den andens sprog. (Derrida)

42 Kontrakten som koblingsmekanisme Kontraktens traditionelle funktion Udveksling Normerer sociale forventninger her og nu Forpligter individer Kontraktens partnerskabsfunktion Fælles projekter Forpligter på en bestemt fremtidshorisont Sammenbinder forskellige kommunikationssystemers dynamikker

43 Kontrakter af anden orden Kontrakter af anden orden: Partnerskaber: Et løfte om løfter Kontrakter af første orden Et løfte

44 Kontrakter af anden orden, tid Kontrakter af anden orden: Partnerskaber: Nutidiggørelse af fremtidige nutidiggørelser Kontrakter af første orden Nutidiggørelse af fremtid

45 AS/3 om partnerskab og tid Konflikter kan opstå, fordi opgaven er kompleks. Der er tale om et særdeles levende materiale i en foranderlig verden. Derfor vil noget helt sikkert ændre sig, når man er i gang med arbejdet Vælger man i stedet partnerskabs-modellen, er situationen anderledes i udgangspunktet. Med partnerskab er der typisk tale om længerevarende kontraktperioder. Relationen mellem offentlige og andre udbydere er baseret på gensidig tillid og løbende dialog. Og en ledelsesgruppe med repræsentanter fra de involverede parter styrer projektet

46 Kontrakter af anden orden, sag Kontrakter af anden orden: Partnerskaber: Sagligt perspektiv på udsatte sag Kontrakter af første orden Specificering af det konkrete udvekslingsobjekt

47 Sag på sag eksempel Der skal være en rimelig mulighed for menuvalg, og valg mellem kosttyper (Fuldkost, Super kost, Vegetarkost og kost uden svinekød) og diættyper. ( ) Partnerne skal i samarbejde med sygehuset sikre, at der løbende sker en tilpasning af udvalget af kosttyper i forbindelse med nye patientgrupper, befolkningssammensætning og lignende gradvise ændringer af kravet til maden. ( ) Maden skal leve op til de for enhver tid gældende anbefalinger for dansk institutionskost og Frederiksborg Amts kostpolitik ( ) Der skal anvendes en vis andel af økologiske varer i produktionen (Hørsholm Sygehus 2001b: del 3, s. 9)

48 Kontrakter af anden orden, social dimensionen Kontrakter af anden orden: Partnerskaber: Partnerskaber definerer forpligtelse for partnerskabelse og partnerskabssubjekter Pligt Frihed Pligt til frihed Frihed Partnerskab Kontrakter af første orden Kommunikationsdeltagerne forudsættes som rettighedsbærere Pligt Frihed Kontrakt

49 SUPOTH (Scheme for Underprivileged People to Organise Themselves Partnerskabet hedder SUPOTH-project og har foruden SUPOTH også Danmission og Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling som partnere. Formålet med partnerskabet er at forøge befolkningens indkomst- og beskæftigelsesmuligheder kombineret med en indsats for alfabetisering og bevidstgørelse om undertrykkelse især af kvinder samt komponenter vedrørende miljø, ernæring og sundhed. Formålet forfølges via skabelse af selvhjælpsgrupper helt ned på landsbyniveau. I 2002 drejede det sig om 331 grupper med i alt 6000 medlemmer. De enkelte grupper vælger repræsentanter til såkaldte unions, der hver består af 8-10 grupper. Unionerne vælger repræsentanter til regionale Thana-sammenslutninger, som der i 2002 er cirka 40 af. SUPOTH-projektet vejleder, uddanner og understøtter de enkelte Thanasammenslutninger. Målet med vejledningen og understøtningen er, at den enkelte Thana gør sig selv fri og selvstændig i forhold til projektet.

50 Første ordens kontraktens kobling af ret og økonomi Kommunikationssystem Kode Kontraktoversættelse Retssystemet Det økonomiske system Ret/uret Betale/ikke-betale Løfte Udveksling

51 Det funktionelt differentierede samfund Styrer/styret Betale/ikke betale Information/ikke information Sund/ikke sund Hjælp/ikke hjælp Ret/uret Politik Økonomi Massemedier Sundhed Omsorg Ret

52 Systemers kontraktlæsninger af første orden ifm. f.eks. udlicitering System Retssystemet Det økonomiske system Det politiske system Produktions - system Læsning Løfte Forfald af betalinger Implementering af politik Program for ydelse

53 Kontraktkonstruktion i forbindelse med partnerskaber Kommunikationssystem Kode Kontrakt af første Kontrakt af anden orden orden Retssystemet Ret/uret Løfte om handling Løfte om løftegivning Det økonomiske system Betale/ikkebetale Udveksling Udveksling af udvekslingsmuligheder Det politiske system Styrer/styret Implementeringsinstrument Konstitution: beslutning af beslutning Et ydelsesrelateret system +/- Performativitet Ydelsesprogram Program for ydelsesprogrammering

54 Refleksive kontrakter Kontrakt af 1. orden Kontrakt af 2. orden Form Formel kontrakt Materiel kontrakt Refleksivt partnerskab Program Konditionel orientering Formålsorientering Procedural orientering (læst fra 1. orden)/refleksiv orientering (læst fra 2. orden) Reguleringsgenstand Normerer adfærd direkte, mens resultatet af adfærden er uden for reguleringen Normerer direkte resultater af sociale processer, men kun indirekte adfærd og procedurer Normerer procedurer, der på anden orden indirekte normerer og faciliterer selvskabelse og selvstyring. Til gengæld er resultatet uden for reguleringen eller åbent. Konfliktforbehold Modstridende adfærd Modstridende mål og resultater Modstridende hensyn og diskurser

55 Partnerskab: Kontraktækvivalent i det hyperkomplekse flydende forhandlingssamfund Sagens kompleksitet: Hvad der skal udveksles er ikke længere givet Tidens kompleksitet: Hvad der loves er under konstant forandring Social kompleksitet: Hvilke stemmer og hensyn, der har acces, er blevet flydende

56 Konklusion Partnerskaber er ikke blot et nyt værktøj Partnerskaber udtrykker en ny interorganisatorisk orden med nye spille regler og fordringer Partnerskaber forandrer forholdet organisation/ samfundet ved at lægge op til nye koblinger på tværs af mange kommunikationssystemer

57 Partnerskaber er skrøbelige mulighedsmaskiner beregnet på langsigtede fremtidsperspektiver, men dybt afhængige af present tilslutning og intensitet

Partnerskaber som kontrakter af anden orden

Partnerskaber som kontrakter af anden orden Partnerskaber som kontrakter af anden orden Niels Åkerstrøm Andersen Institut for ledelse, politik og filosofi CBS 2013 Niels Åkerstrøm Andersen, 1996: Udlicitering Når det private bliver politisk, Nyt

Læs mere

Partnerskabelse Om kontrakten, der hellere ville være et fællesskab

Partnerskabelse Om kontrakten, der hellere ville være et fællesskab Partnerskabelse Om kontrakten, der hellere ville være et fællesskab Niels Åkerstrøm Andersen Institut for ledelse, politik og filosofi CBS 2011 Partnerskab: Et nyt honnørord Virksomhedens sociale ansvar

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Differentiering, koblinger og hybrider

Differentiering, koblinger og hybrider Differentiering, koblinger og hybrider Niels Åkerstrøm Andersen Institut for Ledelse, Politik og Filosofi 2013 1. Overordnet skelnen Systemer Maskiner Organismer Sociale systemer Psykiske systemer Interaktion

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Hvad er filosofisk coaching?

Hvad er filosofisk coaching? Indsigt, forståelse, refleksion, innovation. Hvad er filosofisk coaching? 1 Kontaktoplysninger: Visbjerg Hegn 14 830 Mårslet 980-8558 el. 86-6180. www.filosofiskvejleder.dk Læs på vores blog om aktuelle

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Steno ledelsen: Joan Fuglsang, Allan Arp, John Nolan, Trine Nielsen, Peter Rossing, Martin Ridderstråle, Bjarne Bruun Jensen, Ulla Bjerre-Christensen

Steno ledelsen: Joan Fuglsang, Allan Arp, John Nolan, Trine Nielsen, Peter Rossing, Martin Ridderstråle, Bjarne Bruun Jensen, Ulla Bjerre-Christensen STENOWAY STENOWAY I 1932 skabte vores grundlæggere Steno som et sted for optimal behandling af mennesker med diabetes. Formålet har altid været at forlænge og forbedre livet for mennesker med diabetes

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

Indhold. Idégrundlag - hvad er det? Arbejdsmarkedsorganisation på et kristent grundlag. Værdighed. Fællesskab. Engagement og ansvar

Indhold. Idégrundlag - hvad er det? Arbejdsmarkedsorganisation på et kristent grundlag. Værdighed. Fællesskab. Engagement og ansvar Vores idégrundlag 3 Indhold Idégrundlag - hvad er det? Arbejdsmarkedsorganisation på et kristent grundlag Værdighed Fællesskab Engagement og ansvar Potentiale og begrænsninger 4 6 8 10 12 14 4 Idégrundlag

Læs mere

Forandringsteori for selvhjælpsgrupper

Forandringsteori for selvhjælpsgrupper Dokumentation af workshop den 9. maj 2007 om: Forandringsteori for selvhjælpsgrupper Formålet med dagens workshop var, at udvikle en forandringsteori for FriSe s selvhjælpsgrupper. I det følgende beskrives

Læs mere

MANGLER BØRN GRÆNSER eller mangler de voksne? Foredrag, Skole og Forældre Foråret 2015, nogle hovedpointer

MANGLER BØRN GRÆNSER eller mangler de voksne? Foredrag, Skole og Forældre Foråret 2015, nogle hovedpointer OPDRAGELSE et fællesanliggende mellem skole og hjem MANGLER BØRN GRÆNSER eller mangler de voksne? Foredrag, Skole og Forældre Foråret 2015, nogle hovedpointer Mange dilemmaer i opdragelse Mellem fælles,

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis 2016 29-05-2016 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis 2016 29-05-2016 side 1 side 1 Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2016 Tekst. Lukas. 12,13-21. Kærmindeparken. Nu har vi hørt nogle stærke tekster fra Bibelen, som alle taler om penge, om rigdom, ja om griskhed. Nu var vi

Læs mere

VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling.

VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling. VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling. Værdigrundlaget I dagtilbudene i Kolding Kommune er det værdifuldt

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI

FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI HVAD ER FIT? FIT er et dialog- og evalueringsredskab udviklet af Scott Miller og Berry L. Duncan Består af 2 skema med hver 4 spørgsmål: ORS Outcome

Læs mere

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale University College Lillebælt Forebyggelsescentret Langeland Kommune Projekt Forløbspartner i Langeland og Svendborg kommune Det mobile sundhedscenter Faaborg Midtfyn Kommune Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling

Læs mere

100 års stemmeret til kvinder

100 års stemmeret til kvinder 100 års stemmeret til kvinder Af Harald Børsting, formand for LO Kære Grundlov Som årringe i et gammelt egetræ er din udvikling et sandt vidnesbyrd om udviklingen af Danmark. Fra enevælde - til folkestyre,

Læs mere

Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged. Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016

Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged. Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016 Horsens Kommunes værdighedspolitik 1 HORSENS KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK VELFÆRD

Læs mere

SORØ KOMMUNE POLITIK FOR MØDET MED BORGEREN. Sorø Kommune Byrådet

SORØ KOMMUNE POLITIK FOR MØDET MED BORGEREN. Sorø Kommune Byrådet SORØ KOMMUNE POLITIK FOR MØDET MED BORGEREN Sorø Kommune Byrådet Sorø Kommune - Politik for mødet med borgeren. Indledning og formålsbeskrivelse God servicering af borgerne handler om Mødet med borgeren

Læs mere

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier 1 Program God kommunikation se sagen fra flere sider! Relationer hvordan skaber I et konstruktivt og givende samarbejde? Regler om: samarbejde

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning

Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning Forløbet om helhedsorienteret undervisning tager sit teoretiske afsæt i et systemisk og anerkendende ressourcesyn, og det er denne tilgang, der ligger

Læs mere

DIAKONI. talt om LANDSOGNE. det. Udgivet med med støtte fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond.

DIAKONI. talt om LANDSOGNE. det. Udgivet med med støtte fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond. få DIAKONI talt om I LANDSOGNE det Udgivet med med støtte fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond. SYV TESER TIL DEBAT Hvad er diakoni? Er det noget man skal gøre? Kan man organisere diakoni på landet? Dette

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og Indhold Forord 7 At få børn at blive forældre 11 At vælge på barnets vegne 19 Praktiske ting forud for dåben 29 Dåben i kirken 35 At oplære sit barn i kristen tro 67 Forældre forbilleder 95 Til videre

Læs mere

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret Dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens målsætninger > Alle børn trives og udvikler sig > Leg og læring går nye veje > Dagtilbuddet mestrer engagement, mod og handlekraft

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

DU SÆTTER AFTRYK. Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv?

DU SÆTTER AFTRYK. Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv? DU SÆTTER AFTRYK Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv? #OPPORTUNITYISNOWHERE Hvad står der? Opportunity is now here

Læs mere

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole INKLU I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e fællesskab og mangfol digh ed VI BYGGER FÆLLESSKABER Inklusion på Korup Skole Citater fra elever på Korup Skole Inklusion betyder, at der skal være

Læs mere

Samarbejdsplan 2015. Politi og kommuner i Nordsjælland

Samarbejdsplan 2015. Politi og kommuner i Nordsjælland Samarbejdsplan 2015 Politi og kommuner i Nordsjælland 1 Indledning Nordsjællands politi ønsker at udvikle et nært og gensidigt samarbejde med lokalsamfundene. Behovet herfor er indlysende, da en række

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Speciale på Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde AAU CPH Sarah 20127119 & Matilde 20111134, September 2014 Bilagsdokumenter

Speciale på Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde AAU CPH Sarah 20127119 & Matilde 20111134, September 2014 Bilagsdokumenter Bilag 1: Beskrivelse af Dansk Flygtningehjælps Ungenetværk DFUNK Følgende redegørelse er baseret på skriftlig information fra DFUNK s sekretariat omkring deres ung-til-ung grupper, informationer fra organisationens

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing Danske virksomheders erfaringer med outsourcing HR-analyse December 2015 Indhold 1. Resumé... 3 2. Om undersøgelsen... 4 3. Udbredelse... 5 4. Hvad vil man opnå?... 6 5. Implementering og drift... 9 6.

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark Udarbejdet 2014 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal opleve sig som en del af de fællesskaber, vi har. De skal anerkendes

Læs mere

Minilex om kvalitetsrapporten. - ordforklaringer, inspiration og gode råd.

Minilex om kvalitetsrapporten. - ordforklaringer, inspiration og gode råd. Minilex om kvalitetsrapporten - ordforklaringer, inspiration og gode råd. Minilex.indd 1 19-04-2012 09:05:21 Introduktion " kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten er et redskab, der skal styrke kommunernes

Læs mere

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Skolens vision er høj trivsel samt en høj grad af læring for alle. Skolens målsætning er at gøre værdierne synlige i skolens fysiske rammer i den daglige

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Hvordan udvikler jeg min relationskompetence? Kvalitet i Dagplejen 13. maj 2014 Landskonference 2014, Nyborg Strand

Hvordan udvikler jeg min relationskompetence? Kvalitet i Dagplejen 13. maj 2014 Landskonference 2014, Nyborg Strand Hvordan udvikler jeg min relationskompetence? Kvalitet i Dagplejen 13. maj 2014 Landskonference 2014, Nyborg Strand Forskning viser At du som dagplejer, pædagog, pædagogmedhjælper eller lærer er den vigtigste

Læs mere

Ansvar og kompetence beskrivelse for områdeledere og pædagogiske ledere

Ansvar og kompetence beskrivelse for områdeledere og pædagogiske ledere Ansvar og kompetence beskrivelse for områdee og pædagogiske e Nærværende skrivelse, er tænkt som et dynamisk dokument, der konstant vil være under forandring. Vi er e af en politisk styret organisation,

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Så er vi kommet til dagens højdepunkt, som jeg ved, alle har glædet sig til. Ja, jeg joker, og faktisk også lidt med urette. For jeg ser de vedtægtsændringer, som

Læs mere

Medborgerskabspolitik

Medborgerskabspolitik l Medborgerskabspolitik 1 2 Forord Fredensborg Kommunes medborgerskabspolitik har til formål at sikre, at kommunens borgere oplever sig selv og hinanden som medborgere, der søger indflydelse og bidrager

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

Retningslinjer for den kommunale dagpleje TILSYN TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR

Retningslinjer for den kommunale dagpleje TILSYN TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Retningslinjer for den kommunale dagpleje TILSYN TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Tilsyn i den kommunale dagpleje ved Struer Kommune Lovgivningen Tilsynet sker i henhold til Dagtilbudslovens 5: Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37

Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37 Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37 Salmer: Vejby 9.00: 749 I østen stiger 493 Gud Herren så 164 Øjne, I var lykkelige (Mel. Egmose) 518 På Guds nåde Lihme 10.30: 749 I østen stiger

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter 83

Læs mere

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Vi understøtter størst mulig mestring i eget liv og høj livskvalitet Vi vil være kendt for sammenhæng, udvikling og dialog Vores værdier er åbenhed,

Læs mere

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiks Skole Gældende fra den 1.-3.-2013 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Børnene på Frederiks Skole siger: Vi vil forebygge mobning på Frederiks Skole, og så vil

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

SKI s rammeaftaler. Anja Piening Juridisk chef, SKI

SKI s rammeaftaler. Anja Piening Juridisk chef, SKI SKI s rammeaftaler Anja Piening Juridisk chef, SKI Dagsorden Kort om rammeaftaler. SKI s rammeaftaler. Hvordan bliver man leverandør hos SKI? Opmærksomhedspunkter som leverandør. Gode råd til jer som leverandører.

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik, der har til formål

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Gøgl i hverdagen sådan!

Gøgl i hverdagen sådan! Gudrun Gjesing Anton Niemann Jensen Gøgl i hverdagen sådan! Indhold 5 5 6 6 9 9 10 11 12 13 15 16 17 17 21 24 29 35 43 45 48 50 53 55 57 61 63 67 67 67 68 69 Indledning Derfor denne bog Før du går i gang

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Cumuli.net Ramme, styringsmodel, forventninger, lederroller. Desuden Slagelse Kommunes værdigrundlag og målsætninger. ledelses Grundlag_12p_a.indd 3 8/10/09 10:44

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune Job- og personprofil Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune 1 Indledning Holstebro Kommune søger en ny økonomichef, da vores nuværende har fået job som økonomichef i en privat virksomhed. I job- og

Læs mere

Kreativitet. Velkommen. Alle vandrer rundt og siger god dag til dem de møder: Hej jeg hedder, sidst jeg var glad var..

Kreativitet. Velkommen. Alle vandrer rundt og siger god dag til dem de møder: Hej jeg hedder, sidst jeg var glad var.. Kreativitet Velkommen Alle vandrer rundt og siger god dag til dem de møder: Hej jeg hedder, sidst jeg var glad var.. 1 Barrierer for kreativitet og ideudvikling Frygten for at lave fejl Frygten for at

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret?

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014 Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Skolereform hvorfor? 17 % aflægger ikke afgangsprøve eller opnår karakteren 2 i dansk

Læs mere

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted Drømmer du om at arbejde med mennesker? 6 ugers jobrettet AMUuddannelse for dig drømmer om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted WWW.UCC.DK Uddannelse og opkvalificering

Læs mere

Frivilligt arbejde som et springbræt til Integration - et kompetenceafklaringsredskab. Manual

Frivilligt arbejde som et springbræt til Integration - et kompetenceafklaringsredskab. Manual Introduktion Frivilligt arbejde som et springbræt til Integration - et kompetenceafklaringsredskab Manual Kompetenceafklaringsredskabet er skabt og produceret i løbet af 2013-2015 som et samarbejdsprojekt

Læs mere

Anmeldt tilsyn Rapport

Anmeldt tilsyn Rapport Anmeldt tilsyn Rapport Udfyldes af konsulenten Institution Vuggestuen Evigglad Adresse Finsensvej 83 Leder Anni Juul-Olsen Status (kommunal, selvejende, privat) Privat Normerede pladser 0-3 år 41 Normerede

Læs mere

Anerkendelse og dømmekraft i beskæftigelsesarbejdet

Anerkendelse og dømmekraft i beskæftigelsesarbejdet Anerkendelse og dømmekraft i beskæftigelsesarbejdet Den første form for anerkendelse drejer sig om kærlighed og angår de menneskelige primærrelationer. Af denne anerkendelse følger en selvtillid, som sætter

Læs mere

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt Succesfuld start på dine processer En e-bog om at åbne processer succesfuldt I denne e-bog får du fire øvelser, der kan bruges til at skabe kontakt, fælles forståelser og indblik. Øvelserne kan bruges

Læs mere

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING 1 DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING ER UDGIVET AF 2013 GENOPTRYKT 2016 TAK TIL DE MANGE FRIVILLIGE, DER HAR GIVET INPUT OG KOMMENTARER

Læs mere

Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering

Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering Alle kan komme sig - recovery er et fælles ansvar - er den foreløbige vision for Socialpsykiatrien

Læs mere

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole ledelsesgrundlag 2 ledelsesgrundlag 2008 s ledelsesgrundlag Ungdomsskolens ledelsesgrundlag er et udtryk for de forventninger, du som medarbejder kan have til din leder. Det er udarbejdet i fællesskab

Læs mere

Ledelse i en frivillig organisation Eksemplificeret med Røde Kors

Ledelse i en frivillig organisation Eksemplificeret med Røde Kors Ledelse i en frivillig organisation Eksemplificeret med Røde Kors Marie-Louise Gotholdt, National chef, Røde Kors Ledelse og arbejdsglæde 2016 - Fyn/Jylland, DI 11.maj 2016 Indledende bemærkninger....bevist

Læs mere

Værdighedspolitik. Bilag til Velfærdspolitikken på Voksen og ældreområdet - 2016

Værdighedspolitik. Bilag til Velfærdspolitikken på Voksen og ældreområdet - 2016 Værdighedspolitik Bilag til Velfærdspolitikken på Voksen og ældreområdet - 2016 Revideret den 23.2.2016 Dokument nr. 480-2016-140850 Sags nr. 480-2015-107141 Indhold Baggrund... 2 Indledning... 3 Tema...

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-18

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-18 VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-18 2 Baggrund 3 Sammen om værdighed 4 Livskvalitet 6 Selvbestemmelse 7 Kvalitet, kommunikation, tværfaglighed og sammenhæng i plejen 9 Mad, måltider og ernæring 10 En værdig død

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Faxe Syd den 9. oktober 2013 Privat leverandør af hjemmepleje Tilsynet blev udført af konsulent Annelise Dehn og ekstern

Læs mere

Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme. Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for

Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme. Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for + Social historier + Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for + Det er barnets / den unges opfattelse af en situation som bestemmer, hvordan

Læs mere

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation k SynErGaia Integrationsministeriets pulje til integration Peter Berliner Pårørendes udsagn om forløbet Det var dejligt at sidde

Læs mere

ER RESSOURCEFORLØBET EN NY INDSATS, ELLER ER DET BUSINESS AS USUAL?

ER RESSOURCEFORLØBET EN NY INDSATS, ELLER ER DET BUSINESS AS USUAL? ER RESSOURCEFORLØBET EN NY INDSATS, ELLER ER DET BUSINESS AS USUAL? Download link til rapport Helle Holt 1. marts 2016 www.sfi.dk Hvad er et ressourceforløb? Indsatsen er tværfaglig og helhedsorienteret

Læs mere

Rapport om kvalitetssikring af patientuddannelse Kommentarer fra Komiteen for Sundhedsoplysning

Rapport om kvalitetssikring af patientuddannelse Kommentarer fra Komiteen for Sundhedsoplysning Rapport om kvalitetssikring af patientuddannelse Kommentarer fra Komiteen for Sundhedsoplysning Overordnede kommentarer: MTV ens konklusioner fremhæves ofte som konklusioner om alle former for patientuddannelse.

Læs mere

Respektfuld og empatisk kommunikation. handlingsorienterede værdierv

Respektfuld og empatisk kommunikation. handlingsorienterede værdierv Respektfuld og empatisk kommunikation Et oplæg g om nærvn rværende rende og handlingsorienterede værdierv En grundsætning Jeg kan ikke ikke-kommunikere Du kan ikke ikke-kommunikere Gefion, 18. marts 2009

Læs mere

Rammeaftale 2016 for det sociale område

Rammeaftale 2016 for det sociale område Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale forhold og beskæftigelse og Borgmesterens Afdeling Dato 19. august 2015 Rammeaftale 2016 for det sociale område 1. Resume De 19 midtjyske kommuner

Læs mere

Ledelse & Organisation/KLEO Udviklingsforløb for skoleledelser og forvaltning i Rudersdal 2015 2016

Ledelse & Organisation/KLEO Udviklingsforløb for skoleledelser og forvaltning i Rudersdal 2015 2016 Udviklingsforløb for skoleledelser og forvaltning i Rudersdal 2015 2016 2. temadag 20. oktober 2015 https://ucc.dk/konsulentydelser/ledelse/skoleledelse/ materialer-til-forloeb/rudersdal-kommune Ledelsesforløb

Læs mere

starten på rådgivningen

starten på rådgivningen p l a n f o r 2.1 starten på rådgivningen Ved det første møde bør der som minimum afsættes 40 minutter. Denne vejledning retter sig mod den første indledende del af dette møde. Her er målet at skabe en

Læs mere

Vedtægter for Luthersk Mission Bylderup Bov

Vedtægter for Luthersk Mission Bylderup Bov Vedtægter for Luthersk Mission Bylderup Bov 1. Navn Menighedens navn er: Luthersk Mission Bylderup Bov (LM Bylderup Bov). LM Bylderup Bov er en frimenighed i henhold til den kirkelige lovgivning. Hjemmehørende

Læs mere

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere