INDUSTRIALISERING OG ARBEJDERLIV

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDUSTRIALISERING OG ARBEJDERLIV"

Transkript

1 INDUSTRIALISERING OG ARBEJDERLIV Arbejderliv

2 ARBEJDERLIV SKRÅTOBAKSFABRIKKEN Om fortælleren: Sophus er 9 år og bor med sine forældre og fem søskende i en etværelses lejlighed på Vesterbro i København. Hans familie kan ikke klare sig uden, at børnene også hjælper med at tjene penge. Om formiddagen var jeg i skole, og fra klokken halv to arbejdede jeg på skråfabrikken. Jeg startede, da jeg var ni et halv, selvom mesteren sagde, at jeg så lidt lille ud. Jeg måtte løbe for at nå derhen til tiden. Det første arbejde jeg havde var at dreje rokken for en ældre svend, som spandt skrå. Jeg lærte hurtigt at holde den rigtige fart, for hvis ikke, kom der en ordentlig klat spyt fra svenden. Men jeg blev meget træt i armen af det hårde arbejde, og jeg kunne ikke skifte til venstre, da jeg hele tiden skulle holde øje med spindebordet, så jeg kunne stoppe, hvis der skete noget. Vi havde et kvarters pause til at spise vores medbragte fedteklemmer, men svendene var på akkord og havde ikke råd til at holde pause, så vi drenge måtte spise, mens vi arbejdede. Så der stod jeg med ondt i armen og drejede og drejede indtil fyraften klokken syv. En dag kom fabriksinspektøren på besøg, og jeg fik straks besked om at løbe på lokum og ikke vise mig igen, før han var gået. Han skulle tjekke vores dåbsattester, for man måtte ikke arbejde, hvis man var under ti. Efter nogle måneder begyndte jeg at lægge dæks for svenden, mens en anden dreng drejede. Det vil sige at ligge dæksblade klar, så han kunne spinde dem ind i skråen sammen med bengods, hvorefter han klappede den lige med sit håndbræt. Og hvis bladene ikke lå rigtigt, så fik man slag over knoerne med håndbrættet, eller også gav han mig øretæver med sine tilsovsede hænder. Ordliste: Rok En maskine til at spinde, altså sno fibre til snor og garn. Eller små stykker tobak til lange snore af skråtobak. Spindebordet Foran rokken hvor man samlede det som blev snoet. Skrå Tyggetobak. Fedteklemmer: Fedtemadder Akkord At man kun bliver betalt for det arbejde man laver for eksempel hvor mange skrå man producerer. Dæksblade Små blade af tobak. Bengods Små stykker tobak vædet med skråsovs. Arbejdet var også hårdt på andre måder. Luften var fyldt med støv og dampe, og selvom jeg var heldig at slippe, så jeg flere drenge, der kom til skade i maskinerne, fordi de var uforsigtige. Men det var stadig bedre end dem fra opgangen, der arbejdede på tændstikfabrikken. Flere af dem mangler tænder på grund af de giftige dampe, der er der. ARBEJDSPLADSER. INDUSTRIALISERINGEN. s.

3 ARBEJDERLIV SUKKERFABRIK Om fortælleren: Johan Severinsen arbejdede på sukkerfabrikken i Odense, fra han var 8, til han var år gammel. I løbet af den tid, mødte han sin kone og flyttede sammen med hende og deres barn på et værelse nær centrum. Jeg var i tre år på sukkerfabrikken, og det var det rene helvede. Og det nærmest bogstaveligt, for der var så varmt på hele fabrikken, at vi måtte gå i bar mave for at kunne holde det bare nogenlunde ud. Men læderforklædet lagde vi aldrig det beskyttede os mod den varme, klistrede sukkermasse, der kunne give alvorlige forbrændinger. Der gik ikke en dag, hvor man ikke brændte sig på det satans klister, uanset hvor forsigtige vi var. Og tingene skulle jo gå hurtigt, så selvfølgelig gik det galt af og til. Ikke at alvorlige ulykker var hverdag, men når de skete, gik det som regel grueligt galt. Som for eksempel da et kar med sukkermasse engang væltede ud over to arbejdsmænd, og begge endte med at dø af deres forbrændinger. En ting var arbejdet, men formanden var også noget af en djævel. Han var ikke bleg for at lange ud efter os, hvis tingene gik for langsomt for hans smag, og der var ikke andet at gøre end at bide det i sig. For han var den største på fabrikken noget dem der satte sig op mod ham hurtigt fandt ud af. De var heldige, hvis de slap med en fyring og et blåt øje. Vi arbejdede med sukkermassen fra tidlig morgen til sen aften, timer om dagen, men det var ikke det værste arbejde på fabrikken. Det var at slæbe sække op. Folk blev ofte hyret fra om morgenen for så at gå igen ved middag, fordi deres bare skuldre var fyldt med sår fra de tunge sække. De fleste af os boede i fabrikkens barakker under usle forhold, ligesom jeg gjorde de første år. Om vinteren blæste vinden direkte ind gennem sprækkerne, og det kostede en formue i koks at holde varmen. Men det var næsten bedre end om sommeren, hvor de overfyldte lokummer stank, og man kunne se det pible op mellem brædderne, når man gik i gården. Så selvom det var billigt, var jeg ikke ked af det, da jeg fik arbejde på en maskinfabrik og kunne flytte. ARBEJDSPLADSER. INDUSTRIALISERINGEN. s.

4 ARBEJDERLIV SPINDERI Om fortælleren: Astrid Berg er år og bor sammen med sin mand og tre børn i København. Når der er arbejde at få, arbejder de alle, men lige for tiden overlever de på den løn hun tjener på spinderiet, og hvad den ældste på kan lave som mælkedreng. Lønnen på spinderiet er ganske elendig, og oven i det bliver kvinderne ofte skældt ud eller får bøder for ting som at komme bare et minut for sent, at være for længe på wc eller endda i et enkelt tilfælde - for at kigge på en kollegas gave. Og mens lønnen skal ned, så bliver arbejdet hele tiden hårdere. Det sker for eksempel ofte, at en arbejderske ikke kan lave akkord, men må nøjes med den lavere dagløn, fordi spinderiet ikke har nok maskiner eller mangler materialer. Jeg tror det skyldes, at ledelsen har så travlt med at give bøder og holde øje med arbejderne, at de glemmer at passe fabrikken. Ordliste: Spinderi En fabrik hvor man fremstiller reb, tråd mm. ved at spinde (sno) fibre. Akkord At man kun bliver betalt for den mængde arbejde man laver for eksempel hvor mange meter reb, man har lavet. Arbejderske kvindelig arbejder. Og arbejdet bliver sværere. Tidligere var der for eksempel tre kvinder ved heglemaskinen (en maskine der frigør fibrene i fx hør eller hamp), men nu er der kun to. Og tidligere blev hampen renset af arbejdsmænd, inden den kom til heglemaskinen, men nu kommer den helt rå i maskinen, og det gør arbejdet hårdere og mere beskidt. Desuden kører maskinerne omtrent dobbelt så hurtigt som tidligere, og det giver dobbelt arbejde til dem, der passer dem. Spindemestrenes behandling af os arbejdskere er et kapitel for sig. Længe havde vi en der kunne finde på at prygle os endda med så farligt et våben som en skruenøgle. Vi klagede over ham flere gange, men uden bestyreren gjorde noget ved det. Den nuværende spindemester slår ikke, men skælder ud og giver bøder. At komme blot et minut for sent en morgen koster en bøde, og en kvinde fik en bøde for at spørge, om hun måtte gå tidligere, og hvis han synes en arbejder et øjeblik ser ud til at hygge sig, så koster det også. Det er sandt at fabrikkens ledelse gerne vil sørge for mad til fattige børn og på anden måde fremstå som velgørere. Men det er jo også nemt, når bestyreren tilbageholder så store dele af arbejdernes elendige løn i form af bøder. ARBEJDSPLADSER. INDUSTRIALISERINGEN. s.

5 ARBEJDERLIV MASKINFABRIKKEN Om fortælleren: Peder Olesen er år gammel og bor på et kammer sammen med to andre arbejdere. Der er omkring en times gang fra barakken til maskinfabrikken i midten af Odense. Ligesom de fleste andre steder, starter dagen på maskinfabrikken klokken 6 og slutter først igen klokken syv om aftenen. Vi har en pause midt på dagen til at spise frokost, men de fleste af os bor så langt væk, at det som regel bare bliver til nogle fedtemadder, som vi spiser hurtigt i værkstedet. Svendene har en frokoststue med borde og stole, men det er der ikke til os arbejdsmænd. Og mon ikke svendene ser ned på os. De har jo et fag, mens vi kun har den uddannelse, vi kan få ved at se arbejdet blive gjort. Men til gengæld tager vi fat, og det er en daglig kamp at være hurtigst. Ikke kun på grund af akkorden, men også fordi de langsomste er de første til at blive fyret, når der ikke er mange ordrer. Ordliste: Drivrem En rem der, lidt som en cykelkæde, kan trække maskinen rundt. Kedelsten Mineraler og salte som sætter sig i bunden af en kedel. Det gør den mindre effektiv, og derfor skal de af og til fjernes, ligesom man afkalker en elkedel. Det er at beskidt og hårdt arbejde, uanset om man skal tjære, male eller om man står ved maskinerne, hvor drivremmene hænger ned fra loftet i tykke bundter. Så ud over at være hurtig, skal man også være forsigtig, hvis man ikke vil ende som Torben To-finger. Men noget af det værste er at banke kedelsten løs i den varme kedel. Det er svedende varmt og hårdt arbejde, som endda skal klares om søndagen. Men omvendt er de ører man tjener ekstra ved det ikke dårlige. Vi drikker alle meget. Øl og brændevin hvis der er råd til det får arbejdsdagen til at glide lidt nemmere. Svendene får lærlingene til at hente øl øldrengen møder ind et kvarter før for at nå det men som med så meget andet, må vi arbejdsmænd selv sørge for den slags. ARBEJDSPLADSER. INDUSTRIALISERINGEN. s.

6 ARBEJDERLIV KLÆDEFABRIKKEN Om fortælleren: Karl bor i en toværelses lejlighed i et baghus i Valby med sin kone og fire børn. Han har arbejdet på klædefabrikken, siden han var, og når hans ældste bliver stor nok, håber Karl, at der også er arbejde til ham. Vi møder på Smalleværket klokken seks om morgenen og arbejder til syv om aftenen. Vi har ret til, timers pause i løbet af dagen, men hvis vi skal nå vores akkord, er der sjældent tid til det. Vi arbejder alle ugens dage, på nær søndag. Hver eneste dag er det hårdt og ubekvemt arbejde. Vi står sammenbøjet over den samme maskine hele dagen. Gulvet er iskoldt, og luften er fuld af uldfibre, som angriber vores lunger og gør det svært at trække vejret. Men det værste er næsten larmen. De mange maskiner fylder lokalet med en frygtelig larm og gør det svært at tale sammen. Vi får fast løn og akkord, men den faste løn er så lille, at vi skal nå vores akkord for at få det til at løbe rundt. Og stakkels den, som står ved en maskine, der går i stykker. Det kan koste dyrt i mistet arbejdstid, men tit må vi arbejdere også selv betale for reparation, hvis formændene mener, at det var vores skyld. Ordliste: Uldfibre Bittesmå stykker uld. Akkord At man kun bliver betalt for den mængde arbejde man laver. For eksempel hvor meget klæde, man når at lave. Drivrem En rem der, lidt som en cykelkæde, kan trække maskinen rundt. Spole Kan for eksempel være en spole med tråd. Der er tit ulykker på værket. Jeg har set flere få klippet fingre af i tandhjul, og jeg har endda hørt om folk, der fik revet hele lemmer af i drivremmene. Men det farligste er nok at være fejedreng. Det var sådan, jeg startede på fabrikken, og vores opgave var at feje spinderester væk fra under maskinerne, skifte spoler og den slags. Og for at spare tid, blev maskinerne sjældent stoppet imens. Og hvis uheldet er ude, er der ikke meget at gøre. På nogle fabrikker har man en syge- og begravelseskasse altså en fælles forsikring, der dækker i tilfælde af sygdom og død men ikke på Smalleværket. Man skulle ellers tro, at der var råd til det. For når vi får løn lørdag aften, beholder fabrikken /6 af lønnen som en slags sikring for, at vi overholder vores forpligtelser. De penge ser vi først flere måneder senere, men ikke hvis bestyreren finder anledning til at afskedige en. I så fald går pengene til fabrikkens kasse. ARBEJDSPLADSER. INDUSTRIALISERINGEN. s. 6

7 Edith Bang Inger Holm-Hansen Kirstine Nielsen Gudrun Petersen IKKE Du er gift og har to små børn. I har ikke mange penge, men det hænger sammen og I har endda en lille opsparing til, hvis noget skulle gå galt. Så du kan godt tåle at være uden arbejde lidt tid, men så koster det jo opsparingen, og hvad gør I så, hvis din mand også mister sit arbejde? IKKE Du er gift og har fire børn. Både din mand og den ældste arbejder på tændstikfabrikken, men ellers er familien helt afhængig af din indkomst. Du vil gerne forbedre dine arbejdsvilkår, men du ved ikke om det er det rigtige at strejke. IKKE Du er gift og har fem børn. De tre af dem arbejder, og det samme gør din mand. Pengene er små, men I har før klaret jer, hvor du var arbejdsløs i en kort periode for at finde et bedre arbejde. Du tror, at man af og til må tage en chance. Marie Lund Jensen IKKE Du er gift og har fire børn, og selvom din mand også arbejder, er familien helt afhængig af din indkomst. Men dit arbejde er hårdt og dårligt lønnet, så du vil gå langt for at forbedre dine vilkår. Så længe det ikke stiller dig dårligere, end du er nu, selvfølgelig. Du er ugift og uden børn. Du bor billigt og får det til at løbe rundt. Du kan godt lide ideen om at strejke for bedre vilkår, men du tror det kræver, at I er helt enige. IKKE Astrid Schmidt Du er ugift og uden børn. Det vil sige, at du kun har dig selv at stå til ansvar over for, og du vil hellere tage en chance nu, i håb om at kunne forbedre dine chance, for at få bedre vilkår på længere sigt. IKKE

8 Kristian Hansen når I arbejder med tapning. Erik Jensen Du er ugift og uden børn. Det vil sige, at du kun har dig selv at stå til ansvar over for, og du vil hellere tage en chance nu, i håb om at kunne forbedre dine chancer for at få bedre vilkår på længere sigt IKKE når I arbejder med tapning. Du er gift og har fire børn. Den ældste arbejder på skråtobaksfabrikken, men ellers er familien helt afhængig af din indkomst. Du vil gerne forbedre dine arbejdsvilkår, men du ved ikke, om det er det rigtige at strejke.. IKKE Johan Møller IKKE når I arbejder med tapning. Knud Bjerre Du er gift og har fem børn. De tre af dem arbejder, og det samme gør din kone. Pengene er små, men I har før klaret jer, hvor du var arbejdsløs i en kort periode for at finde et bedre arbejde. Du tror, at man af og til må tage en chance.. Karl Nielsen IKKE når I arbejder med tapning. Du er gift og har fire børn, og selvom din kone tjener lidt ved hjemmearbejde, er familien helt afhængig af din indkomst. Men dit arbejde er hårdt og dårligt lønnet, og du ønsker, at det var muligt at få bedre vilkår. når I arbejder med tapning.. Du er gift og har tre små børn. I har ikke mange penge, men det hænger sammen og I har endda en lille opsparing til, hvis noget skulle gå galt. Så du kan godt tåle at være uden arbejde lidt tid, men så koster det jo opsparingen, der ellers skal sikre jer, hvis en af jer bliver syg eller kommer til skade. IKKE Alfred Olesen når I arbejder med tapning. Du er ugift og uden børn. Du bor billigt og får det til at løbe rundt. Du kan godt lide ideen om at strejke for bedre vilkår, men du tror det kræver, at I er helt enige. IKKE

9 FORHOLD: Lars Bang Hårdt, opslidende og ensformigt men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene William Andersen John Agerbo Henry Larsen Du er gift og har fem børn. De tre af dem arbejder, og det samme gør din kone. Pengene er små, men I har før klaret jer, hvor du var arbejdsløs i en kort periode for at finde et bedre arbejde. Og du tror, at man af og til må tage en chance. IKKE FORHOLD: Hårdt, opslidende og ensformigt Jens Kristiansen IKKE Hårdt, opslidende og ensformigt men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene Du er ugift og uden børn. Det vil sige, at du kun har dig selv at stå til ansvar over for, og du vil hellere tage en chance nu, i håb om at kunne forbedre dine chancer for at få bedre vilkår på længere sigt. IKKE FORHOLD: Du er gift og har fire børn, og selvom din kone tjener lidt ved hjemmearbejde, er familien helt afhængig af din indkomst. Men dit arbejde er hårdt og dårligt lønnet, så du vil selvfølgelig gerne have bedre vilkår. Bare ikke, hvis det koster dit arbejde. FORHOLD: Hårdt, opslidende og ensformigt men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene Du er gift og har fire børn. Den ældste arbejder på skråtobaksfabrikken, men ellers er familien helt afhængig af din indkomst. Du vil gerne forbedre dine arbejdsvilkår, men du ved ikke, om det er det rigtige at strejke. IKKE FORHOLD: Hårdt, opslidende og ensformigt men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene Du er gift og har tre små børn. I har ikke mange penge, men det hænger sammen og I har endda en lille opsparing til, hvis noget går galt. Så du kan godt tåle at være uden arbejde lidt tid, men så koster det jo opsparingen der ellers skal sikre jer, hvis en af jer bliver syg eller kommer til skade. IKKE FORHOLD: Hårdt, opslidende og ensformigt Kaj Vejle men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene. Du er ugift og uden børn. Du bor billigt og får det til at løbe rundt. Du kan godt lide ideen om at strejke for bedre vilkår, men du tror det kræver, at I er helt enige. IKKE

10 Mogens Andersen Smalleværket William Christiansen Mads Smed John Nielsen-Kjær IKKE Du er ugift og uden børn. Det vil sige, at du kun har dig selv at stå til ansvar over for, og du vil hellere tage en chance nu, i håb om at kunne forbedre dine chancer for at få bedre vilkår på længere sigt IKKE Du er gift og har fire børn. Den ældste arbejder på skråtobaksfabrikken, men ellers er familien helt afhængig af din indkomst. Du vil gerne forbedre dine arbejdsvilkår, men du ved ikke, om det er det rigtige at strejke. IKKE Du er gift og har fem børn. De tre af dem arbejder, og det samme gør din kone. Pengene er små, men I har før klaret jer, hvor du var arbejdsløs i en kort periode for at finde et bedre arbejde. Du tror, at man af og til må tage en chance Poul Pedersen IKKE Du er gift og har fire børn, og selvom din kone tjener lidt ved hjemmearbejde, er familien helt afhængig af din indkomst. Men dit arbejde er hårdt og dårligt lønnet, så du vil gerne forbedre dine vilkår, hvis du kan. Du er gift og har tre små børn. I har ikke mange penge, men det hænger sammen og I har endda en lille opsparing til, hvis noget går galt. Så du kan godt tåle at være uden arbejde lidt tid, men så koster det jo opsparingen der ellers skal sikre jer, hvis en af jer bliver syg eller kommer til skade. IKKE Poul-Erik Bjerg Du er ugift og uden børn. Du bor billigt og får det til at løbe rundt. Du kan godt lide ideen om at strejke for bedre vilkår, men du er lidt bange for, at noget kan gå galt. IKKE

11 Jens-Kristian Olsen Knud Møller Peder Skjern William Andresen IKKE Du er ugift og uden børn. Det vil sige, at du kun har dig selv at stå til ansvar over for, og du vil hellere tage en chance nu, i håb om at kunne forbedre dine chancer for at få bedre vilkår på længere sigt IKKE Du er gift og har fire børn. Den ældste arbejder på skråtobaksfabrikken, men ellers er familien helt afhængig af din indkomst. Du vil gerne forbedre dine arbejdsvilkår, men du ved ikke, om det er det rigtige at strejke. IKKE Du er gift og har fem børn. De tre af dem arbejder, og det samme gør din kone. Pengene er små, men I har før klaret jer, hvor du var arbejdsløs i en kort periode for at finde et bedre arbejde. Du tror, at man af og til må tage en chance. Ole Martinussen IKKE Du er gift og har fire børn, og selvom din kone tjener lidt ved hjemmearbejde, er familien helt afhængig af din indkomst. Men dit arbejde er hårdt og dårligt lønnet, så du vil gerne forbedre dine vilkår, hvis du kan. Du er gift og har tre små børn. I har ikke mange penge, men det hænger sammen og I har endda en lille opsparing til, hvis noget går galt. Så du kan godt tåle at være uden arbejde lidt tid, men så koster det jo opsparingen der ellers skal sikre jer, hvis en af jer bliver syg eller kommer til skade. IKKE Albert Nielsen Du er ugift og uden børn. Du bor billigt og får det til at løbe rundt. Du kan godt lide ideen om at strejke for bedre vilkår, men du tror det kræver, at I er helt enige. IKKE

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Stilladsudd.: Grundkursus 1+2 (1988) og ERFA 2 i -95

Stilladsudd.: Grundkursus 1+2 (1988) og ERFA 2 i -95 Side 9 manden Navn: Karsten Hardy Jørgensen Bopæl: Reginehøj, Århus Alder: 47 Start i branchen: 1984 Nuværende firma: Århus Stilladser Stilladsudd.: Grundkursus 1+2 (1988) og ERFA 2 i -95 StilladsInformation:

Læs mere

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges.

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. Datid rejser www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. John læser på DTU, da han var yngre.

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Kære elever. Mange venlige hilsner Karen Marie Sørensen

Kære elever. Mange venlige hilsner Karen Marie Sørensen Mit navn er Karen Marie Sørensen, og jeg er 40 år gammel. Jeg har skænket min mand Peter Martin 8 raske børn: to sønner og seks døtre. Jeg er opvokset på landet, men efter vores bryllup besluttede Peter

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14 Salmer: Lem Kirke kl 9.00 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Rødding Sognehus kl 10.30 739 Rind nu op

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

Kakerlakker om efteråret

Kakerlakker om efteråret lydia davis Kakerlakker om efteråret oversat af karen margrethe adserballe forlaget vandkunsten FVA_Davis_Sats_(06)_09.indd 2-3 18/05/10 12.50 indhold Fortælling 7 Fru Orlandos bekymringer 12 Liminal:

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne Forholdsord fortæller os, hvor noget er i forhold til en anden ting. Fx: Bogen lå på bordet Haven var foran huset Forholdsord kan være: I, under, over, ved siden af, foran, ved, bagved, fra, på, igennem

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Thomas POV: En bil kommer med voldsom fart imod ham.

Thomas POV: En bil kommer med voldsom fart imod ham. Manus: Anne-Marie Olesen Thinghuus Scener fra en episode af Vintervagten. EXT. SOMMERHUSOMRÅDE - DAG Thomas kommer kørende på sin scooter. Der er helt dødt og intet unormalt at rapportere. Han drejer ned

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme.

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. Få eller have 1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. 2) Få bruger man om en forandring eller udvikling. Derfor er det næsten altid få, når årsagen til forandringen er nævnt

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Manuskript Den Første Kærlighed 7. marts 2008. Filmmanuskript. Tegn. af Hannibal V. Glaser. s. 1

Manuskript Den Første Kærlighed 7. marts 2008. Filmmanuskript. Tegn. af Hannibal V. Glaser. s. 1 Filmmanuskript Tegn af Hannibal V. Glaser s. 1 Manuskript 1. Skolegård SEN MORGEN Det er frikvarter. William(15) sidder på en udendørs trappe og tegner. Han ser op en gang i mellem, på Marie. Hun griner

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev 1 Prædiken til Kr. Himmelfart 2014 på Funder-siden af Bølling Sø 723 Solen stråler over vang 257 Vej nu dannebrog på voven 392 Himlene Herre 260 Du satte dig selv Er du der? Er der sommetider nogen, der

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Vi laver hule og kommer i biografen

Vi laver hule og kommer i biografen 9. DECEMBER Vi laver hule og kommer i biografen Hej Peter! Det er tvillingerne, der råber. Jeg står på trappen ind til Brugsen og er på vej hjem med varer til mor. Hun manglede kaffe og margarine, og så

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes SUPERHELT. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes SUPERHELT. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes SUPERHELT Illustreret af Bodil Bang Heinemeier For seks måneder siden var jeg i zoo med min søster Lia. Så ramte lynet. Vi faldt ned i slangeburet og blev bidt af giftslanger fra hele

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper.

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Opgave 1 Arbejdsmarkedet Brainstorm 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Det danske arbejdsmarked 1 Opgave 2 Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet i Danmark og

Læs mere

Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00

Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00 747 Lysets engel 448 Fyldt af glæde 441 Alle mine kilder 157 Betesdasøjlernes buegange Bernhard Christensen Nadververs 143 v. 7 på Op alle folk på

Læs mere

8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008.

8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008. 8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008. 1. EXT. SKOLEGÅRDEN. DAG/FRIKVARTER Maria(14), Anna(14) går hånd i hånd hen ad skolegården, og snakker om lækre drenge. De ser den super

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend.

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. 1 Under samtale med Selmas mor observerer du, at Selmas mor har et tydeligt blåt mærke

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge.

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Jennifer Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Første gang jeg mødte Jenny, var hun tre år gammel. Det foregik ved

Læs mere

Industrialiseringen i 1850-1950

Industrialiseringen i 1850-1950 Industrialiseringen i 1850-1950 I det herrens år 1845 klokken var 4 om morgenen, jeg Augustus Vitolius på 15 år var på vej ud på marken for at høste sammen med min hjælpende karl. Vi havde lige hentet

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og

Læs mere