INDUSTRIALISERING OG ARBEJDERLIV

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDUSTRIALISERING OG ARBEJDERLIV"

Transkript

1 INDUSTRIALISERING OG ARBEJDERLIV Arbejderliv

2 ARBEJDERLIV SKRÅTOBAKSFABRIKKEN Om fortælleren: Sophus er 9 år og bor med sine forældre og fem søskende i en etværelses lejlighed på Vesterbro i København. Hans familie kan ikke klare sig uden, at børnene også hjælper med at tjene penge. Om formiddagen var jeg i skole, og fra klokken halv to arbejdede jeg på skråfabrikken. Jeg startede, da jeg var ni et halv, selvom mesteren sagde, at jeg så lidt lille ud. Jeg måtte løbe for at nå derhen til tiden. Det første arbejde jeg havde var at dreje rokken for en ældre svend, som spandt skrå. Jeg lærte hurtigt at holde den rigtige fart, for hvis ikke, kom der en ordentlig klat spyt fra svenden. Men jeg blev meget træt i armen af det hårde arbejde, og jeg kunne ikke skifte til venstre, da jeg hele tiden skulle holde øje med spindebordet, så jeg kunne stoppe, hvis der skete noget. Vi havde et kvarters pause til at spise vores medbragte fedteklemmer, men svendene var på akkord og havde ikke råd til at holde pause, så vi drenge måtte spise, mens vi arbejdede. Så der stod jeg med ondt i armen og drejede og drejede indtil fyraften klokken syv. En dag kom fabriksinspektøren på besøg, og jeg fik straks besked om at løbe på lokum og ikke vise mig igen, før han var gået. Han skulle tjekke vores dåbsattester, for man måtte ikke arbejde, hvis man var under ti. Efter nogle måneder begyndte jeg at lægge dæks for svenden, mens en anden dreng drejede. Det vil sige at ligge dæksblade klar, så han kunne spinde dem ind i skråen sammen med bengods, hvorefter han klappede den lige med sit håndbræt. Og hvis bladene ikke lå rigtigt, så fik man slag over knoerne med håndbrættet, eller også gav han mig øretæver med sine tilsovsede hænder. Ordliste: Rok En maskine til at spinde, altså sno fibre til snor og garn. Eller små stykker tobak til lange snore af skråtobak. Spindebordet Foran rokken hvor man samlede det som blev snoet. Skrå Tyggetobak. Fedteklemmer: Fedtemadder Akkord At man kun bliver betalt for det arbejde man laver for eksempel hvor mange skrå man producerer. Dæksblade Små blade af tobak. Bengods Små stykker tobak vædet med skråsovs. Arbejdet var også hårdt på andre måder. Luften var fyldt med støv og dampe, og selvom jeg var heldig at slippe, så jeg flere drenge, der kom til skade i maskinerne, fordi de var uforsigtige. Men det var stadig bedre end dem fra opgangen, der arbejdede på tændstikfabrikken. Flere af dem mangler tænder på grund af de giftige dampe, der er der. ARBEJDSPLADSER. INDUSTRIALISERINGEN. s.

3 ARBEJDERLIV SUKKERFABRIK Om fortælleren: Johan Severinsen arbejdede på sukkerfabrikken i Odense, fra han var 8, til han var år gammel. I løbet af den tid, mødte han sin kone og flyttede sammen med hende og deres barn på et værelse nær centrum. Jeg var i tre år på sukkerfabrikken, og det var det rene helvede. Og det nærmest bogstaveligt, for der var så varmt på hele fabrikken, at vi måtte gå i bar mave for at kunne holde det bare nogenlunde ud. Men læderforklædet lagde vi aldrig det beskyttede os mod den varme, klistrede sukkermasse, der kunne give alvorlige forbrændinger. Der gik ikke en dag, hvor man ikke brændte sig på det satans klister, uanset hvor forsigtige vi var. Og tingene skulle jo gå hurtigt, så selvfølgelig gik det galt af og til. Ikke at alvorlige ulykker var hverdag, men når de skete, gik det som regel grueligt galt. Som for eksempel da et kar med sukkermasse engang væltede ud over to arbejdsmænd, og begge endte med at dø af deres forbrændinger. En ting var arbejdet, men formanden var også noget af en djævel. Han var ikke bleg for at lange ud efter os, hvis tingene gik for langsomt for hans smag, og der var ikke andet at gøre end at bide det i sig. For han var den største på fabrikken noget dem der satte sig op mod ham hurtigt fandt ud af. De var heldige, hvis de slap med en fyring og et blåt øje. Vi arbejdede med sukkermassen fra tidlig morgen til sen aften, timer om dagen, men det var ikke det værste arbejde på fabrikken. Det var at slæbe sække op. Folk blev ofte hyret fra om morgenen for så at gå igen ved middag, fordi deres bare skuldre var fyldt med sår fra de tunge sække. De fleste af os boede i fabrikkens barakker under usle forhold, ligesom jeg gjorde de første år. Om vinteren blæste vinden direkte ind gennem sprækkerne, og det kostede en formue i koks at holde varmen. Men det var næsten bedre end om sommeren, hvor de overfyldte lokummer stank, og man kunne se det pible op mellem brædderne, når man gik i gården. Så selvom det var billigt, var jeg ikke ked af det, da jeg fik arbejde på en maskinfabrik og kunne flytte. ARBEJDSPLADSER. INDUSTRIALISERINGEN. s.

4 ARBEJDERLIV SPINDERI Om fortælleren: Astrid Berg er år og bor sammen med sin mand og tre børn i København. Når der er arbejde at få, arbejder de alle, men lige for tiden overlever de på den løn hun tjener på spinderiet, og hvad den ældste på kan lave som mælkedreng. Lønnen på spinderiet er ganske elendig, og oven i det bliver kvinderne ofte skældt ud eller får bøder for ting som at komme bare et minut for sent, at være for længe på wc eller endda i et enkelt tilfælde - for at kigge på en kollegas gave. Og mens lønnen skal ned, så bliver arbejdet hele tiden hårdere. Det sker for eksempel ofte, at en arbejderske ikke kan lave akkord, men må nøjes med den lavere dagløn, fordi spinderiet ikke har nok maskiner eller mangler materialer. Jeg tror det skyldes, at ledelsen har så travlt med at give bøder og holde øje med arbejderne, at de glemmer at passe fabrikken. Ordliste: Spinderi En fabrik hvor man fremstiller reb, tråd mm. ved at spinde (sno) fibre. Akkord At man kun bliver betalt for den mængde arbejde man laver for eksempel hvor mange meter reb, man har lavet. Arbejderske kvindelig arbejder. Og arbejdet bliver sværere. Tidligere var der for eksempel tre kvinder ved heglemaskinen (en maskine der frigør fibrene i fx hør eller hamp), men nu er der kun to. Og tidligere blev hampen renset af arbejdsmænd, inden den kom til heglemaskinen, men nu kommer den helt rå i maskinen, og det gør arbejdet hårdere og mere beskidt. Desuden kører maskinerne omtrent dobbelt så hurtigt som tidligere, og det giver dobbelt arbejde til dem, der passer dem. Spindemestrenes behandling af os arbejdskere er et kapitel for sig. Længe havde vi en der kunne finde på at prygle os endda med så farligt et våben som en skruenøgle. Vi klagede over ham flere gange, men uden bestyreren gjorde noget ved det. Den nuværende spindemester slår ikke, men skælder ud og giver bøder. At komme blot et minut for sent en morgen koster en bøde, og en kvinde fik en bøde for at spørge, om hun måtte gå tidligere, og hvis han synes en arbejder et øjeblik ser ud til at hygge sig, så koster det også. Det er sandt at fabrikkens ledelse gerne vil sørge for mad til fattige børn og på anden måde fremstå som velgørere. Men det er jo også nemt, når bestyreren tilbageholder så store dele af arbejdernes elendige løn i form af bøder. ARBEJDSPLADSER. INDUSTRIALISERINGEN. s.

5 ARBEJDERLIV MASKINFABRIKKEN Om fortælleren: Peder Olesen er år gammel og bor på et kammer sammen med to andre arbejdere. Der er omkring en times gang fra barakken til maskinfabrikken i midten af Odense. Ligesom de fleste andre steder, starter dagen på maskinfabrikken klokken 6 og slutter først igen klokken syv om aftenen. Vi har en pause midt på dagen til at spise frokost, men de fleste af os bor så langt væk, at det som regel bare bliver til nogle fedtemadder, som vi spiser hurtigt i værkstedet. Svendene har en frokoststue med borde og stole, men det er der ikke til os arbejdsmænd. Og mon ikke svendene ser ned på os. De har jo et fag, mens vi kun har den uddannelse, vi kan få ved at se arbejdet blive gjort. Men til gengæld tager vi fat, og det er en daglig kamp at være hurtigst. Ikke kun på grund af akkorden, men også fordi de langsomste er de første til at blive fyret, når der ikke er mange ordrer. Ordliste: Drivrem En rem der, lidt som en cykelkæde, kan trække maskinen rundt. Kedelsten Mineraler og salte som sætter sig i bunden af en kedel. Det gør den mindre effektiv, og derfor skal de af og til fjernes, ligesom man afkalker en elkedel. Det er at beskidt og hårdt arbejde, uanset om man skal tjære, male eller om man står ved maskinerne, hvor drivremmene hænger ned fra loftet i tykke bundter. Så ud over at være hurtig, skal man også være forsigtig, hvis man ikke vil ende som Torben To-finger. Men noget af det værste er at banke kedelsten løs i den varme kedel. Det er svedende varmt og hårdt arbejde, som endda skal klares om søndagen. Men omvendt er de ører man tjener ekstra ved det ikke dårlige. Vi drikker alle meget. Øl og brændevin hvis der er råd til det får arbejdsdagen til at glide lidt nemmere. Svendene får lærlingene til at hente øl øldrengen møder ind et kvarter før for at nå det men som med så meget andet, må vi arbejdsmænd selv sørge for den slags. ARBEJDSPLADSER. INDUSTRIALISERINGEN. s.

6 ARBEJDERLIV KLÆDEFABRIKKEN Om fortælleren: Karl bor i en toværelses lejlighed i et baghus i Valby med sin kone og fire børn. Han har arbejdet på klædefabrikken, siden han var, og når hans ældste bliver stor nok, håber Karl, at der også er arbejde til ham. Vi møder på Smalleværket klokken seks om morgenen og arbejder til syv om aftenen. Vi har ret til, timers pause i løbet af dagen, men hvis vi skal nå vores akkord, er der sjældent tid til det. Vi arbejder alle ugens dage, på nær søndag. Hver eneste dag er det hårdt og ubekvemt arbejde. Vi står sammenbøjet over den samme maskine hele dagen. Gulvet er iskoldt, og luften er fuld af uldfibre, som angriber vores lunger og gør det svært at trække vejret. Men det værste er næsten larmen. De mange maskiner fylder lokalet med en frygtelig larm og gør det svært at tale sammen. Vi får fast løn og akkord, men den faste løn er så lille, at vi skal nå vores akkord for at få det til at løbe rundt. Og stakkels den, som står ved en maskine, der går i stykker. Det kan koste dyrt i mistet arbejdstid, men tit må vi arbejdere også selv betale for reparation, hvis formændene mener, at det var vores skyld. Ordliste: Uldfibre Bittesmå stykker uld. Akkord At man kun bliver betalt for den mængde arbejde man laver. For eksempel hvor meget klæde, man når at lave. Drivrem En rem der, lidt som en cykelkæde, kan trække maskinen rundt. Spole Kan for eksempel være en spole med tråd. Der er tit ulykker på værket. Jeg har set flere få klippet fingre af i tandhjul, og jeg har endda hørt om folk, der fik revet hele lemmer af i drivremmene. Men det farligste er nok at være fejedreng. Det var sådan, jeg startede på fabrikken, og vores opgave var at feje spinderester væk fra under maskinerne, skifte spoler og den slags. Og for at spare tid, blev maskinerne sjældent stoppet imens. Og hvis uheldet er ude, er der ikke meget at gøre. På nogle fabrikker har man en syge- og begravelseskasse altså en fælles forsikring, der dækker i tilfælde af sygdom og død men ikke på Smalleværket. Man skulle ellers tro, at der var råd til det. For når vi får løn lørdag aften, beholder fabrikken /6 af lønnen som en slags sikring for, at vi overholder vores forpligtelser. De penge ser vi først flere måneder senere, men ikke hvis bestyreren finder anledning til at afskedige en. I så fald går pengene til fabrikkens kasse. ARBEJDSPLADSER. INDUSTRIALISERINGEN. s. 6

7 Edith Bang Inger Holm-Hansen Kirstine Nielsen Gudrun Petersen IKKE Du er gift og har to små børn. I har ikke mange penge, men det hænger sammen og I har endda en lille opsparing til, hvis noget skulle gå galt. Så du kan godt tåle at være uden arbejde lidt tid, men så koster det jo opsparingen, og hvad gør I så, hvis din mand også mister sit arbejde? IKKE Du er gift og har fire børn. Både din mand og den ældste arbejder på tændstikfabrikken, men ellers er familien helt afhængig af din indkomst. Du vil gerne forbedre dine arbejdsvilkår, men du ved ikke om det er det rigtige at strejke. IKKE Du er gift og har fem børn. De tre af dem arbejder, og det samme gør din mand. Pengene er små, men I har før klaret jer, hvor du var arbejdsløs i en kort periode for at finde et bedre arbejde. Du tror, at man af og til må tage en chance. Marie Lund Jensen IKKE Du er gift og har fire børn, og selvom din mand også arbejder, er familien helt afhængig af din indkomst. Men dit arbejde er hårdt og dårligt lønnet, så du vil gå langt for at forbedre dine vilkår. Så længe det ikke stiller dig dårligere, end du er nu, selvfølgelig. Du er ugift og uden børn. Du bor billigt og får det til at løbe rundt. Du kan godt lide ideen om at strejke for bedre vilkår, men du tror det kræver, at I er helt enige. IKKE Astrid Schmidt Du er ugift og uden børn. Det vil sige, at du kun har dig selv at stå til ansvar over for, og du vil hellere tage en chance nu, i håb om at kunne forbedre dine chance, for at få bedre vilkår på længere sigt. IKKE

8 Kristian Hansen når I arbejder med tapning. Erik Jensen Du er ugift og uden børn. Det vil sige, at du kun har dig selv at stå til ansvar over for, og du vil hellere tage en chance nu, i håb om at kunne forbedre dine chancer for at få bedre vilkår på længere sigt IKKE når I arbejder med tapning. Du er gift og har fire børn. Den ældste arbejder på skråtobaksfabrikken, men ellers er familien helt afhængig af din indkomst. Du vil gerne forbedre dine arbejdsvilkår, men du ved ikke, om det er det rigtige at strejke.. IKKE Johan Møller IKKE når I arbejder med tapning. Knud Bjerre Du er gift og har fem børn. De tre af dem arbejder, og det samme gør din kone. Pengene er små, men I har før klaret jer, hvor du var arbejdsløs i en kort periode for at finde et bedre arbejde. Du tror, at man af og til må tage en chance.. Karl Nielsen IKKE når I arbejder med tapning. Du er gift og har fire børn, og selvom din kone tjener lidt ved hjemmearbejde, er familien helt afhængig af din indkomst. Men dit arbejde er hårdt og dårligt lønnet, og du ønsker, at det var muligt at få bedre vilkår. når I arbejder med tapning.. Du er gift og har tre små børn. I har ikke mange penge, men det hænger sammen og I har endda en lille opsparing til, hvis noget skulle gå galt. Så du kan godt tåle at være uden arbejde lidt tid, men så koster det jo opsparingen, der ellers skal sikre jer, hvis en af jer bliver syg eller kommer til skade. IKKE Alfred Olesen når I arbejder med tapning. Du er ugift og uden børn. Du bor billigt og får det til at løbe rundt. Du kan godt lide ideen om at strejke for bedre vilkår, men du tror det kræver, at I er helt enige. IKKE

9 FORHOLD: Lars Bang Hårdt, opslidende og ensformigt men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene William Andersen John Agerbo Henry Larsen Du er gift og har fem børn. De tre af dem arbejder, og det samme gør din kone. Pengene er små, men I har før klaret jer, hvor du var arbejdsløs i en kort periode for at finde et bedre arbejde. Og du tror, at man af og til må tage en chance. IKKE FORHOLD: Hårdt, opslidende og ensformigt Jens Kristiansen IKKE Hårdt, opslidende og ensformigt men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene Du er ugift og uden børn. Det vil sige, at du kun har dig selv at stå til ansvar over for, og du vil hellere tage en chance nu, i håb om at kunne forbedre dine chancer for at få bedre vilkår på længere sigt. IKKE FORHOLD: Du er gift og har fire børn, og selvom din kone tjener lidt ved hjemmearbejde, er familien helt afhængig af din indkomst. Men dit arbejde er hårdt og dårligt lønnet, så du vil selvfølgelig gerne have bedre vilkår. Bare ikke, hvis det koster dit arbejde. FORHOLD: Hårdt, opslidende og ensformigt men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene Du er gift og har fire børn. Den ældste arbejder på skråtobaksfabrikken, men ellers er familien helt afhængig af din indkomst. Du vil gerne forbedre dine arbejdsvilkår, men du ved ikke, om det er det rigtige at strejke. IKKE FORHOLD: Hårdt, opslidende og ensformigt men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene Du er gift og har tre små børn. I har ikke mange penge, men det hænger sammen og I har endda en lille opsparing til, hvis noget går galt. Så du kan godt tåle at være uden arbejde lidt tid, men så koster det jo opsparingen der ellers skal sikre jer, hvis en af jer bliver syg eller kommer til skade. IKKE FORHOLD: Hårdt, opslidende og ensformigt Kaj Vejle men bliver man for eksempel fyret, beholder fabrikken pengene. Du er ugift og uden børn. Du bor billigt og får det til at løbe rundt. Du kan godt lide ideen om at strejke for bedre vilkår, men du tror det kræver, at I er helt enige. IKKE

10 Mogens Andersen Smalleværket William Christiansen Mads Smed John Nielsen-Kjær IKKE Du er ugift og uden børn. Det vil sige, at du kun har dig selv at stå til ansvar over for, og du vil hellere tage en chance nu, i håb om at kunne forbedre dine chancer for at få bedre vilkår på længere sigt IKKE Du er gift og har fire børn. Den ældste arbejder på skråtobaksfabrikken, men ellers er familien helt afhængig af din indkomst. Du vil gerne forbedre dine arbejdsvilkår, men du ved ikke, om det er det rigtige at strejke. IKKE Du er gift og har fem børn. De tre af dem arbejder, og det samme gør din kone. Pengene er små, men I har før klaret jer, hvor du var arbejdsløs i en kort periode for at finde et bedre arbejde. Du tror, at man af og til må tage en chance Poul Pedersen IKKE Du er gift og har fire børn, og selvom din kone tjener lidt ved hjemmearbejde, er familien helt afhængig af din indkomst. Men dit arbejde er hårdt og dårligt lønnet, så du vil gerne forbedre dine vilkår, hvis du kan. Du er gift og har tre små børn. I har ikke mange penge, men det hænger sammen og I har endda en lille opsparing til, hvis noget går galt. Så du kan godt tåle at være uden arbejde lidt tid, men så koster det jo opsparingen der ellers skal sikre jer, hvis en af jer bliver syg eller kommer til skade. IKKE Poul-Erik Bjerg Du er ugift og uden børn. Du bor billigt og får det til at løbe rundt. Du kan godt lide ideen om at strejke for bedre vilkår, men du er lidt bange for, at noget kan gå galt. IKKE

11 Jens-Kristian Olsen Knud Møller Peder Skjern William Andresen IKKE Du er ugift og uden børn. Det vil sige, at du kun har dig selv at stå til ansvar over for, og du vil hellere tage en chance nu, i håb om at kunne forbedre dine chancer for at få bedre vilkår på længere sigt IKKE Du er gift og har fire børn. Den ældste arbejder på skråtobaksfabrikken, men ellers er familien helt afhængig af din indkomst. Du vil gerne forbedre dine arbejdsvilkår, men du ved ikke, om det er det rigtige at strejke. IKKE Du er gift og har fem børn. De tre af dem arbejder, og det samme gør din kone. Pengene er små, men I har før klaret jer, hvor du var arbejdsløs i en kort periode for at finde et bedre arbejde. Du tror, at man af og til må tage en chance. Ole Martinussen IKKE Du er gift og har fire børn, og selvom din kone tjener lidt ved hjemmearbejde, er familien helt afhængig af din indkomst. Men dit arbejde er hårdt og dårligt lønnet, så du vil gerne forbedre dine vilkår, hvis du kan. Du er gift og har tre små børn. I har ikke mange penge, men det hænger sammen og I har endda en lille opsparing til, hvis noget går galt. Så du kan godt tåle at være uden arbejde lidt tid, men så koster det jo opsparingen der ellers skal sikre jer, hvis en af jer bliver syg eller kommer til skade. IKKE Albert Nielsen Du er ugift og uden børn. Du bor billigt og får det til at løbe rundt. Du kan godt lide ideen om at strejke for bedre vilkår, men du tror det kræver, at I er helt enige. IKKE

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj.

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj. Arbejdererindring, J.nr. 03/186/01 Navn LK Hvornår blev du født? Jeg er født den 13/8 1904. Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange

Læs mere

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Hvornår er du født? Jeg er født d. 06.07.14. Jeg er født i Grejsdalen, dernede ved Vejle. På der tidspunkt jeg blev

Læs mere

Var det din bror, der giftede sig? Ja, og så var vi hjemme og det var det store sus, jeg gik jo ellers og havde det godt.

Var det din bror, der giftede sig? Ja, og så var vi hjemme og det var det store sus, jeg gik jo ellers og havde det godt. Arbejdererindring J.nr. 03/117/01 - Kvinde Hvornår er du født? 11.6. 1908 Hvor henne? I Horsens Hvad lavede dine forældre? Min far var barbermester og musiker Og musiker? Egen forretning? Var der flere

Læs mere

LEKSIKON. Arbejdstid. Generelt

LEKSIKON. Arbejdstid. Generelt LEKSIKON Arbejdstid I 1904 var arbejdstiden for en dansk arbejder typisk 12 timer med i alt 1 ½ times pause i løbet af dagen. Man arbejdede 6 dage om ugen og havde fri om søndagen. Mange arbejdere boede

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

Hvem der først bliver vred, Dansk folkeeventyr

Hvem der først bliver vred, Dansk folkeeventyr Hvem der først bliver vred, Dansk folkeeventyr Der var engang et par folk; det var kun husmandsfolk, og de havde tre sønner. Den ældste hed Per, den anden hed Povl, og den yngste hed Hans; han gik for

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Hvis ikke I laver biler, får I slet ikke løn

Hvis ikke I laver biler, får I slet ikke løn 10 Hvis ikke I laver biler, får I slet ikke løn Direktør for Volvo Australia. Tidsrøvere. Kriseledelse Volvo var ved at tabe Australien. Der var 865 ansatte, to samlefabrikker, et reservedelslager og omkring

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Forandring fryder? EGA dilemmaer på tværs af brancher. Arbejdsmiljørådet

Forandring fryder? EGA dilemmaer på tværs af brancher. Arbejdsmiljørådet Forandring fryder? EGA dilemmaer på tværs af brancher Arbejdsmiljørådet Udgivet af Arbejdsmiljørådet Maj 2005 ISBN: 87-90879-78-3 Ean stregkode: 9788 7908 7978 5 Nr. 50 12 27 Indhold Forandring fryder?

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Erik Bach. Erindringer om stort og småt 1930-2010

Erik Bach. Erindringer om stort og småt 1930-2010 Erik Bach Erindringer om stort og småt 1930-2010 1 Erindringer om stort og småt, 1930-2010 Erik Bach 2010 Bogen er sat med Baskerville og trykt hos Bendt Wikke Marketing A/S Printed in Denmark 2010 ISBN

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde. Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn.

Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde. Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn. Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn. Hvor mange søskende har du haft? Vi var ti drenge og seks piger. Hvad nummer

Læs mere

NYHEDSBREV. Svært at vende tilbage til arbejdet?

NYHEDSBREV. Svært at vende tilbage til arbejdet? NYHEDSBREV Svært at vende tilbage til arbejdet? Både på Facebook og i rådgivningssamtalerne fylder det, hvornår I skal vende tilbage, hvordan arbejdsgiverne håndterer jeres tab, og det faktum, at mange

Læs mere

Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed.

Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed. Arbejdererindring J.nr. 03/004/01 - Mand Mit navn er HEN Hvornår er du født? D. 19.10.18 i Horsens, Søndergade 41. Hvor mange søskende havde du? Jeg havde 15. Er du så selv nr. 16? Nej jeg er nr. 4 fra

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Barndomserindringer 1960 og 70 erne. Statshusmandsstedet Skovly og

Barndomserindringer 1960 og 70 erne. Statshusmandsstedet Skovly og Barndomserindringer 1960 og 70 erne Statshusmandsstedet Skovly og familien Kjær, Anni, Edith, Bodil, Henning og Mogens. af børnene Anni, Bodil og Mogens Kjær Indholdsfortegnelse: Forord:... 2 Edtih og

Læs mere

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch ONDSKABEN Jan Guillou ONDSKABEN Bearbejdet af Kirsten Kirch Special-pædagogisk forlag Ondskaben Bearbejdet af: Kirsten Kirch ISBN 87 7607 001 8 Lay-out af omslag: Torben Madsen Foto omslag: Fra filmen

Læs mere

Til læreren Opgaver til: FLUGT Instruktioner og nøgler

Til læreren Opgaver til: FLUGT Instruktioner og nøgler Opgave 1 Formål: Førlæsningsopgave for at aktivere baggrundsviden om temaet 30 minutter Organisering: Smågruppearbejde Instruktion: Sæt jer sammen i smågrupper og snak om, hvilke former for flugt I kan

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Arbejdererindring, J. nr. 03/007/01 Mand. Interview med JL, Hvor er du født henne? Her i Horsens. Hvornår er du født? 27.11.17.

Arbejdererindring, J. nr. 03/007/01 Mand. Interview med JL, Hvor er du født henne? Her i Horsens. Hvornår er du født? 27.11.17. Arbejdererindring, J. nr. 03/007/01 Mand Interview med JL, Hvor er du født henne? Her i Horsens. Hvornår er du født? 27.11.17. Hvad lavede dine forældre? Min far var smede- og maskinarbejder, og min mor

Læs mere

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt.

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt. Arbejdererindring J.nr. 03/031/01 - Kvinde Mit navn er IJ, IJs mand HJ kommer med enkelte kommentarer Hvornår er du født? i 1913 Hvorhenne? Her i Horsens. Jeg har levet al min tid i Horsens. Hvad lavede

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Bilag. Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard

Bilag. Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard Bilag Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard RESUME Dette dokument indeholder transskriberinger af interview samt tabeller. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Pelle Erobreren. Om børneliv på landet i slutningen af 1800-tallet

Pelle Erobreren. Om børneliv på landet i slutningen af 1800-tallet Pelle Erobreren Om børneliv på landet i slutningen af 1800-tallet Dette materiale er udarbejdet i forbindelse med Frilandsmuseets teateropsætning af Pelle Erobreren i 2013, men kan bruges til andre undervisningsfoløb.

Læs mere