Indholdsfortegnelse. Problemformulering. Hvordan foregår kvindehandel? Hvordan lever handlede kvinder? Hvorfor stikker kvinderne ikke af?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse. Problemformulering. Hvordan foregår kvindehandel? Hvordan lever handlede kvinder? Hvorfor stikker kvinderne ikke af?"

Transkript

1 Indholdsfortegnelse Indledning Problemformulering Hvordan foregår kvindehandel? Hvordan lever handlede kvinder? Hvem er bagmændene? Økonomi Hvorfor stikker kvinderne ikke af? Hvor kan kvinderne få hjælp? Hvad gør man i Danmark for at bekæmpe kvindehandel? Hvilke internationale definitioner er der på menneskehandel? Konklusion Litteratur Side 1 Side 2 Side 3 10 Side Side Side 19 Side Side Side Side Side Side 37 39

2 Indledning Historisk set har kvindehandel (menneskehandel) altid fundet sted, det har dog haft forskellige betegnelser. Først fik det betegnelsen, slaveri. Slaveri fandt allerede sted under faraonerne i Egypten for år siden. Slaveri fandt også sted i oldtidens Grækenland, som varede fra 900 år f.kr. til 146 år f.kr. og i Romerriget, som varede fra ca. 500 f.kr. til ca. 476 e.kr. Senere hen fik det betegnelsen Den hvide slavehandel. Det begyndte man at kalde det i de sidste årtier af tallet og op til ca Nu til dags kaldes det 4 ting nemlig trafficking, moderne slaveri, menneskehandel og sidst men ikke mindst kvindehandel. Håber du vil nyde mit projekt!

3 Problemformulering Man fortrænger alt det, der ikke er rart at tænke på. Man fortrænger, at der forgår kvindehandel i verden. Man fortrænger, at der er over kvinder i Danmark, der prostituerer sig under tvang den dag i dag! - Ja, Danmark er et trygt og sikkert land for langt de fleste, men der er nogle få, som lever som "slaver" for de overordnede magter. Nogle kvinder bliver tvunget til at leve af prostitution. Man fortrænger den barske sandhed! Hvordan kan det være at, man ikke hører om kvindehandel? Er vi for stolt et land til det? Mange tror faktisk, at alle prostituerede gør det af egen fri vilje. Derfor vil jeg gerne undersøge: Hvorfor er kvindehandel en god forretning? og hvad kan vores internationale samfund gøre for at bekæmpe kvindehandel?

4 Hvordan foregår kvindehandel? Hvor finder bagmændene kvinderne henne? Bagmændene finder kvinderne på mange forskellige måder: Gennem venner og bekendte Gennem avisannoncer og agentbureauer Ved personlig kontakt på barer, diskoteker og natklubber Gennem ægteskabsbureauer Ved vold, trusler og decideret kidnapning Ved hjælp af internettet Ved kontakt med familier der vil sælge deres datter Nogle bagmænd tager ud i små landsbyer. Det kunne f.eks. være landsbyerne i Bulgarien eller Tjekkiet. I byerne forhører de sig om, om der er nogle smukke piger/kvinder, der vil i arbejde i udlandet. Menneskerne der bliver spurt, fortæller det selvfølgelig videre til venner og bekendte og derved er der lige pludselig mange kvinder, der har hørt om tilbuddet. Kvinderne, der er interesseret, henvender sig så til bagmanden, hvorefter bagmanden fortæller kvinderne, om de er kvalificeret til jobbet (Kønne nok!). Andre bagmænd indsætter annoncer i aviser og ugeblade i fattige østlande såsom Estland, Letland og Litauen. Annoncerne indeholder tilbud om job i Vesten som f.eks. au pair pige, tjener, servitrice eller danser. Der findes også nogen annoncer, der gør det klart, at der er tale om et job i sexindustrien. I sådan en annonce kunne der f.eks. stå:" Privat hushjælp søges skal være smuk og ung." De fleste bagmænd har specialiseret sig i at finde kvinder, der har mod på at rejse til udlandet for at arbejde. Nogle bagmænd finder kvinderne ved at lave hjemmesider på nettet, hvor de sørger efter unge kvinder. Der kunne f.eks. stå: "Hej jeg søger en sød og attraktiv pige til au - pair arbejde og muligvis til at være "Legekammerat". Ingen erfaring nødvendig". "Du skal helst være fra Estland, Letland eller Litauen". "Jeg bor i et stort hus og vil betale din billet" (Citat fra bogen: Kroppe over grænser) Andre annoncer kan være mere eller mindre tydelige omkring hvad jobbet i virkeligheden indebærer. Nettet bliver brugt af flere og flere, da man ikke kan spores.

5 Unge kvinder/piger lægger også selv annoncer ud på internettet for at slippe væk fra deres hjemland. De kan f.eks. skrive: Desperat for at slippe ud (Citat fra bogen: Kroppe over grænser) Søger godt job i udlandet (Citat fra bogen: Kroppe over grænser) Disse kvinder bliver hurtigt kontaktet af bagmænd/mellemmænd. Nogle bagmænd tager på diskoteker, barer og natklubber, hvor de forsøger at få kontakt med smukke og unge kvinder Nogle kvinder benytter sig af de såkaldte ægteskabsbureauer for at komme væk. Det er typisk en hjemmeside, hvor man kan se en masse billeder af forskellige kvinder og så derudfra vælge sin kommende brud. Størstedelen af kvinderne bliver tvunget ud i prostitution af deres kommende ægtemand. I andre tilfælde bliver kvinderne kidnappet. Det kan f.eks. ske på et diskotek, hvor der er mange mennesker og hvor folk er så fulde, at de ikke lægger mærke til, hvad der sker. Nogle gange er det kvindens familie, som sælger hende i håb om, at deres datter kan få et godt job i udlandet og en god løn. Familier der sælger deres datter/døtre, gør det på grund af fattigdom. De håber, at hendes løn både kan brødføde hende selv og hendes familie. Hvilke kvinder vælger de? Den "klassiske" profil af kvinder, der bliver handlet fra Østeuropa til Vesteuropa, er kvinder, der er under 25 år. Flertallet af kvinderne er dog mellem 15 og 18 år, da teenager er et hit blandt mændene, fordi de højst sandsynligt stadig er jomfruer. Derfor er det dem, bagmændene vil have. I følge UNODC er 80 % af de handlede kvinder/piger under 18 år. UNODC = United Nations Office on Drugs and Crime

6 Mange bagmænd går efter store - og unge kvinder, der er fattige. De går efter store pige, fordi store piger har store bryster. De går efter fattige kvinder, fordi de er nemme at lokke med et "bedre" liv i udlandet, da de vil gøre alt for at komme væk, fra det land de kommer fra. Fattigdommen og den dårlige levestandard i pigernes hjemland gør, at de er nemme at manipulere med. Dette billede viser nogen meget unge piger, der står foran en bar i Thailand, hvor de tilbyder deres kroppe til fremmede mænd. Andre bagmænd går efter kvinder/piger der udover at være fattige, ikke har nogen uddannelse og som ikke kan tale engelsk. Ved at gå efter kvinder, der ikke kan tale engelsk, kan bagmændene være sikker på, at kvinderne ikke kan kommunikere med nogen og derved kan de heller ikke stikke af. Hvilke kvinder vælger at rejse til udlandet frivilligt og hvorfor? Kvinder der bliver involveret i kvindehandel, er kvinder, der kommer fra lande, hvor traditionen er, at det er kvinderne, der skal holde sammen på familien både socialt og økonomisk. Familierne til disse kvinder forventer, at de tager ansvar for familien og skaffer de nødvendige penge. Men kan beskrive kvinderne således: Hårdtarbejdende kvinder, der kan få selv det strammeste husholdningsbudget til at fungere. Det kan de, fordi de giver afkald på deres personlige behov. De vigtigste grunde til at kvinder vælger at rejse til udlandet er: Fattigdom Arbejdsløshed Manglende uddannelse Manglende adgang til ressourcer Manglende ligestilling herunder feminiseringen af fattigdom, kønsdiskrimination og mangel på uddannelses - og arbejdsmæssige muligheder for kvinder i fattige lande Fattigdom

7 Fattigdom er nok en af de største grunde til, at kvinder vælger at rejse til udlandet. Letland er et godt eksempel på et land med stor fattigdom. Siden revolutionen i 1991, hvor landet løsrev sig fra Sovjetunionen, har landet haft nogle store økonomiske og samfundsmæssige forandringer. Alle de andre lande, der også har løsrevet sig fra Sovjetunionen, har samme problemer, med hensyn til økonomiske og samfundsmæssige forandringer. På grund af disse forandringer er pengene blevet meget små og derfor vælger mange kvinder at gå ud af skolen for at forsørge deres familie. Mange vælger at tage et job i udlandet. Der er faktisk blevet lavet en undersøgelse i Ukraine, der viste, at 40 % af de unge kvinder, ser udvandring, som den eneste udvej på en lys og god fremtid. Kvinden der står i højre hjørne, skal forsøge sine slægtninge! I dag foregår det, man kalder for "Feminisering" af fattigdom. Det hedder det fordi, livet er sværest for kvinder. Det er dem, der mærker og betaler prisen for de økonomiske og sociale forandringer. I den tidligere østblok udgør kvinderne mellem 70 og 95 % af arbejdsløsheden. I Rusland er det 80 %. FN befolkningsfond har endda vurderet, at kvinder udgør 70 % af de cirka 1,3 milliarder mennesker, der lever under fattighedsgrænsen. Fattighedsgrænsen er 1 dollar pr. dag. Risikoen for at blive fyret og dermed arbejdsløs stiger hele tiden for kvinderne i de fattige østlande. Derudover får kvinder generelt mindre i løn i forhold til, hvad mænd får. Gennemsnitslønnen for kvinder i den offentlige sektor er f.eks. næsten en tredjedel mindre end for mænd. Derudover er det offentlige også det sted, hvor der sker de største nedskæringer og med nedskæringer kommer fyringer. Kvinderne er dem der oftest bliver fyret. Derfor er der flere og flere der indgår ægteskab med en mand fra Vesteuropa, eller rejser til Europa for at arbejde, da de ser det som den eneste mulighed for at overleve. Globalt tjener kvinder gennemsnitlig 50 % af det, mænd tjener og fattige kvinder bliver ofte nægtet adgang til livsvigtige ressourcer og rettigheder som f.eks. muligheden for at låne penge, arve og retten til at eje land.

8 Mange fattige kvinder ligger også under for vold i huset, mindsket adgang til sundhed og uddannelse og næsten ingen indflydelse ved politiske og andre beslutningsfora. VOLD i huset I de fattige lande koster det utrolig mange penge, hvis man vil have en uddannelse. Selvom antallet af studerende på videregående uddannelser er steget meget, siden landene blev selvstændige, er de offentlige udgifter til uddannelse ikke fulgt med. Derfor skal flere og flere betale deres uddannelse selv, men da størstedelen ikke har de penge, det kræver, vælger de i stedet at rejse til udlandet for at arbejde. Hovedmålet for alle kvinderne er at hjælpe deres familie. kvinder der kommer fra Østeuropa og de baltiske lande, er for det meste yngre og har mere uddannelse end de kvinder, der kommer fra Asien, Sydamerika og Afrika. Kvinder der kommer fra disse lande, har ofte børn, men derimod har kvinder fra Østeuropa og fra de baltiske oftest ingen børn (Citat fra bogen: Kroppe over grænser) Hvordan bliver kvinderne transporteret og hvor kommer de fra og hvor kommer de til? Over alt i verden bliver mennesker solgt og købt. Menneskehandel foregår nemlig i mange lande og på kryds og tværs af kontinenterne. De lande, de handlede kvinder kommer fra, kalder man afsenderlande. Afsenderlandene er altid fattige lande, hvor de fleste kvinder har dårlige levevilkår. For eksempel har de ingen uddannelse og de har svært ved at finde et arbejde. De primære afsenderlande er Central- og Østeuropa, det vil sige Litauen, Letland, Estland, Slovakiet, Albanien, Rumænien, Tjekkiet, Bulgarien, Afsenderlande = fattige lande Polen og Ungarn. Derudover kommer der også mange ofre fra Nigeria, Colombia og den Dominikanske Republik samt Ukraine, Rusland og Moldova. Af øvrige lande, som er afsenderlande, kan nævnes Hviderusland, Moldavien,, Bosnien, Kosovo, Iran, Irak, Nepal, Nordkorea, og Thailand.

9 De Lande som de handlede kvinder kommer til, kalder man for modtagerlande. Modtagerlande er altid rige lande. Overordnet kan man sige, at hele Vesteuropa er et stort modtagerland. Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Belgien, Italien, Grækenland Storbritannien og Norge er gode eksempler på modtagerlande. Derudover er Israel, Japan, Thailand og USA også modtagerlande. Danmark er et modtagerland Når handlede kvinder bliver transporteret fra deres hjemland til det land, de skal arbejde i, kan det ske, at de skal opholde sig i andre lande, inden de ankommer til den endelige destination. Disse lande kalder man for "Transitlande". Geografisk ligger transitlandene mellem det rige Nordeuropa og de fattigere omkringliggende lande. Nogen gode eksempler på transitlande er Ungarn, Polen og Italien. Der er nogen enkelte lande, der både er afsenderlande, transitlande og modtagerlande f.eks. er Thailand alle tre dele. Hvordan bliver kvinderne transporteret? Fra mit interview med Leyla fik jeg svaret på spørgsmålet: "Hvordan bliver kvinderne transporteret?". Det første i dette afsnit har jeg derfor valgt at skrive som interviewet med Leyla. Astrid: Bliver de fløjet, eller bliver de transporteret i bil? Jeg mener, det er jo nemmere, at transportere i bil og lignende. Leyla: Det er mere grotesk end sådan. Der er få, der bliver fløjet. Der er næsten ingen kvinder, af dem vi kender, der er blevet fløjet. Vi laver mange forberedte hjemsendelser hjem og så er det første gang, de sidder i et fly. For mange af de Afrikanske kvinder er det en meget brutalt og voldsom tur op til Europa. Nogen af dem går bogstaveligt talt gennem Saharas ørken og det kan tage mange, mange måneder. Det er med voldtægter, vold og sult og folk dør på vejen, altså før de når til Europa. De skal også lige gå til grænsen til Marokko eller Tunesien, hvor de så skal sejles over. Så det er en lang tur. Der er selvfølgelig også mange kvinder, der bliver transporteret i bil, tog, bus eller med færge eller alle 4 dele. Det er som sagt sjældent, at kvinderne bliver fløjet, fordi det kræver, at man skal vise Id, hvilket bagmændene er meget imod, da de højst sandsynligt vil blive opdaget. Derudover koster en flybillet også rigtigt mange penge.

10 Derfor vælger mange bagmænd, at transportere kvinden/ kvinderne i bil, tog, bus eller/og med færge. En anden ting, der spiller ind, er at risikoen for at blive opdaget af politiet i bil, bus, tog eller/og med færge er meget mindre end i en lufthavn. Grunden til at nogle bagmænd transportere kvinder i biler, er dels fordi, de kan blive gemt i bagagerummet og dels fordi der kun er få steder med grænsekontrol. Nogen kvinder skal ligge i et bagagerum i flere timer Nogen bagmænd har en controller, der rejser sammen med den handlede kvinde. Controllerens opgave er at løse eventuelle problemer ved grænsekontrollen. Controlleren skal derudover også holde øje med kvinden og levere "varen" direkte hos dem, der har bestilt den. De kvinder der rejser uden controllere, bliver sendt af sted af en bagmand og bliver også modtaget af en bagmand i modtagerlandet. Hvor mange kvinder handler det om? Der er ikke noget nøjagtigt tal på hvor mange kvinder, der bliver handlet på verdensplan, da bagmændene ikke ønsker at blive opdaget. De ved godt, at de er kriminelle og kan risikerer at få en dom på 10 år. Derudover er alle handlede kvinder bange for myndighederne, fordi de ved de er ulovligt i landet og vil blive udvist, hvis de bliver opdaget. De har ingen opholdstilladelse og de har ingen arbejdstilladelse. Jeg har lavet et skema, der viser, hvad de forskellige organisationer har anslået af tal. Organisation årstal Handlede i Mio. Handlede til seksuel Udnyttelse i mio. FN , Det Amerikanske , Udenrigsministerium ILO ,3 0,6 0,8 80 ILO , % kvinder Ud af skemaet kan man for eksempel se, at FN i 2005 anslog, at der var 2,5 mio. handlede mennesker i verden. Ud af de 2,5 mio. var handlet til seksuel udnyttelse og ud af de mennesker, var 98 % kvinder. Derudover kan man se, at der er sket en voldsom stigning, fra år 2005 til 2012 i antallet af handlede hele verden over og i antallet af handlede til seksuel udnyttelse.

11 Hvis man kigger på Reden International i København, kan man se, at stigningen i antal handlede kvinder også gælder Danmark. Navn Årstal Antal kvinder de havde kontakt med. Reden International Reden International Hvordan lever handlede kvinder? Når de handlede kvinder kommer til det land, de skal arbejde i, bliver de oftest kørt af bagmanden ud til det sted, de skal bo. Det kan være et hus, et hotel eller en lejlighed. En ting er helt sikkert, ingen af de tre ting er overdådige, tværtimod er det stort set næsten altid usle hoteller, lejligheder eller huse, med dårlige værelser og dårlige senge. Ofte bor der mange i en lejlighed. Det er ikke unormalt, at der bor 4 eller flere sammen og at de skal dele en dobbeltseng. Nogen bliver låst inde, når de kommer frem, til det sted de skal bo, hvorefter de får at vide, at de skal sælge deres krop til fremmede mænd. Hvis kvinderne ikke adlyder ordren, er bagmændene ikke blege for at give kvinderne en omgang tæsk. Bagmændene tvinger derefter kvinderne til at arbejde på et eller flere af følgende steder: I lejligheden På gaden Massageklinikker Escortservice. Hvor den prostituerede kommer hjem til sexkunden Stripteasebarer. Hvor der er striptease og bar Sexklubber. Som pornobiografer og bordeller Pornoindustrien Nogen kvinder bliver tvunget til at arbejde i døgndrift. I bogen "Kroppe over grænser" kan man f.eks. læse om nogle kvinder, der blev tvunget til at arbejde på en massageklinik om dagen og om natten blev de tvunget til at arbejde som escortpiger. Størstedelen af de handlede kvinder må ikke afvise kunder eller sige nej til det, kunden gerne vil have. De bliver ofte udsat for vold og voldtægt af både kunder og bagmænd, hvis de stritter imod. Nogen tvinges til at arbejde uden kondom. Andre tvinges til, at arbejde selvom de har menstruation eller er syge. De fleste kvinder skal aflevere halvdelen eller mere eller alt, det de tjener pr. dag til deres bagmænd/bagmand. I bogen "Kroppe over grænser" kan man f.eks.

12 læse om en kvinde, der tjente mellem og kroner om dagen. Hun skulle give alle pengene til sin bagmand, hvorefter hun fik omkring 30 % tilbage. Kvinden fik således kun mellem 500 og 700 kroner om dagen og af dem skulle hun selv købe mad og cigaretter. Derudover skulle hun også hver dag betale 200 kroner, for hotellet hun boede i. Det er sådan, at bagmændene næsten altid forlanger, at kvinderne betaler det tilbage, det har kostet bagmændene at transportere dem. Beløbet de skylder ligger typisk mellem og kroner, hvilket er meget mere, end rejsen i virkeligheden har kostet. Det er en af grundene til, at kvinderne skal give størstedelen eller alle pengene, de tjener til bagmændene. Hvis de ikke betaler tilbage, er sandsynligheden for at få bank usandsynlig høj. I nogle af Københavns stripbarre skal de handlede kvinder sælge for kroner, før de selv kan tjene nogle penge. På "Gøglerbåden" drikker kvinderne champagne med mændene. De skal nemlig lokke gæsterne til at købe mest muligt i baren, før de kan tage gæsten med op på værelset. Men hensyn til tøjet er det igen bagmændene, der bestemmer. Bagmændene tvinger altid kvinderne ned i høje stiletter, korte kjoler/nederdele og nedringende bluser, så man kan de se det meste af deres kroppe. Ovennævnte gælder stort set for alle handlede kvinder, men der er jo ikke 2 kvinder, der lever ens, da bagmændene er forskellige og håndtere kvinderne forskelligt. Derfor har jeg valgt, at skrive om nogle forskellige historier, om forskellige kvinder der har været handlet. Begrundelsen er, at det giver et bedre indblik i, hvor onde bagmænd kan være.

13 I bogen "Mennesker til salg" kan man læse om en pige, der blev reddet 9 dage efter, hun var blevet solgt til prostitution. Hun blev reddet, fordi hendes familie reagerede lynhurtigt på, at hun pludselig forsvandt og derfor lykkedes det at komme på sporet af hende. Igennem de 9 dage var hun dagligt blevet udsat for massevoldtægt. På de kun 9 dage var hun i alt blevet tvunget til at have sex med 180 mænd. Hun har fået skader, der vil vare resten af livet. I bogen "Mennesker til salg" kan man derudover læse om Tanya fra Ukraine. Tanya var kun 18 år, da hun naivt tog imod et tilbud om at blive servitrice i udlandet. Da hun troede så meget på, at det virkelig var servitrice, hun skulle arbejde som, gik hun frivilligt med til at rejse til udlandet. I udlandet mødte hun den 33 årige Remzi Jahiri. Han tog hende med til Kosovo, hvor han låste hende inde på et værelse. Han tævede hende mange gange og tvang hende til at have samleje med gæster på natklubben "Madonna" i Pristina. Men da han efter et stykke tid ville smugle Tanya og 4 andre piger fra Ukraine over grænsen fra Kosovo til Albanien, blev han stoppet og kontrolleret af FN soldater fra Ukraine. Pigerne forklarede det hele og derved blev de reddet af FN soldaterne. I bogen "SOLGT TIL SEX" er der en mand, der dels beskriver sine samtaler og dels beskriver, hvordan Rose opfører sig. Rose er en handlet kvinde. "Se" siger hun og viser mig en kvittering fra apoteket. Hun lader mig ikke selv holde kvitteringen, men holder fast i den, som var den en uvurderlig skat, hun ikke vil miste. "Se" siger hun igen, "Se det er mit navn, der står der" Hun peger på det trykte navn på papiret og gentager "Det er mit navn". "Der er bevis på, at jeg er nogen " siger hun med eftertryk i stemmen. (citat fra bogen: SOLGT TIL SEX) Hun bor i et socialboligbyggeri i København sammen med Christian. Hun bor der i skjul for de danske myndigheder og for de afrikanske gangstere, der i næsten 10 år har tvunget hende til at arbejde som prostitueret. Hun er nu 26 år og har boet der de sidste 6 måneder. "I de 10 år har hun ikke haft ret til at have en egen vilje. Hun har ikke haft ret til selv at beslutte, hvornår hun ville spise eller sove. Hun har ikke haft ret til at bestemme over sin egen krop, og hun har ikke haft ret til selv vælge, hvem hun ville have sex med. Gangsterne har brændemærket hende som et stykke kvæg og solgt hendes krop til enhver, der har været villig til at betale for at få lov til at trænge ind i hende. Hvis hun har gjort modstand, er hun blevet straffet." (Citat fra bogen: SOLGT TIL SEX) Hun er utallige gange blevet banket, slået bevidstløs og voldtaget igen og igen. Prostitutionen har mærket hende for livet, hun er blevet gjort til en skygge af et menneske. Hun er langsomt begyndt at tro på, at også hun har ret til at have et liv, og ret til at leve det, uden først at skulle spørge andre om lov. (Citat fra bogen: SOLGT TIL SEX)

14 Christian fortæller, at hun nu er begyndt selv at hente mad i køleskabet, hvis hun er sulten og at hun heller ikke længere spørger om lov til at gå på toilettet, men bare gør det. Christian fortæller også, at han havde forladt hende i en sofa i stuen, fordi han skulle på arbejde. Da han så efter otte timer kom hjem igen, sad hun stadig på det samme sted i sofaen, som da han gik. Nu var det bare mørk, derfor spurte han: "Hvorfor har du ikke tændt lyset?". "Måtte jeg da godt gøre det?" havde hun svaret ham. Denne situation med sofaen var en af de første dage, hun var hjemme ved ham. Ud fra alt det jeg ved om, hvordan handlede kvinder lever, har jeg skrevet min egen historie, som hedder "Livet som handlet kvinde", som kan læses her. Livet som handlet kvinde Jeg fik at vide gennem en veninde, at der var en mand, der tilbød arbejde til piger i udlandet. Hun fortalte, hvor jeg kunne opsøge ham, så det gjorde jeg. Min familie var i en stor økonomisk krise og her i Litauen er der ikke de bedste levevilkår eller for den sag skyld gode arbejdsvilkår. Så derfor bakkede min familie mig op i, at jeg skulle opsøge ham. Alt andet end Litauen ville være perfekt. Manden fortalte, at han var ved at sammensatte en gruppe af dansere. Jeg ville få en månedsløn på kroner plus maden betalt og ophold på et luksushotel. Jeg havde løjet, hvis det ikke lød fantastisk godt, så uden at tænke videre over det sagde jeg "Ja". Det var en oplagt mulighed for at forsørge min familie med de nødvendige penge. Jeg kunne sende penge til dem hver måned og på den måde hjælpe dem ud af den økonomiske krise. En uge efter jeg havde snakket med manden, gik den lange tur til København sammen med de 5 andre, der også skulle være med i dansegruppen. De kom også fra Litauen. På vejen talte vi meget om Danmark. Der kunne man tjene masser af penge og alle havde det godt. Vi blev derfor hurtigt enige om, at Danmark var et fantastisk land. Da vi ankom til København, blev vi alle splittet fra hinanden. Vi forstod det ikke, men inden vi nåede, at tænke længere over det, sad vi i hver vores bil på vej væk fra hinanden. Jeg blev kørt ud til en ussel lejlighed. Lejligheden bestod af et gammelt badeværelse, hvor toilettet ikke virkede optimalt, et lille bitte køkken og et soveværelse. I soveværelset var der kun en seng. Madrassen var enorm ulækker og der var store huller over det hele. Manden startede med at tage mit pas, hvorefter han hev et stykke papir op af lommen. Jeg skulle skrive under på, at jeg var frivillig prostituerede. Der gik det op for mig, at jeg slet ikke skulle være danser, men at jeg skulle sælge min krop til fremmede mænd. Jeg nægtede at skrive under. Han blev meget gal og begyndte at blive voldelig. Jeg fik bank, mange bank. Derefter smed han mig ind i soveværelset. Jeg hørte nøglen blive drejet rundt. Han sagde gennem døren, at jeg ikke kom ud, før jeg havde skrevet under. Det samme galt med hensyn til mad og

15 drikkelse. Jeg besvimede, imens han bankede mig, så det var først, da jeg blev smidt ind på værelset, at jeg mærkede smerten. Jeg var slået til blods flere steder Jeg havde store røde, blå og gule mærker over det hele. Jeg kunne næsten ikke bevæge mig. Det var med held, at jeg overhovedet kom op i sengen. Jeg græd i flere timer, inden jeg faldt i søvn. Da han kom igen sent næste dag, valgte jeg at skrive under. Sulten og tørsten var blevet for stor. Han låste op, men jeg gik ikke ud af rummet, jeg var lammet af skræk for at få bank igen. Først da jeg hørte hoveddøren smække, rejste jeg mig op og gik med sløve skridt hen mod vandhanen i køkkenet. Jeg tændte for vandet og stak hovedet ind under. Følelsen af vandet, der strømmede ned gennem halsen, havde aldrig været bedre. Jeg kiggede i køleskabet efter mad. Der lå en lille sandwich, som jeg spiste med stor appetit. Pludselig kom der en mand, jeg aldrig havde set før. Han sagde, at han havde købt mig og at jeg nu tilhørte ham. Derudover sagde han, at jeg skulle betale det tilbage, han havde købt mig for. Så vidt jeg husker, lå beløbet på danske kroner. Jeg fik tåre i øjnene, men der var ingen medlidenhed fra hans side. Han smed noget tøj over mod mig og derefter tvang han mig til at tage det på. Jeg startede med at vende mig om, men lige så hurtigt jeg havde vendt mig om, havde han vent mig igen. Jeg var tvunget til at stå med front mod ham. Jeg mærkede smerten, da han greb fat i mig. Jeg var stadig enorm øm efter, at jeg havde fået bank. Jeg startede med, at tage den korte nederdel på, derefter de små G- strenge. Da jeg skulle have den BH på, som han havde smidt hen mod mig, var jeg tvunget til at vise mine bryster. Jeg skyndte mig, at tage min bluse og BH af, så jeg hurtigt kunne tage den alt for lille BH på, han havde givet mig. Derefter smed jeg blusen ned over mit hoved. Den dækkede kun halvdelen af mine bryster. Til sidst tog jeg de høje stiletter på. Han tvang mig ud i sin bil. Han startede bilen og lidt tid efter, blev jeg smidt ud af bilen. Jeg stod nu på Istedgade. Min første kunde var omkring de 30, blond, han duftede godt og havde pænt tøj på. Det var ikke så svært... altså selvfølgelig var det svært, men jeg tænkte, at hvis alle var lige så velsoignerede som ham, ville jeg nok overleve. Men bagefter begyndte der at komme mænd, som lugtede meget dårligt, som ville røre og kysse. Der var også meget gamle mænd, der var perverse og ville alt muligt. De vidste, at de havde ret til at få det, fordi de havde betalt penge for det. Jeg måtte ikke sige nej! Ligesom alle andre havde jeg menstruation en gang om måneden, men det var ingen undtagelse og hvis kunden ville have sex uden kondom, var jeg også tvunget til det. Jeg havde ingen rettigheder, jeg var ikke længere et menneske med følelser, men en ting mænd kunne lege med. De næste mange dage var ens, jeg stod på gaden fra klokken til næste morgen. Jeg var tvunget til at have 12 til 15 kunder hver dag. Jeg havde sex i kundernes bil eller hjemme hos dem. Efter hver eneste arbejdsdag skulle jeg aflevere alle mine penge til Milan, som var manden, der ejede mig. Nogle gange gik der 3 dage, før jeg fik noget mad og nogle gange, blev jeg tvunget til at arbejde i døgndrift. Jeg blev ofte voldtaget af både kunder og af Milan. Massevoldtægt var også en hverdag. Jeg mistede langsomt håbet om nogensinde at komme væk. Jeg var jo kun en ting, der blev solgt og købt af kunder. Jeg kunne heller ikke sproget, så muligheden for at få en kunde til at hjælpe mig ud af prostitution var umulig, da jeg ikke kunne kommunikere med dem. En dag lod jeg som om, jeg var meget syg, fordi jeg

16 ville have fat i en telefon, men det virkede ikke. Milan gav mig noget pulver og tvang mig til at tage det. Først mærkede jeg ingenting, men i bilen mens vi kørte, begyndte jeg at føle mig meget mærkelig tilpas. Jeg kunne ikke løfte hånden, jeg kunne ikke røre mig, min krop fungerede ikke og jeg kunne ikke længere tale. Milan kørte hen på en parkeringsplads. Der tog han mig med hen til et indhegnet skur, der havde store, grønne døre, og så ind i et rum, som så ud som et kontor. Der var et bord, stole og en sofa. Han klædte sig af, hvorefter han klædte mig af. Jeg prøvede at forsvare mig, men det var umuligt. Jeg var lammet! Han voldtog mig! Efter et par måneder blev jeg solgt til en anden mand, der var endnu mere modbydelig Han voldtog mig oftere og for at gøre mig mere føjelig, gav han mig alkohol med beroligende midler i. Jeg var hos ham i 3-4 måneder, vil jeg tro, inden jeg blev solgt igen. Sådan foregik det i mange år, solgt den ene dag og købt den næste. Den ene lejlighed var mere ussel end den anden. Det samme gjaldt husene og hotellerne. Jeg kan især huske, da jeg boede i et lille hus med 3 andre piger. Vi 4 skulle dele en dobbeltseng. Derudover var der skimmelsvamp i hele huset, så vi blev meget syge, men igen var det ingen undskyldning for at få en enkelt fri dag. Jeg tænkte tit på om det, nogensinde ville stoppe, eller om jeg selv skulle gøre en ende på det. Men til min store overraskelse kom politiet en dag. De tog mig med og efter en måned, sad jeg hjemme i Litauen igen. Jeg får ofte tilbagefald, hvor jeg ser det hele om og om igen. Jeg græder ofte og føler tit at jeg intet er værd. Jeg kom jo aldrig til at hjælpe min familie, som jeg havde lovet. Jeg har fået psykiske og fysiske skader for resten af livet efter 12 år i helvede. Tag aldrig et job der lyder for godt til at være sandt.

17 Hvem er bagmændene? Den 2. april 2013 var jeg ude og interview Leyla Fatima Arbadji Madsen, som arbejder for Reden International i København. Jeg spurgte hende bl.a. om "Hvem er bagmændene", hvilket hun besvarede godt og derfor har jeg valgt at skrive dette afsnit som mit interview med Leyla. Interview Astrid: Hvordan er hierarkiet blandt bagmændene? Leyla: Det er meget forskelligt i forhold, til hvor kvinderne kommer fra. Hvis vi nu tager de afrikanske kvinder, som vi ser rigtig mange af, så har mange af dem en såkaldt Mamma. Mamma kan sidde nede i Afrika, men hun kan også sidde heroppe i Danmark. Hun er den ene boss. Det er hende, kvinderne skal betale penge til og sådan nogen ting. Bag hende er der så nogle bagmænd. Men kvinderne kan jo også arbejde sig op. Hvis vi nu siger, de har arbejdet på gaden år, de er lidt udslidte og lidt trætte, så kan det være, at de kan arbejde sig op og blive Mamma. Astrid: Så de kan blive Mamma? Leyla: Der er jo ikke så meget karriereudvikling, for at sige det groft, inden for prostitution. Så det er et voldsomt hierarki. For nogen af kvinderne er den eneste måde at overleve det her på, faktisk at komme op og blive Mamma. Astrid: Er "Mamma" også den, der finder kvinderne? Leyla: De er også med til, at rekruttere ja. Og så har du så dem, der smugler dem. Hvis vi nu tager de østeuropæiske kvinder, som vi også ser rigtig mange af især fra Rumænien. Der er det generelt mænd, der er bagmænd. De står decideret med kvinderne ude på gaden, hvorimod det er meget atypisk for de afrikanske. Der ser vi sjældent bagmænd, fordi de bliver holdt i så kort snor. Da de jo bare kan sige" Jeg slår dine børn ihjel i Afrika, hvis du ikke betaler penge", så det er nemt at holde dem i kort snor. De rumænske kvinder derimod bliver holdt i meget kortere snor, fordi de er inde i Europa, så de er jo på lovligt ophold. Derfor ser du bagmændene stå tydeligt i gade billedet. Astrid: Er det sådan i virkeligheden? Altså at kvinderne står på gaden og så står bagmanden måske 0100 meter væk fra dem og holder øje med dem?

18 Leyla: Ja, altså hvis du nu gik her på Istedgade, på det første stykke, så vil du selv lægge mærke til det. Der står nemlig ofte nogle mænd, rundt på hjørnerne, som en gang imellem går over og snakker med kvinden og sådan noget. Det er bagmænd. Det er selvfølgelig første led, og så er der nogen bag dem. Astrid: Hvem er bag bagmændene? Leyla: Der er flere bagmænd. Der er en, som alle pengene går til og det er tit mafiaen. Det er organiseret kriminalitet. I Danmark er det f.eks. den albanske mafia, som styre ret meget. Der er forskellige enheder indenfor organiseret kriminalitet og mafiaer, som er rigtige svære at kontrollere og rigtige svære for politiet at komme ind på. Vesterbro er inddelt i enheder i forhold til hvilken gruppe, inde for hvilken mafia, der styre området. Kvinderne betaler også decideret lejepenge for at stå i et hjørne. Så der er flere enheder i det hierarki. Kvinderne ligger nederst i hierarkiet. For nogen er det dog en mulighed at komme op og blive Mamma, som holder styr på tingene. Hun er også en form for bagmand. Astrid: Så der er egentlig bagmænd og Mamma og så er der en helle masse andre bag bagmanden? Leyla: Ja der står ofte nogen bag bagmanden og det er tit mafiaen. Der er både dem, der styre gaderne med hård hånd og som kvinderne betaler til og så er der dem, som styre kvinderne og så er der også menneskesmuglerne, som også skal have nogle penge, for at transportere kvinderne frem og tilbage. Astrid: Hvordan vil du beskrive den typiske bagmand? Leyla: Det er jo forskelligt. Det kommer jo meget an på, hvor i verden kvinderne kommer fra. Astrid: Kan en advokat også godt være en bagmand? Er det ikke i realiteten alle mennesker, der kan være bagmænd?

19 Leyla: Jo der har jo været nogle sager her indenfor de senere år. Der har f.eks. været en skolelærer nede i Roskilde, der har været bagmand og som har haft nogle kvinder. Vi ser flere og flere sager i Jylland omkring massageklinikker. De er styret af danske par, helt almindelige mennesker, som lige pludselig vælger, at få nogle handlede kvinder ned i kælderen, som de holder fanget og sælger. Så det kan være hvem som helst og sådan er det også med kunderne. Det kan være alle. Det er klart, at der kan være forskel indenfor forskellige kulturer f.eks. afrikansk, rumænsk og thailandsk. Der er det mere specialiseret. Men ellers kan det være hvem som helst. Selv en skolelærer kan være bagmand Astrid: Jeg har også læst, at det tit er bandegrupper, der har handlede kvinder og som kører dem rundt til hinanden. Leyla: Ja nemlig. Vi har fundet ud af, at der kommer flere og flere massageklinikker, hvor det er ganske almindelige mennesker, der har besluttet sig for, at have nogle handlede kvinder. Astrid: Hvordan bliver man bagmænd? Er det gennem internettet, at man kan blive det? Leyla: Det tror jeg ikke. Det kommer an på, hvor man kommer fra. For udenlandske bagmænd er det en del af livet, fordi der er så meget fattigdom og det er en måde at opstige i samfundets hierarki og tjene rigtigt mange penge. Ligesom kvinder bliver introduceret for det, bliver mænd også. Det er en engangsbillet til at tjene nogle gode penge. Så jeg tror, det frister rigtig mange, men jeg ved ikke, hvorfor det frister så mange danskere. Vi har erfaring med, at mange af bagmændene har et arbejde ved siden af i hvert fald de danske. Konklusion på spørgsmålet " Hvem er bagmændene?" Ud fra interviewet med Leyla kan jeg konkludere, at alle kan være bagmænd både kvinder og mænd. Selv en skolelærer kan være det, hvilket jeg blev meget overrasket over, fordi en skolelærer arbejder med børn og unge mennesker. Derudover kan jeg konkludere, at det i nogen tilfælde kun er en bagmand eller et ægtepar, der styre det hele. I andre tilfælde er det et kæmpe kriminelt netværk, med masser af bagmænd, der har hver deres opgave.

20 Økonomi i forholdet til bagmændene Der er ingen tvivl om, at menneskehandel indbringer enorme mængder af penge. Menneskehandel er faktisk det, der indbringer flest penge efter salg af narkotika og illegale våben. Globalt indbringer menneskehandel 19 billioner dollars ifølge Interpol (ca kr.) om året. Tallet er ikke præcist, da salg af mennesker bliver gjort i det skjulte. Bogen: Kroppe over grænser anslår, at den samlede sexindustri i Danmark, hvert år omsætter for mellem 2 og 9 milliarder kroner. En bagmand har fortalt følgende til Fyns Stiftstidende, efter at det blev opdaget, at han sammen med nogle andre havde handlet 78 baltiske kvinder til prostitution i Danmark. Typisk kostede en time med en kvinde kroner. Af dem fik kvinden 500, chaufførren 500 og bagmanden 500. Men for de første mange ture ud til kunder tjente kvinderne ikke nogen penge. De skulle først betale de udgifter tilbage, som bagmanden Benny havde haft på at få dem til Danmark Typisk gav jeg mellem og kroner pr. pige. Det var lidt afhængigt af dollar kursen, og om de kom med fly eller skib. Det betød, at de første ture, pigen kørte, tjente hun ikke noget. Der gav hun sine 500 kroner til mig som betaling for rejsen, fortæller bagmanden til avisen. Han vurderer, at han har tjent en halv million kroner på et halvt år. (Citat fra hjemmesiden: Bagmændene faktalink) Det er på ingen måde unormalt at tjene en halv million på et halvt år. Man kan sige, at indkomsten afhænger af, hvor mange kvinder man har. Nogle bagmænd tjener faktisk omkring kroner om måneden dvs kroner pr. halvår og kroner om året. Som nævnt i den første kasse skal kvinderne afdrage på en gæld. Den her enorme gæld er nok bagmændenes største indkomst. Man skal dog huske på, at det ikke er alle pengene, der går til bagmanden. Der er faktisk mange flere, end man tror, der er involveret i kvindehandel og som skal have betaling, f.eks. er der telefonpassere, rengøringspersonaler, hotelejer osv. Under mit interview med Leyla, fortalte hun således: Mange af de afrikanske kvinder vi møder, skal betale en pris for at komme til Europa. De tror den er meget lav, når de starter i Afrika, men når de så kommer til Europa, får de at vide (det er meget generelt) at de f.eks. skylder euros, det er kroner, som de så skal betale af. Du kan godt se. Hvis hver kvinde giver kroner og du bare har 10 af dem, det er 3,5 millioner. Plus at mange af de her kvinder, bliver snydt så vandet driver. De aner ikke hvor meget de er hver, hvor meget danske penge er hver og hvor meget de reelt får fra deres kunder.

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER

DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Socialudvalget SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 173 Offentligt DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Socialministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg torsdag den 6. april 2006 kl. 15.30 (SOU alm.

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 462 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Udlændingeafdelingen Dato: 21. marts 2014 Kontor: Asyl- og Visumkontoret

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Fanget bag åbne døre

Fanget bag åbne døre Fanget bag åbne døre om kvinder handlet til prostitution i Danmark 1 Melanie tvunget til prostitution Melanie hedder ikke Melanie, men det er nødvendigt at give hende et beskyttende dæknavn. Melanie har

Læs mere

Forældrene modtager et her og nu beløb og flere penge, når barnet tjener penge på for eksempel prostitution eller tyveri

Forældrene modtager et her og nu beløb og flere penge, når barnet tjener penge på for eksempel prostitution eller tyveri Forældrene modtager et her og nu beløb og flere penge, når barnet tjener penge på for eksempel prostitution eller tyveri Af Sara Sjölin og Thomas Søgaard Rohde Menneskehandel. De er på vej hjem til hans

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

134 (der er her tale om unikke personer) 750 (der er så vidt muligt sorteret for gengangere)

134 (der er her tale om unikke personer) 750 (der er så vidt muligt sorteret for gengangere) Statistik 2011 1. Kontakter Politi Opsøgende indsats* 134 (der er her tale om unikke personer) 750 (der er så vidt muligt sorteret for gengangere) Langt de fleste kontakter var til udenlandske kvinder

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Personlige erfaringer med kræft

Personlige erfaringer med kræft August 2003 29-årig kvinde fortæller om, hvordan hun som 19-årig mistede sin mor på grund af kræft i lungerne og hjernen. Jeg begyndte, at blive væk fra skole, men ikke for at passe min mor. Jeg tog af

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Uddrag fra Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Forlaget Epigraf 2011. 2. scene Jeg drømmer, at jeg er en fugl. En fugl, der får vingerne skåret af. Bid for bid. Tomme for tomme og langsomt. Vingerne bliver

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Anbefalinger til ny handlingsplan til bekæmpelse af. handel med mennesker

Anbefalinger til ny handlingsplan til bekæmpelse af. handel med mennesker Anbefalinger til ny handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker Juni 2010. Handlingsplanen til bekæmpelse af handel med mennesker løber frem til udgangen af 2010. I det uformelle trafficking-netværk

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en dansk prostitutionspolitik

Forslag til folketingsbeslutning om en dansk prostitutionspolitik 2008/1 BSF 43 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 12. november 2008 af Line Barfod (EL), Per Clausen (EL), Johanne Schmidt Nielsen (EL) og Frank

Læs mere

Køn. Hvilken klasse går du i? Hvor gammel er du? Hvad synes du om at gå i skole? Hvordan synes du, at du klarer dig i skolen? (1) Pige.

Køn. Hvilken klasse går du i? Hvor gammel er du? Hvad synes du om at gå i skole? Hvordan synes du, at du klarer dig i skolen? (1) Pige. Køn (1) Pige (2) Dreng Hvilken klasse går du i? (1) 8. klasse (2) 9. klasse Hvor gammel er du? (3) 13 år (4) 14 år (5) 15 år (6) 16 år Hvad synes du om at gå i skole? (1) Vældig godt (2) Temmelig godt

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Marys historie. Klage fra en bitter patient

Marys historie. Klage fra en bitter patient Artikel i Muskelkraft nr. 8, 1997 Marys historie Klage fra en bitter patient Af Jørgen Jeppesen Hvordan tror du de opfatter dig? "Som en utrolig vanskelig patient. Det er jeg helt sikker på." Er du en

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Mørket og de mange lys

Mørket og de mange lys Mørket og de mange lys (Foto: Eva Lange Jørgensen) For knap to måneder siden boede den irakiske forfatter og journalist Suhael Sami Nader i København som fribyforfatter. Her følte han sig for tryg for

Læs mere

Tale af ligestillingsordfører for SF Trine Schøning Torp ved 8.marts-initiativets demonstration på Rådhuspladsen 2016

Tale af ligestillingsordfører for SF Trine Schøning Torp ved 8.marts-initiativets demonstration på Rådhuspladsen 2016 Tale af ligestillingsordfører for SF Trine Schøning Torp ved 8.marts-initiativets demonstration på Rådhuspladsen 2016 8.marts er en vigtig dag at fejre. Vi markerer, at vi er nået langt i kampen for ligestilling

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Antal handelsvurderinger

Antal handelsvurderinger 1. Kontakter CMM skønner at der i 1 er etableret kontakt til omkring 8-1 personer i, via det opsøgende arbejde i prostitutionsmiljøerne, i fængsler og asylsystemet, via mødesteder og mobile sundhedstilbud

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Manden med stenhjertet

Manden med stenhjertet LEKTIE Manden med stenhjertet Sabbat Lav denne uges aktivitet på side 0. Disciplene spurgte Jesus om tilgivelse. Han reagerede ved at fortælle dem følgende lignelse. Mens du læser, så tænk over, hvilken

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Danmark. 1. Generelle oplysninger

Danmark. 1. Generelle oplysninger Danmark 1. Generelle oplysninger Danmarks politik til bekæmpelse af menneskehandel har traditionelt set været fokuseret på seksuel udnyttelse af kvinder, som det fremgår af handlingsplanen til bekæmpelse

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

Said Olfat. operatør på Pressalit

Said Olfat. operatør på Pressalit Said Olfat operatør på Pressalit 71 Said Olfat Said Olfat er 41 år og fra den afghanske by Herat. Drev en vekselervirksomhed, men flygtede fra Talebanstyret i 1998. Gift med Nilofar og far til tre drenge

Læs mere

Ofrenes Rettigheder. Europarådets konvention om indsatsen mod menneskehandel

Ofrenes Rettigheder. Europarådets konvention om indsatsen mod menneskehandel Ofrenes Rettigheder Europarådets konvention om indsatsen mod menneskehandel Handel med mennesker er et overgreb på rettigheder og påvirker tilværelsen for utallige mennesker i og udenfor Europa. Et stigende

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013.

Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013. Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013. Mit navn er Helle Maria Geertsen og fra den 4 marts til den 15 marts, var jeg sammen med, min hold kammeret Line Hansen, i Baskerlandet i praktik. Vi var 2 dage

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det? Vejledning Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver eleverne mulighed for

Læs mere

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller Bliss er mit liv Hayla Søndergaard fortæller Præsentation Jeg hedder Hayla Søndergaard. Jeg er 20 år og har CP. Jeg bor på Østerskoven i Hobro - her har jeg boet de sidste 3 et halvt år.. Jeg er lidt brasiliansk

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno?

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno? Mariam på 14 år er anbragt uden for hjemmet. En dag fortæller hun dig, at Sara, som er en 13-årig pige, der også er anbragt på stedet, har fortalt hende, at hendes stedfar piller ved hende, når hun er

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 Salmer: Vinderslev kl.8.30: 745-680/ 534-668 Hinge kl.9.30: 745-616- 680/ 534-317- 668 Vium kl.11: 745-616- 680/ 534-317- 668

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Simon Marinus Bagger - 2-19-11-2008. Indholdsfortegnelse 2. Kapitel 1. Mombasa 3. Kapitel 2. Ørkenens fare 3. Kapitel 3.

Indholdsfortegnelse. Simon Marinus Bagger - 2-19-11-2008. Indholdsfortegnelse 2. Kapitel 1. Mombasa 3. Kapitel 2. Ørkenens fare 3. Kapitel 3. Simon Marinus Bagger - 2-19-11-2008 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Kapitel 1. Mombasa 3 Kapitel 2. Ørkenens fare 3 Kapitel 3. Mordet 4 Kapitel 4. Fri 4 Kapitel 5. Bjerghulen 4 Afsnit 1 4 Afsnit

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Hjælp! Print og klip ark 1-3. Laminér dem eventuelt for genbrug. Sæt dem op med enten magneter eller klæbemasse. Resten tegnes af læreren på tavlen.

Hjælp! Print og klip ark 1-3. Laminér dem eventuelt for genbrug. Sæt dem op med enten magneter eller klæbemasse. Resten tegnes af læreren på tavlen. TIL 4.-6. KLASSETRIN Hjælp! Formål Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG AF JOURNALIST IBEN BAADSGAARD AL-KHALIL, 2013 21 årige Osman Sari er kurder og blind. Da han kom til Danmark fra Tyrkiet for fem år siden,

Læs mere