En verden af muligheder?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En verden af muligheder?"

Transkript

1 13. januar 2010 En verden af muligheder? DI s Konference for mindre og mellemstore virksomheder 2010 > > De mindre og mellemstore virksomheder (defineret som virksomheder med færre end 100 ansatte) fastholder innovationsniveauet under krisen. Men der er brug for en øget innovationsindsats, hvis danske virksomheder ikke fortsat skal miste terræn til konkurrenterne. > > Der ligger et stort potentiale for de mindre og mellemstore virksomheder på fremtidens vækstmarkeder i Asien og Sydamerika. De mindre og mellemstore virksomheder handler markant mindre med vækstmarkeder end store virksomheder. 03 MMV erne skal øge innovationen 11 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækst markeder 15 Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder > > Danske virksomheder har gode forudsætninger for at udnytte det globale marked for energi- og klimavenlige produkter. De mindre og mellemstore virksomheder ser store nye forretningsmuligheder i markedet, der ventes at vokse markant.

2

3 MMV erne skal øge innovationen DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 3 MMV erne skal øge innovationen Af chefkonsulent Rasmus Anderskouv, RAA@DI.dk På trods af, at de mindre og mellemstore virksomheder (MMV) fastholder innovationsniveauet under krisen, skal flere op i et endnu højere innovationsgear, hvis vi ikke fortsat skal tabe terræn til konkurrenterne. Det er især eksportvirksomhederne, der mener at innovation er vigtig, som er innovationsaktive og efterspørger hjælp til innovationsarbejdet. Den får de ikke i det offentlige innovationssystem. Danske virksomheder har et godt udgangspunkt for at omstille sig til nye globale forretningsmuligheder. Vi har en høj andel af up-market eksport og mange innovative virksomheder. Men vi taber også kadence. Vores vækst i produktivitet og innovationsevne 1 er lav. Virksomhederne trodser krisen Pct Spørgsmål? Hvordan har virksomhedens samlede investeringer i innovation ændret sig i det seneste år? DI s MMV-panel, november Faldet mere end 20 pct. Faldet mellem 10 og 20 pct. Uændret ( + / - 10 pct.) Steget mellem 10 og 20 pct. Steget mere end 20 pct. Ved ikke Virksomhederne trodser krisen, når det kommer til de konkrete investeringer i innovation. Over halvdelen af virksomhederne fastholder niveauet fra tidligere år. Og der er tilmed 10 procent flere virksomheder, der øger investeringerne, end der er virksomheder, der har været nødt til skrue ned for innovationsambitionerne. 1 Innovation i denne sammenhæng er det kommercielle resultat af nye eller forbedrede produkter, services, processer eller koncepter.

4 MMV erne skal øge innovationen DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 4 Innovationens sande tilstand 2 Det går rigtig godt På det seneste European Innovation Scoreboard ligger Danmark nummer fire. a Vi er det land i Europa-15 med næsthøjest andel af såkaldte upmarket produkter i eksporten. b og rigtig skidt Vi har den næstlaveste produktivitetsvækst i OECD. c Som det eneste land i EU har vi nulvækst i andelen af innovative virksomheder over de seneste fem år. d Innovationsanalyser peger på, at det især er blandt mindre og mellemstore virksomheder, at der er potentiale til at løfte innovationen markant. 3 Yderligere viser en helt ny undersøgelse, at eksportvirksomheder har en højere produktivitet og bedre forudsætning for innovation end andre. 4 Der er behov for innovation blandt MMV erne Der er således god grund til at rette blikket mod de mindre og mellemstore virksomheders innovationsarbejde for at se på, hvad der skal til for at løfte innovationen. Særligt kan der være vækstmuligheder i at se nærmere på de eksporterende virksomheder. 2 kilder: a European Innovation Scoreboard 2008, PRO INNO Europe b Up-market andel af eksporten i EU-15 landene. DI Indsigt, september c Målt over perioden Danmark styrket ud af krisen, Regeringens Vækstforum d Målt over perioden European Innovation Scoreboard 2008, PRO INNO Europe Innovation i Danmark, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Den danske produktivitetsudvikling, Økonomi- og Erhvervsministeriet, 2009.

5 MMV erne skal øge innovationen DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 5 Uudnyttet innovationspotentiale Afgørende Stor Nogen Lille Ingen Ved ikke Pct. Spørgsmål? Hvilken betydning har innovation for jeres virksomheds udviklling og overlevelse i fremtiden? Eksporterende virksomheder Ikke-eksporterende virksomheder DI s MMV-panel, november Samlet finder 55 pct. af virksomhederne, at innovation har enten stor eller afgørende betydning for virksomhedens udvikling og overlevelse i fremtiden, mens 19 pct. finder, at innovation har ingen eller lille betydning. Ser man specifikt på eksportvirksomhederne finder 75 pct., at innovation har stor eller afgørende betydning. Der er markant stor forskel på eksportvirksomhederne og de øvrige, hvor det er 39 pct., der mener, at innovation har stor eller afgørende betydning. Innovation er vigtigere for eksportvirksomheder Strategierne følger innovationens betydning Nej 32 pct. Nej, men vi overvejer det 17 pct. Ja, i ledelsesgruppen 25 pct. Ja, den er mundtligt kommunikeret ud til relevante medarbejdere 20 pct. Ja, den er skriftligt kommunikeret ud til relevante medarbejdere 6 pct. Spørgsmål : Har virksomheden en strategi for hvordan, der arbejdes med innovation? DI s MMV-panel, november Når det gælder innovationsstrategier bekræftes tendensen fra innovations betydning. Godt halvdelen af virksomhederne har en strategi, mens knap hver femte virksomhed overvejer det. Der er således god sammenhæng mellem virksomhedernes investeringer og strategiske vurdering af innovations betydning. Det er i den sammenhæng vigtigt at bemærke, at undersøgelsen også viser, at næsten halvdelen af virksomhederne i dag ikke har en innovationsstrategi samt at 45 pct. ikke eksplicit kan sige, at innovation har stor eller afgørende betydning for virksomhedens udvikling. Halvdelen prioriterer innovation meget højt

6 MMV erne skal øge innovationen DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 6 Undersøgelsen viser endvidere, at der i 35 pct. af virksomhederne anvendes mindre end tre pct. af omsætningen til aktiviteter, der skal føre til øget innovation, mens 71 pct. anvender mindre end 10 pct. af omsætningen. Virksomhedernes vurdering af innovations betydning, behovet for innovationsstrategier og faktiske investeringsniveau understøtter, at der er et uudnyttet innovationspotentiale blandt de mindre og mellemstore virksomheder. For den enkelte virksomhed og det politiske system er der mange muligheder for at styrke innovationsmulighederne. Det kan handle om alt fra rekruttering af de rette medarbejdere over skatteforhold til sektorspecifik regulering. Andre muligheder findes i det danske innovationssystem. Mange veje til innovation Det danske innovationssystem Det danske innovationssystem består af institutioner, ordninger og programmer, hvis formål er at understøtte øget innovation i erhvervslivet. Indsatsen spænder vidt fra vejledning om forskellige innovationsmuligheder over støtte til innovationstiltag til samarbejde med danske videninstitutioner. 5 En række af tilbuddene i innovationssystemet er særligt målrettet de mindre og mellemstore virksomheder. Innovationssystemet er til for virksomhedernes skyld MMV erne bruger ikke innovationssystemet Ja 18 pct. Nej 80 pct. Ved ikke 2 pct. Spørgsmål : Har virksomheden søgt viden og/eller støtte i offentlige innovationsprogrammer eller ordninger i løbet af de sidste 3 år? DI s MMV-panel, november Mindre end hver femte virksomhed har søgt hjælp i innovationssystemet. Det kan tyde på, at MMV erne enten ikke har behov for støtte til innovation eller ikke finder tilbuddene i innovationssystemet relevante og attraktive. Det er derfor interessant at se nærmere på, hvorfor MMV erne i så udpræget grad fravælger innovationssystemet. 5 en arbejdsgruppe under Videnskabsministeriet har i 2008 for første skabt et samlet overblik over innovationssystemet. Det findes på:

7 MMV erne skal øge innovationen DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 7 Det hemmelige og besværlige innovationssystem For meget bureaukrati Ansøgningsprocedurerne er for besværlige, ift. hvad vi kan få ud af det Har ikke noget kendskab til offentlige innovationsprogrammer Det er svært at finde frem til den rette ordning og søgekanal Spørgsmål? Hvorfor har virksomheden ikke brugt offentlige ordninger? Eksporterende virksomheder Uklarhed om hvordan vi skal komme igang Der er ikke adgang til den nødvendige kapital Der stilles krav om, at projektet skal udføres i samarbejde med andre virksomheder eller institutioner Der stilles krav om, at den opnåede viden i forbindelse med projektet skal stilles til rådighed for andre Vi vil helst selv Ikke-eksporterende virksomheder DI s MMV-panel, november Virksomheden har ikke noget behov Vi har ikke fundet de rette samarbejdspartnere Ingen af de ovenstående Ved ikke Pct. Når man skelner mellem eksport og ikke-eksportvirksomheder er der ganske stor forskel på årsagerne til, at man ikke har brugt det offentlige innovationssystem. Bemærkelsesværdigt er det, at hver fjerde ikkeeksporterende virksomhed ikke har noget behov, mens det blot gør sig gældende for 13 pct. af eksportvirksomheder. I disse virksomheder er behovet for hjælp til innovation altså noget større. Eksportvirksomheder efterspørger hjælp til innovation Til gengæld er eksportvirksomheder markant mere kritiske over for de eksisterende offentlige innovationsordninger for så vidt angår manglende kendskab til muligheder, svær gennemskuelighed og besværligheder med ansøgninger og bureaukrati. Det tyder således på, at MMV erne kan få stor gavn af, at det er politisk besluttet at etablere én indgang til innovationssystemet, hvor virksomhederne kan få hjælp til at overskue mulighederne. Men finder den ikke i innovationssystemet Undersøgelsen peger endvidere på, at eksportvirksomheder i højere grad efterspørger hjælp til innovation end andre virksomheder, men i udpræget grad ikke finder det i innovationssystemet.

8 MMV erne skal øge innovationen DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 8 Virksomhedernes udfordringer Det er ofte sværere for mindre virksomheder at løfte innovationsudfordringerne selv, end det er for de store. Derfor kan det være relevant og nødvendigt for virksomhederne med eksternt samarbejde, rådgivning om nye muligheder eller hjælp i innovationssystemet. Mangel på gode ideer, tid, kapital og kompetencer Kapital og finansiering til innovationsprojekter Tid Medarbejdernes kompetencer til at udføre innovation Ledelsesmæssige kompetencer til at gennemføre innovationsprojekter Gode idéer Viden om kundernes behov Investeringer i produktionsapperatet Viden om nye markeder Adgang til ny teknologi Finde samarbejdspartnere med ny viden til at gennemføre innovation Adgang til god rådgivning Adgang til viden og rådgivning om design Mangel på kvalificeret arbejdskraft Adgang til ny viden på offentlige videninstitutioner (universiteter, GTS'ere mv.) Ingen af de ovenstående Ved ikke Spørgsmål? Hvor er de største udfordringer i at styrke arbejdet med innovation i din virksomhed? Eksporterende virksomheder Ikke-eksporterende virksomheder DI s MMV-panel, november Pct. Virksomhedernes største udfordringer for øget innovation er mangel på gode ideer, tid, kapital og kompetencer. Når det gælder manglen på kompetencer er det både blandt medarbejdere og ledelsen, at virksomhederne efterspørger mere viden om innovation. Også når det gælder virksomhedernes innovationsudfordringer, er der ganske stor forskel på de ikke-eksporterende og de eksporterende virksomheder. Særligt har en større andel af de eksporterende virksomheder udfordringer på de væsentlige områder, der er nævnt ovenfor. Der er mere end 20 pct. flere eksportvirksomheder, der ser adgang til kapital og ledelsesmæssige kompetencer som udfordringer end blandt de ikke-eksporterende. Til gengæld er der flere af de sidstnævnte, der efterspørger flere gode ideer. Virksomhedernes innovationsudfordringer Samarbejdspartnere kan være en vigtig kilde for især mindre virksomheder til at indhente ny viden om innovation. Også på dette område har flere eksportvirksomheder udfordringer end de ikke-eksporterende. Eksportvirksomhederne har til gengæld lettere ved at finde de rette rådgivere.

9 MMV erne skal øge innovationen DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 9 Innovative samarbejdspartnere Kunder / kundevirksomheder Leverandørvirksomheder Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (f.eks.teknologisk Institut, Force, Delta) Private fagspecifikke konsulenter (f.eks. teknisk rådgivning) Universiteter og offentlige forskningsinstitutioner Private ledelses- og procesrådgivere Designrådgivere Forsknings- og udviklingssamarbejde med andrevirksomheder Virksomheden har ikke eksterne samarbejdspartnere på dette område Uddannelsesinstitutioner (ikke universiteter) Spørgsmål? Hvilke eksterne samarbejdspartnere har/ bruger virksomheden på innovationsområdet? Eksporterende virksomheder Ikke-eksporterende virksomheder DI s MMV-panel, november Andre Ved ikke Pct. Virksomhederne bruger primært de nære samarbejdspartnere som kunder og leverandører som kilde til innovation, mens de ofte mere omkostningskrævende tiltag som brug af eksterne konsulenter og offentlige videninstitutioner kommer lige efter. Samlet set bruger 22 pct. af virksomhederne slet ikke samarbejdspartnere i innovationssammenhæng, men der er stor forskel på eksportvirksomhederne og de øvrige. Kunder og leverandører er de vigtigste samarbejdspartnere Eksportvirksomhederne har generelt flere samarbejdsrelationer end de øvrige virksomheder. På samtlige områder med undtagelse af uddannelsesinstitutioner har en højere andel af eksportvirksomhederne samarbejde med eksterne parter. Samlet set viser undersøgelsen, at der er et uudnyttet innovationspotentiale blandt de mindre og mellemstore virksomheder. Eksportvirksomheder har et større innovationsbehov, efterspørger i højere grad hjælp til innovation, får ikke hjælpen i innovationssystemet, men er mere aktive på innovationsområdet i form at samarbejdsrelationer end de øvrige virksomheder. Uudnyttet innovationspotentiale blandt MMV erne

10 MMV erne skal øge innovationen DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 10 Om undersøgelsen DI har gennemført en ny innovationsundersøgelse blandt 241 mindre og mellemstore virksomheder fra forskellige brancher. Undersøgelsen belyser, hvordan innovationen har det i gruppen af mindre og mellemstore virksomheder, og hvilke udfordringer og barrierer virksomhederne oplever. 78 pct. af virksomhederne i undersøgelsen har færre end 50 ansatte, 38 pct. er fremstillingsvirksomheder og 45 pct. er eksportvirksomheder.

11 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 11 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Af afsætningspolitisk chef Peter Thagesen, og konsulent Jesper Friis, I fremtiden vil væksten i verdensøkonomien i høj grad findes på markeder i Asien og Sydamerika. Der ligger et stort potentiale for de mindre og mellemstore virksomheder, der i dag har markant mindre samhandel med de nye vækstmarkeder i forhold til de større danske virksomheder. Næsten alle eksporterer til Norden og Vesteuropa Pct Norden/Vesteuropa Østeuropa Nye vækstmarkeder uden for Europa Udviklingslande Mindre og Mellemstore virksomheder (MMV) Store virksomheder DI s Virksomhedspanel, november 2009 De mindre og mellemstore virksomheder (MMV) er en afgørende del af dansk økonomi. De mindre virksomheder beskæftiger fuldtidspersoner, hvilket svarer til knap 60 pct. af den samlede beskæftigelse i private byerhverv eksklusive forsyning og finansiering. Samtidig skaber de mindre og mellemstore virksomheder cirka 57 pct. af værditilvæksten i de private byerhverv. MMV erne eksporterer direkte for 277 mia. kr. om året, hvilket svarer til 15 pct. af deres samlede omsætning. Det er noget mindre end de store virksomheder, hvor eksporten udgør 34 pct. af omsætningen. Det skal dog tages i betragtning, at en stor del af de mindre og mellemstore Eksport er en vigtig del af mmv ernes omsætning

12 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 12 virksomheder er underleverandører og derved bidrager indirekte til den danske eksport. Eksporten har stigende betydning for det danske samfund, og i dag kan over 40 pct. af produktionen i de private erhverv henføres til eksporten. Danmark er mere end nogensinde afhængig af, at produktive og konkurrencedygtige virksomheder skaber økonomisk vækst og beskæftigelse, og dermed bidrager til at finansiere den danske velfærd. På nuværende tidspunkt fokuserer de mindre og mellemstore virksomheder mest på nærmarkederne. En sammenligning af mindre og mellemstore eksporterende virksomheder med de større eksporterende virksomheder viser, at der er langt færre af de mindre og mellemstore virksomheder til stede på de nye vækstmarkeder. MMV er mest aktive på nærmarkederne BRIK-lande har de højeste vækstrater Forventninger til den økonomiske vækst (BNP) i 2010, pct. Pct Euroområdet Brasilien Rusland Indien Kina USA Consensus Economcis, IMF og DI-beregninger Men eksporten er styrtdykket det seneste år, og væksten på de traditionelle danske eksportmarkeder forventes at blive lav i de kommende år. Det betyder, at selvom der forsat vil være afsætningsmuligheder på Danmarks traditionelle eksportmarkeder, vil de nye vækstmarkeder få stadig større betydning. Flere købedygtige forbrugere uden for EU De såkaldte BRIK-lande Brasilien, Rusland, Indien og Kina påkalder sig særlig stor interesse. Vækstraterne i disse lande svinger fra at være dobbelt så stor til værende næsten ni gange højere end på Danmarks nærmarkeder i Den høje vækst på vækstmarkederne resulterer i et hastigt stigende antal købedygtige forbrugere uden for EU. Blot en tredjedel af verdens købedygtige forbrugere vil i 2025 være bosat i EU.

13 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 13 Derfor er det helt afgørende, at dansk erhvervsliv styrker sin position på vækstmarkederne. Fokus alene på de traditionelle eksportmarkeder sikrer ikke Danmark en global vinderposition i fremtiden. Trods den økonomiske krise har danske virksomheder en offensiv tilgang til udfordringerne. Nye samarbejder og nye markeder er de mindre og mellemstore virksomheders hovedstrategi for, hvordan de vil få gang i væksten igen. Vil meget gerne ud på vækstmarkederne Strategiske prioriteter for mindre virksomheder Pct. point Indgå nye samarbejder Gå ind på nye markeder Ændre i virksomhedens eksisterende produktsammensætning Introducere nye produkter på markedet I hvilket omfang planlægger virksomheden at gennemføre følgende større strategiske ændringer i 4. kvartal? DI s Virksomhedspanel, november 2009 Opstart af nye aktivitetet i Danmark Opstart af nye aktiviteter i udlandet Outsourcing til udlandet Investeringer i ny teknologi Desværre er vækstmarkederne i dag karakteriseret ved høje eksportbarrierer i modsætning til Danmarks traditionelle eksportmarkeder, der er lettere tilgængelige. Hvis vi sammenligner de fire største barrierer for de mindre og mellemstore virksomheder på henholdsvis EU og de nye vækstregioner Sydamerika og Asien, oplever virksomhederne, at barriererne er markant højere på vækstmarkederne. Vækstmarkeder har høje eksportbarrierer

14 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 14 Tekniske handelshindringer er en væsentlig barriere Tekniske handelshindringer Sprog- og kulturbarrierer Problemer med finansiering og forsikring Asien og Sydamerika EU DI s MMV-panel, november 2009 Langsommelige toldprocedurer Pct. Erfaringer viser, at barrierer ofte rammer mindre og mellemstore virksomheder hårdere end store virksomheder, og det kræver derfor de rette betingelser for, at virksomhederne kan overkomme dem. Eksportbarrierer rammer MMV er ekstra hårdt Hvis barrierne overvindes er der særligt blandt de mindre og mellemstore virksomheder et stort potentiale for vækst på nye markeder.

15 Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 15 Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder Af konsulent Jesper Friis, og konsulent Lars B. Termansen, Det globale marked for energi- og klimavenlige produkter og løsninger kan vokse til 184 trillioner kroner frem til Danske virksomheder har gode forudsætninger for at udnytte dette marked. Den høje energieffektivitet i Danmark betyder, at Danmark vinder konkurrencekraft, hver gang de globale energipriser stiger. De mindre og mellemstore virksomheder ser nye forretningsmuligheder i det grønne marked, men oplever også væsentlige barrierer for videre vækst. Global klimaindsats betyder nye muligheder for MMV er personer Spørgsmål? En ambitiøs klimaaftale medfører nye forretningsmuligheder. DI s virksomhedspanel, 1. kvartal Rundspørge til 407 mindre og mellemstore virksomheder Meget enig Enig Uenig Meget uenig Ved ikke I Danmark fokuseres der i øjeblikket på, hvordan vi i fremtiden kan udnytte det voksende marked for klimavenlig teknologi, populært kaldet grøn vækst. Hvis dette potentiale skal realiseres, er der behov for, at hele det danske erhvervsliv er med i denne satsning.

16 Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 16 En ny undersøgelse fra DI viser, at det ikke kun er de store virksomheder, og virksomheder, som arbejder specifikt med udvikling af grønne løsninger, der ser et forretningspotentiale inden for grøn vækst. MMV ere ser potentiale i grøn vækst Også det brede segment af mindre og mellemstore virksomheder ser nye muligheder i stærkere politisk fokus på klimaforbedringer. Således er 86 pct. af de mindre og mellemstore virksomheder enten enige eller meget enige i, at en ambitiøs global klimaindsats medfører nye forretningsmuligheder for deres virksomhed. Klimatopmødet i København sluttede uden en bindende global klimaaftale med mål for, hvordan verdenssamfundet skal overholde målet om, at den globale temperatur maksimalt må stige med 2 grader celsius. Alligevel er der grund til at forvente, at markedet for energi- og klimavenlig teknologi fremover vil udvides markant. Selv i det tilfælde, hvor der i de globale energirelaterede investeringer ikke bliver taget øget hensyn til klimaet, viser beregninger fra DI Energibranchen, at dansk eksport af energiteknologi kan vokse til mindst 200 mia. kroner i Det kan sammenlignes med, at eksporten af energiteknologi i 2008 var 64 mia. kroner. Stor vækst i energiinvesteringer Samtidig skønnes de samlede globale investeringer i energiteknologi at stige til omkring 130 trillioner kroner frem mod alene som konsekvens af et stigende energibehov. Det svarer til, at der i perioden 2007 til 2030 årligt skal bruges 1,4 pct. af det globale BNP til investeringer for at opfylde det globale energibehov. Flere energiinvesteringer i sigte Det er dog sandsynligt, at de globale energiinvesteringer vil stige endnu mere. Aftalen ved klimatopmødet i København indeholder en bekræftelse af, at verdens lande har en målsætning om, at temperaturen maksimalt må stige med 2 grader på verdensplan. Hvis denne målsætning skal holdes, viser nye beregninger fra Det Internationale Energiagentatur (IEA), at det kræver yderligere massive globale investeringer fra verdens lande på mindst 54 trillioner kroner indtil De ekstra investeringer vurderes at udgøre 0,5 pct. af globalt BNP i 2020 og 1,1 pct. af BNP i Hovedparten af disse investeringer forventes foretaget i henholdsvis Kina, USA og EU, hvor investeringsbehovet er næsten ligeligt fordelt. Investeringerne forventes især at ligge indenfor transport, bygninger og kraftværker.

17 Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 17 Skøn over de globale energiinvesteringer frem mod 2030 (akkumuleret) I business as usual (uden særlig hensyn til klimaet) Hvis der investeres efter at den globale temperatur maksimalt må øges med 2 grader Trillioner kroner I pct. af globalt BNP i årene ,5 1,4 184,1 2,2 IEA 2009 Halvt på vej til 2 graders målsætningen Det kan ikke på nuværende tidspunkt afgøres, om landene faktisk vil leve op til 2 graders målsætningen. Men en lang række lande herunder EU-landene, USA, Brasilien og Kina har meldt reduktionsmål ud for de kommende år. EU-landene har et af de mest ambitiøse mål i form af en 20 pct. reduktion af CO2-udslippet i 2020 sammenlignet med Udmeldingerne betyder, at i hvert fald en del af de nødvendige ekstra investeringer bliver ført ud i livet EU, USA og Kina vil reducere CO2- udslip Globalt udslip af CO2 reduceres med ca. halvdelen af det nødvendige i 2020 med allerede kendte OECD-mål Gt IEA Global CO 2-udslip ved business as usual Globalt CO 2-udslip med udmeldte CO2-målsætninger i OECD-landene Globalt udslip af CO 2 hvis 2-graders målsætning skal udfyldes På nuværende tidspunkt skønnes det, at de samlede energiinvesteringer frem mod 2030 ligger på mellem 1,4 pct. og 2,2 pct. af det globale BNP. Med de klimamål, som OECD-landene har meldt ud og de deraf følgende investeringer, er der udsigt til, at de globale CO2-reduktioner, når halvvejs i forhold til 2 graders målsætningen.

18 Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 18 Uanset hvad, tyder tallene på, at den globale udvikling i de næste årtier vil kræve betydelige globale investeringer, der kan blive til gavn for dansk eksport af energi- og klimateknologi og viden. De danske kompetencer Danske virksomheder har i lang tid haft fokus på at minimere energiforbruget i produktionen og i deres produkter. Danske virksomheder er i dag blandt de mest energieffektive i Europa. Erfaringerne og viden fra Danmarks brug af energi- og klimavenlige produkter og teknologier kan således være med til at opfylde en del af det stigende globale behov for energieffektive produkter, løsninger og viden på det internationale marked. Hvis resten af verden producerede med den samme energieffektivitet som Danmark, ville det mindske verdens samlede energiforbrug med 40 pct. Danske virksomheder blandt de mest energieffektive Energiintensitet for industrien i Europa Tal for 2007 TJ pr. mio. Euro Bulgarien Finland Rumænien Slovakiet Letland Luxembourg Polen Tyrkiet Tjekkiet Cypern Estland Portugal Belgien Kroatien Slovenien Sverige Litauen Grækenland Spanien Ungarn Holland Østrig EU 27 Frankrig Italien EU 15 Storbritannien Tyskland Danmark Norge Irland Schweiz Malta Danmark har en af verdens mest energieffektive økonomier. Udsving i energipriser påvirker derfor i mindre grad afsætningspriserne for færdigvarer, og dermed bidrager danske virksomheders høje energieffektivitet positivt til konkurrenceevnen. Eurostat, 2009 Note Energiintensitet i industrien dækker over energiforbrug sat i forhold til bruttoværditilvækst (BVT). Desto lavere energiintensitet, desto højere energieffektivitet. Med undtagelsen i 2008 har stigningerne i energipriser siden 2004 og den høje energieffektivitet betydet, at danske virksomhedernes konkurrenceevne løbende er forbedret. En undersøgelse fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet og DI Energibranchen viser, at eksportevnen for de grønne virksomheder, dvs. deres

19 Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder DI INDSIGT Januar 2010 SIDE 19 evne til at komme ind på internationale markeder, er steget med i alt 10 procentpoint de seneste 10 år med. Til sammenligning er den gennemsnitlige eksportevne for danske virksomheder uændret. Barrierer skal overvindes hvis potentialet skal høstes Der er dog barrierer, som skal overvindes, hvis de nye forretningsmuligheder skal realiseres. En DI-undersøgelse blandt mindre og mellemstore virksomheder, der allerede i dag arbejder med klimavenlig teknologi, viser, at manglende finansieringsmuligheder og mangel på offentlige regulering, der understøtter efterspørgslen, er nogle af de væsentligste barrierer for yderligere vækst for disse virksomheder. Kun fem pct. oplever ikke væsentlige barrierer. Det tyder på, at vi har et urealiseret vækstpotentiale hos de mindre og mellemstore virksomheder på det grønne marked. Urealiseret vækstpotentiale hos MMV ere Et andet forhold er, at en stor del af de globale investeringer, der i fremtiden forventes gennemført på energi- og klimaområdet, vil finde sted på fjerntliggende markeder eksempelvis Kina, Indien, Mellemøsten og Sydamerika. Undersøgelser viser, at barriererne for mindre og mellemstore virksomheder på disse markeder er særligt store. Således peger 25 pct. af virksomhederne i DI s undersøgelse på, at deres vigtigste ønske til yderligere initiativer er tiltag, der har fokus på at give dem markedsindsigt og tiltag, der kan understøtte afsætningen af deres produkter. Barrierer for yderligere vækst Manglende eksterne finansieringsmuligheder Offentlig regulering understøtter ikke tilstrækkeligt efterspørgslen Manglende sammenhæng mellem regulering, tilskudssystemer og offentlige efterspørgsel Manglende national efterspørgsel Jeg ser ingen forhindringer Cleantech - guldægget i dansk økonomi. Brøndum & Fliess i partnerskab med DI, DI Energibranchen og Energistyrelsen. Oktober Mangel på kvalificeret arbejdskraft Forskning og viden på området sakker bag ud i Danmark Dårligt overblik over tilgængelige muligheder og kompetencer Manglende international efterspørgsel Ringe konkurrenceevne i forhold til traditionelle tilbud Andet Pct. 1 eksportevne defineres som virksomhedens evne til at komme ind på internationale markeder. Eksportevnen måles på virksomhedsniveau ud fra kriterier som f.eks. vidensniveau i virksomheden og international markedsføring.

20 > DI 1787 KØBENHAVN V TLF. : FAX : DI@DI.DK DI.DK SAMFUND, VIDEN OG HOLDNINGER Dansk erhvervsliv er en vigtig del af det danske samfund. Politikere, organisationer og befolkningen forventer, at virksomhederne bidrager til bæredygtig udvikling af Danmark som velfærdssamfund. Derfor prioriterer DI dialog med alle interesserede om rammerne for erhvervslivets bidrag til vækst og velstand. Vær med i debatten på opinion.di.dk artiklen udgives af DI i samarbejde med FIH

MMV erne skal øge innovationen

MMV erne skal øge innovationen Organisation for erhvervslivet Januar 2010 MMV erne skal øge innovationen AF CHEFKONSULENT RASMUS ANDERSKOUV, RAA@DI.DK På trods af, at de mindre og mellemstore virksomheder fastholder innovationsniveauet

Læs mere

Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder

Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder AF KONSULENT JESPER FRIIS, JEF@DI.DK OG KONSULENT LARS B. TERMANSEN, LBTE@DI.DK Det globale marked for

Læs mere

Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder

Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Organisation for erhvervslivet Januar 21 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Af afsætningspolitisk chef Peter Thagesen, PTH@DI.DK og konsulent Jesper Friis, JEF@DI.DK

Læs mere

Kina viser vejen for dansk eksport i krisetider

Kina viser vejen for dansk eksport i krisetider Organisation for erhvervslivet 11. maj 2009 Kina viser vejen for dansk eksport i krisetider Af Erhvervs-Ph.d. Nis Høyrup Christensen, nhc@di.dk og Konsulent Joakim Larsen, jola@di.dk Dansk eksport har

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015 I 2015 var Danmarks eksport af energiteknologi 71,4 mia. kr., hvilket er et fald på 3,9 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde 11,1 pct. af den

Læs mere

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse Organisation for erhvervslivet December 2009 Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse AF KONSULENT CAMILLA DAMSØ PEDERSEN, CDP@DI.DK Der er et stort potentiale for at sænke verdens CO2-udslip

Læs mere

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder Organisation for erhvervslivet oktober 29 Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder AF KONSULENT TOM VILE JENSEN, TJN@DI.DK OG KONSULENT KIRSTEN ALKJÆRSIG, kna@di.dk Virksomhedernes vej ud af

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Sverige har bedre forudsætninger for at komme igennem krisen

Sverige har bedre forudsætninger for at komme igennem krisen Den 19. oktober 9 Als Fokus på ud af krisen Med en serie på arbejdspapirer sætter DI fokus på s muligheder ud af krisen sammenlignet med vores vigtigste samhandelslande: Tyskland,, USA og Storbritannien.

Læs mere

Virksomhedernes innovation står i stampe

Virksomhedernes innovation står i stampe Virksomhedernes innovation står i stampe AF ANALYSECHEF GEERT LAIER CHRISTENSEN CAND.SCIENT.POL, ANALYSEKONSULENT MALTHE MIKKEL MUNKØE, CAND.SCIENT.POL, MA OG CHEFKONSULENT CHRISTIAN OHM, CAND.SCIENT.ADM

Læs mere

Danmarks samlede resultater i PISA 2006

Danmarks samlede resultater i PISA 2006 s samlede resultater i PISA 2006 PISA har på skift ét af fagene læsning, matematik og naturfag som hovedområde. I 2000 var hovedområdet læsning, i 2003 var hovedområdet matematik, og i 2006 var hovedområdet

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Erhvervstræf 2010 DI FYN

Erhvervstræf 2010 DI FYN Erhvervstræf 2010 DI FYN Kold College 4. maj 2010 Velkommen til DI Fyn's erhvervstræf 2010 Klar Parat Vækst 2 Ryk tilbage til start - i 2004 120 Udvikling i BNP Faste priser 115 110 105 Klar 100 95 90

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25, 211 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendens Nationalbanken: Økonomisk fremgang de næste par år Fortsat mange nytilkendelser af førtidspension Faldende beskæftigelse

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst

DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 3377 3912 AUGUST 2016 DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst Siden DI s prognose fra maj er væksten i verdensøkonomien

Læs mere

AFRIKA UNDER FORVANDLING MULIGHEDER FOR DANMARK

AFRIKA UNDER FORVANDLING MULIGHEDER FOR DANMARK Marts 214 AFRIKA UNDER FORVANDLING MULIGHEDER FOR DANMARK AF CHEFKONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK Afrika er gået fra at være bistandens og håbløshedens kontinent til at være et kontinent i vækst i løbet

Læs mere

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen December 2012 Det grønne afgiftstryk forværrer krisen AF KONSULENT INGEBORG ØRBECH, INOE@DI.DK OG CHEFKONSULENT KATHRINE LANGE, KALA@DI.DK På trods af et faldende energiforbrug og et svækket erhvervsliv

Læs mere

År 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

År 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 NOTAT Vandforsyning J.nr. Ref. MIKIN Den 7. april 2016 Dansk eksport af vandteknologi 2015 Naturstyrelsen har bedt analysevirksomheden DAMVAD Analytics om at levere tal for eksport af vandteknologi i 2015

Læs mere

Eksport skaber optimisme

Eksport skaber optimisme Januar 2013 Eksport skaber optimisme Af chefkonsulent Marie Gad, MSh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder, der er på eksport markederne, tror på fremgang i 2013. Men hvis flere virksomheder skal

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Investering og innovation 2011. 20. januar 2011

VÆKST BAROMETER. Investering og innovation 2011. 20. januar 2011 VÆKST BAROMETER 20. januar 2011 Investering og innovation 2011 Syv ud af ti virksomheder forventer at investere eller udvikle nye produkter, services, markeder eller egen organisation i 2011. Det gælder

Læs mere

Få hindringer på de nære eksportmarkeder

Få hindringer på de nære eksportmarkeder ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juni 215 Få hindringer på de nære eksportmarkeder Danske virksomheder oplever få hindringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslande og emerging markets uden

Læs mere

EU, Danmark og det globale kapløb om viden

EU, Danmark og det globale kapløb om viden Organisation for erhvervslivet 14. april 29 EU, og det globale kapløb om viden AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK og KONSULENT TORSTEN ASBJØRN ANDERSEN, TNA@DI.DK Et konkurrencedygtigt kræver et

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2015 Introduktion Omsætningen i landets byggecentre var i 4. kvartal en anelse over niveauet i samme periode sidste år, og dermed fortsætter

Læs mere

Danmark laver ikke statistik for turistankomster, derimod for overnatninger

Danmark laver ikke statistik for turistankomster, derimod for overnatninger N O T A T Resumé Mens turismen hos vore europæiske og nordiske nabolande siden midten af erne har oplevet vækstrater på over 20-25 pct., har dansk turisme tabt markedsandele. Kun danskernes stigende appetit

Læs mere

Aktuelle CO2-problematikker og fremtidens

Aktuelle CO2-problematikker og fremtidens Aktuelle CO2-problematikker og fremtidens energiudfordringer Kontorchef Thomas Bastholm Bille, Energistyrelsen Dansk Gas Forenings årsmøde den 9. november 2006 Samfundets afhængighed af energi Procesvarme

Læs mere

Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i Q2 2016

Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i Q2 2016 Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i Q2 2016 Juli 2016 M&A-markedet i Danmark Salget af danske virksomheder fortsætter de gode takter efter rekordhøjt 2015 Salg af danske virksomheder: Salget

Læs mere

konsekvenser for erhvervslivet

konsekvenser for erhvervslivet Olieprisens fald 27. maj 15 Olieprisens fald konsekvenser for erhvervslivet Hovedbudskaber olieprisens fald Erhvervenes omsætning øges Konkurrenceevnen forværres Olie- og gasindustrien rammes negativt

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 20 Indhold: Ugens tema Ugens tendenser 2020-planen: Hvor skal væksten komme fra? Lidt færre beskæftigede lønmodtagere Lille fald i antallet af jobannoncer Internationalt

Læs mere

Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i 2015

Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i 2015 Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i 2015 Januar 2014 M&A-markedet i Danmark Rekordår målt på antal danske solgte virksomheder på trods af lavere aktivitet i 4. kvartal Salg af danske virksomheder:

Læs mere

Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi

Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 11 Offentligt Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi Oplevelser og kreative erhverv styrker Danmarks konkurrenceevne. v/ formand Hans Skov

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

Dansk eksport har mange styrker

Dansk eksport har mange styrker Den 22. maj 212 Chefkonsulent Allan Sørensen Dansk eksport har mange styrker Dansk eksport er langt mere forskelligartet end i mange sammenlignelige lande, har en større up-market andel og en betydelig

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Virksomheder i forårsstemning- vækst og. nye jobs. 4. april 2011

VÆKST BAROMETER. Virksomheder i forårsstemning- vækst og. nye jobs. 4. april 2011 VÆKST BAROMETER 4. april 2011 Virksomheder i forårsstemning- vækst og nye jobs Virksomhederne i Region Syddanmark er i regulær forårsstemning. Mere end halvdelen af virksomhederne forventer en større omsætning

Læs mere

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016 Finland Storbritannien EU-28 FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 216 31. maj 216 har et godt digitalt udgangspunkt har et godt digitalt udgangspunkt. Vi har en veludbygget digital infrastruktur (mobilnetværk,

Læs mere

ANALYSENOTAT Kinesisk økonomi vigtig for Danmark men aktiekrise giver ikke altid økonomisk krise

ANALYSENOTAT Kinesisk økonomi vigtig for Danmark men aktiekrise giver ikke altid økonomisk krise ANALYSENOTAT Kinesisk økonomi vigtig for Danmark men aktiekrise giver ikke altid økonomisk krise AF CHEFØKONOM, STEEN BOCIAN, CAND. POLIT. Vi har taget hul på 2016 med krise på det kinesiske aktiemarked.

Læs mere

Danske vækstmuligheder i rusland

Danske vækstmuligheder i rusland Organisation for erhvervslivet April 2010 Danske vækstmuligheder i rusland Trods et større tilbageslag i 2009 har de gennemsnitlige årlige vækstrater i Rusland været på imponerende 5,5 pct. de seneste

Læs mere

Store muligheder for eksportfremme til MMV er

Store muligheder for eksportfremme til MMV er Januar 2014 Store muligheder for eksportfremme til MMV er Af chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk og chefkonsulent Marie Gad, msh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder står for en begrænset del

Læs mere

EU: Danmark har det 4. højeste langsigtede vækstpotentiale

EU: Danmark har det 4. højeste langsigtede vækstpotentiale EU: Danmark har det 4. højeste langsigtede vækstpotentiale Af en 413 siders EU-rapport, The 2015 Ageing Report, fremgår det, at Danmark frem mod 2060 har det 4. højeste vækstpotentiale blandt alle EU-lande.

Læs mere

Regeringens vækstpakke blev en fuser

Regeringens vækstpakke blev en fuser Regeringens vækstpakke blev en fuser Nye tal fra Finansministeriet viser, at de offentlige investeringer kun vokser med godt 14 pct. i 2009 og 2010. Det er under halvdelen af, hvad finansminister Claus

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere?

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? ANALYSE Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? Resumé Selvom danskerne beundrer iværksætterne i det danske samfund, vælger overraskende få danskere livet som iværksætter. Det viser en ny befolkningsundersøgelse,

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Temadag 10. september 2008 Bornholms Vækstforum Indhold Befolkning... 3 Menneskelige ressourcer... 4 Beskæftigelse... 8 Økonomisk vækst... 9 Trafikal tilgængelighed... 11 Udgivet

Læs mere

DEN GLOBALE ULIGHED ER FALDET SIDEN 2003 - ULIGHEDEN VENTES AT FALDE YDERLIGERE FREM MOD 2035

DEN GLOBALE ULIGHED ER FALDET SIDEN 2003 - ULIGHEDEN VENTES AT FALDE YDERLIGERE FREM MOD 2035 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 31. marts 2016 DEN GLOBALE ULIGHED ER FALDET SIDEN 2003 - ULIGHEDEN VENTES AT FALDE YDERLIGERE FREM MOD 2035 De to økonomer Paolo Mauro (IMF)

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24.

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020 Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. september 2015 Sammenfatning: Global vækst mod 2020: Det forventes, at den globale økonomiske

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51, 14. december 18. december 29 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Lav men stigende langtidsledighed

Læs mere

COP17 I DURBAN ÅBNER MULIGHEDER FOR VIRKSOMHEDER PÅ DET GRØNNE OMRÅDE

COP17 I DURBAN ÅBNER MULIGHEDER FOR VIRKSOMHEDER PÅ DET GRØNNE OMRÅDE December 2011 COP17 I DURBAN ÅBNER MULIGHEDER FOR VIRKSOMHEDER PÅ DET GRØNNE OMRÅDE AF KONSULENT SUNE THORVILDSEN, SUNT@DI.DK OG KONSULENT LARS BACH JENSEN, LBJ@DI.DK FN s klimaforhandlinger under COP17

Læs mere

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014 Svage udsigter for byggeriet i 213 og 214 Investeringerne i bygninger og anlæg er både for husholdningerne og for virksomhederne på et meget lavt niveau i øjeblikket. Påbegyndelsen af nyt byggeri faldt

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Energierhvervsanalyse

Energierhvervsanalyse Energierhvervsanalyse 2010 Maj 2011 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Tale til høring om akademikere som iværksættere den 26. september 2012

Tale til høring om akademikere som iværksættere den 26. september 2012 Tale til høring om akademikere som iværksættere den 26. september 2012 Jeg vil gerne byde alle velkommen til denne høring, hvor vi har fokus på akademikere som iværksættere. Vi er glade for at se, at dette

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-juli 2016 VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: september 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: juli

Læs mere

Procesindustrien December 2010. Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område

Procesindustrien December 2010. Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område Procesindustrien December 21 Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område Baggrund for analysen Denne analyse giver et billede af sammensætningen i beskæftigelsen i procesindustrien i

Læs mere

.i:\maj-2001\ost-b-05-01.doc. Af Anita Vium - direkte telefon: 3355 7724. Maj 2001 RESUMÈ FORSKELLE MELLEM ANSØGERLANDE BLIVER STØRRE

.i:\maj-2001\ost-b-05-01.doc. Af Anita Vium - direkte telefon: 3355 7724. Maj 2001 RESUMÈ FORSKELLE MELLEM ANSØGERLANDE BLIVER STØRRE .i:\maj-2001\ost-b-05-01.doc Af Anita Vium - direkte telefon: 3355 7724 RESUMÈ Maj 2001 FORSKELLE MELLEM ANSØGERLANDE BLIVER STØRRE Den økonomiske udvikling i størsteparten af de ansøgerlande, der er længst

Læs mere

Spørgsmål i DI s InnovationsScoreBoard

Spørgsmål i DI s InnovationsScoreBoard Spørgsmål i DI s InnovationsScoreBoard Nedenfor vises alle spørgsmål, som bliver stillet i DI s InnovationsScoreBoard. Spørgsmålene er inddelt i to grupper. Der er 41 spørgsmål, som både medarbejdere og

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. oktober 2012 Sagsbehandler Kenneth L. Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 E-mail keno@esbjergkommune.dk Kommunikationsstrategi

Læs mere

DELÅRSRAPPORT 3. KVARTAL 2010/11 VED CEO LARS MARCHER OG CFO ANDERS ARVAI

DELÅRSRAPPORT 3. KVARTAL 2010/11 VED CEO LARS MARCHER OG CFO ANDERS ARVAI DELÅRSRAPPORT 3. KVARTAL 2010/11 VED CEO LARS MARCHER OG CFO ANDERS ARVAI 1 AGENDA Udviklingen i 3. kvartal 2010/11 Status på GPS Four Forventninger til 2010/11 2 HOVEDPUNKTER 3. KVARTAL 2010/11 Omsætningsvækst

Læs mere

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv Økonomisk Analyse Konkurser i dansk erhvervsliv NR. 4 28. juni 211 2 Konkurser i dansk erhvervsliv Under den økonomiske krise steg antallet af konkurser markant. I 29 gik 5.71 virksomheder konkurs mod

Læs mere

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Af konsulent Maria Hove Pedersen, mhd@di.dk og konsulent Claus Andersen, csa@di.dk Når danske virksomheder frem til krisen

Læs mere

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks Organisation for erhvervslivet September 2009 Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks velstand Danmark ligger helt fremme i feltet af europæiske lande, når det kommer til eksport af varer der indbringer

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 7 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Danmark skal have en ny beskæftigelsespolitik Det nye beskæftigelsesudvalg

Læs mere

Salg kom godt i gang! Gitte Kilhof Mercuri International

Salg kom godt i gang! Gitte Kilhof Mercuri International 1 Salg kom godt i gang! Gitte Kilhof Mercuri International En kort introduktion 10 15 43 12 4 1 3 Mercuri International - vores mission 4 Mercuri International vores forretningsidé Vi hjælper vore kunder

Læs mere

Fødevarebranchens rammevilkår strammes

Fødevarebranchens rammevilkår strammes Organisation for erhvervslivet november 2009 Fødevarebranchens rammevilkår strammes AF KONSULENT PETER BERNT JENSEN, PEBJ@DI.DK OG KONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Fødevarebranchen er udsat for

Læs mere

Virksomheder med e-handel og eksport tjener mest

Virksomheder med e-handel og eksport tjener mest Joachim N. Strikert, konsulent og Thomas M. Klintefelt, chefkosulent jons@di.dk, 3377 4844 - thok@di.dk, 3377 3367 JUNI 217 Virksomheder med e- og eksport tjener mest En ny analyse fra DI Handel viser,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Mænd er ude for flere arbejdsulykker end kvinder Ugens tendenser Svagt fald i lønvæksten på DA-området i. kvt. Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016 ÆLDRE I TAL 2016 Antal Ældre Ældre Sagen Maj 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største

Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største 6. oktober 2011 ARTIKEL Af David Elmer Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største Rekordmange inspektører og kontrolbesøg samt et budget, der er steget med over 40 procent siden 2004, det er virkeligheden

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Stabilisering af konjunkturerne Dansk økonomi lever op til EU's konvergenskrav

Læs mere

Begejstring skaber forandring

Begejstring skaber forandring DI og Industriens hus 04. jun. 13 Begejstring skaber forandring Lars DI Konkurrenceevne dagens debat Konkurrenceevne: Lønomkostninger, Produktivitet, Kursforhold 2000: 100 2008: 75 2013: 85 Overskud på

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

FN KØBER STORT IND HOS DANSKE VIRKSOMHEDER

FN KØBER STORT IND HOS DANSKE VIRKSOMHEDER Juni 216 FN KØBER STORT IND HOS DANSKE VIRKSOMHEDER AF CHEFKONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK OG ANALYTIKER STANISLAV STANCHEV, STAN@DI.DK Danske virksomheder er blandt de bedste i verden til at vinde FN-kontrakter

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Erhvervs- og Turistpolitik

Erhvervs- og Turistpolitik Erhvervs- og Turistpolitik SUND VÆKST Sundt erhvervsliv DET BEDSTE STED AT LEVE OG DRIVE VIRKSOMHED Indhold Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Målene for Brønderslev Byråd...

Læs mere

ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER?

ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER? København, januar 1012 FSR survey januar 2012 ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER? www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager

Læs mere

I Danmark er skatten på arbejde lavere end gennemsnit i EU

I Danmark er skatten på arbejde lavere end gennemsnit i EU I Danmark er skatten på arbejde lavere end gennemsnit i EU Skiftende regeringer har gennem en lang periode haft fokus på at lette skatten på arbejde i Danmark. Det betyder, at gennemsnitsskatten på arbejde

Læs mere

Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt

Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND POLIT RESUMÉ Den offentlige sektor fik i tiden inden og i starten af finanskrisen lov til at vokse sig meget

Læs mere

Ti udfordringer for vækst

Ti udfordringer for vækst 10. september 2010 Ti udfordringer for vækst Danmark står i lighed med det meste af Europa over for alvorlige udfordringer, som er blevet skærpet af den internationale krise. Danmark er i dag et velstående

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Julehandlens betydning for detailhandlen

Julehandlens betydning for detailhandlen 18. december 2 Julehandlens betydning for detailhandlen Af Michael Drescher og Søren Kühl Andersen Julehandlen er i fuld gang, og for flere brancher er julehandlen den vigtigste periode i løbet af året.

Læs mere

Virksomhederne finder det fortsat nemt og billigt at låne penge

Virksomhederne finder det fortsat nemt og billigt at låne penge ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 216 finder det fortsat nemt og billigt at låne penge svarer også i marts 216, at det er både nemt og billigt at låne penge. Det har dog ikke fået dem til udnytte mulighederne

Læs mere

Flere i arbejde giver milliarder til råderum

Flere i arbejde giver milliarder til råderum ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 1 Flere i arbejde giver milliarder til råderum Den seneste tid har der været meget fokus på, hvor stort et råderum der er i i lyset af tilstrømningen af flygtninge og indvandrere

Læs mere

DANSK-TYSK HANDELSKAMMERS EKSPORTBAROMETER 2015

DANSK-TYSK HANDELSKAMMERS EKSPORTBAROMETER 2015 DANSK-TYSK HANDELSKAMMERS EKSPORTBAROMETER 2015 Dansk-Tysk Handelskammer Side 1 af 14 Eksportbarometer 2015: Dansk eksport til Tyskland stiger 5 % i 2016 Danske eksportvirksomheder forventer stigende eksport

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Danske eksportvarer når 2.200 km ud i verden

Danske eksportvarer når 2.200 km ud i verden Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Danske eksportvarer når 2.200 km ud i verden AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Dansk eksport når ikke så langt ud i verden som eksporten fra mange

Læs mere

Boligejere er forberedte på rentestigninger

Boligejere er forberedte på rentestigninger Analyse: S339 - D20554 21. januar 2011 Boligejere er forberedte på rentestigninger Cirka en halv million boligejere har fået en rekordlav rente på deres rentetilpasningslån i november og december 2010.

Læs mere

Strategi for Jobcenter Esbjerg 2013-indsats på energi og offshore området

Strategi for Jobcenter Esbjerg 2013-indsats på energi og offshore området Dato 15.4.2013 Sagsbehandler Pind/Frans Strategi for Jobcenter Esbjerg 2013-indsats på energi og offshore området Indledning Energi og offshore branchen er vigtigt vækstområde i Esbjerg Kommune, Region

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Har du forskningsideen?

Har du forskningsideen? det strategiske forskningsråd Har du forskningsideen? så har vi pengene! Det Strategiske Forskningsråd uddeler 900 mio. kr. til forskningsaktiviteter i 2011. Strategisk forskning Fokus på vidensopbygning

Læs mere

ANALYSENOTAT Dansk eksport & Brexit RESUMÉ

ANALYSENOTAT Dansk eksport & Brexit RESUMÉ ANALYSENOTAT Dansk eksport & Brexit AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND. POLIT. OG HANS LIEN RASMUSSEN, STUD. POLIT RESUMÉ Der er stor fokus på den engelske økonomi forud for englændernes EU-afstemning til

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Det seneste kvartal har ca.. skiftet job. Jobomsætningen er reduceret med

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 I 2014 var Danmarks eksport af energiteknologi 74,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 10,7 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 12 pct. af den

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere