2. BRUGEN AF EDIFACT. Indholdsfortegnelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. BRUGEN AF EDIFACT. Indholdsfortegnelse 05.05.2000"

Transkript

1 BRUGEN AF EDIFACT Indholdsfortegnelse Hvad er EDI og EDIFACT... 2 Organisation i standardiseringsarbejdet... 3 Strukturen i EDIFACT... 3 Konvoluteksempel... 4 Logisk opbygning (strukturen)... 5 Forsendelser... 6 Meddelelser... 6 Segmenter... 6 Dataelementer... 6 EDIFACT i praksis... 9 Kataloger Nationale tolkninger Referencer... 10

2 Side: 2 Hvad er EDI og EDIFACT EDI betyder "Elektronisk Dokumentoverførsel". Der er altså tale om dokumenter, som er strukturerede og skal kunne behandles automatisk af en computer. Telefax og telefonsamtaler indgår således ikke i EDIbegrebet. Struktureringen skal indbefatte dataformater, følge af dataelementer osv. Dette princip har faktisk været kendt i mange år, f.eks. hos danske pengeinstitutter og en række andre virksomheder. Det er således tanken med EDI, at der skal kunne sendes data mellem computere af forskellige slags og på tværs af landegrænser uden indbyrdes tvivl om, hvordan data er defineret. Data kan herved overføres mellem forskellige computere og dermed blive genbrugt igen og igen. Man anslår, at op mod 70% af de data, der er output fra én computer, bliver manuelt indtastet i en anden. Enhver genindtastning kan være en kilde til fejl og er desuden både tids- og mandskabskrævende, hvilket kan reduceres med EDI. En standardisering kan yderligere fremme brugen af elektronisk dokumentoverførsel frem for brugen af papir med følgende problemer omkring postforsinkelser, ressourceforbrug mv. Disse forhold forventes endvidere at reducere de administrative omkostninger hos brugerne og forøge hastigheden væsentligt af udveksling af handelsdokumenter. Mere detaljeret forventes EDI at indebære følgende fordele: Omkostningsreduktion på: - Papir - Porto - Telefon, telefax, telex - Fejlbehandlingstid - Morarenter ved for sen betaling - Lager - Personale Derved opnås: - Mindre administration - Mindre datafangst - Færre fejl - Bedre sammenhæng i automatiserede processer - Automatisering af manuelle processer - Hurtigere information - Bedre information - Format-uafhængighed - Tids-uafhængighed - Bedre kontakt mellem forretningsparterne - Innovativt image - Adgang til nye markedssegmenter - Beholde eksisterende kundesegmenter - Hurtigere leveringstider til kunden - Bedre service - Højere kvalitet - Basis for yderligere integrering med omverdenen Målet med EDIFACT (EDI For Administration, Commerce and Transport) har været at lave én fællesstandard for elektronisk dokumentoverførsel. I FN- og ISO-regi har man arbejdet på at producere en sådan standard. Det resulterede i, at den i 1988 blev godkendt som ISO-standard Der er fastlagt nogle fleksible rammer, således at man varetager både brancherelaterede, nationale og internationale behov.

3 Side: 3 Til dette formål findes forskellige relevante dokumenter: 1. ISO 9735, som indeholder den grundlæggende syntaks for sammensætning af elementer, decimalangivelser, hoved og afslutning på dokumenter osv. 2. EDIFACT-kataloger som indeholder lister over dataelementer og koder. I denne vejledning anvendes 96.A-kataloget. 3. Beslutninger, rekommandationer og retningslinier fra FN for EDIFACT-dokumenter, EDIFACT-segmenter, opbygning af nye EDIFACT-elementer osv. Eksempelvis kan nævnes R.630, der beskriver, hvordan implementering af EDIFACT bør ske standardiseringsmæssigt korrekt. Organisation i standardiseringsarbejdet EDIFACT-standarden er overvejende blevet udarbejdet i FN-regi. Desuden er der samarbejde med den internationale standardiseringsorganisation ISO og CEN. EBES, det styrende europæiske organ for EDIFACT-standardiseringsarbejde, har en række udvalg og arbejdsgrupper, der varetager både politiske og tekniske interesser. Der findes også i Danmark forskellige grupperinger, der koordinerer arbejdet med EDIFACT. Dansk EDI- Råd er en organisation dannet i 1993, der varetager den overordnede koordinering af EDI-arbejdet i Danmark. I regi af Finansrådet varetager "Følgegruppen for EDIFACT-standardisering" koordinering og overvågning i forbindelse med den danske pengeinstitutsektors anvendelse af EDIFACT-standarden. Strukturen i EDIFACT Ved udveksling af EDIFACT-forsendelser benyttes følgende "nye" begreber, som er grundlæggende for opbygningen af den struktur, der gælder for enhver EDIFACT-forsendelse. Disse begreber bruges til at opdele data i en række hierarkiske niveauer. Indholdet af begreberne fremgår af de følgende afsnit. Konvoluteksempel Den hierarkiske opbygning af data kan illustreres ved sammenligning med et brev. Der er benyttet en faktura, fordi det er et velkendt eksempel på et papirdokument.

4 Side: 4 Konvoluteksempel Illustrationen med en konvolut, der indeholder et bundt, som består af breve, der indeholder navn, dato og beløb osv., anskueliggør det princip, hvormed man pakker data ind. Man starter på et højt niveau og indretter derefter strukturen således, at data bliver placeret i en stadigt stigende detaljeringsgrad. - Syntaks - Forsendelse - Funktionsgruppe - Meddelelse - Segment - Sammensat dataelement - Dataelement Skematisk kan sammenhængen mellem de forskellige niveauer og anvendelsen af servicesegmenterne vises således:

5 Side: 5 Logisk opbygning (strukturen) Modellen viser den hierarkiske opbygning og placering af de førnævnte servicesegmenter i forhold til hinanden. Bemærk at der er gråtoning af UNG og UNE. Det skyldes, at de ikke anvendes p.t. Der er ikke standardiseringsmæssigt nogen begrænsning på antal meddelelser inden for et UNB-segment. For strukturelt at kunne adskille de forskellige niveauer i standardens opbygning deles data op ved hjælp af nogle obligatoriske servicesegmenter. Et servicesegment bruges således til at pakke data ind i forskellige niveauer. UNA: UNB og UNZ: UNG og UNE: Angivelse af syntaks-separatorer. Skal bruges til at angive andre terminatorer/separatorer, decimaltegn og ophævelsestegn. Start og slut på en forsendelse. Konvolutten. Bruges til indpakning af meddelelser eller evt. grupper af meddelelser i en forsendelse. Her angives afsender og modtager, tegnsæt, referencenummer for forsendelsen. Start og slut på en gruppe. Bundt. Bruges til indpakning af 1 eller flere meddelelser af én meddelelsestype. Kan angive funktionsgruppens meddelelsestype og referencenummer, tid for dannelse af gruppen og angivelse af applikation. Anvendes ikke p.t.

6 Side: 6 UNH og UNT: Start og slut på en meddelelse. Dokument. Bruges til indpakning af én meddelelse. UNH-segmentet er et meddelel-- seshoved for selve brevet med angivelse af meddelelsestype og et specifikt referencenummer. Afsender og modtager for dokumentet bliver angivet mellem UNH-segmentet og UNT-segmentet i datasegmenterne, fordi en elektronisk forsendelse er tydeligt mere kompliceret end en postforsendelse. Ved hjælp af disse servicesegmenter er en given datastrøm pakket i forskellige niveauer. Mellem et UNHsegment og UNT-segment placeres de enkelte datasegmenter med tilhørende dataelementer. Hvilke segmenter der kan bruges, kan ses af strukturdiagrammet for den pågældende meddelelse. Se endvidere de følgende afsnit. Forsendelser En forsendelse består af én eller flere meddelelser, der sendes fra én afsender til én modtager. Dette niveau skal være med, da det indeholder væsentlige oplysninger om tegnsæt og afsender/modtager. I eksemplet er en forsendelse det samme som en konvolut med indhold. Meddelelser Meddelelsen er den fundamentale udvekslingsenhed. I EDIFACT kan man ikke meningsfuldt sende mindre enheder. Derimod kan man placere mange meddelelser i en forsendelse. En meddelelse kan f.eks. være en betalingsordre eller en advisering. Segmenter Et segment omfatter en samling data, der udgør en logisk helhed inden for en meddelelse. De benævnes med en forkortelse på 3 bogstaver. Segmenter opdeles i: Servicesegmenter, der har "UN" som de 2 første tegn. De benyttes, som beskrevet i afsnittet "Logisk opbygning", til at dele en datastrøm op i forskellige logiske niveauer. Dvs. de indeholder oplysninger, som sikrer, at modtageren får forsendelsen og kan behandle den på næsten samme måde som en postkonvolut. Der er blot betydeligt flere oplysninger i EDIFACT-servicesegmenterne. De bliver beskrevet detaljeret i afsnit 5. Servicesegmenter. Datasegmenter. Et segment er i eksemplet f.eks. en logisk enhed som navn- og adresseoplysninger på en betalingsordre. Dvs. segmenterne tilsammen angiver indholdet af meddelelserne, enten i kodet form eller i klartekst. Strukturdiagrammet angiver præcis, hvilke segmenter der er tale om, og i hvilken rækkefølge de kommer. Fordelen ved at opbygge en meddelelse (f.eks. en betalingsordre) i forskellige segmenter er, at den bliver mere overskuelig, og at allerede definerede segmenter kan genbruges ved opbygning af andre meddelelser. Segmenter kan betegnes som byggeklodser der, når de bliver sat sammen på passende vis, bliver til en udvidet betalingsordre eller et debetadvis osv. Dataelementer Et dataelement er det laveste niveau i den logiske gruppering af data i en EDIFACT-meddelelse. Et segment indeholder flere dataelementer.

7 Side: 7 I eksemplet er et dataelement f.eks. et antal, en pris eller et navn. Dataelementer findes som simple og sammensatte dataelementer: 1. Simple dataelementer kan optræde i 3 former: 1) Et dataelement i klartekst, normalt op til 35 eller 70 tegn 2) Et specificeret dataelement, f.eks. et kontonummer, hvis betydning defineres ved hjælp af: 3) en kvalifikator der f.eks. angiver, at det er et kontonummer for et dansk pengeinstitut. 2. Sammensatte dataelementer: I visse sammenhænge kan det være praktisk at hæfte dataelementer sammen i samlede størrelser. Disse kaldes sammensatte dataelementer. F.eks. et tidspunkt med beskrivelse af hvilket slags tidspunkt og format der er tale om. Simple og sammensatte dataelementer er således byggeklodser til segmenter. Koder og værdier En kode kan være en forkortelse såsom "PAYEXT", altså en udvidet betalingsordre. Det kan også være en kvalifikator, hvilket vil sige, at den forklarer betydningen af et andet element. Et dataelement har en værdi. En værdi er det faktiske indhold af et dataelement. I kommentarerne på de lige sider er specielle danske koder markeret med en asterisk (*). Separatorer Følgende adskillelsestegn benyttes mellem elementerne: Mellem segmenter ' (apostrof) Mellem sammensatte dataelementer + (plus) Mellem enkeltstående dataelementer + (plus) Mellem dataelementer i sammensatte dataelementer : (kolon) For eksempler se afsnittene 5-14.

8 Side: 8 Strukturdiagrammer For at vise rækkefølgen af de segmenter, der indgår i en meddelelse, anvender man et strukturdiagram for meddelelsen, i daglig tale ofte kaldet en "tørresnor" pga. ligheden. Der findes mange forskellige meddelelsestyper med tilhørende strukturdiagrammer. Disse anvendes til forskellige forretningsmæssige funktioner i forskellige brancher. Eksempel på strukturdiagram (udsnit af udvidet betalingsordre) Et strukturdiagram beskriver visuelt, hvorledes en meddelelse er bygget op af segmenter. - Segmenter læses fra venstre mod højre - Hver kasse illustrerer et segment, som enten skal (M = mandatory = obligatorisk) vælges eller kan (C = conditional = betinget) vælges. - Segmentgrupperne er angivet med det antal gange, de kan forekomme. - Segmenterne er navngivet med en forkortelse på 3 bogstaver. - Det er angivet i segmenterne, hvor mange gange de kan forekomme. Disse oplysninger fremgår direkte af strukturdiagrammet og angiver således direkte de overordnede retningslinier for, hvorledes strukturen i en given meddelelse skal være. Betydningen af de forskellige detaljer er forklaret ovenfor. De komplette strukturdiagrammer for de behandlede meddelelser findes fra afsnit 6 og resten af håndbogen. Mandatory og conditional Segmenter kan være "mandatory" (obligatorisk) eller "conditional" (betinget). På strukturdiagrammet og i recordbeskrivelserne angives dette ved et "M" henholdsvis et "C". Segmenter, som er mandatory, skal anvendes, bortset fra de tilfælde hvor de optræder i segmentgrupper, hvor gruppen er conditional. Da skal de kun anvendes, såfremt gruppen benyttes. Conditional segmenter anvendes, såfremt det er begrundet i det forretningsmæssige forhold. "Conditional" betyder "betinget", - og ikke valgfri(t), - fordi anvendelsen af disse segmenter er betinget af ønsket om at skulle fremsende en given information.

9 Side: 9 De segmenter og dataelementer, som er conditional, vil blive brugt i overensstemmelse med aftale mellem parterne (udvekslingsaftale). Det kan f.eks. ytre sig ved, at hele branchen vælger en specialtolkning af en meddelelse, dvs. et mindre udtræk som er tilstrækkeligt for den pågældende branche. Dataformat-notation Notationen der benyttes i EDIFACT-standarden til at beskrive formater af dataelementer: a3 n6 an5 a..6 an alfabetiske tegn, fast længde 6 numeriske tegn, fast længde 5 alfanumeriske tegn, fast længde Op til 6 alfabetiske tegn, variabel længde Op til 35 alfanumeriske tegn, variabel længde Typisk er kvalifikatorer på 3 tegn og tekstfelter på 35 eller 70 tegn. Principielt er det ikke tilladt i EDIFACT at benytte specielle formater som f.eks. pakkede felter, fordi disse ikke er globalt anvendelige. Brug af pakkede felter er knyttet til produkter fra bestemte firmaer. EDIFACT i praksis Planlægning Man taler ofte om en "80-20" regel, dvs. ressourcerne skal lægges ind med 80% på planlægning og organisation, og kun 20% på teknikken. Med teknik menes der konverterings-software, tilpasning af nuværende system, programmering osv. Det afhænger dog i høj grad af projektets form, hvorvidt der er EDI i forvejen, om der er en rimelig struktur i det nuværende system osv. I flere kendte danske EDIFACT-systemer har teknikken spillet den overvejende rolle. Konverter En EDIFACT-konverter er et program (software), som er i stand til at foretage en indpakning til og udpakning fra EDIFACT-format. Når afsender sender en EDIFACT-meddelelse, skal de relevante data fra en applikation bruges. Disse data skal omdannes til EDIFACT-format ved hjælp af en EDIFACT-konverter. Under transmissionen befinder data sig i det komprimerede EDIFACT-format og bliver hos modtager pakket ud til et applikationsformat (det såkaldte "in house" format, som altså kan være forskellige formater for forskellige applikationer hos en enkelt virksomhed). Konverterfunktion Det ses af ovenstående, at EDIFACT-konvertering foregår både hos pengeinstituttet og dets kunder.

10 Side: 10 Der findes på markedet et stort udbud af EDIFACT-konvertere til små og store computere og i mange forskellige prisniveauer. De fleste konvertere findes som pakker, der er mere eller mindre uafhængige af maskinens størrelse og type. Specielt vil det være relevant med installeringsmulighed for både PC og mainframe. EDIFACT-kataloger Et katalog (directory, liste eller bibliotek) betyder i EDIFACT-sammenhæng en samling af meddelelser, segmenter, simple og sammensatte dataelementer samt koder med en fastlagt opbygning. Et katalog danner en samlet ramme for de nødvendige EDIFACT-elementer. Årsagen til at man anvender kataloger er, at man derved i standarden indbygger en fleksibilitet i byggestenene (meddelelser, segmenter, sammensatte og simple dataelementer samt koder). Men i nogle tilfælde er der behov for at ændre i byggestenene, eller der skal måske laves nogle nye byggesten. F.eks. har den danske pengeinstitutsektor udviklet sikkerhedsmodulet TeleSeC, der indeholder nye EDIFACTelementer. Der findes flere kataloger. Denne håndbog bygger på kataloget "D96.A". Dette katalog er specielt velvalgt, fordi meddelelserne har status 2, og de fleste lander støtter det. Nationale tolkninger En national tolkning er en specifik bearbejdning af en internationalt godkendt meddelelse. Det betyder, at conditional segmenter og/eller conditional segmentgrupper udelades. Typisk vil det være store komplicerede meddelelser som f.eks. faktura, som giver behov for beskæring af funktionaliteten i forhold til den internationale standardmeddelelse. International samhandel kan blive betydeligt mere kompliceret ved dannelse af meget afvigende nationale tolkninger. I tilfælde af forskellige kataloger vil der bare i Danmark være mange varianter af den samme meddelelsestype. Principielt bør man være påholdende med større ændringer, da de giver mange "standarder" og derved en mere kompliceret kommunikation. Der er to forskellige måder at modtage disse tolkninger på: 1) I modtagersystemet kan man nøjes med at definere den totale standardmeddelelse i sin konverter. Derved kan alle tolkninger modtages og behandles uden specielle opsætninger i tabeller m.m. 2) I modtagersystemet defineres alle de forskellige tolkninger, dvs. tabeller sættes op for hver enkelt tolkning (og for forskellige kataloger). Herved opnås en modtagelse, der er mere præcist rettet mod de pågældende meddelelser. Til gengæld kræver det ekstra tid at lave de forskellige opsætninger. Referencer Definitionerne af EDIFACT-syntaksen og tilhørende lister med segmenter, dataelementer mv. findes i følgende udgivelser: - UN/EDIFACT Syntax rules (ISO 9735), version Her findes de syntaksregler, som gælder for opbygning af en forsendelse. - UN/EDIFACT 96.A katalog - der indeholder beskrivelse af meddelelser, strukturdiagrammer, segmentkatalog, dataelementkatalog og kodekatalog UN/EDIFACT Syntaks Implementation Guidelines (R.530) 1988 En beskrivelse af hvordan syntaksen anvendes ved implementering. - Internationale vejledninger for de beskrevne EDIFACT-meddelelser i Håndbogen Denne vejledning støtter sig til de ovennævnte håndbøger, men afviger dog i enkelte detaljer pga. specielle danske forhold.

Indledning... 2 Opbygning... 2 Servicesegmenternes sammenhæng... 3 UNA... 4 UNB... 6 UNH... 10 UNT... 12 UNZ... 14

Indledning... 2 Opbygning... 2 Servicesegmenternes sammenhæng... 3 UNA... 4 UNB... 6 UNH... 10 UNT... 12 UNZ... 14 05.05.2000 5. SERVICESEGMENTER Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Opbygning... 2 Servicesegmenternes sammenhæng... 3 UNA... 4 UNB... 6 UNH... 10 UNT... 12 UNZ... 14 Side: 2 Indledning Dette afsnit indeholder

Læs mere

14. KONTROLMEDDELELSE

14. KONTROLMEDDELELSE 01.03.2001 14. KONTROLMEDDELELSE Indholdsfortegnelse Indledning...3 Anvendelse...3 Anvendelse ved forsendelse fra kunde...3 Anvendelse ved forsendelse fra pengeinstitut...3 Kontrolmeddelelsens funktioner...4

Læs mere

15. FINANSIEL AFLYSNINGSMEDDELELSE (FINCAN)

15. FINANSIEL AFLYSNINGSMEDDELELSE (FINCAN) 27.06.2001 15. FINANSIEL AFLYSNINGSMEDDELELSE (FINCAN) Indledning... 2 Formål... 2 Dansk tolkning... 2 UNH... 5 BGM... 7 DTM... 9 Segmentgruppe 4 (niveau B)... 11 LIN... 12 Segmentgruppe 5 (niveau B)...

Læs mere

Teknisk Implementerings Guide UN/EDIFACT & UNA/UNB-UNZ

Teknisk Implementerings Guide UN/EDIFACT & UNA/UNB-UNZ Teknisk Implementerings Guide UN/EDIFACT & UNA/UNB-UNZ MedCom Ver. 2.0 01.12.1996 0 Indhold 0 Indhold 3 1 Forord 4 2. UN/EDIFACT 5 2.1 Definition 5 2.2 EDIFACT directories 6 2.3 EDIFACT-syntaks 6 2.3.1

Læs mere

Meddelelses Implementerings Guide (MIG) for CONTRL meddelelsen

Meddelelses Implementerings Guide (MIG) for CONTRL meddelelsen Meddelelses Implementerings Guide (MIG) for CONTRL meddelelsen Ver 2.0 01.12.1996 0 Indhold 0 Indhold 2 1 Forord 3 2. CONTRL meddelelsen 4 2.1 Funktion 4 2.2 Principper 4 2.2.1 MedCom specifikke principper

Læs mere

MT 940 Customer Statement Message ( i FINSTA format)

MT 940 Customer Statement Message ( i FINSTA format) MT 940 Message Side 1 af 9 MT 940 er en SWIFT meddelelse fra udenlandske pengeinstitutter. Et FINSTA dokument kan indeholde flere MT 940/MT950 meddelelser. FINSTA-dokumentet er dermed information til en

Læs mere

13. BANK-STATUSMEDDELELSE (BANSTA)

13. BANK-STATUSMEDDELELSE (BANSTA) 01.03.2001 13. BANK-STATUSMEDDELELSE (BANSTA) Indledning... 2 Formål... 2 Dansk tolkning... 2 UNH... 4 BGM... 6 DTM... 8 Segmentgruppe 1 (niveau A)... 11 RFF... 12 DTM... 14 Segmentgruppe 3 (niveau A)...

Læs mere

EDI-guide for CONTRL. Version 1.0 Final

EDI-guide for CONTRL. Version 1.0 Final EDI-guide for ONTRL Version 1.0 Final EDI-guide ONTRL, bilag 1 - EDIFAT Dokumentoplysninger Titel: Projekt: EDI-guide for EDIFAT og ONTRL EDI kontorets branchekoordinerede dataudveksling Forfatter: Bidragsydere

Læs mere

Unitel EDI EDIFACT 96A CREMUL Juni 2014. Tillæg til: Danske Pengeinstitutters Vejledning for Finansielle Meddelelser i EDIFACT

Unitel EDI EDIFACT 96A CREMUL Juni 2014. Tillæg til: Danske Pengeinstitutters Vejledning for Finansielle Meddelelser i EDIFACT Unitel EDI EDIFACT 96A CREMUL Juni 2014 Tillæg til: Danske Pengeinstitutters Vejledning for Finansielle Meddelelser i EDIFACT Indhold Indledning... 3 Anvendelse... 3 Opbygning af vejledningen... 4 Skemaer...

Læs mere

EDI-guide for Regres Bilag 2 Ajourføringshistorik

EDI-guide for Regres Bilag 2 Ajourføringshistorik EDI-guide for Regres Bilag 2 Ajourføringshistorik Version 3.3 Final Dokumentoplysninger Titel: Projekt: EDI-guide for Regres EDI kontorets branchekoordinerede dataudveksling Forfatter: Bidragsydere til

Læs mere

Introduktion til MeMo

Introduktion til MeMo Introduktion til MeMo 1. februar 2019 CIU I forbindelse med Digitaliseringsstyrelsens udbud af Næste generation Digital Post løsningen (NgDP) er der udviklet en ny model for udveksling af digitale postmeddelelser,

Læs mere

Afsnittet er temmelig teoretisk. Er du mere til det praktiske, går du blot til det næste afsnit.

Afsnittet er temmelig teoretisk. Er du mere til det praktiske, går du blot til det næste afsnit. Afsnittet er temmelig teoretisk. Er du mere til det praktiske, går du blot til det næste afsnit. XML (eng. extensible Markup Language) XML er en måde at strukturere data på i tekstform. På samme måde som

Læs mere

8. DEBETADVIS (DEBADV)

8. DEBETADVIS (DEBADV) 01.03.2001 8. DEBETADVIS (DEBADV) Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Dansk tolkning... 2 Strukturdiagram... 3 UNH... 4 BGM... 6 BUS... 8 DTM... 10 Segmentgruppe 1... 13 RFF... 14 DTM... 16 Segmentgruppe

Læs mere

4. Sikkerhed i EDIFACT

4. Sikkerhed i EDIFACT 05.05.2000 4. Sikkerhed i EDIFACT 1. Indledning... 2 2. Kravene til sikkerhed... 2 3. Standardisering... 2 4. TeleSeC... 3 4.1 Formål... 3 4.2 TeleSeC-egenskaber... 3 4.3 TeleSeC-opbygning... 4 4.4 Certifikater...

Læs mere

EDI-guide for Regres. Version 3.3 draft F

EDI-guide for Regres. Version 3.3 draft F EDI-guide for Regres Version 3.3 draft F Dokumentoplysninger Titel: Projekt: EDI-guide for Regres EDI kontorets branchekoordinerede dataudveksling Forfatter: Bidragsydere til dokumentet: Godkendt af: Dokumentansvarlig:

Læs mere

Lokale, norske betalinger Business Online

Lokale, norske betalinger Business Online Lokale, norske betalinger Business Online Side 1 af 5 Dette dokument beskriver, hvorledes du skal opbygge filer med kommaseparerede betalingsrecords. Filen skal indeholde en linie for hver betaling. Felterne

Læs mere

EDI-guide for Regres. Version 3.2

EDI-guide for Regres. Version 3.2 EDI-guide for Regres Version 3.2 Dokumentoplysninger Titel: Projekt: EDI-guide for Regres EDI kontorets branchekoordinerede dataudveksling Forfatter: Bidragsydere til dokumentet: Godkendt af: Dokumentansvarlig:

Læs mere

Unitel til pc Kommasepareret format for Posteringsdata August 2010

Unitel til pc Kommasepareret format for Posteringsdata August 2010 Unitel til pc Kommasepareret format for Posteringsdata August 2010 Indhold 1. Indledning... 3 2. Generelt... 3 2.1 Posteringstype- og reference-koder... 3 3. Feltbeskrivelse... 4 4. Record-beskrivelse

Læs mere

Introduktion til MeMo

Introduktion til MeMo Introduktion til MeMo 14. maj 2018 CIU I forbindelse med udbuddet af en ny version af Digital Post løsningen skal der udvikles et nyt format for udveksling af digitale postmeddelelser. Det nye format navngives

Læs mere

Integration af DocuBizz og Helios

Integration af DocuBizz og Helios Integration af DocuBizz og Helios v. 0.2 Side 1 af 7 Integration af DocuBizz og Helios 1 Overordnet beskrivelse... 1 2 Format for de overførte data... 1 3 Overførsel af stamdata fra Helios til DocuBizz...

Læs mere

11. MULTIPELT KREDITADVIS (CREMUL)

11. MULTIPELT KREDITADVIS (CREMUL) 27.06.2001 11. MULTIPELT KREDITADVIS (CREMUL) Indholdsfortegnelse Indledning...3 Strukturdiagram...3 Dansk tolkning...5 UNH...6 BGM...8 DTM...10 BUS...12 Segmentgruppe 1 (niveau A)...15 RFF...16 DTM...18

Læs mere

24-03-2009. Problemstilling ved DBK integration i BIM Software Hvad skal der til. Nicolai Karved, Betech Data A/S

24-03-2009. Problemstilling ved DBK integration i BIM Software Hvad skal der til. Nicolai Karved, Betech Data A/S 24-03-2009 Problemstilling ved DBK integration i BIM Software Hvad skal der til. Nicolai Karved, Betech Data A/S Problemstilling ved DBK integration i BIM Software Domæner og aspekter Det domæne, der primært

Læs mere

Den gode lægevagtsafregning 1. oktober 2005 Revideret 01.09.2011. EDIFACT Facitliste for. MEDRUC Lægevagtsafregning version: U0831U Brvtype: RUC08

Den gode lægevagtsafregning 1. oktober 2005 Revideret 01.09.2011. EDIFACT Facitliste for. MEDRUC Lægevagtsafregning version: U0831U Brvtype: RUC08 11-8 1 Den gode lægevagtsafregning 1. oktober 2005 Revideret 01.09.2011 EDIFACT Facitliste for MEDRUC Lægevagtsafregning version: U0831U Brvtype: RUC08 MedCom Den gode lægevagtsafregning, ver. 3.1 1. oktober

Læs mere

CCS Formål Produktblad December 2015

CCS Formål Produktblad December 2015 CCS Formål Produktblad December 2015 Kolofon 2015-12-14

Læs mere

Det. Bind. Journal of. Citations. Impact Factor. Articles. Books. Patents

Det. Bind. Journal of. Citations. Impact Factor. Articles. Books. Patents Det Natur og Biovidenskabelige Fakultet SCIENCE Forskningsdokumentation Guide til Rapportgenerering i CURIS Bind 1: Grundlæggendee rapportering 160 70 140 60 120 50 100 40 80 60 30 40 20 20 10 0 0 Journal

Læs mere

Syntaks og struktur i EDI-meddelelser

Syntaks og struktur i EDI-meddelelser Forskrift F: EDI-kommunikation Bilagsrapport 1: Syntaks og struktur i EDI-meddelelser November 2011 Rev. 2 Dok.løbenr. 79520-07_v2 1/15 Indholdsfortegnelse 1. EDIFACT-syntaks og -struktur... 3 1.1 EDIFACT-struktur

Læs mere

C5 EDI Le@n (COOP/Dansk Supermarked) PentaCon A/S

C5 EDI Le@n (COOP/Dansk Supermarked) PentaCon A/S Tidligere var EDI forbeholdt større virksomheder på grund af den nødvendige investering, hvilket igen umuliggjorde samhandel fra mindre leverandører. Med Le@n EDI løsningen og s EDI integration til C5,

Læs mere

Lokale, finske betalinger Business Online

Lokale, finske betalinger Business Online Side 1 af 5 Dette dokument beskriver, hvorledes du skal opbygge filer med kommaseparerede betalingsrecords. Filen skal indeholde en linie for hver betaling. Felterne skal starte og slutte med anførselstegn

Læs mere

CCS klassifikation og identifikation

CCS klassifikation og identifikation UDVEKSLINGSSPECIFIKATION klassifikation og identifikation Udgivet 01.09.2017 Revision 0 Molio 2017 s 1 af 19 Forord Denne udvekslingsspecifikation beskriver, hvilke egenskaber for klassifikation og identifikation,

Læs mere

7. MULTIPEL BETALINGSORDRE (PAYMUL)

7. MULTIPEL BETALINGSORDRE (PAYMUL) 01.03.2001 7. MULTIPEL BETALINGSORDRE (PAYMUL) Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Formål... 3 Beskrivelse af strukturdiagrammet... 5 Dansk tolkning... 6 UNH... 8 BGM... 10 DTM... 12 BUS... 14 Segmentgruppe

Læs mere

ectrl vejledning ectrl Opsætning af elektronisk rering

ectrl vejledning ectrl Opsætning af elektronisk rering ectrl vejledning ectrl Opsætning af elektronisk rering Indholdsfortegnelse Opsætning 3 Debitoropsætning 4 Opsætning af afsendelsesmodulet. 6 Check af anden opsætning. 11 Elektronisk fakturering. 13 Opsætning

Læs mere

Unitel EDI MT940 Juni 2010. Baseret på: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (januar 2004)

Unitel EDI MT940 Juni 2010. Baseret på: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (januar 2004) Unitel EDI MT940 Juni 2010 Baseret på: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (januar 2004) Indhold 1. Indledning...3 2. Generelt...3 3. Beskrivelse af MT940 meddelelsen...3 3.1.

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Betalinger til udlandet fra Sverige Business Online

Betalinger til udlandet fra Sverige Business Online Betalinger til udlandet fra Sverige Business Online Side 1 af 5 Dette dokument beskriver, hvorledes du skal opbygge filer med kommaseparerede betalingsrecords. Filen skal indeholde en linie for hver betaling.

Læs mere

Guideline. EAN-systemet

Guideline. EAN-systemet Guideline Hammershusgade 17 DK-2100 København Ø Tel: 39 27 85 27 Fax: 39 27 85 10 www.ean.dk for anvendelsen af EAN-systemet til entydig identifikation af målepunkter i EL-forsyningssektoren samt EAN-13

Læs mere

Dokumentdefinition. EDI-light Faktura TDC A/S

Dokumentdefinition. EDI-light Faktura TDC A/S 28. februar 2008 Dokumentdefinition EDI-light Faktura TDC A/S Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Revisionshistorie... 2 Indledning... 3 Beskrivelsen... 3 Opbygning... 3 Produktnumre... 3 Moms... 3 Kreditnota...

Læs mere

Stregkode Specifikation Version 1.2. Forord

Stregkode Specifikation Version 1.2. Forord Version 1,2 - Juni 2008 Forord Denne tekniske manual er til brug for de af Post Danmarks kunder, som ønsker at trykke stregkoder til brug i forbindelse med Post Danmarks brevprodukter. Desuden indeholder

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Validering af journalnumre og genstandsnumre samt eksport til Regin. Museernes Udgravningsdata (MUD)

Indholdsfortegnelse. Validering af journalnumre og genstandsnumre samt eksport til Regin. Museernes Udgravningsdata (MUD) Museernes Udgravningsdata (MUD) Validering af journalnumre og genstandsnumre samt eksport til Regin Kravspecifikation og tilbud version 32 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Forms Composer. Document Producer 1. Document Producer

Forms Composer. Document Producer 1. Document Producer 1 I Lexmark TM, version 3.1, kombineres softwaren til udformning af e-formularer med et serverprogram for e-formularer. Du kan nu oprette dine egne formularer og kombinere dem med scripts og på den måde

Læs mere

3. Fælles struktur for betalingstransaktioner

3. Fælles struktur for betalingstransaktioner 07.10.2013 3. Fælles struktur for Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Dataelementer... 3 Betalingstransaktioner... 5 Overførsel med kort advisering... 6 Overførsel med udvidet advisering uden krav om straks-advisering...

Læs mere

1. Installere Logger Pro

1. Installere Logger Pro Programmet Logger Pro er et computerprogram, der kan bruges til at opsamle og behandle data i de naturvidenskabelige fag, herunder fysik. 1. Installere Logger Pro Første gang du installerer Logger Pro

Læs mere

1. FORORD TIL BRUGERVEJLEDNING FOR FLYTNING AF LD-KONTI... 3

1. FORORD TIL BRUGERVEJLEDNING FOR FLYTNING AF LD-KONTI... 3 Version 1.1.1 Oktober 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. FORORD TIL BRUGERVEJLEDNING FOR FLYTNING AF LD-KONTI... 3 2. ÅBNINGSSKÆRMBILLEDET, START AF DATABEHANDLING... 4 2.1. ADGANGSKONTROL... 4 2.2. INDBAKKEN...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Formål Referencer... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Formål Referencer... 4 Pseudo-forskrift F: EDI kommunikation i elmarkedet Bilagsrapport 1: Syntaks og struktur i EDIFACT og XML meddelelser Marts 2011 Version 2.0 1.0 2.0 16-6-2010 24-6-2010 27-6-2010 DATE BOO MBN JHH NAME 25-2-2011

Læs mere

ActiveBuilder Brugermanual

ActiveBuilder Brugermanual ActiveBuilder Brugermanual Forfatter: TalkActive I/S Dato: Juni 2004 Version: R. 1.01 Sprog: Dansk Copyright 2004 - Talk Active - all rights reserved. Indhold: 1. INDLEDNING...2 2. QUICK-START...3 3. OPBYGNINGEN

Læs mere

Anvendelsesvejledning for entydig identifikation af målesteder i naturgas distribution ved hjælp af EAN-systemet.

Anvendelsesvejledning for entydig identifikation af målesteder i naturgas distribution ved hjælp af EAN-systemet. Anvendelsesvejledning for entydig identifikation af målesteder i naturgas distribution ved hjælp af EAN-systemet. Version: 1.0, maj 2003 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrund... 2 2. Mål... 2 3. Definition

Læs mere

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899 Firmaordninger I firmaoversigten kan du holde styr på dit kundekartotek samt disses bookinger. Der kan desuden oprettes andre firmaer end dit eget. Herved kan der udbydes særlige ydelser på med egne arbejdstider.

Læs mere

Unitel EDI EDIFACT 96A PAYMUL, AUTACK, BANSTA, CONTRL, DEBMUL November 2014

Unitel EDI EDIFACT 96A PAYMUL, AUTACK, BANSTA, CONTRL, DEBMUL November 2014 Unitel EDI EDIFAT 96A PAYMUL, AUTAK, BANSTA, ONTRL, DEBMUL November 2014 Tillæg til: Danske Pengeinstitutters Vejledning for Finansielle Meddelelser i EDIFAT ver. 4 Indhold Indledning... 3 Anvendelse...

Læs mere

Tirsdag, den 11. juni Til brugere af KMD Opus Debitor. Funktionsbeskrivelse til G19-snitfladen GE550010Q. Version / 12.

Tirsdag, den 11. juni Til brugere af KMD Opus Debitor. Funktionsbeskrivelse til G19-snitfladen GE550010Q. Version / 12. Funktionsbeskrivelse til G19-snitfladen GE550010Q Version 1.0 1 / 12 Indhold 1. Generelt... 3 2. Transaktionstypernes indbyrdes forhold... 3 2.1 Standard anvendelse (gælder for langt de fleste kravtyper)...

Læs mere

It-sikkerhedstekst ST8

It-sikkerhedstekst ST8 It-sikkerhedstekst ST8 Logning til brug ved efterforskning af autoriserede brugeres anvendelser af data Denne tekst må kopieres i sin helhed med kildeangivelse. Dokumentnavn: ST8 Version 1 Maj 2015 Logning

Læs mere

Den gode lægeafregning 1. oktober 2005 Revideret 01.09.2011 EDIFACT Facitliste for MEDRUC Lægeafregning version: U0131U Brvtype: RUC01

Den gode lægeafregning 1. oktober 2005 Revideret 01.09.2011 EDIFACT Facitliste for MEDRUC Lægeafregning version: U0131U Brvtype: RUC01 11-1 1 Den gode lægeafregning 1. oktober 2005 Revideret 01.09.2011 EDIFACT Facitliste for MEDRUC Lægeafregning version: U0131U Brvtype: RUC01 1 Indholdsfortegnelse: Forord... 3 Rettelser... 3 Baggrund...

Læs mere

Unitel til pc Kommasepareret format for kreditadvis på indenlandske bankoverførsler September 2007

Unitel til pc Kommasepareret format for kreditadvis på indenlandske bankoverførsler September 2007 Unitel til pc Kommasepareret format for kreditadvis på indenlandske bankoverførsler September 2007 Indhold 1. Indledning... 3 2. Generelt... 3 3. Feltbeskrivelse... 4 4. Record-beskrivelse... 5 4.1 Eksempel

Læs mere

Overførsler til udlandet

Overførsler til udlandet Danske Bank, Statens Betalinger Overførsler til udlandet Juli 2010 Side 1 Indhold 1 Indledning... 3 2 Krav til STP-betalinger indenfor EU:... 3 3 Krav til STP-betalinger udenfor EU:... 3 4 BIC (SWIFT)...

Læs mere

Den gode psykologafregning 1. oktober 2005 Revideret 01.04.2011. EDIFACT Facitliste for. MEDRUC Psykologafregning version: U1031U Brvtype: RUC10

Den gode psykologafregning 1. oktober 2005 Revideret 01.04.2011. EDIFACT Facitliste for. MEDRUC Psykologafregning version: U1031U Brvtype: RUC10 11-10 2 Den gode psykologafregning 1. oktober 2005 Revideret 01.04.2011 EDIFACT Facitliste for MEDRUC Psykologafregning version: U1031U Brvtype: RUC10 MedCom Den gode psykologafregning, ver. 3.1-1. oktober

Læs mere

EDI-guide for Opsigelser. Version 5.5

EDI-guide for Opsigelser. Version 5.5 EDI-guide for Opsigelser Version 5.5 Dokumentoplysninger Titel: Projekt: EDI-guide for opsigelser EDI kontorets branchekoordinerede dataudveksling Forfatter: Bidragsydere til dokumentet: Godkendt af: Dokumentansvarlig:

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE INFORMATIONER FOR AFLEVERING TIL DRIFT

PROJEKTBESKRIVELSE INFORMATIONER FOR AFLEVERING TIL DRIFT PROJEKTBESKRIVELSE cuneco en del af bips INFORMATIONER FOR AFLEVERING TIL DRIFT Dato 20. marts 2014 Projektnr. 13 031 Sign. SSP 1 Indledning Dette projekt vil have fokus på at specificere de informationer,

Læs mere

ectrl vejledning ectrl Opsætning af elektronisk fakturering

ectrl vejledning ectrl Opsætning af elektronisk fakturering ectrl vejledning ectrl Opsætning af elektronisk fakturering Indholdsfortegnelse Opsætning 3 Debitoropsætning 4 Opsætning af afsendelsesmodulet 6 Check af anden opsætning 11 Elektronisk fakturering 13 Opsætning

Læs mere

Snitfladebeskrivelse for GO000004Q Betalingsadministration Send indbetaling til KMD Opus Debitor. Version 1.0,

Snitfladebeskrivelse for GO000004Q Betalingsadministration Send indbetaling til KMD Opus Debitor. Version 1.0, Af Snitfladebeskrivelse for GO000004Q Betalingsadministration Send indbetaling til KMD Opus Debitor Version 1.0, 05.09.2012 Snitfladebeskrivelse for GO000004Q betalingsadministration modtag betaling Indholdsfortegnelse

Læs mere

Brugervejledning til 2sms. Version 1.0

Brugervejledning til  2sms. Version 1.0 Brugervejledning til email2sms Version 1.0 Indhold Opsætning af email2sms... 3 Registrering af godkendte e-mail adresser og domæner... 3 Indstillinger på den enkelte konverter... 4 Komprimér tekst... 4

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TYPO3 CMS Nyhedsbrev modul

BRUGERVEJLEDNING TYPO3 CMS Nyhedsbrev modul BRUGERVEJLEDNING TYPO3 CMS Nyhedsbrev modul TYPO3 CMS Ext:direct_mail Side 1 Indhold Tilmeldings / Afmeldings processen... 2 Manuel tilføjelse af e-mail adresser... 3 Oprettelse af nyhedsbreve... 4 Udsendelse

Læs mere

SAS formater i Danmarks Statistik

SAS formater i Danmarks Statistik Danmarks Statistik, Forskningsservice og Kundecenter 9. januar 2012 SAS formater i Danmarks Statistik 1. Indledning... 1 2. Hvor findes formater og øvrige datafiler?... 2 3. Hvordan bruges formater i SAS-programmet?...

Læs mere

GIS indlæsning af kreditorer og betalingsform. Brugervejledning 1.0

GIS indlæsning af kreditorer og betalingsform. Brugervejledning 1.0 GIS indlæsning af kreditorer og betalingsform Brugervejledning 1.0 Indhold 1 Indledning... 5 2 Opsætning af GIS grænseflade til kreditor indlæsning... 5 2.1 Oprettelse af en datastrøm... 7 2.2 Filsystem...

Læs mere

Tilslutning til ecomone Basis (OIO Faktura)

Tilslutning til ecomone Basis (OIO Faktura) Tilslutning til ecomone Basis (OIO Faktura) 1. november 2009, Version 1.1 1. POST DANMARKS ECOMONE BASIS (OIO FAKTURA)... 3 1.1 BEGREBER... 3 2 KANALER... 3 3 MODEL FOR DATAUDVEKSLING... 4 4 KOMMUNIKATION...

Læs mere

Vejledning for anvendelse af PensionsIndberetningssystem PI

Vejledning for anvendelse af PensionsIndberetningssystem PI Vejledning for anvendelse af PensionsIndberetningssystem PI PNN PENSION 190503/AMB Indholdsfortegnelse 1. INDBERETNINGER... 3 2. SØG INDBERETNING... 4 3. NY INDBERETNING... 5 4. INDLÆS FIL... 7 5. INDTAST

Læs mere

Regnskab. med Microsoft Excel Lav dit regnskab med Excel. 28 lektioner opgavefiler. ms Excel 2016 niveau: Lidt kendskab til Excel

Regnskab. med Microsoft Excel Lav dit regnskab med Excel. 28 lektioner opgavefiler. ms Excel 2016 niveau: Lidt kendskab til Excel Regnskab med Microsoft Excel 2016 Lav dit regnskab med Excel ms Excel 2016 niveau: Lidt kendskab til Excel 28 lektioner opgavefiler Microsoft Office EXCEL 2016 kursusbog Forfatter: Tina Samuelson Udgivet

Læs mere

XP Output Management

XP Output Management XP Output Management 2 3 Hvorfor investere i Output Management? Output Management betyder oversat til dansk: håndtering og styring af din kommunikation. Dette indebærer alle former for kommunikation med

Læs mere

EDI. Microsoft Dynamics NAV 2009 SP1 Klassisk. Side 1. Copyright: Naddon version 201010

EDI. Microsoft Dynamics NAV 2009 SP1 Klassisk. Side 1. Copyright: Naddon version 201010 EDI Microsoft Dynamics NAV 2009 SP1 Klassisk Side 1 Indholdet i dette dokument må på ingen måde gengives helt eller delvist hverken på tryk eller i anden form - uden forudgående skriftlig tilladelse fra

Læs mere

Products Solutions Services. Nye muligheder, nye oplevelser. Personlig og digital. Mit Endress+Hauser.

Products Solutions Services. Nye muligheder, nye oplevelser. Personlig og digital. Mit Endress+Hauser. Products Solutions Services Nye muligheder, nye oplevelser. Personlig og digital. Mit Endress+Hauser. Nye muligheder, nye oplevelser. Personlig og digital. Mit Endress+Hauser. 2 Nye New muligheder, possibilities,

Læs mere

Pointen med Differentiation

Pointen med Differentiation Pointen med Differentiation Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Find det relevante dokument på rekordtid med A104 Dokumenthåndtering Gunnar Friborg, bips

Find det relevante dokument på rekordtid med A104 Dokumenthåndtering Gunnar Friborg, bips Find det relevante dokument på rekordtid med A104 Dokumenthåndtering Gunnar Friborg, bips Dokumenthåndtering er nøglen Nøglen til dokumenterne Nøglen til informationerne Nøglen til data Preben Mejer, Innovation

Læs mere

Axapta 3.0 Konverteringsvejledning

Axapta 3.0 Konverteringsvejledning Axapta 3.0 Konverteringsvejledning ectrl Dokumentversion 3.0 Juli 2008 - Datakonvertering 2008 Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse DATAKONVERTERINGSVÆRKTØJET:...3 KARTOTEK INFORMATIONSOVERSIGT - FANEBLAD...5

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Den gode fodterapiafregning 1. oktober 2005 Revideret 29.12.2011. EDIFACT Facitliste for. MEDRUC Fodterapiafregning version: U1131U Brvtype: RUC11

Den gode fodterapiafregning 1. oktober 2005 Revideret 29.12.2011. EDIFACT Facitliste for. MEDRUC Fodterapiafregning version: U1131U Brvtype: RUC11 11-11 1 Den gode fodterapiafregning 1. oktober 2005 Revideret 29.12.2011 EDIFACT Facitliste for MEDRUC Fodterapiafregning version: U1131U Brvtype: RUC11 MedCom Den gode fodterapiafregning, ver. 3.1 1.

Læs mere

Ændret den 27. marts 2018 Ældre Sagens hjemmesidesystem: 2.3 Redigeringsværktøj til DET SKER Side 1 af 15

Ændret den 27. marts 2018 Ældre Sagens hjemmesidesystem: 2.3 Redigeringsværktøj til DET SKER Side 1 af 15 2.3 Redigeringsværktøj til DET SKER Det elektroniske redigeringsværktøj for områderedaktører indeholder værktøjer til arrangementer, aktiviteter, tekstbokse, artikler og kolofoner. Lokalredaktørerne og

Læs mere

Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT

Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT INSTALLATIONSVEJLEDNING... 2 FØRSTE GANG DU TAGER KASSERAPPORTEN I BRUG... 3 KOM GODT I GANG MED KASSERAPPORTEN LIGHT... 4 KASSERAPPORTEN - BRUG AF EGEN KONTOPLAN...

Læs mere

Mapping-tabeller. Indholdsfortegnelse. 1. Forord. 1. Forord. 2. Tabellernes opbygning og indhold. 3. Formålet med tabellerne

Mapping-tabeller. Indholdsfortegnelse. 1. Forord. 1. Forord. 2. Tabellernes opbygning og indhold. 3. Formålet med tabellerne Mapping-tabeller Indholdsfortegnelse 1. Forord 2. Tabellernes opbygning og indhold 3. Formålet med tabellerne 4. Tabellernes anvendelsesområde 5. Afsluttende bemærkninger 1. Forord Lige fra dengang de

Læs mere

Brugervejledning til Kørebog for Pocket PC

Brugervejledning til Kørebog for Pocket PC Brugervejledning til Kørebog for Pocket PC Denne vejledning beskriver kort anvendelsen af Kørebog for Pocket PC version 3.0 Programmet giver mulighed for registrering af den daglige kørsel. Registreringen

Læs mere

Uddybende vejledning til UTS Forsyningsspecifikation i OIOUBL

Uddybende vejledning til UTS Forsyningsspecifikation i OIOUBL Uddybende vejledning til UTS Forsyningsspecifikation i OIOUBL 4. januar 2013 Indhold UTS og forskellen i forhold til det gamle format...2 Udfordringer med UTS...2 Tiltag med henblik på at afhjælpe udfordringerne...3

Læs mere

Masseoverførsel af oplysninger om studerende til brug i online ansøgningsskema ST1 - Brugervejledning

Masseoverførsel af oplysninger om studerende til brug i online ansøgningsskema ST1 - Brugervejledning Notat Masseoverførsel af oplysninger om studerende til brug i online ansøgningsskema ST1 - Brugervejledning Denne vejledning beskriver, hvordan man anvender Styrelsen for International Rekruttering og

Læs mere

Det gode kommuneadvis 2. juli 2001 Revideret 01.04.2011

Det gode kommuneadvis 2. juli 2001 Revideret 01.04.2011 12 Det gode kommuneadvis 2. juli 2001 Revideret 01.04.2011 Sundhedsfaglige anbefalinger og EDIFACT Facitliste for MEDDIS Indlæggelsesadvis version: D2030C Brvtype: DIS20 MEDDIS Indlæggelsessvar version:

Læs mere

Bilag 3 - Løsningsbeskrivelse. over kravopfyldelse. Undervisningsministeriets udbud - Fremme af evalueringskulturen. 28. juni 2005

Bilag 3 - Løsningsbeskrivelse. over kravopfyldelse. Undervisningsministeriets udbud - Fremme af evalueringskulturen. 28. juni 2005 Uddannelsesudvalget L 101 - Bilag 3 Offentligt Bilag 3 - Løsningsbeskrivelse og oversigt over kravopfyldelse Undervisningsministeriets udbud - Fremme af evalueringskulturen i folkeskolen 28. juni 2005

Læs mere

Aktuel driftsstatus for IndFak

Aktuel driftsstatus for IndFak Aktuel driftsstatus for IndFak Side 1 af 5 Der er på nuværende tidspunkt 72 institutioner, som anvender IndFak. Der er fortsat forskellige driftsmæssige problemer samt uhensigtsmæssigheder i systemet.

Læs mere

Grådige algoritmer. Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer.

Grådige algoritmer. Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer. Grådige algoritmer Grådige algoritmer Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer. Grådige algoritmer Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for

Læs mere

IT opgave. Informationsteknologi B. Vejleder: Karl. Navn: Devran Kücükyildiz. Klasse: 2,4

IT opgave. Informationsteknologi B. Vejleder: Karl. Navn: Devran Kücükyildiz. Klasse: 2,4 IT opgave Informationsteknologi B Vejleder: Karl Navn: Devran Kücükyildiz Klasse: 2,4 Dato:03-03-2009 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Planlægning... 3 Kommunikationsplanlægning... 3 Problemstillingen...

Læs mere

12. FINANSIELT KONTOUDTOG (FINSTA)

12. FINANSIELT KONTOUDTOG (FINSTA) 27.06.2001 12. FINANSIELT KONTOUDTOG (FINSTA) Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Dansk tolkning... 2 Strukturdiagram... 3 UNH... 4 BGM... 6 DTM... 8 Segmentgruppe 1... 11 RFF... 12 DTM... 14 Segmentgruppe

Læs mere

EDI-guide for Opsigelser. Version 5.7 draft G

EDI-guide for Opsigelser. Version 5.7 draft G EDI-guide for Opsigelser Version 5.7 draft G Dokumentoplysninger Titel: Projekt: EDI-guide for Opsigelser EDI kontorets branchekoordinerede dataudveksling Forfatter: Bidragsydere til dokumentet: Godkendt

Læs mere

UDKAST v.2. Til interessenter i ehandel (udsendes i bred offentlig høring)

UDKAST v.2. Til interessenter i ehandel (udsendes i bred offentlig høring) Sektorstandardiseringsudvalget for ehandel Til interessenter i ehandel (udsendes i bred offentlig høring) UDKAST v.2. Høring over vision, pejlemærker og forretningskrav til ehandel mellem den offentlige

Læs mere

IKA e-tænketank 20. august 2015

IKA e-tænketank 20. august 2015 IKA e-tænketank 20. august 2015 august 2015 1 DAGENS TEKST Ny schematron og de 40 karakterer EU-Direktiv om e-invoice Migrering af NemHandel til PEPPOL Digitalisering af udbudsprocessen 2 august 2015 NY

Læs mere

Forsikring & Pension WebEDI server. Udvekslingsguide Pgf. 41. CSC Danmark A/S SMB Network Consultancy

Forsikring & Pension WebEDI server. Udvekslingsguide Pgf. 41. CSC Danmark A/S SMB Network Consultancy Forsikring & Pension WebEDI server Pgf. 41 CSC Danmark A/S SMB Network Consultancy Dokumentoplysninger Titel: Projekt:, Pgf. 41 F&P WebEDI server Forfatter: Jan Søgaard CSC Bidragsydere til dokumentet:

Læs mere

Unitel EDI Indbetalingskort advisering August 2003

Unitel EDI Indbetalingskort advisering August 2003 Unitel EDI Indbetalingskort advisering August 2003 Solo-symbolet står for sikker og nem adgang til Nordea via forskellige elektroniske kanaler. Indhold 1. Generelle oplysninger...3 2. Advisering af indbetalinger...3

Læs mere

EDIFACT Kursus. Mandag den 16. juni 2014 hos MedCom

EDIFACT Kursus. Mandag den 16. juni 2014 hos MedCom EDIFACT Kursus Mandag den 16. juni 2014 hos MedCom Program 1. Velkomst, Præsentationsrunde og programgennemgang 2. MedCom meddelelser generelt 3. EDIFACT gennemgang Syntaksregler Dokumentation 12:00 Frokost

Læs mere

Brugervejledning til 2sms. Version 1.1

Brugervejledning til  2sms. Version 1.1 Brugervejledning til email2sms Version 1.1 Indhold Opsætning af email2sms... 3 Registrering af godkendte e-mail adresser og domæner... 3 Indstillinger på den enkelte konverter... 4 Komprimér tekst... 4

Læs mere

E l e k t r o n i s k k o n t o u d t o g ( F I N S T A )

E l e k t r o n i s k k o n t o u d t o g ( F I N S T A ) Side 1 af 19 Det elektroniske kontoudtog (FINSTA) er en multipel meddelelse, der sendes fra pengeinstituttet til en kontohaver for at informere om bevægelserne på en eller flere konti indenfor en given

Læs mere

Brugervejledning til 2sms. Version 1.2

Brugervejledning til  2sms. Version 1.2 Brugervejledning til email2sms Version 1.2 Indhold Opsætning af email2sms... 3 Registrering af godkendte e-mail adresser og domæner... 3 Indstillinger på den enkelte konverter... 4 Komprimér tekst... 4

Læs mere

De gode stamdata. MEDPID01: Triggermeddelelse. Version 1.0. MedCom De gode stamdata, MEDPID01, ver. 1.0 1

De gode stamdata. MEDPID01: Triggermeddelelse. Version 1.0. MedCom De gode stamdata, MEDPID01, ver. 1.0 1 De gode stamdata MEDPID01: Triggermeddelelse Version 1.0 MedCom De gode stamdata, MEDPID01, ver. 1.0 1 Indholdsfortegnelse: Afsnit A Baggrund... 3 Formål... 3 Triggermeddelelse... 4 Formål... 4 Eksempel

Læs mere

Hvordan søger du i LARM.fm?

Hvordan søger du i LARM.fm? Hvordan søger du i LARM.fm? Før vi beskriver, hvordan du søger og arbejder i LARM.fm, vil vi først introducere, hvordan LARM.fm brugerinterfacet ser ud. I øverste venstre hjørne findes søgefeltet og nedenunder

Læs mere

Udstilling af forvaltningsdata til Min Lederside, Målvinduer

Udstilling af forvaltningsdata til Min Lederside, Målvinduer Udstilling af forvaltningsdata til Min Lederside, Målvinduer Erfaringspapir for krav og anbefalinger til udstilling af forvaltningsdata i målvinduerne Faglig kvalitet og oplevet kvalitet Om Målvinduer

Læs mere

GIS: Anbefalinger og performance (NS )

GIS: Anbefalinger og performance (NS ) Side 1 af 5 Navision Stat Opr. 14.11.14 ØSY/CPS/SKH J.nr. n/a GIS: Anbefalinger og performance (NS 5.4.02) Den generiske integrationssnitflade til Navision Stat (GIS) understøtter udveksling af data mellem

Læs mere

It-sikkerhedstekst ST9

It-sikkerhedstekst ST9 It-sikkerhedstekst ST9 Single Sign-On og log-ud Denne tekst må kopieres i sin helhed med kildeangivelse. Dokumentnavn: ST9 Version 1 Juli 2015 Single Sign-On og log-ud Betegnelsen Single Sign-On (SSO)

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere