Du får landets bedste kommunikationsredskaber og intens træning i Kognitiv Vejledning, Konfliktfri Kommunikation og Personligt Lederskab.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Du får landets bedste kommunikationsredskaber og intens træning i Kognitiv Vejledning, Konfliktfri Kommunikation og Personligt Lederskab."

Transkript

1 NLP Practitioner / Neurolingvistisk Coach SundhedsCoach Uddannelsen November 2016 til juni dages undervisning, 30 weblektioner, 15 spørgetimer og afsluttende skriftlig og mundtlig eksamen med ekstern censor. Du får landets bedste kommunikationsredskaber og intens træning i Kognitiv Vejledning, Konfliktfri Kommunikation og Personligt Lederskab. Læs om: Uddannelsens opbygning og omfang Dit tidsforbrug ECTS point Uddannelsens formål Hvad kan du bruge det til? Hvad er NLP? Litteratur Uddannelsens indhold Modulopbygning Tilmelding, pris og betalingsbetingelser Uddannelsen består af fem moduler (syv for SundhedsCoach Uddannelsen) som hver er sammensat af: 2 x 9 timers undervisning i Viby, Aarhus. 4-6 weblektioner. 2 spørgetimer på Skype. Aflevering af skriftlig opgave. 10 timers træning på skype eller ved fremmøde. Uddannelsen afsluttes med et tre-dages eksamensmodul i Viby, Aarhus.

2 Antal lektioner i alt: 228 Hvert modul rummer i alt 32 lektioner + 10 træningstimer. Eksamen består af en skriftlig opgave og en live-coaching af 45 minutters varighed, under observation af ekstern censor. Bedømmes med bestået eller ikke bestået og med solid feedback. Dit tidsforbrug: I cyberspace: Webundervisning: 30 lektioner når DU har tid. 2 månedlige spørgetimer: 12 lektioner se kalender En skriftlig opg. pr. måned: 5 lektioner når DU har tid. Ved fremmøde: Undervisning i Viby: Eksamen: Træning efter hvert modul: 7 x 18 lektioner se kalender 1 x 25 lektioner se kalender 10 timer når DU har tid. Der er altså i gennemsnit 42 lektioner om måneden dog er kun de 22 datofaste. Resten er du selv herre over. Du skal selvfølgelig også afsætte tid til at læse manualen igennem, samt til at fordybe dig (efter lyst og behov) i den litteratur, der bliver anbefalet undervejs. Du kan nøjes med de fem neurolingvistiske moduler, og blive NLP Coach, eller tage hele pakken, som også indbefatter de to specialemoduler (ernæring og krop) og dermed bliver certificeret SundhedsCoach. Overskrifterne for de to moduler er Menneskets ernæring og Menneskets kropslige fortællinger. Se nærmere beskrivelse længere nede i teksten. ECTS points: Uddannelsen er sammenlagt vurderet til 12 ECTS points. De enkelte moduler har individuelle vurderinger se mere under hver modulbeskrivelse. Uddannelsens formål: De fleste problemer vi mennesker møder igennem livet, skyldes vores ubevidste strategier. Vi reagerer ikke på virkeligheden. Vi reagerer på vores forestilling om virkeligheden. På vores indre billeder, film og den selvsnak vi hele tiden fodrer os selv med. At være bange for mørke er ikke at være bange for mørke det er at være bange for sine egne forestillinger om, hvad mørket gemmer på. At være jaloux handler slet ikke om virkeligheden. Jalousi bygger på indre forestillinger om svigt og tab.

3 Hvis du holder dig selv tilbage fra dine drømme, er det ikke fordi du ikke kan. Det er blot fordi din opmærksomhed bliver draget af dine forestillinger om mulig fiasko i stedet for forestillinger om succes. Vores hjerne og vores nervesystem fungerer ekstremt simpelt. Om du ser og dufter din livret eller om du forestiller dig at den står foran dig, så vil dine spytkirtler og din mave reagere stort set ens. Hjernen er skabt til at blive styret. Spørgsmålet er hvem og hvad der skal styre den. Skal det være dig? Eller de andre? Eller tilfældigheder? På denne uddannelse bruger du dig selv som eksperimentarium. Og bare rolig. Det er både nemt, sjovt og enormt lærerigt. Samtidig med at du lærer hvordan du tager kontrol over dine egne forestillinger og dit eget nervesystem, lærer vi dig at beherske de sproglige redskaber, som gør dig i stand til at hjælpe andre mennesker. Hvad du kan bruge det til? Du kan blive bedre til det, du allerede gør eller du kan vælge at opdyrke et helt nyt arbejdsområde. Der er brug for anvendt NLP i både børnehaver, på plejehjem, på direktionsgangene, i sundhedscentrene, i transportbranchen, servicefagene og i skolerne. For ikke at tale om jobcentrene, IT branchen, pengeinstitutterne og ja listen er temmelig lang og redskaberne er velegnet til både børn og voksne, gamle og unge, par og familier, arbejdspladser og grupper. Hvad er NLP? Neuro Lingvistisk Programmering er et udtryk for den måde vi mennesker programmerer os selv på. Måden hvorpå du gør dig selv glad eller trist, bange, stærk, modig eller forsigtig. Jamen det er ikke mig, tænker du måske. Det er jo noget der sker for mig. Ikke noget jeg gør selv. Det er til dels rigtigt. Ting sker for os men måden hvorpå vi håndterer og fortolker begivenhederne, er afgørende for vores følelser og tilstande. Og fortolkningerne er dine kun dine. Neuro-lingvistik er bare et andet udtryk for vores tanker. Fordi tanker i virkeligheden blot består af indre forestillinger tilsat en række kommentarer fra vores indbyggede erfarings-speaker. Eksempel: Du står på en talerstol og skal holde et oplæg. Foran dig ser du et antal mennesker. Hvis du gør dig selv nervøs, så skyldes det de indre forestillinger, du laver om disse mennesker og dig selv. Måske du forestiller dig, at du begynder at stamme eller ikke kan huske hvad du skal sige. At klappen går ned. At folk går deres vej, fordi du er pinlig. At du bliver buh et ud eller at nogle af dem krøller tæer på dine vegne. Samtidig kan du fortælle dig selv hvor dum du er, at du aldrig skulle have sagt ja til at stå her, at nu mister du totalt anseelse og værdighed, og at du ligeså godt kan stikke af og gemme dig i ørkenen resten af livet. Din krop spænder op, du kan næsten ikke trække vejret, bliver blussende rød eller ligbleg, det sitrer i ansigtet og hænderne ryster. Nu taler din krop

4 nemlig også med. Den er begyndt at reagere på dine forestillinger. Fordi kroppen ikke aner, at det bare er en fantasi du er i gang med at udleve. Den tror seriøst at der er fare på færde. Stresshormonerne pumper rundt i din krop, og du er efterhånden alt andet end afslappet og rolig. Med sådan en strategi bliver resultatet sjældent prangende. Men det har intet at gøre med virkeligheden. Eller med dig og dine færdigheder udi taler. Til gengæld har det ALT at gøre med dine tanker og indre forestillinger. Det er nemlig dem, der kan tilrettelægge en fiasko på samme måde som de kan danne basis for en bragende succes. Nervesystemet sørger altså for kommunikationen imellem hoved og krop imellem tanker og følelser. Og den kommunikation virker udelukkende i kraft af vores sanser. Det du ser, hører, dufter, smager og mærker. Du bestemmer altså ikke selv, om der kommer en edderkop ind i din stue. Men du har stor indflydelse på hvilke tanker og fortolkninger du producerer ved mødet med edderkoppen. Laver du skræmmende forestillinger? Eller er det fredelige tanker du tænker. Det giver jo ingen mening, siger vi, når følelserne løber af med os og vi går i panik over banaliteter. Og nej men logik og sund fornuft bider netop ikke på nervesystemet. Det gør til gengæld dine indre forestillinger og fortolkninger af sanseoplevelser. Du er sjældent opmærksom på, hvad din personlige strategi er. For den er netop personlig. Din strategi altså måden hvorpå du skaber din egen tilstand er ikke magen til nogen andens. Den er helt unik. Og derfor kan vi ikke lave alment gyldige opskrifter. Men sammen med en NLP coach eller practitioner kan du afdække din egen opskrift og justere den i topform. Med NLP dette forløb får du en selvstændig efteruddannelse, som også kan udgøre første år af SundhedsTerapeut Uddannelsen eller NLP Psykoterapeut Uddannelsen. Litteratur: Udover de seks weblektioner pr. modul modtager du en manual pr. modul. Heri kan du læse om baggrunden for metoderne og de øvelser og redskaber som skal bruges i forbindelse med undervisningen. Manualen fremsendes sammen med weblektionerne. Der er naturligvis masser af relevant litteratur på området, og du vil nogle uger før start få tilsendt en inspirationsliste sammen med en deltagerliste samt en oversigt over den software, du med fordel kan benytte dig af i løbet af uddannelsen.

5 Uddannelsens indhold: Modul 1: Intro og afsæt Vores teoretiske afsæt og grundlæggende metode Forudsætninger for udvikling Klar kommunikation og sansernes betydning for vores livsfortolkning Kognitiv coaching og psykoedukation Det systemiske princip Matching, tillid og aflæsning Introduktion til de logiske niveauer i forandring Formålet med modul 1 er, at give dig basale redskaber til at forstå og udnytte menneskers perceptionsstrategier altså måden hvorpå vi opfatter verden, os selv, livet og de sammenhænge vi indgår i. Du lærer at skabe en tillidsfuld kontakt, at lytte efter klientens strategi frem for indholdet i fortællingen og at guide dine klienter til at finde vej fra frustration og afmagt til mål og handlekraft ECTS point modul 1: 2 point Modul 2: Sprogets fælder og fantastiske muligheder Metamodel og sprogmønstre. Konfliktfri kommunikation. Afdækning og udfordring af generaliseringer, forvrængninger og udeladelser. Sprogets indbyggede livsopfattelse Reframing at skabe ny betydning og mening Metaforer ordenes billeder og deres magt Formålet med modul 2 er, at du lærer at gennemskue de sproglige konstruktioner som skaber og fastholder vores opfattelse af livet, mulighederne, begrænsningerne og os selv. Sproget er et beskrivende redskab, men bagved de sproglige fortolkninger bor et sæt af antagelser og overbevisninger, som styrer vores adfærd og vores tilstande. Du får på dette modul greb om en række metoder til at hjælpe dine klienter med at justere deres sprog og dermed deres historiefortælling om sig selv. ECTS point modul 2: 2 point Modul 3: Menneskets ernæring (3 dage) Kost i balance - Forebyggende kostvaner og kostplanlægning Almindelige livsstilssygdomme og maden som medicin Ernæring for krop og sjæl Fodring til følelserne Daglig ernæring med maksimal energi

6 Mad er ikke bare mad. Mad er næring. Mad er trøst. Mad er vaner, kultur og tidsfordriv. Mad er overlevelse, kontrol og omsorg. Men frem for alt er mad det brændstof vi skal bruge til at give krop og sind optimale livsvilkår. På ernæringsmodulet lærer du at coache med maden i centrum. Ikke som en løftet pegefinger eller en leverandør i ernæringsvejledning. Men som en venlig, interesseret og kærlig sparringspartner. Beslutningerne er ikke dine. Men du kan være med til at pege på mulighederne. ECTS point ernæringsmodul: 4 point Modul 4: Coaching og det indre landskab Værdier, overbevisninger og indre landkort Positioner og projektioner Det dybe G vi går tæt på forhindringerne for forandring Coaching, kontrakt og freestyle Vores mentale mønstre er til dels skabt af vores historie. Vores idéer om rigtigt og forkert, om muligt og umuligt velfortjent og ufortjent, succes og fiasko kommer alt sammen fra vores erfaringer og de antagelser vi har overtaget fra vores forældre og andre nærtstående. Nænsomt bevæger vi os ind i det landskab, som befinder sig lige under overfladen i vores bevidsthed. Du får redskaberne til at gøre værdierne bevidste, opdage de begrænsende og styrkende overbevisninger og rydde op i de ubevidste komponenter, som udgør menneskers ypperste motivationsfaktorer. Samtidig får du skønne metoder til at afklare relationer, stoppe gamle konflikter og skabe ny bevidsthed om hvordan vi drager omsorg for os selv i alle livets forhold. ECTS point modul 3: 2 point Modul 5: Følelser og handlekraft sindets koder Submodaliteter følelsernes struktur og muligheder for justering Ankring og hurtige skift af sindstilstande Introduktion til delarbejde og konfliktintegration De logiske niveauer for motivation og handlekraft Vi styres ikke af virkeligheden. Vi styres af vores fortolkning af virkeligheden. Af den måde hvorpå vores indre sansesystem påvirker os. Om du er ked af det, bange, frustreret, begejstret eller tillidsfuld - så er det dine forestillinger, der er på spil. Virkeligheden har kun en birolle. På modul 5 lærer du at forandre følelser, sindstilstande og endda fysiske tilstande på få øjeblikke. Det er enkelt. Det er stærk. Og det holder. ECTS point modul 4: 2 point Modul 6:

7 Menneskets kropslige fortællinger (3 dage) Sundhed og seksualitet Lyst, sanselighed og kulturelle normer Kropslæsning, kropsholdning og vores psykomotoriske udvikling Kroppens fortællinger, udtryk og signaler Din krop er dit tempel eller i hvert fald din bolig. Og derfor er der en meget fin forbindelse imellem tanker, følelser og krop. På dette modul lærer du at aflæse kroppens holdning, bevægelse og strukturer med henblik på at bringe kroppen ind i samtalen. Du bliver trænet i at tale om smerter, spændinger, lyst, seksualitet og andre former for sanselige oplevelser. Din blufærdighed bliver udfordret, men du får du også en helt ny observationsvinkel, og et sprog som kan hjælpe dine klienter til personlige indsigter og løsninger på områder, som måske hidtil har været tabu for dem. ECTS point kropsmodul: 2 point Modul 7: Fanget og forløst Stress og stresshåndtering i praksis Værdier og værdikonflikter Fobier og fobibehandling Trancesprog Delarbejde Disneys kreativitetsstrategi oplæg til eksamen Modul 5 er kulminationen. Her samler vi redskaberne, og du får træning i hvordan du kan bringe dem i spil, for eksempel i forbindelse med coaching af stressramte klienter. Som en ekstra bonus får du på dette modul metoden til at forløse fobier. Ved at udnytte den viden du har samlet om hvordan vores indre forestillinger styrer vores fysiske tilstande, vil du opdage hvor enkelt det er at sætte dine klienter fri for en stor del af de angsttilstande, som fobier medfører. Vi bruger her en metode som tilbyder hjernen en rolig og ressourcestærk forestilling om tidligere angstprovokerende genstande eller begivenheder. Til slut får du verdens bedste kreativitetsstrategi. Lige til at tage med hjem og udnytte fuldt ud. ECTS point modul 5: 3 point Eksamensmodul: Opsamling, repetition, perspektivering og eksamen. (3 dage) Modulopbygning: Fem-seks web-lektioner 2 spørgetimer Skriftlig opgave

8 2 x 9 timers undervisning i Viby, Aarhus (3x9 for specialemodulerne) 10 timers træning med medstuderende I alt 42 lektioner pr. modul. Uddannelsen starter i oktober 2016 og afsluttes i juni Tilmelding, pris og betalingsbetingelser: Du tilmelder dig ved at udfylde tilmeldingsblanketten HER. (pdf) Print, udfyld og send pr. mail eller post. Postadresse:Rugårdstien 6, 8585 Glesborg. Mailadresse: anni@annisimonsen.dk Holdet oprettes ved mindst seks deltagere. Prisen er kr for SundhedsCoach Uddannelsen hvis du ønsker at fravælge de to SundhedsCoach moduler (ernæring og krop), får du en NLP Practitioner / NLP Coach Uddannelse og prisen er kr ,- Ved tilmelding skal du betale et depositum på kr Resten kan betales på forskellige måder: 1. Betal hele beløbet på én gang før uddannelsen starter, og få en rabat på kr Eller betal i op til 10 månedlige rater. Du skal påregne udgifter til nogle bøger og programmer, som kan hjælpe dig til gennemføre uddannelsen. Bøgerne kan lånes på biblioteket og du skal påregne en lille månedlig udgift til Skype og Dropbox (vores elektroniske fællesmappe) så længe uddannelsen løber. Herudover vil der være udgifter til din egen forplejning på undervisningsdagene i Viby. Her er både køkkenfaciliteter og gode indkøbsmuligheder. Kaffe, the, frisk frugt og snack er til rådighed. På undervisningsstedet er der ingen overnatningsmuligheder, men jeg hjælper gerne med et link til B&B i nærheden. Til gengæld er der fine parkeringsmuligheder og gode indkøbsmuligheder. Har du spørgsmål? Så ring eller skriv til Anni. Tlf: Mail: anni@annisimonsen.dk Postadresse: Rugårdstien Glesborg

Uddannelse i NeuroKommunikation

Uddannelse i NeuroKommunikation Uddannelse i NeuroKommunikation Se datoer på www.neurokommunikation.dk 19 dages undervisning, 30 weblektioner, 15 spørgetimer og afsluttende skriftlig og mundtlig eksamen med ekstern censor. Du får landets

Læs mere

NLP Practitioner / Neurolingvistisk Coach SundhedsCoach Uddannelsen. September 2015 til marts 2016

NLP Practitioner / Neurolingvistisk Coach SundhedsCoach Uddannelsen. September 2015 til marts 2016 NLP Practitioner / Neurolingvistisk Coach SundhedsCoach Uddannelsen September 2015 til marts 2016 Du får landets bedste kommunikationsredskaber og intens træning i Personligt Lederskab. Læs om: Uddannelsens

Læs mere

Basisuddannelse i NeuroKommunikation

Basisuddannelse i NeuroKommunikation Basisuddannelse i NeuroKommunikation Hold i Herning: Januar 2019 til august 2019 Hold i Skanderborg: April 2019 til november 2019 Hold i Kolding: Januar 2020 til juni 2020 Se alle datoer på www.neurokommunikation.dk

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og Indhold Forord 7 At få børn at blive forældre 11 At vælge på barnets vegne 19 Praktiske ting forud for dåben 29 Dåben i kirken 35 At oplære sit barn i kristen tro 67 Forældre forbilleder 95 Til videre

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning FARMAKONOM UDDANNELSEN Mentorordning Farmakonomskolen elev til elev-mentorordning September 2009 Indholdsfortegnelse Mentorordning på Farmakonomskolen... 4 Hvad er en mentor og en mentee?... 4 Formål

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark Udarbejdet 2014 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal opleve sig som en del af de fællesskaber, vi har. De skal anerkendes

Læs mere

Farvel Fobi. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem.

Farvel Fobi. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem. Den gode nyhed er, at det er ikke nødvendigt. Du kan klare det

Læs mere

De unge elever er åbne, dejlige, opsøgende og engagerede de er også krævende og egoistiske

De unge elever er åbne, dejlige, opsøgende og engagerede de er også krævende og egoistiske De unge elever er åbne, dejlige, opsøgende og engagerede de er også krævende og egoistiske K. Jensen, oplæringsansvarlig De fleste elevforløb går godt rigtig godt endda. Men nogle elevforløb går skævt

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

NLP. Læseprøve. Metaprogrammer - en profiltest. futurefactor.dk - 2009 - Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra forfatterne.

NLP. Læseprøve. Metaprogrammer - en profiltest. futurefactor.dk - 2009 - Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra forfatterne. NLP Metaprogrammer - en profiltest Forord Nøglen til udvikling og forandring ligger hos det enkelte menneske. Der findes ganske vist mennesker, som har den overbevisning, at man ikke kan ændre sig eller

Læs mere

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale University College Lillebælt Forebyggelsescentret Langeland Kommune Projekt Forløbspartner i Langeland og Svendborg kommune Det mobile sundhedscenter Faaborg Midtfyn Kommune Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling

Læs mere

Miniguide for oplægsholdere

Miniguide for oplægsholdere Miniguide for oplægsholdere Intro Vi har lavet den her miniguide, som en hjælp til dig i din fremtidige rolle som oplægsholder. Guiden er din værktøjskasse og huskeliste. Den samler alt det, vi gennemgår

Læs mere

Hvad lærer børn når de fortæller?

Hvad lærer børn når de fortæller? Liv Gjems Hvad lærer børn når de fortæller? Børns læreprocesser gennem narrativ praksis Oversat af Ea Tryggvason Bay Indhold Dansk introduktion af Ole Løw 5 Forord 7 Kapitel 1 Indledning 9 Børns læring

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

DU SÆTTER AFTRYK. Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv?

DU SÆTTER AFTRYK. Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv? DU SÆTTER AFTRYK Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv? #OPPORTUNITYISNOWHERE Hvad står der? Opportunity is now here

Læs mere

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring Service i rengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring.

Læs mere

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og senere barnets læse-og skrivefærdigheder. Faktorer der

Læs mere

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Genezaret sø er ikke større, end at man i klart dagslys kan se til land, ligegyldigt hvor man er på søen. Rundt om søen er der

Læs mere

Transkribering af interview, Christian A: Og oprindeligt tror jeg, at vi måske havde mest lyst til at trække det op på sådan et samfunds..

Transkribering af interview, Christian A: Og oprindeligt tror jeg, at vi måske havde mest lyst til at trække det op på sådan et samfunds.. Transkribering af interview, Christian A: Og oprindeligt tror jeg, at vi måske havde mest lyst til at trække det op på sådan et samfunds.. Sådan, hvad skal vi overhovedet bruge uddannelse til, og hvad

Læs mere

WORKSHOP. BLIV FRI for rygproblemer MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG. Side 1

WORKSHOP. BLIV FRI for rygproblemer MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG. Side 1 WORKSHOP BLIV FRI for ryg-problemer MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG Side 1 Bliv fri for rygproblemer med pilates Mange accepterer at have ondt i ryggen, som om det er en naturlig ting at have.

Læs mere

Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme. Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for

Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme. Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for + Social historier + Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for + Det er barnets / den unges opfattelse af en situation som bestemmer, hvordan

Læs mere

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Barnet udvikler et - Vi giver

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE Hvem er jeg Fysioterapeut gennem 20 år Bruhn Coaching- fokus på kronikere, pårørende, stress og trivsel Bor i Randers, gift med Jakob. Har børnene Rasmus(17), Anna(15) og

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

VA V LGFA F G A HUMM M ELT L O T FTESKOLEN 20 2 12 1-20 2 13 1

VA V LGFA F G A HUMM M ELT L O T FTESKOLEN 20 2 12 1-20 2 13 1 VALGFAG HUMMELTOFTESKOLEN 2012-2013 2013 Til elever i 7. - 8. klasse og deres forældre Folkeskoleloven giver elever i 8. og 9. klasse et tilbud om at vælge valgfag. Men hvad er valgfag for noget?... det

Læs mere

Velkommen )l onlineforedraget. Sådan siger du JA /l dig selv UDEN dårlig samvi7ghed og følelsen af at svigte familie og arbejdsplads

Velkommen )l onlineforedraget. Sådan siger du JA /l dig selv UDEN dårlig samvi7ghed og følelsen af at svigte familie og arbejdsplads Velkommen )l onlineforedraget Sådan siger du JA /l dig selv UDEN dårlig samvi7ghed og følelsen af at svigte familie og arbejdsplads Sæt dig selv på første pladsen og skab overskud på alle planer Cand.

Læs mere

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Arbejdsklar efter ferien Sådan bliver du klar til første arbejdsdag efter ferien Gruer

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Tema 1: Barnets personlige udvikling Tema 2: Sociale kompetencer Tema 3: Sprog Tema 4: Krop og bevægelse Tema 5: Natur og naturfænomener Tema 6: Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Forskel på ros og anerkendelse

Forskel på ros og anerkendelse Temamøde om anerkendelse og trivsel For medarbejdere i Furesø kommunes ældrepleje Indhold for temamødet: - Introduktion til anerkendelse og den anerkendende tilgang - Hvordan kan vi arbejde anerkendende

Læs mere

Raketten - klar til folkeskolereformen

Raketten - klar til folkeskolereformen Ringetider 1. time 8.00-8.45 2. time 8.45-9.30 Pause 3. time 10.00-10.45 4. time 10.45-11.30 Pause 5. time 12.00-12.45 6. time 12.45-13.30 Pause 7. time 13.45-14.30 Raketten - klar til folkeskolereformen

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet - 1 - Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Vi forventer at det ca. vil tage 15 minutter at udfylde spørgeskemaet. Spørgeskemaet omhandler din vurdering

Læs mere

Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år

Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion På vej mod børnehave* I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer typisk

Læs mere

Emotionel relatering og modtagelse

Emotionel relatering og modtagelse Barnet I Centrum. 2012 2014 VELKOMMEN TIL BARNET I CENTRUM Emotionel relatering og modtagelse 1 Visioner Vi tror, at opmærksomhed på de 4 fokuspunkter: Berøring. Fælles fokus. Barnets læring (Læreplanstema)

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675

2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675 1 2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675 Åbningshilsen Kl. 11.30 er der kirkefrokost og kl. 12.15 fortsætter denne kirkedag. Vi skal markere

Læs mere

Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år

Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år Naturlig enhed Jeg hedder Anna og er 14 år og jeg gå på Virup Skolen i 7. klasse. Jeg går selvfølgelig i skole og så klub sammen

Læs mere

Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn

Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn Konference for Undervisningsministeriets samarbejdskommuner 12. maj 2015 Uddannelseskonsulent Det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet Agenda

Læs mere

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål:

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål: Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: - Barnet føler glæde og velvære ved at bruge sin krop. - Barnet udvikler kropsbevidsthed. - Barnet udvikler sin grov- og finmotorik. - Barnet selv klarer af

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Vi passer på hinanden

Vi passer på hinanden Vi passer på hinanden Sammen kan vi lege os til forståelse, sjov og fællesskab. For voksne og børn, de vilde og de stille. Aktiviteter for både born og forældre Forældreaften Side 6-7 Vind en sjov fest

Læs mere

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB Kan du svare klart på alle 7 spørgsmål i den her bog? Hvis ikke, så begår

Læs mere

Røde Kors. Røde Kors 2016 Frants Christensen Familiesparring. Mail@kuhlman.nu 1

Røde Kors. Røde Kors 2016 Frants Christensen Familiesparring. Mail@kuhlman.nu 1 Røde Kors 1 Præsentation Mit navn er: Alder: Frants Christensen 51 år Min familie Baggrund: socialpædagog familieterapeut leder udd. konsulent udd. ART træner 2 Leder af Dagbehandlingsskolen Kejserdal

Læs mere

Mig som professionel. Fagidentitet

Mig som professionel. Fagidentitet Mig som professionel I denne uge skal vi arbejde med kompetencemålet: - Møde andre mennesker på en etisk og respektfuld måde samt forstå betydningen af egen rolle i mødet med andre mennesker. - Mens vi

Læs mere

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO.

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO. Pædagogisk praksis i førskolen Langhøjs SFO. Barnets alsidige og personlige udvikling. - Gode opstarts forløb med nye børn og forældre. så man føler sig velkommen og godt modtaget, når man starter i. -

Læs mere

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI Leder- AkAdemiet - i samarbejde med DIF og DGI En stærk forening med en god leder DIF og DGI har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor har vi sat os det mål, at der

Læs mere

Salmer: 749 I østen Nat, søvn 740 366 Nogen må våge 336 Vor Gud han er Kain 698 698 Kain 336 192 v. 3-5 Kærligheden 697 Herre, jeg vil 697

Salmer: 749 I østen Nat, søvn 740 366 Nogen må våge 336 Vor Gud han er Kain 698 698 Kain 336 192 v. 3-5 Kærligheden 697 Herre, jeg vil 697 1. s. i fasten II 14. februar 2016 Toreby 9, Sundkirken 10 Salmer: 749 I østen Nat, søvn 740 366 Nogen må våge 336 Vor Gud han er Kain 698 698 Kain 336 192 v. 3-5 Kærligheden 697 Herre, jeg vil 697 Bøn:

Læs mere

Evalueringsnotat: Rigtige mænd i Vapnaga rd - fra fedt til fit

Evalueringsnotat: Rigtige mænd i Vapnaga rd - fra fedt til fit Helsingør Kommune Evalueringsnotat: Rigtige mænd i Vapnaga rd - fra fedt til fit Livsstil for mænd i boligområderne hold Baggrund Projektet blev startet op i August. Kurset har en længde på måneder og

Læs mere

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation k SynErGaia Integrationsministeriets pulje til integration Peter Berliner Pårørendes udsagn om forløbet Det var dejligt at sidde

Læs mere

Op i røven. Finn Janning

Op i røven. Finn Janning Op i røven Finn Janning Gert: Jeg har ikke haft rigtig sex i mere end to måneder. Psykologen: Er det ikke lidt diskriminerende at sige rigtig sex? Hvad er rigtig sex? Taler vi stillinger, køn, alder, ja,

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Hvad er filosofisk coaching?

Hvad er filosofisk coaching? Indsigt, forståelse, refleksion, innovation. Hvad er filosofisk coaching? 1 Kontaktoplysninger: Visbjerg Hegn 14 830 Mårslet 980-8558 el. 86-6180. www.filosofiskvejleder.dk Læs på vores blog om aktuelle

Læs mere

Gøgl i hverdagen sådan!

Gøgl i hverdagen sådan! Gudrun Gjesing Anton Niemann Jensen Gøgl i hverdagen sådan! Indhold 5 5 6 6 9 9 10 11 12 13 15 16 17 17 21 24 29 35 43 45 48 50 53 55 57 61 63 67 67 67 68 69 Indledning Derfor denne bog Før du går i gang

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Guds engle -1 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagt fil Guds Engle info igennem, så du er klar til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF

KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF 10/28/2015 KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF Af Nichlas, Lizette, Jake og jonas indholdsfortegnelse Inledning... 3 Problemformulering... 3 Om SAF.... 3 Brainstorming for SAF... 3 Valg af idé.... 4 Færdige produkt...

Læs mere

Hvordan kan forældrene

Hvordan kan forældrene Dialogkort Hvordan kan forældrene Vise interesse for fagene og skolearbejdet? Være aktive i skole-hjem-samarbejdet? Tale elever, klasse, lærere og skolen op? Tage ansvar for hele klassen alle elever? Åbne

Læs mere

Resultater af test og evaluering af Stress Graph i Psykiatriens hverdagstestere. Testperiode: 25. januar 30. marts 2016

Resultater af test og evaluering af Stress Graph i Psykiatriens hverdagstestere. Testperiode: 25. januar 30. marts 2016 Resultater af test og evaluering af Stress Graph i Psykiatriens hverdagstestere Testperiode: 25. januar 30. marts 2016 April 2016 1. Baggrund Virksomheden Sumondo ønskede at få testet monitoreringsløsningen

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Invitation til orienteringsmøde om overgangen fra ung til voksen

Invitation til orienteringsmøde om overgangen fra ung til voksen Invitation til orienteringsmøde om overgangen fra ung til voksen Borgercenter Handicap inviterer forældre til unge mellem 16 og 18 år til et orienteringsmøde om, hvilke forandringer og muligheder der opstår,

Læs mere

SPROGHÆFTE Dit barns sprog - en handleguide til forældre

SPROGHÆFTE Dit barns sprog - en handleguide til forældre Lund Børnehus SPROGHÆFTE Dit barns sprog - en handleguide til forældre Kære forældre Vi vil med denne sprog folder give inspiration til hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle sit sprog. Sprog

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

starten på rådgivningen

starten på rådgivningen p l a n f o r 2.1 starten på rådgivningen Ved det første møde bør der som minimum afsættes 40 minutter. Denne vejledning retter sig mod den første indledende del af dette møde. Her er målet at skabe en

Læs mere

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evalueringen er lavet i december 2012 med 5 unge mellem 18-30 år to unge kvinder og tre unge mænd. Mentor har interviewet Mentees, transskriberet

Læs mere

Specialisering i autisme

Specialisering i autisme Specialisering i autisme Specialiseringsuddannelse i autisme Specialiseringsuddannelse i autisme henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer

Læs mere

Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre. Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse.

Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre. Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse. Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse. Indhold 1 Mobning er et udbredt problem 2 Tegn på dit barn bliver mobbet 3 Vær opmærksom

Læs mere

Udsættelse af skolestart 2016/17. Udsættelse af skolestart 2010/11

Udsættelse af skolestart 2016/17. Udsættelse af skolestart 2010/11 Udsættelse af skolestart 2016/17 Udsættelse af skolestart 2010/11 Dialogredskab til brug for vurdering af skoleudsættelse - til brug for daginstitutionsledere, børnehaveklasseledere og forældre. Ifølge

Læs mere

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES 1/6 bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES Hvorfor skal det være svært at få den krop du ønsker dig? Gør det enkelt for dig selv, og læs denne start guide. BEGYNDER GUIDE - team bepeaked www.bepeaked.dk

Læs mere

Forslag til pædagogiske læreplaner

Forslag til pædagogiske læreplaner Forslag til pædagogiske læreplaner Tema 1 Barnets alsidige udvikling Overordnede mål At tilbyde børnene mange forskellige muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

Middle Management Program (MMP)

Middle Management Program (MMP) IBC Kurser og kompetenceudvikling Lederuddannelser Middle Management Program (MMP) Forberedelseshæfte til lederudviklingsprogram for nye og erfarne mellemledere Kære Leder Velkommen på IBCs Middle Management

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Ledelsesberetning 2015

Ledelsesberetning 2015 1 Ledelsesberetning 2015 Forandringer og udfordringer kan skabe begrænsninger, men de kan også skabe muligheder, og der er ingen tvivl om, at vi både ledelse, medarbejdere og bestyrelse ønsker at se muligheder,

Læs mere

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004.

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi Refleksionsark Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Label: Refleksionsark, der er udfyldt og drøftet 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation

Læs mere

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Skab en SucceSfuld forening med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF NÅ I MÅL MED TO STÆRKE MEDSPILLERE! 2 DGI og DIF har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor

Læs mere

Interviewudskrift passion Erik Jespersen:

Interviewudskrift passion Erik Jespersen: Interviewudskrift passion Erik Jespersen: Spørgsmål er i kursiv Svarene er med normal skrift Analyse af de enkelte spørgsmål og svar er med fed skrift Jeg vil gerne starte med at høre lidt om, hvem er

Læs mere

Konfirmationsprædiken: Store bededag

Konfirmationsprædiken: Store bededag Konfirmationsprædiken: Store bededag Kære konfirmander, familier og venner I midten af september mødtes vi; konfirmanderne og jeg til den første undervisningstime her i Jægersborg Kirke, og nu er der gået

Læs mere

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Gratis E-kursus Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Bloggens styrke Indledning 3 Hvad er en blog? 5 Hvorfor blogge? 7 Sådan kommer du i gang 9 Få succes med

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere