Bjørn Grøn. Det gyldne snit og Fibonacci-tallene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bjørn Grøn. Det gyldne snit og Fibonacci-tallene"

Transkript

1 jør Grø Det glde sit og Fiboacci-tallee

2 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side af 4 Det glde sit og Fiboacci-tallee Fordsætiger: Kedskab til ligedaethed. Grdlæggede geometrisk vide. Kedskab til adegradsligige. Grdlæggede smbolmaiplatio, herder kvadratsætiger. Forløbet:. Præsetatio af emet med vægt på det glde sit.. Grppere arbejder og forvetes at have ået midst til og med øvelse 6. i løbet af de første to lektioer. 3. Fælles samlig: a. Afklarig af evetelle spørgsmål b. Præsetatio af Fiboacci-tallee c. Præsetatio af idée i et idktiosbevis 4. Grppere arbejder videre og tager hrtigt fat på afsittet om Fiboacci-tallee. Hver grppe afleverer e rapport. Rapporte skal ideholde: e præsetatio med die ege ord af, hvad det glde sit er i kst, arkitektr mv., og hvad det har med matematik at gøre (se evt. etadresse i pkt 5). løsig af øvelsere om det glde sit til og med øvelse 7. e præsetatio med die ege ord af, hvad Fiboacci-tallee er, hvor de optræder i vores omverde, og hvad de har med det glde sit at gøre. (se evt. etadresse i pkt 5). løsig af øvelsere om Fiboacci-tallee til og med øvelse 3. Hver grppe laver ete øvelse 7. eller fider e ade geometrisk opgave på ettet, som de løser i stedet.

3 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side 3 af 4 Det glde sit. D opsøger selv via leksika, fagbøger eller iteret iformatioer om»det glde sit«d skal have sat dig id i det på e såda måde, at d med ege ord ka give e mdtlig og skriftlig fremstillig af det.. De følgede matematiske del om det glde sit er bgget op geem øvelser, som d selv arbejder igeem. E øvelse begder med, at der står ØVELSE NR, og de sltter med, at der er agivet. I hver øvelse er der spørgsmål, d skal svare på, eller dregiger, d ærmere skal redegøre for. Id imellem øvelsere er der givet defiitioer og aført forskellige bemærkiger. DEFINITION Et rektagel ACD kaldes et gldet rektagel, hvis det opflder følgede: Når vi skærer et kvadrat AEF væk, så får vi et t rektagel ECDF, E C A F D som er ligedaet med det store rektagel ACD: + C C D A + D E F EMÆRKNING. Når rektaglere er ligedaede gælder + =, () dvs. forholdet mellem de lage og de korte side er es for de to rektagler. DEFINITION I et gldet rektagel kaldes forholdet mellem de lage side og de korte side for det glde sit og beteges med det græske bogstav Φ (dtales»phi«eller»fi«), dvs. + Φ = (eller Φ = ).

4 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side 4 af 4 ØVELSE (eregig af det glde sit) Gør øje rede for hvert skridt i det følgede: Formel () omskrives til + = eller = 0. Ligige omskrives videre til = 0. (a) Læg mærke til at det ikke er eller, me derimod forholdet, som er det glde sit, og som vi er iteresseret i at berege. er altså de kedte størrelse og fides som e løsig til adegradsligige z z = 0. (b) Vis at løsige er ± 5 z =. Heraf ka vi kokldere: Det glde sit er lig med ØVELSE + 5 Φ =,68... (3) De ade løsig beteges af og til + 5 Φ = og Φ '. Med dee betegelse har vi altså, at 5 Φ ' = er løsigere til adegradsligige z z = 0. Redegør for at der gælder, at Φ + Φ ' = og Φ Φ ' =. ØVELSE 3 Hvis et gldet rektagel har side som de lage side og side som de korte side, så er de lage side Φ = = de korte side (4) Idsæt i Φ Φ ' = og vis, at de korte side Φ ' = = de lage side. (5) Redegør også for at Φ ' = +.

5 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side 5 af 4 ØVELSE 4 (Tilærmet kostrktio af det glde sit) Læg lijestkkere i forlægelse af hiade: E C Vi øsker at fide d af, hvor stor e del dgør af hele lægde +. Vis at svaret på dette er Φ' eller tilærmet 0,68 Dvs. dgør ca. 6 % af hele lijestkket. Vi skal således dmåle 6% af lijestkket og dér afsætte et mærke, år et lijestkke skal deles i et forhold som det glde sit. Vi ka atrligvis måle d fra hvert edepkt, så der bliver to glde sit på e lije. ØVELSE 5. Hvorda skal ma dele et lijestkke på 0, således at de to stkker ka dgøre sidere i et gldet rektagel? ØVELSE 5. Vi har givet et lijestkke på. Vi øsker at dette skal dgøre de korte side i et gldet rektagel. Hvor stor skal de lage side være? de lage side emærk at dtrkket Φ =, der gælder for et gldet rektagel, ka omskrives til de korte side de korte side Φ = de lage side. ØVELSE 5.3 Vi øsker at lave et gldet rektagel med areal 40. Hvor lage skal sidere være? ØVELSE 6. (Eksakt kostrktio af det glde sit) (emærk: Dette er de geometriske kostrktio svarede til beregigere i øvelse 5..) Kostrér e retviklet trekat, hvor de lægste katete er (eheder), og de korte katete er (ehed) se figre. D A E C

6 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side 6 af 4 Med e passer kostreres e cirkel med cetrm i og radis C =. Skærigspktet med A kaldes D. Med passere teges e cirkel med cetrm i A og radis AD. Skærigspktet med AC kaldes E. AC Vis at AE = 5. Vis at dette ka omskrives til + 5, dvs. det er lig med tallet Φ. Koklsio: Kostrktioe med de to cirkelber deler AC i det glde sit. ØVELSE 6. (Geometrisk kostrktio af et gldet rektagel d fra et givet kvadrat) (emærk: Dette er de geometriske kostrktio svarede til beregige i øvelse 5..) Vi har givet et kvadrat med sidelægde E A F og øsker at kostrere et rektagel ACD, som er et gldet rektagel. Lav følgede kostrktio (se tegige): E halveres, og vi fider midtpktet M. Med M som cetrm og MF som radis teges e cirkel. Dee cirkel skærer forlægelse af E i et pkt C. M E C A F Påstad: Side C er de lage side i et gldet rektagel, hvor side A er de korte side, dvs. rektaglet ACD er gldet, hvor D fides på forlægelse af AF. C + 5 evis påstade, dvs. bevis følgede at = = Φ. A

7 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side 7 af 4 ØVELSE 7. Teg e ligebeet trekat med topvikel 36. Viklere ved grdlije er så 7. Halvér vikel A. Skærigspktet med side C kaldes D. 36 Vis at ACD er esviklet med AC D Argmetér for at sidere AD og D har samme lægde, som vi kalder. A 7 C Lægde af DC kaldes. Vis at + =. Omskriv til = 0. Argmetér for at forholdet mellem sidere og i trekat ADC er lig med det glde sit. Formler dette som e sætig om dee tpe trekat. (Trekater med disse vikler kaldes af og til for glde trekater.) ØVELSE 7. Teg e reglær femkat ACDE, dvs. e femkat, hvor sidere og viklere er lige store. v A Teg også diagoalere AC, E og D. Argmetér for at viklere i e femkat, f.eks. hele vikel E, er 08. v w P v E Gå på jagt efter ligebeede trekater ide i femkate, og argmeter for at viklere markeret med v faktisk er lige store. (Hjælp: egd f.eks. med at se på trekat AE og dreg, hvor stor v er). Argmetér for at viklere markeret er lige store, og at = v. (Hjælp: se først på vikle markeret w.) v C Q v D Argmetér for at viklere markeret er lige store, og at de derfor må være lig med. Vis at 3v = 08, og altså at v = 36. Heraf får vi: = = 7. Agiv midst 3 glde trekater ide i femkate. Udt dette til at vise at CQ = CP = Φ. QP PA Koklsio: Diagoalere skærer hiade op i glde sit.

8 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side 8 af 4 Fiboacci-tallee 3. Læs de egelske versio af Leoardo af Pisa s kai-problem. Leoardo af Pisa kaldes ofte Fiboacci. Ha levede i Norditalie omkrig år 00 og var med at gøre de højtdviklede arabiske matematik kedt i Eropa. Ha dede bl.a. et stort bidrag til, at de arabiske tal blev kedt og efterhåde avedt i stedet for romertallee. Kaiproblemet gav aledig til at stdere de mærkelige talrække,,, 3, 5, 8, 3,, 34, 55,, som side er blevet kaldt Fiboacci-tallee. Giv e kort præsetatio af kaiproblemet, hvor d bl.a. redegør for, hvad det har med Fiboacci-tallee at gøre. 4. De følgede matematiske del om Fiboacci-tallee er bgget op geem øvelser, som d selv arbejder igeem. E øvelse begder med, at der står ØVELSE NR, og de sltter med, at der er agivet. I hver øvelse er der spørgsmål, d skal svare på, eller dregiger, d ærmere skal redegøre for. DEFINITION Fiboacci-tallee er de talfølge,,, 3, 5, 8, 3,, 34, 55,, der opstår ved, at»det æste elemet«daes som smme af de to foregåede (dette kaldes i matematik e»rekrsiv defiitio«). Med smboler ka dette dtrkkes således: Lad betege det te tal i talfølge (f.eks. =, 6 = 8, 8 =, osv.) Regle om»det æste elemet«ka så skrives således: + = (6) ØVELSE 8 Opskriv de første 5 Fiboacci-tal i et skema som dette: ØVELSE 9 Idtast Fiboacci-tallee som e talfølge i dit CAS-værktøj. Hertil skal d først omstille maskies program til talfølger (ædrig i»mode«). Der er plads til flere talfølger, og d idtaster f.eks. i de første, som hedder. Det 4. tal og det te tal i følge hedder i maskies sprog (4) og (). Regle om»det æste elemet«, som er formleret i (6), idtastes så. Edelig skal d give begdelsesværdier, og dette er de første to tal i følge, der idskrives således: {,}. I Table ka d se følges tal. Hvad er Fiboacci-tal r. 40? ØVELSE 0 Udreg forholdet mellem ét tal i Fiboacci-talfølge og det foregåede tal, dvs.: 3 4 5,,,, Ka d se et møster et tal, som dee følge ærmer sig?

9 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side 9 af 4 Udreg tilsvarede: 3 4,,,, Hvilket tal ærmer dee følge sig tilseladede? ØVELSE Lad os kalde brøkere fra forrige øvelse a, a, a 3,..., dvs. 3 4 a = = a = = a3 = =,5 3 Lav e tallije med e stor ehed, f.eks. 8 eller 0 cm. Afsæt et så stort atal af tallee i talfølge a, a, a,..., at d ka svare på følgede: eskriv med ord det møster, d ser. 3 DEFINITION (Græseværdi) Atag vi har e talfølge a, a, a 3,... Hvis der fides et bestemt tal a 0, som talfølges elemeter ærmer sig mere og mere, jo lægere vi går frem i følge, så siger vi, at a 0 er græseværdie for talfølge, og vi skriver a 0 år. (Læses:»a går mod a 0, år går mod edelig.«) EMÆRKNING Udtrkket»ærmer sig mere og mere«betder: Hvis vi øsker at komme tættere på a ed e give lille forskel på f.eks. 0,000, så ka vi fide et bestemt tri i talfølge, hvorfra alle følgede tal er så tæt på som øsket. PÅSTAND Vi vil tage vores eksperimet med dregig og afsætig på tallije som et argmet for, at talfølge a, a, a 3,... af brøker lavet d fra Fiboacci-tallee faktisk har e græseværdi (dee påstad vil vi bevise seere se tillæg). Det ser d, som om græseværdie er tallet Φ. Ka vi bevise dette? Det er opgave i de æste øvelse. ØVELSE (Når d er kommet igeem øvelse og har fdet d af, hvad er, ved så tilbage og se, hvor kom fra. Så får d et bedre overblik over, hvorfor vi foretager omskrivigere.) Lad os begde med at kalde græseværdie for, dvs. a år. Af defiitioe på Fiboacci-tal har vi: + = (6) Vis dette ka omskrives til = +. (7) Vi øsker at omskrive formel (7) til formel (8) edefor. Dertil har vi brg for følgede to tig:. = a. = (vis det sidste ved at begde med a ) a

10 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side 0 af 4 Idsættes. og. i (7), får vi a = + (8) a Når bliver meget stor vil både a og a ærme sig græseværdie. Ligige (8) gælder hele veje. Derfor må der også»til sidst«gælde, at = + Omskriv dette til = + eller (9) = 0 (0) Argmeter for at = Φ ved simpelthe at løse ligige. Da var græseværdie for a-følge, ved vi derfor, at a Φ år. Formler dette resltat med ord. EMÆRKNING Det er lidt besværligt at drege Fiboacci-tal lagt fremme i følge, fordi vi skal arbejde os frem tri for tri. CAS-værktøjet er atrligvis e stor hjælp. Me ke ma fide e formel for dregig af et givet Fiboacci-tal, var det eklere. Og der fides faktisk e gaske mærkelig formel, som giver os mlighed for direkte at drege f.eks. Fiboacci-tal r. 37 eller r. 73. Formle blev fdet af e matematiker ved av iet, og år ma ser de, tror ma, det er løg, at de formel altid giver et helt tal. Fiboacci-tallee bliver hrtigt meget store, så formle har hovedsagelig teoretisk iteresse. Som e hjælp til at vise formle skal vi først klare følgede: SÆTNING Hvis tallet opflder = +, så gælder for ethvert atrligt tal, at = +, () hvor ere er Fiboacci-tallee. (emærk: Tallet keder vi godt: Det er ete Φ eller Φ'.) ØVELSE 3 (eviset for sætige) eviset laves trivist, dvs. vi idser, det gælder for =, = 3, = 4 osv. I hvert tri dtter vi det, vi ved om, emlig at formel (9) gælder:. tri: Vi ved, at = +, og det er det samme som = + (hvorfor?). 3. tri: Vi gager ligige (9) igeem med på begge sider og får = +. 3 Vis at dette ka omskrives til = +. 3 Me det er det samme som = + (hvorfor?) () 3 3. tri: Vi gager ligige () igeem med på begge sider og får = Vis at dette ka omskrives til ( ) Me det er det samme som = osv. Lad os sige, at vi har vist formle id til tri r. 9, dvs. vi har vist formle 0 = =

11 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side af 4 0. tri: Vi gager prøv selv at geemføre dette tri, så d år frem til = + 0. Vi ka således altid komme et skridt derligere fremad. Derfor siger vi, at sætige er bevist ved de tekik, der kaldes matematisk idktio. SÆTNING (iets formel) Det te led i Fiboacci-talfølge ka dreges således: = 5 (3) EMÆRKNING Prøv at drege ogle eksempler, som 5, 8 og 30, for at se, at formle giver det øskede. ØVELSE 4 (eviset for iets sætig) De to tal Φ = og Φ ' = er løsiger til ligige = +, så derfor gælder ifølge sætige ovefor og øvelse 3 for ethvert atrligt tal : Φ = Φ + Φ ' = Φ ' + Φ Φ = Φ Φ. Vis at d heraf ka få ' ( ') Vis at Φ Φ ' = 5. Idsættes dette, får vi Φ Φ ' = 5. Vis edelig at vi herfra får iets formel. 5. Der fides på ettet et væld af adresser vedrørede Fiboacci-tallee. På adresse ka d fide e omfattede iformatio. Prøv at gå id på de og led efter: Fiboacci-tal og det glde sit i atre Fid på hjemmeside midst to matematiske sammehæge, som ikke er omtalt i disse oter og gør rede for dem. Tillæg Dette tillæg hadler om, hvorfor talfølge af forhold mellem Fiboacci-tallee opfører sig som de gør, og som vi bl.a. så i øvelse.

12 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side af 4 ØVELSE 5 etragt de første Fiboacci-tal: i i Læg mærke til: = og = og = 44 og samt følgede: = og 4 3 = og = 9 6 = 64 8 = 44 3 = 4 5 = = 68 og 7 = 69 Formler med ord de regler d ka se d af dette møster. ØVELSE 6 Vi så i foregåede øvelse, at vi af og til har brg for at skele mellem lige tal (, 4, 6, ) og lige tal (, 3, 5, ). Når vi skal ræsoere matematisk om lige og lige tal, er vi ødt til at ke skele mellem tallee ved hjælp af matematisk smbolsprog. Det gør vi ved at skrive de lige tal som, eller, eller + osv., hvor er et tilfældigt atrligt tal. De lige tal skrives som +,, +3 osv. Et lige eller et lige tal ka skrives på flere måder, f.eks. 8 = 4 eller 8 = 3 + eller 8 = 5 eller og 9 = 4 + eller 9 = eller 9 = 5 eller Det afgørede er, at vi får dtrkt, om går op eller ikke går op i tallet. Når vi skriver lige tal og lige tal således, ka regle fra øvelse 4 formleres således: For efterfølgede lige mre i Fiboacci-talfølge (som 6 og 8 ) gælder: = (4) For efterfølgede lige mre i Fiboacci-talfølge (som 7 og 9 ) gælder: = (5) + Dette vises trivist med samme tekik, som vi avedte i øvelse 3. Vi har set, at formlere (4) og (5) gælder for Fiboacci-tallee op til 9. Vi ke blive ved et stkke tid ed; me i stedet spørger vi : Hvis formlere (4) og (5) gælder op til e bestemt værdi af, ka vi så vise, at de også gælder for de æste Fiboacci-tal? Hvis vi ka det, så siger vi, at formlere er vist for alle tal ved hjælp af matematisk idktio. Vi øsker at vise de æste to formler. Overvej at disse skrives: = (4') = (5') Vi viser (4') ved at drege vestre side og her bette, at det er Fiboacci-tal. (Gør øje rede for hvert skridt i det følgede.)

13 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side 3 af 4 = + ( ) + = + + = + + = + + ( ) + = + + hvilket var det øskede. Prøv selv med samme metode at vise (5'), dvs. vise, at EMÆRKNING =... = Fid tilbage til de første dregiger af forholdet mellem Fiboacci-tallee og afsætig af disse på e tallije. Vi kaldte for emheds skld: a a 3 =, 4 =, a3 =, 3 For følge a, a, a 3,... så vi følgede:. Forskelle mellem efterfølgede tal i a følge bliver midre og midre.. Tallee a, a4, a 6,... (de lige mre) bliver midre og midre. 3. Tallee a, a3, a 5,... (de lige mre) bliver større og større. 4. For hvert tri i a-følge bliver tallet skiftevis større og midre ed det foregåede, dvs. a er større ed a, a 3 er midre ed a, a 4 er større ed a 3, Tilsamme giver dette, at følge af a-tal sviger frem og tilbage og lagsomt ærmer sig e græseværdi (som, vi i øvelse beviste, var lig med Φ). Vi beviser påstadee -4 ved hjælp af formlere (4) og (5) fra øvelse 6. ØVELSE 7 Formler påstadee, 3 og 4 ved hjælp af smbolere a, a, a og a +. ØVELSE 8 Påstad r. : Forskelle mellem to efterfølgede tal dreges: a a = = Argmeter for at = ±. Sammefatter vi, har vi derfor: ± a a = Tallee og bliver større og større, hvorfor brøke bliver midre og midre.

14 Det glde sit og Fiboacci-tallee Side 4 af 4 Koklsio: Forskelle mellem efterfølgede tal bliver midre og midre og ærmer sig 0, år går mod edelig. Påstad r. : Vi ser på tallee a, a4, a6,..., a og vil vise, at a < a. Overvej at dette dtrkker, at tallee bliver midre og midre. Af (4) får vi: = < Vi reger videre (gør øje rede for hvert skridt): eller: < + < + ( ) ( ) + < + < + < + a < a + Påstad r. 3: Prøv selv at vise, at a < a+, dvs. <, med brg af formel (5). + Påstad r. 4: Formel (4) giver som ævt: <, hvilket ka omskrives til: < eller: a < a (6) Formel (5) giver tilsvarede: + <, hvilket ka omskrives til: + < eller: a > (7) a Prøv at askeliggøre de to resltater fra (6) og (7) med = 4, = 5 og = 6. Koklsioe bliver, at for hvert tri bliver a-tallet skiftevis større og midre. Samlet har vi set, at a-følges led sviger frem og tilbage, de lige mre bliver midre, de lige bliver større, mes forskelle mellem efterfølgede tal ærmer sig 0. Derfor må følge have e græseværdi.

Projekt 2.3 Det gyldne snit og Fibonaccitallene

Projekt 2.3 Det gyldne snit og Fibonaccitallene Projekter: Kapitel Projekt.3 Det glde sit og Fiboaccitallee Forslag til hvorda klasses arbejde med projektet ka tilrettelægges: Forløbet:. Præsetatio af emet med vægt på det glde sit.. Grppere arbejder

Læs mere

ORDEN OG UDVALG: KUNSTEN AT TÆLLE KOMBINATORIK N H

ORDEN OG UDVALG: KUNSTEN AT TÆLLE KOMBINATORIK N H ORDEN OG UDVALG: UNSTEN AT TÆLLE OMBINATORI Edeligt symmetrisk sadsylighedsfelt I et edeligt symmetrisk sadsylighedsfelt ( P ) U, ka sadsylighede for e give hædelse H, hvor altså H U, som bekedt bereges

Læs mere

Projekt 2.1 Det gyldne snit og Fibonaccitallene

Projekt 2.1 Det gyldne snit og Fibonaccitallene ISN 978-87-7066-498- Projekter: Kpitel. Projekt. Det glde sit og Fiboccitllee Projekt. Det glde sit og Fiboccitllee Fordsætiger: Kedskb til ligedethed. Grdlæggede geometrisk vide. Kedskb til degrdsligige.

Læs mere

Projekt 2.1 Det gyldne snit og Fibonaccitallene

Projekt 2.1 Det gyldne snit og Fibonaccitallene Hvd er mtemtik? Projekter: Kpitel. Projekt. Det glde sit og Fiboccitllee Projekt. Det glde sit og Fiboccitllee Fordsætiger: Kedskb til ligedethed. Grdlæggede geometrisk vide. Kedskb til degrdsligige. Grdlæggede

Læs mere

DATV: Introduktion til optimering og operationsanalyse, 2007. Bin Packing Problemet

DATV: Introduktion til optimering og operationsanalyse, 2007. Bin Packing Problemet DATV: Itroduktio til optimerig og operatiosaalyse, 2007 Bi Packig Problemet David Pisiger, Projektopgave 2 Dette er de ade obligatoriske projektopgave på kurset DATV: Itroduktio til optimerig og operatiosaalyse.

Læs mere

Projekt 4.11 Produkt- og brøkreglerne for differentiation

Projekt 4.11 Produkt- og brøkreglerne for differentiation ISBN 978-87-766-98- Projekter: Kapitel. Projekt. Produkt- o brøkrelere for differetiatio Projekt. Produkt- o brøkrelere for differetiatio Materialere i dette projekt idår for e stor del i rudboe til A-iveau.

Læs mere

Noter om kombinatorik, Kirsten Rosenkilde, februar Kombinatorik

Noter om kombinatorik, Kirsten Rosenkilde, februar Kombinatorik Noter om ombiatori, Kirste Roseilde, februar 008 Kombiatori Disse oter er e itrodutio til ombiatori og starter helt fra bude, så e del af det idledede er siert edt for dig allerede, me der ommer også hurtigt

Læs mere

Gamle eksamensopgaver. Diskret Matematik med Anvendelser (DM72) & Diskrete Strukturer(DM504)

Gamle eksamensopgaver. Diskret Matematik med Anvendelser (DM72) & Diskrete Strukturer(DM504) Gamle eksamesopgaver Diskret Matematik med Avedelser (DM72) & Diskrete Strukturer(DM504) Istitut for Matematik& Datalogi Syddask Uiversitet, Odese Alle sædvalige hjælpemidler(lærebøger, otater etc.), samt

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen. Forberedelsesmateriale. Forsøg med digitale eksamensopgaver med adgang til internettet.

Matematik A. Studentereksamen. Forberedelsesmateriale. Forsøg med digitale eksamensopgaver med adgang til internettet. Matematik A Studetereksame Forsøg med digitale eksamesopgaver med adgag til iterettet Forberedelsesmateriale Vejledede opgave Forår 0 til stx-a-net MATEMATIK Der skal afsættes 6 timer af holdets sædvalige

Læs mere

Konfidens intervaller

Konfidens intervaller Kofides itervaller Kofides itervaller for: Kofides iterval for middelværdi, varias kedt Kofides iterval for middelværdi, varias ukedt Kofides iterval for adel Kofides iterval for varias Bestemmelse af

Læs mere

Noter om kombinatorik, Kirsten Rosenkilde, februar 2008 1. Kombinatorik

Noter om kombinatorik, Kirsten Rosenkilde, februar 2008 1. Kombinatorik Noter om ombiatori, Kirste Roseilde, februar 008 Kombiatori Disse oter er e itrodutio til ombiatori og starter helt fra bude, så e del af det idledede er siert edt for dig allerede, me der ommer også hurtigt

Læs mere

TIMEGLASSETS FASER: Introen er et foto og nogle spørgsmål til hele kapitlet. Meningen med introen er, at du og

TIMEGLASSETS FASER: Introen er et foto og nogle spørgsmål til hele kapitlet. Meningen med introen er, at du og TIMEGLASSETS FASER: INTRO Itroe er et foto og ogle spørgsmål til hele kapitlet. Meige med itroe er, at du og di klasse skal få e ide om, hvad kapitlet hadler om, og hvad I skal lære. Prøv at svare på spørgsmålee

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Elementær Matematik. Polynomier

Elementær Matematik. Polynomier Elemetær Matematik Polyomier Ole Witt-Hase 2008 Køge Gymasium Idhold 1. Geerelle polyomier...1 2. Divisio med hele tal....1 3. Polyomiers divisio...2 4. Polyomiers rødder....4 5. Bestemmelse af røddere

Læs mere

Mikroøkonomi, matematik og statistik Eksamenshjemmeopgave 14. 20. december 2007

Mikroøkonomi, matematik og statistik Eksamenshjemmeopgave 14. 20. december 2007 Mikroøkoomi, matematik og statistik Eksameshjemmeopgave 14. 20. december 2007 Helle Buzel, Tom Egsted og Michael H.J. Stæhr 14. december 2007 R E T N I N G S L I N I E R F O R E K S A M E N S H J E M M

Læs mere

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning.

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning, marts 2007, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan

Læs mere

Renteformlen. Erik Vestergaard

Renteformlen. Erik Vestergaard Reteformle Erik Vestergaard 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard, 2010. Billeder: Forside: istock.com/ilbusca Side 4: istock.com/adresrimagig Desude ege illustratioer. Erik Vestergaard

Læs mere

Formelskrivning i Word 2. Sådan kommer du i gang 4. Eksempel med skrivning af brøker 5. Brøker skrevet med småt 6. Hævet og sænket skrift 6

Formelskrivning i Word 2. Sådan kommer du i gang 4. Eksempel med skrivning af brøker 5. Brøker skrevet med småt 6. Hævet og sænket skrift 6 Dee udgave er til geemkig på ettet. Boge ka købes for kr. 5 hos EH-Mat. E y og udvidet udgave med title»symbol- og formelskrivig«er udkommet september 00. Se mere om de her. Idholdsfortegelse Formelskrivig

Læs mere

De Platoniske legemer De fem regulære polyeder

De Platoniske legemer De fem regulære polyeder De Platoiske legemer De fem regulære polyeder Ole Witt-Hase jauar 7 Idhold. Polygoer.... Nogle topologiske betragtiger.... Eulers polyedersætig.... Typer af et på e kugleflade.... Toplasvikle i e regulær

Læs mere

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning.

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning, marts 2007, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan

Læs mere

Polynomier et introforløb til TII

Polynomier et introforløb til TII Polynomier et introforløb til TII Formål At introducere polynomier af grad 0, 1, 2 samt højere, herunder grafer og rødder At behandle andengradspolynomiet og dets graf, parablen, med fokus på bl.a. toppunkt,

Læs mere

Løsningsforslag til skriftlig eksamen i Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528)

Løsningsforslag til skriftlig eksamen i Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528) Løsigsforslag til skriftlig eksame i Kombiatorik, sadsylighed og radomiserede algoritmer (DM58) Istitut for Matematik & Datalogi Syddask Uiversitet Madag de 3 Jauar 011, kl. 9 13 Alle sædvalige hjælpemidler

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Kapitel 8: Undersøgelse for brystkræft (mammografi) 8 Undersøgelse for brystkræft (mammografi) Brystkræft Brystkræft er en alvorlig sygdom.

Læs mere

og Fermats lille sætning

og Fermats lille sætning Projekter: Kaitel 0. Projekt 0. Modulo-regig, restklassegruer og Fermats lille sætig Projekt 0. Modulo-regig, restklassegruere ( { 0 }, ) og Fermats lille sætig Vi aveder moduloregig og restklasser mage

Læs mere

Afstand fra et punkt til en linje

Afstand fra et punkt til en linje Afstand fra et punkt til en linje Frank Villa 6. oktober 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

TALTEORI Primfaktoropløsning og divisorer.

TALTEORI Primfaktoropløsning og divisorer. Primfaktoropløsning og divisorer, oktober 2008, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Primfaktoropløsning og divisorer. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan få i Marianne

Læs mere

Begreber og definitioner

Begreber og definitioner Begreber og defiitioer Daske husstades forbrug på de medierelaterede udgiftsposter stiger og udgør i 2012*) 11,3 % af husstadees samlede forbrug mod 5,5 % i 1994. For husstade med de laveste idkomster

Læs mere

Motivation. En tegning

Motivation. En tegning Motivatio Scatter-plot at det mådelige salg mod det måedlige reklamebudget. R: plot(salg ~ budget, data = salg) Økoometri Lektio Simpel Lieær Regressio salg 400 450 500 550 20 25 30 35 40 45 50 budget

Læs mere

Hvordan hjælper trøster vi hinanden, når livet er svært?

Hvordan hjælper trøster vi hinanden, når livet er svært? Hvorda hjælper trøster vi hiade, år livet er svært? - at være magtesløs med de magtesløse Dask Myelomatoseforeig Temadag, Hotel Scadic, Aalborg Lørdag de 2. april 2016 kl. 14.00-15.30 Ole Raakjær, præst

Læs mere

Projekt 10.1 Er der huller i Euklids argumentation? Et moderne aksiomsystem (især for A)

Projekt 10.1 Er der huller i Euklids argumentation? Et moderne aksiomsystem (især for A) Projekt 10.1 Er der huller i Euklids argumentation? Et moderne aksiomsystem (især for A) Indhold Introduktion... 2 Hilberts 16 aksiomer Et moderne, konsistent og fuldstændigt aksiomsystem for geometri...

Læs mere

FACITLISTE TIL KOMPLEKSE TAL

FACITLISTE TIL KOMPLEKSE TAL FACITLISTE TIL KOMPLEKSE TAL Kaptel Opgave Opgave Opgave Det emmeste check af lgge er at opløfte begge sder tl. potes. Bombells metode gver følgede lgger: a a b = 5 ( ) b a b = 09 = 7. Løs dem med et CAS

Læs mere

Projekt 9.1 Regneregler for stokastiske variable middelværdi, varians og spredning

Projekt 9.1 Regneregler for stokastiske variable middelværdi, varians og spredning Hvad er matematik? Projekter: Kaitel 9 Projekt 9 Regeregler for stokastiske variable middelværdi, varias og sredig Projekt 9 Regeregler for stokastiske variable middelværdi, varias og sredig Sætig : Regeregler

Læs mere

Arealer under grafer

Arealer under grafer HJ/marts 2013 1 Arealer under grafer 1 Arealer og bestemt integral Som bekendt kan vi bruge integralregning til at beregne arealer under grafer. Helt præcist har vi denne sætning. Sætning 1 (Analysens

Læs mere

Lys og gitterligningen

Lys og gitterligningen Fysik rapport: Lys og gitterligige Forfatter: Bastia Emil Jørgese.z Øvelse blev udført osdag de 25. jauar 202 samme med Lise Kjærgaard Paulse 2 - Bastia Emil Jørgese Fysik rapport (4 elevtimer), februar

Læs mere

vejer (med fortegn). Det vil vi illustrere visuelt og geometrisk for (2 2)-matricer og (3 3)-matricer i enote 6.

vejer (med fortegn). Det vil vi illustrere visuelt og geometrisk for (2 2)-matricer og (3 3)-matricer i enote 6. enote 5 enote 5 Determiater I dee enote ser vi på kvadratiske matricer. Deres type er altså for 2, se enote 4. Det er e fordel, me ikke absolut ødvedigt, at kede determiatbegrebet for (2 2)-matricer på

Læs mere

Differentiation af Logaritmer

Differentiation af Logaritmer Differentiation af Logaritmer Frank Nasser 11. juli 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45 Bogstavregning Formler... 6 Reduktion... 7 Ligninger... 8 Bogstavregning Side I bogstavregning skal du kunne regne med bogstaver og skifte bogstaver ud med tal. Formler En formel er en slags regne-opskrift,

Læs mere

Meningsmålinger KLADDE. Thomas Heide-Jørgensen, Rosborg Gymnasium & HF, 2017

Meningsmålinger KLADDE. Thomas Heide-Jørgensen, Rosborg Gymnasium & HF, 2017 Meigsmåliger KLADDE Thomas Heide-Jørgese, Rosborg Gymasium & HF, 2017 Idhold 1 Meigsmåliger 2 1.1 Idledig................................. 2 1.2 Hvorda skal usikkerhede forstås?................... 3 1.3

Læs mere

Matematisk Modellering 1 Hjælpeark

Matematisk Modellering 1 Hjælpeark Matematisk Modellerig Hjælpeark Kaare B. Mikkelse 2005090 3. september 2007 Idhold Formler 2 2 Aalyse af k ormalfordelte prøver 2 2. Modelcheck............................................ 2 2.2 Test af

Læs mere

Definition: Normalfordelingen. siges at være normalfordelt med middelværdi µ og varians σ 2, hvor µ og σ er reelle tal og σ > 0.

Definition: Normalfordelingen. siges at være normalfordelt med middelværdi µ og varians σ 2, hvor µ og σ er reelle tal og σ > 0. Repetitio: Normalfordelige Ladmåliges fejlteori Lektio Trasformatio af stokastiske variable - kkb@math.aau.dk http://people.math.aau.dk/ kkb/udervisig/lf13 Istitut for Matematiske Fag Aalborg Uiversitet

Læs mere

Om hvordan Google ordner websider

Om hvordan Google ordner websider Om hvordan Google ordner websider Hans Anton Salomonsen March 14, 2008 Man oplever ofte at man efter at have givet Google et par søgeord lynhurtigt får oplysning om at der er fundet et stort antal - måske

Læs mere

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Altså er f (f (1)) = 1. På den måde fortsætter vi med at samle oplysninger om f og kombinerer dem også med tidligere oplysninger. Hvis vi indsætter =

Læs mere

Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører.

Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører. Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører. A. Q B. R (sidelængden er 5, som er irrational) C. Q Opgave 2 A. 19 = 1 19 24 = 2 3 3 36 =

Læs mere

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Genezaret sø er ikke større, end at man i klart dagslys kan se til land, ligegyldigt hvor man er på søen. Rundt om søen er der

Læs mere

Projekt 1.3 Brydningsloven

Projekt 1.3 Brydningsloven Projekt 1.3 Brydigslove Når e bølge, fx e lysbølge, rammer e græseflade mellem to stoffer, vil bølge ormalt blive spaltet i to: Noget af bølge kastes tilbage (spejlig), hvor udfaldsvikle u er de samme

Læs mere

VIA læreruddannelsen Silkeborg. WordMat kompendium

VIA læreruddannelsen Silkeborg. WordMat kompendium VIA læreruddannelsen Silkeborg WordMat kompendium Bolette Fisker Olesen 25-11-2015 Indholdsfortegnelse Ligning... 2 Løs ligning... 2 WordMat som lommeregner... 4 Geometri... 4 Trekanter... 4 Funktioner...

Læs mere

Statistikkompendium. Statistik

Statistikkompendium. Statistik Statistik INTRODUKTION TIL STATISTIK Statistik er analyse af indsamlet data. Det vil sige, at man bearbejder et datamateriale, som i matematik næsten altid er tal. Derved får man et samlet overblik over

Læs mere

Brøkregning. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 24 Ekstra: 5 Point:

Brøkregning. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 24 Ekstra: 5 Point: Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Brøkregning Følgende gennemgås: Brøk typer Forlængning Forkortning Addition Subtraktion Blandede tal Multiplikation Division Heltal & Brøk Brøk & decimal & Procent

Læs mere

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172)

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172) Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side17) Opgave 1 Hvis sønnens alder er x år, så er faderens alder x år. Der går x år, før sønnen når op på x år. Om x år har faderen en alder på: x x

Læs mere

og Fermats lille Projekt 0.4 Modulo-regning, restklassegrupperne sætning ..., 44, 20,4,28,52,... Hvad er matematik? 3 ISBN

og Fermats lille Projekt 0.4 Modulo-regning, restklassegrupperne sætning ..., 44, 20,4,28,52,... Hvad er matematik? 3 ISBN Projekt 0.4 Modulo-regig, restklassegruppere sætig ( p 0, ) og Fermats lille Vi aveder moduloregig og restklasser mage gage om dage, emlig år vi taler om tid, om hvad klokke er, om hvor lag tid der er

Læs mere

Ligninger med reelle løsninger

Ligninger med reelle løsninger Ligninger med reelle løsninger, marts 2008, Kirsten Rosenkilde 1 Ligninger med reelle løsninger Når man løser ligninger, er der nogle standardmetoder som er vigtige at kende. Vurdering af antallet af løsninger

Læs mere

Afstandsformlerne i Rummet

Afstandsformlerne i Rummet Afstandsformlerne i Rummet Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Areal. Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO

Areal. Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO Areal Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO Det stammer fra Egypten og er ca. 3650 år gammelt. I Rhind Papyrus findes optegnelser, der viser, hvordan egypterne beregnede

Læs mere

3y MA, Steen Toft Jørgensen side 1/5 Helsingør Gymnasium. Definitioner, formler, sætninger og ideen i beviserne så det er muligt at huske beviserne.

3y MA, Steen Toft Jørgensen side 1/5 Helsingør Gymnasium. Definitioner, formler, sætninger og ideen i beviserne så det er muligt at huske beviserne. 3y MA, Stee Toft Jørgese side /5 Helsigør Gymasium Vektorregig i 3D Formålet er at skabe overblik over emet. Boge Mat3A af Jes Carstese, kapitel 3 og 4, side 83-5. Defiitioer, formler, sætiger og idee

Læs mere

Introduktion til uligheder

Introduktion til uligheder Itroduktio til uligheder, marts 0, Kirste Rosekilde Itroduktio til uligheder Dette er e itroduktio til ogle basale uligheder om det aritmetiske geemsit, det geometriske geemsit, det harmoiske geemsit og

Læs mere

Projekt 4.8 De reelle tal og 1. hovedsætning om kontinuerte funktioner

Projekt 4.8 De reelle tal og 1. hovedsætning om kontinuerte funktioner Projekter: Kapitel 4 Projekt 48 De reelle tal og hovedsætig om kotiuerte fuktioer Projekt 48 De reelle tal og hovedsætig om kotiuerte fuktioer Kotiuitet og kotiuerte fuktioer Ord som kotiuert og kotiuerlig

Læs mere

Noter om polynomier, Kirsten Rosenkilde, Marts Polynomier

Noter om polynomier, Kirsten Rosenkilde, Marts Polynomier Noter om polyomier, Kirste Rosekilde, Marts 2006 1 Polyomier Disse oter giver e kort itroduktio til polyomier, og de fleste sætiger æves ude bevis. Udervejs er der forholdsvis emme opgaver, mes der til

Læs mere

Lektion 6 Logaritmefunktioner

Lektion 6 Logaritmefunktioner Lektion 6 Logaritmefunktioner Den naturlige logaritmefunktion Andre logaritmefunktioner log() Regneregler Integration ln() =, ln(e) = ln(a b) = ln(a) + ln(b) ln(a r ) = r ln(a) d = ln + C En berømt grænseværdi

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Talfølger og -rækker

Talfølger og -rækker Da Beltoft og Klaus Thomse Aarhus Uiversitet 2009 Talfølger og -rækker Itroduktio til Matematisk Aalyse Zeos paradoks om Achilleus og skildpadde Achilleus løber om kap med e skildpadde. Achilleus løber

Læs mere

Reelle tal. Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler.

Reelle tal. Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler. Det første kapitel i grundbogen til Kolorit i 9. klasse handler om de reelle tal. Første halvdel af kapitlet har karakter af at være opsamlende i forhold til, hvad eleverne har arbejdet med på tidligere

Læs mere

Potens & Kvadratrod. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 22 Ekstra: 4 Point: Matematik / Potens & Kvadratrod

Potens & Kvadratrod. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 22 Ekstra: 4 Point: Matematik / Potens & Kvadratrod Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Potens & Kvadratrod Opgaver: Ekstra: Point: http://madsmatik.dk/ d.0-0-01 1/1 Potenser: Du har måske set udtrykket før eller måske 10 1. Begge to er det vi kalder

Læs mere

9. Binomialfordelingen

9. Binomialfordelingen 9. Biomialfordelige 9.. Gekedelse Hvert forsøg ka ku resultere i to mulige udfald; succes og fiasko. I modsætig til poissofordelige er atallet af forsøg edeligt. 9.. Model X : Stokastisk variabel, der

Læs mere

Projekt 3.2 Anlægsøkonomien i Storebæltsforbindelsen. Indhold. Hvad er matematik? 1 ISBN

Projekt 3.2 Anlægsøkonomien i Storebæltsforbindelsen. Indhold. Hvad er matematik? 1 ISBN Projekt 3.2 Alægsøkoomie i Storebæltsforbidelse Dette projekt hadler, hvorda økoomie var skruet samme, da ma byggede storebæltsforbidelse. Store alægsprojekter er æste altid helt eller delvist låefiasieret.

Læs mere

Induktion: fra naturlige tal til generaliseret skønhed Dan Saattrup Nielsen

Induktion: fra naturlige tal til generaliseret skønhed Dan Saattrup Nielsen 36 Induktion: fra naturlige tal til generaliseret skønhed Dan Saattrup Nielsen En artikel om induktion, hvordan er det overhovedet muligt? Det er jo trivielt! Bevis ved induktion er en af de ældste matematiske

Læs mere

Fra græsk matematik til DET GYLDNE SNIT

Fra græsk matematik til DET GYLDNE SNIT Fra græsk matematik til ET GYLNE SNIT ERIK VESTERGR 2 Erik Vestergaard www.matematiksider.dk Erik Vestergaard, august 2019. illedliste Side 3: istock.com/tupugato (uste af Pythagoras) Side 6: ttributed

Læs mere

Rumgeometri Side 1 af 20

Rumgeometri Side 1 af 20 Rumgeometi Side af Idhold. Puktmægde i ummet..... Lije i ummet..... Pla... Paametefemstillige fo e pla i ummet e givet ved... Fa ligig til paametefemstillig... Fa paametefemstillig til ligig..... Kugle

Læs mere

Regn med tallene. 1 Spil Væddeløbet. Du skal bruge Kuber. To terninger. Arbejdsark

Regn med tallene. 1 Spil Væddeløbet. Du skal bruge Kuber. To terninger. Arbejdsark Regn med tallene 1 Spil Væddeløbet Du skal bruge Kuber To terninger Arbejdsark 47 48 KG 2 Regn med lommeregner Du skal bruge Lommeregner Målebånd Stopur Vægt Arbejdsark 49 50 51 KG Værksted : Leg butik.

Læs mere

Cykelfysik. Om udveksling og kraftoverførsel

Cykelfysik. Om udveksling og kraftoverførsel Cykelfysik 1/7 Cykelfysik Om udvekslig og kaftoveføsel Idhold 2. Kaftoveføsel og abejde...2 3. Abejde ved cykelkøsel...4 4. Regeeksemple fo e acecykel...5 5. Det e hådt at køe op ad bakke...6 6. Simple

Læs mere

brøker basis+g brikkerne til regning & matematik preben bernitt

brøker basis+g brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik brøker basis+g preben bernitt brikkerne til regning & matematik brøker G ISBN: 978-87-92488-04 06 2. udgave som E-bog 202 by bernitt-matematik.dk Denne bog er beskyttet

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Noter om Kombinatorik 2, Kirsten Rosenkilde, februar

Noter om Kombinatorik 2, Kirsten Rosenkilde, februar Noter om Kombiatori, Kirste Roseilde, februar 008 1 Kombiatori Disse oter itroducerer ogle cetrale metoder som ofte beyttes i ombiatoriopgaver, og ræver et grudlæggede edsab til ombiatori (se fx Kombiatori

Læs mere

Sætning: Middelværdi og varians for linearkombinationer. Lad X 1,X 2,...,X n være stokastiske variable. Da gælder. Var ( a 0 + a 1 X a n X n

Sætning: Middelværdi og varians for linearkombinationer. Lad X 1,X 2,...,X n være stokastiske variable. Da gælder. Var ( a 0 + a 1 X a n X n Ladmåliges fejlteori Lektio 3 Estimatio af σ Dobbeltmåliger Geometrisk ivellemet Lieariserig - rw@math.aau.dk Istitut for Matematiske Fag Aalborg Uiversitet Repetitio: Middelværdi og Varias Sætig: Middelværdi

Læs mere

Statistik Lektion 7. Hypotesetest og kritiske værdier Type I og Type II fejl Styrken af en test Sammenligning af to populationer

Statistik Lektion 7. Hypotesetest og kritiske værdier Type I og Type II fejl Styrken af en test Sammenligning af to populationer Statistik Lektio 7 Hpotesetest og kritiske værdier Tpe I og Tpe II fejl Strke af e test Sammeligig af to populatioer 1 Tri I e Hpotesetest E hpotesetest består af 5 elemeter: I. Atagelser Primært hvilke

Læs mere

Posterne på løbet til Agitationskampagnen:

Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Pigerne: de nye piger på besøg Pigespejderne: de gamle piger Eventyrverdenen omkring posterne For at redde pigespejderne og perlerne skal pigerne igennem otte

Læs mere

Geometri med Geometer I

Geometri med Geometer I f Frans Kappel Øvre, Morsø Gymnasium Geometri med Geometer I Markeringspil: Klik på et objekt (punkt, linje, cirkel) for at markere det. Hvis du trykker Shift samtidig kan du markere flere objekter eller

Læs mere

DM02 opgaver ugeseddel 2

DM02 opgaver ugeseddel 2 DM0 opgaver ugeseddel af Fiona Nielsen 16. september 003 Øvelsesopgaver 9/9, 10/9 og 11/9 1. Vis, at 1 3 + 3 3 + 5 3 +... + (n 1) 3 = n 4 n. Omskriver til summationsformel: (i 1) 3 = n 4 n Bevis ved induktion

Læs mere

Uge 37 opgaver. Opgave 1. Svar : Starter med at definere sup (M) og inf (M) :

Uge 37 opgaver. Opgave 1. Svar : Starter med at definere sup (M) og inf (M) : Uge 37 opgaver Opgave Svar : a) Starter med at defiere sup (M) og if (M) : Kigge u på side 3 i kompedie og aveder aksiom (.3) Kotiuitetsaksiomet A = x i x 2 < 2 Note til mig selv : Har søgt på ordet (iequalities)

Læs mere

STATISTIKNOTER Simple normalfordelingsmodeller

STATISTIKNOTER Simple normalfordelingsmodeller STATISTIKNOTER Simple ormalfordeligsmodeller Jørge Larse IMFUFA Roskilde Uiversitetsceter Februar 1999 IMFUFA, Roskilde Uiversitetsceter, Postboks 260, DK-4000 Roskilde. Jørge Larse: STATISTIKNOTER: Simple

Læs mere

Matematikkens mysterier - på et obligatorisk niveau. 7. Ligninger, polynomier og asymptoter

Matematikkens mysterier - på et obligatorisk niveau. 7. Ligninger, polynomier og asymptoter Matematikkes mysterier - på et obligatorisk iveau af Keeth Hase 7. Ligiger, polyomier og asymptoter Hvad er e asymotote? Og hvorda fides de? 7. Ligiger, polyomier og asymptoter Idhold 7.0 Idledig 7.1 Udsag

Læs mere

Forslag til besvarelser af opgaver m.m. i ε-bogen, Matematik for lærerstuderende

Forslag til besvarelser af opgaver m.m. i ε-bogen, Matematik for lærerstuderende Forslag til besvarelser af opgaver m.m. i ε-boge, Matematik for lærerstuderede Dette er førsteudgave af opgavebesvarelser udarbejdet i sommere 008. Dokumetet ideholder forslag til besvarelser af de fleste

Læs mere

Matematik projekt 4. Eksponentiel udvikling. Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009. Underskrift:

Matematik projekt 4. Eksponentiel udvikling. Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009. Underskrift: Matematik projekt 4 Eksponentiel udvikling Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009 Underskrift: Teorien bag eksponentiel udvikling er som sådan meget enkel. Den har forskriften: B er vores begndelsesværdi

Læs mere

Dette er et godt forløb til den tidlige billedkunstundervisning, da eleverne skal beskæftige sig med grundlæggende male-

Dette er et godt forløb til den tidlige billedkunstundervisning, da eleverne skal beskæftige sig med grundlæggende male- 3. årgang 1-2 lektioner Læringsmål aglighed: Mulighed for tværf matematik Maleri og collage: Eleven kan anvende farvernes virkemidler til at skabe en bestemt stemning, og eleven har viden om farvelære.

Læs mere

Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning. John V Petersen

Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning. John V Petersen Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning John V Petersen Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning 2015 John V Petersen art-science-soul Indhold

Læs mere

Sandsynlighedsregning i biologi

Sandsynlighedsregning i biologi Om begrebet sadsylighed Sadsylighedsregig i biologi Hvis vi kaster e almidelig, symmetrisk terig, er det klart for de fleste af os, hvad vi meer, år vi siger, at sadsylighede for at få e femmer er 1/6.

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Inverse funktioner og Sektioner

Inverse funktioner og Sektioner Inverse funktioner og Sektioner Frank Nasser 15. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Frank Villa. 15. juni 2012

Frank Villa. 15. juni 2012 2 er irrationel Frank Villa 15. juni 2012 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som aonnerer på MatBog.dk. Se yderligere etingelser for rug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Introduktion til uligheder

Introduktion til uligheder Itroduktio til uligheder Dette er e itroduktio til ogle basale uligheder om det aritmetiske geemsit, det geometriske geemsit, det harmoiske geemsit og det kvadratiske geemsit. Først skal vi ved fælles

Læs mere

Den bedste dåse, en optimeringsopgave

Den bedste dåse, en optimeringsopgave bksp-20-15e Side 1 af 7 Den bedste dåse, en optimeringsopgave Mange praktiske anvendelser af matematik drejer sig om at optimere en variabel ved at vælge en passende kombination af andre variable. Det

Læs mere

Ledere Hold 2016-2017

Ledere Hold 2016-2017 Morgedages Ledere Hold - Et ambitiøst udvikligsforløb for ledertaleter - ka og vil jeg gå lederveje? Holstebro Kommue Hvorfor arbejde med ledertaletudviklig? Som et led i Holstebro Kommues politik om at

Læs mere

Bjørn Grøn. Analysens grundlag

Bjørn Grøn. Analysens grundlag Bjør Grø Aalyses grudlag Aalyses grudlag Side af 4 Idholdsfortegelse Kotiuerte og differetiable fuktioer 3 Differetial- og itegralregiges udviklig 5 3 Hovedsætiger om differetiable fuktioer 8 Opgaver til

Læs mere

Tal, funktioner og grænseværdi

Tal, funktioner og grænseværdi Tal, funktioner og grænseværdi Skriv færdig-eksempler der kan udgøre en væsentlig del af et forløb der skal give indsigt vedrørende begrebet grænseværdi og nogle nødvendige forudsætninger om tal og funktioner

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Procesorienteret. skrivning

Procesorienteret. skrivning Procesorienteret Dansk 84 skrivning Skriveprocessen kan være en hjælp til at tænke og samle sig, en erkendelsesform Når man skriver, hvad man tænker, finder man ud af hvad man mener I Norge har Stiftelsen

Læs mere

Praktisk info. Statistisk analyse af en enkelt stikprøve: kendt eller ukendt varians Sandsynlighedsregning og Statistik (SaSt) I tirsdags.

Praktisk info. Statistisk analyse af en enkelt stikprøve: kendt eller ukendt varians Sandsynlighedsregning og Statistik (SaSt) I tirsdags. Praktisk ifo Liste med rettelser og meigsforstyrrede trykfejl i DS på Absalo. Statistisk aalyse af e ekelt stikprøve: kedt eller ukedt varias Sadsylighedsregig og Statistik (SaSt) Helle Sørese Projekt

Læs mere

Secret Sharing. Olav Geil Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet email: olav@math.aau.dk URL: http://www.math.aau.dk/ olav.

Secret Sharing. Olav Geil Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet email: olav@math.aau.dk URL: http://www.math.aau.dk/ olav. 1 Læsevejledning Secret Sharing Olav Geil Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet email: olav@math.aau.dk URL: http://www.math.aau.dk/ olav September 2006 Nærværende note er tænkt som et oplæg

Læs mere

DATV: Introduktion til optimering og operationsanalyse, 2007. Følsomhed af Knapsack Problemet

DATV: Introduktion til optimering og operationsanalyse, 2007. Følsomhed af Knapsack Problemet DATV: Itroduktio til optimerig og operatiosaalyse, 2007 Følsomhed af Kapsack Problemet David Pisiger, Projektopgave 1 Dette er de første obligatoriske projektopgave på kurset DATV: Itroduktio til optimerig

Læs mere

Matematik B Klasse 1.4 Hjemmeopaver

Matematik B Klasse 1.4 Hjemmeopaver Matematik B Klasse 1.4 Hjemmeopaver 1) opgave 336, side 23 Opgaven går ud på at jeg skal finde ud af hvor gamle børnene højst kan være, når forældrene tilsammen er 65 år og de skal være 40 år ældre end

Læs mere