HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 16. juli 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 16. juli 2015"

Transkript

1 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 16. juli 2015 Sag 48/2015 Michael Eide, Flemming Sivertsen, Selskabet af 23. april 2008 A/S, Skælskør Bolig A/S i likvidation, Søren D. Andersen og Dan Terkildsen (advokat Dan Terkildsen for alle) mod Processelskabet af 28. august 2009 ApS (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Skifteretten i Århus den 10. marts 2014 og af Vestre Landsrets 1. afdeling den 20. august I påkendelsen har deltaget tre dommere: Niels Grubbe, Marianne Højgaard Pedersen og Jens Peter Christensen. Påstande De kærende, Michael Eide m.fl., har nedlagt påstand om, at Vestre Landsrets kendelse ophæves, og at sagen hjemvises til Skifteretten i Århus med henblik på, at der afsiges konkursdekret over indkærede, Processelskabet af 28. august 2009 ApS, subsidiært at sagen hjemvises til skifteretten med henblik på en stillingtagen til, om de øvrige konkursbetingelser er opfyldt. Processelskabet af 28. august 2009 ApS har påstået stadfæstelse.

2 - 2 - Sagsfremstilling Denne kæresag angår, om et krav på tilkendte sagsomkostninger i en afvist og efterfølgende genanlagt sag har den fornødne klarhed til at kunne danne grundlag for afsigelse af et konkursdekret. Den oprindelige erstatningssag I 2007 anlagde Århus Pantebrevsfirma A/S sag mod de kærende i denne sag med påstand om betaling af i alt ca. 32 mio. kr. i erstatning. Kravet var baseret på de kærendes påståede ansvar i forbindelse med, at et selskab ved navn Abaris Ejendomme A/S foranledigede, at Århus Pantebrevsfirma købte og videresolgte pantebreve, der senere viste sig at være værdiløse. Århus Pantebrevsfirma gik konkurs i Konkursboet ønskede ikke at fortsætte sagen og meddelte boets kreditorer, at de havde ret til at indtræde i sagen i medfør af konkurslovens 137. Advokat Poul Holmgård var kreditor og ønskede at videreføre sagen. Ved transporterklæring af 15. september 2009 transporterede Poul Holmgård eventuelle krav, der måtte komme ud af sagen, til Processelskabet af 28. august 2009 ApS ( Processelskabet ). De kærende bestred, at Processelskabet havde partsevne, og påstod sagen afvist. Ved Retten i Næstveds kendelse af 1. oktober 2010 blev de kærendes påstand om afvisning ikke taget til følge. Kendelsen blev indbragt for Østre Landsret. For landsretten påstod Processelskabet stadfæstelse, subsidiært at Processelskabet kun kunne anses for at have partsevne, hvis advokat Poul Holmgård indestod som selvskyldnerkautionist for selskabets opfyldelse af sine forpligtelser under erstatningssagen. I landsrettens kendelse af 5. november 2010 hedder det bl.a.: Landsretten lægger til grund, at Poul Holmgaard ejer alle anparter i selskabet, at det har retssagsførelse som formål, og at selskabets kapital i det hele er afhængig af sagernes udfald. Landsretten finder, at formålet med advokat Holmgaards overdragelse af fordringen til indkærede hovedsagelig havde til formål at fritage ham for eventuelle sagsomkostninger i forbindelse med det senere sagsanlæg. Overdragelsen findes dermed at have haft til formål at omgå retsplejelovens regler om sagsomkostninger, og indkæredes subsidiære påstand tages herefter til følge.

3 - 3 - Erstatningssagen var oprindelig berammet til syv retsdage i september 2013, og der var udarbejdet en ekstrakt på ca sider. Processelskabet overholdt imidlertid ikke fristen for indgivelse af påstandsdokument. Retten i Næstved afviste derfor sagen den 13. september Den 1. oktober 2013 genanlagde Processelskabet erstatningssagen. Den 22. oktober 2013 stadfæstede Østre Landsret Retten i Næstveds beslutning om at afvise erstatningssagen. Den 31. oktober 2013 traf Retten i Næstved afgørelse om at pålægge Processelskabet at betale i alt kr. i sagsomkostninger til de kærende som følge af afvisningen af erstatningssagen. Landsretten stadfæstede denne omkostningsafgørelse den 5. december Den 10. december 2013 afgav Processelskabet modregningserklæring over for de kærendes krav på sagsomkostninger, således at kravet blev modregnet i Processelskabets påståede erstatningskrav under den genanlagte erstatningssag. Konkurssagen (kæresagen) Den 6. februar 2014 indgav de kærende konkursbegæring mod Processelskabet med henvisning til Østre Landsrets afgørelse om sagsomkostninger af 5. december Ved brev af 18. februar 2014 erkendte ansvarsforsikringsselskaberne for advokat Thomas Rask, Codan og HDI Gerling, over for Processelskabet, at advokat Thomas Rask havde handlet erstatningspådragende ved ikke rettidigt at have indgivet påstandsdokument i erstatningssagen, men afviste foreløbigt at udbetale noget beløb. Af brevet fremgår bl.a.: 1. Det anerkendes, at advokat Thomas Rask har begået en ansvarspådragende forsømmelse ved forsinket indgivelse af påstandsdokument. 2. Advokat Thomas Rask har derfor pådraget sig erstatningsansvar for det tab, som Processelskabet af 28. august 2009 endeligt måtte lide. 4. Forsikringssummen i Codan udgør kr kr. Forsikringssummen i HDI Gerling udgør kr. 5. Codan og HDI Gerling anerkender, at kravet er dækket under de respektive ansvarsforsikringer og tiltræder, at der foreligger dobbeltforsikring.

4 Dobbeltforsikring indebærer, at begge forsikringer hæfter lige (idet summerne har samme størrelse), og at den samlede forsikringsdækning i tilfælde af et tab på 5 mio. kr. eller derover udgør i alt 5 mio. kr. (med fradrag af selvrisiko). 7. Det anerkendes ikke, at der er godtgjort et tab ud over de meromkostninger, som genanlæggelsen har udløst. Den foreliggende omkostningsgodtgørelse er udtryk for, at Processelskabet har tabt den anlagte erstatningssag. Hvis det imidlertid er det rigtige materielle resultat, så er omkostningsafgørelsen alene en konsekvens af, at selskabet har anlagt sagen med urette. Hvis Processelskabet taber den genanlagte sag vil det således være godtgjort, at udeblivelsen ikke har forårsaget et selvstændigt tab (ud over retsafgift for at genanlægge sag). Hertil kommer, at sagsomkostningerne i den genanlagte sag vil blive fastsat med hensyntagen til allerede tilkendte sagsomkostninger Kun hvis der ved den endelige afgørelse bliver tale om en højere samlet omkostningsbyrde for Processelskabet sammenlignet med de sagsomkostninger, der i alle tilfælde var blevet fastsat, hvis ikke sagen var blevet afvist,, vil der kunne konstateres et tab, der skal dækkes. Ved kendelse af 10. marts 2014 nægtede Skifteretten i Århus at fremme konkursbegæringen mod Processelskabet. I skifterettens kendelse hedder det bl.a.: Processelskabet af 28. august 2009 ApS er ved en endelig og eksigibel omkostningsafgørelse pålagt at betale de i konkursbegæringen anførte beløb til konkursrekvirenterne og har erkendt, at selskabet ikke har likviditet til at betale beløbene på nuværende tidspunkt. Processelskabet har imidlertid forud for indleveringen af konkursbegæringen afgivet modregningserklæring over for rekvirenterne med et krav, som der forud for konkursbegæringens indgivelse er anlagt sag om ved Retten i Næstved. Modkravet er til en vis grad sandsynliggjort for skifteretten via sagens oplysninger, herunder processelskabets oplysninger i sit processkrift og via forklaringen for advokat Thomas Rask. Rekvirenterne har ikke under konkurssagen villet forholde sig til modkravets materielle indhold. Efter karakteren af rekvirenternes krav og baggrunden herfor, og da dette krav har meget nær tilknytning til det modkrav, som processelskabet har anlagt sag om, findes rekvirenternes krav ikke at have en sådan klarhed, at dette kan danne grundlag for, at der afsiges konkursdekret over Processelskabet af 28. august 2009 ApS. Rekvirenternes begæringer herom nægtes derfor fremme. Ved dekret af 26. maj 2014 blev advokat Poul Holmgård erklæret konkurs.

5 - 5 - Skifterettens kendelse af 10. marts 2014 om ikke at fremme konkursbegæringen mod Processelskabet blev påkæret til Vestre Landsret, der ved kendelse af 20. august 2014 stadfæstede kendelsen. Af landsrettens kendelse (UfR 2014, side 3461) fremgår bl.a.: Erstatningssagen er den 1. oktober 2013 genanlagt ved byretten, og det følger af Højesterets kendelse af 3. februar 2000 gengivet i Ugeskrift for Retsvæsen 2000, side 1083, at de to sager herefter i en situation som den foreliggende, hvor en retssag afvises som følge af, at sagsøgeren ikke overholder en af retten fastsat frist for afgivelse af et processkrift, og hvor retssagen derefter anlægges på ny, skal betragtes som en helhed for så vidt angår spørgsmålet om sagsomkostninger. Heraf følger, at omkostningsafgørelsen i den genanlagte sag bør træffes under hensyn til de omkostninger, som er tilkendt, henholdsvis pålagt, i den afviste sag, og med udgangspunkt i, at konsekvenserne af afvisningen alene bør være, at sagsøgte alene skal have godtgjort sine eventuelle merudgifter i forbindelse med afvisningen. Merudgifterne for de kærende som følge af afvisningen er usikre. De må efter sagens oplysninger under alle omstændigheder anses for begrænsede og kan ikke antages at overstige et beløb, som indkærede er i stand til at betale. Afgørelsen om sagsomkostninger i forbindelse med afvisningen er først truffet efter, at sagen var anlagt på ny. På denne baggrund og efter oplysningerne om retssagens karakter og forløb i øvrigt finder landsretten, at kravet på sagsomkostninger ikke har den fornødne klarhed til at kunne danne grundlag for afsigelse af konkursdekret. Landsretten stadfæster derfor byrettens kendelse. Den genanlagte erstatningssag Efter at konkurssagen er indbragt for Højesteret, har Retten i Næstved ved dom afsagt den 2. marts 2015 på ny afvist den af Processelskabet anlagte erstatningssag. Sagen blev behandlet under medvirken af tre dommere. I dommen hedder det bl.a.: Østre Landsret har ved kendelse af 5. november 2010 i den tidligere sag (BS 3067/2007) bestemt, at det er en betingelse for, at Processelskabet kan indtræde i Poul Holmgårds krav, at Poul Holmgård indestår som selvskyldnerkautionist for selskabets opfyldelse af sine forpligtelser under sagen. Den af Processelskabet anlagte sag i BS 3067/2007 blev afvist som følge af for sen indgivelse af påstandsdokument. Sagen er genanlagt på identisk grundlag af Processelskabet. Uanset at der ikke formelt er truffet afgørelse i nærværende sag om, at Poul Holmgård skal indestå som selvskyldnerkautionist som anført af Østre Landsret, er hensynene bag dette krav også gældende i nærværende sag. Kim Rasmussen og Line Bjørklund udtaler herefter:

6 - 6 - Det bemærkes herved, at det beror på Processelskabets forhold, at den anlagte sag BS- 3067/2007 blev afvist, ligesom det beror på Poul Holmgårds eget valg, at transportere sit krav til Processelskabet. Da kurator har meddelt, at boet ikke vil indtræde i selvskyldnerkautionen, er betingelsen for, at Processelskabet kan føre sagen ikke opfyldt, og vi tager derfor de sagsøgtes påstand om afvisning af sagen til følge. Poul Holmgård er erklæret personlig konkurs. En fornyelse af et tilsagn om omkostningshæftelse i nærværende sag, kan derfor ikke føre til et andet resultat. Lene Sigvardt udtaler: Poul Holmgård har i processkrift som ovenfor anført erklæret, at den i sag 3067/2007 afgivne selvskyldnerkaution tillige skal være gældende i nærværende sag. Det er således ikke fornødent at retten tager stilling til, om selvskyldnerkautionen forud for denne bindende proceserklæring måtte kunne anses for at være gældende også i denne sag, som antaget af de sagsøgte. Poul Holmgårds konkurs er uden betydning for retsvirkningen af selvskyldnerkationen, og de sagsøgtes muligheder for at påberåbe sig kautionsforpligtelsen over for Poul Holmgårds konkursbo eller Poul Holmgård personligt, er således ikke afhængige af, om Poul Holmgårds konkursbo indtræder i forpligtelsen. De sagsøgtes retsstilling ses dermed ikke forringet i forhold til den situation, om Poul Holmgård som kreditor var indtrådt i retssagen i stedet for Processelskabet, og Poul Holmgård ville ikke, som gjort gældende af de sagsøgte, være afskåret fra som skyldner at videreføre sagen, jf. konkurslovens 138, i tilfælde af at konkursboet afstod herfra. Jeg finder derfor, at der ikke kan indfortolkes i Østre Landsrets kendelse af 5. november 2010, at det er en betingelse for Processelskabets fortsatte partsevne, at Poul Holmgårds konkursbo nu indtræder i selvskyldnerkautionsforpligtelsen. Under henvisning hertil og således som de sagsøgtes påstande er formuleret, stemmer jeg for, at Processelskabets påstand om frifindelse for afvisningspåstanden tages til følge. Der afsiges dom efter stemmeflertallet. Processelskabet skal efter sagens udfald betale sagens omkostninger. Det bemærkes herved, at omkostningsafgørelsen må træffes under hensyntagen til de omkostninger, der er pålagt under den tidligere sag, og således at omkostningerne i nærværende sag fastsættes til merudgifterne i denne sag. Retten i Næstved fastsatte de kærendes samlede merudgifter ved sagens genanlæggelse til i alt kr. Processelskabet har inden eksekutionsfristens udløb indbragt Retten i Næstveds dom for Østre Landsret, hvor sagen fortsat verserer. Anbringender Michael Eide m.fl. har anført bl.a., at spørgsmålet om, hvordan retten i den genanlagte erstatningssag måtte vælge at fastsætte sagsomkostningerne, ikke ændrer på det forhold, at der på

7 - 7 - nuværende tidspunkt i kraft af Østre Landsrets omkostningsafgørelse af 5. december 2013 foreligger en endelig afgørelse, som har den fornødne klarhed til at kunne danne grundlag for afsigelse af et konkursdekret. Følges landsrettens afgørelse, vil det indebære, at tilkendte sagsomkostninger i en afvist sag aldrig kan danne grundlag for tvangsfuldbyrdelse, hvis sagen efterfølgende genanlægges. Herved vil de retsvirkninger, der er knyttet til afvisning af en sag, og som har til formål at fremme en hensigtsmæssig procesførelse, være relativt begrænsede. Resultatet skaber endvidere en ubalance mellem sagsøger og sagsøgte i udeblivelsestilfælde. Sagsøger påføres ingen reel risiko for at blive pålagt sagsomkostninger. Sagsøgte kan begære sagen genoptaget, men det kræver typisk sikkerhedsstillelse for sagsomkostninger. Heller ikke skifterettens begrundelse for at nægte fremme af konkursbegæringen mod Processelskabet er holdbar. Processelskabets påståede modkrav angår et erstatningskrav i en sag med en ekstrakt på sider, som var berammet over syv retsdage. Sagen er omfangsrig og kompleks, og kravet mod de kærende er baseret på vidt forskellige synspunkter. Et sådant krav kan pr. definition ikke have den fornødne klarhed til at kunne anvendes til modregning. Det giver derfor ikke mening at forholde sig til kravet under en konkursproces. Når rekvirenternes krav er fastslået ved endelig retskraftig afgørelse, og det ikke er tilfældet for modkravet, er det i øvrigt uden betydning, om kravene kan siges helt eller delvist at udspringe af samme retsforhold. Det forhold, at den genanlagte erstatningssag nu i første instans på ny er afvist, understøtter, at Processelskabets påståede modkrav ikke har en sådan klarhed, at det kan anvendes til modregning. Der er ikke noget krav mod advokat Thomas Rasks forsikringsselskaber, som rekvirenterne kan indtræde i, idet forsikringsselskaberne har afvist dækning af sagsomkostningsbeløbet med henvisning til, at der ikke er dokumenteret et tab. Får rekvirenterne ret i, at kravet på sagsomkostninger kan danne grundlag for tvangsfuldbyrdelse, bør sagen hjemvises til skifteretten med henblik på afsigelse af konkursdekret. Processelskabet erkendte allerede ved skifterettens behandling af sagen, at selskabet ikke har likviditet til at betale sagsomkostningsbeløbet. Dette understøttes af Processelskabets egne oplys-

8 - 8 - ninger, hvorefter selskabets betalingsevne er afhængig af, hvordan en række sager, hvis udfald i bedste er usikkert, falder ud. Processelskabet af 28. august 2009 ApS har anført bl.a., at de kærendes formål med konkursbegæringen alene er at få bremset den ved Østre Landsret verserende retssag, hvilket ikke er en beskyttelsesværdig interesse i forbindelse med indgivelse af en konkursbegæring. Retsstillingen er desuden entydigt fastlagt ved UfR 2000, side 1083 H. Heraf følger, at to retssager, hvor den første afvises som følge af, at sagsøgeren ikke overholder en af retten fastsat frist for afgivelse af processkrift, og hvor retssagen derefter anlægges på ny, skal betragtes som en helhed, for så vidt angår spørgsmålet om sagsomkostninger. Ved gennemførelse af den genanlagte retssag med et positivt udfald for indkærede og med tilkendelse af et omkostningsbeløb, der mindst svarer til de pålagte omkostninger i den afviste sag, kan man ikke risikere, at Processelskabet er blevet erklæret konkurs på grundlag af et krav, der senere viser sig ikke at bestå. Det er uden betydning for sagen, at Retten i Næstved har afvist den genanlagte erstatningssag. Dommen er oplagt forkert og er anket inden eksekutionsfristens udløb. Det er med god grund, at Højesteret har fastslået, at retsstillingen er forskellig for sagsøger og sagsøgte i udeblivelsestilfælde. At sagsøgte udebliver med sædvanlig udeblivelsesvirkning som resultat, således at sagen kun kan genoptages mod sikkerhedsstillelse, er ganske almindeligt forekommende. Derimod er det ret usædvanligt, at en sagsøger får en sag afvist på grund af forsømmelse fra en advokats side, og at der i samme forbindelse pålægges den pågældende sagsøger et millionbeløb i sagsomkostninger. På insolvensområdet er der endvidere fast retspraksis for, at konkursdekret ikke afsiges på grundlag af krav, selv hvor der foreligger et eksigibelt grundlag, når der som her på seriøst grundlag føres retssag om et modkrav. Det gælder især, hvor der er tale om konnekse krav, og hvor modkravet (Processelskabets erstatningskrav) langt overstiger de kærendes krav på sagsomkostninger.

9 - 9 - Processelskabet er et solvent selskab. Når Højesteret frem til, at rekvirenternes omkostningstilgodehavende kan danne grundlag for tvangsfuldbyrdelse, må sagen hjemvises til skifteretten med henblik på en vurdering af, om de øvrige konkursbetingelser er opfyldt. Retsgrundlag I Højesterets dom af 3. februar 2000 (UfR ) hedder det bl.a.: I et tilfælde hvor en retssag afvises som følge af, at sagsøgeren ikke overholder en af retten fastsat frist for afgivelse af et processkrift, og hvor retssagen derefter anlægges på ny, bør de to sager betragtes som en helhed for så vidt angår spørgsmålet om sagsomkostninger. Heraf følger, at omkostningsafgørelsen i den genanlagte sag bør træffes under hensyn til de omkostninger, som er tilkendt, henholdsvis pålagt, i den afviste sag, og med udgangspunkt i, at konsekvenserne af afvisningen alene bør være, at sagsøgte skal have godtgjort sine eventuelle merudgifter i forbindelse med afvisningen. Højesterets begrundelse og resultat Indkærede er ved Retten i Næstveds afgørelse af 31. oktober 2013 pålagt at betale i alt kr. i sagsomkostninger til de kærende i en erstatningssag, der blev afvist på grund af, at indkæredes advokat ikke rettidigt indgav påstandsdokument. Østre Landsret stadfæstede den 5. december 2013 denne afgørelse. Erstatningssagen blev imidlertid genanlagt kort tid efter afvisningen og verserer fortsat. Henset hertil samt til, at omkostningsbeløbet ikke vil skulle betales, hvis erstatningssagen gennemføres med et for Processelskabet positivt udfald, jf. herved Højesterets dom UfR , tiltræder Højesteret, at de kærendes krav på sagsomkostninger ikke har den fornødne klarhed til at kunne danne grundlag for at erklære Processelskabet konkurs. Thi bestemmes: Landsrettens kendelse stadfæstes.

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 Sag 72/2016 Advokat Dan Terkildsen (selv) mod Processelskabet af 28. august 2009 ApS (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 16. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 16. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 16. november 2017 Sag 291/2016 (2. afdeling) Advokat Dan Terkildsen, Michael Eide, Revisor Flemming Sivertsen, Selskabet af 23. april 2008 ApS (tidligere Plen 10

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 Sag 141/2014 (2. afdeling) A (advokat Rasmus Thusgaard, beskikket) mod S under konkurs (advokat Rune Derno) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. februar 2016 Sag 172/2015 Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network (advokat Anders Rynkebjerg) mod Mathiesen A/S (advokat Ulrik Bayer) og Sag 173/2015

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst. D O M afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1033 15 A (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj) mod C (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 Sag 257/2014 Per Munk Larsen (advokat Claus Guldbrand) mod Signe Fisker (advokat Jørgen Lykkegård) I tidligere instanser er der truffet beslutning

Læs mere

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE 2. SEPTEMBER 2010 HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE Højesteret har i en ny kendelse endeligt afgjort spørgsmålet om, hvorvidt sagsøger ved allerede i stævningen at angive de medarbejdere

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 A (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 245/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Lise Herup Rosenkilde, Jette Holm Olesen, Heine Lund og Niels Frøik (advokat Jacob Goldschmidt)

Læs mere

D O M. afsagt den 10. april 2015 af Vestre Landsrets 16. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Stig Glent-Madsen og Eva Skov (kst.

D O M. afsagt den 10. april 2015 af Vestre Landsrets 16. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Stig Glent-Madsen og Eva Skov (kst. D O M afsagt den 10. april 2015 af Vestre Landsrets 16. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Stig Glent-Madsen og Eva Skov (kst.)) i ankesag V.L. B 0664 14 Grundejerforeningen Planetbyen (advokat Michael Kjær

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 21. september 2011.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 21. september 2011. København, den 10. april 2013 Sagsnr. 2011-3815/6KR/TRA/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Selskab ApS klaget over indklagede. Sagens tema: Selskab ApS klager over indklagedes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 108/2008 (1. afdeling) Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod FOA - Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten

Læs mere

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. 1 Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 20/8 2009, at en erklæring fra skatteyderens revisor konstituerede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 246/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Rasmus Køjborg, Vagn Olsen, Anna Brændstrup, Jane Skouv Lapain, Pia Lundø, Henriette Fromberg,

Læs mere

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0524 15 Handrupgaard Grundejerforening v/ formand Knud

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. september 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. september 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. september 2010 Sag 121/2008 (1. afdeling) Panda Service & Holding ApS under konkurs ved kurator, advokat Finn Mejnertsen mod Jyske Bank A/S (advokat Jess Thiersen)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING 28. FEBRUAR 2013 LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING I en sag om pensionsforsikring har Østre Landsret taget stilling til principper vedrørende tilbud og accept om antagelse

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. København, den 12. september 2012 J.nr. 2011-02-0350/SAF/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. Sagens tema: Advokat A, der var advokat for

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-2904/MKJ 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang Dækning af udgifter til advokatbistand Hjemmel og klageadgang 2010 Inden for den private forsikringsret har det længe været praksis, at nødvendige og rimelige advokatudgifter i personskadesager erstattes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 Sag 131/2015 SKAT (Kammeradvokaten ved advokat Rune Derno) mod A (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Fogedretten i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 Sag 195/2010 Kroma A/S (advokat Christa Westergaard) mod Snaptun Frysehus A/S (advokat Michael Bach Jensen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012 Sag 106/2012 A under konkurs ved kurator advokat Jan Poulsen mod B (advokat Hanne Bruun Jacobsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Skifteretten

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

Sagsøger har påstået Advokatnævnets kendelse af 28. maj 2014 ophævet, subsidiært formildelse af sanktionen.

Sagsøger har påstået Advokatnævnets kendelse af 28. maj 2014 ophævet, subsidiært formildelse af sanktionen. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. maj 2015 i sag nr. BS 38A-2999/2014: [Indklagede] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen,

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE

PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE 23. MAJ 2011 PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE Østre Landsret har i en principiel dom om forældelse givet forsikringsselskabet og Patientskadeankenævnet medhold i, at den 10- årige

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 Sag 79/2014 A og B (advokat Peter Vilsøe) kærer afgørelse om nægtelse af genoptagelse i sagen: C (advokat Lars Langkjær) mod D (selv) I tidligere

Læs mere

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre.

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre. København, den 23. september 2013 Sagsnr. 2011-5139/SAF/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A. Sagens tema: Klager, der var mor til en pige, som

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016 K E N D E L S E om sagsomkostninger i sagen DitoBus Servicetrafik A/S (advokat Thomas Thorup Larsen og advokat Cecilie Hald Andersen,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. januar 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. januar 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. januar 2016 Sag 64/2015 (2. afdeling) Domstolsstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Jacob Pinborg) mod Realkredit Danmark A/S (advokat Henrik Løbger) I tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0342007 - CMJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 18. marts 2016 af Østre Landsrets 12. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Henrik Gam og Kim Lundgaard Hansen (kst.)). 12. afd. nr.

Læs mere

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Forbrugeren var berettiget til at ophæve købet af mangelfuld telefon, fordi den erhvervsdrivende ikke havde afhjulpet manglerne inden for rimelig tid.

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. København, den 12. november 2013 Sagsnr. 2011-2663/CHN/LOV 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen.

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-3739/CSI 7. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37558/2018 HJR (1. afdeling) A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afvisning af en anmodning om fri proces i en sag om

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 Sag 64/2016 A og B (advokat Michael E. Hansen for begge) mod Boet efter C ved D og E (advokat Mogens Vinther) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 345/2011 Foreningen "Watzerath Parken c/o Flemming Johnsen (advokat Lars Kjeldsen) mod Global Wind Power A/S, Global Wind Power Invest A/S og Global

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 3. oktober 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 3. oktober 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 3. oktober 2012 Sag 156/2011 (2. afdeling) De Samvirkende Købmænd (DSK) (advokat Håkun A. Djurhuus) mod Natur- og Miljøklagenævnet (tidligere Naturklagenævnet) (kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 K E N D E L S E Platech Arkitekter ved arkitekt Egon Majlund (selv) mod Rødding Kommune (advokat

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM TILBAGEBETALING AF UBERETTI- GET ERSTATNING

HØJESTERETSDOM OM TILBAGEBETALING AF UBERETTI- GET ERSTATNING 14. MAJ 2012 HØJESTERETSDOM OM TILBAGEBETALING AF UBERETTI- GET ERSTATNING Højesteret har i en ny dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt havde fået udbetalt erstatning fra arbejdsskadeforsikringen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (Skive Renovation 4-S) (advokat Tina

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015 Sag 232/2014 Jan Laugesen (selv) mod Københavns Kommune Center for Parkering (advokat Anders Valentiner-Branth) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 4. juni 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 4. juni 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 4. juni 2013 Sag 54/2013 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Troels Lind Pedersen, beskikket) og T2 (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM WHIPLASH - ERHVERVSUDYG- TIGHEDSFORSIKRING - BEVIS

NY HØJESTERETSDOM OM WHIPLASH - ERHVERVSUDYG- TIGHEDSFORSIKRING - BEVIS 7. MARTS 2011 NY HØJESTERETSDOM OM WHIPLASH - ERHVERVSUDYG- TIGHEDSFORSIKRING - BEVIS Højesteret har den 19. januar 2011 afsagt dom om forsikringsdækning af en whiplash skade henhold til en erhvervsudygtighedsforsikring.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 Sag 113/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod Ringsted Kommune (selv) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 21.

Læs mere

D O M. Afsagt den 26. september 2014 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Tuk Bagger, Karen Hald og Ina Darby Iwersen (kst.)).

D O M. Afsagt den 26. september 2014 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Tuk Bagger, Karen Hald og Ina Darby Iwersen (kst.)). D O M Afsagt den 26. september 2014 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Tuk Bagger, Karen Hald og Ina Darby Iwersen (kst.)). 7. afd. nr. B-3286-13: Dansk Metalarbejderforbund s.m.f. A (advokat

Læs mere

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Den Sociale Ankestyrelse havde oplyst, at det er den overvejende hovedregel i sager om anerkendelse af en arbejdsskade at hjemvise spørgsmålet om ménfastsættelse

Læs mere

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse

Læs mere

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003.

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. (Årsberetning 2003) Højesterets dom af 8. december 2003. En patient blev opereret for en nedgroet negl

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 31. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 31. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 31. august 2011 Sag 362/2010 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat C. A. Fabritius Tengnagel, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 Sag 149/2016 NT 2014 ApS (advokat Søren Bagger) mod Region Syddanmark (advokat Kim Trenskow) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. juni 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. juni 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. juni 2014 Sag 46/2014 A/B Bangsbohus i likvidation kærer Østre Landsrets 16. afdelings kendelse af 19. december 2013, hvorved Sø- og Handelsrettens skifteafdelings

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. marts 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. marts 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. marts 2010 Sag 518/2007 (2. afdeling) A og B (advokat René Knudsen, beskikket for begge) mod Den Jyske Sparekasse (advokat Jens Steensgaard) I tidligere instanser

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. juni 2013 i sag nr. mod Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Indledning Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, krav på tabt

Læs mere

Udvalgte bestemmelser fra lov nr. 538 af 8. juni 2006

Udvalgte bestemmelser fra lov nr. 538 af 8. juni 2006 Retsplejeloven pr. 1. januar 2007 Udvalgte bestemmelser fra lov nr. 538 af 8. juni 2006 Kapitel 1 - Retterne 14. Sø- og Handelsretten, der har sit sæde i København, består af en præsident, 2 vicepræsidenter

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A..

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.. København, den 11. marts 2008 J.nr.02-0401-07-2169 bj-jm K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.. Sagens tema: Klagen vedrører advokatens adfærd i forbindelse med oprettelse

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004 K E N D E L S E Banverket (advokat Anette Ryde, København) mod Nordjyske Jernbaner A/S (advokat

Læs mere

Erstatningsfonden. side 2. Det Danske Advokatsamfunds Fond side 3. Birthe Daells Fond side 4. Understøttelsesfonden.. side 5

Erstatningsfonden. side 2. Det Danske Advokatsamfunds Fond side 3. Birthe Daells Fond side 4. Understøttelsesfonden.. side 5 Beretninger fra fonde under Advokatsamfundet 2011-2012 Erstatningsfonden. side 2 Det Danske Advokatsamfunds Fond side 3 Birthe Daells Fond side 4 Understøttelsesfonden.. side 5 Sagfører H. Toftkilds L

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 Sag 140/2014 (1. afdeling) A (advokat Michael Christiani Havemann, beskikket) mod AIG Europe Dansk Filial af AIG Europe Limited United Kingdom (advokat

Læs mere

DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE

DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE 28. AUGUST 2012 DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE En ny dom fastslår, at der er tale om omgåelse af de regler, der gælder for retshjælpsforsikring, såfremt advokat og klient indgår aftale om, at

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 Sag 135/2014 A (advokat Svend-Aage Dreist Hansen, beskikket) mod Faxe Vandforsyning A/S (advokat Sten Corfix Jensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Sfl 27, stk. 1, nr. 8, særlige omstændigheder

Sfl 27, stk. 1, nr. 8, særlige omstændigheder Indsat ved lov nr. 427 af 6. juni 2005. Det fremgår af de specielle bemærkninger til bestemmelsen i lovforslag nr. 110 af 24. februar 2005, at bestemmelsen er en videreførelse af skattestyrelseslovens

Læs mere

Omgørelse inddragelse af nye parter i omgørelsen TfS 39863.

Omgørelse inddragelse af nye parter i omgørelsen TfS 39863. 1 Omgørelse inddragelse af nye parter i omgørelsen TfS 39863 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret har ved en dom af 1. april 2009 stadfæstet Landsskatterettens kendelse ref. i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 28. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 28. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 28. april 2016 Sag 152/2015 Kurator, advokat Michael Serring, kærer Østre Landsrets afgørelse om afvisning af kære af Sø- og Handelsrettens skifterets afgørelse

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over Advokatfirma A, Aarhus C.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over Advokatfirma A, Aarhus C. København, den 27. juni 2014 Sagsnr. 2013-3301/LSK 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over Advokatfirma A, Aarhus C. Sagens tema: Klager har klaget over Advokatfirma

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 Sag 93/2015 Jan Aage Jeppesen (advokat Hans Mogensen) mod Bent Jensen (advokat K.L. Németh) og Gyldendal Nordisk Forlag A/S (advokat Martin Dahl Pedersen)

Læs mere

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen)

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) Kendelse af 20. marts 1996. 95-39.865. En fond anset for at være erhvervsdrivende. Lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) I skrivelse af 5. maj 1995 har advokat

Læs mere

D O M V.L. B 2669 12. Påstande. A, har nedlagt følgende påstande:

D O M V.L. B 2669 12. Påstande. A, har nedlagt følgende påstande: D O M afsagt den 8. juni 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Helle Krogager Rasmussen (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 2669 12 A (advokat Jesper Håkonsson, Horsens)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001 K E N D E L S E Forlaget Magnus A/S (advokat Erik Bertelsen, Århus) mod Told- og Skattestyrelsen

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 113/2015 Dansk Ejendoms Analyse ved Tue Ulrich Hansen kærer afgørelse i sagen: Claus Wede (advokat Jakob Vinding) mod Søren Visnek (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2016 Sag 1/2016 A (advokat Gert Drews) mod X Holding ApS (advokat Christian Riewe) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Skifteretten i Sønderborg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. november 2017 Sag 95/2017 (1. afdeling) A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Anders Vangsø Mortensen) I tidligere

Læs mere

Ankenævnet for Investeringsforeninger

Ankenævnet for Investeringsforeninger Ankenævnet for Investeringsforeninger Østerbrogade 62, 4., 2100 København Ø Tlf. 3543 2506 Fax 3543 7104 Vedtægter for Ankenævnet for investeringsforeninger 1 Ankenævnet for investeringsforeninger og specialforeninger

Læs mere

26. august 2015. Jahnson 38. IKKE under konkurs (Fordring stor kr. 21.961,31) Eftersyn: Intet eftersyn. Budfrist: 10. september 2015 kl. 15.

26. august 2015. Jahnson 38. IKKE under konkurs (Fordring stor kr. 21.961,31) Eftersyn: Intet eftersyn. Budfrist: 10. september 2015 kl. 15. 26. august 2015 Jahnson 38 IKKE under konkurs (Fordring stor kr. 21.961,31) Eftersyn: Intet eftersyn Budfrist: 10. september 2015 kl. 15.00 Se mere på www.konkurser.dk Hold øje med de løbende bud - læs

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 11/2018 (2. afdeling) Miljø-Bo A/S (advokat Carsten Pedersen og advokat Eivind Einersen) mod Focus Advokater P/S (advokat Leo Jantzen og advokat Stinne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 Sag 142/2010 (1. afdeling) Lis Anderberg og Kaj Anderberg (advokat John Kahlke for begge) mod PH Byg ApS (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser

Læs mere

Vedtægter Thisted Forsikring A/S CVR-nr.: 37 03 42 82

Vedtægter Thisted Forsikring A/S CVR-nr.: 37 03 42 82 Vedtægter Thisted Forsikring A/S CVR-nr.: 37 03 42 82 Titel: Vedtægter Thisted Forsikring A/S Side 1 af 6 1. Navn og hjemsted Selskabets navn er Thisted Forsikring A/S ( Aktieselskabet ). Aktieselskabets

Læs mere

Auktioner A/S (for en kunde) IKKE under konkurs (Pantebrev opr. stort kr. 250.000)

Auktioner A/S (for en kunde) IKKE under konkurs (Pantebrev opr. stort kr. 250.000) 8. oktober 2012 Auktioner A/S (for en kunde) IKKE under konkurs (Pantebrev opr. stort kr. 250.000) Eftersyn: Intet eftersyn Budfrist: 12. oktober 2012 kl. 15.00 Se mere på www.konkurser.dk Hold øje med

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. marts 2015 Sag 196/2014 Munck Consult ved Helge Munck (advokat Mette Højberg) mod Golfbox A/S (advokat Dan Terkildsen) I tidligere instanser er truffet beslutning

Læs mere

Forsikringsbetingelser. for. Retshjælpsforsikring for Lystfartøjskasko

Forsikringsbetingelser. for. Retshjælpsforsikring for Lystfartøjskasko Betingelser nr. 950901 Forsikringsbetingelser for Retshjælpsforsikring for Lystfartøjskasko KommuneForsikring A/S Krumtappen 2, Postboks 823, 2500 Valby Tlf 77 32 50 00, CVR-nr.: 25 79 25 64 Forsikringsbetingelser

Læs mere