Fysisk aktivitet er en naturlig del af skolens hverdag...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fysisk aktivitet er en naturlig del af skolens hverdag..."

Transkript

1 e v æ g e l s e s p o l i t i k Fysisk aktivitet er en naturlig del af skolens hverdag... Vi leger med andre børn, når vi bevæger os Vi er sammen Vi sprudler Vi trives Vi lærer meget, når vi bevæger os Bevægelse er sjovt Vi er mere friske, når vi bevæger os

2 Børn og Bevægelse lidt baggrund Leg og bevægelse er afgørende for en sund livsstil og fysisk aktive unge er mere livsglade, trives bedre socialt, har mere selvværd og selvtillid, desuden giver bevægelse mere læringsparathed hos børnene. Fysisk aktivitet styrker både motorik, koncentrationsevne og skolepræstationer, og undersøgelser viser, at børn og unge, der bruger mere tid på fysisk aktivitet end gennemsnittet, klarer sig godt i de boglige fag. Derudover har fysisk aktive børn og unge mindre risiko for at udvikle livsstilssygdomme som voksne, og fysisk aktivitet er også med til at forebygge overvægt blandt børn og unge. Fysisk aktivitet er dog ikke kun et spørgsmål om mental og fysisk sundhed. Det handler i lige så høj grad om, at børn og unge har det sjovt med hinanden, at de mærker glæden ved at bevæge kroppen og at de gør det sammen med andre, gerne deres forældre. Sct. Jacobi Skole ønsker at bidrage til elevernes sundhed på flere måder. Bevægelse er en af måderne og bevægelsespolitikken skal ud fra et bevægelsesperspektiv sætte fokus på bevægelse i såvel undervisning, frikvartererne som i fritiden. Der er mange gode grunde til at være fysisk aktiv, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn og unge er fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen med moderat intensitet, som gerne må deles op i mindre intervaller af mindst 10 minutters varighed. (Kilde: To ud af tre årige lever ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at bevæge sig mindst 60 minutter om dagen.

3 Bevægelsespolitikken Vision og Formål Visionen På Sct. Jacobi Skole har vi en vision om, at fysisk aktivitet bliver en naturlig del af skolens hverdag. Formålet Fysisk aktivitet medvirker til at børn trives og er læringsparate, og politikken sætter rammen for hvordan. For at politikken bliver en naturlig del af hverdagen, skal vi have fokus på 3 indsatsområder: Socialt samvær og trivsel, indlæring samt sundhed. Socialt samvær og trivsel Bevægelsespolitikken bidrager til, at det sociale samvær og dermed trivslen mellem elever og lærere bliver bedre. Indlæring Bevægelsespolitikken bidrager til bedre indlæring blandt eleverne. Sundhed Bevægelsespolitikken bidrager til øget sundhed hos eleverne.

4 Hvorfor er det lige social samvær, trivsel, indlæring og sundhed, der er det vigtigste? - og hvordan hænger det sammen med bevægelse? Det sociale samvær og trivsel Det sociale samvær bliver bedre, når vi bevæger os, det er både, når vi leger i skolegården, når vi spiller bold på multibanen, og når vi har idræt. Når vi bevæger os, kommer vi let til at grine, og det er sjovt. Bevægelse er også med til at skabe fællesskab, vi er sammen om en leg eller vi spiller sammen på et hold. Det at være sammen om noget skaber respekt for hinanden. Når vi bevæger os, kommer vi ikke så let til at kede os, når vi ikke keder os, så er der ingen, som har lyst til at drille og mobbe hinanden. Det betyder også, at alle har lyst til at deltage i legen eller i spillet. Det betyder, at vi kan få et godt sammenhold i klasserne og på tværs af klasserne. (Kilde: Elevernes, lærernes og skolebestyrelsens egne udsagn) Bevægelse og det sociale samvær er derfor med til at styrke børns selvværd og trivsel. Selvværd har stor betydning for barnets psykiske velvære og dermed stor betydning for barnets indlæringsevne. Et barn med et godt selvværd er desuden bedre til at håndtere oplevelser af succes og nederlag, hvilket øger barnets livskvalitet og trivsel. Trivslen blandt både elever og lærere bliver bedre, når vi bevæger os. (Kilde: Indlæring Nye undersøgelser peger på, at bevægelse styrker de kognitive processer, som forudsætter læring. Det kommer tydeligst til udtryk i de yngste klasser. Bevægelse styrker både motorik, koncentrationsevne og skolepræstationer. Især børn, der har store motoriske problemer ved skolestart, vil have glæde af den motoriske træning, som de får ved at bevæge sig mere. Når vi bevæger os i frikvartererne, får vi brugt vores krop, og vi får en masse frisk luft, det betyder, at vi bedre kan koncentrerer os i timerne. Når vi koncentrerer os, har vi nemmere ved at

5 lære noget nyt, også selv om det er svært. Bevægelse som en del af undervisningen betyder, at vi kan lære på en anden måde, det er rigtig godt, specielt for dem, som ikke er så gode til at sidde stille og koncentrere sig. Bevægelse som en del af undervisningen kan være udfordrende både for vores hjerne og for vores krop, når noget er udfordrende, bliver det tit mere spændende og sjovt, og vi får lyst til at deltage mere aktivt. (Kilde: Elevernes, lærernes og skolebestyrelsens egne udsagn) Sundhed Bevægelse har direkte indflydelse på fysisk sundhed i forhold til livsstilssygdomme, men sundhed og bevægelse er mere og bredere end det. Skolen er det sted, hvor børnene og de unge mødes, leger, lærer og udvikler sig. Skolen er derfor vigtig, både når det gælder den fysiske, den psykiske og den sociale sundhed. Sundhed i denne brede forståelse udgør en grundlæggende ballast for et godt liv. Skolens rolle i forhold til sundhed er på nogle områder lovbestemt, det gælder fx i sundhedsundervisningen, som er beskrevet i faghæfte 21. Et centralt begreb i sundhedsundervisningen er handlekompetence. Når lærerne arbejder med handlekompetence, skal der ifølge undervisningsvejledningen bl.a. arbejdes med elevernes indsigt, - en handlingsrettet forståelse af sundhed, engagement, - lysten til at involvere sig og handleerfaringer, -erfaringer med forandringsstrategier og processer. Bevægelsesaktiviteter kan understøtte arbejdet med disse begreber både i undervisningen og i frikvartererne. Det skyldes bl.a., at når eleverne får erfaringer med bevægelse i forskellige sammenhænge, kan kroppen huske det lærte fremover. For eksempel husker kroppen at cykle, selvom det er længe siden, den sidst har gjort det. Sundhed og bevægelse hænger således sammen på flere fronter. Bevægelsespolitikken skal derfor være med til at understøtte skolens rammer, så bevægelse bliver en integreret del af skolens hverdag, så eleverne oplever det let tilgængeligt og attraktivt at bevæge sig.

6 Det skal ske ved at Bevægelse som en naturlig del af undervisningen Udeområder De fysiske rammer er en væsentlig faktor for, om børn leger og er fysisk aktive i skoletiden. Gode fysiske rammer, indendørs som udendørs, er en forudsætning for at eleverne kan stimuleres, inspireres og er med til at øge deres fysiske aktivitetsniveau. Skolen har et playspot, som især målrettes til de ældste elever, idet erfaringer og viden på området viser, at jo ældre eleverne er, jo mindre bevæger de sig. Vi sætter fokus på skolens udeområder Der er opført et playspot på skolens grund o Det inspirerer de ældste elever til fysisk aktivitet i frikvartererne Skolens udeområder er udbygget o Så de tager højde for skolens målgruppe o Så de kan understøtte undervisningen o Så skolens rammer for fysisk aktivitet er alsidige og tilgængelige efter skoledagen. Aktiv transport I løbet af de sidste 30 år er andelen af børn, der køres i bil til og fra skole, steget næsten 200 % på alle alderstrin. Bare inden for de sidste år er antallet af børn, der cykler, faldet næsten 30 %. Jo yngre børnene er, jo oftere bliver de kørt i bil til skole. Danske undersøgelser viser, at børn, der går eller cykler til skole generelt er mere aktive end dem, som bliver kørt til skole i bil. Børn, der i dag bliver kørt til og fra skole af forældrene, går ofte glip af daglig fysisk aktivitet ved at gå eller cykle til og fra skole. Samtidig lærer børnene ikke selv at færdes sikkert i trafikken, og derved opnår de heller ikke den glæde og det selvværd, det giver at kunne begå sig i trafikken i en ung alder.

7 Det skal ske ved at Det paradoksale er, at mange forældre kører deres børn i skole, fordi skolevejen er trafikeret og farlig for børnene at færdes på. Forældrene bidrager dog selv til en farligere trafikeret skolevej ved selv at køre deres børn til og fra skoledøren. (Kilde: Sundhedsstyrelsen, Fakta - Børn og bevægelse) Varde kommunes trafikundersøgelse viser at mange børn cykler i skole. Den viser også, at der sker et lille fald, når det handler om at cykle i fritiden til fritidsaktiviteter. For Sct. Jacobi Skole handler det om, at fastholde at mange børn cykler til skole, og at børnene får gode oplevelser og erfaringer med, hvad det betyder selv at være aktiv transporterende. Vi sætter fokus på aktiv transport til og fra skole Vi har en skolepatrulje o Det øger trafiksikkerheden Vi har trafikundervisning o Emneuge om trafik for indskolingen o For 0. årgang afvikles der gå-prøve, hvilket medfører større sikkerhed i trafikken o En årlig cyklistprøve for 6 årgang, der medvirker til sikkerhed og klare rammer for brug af cyklen som transportmiddel i skoletiden Vi vil analysere skolevejen Vi vil udbygge forældresamarbejdet i forhold til at børn i høj grad bliver aktivt transporterende o Så der er fælles fodslag for at aktiv transport prioriteres Skolen vil i videst mulig omfang gøre brug af aktiv transport som transportmiddel i nærområdet o Fra 4. klasse kan eleverne selv transportere sig til og fra idræt/svømning o Skolen har indkøbt et klassesæt cykler og GPS til brug i undervisningen.

8 Det skal ske ved at Frikvarter Skolens udeområde skal tiltrække alle klassetrin på skolen. Den skal give børn udfordringer og rumme variation. Man ved, at forskellige og mange bevægelser, spil og legemuligheder øger børns fysiske aktivitetsniveau. Derfor sætter skolen fokus på forskellige og alsidige lege- og aktivitetsområder og aktiviteter. Vi sætter fokus på frikvartererne Vi har legepatrulje o Så de store børn inspirerer de mindre børn o Der skabes relationer på tværs af klassetrin Vi har Kickstartere o Motivere eleverne til fysisk aktivitet i frikvartererne målgruppen er eleverne i udskolingen og mellemtrinnet. Dette sker ved organisering af mangeartede tilbud der fordrer fysisk aktivitet. o Lave aktivitetsplaner og synliggøre disse. Vi har regler om udefrikvarterer for o kl. er ude hvert frikvarter o kl. er ude min. ½ time dagligt i perioden sommer-efterår og påske-sommer o Udskolingen er ude i mindst 20 min. dagligt o Om vinteren skal hallen/multihallen være åben, så vi kan bruge hallerne i frikvartererne.

9 Det skal ske ved at Samarbejde med forenings-, kultur- og naturlivet Bevægelse på tværs af institutioner og foreninger. Trygge og kontinuerlige rammer og indhold om leg og idrætsaktiviteter skaber bedre betingelser for at stimulere og inspirere, såvel aktive som inaktive børn, til øget fysisk aktivitet. Et samarbejde på tværs af institutioner; skoler, SFO er, klubber og foreninger kan fremme sådanne forhold ved at lade de forskellige aktivitetssammenhænge smelte sammen. Vi sætter fokus på samarbejdet med forenings-, kultur- og naturlivet Udarbejde en plan for, hvordan samarbejdet kan udvikles Have repræsentanter som udvikler samarbejdet med forenings-, kultur- og naturlivet o Repræsentationen har det formål, at der sker en udvikling hen mod at skolen og foreningerne arbejder for et tættere samarbejde.

10 Hvem gør hvad, hvornår og hvordan? Indsats/delmål Hvem - har ansvaret? Hvad - gør vi? Hvornår - starter det op? Hvordan - gør vi det? Succeskriterier Målemetoder Vi vil undersøge det ved at måle på Vi sætter fokus på aktiv transport ved hjælp af Skolepatruljen Der medvirker til øget trafiksikkerhed Færdsels- og skolepatrulje kontaktlærer Vi uddanner 15 elever fra årgang. Skolepatruljen hjælper ved den årlige cyklistprøve. Fra skolestart til sommerferie. Der bliver i fællesskab med skolepatruljen udarbejdet en vagtplan. Der bliver løbende afholdt møder med skolepatruljen. Elever og forældre føler, der er en sikker skolevej. Trafiklæreren følger skolepatruljen tæt. En årlig cyklistprøve i Indskolingen 6. årgang der medvirker til sikkerhed og klare rammer for brug af cyklen som transportmiddel i skoletiden. Færdsels- og skolepatrulje kontaktlærer Eleverne på 6. årgang modtager teoriundervisning om sikkerhed i trafikken. Hvert år. Der afvikles cyklistprøve i foråret for 6. årgang. De 2 bedste går videre til landsdelsfinale i august, hvor de er blevet til 7. årgang. Lærerne føler sig trygge ved at tage eleverne med ud i trafikken. Trafiklæreren vurderer antallet af selvtransporterende elever.

11 Indsats/delmål Hvem - har ansvaret? Hvad - gør vi? Hvornår - starter det op? Hvordan - gør vi det? Succeskriterier Målemetoder Vi vil undersøge det ved at måle på Vi sætter fokus på frikvartererne ved hjælp af Legepatrulje Tovholder (lærer/pædagog) Tovholder informerer årgang om muligheden for at blive legepatrulje. Vi uddanner 15 elever fra årgang til at være legepatrulje. Information i uge 33 ansøgning afleveres i uge 34 afholdelse af samtaler i uge 35. At øge kendskab og venskaber mellem klassetrinene. At indskolingselever leger i frikvartererne. Igangsætning af aktiviteter. Tovholder udarbejder i samarbejde med legepatruljen vagtplaner samt aktivitetsplaner. Kickstarter Regler om udefrikvarterer og åben hal i vinterperioden Lærere i udskoling og mellemtrin Ledelsen Igangsætte forskellige fysiske aktiviteter i frikvartererne. Informerer eleverne om aktiviteterne igennem en informationstavle på mellemtrinnet og i udskolingen, igennem klasselærerne og igennem fællessamlinger. Få de mindre fysiske elever til at deltage i frikvartersaktiviterne. Tilsynsvagterne sørger for, at eleverne kommer ud. Opstart i starten af skoleåret. Frikvartersaktiviteter i et frikvarter hver dag sommer-efter og påskesommer perioden. Kickstartergruppen mødes jævnligt og planlægger den kommende tids frikvartersaktiviteter. Der er fremstillet planer med aktiviteterne. 1-2 kickstartere er aktive sammen i hvert frikvarter. Indskoling skal være ude i de to lange frikvarterer. Mellemtrinnet og udskolingen skal være i et af de lange frikvarterer. Flere elever er aktive i frikvartererne igennem kickstarteraktiviteterne. Eleverne igangsætter selv aktiviteter i frikvartererne. De tidligere inaktive elever er mere aktive i frikvartererne. Der er færre konflikter i frikvartererne, og færre elever som går rundt alene. At det føles attraktivt for eleverne at være ude i frikvartererne. Antallet af elever som er aktive og ude i frikvartererne. Antallet af konflikter i frikvartererne. Bedre koncentration og indlæring.

12 Indsats/ delmål Vi udvikler et koncept for, hvordan bevægelse kan indgå som en naturlig del af undervisningen Understøttende undervisning Hvem - har ansvaret? Hvad - gør vi? Erfaringerne med at inddrage udeområder i undervisningen, udeskole og arbejde med elevernes kinæstetiskes sans samles i et inspirationsmateriale og formidles til alle lærere på skolen. Hvornår - starter det op? Hvordan - gør vi det? Succeskriterier Mindre uro. Målemetoder Vi vil undersøge det ved at måle på Vi sætter fokus på samarbejdet med foreningslivet Udarbejde en plan for Ledelsen og hvordan samarbejdet udvikles kontaktlærerne til forenings-, kultur og naturlivet At opnå et konstruktivt samarbejde for skole og forenings-, kultur- og naturlivet.

evægelsespolitik Fysisk aktivitet er en naturlig del af skolens hverdag... Vi er sammen Vi trives Vi sprudler Vi lærer Vi leger med andre børn, når vi

evægelsespolitik Fysisk aktivitet er en naturlig del af skolens hverdag... Vi er sammen Vi trives Vi sprudler Vi lærer Vi leger med andre børn, når vi evægelsespolitik Fysisk aktivitet er en naturlig del af skolens hverdag... Vi leger med andre børn, når vi bevæger os Vi er sammen Vi trives Vi sprudler Vi lærer meget, når vi bevæger os Bevægelse er sjovt

Læs mere

Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole

Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole Skabelon for opfølgning på aftale 2010-12 1. Hvilke udviklingsmål har I arbejdet med i 2010-12? På Gjerlev-Enslev skole og i Børnehuset

Læs mere

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret?

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014 Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Skolereform hvorfor? 17 % aflægger ikke afgangsprøve eller opnår karakteren 2 i dansk

Læs mere

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret Dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens målsætninger > Alle børn trives og udvikler sig > Leg og læring går nye veje > Dagtilbuddet mestrer engagement, mod og handlekraft

Læs mere

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole INKLU I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e fællesskab og mangfol digh ed VI BYGGER FÆLLESSKABER Inklusion på Korup Skole Citater fra elever på Korup Skole Inklusion betyder, at der skal være

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO 2 Baggrund Med ændring af folkeskoleloven af 26. maj 2008 er der nu krav om at skolefritidsordninger fremover skal udarbejde mål- og indholdsbeskrivelser. Ordningen

Læs mere

Fysisk aktivitet og bevægelse i skolen. Paarup Skole

Fysisk aktivitet og bevægelse i skolen. Paarup Skole Fysisk aktivitet og bevægelse i skolen Paarup Skole Program Intro og præsentation Fysisk aktivitet den nye reform Fysisk aktivitet - hvad ved vi! Fysisk aktivitet - mål eller middel? Typer af fysisk aktivitet

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiks Skole Gældende fra den 1.-3.-2013 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Børnene på Frederiks Skole siger: Vi vil forebygge mobning på Frederiks Skole, og så vil

Læs mere

BILAGSRAPPORT. Esbjerg Realskole Esbjerg Kommune (Privatskoler) Termometeret

BILAGSRAPPORT. Esbjerg Realskole Esbjerg Kommune (Privatskoler) Termometeret BILAGSRAPPORT Esbjerg Realskole Termometeret Læsevejledning Bilagsrapporten viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige

Læs mere

Hvordan kan forældrene

Hvordan kan forældrene Dialogkort Hvordan kan forældrene Vise interesse for fagene og skolearbejdet? Være aktive i skole-hjem-samarbejdet? Tale elever, klasse, lærere og skolen op? Tage ansvar for hele klassen alle elever? Åbne

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Skolereform på Hjallerup skole

Skolereform på Hjallerup skole Skolereform på Hjallerup skole Velkommen til en skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Maj 2014 PÅ SKOLEREFORM HJALLERUP SKOLE 1 Hensigt Hensigten med den nye folkeskolereform er at

Læs mere

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Legepladsernes grundlag...2 Samarbejdet med brugerne...4 Trivsel i hverdagen...5 Integration...6 Samarbejde

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse 2010 2011 for. Klubben Antvorskov Antvorskov Skole Sejerøvej 1 4200 Slagelse

Mål- og indholdsbeskrivelse 2010 2011 for. Klubben Antvorskov Antvorskov Skole Sejerøvej 1 4200 Slagelse Mål- og indholdsbeskrivelse 2010 2011 for Antvorskov Skole Sejerøvej 1 4200 Slagelse Forord Skole og SFO er én virksomhed og indeholder en undervisningsdel og en fritidsdel. Såvel undervisning som fritid

Læs mere

Sociale mål for indskolingen på Johannesskolen Vedtaget på ILM den 29. oktober 2013

Sociale mål for indskolingen på Johannesskolen Vedtaget på ILM den 29. oktober 2013 Sociale mål for indskolingen på Johannesskolen Vedtaget på ILM den 29. oktober 2013 Introduktion Disse mål er blevet til i et samarbejde mellem indskolingslærere og SFO-medarbejdere. Formålet med et tæt

Læs mere

Indledning s.2 SFO Oasens værdigrundlag s.3 Mål- og indholdsbeskrivelse s.4

Indledning s.2 SFO Oasens værdigrundlag s.3 Mål- og indholdsbeskrivelse s.4 Esbjerg Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Oasen. Indhold: Indledning s.2 SFO Oasens værdigrundlag s.3 Mål- og indholdsbeskrivelse s.4 Det pædagogiske indhold s.4 Barnets personlighedsudvikling

Læs mere

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Læringsgrundlag Forskning (jvf. bl.a. Ole Henrik Hansen) viser at en struktureret tilgang til at arbejde med læring har en gavnlig effekt. 3 forhold der

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

- fokus på skoleparathed og samarbejde med Felsted Centralskole

- fokus på skoleparathed og samarbejde med Felsted Centralskole MÅLSÆTNING 1 FORMÅL: Gennem den daglige kontakt med forældrene ønsker vi at skabe trygge rammer, hvor børnene udvikler sig til velfungerende og selvstændige mennesker. Det er vort mål, at børnene lærer

Læs mere

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Skolens vision er høj trivsel samt en høj grad af læring for alle. Skolens målsætning er at gøre værdierne synlige i skolens fysiske rammer i den daglige

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Tagensbo Skole trygge rammer til leg og læring

Tagensbo Skole trygge rammer til leg og læring Tagensbo Skole trygge rammer til leg og læring Velkommen til Tagensbo Skole Høj faglighed, differentieret undervisning og en ugentlig undervisningsdag i det fri er kendetegnende for Tagensbo Skole, en

Læs mere

Krop & Kompetencer Den Åbne Skole

Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Skolereformen sætter for alvor fokus på mere og bedre idræt, motion og bevægelse i skoledagen. Krop & Kompetencer er et kompetenceløft,

Læs mere

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE Bakkegård distrikt Værdibaseret program At bygge er den ny bedste skole, lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE overblik Gentofte Kommunes Skoleudviklings- Formål og udbygningsprojekt

Læs mere

Alle for én mod mobning i dagtilbud

Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle for én mod mobning i dagtilbud 1 Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane

Læs mere

SKOLESTART For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og

SKOLESTART For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og TORSTORP SKOLE SKOLESTART 2 For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og fortrolighed med at gå i skole, er det vigtigt at vide, hvad barnet har brug for af færdigheder og forudsætninger

Læs mere

Hedegårdsskolen 2015

Hedegårdsskolen 2015 Hedegårdsskolen 2015 Ny udskoling - 3 linjer Med linjerne får Hedegårdsskolen en udskoling, der bliver endnu mere målrettet til den enkelte elev. Vi udbyder derfor de tre spændende linjer, som du kan læse

Læs mere

Emne Handling Tidsfrist Ansvarlig Opfordre til at elever går eller cykler til skole

Emne Handling Tidsfrist Ansvarlig Opfordre til at elever går eller cykler til skole Trafikpolitik for Ny Hollænderskolen Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre lærere kan færdes sikkert omkring skolen i udenfor skoletiden. Ny Hollænderskolen

Læs mere

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO.

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO. Pædagogisk praksis i førskolen Langhøjs SFO. Barnets alsidige og personlige udvikling. - Gode opstarts forløb med nye børn og forældre. så man føler sig velkommen og godt modtaget, når man starter i. -

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

Overordnede indsatsområder skal understøtte, at målene nås.

Overordnede indsatsområder skal understøtte, at målene nås. Baggesenskolen skoleåret 2014/2015 Kære forældre og elever på Baggesenskolen Sommerferien er ved at nærme sig. Det nye skoleår er ved at være planlagt og vi alle er så småt ved at være ferieklar! Men det

Læs mere

Sundhedsplan Skole: Eltang Skole og Børnehave. Skoleår: 2013-2014 Kontaktperson: Palle Hahne, skoledel, Suzanna Stage, Bhv. og SFO.

Sundhedsplan Skole: Eltang Skole og Børnehave. Skoleår: 2013-2014 Kontaktperson: Palle Hahne, skoledel, Suzanna Stage, Bhv. og SFO. Sundhedsplan Skole: Eltang Skole og Børnehave. Skoleår: 2013-2014 Kontaktperson: Palle Hahne, skoledel, Suzanna Stage, Bhv. og SFO. Sundhed generelt Mad og måltider Bevægelse Trivsel Hvad er vores status

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Bilag 1 - Udkast til revideret skolepolitik, forår 2014 Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil (stadig) videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb

2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb 2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb og læringsaktiviteter mv., der ligger ud over undervisningen

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Kultur- og fritidspolitikken er bygget op af to dele en politik og et visionskatalog.

Kultur- og fritidspolitikken er bygget op af to dele en politik og et visionskatalog. Kultur- og fritidspolitik 2010-2015 Indledning Egedal Kommunes kultur- og fritidspolitik er et resultat af en dialog og et samarbejde med borgerne, som har udgangspunkt i dels en mindre spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012 Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012 Generel info om SFO Gnisten SFO Gnisten er en skolefritidsordning, der er beliggende på Kalbyrisskolen i Næstved. Vi har ca. 160 børn i alderen 5 til

Læs mere

Trafikpolitik 2014. Hadbjerg Skole

Trafikpolitik 2014. Hadbjerg Skole Trafikpolitik 2014 Hadbjerg Skole Trafikpolitik for Hadbjerg Skole Denne trafikpolitik er udarbejdet af Hadbjerg Skole i samarbejde med Trafik & Veje, Favrskov Kommune. Baggrunden for udarbejdelsen af

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet - 1 - Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Vi forventer at det ca. vil tage 15 minutter at udfylde spørgeskemaet. Spørgeskemaet omhandler din vurdering

Læs mere

Udviklingsplan for Grønløkkeskolen 2012/2013

Udviklingsplan for Grønløkkeskolen 2012/2013 Tranbjerg den 12/9 2012 Udviklingsplan for Grønløkkeskolen 2012/2013 1 Præsentation af skolen Grønløkkeskolen er en skole, beliggende i Tranbjerg i den sydlige del af Aarhus Kommune. I skoleåret 2012/2013

Læs mere

Ansgarskolen skoleåret 2014/2015. -information til forældre

Ansgarskolen skoleåret 2014/2015. -information til forældre Ansgarskolen skoleåret 2014/2015 -information til forældre Forord Når Ansgarskolen onsdag d. 13. august slår dørene op, venter der alle en helt ny skole. Dels er Ansgarskolen en helt ny skole, som er opstået

Læs mere

Børnehuset Molevittens formål;

Børnehuset Molevittens formål; Den 4.9.2012 Børnehuset Molevittens formål; Institutionens formål er at skabe et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer børnenes trivsel, sundhed, udvikling og læring. Vi vil sikre barnets

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Brorsonskolens trafikpolitik

Brorsonskolens trafikpolitik Brorsonskolens trafikpolitik Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og skolens medarbejdere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også på

Læs mere

Læreplaner for Kernehuset

Læreplaner for Kernehuset Læreplaner for Kernehuset Beskrivelse af de seks temaer Barnets alsidige personlige udvikling - Skabe rammerne for at barnets individuelle personlighed udvikles. - Barnet får en forståelse af eget værd

Læs mere

Børne- og Ungepolitikken i Kerteminde Kommune 2012-2015

Børne- og Ungepolitikken i Kerteminde Kommune 2012-2015 Børne- og Ungepolitikken i Kerteminde Kommune 2012-2015 1 Indholdsfortegnelse Forord s. 3 Vision s. 5 1. Børnesyn sådan ses og mødes børn og unge s. 6 2. Børn- og ungepolitik s. 9 2.1 Forældre, netværk

Læs mere

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted Drømmer du om at arbejde med mennesker? 6 ugers jobrettet AMUuddannelse for dig drømmer om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted WWW.UCC.DK Uddannelse og opkvalificering

Læs mere

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere

BILAGSRAPPORT. Hadsund Skole Mariagerfjord Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. Hadsund Skole Mariagerfjord Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT Hadsund Skole Termometeret Læsevejled Bilagsrapporten viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige fordeling

Læs mere

Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole

Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole Skolens vigtigste opgave er AT KVALIFICERE BØRNS LÆRING. Det betyder at skolen må forholde sig til, hvordan der tilrettelægges situationer, hvor der

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

FORVENTNINGSBASERET KLASSELEDELSE

FORVENTNINGSBASERET KLASSELEDELSE FORVENTNINGSBASERET KLASSELEDELSE DCUM anbefaler forventningsbaseret klasseledelse, fordi det kan øge trivslen gennem ro og tryghed i undervisningen. Forventningsbaseret klasseledelse sikrer, at læreren

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

DGI Vestsjælland Store kursusdag Gerlev Idrætshøjskole 9. april 2011

DGI Vestsjælland Store kursusdag Gerlev Idrætshøjskole 9. april 2011 DGI Vestsjælland Store kursusdag Gerlev Idrætshøjskole 9. april 2011 Ny træner Kurset har en varighed af 7 timer (fra kl. 09.00 til kl. 16.30) et med kurset er at uddanne kommende og nuværende fodboldtrænere

Læs mere

Opsamling på strukturdrøftelse Ungerådet Den 15. marts 2016

Opsamling på strukturdrøftelse Ungerådet Den 15. marts 2016 Dato 300316 Dok.nr. 47245-16 Sagsnr. 15-7239 Ref. siko Opsamling på strukturdrøftelse Ungerådet Den 15. marts 2016 På mødet den 15. marts 2016 blev der gruppevis debatteret følgende emner: trivsel, læring

Læs mere

Trafikpolitik. Toftlund Distriktsskole

Trafikpolitik. Toftlund Distriktsskole Trafikpolitik Distriktsskole FORMÅL OG INDHOLD Distriktsskoles trafikpolitik har som formål: At skabe trygge forhold på skolevejen At sikre fælles rammer for trafiksikkerheden i forbindelse med skolens

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Trafikpolitik for Tibberupskolen

Trafikpolitik for Tibberupskolen Trafik omkring Tibberupskolen: Alle opfordres til at krydse Kofod Anchers Vej ved den indsnævring, hvor skolepatruljen står om morgenen. Se kort med sikker skolevej. Skolepatruljen er i aktivitet fra kl.

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Nye veje for skolens ældste elever. Motivation Engagement Læring

Nye veje for skolens ældste elever. Motivation Engagement Læring Nye veje for skolens ældste elever Motivation Engagement Læring Linjeklasser Frederiks Skole Skoleåret 2014-2015 SCIENCELINJEN Linjen er for dig der synes, naturvidenskab er spændende. der har lyst til

Læs mere

BILAGSRAPPORT. Ringe Kost- Og Realskole Faaborg-Midtfyn Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. Ringe Kost- Og Realskole Faaborg-Midtfyn Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT Ringe Kost- Og Realskole Termometeret Læsevejledning Bilagsrapporten viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige

Læs mere

Natur og natur fænomener:

Natur og natur fænomener: Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Børn:14 storegruppebørn 5-6 år Deltagende voksne: Mai-Britt og Camilla Tidsramme:

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål:

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål: Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: - Barnet føler glæde og velvære ved at bruge sin krop. - Barnet udvikler kropsbevidsthed. - Barnet udvikler sin grov- og finmotorik. - Barnet selv klarer af

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Jejsing Friskoles trafikpolitik

Jejsing Friskoles trafikpolitik Jejsing Friskoles trafikpolitik Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også på længere sigt,

Læs mere

Jakob har brug for bare et sted hvor han bliver behandlet nogenlunde normalt!... Perspektiver på tweens, idræt, trivsel og forældreforventninger

Jakob har brug for bare et sted hvor han bliver behandlet nogenlunde normalt!... Perspektiver på tweens, idræt, trivsel og forældreforventninger Jakob har brug for bare et sted hvor han bliver behandlet nogenlunde normalt!... Perspektiver på tweens, idræt, trivsel og forældreforventninger Stjernerholdet Hvad er der på dagsordenen? De er stadig

Læs mere

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet 17.00 17.40 Oplæg ved Charlie Lywood. 17.40 18.25 Gruppearbejde klassevis. 18.25 19.00 Opsamling i plenum. SSP Furesø

Læs mere

Velkommen til SFO Smørum På Distriktsskole Smørum 2016

Velkommen til SFO Smørum På Distriktsskole Smørum 2016 Velkommen til SFO Smørum På Distriktsskole Smørum 2016 SFO Smørum består af 3 SFO er fordelt på de 3 matrikler: SFO Mosehuset samt ASF-SFO på Afdeling Balsmoseskolen - Æblevangen 126, Tlf.: 72598150 SFO

Læs mere

Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år

Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion På vej mod børnehave* I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer typisk

Læs mere

Spørgeramme til trivselsmålingen for elever i 4.-9. klasse

Spørgeramme til trivselsmålingen for elever i 4.-9. klasse Spørgeramme til trivselsmålingen for elever i 4.-9. klasse 1) Er du glad for din skole? 2) Er du glad for din klasse? 3) Jeg prøver at forstå mine venner, når de er triste eller sure. 4) Jeg er god til

Læs mere

Næsbjerg Skoles trafikpolitik

Næsbjerg Skoles trafikpolitik Næsbjerg Skoles trafikpolitik Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også på længere sigt,

Læs mere

Arbejdsgruppe _nr. 1 Tema Styrket forældresamarbejde og elevinddragelse

Arbejdsgruppe _nr. 1 Tema Styrket forældresamarbejde og elevinddragelse Arbejdsgruppe _nr. 1 Tema Styrket forældresamarbejde og elevinddragelse Hvad er vores drømmescenarie i relation til temaet? Læringseffekten og trivsel skal der skabes rammer for.at alle voksne omkring

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune

Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune Indledning: Mennesket er værdifuldt og unikt. Det er i stand til at indgå i sociale relationer og har potentiale for udvikling. Det er det menneskesyn, som det

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016 Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen D. 21. juni 2016 Snak før mødestart Sig goddag til din sidemand og spørg ham/hende om, hvordan hun mener, at hun som forældre bedst hjælpe sit barn til en god

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Barnet udvikler et - Vi giver

Læs mere

Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011

Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011 Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011 Indledning I august 2011 startede Tallerupskolens nye skolebestyrelse på arbejdet. Det var en bestyrelse, som bestod af en del nye medlemmer og så

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Tema 1: Barnets personlige udvikling Tema 2: Sociale kompetencer Tema 3: Sprog Tema 4: Krop og bevægelse Tema 5: Natur og naturfænomener Tema 6: Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning 2011

Skolebestyrelsens årsberetning 2011 Skolebestyrelsens årsberetning 2011 Skolebestyrelse Skolebestyrelsen består pt. af Folkevalgte: Per Thomsen Erik Kobberøe Morten Korsbo Dorthe Pedersen Preben Jensen (næst formand) Marie Jakobsen (suppleant

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE Skelgårdsskolen. Velkommen til et nyt skoleår. 11. august 2015

TÅRNBY KOMMUNE Skelgårdsskolen. Velkommen til et nyt skoleår. 11. august 2015 TÅRNBY KOMMUNE Skelgårdsskolen Velkommen til et nyt skoleår 11. august 2015 Skolen står klar og venter på alle eleverne. Medarbejderne har planlagt og forberedt det nye år siden sidste uge, og der har

Læs mere

Fritidspolitik Langeland Kommune

Fritidspolitik Langeland Kommune Fritidspolitik Langeland Kommune Langeland kom og vær med! Indledning og udarbejdelse af fritidspolitik Fritidspolitikken er en af de politikker, kommunalbestyrelsen besluttede at formulere i den nye Langeland

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Herstedøster Skole. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til maj 2012

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Herstedøster Skole. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til maj 2012 UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Herstedøster Skole Dato: 24.06.11 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til maj 2012 UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en

Læs mere