Informationssikkerhedspolitik for Svendborg Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Informationssikkerhedspolitik for Svendborg Kommune"

Transkript

1 Informationssikkerhedspolitik for Svendborg Kommune Denne politik er godkendt af byrådet d. xx. Og træder i kraft d. xx. Seneste version er tilgængelig på intranettet.

2 Indledning Svendborg Byråd fastlægger med denne informationssikkerhedspolitik principper for opretholdelse af informationssikkerhed i Svendborg Kommune. Information er et aktiv, der i lighed med øvrige aktiver er væsentlig for kommunens aktiviteter og derfor skal beskyttes på passende vis. Dette er specielt vigtigt med den øgede digitale informationsudveksling, som har medført en forøgelse af både trusler og sårbarheder. En grundforudsætning for at kunne udnytte it er, at borgere, erhverv og ansatte føler sig trygge ved kommunens it-løsninger - ellers vil de ikke bruge dem. Samtidig afhænger kvalitetsoplevelsen af kommunens services af, at it-driften og informationer er pålidelige. Information kan eksistere i mange former. Det kan være skrevet på papir, lagret elektronisk, transmitteret via kabler eller gennem luften, ligge på en film eller være fremført i en samtale. Uanset formen skal information beskyttes i henhold til dens betydning for kommunen. Informationssikkerhed er den samlede indsats, der skal sikre kommunens daglige drift, minimere skader, samt beskytte kommunens borgere, erhvervsliv og samarbejdspartnere. Informationssikkerhed opnås ved at implementere, overvåge, revurdere og løbende ajourføre et passende sæt af foranstaltninger bestående af politikker, praksis, procedurer, organisatoriske tiltag og tekniske funktioner. Informationssikkerhed må ikke være unødigt begrænsende. Vi ønsker, at der i Svendborg Kommune er plads til innovation og eksperimenter. Informationssikkerhedstiltag skal derfor være i balance med hensynet til udvikling og effektivitet. Denne politik beskriver hvordan byrådet ønsker, at denne balance mellem tryghed, kvalitetsopfattelse, udvikling og effektivitet opnås. Politikkens opbygning Politikken er opdelt i tre niveauer, som figuren illustrerer:

3 Den overordnede politik (dette dokument) beskriver rammer, mål og overordnet organisering af informationssikkerhedsindsatsen. Den operationelle politik præciserer organisering, ansvar og roller. Den operationelle politik fastlægges af digitaliseringsstyregruppen og godkendes af direktionen. Retningslinjer beskriver krav til risikohåndtering på udvalgte områder. Retningslinjer fastlægges i relevante ledelsesfora og med inddragelse af forvaltninger og interessenter. Formål Politikkens formål er at sætte rammerne for, hvordan Svendborg Kommune sikrer en fornuftig balance mellem driftssikkerhed og udnyttelse af digitaliseringsmuligheder. Frem for alt skal politikken sikre, at indsatsen prioriteres efter den aktuelle risiko. Det kan ramme borgere og erhvervsliv og ansatte, at følsomme eller fortrolige oplysninger bliver offentliggjort eller går tabt. Kommunen kan lide økonomiske tab hvis data mistes eller der er fejl i data så afgørelser træffes på et forkert grundlag. Det kan påvirke driften og de ansatte, hvis sager, anlægsoplysninger eller andre informationer mistes og service til borgerne derfor ikke kan leveres. Det kan gå ud over kommunens omdømme og påvirke borgernes tillid til kommunens forvaltning, hvis der ikke er styr på data og systemer. Omfang og gyldighedsområde Alle informationer og systemer, som tilhører kommunen, som kommunen anvender eller som kommunen har ansvaret for, er omfattet. Det inkluderer personoplysninger, sagsdokumentation, produktionsdata, anlægsdata, tegninger, ledelsesinformation mv. Politikken gælder alle ansatte, politikere, midlertidigt ansatte, eksterne konsulenter og andre med arbejdsmæssig tilknytning til kommunen. Ved udlicitering af it-drift til eksterne serviceleverandører, deltagelse i itdriftsfællesskaber, private aktørers adgang til informationer mv. skal det sikres, at Svendborg Kommunes sikkerhedsniveau opretholdes. Enten via krav og overvågning af leverandøren eller ved at tage forholdsregler, hvis uheldet er ude. Grundprincipper for informationssikkerhed i Svendborg Kommune Informationssikkerhedsindsatsen tager afsæt i nedenstående mål og organisering. Indsatsen for at efterleve målene skal respektere kommunens ønsker om decentralt ansvar, at der skal tænkes i helheder, at tillid går forud for kontrol og at Svendborg Kommune vil være på forkant med udviklingen.

4 Mål Basis informationssikkerhedsniveauet i Svendborg Kommune skal opfylde følgende overordnede mål: Sikkerhedskultur og -bevidsthed. Målet er, at den enkelte medarbejder forholder sig til informationssikkerhed uanset niveau og opgave, og føler ansvar for, at der træffes de nødvendige forholdsregler. Både ledere og medarbejdere skal være opdaterede i forhold til de risici, som de kan påvirke i deres rolle og opgaver. Ledere på alle niveauer skal have et overblik over risikoen i deres område og har ansvaret for den løbende dialog med medarbejdere om risici og nødvendige forholdsregler for at håndtere dem. Målet skal opnås ved at etablere et fælles sprog, holdnings- og værdisæt, som formidles via ledelsessystemet og i direkte dialog med medarbejdere. Sikker drift. Målet er, at der opretholdes et driftsmæssigt stabilt, sikkert, let tilgængeligt og funktionelt it-serviceniveau. Forvaltningerne skal kunne stole på, at itservices, der etableres og leveres af It-afdelingen, er tilgængelige og beskyttet efter forvaltningernes behov. Målet skal opnås ved at sikkerhedsniveauet omkring it-services, som anvendes i kommunen, tydeligt deklareres og godkendes af ledelsen. Kritiske it-driftsprocesser skal følge faste, dokumenterede arbejdsgange, være systematisk overvåget og status på væsentlige driftsforhold skal rapporteres til ledelsen løbende. Adgang og rettigheder til data og systemer. Målet er, at følsomme og kritiske systemer og data er beskyttet mod uautoriseret adgang og ændring uanset hvor de befinder sig. Adgang til og ændring af følsomme eller kritiske systemer eller data skal let kunne spores til personen. Målet skal opnås ved at de ansvarlige ledere gives let adgang til oplysninger, der er nødvendige for at kunne udføre ledelsestilsyn. Hvis der gives adgang til fortrolige data uden for det etablerede sikkerhedsmiljø, kræves en forudgående direktionsgodkendelse. Adgangskontrollens effektivitet skal efterprøves kvartalsvis for væsentlige og følsomme data og systemer. Projekter. Målet er at digitaliseringsprojekter, herunder anskaffelse, udvikling og vedligeholdelse af it-systemer, ikke svækker sikkerhedsniveauet. Målet skal opnås ved projekter og ændringer skal følge en fast, dokumenteret projektog/eller ændringsstyringsproces. Sikkerhedsmæssig vurdering skal være en integreret del af projekt- og programstyringen, samt af udbudsprocessen. Inden højrisikoprojekter igangsættes skal der være en ledelsesgodkendt risikohåndteringsplan. Inden systemer sættes i drift, skal systemejer godkende resultatet af afprøvning af systemets sikkerhedsforanstaltninger. Fysisk sikkerhed. Målet er at, de fysiske omgivelserne for informationer og informationsudstyr, der anvendes af kommunen og som kommunen har ansvaret for,

5 beskytter effektivt mod fysiske hændelser, eksempelvis brand, vandskade, tyveri, hærværk, skader forårsaget af menneskelige fejl mv. Målet skal opnås ved, at der på steder, hvor der opbevares og anvendes informationer, systemer, infrastruktur og data, etableres et risikotilpasset niveau af fysisk sikkerhed. Placering og den fysiske sikring af udstyr, som It-afdelingen har driftsansvaret for, skal forhåndsgodkendes af It-afdelingen. Den fysiske sikkerhed på lokationer med vitale installationer og informationer, der kræver høj beskyttelse, skal løbende efterprøves. Håndtering af sikkerhedshændelser. Målet er, at skaden ved sikkerhedsbrud holdes på et acceptabelt niveau og kommunens vigtigste opgaver kan videreføres inden for en af ledelsen besluttet tidshorisont. Målet skal opnås ved, at der opretholdes et beredskab, så sikkerhedshændelser kan håndteres effektivt. Hændelser skal registreres og omfanget skal årligt evalueres og rapporteres til ledelsen. Ved alvorlige hændelser skal der foretages en efterfølgende evaluering af hændelsen. Sikkerhedsniveauet omkring de enkelte systemer og data fastlægges på baggrund af en risikovurdering og under hensyn til lovbestemte og kontraktlige krav. Der skal udarbejdes en informationssikkerhedsårsplan, som beskriver hvilke tiltag informationssikkerhedsorganisationen vil gennemføre for at opfyldelse ovenstående mål. Årsplanen skal godkendes af ledelsen. Organisation og ansvar Den enkelte medarbejders ansvar skal være præcist og entydigt beskrevet med udgangspunkt i nedenstående overordnede organisering: Alle medarbejdere har pligt til at sætte sig ind i regler og vejledninger om brug af kommunens it-faciliteter og til at rapportere hændelser, trusler og sårbarheder, som medarbejderen bliver bekendt med. Alle ledere har ansvar for, at kravene til system- og datasikkerhed i lederens ansvarsområde er klart kommunikeret til medarbejderne. Ledere med systemejeransvar skal fastlægge de krav, som brugere af systemet skal efterleve. Sekretariatschefer har inden for eget område ansvar for implementering og opfølgning på efterlevelse af politikken. Sekretariatschefer organiserer indsats inden for eget område og fastlægger behov for koordinering med andre enheder i kommunen. Sekretariatschefer har initiativpligten med hensyn til evalueringer for egne systemer og data. It-afdelingen varetager den overordnede koordinering for digitaliseringsudvalget, og koordinering af øvrige aktiviteter i årsplanen, som aftales med direktionen. Opgaver, der skal koordineres er kort beskrevet i bilag 1. It-afdelingen skal sikre, at behov er kortlagt inden nye projekter eller

6 ændringer, der vedrører hele kommunen, sættes i gang. It-afdelingen har desuden ansvar for at sikre en høj kvalitet i risikoinformation til relevante fora og direktion, og at værktøjer til systemejere effektivt understøtter systemejernes opgaver. IT-chefen er ansvarlig for at driften til ethvert tidspunkt lever op til informationssikkerhedspolitikken og til det sikkerhedsniveau, der er aftalt med forvaltningerne. Undtaget driftsaftaler, hvor It-afdelingen ikke er kontraktholder. Digitaliseringsudvalget har det overordnede ansvar for den tværgående indsats, herunder at politikken og beslutninger er kendt på alle ledelsesniveauer og efterleves effektivt, samt at det generelle niveau svarer til det aktuelle behov. Digitaliseringsudvalget godkender dispensationer og behandler sager. Er de væsentlige, skal kommunaldirektøren informeres. For alle systemer udpeges, så tæt på arbejdsgangen som muligt, en systemejer med ansvar for sikkerheden omkring systemet. Direktionen udpeger ejere af fællessystemer. Kommunaldirektøren er øverste informationssikkerhedsansvarlige og godkender i samråd med direktionen den operationelle informationssikkerhedspolitik efter indstilling fra digitaliseringsudvalget. Byrådet fastlægger den overordnede informationssikkerhedspolitik. Bilag 1 beskriver det operationelle ansvar. Evaluering og opfølgning Digitaliseringsudvalget leverer en årlig status og forslag til ny årsplan, herunder omfanget af evaluering og opfølgning til behandling i direktionen. Digitaliseringsudvalget skal løbende have status på omfanget af informationssikkerhedsbrud. Ved væsentlige personalerelaterede brud på sikkerheden informerer digitaliseringsudvalget HR-chefen, som herefter behandler sagen. Informationssikkerhedspolitikken revideres hvert andet år. Den overordnede informationssikkerhedspolitik skal godkendes på ny, når et nyt byråd er konstitueret efter et kommunalvalg.

7 Bilag 1 Anvendelse i praksis De retningslinjer samt beskrivelse af informationssikkerheds- og kontrolforanstaltninger, der gælder i Svendborg Kommune, samles i en sikkerhedshåndbog med samme punktinddeling, som anvendes i ISO Til det formål har kommunen anskaffet systemet Secureaware. Sikkerhedshåndbogen samler beskrivelser af informationssikkerhedsområder til brug for koordinering af indsatsen. Som minimum omfatter det operationelle ansvar: at sikre, at informationssikkerhedspolitikken og afledte retningslinjer implementeres at sikre en bestemmelse af værdien af de informationer og systemer, som er nødvendige for Svendborg Kommune, samt at træffe rimelige forholdsregler til beskyttelse af disse informationer, herunder at afse de nødvendige midler og ressourcer hertil at der udpeges systemejere for samtlige systemer at klassificere og beskytte de informationer og systemer, som kommunen har ansvaret for at forebygge og begrænse risici til en for Svendborg Kommune kendt og accepteret størrelse at udarbejde regler for informationskontrol og beskyttelse, som skal følges af de medarbejdere, der behandler og anvender informationerne og systemerne at etablere regler for adgang og brug af informationer samt at sikre, at reglerne bliver revideret med jævne mellemrum at definere reglerne for arkivering af informationer, således at disse altid kan genskabes senere inden for en kendt og accepteret tidshorisont at udarbejde en brugbar plan til at retablere daglig drift, såfremt informationerne eller systemerne ødelægges, uanset af hvilken grund, således: o at omfanget af og konsekvenserne ved nødsituationen kan minimeres o at væsentligste dele af den daglige forretningsmæssige drift i Svendborg Kommune kan gennemføres via alternative forretningsgange o at alle relevante berørte parter kan holdes orienteret i fornødent omfang o at den fulde drift af systemerne kan genoptages inden for en kendt og accepteret tidshorisont at sikre, at enhver sikkerhedsmæssig følsom informationsaktivitet kan henføres til den person, som har udført aktiviteten, samt at sikre gennemførelse af de fornødne kontroller til opdagelse af misbrug eller forsøg herpå at etablere regler og arbejdsgange for rettighedstildeling og funktionsadskillelse, som skal forebygge og begrænse konsekvenser af fejl, uheld og negative handlinger, der bevidst er foretaget af enkeltpersoner at sikre, at Svendborg Kommunes udvikling og implementering af systemer udføres under iagttagelse af betryggende sikkerhedsforanstaltninger at sikre, at Svendborg Kommunes leverandører overholder de sikkerhedsforskrifter, som er gældende for Svendborg Kommunes informationer, faciliteter og medarbejdere i samarbejdet med leverandøren at træffe de nødvendige forholdsregler for at sikre, at informationssikkerhedspolitikken og afledte retningslinjer bliver overholdt at sikre den fornødne ledelsesrapportering af status for informationssikkerheden, herunder aktiviteter og hændelser.

Informationssikkerhedspolitik for Sønderborg Kommune

Informationssikkerhedspolitik for Sønderborg Kommune Informationssikkerhedspolitik for Sønderborg Kommune Denne politik er godkendt af Byrådet d. 4. februar 2015 og træder i kraft d. 1. marts 2015 Seneste version er tilgængelig på intranettet 1/8 Indledning

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Vejen Kommune

Informationssikkerhedspolitik for Vejen Kommune Informationssikkerhedspolitik for Vejen Kommune Denne politik er godkendt af byrådet d. xx. Og træder i kraft d. xx. Seneste version er tilgængelig på intranettet. Indledning Vejen Byråd fastlægger med

Læs mere

Overordnet it-sikkerhedspolitik for Rødovre Kommune

Overordnet it-sikkerhedspolitik for Rødovre Kommune Overordnet it-sikkerhedspolitik for Rødovre Kommune Denne politik er godkendt af kommunalbestyrelsen januar 2016. Og træder i kraft januar 2016. Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på,

Læs mere

Ver. 1.0 GENTOFTE KOMMUNES INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK

Ver. 1.0 GENTOFTE KOMMUNES INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 30-04-2018 1. Indledning... 3 1.1. Formål og målsætning... 3 1.2. Gyldighedsområde... 3 1.3. Godkendelse... 3 1.4. Gentofte Kommunes

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Formål...1 2. Organisation...2 3. Gyldighedsområde...3 4. Målsætninger...3 5. Godkendelse...4 1. Formål Den Fællesregionale Informationssikkerhedspolitik

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik

Informationssikkerhedspolitik 1 for Denne informationssikkerhedspolitik er den overordnede ramme for informationssikkerheden i. Politikken skal sikre, at fortsat kan sikre kommunens høje troværdighed forebygge sikkerhedsbrist og tab

Læs mere

Informationssikkerhed

Informationssikkerhed Banedanmark Informationssikkerhed Overordnet politik Banedanmarks informationssikkerhedspolitik Version 4.0 10-12-2012 Indholdsfortegnelse Politik 2 Informationssikkerhedspolitik for Banedanmark 2 Indledning

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik. Frederiksberg Kommune

Informationssikkerhedspolitik. Frederiksberg Kommune Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken er den overordnede ramme for beskyttelse af information i Frederiksberg Kommune. Kommunen behandler oplysninger

Læs mere

Overordnet Informationssikkerhedspolitik

Overordnet Informationssikkerhedspolitik Overordnet Informationssikkerhedspolitik Denne politik er godkendt af byrådet d. 4. juni 2018 Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på, at du anvender senest godkendte version. Acadre sagsnr.

Læs mere

Overordnet It-sikkerhedspolitik

Overordnet It-sikkerhedspolitik Overordnet It-sikkerhedspolitik Denne politik er godkendt af byrådet d. x. måned 2014 Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på, at du anvender senest godkendte version. Acadre sags nr. 14-8285

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Region Midtjylland

Informationssikkerhedspolitik for Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Informationssikkerhedspolitik for Region Midtjylland 1. Indledning Denne informationssikkerhedspolitik

Læs mere

Indholdsfortegnelse Indledning Formål Omfang Holdninger og principper... 4

Indholdsfortegnelse Indledning Formål Omfang Holdninger og principper... 4 Halsnæs Kommune Informationssikkerhedspolitik 2012 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Formål... 3 3. Omfang... 4 4. Holdninger og principper... 4 5. Sikkerhedsbevidsthed,

Læs mere

Aabenraa Kommune. Informationspolitik. Udkast. Udkast: 2014-04-09

Aabenraa Kommune. Informationspolitik. Udkast. Udkast: 2014-04-09 Aabenraa Kommune Informationspolitik : 2014-04-09 Aabenraa Kommune 29. august 2012 Informationspolitik Overordnet Informationssikkerhedspolitik for Aabenraa Kommune Velkommen til Aabenraa Komune s overordnede

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik

Informationssikkerhedspolitik Holbæk Kommunes Informationssikkerhedspolitik 2013 Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Indledning 3 2. Formål 3 3. Holdning og principper 4 4. Omfang 4 5. Informationssikkerhedsniveau 5 6. Organisering

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik Ringkøbing-Skjern Kommune Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Holdninger og principper... 3 4. Omfang... 3 5. Sikkerhedsniveau...

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik Ringkøbing-Skjern Kommune Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Holdninger og principper... 3 4. Omfang... 3 5. Sikkerhedsniveau...

Læs mere

Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information

Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Formål... 3 3. Holdninger og principper... 4 4. Omfang... 4 5. Sikkerhedsbevidsthed,

Læs mere

Status for ændringer. Informationssikkerhedspolitik for Region Hovedstaden. Version 1.2

Status for ændringer. Informationssikkerhedspolitik for Region Hovedstaden. Version 1.2 Status for ændringer Version Dato Navn Bemærkning 1.0 24-04-2007 Vedtaget i Regionsrådet 1.1 13-02-2012 IMT-Informationssikkerhed Tilpasning af terminologi 1.2 15-10-2012 IMT-Informationssikkerhed Rettelse

Læs mere

INFORMATIONS- SIKKERHEDSPOLITIK

INFORMATIONS- SIKKERHEDSPOLITIK Halsnæs Kommune INFORMATIONS- SIKKERHEDSPOLITIK Vedtaget af Halsnæs Byråd 202. 25-09-207 FORSIDE Halsnæs Kommune Informationssikkerhedspolitik 202 INDLEDNING Denne informationssikkerhedspolitik udgør den

Læs mere

INFORMATIONS- SIKKERHEDS- POLITIK

INFORMATIONS- SIKKERHEDS- POLITIK INFORMATIONS- SIKKERHEDS- POLITIK GLOSTRUP KOMMUNE 14. NOVEMBER 2012 Politik Nærværende informationssikkerhedspolitik er en generel administrativ opdatering af version 1.0 især på baggrund af organisationsændringen

Læs mere

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Den 12. november 2014 J.nr. 2014103514 Ref.: kj Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Sundhedsstyrelsens opfølgning på Rigsrevisionens beretning af 5.

Læs mere

Politik <dato> <J.nr.>

Politik <dato> <J.nr.> Side 1 af 5 Politik Informationssikkerhedspolitik for 1. Indledning Denne informationssikkerhedspolitik er den overordnede ramme for informationssikkerheden hos .

Læs mere

Region Nordjylland Informationssikkerhedspolitik November 2012. Informationssikkerhedspolitik. Side 1

Region Nordjylland Informationssikkerhedspolitik November 2012. Informationssikkerhedspolitik. Side 1 Informationssikkerhedspolitik Side 1 Informationssikkerhedspolitik for Region Nordjylland Informationssikkerhedspolitikken er gældende for hele Regionen. Den er tilvejebragt af I-sikkerhedsudvalget og

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST

IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST It-sikkerhedspolitikken tilstræber at understøtte Odsherred Kommunes overordnede vision. It- og øvrig teknologianvendelse, er et af direktionens redskaber til at realisere kommunens

Læs mere

Hjørring Kommune. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune

Hjørring Kommune. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune Hjørring Kommune Sag nr. 85.15.00-P15-1-17 12-03-2018 Side 1. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken (I-sikkerhedspolitikken) udgør den overordnede

Læs mere

SORØ KOMMUNE POLITIK FOR MØDET MED BORGEREN. Sorø Kommune Byrådet

SORØ KOMMUNE POLITIK FOR MØDET MED BORGEREN. Sorø Kommune Byrådet SORØ KOMMUNE POLITIK FOR MØDET MED BORGEREN Sorø Kommune Byrådet Sorø Kommune - Politik for mødet med borgeren. Indledning og formålsbeskrivelse God servicering af borgerne handler om Mødet med borgeren

Læs mere

Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk

Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk Design: Bgraphic Foto: Colourbox Elektronisk publikation: ISBN:

Læs mere

Faxe Kommune. informationssikkerhedspolitik

Faxe Kommune. informationssikkerhedspolitik Faxe Kommune informationssikkerhedspolitik 10-10-2013 1 Overordnet informationssikkerhedspolitik Dette dokument beskriver Faxe Kommunes overordnede informationssikkerhedspolitik og skaber, sammen med en

Læs mere

It-anvendelsen i Langeland Kommune har til formål at understøtte kommunens overordnede visioner.

It-anvendelsen i Langeland Kommune har til formål at understøtte kommunens overordnede visioner. Juni 2011 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Formål 4 3. Omfang 5 4. It-sikkerhedsniveau 5 5. It-sikkerhedsbevidsthed 6 6. Overtrædelse af it-sikkerhedspolitikken 6 7. Udarbejdelse og ikrafttrædelse 6 2 1 Indledning

Læs mere

LinkGRC GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK

LinkGRC GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK LinkGRC A Nordic leader in all aspects of Governance, Risk and Compliance Virksomhedens informationssikkerhedspolitik er i sin enkelhed et modsvar til en virksomheds

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Procedure for ansættelse af nye medarbejdere

Procedure for ansættelse af nye medarbejdere Procedure for ansættelse af nye medarbejdere Formål Denne procedure beskriver retningslinjerne for, hvordan Hotel- og Restaurantskolen håndterer: rekruttering af nye medarbejdere annoncering af ledige

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Ikast-Brande Kommune. Informationssikkerhedspolitik (efterfølgende benævnt I-Sikkerhedspolitik) Maj 2016 Sag nr. 2015/06550

Ikast-Brande Kommune. Informationssikkerhedspolitik (efterfølgende benævnt I-Sikkerhedspolitik) Maj 2016 Sag nr. 2015/06550 Ikast-Brande Kommune Informationssikkerhedspolitik (efterfølgende benævnt I-Sikkerhedspolitik) Maj 2016 Sag nr. 2015/06550 Godkendt i Byrådet den 20.06.2016 2 Indhold 1. Indledning... 4 2. Formål... 5

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Ballerup Kommune Politik for databeskyttelse

Ballerup Kommune Politik for databeskyttelse BALLERUP KOMMUNE Dato: 31. maj 2018 Ballerup Kommune Politik for databeskyttelse 85.15.00-P30-1-18 Politik for databeskyttelse i Ballerup Kommune Denne databeskyttelsespolitik er den overordnede ramme

Læs mere

Politik for informationssikkerheddatabeskyttelse

Politik for informationssikkerheddatabeskyttelse BALLERUP KOMMUNE Dato: 31. maj 2018 Ballerup Kommune Politik for informationssikkerheddatabeskyttelse Politik for databeskyttelse i Ballerup Kommune Denne informationssikkerhedspolitikdatabeskyttelsespolitik

Læs mere

Aarhus Kommune. Politik 1.4 11-03-2016

Aarhus Kommune. Politik 1.4 11-03-2016 Aarhus Kommune Politik 1.4 11-03-2016 Indledning IT-sikkerhedspolitikken blev vedtaget i byrådets møde den 24. juni 2009 Revisionsdato: 11. marts 2016 IT-sikkerhedspolitikken er den overordnede ramme for

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik 24. Januar 2018 Side 1/5 Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Formål... 1 2. Organisation... 3 3. Gyldighedsområde... 4 4. Målsætninger... 4 5. Godkendelse... 5 1. Formål Den Fællesregionale

Læs mere

GENEREL KRAVSPECIFIKATION TILLÆG

GENEREL KRAVSPECIFIKATION TILLÆG BRUGERPORTALSINITIATIVET BRUGERPORTALSINITIATIVET GENEREL KRAVSPECIFIKATION TILLÆG Læringsplatforme - Brugerportalsinitiativet INFORMATIONSSIKKERHED OG SIKRING AF PERSONDATA Brugerportalsinitiativet Side

Læs mere

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013 Natur og Udvikling Kanalstrategi Hvert år håndterer Halsnæs Kommune rigtig mange henvendelser til og fra borgere

Læs mere

Region Hovedstadens Ramme for Informationssikkerhed

Region Hovedstadens Ramme for Informationssikkerhed Region Hovedstadens Ramme for Informationssikkerhed Indhold Region Hovedstadens ramme for Informationssikkerhed... 3 1 Formål... 3 2 Gyldighedsområde/omfang... 4 3 Målsætninger... 4 4 Informationssikkerhedsniveau...

Læs mere

OVERORDNET IT-SIKKERHEDSPOLITIK

OVERORDNET IT-SIKKERHEDSPOLITIK OVERORDNET IT-SIKKERHEDSPOLITIK Indholdsfortegnelse 1. Indledning....3 2. Formål...3 3. Sikkerhedspolitik...3 4. Dækningsormåde...4 5. Sikkerhedsniveau....4 6. Organisation og ansvar...4 7. Opfølgning...5

Læs mere

1 Informationssikkerhedspolitik Hvorfor vil vi sikre vores informationer? Hvad dækker begrebet "informationer"? 2

1 Informationssikkerhedspolitik Hvorfor vil vi sikre vores informationer? Hvad dækker begrebet informationer? 2 Indhold 1 Informationssikkerhedspolitik 2 1.1 Hvorfor vil vi sikre vores informationer? 2 1.2 Hvad dækker begrebet "informationer"? 2 2 Principper 4 2.1 Styret af KU's strategiske behov 4 2.2 Implementering

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget. Juni 2016

Kommissorium for Revisionsudvalget. Juni 2016 Kommissorium for Revisionsudvalget Juni 2016 Indhold 1. KONSTITUERING OG FORMÅL... 3 2. MEDLEMSKAB... 3 3. MØDESTRUKTUR- OG FREKVENS... 4 4. BEMYNDIGELSE OG RESSOURCER... 4 5. OPGAVER OG FORPLIGTELSER...

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik. for Aalborg Kommune

Informationssikkerhedspolitik. for Aalborg Kommune Informationssikkerhedspolitik for Aalborg Kommune Indhold Formål... 2 Gyldighedsområde... 2 Målsætning... 2 Sikkerhedsniveau... 3 Organisation og ansvarsfordeling... 3 Kontrol... 4 Sikkerhedsbrud og sanktionering...

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018 Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. sundheds-it og elektronisk kommunikation Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune

Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Maj 2018 Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken er den overordnede ramme for beskyttelse af information i Frederiksberg Kommune. Kommunen behandler

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 Indhold 1 Læsevejledning... 3 2 Informationssikkerhedspolitik... 3 2.1 INDLEDNING... 3 2.2 SIKKERHEDSNIVEAU... 4 2.3 HOLDNINGER OG PRINCIPPER... 5 2.4 HOVEDMÅLSÆTNINGER

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Indgåelse af aftaler med sikkerhedsmæssigt indhold

Indgåelse af aftaler med sikkerhedsmæssigt indhold Indgåelse af aftaler med sikkerhedsmæssigt indhold Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt - Differentiering af krav i henhold til type Sessionen Baggrund samt erfaringer fra tilsyn De lovmæssige

Læs mere

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd i Region Midtjylland Baggrund

Læs mere

IT-sikkerhedspolitik for

IT-sikkerhedspolitik for Norddjurs Kommune IT-sikkerhedspolitik for Norddjurs Kommune Overordnet IT-sikkerhedspolitik 1.0 Politik 14-11-2006 Side 2 af 7 Overordnet IT-sikkerhedspolitik Indledning Dette dokument beskriver Norddjurs

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

V E D T Æ G T E R. for. Den Selvejende institution Vendsyssel Kunstmuseum. CVR.nr. 13145016. I henhold til. Lovbekendtgørelse nr. 358 af 8.

V E D T Æ G T E R. for. Den Selvejende institution Vendsyssel Kunstmuseum. CVR.nr. 13145016. I henhold til. Lovbekendtgørelse nr. 358 af 8. A D V O K A T F I R M A E T L E D E T & W I L L A D S E N B R I N C K S E I D E L I N S G A D E 9 9800 H J Ø R R I N G J. nr. 13-513-11950 Hjørring, den 2. december 2015 V E D T Æ G T E R for Den Selvejende

Læs mere

PSYKIATRIFONDENS Informationssikkerhedspolitik

PSYKIATRIFONDENS Informationssikkerhedspolitik PSYKIATRIFONDENS Informationssikkerhedspolitik Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Omfang og ansvar... 3 Sikkerhedsniveau... 4 Beredskab... 4 Sikkerhedsbevidsthed... 5 Brud på informationssikkerheden...

Læs mere

Fredericia Kommunes Informationssikkerhedspolitik 1 FREDERICIA KOMMUNE AFDELING TITEL PÅ POWERPOINT

Fredericia Kommunes Informationssikkerhedspolitik 1 FREDERICIA KOMMUNE AFDELING TITEL PÅ POWERPOINT Fredericia Kommunes Informationssikkerhedspolitik 2018 1 FREDERICIA KOMMUNE AFDELING TITEL PÅ POWERPOINT 12-11-2018 Indholdsfortegnelse Indledning Hvad og hvem er omfattet? Ansvar og konsekvens Vision,

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Bilag 1 - Udkast til revideret skolepolitik, forår 2014 Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil (stadig) videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor

Læs mere

Bofællesskaberne Edelsvej

Bofællesskaberne Edelsvej Ledelsessystemcertificering 16. september 2013 Certificeringens dækningsområde DNV teamleader: Auditteam: Drift af døgninstitution for voksne med psykisk handicap Søren Hald Søren Hald Projektnr.:PRJC-140725-2009-MSC-DNK

Læs mere

Forfatter: Carsten Stenstrøm Mail: Telefon: IT Amerika Plads København Ø

Forfatter: Carsten Stenstrøm Mail: Telefon: IT Amerika Plads København Ø spolitik 28.02.2017 Banedanmark IT Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Forfatter: Carsten Stenstrøm Mail: cstr@bane.dk Telefon: 41881976 Indhold Side 1 spolitik 4 1.1 Indledning 4 1.2

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

MedComs informationssikkerhedspolitik. Version 2.2

MedComs informationssikkerhedspolitik. Version 2.2 MedComs informationssikkerhedspolitik Version 2.2 Revisions Historik Version Forfatter Dato Bemærkning 2.2 20.02.17 MedComs Informationssikkerhedspolitik Side 2 af 7 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING...

Læs mere

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen 2016-2020

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen 2016-2020 Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen 2016-2020 VISION PERSPEKTIVER OVERORDNEDE MÅL ORGANISERING ROLLER OG ANSVAR INDSATSER BAGGRUND Hjælp til selvhjælp Visionen

Læs mere

Version: 1.0 Maj Informationssikkerhedspolitik for Struer Statsgymnasium

Version: 1.0 Maj Informationssikkerhedspolitik for Struer Statsgymnasium Version: 1.0 Maj 2019 Informationssikkerhedspolitik for Struer Statsgymnasium Indholdsfortegnelse 1.1 Indledning:... 1 1.2 Omfang og ansvar:... 1 1.3 Sikkerhedsniveau:... 1 1.4 Sikkerhedsbevidsthed:...

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Cumuli.net Ramme, styringsmodel, forventninger, lederroller. Desuden Slagelse Kommunes værdigrundlag og målsætninger. ledelses Grundlag_12p_a.indd 3 8/10/09 10:44

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Gladsaxe en kommunikerende kommune

Gladsaxe en kommunikerende kommune gladsaxe.dk 20152018 Kommunikationsstrategi Gladsaxe en kommunikerende kommune Strategi for Gladsaxe Kommunes eksterne kommunikation 2014 2017 Hvorfor en ekstern kommunikationsstrategi Gladsaxe Kommune

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for <organisation>

Informationssikkerhedspolitik for <organisation> 1 Informationssikkerhedspolitik for 1. Formål informationssikkerhedspolitik beskriver vigtigheden af arbejdet med informationssikkerhed i og fastlægger

Læs mere

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Stil krav til din udvikling - og få mere ud af samtalen med din leder Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Sæt udviklingssamtalen og udviklingsplanen på dagsordenen Når medarbejderen

Læs mere

Ledelsesregulativ for Rigshospitalet/Glostrup Hospital

Ledelsesregulativ for Rigshospitalet/Glostrup Hospital Ledelsesregulativ for Rigshospitalet/Glostrup Hospital Vedtaget 3. marts 2015 Ledelsesstrukturen på hospitalerne i Region Hovedstaden. I det overordnede ledelsesregulativ for Region Hovedstaden fremgår

Læs mere

2014-34. Overholdelse af forvaltningsretlige krav ved indførelse af nye offentlige IT-systemer

2014-34. Overholdelse af forvaltningsretlige krav ved indførelse af nye offentlige IT-systemer 2014-34 Overholdelse af forvaltningsretlige krav ved indførelse af nye offentlige IT-systemer Ombudsmanden rejste på eget initiativ en sag over for Finansministeriet om sikringen af, at nye offentlige

Læs mere

8. januar 2007. Sagsnr.: 06/862

8. januar 2007. Sagsnr.: 06/862 8. januar 2007 Indkøbspolitik Region Syddanmark Sagsnr.: 06/862 Indkøbspolitik Region Syddanmark Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle 76631000 INDKØBSPOLITIK REGION SYDDANMARK...1 1. INDLEDNING...2

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Ringkjøbing Landbobank s Adfærdskodeks (Code of Conduct)

Ringkjøbing Landbobank s Adfærdskodeks (Code of Conduct) Ringkjøbing Landbobank s Adfærdskodeks (Code of Conduct) Indledning Bestyrelsen i Ringkjøbing Landbobank ønsker med dette Adfærdskodeks at udstikke er række regler og retningslinjer til bankens medarbejdere

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde

Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde God ledelse i Ældre- og Handicapforvaltningen bygger på forvaltningens tre værdier Nærvær, Ansvarlighed og Respekt. Desuden er Frihedsbrevet og ledernes evne

Læs mere

UDKAST til Beredskabspolitik for Frederiksberg Kommune

UDKAST til Beredskabspolitik for Frederiksberg Kommune Indledning Frederiksberg Kommune har ansvaret for at planlægge og drive en række samfundsvigtige opgaver både i hverdagen, og når uforudsete, større hændelser truer den fortsatte drift. Beredskabspolitikken

Læs mere

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed Forslag til Vordingborg Kommunes Overordnede bestemmelser om IT- informationssikkerhed Rev. 12. januar 2015 Hvad der er markeret med rød skrift er tilføjelser til den vedtagne politik af 24. februar 2011.

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. oktober 2012 Sagsbehandler Kenneth L. Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 E-mail keno@esbjergkommune.dk Kommunikationsstrategi

Læs mere

Steno ledelsen: Joan Fuglsang, Allan Arp, John Nolan, Trine Nielsen, Peter Rossing, Martin Ridderstråle, Bjarne Bruun Jensen, Ulla Bjerre-Christensen

Steno ledelsen: Joan Fuglsang, Allan Arp, John Nolan, Trine Nielsen, Peter Rossing, Martin Ridderstråle, Bjarne Bruun Jensen, Ulla Bjerre-Christensen STENOWAY STENOWAY I 1932 skabte vores grundlæggere Steno som et sted for optimal behandling af mennesker med diabetes. Formålet har altid været at forlænge og forbedre livet for mennesker med diabetes

Læs mere

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi 2016 2020 Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi Forord Nordfyns Kommune har gennem mange år prioriteret indsatsen

Læs mere

SIKO SAMVIRKENDE IDRÆTSKLUBBER I ODENSE. Etiske Retningslinjer

SIKO SAMVIRKENDE IDRÆTSKLUBBER I ODENSE. Etiske Retningslinjer SIKO SAMVIRKENDE IDRÆTSKLUBBER I ODENSE Etiske Retningslinjer Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Formål:... 3 Samarbejdspartnere:... 3 Generelle retningslinjer:... 3 Alkohol:... 4 Doping:...

Læs mere

1.4 Bilag B Tjekliste overdragelse opstartsfase 25052016

1.4 Bilag B Tjekliste overdragelse opstartsfase 25052016 1.4 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen Opstartsfasen Det er i denne fase, at sikkerhedsarbejdet på byggepladsen bliver planlagt.

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Halsnæs kommune. Informationssikkerhedspolitik Oktober Informationssikkerhedspolitik Halsnæs kommune.

Halsnæs kommune. Informationssikkerhedspolitik Oktober Informationssikkerhedspolitik Halsnæs kommune. Informationssikkerhedspolitik Oktober 2015 Side 1 af 5 sider Baggrund Ved informationssikkerhed forstås de samlede foranstaltninger til at sikre Fortroligheden, Tilgængeligheden og Integriteten på kommunens

Læs mere

Udbud af konsulentopgaver i forbindelse med færdiggørelse af nyt produktionsplanlægningssystem til Produktion, NaturErhvervstyrelsen

Udbud af konsulentopgaver i forbindelse med færdiggørelse af nyt produktionsplanlægningssystem til Produktion, NaturErhvervstyrelsen Udbud af konsulentopgaver i forbindelse med færdiggørelse af nyt produktionsplanlægningssystem til Produktion, NaturErhvervstyrelsen Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Opgavebeskrivelse af den opgave,

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Senest opdateret januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL... 3 2. OMFANG OG SIKKERHEDSNIVEAU... 3 3. HOVEDMÅLSÆTNINGER... 4 4. ORGANISERING OG ANSVAR...

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Udbud nr. 2016/S 199-358626 EU-udbud af Cisco UCC i Region Syddanmark Underbilag 13.1 - Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Underbilag 13.1 Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Side 1/6

Læs mere

Kommunikationsplan for SAPA-projektet:

Kommunikationsplan for SAPA-projektet: Kommunikationsplan for SAPA-projektet: 1. BAGGRUND Beskriv kort: Hvad er der sket? Hvorfor skal der kommunikeres? Er der lig i lasten? Sker der andet, som kan forplumre billedet netop nu? Som et element

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik For Aalborg Kommune

Informationssikkerhedspolitik For Aalborg Kommune Click here to enter text. Infor mationssi kkerhedspoliti k 2011 «ed ocaddressci vilcode» Informationssikkerhedspolitik For Aalborg Kommune Indhold Formål... 3 Gyldighedsområde... 3 Målsætning... 3 Sikkerhedsniveau...

Læs mere

Åbent referat Beredskabskommissionen

Åbent referat Beredskabskommissionen Åbent referat Beredskabskommissionen 17. september 2013 kl. 8.00 9.00 på Brandstationen, beredskabschefens kontor Michael Vindfeldt havde meddelt forfald. 9. Meddelelser fra formanden 16 10. Plan for fortsat

Læs mere

1 Informationssikkerhedspolitik

1 Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse 1 Informationssikkerhedspolitik... 1 1.1 Indledning:... 1 1.2 Omfang og ansvar:... 2 1.3 Sikkerhedsniveau:... 2 1.4 Sikkerhedsbevidsthed:... 3 1.5 Brud på informationssikkerheden:...

Læs mere

REGIONERNES POLITISKE LINJE FOR INFORMATIONSSIKKERHED

REGIONERNES POLITISKE LINJE FOR INFORMATIONSSIKKERHED 11101010100010 10101001011011 10101001101010 10101010001010 10100101101110 10100110101010 10101000101010 10010110111010 10011010101010 10100010101010 01011011101010 01101010101001 10001010101001 REGIONERNES

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse

Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af 18 i lov nr. 880 af 8.8 2011 om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse

Læs mere