Denne skala handler om bygningens placering, og de muligheder der er for at danne relationer til andre organisationer og faciliteter i området.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Denne skala handler om bygningens placering, og de muligheder der er for at danne relationer til andre organisationer og faciliteter i området."

Transkript

1 intro Denne skala handler om bygningens placering, og de muligheder der er for at danne relationer til andre organisationer og faciliteter i området. Her arbejder I med tilknytningen til andre - det kan både være faste samarbejdsaftaler og mere spontan brug af offentligt tilgængelige faciliteter. Hvilke relationer kan aflaste, supplere eller berige institutionen? Kan andre have et udbytte af at bruge institutionens faciliteter? proces 1. FUNDAMENT Sammen gennemgår I succeskriterierne, givne forudsætninger mv. 2. BESKRIV PERSPEKTIVER Perspektivkortene er med til at hjælpe jer med at holde fokus på fire vigtige interessenter undervejs i processen: Børnene, medarbejderne, forældrene og kommunen. I skal nu beskrive de vigtigste behov eller udfordringer, som byggeprojektet skal løse. Hvad er eksempelvis de vigtigste behov, som børnene har, der skal tænkes ind i projektet? Hver er jer beskriver de 1-3 behov eller udfordringer, som I særligt gerne vil sørge for kommer med i dialogen på mødet. Samlet set skal jeres kort dække alle fire perspektiver: Børn, medarbejdere, forældre og kommunen. Kortene bruges også, når I senere skal prioritere jeres input. Reflekter først enkeltvis og skriv ned. Præsenter derefter for hinanden. 3. BRAINSTORM Del en stak inputkort ud til alle. I skal nu komme på så mange steder eller organisationer i nærområdet, som institutionen kan have en relation til. Tænk både i relationer der gavner institutionen, og i hvordan institutionen kan gavne andre. Præsenter idéerne for hinanden, efterhånden som I placerer dem på spillepladen. 4. PRIORITERING I skal nu reducere antallet af inputkort. Til dette bruger i prioriteringsmarkørerne. I må hver sætte 5 markører på de inputkort, I mener skal prioriteres. Sæt F-markører på de kort der i særlig grad understøtter institutionens fundament, P- markører på input der adresserer mindst et af de fire særlige perspektiver og N- markører på input som er nytænkende. I må hver især sætte én af hver type markør på et enkelt inputkort. I kan selv vælge, hvor mange af jeres 5 markører, der skal være F, P og N. De 5 relationer der til sidst har fået flest mærkater bliver på spillepladen, resten lægges til side. 5. DETALJER Gennemgå nu de 5 prioriterede relationer en ad gangen. Diskuter og udfyld kortet og genovervej placeringen på spillepladen. 6. OPSUMMERING Kig på det samlede billede I får fra spillepladen og input-kortene og kig på spørgsmålene på opsummeringsarket. Uddrag de principper I synes er relevante og notér dem på arket.

2 Vejledning til spilleplade F.eks. laver det lokale bibliotek arrangementer for institutionerne STEDER MAN TAGER HEN TIL Den yderste cirkel er til relationer der kræver, at man tager på tur. Sådanne relationer stiller ikke særlige krav til byggeriet, men kan supplere institutionens faciliteter. F.eks. kan institutionen anvende de samme selskabslokaler som boligforeningen F.eks. kan forældre anvende det tilgrænsende supermarkeds parkeringsplads længere væk tæt på indeni tæt på længere væk STEDER DER LIGGER TÆT PÅ Den mellemste cirkel er til nære relationer - steder der ligger lige op ad institutionen. Denne type relationer stiller typisk krav til udformning af adgangsveje, forskellige brugertyper, og så videre. F.eks. kan man besøge landbrug i lokalområdet F.eks. en gang om ugen bruger børnehaven den lokale skoles gymnastiksal som ligger en gåtur væk F.eks. Vuggestuens lokaler bruges til fødselsforberedelse institutionen F.eks. lukket frugthave ejet i fællesskab med plejehjemmet ved siden af F.eks. fælles kommunal byggelegeplads brugere MAN inviterer IND I INSTITUTIONEN Den inderste cirkel er til relationer, hvor eksterne brugere får adgang til institutionen.det kan være lokaler, der er tilgængelige uden for lukketid eller venskabsinstitutioner der låner faciliteter. Denne type relationer stiller typisk krav til byggeriet i form af mulighed for aflåsning i zoner, rengøringsfaciliteter, sikkerhed, og så videre. Vejledning til inputkort TIL HVEM ELLER HVAD? Relationer kan både være til steder og til organisationer. Institutionen kan bruge den lokale park, den kan benytte faciliteter på en nærliggende skole, eller den kan indgå i et samarbejde med en lokal idrætsforening. VI ER... Her skriver man hvad institutionens rolle er i relationen. Er man gæster på havnen, medejere af en fælles legeplads eller værter for de lokale mødregrupper? Relationen kan også være flertydig. En relation til den lokale skole kan både lade institutionen være brugere af skolens sportshal og værter for skolens børnehaveklasse en gang om ugen. Til hvem eller hvad? vi er... Bruger af Medejer af relation Gæster hos Værter for hvem får noget ud af relationen? hvad får de ud af det? Andet: noter HVEM FÅR NOGET UD AF RELATIONEN OG HVAD FÅR DE UD AF DET? Hvem gavner relationen og på hvilken måde? Måske får børnene og pædagogerne et ekstra udeareal? Måske får forældrene nemmere ved at hente og bringe, fordi institutionen ligger lige op ad et indkøbscenter? Måske ser kommunen en fordel i at flere institutioner kan deles om faciliteterne? Noter Her kan man notere, hvilke konsekvenser dette input har for byggeriet og de involverede. Ligger der en særlig udfordring, som man gerne vil se en løsning på? Er der nogle forudsætninger, der skal være på plads, for at det kan lade sig gøre?

3 intro Denne skala handler om sammenhængen mellem bygningsstruktur og organisering af institutionen. Her overvejer I, hvor forskellige faciliteter skal placeres, og hvem i institutionen der ejer dem. Hvad kan I opnå ved, at en funktion ligger indenfor, udenfor, i et uopvarmet rum eller en kombination? Hvad ønsker I at opnå ved forskellige måder at organisere børn og medarbejdere? proces 1. FUNDAMENT Sammen gennemgår I succeskriterierne, givne forudsætninger mv. 2. BESKRIV PERSPEKTIVER Perspektivkortene er med til at hjælpe jer med at holde fokus på fire vigtige interessenter undervejs i processen: Børnene, medarbejderne, forældrene og kommunen. I skal nu beskrive de vigtigste behov eller udfordringer, som byggeprojektet skal løse. Hvad er eksempelvis de vigtigste behov, som børnene har, der skal tænkes ind i projektet? Hver er jer beskriver de 1-3 behov eller udfordringer, som I særligt gerne vil sørge for kommer med i dialogen på mødet. Samlet set skal jeres kort dække alle fire perspektiver: Børn, medarbejdere, forældre og kommunen. Kortene bruges også, når I senere skal prioritere jeres input. Reflekter først enkeltvis og skriv ned. Præsenter derefter for hinanden. 3. BRAINSTORM Del en stak inputkort ud til alle. I skal nu komme på så mange faciliteter som muligt, som I synes institutionen skal tilbyde. Tænk både i faciliteter til børnene, de ansatte og forældrene. Præsenter de forskellige input for hinanden, efterhånden som I placerer dem på spillepladen. 4. PRIORITERING I skal nu reducere antallet af inputkort. Til dette bruger i prioriteringsmarkørerne. I må hver sætte 7 markører på de inputkort, I mener skal prioriteres. Sæt F-markører på de kort der i særlig grad understøtter institutionens fundament, P- markører på input der adresserer mindst et af de fire særlige perspektiver og N- markører på input som er nytænkende. I må hver især sætte én af hver type markør på et enkelt inputkort. I kan selv vælge, hvor mange af jeres 7 markører, der skal være F, P og N. De 7 faciliteter der til sidst har fået flest mærkater bliver på spillepladen, resten lægges til side. 5. DETALJER Gennemgå nu de 7 prioriterede faciliteter en ad gangen. Diskuter og udfyld kortet og genovervej placeringen på spillepladen. 6. OPSUMMERING Kig på det samlede billede I får fra spillepladen og inputkortene og kig på spørgsmålene på opsummeringsarket. Uddrag de principper I synes er relevante og notér dem på arket.

4 Vejledning til spilleplade inderum uopvarmede rum uderum andetsteds ORGANISERING Børnene kan være organiseret i forskellige grupper henover dagen, ugen og året. De forskellige faciliteter kan være tilknyttet forskellige grupperinger. Man kan have nogle faciliteter tilknyttet små grupper, mens andre deles af hele institutionen. UOPVARMEDE AREALER De uopvarmede arealer tilbyder mange af fordelene ved at være udendørs uden de værste ulemper. Disse arealer er både billige i drift og i anlæg. Det giver et godt indeklima, og der kan åbnes op mod uderummet hvis vejret tillader det. Der er den praktiske gevinst, at børn og voksne kan beholde deres overtøj på. HVER GRUPPE HAR ÈN AF SLAGSEN ANTAL FACILITETER F.eks. børnene spiser gruppevis ved langborde F.eks. hvis der er to læsehuler indrettet til hver sin aldergruppe F.eks. hvis hver gruppe har sin egen garderobe og hentested F.eks. hvis alle grupper har et værksted som de kan låne ud til de andre F.eks. alle kan besøge drivhuset og kaninburet, men grupperne skiftes til at passe stedet F.eks. hver gruppe har deres egen totempæl F.eks. en legeplads for de store, og en anden for de små F.eks. grupperne har hver deres kolonihave ANDETSTEDS Nogle faciliteter kan ligge helt uden for institutionen, men alligevel være en del af institutionens tilbud til børn og ansatte. Faciliteter placeret uden for institutionen organiseres ikke nødvendigvis på samme måde som faciliteter på institutionens egen grund. inderum og uderum Husk at overveje om de funktioner, I normalt vil lægge inde eller ude med fordel kunne placeres et andet sted. Eller om funktionen kunne placeres i en kombination af inde, ude og uopvarmede arealer. ALLE ER FÆLLES OM DEN SAMME FACILITET F.eks. teaterscenen er fælles for alle grupper F.eks. hvis alle deles om naturlegepladsen F.eks. hele børnehaven flytter ud i skovhytten når vejret er til det. Vejledning til inputkort HVAD KAN MAN? Prøv at beskrive faciliteten som noget man kan foretage sig frem for et sted. Et køkken er således et sted, hvor man kan lave mad. På den måde undgår man at blive låst i en bestemt opfattelse af, hvordan faciliteten skal organiseres. hvad kan man? facilitet ANTAL BRUGERE Hvor mange samtidige brugere skal faciliteten dimensioneres til? ORGANISERING Her beskrives hvem der ejer faciliteten, hvem der bruger den og hvem der passer den. Det behøver ikke være de samme. Et maleværksted kan høre hjemme hos en gruppe, men være tilgængeligt for hele institutionen. Brugsret og ejerskab kan også gå på skift, ligesom gruppedannelse omkring en facilitet kan ske ad hoc. organisering Tilhører Bruges af Andet noter antal brugere Hvor mange skal der kunne være samtidigt? Noter Her kan man notere, hvilke konsekvenser dette input har for byggeriet. Ligger der en særlig udfordring, som man gerne vil se en løsning på? Er der nogle forudsætninger, der skal være på plads, for at det kan lade sig gøre?

5 intro Denne skala handler om indretningen af byggeriet, og hvordan den er med til at præge de oplevelser, brugerne har og de aktiviteter, der skal foregå. Her arbejder I med stemninger og oplevelser, og hvordan indretningen kan understøtte forskellige former for brug. Hvordan kan institutionen samlet understøtte en bred vifte af brugssituationer og oplevelser uden at hvert enkelt rum behøver være neutralt i sin indretning? Hvilke former for brug er de vigtigste at få understøttet gennem indretningen? proces 1. FUNDAMENT Sammen gennemgår I succeskriterierne, givne forudsætninger mv. 2. BESKRIV PERSPEKTIVER Perspektivkortene er med til at hjælpe jer med at holde fokus på fire vigtige interessenter undervejs i processen: Børnene, medarbejderne, forældrene og kommunen. I skal nu beskrive de vigtigste behov eller udfordringer, som byggeprojektet skal løse. Hvad er eksempelvis de vigtigste behov, som børnene har, der skal tænkes ind i projektet? Hver er jer beskriver de 1-3 behov eller udfordringer, som I særligt gerne vil sørge for kommer med i dialogen på mødet. Samlet set skal jeres kort dække alle fire perspektiver: Børn, medarbejdere, forældre og kommunen. Kortene bruges også, når I senere skal prioritere jeres input. Reflekter først enkeltvis og skriv ned. Præsenter derefter for hinanden. 3. BRAINSTORM Del en stak inputkort ud til alle. I skal nu komme på så mange steder som muligt, som I synes institutionen skal indeholde. Steder kan både være rum indendørs eller områder udendørs. Præsenter de forskellige input for hinanden, efterhånden som I placerer dem på spillepladen. 4. PRIORITERING I skal nu reducere antallet af inputkort. Til dette bruger i prioriteringsmarkørerne. I må hver sætte 5 markører på de inputkort, I mener skal prioriteres. Sæt F-markører på de kort der i særlig grad understøtter institutionens fundament, P- markører på input der adresserer mindst et af de fire særlige perspektiver og N- markører på input som er nytænkende. I må hver især sætte én af hver type markør på et enkelt inputkort. I kan selv vælge, hvor mange af jeres 5 markører, der skal være F, P og N. De 5 steder der til sidst har fået flest mærkater bliver på spillepladen, resten lægges til side. 5. DETALJER Gennemgå nu de 5 prioriterede steder en ad gangen. Diskuter og udfyld kortet og genovervej placeringen på spilpladen. 6. OPSUMMERING Kig på det samlede billede I får fra spillepladen og inputkortene og kig på spørgsmålene på opsummeringsarket. Uddrag de principper I synes er relevante og notér dem på arket.

6 Vejledning til spilleplade BØRNESTYRET ADGANG MEN MEDARBEJDERSTYRET AKTIVITET Børnene kan komme og gå som de vil, men når de først er på stedet er det medarbejderne, der styrer aktiviteten. Det kunne være et bemandet værksted, som børnene kan vælge at besøge. SMÅ OG STORE ARM- BEVÆGELSER Små armbevægelser er f.eks når børnene sidder stille og laver perleplader. Store armbevægelser er f.eks når børnene danser. AKTIVITET MEDARBEJDERSTYRET AKTIVITET BØRNESTYRET F.eks. klatrevæggen må kun bruges sammen med en medarbejder, men børnene bestemmer selv om de vil klatre. F.eks. børnene bestemmer selv om de vil besøge værksteder der er bemandet BØRNESTYRET ADGANG F.eks. læsehule hvor børnene selv søger hen for at få ro MEDARBEJDERSTYRET ADGANG F.eks. et pædagogisk køkken hvor børnene er sammen med voksne i styrede forløb F.eks. medarbejderne tager børnene med til hønsegården hvor de kan være tæt på dyrene F.eks. når børnene er en tur i svømmehallen store armbevægelser små armbevægelser små armbevægelser store armbevægelser MEDARBEJDERSTYRET ADGANG OG AKTIVITET Her bestemmer medarbejderne både hvad der skal foregå og hvornår. Det kunne være et køkken, hvor dagens køkkengruppe udvælges af de voksne og forløbet ligeledes er styret. MEDARBEJDERSTYRET AKTIVITET DET HELT GENERELLE STED Skal et sted kunne understøtte både forskellige typer aktivitet, forskellige former for adgangskontrol og forskellige former for aktivitetsstyring, kan man anbringe inputkortet i midten af pladen. BØRNESTYRET AKTIVITET BØRNESTYRET ADGANG OG AKTIVITET Her bestemmer børnene selv, hvad der skal foregå, og de kan komme og gå, som de har lyst. Et tumlerum eller et redskab på legepladsen vil typisk have denne karakter. F.eks. tarzanbane hvor børnene kan komme og gå som de vil og give den gas med bevægelse og fart BØRNESTYRET ADGANG MEDARBEJDERSTYRET ADGANG F.eks. besøg på den fælles kommunale byggelegeplads MEDARBEJDERSTYRET ADGANG MEN BØRNESTYRET AKTIVITET Det kunne være et vandpjaskerum, hvor man kun kan komme en gang imellem, men hvor børnene selv sætter dagsordenen, når de først er der. Vejledning til inputkort HVAD FOREGÅR DER? Her beskriver man, hvad der foregår på stedet. Hvad er karakteren af den aktivitet, der finder sted. hvad foregår der? sted ET SÆRLIGT STED I hvor høj grad er stedet indrettet på en særlig måde? Er der en særlig stemning (f.eks. rolig, festlig, praktisk)? Er der et tema i indretningen (f.eks. under havet, natur, tal og matematik)? Eller fortælles der en historie (f.eks. den sunkne skat, rejsen til månen)? et særligt sted? STEMNING, TEMA, FORTÆLLING STEMNING, TEMA STEMNING generel indretning noter hvad er det særlige? HVAD ER DET SÆRLIGE? Hvis rummet er indrettet på en særlig måde, kan I her beskrive karakteren af indretningen. Hvad er stemningen? Hvad er temaet? Og hvordan lyder fortællingen? Noter Her kan man notere, hvilke konsekvenser dette input har for byggeriet. Ligger der en særlig udfordring, som man gerne vil se en løsning på? Er der nogle forudsætninger, der skal være på plads, for at det kan lade sig gøre?

7 intro Denne skala handler om institutionens rytme. Det handler om, hvordan situationer og behovene ændrer sig i løbet af døgnet og året for institutionens forskellige brugere. Her arbejder I med situationer, der gentager sig hvert eneste år eller hver dag. Som en del af institutionens rytme er det også værd at overveje: Hvad er forældrenes behov? Og hvad sker der uden for institutionens åbningstid? proces 1. FUNDAMENT Sammen gennemgår I succeskriterierne, givne forudsætninger mv. 2. BESKRIV PERSPEKTIVER Perspektivkortene er med til at hjælpe jer med at holde fokus på fire vigtige interessenter undervejs i processen: Børnene, medarbejderne, forældrene og kommunen. I skal nu beskrive de vigtigste behov eller udfordringer, som byggeprojektet skal løse. Hvad er eksempelvis de vigtigste behov, som børnene har, der skal tænkes ind i projektet? Hver er jer beskriver de 1-3 behov eller udfordringer, som I særligt gerne vil sørge for kommer med i dialogen på mødet. Samlet set skal jeres kort dække alle fire perspektiver: Børn, medarbejdere, forældre og kommunen. Kortene bruges også, når I senere skal prioritere jeres input. Reflekter først enkeltvis og skriv ned. Præsenter derefter for hinanden. 3. BRAINSTORM Del en stak inputkort ud til alle. I skal nu hver især tænke først døgnet, så året igennem, og notere alle de særlige situationer, I kan komme i tanke om. Det kan både være situationer, der altid giver problemer, eller gode situationer, I mener, man kan bygge videre på. Præsenter de forskellige input for hinanden, efterhånden som I placerer dem på spillepladen. 4. PRIORITERING I skal nu reducere antallet af inputkort. Til dette bruger i prioriteringsmarkørerne. I må hver sætte 7 markører på de inputkort, I mener skal prioriteres. Sæt F-markører på de kort der i særlig grad understøtter institutionens fundament, P- markører på input der adresserer mindst et af de fire særlige perspektiver og N- markører på input som er nytænkende. I må hver især sætte én af hver type markør på et enkelt inputkort. I kan selv vælge, hvor mange af jeres 7 markører, der skal være F, P og N. De 7 inputkort der til sidst har fået flest mærkater bliver på spillepladen, resten lægges til side. 5. DETALJER Gennemgå nu de 7 prioriterede situationer en ad gangen. Diskuter og udfyld inputkortet og genovervej placeringen på spillepladen. 6. OPSUMMERING Kig på det samlede billede I får fra spillepladen og inputkortene og kig på spørgsmålene på opsummeringsarket. Uddrag de principper I synes er relevante og notér dem på arket.

8 Vejledning til spilleplade SKER HVER DAG Den inderste ring i døgnet er til situationer, der finder sted hver dag. Det kunne være hente/ bringeproblematikker, lån af fælleslokaler, sovesituationen, etc. F.eks. frokost inden for åbningstid F.eks. middagslur SKER EN GANG IMELLEM Den yderste ring i døgnet er til situationer, der kun finder sted en gang imellem. Det kunne være forældremøder, sygefravær etc. sjældent ofte bringe ofte sjældent hente F.eks. institutionen er på udflugt SKER KUN FOR NOGLE Den yderste ring i årets er til situationer, der kun påvirker nogle af institutionens brugere. Det kunne være skolestart, særlige vejforhold for børn der bor på landet, etc. F.eks. rengøring F.eks. kommunen låner fælleslokalet ud til aftenskolekurser uden for åbningstid F.eks. forældremøder SKER FOR ALLE Den inderste ring i året er til situationer der påvirker alle brugere. Det kunne være en frossen sø, man kan stå på skøjter på, det årlige dyrskue, etc. forår F.eks. allergi når alting springer ud sommer F.eks. færre børn i sommerferien F.eks. vådt overtøj efterår F.eks. forkølelse og influenza få alle alle få vinter Vejledning til inputkort HVAD SKER DER? Her beskriver man, hvad situationen indebærer. Hvad foregår der, og hvad er den typiske udfordring? hvad sker der? situation HVOR FOREGÅR DET? Hvor finder situationen typisk sted? Vær opmærksom på, at det ikke behøver at være der, det skal foregå i fremtiden. Måske kan man flytte situationen og dermed bedre håndtere den. hvor foregår det? HVEM ER INVOLVERET? Hvem spiller med i situationen? Er det forældre og børn, eller kommunen og medarbejderne? Kan andre måske spille en rolle? hvem er involveret? Børn Forældre Medarbejdere hvad er deres behov? HVAD ER DERES BEHOV? Alle de involverede har et behov, de gerne vil have tilfredsstillet. Nogle gange er behovene modsatrettede, andre gange vil folk det sammen. Ledere Kommunen Andre noter Noter Her kan man notere hvilke konsekvenser dette input har for byggeriet. Ligger der en særlig udfordring, som man gerne vil se en løsning på? Er der nogle forudsætninger, der skal være på plads, for at det kan lade sig gøre?

9 OVERBLIK OVER PROCESSEN 4 skalaer I kan udvikle jeres daginstitutionsbyggeri fra mange forskellige perspektiver. Det er vigtigt for at få projektet godt gennemarbejdet. Men også som arbejdsproces er det fremmende for nytænkning at skifte perspektiv flere gange undervejs, så idéer fra de forskellige perspektiver kan berige hinanden. Inspirationen i modelprogrammet er derfor struktureret i fire perspektiver. Det er samtidig en måde at skabe overblik over, hvornår man taler om hvad. De fire perspektiver kaldes skalaer, fordi de er blik på institutionen set fra forskellige afstande. 24/7 Døgnet rundt, året rundt i institutionen stiller skarpt på brugssituationer i døgnets 24 timer og året rundt. I skala 1:50 Institutionens indretning er der zoomet ind på pædagogikken og indretningen. 1:500 Institutionens organisering zoomer lidt ud og stiller skarpt på institutionens organisering og strukturer. 1:5000 Institutionen og dens omgivelser er fugleperspektivet, hvor man ser institutionen/kvarteret fra oven og her får blik for institutionens omgivelser og de muligheder der ligger her. Processen Dialogværktøjet er opbygget, så I kan sammensætte rækkefølgen præcist, som det passer bedst til jeres daginstitutionsprojekt. Det eneste der ligger fast er, at I starter ud med fundamentet. Der er en vejledning til en mødeproces for hver skala. Fundamentet Et velegnet fundament for et daginstitutionsbyggeri er ofte en kombination af tre elementer: Kommunens succeskriterier for byggeriet, institutionens pædagogiske værdier, samt givne forudsætninger for byggeriet. Projektlederen har inden mødestart fået afklaret, hvad der ligger fast og dermed også hvad der stadig står åbent og skrevet det ind i fundamentet. Det vigtigste er, at der er et fundament, som I kan tage udgangspunkt i. Ellers kan dialoger og beslutninger blive løsrevne og alle argumenter lige gode. Resultat Efter hver skala står I med et antal prioriterede input og et samlet overblik over principper for det kommende byggeri indenfor netop den skala. Jeres input sammenfattes i et opsummeringsark efter hvert møde. Projektlederen har til opgave at sørge for, at input fra brugerprocessen bliver sammenfattet i et inspirationskatalog, der kan anvendes i den videre bearbejdning af jeres ønsker og krav til byggeriet. Inspirationskataloget skal beskrive de visioner, ønsker og krav, I har drøftet undervejs i processen og skal kunne danne grundlag for den endelige beslutning om, hvad der skal ophøjes til funktioner og krav, der skal indgå i det endelige byggeprogram.

10 OVERBLIK OVER PROCESSEN INDHOLDET AF DE FIRE SKALAER 1:500 ORGANISERING Her sætter man fokus på organisering af børn og faciliteter. Hvad skal der foregå og hvor skal det placeres i daginstitutionen eller andre steder i nærområdet? 1:5000 OMGIVELSER Her arbejdes med institutionens omgivelser og de muligheder der ligger her. Hvilke værdifulde relationer kan man skabe til naboer og andre organisationer? Hvis man ikke har valgt placering af institutionen, men kun kender det område, den skal placeres i, kan man bruge denne skala til at afsøge gode muligheder for placering. Skalaen kan bruges til at sætte fokus på forholdet mellem funktioner og grupper, og til at arbejde med fordelingen af udeog indearealer. 1:500 organisering 1:50 INDRETNING Her arbejdes med de oplevelser institutionen skal give sine brugere. Hvilke aktiviteter skal understøttes, og hvilken stemning skal der skabes? Hvem styrer aktiviteter og adgang til faciliteterne, hvornår er der behov for store og små armbevægelser, er der særlige pædagogiske temaer og hvordan skal alt dette afspejle sig i indretningen? 1:5000 Omgivelser FUNDAMENT 1:50 indretning 24/7 DØGNET RUNDT, ÅRET RUNDT 24/7 DØGNET RUNDT, ÅRET RUNDT Her sættes fokus på institutionens rytme. Der arbejdes med alt det der foregår i løbet af et døgn eller hen over et helt år. Med de situationer der vender tilbage igen og igen. Hvad er de væsentlige situationer og hvem er involveret? Hvad er de underliggende behov, der skal løses?

Modelprogram for daginstitutioner

Modelprogram for daginstitutioner februar 2010 Modelprogram for daginstitutioner 1 2 Titel Modelprogram for daginstitutioner Udgiver Erhvervs- og Byggestyrelsen og Realdania Ansvarlig institution Erhvervs- og Byggestyrelsen Forfatter Modelprogrammet

Læs mere

ModelprograM for daginstitutioner

ModelprograM for daginstitutioner MODELPROGRAM FOR DAGINSTITUTIONER erhvervs- og byggestyrelsen realdania januar 2010 JANUAR 2010 ModelprograM for daginstitutioner 1 forord institutioner for fremtiden Erhvervs- og Byggestyrelsen og Realdania

Læs mere

PÆDAGOGISK GRUNDLAG FOR DAGINSTITUTIONER

PÆDAGOGISK GRUNDLAG FOR DAGINSTITUTIONER SKABELON PÆDAGOGISK GRUNDLAG FOR DAGINSTITUTIONER Byggeri - en særlig mulighed for nytænkning af den pædagogiske praksis Når en daginstitution skal udvides eller ombygges, opstår der en særlig mulighed

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Hvem er vi. En god start

Hvem er vi. En god start BØRNEHAVEN BAVNEHØJ Velkommen til Børnehaven Bavnehøj Herluf Trolles Gade 6 8200 Aarhus N. tlf.: 20354620 Pædagogisk Leder: Jane Iversen kontakt mail: jai@aarhus.dk Hvem er vi Vi er en børnehave med plads

Læs mere

INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM

INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM DAG TIL BUD SFO SKOLE Introduktion Denne inspirationsfolder er primært til dig, der arbejder i førskolegruppen i børnehaven, i SFOen eller børnehaveklassen.

Læs mere

Velkommen i. Hjemmeside: Adresse: Askevænget nummer 2. Telefonnummer: Mail:

Velkommen i. Hjemmeside:  Adresse: Askevænget nummer 2. Telefonnummer: Mail: Velkommen i Hjemmeside: www.askevaenget.ltk.dk Adresse: Askevænget nummer 2 Telefonnummer: 45 28 57 40 Mail: mekl@ltk.dk Åbningstider: Mandag til torsdag: 7:00-17:00 Fredag: 7:00-16:0 Hvem er vi? Vi er

Læs mere

Børnemiljøvurdering Vuggestuen Himmelblå

Børnemiljøvurdering Vuggestuen Himmelblå Vuggestuen Himmelblå Udarbejdet april 2010 Det er dagtilbuddets ledelse, der er ansvarlig for at der udarbejdes en børnemiljøvurdering. Ledelsens ansvar understreges af, at der ved børnemiljøvurderingsarbejdet

Læs mere

Børnehaveafdelingen. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl.

Børnehaveafdelingen. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl. 6:30-8:00 Vores adresse: Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse E-mail adresse: bhnord@slagelse.dk Børnehaveafdelingen:

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Gelsted Børnehus

VELKOMMEN TIL. Gelsted Børnehus VELKOMMEN TIL Gelsted Børnehus Gelsted Børnehus Koldinghave 3 5591 Gelsted Telefon 8888 5456 Gelsted Børnehus er bygget i 2013. Vi bor på en stor grund i tæt forbindelse med skole, SFO og hal. Energien

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Gelsted Børnehus

VELKOMMEN TIL. Gelsted Børnehus VELKOMMEN TIL Gelsted Børnehus April 2017 Gelsted Børnehus Koldinghave 3 5591 Gelsted Telefon 8888 5455 Gelsted Børnehus er bygget i 2013. Vi ligger på en stor grund i tæt forbindelse med skole, SFO og

Læs mere

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution - sådan samarbejder børnehuse, BFO og skole om kontinuitet og sammenhæng ved barnets overgange mellem hjem, institutioner og skole FORMÅLET

Læs mere

Forårsbørn Søndersø FFO1.

Forårsbørn Søndersø FFO1. Forårsbørn 2016 Søndersø FFO1 VELKOMMEN Jeres børn skal til at starte i FFO og et nyt og forhåbentlig spændende kapitel i deres barndom begynder. Vi lægger stor vægt på, at børnene får en god og tryg start,

Læs mere

Hvem er vi. En god start

Hvem er vi. En god start BØRNEHUSET BAVNEHØJ Velkommen til Børnehuset Bavnehøj Herluf Trolles Gade 6 8200 Aarhus N. tlf.: 20354620 Pædagogisk Leder: Jane Iversen kontakt mail: jai@aarhus.dk Hvem er vi Vi er en integreret institution

Læs mere

Musik ørnehaven. En temabørnehave i Kolding Kommune

Musik ørnehaven. En temabørnehave i Kolding Kommune Musik ørnehaven En temabørnehave i Kolding Kommune Hvem er vi? Musikbørnehaven er et kommunalt dagpasningstilbud til børn i alderen 3-6 år, hvor det gennemgående tema i vores hverdag er musik. Tre faste

Læs mere

Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18

Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18 Søndre Skole Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18 Indsatsområde Teamets samarbejde om varieret skoledag Innovation og entreprenørskab (21 skills) Motion & bevægelse USU Fysiske læringsmiljøer Målet for

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Idræts sfo

VELKOMMEN TIL. Idræts sfo 2013-14 VELKOMMEN TIL GØRLØSE Idræts sfo Gørløse Idræts SFO 2013-2014 Ansatte i Gørløse SFO og Klub SFO Michael - leder, pædagog Anne -souschef, pædagog Jannik - pædagog Sussi - pædagogmedhjælper Jonas

Læs mere

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vores literacymiljø er et redskab, der inviterer jer i indskolingsteamet til at iagttage og samtale om det literacymiljø,

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

Velkommen til Delfinen

Velkommen til Delfinen Velkommen til Delfinen Nyttige ting at vide om den første store dag Kære Alle i Delfinen vil gerne sige velkommen. Vi glæder os til at starte op og lære Jer at kende. Der skal ske mange ting i de næste

Læs mere

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne:

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Barnets alsidige udvikling i aktiviteterne i SFO: SFO s praksis nu og her. SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Personlige

Læs mere

Nyt kulturhus i Tingbjerg

Nyt kulturhus i Tingbjerg Nyt kulturhus i Tingbjerg Tingbjerg og Utterlevshuse skal have et nyt kulturhus og bibliotek. Huset er for alle beboere i Tingbjerg og Utterslevhuse. Her kan du læse mere om, hvordan huset kommer til at

Læs mere

Fase 3 Co-creation analyse

Fase 3 Co-creation analyse Fase 3 I n gennemgår I seks trin. Det varer minimum en hel dag at gennemgå analysen. Hvis I ikke bliver færdige med analysen i dag, så gå videre med den i morgen. Hvis nogle af trinene er mere udfordrende

Læs mere

Skolestart- Skoleparat

Skolestart- Skoleparat Skolestart- Skoleparat Til: Forældre til børn der skal starte i børnehaveklassen Fra: Thurø Skole og Skolefritidsordning 1 Et nyt kapitel starter Med overgangen fra børnehave til børnehaveklasse og skolefritidsordning

Læs mere

Børnehuset Vestermarievej 16 3700 Rønne Tlf. 56 92 43 60 Mail: bornehuset@brk.dk

Børnehuset Vestermarievej 16 3700 Rønne Tlf. 56 92 43 60 Mail: bornehuset@brk.dk Børnehuset Vestermarievej 16 3700 Rønne Tlf. 56 92 43 60 Mail: bornehuset@brk.dk Børnehuset er en integreret institution, hvilket betyder, at vi både har en børnehave og en fritidsordning. Denne velkomstfolder

Læs mere

Velkommen til Gæstehuset Mariekjær. Frederik d.7 vej Kolding Tlf.nr: Børnehavens tlf.nr:

Velkommen til Gæstehuset Mariekjær. Frederik d.7 vej Kolding Tlf.nr: Børnehavens tlf.nr: Velkommen til Gæstehuset Mariekjær Frederik d.7 vej 33 6000 Kolding Tlf.nr: 40338173 Børnehavens tlf.nr: 40338326 Velkommen til Gæstehuset Mariekjær. Vi er i Gæstehuset tre faste voksne til at tage os

Læs mere

Børnemiljøvurdering 2008-2012

Børnemiljøvurdering 2008-2012 Børnemiljøvurdering 2008-2012 Indholdsfortegnelse: Indledning s. 1 1) Det fysiske børnemiljø s. 1 2) Det psykiske børnemiljø s. 3 3) Det æstetiske børnemiljø s. 4 Afslutning s. 5 Indledning Børnemiljøet

Læs mere

Velkommen til Gæstehuset Mariekjær. Frederik d.7 vej Kolding Tlf.nr: Børnehavens tlf.nr:

Velkommen til Gæstehuset Mariekjær. Frederik d.7 vej Kolding Tlf.nr: Børnehavens tlf.nr: Velkommen til Gæstehuset Mariekjær Frederik d.7 vej 33 6000 Kolding Tlf.nr: 40338173 Børnehavens tlf.nr: 40338326 Velkommen til Gæstehuset Mariekjær. Vi er i Gæstehuset tre voksne til at tage os af Jeres

Læs mere

Notat. Børn og Unge-udvalget. Aarhus Kommune. Den 20. januar 2012

Notat. Børn og Unge-udvalget. Aarhus Kommune. Den 20. januar 2012 Notat Emne Til Beskrivelse af programkatalog -udvalget Den 20. januar 2012 Aarhus Kommune Indledning Dette notat beskriver hvorledes frem til nu har arbejdet med at tegne de pædagogiske principper for

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE indhold SIDE 3 SIDE 5 SIDE 6 SIDE 8 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 12 SIDE 14 SIDE 14 SIDE 16 SIDE 18 SIDE 20 kære forældre som forælder... Man har også

Læs mere

Tilsyn Balders Hus. For dagtilbudsområdet. Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune

Tilsyn Balders Hus. For dagtilbudsområdet. Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune Tilsyn 2017 For dagtilbudsområdet Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune Balders Hus Tilsynsrapport Daginstitutionens navn: Balders Hus Institutionstype (kommunal / privat): Kommunal Tilsynet

Læs mere

Kirsebærhavens Skole

Kirsebærhavens Skole Kirsebærhavens Skole Mit barn skal i skole Information til kommende forældre www.kir.kk.dk Kirsebærhavens Skole din lokale folkeskole På Kirsebærhavens Skole arbejder vi målrettet med: TRYGHED En skole

Læs mere

Årsplan for Vejlebro SFO

Årsplan for Vejlebro SFO Vejlebro SFO Årsplan for 2013 måned/dato Tema Mål & indhold Januar Fokus på indendørs aktiviteter Mange børn kender ikke alle aktivitetsmuligheder. Vi vil have fokus på at børnene får kendskab og træning

Læs mere

Børnemiljøvurdering. Institution / børnehus: Børnehaven Lillebo

Børnemiljøvurdering. Institution / børnehus: Børnehaven Lillebo Børnemiljøvurdering Institution / børnehus: Børnehaven Lillebo Udarbejdet d.: Januar og februar 2007 af bestyrelsen og godkendt på personalemøde 7.2.2007 (Udfyldes elektronisk) 1 Det fysiske miljø Forhold

Læs mere

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK De Gode Overgange Dagpleje/vuggestue børnehave Skive det er RENT LIV Indledning Forskning i børns liv og udvikling peger på at samarbejdet mellem de voksne omkring barnet, mellem forældre og fagprofessionelle

Læs mere

Her er vores hverdag

Her er vores hverdag Her er vores hverdag Motorik-børnehaven Rådyrvej Kom og besøg os inden du vælger børnehave I er altid velkommen til at komme på besøg i vores institution. Ring og aftal en tid. For os er det vigtig, at

Læs mere

BØRNEGÅRDEN RUNDHØJ TLF

BØRNEGÅRDEN RUNDHØJ TLF BØRNEGÅRDEN RUNDHØJ DEN INTEGREREDE INSTITUTION TLF. 87 13 81 54 07 Velkommen til Børnegården Dagligdagen i vuggestueafdelingen Glade børn. Glade voksne. God stemning. Børnegården Rundhøj er et selvejende,

Læs mere

Velkommen til SFO Fryndesholm Skole

Velkommen til SFO Fryndesholm Skole Velkommen til SFO Fryndesholm Skole 1/10 Velkommen Hensigten med denne folder er at give en kortfattet orientering om skolefritidsordningen, dens dagligdag, traditioner og andre emner, som vi tror, er

Læs mere

VELKOMMEN I BØVLING FRISKOLES SFO

VELKOMMEN I BØVLING FRISKOLES SFO VELKOMMEN I BØVLING FRISKOLES SFO VI ER ALLE EN VIGTIG BRIK, FOR AT VI KAN FÅ EN DEJLIG OG HYGGELIG DAG I SFO. Kære forældre! Personalet og bestyrelsen byder jer hermed velkommen til Bøvling SFO. Vi ønsker

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Møllegården

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Møllegården TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehaven Møllegården 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehaven Møllegården Dato for tilsynet: 14. februar 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen:

Læs mere

Forældretilfredshed 2019

Forældretilfredshed 2019 Institutionsrapport Svarprocent: 68 % Antal besvarelser: 175 Tilfredshedsundersøgelse i dagtilbud Børne- og Familieafdelingen Silkeborg Kommune Om undersøgelsen Silkeborg Kommunes Børne- og Familieafdeling

Læs mere

Allerød Kommune Dagtilbud

Allerød Kommune Dagtilbud Udvidede åbningstider Allerød Kommune Dagtilbud 1 Indledning Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af kommissorium om Behov for dagtilbud med udvidede åbningstider. For at inddrage så mange forældre

Læs mere

Akvariet og Galaxen Parcelvej 167, 2830 Virum 45 28 44 40

Akvariet og Galaxen Parcelvej 167, 2830 Virum 45 28 44 40 Sfo v/ Virum Skole Akvariet og Galaxen Parcelvej 167, 2830 Virum 45 28 44 40 Velkommen til Virum Skoles Sfo Med denne pjece ønsker vi børn og forældre velkommen til vores skolefritidsordning. Vi håber,

Læs mere

Klubudviklingsprojekter

Klubudviklingsprojekter Klubudviklingsprojekter Alle klubber i Dansk Styrkeløft Forbund har mulighed for at lave et klubudviklingsprojekt med forbundets udviklingskonsulent. Formålet med aktiviteterne er at styrke klubben på

Læs mere

Nyt fra Herskind Børnehus uge

Nyt fra Herskind Børnehus uge Fælles Nyt Herskind Børnehus Sommerferien 2017 Så står vi overfor dette års sommerferie, eller mere korrekt skolernes sommerferie, da det jo kun er børnene der har fri fra skole i 7 uger!! Børnehuset,

Læs mere

Velkommen til Småfolket / Regnbuen. Regnbuens vuggestue. Kontakt Områdeleder Laila Hertel Günthel Mail: Telefon:

Velkommen til Småfolket / Regnbuen. Regnbuens vuggestue. Kontakt Områdeleder Laila Hertel Günthel Mail: Telefon: Kontakt Områdeleder Laila Hertel Günthel Mail: lagu@faxekommune.dk Telefon: 30 51 60 32 Velkommen til Småfolket / Regnbuen Daglig pædagogisk leder Line Stabell Jacobsen Mail: ljaco@faxekommune.dk Telefon:

Læs mere

Stil skarpt på jeres dokumentationspraksis. Inspirationskatalog

Stil skarpt på jeres dokumentationspraksis. Inspirationskatalog Stil skarpt på jeres dokumentationspraksis Inspirationskatalog Inspiration til arbejdet med dokumentation i dagtilbud 3 Skab mening og tydelighed i forhold til en god dokumentationspraksis til forvaltningen

Læs mere

Brønderslev Kommune Børnemiljøvurdering

Brønderslev Kommune Børnemiljøvurdering 1 i Brønderslev Kommunes dagtilbud Ansvar og tidsplan for udarbejdelse af børnemiljøvurdering. Det er dagtilbuddets ledelse, der er ansvarlig for at der udarbejdes en børnemiljøvurdering. Ledelsens ansvar

Læs mere

LÆSEVEJLEDNING. Forældretilfredshed 2017 Børnehuset Eremitagen Daginstitutionsrapport

LÆSEVEJLEDNING. Forældretilfredshed 2017 Børnehuset Eremitagen Daginstitutionsrapport rapporten vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget utilfreds. Besvarelser i kategorien Ved ikke indgår ikke i resultatberegningen. det viste eksempel har

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

Børnemiljø vurdering (BMV)

Børnemiljø vurdering (BMV) Børnemiljø vurdering (BMV) Indholdsfortegnelse Børnemiljø vurdering (BMV)...2 Loven:...2 Formål:...2 Retningslinjer for udarbejdelse:...2 Økonomi:...2 Ledelsen har ansvaret:...3 ARBEJDET I PRAKSIS:...3

Læs mere

Personale i Børnehaven Tryllefløjten

Personale i Børnehaven Tryllefløjten Velkommen til jer forældre, hvis barn snart skal starte i Børnehaven Tryllefløjten. Vi glæder os meget til at lære jer og jeres barn at kende. Vi ser frem til mange sjove og udviklende timer sammen med

Læs mere

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Den anerkendende opfølgningsproces Pernille Lundtoft og Morten Bisgaard Ennova A/S Agenda 1 Introduktion (10:10 10:30) Lidt om anerkendende tilgang 2 ERFA og

Læs mere

Hvad ved vi om børn og legekultur?

Hvad ved vi om børn og legekultur? BØRNS LEG OG HVERDAGSLIV Oplæg ved konferencen om Fremtidens børn i fremtidens biblioteker 2.oktober 2008 Stine Liv Johansen, Post Doc, Ph.d. Center for Playware, SDU Hvad ved vi om børn og legekultur?

Læs mere

Samarbejde om Kerneopgaven

Samarbejde om Kerneopgaven Samarbejde om Kerneopgaven Hvor går grænsen Psykisk arbejdsmiljø 2019 ved Ole H. Sørensen og Karin Thomassen (SPARK) Indhold på workshoppen 1. Lidt om SPARK, vores forløb og opgave 2. Oplæg om kerneopgaven

Læs mere

FÅ STYR PÅ TRAFIKKEN

FÅ STYR PÅ TRAFIKKEN FÅ STYR PÅ TRAFIKKEN Trafikpolitik i daginstitutionen 2 HAR I TRAFIKKAOS OMKRING INSTITUTIONEN OM MORGENEN OG HVAD GØR I VED DET? TALER I MED FORÆLDRENE OM BØRNENES TRAFIKSIKKERHED? HVAD ER INSTITUTIONENS

Læs mere

Overgang fra vuggestue til børnehave

Overgang fra vuggestue til børnehave Overgang fra vuggestue til børnehave Til forældre Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade 33 2300 København S Tlf.: 32571706 www.den-flyvende-kuffert.dk 1 Overgang fra vuggestue til

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

MYRETUEN WEBUDGAVE. Langmarkskolen LANGMARKSKOLEN

MYRETUEN WEBUDGAVE. Langmarkskolen LANGMARKSKOLEN MYRETUEN Langmarkskolen LANGMARKSKOLEN VELKOMMEN TIL LANGMARKSKOLEN OG MYRETUEN Kære børn og forældre Nu skal I snart begynde på noget nyt, og der melder sig sikkert en masse spørgsmål om det nye og ukendte.

Læs mere

Trivselspolitik. Kjellerup Skole

Trivselspolitik. Kjellerup Skole Trivselspolitik Kjellerup Skole Trivselspolitik på Kjellerup Skole Ved skoleårets start 2006 var der udarbejdet et hæfte, som var blevet til på baggrund af drøftelser i elevråd, pædagogisk råd og skolebestyrelse.

Læs mere

* Tlf * fax * * * * *

* Tlf * fax * * * *  * *Frederiksværk Skole* * Tlf. 4772 1566 * fax 4796 1929 * * frederiksvaerkskole@halsnaes.dk * * www.frederiksvaerkskole.halsnaes.dk * Mini-SFO forløbet: Målet med mini-sfo er at sikre en god overgang fra

Læs mere

Velkommen til Egeknoppen

Velkommen til Egeknoppen På glædelig gensyn Velkommen til Egeknoppen Telefon nummer til Egeknoppen Hoved nummer 76162645 Vuggestuen 76162646 Børnehaven 76162647 Side 10 Velkommen til afdeling Egeknoppen. Med denne folder vil vi

Læs mere

Årsplan - hvad sker der i 2013

Årsplan - hvad sker der i 2013 Årsplan - hvad sker der i 2013 Aktivitetsplanen bliver evalueret og tilpasset årligt. Måned Det vi vil Det vi gør Personale opgaver. Februar Fastelavnsfest Den 8-2 Uge projekt - Uge 8 Omhandlende Alle

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Fuglegårdsvej 19 2820 Gentofte Tlf. 39682827

VELKOMMEN TIL. Fuglegårdsvej 19 2820 Gentofte Tlf. 39682827 VELKOMMEN TIL Fuglegårdsvej 19 2820 Gentofte Tlf. 39682827 Velkommen til Bakkegårdens Børnehave - og det vi i forældrebestyrelsen synes er en mægtig god børnehave. Denne brochure er lavet med det formål

Læs mere

Tilsyn i Dagtilbud Hillerød Kommune Politiske mål (Udfyldes af leder): Dato for uanmeldt tilsyn: Institutionens navn: Eventyrhuset

Tilsyn i Dagtilbud Hillerød Kommune Politiske mål (Udfyldes af leder): Dato for uanmeldt tilsyn: Institutionens navn: Eventyrhuset Dato for uanmeldt tilsyn: 28.06.2018 Dato for anmeldt tilsyn: 02.07.2018 Tilsynsførende konsulent: Pia Charlotte Olsen Dagtilbudsrådsrepræsentant/formand for bestyrelse: Institutionens navn: Eventyrhuset

Læs mere

https://digitalpladsanvisning.borgerservice.dk/default.aspx?p=soenderborg07 &k=540

https://digitalpladsanvisning.borgerservice.dk/default.aspx?p=soenderborg07 &k=540 Leder af SFO Viceskoleleder Rasmus Andreassen Tlf. skolens kontor. 88 72 44 07 Hverdagens beskeder: Tlf. SFO køkkenet 27 90 82 60 Tlf. Klub 27 90 82 62 Åbningstider i SFO Mandag torsdag: 6.30 8.00 / 12.55

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 89,2%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 89,2% Lyngby og Ulrikkenborg beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 89,2% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget utilfreds. Beelser

Læs mere

Frivillighedscirklen

Frivillighedscirklen Frivillighedscirklen Få flere aktive med i arbejdet i afdelingen En smart organisering af opgaverne i din afdeling Organisering handler altså om at udforme forskellige opgaver, så der er mulighed for,

Læs mere

Brobygningsstrategi. Mål: Målet er at skabe tryghed for såvel børn som forældre i overgangene daginstitution førskole børnehaveklasse.

Brobygningsstrategi. Mål: Målet er at skabe tryghed for såvel børn som forældre i overgangene daginstitution førskole børnehaveklasse. Ellebækskolen Ellebækskolen er en ambitiøs skole med fokus på høj faglighed og trivsel for alle i et rummeligt, anerkendende og mangfoldigt undervisnings- og læringsmiljø. Vi ønsker at skabe en skole,

Læs mere

Velkommen. til SFO ved Saksild-Nølev skole. Rudevej 100, Saksild, 8300 Odder, tlf. 8780 3860

Velkommen. til SFO ved Saksild-Nølev skole. Rudevej 100, Saksild, 8300 Odder, tlf. 8780 3860 Velkommen til SFO ved Saksild-Nølev skole Rudevej 100, Saksild, 8300 Odder, tlf. 8780 3860 VELKOMMEN TIL. Vi byder dig og dine forældre velkommen til skolefritidsordningen på Saksild Skole, hvor vi håber,

Læs mere

Der vil komme et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger og dele af den forøgede elevtid i skolen vi blive varetaget af pædagoger.

Der vil komme et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger og dele af den forøgede elevtid i skolen vi blive varetaget af pædagoger. Januar 2014. Kære forældre og elever. Den 11. august starter det nye skoleår og Skolereformen træder i kraft (den er besluttet i folketinget i dec. 2013). Det vil indebære mange spændende og mærkbare forandringer.

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 79,5%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 79,5% Lyngby og Hjortekær beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 79,5% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget utilfreds. Beelser

Læs mere

INTEGRERET INSTITUTION

INTEGRERET INSTITUTION INTEGRERET INSTITUTION 2 Fuglereden Selvværd, selvtillid og selvhjulpenhed er det overordnede mål med vores pædagogiske arbejde. Personalegruppen arbejder ud fra et værdisæt, der er vedtaget i fællesskab.

Læs mere

Velkommen til min dagpleje. Fakta om mig hvem er jeg?

Velkommen til min dagpleje. Fakta om mig hvem er jeg? Velkommen til min dagpleje Navn: Lena Kjær Guldbrandsen Adresse: Egevej 11, 6051 Almind Tlf: 22 98 58 58 Mine åbningstider: Man-Tors: 06.45-16.30 Fredag: 06.45-15-30 Fakta om mig hvem er jeg? Jeg hedder

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 61,3%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 61,3% Lyngby og Hjortekær beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 61,3% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget utilfreds. Beelser

Læs mere

Trafikpolitik på Torslev Skole

Trafikpolitik på Torslev Skole Trafikpolitik på Torslev Skole Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også på længere sigt,

Læs mere

Telefon: SFO: 76 81 36 50 / 30 50 70 81 E-Mail: vibwh@vejle.dk Adresse: Give Skoles SFO, Torvegade 81, 7323 Give

Telefon: SFO: 76 81 36 50 / 30 50 70 81 E-Mail: vibwh@vejle.dk Adresse: Give Skoles SFO, Torvegade 81, 7323 Give Telefon: SFO: 76 81 36 50 / 30 50 70 81 E-Mail: vibwh@vejle.dk Adresse: Give Skoles SFO, Torvegade 81, 7323 Give Vi vil med denne folder byde nye børn og forældre velkommen til Give Skoles SFO og ser frem

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD START 3 INDLEDNING Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Derudover henvender

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 82,6%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 82,6% beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 82,6% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til. Beelser i kategorien Ved ikke indgår ikke

Læs mere

Bordings Friskole Fritidsordningen. Fællesskabet går forud Fysisk udfoldelse giver mod på livet Fritid er fri tid

Bordings Friskole Fritidsordningen. Fællesskabet går forud Fysisk udfoldelse giver mod på livet Fritid er fri tid Bordings Friskole 2016 Fritidsordningen Fællesskabet går forud Fysisk udfoldelse giver mod på livet Fritid er fri tid Fritidsordningen på Bordings Friskole er for elever fra børnehaveklasse til 3. klasse.

Læs mere

Børnehuset Freja Afdeling Frejas Have Himmelev Sognevej 115 4000 Roskilde Tlf. nr. 46 31 48 18 www.freja.roskilde.dk

Børnehuset Freja Afdeling Frejas Have Himmelev Sognevej 115 4000 Roskilde Tlf. nr. 46 31 48 18 www.freja.roskilde.dk Børnehuset Freja Afdeling Frejas Have Himmelev Sognevej 115 4000 Roskilde Tlf. nr. 46 31 48 18 www.freja.roskilde.dk 1 Dette er en lille velkomstpjece, med de mest vigtige oplysninger omkring Frejas Have.

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret,

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 84,8%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 84,8% beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent:,8% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til. Beelser i kategorien Ved ikke indgår ikke i resultatberegningen.

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO Dueslaget

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO Dueslaget Mål og indholdsbeskrivelse for SFO Dueslaget Indledning. Vi vægter at Dueslaget er et rart, sjovt og trygt sted at være. Vi ønsker at skabe et sted, hvor børnene kan udfolde sig, prøve kræfter og få nye

Læs mere

Basisgruppen Maj Maj 2018

Basisgruppen Maj Maj 2018 Tema: Alsidig personlig udvikling Sociale Kompetencer Læringsmål Tegn på læring Børnene skal blive fortrolige med strukturen i basis gruppen og deltage aktivt i den. Børnene skal lære at fungere i små

Læs mere

Dato for tilsynsbesøget 21/ i tidsrummet 9,20-11,30

Dato for tilsynsbesøget 21/ i tidsrummet 9,20-11,30 Uanmeldt tilsyn Institution Marthagården Status Selvejende (selvejende/kommunal/privat) Adresse Peter Bangsvej 12 Leder Gitte Friis Normerede pladser 0-3 år 38 Normerede pladser 3-6 år 68 Pædagogisk konsulent

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 88,9%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 88,9% beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 88,9% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til. Beelser i kategorien Ved ikke indgår ikke

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 68%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 68% beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 68% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til. Beelser i kategorien Ved ikke indgår ikke i

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 63,2%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 63,2% beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 63,2% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til. Beelser i kategorien Ved ikke indgår ikke

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 68,2%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 68,2% beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 68,2% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til. Beelser i kategorien Ved ikke indgår ikke

Læs mere

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Vesthuset. Hjemmeside: Adresse: Geels plads 44. Telefonnummer:

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Vesthuset. Hjemmeside:   Adresse: Geels plads 44. Telefonnummer: Børnehuset Fuglsang Velkommen til Vesthuset Hjemmeside: www.fuglsang.ltk.dk Adresse: Geels plads 44 Telefonnummer: 45 28 57 40 Mail: Leder Mette Zander: mekl@ltk.dk Åbningstider: Mandag til torsdag: 7:00-17:00

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 79,2%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 79,2% beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 217 Svarprocent: 79,2% LÆSEVEJLEDNING 1 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til. Beelser i kategorien Ved ikke indgår ikke i

Læs mere

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingens læringssyn Læring er individets bestræbelser på at forstå og mestre verden. Børn og læring ser vi som en dynamisk proces, der involvere børn og voksne.

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 74,6%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 74,6% beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 74,6% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til. Beelser i kategorien Ved ikke indgår ikke

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 90,2%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 90,2% beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 9% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til. Beelser i kategorien Ved ikke indgår ikke i resultatberegningen.

Læs mere

Velkommen til. Jernbanegade Hobro Tlf

Velkommen til. Jernbanegade Hobro Tlf Velkommen til Jernbanegade 26 9500 Hobro Tlf.97115160 Velkommen i Jernbanegades børnehus I denne folder vil i finde en række praktiske informationer om mange forskellige ting der er værd at vide når dit

Læs mere