MASTERKONCEPT FORPROJEKT LYNGBORGHAVE OG BREGNERØDVEJ 122.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MASTERKONCEPT FORPROJEKT LYNGBORGHAVE 42-46 OG BREGNERØDVEJ 122."

Transkript

1 MASTERKONCEPT FORPROJEKT LYNGBORGHAVE OG BREGNERØDVEJ 122.

2

3 Generelt FOKUSPUNKTER: Pædagogisk vision Fleksibilitet Variation Det igangværende arbejde med masterkonceptet for nye daginstitutioner i Rudersdal kommune har taget udgangspunkt i de beskrevne fokuspunkter, som er blevet konkretiseret via udviklingen af en ny daginstitution på Lyngborghave Bregnerødvej 122 er ligeledes blevet udviklet med udgangspunkt i fokuspunkterne, dog med den begrænsning af der her er tale om en eksisterende og leaset bygning, hvori der ønskes ny indretning. Projektet udvikles i samarbejde med eksterne konsulenter med særlig viden inden for de angivne fokuspunkter. Det færdige projekt afleveres ved udgangen af 2010 og vil her indeholde følgende: Energi/Miljø Interiør/Udearealer Præfabrikation Økonomi Masterkoncept: Energiberegning af eksisterende bygninger på Lyngborghave. (Tryllehuset og Baghuset) Fokuspunkter og beskrivelse af hvordan disse konkretiseres i kommende projekter. Masterkonceptets byggeprogram: Gennemgang og retningslinjer for alle bygningens dele fra dørbredde til vægkonstruktion. Der lægges op til, at byggeprogrammet revideres efter hvert byggeri, således at programmet til hver en tid tager udgangspunkt i udover masterkonceptet erfaringer fra tidligere institutionsbyggeri i kommunen. Lyngborghave 42-46: Hovedprojekt klart til udbud i totalentreprise. Tidsplan for projektets udførelse fra udbudsfase til færdigt byggeri. Bregnerødvej 122: Hovedprojekt klart til udbud i hovedentreprise. Tidsplan for projektets udførelse med fokus på, at den nye indretning ønskes taget i brug sommer 2011.

4

5 FOKUSPUNKTER og hvordan disse integreres i udviklingen af fremtidige børnehuse. Nedenstående uddrag af masterkonceptet er medtaget som bilag, for at klarlægge baggrunden for forprojekternes udformning.

6 Pædagogisk Vision Masterkonceptet og projektudviklingen konkretiserer visionen for planlægning af daginstitutionernes fysiske rammer og placering i udvikling af egentlige fysiske byggeprojekter. Det er ønsket at sikre bedre fysiske rammer og indretning, der kan understøtte en høj pædagogisk kvalitet i forhold til mål i de pædagogiske lærerplanstemaer. Hjertet / fællesrum Administration Konkrete tiltag: Projekterne bliver udviklet i tæt samarbejde med Dagtilbud,Rudersdal kommune Der er afholdt løbende brugermøder med ledere og pædagoger fra det eksisterende Lyngborghave, Spirehuset og Lyngbakken for at sikre at udviklingen lever op til brugernes forventninger om fremtidige daginstitutioner i kommunen. Rammere er fleksible. så de kan indrettes til de konkrete pædagogiske behov for opdeling af børn/aktiviteter/projekter og alderssammensætning. De mindste børn får egen afdeling for at skabe en overskuelig enhed for børn og forældre. Grupperum 2 stk Hjertet / fællesrum Administration Grupperum 2 stk

7 Fleksibilitet Byggeriet skal kunne tilpasses forskellige grunde, størrelser af institutioner og forskellig pædagogik. Desuden skal byggeriet nemt kunne tilpasses nye børnetal mv. i fremtiden. Grupperum 2 stk Hjertet / fællesrum Grupperum 2 stk Administration Køkken Konkrete tiltag: Byggeriet er udformet som byggeklodser, der er sat sammen. Byggeklodserne kan sættes sammen på forskellig vis alt efter konkrete ønsker til det pågældende børnehus. Grupperum 2 stk Grupperum 2 stk Hjertet / fællesrum Grupperum 2 stk I gruppeområder er der frit spillerum, og rummene kan opdeles efter traditionelle principper, projektorienteret princip eller efter et helt tredje pædagogisk princip ud i fremtiden. Det vil være muligt at udvide børnehuset i fremtiden, i fald der er behov for det. At bygningen er formet som en slags fingerstruktur, gør det muligt at udvide i 5 retninger alt efter hvilken del af børnehuset der har behov for udvidelse. Det vil ligeledes være muligt at lukke en finger af og udnytte den til et andet formål, i fald børnetallet i en periode er mindre end i dag. Administration Køkken Byggeriets konstruktion er uafhængigt af facadebeklædning. Dvs. at byggeriet kan fremstå udvendigt som en træbeklædning, facadeplader i forskellig udformning, farve mv. eller evt. tegl alt efter omgivelser og ønske. Hjertet /fællesarealet kan aflukkes fra resten af børnehuset, så der er mulighed til at bruge disse arealer til andre funktioner på tidspunkter, hvor institutionen er lukket. F.eks. kan man forestille, sig at disse områder kan bruges til foreningsmøder, mor/barn gymnastik mv.

8 Variation Samtidigt med at byggeriet - pga ønsket om fleksibilitet og en fornuftig økonomi - opbygges så simpelt som muligt, skal børnehuset fremstå varieret og brudt ned i mindre dele, så det bliver tydeligt at hver gruppe har deres egen identitet og tilhørssted. Således ønsker vi at medtage det store børnehus fortrin - som f.eks. større muligheder for fællesarealer og personalefordele - men samtidigt at bevare den lille institution i den store. Konkrete tiltag: Der bygges små nicher og huler, som præger bygningens udtryk. Disse nicher og huler er ikke del af bygningens konstruktion, men fungerer som en mellemting mellem ikke bærende skillevægge og inventar. De kan altså bygges på og fjernes efter behov. Samtidigt skaber disse variation uden at inkludere dyre ydervægge og konstruktion. Der lægges vægt på, at farver på indvendige overflader kan være med til at give bygningen et varieret udtryk fra område til område i bygningen. Bygningskonstruktionens uafhængighed af facadebeklædning betyder at vi kan variere facadebeklædningen, så også bygningens ydre fremstår varieret og interessant at se på.

9 Energi/Miljø Som del af kommunens energipolitik optimeres klimaskærm og forsyningskilder til et minimalt energiforbrug. Dette sikrer samtidigt meget lave driftsomkostninger for byggeriet i fremtiden. I det nye masterkoncept for fremtidigt institutionsbyggeri arbejdes der desuden på, at miljøtiltag bliver synlige i bygningen og vil dermed lægge op til at integrere miljøhensyn i børnenes hverdag. Fremtidigt institutionsbyggeri skal være med til at præge fremtidens børn i kommunen til en miljøbevidst adfærd. Konkrete tiltag: Energiklasse 1. Bygningskroppen vil som minimum blive optimeret til Energiklasse 1. Vi arbejder desuden frem mod Passivhus-standard. At bygningen fungerer optimalt som fysisk ramme for børnenes hverdag vil dog altid have 1. prioritet i udvikling af byggeriet. Synlige tiltag, som f.eks. vandopsamling, kompost/affaldshåndtering mv., kan integreres i byggeriet, så de kan anvendes som pædagogisk redskab i børnehusets hverdag.

10 Interiør/Udearealer Interiør og udearealer ønskes integreret i masterkonceptet. Udearealer skal deles op i mindre områder for børn i forskellige aldersgrupper. Konkrete tiltag: Interiør: Der udvikles elementer, som er en mellemting mellem væg og møbel. Disse el ementer er med til at give variation i bygningen, men sikrer også en grundindretning, som lever op til de værdier, som er ønskværdige i følge masterkonceptet. Eksteriør: Bygningens udformning sikrer en naturlig opdeling af udearealerne mellem bygningskroppene.

11 Præfabrikation Byggeelementer fabrikeres på fabrik, således at byggeriet blot skal samles på stedet. Denne form for byggeri er steget kraftigt de senere år og har mange fordele. 1. Præcisionen af arbejdet forøges markant, da de maskiner, der anvendes, ikke er afhængige af at kunne flyttes rundt. 2. Byggeriet er uafhængigt af vejrforhold og der går derfor ikke ressourcer spildt pga. tabt arbejdstid og ødelagte materialer. BEDRE KVALITET KORTERE BYGGETID PÅ STEDET FORNUFTIG ØKONOMI 3. Byggepladsperiode minimeres. Dette har væsentligt betydning, især når der er tale om nye børnehuse, der bygges på grunde med eksisterende institutionsbyggeri. Her vil perioden, hvori børnehuset skal være i midlertidige lokaler være markant kortere end ved traditionelt byggeri. Konkrete tiltag: Byggeriets form og system er udviklet, så det kan bygges op af enkle og få præfabrikerede elementer.

12 Økonomi Præfabrikation og en simpel bygningskonstruktion minimerer byggeriets økonomi, så det er rentabelt at bygge nyt i stedet for at renovere de gamle udtjente institutionsbyggerier fra især 1970erne. I projektet arbejdes desuden med begrebet totaløkonomi. Her indgår bygningens drift i det samlede regnskab med samme væsentlighed som prisen for byggeriets opførelse. Konkrete tiltag: Der er lavet en energiberegning for Lyngborghave. Her sammenlignes energiforbrug på de eksisterende bygninger over tid, samt pris for en energirenovering og efterføl gende forbrug. Disse tal holdes op mod prisen for nybyggeri og dens driftomkost ninger. Beregningen viser, at det kan betale sig at bygge nyt fremfor at renovere eksisterende byggeri til nutidig standard. Totaløkonomi kan indgå i det efterfølgende udbud til Totalentreprise. Den udvalgte entreprenør vil således, udover byggeprisen, skulle angive pris for drift for en periode på f.eks. 5 år.

13 Udformning generelt Projektet er udviklet således at praktiske foranstaltninger, som er vist på nedenstående diagram er integreret i projektet. Direkte adgang fra legeplads til toiletter Overdækket udgang fra garderobe Tørrerum Overdækket areal Skur Direkte adgang fra legeplads til toiletter Skur Overdækket udgang fra garderobe Skur Kort afstand fra grupperum til krybber Direkte adgang fra legeplads til toiletter Tørrerum Overdækket udgang fra garderobe Cykelparkering Personaleindgang Lederoverblik over indgang Overdækket vareindlevering til køkken Renovationsgård Køkkenobservatorium for børn Tørrerum Barnevognsparkering for forældre

14 FAKTA Lyngborghave: Areal/barn: 10 m2/barn Areal: 1440 m2 ekskl. samproduktionskøkken Skønnet byggepris/ Bruttoareal: kr/m2 ekskl. moms. (Pris er inkl. projektering, udvendige områder, pædagogisk køkken, dog eksl. legeplads, inventar og samproduktionskøkken) INDRETNING Lyngborghave: Hjertet /fællesarealer: Hovedindgang mellem administration og køkken. Her er der informationstavle til forældre og mulighed for en uformel snak forældrene imellem. Tæt på indgangen ligger børnehusets fællesarealer og hjerte. Fællesarealerne er delvist skærmet af, så aktiviteter i rummene kan ske uforstyrret. Fællesarealet er sænket, hvilket også er med til at afgrænse området uden at der er en egentlig barriere mellem gangområde og fællesareal. Ved større forsamlinger kan der lukkes op til tilstødende rum og både disse og gangarealet kan anvendes som samlingssted. Der lægges desuden op til, at dette område af institutionen kan bruges eksternt om aftenen til f.eks. mor/barn gymnastik, møder i foreninger mv. Administration: Administrationen og personalefaciliteter har et godt udsyn til indgangsområdet. Her er der desuden mødelokaler til forberedelse og forældresamtaler. Køkken: Køkkenet - som ikke er indrettet på nuværende tidspunkt - er placeret, så børnene til hver en tid kan følge med i arbejdet med at lave maden. Der vil desuden være nem adgang for ind- og udbringning af varer. Gruppeområder: Fra fællesarealerne er der tre forløb/ fingre, som fører til gruppeområderne. Der er lagt op til at der er børn fra 0-2 år i det ene område og børn fra 3-5 år i de to øvrige. Områderne er dog fleksible i en sådan grad, at indretning/rumopdeling kan ændres, hvis der over tid opstår andre behov. Hvert område har deres egen garderobe, som har direkte adgang til legeplads. Områdernes garderober er yderligere delt op i nicher, så der kan etableres ro og koncentration, når børnene tager deres tøj af og på. I forbindelse med garderoberne er der toilet, som har udgang direkte til legepladsen. Indretningen af grupperne er fleksible, så der både er mulighed for at have traditionel gruppeindeling og projektorienterede områder, hvilket giver mulighed for at opdele børnene i større og mindre grupper. På det viste forslag lægges der op til en projektorienteret pædagogik. I tilknytning til gruppeområder er der værksteder, der kan indrettes til forskellige arktiviteter alt efter behov. Se også bilag med plantegning, snit og facader.

15 FAKTA Bregnerødvej 122: Areal: 1410 m2 (ekskl. ydervægge og arealer som anvendes til samproduktionskøkken) Skønnet byggepris: 3,27 mill. ekskl. moms. INDRETNING Bregnerødvej 122: Generelt: Bygningen, som i dag bliver leaset af kommunen, fungerer som børnehus i underetagen og indskoling på 1 sal. Arealerne ønskes indrettet til institution på begge etager med vuggestuedel i underetagen og børnehavedel i overetagen. Bygningen ligger på en skråning, så man går direkte ind på 1. sal fra parkeringsområdet. Stueetagen har udsyn til én side mod legepladsområdet. Hjertet /fællesarealer: Hovedindgang med informationstavle i midten af bygningen. Lederkontoret er placeret her, så de får et godt overblik over ankomstområdet. I fortsættelse af indgangsområdet ligger fællesområdet, som også kan udnyttes til værksteder. Her er der desuden et område med køkkenfaciliteter, som kan benyttes om morgenen, til bagedag og i forbindelse med aftenarrangementer. Gangområderne på begge etager udvider sig strategiske steder, så der skabes variation og nicher langs gangen. For at skabe yderligere variation og for at udvide brugen af området er der desuden integreret elementer, som kan bruges af børnene til huler, dukkekrog, købmandsbutik mv. Gangen bliver således et ekstra aktivitets/legeområde. Administration/personale: Bag lederkontoret ligger personalerum med tilhørende møderum. I underetagen er der desuden omklædning mv. for personalet. Køkken: Der placeres et samproduktionskøkken i stueetagen. Varelevering sker gennem vareelevator til børnehusets indgangsområde. Gruppeområder: Grupperne er samlet, så de ligger parvis og er forbundet med dobbeltdør mellem rummene. Dette giver en fleksibilitet for personalet, da de dermed kan have opsyn med hinandens grupper. Der etableres værksteder med indgang fra fællesområderne. De kan således indrettes permanent som atelier, medierum, stillerum mv til brug for alle børnehusets børn og ikke bare den gruppe, som er tilknyttet værkstedet. Garderober: Garderøberne er placeret 3 steder, alle med direkte udgang til legeområdet. Hver garderobe er desuden opdelt i nicher for mest mulig ro i omklædningssituationerne. Udgangsområderne har alle overdækket areal udenfor, så det er muligt at vente, tage tøj af og på mv. Der er desuden toilet med direkte indgang fra legeplads. Se også bilag med plantegninger af eksisterende og nye forhold.

16

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere

MARBÆKSKOLEN AFSNIT 1

MARBÆKSKOLEN AFSNIT 1 SKOLEUDBYGNINGSPLAN SKOLER I FREDERIKSSUND 2008 Nærværende forslag til udviklingsplan anviser en fremtidige organisering af Marbækskolen til 2-3 spor fra 0.-9. årgang med i alt 26 klasser, dog med mulighed

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 Rigsrevisionen Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 www.rigsrevisionen.dk rr@rigsrevisionen.dk Rigsrevisionen hvad er det? rigsrevisionen Rigsrevisionen hvad er

Læs mere

60. BØRNEHAVEN ENGSTIEN

60. BØRNEHAVEN ENGSTIEN 60. BØRNEHAVEN ENGSTIEN Engstien 9, 6000 Kolding Børnehaven er beliggende i Kolding by, og er normeret til er normeret til 65 heldags børnehavepladser opdelt i tre grupper. Aalykkeskolen er nærmeste skole,

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

Børneinstitution Hunderup

Børneinstitution Hunderup Børneinstitution Hunderup Munke Mose Børnehus 1 Første udkast til Pædagogisk Grundlag for børnehuset Munke Mose juni 2013 Denne folder er udarbejdet i juni måned 2013 og beskriver forskellige forhold,

Læs mere

Karina Abildgaard Jensen. 1017273@ucn.dk. 3. praktikperiode 01.08.2014-31.01.2015. Esther Børnehave

Karina Abildgaard Jensen. 1017273@ucn.dk. 3. praktikperiode 01.08.2014-31.01.2015. Esther Børnehave 2. Rejsebrev 3.praktik i Esther Børnehave på Grønland Studerendes navn: Studienummer: E-mail.: Praktikperiode: 2. el. 3. Praktik fra til dd.mm.år: Institutionens navn: Institutionens adresse: Institutionens

Læs mere

Viborg Kommune. Område Øst DIALOGBASEREDE AFTALER RAPPORT DANNET 14-04-2016. Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Område Øst DIALOGBASEREDE AFTALER RAPPORT DANNET 14-04-2016. Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Område Øst DIALOGBASEREDE AFTALER RAPPORT DANNET 14-04-2016 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Bæredygtige institutionsenheder 3 2 Flygtninge 4 3 Fokus på børnene 5 4 overgange mellem

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO 2 Baggrund Med ændring af folkeskoleloven af 26. maj 2008 er der nu krav om at skolefritidsordninger fremover skal udarbejde mål- og indholdsbeskrivelser. Ordningen

Læs mere

VI HAR ARBEJDSDAG. Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os?

VI HAR ARBEJDSDAG. Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os? VI HAR ARBEJDSDAG Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os? MANGE TAK FOR JERES TILBUD Det er meget værdsat, når forældre og andre brugere af Hillerød Kommunes ejendomme tilbyder deres hjælp til at vedligeholde

Læs mere

Børnehuset Molevittens formål;

Børnehuset Molevittens formål; Den 4.9.2012 Børnehuset Molevittens formål; Institutionens formål er at skabe et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer børnenes trivsel, sundhed, udvikling og læring. Vi vil sikre barnets

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

MASTERKONCEPT/ UDVIKLING AF LYNGBORGHAVE 42-46

MASTERKONCEPT/ UDVIKLING AF LYNGBORGHAVE 42-46 MASTERKONCEPT/ UDVIKLING AF LYNGBORGHAVE 42-46 GRUNDLAG/KONCEPT Vision for planlægning af daginstitutionernes fysiske rammer og placering Indretning Akustik Trivsel Dagslys Kultur Indeklima Byggeteknik

Læs mere

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Skriv firmaslogan her Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi i Daginstitution Stensballe Vi lægger vægt på et tæt samarbejde mellem institutionens personale

Læs mere

30. BØRNEHAVEN DOLLERUPGÅRD

30. BØRNEHAVEN DOLLERUPGÅRD Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 30. BØRNEHAVEN DOLLERUPGÅRD Skolevej 32, 6640 Lunderskov Institutionen er beliggende i udkanten af Lunderskov by i en firelænget

Læs mere

HØRINGSSVAR MODULORDNINGER 2013. Indledning vedr. omlægning af modulerne 7, 5 og 4 timers pladser til større fleksibilitet på ugebasis.

HØRINGSSVAR MODULORDNINGER 2013. Indledning vedr. omlægning af modulerne 7, 5 og 4 timers pladser til større fleksibilitet på ugebasis. Indhold Indledning vedr. omlægning af modulerne 7, 5 og 4 timers pladser til større fleksibilitet på ugebasis.... 1 Nuværende rammer... 1 Indførelse af fleksible moduler forsøg i KastanjeGården... 1 Opmærksomhedspunkter

Læs mere

Kommissorium for mastergruppe for styrkede pædagogiske læreplaner i dagtilbud

Kommissorium for mastergruppe for styrkede pædagogiske læreplaner i dagtilbud Kommissorium for mastergruppe for styrkede pædagogiske læreplaner i dagtilbud 1. Baggrund De første år i et barns liv har stor indflydelse for barnets videre livsforløb. I Danmark går stort set alle børn

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger Der er en mulighed for at boliger,

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Basisgruppen i Holmebo

Basisgruppen i Holmebo Greve Kommunes basisgrupper Lunas ark Hundigegårdsvej 16-18 43906458 Åbningstid: Man-tors: tors: 6.30-17.30 6.30 Fre: 6.30-16.30 6.30 Ca. 108 børn fordelt i vuggestue og børnehave med to fysiske placeringer.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE

INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE Lokalplan H 30 for Else-Mariehjemmet side 3 Baggrunden for lokalplanen side 3 Indholdet i lokalplanen side 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning side 4 LOKALPLAN

Læs mere

Uddannelsesplan PAU Børnehaven Valhalla

Uddannelsesplan PAU Børnehaven Valhalla Januar 2013 Uddannelsesplan PAU Børnehaven Valhalla Det at have studerende er en naturlig del af arbejdet som pædagog. Vi forventer at de studerende kommer med friske pust fra den teoretiske verden til

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Brandteknisk dokumentation

Brandteknisk dokumentation Dokument A.X.02 - REVISION A 12. december 2011 1. Indledning Brandteknisk dokumentation Byggeriet omfatter opførelsen af en ny friskole i Ugelbølle. Bygningen opføres i 2 etager med et samlet bruttoetageareal

Læs mere

Ledelsesberetning. Hellested Friskole og Børnehus april 2016

Ledelsesberetning. Hellested Friskole og Børnehus april 2016 Ledelsesberetning Hellested Friskole og Børnehus april 2016 Skolens formål Skolens formål er at drive friskole, fritidsordning, fribørnehave og frivuggestue ifølge skolens værdigrundlag og efter de til

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

Vuggestuen Mælkebøtten

Vuggestuen Mælkebøtten Vuggestuen Mælkebøtten en Bevægelsesinstitution med fokus på Grundmotorikken 1 Scootertur rundt om de store bakker Tur på de små bakker 2 Vuggestuen Mælkebøtten er en Bevægelsesvuggestue med fokus på Grundmotorikken

Læs mere

Handicappolitik Silkeborg Kommune

Handicappolitik Silkeborg Kommune Handicappolitik Silkeborg Kommune Indhold: Forord...3 Handicapbegrebet...4 Mission...4 Vision...5 Menneskesyn...5 Samfundssyn...6 Værdigrundlag...6 Kompensationsprincippet...6 Solidaritetsprincippet...7

Læs mere

Skolereform på Hjallerup skole

Skolereform på Hjallerup skole Skolereform på Hjallerup skole Velkommen til en skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Maj 2014 PÅ SKOLEREFORM HJALLERUP SKOLE 1 Hensigt Hensigten med den nye folkeskolereform er at

Læs mere

Toiletløsninger. Toiletløsninger som dækker alle behov. Nøglefærdige direkte fra fabrik Leveret på færdigt fundament

Toiletløsninger. Toiletløsninger som dækker alle behov. Nøglefærdige direkte fra fabrik Leveret på færdigt fundament som dækker alle behov Nøglefærdige direkte fra fabrik Leveret på færdigt fundament Markedets mest fleksible løsninger Toiletbygning Silkeborg 1 ZENZO TOILETS www.zenzo.dk zenzo@zenzo.dk Tel: 70271900 og

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Anmeldt tilsyn Rapport

Anmeldt tilsyn Rapport Anmeldt tilsyn Rapport Udfyldes af konsulenten Institution Vuggestuen Evigglad Adresse Finsensvej 83 Leder Anni Juul-Olsen Status (kommunal, selvejende, privat) Privat Normerede pladser 0-3 år 41 Normerede

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

Foreningshuset Holmegaard Søndergade 82, 5591 Gelsted CVR nr. 36 27 36 15 Bank Totalbanken konto 6880 0001084523 E-mail Foreningshuset@gelsted.

Foreningshuset Holmegaard Søndergade 82, 5591 Gelsted CVR nr. 36 27 36 15 Bank Totalbanken konto 6880 0001084523 E-mail Foreningshuset@gelsted. Foreningshuset Holmegaard. Foreningen. Foreningens formål er primært at udleje og bruge ejendommen til at fremme, støtte og udvikle idrætsfritids- kultur- kreativ- og folkeoplysende aktiviteter samt øge

Læs mere

Evalueringsplan for HHX

Evalueringsplan for HHX Evalueringsplan for HHX Evalueringsplanen beskriver, hvordan Handelsgymnasiet Ribe gennemfører både den løbende evaluering af den enkelte elev og en evaluering af planlægningen og gennemførslen af undervisningen

Læs mere

Afd. 122 Kløverholm 1-4, 16-38, 41-43, 45, 47, 49, 51A, 51B, 53A, 53B Kløverholm 40-78 og Kløverlykke 1-29. Råderetten

Afd. 122 Kløverholm 1-4, 16-38, 41-43, 45, 47, 49, 51A, 51B, 53A, 53B Kløverholm 40-78 og Kløverlykke 1-29. Råderetten Afd. 122 Kløverholm 1-4, 16-38, 41-43, 45, 47, 49, 51A, 51B, 53A, 53B Kløverholm 40-78 og Kløverlykke 1-29 Råderetten Den 1. juli 2005 blev der vedtaget en lov om råderet i den almene boligsektor. Boligindretning

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

Tønder Kommune Vejledning til garage, carporte, udhuse

Tønder Kommune Vejledning til garage, carporte, udhuse Garage, carport, udhus og lignende bygninger, som ikke er beregnet til beboelse: Størrelse Under 50 m² Over 50 m² Hvor står kap. 1.5, stk. 5 Kap. 1.3.1, stk. 1, nr. 1 og 2 reglerne? Hvad skal du gøre?

Læs mere

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Middelfart Kommune Oktober 2009 1 1 Formål Middelfart Kommunes målsætning for dagtilbuddene er: at sikre pasningsgaranti for alle 0-6 årige, at tilbyde fleksible børnepasningstilbud,

Læs mere

Hvor langt vil vi gå i dokumentationsindsatsen?

Hvor langt vil vi gå i dokumentationsindsatsen? God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Politisk seminar P2 Hvor langt vil vi gå i dokumentationsindsatsen? Kirsten Rasmussen Formand for Børn og Skoleudvalget I Tønder Kommune arbejder vi med udgangspunkt

Læs mere

Tæt på praksis og tæt på teorierne

Tæt på praksis og tæt på teorierne w w w. v i a u c. d k / j y d s k V I A U N I V E R S I T Y C O L L E G E Trainee-uddannelsen giver store fordele for både institution og studerende. Man lærer hinanden at kende og bidrager til gensidig

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT LEJERBO

MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT LEJERBO MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT LEJERBO LEJERBOS BÆREDYGTIGE VISION FOR ALMENE BOLIGER HVORFOR ER DER BRUG FOR BÆREDYGTIGE, ALMENE BOLIGER? Bæredygtige almene boliger er socialt engagerende, økonomisk realistiske

Læs mere

Følgeforskning til Greve Kommunes inklusionsprojekt

Følgeforskning til Greve Kommunes inklusionsprojekt Følgeforskning til Greve Kommunes inklusionsprojekt Teori og Metodecentret Juni 2012 Greve Kommune har sat sig som mål, at det almene læringsmiljø skal kunne inkludere flere børn og unge, som tidligere

Læs mere

PÅ VEJ MOD NY SKOLE. Februar 2012. Nyhedsbrev nr. 2. Indholdsfortegnelse

PÅ VEJ MOD NY SKOLE. Februar 2012. Nyhedsbrev nr. 2. Indholdsfortegnelse Februar 2012 PÅ VEJ MOD NY SKOLE Nyhedsbrev nr. 2 Indholdsfortegnelse Tak for opbakning til orienteringsmøder...2 Spørgsmål og svar om den nye skole...2 Aktuelt lige nu...4 Navnekonkurrence: Hvad skal

Læs mere

Når jeres barn begynder i vuggestuen, får det sin egen mappe. Denne mappe skal vi i fællesskab udfylde med billeder fra både hjemmet og vuggestuen.

Når jeres barn begynder i vuggestuen, får det sin egen mappe. Denne mappe skal vi i fællesskab udfylde med billeder fra både hjemmet og vuggestuen. Velkommen til Vuggestuen Rønnebo Her i Vuggestuen Rønnebo glæder vi os til at lære jer og jeres barn at kende. Den første dag i vuggestuen afsættes til en uformel snak om jeres barn og barnets vaner, men

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

VELKOMSTFOLDER. Børnehuset Østre. Børnehuset Østre Danmarksgade 2 5000 Odense C Telefon: 6375 1135

VELKOMSTFOLDER. Børnehuset Østre. Børnehuset Østre Danmarksgade 2 5000 Odense C Telefon: 6375 1135 VELKOMSTFOLDER Børnehuset Østre Børnehuset Østre Danmarksgade 2 5000 Odense C Telefon: 6375 1135 Kære forældre. Vi byder jer velkommen til Børnehuset Østre. Vi glæder os til at lære jer og jeres barn at

Læs mere

Oprettelse af pladser til unge under 30 år med særlige behov.

Oprettelse af pladser til unge under 30 år med særlige behov. Punkt 4. Oprettelse af pladser til unge under 30 år med særlige behov. 2012-29688. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget godkender, At der etableres 15 pladser internt

Læs mere

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret?

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014 Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Skolereform hvorfor? 17 % aflægger ikke afgangsprøve eller opnår karakteren 2 i dansk

Læs mere

FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen

FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen Evaluering af Børnemad 2011 - udvalgte hovedresultater - Baggrund Januar 2010 blev der indført obligatorisk frokostordning i alle daginstitutioner i Københavns

Læs mere

Lokalplanlægning i Varde Kommune

Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Varde Kommune er planmyndighed og forestår udarbejdelse af kommuneplan og lokalplaner. Kommuneplanen er en overordnet plan, der blandt

Læs mere

Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole

Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole Skabelon for opfølgning på aftale 2010-12 1. Hvilke udviklingsmål har I arbejdet med i 2010-12? På Gjerlev-Enslev skole og i Børnehuset

Læs mere

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE Bakkegård distrikt Værdibaseret program At bygge er den ny bedste skole, lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE overblik Gentofte Kommunes Skoleudviklings- Formål og udbygningsprojekt

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

7. Undersøgelse af belægning på medicinske afdelinger i maj 2013 Åbent

7. Undersøgelse af belægning på medicinske afdelinger i maj 2013 Åbent 7. Undersøgelse af belægning på medicinske afdelinger i maj 2013 Åbent Udvalget for fremtidens sygehuse 2068433 Brevid: Resume På mødet den 5. marts 2013 drøftede Udvalget for fremtidens sygehuse belægning

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

Optimering af sfo/indskoling

Optimering af sfo/indskoling Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk Århusgade 88, 2.sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 Optimering af sfo/indskoling ESPERGÆRDESKOLE, afd. tibberup, mørdrup, grydemosen, gl.espergærde

Læs mere

SERVICEDEKLARATION FOR VÆRESTEDET DET BLÅ HUS

SERVICEDEKLARATION FOR VÆRESTEDET DET BLÅ HUS SERVICEDEKLARATION FOR VÆRESTEDET DET BLÅ HUS Fasanvej 10 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5180 Afdelingsleder: Gitte D. Velling E-mail: gitte.d.velling@99454545.dk Mobil: 5084 6569 Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Pressemeddelelse. 1. spadestik til Solhuset: Hørsholm viser vejen med Danmarks mest klimavenlige børneinstitution

Pressemeddelelse. 1. spadestik til Solhuset: Hørsholm viser vejen med Danmarks mest klimavenlige børneinstitution Pressemeddelelse Til: Vedrørende: Pressen 1. spadestik til Danmarks mest klimavenlige institution 1. spadestik til Solhuset: Hørsholm viser vejen med Danmarks mest klimavenlige børneinstitution Danmarks

Læs mere

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Retningslinjer for antal og placering af lukkedage Med udgangspunkt i Børne- og ungdomsudvalgets beslutning af 17.12.2008 ( http://www.kk.dk/edoc/b%c3%b8rne-

Læs mere

PPR ydelser. Familierådgivningen. Bestilling af ydelse

PPR ydelser. Familierådgivningen. Bestilling af ydelse Pædagogisk Psykologisk Rådgivning PPR ydelser Familierådgivningen Bestilling af ydelse Bestilling af ydelse sker ved at udfylde henvisningsskemaet som kan hentes på Handleguide.dk under Professionelle/skemaer

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Børn og Unge sekretariatet 2013. Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud

Børn og Unge sekretariatet 2013. Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud Børn og Unge sekretariatet 2013 Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud Formål med tilsyn: Baggrund for tilsyn med dagtilbud Holbæk Kommune har pligt til at sikre, at dagtilbuddene lever op til lovgivningen

Læs mere

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Provas 2020 PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Vi er Provas Mission Vision Værdier Kunder Medarbejdere Ejer Samfund Strategiske pejlemærker 05 06 07 08 10 13 14 17 18

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Årsrapport 2009 for Børnehuset Spodsbjerg

Årsrapport 2009 for Børnehuset Spodsbjerg Årsrapport 2009 for Børnehuset Spodsbjerg Side 1 af 8 1. Sammendrag har været inde i en god udvikling. Der er sat fokus på pædagogisk udvikling, den enkelte medarbejders kompetencer og hvordan disse bliver

Læs mere

Randers Kommune Udviklingsplan for folkeskolerne efterår 2007/forår 2008

Randers Kommune Udviklingsplan for folkeskolerne efterår 2007/forår 2008 Randers Kommune Udviklingsplan for folkeskolerne efterår 2007/forår 2008 PADERUP AFD. JEBJERG AFD. MØRKE AFD. 28 d. FIRKLØVERskolen, Jebjerg afd. Jebjerg afd. Jebjergvej 43, 8870 Langå LÅSBY AFD. Firkløverskolens

Læs mere

Forældremøde. Trekroner Børnehus. Onsdag d. 14. maj 2014

Forældremøde. Trekroner Børnehus. Onsdag d. 14. maj 2014 1 Forældremøde Trekroner Børnehus Onsdag d. 14. maj 2014 Programmet: 1) Velkomst ved Anni og orientering om, hvad vi har gjort og vil gøre i forhold til medarbejdere og arbejdsmiljøet i huset. 2) Helle

Læs mere

Projektets titel. Skolen tager bureaukratiet

Projektets titel. Skolen tager bureaukratiet Projektets titel Skolen tager bureaukratiet Formål En lang række af de mindre bornholmske virksomheder, som har været interviewet i forbindelse med praktikpladsudfordringerne, har peget på at årsagen til

Læs mere

Gentofte Kommune. Brugertilfredshedsundersøgelse. (Forældre) Delrapport for Maglegårdsskolen. Januar 2007. NIRAS Konsulenterne A/S

Gentofte Kommune. Brugertilfredshedsundersøgelse. (Forældre) Delrapport for Maglegårdsskolen. Januar 2007. NIRAS Konsulenterne A/S Gentofte Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse (Forældre) Delrapport for Maglegårdsskolen Januar 2007 NIRAS Konsulenterne A/S 1. Indledning Skole og Fritid i Gentofte Kommune har bedt NIRAS Konsulenterne

Læs mere

Lokalplan nr. 116. for et område ved Nordre Fasanvej og Ågade

Lokalplan nr. 116. for et område ved Nordre Fasanvej og Ågade Lokalplan nr. 116 for et område ved Nordre Fasanvej og Ågade Oktober 2001 INDLEDNING 1. Lokalplanens indhold Lokalplanen udlægger området til erhvervsformål i form af butiks- og kontorvirksomhed. Der åbnes

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Bihuset, Roeskovvej 127, 5299 Odense V.

Uanmeldt tilsyn på Bihuset, Roeskovvej 127, 5299 Odense V. Område: Det sociale område Udarbejdet af: Lone Christensen Afdeling: Handicap- og socialpsykiatriafdelingen E-mail: Lone.Christensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631067 Dato: 4. juni 2008

Læs mere

De fysiske rammer 146

De fysiske rammer 146 146 De fysiske rammer Indretning og læringsmiljø De fysiske rammer Beskrevet med input fra leder Joan Straarup og souschef Lis Tulstrup Petersen, Tuen, Rebild Kommune BAGGRUND Kort om metoden Indretningen

Læs mere

Varde Sundhedscenter. Disponering samt etablering af erstatningslokaler Kortfattet byggeprogram

Varde Sundhedscenter. Disponering samt etablering af erstatningslokaler Kortfattet byggeprogram Varde Sundhedscenter Disponering samt etablering af erstatningslokaler Kortfattet byggeprogram den 3. november 2010 KORTFATTET BYGGEPROGRAM Indledning Nærværende notat er udarbejdet i stedet for et egentligt

Læs mere

NYTTIGE TELEFONNUMRE.

NYTTIGE TELEFONNUMRE. NYTTIGE TELEFONNUMRE Malling dagtilbud kontor 86 93 62 32/29204224 DII Børnehuset Østerskov 87 13 81 21 - tryk 1 DII Børnehuset Tværgade 87 13 81 37 DII Malling Eghovedvej 87 13 83 73 DII Børnehuset Ajstrupvej

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Planlagt forebyggende indsats i forhold til unge gravide, unge mødre og forældre med efterfødselsreaktioner fra Mødrerådgivningen m/k for 2017

Planlagt forebyggende indsats i forhold til unge gravide, unge mødre og forældre med efterfødselsreaktioner fra Mødrerådgivningen m/k for 2017 Planlagt forebyggende indsats i forhold til unge gravide, unge mødre og forældre med efterfødselsreaktioner fra Mødrerådgivningen m/k for 2017 Mål: Målet med den tidlige indsats er: - at forhindre udviklingsskader

Læs mere

2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb

2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb 2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb og læringsaktiviteter mv., der ligger ud over undervisningen

Læs mere

Renovering af Længehusene LÆNGEHUSENE - AFD.42 1

Renovering af Længehusene LÆNGEHUSENE - AFD.42 1 Renovering af Længehusene 1 Forberedende arbejder i området Inden renoveringen må forventes følgende arbejder i området og omkring husene: - Byggeledelse og AAB vil inspicere hvad der skal ryddes omkring

Læs mere

V. Morten Ørsager Arkitekt Erik Møller Arkitekter BOLIG 2.0

V. Morten Ørsager Arkitekt Erik Møller Arkitekter BOLIG 2.0 V. Morten Ørsager Arkitekt Erik Møller Arkitekter Konsortium - Konsortium - RUMSTORE MODULER 14.000M 2 NYETABLERET DANSK FABRIK KORT BYGGETID HELE ÅRET PRÆCIS LEVERINGSTERMIN HØJ ENSARTET OG STYRET KVALITET

Læs mere

NORD MODEL 2D - NORD MODEL 2D - DRAGØR NORD SKOLE - HELHEDSSKOLE - 0.- 9. KLASSE I 3,5 SPOR + 10. KLASSE I 2 SPOR

NORD MODEL 2D - NORD MODEL 2D - DRAGØR NORD SKOLE - HELHEDSSKOLE - 0.- 9. KLASSE I 3,5 SPOR + 10. KLASSE I 2 SPOR MODEL 2D - MODEL 2D - DRAGØR SKOLE - HELHEDSSKOLE - 0.- 9. KLASSE I 3,5 SPOR + 10. KLASSE I 2 SPOR Skolesammenlægning i Dragør Kommune / 07.02.2012 2D - FREMTIDIGE FORHOLD - BESKRIVELSE AF INDGREB Beskrivelse

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

RØDOVRE KOMMUNE. Hendriksholm Skole Revideret helhedsplan August 2014. Udarbejdet af:

RØDOVRE KOMMUNE. Hendriksholm Skole Revideret helhedsplan August 2014. Udarbejdet af: RØDOVRE KOMMUNE Hendriksholm Skole Revideret helhedsplan August 2014 Udarbejdet af: Bygningsafdelingen og Park- & Naturafdelingen Teknisk Forvaltning Bygninger A B C D H Hovedbygningen Nordfløjen Sydfløjen

Læs mere

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne.

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne. I Norddjurs kommune skal alle have lige og let adgang til sundhed uanset fysisk, psykisk social og kulturel forskellighed. Børn/unge i familier, hvor der er fysisk eller psykisk sygdom, sociale problemer

Læs mere

Stenstrup Skole sammenlægges med Kirkeby Skole med 0.- 9. klasse på Stenstrup Skole. Kirkeby Skole nedlægges

Stenstrup Skole sammenlægges med Kirkeby Skole med 0.- 9. klasse på Stenstrup Skole. Kirkeby Skole nedlægges En skole i Stenstrup/ Kirkeby MODEL G Stenstrup Skole sammenlægges med Kirkeby Skole med 0.- 9. klasse på Stenstrup Skole. Kirkeby Skole nedlægges Acadresag 10/21267 Revideret 11.8.2010 Konsekvenser det

Læs mere

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL 1 DET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, NÅR DU SKAL BYGGE NYT ENFAMILIEHUS, SOMMERHUS ELLER

Læs mere

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Norddjurs Kommune 19. januar 2012 Forslag Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Baggrund Den 1. januar 2006 trådte anbringelsesreformen på børne- og ungeområdet i kraft. Sigtet med reformen er at

Læs mere