Svar 1: Det fremgår af artikel 21, at kommunen ikke må diskriminere flygtninge i forhold til andre udlændinge i boligforhold.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svar 1: Det fremgår af artikel 21, at kommunen ikke må diskriminere flygtninge i forhold til andre udlændinge i boligforhold."

Transkript

1 Notat Til Medlem af Aarhus Byråd Maria Sloth Side 1 af 13 Svar på 10-dages forespørgsel fra medlem af Aarhus Byråd Maria Sloth (EL) til rådmand Thomas Medom om integrationsydelsen Integrationsydelsen: Spørgsmål 1: Mener rådmanden, at kommunen med L 111 (Integrationsydelse udvidet) kan overholde FN flygtningekonventionens artikel 21 om ikke at diskriminere flygtninge i boligforhold i relation til andre udlændinge? Svar 1: Det fremgår af artikel 21, at kommunen ikke må diskriminere flygtninge i forhold til andre udlændinge i boligforhold. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune Udvikling & Politisk Betjening Jægergården, Værkmestergade Aarhus C Telefon: Direkte adga@aarhus.dk Sag: 16/ Sagsbehandler: Adam Galai L111 indebærer, at både personer, der i dag modtager uddannelses- eller kontanthjælp, og personer, der ansøger herom, fremover vil modtage integrationsydelse, hvis de ikke opfylder opholdskravet. Kommunen har pligt til at finde den første permanente bolig til nyankomne flygtninge. En flygtning er en udlænding med opholdstilladelse efter udlændingelovens 7, 8, 9b, 9c og 9e, og kommunen har ikke pligt til at boliganvise øvrige grupper af udlændinge, der kommer til Danmark efter integrationsloven.

2 I bemærkningerne til lovforslaget om reglerne om boligplacering i integrationslovens kap. 3 står er der taget stilling til, at der ikke er tale om diskrimination, hverken i forhold til danske statsborgere eller andre udlændinge. Følgende fremgår af bemærkningerne: Side 2 af 13 Efter Indenrigsministeriets opfattelse er der ikke tale om sammenlignelige situationer, da den sidstnævnte gruppe af udlændinge som nyankomne befinder sig i en særlig situation, hvor det er afgørende at sikre, at de pågældende integreres i det danske samfund. Den førstnævnte gruppe af udlændinge har derimod gennemgået et integrationsforløb. Uanset om det antages, at de to grupper af udlændinge befinder sig i sammenlignelige situationer, er det Indenrigsministeriets opfattelse, at der ikke foreligger diskrimination i konventionens forstand, da der i givet fald er tale om en forskelsbehandling, som finder sted i en afgrænset periode af hensyn til en effektiv og sammenhængende integrationsindsats, som dermed er både objektiv og rimelig, og som derfor ikke er omfattet af forbuddet mod forskelsbehandling efter artikel 14. Det er rådmandens klare vurdering, at ændringerne vil have meget store konsekvenser for rigtig mange borgere. Særligt i Aarhus og København hvor der i forvejen er et meget presset boligmarked vil situationen for mange være meget problematisk. Derfor er arbejdes der også intensivt på at afhjælpe situationen dels med flere overvejelser om etablering af midlertidige boligløsninger og dels via et meget tæt samarbejde med boligforeningerne. Det er rådmandens vurdering, at der er brug for en række yderligere initiativer for at afhjælpe situationen. Spørgsmål 2: Hvor mange modtog pr. 1.marts 2016 integrationsydelse i Aarhus Kommune? Svar 2: 233 borgere modtog integrationsydelse pr. 1. marts 2016.

3 Spørgsmål 2.1: Hvor mange ægtefæller og samlevere til integrationsydelsesmodtagere modtager nedsat uddannelses- eller kontanthjælp til integrationsydelsesniveau? Side 3 af 13 Svar 2.1: Antallet af ægtefæller og samlevere til integrationsydelsesmodtagere, der ved lovens ikrafttræden pr. 1. juli 2016 vil få nedsat deres ydelse til integrationsydelse kendes endnu ikke, men vil blive opgjort pr. 1. juli. Spørgsmål 3: Hvor mange modtagere af, og hvor mange ægtefæller og samlevere til kontant- uddannelseshjælpsmodtagere, forventes den at overgå til integrationsydelse- / integrationsydelsesniveau? Svar 3: Aarhus Kommune er endnu ikke bekendt med antallet. Sagsbehandlerne skal i perioden 1. april til 30. juni 2016 gennemgå alle kontanthjælps- og uddannelseshjælpssager med henblik på at undersøge om borgeren opfylder opholdskravet. Kommunen forventer dog, at der som minimum er 600 borgere, der skal overgå til integrationsydelse. Spørgsmål 4: Hvor mange flygtningefamilier på integrationsydelse forventes ikke at kunne forsørge deres børn og derfor risikerer børnene tvangsfjernet? Svar 4: En anbringelse uden for hjemmet uden samtykke vil ikke udelukkende ske på baggrund af en økonomisk vurdering. Det vil efter Servicelovens 58 kunne ske, hvis der en åbenbar risiko for, at barnets eller den unges sundhed eller udvikling lider alvorlig skade på grund af utilstrækkelig omsorg eller behandling, overgreb, misbrugsproblemer, kriminel adfærd

4 eller svære sociale vanskeligheder hos barnet eller den unge. Da en eventuel anbringelse uden for hjemmet således beror på en række vurderingsforhold, som er unikke fra sag til sag og vedrører andet og mere end økonomiske forhold, er det ikke muligt at komme med et bud på antal flygtningefamilier, som vil få tvangsfjernet børn, som følge af integrationsydelsen. Side 4 af 13 Kontanthjælpsloft: Spørgsmål 5: Hvor mange personer vil den 1. oktober helt eller delvist miste boligstøtte? Svar 5: Alle modtagere af uddannelseshjælp, kontanthjælp og integrationsydelse omfattes af kontanthjælpsloftet. Kun personer, der er anvist en handicapbolig eller personer, der i forvejen bor i en handicapbolig, der berettiger til højere boligstøtte, undtages fra loftsreglerne. Det beror på en konkret vurdering i hver enkelt sag, hvorvidt modtageren af hjælp helt eller delvist mister boligstøtte eller særlig støtte. Om personen mister hjælp afhænger blandt andet af, hvilket af de 23 loftsniveauer denne indplaceres på, størrelsen af den udbetalte forsørgelseshjælp, størrelsen af eventuel arbejdsindkomst, størrelsen af særlig støtte og eller boligstøtte, og om der for den enkelte person er plads under loftet til særlig støtte eller boligstøtte. Spørgsmål 5.1 Hvor mange af disse mister boligstøtte? Svar 5.1: Se svar på spørgsmål 5

5 Spørgsmål 5.2: Hvor mange af disse mister huslejetillæg modtaget fra 34 i Aktivloven (LAS)? Svar 5.2: Se svar på spørgsmål 5 Side 5 af 13 Spørgsmål 5.3: Hvor mange af disse mister begge tilskud? Svar 5.3: Se svar på spørgsmål 5 Spørgsmål 6: Forventer forvaltningen at kunne nå at vejlede alle senest den 1. juli 2016? Svar 6: Det fremgår af loven om indførelse af kontanthjælpsloftet, at kommunen skal vejlede og loftsindplacere personer, der allerede modtager integrationsydelse, uddannelses- og kontanthjælp om virkningerne af loftet i perioden fra 1. april til 30. juni Forvaltningen forventer derfor at overholde denne vejledningsfrist. Spørgsmål 6.1. Kan forvaltningen rent praktisk nå at sætte tilbageholdelsen af ydelserne i værk? Svar 6.1: Det er Udbetaling Danmark der træffer afgørelse om reduktion i eventuel særlig støtte og /eller boligstøtte på baggrund af kommunens afgørelse om borgerens indplacering på kontanthjælpsloftet. MSB har som en konsekvens, heraf rettet henvendelse til Udbetaling Danmark for at få en afklaring af spørgsmålet. Udbetaling Danmark har i dag telefonisk oplyst, at det er bestemt, at ændring af ydelser pga. af kontanthjælpsloftet, skal ske pr. 1. oktober 2016.

6 Spørgsmål 6.2: Hvad koster vejledning og iværksættelse i ekstra administrationsudgifter? Svar 6.2: I lovforslaget er der afsat 4,3 mio. kr. i 2016 og 3,3 mio. kr. i 2017 og frem til administration. Side 6 af 13 Dette svarer i Aarhus Kommune til ca kr. i 2016 og kr. i 2017 og frem. KL påpeger i deres høringssvar til lovforslaget, at denne kompensationer langt fra dækker de reelle udgifter i kommunerne og hos Udbetaling Danmark. 225 timers reglen: Spørgsmål 7: Hvor mange fratages pr. den 1.4 ydelse helt eller delvist på grund af 225 timers reglen? Svar 7: Ingen fratages eller får reduceret deres ydelse den 1. april 2016 som følge af 225 timers reglen. Konsekvensen af timereglen slår først igennem den 1. oktober Det er ikke muligt at oplyse hvor mange, der fratages eller får reduceret deres ydelse den 1. oktober Det skyldes, at afgørelsen beror på en konkret vurdering i den enkelte sag. Det skal først undersøges, om personen er undtaget fra reglen, og om bortfaldsdatoen for hjælp/reduktion skal udskydes som følge af forlængelsesgrunde. Det skal også undersøges, hvor mange ordinære og ustøttede arbejdstimer vedkommende har optjent.

7 Spørgsmål 7.1: Hvor mange personer forventes pr frataget deres hidtidige ydelse på grund af 225 timers reglen? Svar 7.1: Det er ikke muligt at oplyse, hvor mange, der fratages eller får reduceret deres ydelse den 1. april Side 7 af 13 Se begrundelsen i svar 7. Konsekvensen af nedsatte forsørgelsesydelser pga. Kontanthjælpsloft, 225-timers reglen og Integrationsydelsen Spørgsmål 8: Hvorledes vil kommunen sikre, at den enkelte borgers grundlovssikrede ret til forsørgelse fra det offentlige overholdes ( 75 stk. 2), når forsørgelsesydelserne er så lave, at de i sig selv ikke er tilstrækkelige? Svar 8: I forhold til om 225 timers reglen og kontanthjælpsloftet er i strid med grundlovens 75, stk. 2, har beskæftigelsesministeren svaret følgende på spørgsmål 81 rejst i forbindelse med lovforslagets (nr. 113) behandling: Regeringen har, som det også fremgår af lovforslagets bemærkninger, foretaget en vurdering af, at lovforslaget overholder såvel Grundloven som Danmarks internationale forpligtelser og konventioner. Efter grundlovens 75, stk. 2 er den, der ikke selv kan ernære sig eller sine, og hvis forsørgelse ikke påhviler nogen anden, berettiget til hjælp af det offentlige, dog mod at leve op til de forpligtelser, som loven herom påbyder. Ved dom af 15. februar 2012 i den såkaldte starthjælpssag har Højesteret fastslået, at grundlovens

8 75, stk. 2, må forstås således, at det påhviler det offentlige at sikre et eksistensminimum for personer, der omfattes af bestemmelsen, og at de ved domstolene kan få prøvet, om kravet er opfyldt. Højesteret fastslog i dommen, at en flygtning, som fik introduktionsydelse (svarende til SU-satsen) og en række enkeltstående ydelser m.v., fik den hjælp fra det offentlige, som han havde krav på efter grundlovens 75, stk.2 Side 8 af 13 De foreslåede lofter kan ikke føre til udbetaling af ydelser på et lavere niveau end den tidligere gældende introduktionsydelse (fastsat på niveau med SUsatsen), jf. Højesterets dom i den ovennævnte starthjælpssag. Der reduceres heller ikke i de eksisterende satser for forsørgere eller i andre børnerelaterede ydelser. Det er derfor regeringens opfattelse, at lovforslaget er i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelse og Børnekonventionen. Den foreslåede 225 timers regel genindfører for ægtefællers vedkommende en tidligere gældende ordning, der dengang blev fundet forenelig med grundloven og Danmarks internationale forpligtelser og konventioner. Spørgsmål 9: Hvorledes vil kommunen sikre, at Børnekonventionens artikel 27 overholdes? Svar 9: Der henvises til svaret på spørgsmål 8. Spørgsmål 10: I henhold til Retssikkerhedsloven 5a har kommunen en udvidet pligt til at tilbyde rådgivning til udsætningstruede lejere. Pligten indtræder, når kommunen modtager underretning fra en almen boligorganisation eller fra Fogedretten. Rådgivningstilbuddet omfatter ikke alle udsætningstruede og pligten indtræder så sent i udsættelsesforløbet at gælden til udlejer og til sagsomkostninger er blevet ret store. Det er ønskeligt at forebygge.

9 Overvejer forvaltningen at tilbyde rådgivning til alle der omfattes af lovændringerne, straks ændringerne træder i kraft / modtagere bevilges forsørgerydelse og overvejes en opfordring til boligorganisationerne om at underrette tidligere i forløbet af udsættelsesager? Side 9 af 13 Svar 10: Når en person søger om hjælp til forsørgelse, indkaldes vedkommende til en samtale i ydelsescentret. Under denne samtale vejledes personen om muligheden for at søge hjælp. Herudover har kommunen en løbende forpligtelse til at sikre sig, at betingelserne for hjælp er opfyldt og være opmærksom på, om der er grundlag for at yde andre former for hjælp. Ydelsescentret er meget opmærksom på, at kontanthjælpsloftet og timereglen kan få stor betydning for modtagere af hjælp, hvorfor sagsbehandlerne også her har særlig fokus på deres rådgivningsog vejledningsforpligtelse. Boligorganisationerne har kun lovhjemmel til at underrette kommunen om, at en borger er udsættelsestruet, når der er indgivet anmodning til fogedretten om udsættelse. Det er årsagen til, at kommunen ikke har opfordret boligorganisationerne til at videregive oplysninger om udsættelsestruede lejere tidligere i forløbet. Spørgsmål 10.1: Forpligtelsen i 5a omfatter rådgivning om økonomiske ansøgningsmuligheder i kommunen: Enkelt-ydelser 81, 81a i LAS, Økonomisk støtte til børn i Servicelovens 52a og gældseftergivelse f.eks. Vil forvaltningen bevilge løbende ydelser til betaling af underhold gennem 81 i LAS i erkendelse af at afholdelsen af udgifterne er af helt afgørende betydning for den pågældendes eller familiens livsførelse?

10 Svar 10.1: Nej, det vil ikke være i overensstemmelse med gældende lovgivning pr. automatik at bevilge løbende kompensation efter aktivlovens 81 på grund af indtægtsnedgang som følge af timereglen og kontanthjælpsloftet. Det fremgår af aktivlovens 81, at der kun kan ydes hjælp til rimelig begrundede enkeltudgifter. Såfremt en person, der er berørt af loftet eller timereglen, søger om hjælp til en enkeltudgift, vil udgiften blive bevilget, såfremt betingelserne i aktivlovens 81 efter en konkret vurdering er opfyldt. Side 10 af 13 Spørgsmål 10.2: Vil forvaltningen yde hjælp til huslejeudgifter gennem 81 a (LAS) i flere på hinanden følgende måneder / år, indtil der findes en bolig til en leje, der kan betales af de nedsatte ydelser? Svar 10.2: Kommunen kan yde hjælp efter aktivlovens 81a til rimeligt begrundede midlertidige huslejeudgifter til en person, der er udsættelsestruet på grund af huslejerestancer, hvis det på sigt kan forebygge, at personen udsættes af boligen. Hjælpen kan kun ydes, hvis personen ikke har økonomisk mulighed for at betale huslejeudgifterne. Hjælpen skal dog være midlertidig og kan ikke indgå som en permanent hjælp til huslejen. Det er derfor vurderingen, at det ikke vil være muligt at yde hjælpen i flere på hinanden følgende år. Hjælpen kan dog godt ydes i flere på hinanden følgende måneder, hvis betingelserne for hjælp efter en konkret vurdering er opfyldt. Spørgsmål 10.3: Hvad skønnes udgiften til ydelser via 81, 81a og 52a at øges med i 2016 og i 2017 som følge af lovændringerne? Svar 10.3: I lovforslaget lægges der ikke op til at kompensere for øgede udgifter til 81, 81a og 52a.

11 Søger en person om hjælp efter 81, 81a og 52 a vil udgiften blive bevilget, såfremt betingelserne i loven efter en konkret vurdering er opfyldt. Vurderingen er, at flere vil kunne bevilliges enkeltydelser, men omfanget af udgiftsstigningen er svær at forudsige, da denne afhænger af hvor mange der vælger at søge, hvor store udgifter der søges om, og hvilke der konkret kan bevilliges. Side 11 af 13 Spørgsmål Vil forvaltningen eftergive kommunal gæld som daginstitutionsbetaling (der kan tilbageholdes i børneydelser) og busbøder til alle, der omfattes af lovændringerne? Svar 10.4: Der er ingen planer om at eftergive gæld til borgere, alene som følge af, at de pga. kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen eller integrationsydelsen vil opleve en reduktion i deres rådighedsbeløb. De berørte borgere kan som øvrige borgere med gæld søge om gældssanering ved Skifteretten. Opfylder borgeren kravene for gældssanering jf. Konkurslovens betingelser, vil kommunen rette sig efter Skifterettens afgørelse, som der er praksis for i sådanne sager. Spørgsmål 11: Hvor mange personer omfattet af lovændringerne skønnes at miste deres bolig i 2016 og hvor mange i 2017? Svar 11: Da mange faktorer spiller ind på borgernes mulighed for at kunne betale deres husleje, herunder individuelle leveomkostninger, antal personer i hustanden, huslejeniveau mm. er det ikke muligt at komme med et bud på antallet af borgere, som skønnes at

12 miste deres bolig som følge af indførelsen af kontanthjælpsloftet, 225-timers regel og integrationsydelsen. Spørgsmål 12: Hvor mange af disse skønnes kommunen at skulle huse midlertidigt (jf. kommunal forpligtelse i 80 i Serviceloven)? Side 12 af 13 Svar 12: Da det ikke er muligt at komme med bud på et antal af borgere, som vil miste deres bolig, er det tilsvarende heller ikke muligt at skønne, hvor mange kommunen vil skulle huse midlertidigt, jævnfør forpligtelsen i 80 i Serviceloven. Dog vil forpligtelsen i Serviceloven blive overholdt og alle der som følge af nedsatte ydelser bliver husvilde vil blive tilbudt en midlertidig bolig mod betaling jf. Serviceloven. Spørgsmål 12.1: Hvor og hvorledes vil forvaltningen opfylde denne pligt i loven, og hvad forventes det at ville koste i 2016 og i 2017? Svar 12.1: Kommunen vil opfylde pligten i Serviceloven, hvor der i kommunen er ledige almennyttige boliger, der matcher borgernes mulighed for at betale husleje på nedsat ydelse. Derud over i ledige kommunale eller private bygninger, som kan indrettes til midlertidig beboelse og som en sidste mulighed der, hvor det er muligt at opføre midlertidige boliger eller herberger, hvis behovet for det skulle opstå, som følge af manglende alternativer Spørgsmål 12.2 Overvejes det at opføre husvildebarakker eller - herberger? Svar 12.2: P.t. overvejes ikke husvildebarakker m.v., men der er overvejelser i gang, som udløber af topartsforhandlinger, om at udbygge flere små, billige boliger til flygtninge.

13 Spørgsmål 12.3: Hvordan med tag over hovedet i betalelige boliger på længere sigt? Svar 12.3: Folketinget har den 26. februar 2015 (med ikrafttræden den 4. marts 2015) vedtaget en ændring af Planloven, der har betydning for nybyggeri af almene boliger. Side 13 af 13 Lovændringen giver kommunen mulighed for at fastsætte krav om, at op til 25 % af boligmassen skal være almene boliger, i forbindelse med lokalplanlægning for nye boligområder, herunder også for privatejede arealer. Aarhus Kommune arbejder målrettet på at opføre flere billige almennyttige boliger i kommunen for at imødekomme behovet for boliger, som kan betales af de svageste borgere, herunder borgere på integrationsydelse og borgere, som er omfattet af kontanthjælpsloftet. Spørgsmål Hvor mange boliger findes i kommunen til en leje, der kan betales af personer, der omfattes af lovændringerne? Svar 12.4: Da der er forskellige loftniveauer, som følge af kontanthjælpsloftet, og da en hustand kan bestå af flere forskellige personer på integrationsydelse eller kontanthjælp, er det ikke muligt at definere, hvor mange boliger i kommunen, der kan huse personer, som rammes af lovændringerne.

Eksempel konkret sag med enlig mor og 2 børn, før og efter loftregel.

Eksempel konkret sag med enlig mor og 2 børn, før og efter loftregel. Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr. 280068 Brevid. 2302095 Ref. AHA Dir. tlf. 46 31 78 50 anneh@roskilde.dk 29. marts 2016 NOTAT: Kontanthjælpsændringer i 2016 Loven om det nye kontanthjælpsloft

Læs mere

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes Notat Til: Vedrørende: Social- Seniorudvalget Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelser. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelse efter

Læs mere

Notat om status efter igangsættelsen af de nye regler på integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225 timers regel.

Notat om status efter igangsættelsen af de nye regler på integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225 timers regel. BESKÆFTIGELSE OG BORGERSERVICE Dato: 10. august 2016 Tlf. dir.: 4477 3472 E-mail: cme@balk.dk Kontakt: Afsnitsleder Claus Mercebach Notat om status efter igangsættelsen af de nye regler på integrationsydelse,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Lovforslag nr. L 72 Folketinget 2010-11 Fremsat den 17. november 2010 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Harmonisering af regler om opgørelse

Læs mere

Det nye kontanthjælpsloft rammer enlige markant hårdere end tidligere

Det nye kontanthjælpsloft rammer enlige markant hårdere end tidligere Det nye kontanthjælpsloft rammer enlige markant hårdere end tidligere Det såkaldt moderne kontanthjælpsloft som er aftalt mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative rammer særlig

Læs mere

Kontanthjælpsloftet fælder enlige forældres økonomi

Kontanthjælpsloftet fælder enlige forældres økonomi Kontanthjælpsloftet fælder enlige forældres økonomi Kontanthjælpsloftet vil sende knap 12. personer under fattigdomsgrænsen, viser et nyt svar fra Beskæftigelsesministeriet. Heraf er knap 7. børn. Hvordan

Læs mere

Det er forventes, at lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2012.

Det er forventes, at lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2012. Til jobcentre, kommuner, beskæftigelsesregioner, beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsen beskæftigelsesudvalg Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Tlf. 35 28 81 00 Fax 35 36 24 11 ams@ams.dk

Læs mere

John Klausen. Refusionsreform 2016. Hans Reitzels Forlag

John Klausen. Refusionsreform 2016. Hans Reitzels Forlag John Klausen Refusionsreform 2016 Hans Reitzels Forlag 2 Refusionsreform 2016 Med refusionsreformen, der træder i kraft 4. januar 2016, omlægges den statslige refusion af kommunernes forsørgelsesudgifter

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Lovforslag nr. L 183 Folketinget 2013-14 Fremsat den 30. april 2014 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Læs mere

Det nye kontanthjælpsloft trådte i kraft den 1. april 2016 og får virkning seks måneder senere, hvilket vil sige den 1. oktober 2016.

Det nye kontanthjælpsloft trådte i kraft den 1. april 2016 og får virkning seks måneder senere, hvilket vil sige den 1. oktober 2016. Notat Side 1 af 5 Til Til Aarhus Byråd Orientering Orientering om Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelses indsatser i forbindelse med implementering af kontanthjælpsloft, 225-timers

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 492 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 492 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 492 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 23. marts 2015 Dok.: 1547174 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 156 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 156 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 156 Offentligt Ministeren Dato: 10. februar 2011 J.nr.: 11/04028 Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik

Læs mere

Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg

Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg Skrivelse om ny bekendtgørelse om kommunernes ret til refusion af udgifterne til kontant-

Læs mere

og psykiske lidelser og handicaps, og hvad vil ministeren gøre for at hjælpe disse mennesker til at få en tryg tilværelse?

og psykiske lidelser og handicaps, og hvad vil ministeren gøre for at hjælpe disse mennesker til at få en tryg tilværelse? Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 113 endeligt svar på spørgsmål 103 Offentligt T A L E Samrådstale til samrådsspørgsmål A og B om L 113 (fredag den 26. februar) (Det talte ord gælder) Samrådsspørgsmål

Læs mere

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse.

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. Punkt 9. Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. 2013-22686. Familie og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalget orientering At lovforslag

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

FAQ om flygtningeboliger

FAQ om flygtningeboliger FAQ om flygtningeboliger KL har svaret på en række hyppige spørgsmål vi får fra kommuner vedr. flygtningeboliger. Spørgsmål og svar fremgår nedenfor og er grupperet under følgende overskrifter, hvor også

Læs mere

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører NOTAT April 2016 Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører J. Nr. 16/05933 Digitalisering og Support Dette notat er tænkt som

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger Der er en mulighed for at boliger,

Læs mere

Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 87 Offentligt

Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 87 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 87 Offentligt Folketingets Finansudvalget lov@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20 50 00 E bm@bm.dk

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Det skal tilføjes, at kvoten for 2016 for Aarhus Kommune er fastsat til 607. Dertil kommer følgelig familiesammenføringer mv.

Det skal tilføjes, at kvoten for 2016 for Aarhus Kommune er fastsat til 607. Dertil kommer følgelig familiesammenføringer mv. Besvarelse af spørgsmål til flygtningeområdet fra medlemmer af Beskæftigelsesudvalget Anette Poulsen, Lene Horsbøl og Marc Perera Christensen Baggrund: Forud for mødet i Beskæftigelsesudvalget d. 14. januar

Læs mere

1. Er grænsegængere berettiget til alle sociale ydelser?

1. Er grænsegængere berettiget til alle sociale ydelser? Bilag 1: Uddybning af spørgsmål til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om grænsegængernes ret til sociale ydelser og administration af dette Reglerne om grænsegængere, har

Læs mere

FN s børnekonvention og dansk national ret

FN s børnekonvention og dansk national ret Impossibilium nihil obligatio FN s børnekonvention og dansk national ret Børns rettigheder og samvær med forældre FN s børnekonvention siger i artikel 9: 3. Deltagerstaterne skal respektere retten for

Læs mere

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard For Lov om social service 100 Nødvendige merudgifter Vedtaget af Byrådet, d. 16.5.2013 1 Lovgrundlag for Hvilke behov skal dække Hvad er formålet med Lov om social

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

Jobreform fase I. Et kontanthjælpssystem hvor det kan betale sig at arbejde

Jobreform fase I. Et kontanthjælpssystem hvor det kan betale sig at arbejde Jobreform fase I Et kontanthjælpssystem hvor det kan betale sig at arbejde Præsentation ved temamøde 23. maj 2016 arrangeret af Arbejdsmarkedskontor Øst v/anders Elbo, chefkonsulent, kontor for Sociale

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, j.nr. 2016/2333 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af integrationsloven

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

1. Baggrund Den 11. juni 2014 vedtog Folketinget følgende bestemmelse:

1. Baggrund Den 11. juni 2014 vedtog Folketinget følgende bestemmelse: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Voksne NOTAT Til Socialudvalget Bilag 1: Forventet praksis efter den nye bestemmelse i aktivlovens 81b 13-08-2014 Sagsnr. 2014-0098585 Dokumentnr.

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune

NOTAT. Allerød Kommune NOTAT OPDATERET UDGAVE AF 5. MARTS 2015 Notatet er på enkelte punkter præciseret i forhold til tidligere udgave af 4. februar 2015, som blev forelagt ØU den 20. februar 2015 og byrådet den 26. februar

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 009-10 Vedr. ændring af lov om ferie Pr. 1. juli 2010 forventes

Læs mere

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 28. februar 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk KWA/

Læs mere

Indstilling Århus Kommune Ophør af lejeaftale for ejendommen Valdemarsgade 20. 1. Resume

Indstilling Århus Kommune Ophør af lejeaftale for ejendommen Valdemarsgade 20. 1. Resume Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 18. april 2007. Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg 1. Resume Århus Kommune indgik i 1987 en aftale med Lønmodtagernes Dyrtidsfond

Læs mere

Dette gælder både udenlandske statsborgere og danske statsborgere.

Dette gælder både udenlandske statsborgere og danske statsborgere. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Side 1 af 6 -- ** EDH-Navn -- ** EDH-Adresselinie2 -- ** EDH-Adresselinie3 -- ** EDH-Adresselinie4 -- ** EDH-Adresselinie5 -- ** EDH- DokumentDatoLang **- -

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år.

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år. 2013-23 Familiesammenføring med ægtefælle med to særbørn i Danmark En dansk mand klagede over, at Udlændingeservice (nu Udlændingestyrelsen) og Justitsministeriet havde givet hans ægtefælle afslag på opholdstilladelse,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Folketingets Ombudsmand

Bekendtgørelse af lov om Folketingets Ombudsmand LBK nr 349 af 22/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2013-7652-0083 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social Service 118 Vejledning

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE kort fortalt 2 KÆRE FORÆLDRE Sprog er et vigtigt redskab til at kunne sætte ord på sine følelser og meninger. Børns sproglige udvikling i de første leveår

Læs mere

Plejebolig. Kvalitetsstandard

Plejebolig. Kvalitetsstandard Plejebolig Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for plejebolig Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om plejebolig. Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af det serviceniveau,

Læs mere

Er det formelt muligt, at Københavns Kommune giver et særtilskud til skolen i en tidsbegrænset periode?

Er det formelt muligt, at Københavns Kommune giver et særtilskud til skolen i en tidsbegrænset periode? KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet 12-05-2015 Klaus Mygind (F) Sagsnr. 2015-0105772 Dokumentnr. 2015-0105772-1 Politikerspørgsmål om Det Kgl. Vajsenshus Kære Klaus

Læs mere

Landssupporten 11. august 2015 Vejledningstekster til planer Gældende fra 29. juni til 11. august 2015

Landssupporten 11. august 2015 Vejledningstekster til planer Gældende fra 29. juni til 11. august 2015 Dette dokumenter indeholder vejledningsteksterne til planer. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med releasen den 29. juni 2015 til 11. august 2015 Vejledningstekst til dagpengemodtager og dimittend...

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen Handicapgruppen

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Bilag A til F : Samlet oversigt over svarfrister på AAK hjemmeside med ændringsforslag

Bilag A til F : Samlet oversigt over svarfrister på AAK hjemmeside med ændringsforslag Bilag A til F : Samlet oversigt over svarfrister på AAK hjemmeside med ændringsforslag Bilag A - Svarfrister vedr. Voksne Arbejde og ledighed Aktiveringsgodtgørelse 8 uger Forslag om 4 uger 1 Ansættelse

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse.

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse. N O T A T Kontanthjælpsreformen Status maj 2016 8. juni 2016 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på kontanthjælp og uddannelseshjælp. Kontanthjælp må ikke

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Godkendelse af Svarfrister i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen

Godkendelse af Svarfrister i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Punkt 4. Godkendelse af Svarfrister i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen 2015-037353 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget godkender at Svarfristerne i Familie-

Læs mere

Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post

Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post 20. marts 2014 KUI/BIL KIK/Masoe Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post Særlig vejledningsforpligtelse ved offentlige myndigheders overgang

Læs mere

Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2007 om alderspension

Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2007 om alderspension 14. februar 2007 FM 2007/41 Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2007 om alderspension I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978 for Grønland om arbejds- og socialvæsenet fastsættes:

Læs mere

Oprettelse af akutjob i Aalborg Kommune.

Oprettelse af akutjob i Aalborg Kommune. Punkt 2. Oprettelse af akutjob i Aalborg Kommune. 2012-47720. Borgmesterens Forvaltning indstiller, efter oplæg fra Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen, at Magistraten godkender, at Aalborg Kommune

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 3. maj 2007 Orientering vedr. Ankestyrelsens undersøgelse: Førtidspension efter arbejdsevnemetoden. Århus Kommune

Læs mere

Kontanthjælpsloftet gør det svært at bo i København

Kontanthjælpsloftet gør det svært at bo i København Kontanthjælpsloftet gør det svært at bo i København Kontanthjælpsloftet, som træder i kraft til efteråret, vil stramme budgetterne i mange familier på kontanthjælp. Særligt kontanthjælpsmodtagere med børn,

Læs mere

Meddelelse om servicelovens anvendelsesområde i forhold til asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold

Meddelelse om servicelovens anvendelsesområde i forhold til asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold Til samtlige kommuner Til KL Sagsnr. 2015-9324 Doknr. 364836 Dato 01-07-2016 Meddelelse om servicelovens anvendelsesområde i forhold til asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold 1. Indledning Der

Læs mere

Forvaltning: Byrådssekretariatet Dato: 22-09-2014 Sendes til: Byrådet

Forvaltning: Byrådssekretariatet Dato: 22-09-2014 Sendes til: Byrådet Vedrørende: Svar til Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten, vedr. spørgsmål om anvendelsen af hurtighedsprincippet og kontinuitetsprincippet i sagsbehandlingen Sagsnavn: Spørgsmål og forslag fra Kasper

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget L 8 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt

Arbejdsmarkedsudvalget L 8 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt Arbejdsmarkedsudvalget L 8 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1-4 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg vedr. L8. Spørgsmål nr. 1 Ministeren bedes angive

Læs mere

Serviceinformation. Orlov til pasning af døende. jf. Lov om social service 119-122

Serviceinformation. Orlov til pasning af døende. jf. Lov om social service 119-122 Serviceinformation Orlov til pasning af døende jf. Lov om social service 119-122 Som nærtstående til en alvorligt syg, der ønsker at dø i eget hjem, har du mulighed for orlov til pasning af den døende.

Læs mere

Redegørelse vedrørende sager om magtanvendelse i Ældreområdet 2014.

Redegørelse vedrørende sager om magtanvendelse i Ældreområdet 2014. Redegørelse vedrørende sager om i Ældreområdet 2014. Indledning Social- og Sundhedsudvalget orienteres en gang årligt om antal sager vedrørende indenfor Ældreområdet. Ældre Bevillingsenheden Tlf. 46 11

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Tønder Kommunale Dagpleje Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Udsatte børn Udsatte børn er børn, der af en eller anden årsag er forhindret i at deltage aktivt og ligeværdigt i sociale

Læs mere

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole?

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole? Ofte stillede spørgsmål Organisering Spørgsmål: Det fremgår af udmeldingen, at brobygningsforløbet skal være fysisk placeret på en erhvervsskole, men kan brobygningsforløbet godt være placeret på forskellige

Læs mere

Den Sociale Database

Den Sociale Database Den Sociale Database Indsamling af oplysninger om kontanthjælp Kommune:.. Kontaktperson: Telefonnummer: E-post: Indberettes senest den 12. juli 2004 Indholdsmæssige spørgsmål rettes til: Integrationsministeriet,

Læs mere

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen opdateret pr. 1. februar 2016

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen opdateret pr. 1. februar 2016 Beskæftigelses- og Socialforvaltningen opdateret pr. 1. februar 2016 Lov Område Nuværende Bemærkninger sagsbehandling stider Serviceloven 12 Gratis rådgivning til personer med 2-3 dage nedsat fysisk eller

Læs mere

Udkast til lovforslag om ændring af lejeloven m.v.

Udkast til lovforslag om ændring af lejeloven m.v. Velfærdsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K 24. november 2008 Jour. nr.: 20-01-007-08 Ref: md Juridisk konsulent Mogens Dürr Telefon +45 33 12 03 30 md@ejendomsforeningen.dk Udkast til lovforslag

Læs mere

Til KL. Kommunerne og Ankestyrelsen skal genoptage nogle sager om ophør af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft

Til KL. Kommunerne og Ankestyrelsen skal genoptage nogle sager om ophør af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft Til KL Kommunerne og Ankestyrelsen skal genoptage nogle sager om ophør af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft Ankestyrelsen har netop offentliggjort en ny principafgørelse 75-15, der fastlægger praksis

Læs mere

Økonomien forbundet med førtidspensionsreform

Økonomien forbundet med førtidspensionsreform Click here to enter text. Økonomien forbundet med førtidspensionsreform Til Kopi til Fra Arne Lund Kristensen Indtast Kopi til Jobcenter Sekretariatet 13. august 2012 Init.: joa/njk Sagsnr./Dok.nr. 2012-30409

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

Tilbud om virksomhedspraktik Du bedes møde til jobsamtale vedrørende en praktikplads på denne virksomhed:

Tilbud om virksomhedspraktik Du bedes møde til jobsamtale vedrørende en praktikplads på denne virksomhed: #[r_name] #[s_entity] #[s_office] #[s_address] #[s_postalcode]#[s_postaldistrict] Tlf.: #[s_telephone] www.jobnet.dk Dato: 16. august 2016 Ansvarlig: #[r_identifiertype].: #[r_identifier] Tilbud om virksomhedspraktik

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet 11.01.2016

Til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet 11.01.2016 Til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet DANSK FLYGTNINGEHJÆLP Borgergade 10, 3.sal DK-1300 København K Tlf: 3373 5000 www.flygtning.dk 11.01.2016 Bemærkninger til Lov om ændring af lov om aktiv

Læs mere

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét.

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Svar på Spørgsmål 327 Offentligt Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AO DR kontant viste den 23. marts 2010 en udsendelse om en familie, der har købt et hus af Glostrup

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

22. december 2011. Rikke Lauritzen, MB. Sagsnr. 2011-180858. Dokumentnr. 2011-918776. Kære Rikke Lauritzen

22. december 2011. Rikke Lauritzen, MB. Sagsnr. 2011-180858. Dokumentnr. 2011-918776. Kære Rikke Lauritzen Rikke Lauritzen, MB 22. december 2011 Sagsnr. 2011-180858 Dokumentnr. 2011-918776 Kære Rikke Lauritzen Tak for din henvendelse af 16. december 2011, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-8216 Fremsat den 11. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag til Lov

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget 24. februar 2016 J.nr. 15-2311412 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om inddrivelse

Læs mere

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H143-11.doc) L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter

Læs mere

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Du kan søge om støtte til køb af bil, hvis du, som følge af et varigt handicap, ikke kan få dækket dit kørselsbehov på anden måde end ved brug

Læs mere

KONTANTE YDELSER (57)

KONTANTE YDELSER (57) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.7 - side 1 Dato: August 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 KONTANTE YDELSER (57) 5.57.71 Sygedagpenge På denne funktion registreres alle udgifter og indtægter

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn På baggrund

Læs mere

Startvejledning om Jobreform fase 1 Kontanthjælpsloft, 225-timersregel, ferie

Startvejledning om Jobreform fase 1 Kontanthjælpsloft, 225-timersregel, ferie Indhold Denne startvejledning indeholder en helt overordnet gennemgang af de regelændringer, som er vedtaget af Folketinget den 17. marts 2016 ved 3. behandlingen af lovforslag L 113 Forslag til Lov om

Læs mere

Orientering: Opfølgning på handleplan for boligplacering af flygtninge

Orientering: Opfølgning på handleplan for boligplacering af flygtninge Punkt 3. Orientering: Opfølgning på handleplan for boligplacering af flygtninge 2014-42050 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering opfølgning på handleplan

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Lovforslag nr. L 80 Folketinget 2014-15 Fremsat den 19. november 2014 af beskæftigelsesministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Enlig-forsørgersats til

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af fattigdomsydelser

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af fattigdomsydelser 2009/1 BSF 141 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 2. marts 2010 af Özlem Sara Cekic (SF), Eigil Andersen (SF), Lennart Damsbo-Andersen (S),

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Notat. Betaling for personaleledsagelse på ferieture mv. Borger & Arbejdsmarked Social & Tilbud

Notat. Betaling for personaleledsagelse på ferieture mv. Borger & Arbejdsmarked Social & Tilbud Sct. Knuds Allé 7. 6740 Bramming Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 25. februar 2014 Sagsbehandler Bodil Kiær Thomsen Telefon direkte 76 16 92 62 Sagsid 2012-3337 Notat Betaling for personaleledsagelse

Læs mere

Indkaldelse Du indkaldes hermed til en samtale, hvor vi skal tale om dit cv på så vi sammen kan sikre, at det er ajourført og korrekt.

Indkaldelse Du indkaldes hermed til en samtale, hvor vi skal tale om dit cv på  så vi sammen kan sikre, at det er ajourført og korrekt. #[r_name] #[s_entity] #[s_office] #[s_address] #[s_postalcode]#[s_postaldistrict] Tlf.: #[s_telephone] www.jobnet.dk Dato: 16. august 2016 Ansvarlig: #[r_identifiertype].: #[r_identifier] Indkaldelse Du

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

inkontinens servicedeklaration

inkontinens servicedeklaration inkontinens servicedeklaration 1 2 LOVENS FORMÅL ER AT AFHJÆLPE NEDSATTE FUNKTIONER VIA HJÆLPEMIDLER SERVICEINFORMATIONER FOR HJÆLPEMIDLER EFTER SERVICELOVENS 112 FORMÅL Lovens formål er at afhjælpe nedsatte

Læs mere

Vi indkalder dig til samtale om din jobsøgning en jobsamtale

Vi indkalder dig til samtale om din jobsøgning en jobsamtale #[r_name] #[s_entity] #[s_office] #[s_address] #[s_postalcode]#[s_postaldistrict] Tlf.: #[s_telephone] www.jobnet.dk Dato: 16. august 2016 Ansvarlig: #[r_identifiertype].: #[r_identifier] Id: 7.4 Vi indkalder

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 442 Offentligt J. nr. NST-101-01551 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg Spørgsmål

Læs mere