Risikofaktorers betydning for folkesundheden og samfundsøkonomien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Risikofaktorers betydning for folkesundheden og samfundsøkonomien"

Transkript

1 455 Risikofaktorers betydning for folkesundheden og samfundsøkonomien Barbara Hjalsted Her er en artikel, som opdaterer vor viden om alvoren af de levevilkårs- og risikofaktorer, som påvirker vore patienter, og som praktiserende læger potentielt kan påvirke. Almen praksis er med sin centrale placering og sine mange kontakter en vigtig faktor i det individrettede forebyggelsesarbejde. BIOGRAFI: Barbara Hjalsted er speciallæge i samfundsmedicin og har i en årrække arbejdet med forebyggelse og sundhedsfremme, nationalt såvel som internationalt. I Sundhedsstyrelsen har Barbara Hjalsted bl.a. arbejdet med forebyggelse i almen praksis, terminologi på folkesundhedsområdet, risikofaktorer, selvmordsforebyggelse samt implementering af fysisk aktivitet i sygehusvæsenet. FORFATTERS ADRESSE: Center for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67, 2300 København S. bah@sst.dk Risikofaktorer har stor betydning for danskernes sundhed. Kendte forebyggelige risikofaktorer er årsag til mindst halvdelen af alle dødsfald herhjemme. Ved en risikofaktor forstår vi her et forhold, der på den ene eller anden måde øger risikoen for sygdom, funktionsnedsættelse eller død. Nogle risikofaktorer er knyttet tæt til individet, fx køn, alder, arvelige faktorer (se Fig. 1). De næste niveauer i Fig. 1 handler om individets livsstil og de sociale relationer og netværk, som individet indgår i. Længere fra individet findes faktorer relateret til levevilkår, deriblandt uddannelse, indkomst, bolig, arbejdsmiljø, sundhedsvæsenets indretning samt vandmiljø og luft. I periferien ligger de mere overordnede socioøkonomiske, kulturelle og miljømæssige determinanter i samfundet. Risikofaktorer på tværs af forskellige Kridt skoene og kom længere med forebyggelse.

2 456 FOREBYGGELSE Fig. 1. Risikofaktorer, der påvirker sundheden (efter Dahlgren & Whitehead, 1991). niveauer i figuren spiller sammen og bidrager til folks sundhedsadfærd. Fx afgøres folks fysiske aktivitet af: Samfundets normer for bevægelse, fx afspejlet i antallet af gymnastiktimer i skolen. De fysiske rammer, fx adgang til grønne områder og sikre cykelveje. Tilgængeligheden af idrætstilbud i lokalområdet og på arbejdspladsen. Den enkeltes viden om motions gavnlige effekter. Helbredsforhold hos den enkelte. Tidligere oplevelser med fysisk aktivitet. Hertil kommer, at vidt forskellige risikofaktorer kan være forbundne, især livsstilsfaktorerne. Fx er risikofaktoren overvægt forbundet med risikofaktorerne fysisk inaktivitet og usund kost. I de her anvendte modeller har man ikke kunnet tage højde for disse samspil, og en sammenligning af forbundne risikofaktorer kræver derfor stor forsigtighed. Man kan altså ikke blot lægge effekterne af de enkelte risikofaktorer sammen, da flere af dem overlapper hinanden. Baggrund for risikofaktorundersøgelsen Udvalgte sygdomme og risikofaktorers betydning for den globale sundhed blev i 1990 erne beregnet af WHO i forbindelse med deres Global Burden of Diseasestudie. Senest har WHO i European Health Report fra 2005 estimeret byrden af risikofaktorer på landeniveau ud fra regionale gennemsnitstal (1). Imidlertid har vi i Danmark savnet en generel kvantificering af risikofaktorernes betydning for folkesundheden på grundlag af dan- At undersøge hvad de enkelte risikofaktorer koster i bl.a.: dødsfald førtidspensioner tabte gode leveår kroner hvad der ville være at spare, hvis befolkningen ikke blev udsat for risikofaktorerne Boks 1. Undersøgelsens formål.

3 457 Tobak (rygning og passiv rygning) Alkohol og stofmisbrug Fysisk inaktivitet, usund kost og overvægt Forhøjet blodtryk Usikker sex Arbejdsrelaterede risikofaktorer (psykisk arbejdsbelastning, arbejdsbetingede lidelser) Ulykker (hjemme- og fritidsulykker, trafikulykker, arbejdsulykker) Kort uddannelse og svage sociale relationer Boks 2. De undersøgte risikofaktorer. ske prævalenstal og risikoestimater. Et sådant vidensgrundlag kan bidrage til prioriteringen og tilrettelæggelsen af forebyggelsesindsatsen herhjemme både centralt og lokalt i kommunerne. Dette var baggrunden for, at Sundhedsstyrelsen i 2004 bad Statens Institut for Folkesundhed (SIF), med sundhedsøkonomisk bistand fra Syddansk Universitet, om at beregne, hvor meget udvalgte risikofaktorer belaster Danmark på en lang række mål for helbredsmæssige og økonomiske konsekvenser (se Boks 1). Risikofaktorer medtaget i undersøgelsen De risikofaktorer, der er medtaget i undersøgelsen, blev udvalgt på baggrund af deres vigtighed, den tilgængelige viden om dem og den offentlige interesse for dem. Det betyder, at der er en række vigtige forhold, der også er vigtige for sundheden, men som på grund af manglende data ikke har kunnet indgå i beregningerne. De risikofaktorer, der indgik i undersøgelsen, ses i Boks 2. Flere andre oplagte risikofaktorer som Mål for dødelighed og sygelighed: dødsfald, tabte leveår, middellevetid, langvarig belastende sygdom Mål der kombinerer sygelighed, dødelighed og livskvalitet: tabte gode leveår, tab af kvalitetsjusterede leveår (QALY), sygdomsjusterede leveår (DALY) Brug af sundhedsvæsenet: kontakter til alment praktiserende læge, hospitalsindlæggelser, skadestuebesøg, ambulante besøg Sygefravær og førtidspensioner Sundhedsvæsenets omkostninger: omkostninger til behandling af relaterede lidelser, sundhedsvæsenets nettoomkostninger Samfundsøkonomiske omkostninger: produktionstab ved human kapitalmetoden og friktionsmetoden, fremtidigt konsum Boks 3. Effektmål i risikofaktorundersøgelsen. fx højt kolesterol og luftforurening blev ikke medtaget pga. mangel på danske data. Et forsigtigt skøn over, hvor stor en del af det samlede antal dødsfald, der er dækket af risikofaktorerne i undersøgelsen, er cirka halvdelen. Sundhedsmål medtaget i undersøgelsen Hvis man kun beskriver befolkningens sundhed i de traditionelle mål for dødelighed og sygelighed, får man ikke belyst betydningen af kronisk sygdom og kvaliteten af de levendes helbred tilstrækkeligt. I de senere år er der udviklet helbredsmål, der tager højde for dette ved at kombinere sygelighed, dødelighed og livskvalitet i samlede mål. Dermed kan man bedre sammenligne belastningen af forskellige sygdomme og risikofaktorer. Som for risikofaktorerne har det været datatilgængelighed, vigtighed og offentlig

4 458 FOREBYGGELSE Tab i Tabte Dødelig- middel gode Hospitalsind- Ambulante Kontakter til hed levetid leveår læggelser besøg alm. prakt. læge Risikofaktor (antal/år) (år m/k) (år m/k) (antal/år) (antal/år m/k) (mio./år) Rygning ,5/3 10/11* ,7 Alkohol ,3/0,5 5/ / 0, Fysisk inaktivitet ,8/0,8 8/ ,6 Overvægt ,3/0, ,1 Forhøjet blodtryk ,7/0,5 Psykisk arbejdsbelastning ,5/0,5 5/ ,5 Kort uddannelse ,8/1,6 8/ ,7 Kan ikke regne med hjælp ,2/0,2 6/ ,3 *) Storrygere: > 14 cigaretter daglig Tabel 1. Udvalgte risikofaktorers belastning af danskernes sundhed (2). interesse, der har ligget til grund for udvælgelsen af de helbredsmål og mål for økonomiske konsekvenser, der indgik i undersøgelsen. Målene i Boks 3 blev medtaget. Metode kort I Danmark er datatilgængeligheden enestående på grund af de gode centrale dataregistre, der kan sammenkøres med undersøgelser af forekomsten af risikofaktorer i befolkningen. Data fra følgende registre og befolkningsundersøgelser blev anvendt i arbejdet: Dødsårsagsregistret, Landspatientregistret, Sygesikringen, Ankestyrelsen, Danish National Cohort Study, Danmarks Statistik, Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne fra SIF, Østerbroundersøgelserne. Ud fra prævalenser og beregninger af relative risici baseret på danske data og i visse tilfælde estimater fra litteraturen beregnedes ætiologiske fraktioner, dvs. hvor stor en del af sygdomstilfælde relateret til de enkelte risikofaktorer, der kunne undgås, hvis befolkningen ikke var eksponeret for risikofaktoren. En væsentlig del af undersøgelsens resultater er baseret på ætiologiske fraktioner opdelt på køns- og aldersgrupper. Der er kontrolleret for alder i alle analyserne. Det har ikke været muligt at beregne alle helbredsmål for alle risikofaktorer.

5 459 Sygefravær hos erhvervsaktive (mio. dg/år) 2, , , , , , ,1 300 Sundhedsvæsenets omkostninger til behandling af relaterede lidelser (mio. kr./år) De økonomiske beregninger er foretaget på grundlag af cost-of-illness-analyser, se (2) for en nærmere metodegennemgang. Resultater Undersøgelsen blev udført af forskere fra SIF og Syddansk Universitet og fulgt af en referencegruppe med repræsentation fra bl.a. praksissektoren. Efter 1½ års arbejde blev resultaterne offentliggjort i juni 2006, dels som en forskningsrapport fra SIF (2), dels i form af en oversigtspjece fra Sundhedsstyrelsen stilet til de nye kommuner (3). Pjecen var tænkt som et bidrag til planlægningen af den lokale forebyggelsesindsats. Med arbejdet har vi for første gang fået et samlet overblik over en række væsentlige risikofaktorers belastning af folkesundheden i Danmark. Resultaterne er præsenteret på to forskellige måder: Dels er belastningen, udtrykt i helbredsmål og økonomiske konsekvenser, beregnet for hver enkelt risikofaktor. Man kan fx vælge at se på, hvor meget risikofaktoren rygning belaster befolkningens sundhed. Dels præsenteres hvert helbredsmål og mål for økonomiske konsekvenser med en rangorden af de risikofaktorer, der bidrager til målet. Fx kan man se på målet»hospitalskontakter«og de risikofaktorer, der hyppigt fører til indlæggelser. Kommunerne kan specielt have interesse i at vide, hvilke risikofaktorer der påvirker brug af sundhedsvæsenet, sygefravær og førtidspensioner med henblik på at tilrettelægge forebyggelsen lokalt. I Tabel 1 vises nogle udvalgte risikofaktorers belastning af sundheden målt i forskellige helbredsmål og brug af sundhedsvæsenet. Flere risikofaktorer og helbredsmål er at finde i (2) og (3). De tungeste risikofaktorer for danskernes sundhed Uanset hvordan man måler belastningen af de forskellige risikofaktorer, er der nogle faktorer, som konsistent påvirker rygning fysisk inaktivitet stort alkoholforbrug usund kost overvægt kort uddannelse Boks 4. De tungestvejende risikofaktorer.

6 460 FOREBYGGELSE folkesundheden mere end andre (Boks 4). Disse risikofaktorer spiller en stor rolle for de fleste helbredsmål. Der er al mulig grund til at fortsætte det forebyggende arbejde med disse risikofaktorer. Social ulighed i risikobelastning Det er markant, at det mere bagvedliggende forhold»kort uddannelse«, forstået som mindre end års kombineret skole- og erhvervsuddannelse, har stor effekt på samtlige helbredsmål i undersøgelsen, ofte af samme størrelsesorden som risikofaktorerne rygning og fysisk inaktivitet. Kort uddannelse kan ikke umiddelbart sammenlignes med de andre risikofaktorer, da en del af effekten af»kort uddannelse«netop medieres via de mere traditionelle livsstilsrelaterede risikofaktorer, der er ophobet hos denne gruppe. Resultatet viser dog, at risikofaktorerne er uens fordelt i forskellige uddannelsesgrupper og understreger vigtigheden af at arbejde med den sociale ulighed i sundhed, ikke mindst inden for forebyggelsen. En udfordring der kræver et samarbejde på tværs af sektorer. Et andet tankevækkende resultat fra undersøgelsen er effekten af risikofaktoren psykisk arbejdsbelastning, forstået som ubalance mellem krav og indflydelse på arbejde. Psykisk arbejdsbelastning er central i forbindelse med udviklingen af stress og har som forventet stor effekt på sygefravær og førtidspensioner. Men der tabes også mange gode leveår (år uden langvarig belastende sygdom) på grund af psykisk arbejdsbelastning, og belastningen af sundhedshedsvæsenet er ligeledes betydelig. Mens helbredseffekterne af rygning og overvægt er velkendte, er det måske mindre kendt, at fysisk inaktivitet øger risikoen for iskæmisk hjertesygdom, apopleksi, hypertension, diabetes, tyktarmskræft, brystkræft, osteoporose og faldulykker blandt ældre (2). Sundhedsstyrelsen publicerede i 2004 en oversigt over evidensen for fysisk aktivitet som behandling og forebyggelse, en publikation der blev sendt til landets praktiserende læger (4). For så vidt angår alkohol, er der en dosis-respons-sammenhæng mellem alkoholindtaget og dødelighed af skrumpelever, kræft i mund, mundhule, spiserør, lever, tarm og bryst. For hjertesygdom er sammenhængen U- eller J-formet, hvor den laveste dødelighed forekommer ved et moderat alkoholindtag. Derudover er der en øget risiko for trafikulykker, selvmord og vold ved et stort alkoholforbrug (2). Belastningen af længere indlæggelser, øget frekvens af operationskomplikationer og sociale omkostninger har ikke være mulig at kvantificere i denne undersøgelse. Kønsforskelle i belastningen samt ophobning af risikofaktorer Risikofaktorernes betydning er forskellig hos mænd og kvinder. Belastningerne af alkohol, stofmisbrug, arbejdsbetingede lidelser og psykisk arbejdsbelastning ses især blandt mænd, mens effekterne af usikker sex, fysisk inaktivitet og overvægt er størst hos kvinder. Det handler ikke alene om, at forekomsten af risikofaktoren er større hos det pågældende køn, men også i høj grad om, hvor sårbar kønnet er over for risikofaktoren. Fx er flere mænd end kvinder fysisk inaktive, men inaktiviteten belaster på nogle områder kvinderne i højere grad. Belastningen af

7 461 Personer der er storrygere Personer med stort alkoholforbrug Personer med kort uddannelse Personer med svage sociale relationer Boks 5. Grupper med ophobede risikofaktorer. trafikulykker ses hyppigst hos yngre mænd, mens belastningen af faldulykker hyppigst findes hos ældre kvinder. Kønsog aldersforskelle i risikobelastningerne er vigtige at medtænke ved planlægning af forebyggelsesindsatser. Hos nogle persongrupper er der en tendens til ophobning af risikofaktorer. Det gælder særligt udtalt hos grupperne i Boks 5. Der er brug for særlig opmærksomhed på disse befolkningsgrupper, når man tilrettelægger forebyggelsen. Visionen på længere sigt er, at alle, der kommer i kontakt med sundhedsvæsenet, undergår en systematisk vurdering for udvalgte belastende risikofaktorer, for dernæst at blive tilbudt motiverende samtale og forebyggende intervention. Der er allerede taget væsentlige skridt til at indfri visionen, bl.a. med udvikling af en række kliniske indgangsspørgsmål og forebyggelseskoder (5). Almen praksis møder de mest udsatte Undersøgelsen dokumenterer, at en række risikofaktorer belaster sundheden betydeligt målt i forskellige helbredsmål, og at det stort set er de samme risikofaktorer, som giver anledning til mange ekstra besøg hos den alment praktiserende læge. Først og fremmest er det de kort uddannede, der kommer, men rygere, fysisk inaktive og overvægtige patienter har også mange ekstra lægebesøg i forhold til folk uden disse risikofaktorer. Personer, der er psykisk belastede på deres arbejde, og personer med svagt socialt netværk, forstået som at de sjældent træffer familie eller ikke kan forvente hjælp fra andre i tilfælde af sygdom, kommer også hyppigere i almen praksis. Det gælder også personer med stort alkoholforbrug (over genstandsgrænserne). Kvinder har generelt flere kontakter til alment praktiserende læger end mænd, men der er en del kønsforskelle i fordelingen af de ekstra kontakter relateret til ovenstående risikofaktorer. Blandt rygere er der ikke den store forskel, mens kontakterne relateret til forekomst af psykisk arbejdsbelastning og stort alkoholforbrug hyppigst ses hos mænd. Lægekontakter relateret til fysisk inaktivitet, overvægt, kort uddannelse og det ikke at kunne regne med hjælp fra andre i tilfælde af sygdom, ses oftere hos kvinder. Andre risikofaktorer i undersøgelsen af relevans for almen praksis er forhøjet blodtryk, som giver anledning til tidlige dødsfald årligt, usikker sex (bl.a. klamydia- og HPV-infektioner, aborter og livmoderhalskræft), der bidrager til hospitalsindlæggelser og ambulante besøg årligt, samt stofmisbrug med dødsfald årligt. Den praktiserende læge må gerne gå i dialog Mange praktiserende læger har gode erfaringer med at arbejde aktivt med risikofaktorerne (6). Fra andre undersøgelser har man set, at patienterne synes, det er i orden, at de praktiserende læger spørger ind til risikofaktorerne i løbet af konsultationen, og at patienterne ligefrem forven-

8 462 FOREBYGGELSE ter, at lægen gør det. Det glædelige er, at en stor del af patienterne faktisk ønsker at ændre deres vaner og blive røgfri, dyrke mere motion, tabe sig, være mindre stressede og få et bedre socialt netværk. Her kan den praktiserende læge med sit kendskab til patienten og lokalområdets forebyggende og sundhedsfremmende tilbud gøre en stor forskel ved at motivere, rådgive og evt. henvise patienten. Opfølgende konsultationer, evt. ved praksispersonalet, kan understøtte forløbet mod varig adfærdsændring. Kun dialogen med patienten kan afgøre, om man skal intervenere mod en given risikofaktor, men det er relevant, at den praktiserende læge som en forudsætning for denne dialog har ordnede journaloplysninger om relevante og modificerbare risikofaktorer. Forebyggelseskonsultationen bør bruges Forebyggelseskonsultationen er en oplagt mulighed for at tale med patienterne om betydende risikofaktorer med henblik på at risikovurdere og risikostratificere dem for derefter at fastlægge det bedste forløb sammen med patienterne. Det er jo de samme risikofaktorer, der både ligger til grund for sygdommene, og som derefter medvirker til at forværre dem, når de først er opstået. Og det er de samme interventioner, der skal til for at mindske risikofaktorerne og dermed hindre, at sygdom overhovedet opstår eller videreudvikler sig hos patienten. Der er således god grund til at tænke i risikofaktorer hos alle patienter, både med henblik på primær og sekundær forebyggelse. Risikofaktorer er associeret med sygefravær Den praktiserende læge kan også tænke i risikofaktorer ved sygemeldinger. De risikofaktorer, der medfører flest ekstra sygedage, og vi taler om millioner af dage årligt, er fysisk inaktivitet, rygning, overvægt, psykisk arbejdsbelastning, stort alkoholforbrug og ikke mindst det bagvedliggende forhold: kort uddannelse. Sygedage relateret til stort alkoholforbrug og psykisk arbejdsbelastning ses oftest hos mænd, mens fysisk inaktivitet i højere grad bidrager til sygedage hos kvinder. De inaktive (både mænd og kvinder) har langt flere sygedage end de moderat aktive, som igen har flere sygedage end de meget fysisk aktive. Ved udfærdigelse af sygemeldinger er der således god grund til at gøre status over patientens risikofaktorer, og der kan godt være flere på samme tid. Kommunalreform og risikofaktorer Med strukturreformen får kommunerne et hovedansvar for at sikre sunde rammer og forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgerne lokalt. I lovbemærkningerne til den nye sundhedslov nævnes det, at det i relation til et udbygget samarbejde med de alment praktiserende læger vil være relevant at overveje ydelser, som kan aflaste eller supplere de praktiserende læger, fx i form af henvisningsmuligheder til rygestopkurser, kostvejledning, motion m.v. (7). Man må håbe, at kommunerne også prioriterer en god formidling af de tilgængelige tilbud, fx via kommunens hjemmeside.

9 463 Konklusion Alment praktiserende læger er i kontakt med størstedelen af den danske befolkning hvert år og har dermed god mulighed for systematisk at vurdere deres patienter med henblik på dialog om de risikofaktorer, der med SIF s undersøgelse er dokumenteret mest belastende for danskernes sundhed og samfundsøkonomien: rygning, fysisk inaktivitet, stort alkoholforbrug, overvægt, psykisk arbejdsbelastning og de mere bagvedliggende forhold: kort uddannelse og svage sociale relationer. Det er de risikofaktorer, der også giver anledning til millioner af ekstra besøg hos de praktiserende læger årligt. Dette, koblet med overenskomstens forebyggelseskonsultationer og patienternes ønske om adfærdsændringer, giver den praktiserende læge gode muligheder for både at forebygge, at mange sygdomme opstår, og at de videreudvikler sig. På samfundsniveau ligger der en udfordring i at arbejde med ulighed i sundhed, også inden for forebyggelse. Kommunalreformen giver mulighed for et udbygget tværsektorielt samarbejde med bl.a. almen praksis om forebyggelsen og et potentielt kvalitetsløft af indsatsen. Interessekonflikter: ingen angivet. LITTERATUR 1. European Health Report Public health action for healthier children and populations. Copenhagen: WHO, Juel K, Sørensen J, Brønnum-Hansen H. Risikofaktorer og folkesundhed i Danmark. København: Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen, under»publikationer«. 3. Folkesundhed og risikofaktorer tal på sundhed til kommunen. København: Sundhedsstyrelsen, under»publikationer«. 4. Fysisk aktivitet: håndbog om forebyggelse og behandling. København: Sundhedsstyrelsen, under»publikationer«. 5. Pilotimplementering i forbindelse med Sundhedsstyrelsens projekt PRIK. København: Sundhedsstyrelsen, under»publikationer«. 6. Folkesygdomme og forebyggelse, idékatalog til arbejdet i almen praksis. København: Sundhedsstyrelsen, under»publikationer«. 7. Sundhedsloven 119, stk. 1 og 2 med lovbemærkninger. Lov nr. 546 af 24/06/2005. København: Indenrigs, og Sundhedsministeriet, 2005.

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004).

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004). Kapitel 5 Alkohol Kapitel 5. Alkohol 51 Mænd overskrider oftere genstandsgrænsen end kvinder Unge overskrider oftere genstandsgrænsen end ældre Der er procentvis flere, der overskrider genstandsgrænsen,

Læs mere

Social ulighed i sundhed og sundhedsadfærd

Social ulighed i sundhed og sundhedsadfærd Social ulighed i sundhed og sundhedsadfærd Knud Juel Social ulighed i sundhed Succes med rygestop! Islands Brygge, 27. november 213 Syddansk Universitet Mænd Kvinder Rygerelaterede dødsfald 1997-21 Mænd

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Social ulighed i indlæggelser

Social ulighed i indlæggelser Social ulighed i indlæggelser Michael Davidsen Mette Bjerrum Koch Knud Juel Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, oktober 2013 UDARBEJDET FOR SUNDHEDSSTYRELSEN 2 3 Sammenfatning I nærværende

Læs mere

Overvægt udgør et stadigt stigende folkesundhedsproblem. Hele 47 % af den voksne befolkning er overvægtige heraf er 13 % svært overvægtige.

Overvægt udgør et stadigt stigende folkesundhedsproblem. Hele 47 % af den voksne befolkning er overvægtige heraf er 13 % svært overvægtige. N O TAT Mål for udviklingen i danskernes sundhed s- tilstand KL s bud 1. De sundhedsmæssige udfordringer Den danske middellevetid ligger fortsat under OECD-gennemsnittet. De seneste tal fra 2009 viser

Læs mere

Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed. januar 2016

Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed. januar 2016 Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed januar 2016 Indholdsfortegnelse Side 2 Introduktion Side 3 Baggrund om ulighed i sundhed Side 4 Politiske handlemuligheder Side 5 De vigtigste pointer

Læs mere

Fysisk aktivitet i Danmark status og udvikling 26. februar 2008 Forskningsleder, ph.d. Tine Curtis

Fysisk aktivitet i Danmark status og udvikling 26. februar 2008 Forskningsleder, ph.d. Tine Curtis status og udvikling 26. februar 2008 Forskningsleder, ph.d. Tine Curtis Syddansk Universitet Fysisk inaktivitet som risikofaktor for sygdom og død Fysisk aktivitet status og udvikling på baggrund af de

Læs mere

Den nationale database www.danskernessundhed.dk

Den nationale database www.danskernessundhed.dk Den nationale database www.danskernessundhed.dk DGI Byen 5. marts 214 Anne Illemann Christensen Michael Davidsen Ola Ekholm Esben Meulengracht Flachs Pia Vivian Pedersen Knud Juel Middellevetid. Danmarks

Læs mere

Sundhed - ét leveår mere til kommunens borgere

Sundhed - ét leveår mere til kommunens borgere Den 1. januar overtog kommunerne hovedansvaret for sundhedsfremme og forebyggelse. Fra nationalt hold foreslår Det Nationale Råd for Folkesundhed, at en prioritering af opgaverne tager sit udgangspunkt

Læs mere

FOLKESUNDHED OG RISIKOFAKTORER tal på sundhed til kommunen

FOLKESUNDHED OG RISIKOFAKTORER tal på sundhed til kommunen FOLKESUNDHED OG RISIKOFAKTORER tal på sundhed til kommunen 2006 Folkesundhed og risikofaktorer Tal på sundhed til kommunen Pjecen bygger på rapporten Risikofaktorer og folkesundhed i Danmark udarbejdet

Læs mere

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet F O A f a g o g a r b e j d e Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet FOA-medlemmernes sundhed FOA Fag og Arbejde 1 Politisk ansvarlig:

Læs mere

3.7 Bornholms Regionskommune

3.7 Bornholms Regionskommune 3.7 Bornholms Regionskommune På grund af Bornholms særlige geografiske forhold, indgår Bornholms Regionskommune ikke i ét af de fire planlægningsområder i Region Hovedstaden. I denne rapport beskrives

Læs mere

Udgiftspres på sygehusområdet

Udgiftspres på sygehusområdet Kapitel 4 39 Udgiftspres på sygehusområdet Sundhedsudgifterne er stigende. Det er en udvikling, som kendes fra hele den vestlige verden, og som blandt andet er analyseret af OECD. I dette kapitel gennemgås

Læs mere

Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2,

Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2, 1 Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C Kontakt: sundhedspolitik@mso.aarhus.dk

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Samfundsøkonomiske. Luft- og Støjforureningen i Danmark. Signe Anthon, Christa Lindholm, Jesper Schou & Kathrine Veie. Christiansborg, 16/11-2011

Samfundsøkonomiske. Luft- og Støjforureningen i Danmark. Signe Anthon, Christa Lindholm, Jesper Schou & Kathrine Veie. Christiansborg, 16/11-2011 Samfundsøkonomiske omkostninger ved trafikstøj Signe Anthon, Christa Lindholm, Jesper Schou & Kathrine Veie Luft- og Støjforureningen i Danmark Christiansborg, 16/11-2011 Trafikstøj - Økonomi og Miljø

Læs mere

Sundhedsprofil 2013 Kronisk Sygdom sammenfatning

Sundhedsprofil 2013 Kronisk Sygdom sammenfatning Sundhedsprofil 20 Kronisk Sygdom Region Hovedstaden Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Sundhedsprofil 20 Kronisk Sygdom sammenfatning Region Hovedstaden 1 Sundhedsprofil 20 Kronisk Sygdom sammenfatning

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Resultater fra Sundhedsprofilen 2013

Resultater fra Sundhedsprofilen 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Resultater fra Sundhedsprofilen Den 5. marts offentliggøres den nationale sundhedsprofil og den 6. marts en profil for

Læs mere

Helbred og sygefravær

Helbred og sygefravær 8. juli 2016 Helbred og sygefravær Langt størstedelen af FOAs medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller nogenlunde godt. Til gengæld forventer hvert femte medlem ikke at kunne arbejde, til de

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

Uddrag af Sundhedsprofil 2013 for Allerød Kommune

Uddrag af Sundhedsprofil 2013 for Allerød Kommune NOTAT Uddrag af Sundhedsprofil 2013 for Allerød Kommune Hvad er sundhedsprofilen? De fem regioner i Danmark udarbejder en sundhedsprofil for alle kommuner hvert 4. år. Formålet er at skabe overblik over

Læs mere

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 Sundhedssamarbejdets værdier Sundhedsaftalen er rammen om et forpligtende samarbejde, hvor kommuner og region sammen med almen praksis sætter fælles mål, som vi arbejder

Læs mere

Høring om lov om røgfri miljøer

Høring om lov om røgfri miljøer Høring om lov om røgfri miljøer Knud Juel Axelborg, 11. oktober 2010 Indhold Rygning Tobaksforurenet luft (passiv rygning) Loven fra 15/8 2007 Hvor farlig er rygning? 20-25 % af alle dødsfald er relateret

Læs mere

Knud Juel. Hvad ved vi om ulighed i sundhed og i anvendelse af sundhedstilbud? Odense 24. november 2014

Knud Juel. Hvad ved vi om ulighed i sundhed og i anvendelse af sundhedstilbud? Odense 24. november 2014 Knud Juel Hvad ved vi om ulighed i sundhed og i anvendelse af sundhedstilbud? Odense 24. november 2014 Årsager til ulighed i sundhed 1. Børns tidlige udvikling 2. Skolegang 3. Socialt nærmiljø 4. Indkomst

Læs mere

Etiske principper (og hensyn) for prioriteringer i sundhedsarbejdet

Etiske principper (og hensyn) for prioriteringer i sundhedsarbejdet CENTER FOR STUDIER AF LIGHED OG MULTIKULTURALISME/FØDEVAREØKONOMISK INSTITUT, LIFE Etiske principper (og hensyn) for prioriteringer i sundhedsarbejdet Morten Ebbe Juul Nielsen, Adjunkt Københavns Universitet,

Læs mere

Udkast til revision af Sundhedspolitik for Ringsted Kommune 2011-2014

Udkast til revision af Sundhedspolitik for Ringsted Kommune 2011-2014 Udkast til revision af Sundhedspolitik for Ringsted Kommune 2011-2014 - Med hjertet i midten Byrådets Vision Ringsted, en kommune med sunde og fysisk aktive borgere 1 Indhold: 1. Indledning ved Ringsted

Læs mere

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune 2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune Sundhedspolitikken udgør rammen for Gribskov Kommunes arbejde med sundhed. Målgruppen er alle borgere i Gribskov Kommune, uanset alder, køn

Læs mere

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE I N PUT TIL T E MADRØFTELSE Det nære sundhedsvæsen Kommunernes sundhedsindsats er vokset siden kommunalreformen. Hvor kommunerne i mange år har arbejdet med sundhedstjenester til børn, arbejder alle kommuner

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. Sundhedsprofil 2013 - Kronisk sygdom

NOTAT. Allerød Kommune. Sundhedsprofil 2013 - Kronisk sygdom NOTAT Allerød Kommune Ældre og Sundhed Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Sundhedsprofil 2013 - Kronisk sygdom Sundhedsprofil 2013 Kronisk sygdom

Læs mere

Social ulighed i levetiden

Social ulighed i levetiden Danmarks Statistik offentliggjorde den. februar nye tal for udviklingen i middellevetiden i Danmark. På baggrund af de bagvedliggende registertal, har AE i samarbejde med Institut for Folkesundhedsvidenskab

Læs mere

Hvordan har du det? Sundhedsprofil for Region Sjælland 2013

Hvordan har du det? Sundhedsprofil for Region Sjælland 2013 Hvordan har du det? Sundhedsprofil for Region Sjælland 2013 Denne folder viser uddrag fra Region Sjællands Sundhedsprofil 2013 og sammenholder på udvalgte områder tal fra 2013 med tal fra 2010 - det år,

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Modelvejledning - StressCostEstimator

Modelvejledning - StressCostEstimator Modelvejledning - StressCostEstimator StressNordic har udviklet en model, der giver dig og din virksomhed mulighed for at få en pejling på, hvad det koster at have stress i organisationen. Modellen findes

Læs mere

Hvordan har du det? Trivsel, sundhed og sygdom blandt voksne i Region Syddanmark 2010

Hvordan har du det? Trivsel, sundhed og sygdom blandt voksne i Region Syddanmark 2010 Hvordan har du det? Trivsel, sundhed og sygdom blandt voksne i Region Syddanmark 2010 Adjunkt Peter Lund Kristensen Baggrund v Januar 2009: Aftale mellem KL, Danske Regioner, Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

Social ulighed og alkohol

Social ulighed og alkohol Social ulighed og alkohol Knud Juel Reykjavik, 26. august 2010 Mit program Danmark og andre lande Alkohol i forhold til andre risikofaktorer Konsekvenser af alkohol - alder Alkohol og økonomi Social ulighed

Læs mere

Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010

Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010 FOA Kampagne og Analyse 18. juni 2012 Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010 Statens Institut For Folkesundhed (SIF) har udarbejdet en omfattende rapport om FOAmedlemmernes sundhed. Den bygger på

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Alkohol og de kommunale konsekvenser. Knud Juel Alkoholforebyggelse i kommunen Nationalmuseet, 27. oktober 2010

Alkohol og de kommunale konsekvenser. Knud Juel Alkoholforebyggelse i kommunen Nationalmuseet, 27. oktober 2010 Alkohol og de kommunale konsekvenser Knud Juel Alkoholforebyggelse i kommunen Nationalmuseet, 27. oktober 2010 Program Verden Danmark og andre lande Danmark (og kommuner) Alkohol i forhold til andre risikofaktorer

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Regnskab 2012. Budget 2013. Budget 2017 Drift 232 233 232 231 231 230

Regnskab 2012. Budget 2013. Budget 2017 Drift 232 233 232 231 231 230 Oversigt over udvalgsområde Nettotal i mio. kr., 2014 prisniveau Regnskab 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Drift 232 233 232 231 231 230 ramme 1 62 65 64 64 64 64 Andre faste ejendomme 0 0 0 0 0 0 Kommunal

Læs mere

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005 Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 August 2006 Danske Regioner 1. Indledning Siden midten af 1990 erne har indsatsen for psykisk syge børn og unge påkaldt sig

Læs mere

Trivselssamtaler og sundhedstjek i projekt SundhedscenterThyholm

Trivselssamtaler og sundhedstjek i projekt SundhedscenterThyholm i projekt SundhedscenterThyholm Projektleder Åse Skytte Sundhedsstyrelsens afsluttende konference i projekt Forebyggelse i Nærmiljøet 19. marts 2015 Projekt SundhedscenterThyholm Et firårigt satspuljeprojekt

Læs mere

Helbred og dødelighed hos mænd og kvinder et paradoks

Helbred og dødelighed hos mænd og kvinder et paradoks Sundhedsprofil 2013 Helbred og dødelighed hos mænd og kvinder et paradoks Kilde: Danmarks Statistik Middellevetid i Danmark Et paradoks Middellevetiden for kvinder (ca. 82 år) er væsentlig højere end for

Læs mere

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik 09-0490 - meev - 10.09.2009 Kontakt: Mette Rostgaard Evald - meev@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik FTF udsender i forbindelse med kommunalvalget den 17. november

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Social ulighed i sundhed en udfordring for forebyggelse i nærmiljøet

Social ulighed i sundhed en udfordring for forebyggelse i nærmiljøet Social ulighed i sundhed en udfordring for forebyggelse i nærmiljøet Finn Diderichsen Speciallæge Professor dr.med. Institut for Folkesundhedsvidenskab Københavns Universitet Dias 1 Store bydelsforskelle

Læs mere

Natur & Sundhed. Niels Elers Koch Skov & Landskab

Natur & Sundhed. Niels Elers Koch Skov & Landskab Natur & Sundhed Niels Elers Koch Skov & Landskab Hvorfor I? Hvorfor I? For første gang i historien bor størstedelen af verdens befolkning i urbane områder. Denne situation fører til nye krav fra byer såvel

Læs mere

Monitorering af dødeligheden blandt mennesker med en sindslidelse i Region Syddanmark Resumé af rapport for 2012-2013

Monitorering af dødeligheden blandt mennesker med en sindslidelse i Region Syddanmark Resumé af rapport for 2012-2013 Monitorering af dødeligheden blandt mennesker med en sindslidelse i Syddanmark Resumé af rapport for 2012-2013 Baggrund Denne rapport beskriver dødeligheden blandt mennesker med psykiatrisk sygdom i Syddanmark

Læs mere

3.3 Planlægningsområde Nord

3.3 Planlægningsområde Nord 3.3 Planlægningsområde Nord I planlægningsområde Nord indgår kommunerne Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød og Hørsholm og hospitalerne Frederikssund, Helsingør

Læs mere

Godt fire ud af ti privatansatte har intet sygefravær

Godt fire ud af ti privatansatte har intet sygefravær 26. maj 2014 ARTIKEL Af Louise Jaaks Sletting Godt fire ud af ti privatansatte har intet sygefravær 43 pct. af de ansatte på det private arbejdsmarked har ikke haft en eneste sygefraværsdag i 2012. I kommuner

Læs mere

Partnerskabsaftaler en metode til implementering af Hjørring Kommunes sundhedspolitik. Mette Jakobsen, udviklingskonsulent, april 2010

Partnerskabsaftaler en metode til implementering af Hjørring Kommunes sundhedspolitik. Mette Jakobsen, udviklingskonsulent, april 2010 Partnerskabsaftaler en metode til implementering af Hjørring Kommunes sundhedspolitik Mette Jakobsen, udviklingskonsulent, april 2010 Visionen i Hjørring Kommunes sundhedspolitik Sundhedspolitikken er

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

Sundhed på arbejdspladsen. Fra fryns til strategi

Sundhed på arbejdspladsen. Fra fryns til strategi Sundhed på arbejdspladsen Fra fryns til strategi Sundhed på arbejdspladsen Historien Begreberne Handleplan Sundhed på arbejdspladsen Sundhedsfremme på arbejdspladsen har fået en markant plads på det danske

Læs mere

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark www.sygehuslillebaelt.dk Rygcenter Syddanmark Rygcenter Syddanmark

Læs mere

Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF)

Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF) Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF) Sundhedsloven prioriterer ikke Forebyggelse og sundhedsfremme (Kapitel 35) 119. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for ved varetagelsen af kommunens opgaver

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør?

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1. maj tale Samsø Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1.maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag. 1. maj går arbejdere over det meste af verden i demonstration

Læs mere

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Sundhedsudvalget PØU alm. del - Bilag 99,SUU alm. del - Bilag 534 Offentligt ØKONOMIGRUPPEN I FOLKETINGET (3. UDVALGSSEKRETARIAT) NOTAT TIL DET POLITISK-ØKONOMISKE UDVALG

Læs mere

08-03-2016 SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE - HVAD ER STATUS. SUFO Årskursus 2016. Danskeres helbred. Børns og unges sundhed

08-03-2016 SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE - HVAD ER STATUS. SUFO Årskursus 2016. Danskeres helbred. Børns og unges sundhed SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE - HVAD ER STATUS SUFO Årskursus 2016 Tine Curtis, Leder af Center for forebyggelse i praksis, KL og Adj. professor, Syddansk Universitet Danskeres helbred 8

Læs mere

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Næstved Kommune. sundhedsprofil for næstved Kommune

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Næstved Kommune. sundhedsprofil for næstved Kommune Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Næstved sundhedsprofil for næstved Indhold Sådan er det i Næstved............................ 3 Lidt om Næstved................................. 4 Fakta om undersøgelsen....................................

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Knud Juel. Befolkningens sundhedsforhold og sygelighed historie og status. Seminar i NETØK 4. marts 2016

Knud Juel. Befolkningens sundhedsforhold og sygelighed historie og status. Seminar i NETØK 4. marts 2016 Knud Juel Befolkningens sundhedsforhold og sygelighed historie og status Seminar i NETØK 4. marts 2016 80 Middellevetid i Danmark (år) 70 60 Kvinder Mænd 50 40 30 1845 1855 1865 1875 1885 1895 1905 1915

Læs mere

Biologiske risikofaktorer, såsom svær overvægt, har stor betydning for både mænd og kvinder.

Biologiske risikofaktorer, såsom svær overvægt, har stor betydning for både mænd og kvinder. 1 SAMMENFATNING En lang række byrdemål for dødelighed, hospitalskontakter, lægekontakter, sygefravær, førtidspensioner og økonomiske konsekvenser er beregnet for 12 risikofaktorer. Risikofaktorerne er

Læs mere

IMPLEMENTERING AF SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE

IMPLEMENTERING AF SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE TILGANGE OG REDSKABER PJECE OM IMPLEMENTERINGSKAPACITET OG IMPLEMENTERINGSPROCESSEN INSPIRATION IMPLEMENTERING AF SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE Tilgange og redskaber baseret på erfaringer

Læs mere

Hvad kan regioner og kommuner bruge QALY- scorer, lavet ud fra sundhedsprofiler, til? v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet

Hvad kan regioner og kommuner bruge QALY- scorer, lavet ud fra sundhedsprofiler, til? v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet Hvad kan regioner og kommuner bruge QALY- scorer, lavet ud fra sundhedsprofiler, til? v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet Spørgsmål Hvordan kan regioner og kommuner tænkes at bruge QALY scores

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er rygning? Hvad betyder rygning for helbredet? Hvordan er danskernes rygevaner? Hvilke konsekvenser har rygning i Danmark? Danskerne

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe

gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe 2008 Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe O:\CSFIA1\M E T T E\Sager i gang\sundhedsprofil 2008\Sundhedsprofil 2008 indhold til tryk2.doc

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter 83

Læs mere

Fra evidens til anbefalinger

Fra evidens til anbefalinger Fra evidens til anbefalinger National klinisk retningslinje for hjerterehabilitering - Fase II rehabilitering af patienter med iskæmisk hjertesygdom, hjertesvigt og efter hjerteklapoperation. 1. Systematisk

Læs mere

Arbejdsnotat om udviklingen i social ulighed i selvvurderet helbred og sundhedsadfærd i Danmark

Arbejdsnotat om udviklingen i social ulighed i selvvurderet helbred og sundhedsadfærd i Danmark Arbejdsnotat om udviklingen i social ulighed i selvvurderet helbred og sundhedsadfærd i Danmark Udarbejdet af Esther Zimmermann, Ola Ekholm, & Tine Curtis Statens Institut for Folkesundhed, december 25

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Bilag 3 Initiativer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område

Bilag 3 Initiativer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område Bilag 3 Initiativer på Sundheds og Omsorgsudvalgets område Indsatser der understøtter målet om at borgere med anden etnisk baggrund udnytter deres evner og mester eget liv på egne betingelser Initiativ

Læs mere

Vejledning for personers adgang til tilskudsberettiget psykologbehandling

Vejledning for personers adgang til tilskudsberettiget psykologbehandling Dato 13-06-2016 Sagsnr. 4-1012-51/11 Vejledning for personers adgang til tilskudsberettiget psykologbehandling Indledning Det følger af sundhedsloven 69, at regionsrådet yder tilskud til behandling hos

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Lillebælt

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Lillebælt Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sygehus Lillebælt 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Morsø Kommunes Sundhedspolitik

Morsø Kommunes Sundhedspolitik Morsø Kommunes Sundhedspolitik Vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar 2008 2008 Morsø Kommunes sundhedspolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar Indhold Forord side 1 Sundheden i Morsø Kommune

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

starten på rådgivningen

starten på rådgivningen p l a n f o r 2.1 starten på rådgivningen Ved det første møde bør der som minimum afsættes 40 minutter. Denne vejledning retter sig mod den første indledende del af dette møde. Her er målet at skabe en

Læs mere

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Greve Kommune. sundhedsprofil for greve Kommune

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Greve Kommune. sundhedsprofil for greve Kommune Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Greve sundhedsprofil for greve Indhold En sund kommune, hvor borgerne trives...................... 3 Fakta om Greve kommune..................................

Læs mere

Forum for Mænds Sundhed c/o Rigshospitalet, afsnit 9512, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk &

Forum for Mænds Sundhed c/o Rigshospitalet, afsnit 9512, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & svendaage@madsen.mail.dk 1 Unge mænds tidlige død Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & svendaage@madsen.mail.dk 2 Hvad dør de af? 15-24-årige Sygdomme 25%

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 28. februar 2011 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA undersøgte i januar 2011 medlemmernes oplevelser med mobning på arbejdspladsen. Undersøgelsen belyser,

Læs mere

2.1 Helbredsrelateret livskvalitet

2.1 Helbredsrelateret livskvalitet Kapitel 2.1 Helbredsrelateret livskvalitet 2.1 Helbredsrelateret livskvalitet Dette afsnit omfatter tre forskellige mål for, hvorledes en person oplever og vurderer eget helbred og helbredsrelateret livskvalitet,

Læs mere

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn NOTAT Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn Udarbejdet af LOS, januar 2010 Samfundets udgifter til gruppen af udsatte børn og unge har i stigende grad været i fokus gennem de seneste.

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING 1 DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING ER UDGIVET AF 2013 GENOPTRYKT 2016 TAK TIL DE MANGE FRIVILLIGE, DER HAR GIVET INPUT OG KOMMENTARER

Læs mere

Systematisk registrering af livstilsrisikofaktorer og intervention i almen praksis Anders Halling Professor i almen medicin, praktiserende læge

Systematisk registrering af livstilsrisikofaktorer og intervention i almen praksis Anders Halling Professor i almen medicin, praktiserende læge Systematisk registrering af livstilsrisikofaktorer og intervention i almen praksis Anders Halling Professor i almen medicin, praktiserende læge Kroniske sygdomme Rehabilitering i primærsektoren Organisering

Læs mere

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 16. december 2008 af Karl H. Bornhøft (SF), Özlem Sara Cekic (SF), Jonas Dahl (SF) og Ole Sohn (SF)

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et god og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde med

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Kapitel 8: Undersøgelse for brystkræft (mammografi) 8 Undersøgelse for brystkræft (mammografi) Brystkræft Brystkræft er en alvorlig sygdom.

Læs mere

8 SOCIALE KONSEKVENSER VED ALKOHOLOVER- FORBRUG

8 SOCIALE KONSEKVENSER VED ALKOHOLOVER- FORBRUG 8 SOCIALE KONSEKVENSER VED ALKOHOLOVER- FORBRUG Dette afsnit belyser nogle af de sociale konsekvenser, som et højt alkoholforbrug kan have for den enkelte borger. Oplysninger stammer fra: Kommunale omkostninger

Læs mere

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 Mig og mine vaner fakta Hænderne er den mest almindelige smittevej for almindelige

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Økonomisk analyse 3. januar 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Highlights: - I 2012 købte de fleste

Læs mere

Opfølgning på kommunalbestyrelsens temadrøftelse om Den aktive ældre den 5. november 2011

Opfølgning på kommunalbestyrelsens temadrøftelse om Den aktive ældre den 5. november 2011 Notat 5. december 2012 Sagsbeh: clja01 Dok.nr.: Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Opfølgning på kommunalbestyrelsens temadrøftelse om Den aktive ældre den 5. november 2011

Læs mere

Vedr. Høring om Københavns Kommunes Handleplan for Diabetes 2016 2019

Vedr. Høring om Københavns Kommunes Handleplan for Diabetes 2016 2019 Københavns Kommune Rådhuset 1599 København V Att. Sundheds- og Omsorgsudvalget v/ Specialkonsulent Lars Buch Hansen BW7W@suf.kk.dk Nivaagaard Gl. Strandvej 16 DK-2990 Nivå Tel. +45 4918 4700 Fax +45 4918

Læs mere