Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007"

Transkript

1 Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007

2 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Hjælperordninger efter servicelovens 96 Udgiver Ankestyrelsen, oktober 2007 ISBN Designkoncept Kontrapunkt Kontakt Ankestyrelsen Amaliegade 25, Postboks 9080, 1022 København K Telefon , Telefax , E-post ast@ast.dk Hjemmeside

3 INDHOLD 3 Indhold Side Kapitel 4 Forord 5 1 Sammenfatning 6 2 Baggrund og regelgrundlag 7 3 Resultaterne 3.1 Aflønningen af hjælperne 3.2 Særlige beløb til dækning af direkte udgifter mv. i forbindelse med hjælperne, fx ekstra billetter til ledsagerne mv. 3.3 Administrationen af ordningen 14 Bilag1 Metoden 16 Bilag 2 Spørgeskemaet

4 HJÆLPERORDNINGER EFTER SERVICELOVENS 96 4 Forord Ankestyrelsen har efter anmodning fra Socialministeriets departement gennemført en stikprøveundersøgelse af kommunernes tilrettelæggelse af hjælperordningen efter servicelovens 96, forud for 1. januar Undersøgelsen hviler på kommunernes egne indberetninger. Undersøgelsen skal blandt andet afdække følgende forhold: Om kommunernes udmåling af tilskud giver økonomisk mulighed for, at modtageren af hjælperordningen kan ansætte hjælperne på vilkår, der svarer til de almindelige regler i overenskomsten for social og sundhedshjælpere Om kommunerne har vedtaget generelle retningslinjer eller principper for udmålingen Om kommunerne tilbyder at administrere lønudbetaling mv. Om kommunerne dækker borgerens udgifter til administration af ordningen Om kommunerne dækker andre udgifter for hjælperne, og i givet fald hvilke udgifter der bliver dækket. I stikprøven indgår 20 kommuner. Undersøgelsen kan derfor alene give en pejling af, hvorledes kommunernes praksis er. Det kan ikke ud fra undersøgelsen afvises, at enkelte kommuner kan have en hjælperordning, der klart afviger fra det hovedindtryk, indberetningerne fra de 20 kommuner giver. Der er i bilag 1 redegjort for metoden. Det anvendte spørgeskema fremgår af bilag 2.

5 HJÆLPERORDNINGER EFTER SERVICELOVENS Sammenfatning Undersøgelsen skal primært bidrage til at belyse de spørgsmål, der har været trukket frem i Folketinget, blandt andet i forbindelse med behandlingen af beslutningsforslag B 129 i maj Hertil kommer en række spørgsmål stillet gennem de seneste år til socialministeren om hjælpernes løn- og ansættelsesvilkår. Resultaterne viser, at kommunerne tager udgangspunkt i en grundløn for social og sundhedspersonale, men at der dog er fravigelser med hensyn til tillæg. Det er således undtagelsen (7 ud af 20 kommuner), at der ved udmålingen af det økonomiske tilskud er taget hensyn til indbetaling til pensionsordning og udbetaling af overarbejde (6 ud af 20 kommuner). Samtidig er det typisk, at der som ved overenskomsten er taget hensyn til tillæg for aften/natarbejde (17 ud af 20 kommuner). 15 ud af de 20 kommuner tager ved udmålingen af det økonomiske tilskud hensyn til betaling af vikardækning. 5 kommuner tager ikke et sådant hensyn. 14 ud af de 20 kommuner udmåler en hjælp til direkte udgifter i forbindelse med hjælperen, fx ekstra billetter til hjælperne. 17 ud af de 20 kommuner yder støtte til administration af ordningen, lønudbetaling, ATP, ferie mv., enten i form af kommunal administration (13 kommuner), dækning af borgerens udgifter gennem private firmaer til administration (8 kommuner) eller eventuelt begge disse muligheder (4 kommuner). 3 kommuner tilbyder ikke særlig støtte til administration af ordningen. 1 af disse 3 kommuner udleverer den standardkontrakt for ansættelse af hjælpere, som KL og FOA i fællesskab har udarbejdet, til modtageren af hjælpen.

6 HJÆLPERORDNINGER EFTER SERVICELOVENS Baggrund og regelgrundlag Socialministeriet har med henblik på muligheden for en hurtig orientering af Folketinget bedt Ankestyrelsen om at påtage sig at gennemføre en stikprøveundersøgelse af en række forhold ved kommunernes tilrettelæggelse af hjælperordninger efter servicelovens 96 (før 1. januar ). 96. Kommunalbestyrelsen skal yde et tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til pleje, overvågning og ledsagelse til personer med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har et aktivitetsniveau, som gør det nødvendigt at yde en ganske særlig støtte. Stk. 2. Tilskud efter stk. 1 forudsætter, at modtageren selv er i stand til at administrere hjælperordningen, herunder at ansætte den nødvendige hjælp og være ansvarlig for den daglige arbejdstilrettelæggelse. Baggrunden for undersøgelsen er en antagelse om, at der kan være forskellig praksis i kommunerne ved udmåling af tilskud til hjælperordning. En forskelligartet praksis kan komme til udtryk ved, at en række kommuner ikke udmåler støtten som beskrevet i de vejledende retningslinjer for hjælperordningen, jf. vejledning nr. 96 af 5. december Der beskrives i kapitlet de bindende regler i form af servicelovens 96 og ekstrakt fra bekendtgørelse nr. 683 af 20. juni 2007 om takstfastsættelse og for de mest centrale dele af de vejledende forskrifter i form af ekstrakt fra Socialministeriets vejledning nr. 96 af 5. december I Socialministeriets vejledning nr. 96 af 5. december 2006 om særlig støtte til voksne efter serviceloven nævnes om udgifterne til hjælperne blandt andet: 52. Der kan ved udmålingen af hjælpen også være tale om at udmåle et særskilt beløb til dækning af de direkte udgifter i forbindelse med hjælperne, fx ekstra billetter til ledsagerne mv. 53. Aflønning af hjælperne bør normalt ske efter de almindelige regler i overenskomst om aflønning af hjemmehjælpere mv.

7 2 BAGGRUND OG REGELGRUNDLAG Der skal i udmålingen af beløbene tages højde for skat, feriepenge, ATP, forsikringer, ferie mv. Af bekendtgørelse nr. 683 af 20. juni 2007 om omkostningsbaserede takster for kommunale tilbud fremgår blandt andet 1. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte en takst for kommunale tilbud efter følgende bestemmelser i lov om social service: 17) 96 (hjælperordning til personer med nedsat funktionsevne). Fra 1. januar 2007 har kommunerne skullet fastsætte en takst for hjælperordninger. Fra 1. juli 2007 fremgår det af bekendtgørelse nr. 683 af 20. juni 2007, jf. ovenstående ekstrakt.

8 HJÆLPERORDNINGER EFTER SERVICELOVENS Resultaterne 20 kommuner, har deltaget i undersøgelsen. Denne stikprøveundersøgelse kan derfor alene give en pejling af kommunernes praksis med hensyn til tilrettelæggelsen af hjælperordninger. Det kan ikke ud fra undersøgelsen afvises, at enkelte kommuner kan have en hjælperordning, der afviger fra det hovedindtryk, indberetningerne fra de 20 kommuner giver. Resultaterne udtrykker ikke en mere præcis angivelse af beløbsmæssige størrelser på landsbasis, men skal primært bidrage til at belyse spørgsmål om hjælpernes løn- og ansættelsesvilkår, der har været diskuteret i Folketinget, blandt andet i forbindelse med behandlingen af beslutningsforslag B 129 i maj Aflønningen af hjælperne Kommunerne har i undersøgelsen haft fire muligheder for at svare på, hvorledes aflønningen er fastsat. 13 af de 20 kommuner indberetter, at de ved fastsættelsen af aflønningen har taget mere eller mindre direkte afsæt i overenskomsten. 7 kommuner benytter faste takster, jf. tabel 1. Tabel 1 Aflønning af den enkelte hjælper. 20 kommuner. Antal kommuner Kommunen benytter fuldt ud de almindelige regler i overenskomst for social- og 3 sundhedspersonale, inkl. lønregulering Kommuner benytter som udgangspunkt de almindelige regler i overenskomsten, 10 men har fastsat visse fravigelser. Se tabel 2 Kommunen benytter en fast takst pr. time, der inkluderer alle tillæg 1 Kommunen benytter en fast grundtakst pr. time men yder derudover faste 6 tillæg Kommuner, der fuldt ud benytter de almindelige regler i overenskomst for social- og sundhedspersonale. Det er få (3 af de 20) kommuner, der indberetter, at de fuldt ud benytter de almindelige regler i overenskomst for social- og sundhedspersonale, inkl. lønregulering, og som dermed fuldt ud har taget afsæt i bemærkningerne om anvendelse af overenskomsten i forbindelse med udmåling af udgifter til aflønning af hjælpere, jf. ovenfor pkt. 53 i Socialministeriets vejledning nr.96 af 5. december 2006.

9 HJÆLPERORDNINGER 8 EFTER SERVICELOVENS 96 8 Kommuner, der med fravigelser benytter de almindelige regler i overenskomst for social- og sundhedspersonale. 10 af de 20 kommuner indberetter, at de har taget udgangspunkt i de almindelige regler i overenskomsten, men at der er tale om visse fravigelser. Omfanget og arten af fravigelser fremgår af tabel 2. Tabel 2. Fravigelser fra de almindelige regler i overenskomst for social- og sundhedspersonale. 10 kommuner Antal kommuner Fravigelser i form af forringelser i forhold til overenskomsten. Kommunen ser bort fra tillæg vedrørende udgifter til 2.1. pensionsordninger overarbejde arbejde aften, nat, og søgnehelligdage feriepenge indbetaling til ATP lønregulering 3 Fravigelser i form af positiv fravigelse i forhold til overenskomsten 2.7. Kommunen yder tillæg til dækning af forsikring(er) Kommunen beregner i enkelte tilfælde tilskuddet med et højere beløb for at 1 tilgodese særlige behov hos borgeren Den hyppigste forringende fravigelse fra overenskomsten (henholdsvis 9 og 8 kommuner ud af de 10) vedrører, at de ikke indregner tillæg til udgifter til pensionsordninger og overarbejde. Et mindre antal (henholdsvis 2 eller 3) kommuner indberetter, at de ser bort fra tillæg til udgifter til arbejde aften, nat, og søgnehelligdage, feriepenge, ATP og lønregulering. Den hyppigste positive fravigelse (6 kommuner) er, at kommunen yder tillæg til dækning af forsikring(er). En enkelt kommune beregner i enkelte tilfælde tilskuddet med et højere beløb for at tilgodese særlige behov hos borgeren. Kommuner der benytter faste takster pr. time, enten som en samlet takst, der inkluderer alle tillæg, eller en grundtakst med supplerende tillæg, hvor de konkrete tillæg kan udmåles i forhold til den enkelte brugers situation.

10 HJÆLPERORDNINGER EFTER SERVICELOVENS 96 9 En enkelt kommune indberetter, at den pr. time benytter en samlet takst, der inkluderer alle tillæg. Den faste takst pr. time pr. 1. januar 2007 er oplyst til 155 kr. 6 kommuner indberetter, at kommunen benytter en fast grundtakst pr. time men derudover yder faste tillæg. Den faste grundtakst var pr. 1. januar 2007 pr. time i hele kr. fra 104 til 109 kr. Grundtaksten, hvortil der ydes faste tillæg, kan sammenholdes med lønnen før tillæg efter overenskomsten for social- og sundhedspersonale. Den centralt fastsatte grundløn for ikke-uddannet social- og sundhedspersonale ligger efter overenskomsten på trin 11. Pr. 1. oktober 2007 udgør årslønnen i områdegruppe 2 (der er opdelt i 5 grupper; gruppe 0-5, så den midterste er valgt) for fuldtidsbeskæftigede: kr. Dette svarer til en timeløn på 108 kr. Hertil kommer en række obligatoriske funktionstillæg afhængig af opgavernes karakter, ligesom faste aften- og nattevagter er sikret et årligt tillæg. Det bør ligeledes nævnes, at begge grupper er omfattet af områdets aftale om lokal løndannelse. Ud over den faste grundtakst indberetter kommunerne, at der gives faste tillæg, jf. tabel 3. Tabel 3. Faste tillæg ud over en grundtakst. 6 kommuner. Antal kommuner Tillæg, som følge af regulering for lønstigninger på arbejdsmarkedet 5 Tillæg til pensionsordning. (Indberettet procentsats 12,5-12,6) 2 Tillæg for aftenarbejde. Indberettet tillæg (for 5 ud af 6 kommuner) kr. 6 Tillæg for natarbejde 5 De hyppigste faste tillæg er som følge af: Regulering som følge af lønstigninger på arbejdsmarkedet (5 kommuner) Tillæg for aftenarbejde (alle 6 kommuner). Tillæg på kr. pr. time. 5 ud af de 6 kommuner har oplyst tillæggets størrelse. Den 6. kommune har ikke oplyst størrelsen af tillægget. Tillæg for natarbejde (5 kommuner). Tillæg kr. pr. time. 4 ud af de 5 kommuner har oplyst tillæggets størrelse. Den 5. kommune har ikke oplyst størrelsen af tillægget.

11 HJÆLPERORDNINGER 10 EFTER SERVICELOVENS Tillæg for søgnehelligdage (alle 6 kommuner). Tillæg kr. pr. time. 5 ud af 6 kommuner har oplyst størrelsen af tillægget. Den 6. kommune har ikke oplyst størrelsen af tillægget. Feriepenge. Indberettet tillæg 12,5 pct. (for 5 ud af 6 kommuner). Tillægget uoplyst fra den 6. kommune. Henholdsvis 2 eller 3 kommuner har indberettet, at kommunen yder tillæg til udgifter til indbetaling til ATP, dækning af forsikring(er) og pensionsordning. Ingen af de 6 kommuner yder følgende faste tillæg til borgerens udgifter til: Overarbejde. Dækning af udgifter ved efteruddannelse. Andre tillæg som for eksempel kvalifikationstillæg. Oplysningerne fra kommunernes indberetninger om til udgifter til barselsfonden, vikardækning og på grund af særlige behov hos borgeren fremgår af tabel 4. Tabel 4. Tilskud til udgifter til barselsfond, vikardækning og på grund af særlige forhold. 20 kommuner Antal kommuner Yder i enkelte tilfælde tilskud med et højere beløb for at tilgodese særlige behov hos borgeren Tager ved udmåling hensyn til betaling til barselsfonden 5 Tager ved udmåling hensyn til betaling til vikardækning fx ved sygdom eller ferie kommuner indberetter, at der ved udmåling tages hensyn til vikardækning for eksempel ved sygdom eller under ferie. 5 kommuner indberetter, at der ikke tages et sådant hensyn. 5 kommuner indberetter, at der ved udmåling tages hensyn til betaling til barselsfonden. 15 kommuner indberetter, at der ikke tages et sådant hensyn. 1 kommune indberetter, at den i enkelte tilfælde yder tilskud med et højere beløb for at tilgodese særlige behov hos borgeren.

12 HJÆLPERORDNINGER EFTER SERVICELOVENS Særlige beløb til dækning af direkte udgifter mv. i forbindelse med hjælperne, fx ekstra billetter til ledsagerne mv. Som nævnt under Regelsættet ovenfor kan der ved udmålingen af hjælpen også være tale om at udmåle et særskilt beløb til dækning af de direkte udgifter i forbindelse med hjælperne, fx ekstra billetter til ledsagerne mv. Tabel 5 indeholder oplysninger om dækning af direkte udgifter mv. i forbindelse med hjælperne. Tabel 5. Særlige beløb til dækning af direkte udgifter. 20 kommuner Antal kommuner Yder hjælp til udgifter i forbindelse med hjælperen 14 heraf Udmåler et særskilt beløb til dækning af de direkte udgifter 9 Udmåler ikke et særskilt beløb til dækning af de direkte 5 udgifter Yder ikke hjælp til udgifter i forbindelse med hjælperen 6 14 kommuner indberetter, at der ydes hjælp til direkte udgifter i forbindelse med hjælperne, fx ekstra billetter til ledsagerne mv. 6 kommuner indberetter, at kommunen ikke yder en sådan hjælp. Ud af de 14 kommuner, der yder hjælp til de direkte udgifter, indberetter 9 kommuner, at kommunen udmåler et særskilt beløb til dækning af de direkte udgifter i forbindelse med hjælperne. 5 ud af de 14 kommuner udmåler ikke et særskilt beløb til de direkte udgifter. Det fremgår af indberetningerne fra de 9 kommuner, der udmåler et særskilt beløb til de direkte udgifter, at 2 kommuner har fastsat et bestemt beløb for hjælpen til disse udgifter. Beløbene er indberettet til henholdsvis kr. (vejledende) og 500 kr. månedligt. 2 kommuner har fastsat generelle retningslinjer, men der er ikke fastsat bestemte beløb. 5 kommuner har ikke fastsat generelle retningslinjer.

13 HJÆLPERORDNINGER 12 EFTER SERVICELOVENS Administrationen af ordningen Et særligt fokuspunkt for undersøgelsen er, hvorledes kommunen forholder sig til administrationen af ordningen, herunder om kommunen tilbyder borgeren at administrere lønudbetaling, ATP, ferie mv. Oplysninger fra de 20 kommuner om administrationen af ordningen fremgår af tabel 6. Tabel 6. Administration af ordningen. 20 kommuner. Antal kommuner Tilbyder borgeren at administrere lønudbetaling, ATP, ferie mv. 13 heraf Administrationsordningen omfatter samtlige 10 hjælpeordninger Administrationsordningen omfatter ikke samtlige 3 hjælpeordninger 13 kommuner tilbyder borgeren at administrere lønudbetaling, ATP, ferie mv. 7 kommuner tilbyder ikke denne administration. 10 ud af de 13 kommuner har administrationsordninger, der benyttes i samtlige hjælperordninger i kommunen. 3 ud af de 13 kommuner har administrationsordninger, der ikke benyttes i samtlige hjælperordninger. Antallet af hjælperordninger i disse 3 kommuner er på 11 eller mindre, og en procentangivelse for benyttelsen af administrationsordningen vil være mindre meningsfuld. 1 kommune har beregnet sine egne udgifter til administration af ordningen. Kommunen har beregnet udgifterne til central administration til kr. pr. helårshjælper i kommuner dækker borgerens udgifter til administration gennem private firmaer. 12 kommuner dækker ikke sådanne udgifter. Det fremgår af indberetningerne fra de 8 kommuner, der dækker sådanne udgifter, at ingen af de 8 kommuner har fastsat et maksimalt tilskud til privat administration. I alt 17 ud af de 20 kommuner yder støtte til administration af ordningen, lønudbetaling, ATP, ferie mv., enten i form af (a) kommunal administration (13 kommuner), (b) dækning af

14 HJÆLPERORDNINGER EFTER SERVICELOVENS borgerens udgifter gennem private firmaer til administration (8 kommuner) eller (c) eventuelt begge disse muligheder (4 kommuner). 3 kommuner tilbyder ikke særlig støtte til administration af ordningen. 1 ud af disse 3 kommuner udleverer til modtageren af hjælpen den standardkontrakt for ansættelse af hjælpere, som KL og FOA i fællesskab har udarbejdet. I alt 3 kommuner udleverer den standardkontrakt for ansættelse af hjælpere, som KL og FOA i fællesskab har udarbejdet til modtageren af hjælpen.

Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007

Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007 Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 47 Offentligt Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Hjælperordninger efter

Læs mere

Notat. Til: Social og Sundhedsudvalget. Notat vedrørende BPA efter Servicelovens 95 og 96

Notat. Til: Social og Sundhedsudvalget. Notat vedrørende BPA efter Servicelovens 95 og 96 Notat Til: Social og Sundhedsudvalget Notat vedrørende BPA efter Servicelovens 95 og 96 Dato: 29.10.2010 Sagsansvarlig: jdalb BPA efter Servicelovens 95 Udmøntningen af 95 blev tidligere kaldt den lille

Læs mere

December 2015 (KB 26/1-16) Kvalitetsstandard Borgerstyret Personlig Assistance 96 (BPA) Hvidovre Kommune

December 2015 (KB 26/1-16) Kvalitetsstandard Borgerstyret Personlig Assistance 96 (BPA) Hvidovre Kommune December 2015 (KB 26/1-16) Kvalitetsstandard Borgerstyret Personlig Assistance 96 (BPA) Hvidovre Kommune Ydelsens lovgrundlag Lov om Social Service 96 Behov der dækkes af ydelsen Hvad er formålet med ydelsen

Læs mere

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) efter servicelovens 95 og 96

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) efter servicelovens 95 og 96 Allerød Kommune Kvalitetsstandard for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) efter servicelovens 95 og 96 Serviceloven: 95. Hvis kommunalbestyrelsen ikke kan stille den nødvendige hjælp til rådighed for

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96

Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96 Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96 Godkendt i Byrådet den 31-01-2011 Lovgrundlag Servicelovens 95: "Stk. 1 Såfremt Kommunalbestyrelsen ikke kan stille den nødvendige

Læs mere

Bekendtgørelse om plejefamilier

Bekendtgørelse om plejefamilier BEK nr 1554 af 18/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 11. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Social, Børne og Integrationsmin., j.nr.

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning til indplacering af maskinmestre på Overenskomst for professionsbachelorer på det tekniske område

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning til indplacering af maskinmestre på Overenskomst for professionsbachelorer på det tekniske område REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 007-09 Vejledning til indplacering af maskinmestre på Overenskomst

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service og lov om friskoler og private grundskoler m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social service og lov om friskoler og private grundskoler m.v. Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag til Lov om ændring af lov om social service og lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Udredningsteams og visitationsudvalg,

Læs mere

Kønsmainstreaming af FOA og KL s Socialog sundhedsoverenskomst kvantitativ del

Kønsmainstreaming af FOA og KL s Socialog sundhedsoverenskomst kvantitativ del Kønsmainstreaming af FOA og KL s Socialog sundhedsoverenskomst kvantitativ del Mona Larsen, SFI September 2015 1 1. Indledning I henhold til ligestillingslovgivningen skal kommunerne indarbejde ligestilling

Læs mere

Viborg Kommunes serviceniveau for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) efter Lov om social service 96

Viborg Kommunes serviceniveau for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) efter Lov om social service 96 Viborg Kommunes serviceniveau for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) efter Lov om social service 96 Formålet med denne fastsættelse af serviceniveauet for Borgerstyret Personlig Assistance (herefter

Læs mere

Sagen er pr. 1. juli 2013 overgået til behandling i Statsforvaltningen som enhedsforvaltning.

Sagen er pr. 1. juli 2013 overgået til behandling i Statsforvaltningen som enhedsforvaltning. 2014-176250 Statsforvaltningens brev til Danske Handicaporganisationer Dato: 28-01-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Halsnæs Kommunes kvalitetsstandarder I brev af 20. marts 2013 har du for Danske Handicaporganisationer

Læs mere

Lokale aftaler om arbejdstid

Lokale aftaler om arbejdstid Lokale aftaler om arbejdstid For pædagoger på det forebyggende og dagbehandlende område Pædagogernes Forhandlingsfællesskab Blegdamsvej 124 2100 København Ø Juli 2010 Indledning Denne vejledning retter

Læs mere

41.92 O.15 46/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte driftsassistenter/trafikkontrollører

41.92 O.15 46/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte driftsassistenter/trafikkontrollører Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte driftsassistenter/trafikkontrollører m.fl. KL FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Generelle bestemmelser.... 3 3. Grundløn... 3

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

LØNSTATISTIK FOR STUDERENDE

LØNSTATISTIK FOR STUDERENDE LØNSTATISTIK FOR STUDERENDE Velkommen til KS første lønstatistik for studerende Lønstatistikken giver dig svar på, hvad de gennemsnitlige timelønninger er, opgjort på baggrund af en række faktorer: er

Læs mere

Førtidspension på det foreliggende grundlag

Førtidspension på det foreliggende grundlag Ankestyrelsens registerundersøgelse af Førtidspension på det foreliggende grundlag Oktober 2009 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Førtidspension på det foreliggende grundlag Udgiver Ankestyrelsen,

Læs mere

Serviceloven 98: Kommunalbestyrelsen skal i fornødent omfang tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde.

Serviceloven 98: Kommunalbestyrelsen skal i fornødent omfang tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde. Lov om social service 98, kontaktperson til døvblinde Serviceloven 98: Kommunalbestyrelsen skal i fornødent omfang tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde. Formålet

Læs mere

Handicapledsagere i staten mv.

Handicapledsagere i staten mv. Cirkulære af 2. maj 2011 Perst.nr. 012-11 PKAT 102 J.nr. 11-345-46 Cirkulære om regulativ om løn- og ansættelsesvilkår for Handicapledsagere i staten mv. 2011 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansat administrativt personale

Aftale for tjenestemandsansat administrativt personale Side 1 Aftale for tjenestemandsansat administrativt personale KL HK/KOMMUNAL Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti og overgangstrin/-tillæg...

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

Lov om social service 97, Ledsagerordning

Lov om social service 97, Ledsagerordning Lov om social service 97, Ledsagerordning Servicelovens 97: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til personer under folkepensionsalderen, jf. 1 a i lov om social pension, dog

Læs mere

Notat. Betaling for personaleledsagelse på ferieture mv. Borger & Arbejdsmarked Social & Tilbud

Notat. Betaling for personaleledsagelse på ferieture mv. Borger & Arbejdsmarked Social & Tilbud Sct. Knuds Allé 7. 6740 Bramming Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 25. februar 2014 Sagsbehandler Bodil Kiær Thomsen Telefon direkte 76 16 92 62 Sagsid 2012-3337 Notat Betaling for personaleledsagelse

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

04.51 O.15 38/2015 Side 1. Aftale om midlertidig tjeneste i højere stilling

04.51 O.15 38/2015 Side 1. Aftale om midlertidig tjeneste i højere stilling Side 1 Aftale om midlertidig tjeneste i højere stilling KL Forhandlingsfællesskabet Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Betalingen... 3 3. Kommunaldirektørregel... 4 4. Ikrafttræden og

Læs mere

Må jeg arbejde. Hvor mange fridage har jeg. Hvad gør jeg, syg? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf: 46 97 26 26 www.foa.

Må jeg arbejde. Hvor mange fridage har jeg. Hvad gør jeg, syg? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf: 46 97 26 26 www.foa. Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport? Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? OM DIN overenskomst FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V Tlf: 46 97 26 26

Læs mere

SOCIALUDVALG Side: - 1 - UDVIDELSESBLOKKE Oprettet: 21.06.2007 Rev.:

SOCIALUDVALG Side: - 1 - UDVIDELSESBLOKKE Oprettet: 21.06.2007 Rev.: SOCIALUDVALG Side: - 1 - Politikområde 1: Ældreområdet 1.000 kr. 2008 2009 2010 2011 1. Bad 2 x ugentligt 1.976 1.976 1.976 1.976 2. Tilsyn hjemmepl. 250 250 250 250 3. Nattevagter Gudbjerg og Ådalen 1.350

Læs mere

Familieplejerundersøgelse. Spørgeskemaundersøgelse af familieplejernes økonomiske vilkår

Familieplejerundersøgelse. Spørgeskemaundersøgelse af familieplejernes økonomiske vilkår Familieplejerundersøgelse Spørgeskemaundersøgelse af familieplejernes økonomiske vilkår December 2013 1 Udarbejdet af SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND ved Rikke Larsen og Vagn Michelsen 2 Indledning SOCIALPÆDAGOGERNE

Læs mere

PenSam. Beslutningsstruktur i PenSam

PenSam. Beslutningsstruktur i PenSam PenSam Beslutningsstruktur i PenSam I forbindelse med HB's drøftelse er der blevet spurgt til, hvem der kan/skal træffe hvilke beslutninger i relation til arbejdsmarkedspensionsordningerne i PenSam. Dette

Læs mere

Privat børnepasningsordning info til forældrene Indholdsfortegnelse

Privat børnepasningsordning info til forældrene Indholdsfortegnelse Privat børnepasningsordning info til forældrene Indholdsfortegnelse 1. Hvem kan få tilskud?... 2 2. Fra hvornår kan jeg få tilskud?... 2 3. Anvendelse af tilskuddet... 2 4. Tilskuddets størrelse... 3 5.

Læs mere

Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste.

Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste. Punkt 2. Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste. 2013-49399. Borgmesterens Forvaltning indstiller, at Magistratens godkender, at den nuværende forretningsgang for udbetaling af tabt

Læs mere

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes Notat Til: Vedrørende: Social- Seniorudvalget Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelser. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelse efter

Læs mere

Yngre Læger i regionerne

Yngre Læger i regionerne Yngre Læger i regionerne Print Lønregulering 1. oktober 2012 Pr. 1. oktober 2012 reguleres lønnen for alle ansatte i regionerne med ca. 0,13 %. Reguleringen skyldes dels den lønstigning, der blev aftalt

Læs mere

Kvalitetsstandard for Borgerstyret Personlig Assistance 96

Kvalitetsstandard for Borgerstyret Personlig Assistance 96 Kvalitetsstandard for Borgerstyret Personlig Assistance 96 1. Hvad er indsatsens lovgrundlag 96 Lov om Social Service Bekendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig assistance efter servicelovens

Læs mere

Bekendtgørelse om den statslige fleksjobordning for tilskudsmodtagere

Bekendtgørelse om den statslige fleksjobordning for tilskudsmodtagere BEK nr 1375 af 02/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 2013-8501-003 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 108/2008 (1. afdeling) Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod FOA - Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten

Læs mere

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 28. februar 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk KWA/

Læs mere

Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling

Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling Cirkulære om organisationsaftale for Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling 2002 Cirkulære af 21. januar 2004 Perst. nr. 003-04 PKAT nr. 603 J.nr. 03-333/14-8 Indholdsfortegnelse Cirkulære Bemærkninger

Læs mere

FORHÅNDSAFTALE FOR HUSASSISTENTER I VEJLE AMT.

FORHÅNDSAFTALE FOR HUSASSISTENTER I VEJLE AMT. VEJLE AMT Løn- og personaleafdelingen. OK 02 FORHÅNDSAFTALE FOR HUSASSISTENTER I VEJLE AMT. INDLEDNING. Der er afholdt forhandling den 13. maj 2003 mellem Forbundet af Offentligt Ansatte og Vejle Amt vedrørende

Læs mere

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard For Lov om social service 100 Nødvendige merudgifter Vedtaget af Byrådet, d. 16.5.2013 1 Lovgrundlag for Hvilke behov skal dække Hvad er formålet med Lov om social

Læs mere

EG Kommuneinformation A/S Side 1 af 7

EG Kommuneinformation A/S Side 1 af 7 Titel O.15 Aftale pr. 1. april 2015 om lønninger for kommunalt Status Gældende Ikrafttrådt 01-04-2015 Type Aftale Nummer 04.30 Publiceret 30-10-2015 Udgiver KL Udskrevet af Anton Vestergaard Braüner Dato

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

Kvalitetsstandard - Borgerstyret Personlig Assistance (BPA-ordning)

Kvalitetsstandard - Borgerstyret Personlig Assistance (BPA-ordning) Kvalitetsstandard - Borgerstyret Personlig Assistance (BPA-ordning) Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 25.05.2016 Servicelovens område 96 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe) Kommunen

Læs mere

Skrivelse med orientering om de væsentligste regler og lovgivningsmæssige forpligtelser på forsorgshjems- og krisecenterområderne m.m.

Skrivelse med orientering om de væsentligste regler og lovgivningsmæssige forpligtelser på forsorgshjems- og krisecenterområderne m.m. Til samtlige kommuner, regioner m.fl. Dato: Skrivelse med orientering om de væsentligste regler og lovgivningsmæssige forpligtelser på forsorgshjems- og krisecenterområderne m.m. Kommunerne har det fulde

Læs mere

Beboernes betaling for ophold i botilbud efter servicelovens 107

Beboernes betaling for ophold i botilbud efter servicelovens 107 Ankestyrelsens undersøgelser Beboernes betaling for ophold i botilbud efter servicelovens 107 September 2009 Titel Beboernes betaling for ophold i botilbud efter servicelovens 107 Udgiver Ankestyrelsen,

Læs mere

DATA FOR JANUAR 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR JANUAR 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR JANUAR 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS 5. maj 2010 INDHOLD 2 Lønudvikling Som følge af flere datamæssige ændringer, der har til formål at forbedre statistikkerne, udkommer data for januar 2010

Læs mere

Kvalitetsstandarder for servicelovens 96 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)

Kvalitetsstandarder for servicelovens 96 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Click here to enter text. Bilag 2 - Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandarder for servicelovens 96 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Lovgrundlag Formål Lov om Social Service 96 om borgerstyret personlig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Privatansat hjælper i eget hjem

Privatansat hjælper i eget hjem Privatansat hjælper i eget hjem Lov om Social Service 41 Informationsfolder om løn- og ansættelsesvilkår Privat ansat hjælper Ifølge Lov om Social Service har en familie med et handicappet barn mulighed

Læs mere

BL Danmarks Almene Boliger. Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2015

BL Danmarks Almene Boliger. Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2015 BL Danmarks Almene Boliger Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2015 AE januar 2016 1 Indhold 1. Undersøgelsens metode... 5 2. Lønbegreberne i tabellerne... 7 3. Alle boligsociale

Læs mere

Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen

Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen Cirkulære om organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen 2002 Cirkulære af 14. september 2004 Perst. nr. 052-04 PKAT nr. 0297 J.nr. 01-333/05-5 2 Cirkulære om organisationsaftale

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Holstebro Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Holstebro Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Holstebro Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven 1 Formål Formålet med folkeoplysende voksenundervisning er, med udgangspunkt i undervisningen,

Læs mere

OVERENSKOMST MELLEM. FOA Fag Og Arbejde PBH A/S

OVERENSKOMST MELLEM. FOA Fag Og Arbejde PBH A/S CVR 20199830 OVERENSKOMST MELLEM FOA Fag Og Arbejde og PBH A/S - 2-1. OVERENSKOMSTENS OMRÅDE Overenskomsten omfatter personer, der ansættes som hjemmeserviceassistenter, samt personer, der udfører tilsvarende

Læs mere

Kvalitetsstandard for servicelovens 95 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)

Kvalitetsstandard for servicelovens 95 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Udkast til: Kvalitetsstandard for servicelovens 95 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Lovgrundlag Formål Lov om Social Service 95 om borgerstyret personlig assistance (BPA) Formålet med BPA-ordningen

Læs mere

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE OVERENSKOMST 2012-14 mellem DANSKE FÆRGER A/S og DANSK METALS MARITIME AFDELING for PURSERE (DAS) Gældende fra 1. maj 2012 1 Indholdsfortegnelse 1 ANSÆTTELSE OG OPSIGELSE...3 2 ANCIENNITET...3 3 LØNNINGER

Læs mere

OVERENSKOMST FOR SYGEPLEJERSKER ANSAT HOS. Speciallæge Claus Christoffersen. Lygten 2 c, 2400 København NV INDHOLDSFORTEGNELSE

OVERENSKOMST FOR SYGEPLEJERSKER ANSAT HOS. Speciallæge Claus Christoffersen. Lygten 2 c, 2400 København NV INDHOLDSFORTEGNELSE OVERENSKOMST FOR SYGEPLEJERSKER ANSAT HOS Speciallæge Claus Christoffersen 2000 SPECIALLÆGE CLAUS CHRISTOFFERSEN Lygten 2 c, 2400 København NV INDHOLDSFORTEGNELSE DANSK SYGEPLEJERÅD 1. Overenskomstens

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-8216 Fremsat den 11. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag til Lov

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 3 Personaleomsætning 4 Aldersfordeling 5 Datagrundlag Oprindeligt 3. marts 2010 Revideret pga. datakorrektion 5.

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling.

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling. Sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Privatansatte kvindelige djøfere i stillinger uden ledelsesansvar har en løn der udgør ca. 96 procent af den løn deres mandlige kolleger får. I sammenligningen

Læs mere

Løn- og Personalenyt. 2013 forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger. Indhold. Orienteringsbrev nr. 2013:47 / 7. november

Løn- og Personalenyt. 2013 forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger. Indhold. Orienteringsbrev nr. 2013:47 / 7. november Løn- og Personalenyt Orienteringsbrev nr. 2013:47 / 7. november Forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger KL og BUPL indgik den 5. november 2013 forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger.

Læs mere

Baggrund. Skema for indberetning af regnskabsoplysninger. Regnskabsmæssig note VEJLEDNING. af 17.12.2013 (senest revideret 6.

Baggrund. Skema for indberetning af regnskabsoplysninger. Regnskabsmæssig note VEJLEDNING. af 17.12.2013 (senest revideret 6. VEJLEDNING af 17.12.2013 (senest revideret 6. juli 2016) OM UDFORMNING AF REGNSKABSMÆSSIG NOTE VEDR. BYGHERREBETALTE STØRRE FORUNDERSØGELSER OG EGENTLIGE ARKÆOLOGISKE UNDERSØGELSER Kulturministeriet, Slots-

Læs mere

Serviceinformation. Orlov til pasning af døende. jf. Lov om social service 119-122

Serviceinformation. Orlov til pasning af døende. jf. Lov om social service 119-122 Serviceinformation Orlov til pasning af døende jf. Lov om social service 119-122 Som nærtstående til en alvorligt syg, der ønsker at dø i eget hjem, har du mulighed for orlov til pasning af den døende.

Læs mere

ÅRSNORM. - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1

ÅRSNORM. - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1 ÅRSNORM - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1 Indledning...3 Før vi arbejder med planlægning af årsnormen...3 Hvor mange timer består årsnormen af...3 Hvad skal afskrives årsnormen og hvordan

Læs mere

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Du kan søge om støtte til køb af bil, hvis du, som følge af et varigt handicap, ikke kan få dækket dit kørselsbehov på anden måde end ved brug

Læs mere

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2013

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2013 Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2013 Indhold Indledning... 3 1. Regler vedrørende behandling af klagesager... 3 2. Klager over afgørelser truffet i

Læs mere

Kommunernes brug af lægekonsulenter

Kommunernes brug af lægekonsulenter Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes brug af lægekonsulenter Oktober 2011 KOMMUNERNES BRUG AF LÆGEKONSULENTER INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 1.1 Undersøgelsens hovedresultater

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social Service 118 Vejledning

Læs mere

Vedlagt fremlægges overblik over magtanvendelser på SÆH-området for 2014. Fremlæggelsen er opdelt i:

Vedlagt fremlægges overblik over magtanvendelser på SÆH-området for 2014. Fremlæggelsen er opdelt i: Bilag 1: Årsberetning for magtanvendelser på SÆH- området 2014 Side 1. Vedlagt fremlægges overblik over magtanvendelser på SÆH-området for 2014. Fremlæggelsen er opdelt i: - Magtanvendelser, hvor er myndighed

Læs mere

Løn- og ansættelsesvilkår for tolke i Dansk Røde Kors Asylafdeling

Løn- og ansættelsesvilkår for tolke i Dansk Røde Kors Asylafdeling Cirkulære om protokollat vedrørende Løn- og ansættelsesvilkår for tolke i Dansk Røde Kors Asylafdeling 2005 Cirkulære af 14. marts 2006 Perst. nr. 013-06 PKAT nr. 196 J.nr. 04-333/06-19 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kvalitetsstandard. for. Lov om Social Service 95 og 96. Borgerstyret personlig assistance

Kvalitetsstandard. for. Lov om Social Service 95 og 96. Borgerstyret personlig assistance Kvalitetsstandard for Lov om Social Service 95 og 96 Borgerstyret personlig assistance Kalundborg kommune September 2013 Indholdsfortegnelse 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Kvalitetsstandardens

Læs mere

Bekendtgørelse om dagpengegodtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag (G-dage)

Bekendtgørelse om dagpengegodtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag (G-dage) BEK nr 674 af 30/06/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin. Arbejdsdirektoratet, j.nr. 09-22-0013 Senere ændringer til

Læs mere

FOA: A-kasse AG OG ARBEJDE FOA F

FOA: A-kasse AG OG ARBEJDE FOA F F A G O G A R B E J D E F O A FOA: A-kasse Vil du med i i kassen? Vil du med i kassen? Er udgivet af Fag og Arbejde FOAs a-kasse. Pjecen henvender sig til ansatte, som arbejder inden for kassens faglige

Læs mere

Kort om løn- og ansættelsesforhold for privatansatte. Oktober 2011. Hvad gælder på det private område?

Kort om løn- og ansættelsesforhold for privatansatte. Oktober 2011. Hvad gælder på det private område? Kort om løn- og ansættelsesforhold for privatansatte Oktober 2011 Hvad gælder på det private område? Indhold Forord Generelt om det private 3 arbejdsmarked Overenskomst Individuel kontrakt Lønvilkår 4

Læs mere

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene NOTAT Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene Baggrund I december 2000 indgik den daværende regering (S og RV), V, KF, SF, CD og

Læs mere

Ret til supplerende dagpenge

Ret til supplerende dagpenge Bekendtgørelse om supplerende dagpenge I medfør af 58, stk. 1, nr. 1 og 2, litra b, 60, stk. 2, 62, stk. 7 og 73, stk. 4, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8. april

Læs mere

Kvalitetsstandard Kontant tilskud til hjælperordning

Kvalitetsstandard Kontant tilskud til hjælperordning Kvalitetsstandard Kontant tilskud til hjælperordning Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 25.05.2016. Servicelovens 95 Lovgrundlag Stk. 1 Hvis kommunen ikke kan stille den nødvendige hjælp til

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Brug af løbenummer 098 og 099 i HR-Løn. Funktionsvederlag i HR-Løn

Brug af løbenummer 098 og 099 i HR-Løn. Funktionsvederlag i HR-Løn Brug af løbenummer 098 og 099 i HR-Løn Funktionsvederlag i HR-Løn November 2011 Introduktion I denne vejledning kan du læse om, hvordan du kan udbetale funktionsvederlag i HR-Løn. Ved hjælp af løbenummer

Læs mere

Frivillig social indsats

Frivillig social indsats Frivillig social indsats Esbjerg Kommune 2016 [RETNINGSLINJER FOR ANSØGNING AF 18 MIDLER] Indledning Esbjerg Kommune afsætter hvert år et beløb til den lokale frivillige sociale indsats. Midlerne er afsat

Læs mere

Tryghed. også hvis jobbet er usikkert

Tryghed. også hvis jobbet er usikkert Tryghed også hvis jobbet er usikkert Giv dig selv lidt mere tryghed i hverdagen DAGPENGE + er et tilbud til dig, der ønsker dig lidt mere tryghed både når det går godt, og hvis du skulle blive ledig. når

Læs mere

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE VIRKSOMHEDERNE

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE VIRKSOMHEDERNE Beskæftigelsesudvalget 2012-13 BEU Alm.del Bilag 75 Offentligt BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE VIRKSOMHEDERNE UDARBEJDET FOR ARBEJDSMARKEDSSTYRELSEN OKTOBER 2011 Indhold 1. Indledning og sammenfatning...

Læs mere

ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER?

ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER? København, januar 1012 FSR survey januar 2012 ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER? www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager

Læs mere

Senior- og fratrædelsesordninger for statens tjenestemænd i Grønland

Senior- og fratrædelsesordninger for statens tjenestemænd i Grønland Cirkulære om Senior- og fratrædelsesordninger for statens tjenestemænd i Grønland 2005 Cirkulære af 13. september 2005 Perst. nr. 047-05 PKAT: J.nr. 02-233-11 Indholdsfortegnelse Cirkulære 1. Indledning...

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

C.125/11.03 Side 1. Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT

C.125/11.03 Side 1. Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT Side 1 Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 Cirkulære nr. 125 Juni 1977 J.nr. 1103-1/77 AFSKRIFT UDBETALING AF VISSE SÆRLIGE YDELSER TIL PERSONER MED ANSÆTTELSE PÅ FUNKTIONÆRVILKÅR

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune (Omfatter borgere i eget hjem og på plejecenter og gælder for kommunal og privat leverandør) Kvalitetstandarden omfatter Personlig

Læs mere

FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som sognemedhjælper

FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som sognemedhjælper FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som sognemedhjælper Den 1. september 2009 træder ny organisationsaftale i kraft for nyansatte sognemedhjælpere. Det skal bemærkes,

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Tillæg til adjunkter og lektorer m.v. ved centre for videregående uddannelse m.fl.

Tillæg til adjunkter og lektorer m.v. ved centre for videregående uddannelse m.fl. Cirkulære om Tillæg til adjunkter og lektorer m.v. ved centre for videregående uddannelse m.fl. 2003 Cirkulære af 1. marts 2004 Perst nr. 013-04 PKAT nr. J.nr. 01-333/31-3 Indholdsfortegnelse Cirkulære

Læs mere

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole?

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole? Ofte stillede spørgsmål Organisering Spørgsmål: Det fremgår af udmeldingen, at brobygningsforløbet skal være fysisk placeret på en erhvervsskole, men kan brobygningsforløbet godt være placeret på forskellige

Læs mere

Ansøgning om hjælpemidler, forbrugsgode og boligindretning i henhold til Servicelovens 112, 113 og 116.

Ansøgning om hjælpemidler, forbrugsgode og boligindretning i henhold til Servicelovens 112, 113 og 116. Thisted Kommune Side 1 af 5 Ansøgning om hjælpemidler, forbrugsgode og boligindretning i henhold til Servicelovens 112, 113 og 116. Hvem kan komme i betragtning? 1. Personer med en varig nedsat funktionsevne,

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg

Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg Skrivelse om ny bekendtgørelse om kommunernes ret til refusion af udgifterne til kontant-

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Anne Hedegaard og Flemming Frandsen Njalsgade 72 C 2300 København S Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen

Læs mere

Trivsel og fravær i folkeskolen

Trivsel og fravær i folkeskolen Trivsel og fravær i folkeskolen Sammenfatning De årlige trivselsmålinger i folkeskolen måler elevernes trivsel på fire forskellige områder: faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration og ro og

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 2. marts 2006 RN A303/06

RIGSREVISIONEN København, den 2. marts 2006 RN A303/06 RIGSREVISIONEN København, den 2. marts 2006 RN A303/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 2/05 om ToldSkats indsats mod sort

Læs mere