Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen"

Transkript

1 Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen 1. Projekttitel Silkeborg Trafikterminal, forprojekt 2. Resumé I forbindelse med Silkeborg Kommunes satsning på kollektiv trafik har det været et ønske gennem flere år, at sammenlægge bybusterminalen med Silkeborg Togstation og Silkeborg Rutebilstation. Bybusterminalen ligger i dag i midtbyen ved gågaden, mens rutebilstationen ligger i sammenhæng med stationen. Ved en sammenbygning af de tre terminaler vil serviceniveauet for omstigninger blive hævet betragteligt og det vil ligeledes være muligt at tilbyde passagererne servicefunktioner, som gør det muligt at kombinere rejsen med andre formål. Derfor søger Silkeborg Kommune fremkommelighedspuljen om medfinansiering til et forprojekt som indeholder planlægningen af en samlet trafikterminal (Silkeborg Trafikterminal) med tilhørende skitseprojekt. Forprojektet indeholder: Politikformulering. Med udgangspunkt i eksisterende visioner og mål redegøres for den kollektive transports rolle i hele Silkeborg Kommunes transportsystem. By- og trafikanalyse i Helikopterperspektiv. By- og trafikanalysen ser på hvordan trafikterminalen kan hænge sammen med den øvrige by og trafiktunge byfunktioner. By- og trafikanalyse ved trafikterminalen og i nærområdet. Formålet er at knytte den eksisterende by effektivt sammen med trafikterminalen og de nye funktioner som placeres i området. Designfase og skitseprojektering. Der udarbejdes rammer for byggeri og et skitseprojekt for den trafikale indretning af den nye trafikterminal med tilhørende anlægsoverslag. Forprojektet skal munde ud i en plan og et skitseprojekt der: Skaber bedre fysisk sammenhæng mellem de kollektive transportmidler. Forbedrer muligheden for kombinationsrejser. Forkorter omstigningstiden. Forbedre informationen til de rejsende i form af realtidsskilte til bus- og togtrafikken (dette søges der specifikt til i ansøgning fra Midttrafik/Arriva Sammenhæng i Silkeborg ). Synliggør og forbedre tilgængeligheden til den kollektive trafik. Giver ventetiden et indhold som fx mulighed for indkøb, mv. 3. Baggrund Silkeborg Kommune arbejder for at fremme og effektivisere den kollektive trafik, så den bliver et konkurrencedygtigt alternativ til bilen. Derfor ønsker kommunen, at der etableres et attraktivt højklasset transportsystem til kørsel i Silkeborg by, omegnsbyer og til de omkringliggende store arbejdsoplande som Århus, Viborg og Herning.

2 På lang sigt arbejdes der mod, at Silkeborg kommer til at indgå i et højklasset kollektivt transportsystem med en direkte jernbane fra Silkeborg til Århus H, som kan indgå i et fremtidigt østjysk letbanenet, der effektivt forbinder Silkeborg med de øvrige byer i den midtog østjyske byregion. Det kollektive transportsystem har i dag en god geografisk dækning, men ventetiden ved omstigning fra tog til bus skal reduceres og de fysiske muligheder for at skifte fra bil/cykel til kollektiv trafik skal gøres mere attraktiv. I Silkeborg ligger togstationen/rutebilstationen og bybusterminalen i hver sin ende af bymidten, hvilket besværliggør effektive og attraktive omstigningsmuligheder. Derfor vil Silkeborg Kommune i samarbejde med Banestyrelsen, Arriva og Midttrafik flytte bybusterminalen til stationen og rutebilstationen, der i dag ligger side om side. Hermed samles alle de kollektive terminaler i èn terminal, så der skabes effektive og bekvemme omstigningsmuligheder i et attraktivt design. Figur 1. Placering af bybusterminal, rutebilstation og togstation. I forbindelse med en større byomdannelse i Silkeborg er der nu mulighed for, at flytte den eksisterende bybusterminal til togstationen i forbindelse med en ny centerdannelse ved stationsområdet. I den forbindelse er det vigtigt, at den nye terminal synliggøres og knyttes sammen med midtbyen og sydbyen. Dette gøres bl.a. ved at fremhæve ledelinjer og stiforbindelser til midtbyen og ved at bygge fodgænger- og cykelforbindelse på tværs af jernbanen til sydbyen som vist på figur 2.

3 Figur 2. Planer for områdets udvikling. De røde stiplede pile viser nye forbindelser for cyklister og fodgængere og det forventes, at Drewsensvej forlænges i begge ender mod de overordnede veje i Silkeborg. Kilde: Silkeborg Kommuneplan. Den nuværende bybusterminal ændres til en miniterminal/superstop og flyttes lidt mod nord for bedre at servicere den østlige del af midtbyen ved gågaden. 4. Formål Det overordnede formål er at få flere passagerer til at benytte den kollektive trafik og forkorte rejsetiden vha. hurtige omstigningsmuligheder i et spændende bymiljø. Sammen med en kortere rejsetid er det også målet, at flere af dagligdagens funktioner skal ligge ved den nye terminal, så rejsende med kollektiv transport yderligere kan spare tid ved at kombinere rejsen med dagligdagens gøremål. Projektformålet er at udarbejde et helhedsorienteret forprojekt, der skaber de by- og trafikplanmæssige rammer for at samle de kollektive transportformer i ét område og udarbejde et skitseprojekt herfor med tilhørende anlægsoverslag. Forprojektet skal munde ud i en plan og et skitseprojekt der: Skaber bedre fysisk sammenhæng mellem de kollektive transportmidler. Forbedrer muligheden for kombinationsrejser. Forkorter omstigningstiden. Forbedrer informationen til de rejsende i form af realtidsskilte til bus- og togtrafikken (dette vil foregå i samarbejde med Midttrafik/Arriva, der har søgt specifikt til dette i ansøgningen Sammenhæng i Silkeborg ). Synliggør og forbedre tilgængeligheden til den kollektive trafik. Giver ventetiden et indhold som fx mulighed for indkøb, mv. Forprojektet kan kun gennemføres hvis der opnås støtte fra Trafikministeriets Fremkommelighedspulje. Arriva og Midttrafik har sideløbende med denne ansøgning udarbejdet en projektansøgning, der handler om at forbedre sammenhængen mellem de kollektive transportformer i bl.a. Silkeborg. Projektet indeholder: Samkørsel af realtidsinformation mellem busser og tog. Forbedring af forholdene på Silkeborg Station. Introduktion af call a bike Silkeborgcyklen. De tre projektaktiviteter vil være med til at forbedre serviceniveauet og sammenhængen mellem tog, bus og cykel som gør den kollektive trafik mere konkurrencedygtig.

4 5. Projektets indhold: Fremtidens trafikterminal skal være præget af en stærk og sammenhængende logistik, som giver en positiv rejseoplevelse for kunderne. Trafikterminalen bliver en væsentlig del af byens ansigt og for mange mennesker det første møde med Silkeborg. Samtidig skal den være et bymæssigt identitetsskabende knudepunkt for borgernes bevægelser fra A til B. Projektet indeholder en planlægningsdel og en skitseprojekteringsdel for en ny kollektiv trafikterminal, Silkeborg Trafikterminal. For at skabe et succesfuldt kollektivt transportcenter, skal det bindes effektivt sammen med byens øvrige trafiksystem (veje og stier), understøtte de omkringliggende byfunktioner og synliggøres i bybilledet gennem sigtelinjer og gennem byggeriets udformning. Projektet deles op i en: Politikformulering. Med udgangspunkt i eksisterende visioner og mål for den kollektive trafik i Silkeborg Kommune redegøres for den kollektive transports rolle i hele Silkeborg Kommunes transportsystem. By- og trafikanalyse i Helikopterperspektiv. By- og trafikanalysen ser på hvordan trafikterminalen kan hænge sammen med den øvrige by og trafiktunge byfunktioner i Silkeborg. By- og trafikanalyse ved trafikterminalen og i nærområdet. Formålet er knytte den eksisterende by effektivt sammen med trafikterminalen og de nye funktioner som placeres i området. Designfase og skitseprojektering. Der udarbejdes rammer for byggeri og et skitseprojekt for den trafikale indretning af den nye trafikterminal med tilhørende anlægsoverslag. 5.1 Politikformulering Politikformuleringen vil omsætte visioner og mål fra Kommuneplan 2009/2020 og Trafikplan 2009 til konkrete tal for vækst i passagertal i hele kommunen. Politikformuleringen vil med udgangspunkt i den nye trafikterminal også indeholde forslag til, hvad der kan gøre den kollektive trafik mere konkurrencedygtig i forhold til bilen set i forhold til trafikomlægninger og byplandisponeringer i Silkeborg By. 5.2 By- og trafikanalyse i helikopterperspektiv By- og trafikanalysen skal kortlægge den nuværende placering af arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner og forskellige bycentres placering og deres fysiske og visuelle sammenhænge med den nye trafikterminal. Ligeledes skal fremtidige placeringer af arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner og bycentre udpeges for at sikre, at fremtidige persontransporttunge funktioner kobles op på det kollektive transportsystem og understøttes med cykelstier, fortov og parkering til biler og cykler. Analysen vil også indeholde en kortlægning af bevægelsesmønstre vha. trafiktællinger for køretøjer, cyklister og fodgængere. Formålet er at udpege de største færdselsårer og deres nuværende og kommende fysiske og visuelle forbindelser til trafikterminalen. Resultat. Analysen munder ud i en plan for, hvordan der skabes fysisk attraktive og hurtige forbindelser i form af stier, pladser og veje mellem de transporttunge byfunktioner og trafikterminalen.

5 5.3 By- og trafikanalyse ved trafikterminalen og i nærområdet Formålet med by- og trafikanalysen ved trafikterminalen og i nærområdet er at kunne opstille en række krav til trafikterminalens funktioner og synergieffekter samt sammenhæng med eksisterende veje, stier og sigtelinjer Funktioner og synergieffekter Udover funktionen som knudepunkt for den kollektive trafik skal trafikterminalen også indeholde andre funktioner som gør anvendelsen af den kollektive trafik mere attraktiv. Det kan fx være indkøbsmuligheder, arbejdspladser, læger, tandlæger, take away restauranter mv. der kan være med til at kombinere dagligdagens gøremål og dermed reducere rejsetiden i hverdagen. Funktioner og synergieffekter baseres på erfaringer fra andre kollektive transportterminaler i ind- og udland. Grundideen er, at jo flere funktioner der kan lægges i transportknudepunktet, des flere af dagligdagens behov kan kunderne få dækket ved at vælge den kollektive transport. Analysen redegør både for de funktioner der bør ligge sammen med trafikterminalen samt funktioner, der kan ligge i umiddelbar nærhed til trafikterminalen som fx uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser. Resultat: Analysen munder ud i en liste over funktioner der nu, i nær fremtid og på sigt skal etableres i eller i nærheden af Trafikterminalen Trafikanalyse Trafikterminalen og området omkring denne vil fremover blive et trafikalt knudepunkt hvor de kollektive terminaler samles i en sammenhængende trafikterminal med bybusser, regionalbusser, busser til uddannelsessteder, ekspresbusser, turistbusser og tog. Denne trafik skal fungere sammen den øvrige biltrafik i området og det skal sikres, at den kollektive trafik prioriteres i forhold til øvrige trafikarter. Kortlægning. Der gennemføres en kortlægning af alle trafikarter i området i forhold til behov, antal og formål. Der laves en vurdering af fremtidige trafikmængder, der genereres af sammenlægning af togstation, rutebilstation, bybusterminalen samt etableringen af en række byfunktioner i området. Kortlægningen vil indeholde følgende: Fodgængere. Der udarbejdes en analyse af de primære ganglinjer for fodgængere. Analysen baseres på besigtigelse og registrering på stedet. Med udgangspunkt i dette og de eksisterende stier og turmål optegnes et forslag til et stisystem, der binder trafikterminalen sammen med de omkringliggende stier og funktioner. Stinettet vil udarbejdes på baggrund af kommende fodgængerstrømme, visuelle ledelinjer til bl.a. et kommende kulturtorv og vil spille sammen med det byliv, som den øvrige trafik i området skaber. Cyklister. Ud fra sammenhængen med det eksisterende cykelstinet, turmål i området samt parkeringsmuligheder optegnes cykelstinettet i området og dets forbindelse med trafikterminalen. Køretøjer. Med baggrund i de nye funktioner som placeres i området beregnes kommende trafikmængder og der optegnes et vejnet, med udgangspunkt i en prioritering af den kollektive trafik. Taxa. Behovet for taxaholdepladser på terminalområdet vurderes. Afsætning. Behov for arealer til kys&kør.

6 Trafikafvikling og dokumentation. De nye trafikmængder skal kunne afvikles bedst muligt. Der udarbejdes en trafiksimulering, med udgangspunkt i kommunens eksisterende trafikmodel for området omkring trafikterminalen samt de nye trafikmængder som forventes genereret. På baggrund af simuleringen er det muligt at anskueliggøre: Hvordan bustrafikken kan afvikles fra det kommende terminalområde og ud på Drewsensvej samt hvilke vejtekniske ændringer der er behov for. Hvordan cyklister og fodgængere kan afvikles sikkert og effektivt sammen med de øvrige trafikarter. Behov for busprioritering i det signalregulerede kryds Drewsensvej/Frederiksberggade. 5.4 Synlighed og ledelinjer Trafikterminalens synlighed har to funktioner. For det første skal den være nem at finde for brugerne i form af sin udformning og skiltning og for det andet skal den sende et signal om, at den kollektive transport prioriteres højt og er effektiv, indbydende og moderne. Analysen vil rumme stillingtagen til bla. facader og mindre pladsdannelser, belysning og inventar, terræn, udstyr og skiltning, lys, skygge samt barriereeffekter ved krydsning af primært Drewsensvej mod nord og banelegemet mod syd. Dette efterfølges af en beskrivelse som, i relation til trafikanalysen, illustrerer hvilke potentielle muligheder det fremtidige terminalområde vil kunne rumme. Beskrivelsen vil tage afsæt i de muligheder som den trafikale analyse vil give, set i relation til en læsning af hele bymidtens bevægelsesmønstre. Resultat By- og trafikanalyse ved trafikterminalen og i nærområdet munder ud i følgende: Kort der viser fremtidige ÅDT mængder, trafikstrømme for fodgængere og cyklister ud fra turmål, trafikmængder og sammenhæng i eksisterende og kommende stisystemer. Princip for et vej- og stisystem for området omkring trafikterminalen, der kan håndtere de forskellige trafikarter. Vej- og stisystemet illustreres på kort og beskrives i tekst og det vises, hvordan de trafikale behov i området kan tilgodeses. Primære og sekundære forbindelseslinjer og trafikale krydsningspunkter. Indretning af steder for pause, ophold, venten. Strategi for rumlig og designmæssig sammenhæng mellem trafikterminalen og byen. Strategi for belægninger og øvrige materialer. Belysning, skiltning og inventar. Beplantning. 5.5 Design og skitseprojektering Design og skitseprojekt indeholder en sammentænkning af de trafikale behov, synergieffekter med øvrige funktioner til trafikterminalen og synligheden af trafikterminalen. Design og skitseprojekteringen bliver en iterativ proces hvor samspillet mellem trafik, funktion og synlighed sikrer de bedste betingelser for en effektiv terminal. Design og skitseprojektet indeholder følgende: Planteknik. Planteknik skal sikre at de juridiske bindinger og planmæssige forhold er kendte og det vurderes hvilke evt. bindinger der kan ændres. Planteknik indeholder: Fastlægge behov for revision af plangrundlag (kommuneplanrammer og lokalplan). Kortlægning af miljøforhold. Kortlægning af planlagte og vedtagne byggeprojekter i området. Kortlægning af ejer og kontraktforhold.

7 Kortlægning af bindinger (servitutter) i området. Terminalområdet. Silkeborg Trafikterminal skal servicere mere end 850 daglige afgange med bybusser og 244 afgange med regionalbusser. Busserne servicerer i alt påstigere og afstigere på deres ruter. De ca busafgange skal koordineres med togpassagerer som dagligt stiger på og af Silkeborg station. Hertil kommer en koordinering med bl.a. turistbusser. Dette tal kan på sigt forventes at blive større i takt med det bliver mere populært at benytte den kollektive trafik og i takt med at Silkeborg vokser. Ud fra køreplansoplysninger udføres en analyse af bussernes tilstedeværelse i en kommende Silkeborg Trafikterminal for at fastlægge behovet for busholdepladser ved perron og arealbehov. Ud fra tilstedeværelsesanalysen vurderes terminaltypen som enten en traditionel eller en kompaktterminal hvor det typisk er muligt at reducere arealforbruget betydeligt, ved at busser der ikke er i brug kører til et depot. Hermed nedbringes gangafstande ved skift mellem busser og mellem busser og tog, så arealer frigøres til andre formål. Arealforbruget kan yderligere nedbringes ved at etablere en intelligent terminal, hvor bussernes bevægelser i terminalen styres af et IT-system. En egentlig intelligent terminal forudsætter, at der i umiddelbar nærhed af terminalen er et egnet depotareal. En intelligent terminal giver særlige udfordringer for blinde, svagtseende og forståelseshandicappede passagerer, som er mest trygge ved faste placeringer af de enkelte buslinjers stoppesteder. Dette tages der højde for i en skitseprojektering i form af funktionskrav til udstyr (ITS), ledelinjer på belægning og talemoduler. Der udføres en analyse af de øvrige trafikarters færdsel på en kommende trafikterminal, dels ved hjælp af allerede foreliggende trafiktællinger og fremskrivning af trafik, dels ved gennemførelse af supplerende tællinger og parkeringsregistreringer. Arealbehov. Der udarbejdes en liste over de forskellige funktioners arealbehov som omhandler: Antal p-pladser og placering fordelt på kys&kør, korttids- og langtidsparkering men også til pladsens øvrige funktioner og butikker. Størrelse og placering af taxaholdeplads. Størrelse og placering af cykelparkering, inkl. tilkørselsveje og forslag til servicetilbud til cyklisterne (serviceværksted, udlejning af pendlercykler, bycykler, opladning af elcykler o.s.v.). Samlet opgørelse af behov for stand- og depotpladser til busser inkl. køreveje ud og ind på pladsen og inde på pladsen samt funktionalitet for de enkelte pladser (fri, bundet eller telematikstyret til- og frakørsel). Informationsniveau vha. ITS. Resultat Arealbehovene munder ud i et skitseforslag til indretning af terminalen med: Dimensionering af alle kørearealer. Placering og omfang af stoppested- og depotområder. Bil- og cykelparkering. Taxaholdeplads. Beskrivelse af alle buslinjers køreveje. Redegørelse for terminalens funktion med dokumentation i form af tilstedeværelsesanalyse koblet med de foreslåede standpladser. Redegørelse for hvordan terminalen er fremtidssikret til f.eks. øget drift eller ændrede bustyper. Redegørelse for hvordan ITS-løsninger tænkes anvendt for at få terminalen til at fungere, herunder hvordan information til svage passagerer foregår.

8 Der udarbejdes et prisoverslag for de trafikrelaterede omkostninger ved projektets gennemførelse. Volumenstudier for nybyggeri For at sikre en helstøbt arkitektonisk sammenhæng mellem trafikterminalen og de øvrige bygninger i området, er det af vital betydning, at der er en tydelig korrespondance mellem terminalens bygningsarkitektur (nyt såvel som eksisterende) og de øvrige bygninger i området. Hermed kan der designes et byrum af høj kvalitet, der signalerer en høj prioritering af den kollektive trafik. På baggrund af trafikanalysens konklusioner, foreliggende planer for nybyggeri, og muligheder for nye tiltag, udarbejdes et studie af byggevolumener i forhold til følgende emner: Byggefelter og omfang af byggeri til de forskellige funktioner i terminalen. Bebyggelseshøjder og materialer. Resultat Dette arbejde udformes som en serie af diagrammer og rumlige illustrationer i form af fotomontager, og følges af en beskrivelse af hvordan byrummets lodrette og vandrette flader kan sikres et sammenhængende udtryk. Hensigten illustreres gennem eksempler og referencer for tilsvarende trafikale byrum. Arkitektoniske virkemidler og muligheder et idekatalog Et væsentligt formål med idekataloget er at illustrere både innovative og nytænkende løsninger af fremtidens rejse og bevægelsesformer, og give eksempler på hvordan infrastrukturelle elementer kan integreres i byens billede. Idekataloget kan fungere som inspirationskilde til hvordan f.eks. digitale informationer og nyheder kan bidrage til vores opfattelse af hvad byens liv kan være, ligesom forskellige interaktive oplevelser kan være med til at understøtte oplevelsen af urban aktivitet og anderledes oplevelser i byens rum. Trafikterminalen er forskellig fra byens andre pladser. Trafikterminalen er i højere grad orienteret mod bevægelse, information og forbindelser, og det er i den ånd pladsens fremtid skal udformes. Dette vil fremgå i udformning af såvel helheden som fx inventar, belysning, informationsstandere, cykelparkering og skiltning. Disse elementer kan bearbejdes på en måde, hvor de ikke blot er løsrevne inventardele som placeres i rummet, men kan gives karaktergivende designmæssig substans som understøtter helheden, eventuelt i samspil med forskellige former for integreret kunst. Idekataloget udformes som tekst og reference-fotos, og kan eventuelt suppleres med forslag til en studietur. Resultat Der foreligger et detaljeret skitseprojekt for den trafikale indretning af Silkeborg Trafikterminal med forslag til bygningens volumen i forhold til de omgivende bygninger. Skitseprojektet ledsages desuden med volumenstudier for nyt byggeri og et idekatalog til områdets inventar.

9 6 Passagertal før projektets gennemførelse Antallet af passagerer før projektets gennemførelse er: Antal ture Påstigninger Afstigninger Sum Bybusterminal Bybusser der kører til station/rutebilstation Rutebilstation Tog SUM 1154* Antal, ture pr døgn, påstigninger og afstigninger for busser er talt i 2009 og tog er talt i *Summen af Antal ture er excl. turene fra bybusterminalen til stationen. Disse er ikke separate ture men er en del af en tur. Dagligt berøres ca passagerer direkte af projektet. Det drejer sig om passagerer fra stationen, rutebilstationen og bybusser der kører forbi togstationen. 7 Succeskriterier for passagertilvæksten efter projektets gennemførelse Det forventes at flytningen af bybusterminalen til en kommende Silkeborg Trafikterminal vil kunne give 20 % flere passagerer senest 5 år efter projektets gennemførelse målt som både påstigere og afstigere fra bus og tog. De 20 % måles i forhold til de ca passagerer der dagligt er på- eller afstigere ved stationsområdet. Det betyder at der dagligt kommer ca. 800 flere passagerer. Dette forudsætter, at der gennemføres en målrettet og massiv informations- og kampagneindsats, når Silkeborg Trafikterminal etableres. 8 Øvrige succeskriterier for projektet Projektet er et forprojekt. 9 Projektorganisering Der nedsættes en projektarbejdsgruppe med repræsentanter fra interessenterne, Silkeborg Kommune, Midttrafik, RegionMidt, Arriva og evt. BaneDanmark. Arbejdsgruppen refererer til repræsentanternes ledere. Silkeborg Kommune er projektleder og er ansvarlig for projektets fremdrift, kvalitet, økonomi og udførelse. Til projektarbejdsgruppen nedsættes en følgegruppe med repræsentanter fra brugerne som fx pendlerorganisationer, Dansk Cyklistforbund, handicaporganisationer, chaufførrepræsentanter og taxa. Opgaven udføres i et samarbejde mellem Silkeborg Kommune og Rambøll Danmark samt evt. underrådgivere.

10 10 Tidsplan Ved forventeligt tilsagn om medfinansiering til projektet kan forprojektet udføres på 4-6 måneder. Delopgave Måned 1 Måned 2 Måned 3 Måned 4 Måned 5 Måned 6 Politikformulering By- og trafikanalyse i helikopterperspektiv By- og trafikanalyse ved trafikterminalen og i nærområdet Designfase og skitseprojektering Tids- og aktivitetsplan for forprojekt til Silkeborg Trafikterminal. I tids- og aktivitetsplanen er der indlagt tid til at følgegruppen har tid til at sætte sig ind i materialet og give input. Efter gennemførelsen af forprojektet skal der gennemføres følgende faser: Evt. udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg. Detailprojektering af Silkeborg Trafikterminal. Detailprojektering af flytning af eksisterende bybusterminal til superstop. Udarbejdelse af udbudsmateriale og licitation. Gennemførelse af anlægsprojekt. Information og kampagner. 11 Rapportering af projektet Der gennemføres to afrapporteringer i projektforløbet incl. den endelige afrapportering. Ca. midt i projektforløbet udarbejdes en afrapportering, der omhandler projektets status i forhold til udarbejdet materiale og forløb med projektgruppen og følgegruppen. 12 Projektets finansiering Projektet budget er på i alt kr. ekskl. moms og der søges om 50 % finansiering svarende til kr. Budgettet er baseret på beregninger af omkostninger af de enkelte projektydelser og er kontrolleret med erfaringspriser for lignede projekter. Projektet forventes primært udført af rådgiver.

Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station

Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station Resumé Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Aalborg trafikterminal består af både Aalborg Busterminal for regionalbusser og bybusser samt

Læs mere

Sammenhæng i Silkeborg

Sammenhæng i Silkeborg Sammenhæng i Silkeborg Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse 2. Resumé...3 3. Baggrund...3 4. Formål...4 5. Projektets indhold...5 Samkørsel af realtidsinformation mellem busser og tog... 6 Forbedring af services

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 7. runde

Fremkommelighedspuljen 7. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 7. runde 25. november 2013 3 Tilsagnsnotat Der er i 7. runde udmøntet for 93,1 mio. kr. til 23 projekter. Dermed Fremkommelighedspuljen udmøntet i 2013. Følgende projekter

Læs mere

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen 1. Projekttitel Projektets titel er: Busfremkommelighed på Centerringen i Randers. 2. Resumé Projektet omfatter ombygning af den trafikalt overbelastede rundkørsel

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X.

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X. MCH TimeWorld En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning Debatoplæg Debat: X. november - X. november 2013 Tillæg nr. 12 til Kommuneplan 2013-2024 Indkaldelse af idéer

Læs mere

Det overordnede mål er at fredeliggøre

Det overordnede mål er at fredeliggøre KOLDING KOMMUNE BYMIDTEN SKAL FREDELIGGØRES TRAFIKALT Det overordnede mål er at fredeliggøre bymidten i trafikal henseende og højne sikkerheden for de»bløde«trafikanter samt forbedre de handicappedes forhold.

Læs mere

VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 VARDE KOMMUNE VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende forhold

Læs mere

Skabelon for projektbeskrivelse

Skabelon for projektbeskrivelse Skabelon for projektbeskrivelse Projekttitel Forbedring af tilgængelighed på Servicebusstoppestederne 831 og 832 i Frederiksberg Kommune Resumé Forbedring af tilgængeligheden på 15-20 stoppesteder udvalgt

Læs mere

Banegårdspladsen i Herning Ansøgning udarbejdet af Herning Kommune, Midttrafik og DSB.

Banegårdspladsen i Herning Ansøgning udarbejdet af Herning Kommune, Midttrafik og DSB. Banegårdspladsen i Herning Ansøgning udarbejdet af Herning Kommune, Midttrafik og DSB. Ansøgning til program, for udarbejdelse af helhedsplan, for det samlede terminalområde. Herning Kommune - Maj 2009

Læs mere

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016 Teknik & Miljø Trafik og Veje Dato: 08-03-2016 Referat Sagsnr.: 16/14054 Sagsbehandler: vpjho Mødedato: Tirsdag den 8. marts 2016 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 15:30 Mødested: Viborg Rådhus, M1.13 Mødeleder:

Læs mere

1. Baggrund. Bilag 1. Bynet 2019 - arbejdsprogram

1. Baggrund. Bilag 1. Bynet 2019 - arbejdsprogram Bilag 1 Sagsnummer Sagsbehandler SHA Direkte +45 36 13 17 75 Fax - SHA@moviatrafik.dk Bynet 2019 - arbejdsprogram Frederiksberg Kommune,, Københavns Kommune og Trafikselskabet Movia gennemfører i samarbejde

Læs mere

Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag.

Læs mere

Bredt politisk ønske om udvikling af den kollektive trafik

Bredt politisk ønske om udvikling af den kollektive trafik VEJFORUM BIDRAG 2014 Fremtidens bustrafik vinder indpas i vejreglerne Nye vejregelhåndbøger beskriver, hvordan man skaber højklasset kollektiv trafik og terminaler 24. oktober 2014 Forfattere: Mogens Møller,

Læs mere

FAKTAARK. Faktaark Fremkommelighedspuljen

FAKTAARK. Faktaark Fremkommelighedspuljen FAKTAARK Dato J. nr. Faktaark Fremkommelighedspuljen Formålet med Fremkommelighedspuljen er at støtte projekter, der øger bussernes fremkommelighed i trafikken. Det kan fx være etablering af busbaner,

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Cykelparkering ved Esbjerg Banegård og i Esbjerg

Læs mere

København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag.

Læs mere

Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag. I

Læs mere

Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund

Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund Debatoplæg Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund LEGO parkeringshus Indkaldelse af forslag og idéer Oktober 2014 1 LEGO Koncernen har søgt Billund Kommune om tilladelse til at bygge et nyt parkeringshus

Læs mere

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk Vejledning For kommuner 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER 1 midttrafik.dk STOPPESTEDER I MIDTTRAFIK Stoppesteder i Midttrafik Vejledning for kommuner 1. udgave, november 2012 2 indhold Indledning 4

Læs mere

BRT OG HØJKLASSET BUSTRAFIK

BRT OG HØJKLASSET BUSTRAFIK BRT OG HØJKLASSET BUSTRAFIK TØF Kollektiv Trafik Konference 3. Seminarrunde - Seminar S Mogens Møller mm@viatrafik.dk OPLÆGSHOLDER OG ORDSTYRER Trafikplanlægger i 20 år Medstifter af VIA TRAFIK siden 2000

Læs mere

Djursland Vækst gennem oplevelser

Djursland Vækst gennem oplevelser Djursland Vækst gennem oplevelser 18569086 Projektet er et led i Vækstforums Handlingsplan 2015 Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland. Vækstforum har prioriteret tre forretningsområder - herunder Stærke

Læs mere

Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X

Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Resumé Nordjyllands Trafikselskab (NT) satser markant på X bus nettet, med nye ruter og flere afgange. X busserne

Læs mere

BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY

BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY Af Jørgen Bunde Århus Kommune BAGGRUND ÅRHUS RUTEBILSTATION: EN OPLANDSSTATION Århus Rutebilstation fungerer idag som en central endestation for Århus Amts Rutebiler

Læs mere

[Forbedret SMS billetsystem]

[Forbedret SMS billetsystem] Ansøgning til passagerpuljen [Forbedret SMS billetsystem] RESUMÉ FynBus ønsker gennem dette projekt at forbedre SMS billetsystemet for derigennem at øge brugervenligheden. Jeg bruger altid mobiltelefonen

Læs mere

Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik

Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik 10.-11. maj 2012 Trafikbestillerkonferencen Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik Dorthe Nøhr Pedersen, adm. dir., Movia Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik Pendlernettet Statslige investeringer

Læs mere

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park Trafik og Plan, Trafikafvikling

Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park Trafik og Plan, Trafikafvikling Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park Trafik og Plan, Trafikafvikling Tlf.: 33 66 35 90, Fax: 33 66 71 31, E-mail: helar@btf.kk.dk NOTAT DATO : 8. oktober 2004 TIL : Vejdirektoratet

Læs mere

Sammenhængende terminalområde i Hjørring

Sammenhængende terminalområde i Hjørring En grøn transportpolitik Sammenhængende terminalområde i Hjørring Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Hjørring Kommune søger om støtte under En grøn transportpolitik til gennemførelse af et forprojekt

Læs mere

Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2009- April 2009

Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2009- April 2009 Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 29- April 29 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Tabeller Passagertal, produktion og produktivitet i kommunen på en typisk hverdag.

Læs mere

BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED

BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED Hedensted Kommune ønsker at forbedre forholdene for de lette trafikanter, og derved få flere til at cykle. Dette skal ske ved at etablere en sti mellem

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk Uddrag af kommuneplan 2009-2020 Genereret på www.silkeborgkommune.dk Byfortætning og byomdannelse Mål Silkeborg Kommune vil: Skabe mulighed for yderligere byggeri i bymidten gennem fortætning og byomdannelse.

Læs mere

Notat. Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Hillerødgade

Notat. Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Hillerødgade Notat Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Hillerødgade Hillerødgade er i Kommuneplanen klassificeret som overordnet trafikvej og fortsætter i begge ender af vejen ind i Københavns Kommune.

Læs mere

[Incitamenskontrakter]

[Incitamenskontrakter] Ansøgning til passager-puljen [Incitamenskontrakter] RESUMÉ FynBus ønsker at iværksætte et 2-årigt projekt om indgåelse af incitamentskontrakter for bybuskørsel i Odense samt i Svendborg. Hvis projektet

Læs mere

Regulering af Storå i Holstebro.

Regulering af Storå i Holstebro. Regulering af Storå i Holstebro. Beskrivelse af projektets indvirkning på Storå - 2008. Principmodel af projektet omkring Storå, set fra Storebro mod Sønderbro. Denne projektbeskrivelse er udarbejdet med

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Mrk. Fremkommelighedspuljen By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks

Læs mere

Puljen til busfremkommelighed. Samlet ansøgningsmateriale

Puljen til busfremkommelighed. Samlet ansøgningsmateriale Puljen til busfremkommelighed Samlet ansøgningsmateriale 29. oktober 2014 3 Pulje til busfremkommelighed Indhold Puljen til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 4 Formål 5 Økonomisk ramme

Læs mere

Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane

Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane Aarhus, den 8. august 2013 Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane Baggrund og forudsætninger I lov om Aarhus Letbane (L77) hedder det i 14,

Læs mere

Mål for borgerservice, it og digitalisering, indkøb, kommunikation og erhverv 2016-2017

Mål for borgerservice, it og digitalisering, indkøb, kommunikation og erhverv 2016-2017 Mål for borgerservice, it og digitalisering, indkøb, kommunikation og erhverv 2016-2017 BORGERSERVICE Politisk pejlemærke: Kvalitet og effektivitet i borgerservice Kommunens borgere skal i stigende grad

Læs mere

Ændring af forslag til Lokalplan 223 - Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej til erhvervs- og offentlige formål 454030

Ændring af forslag til Lokalplan 223 - Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej til erhvervs- og offentlige formål 454030 Pkt.nr. 21 Ændring af forslag Lokalplan 223 Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej erhvervs og offentlige formål 454030 Indsling: Teknisk Forvaltning indsler Teknik og Miljøudvalget at anbefale

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE. Kommuneplanlægning

PROJEKTBESKRIVELSE. Kommuneplanlægning Kommuneplanlægning Vordingborg kommune er centralt placeret i Øresundsregionen og den ny Femernregion som vigtig transportkorridor mellem Skandinavien og Europa via Gedser og den kommende faste forbindelse

Læs mere

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Frederikshavn Trafikterminal

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Frederikshavn Trafikterminal Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Frederikshavn Trafikterminal 1. Projekttitel Ny trafikterminal i Frederikshavn 2. Resumé Frederikshavn station og busterminal ligger adskilt fra hinanden med

Læs mere

Bilag 9. Henvendelser i den supplerende høring og forvaltningens bemærkninger

Bilag 9. Henvendelser i den supplerende høring og forvaltningens bemærkninger KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 9. Henvendelser i den supplerende høring og forvaltningens bemærkninger På baggrund af høringssvar

Læs mere

Miljø- og teknikudvalget

Miljø- og teknikudvalget Blad nr. 349 Miljø- og teknikudvalget afholder møde på rådhuset mandag den kl. 16.15 med følgende dagsorden Ikke tilstede : Sag nr. Emne Blad nr. 163 Bregnerødvej 122, fodgængerkrydsning 350. /. 164 Indberetning

Læs mere

[Takstnedsættelse] Forsøg med takstnedsættelse for erhvervspendlere

[Takstnedsættelse] Forsøg med takstnedsættelse for erhvervspendlere Ansøgning til passager-puljen [Takstnedsættelse] Forsøg med takstnedsættelse for erhvervspendlere RESUMÉ FynBus ønsker at afprøve mulighederne for at øge antallet af erhvervspendlere bosiddende i og omkring

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi 2016 2020 Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi Forord Nordfyns Kommune har gennem mange år prioriteret indsatsen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nye Vejanlæg Aalborg Syd, VVM/MV. Aalborg Kommune. - Krydsudformning Hobrovej ved Dallvej og Nibevej.

Indholdsfortegnelse. Nye Vejanlæg Aalborg Syd, VVM/MV. Aalborg Kommune. - Krydsudformning Hobrovej ved Dallvej og Nibevej. Aalborg Kommune Nye Vejanlæg Aalborg Syd, VVM/MV - Krydsudformning Hobrovej ved Dallvej og Nibevej Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77

Læs mere

Handicappolitik Silkeborg Kommune

Handicappolitik Silkeborg Kommune Handicappolitik Silkeborg Kommune Indhold: Forord...3 Handicapbegrebet...4 Mission...4 Vision...5 Menneskesyn...5 Samfundssyn...6 Værdigrundlag...6 Kompensationsprincippet...6 Solidaritetsprincippet...7

Læs mere

BILLUNDS TRAFIK OG VEJE INFRASTRUKTURPLAN 2014-2019 SPØRGSMÅL OG SVAR

BILLUNDS TRAFIK OG VEJE INFRASTRUKTURPLAN 2014-2019 SPØRGSMÅL OG SVAR Til Projektgruppen for Billunds Trafik og Veje - Infrastrukturplan 2014-2019 Dokumenttype Spørgsmål og svar Dato August 2014 BILLUNDS TRAFIK OG VEJE INFRASTRUKTURPLAN 2014-2019 SPØRGSMÅL OG SVAR 2014-2019

Læs mere

Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens

Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens Høringsvar vedr. ansøgning om byggetilladelse til etablering af 38m høj rørmast på fodboldbanen ved Hareskovhallen,

Læs mere

Cykelstiplan 2015. Indledning

Cykelstiplan 2015. Indledning Cykelstiplan 2015 En del af trafikplan 2015 Indledning Kommunale mål På landsplan er der i følge Transportvaneundersøgelsen 1992-2013 tendens til et generelt fald i cykelandelen af alle ture. I modsætning

Læs mere

Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang. Linda Christensen, LCH@Transport.DTU.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.DTU.

Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang. Linda Christensen, LCH@Transport.DTU.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.DTU. Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang Linda Christensen, LCH@Transport.D.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.D.dk Andelen, der går og cykler afhængig af rejselængden Rejselængden er

Læs mere

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune August 2011 Indledning Tillæggets formål Billund Kommune er blevet opmærksom på, at der er et behov for at justere rammerne for særligt pladskrævende varegrupper

Læs mere

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013 Natur og Udvikling Kanalstrategi Hvert år håndterer Halsnæs Kommune rigtig mange henvendelser til og fra borgere

Læs mere

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 5. runde

Fremkommelighedspuljen 5. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 5. runde 26. april 2011 3 Tilsagnsnotat Indhold F2011-5-01, Rudersdal Kommune Ombygning af Holte Stationsforplads 5 F2011-5-2, Slagelse Kommune Strategi for busfremkommelighed

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Baggrund for Kollektiv Trafikplan Århus

Baggrund for Kollektiv Trafikplan Århus Baggrund for Ønsker mere attraktiv og konkurrencedygtig kollektiv trafik som et trafikpolitisk redskab Ønsker at tiltrække flere passagerer Ønsker en mere ressource-effektiv bybustrafik Ønsker bedre koordination

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om:

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Læsevejledning Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: at sende ansøgningen til Forsyningssekretariatet

Læs mere

Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard

Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard Havnens betydning for Aarhus I kraft af sin beliggenhed har Aarhus udviklet sig i samklang med erhverv relateret til søfart og handel. Aarhus Havn har været porten,

Læs mere

JOBPROFIL. Skoleleder Østskolen Faxe Kommune

JOBPROFIL. Skoleleder Østskolen Faxe Kommune JOBPROFIL Skoleleder Østskolen Faxe Kommune 1. Indledning Faxe Kommune ønsker at ansætte en skoleleder på Østskolen. Stillingen ønskes besat per 1. August 2014. Dette notat er udarbejdet af Genitor ApS

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Program Kl. 18.30 Kl. 19.00 Kl. 19.10 Kl. 19.30 Åben café med fagfolk Velkomst og introduktion v. Nils Borring, borgmester Oplæg

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Notat Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Projektbeskrivelse for forprojekt på Flintholm Station. Ansøgning til fremkommelighedspuljen. Projekttitel Bynet 2018 - "forprojekt til forbedring

Læs mere

Nem hverdag. Stærkt fællesskab.

Nem hverdag. Stærkt fællesskab. FREMTIDENS fremtidens FORSTAD forstad Nem hverdag. Stærkt fællesskab. Velkommen til en ny form for forstad, hvor hverdagslivet er nemt og fællesskabet stærkt. NærHeden er en helt ny bydel med boliger,

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Frederikssundsvej. Indlæg på borgermøde 2010.02.24 Arrangeret af Brønshøj-Husum Lokaludvalg

Frederikssundsvej. Indlæg på borgermøde 2010.02.24 Arrangeret af Brønshøj-Husum Lokaludvalg Indlæg på borgermøde 2010.02.24 Arrangeret af Brønshøj-Husum Lokaludvalg Frederikssundsvej Jan Aagaard - Håbets Allé - Brønshøj Rådgivende ingeniør (speciale i vejbygning) Formålet med ombygningen i 1998

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik, der har til formål

Læs mere

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik Dato: 15. juni 2016 qweqwe Trafikstruktur i Halsnæs Kommune Kollektiv trafik Den nuværende kollektive trafik i Halsnæs Kommune består dels af Lokalbanen Hundested Frederiksværk Hillerød (Frederiksværkbanen),

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

Vision for Nyt Universitetssygehus Aalborg

Vision for Nyt Universitetssygehus Aalborg Vision for Nyt Universitetssygehus Aalborg Vision for Nyt Universitetssygehus Aalborg I Region Nordjyllands mission indgår det som et centralt element, at det nordjyske sundhedsvæsen drives og udvikles,

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse)

Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse) Punkt 5. Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse) 2015-013222 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport Kvalitetsrapporter Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter 40 a. Kommunalbestyrelsen udarbejder en kvalitetsrapport hvert andet år. Kvalitetsrapporten skal beskrive skolevæsenets og de enkelte

Læs mere

Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar.

Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Anlæg 27-07-2015 Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar. Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt Indre By Lokaludvalg

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Projektansøgning til fremkommelighedspuljen - Universitetskorridorens etape 1. 1. Projekttitel Etablering af Universitetskorridorens etape 1

Projektansøgning til fremkommelighedspuljen - Universitetskorridorens etape 1. 1. Projekttitel Etablering af Universitetskorridorens etape 1 Projektansøgning til fremkommelighedspuljen - Universitetskorridorens etape 1. 1. Projekttitel Etablering af Universitetskorridorens etape 1 2. Resumé Korridoren mellem Aalborg Midtby og Universitetsområdet

Læs mere

Superstop og Terminal - en show case i Nykøbing Mors

Superstop og Terminal - en show case i Nykøbing Mors Superstop og Terminal en show case i Nykøbing Mors ansøgning til passagerpuljen resumé NT har udarbejdet et koncept for stoppesteder på Xbusruterne. Konceptet ønskes anvendt i hele NT s dækningsområde.

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-18

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-18 VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-18 2 Baggrund 3 Sammen om værdighed 4 Livskvalitet 6 Selvbestemmelse 7 Kvalitet, kommunikation, tværfaglighed og sammenhæng i plejen 9 Mad, måltider og ernæring 10 En værdig død

Læs mere

Ny håndbog & eksempelsamling om trafikterminaler

Ny håndbog & eksempelsamling om trafikterminaler Ny håndbog & eksempelsamling om trafikterminaler hvordan man skaber højklasset kollektiv trafik og terminaler fra Vejregelgruppen Kollektiv trafik på veje Mogens Møller mm@viatrafik.dk Ingeniør og partner

Læs mere

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert.

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert. Den lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t indenfor tættere bebygget område 80 km/t udenfor tættere bebygget område 80 km/t motortrafikvej 130 km/t motorvej Bilens maksimum mål: (alle mål er med

Læs mere

Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012.

Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012. Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012. Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen er beliggende i Tranbjerg syd for Århus. Skolerne har ca. 1.150 elever fordelt på 0.-10. klassetrin. SFO og klub er

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING. Bilag A til ansøgning til Fremkommelighedspuljen. 25.

Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING. Bilag A til ansøgning til Fremkommelighedspuljen. 25. P r o j e k t b e s k r i v e l s e Finderupvej 9 Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING Telefon 99 74 24 24 E-post teknisk@rksk.dk Dato 26. februar 2010 Sagsnummer

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere