IT Sikkerhed. Digital Mobning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IT Sikkerhed. Digital Mobning."

Transkript

1 IT Sikkerhed. Nu i dag hvor vores computer næsten er tilkoplet hinanden 24/7 er det vigtigt at kunne beskytte sin compuder / server mod spyware, virus, spam og skam. Til det er vi gået i gang med at arbejde i projekt der heder it sikkerhed. Hvis vi laver nogen og ligger det ud på nettet skal vi være sikker på at det ikke bliver hacket eller stjålet, derfor er det vigtigt at vide hvilke programmer man skal bruge for at kunne beskytte sig bedst. Nogen af det der vil være godt ville være at lave sine koder i php og have noget dataomming til at lave et sikkert login til at kunne arbejde med ens hjemme side. Men det er altid en god ide at tage en backup af sin side. Grunden til der er nogen der prøver at hacke eller spame er fordi de måske kan tjenepenge på siden ved at lave domenet om til reklame ved spam og pop ups. Det kan også got være at nogen bare gør det for sjov for at teste sige selv. En sjov faktor er at dem der har være hacker blive typisk ansat af store firmaer til at udvikler software. Grunden til det er at eks hackere ved hvilke hulder der vil være systemet derved ved hvordan man kan lukke det huld. Jeg har dette forløb valgt at arbejde med internet mobning: Digital Mobning. Digital mobning er lidt anderledes end normal mobning. Digital mobning kan nemlig forgå meget anonymt og uden nogen rigtig kan se at det forgår. Digital mobning er et stort emne da det kan forkomne alle steder hvor man kan kommunikere digitalt. Hvad er det der gør det så farligt? Man kan aldrig rigtig slippe væk, da kommunikationen kan forkommen også selv om man er offline. Det kan være svært at vide om afsenderens (mobbers) beskeder måske bare er en joke. Det kan forekomme anonymt og derfor kan svært at spore sig frem til hvem det er. De digitale midler: Teknologi Normal brug Mobnings metode Mobil Lavet til at kommunikere 24/7 med personer, og muliggøre at man altid har kontakt til en person Online chats Social netværk Lavet til t kunne møde nymennesker og dele fælles viden og data. Holde kontakten med venner og dele fælles interesser. Samt blokke om hvad man gør rundt og laver. Lavet til at sende beskeder og information ud til folk. Ala fungere som en digital postkasse Man sender sms med stødene tekst og prøver at ramme offeret ved at chikanere og irretere. Være anonym og irritere sit offer ved at sende ubehagelige sms'er Være dårlig kritisk til alt man gør og laver samt latterliggøre ens interesser og fællesskab. Der bliver sendt ubehagelige beskeder. Samt links og billeder der kan være ubehagelige

2 Her ses en model der viser hvordan mobningen forgår og hvordan offerets reaktion vil være bagefter mobbers metode: Som det kan ses kan offeret også gå tilbage mod mobbern og gøre gengel. Det kan også være at offeret finder et andet offer og derved sender bolden videre for at undgå presset eller komme ud med irritationen. Offeret kan også bare ignorere det og være ligeglad. Offeret kan også blive physik nedlagt. Der kan være mange grunde til at mobberen begynder på at mobbe det kan være følgende: Gruppepræs Vedligeholde popularitet Undvigelse af selv at blive mobbet Kompensere for nogen andet ( Troll) Sociale problemer Usikkerhed Misundelse kun for sjov Mobningen sker typisk via. Web 2.0 da brugere her nemmer kan kommunikere med hinanden. Det er typisk en målgruppe mellem år der bliver hårds ramt da denne aldersgruppe er nye til at bruge den internette til at kommunikere med. Altså nye internet brugere har forstå ikke hvordan man skal takle problemet. I Denne rapport vil der arbejdes med de sociale mediere ses på hvordan man kan løse problemet på sådanne sider. Derfor skal der ses på 2 sider: Facebook og Arto og se hvad de gør for at beskytte sig imod mobning på sittet. Der skal også laves en skitse af hvordan man kan gøre sin side mere sikker. Der kan også arbejdes med en med hvordan man kan gøre nye Web 2.0 brugere opmærksom på hvordan de kan beskytte sig mod mobning. Hvad siger lovgivningen? At det er ulovligt at krænke andre med vores ytringer At det er ulovligt at bruge andres billeder og film uden deres tilladelse At det er ulovligt at videregive andres personlige oplysninger uden deres tilladelse fx billeder og film af andre men også andres seksualitet, religion eller etniske baggrund.

3 Undersøgelse af sociale mediers metode til at undgå mobning: Hvis der forgår mobning på ens side vil man typisk få et dårlig ryg og kommunitet blandt folk. Som side vil det være bedst at holde folks post på sådan et niveau at man kan holde ud at se på hvad folk skriver. Man ser også typisk hvordan mobning vil komme ud i medierne og den vej skabe dårlig ry om siden selv om man ikke har noget med indholdet af siden at gøre. Så hvordan gør sider som Arto og Facebook det muligt. Arto: Arto er en side der lavet til at kommunikere til andre ved at blokke, liggebilleder ud og skrive i andres gæstebøger. Siden var populær i og havde ca online dagligt i dag har siden ca online dagligt. Siden havde fået meget kritik i medieren fordi der forgik meget mobning på siden, og det tog også noget tid for siden at få implementeret et administratorsystem der kunne stoppe mobningen på siden. Det er også nemt at danne en anonym bruger på siden, det er dog en bruger med falsk identitet. Det er muligt at anmelder brugen for falske identitet på siden, knappen for anmeldelse er dog rimelig godt gemt hvilket ikke er særligt godt for nye brugere. Her ses det hvordan man anmelder på siden:

4

5

6 Som det kan ses skal der gøres en masse ting for at få adgang til at kunne anmelde en person, der er også 3 advarsler for at kunne komme i gang med at skrive det utilpassede stof, hvilket vil måske have en indflydelse af at personen der vil komme i tvivl om at det er det rigtig at gør og derved ikke gør noget ved problemet. Den bedste metode vil klart være at gør det enkelt for brugen så det kan gå stærk og det ikke danner fortvivlelse. Facebook: Facebook var lavet i 2004 og var globat i Det var oprindeligt lavet til et enkelt college til at de kunne holde kontakten. Men man fandt hurtig ud af sidens popularitet og man begyndte at globalisere den. Siden er lavet til at dele personlige informationer og give kontakt om hvad man laver. Man kan blokke, kommenter, chatte og danne fællesskaber. Siden har været omtalt i medierne omkring det med at kunne danne grupper mod en politiker eller popstjerne. Der er folk der er blevet straffet for at komme med trusler eller ligne. På facebook kan man skjule sig helt ved så man kan bestemme hvem der skal have lov til at se indholdet på ens side. Men denne funktion er lidt gemt og derfor svær at rette i. På siden er det også svært at gøre sig anonym da man skal være venner med andre for at kunne se deres indhold. Facebooks chat skal man også være venner med vedkommende for at bruge.

7 Her ses det hvordan en anmeldelse forgår: Meget simpelt om nemt at arbejde med, her efter vil administrationen tage action og vurdere hvad der skal gøres, advarsel, blokere eller anmelde til politiet.

8 Til egen udvikling af produkt: Efter at have undersøgt hvad man kan gøre for at stoppe mobning på nettet, har jeg valgt at mig nogle vigtige punkter mit produkt skulle kunne løse: 1. At en administrator kan få besked fra andre brugere når der er en der bryder reglerne på siden og have funktioner der gør det muligt at ip-banne og advare brugere. 2. Det skal være nemt for brugeren at kontakte administratoren. 3. Siden skal have en funktion der gør det muligt for en bruger at blokkere utilpassede indhold eller en ubehagelig bruger. 4. Siden skal ikke have nogen mulighed for at man kan være en anonym bruger. Siden skal være et typisklignene forum hvor man skal logge ind og have en bruger. I dette forløb vil jeg ikke tænke så meget over det visuelle men mere om de funktioner siden vil have. Siden skal overordnet have Login, derfor skal der bruges dataromming til at gemme andres logins og profiler. Der skal bruges HTML til baggundskodning og der skal bruges PHP til at gøre det muligt at give information til sitet. Her er et billede af den overordnede løsning til problemet: Som det kan ses skal administratoren finde frem til hvem mobberen er og finde ud af hvad hvilken metode han har brugt og derefter bedømme straffen for det. Administratoren skal have sin egen special login der gør det muligt for ham at se en liste over de anmeldelser der er blevet sendt ind. Listen skal Derefter indholde evt. Mobberns brugernavn og hvad han er blevet anmeldt for.

9 Her er en skitse af hvordan brugerne ville kunne anmelde en mobber. Og her ses det hvordan administratoren får besked: Og hvordan han har mulighed for at tage handling og stoppe mobberen.

10 Grunden til at jeg har valg at lige det ind med at brugeren selv kan bande er fordi der i mange tilfælde kan være det nemmeste at bruge til at stoppe mobberen. Det ikke altid at der skal bruges en admin det er lige så meget brugen selv der skal have muligheden for at bestemme indholdet. Dette er taget fra både facebook og arto. Jeg har taget ideen med at gør det simpelt for brugen at anmelde fra facebook. Da det andet vil gør brugere i tvil om at det er det rigtige at gøre. Simpelt og nemt Meningen er at der skal være nogen der arbejder som administrator på siden. De skal kende lovgivningen og reglerne på siden tage alt stødene indhold alvorligt. For at øge sikkerheden mere kan man sige at alderen på siden skal være minimum 15 år, dette vil sikre at mobberen kan blive dømt hvis vedkommende kommer med livstrusler til en anden person. Programmer der skal bruges: Kodning af HTML til de basale ting på siden. CSS Til at kode ting der bliver lagt op på siden. Dataroming Til at gemme indhold på siden til login og indhold der er blevet postet. Også til admin screen. Javascript til login og dataromming (Flash) til evt at lave overgangen med textboxe mere flydene oh dynamiske at arbejde med. Kilder:

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

IT sikkerhed Whitelist

IT sikkerhed Whitelist IT sikkerhed Whitelist IT sikkerhed Whitelist Skrevet af: Anchelika V. Skjødt og Lasse B. Troelsen Kom/IT A Klasse 3.5 Side 1 af 7. Spam facts Spam er et af de største problemer med internettet på nuværende

Læs mere

Web 2.0. Af Frederik Adamsen. Definitionen af Web 2.0... 2 Problemstilling og løsning... 2 Udvikling af produkt... 3 Tankegang... 4 Konklusion...

Web 2.0. Af Frederik Adamsen. Definitionen af Web 2.0... 2 Problemstilling og løsning... 2 Udvikling af produkt... 3 Tankegang... 4 Konklusion... Web 2.0 Af Frederik Adamsen Indholdsfortegnelse Definitionen af Web 2.0... 2 Problemstilling og løsning... 2 Udvikling af produkt... 3 Tankegang... 4 Konklusion... 6 Frederik Adamsen Kom/IT Web 2.0 Side

Læs mere

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau Roskilde Tekniske Gymnasium Eksamensprojekt Programmering C niveau Andreas Sode 09-05-2014 Indhold Eksamensprojekt Programmering C niveau... 2 Forord... 2 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Krav til

Læs mere

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk Projektet er støttet af TRYG FONDEN Layout & illustration: venomyum.com Oline har fået en computer,

Læs mere

Indhold. Cebrail Erdogan 3.5

Indhold. Cebrail Erdogan 3.5 Indhold Indledning... 2 Popularitet... 3 Kommunikation... 3 Hvilken felt vil jeg arbejde med?... 5 Bollemodel... 5 Formålet og præmis... 5 Indhold... 5 Målgruppe... 5 Afsender... 6 Mediet... 6 Kommunikationsmiljø...

Læs mere

Alternativ markedsføring

Alternativ markedsføring Alternativ markedsføring Kom/IT Projekt HTX Roskilde Joachim K. Bodholdt 05-05-2009 Indholdsfortegnelse Alternativ markedsføring online.... 3 Projekt beskrivelse:... 3 Case: Projekt 'Mørk & Juhl'... 4

Læs mere

Bliv en på nettet! dig. Kom smart og sikkert på internettet. Til. og dine forældre!

Bliv en på nettet! dig. Kom smart og sikkert på internettet. Til. og dine forældre! Bliv en h@j på nettet! Til dig og dine forældre! Kom smart og sikkert på internettet Hvad er en søgemaskine? 10 Hvad er en portal? 16 Hvad gør jeg, hvis jeg oplever noget ubehageligt på nettet? 18 Hvordan

Læs mere

Interaktiv 3d i Flash

Interaktiv 3d i Flash 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INTRODUKTION 4 3 PROBLEMFORMULERING 4 4 PROBLEMAFGRÆNSNING 5 5 METODE OG STRUKTUR 5 5.1 Metode 6 5.2 Struktur 6 6 UDVIKLINGS IDE. 7 6.1 Bruger anvendelighed

Læs mere

It-sikkerhed Kommunikation&IT

It-sikkerhed Kommunikation&IT It-sikkerhed Kommunikation&IT Dette projekt handler om IT-sikkerhed. Gruppen har derfor valgt at have om Facebook, hvor vi vil hjælpe folk med at færdes rigtigt på nettet. Dette vil gøre ved hjælp af at

Læs mere

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering EMU-gsk/webetik Medierådet for Børn og Unge Efter en kort introduktion til webetik, præsenteres eleverne for en skrabet argumentationsmodel,

Læs mere

Freeware for PC security

Freeware for PC security Freeware for PC security Indledning: For en privat person kan det være svært at finde ud af, hvad der er godt for at kunne beskytte sin computer. Denne rapport vil prøve at dække nogle af de programmer,

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

guide SEPTEMBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus sider facebook Beskyt dit privatliv Gå UNDERCOVER

guide SEPTEMBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus sider facebook Beskyt dit privatliv Gå UNDERCOVER guide SEPTEMBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus 24 sider facebook Sådan bliver du en ørn på UNDGÅ VIRUS og SPAM Bliv læst af flere Gå UNDERCOVER Beskyt dit privatliv Flemming Face bookørn Halvdelen

Læs mere

Cykelhandler projekt KOM / IT

Cykelhandler projekt KOM / IT 2015 Cykelhandler projekt KOM / IT Indhold Indledning... 2 Tidsplan... 2 Fase 1 - Problemanalyse... 3 Informations problem... 3 Markedsundersøgelse... 3 Analyse af deres eksisterende medieprodukter...

Læs mere

FSB Skolevangen I og II: Guide. Til. Netværket

FSB Skolevangen I og II: Guide. Til. Netværket FSB Skolevangen I og II: Guide Til Netværket Indholdsfortegnelse Forord...3 Velkommen...3 Tilgang til administrations siden (mail konti og sikkerhed)...4 Mail generelt...5 Brug af administrations siden

Læs mere

BØRNEINDBLIK 7/14 UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV

BØRNEINDBLIK 7/14 UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK 7/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 7/2014 1. ÅRGANG 8. OKTOBER 2014 ANALYSE: 14-ÅRIGES BEHOV FOR VIDEN OM MEDIER UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV Næsten en tredjedel af alle unge

Læs mere

SPYWARE. Gruppe 18 Bilal, Mirza og Nicolai Vejleder : Niels Christian Juul

SPYWARE. Gruppe 18 Bilal, Mirza og Nicolai Vejleder : Niels Christian Juul SPYWARE Gruppe 18 Bilal, Mirza og Nicolai Vejleder : Niels Christian Juul 1 Indholdsfortegnelse Indledning Problemformulering Teknologiens betydning for hverdagen World Wide Web og internet Hvordan fungere

Læs mere

Skal vi chatte? sådan kommer du i gang

Skal vi chatte? sådan kommer du i gang Skal vi chatte? sådan kommer du i gang Indhold Skal vi chatte?...5 Den gode historie...6 Hvordan kommer jeg på nettet?...8 Sådan bladrer du på nettet...10 Hvordan finder jeg rundt?...13 Tips til søgning

Læs mere

Dit barns sociale liv på net og mobil. Hvad er din rolle som forælder?

Dit barns sociale liv på net og mobil. Hvad er din rolle som forælder? Dit barns sociale liv på net og mobil Hvad er din rolle som forælder? 1 Indhold Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

Multimediedesigner, UCN, Sofiendalsvej 60, 9000 Aalborg Afsluttende projekt MMD 2014

Multimediedesigner, UCN, Sofiendalsvej 60, 9000 Aalborg Afsluttende projekt MMD 2014 Uddannelse: Projekt: Semester: Klasse: Vejledere: Synopsis: Multimediedesigner, UCN, Sofiendalsvej 60, 9000 Aalborg Afsluttende projekt MMD 2014 4. Semester 2014 4MMDA Lisbeth Mathiesen Det afsluttede

Læs mere

DIGITAL DIALOG I SKOLEN

DIGITAL DIALOG I SKOLEN DIGITAL DIALOG I SKOLEN Værktøjer og inspiration til arbejdet med jeres skoles digitale trivsel Til forældre, elever, ansatte og ledelse Indhold 2 3 FORORD FRA ARBEJDSGRUPPEN 4 FAKTA OM BØRNS LIV PÅ NETTET

Læs mere

Website projekt 2, 2. semester. Indentitet, mad og livsstil

Website projekt 2, 2. semester. Indentitet, mad og livsstil Lasse M. Bruun Overgaard www.lbodesign.dk Mark Halding www.markhalding.dk Peter Konrad www.peterkonrad.dk Jonathan Abel www.abel.mynosmedia.dk Mark Rein www.andersrein.dk Website projekt 2, 2. semester.

Læs mere

15. oktober. Maskine Udlejning. Jacob Weng, Jeppe Boese og Mads Anthony. Udlejningsvirksomhed. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4

15. oktober. Maskine Udlejning. Jacob Weng, Jeppe Boese og Mads Anthony. Udlejningsvirksomhed. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4 Maskine Udlejning 15. oktober 2010 Jacob Weng, Jeppe Boese og Mads Anthony Roskilde Tekniske Gymnasium Udlejningsvirksomhed 3.4 Indholdsfortegnelse Problemformulering:... 2 Planlægning:... 2 Analyse af

Læs mere

lærervejledning mobiler mod mobning Varighed: 7 lektioner Klassetrin: 6. - 10. klasse mobiler mod mobning er et samarbejde mellem:

lærervejledning mobiler mod mobning Varighed: 7 lektioner Klassetrin: 6. - 10. klasse mobiler mod mobning er et samarbejde mellem: lærervejledning mobiler mod mobning Varighed: 7 lektioner Klassetrin: 6. - 10. klasse Forfattere: Helena Sofía í Byrgi & Kristian Lund mobiler mod mobning er et samarbejde mellem: - og skoler landet over

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

Indhold Formål:... 3 De 6 faser:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 3 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion...

Indhold Formål:... 3 De 6 faser:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 3 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion... Indhold Formål:... 3 De 6 faser:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 3 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion... 4 Fase 5: Test... 5 Fase 6: Offentliggørelse... 5 Kanyle-modellen:...

Læs mere

FARTBEGRÆNSNING & TRAFIKSIKKERHED

FARTBEGRÆNSNING & TRAFIKSIKKERHED 27-1-2012 KOMMUNIKATION & SAMFUND FARTBEGRÆNSNING & TRAFIKSIKKERHED Roskilde Tekniske Skole, HTX Søren Witek & Christoffer Thor Paulsen Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Problemformulering... 3 Danskernes

Læs mere

Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER

Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER 1 Rapport af: Rikke Frank Jørgensen, Gry Hasselbalch og Verner Leth, 2013 Fokusgruppeinterviews

Læs mere