Rigshospitalet MÆND FØDSELSDEPRESSIONER. - en guide til arbejdet med mænd med psykiske vanskeligheder under graviditet, fødsel og spædbarnstid

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rigshospitalet MÆND FØDSELSDEPRESSIONER. - en guide til arbejdet med mænd med psykiske vanskeligheder under graviditet, fødsel og spædbarnstid"

Transkript

1 Rigshospitalet MÆND & FØDSELSDEPRESSIONER - en guide til arbejdet med mænd med psykiske vanskeligheder under graviditet, fødsel og spædbarnstid

2 Indhold 3 Mænd kan få fødselsdepressioner 4 Hvor stort er problemet? 5 Lars: Oplevelsen af en fødselsdepression 6 Klassiske symptomer på fødselsdepression 7 Symptomer der er hyppigst hos mænd 8 Moderne fædre Manden som patient 10 Behandling 11 Forebyggelse 12 Mænds sundhed - Men s Health Fædre og fødselsdepression - en guide til arbejdet med mænd med psykiske vanskeligheder i overgangen til forældreskabet Udarbejdet af Chefpsykolog, ph.d. Svend Aage Madsen & psykolog Tina Juhl som led i forskningsprogrammet Men s Psychological Transition to Fatherhood finansieret af EU-kommissionen under Community Framework Strategy on Gender Equality Udgivet af Psykologisk og Psykosocial Forskningsenhed, Rigshospitalet, København. Tlf: Se: og ISBN: Design: ad-man.dk With support from the European Community - Programme relating to the Community Framework Strategy on Gender Equality ( ). The information contained in this publication (or in other materials) does not necessarily reflect the position or opinion of the European Commission.

3 Mænd kan få fødselsdepressioner Omkring mænd i Danmark får årligt en fødselsdepression! Ser du dem - får de behandling? Mænds depressioner kan have andre former end kvinders 3 Forældres fødselsdepression er en belastning for barnet og parforholdet Fødselsdepression kan behandles Denne folder beskriver den nyeste viden om fædres psykologiske reaktioner på forældreskabet. Den giver vigtige råd og informationer til alle, der er i kontakt med familierne under graviditet, fødsel og spædbarnstid: Praktiserende læger, jordemødre, fødselslæger, barselssygeplejersker og sundhedsplejersker.

4 Hvor stort er problemet? Først fra ca har forskningen for alvor beskæftiget sig med fædres psykiske reaktioner på forældreskab. Den første danske undersøgelse af omfanget blev lavet i på Rigshospitalet. Den peger på, at omkring 7% fædre får en fødselsdepression. I befolkningen generelt er udbredelse af depression hos 20-50årige mænd ca. 3,5 %. Det er afgørende at opspore alle mænd, som i en så betydningsfuld periode af deres eget og deres barns liv har en depression. 607 spørgeskemaer med 544 svar (90%) viser: 4 EPDS-skalaen (traditionelle depressionssymptomer) 27 (5,0 %) 1 Gotland-skalaen (mandlige depressionssymptomer) 18 (3,4 %) 2 Fødselsdepression (EPDS- og Gotland-skalaen) 34 (6,5 %) 3 Gyldige svar: 1 537, 2 524, (her tæller de fædre, der udviser depression ifølge begge skalaer kun én gang). EPDS-skalaen registrerer traditionelle symptomer på depression og er gennem mange år blevet brugt til at identificere fødselsdepression hos kvinder. Gotland-skalaen registerer de såkaldt mandlige depressionssymptomer. (Se også side 6-7) Den danske undersøgelses resultater svarer til, at der årligt er mænd, der får fødselsdepression blandt fædrene på fx Rigshospitalet. På Rigshospitalet er der ca fødsler årligt. Der er for tiden ca fødsler om året i Danmark. På landsplan peger tallene derfor på, at omkring fædre årligt får en fødselsdepression.

5 Den begivenhed, jeg i ni måneder havde set frem til med glæde havde nær kostet mig livet. Jeg troede jeg ville blive glad. Men i stedet blev det et chok, da det gik op for mig, hvilket ansvar, jeg havde påtaget mig. Sådan fortæller Lars, der er 26 år gammel. Han ser selv en række tidlige erfaringer i livet som betydningsfulde for problemerne: Som 14 dage gammelt spædbarn oplevede jeg, at min mor blev ramt af dyb sorg efter at have mistet sin far. Som resultat heraf fik hun en kraftig depression, og i en periode måtte hun overlade pasningen af mig til en privat dagplejer, som angiveligt lod mig ligge og skrige i meget lang tid uden opsyn. Senere i livet har Lars haft mange psykiske vanskeligheder. Lars: Oplevelsen af en fødselsdepression 5 Om udviklingen i sin fødselsdepression fortæller han: Fra at ligge lammet af angst i eget hjem få dage efter mit barns fødsel og efter bogstaveligt talt at have grædt næsten uafbrudt de første 14 dage, begyndte behandlingen at virke. Ny medicin og intens terapi og psykologbehandling var det, der skulle til. Kun en hurtig og stor indsats fra specielt mine forældre og min kone gjorde, at jeg kom ud på den anden side. Med hjælp fra dem kom jeg ret hurtigt på rette hylde i behandlingssystemet. Sådan siger Lars, der i dag næsten 2 år efter er i stand til at tage vare på såvel sig selv som sin søn. Det er en udvikling som jeg aldrig havde troet mulig. Angsten lurer dog stadig, og jeg vil altid have i baghovedet, at jeg kan blive ramt af tilbagefald. Jeg skal leve med en svag psyke resten af mit liv. Om det kunne have været begrænset eller helt undgået med den rette hjælp på et meget tidligere tidspunkt, er spørgsmålet..., siger Lars.

6 Mænds fødselsdepressioner skal ses både ud fra de trad symptomer (dvs. som er hyppigst hos mænd). Derfor er at mandens problemer kan identificeres ud fra begge ty tomer til venstre og eksempler på mandlige symptomer Klassiske symptomer på fødselsdepression 6 EPDS (Edinburgh Postnatal Depression Scale): 10 spørgsmål der skal belyse, hvordan manden har haft det i løbet af den se A Jeg har været i stand til at le og se tingene fra den humoristiske side (0) Lige så meget som jeg altid har kunnet (1) Ikke helt så meget som tidligere (2) Afgjort ikke så meget som tidligere (3) Overhovedet ikke B Jeg har med glæde set frem til forskellige ting (0) Lige så meget som jeg tidligere har gjort (1) En del mindre end jeg tidligere har gjort (2) Afgjort mindre end jeg tidligere har gjort (3) Næsten ikke C Jeg har unødvendigt bebrejdet mig selv, hvis noget er gået galt (3) Ja, det meste af tiden (2) Ja, af og til (1) Nej, sjældent (0) Nej, aldrig E Jeg har været angst og panikslagen uden god grund (3) Ja, en hel del (2) Ja, nogle gange (1) Nej, ikke meget (0) Nej, overhovedet ikke F Jeg har haft svært ved at overskue min situation (3) Ja, det meste af tiden (2) Ja, nogle gange (1) Nej, det meste af tiden har jeg kunnet overskue min situation (0) Nej, jeg har kunnet overskue min situation lige så godt, som jeg plejer G Jeg har været så ulykkelig, at jeg har haft svært ved at sove (3) Ja, det meste af tiden (2) Ja, nogle gange (1) Nej, sjældent (0) Nej, aldrig D Jeg har været nervøs og bekymret uden god grund (0) Nej, overhovedet ikke (1) Meget sjældent (2) Ja, nogle gange (3) Ja, meget ofte H Jeg har været ked af det og ulykkelig (3) Ja, det meste af tiden (2) Ja, ret tit (1) Nej, sjældent (0) Nej, aldrig

7 itionelle symptomer på depression og særlige mandlige er meget der tyder på (bl.a. den danske undersøgelse), per symptomer. Her præsenteres de traditionelle symptil højre. Symptomer der er hyppigst hos mænd este uge. I Jeg har været så ulykkelig, at jeg har grædt (3) Ja, det meste af tiden (2) Ja, ret tit (1) Nej, kun ved enkelte lejligheder (0) Nej, aldrig J Tanken om at gøre skade på mig selv har strejfet mig (3) Ja, ganske ofte (2) Nogle gange (1) Meget sjældent (0) Aldrig Bl.a. fra Gotland-skalaen: Symptomer og tilstande manden har haft i løbet af de seneste uger. Vredesudbrud Aggressivitet Svag impulskontrol Irritabilitet Destruktiv tankegang Lav stresstærskel Rastløshed Misbrug Tilbagetrækning fra relationer - benægtes måske Besættelse af arbejde - arbejdsnarkomani Benægtelse af smerte Rigide krav om autonomi Afvisning af hjælp 7 Denne skala blev i 2000 valideret for mænd. Tallene i parentes foran svarene er de scores, som tildeles. Scoring: Kvinder: Samlet score over 12 tyder på fødselsdepression Mænd: Samlet score over 9 tyder på fødselsdepression. EPDS er et screeningsinstrument og ikke beregnet til diagnosticering af depression. Disse symptomer, som hyppigst ses hos mænd, er endnu ikke fuldt ud validerede og afprøvet med hensyn til normer. Derfor er der ikke brugbare scoringstal herfor. Hvornår kan manden få en fødselsdepression? Lidelsen kan opstå både ved første barns fødsel og ved fødsel af et barn senere. Fødselsdepression kan bryde ud både under graviditeten og efter barnets fødsel. Nogle mænd beder først om hjælp efter flere måneder, selv om symptomerne har stået på i lang tid. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at depressive reaktioner også lang tid efter en fødsel, kan være forbundet med det at blive forældre.

8 Moderne fædre Vore dages fædre (95%) deltager i deres børns fødsel. Det gør de, fordi de selv har lyst, og fordi deres partner ønsker det. De deltager i fødslen for at støtte deres koner og fordi de er fædre til barnet. Et flertal af mænd i dag deltager også aktivt i læge- og jordemoderkonsultationer, selvom undersøgelser har vist, at de ikke altid er direkte inviterede, at de ofte ikke bliver talt til af læge og jordemoder, og at der ofte ikke er noget, der handler om fædre. Vi ved, at fædres deltagelse i fødsler kan blive et godt grundlag for øget engagement og ansvarlighed, hvilket medfører mere tid til barnet og mere ligestilling i hjemmet. Med fædrene på banen ser vi imidlertid også de samme psykologiske problemstillinger, som ved moderskabet. 8 Manden som patient Det er vigtigt, hvordan den professionelle møder manden. Og hvordan man møder ham er bestemt af, hvordan man forstår ham. Tab af selvbestemmelse og handlemuligheder er ofte en trussel for mænd. I mødet med manden skal man sikre, at hans behov for selvstændighed og handling tilgodeses. Det er vigtigt at forstå, at det ikke nødvendigvis er for at skubbe følelser til side. Det er for at få tryghed! Man skal tænke på, at mænd ikke i så høj grad beder om at få hjælp, men har det bedst med at få råd og få stillet muligheder til rådighed. Når de kan vælge imellem forskellige råd, kan de handle.

9 Forældreskabet er for langt de fleste mænd og kvinder den største berigelse af livet. Om end alt ikke er lige let, så vil næsten ingen undvære at blive forældre. For nogle få bliver forældreskabet problemfyldt, de får fødselsdepression. Men det har vi hidtil kun opdaget hos mødrene. Derfor er det vigtigt at vi i vores faglige arbejde forholder os langt mere professionelt også til fædrene. Der er behov for at opdatere opfattelsen af fædrene i de professionelle tilbud igennem graviditet, fødsel og spædbarnstid på følgende områder: Vordende fædre og spædbarnsfædre kan også få problemer Også mandens problemer må opdages i tide, dvs. tidligt! Mandens problemer i denne periode skal ses i lyset af far-barn-relationen Fædrenes problemer sætter også spor i barnet og dets udvikling Faktisk vil mange fædre gerne have hjælp Det er vigtigt at se faderen i sin egen ret som forældre 9 Ofte har mænd det også bedst med ikke at søbe for meget rundt i elendigheden - at blive ved med at tale om problemer og bekymringer. Manden kan føle, at netop det bremser hans handlefrihed og opsluger hans selvstændighed. Fem forslag til kommunikation med manden Vær konkret - tingene skal ikke pakkes unødigt ind Stil konkrete spørgsmål, som kræver konkrete svar - måske kommer der så en snak ud af det Jo mindre du forventer af samtalen - jo mere vil manden som regel sige Udvis sympati - ikke medlidenhed, som fjerner følelsen af at have kontrol Han bestemmer selv - hjælp med at opstille og formidle muligheder

10 Behandling Hos en del mænd går symptomerne på fødselsdepression over af sig selv efter et stykke tid. Men hos mange vil der være behov for behandling. Fædre med fødselsdepression går ofte i lang tid, inden de får behandling. I den tid forværres deres symptomer ofte. Psykoterapi Samtalebehandling er et vigtigt redskab til at hjælpe manden med fødselsdepression. Hjælpen skal sigte på både at fjerne ubehagelige symptomer og støtte udviklingen af faderskabet og en god relation mellem faderen og barnet. 10 Det er vigtigt, at manden får behandling, fordi en fødselsdepression kan have alvorlige konsekvenser for barnet og hele familien: En fars fødselsdepression medfører ofte problemer i partnerskabet, som i værste fald kan føre til et brud mellem forældrene Manglende tilknytning til barnet kan være en følge af manglende energi, glæde og initiativ Fødselsdepressionen kan starte en ond cirkel i mandens oplevelse af sig selv som far, af barnet og af tilknytningen til det Mangelfuld kontakt til barnet i starten kan vanskeliggøre en tæt relation senere i livet En fars fødselsdepression kan have en negativ indflydelse på barnets emotionelle og intellektuelle udvikling De mænd, der venter meget længe med at søge hjælp, udtrykker ofte sorg over følelsen af at have spildt tiden i starten af deres faderskab. De er bevidste om, at de ikke har kunnet være tætte med deres barn, og at de har mistet glæden ved det tidlige samspil. En virksom samtalebehandling skal have et dobbeltfokus på: Relationen til mandens egne forældre og oplevelser i opvæksten Den aktuelle relation til barnet Et sådant dobbeltfokus synes at udvikle positive følelser for og indlevelse i spædbarnet, bedring i tilstanden og forsoning med konflikter i opvæksten. Men husk: Alle fædre og mænd er forskellige! Desværre er der p.t. ikke mange steder, hvor der findes tilbud om hjælp. Kun enkelte kommuner tilbyder psykologhjælp til mænd med fødselsdepression og på Rigshospitalet er der et tidsbegrænset tilbud om samtalebehandling. Desuden kan der henvises til en privatpraktiserende psykolog, som kan gøres opmærksom på mistanken om, at tilstanden er relateret til forældreskabet.

11 Forebyggelse Forebyggelse: Hvad kan fædre og deres partnere selv gøre? Fordi fødselsdepression (hos både mænd og kvinder) ofte har rødder i forældrenes egne opvæksterfaringer, er disse også centrale i forebyggelsen. Mænd (og kvinder), som skal være forældre, kan rådes til at reflektere over: Egne erfaringer med omsorg, forholdet til egne forældre, egen oplevelse af at være barn Deres forestående forældreskab og rollefordelingen Forestillinger om barnet og forholdet til det Parforholdet og det fælles forældreskab Den praktiske fordeling af opgaver og ansvar når barnet er der Gennem refleksioner og især samtaler med andre bliver man mere afklaret med egen fortid, forholdet til sine egne forældre og sit aktuelle liv. Når barnet først er født, savner mange forældre tid til at tale sammen, og lunten er kortere. Derfor er det en god ide at forberede sig så godt som muligt til de udfordringer, som forældreskabet byder på. Forebyggende muligheder i sundhedssystemet Helt overordnet er det vigtigt, at vi i sundhedsvæsnet ser fødsel og barsel som et familieanliggende. Derved bliver vi mere opmærksomme på faderens reaktioner og behov. Vigtige elementer heri er: Fædrene skal inviteres direkte til graviditetsundersøgelser, konsultationer etc. Faderen skal hjælpes i at kvalificere sig i forhold til sin nye rolle - både under graviditet, fødsel og barsel Der skal lægges vægt på forældrebarn-relationer i fødselsforberedelse og barselsstøtte Det er i sig selv vigtigt, at de professionelle omkring (de vordende) forældre er vidende om muligheden for fødselsdepression og sætter ord på mandens betydning. Et skærpet blik for symptomer og information til forældre om muligheden for fødselsdepression både hos mænd og kvinder kan medvirke til tidlig hjælp og dermed et kortere og mindre indgribende forløb. 11 Nogle vil helst gennemgå denne refleksionsproces alene, andre kan have glæde af at bruge deres partner, et familiemedlem, en god ven eller en psykolog.

12 Mænds sundhed - Men s Health Denne pjece er udformet på baggrund af EU-projektet Men s Psychological Transition to Fatherhood - Overcoming gender stereotypes concerning parenthood. Den er dermed også et led i at skabe ligestilling for mænd som fædre i sundhedsvæsenet. Pjecen udgives i forbindelse med Men s Health Week med fokus på mænds psykiske sundhed og psykiske problemer. Med dette specielle fokus vil initiativgruppen bag ugen markere, at mænds psykiske problemer er underbehandlede. Det kan ses bl.a. af, at dobbelt så mange mænd som kvinder begår selvmord. Men kun halvt så mange mænd som kvinder får diagnosen depression. Desuden er tre gange så mange mænd som kvinder misbrugere. Der er behov for opmærksomhed på de symptomer, der optræder hyppigere hos mænd. Ligesom der skal tages udgangspunkt i, at mænd har svært ved at henvende sig til lægen med psykiske problemer, også ved stress og kriser. Sundhedsvæsenet må åbne øjnene for mænds kommunikationsmåder, når det drejer sig om sygdom og sundhed. Denne pjece er et led i disse bestræbelser ved at sætte fokus på mænds fødselsdepressioner. Vil du vide mere om mænds sundhed og sygdomme, så klik ind på: Vil du vide mere om fædre og faderskab i europæisk perspektiv, så klik ind på: Vil du læse om mænd som fædre og mænd og psykisk sundhed, så se: FÆDRES TILKNYTNING TIL SPÆDBØRN af Svend Aage Madsen, Dennis Lind & Hanne Munck FÆDRE OG FØDSLER af Svend Aage Madsen, Hanne Munck & Marianne Tolstrup KEND DIN KROP, MAND af Kaare Christensen, Christian Graugaard, Hans Bonde, Jørn Wulff-Helge & Svend Aage Madsen

Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER. Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer?

Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER. Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer? Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer? KØNSFORSKELLE I PSYKISKE SYGDOMME Depression er en folkesygdom:

Læs mere

Screeningsmanual for projekt Tidlig opsporing af fødselsdepression hos vordende forældre

Screeningsmanual for projekt Tidlig opsporing af fødselsdepression hos vordende forældre Screeningsmanual for projekt Tidlig opsporing af fødselsdepression hos vordende forældre Det er op til den enkelte praksis at vælge hvilken procedure for udlevering af patientinformation og spørgeskemaer,

Læs mere

Svend Aage Madsen. De nye vejledninger- forståelse. De nye retningslinjer: Analyse. De nye vejledninger - forberedelse

Svend Aage Madsen. De nye vejledninger- forståelse. De nye retningslinjer: Analyse. De nye vejledninger - forberedelse De nye vejledninger- forståelse Veje og vildveje i udvikling af forældreskab v/ Svend Aage Madsen At få barn er en af de psykologisk, socialt og identitetsmæssigt mest omvæltende forhold, et menneske kommer

Læs mere

Veje og vildveje i mandens forældreskab

Veje og vildveje i mandens forældreskab Veje og vildveje i mandens forældreskab v/ Forskningens udvikling -1950erne: Moderskabet 1960erne-1970erne: Det spæde barns kompetence 1980erne: Samspilsmønstre/interaktion 1990erne: Relationer/indre repræsentationer

Læs mere

Mænd og deres biologiske og psykiske udvikling

Mænd og deres biologiske og psykiske udvikling Biologi eller fup? Mænd og deres biologiske og psykiske udvikling Svend Aage Madsen Det biologiske og psyken Det Psykologiske og det Biologiske Hjernens størrelse: ca. 23 milliarder nerveceller ca. 19

Læs mere

Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Distrikt Roskilde ksf@regionsjaelland.

Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Distrikt Roskilde ksf@regionsjaelland. Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Distrikt Roskilde ksf@regionsjaelland.dk FØDSELSDEPRESSION SYMPTOMER SYGDOM BEHANDLING UDBREDELSE AF

Læs mere

Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Roskilde

Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Roskilde Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Roskilde Karin.foerslev@gmail.com NORMALE/ALVORLIGE REAKTIONER: Tudetur: almindelig, normalpsykologisk

Læs mere

Spørgeskema Edinburgh og Gotland-skalaen. Sundhedstjenesten

Spørgeskema Edinburgh og Gotland-skalaen. Sundhedstjenesten Spørgeskema Edinburgh og Gotland-skalaen Sundhedstjenesten Edinburgh skemaet Du har født for nogle måneder siden. De følgende 10 spørgsmål skal belyse, hvordan du har haft det i løbet af de sidste 7 dage

Læs mere

Svend Aage Madsen Far for Livet konference Forældre sammen FORUM FOR MÆNDS SUNDHED FORUM FOR MÆNDS SUNDHED

Svend Aage Madsen Far for Livet konference Forældre sammen FORUM FOR MÆNDS SUNDHED FORUM FOR MÆNDS SUNDHED SVEND AAGE MADSEN 1 Svangre anbefalingerne Meget fokus på den psykologiske proces Familien Manden/faderen Tilknytning Fødselsdepression 2 1 Graviditetstiden En identitetsmæssig, socialt, psykologisk mv

Læs mere

EFTERFØDSELSREAKTIONER

EFTERFØDSELSREAKTIONER FOREBYGGELSE AF EFTERFØDSELSREAKTIONER GUIDELINES Af LISBETH VILLUMSEN Statistisk set løber mindst hver fjerde kvinde og hver syvende mand ind i reaktioner/depressioner i forbindelse med at få barn. Reaktionerne

Læs mere

Svend Aage Madsen MHW 2013

Svend Aage Madsen MHW 2013 MHW 2013 1 MHW 2013 2 MHW 2013 Men s Health Week handler om: Al sundhed og alle sygdomme kræft, ulykker, diabetes, hjerte, psykisk.. Livsstil og Sundhedsadfærd Forebyggelse og information Behandling Manden

Læs mere

Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden

Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden 1 FORÆLDRE SAMMEN En brugsbog til jer, der forbereder jer på at blive fædre og mødre. Den stiller jer nogle af de mange spørgsmål, som det kan være vigtigt at tænke over og snakke om på vej til at få barn

Læs mere

Støtte til manden i krise

Støtte til manden i krise Støtte til manden i krise Rigshospitalet 12000 Depression Et paradoks Selvmord 10000 8000 6000 4000 2000 0 Depression Mænd Kvinder Selvmord Alder og selvmord Og endnu et Depression Alkoholmisbrug Alkohol

Læs mere

Guide. Guide: Fædre får også fødselsdepressioner. Test dig selv. sider. Sådan opdager du en fødselsdepression

Guide. Guide: Fædre får også fødselsdepressioner. Test dig selv. sider. Sådan opdager du en fødselsdepression Foto: Iris Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide: Fædre får også fødselsdepressioner Sådan opdager du en fødselsdepression Test dig selv 16 sider Fødselsdepression INDHOLD

Læs mere

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk Til kvinden: kan jeg få det? Hvad er en efterfødselsreaktion? Hvordan føles det? Hvad kan du gøre? Hvordan føles det? Hvad kan jeg gøre? Vigtigt at huske på Tag imod hjælp. Bed om hjælp. www.libero.dk

Læs mere

Mænd og kvinder som pårørende

Mænd og kvinder som pårørende Mænd og kvinder som pårørende ÅRSDAG 2005 PÅRØRENDE EN RESSOURCE I DEN PALLIATIVE INDSATS? Lørdag den 19. November 2005 AUDITORIUM I, RIGSHOSPITALET Blegdamsvej 9, 2100 København Ø Samtalen med parret

Læs mere

Projekt Mental Sundhed Forældrestyrkende samtaler

Projekt Mental Sundhed Forældrestyrkende samtaler Projekt Mental Sundhed Forældrestyrkende samtaler - Et samtaleforløb med sundhedsplejersken Helle Andersen, Sundhedsplejerske, Elsebet Ulnits, Sundhedsplejerske, Helle Haslund, Sygeplejerske, MSA, PHD

Læs mere

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk.

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk. Artikel af Lisbeth Villumsen Privatpraktiserende sundhedsplejerske, Psykoterapeut MPF, ECP godkendt. Narrativ terapeut med internationalt diplom. Indehaver af Narrativ institut og Liv via dialog. Lisbeth

Læs mere

Opsporing og behandling af vordende fædre og spædbarnsfædre med fødselsdepressioner

Opsporing og behandling af vordende fædre og spædbarnsfædre med fødselsdepressioner Opsporing og af vordende fædre og spædbarnsfædre med fødselsdepressioner V/ Psykologistudiet 1973 i Århus Per Olav Tiller: Når far er borte 1 2002 Her beskrev vi, hvordan også mænd kan få fødselsdepression

Læs mere

UNGE MÆNDS TRIVSEL OG SUNDHED

UNGE MÆNDS TRIVSEL OG SUNDHED UNGE MÆNDS TRIVSEL OG SUNDHED En helt ny undersøgelse af 1000 unge mænd og kvinders syn på sygdomme, sundhed og brug af sundhedsvæsnet Forum for Mænds Sundhed 30. maj 2015 Undersøgelsens resultater resume:

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

Mænd har også psykiske problemer: Hvordan har du det

Mænd har også psykiske problemer: Hvordan har du det Mænd har også psykiske problemer: Hvordan har du det? DK 2013 Mænds mentale sundhed fordi: Mange mænd med psykiske problemer får ikke behandling for det Kun halvdelen af de mænd, der har depression, er

Læs mere

Er du opmærksom på dit helbred, unge mand?

Er du opmærksom på dit helbred, unge mand? Nyheder, Social & Sundhed, 11/06 2015, 20:27 Er du opmærksom på dit helbred, unge mand? Tre gange så mange unge mænd som kvinder har ikke været til lægen indenfor det seneste år. Det viser en ny undersøgelse

Læs mere

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2014

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2014 Koncern Plan, Udvikling og Kvalitet Enheden for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 61 07 Web www.regionh.dk Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen

Læs mere

TEMA 2013 FAKTAARK. Mænds mentale sundhed og problemer

TEMA 2013 FAKTAARK. Mænds mentale sundhed og problemer DK TEMA 2013 FAKTAARK Mænds mentale sundhed og problemer 2 HVORFOR TEMA OM MÆNDS MENTALE SUNDHED? Alt for mange mænd med psykiske problemer får ikke behandling for det og kun halvdelen af de mænd, der

Læs mere

Forebyggelse af efterfødselsreaktioner.

Forebyggelse af efterfødselsreaktioner. Forebyggelse af efterfødselsreaktioner. Statistisk set løber mindst hver fjerde kvinde og hver syvende mand ind i reaktioner/depressioner i forbindelse med at få barn. Reaktionerne er værre, end de selv

Læs mere

FAKTAARK. Tema 2015: Unge mænds trivsel og sundhed

FAKTAARK. Tema 2015: Unge mænds trivsel og sundhed 2015 FAKTAARK Tema 2015: Unge mænds trivsel og sundhed Hvorfor tema om unge mænds sundhed? Fordi unge mænd har en dødelighed der er over dobbelt så stor som unge kvinders. Hver gang der dør 100 kvinder

Læs mere

Er du klar på mænds sundhedsuge, MAND? TEMA: Manden som far og mænds sundhed

Er du klar på mænds sundhedsuge, MAND? TEMA: Manden som far og mænds sundhed Er du klar på mænds sundhedsuge, MAND? TEMA: Manden som far og mænds sundhed 2017 Hvorfor en sundhedsuge med fokus på manden som far og mænds sundhed? Fordi Det at blive far har stor betydning for mænds

Læs mere

Flere mænd på banen!

Flere mænd på banen! Flere mænd på banen! Program Hvem er Forum for Mænds Sundhed? Hvordan ser det ud med mænds sundhed? Hvordan får vi flere mænd til aktiviteter? Hvilken kommunikation er vigtig at føre? Mænds Sundhed Mie

Læs mere

Mænd og lungekræft. Svend Aage Madsen Rigshospitalet. Svend Aage Madsen. Forekomst og dødelighed. Dødelighed: Svend Aage Madsen

Mænd og lungekræft. Svend Aage Madsen Rigshospitalet. Svend Aage Madsen. Forekomst og dødelighed. Dødelighed: Svend Aage Madsen Rigshospitalet Forekomst og dødelighed Forekomst: M/K 1,18 Dødelighed: M/K 1,26 Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & svendaage@madsen.mail.dk 1 Lungekræft-uligheden Mænd i DK har 18 procent større

Læs mere

Kom Godt I Gang. Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide

Kom Godt I Gang. Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide Kom Godt I Gang Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide Præsentation Susanne Andersen jordemoder, Region Nordjylland Pia Møller sundhedsplejerske, Hjørring kommune Startet samarbejde i projektet

Læs mere

Fædre når fødselsdepression rammer mænd. At socialisere sig selv ung og ensom. Sociale følger af voldtægt

Fædre når fødselsdepression rammer mænd. At socialisere sig selv ung og ensom. Sociale følger af voldtægt Fædre når fødselsdepression rammer mænd At socialisere sig selv ung og ensom Sociale følger af voldtægt 62 2006 psykologisk set Årgang 23, nummer 62, juli 2006 ISSN: 0906-2483 ISBN: 87-7887-442-4 Redaktionen,

Læs mere

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010 Erfaringer er ikke det du oplever -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Temaeftermiddag Fødsler og Traumer 26.10. Arrangeret af Metropols Sundhedsfaglig Efter- og Videreuddannelser

Læs mere

Projektbeskrivelse. Støtte til vordende forældre og spædbarnsfamilier med psykiske problemer

Projektbeskrivelse. Støtte til vordende forældre og spædbarnsfamilier med psykiske problemer Projektbeskrivelse Støtte til vordende forældre og spædbarnsfamilier med psykiske problemer Deltagere: Samarbejde mellem Rigshospitalets Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådgivning og Obstetrisk

Læs mere

Hvorfor mænds sundhed og sygdomme?

Hvorfor mænds sundhed og sygdomme? Artikel fra 'Diætisten' juni 2010 Af Svend Aage Madsen ph.d., Chefpsykolog Rigshospitalet, formand for Selskab for Mænds Sundhed Hvorfor mænds sundhed og sygdomme? En masse paradokser og en lang række

Læs mere

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Fødselsreaktioner Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Hvad er en fødselsreaktion * Efter en fødsel gennemlever mange forældre både en psykisk og legemlig forandring. * Stiller store krav

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

Mænds depressive lidelser. Per Torpdahl

Mænds depressive lidelser. Per Torpdahl Mænds depressive lidelser Depression hos kvinder og mænd Kvinder 100.000 Mænd 50.000 Former og årsager Livslang depression Livsfase depression Følgende kan påvirkes af depression og kan være årsag til

Læs mere

Mænds sundhed i hverdag og politik

Mænds sundhed i hverdag og politik Mænds sundhed i hverdag og politik 2018 Wifi: 3f-gaestenet Password: Kampmann Program Åbning af Men s Health Week 2018 Sådan arbejder 3F i forhold til mænd og sundhed v/ Tina Christensen, næstformand 3F

Læs mere

Mænds uopdagede depressioner

Mænds uopdagede depressioner Mænds uopdagede depressioner Svend Aage Madsen Når man taler om mænd og sygdom.. Y+ = Et paradoks Forkølede mænd kaldes ynkelige Når manden bliver alvorligt syg, trækker han sig ofte fra andre, taler ikke

Læs mere

Mandens sind - fra barn til gammel

Mandens sind - fra barn til gammel Det biologiske og psyken Mandens sind - fra barn til gammel Svend Aage Madsen Hjernens størrelse: ca. 23 milliarder nerveceller ca. 19 milliarder nerveceller Hjernefolder Hjernens to halvdele Corpus callosum

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

19 Fødsels og forældreforberedelse

19 Fødsels og forældreforberedelse Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Kommunesamarbejde Journal nr.: 08/17804 Dato: 22. marts 2010 Udarbejdet af: Grethe Hylleberg E-mail: Grethe.Hylleberg@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631313

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Kvinnan då. En första utvärdering av kvinnans erfarenheter av mannens förändringsprocess. cand. psych. Ole Thofte cand. psych.

Kvinnan då. En första utvärdering av kvinnans erfarenheter av mannens förändringsprocess. cand. psych. Ole Thofte cand. psych. Kvinnan då En första utvärdering av kvinnans erfarenheter av mannens förändringsprocess cand. psych. Ole Thofte cand. psych. Peer Nielsen ATV-Roskilde brugerundersøgelse Gennemført sommeren 2005 www.atv-roskilde.dk

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere

Tidlig forebyggende indsats i Furesø Kommune. Konference Torsdag d. 26.11 2009

Tidlig forebyggende indsats i Furesø Kommune. Konference Torsdag d. 26.11 2009 Tidlig forebyggende indsats i Furesø Kommune Konference Torsdag d. 26.11 2009 26.11. 2009 PROGRAM Kl. 15.00 Velkomst ved Jette Deltorp, direktør Børn og Unge, Kirsten Storinggård, leder af Sundhedstjenesten

Læs mere

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013 Socialrådgiverdage Kolding november 2013 Program Ultrakort om TUBA Børnenes belastninger i alkoholramte familier Hvad har børnene/de unge brug for De unges belastninger og muligheder for at komme sig TUBA

Læs mere

Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner

Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner Indhold Forord....................................... s. 3 Forældrenes reaktion......................... s. 4 Hvordan skal man forberede sig?..............

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Undgår du også tandlægen?

Undgår du også tandlægen? STYRK munden Undgår du også tandlægen? HJÆLPER DIG! Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en folkelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk

Læs mere

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom Pårørende Livet tæt på psykisk sygdom Livet som pårørende Det er afgørende, hvordan du som pårørende støtter op om den syge og tager del i det svære forløb, det er, at komme ud af svær krise eller psykisk

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

TEMA Tværsektorielt samarbejde

TEMA Tværsektorielt samarbejde Ud med parallelsystemer og overlap. Ind med koordinering og fælles indsats LENE SKJELBO OG TINA GAARDEN GEERTSEN, HJØRRING KOMMUNE Tværsektorielt samarbejde Tegning: Niels Poulsen Nr. 01 februar 2018 årgang

Læs mere

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 Psykolog joma@rcfm.dk Holdninger i familiearbejdet Handicaps/funktionsbegrænsninger påvirker hele familien Familien ses som en dynamisk helhed samtidig med, at der

Læs mere

Fædre og sundhedsvæsenet

Fædre og sundhedsvæsenet Fædre og sundhedsvæsenet En undersøgelse ved Forum for Mænds Sundhed FÆDRE OG SUNDHEDSVÆSENET 1 Fædre og sundhedsvæsenet af Forum for Mænds Sundhed 2017 ISBN nr. 978-87-91945-21-2 Den foreliggende undersøgelse

Læs mere

Samlet ansøgning om driftsstøtte fra Sundheds- og forebyggelsesudvalget og fra Børn og ungeudvalget i Svendborg kommune fra Mødrerådgivningen m/k.

Samlet ansøgning om driftsstøtte fra Sundheds- og forebyggelsesudvalget og fra Børn og ungeudvalget i Svendborg kommune fra Mødrerådgivningen m/k. Samlet ansøgning om driftsstøtte fra Sundheds- og forebyggelsesudvalget og fra Børn og ungeudvalget i Svendborg kommune fra Mødrerådgivningen m/k. Der ansøges om et samlet beløb på kr. 1.041.400.- til

Læs mere

Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012. Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk

Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012. Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012 Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk 29-årig mand om depression For mig er depressionens farve ikke sort, men grå. Ligegyldighedens farve. Under

Læs mere

Værdighed den røde tråd i ældreplejen

Værdighed den røde tråd i ældreplejen Værdighed den røde tråd i ældreplejen Gerontologisk Selskabs Årsmøde 2015 Summemøde 2 min. Hvad er værdig ældrepleje for dig? Opsamling i plenum 1 Se nærmere til Hvad ser du søster her i min stue? En gammel,

Læs mere

Danske mænd taler ikke om depression

Danske mænd taler ikke om depression Forsidehenvisning: Danske mænd taler ikke om depression Depression er for mænd stadig et tabu. Eksperter peger på, at størstedelen af danske depressionsramte, der ikke får hjælp til at håndtere deres kriser,

Læs mere

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Hver morgen er der ca. 200.000 danskere, der går dagen i møde med en depression. Det påvirker

Læs mere

Sorg er ikke hvad sorg har været

Sorg er ikke hvad sorg har været Sorg er ikke hvad sorg har været Jorit Tellervo, projektleder - Videncenter for Rehabilitering og Palliation Nyborg Strand, september 2015 Videncenter for Rehabilitering og Palliation - et nationalt center

Læs mere

Den første psykose. Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse

Den første psykose. Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse Den første psykose Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse Oversigt Den første psykose og vejen til behandling Relationer og Psykose Hvordan påvirker psykosen familien? Hvad

Læs mere

Forum for Mænds Sundhed c/o Rigshospitalet, afsnit 9512, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk &

Forum for Mænds Sundhed c/o Rigshospitalet, afsnit 9512, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & svendaage@madsen.mail.dk 1 Unge mænds tidlige død Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & svendaage@madsen.mail.dk 2 Hvad dør de af? 15-24-årige Sygdomme 25%

Læs mere

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT Læs en børnepsykiaters vurdering af forskellige børn hvor vi umiddelbart tror, det er ADHD, men hvor der er noget andet på spil og læs hvad disse børn har brug for i en inklusion. Af Gitte Retbøll, læge

Læs mere

Hverdagsbekymringer.

Hverdagsbekymringer. Hverdagsbekymringer Hverdagsbekymringer For os kunne de måske se sådan ud: Bare min mand nu ikke bliver syg på ferien. Hvad gør vi så? Jeg er bekymret for mit barn. Bare han nu husker at tage sin medicin.

Læs mere

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital?

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital? Graviditet og fødsel 1/3 af alle kvinder føder i Hovedstaden - svarende til omkring 21.000 fødsler om året. Uanset hvor du føder i regionen, ønsker vi at give dig de samme tilbud under din graviditet,

Læs mere

depression Viden og gode råd

depression Viden og gode råd depression Viden og gode råd Hvad er depression? Depression er en langvarig og uforklarlig oplevelse af længerevarende tristhed, træthed, manglende selvværd og lyst til noget som helst. Depression er en

Læs mere

Velkommen. Mødegang /GP/DHH

Velkommen. Mødegang /GP/DHH Velkommen Mødegang 3 Dagens program Velkomst og siden sidst Forestillinger om barnet, tilknytning Efterfødselsreaktioner Pause kl. ca. 17.15 17.30 Opsamling på netværksdannelse Amning Tak for i dag Knytte

Læs mere

Livet med en kronisk sygdom. Psykolog, Phd Lone Knudsen Mail: Tlf nr

Livet med en kronisk sygdom. Psykolog, Phd Lone Knudsen Mail: Tlf nr Livet med en kronisk sygdom Psykolog, Phd Lone Knudsen Mail: lonkn@rcfm.dk Tlf nr. 2265 2494 Dagens format Opmærksomhedsøvelse Oplæg og samtale i mindre grupper Fortroligt rum Opmærksomhedsøvelse Navn

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

AT SIGE VERDEN RET FARVEL

AT SIGE VERDEN RET FARVEL AT SIGE VERDEN RET FARVEL PROGRAM: MIT MØDE MED EN ALS PATIENT DEN ONDE DØD DØDENS ALVOR DEN GODE DØD EN TILNÆRMELSE RITUAL VED LIVETS AFSLUTNING Døden - et menneskeligt vilkår Ophør af kroppens funktioner

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Afrapporteringsmøde 15. januar 2015 Vibeke Koushede Carina Sjöberg Brixval Solveig Forberg Axelsen Pernille Due

Afrapporteringsmøde 15. januar 2015 Vibeke Koushede Carina Sjöberg Brixval Solveig Forberg Axelsen Pernille Due Projekt Nyfødt Afrapporteringsmøde 15. januar 2015 Vibeke Koushede Carina Sjöberg Brixval Solveig Forberg Axelsen Pernille Due Centret er støttet af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse Agenda Evidens for

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

ROLLE AF MARIANNE HARTZ THOMAS OG DORTHE LA COUR

ROLLE AF MARIANNE HARTZ THOMAS OG DORTHE LA COUR ROLLE AF MARIANNE HARTZ THOMAS OG DORTHE LA COUR Det er først for nylig, at mænd er beg yndt at reflektere over deres køn. Drenge og mænd er historisk set ikke opdraget til at skulle tale om maskulinitet,

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Manden som patient SVEND AAGE MADSEN. Mænd er et problem i de fleste væsner. Vold Trusler Dårlig ledelse Spirituskørsel Finanskrisen Vanvidskørsel

Manden som patient SVEND AAGE MADSEN. Mænd er et problem i de fleste væsner. Vold Trusler Dårlig ledelse Spirituskørsel Finanskrisen Vanvidskørsel Mænd er et problem i de fleste væsner Krig Voldtægt Tyveri Terror Misbrug af børn Bandekriminalitet Vold Trusler Dårlig ledelse Spirituskørsel Finanskrisen Vanvidskørsel 1 Og hvad er så fordelen? Levetid

Læs mere

Da fædrene kom på banen. Hvad ved vi, pejlemærker og perspektiver

Da fædrene kom på banen. Hvad ved vi, pejlemærker og perspektiver Da fædrene kom på banen Hvad ved vi, pejlemærker og perspektiver Hvad ved vi Om faderskab og fædre At kvinder og mænd er forskellige men indtil videre har det været spredt og atomiseret med forskning i

Læs mere

Manden som spædbarnsfar - Veje og vildveje i mænds forældreskab

Manden som spædbarnsfar - Veje og vildveje i mænds forældreskab Manden som spædbarnsfar - Veje og vildveje i mænds forældreskab Fødselsdepression også hos fædre v/ Manden Hvordan er mænd? Kandidat til årets mand! Når man taler om mænd og sygdom.. Y+ = Y+ = Y+ = Et

Læs mere

Senfølger af opvæksten i en alkoholramt familie

Senfølger af opvæksten i en alkoholramt familie Senfølger af opvæksten i en alkoholramt familie Alex Kastrup Nielsen - 19. januar 2015 Om TUBA 1 Nyhenvendelser 2014 1833 Nyhenvendelser 32-14 år 2 % 166 14-17 år 11 % 676 18-25 år 45 % 343 26-30 år 23

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Mænd som syge, mænd som patienter

Mænd som syge, mænd som patienter Mænd som syge, mænd som patienter Rigshospitalet Patienttilfredshed Spørgeskemaundersøgelse med 6.807 patienter indlagt 2004 i H:S Gennemgående stor tilfredshed Men især er behov for forbedringer på områder

Læs mere

Fædres deltagelse i sundhedsplejerskebesøg

Fædres deltagelse i sundhedsplejerskebesøg Fædres deltagelse i sundhedsplejerskebesøg, PSYKOLOG, FORSKNINGSLEDER, PH.D. RIGSHOSPITALET 2017?? Statens vejledning fra 1998 "partner" "kvinden og familien"' "kvinden, barnet og den øvrige familie" "kvinden/forældrene"

Læs mere

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk www.livviadialog.

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk www.livviadialog. www.livviadialog.dk Liv via dialog. Hvad er en efterfødselsreaktion? Er man syg eller sund når man reagerer på overbelastning? Hvad sker der? Hvem kan hjælpe? Kan både kvinder og mænd få en efterfødselsreaktion?

Læs mere

Terapi med spædbørn? Børnepsykiatri. Artikel: 10773

Terapi med spædbørn? Børnepsykiatri. Artikel: 10773 Artikel: 10773 Børnepsykiatri Terapi med spædbørn? Af Gitte Retbøll Biografi Forfatter er speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri og arbejder i speciallægepraksis i Aarhus C, bl.a. med spædbarnsterapi

Læs mere

Depression. - en folkesygdom!! Soc.psyk. Center Nord, Ikast. Onsdag d. 10. februar 2016

Depression. - en folkesygdom!! Soc.psyk. Center Nord, Ikast. Onsdag d. 10. februar 2016 Depression - en folkesygdom!! Soc.psyk. Center Nord, Ikast Onsdag d. 10. februar 2016 Bjarne Yde Ledende sygeplejerske Regionspsykiatrien Midt, Silkeborg www.psykinfomidt.dk Henning Jensen skuespiller

Læs mere

Manden som far Mænds sundhed

Manden som far Mænds sundhed Manden som far Mænds sundhed 2017 #MHW17 Program Velkomst Sådan arbejder 3F i forhold til mænd og sundhed v/tina Christensen, 3F Hvorfor manden som far og mænds sundhed? v/svend Aage Madsen Præsentation

Læs mere

Måden du tænker på baner vejen for din personlige vækst

Måden du tænker på baner vejen for din personlige vækst SELVVÆRD & MENTAL MODSTANDSKRAFT Den 27. september, Jakobskirken, Roskilde Irene Oestrich, Psykolog., Ph.D., Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Måden du

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Mænds sundhed og Fællesskaber

Mænds sundhed og Fællesskaber Mænds sundhed og Fællesskaber 2016 Mænds sundhed og Fællesskaber Program til inspirationskonference MHW 2016 Forum for Mænds Sundhed Hvorfor mænd og fællesskaber? - v/ Svend Aage Madsen, Forum for Mænds

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Handleplan for sorg og krise i Markusskolens Børnehave

Handleplan for sorg og krise i Markusskolens Børnehave Handleplan for sorg og krise i Markusskolens Børnehave At være i sorg og at være i krise kan være forårsaget af mange ting: - Alvorlig fysisk og psykisk sygdom - Dødsfald - Skilsmisse - Omsorgssvigt -

Læs mere

Sundhedspolitik for mænd. - i kommuner, regioner og staten

Sundhedspolitik for mænd. - i kommuner, regioner og staten Sundhedspolitik for mænd - i kommuner, regioner og staten SUNDHEDSPOLITIK FOR MÆND - i kommuner, regioner og staten Hermed fremlægger vi Forum for Mænds Sundheds forslag til, hvordan der politisk kan bakkes

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere