Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. november 2005

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. november 2005"

Transkript

1 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. november 2005 i sag nr. A : Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri, Dansk Byggeri, Danske Malermestre, HTS Arbejdsgiverforeningen, Sammenslutningen af mindre Arbejdsgiverforeninger i Danmark og TEKNIQ Installatørernes Organisation (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Dansk Metal, Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark, Fagligt Fælles Forbund, Transport, Fagligt Fælles Forbund, Byggegruppen, Malerforbundet i Danmark, Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark og Dansk El-Forbund (advokat Leo Lybæk Hansen) Dommere: Jens Bollerup-Jensen, Børge Dahl (formand), Oluf Engell, Thorkild E. Jensen, Erik Kjærgaard, Jens Pors, Poul Sørensen (næstformand), Nicolai Westergaard og Niels Waage (retsformand). Sagen drejer sig om lovligheden af sympatikonfliktvarsler afgivet til støtte for arbejdstagersiden i hovedkonflikter med østeuropæiske virksomheder. Påstande Klager, Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri, Dansk Byggeri, Danske Malermestre, HTS Arbejdsgiverforeningen, Sammenslutningen af mindre Arbejdsgiverforeninger i Danmark og TEKNIQ Installatørernes Organisation, har nedlagt følgende påstande:

2 De indklagede skal anerkende, at de afgivne 1. og 2. sympatikonfliktvarsler til støtte for varslede hovedkonflikter over for Timber-House-Baltic SIA, Il Raivista og WIPOL er ulovlige. 2. De indklagede skal trække de afgivne 1. og 2. sympatikonfliktvarsler tilbage. 3. De indklagede forbund skal hver især betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat bod til Dansk Arbejdsgiverforening. Indklagede, Landsorganisationen i Danmark for Dansk Metal, Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark, Fagligt Fælles Forbund, Transport, Fagligt Fælles Forbund, Byggegruppen, Malerforbundet i Danmark, Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark og Dansk El- Forbund, har nedlagt påstand om frifindelse. Sagsfremstilling De indklagede forbund iværksatte henholdsvis den 31. juli, 4. august og 8. august 2005 hovedkonflikter over for tre udenlandske virksomheder, der udfører arbejde i Danmark: Timber-House-Baltic SIA, WIPOL og Il Raivista. De tre virksomheder er hjemmehørende i henholdsvis Letland, Polen og Litauen. Ved anbefalet brev af 9. august 2005 meddelte Dansk Metal Dansk Arbejdsgiverforening 1. sympatikonfliktvarsel, idet forbundet oplyste, at man agtede at forelægge sin kompetente forsamling forslag om at iværksætte sympatikonflikt for de af forbundets medlemmer, der var beskæftiget i virksomheder under Dansk Arbejdsgiverforenings medlemsorganisationer: Dansk Industri, Dansk Byggeri og TEKNIQ. I brevet anførtes endvidere følgende: Sympatikonflikten iværksættes til støtte for en af Forbundet Træ-Industri- Byg i Danmark lovligt varslet hovedkonflikt overfor: Timber-House-Baltic SIA Sympatikonflikten vil berøre nævnte virksomheds arbejdssteder i Danmark. Sympatikonflikten vil betyde, at medlemmerne af Dansk Metalarbejderforbund ikke må udføre noget arbejde, der hidrører fra eller er bestemt for ovennævnte virksomhed, eller arbejde på eller bestemt for byggeeller arbejdspladser, hvor ovennævnte virksomhed udfører arbejde.

3 - 3 - Ved anbefalet brev af 11. august 2005 protesterede Dansk Arbejdsgiverforening mod sympatikonfliktvarslet, idet man anførte, at sidste afsnit i konfliktvarslet er for vidtgående, jf. formuleringen eller arbejde på eller bestemt for bygge- eller arbejdspladser, hvor ovennævnte virksomhed udfører arbejde. Dansk Arbejdsgiverforening sendte samtidig et brev til Landsorganisationen i Danmark med kopi af protesten over for Dansk Metal. I brevet anførtes bl.a.: Vi mener, som det fremgår af skrivelsen til forbundet, ikke, at konfliktvarslet er lovligt, idet det er vor opfattelse, at formuleringen i sidste afsnit er for vidtgående. Vi skal anmode LO om at foranledige, at konfliktvarslet trækkes tilbage. Den 22. august 2005 afholdtes der fællesmøde i sagen. Parterne enedes imidlertid om at suspendere fællesmødet for på et senere fællesmøde at kunne behandle yderligere en række sager. Efterfølgende modtog Dansk Arbejdsgiverforening således 1. sympatikonfliktvarsler til støtte for varslede og iværksatte hovedkonflikter over for de ovennævnte virksomheder WIPOL og Il Raivista. Disse 1. sympatikonfliktvarsler indeholdt samme formulering som Dansk Metals 1. sympatikonfliktvarsel af 9. august Den 5. september 2005 afholdtes nyt fællesmøde. Af fællesmødereferatet fremgår bl.a.: Fra arbejdsgiverside protesterede man mod konfliktvarslets lovlighed, idet man fandt, at formuleringen eller arbejde på eller bestemt for byggeeller arbejdspladser, hvor ovennævnte virksomhed udfører arbejde eller lignende formulering er for vidtgående. Fra arbejdstagerside fastholdt man, at konfliktvarslerne var lovlige. Fra arbejdsgiverside opfordrede man arbejdstagersiden til at stille afsendelse af 2. varsler i bero indtil der foreligger en retlig afgørelse, og man forbeholdt sig at gøre organisationsansvar gældende, såfremt sympatikonflikterne iværksættes. Fra arbejdsgiverside forbeholdt man sig at indbringe sagen for Arbejdsretten som hastesag. Den 8. september 2005 sendte Landsorganisationen i Danmark 21 anbefalede breve til Dansk Arbejdsgiverforening indeholdende 2. sympatikonfliktvarsler til støtte for de varslede

4 - 4 - og iværksatte hovedkonflikter over for de tre udenlandske virksomheder. De sympatikonfliktvarsler indeholdt alle bl.a. følgende: Hovedkonflikten er iværksat. Under henvisning hertil skal vi meddele, at de kompetente forsamlinger i såvel forbundet som Landsorganisationen har besluttet at iværksætte sympatikonflikten således, at intet medlem af forbundet beskæftiget hos medlemmer af Dansk Industri Dansk Byggeri TEKNIQ fra og med lørdag den 17. september 2005 ved normal arbejdstids begyndelse må udføre noget arbejde, der hidrører fra eller er bestemt for ovennævnte virksomhed, eller arbejde på eller bestemt for bygge- eller arbejdspladser, hvor ovennævnte virksomhed udfører arbejde. Dansk Arbejdsgiverforening protesterede bl.a. ved brev af 9. september 2005 også imod disse 2. konfliktvarsler. Det er oplyst, at LO-forbund tidligere uden indsigelse fra arbejdsgiversiden har formuleret sympatikonfliktvarsler i tilsvarende sager, således at de omfattede arbejde, der hidrører fra eller er bestemt for [den hovedkonfliktramte] virksomhed. LO s hovedbestyrelse besluttede imidlertid i begyndelsen af juli 2005 i stedet at anvende den formulering, der er omtvistet i nærværende sag, i forbindelse med en beslutning om at intensivere arbejdet med at sikre overenskomstdækning af udenlandske virksomheder. Det er videre oplyst, at Dansk Arbejdsgiverforening fra 5. juli 2005 har modtaget i alt 210 anbefalede breve med den nu omtvistede formulering, før man første gang protesterede mod formuleringen den 11. august Den 14. september 2005 indbragte Dansk Arbejdsgiverforening sagen for Arbejdsretten. Efterfølgende har virksomheden WIPOL indmeldt sig i Dansk Byggeri med virkning fra den 4. august 2005, hvorfor Landsorganisationen i Danmark den 6. oktober 2005 tilbagekaldte sit sympatikonfliktvarsel vedrørende denne virksomhed.

5 - 5 - Parternes argumentation Klager har til støtte for sine påstande anført, at de afgivne konfliktvarsler er så ubestemt og uklart formuleret, at de modtagende arbejdsgiverorganisationer og deres respektive medlemmer ikke har mulighed for at indrette sig på konsekvenserne af de iværksatte sympatikonflikter. Formuleringen i sympatikonfliktvarslerne gør det således ikke muligt for virksomhederne med rimelig sikkerhed at vide, om de er ramt af en lovlig sympatikonflikt, hvornår den iværksættes, eller hvor den finder sted. Indklagedes ensidige ændring af formuleringen af sine sympatikonfliktvarsler indebærer endvidere, at sympatikonflikterne er blevet så ubegrænsede, at de overskrider grænserne for, i hvilket omfang allerede organiserede arbejdsgivere skal respektere, at den overenskomstmæssige fredspligt viger for lønmodtagerorganisationernes interesse i at opnå overenskomst med en uorganiseret arbejdsgiver. Når sympatikonfliktvarsler gennem hundrede år har været udformet på en ganske bestemt måde, kan denne praksis ikke ændres ensidigt af LO, men kun efter drøftelse med DA, jf. herved Hovedaftalens 2, stk. 1, 2. pkt. Hvis sympatikonfliktvarslerne kendes lovlige, vil konsekvensen være, at lønmodtagere i en virksomhed, som f. eks. fremstiller vinduer til brug for et igangværende byggeri, lovligt vil kunne vægre sig mod at fremstille sådanne vinduer, uanset om den virksomhed, som har bestilt disse, har nogen forbindelse til eller blot udfører arbejde i nærheden af den hovedkonfliktramte virksomhed. Som sympatikonfliktvarslerne er formuleret, strider de endvidere direkte mod arbejdsretlig praksis, jf. f. eks. Arbejdsrettens dom af 10. januar 2002 i sag A (Arbejdsretligt tidsskrift 2002, s. 67). Formuleringen af sympatikonfliktvarslerne indebærer videre, at der ikke er fornøden proportionalitet mellem på den ene side karakteren og omfanget af de kollektive kampskridt (sympatikonflikter) og på den anden side det formål indgåelse af overenskomst med en uorganiseret arbejdsgiver der søges opnået. Sympatikonfliktvarslerne er slet ikke egnede til at tjene dette formål.

6 - 6 - Hertil kommer, at de varslede og iværksatte sympatikonflikter ikke er egnede til at påvirke hovedkonflikten for så vidt angår de dele af sympatikonflikterne, der vedrører arbejde på eller bestemt for bygge- eller arbejdspladser, hvor den hovedkonfliktramte virksomhed udfører arbejde. Til støtte for bodspåstanden har klager anført, at de indklagede forbund hver især har pådraget sig organisationsansvar ved uden indskrænkninger at pålægge deres respektive medlemmer slet ikke at udføre arbejde på eller arbejde bestemt for bygge- og arbejdspladser, hvor også de af hovedkonflikten ramte virksomheder måtte udføre arbejdsopgaver. Klager har bestridt, at der foreligger retsfortabende passivitet derved, at der gik ca. en måned fra, at indklagede begyndte at anvende den nye formulering af sympatikonfliktvarslerne, indtil klager protesterede herimod. Indklagede har for så vidt angår klagers anbringende om, at konfliktvarslerne er for vidtgående og mangler proportionalitet, gjort gældende, at disse betingelser efter retspraksis ikke eller kun i meget begrænset omgang har betydning i forholdet mellem LO og DA. De er i øvrigt klart egnede til at tjene formålet og set i forhold til dettes betydning for opretholdelse af den danske model ikke ude af proportion Klagers medlemsorganisationer og deres medlemsvirksomheder har med de afgivne varsler en ganske præcis viden om konsekvenserne af sympatikonflikten. Dette underbygges af, at klager ikke har angivet konkrete spørgsmål til forståelsen af varslerne. Endvidere adskiller den nye formulering sig i forhold til præcision ikke væsentligt fra den tidligere anvendte. Således ventes producentleddet ikke i praksis at blive særligt berørt af sympatikonflikterne. Hertil kommer, at klager ikke har anført konkrete problemer med angivelse af manglende proportionalitet mellem hoved- og sympatikonflikter eller manglende præcision af sympatikonfliktvarslet. Det er helt nødvendigt, hvis social dumping skal undgås, at udenlandske arbejdere i Danmark arbejder på vilkår, der ikke er ringere end efter danske overenskomster på det pågældende område.

7 - 7 - Når en udenlandsk arbejder ønsker at tage ansættelse hos en dansk arbejdsgiver, kræves der arbejds- og opholdstilladelse, og erhvervelse af en sådan er afhængig af, om arbejdet skal udføres på almindelige overenskomstmæssige vilkår. Opholds- og arbejdstilladelse er imidlertid ikke nødvendig, når det drejer sig om udenlandske virksomheder, der udstationerer deres ansatte i Danmark, eller om udenlandske selvstændige, der arbejder i Danmark. Navnlig inden for byggebranchen har det har vist sig, at den tidligere formulering af sympatikonfliktvarslerne ikke var tilstrækkelig effektiv til at sikre, at der bliver indgået overenskomst i sådanne tilfælde. Dette hænger også sammen med, at de pågældende udenlandske virksomheders aktiviteter ofte alene består i som underleverandør eller efter direkte aftale med bygherren at stille arbejdskraft til rådighed for delprojekter i forbindelse med et byggeri. Klagerne har endvidere ved passivitet fortabt retten til at kræve formuleringen yderligere præciseret, idet klager i mere end en måned i 210 tilfælde har accepteret enslydende formuleringer som indeholdende et tilstrækkeligt præcist varsel. Arbejdsrettens begrundelse og resultat Det er karakteristisk for den danske arbejdsmarkedsregulering, at lønniveauet m.v. sikres gennem de kollektive overenskomster, ikke gennem lovgivning. Arbejdstagerorganisationernes konfliktret til opnåelse af kollektiv overenskomst er således af afgørende betydning for opnåelse af mindsteløn osv. her i landet. De indklagede forbunds interesse i, at arbejde her i landet udføres på overenskomstmæssige vilkår, er åbenbar og stærk og omfatter også arbejde udført her i landet af udenlandske arbejdere for udenlandske arbejdsgivere. Det fremgår da også af 2 i Hovedaftalen mellem DA og LO og den retspraksis, der knytter sig hertil, at der i forholdet mellem organisationer og virksomheder, der er omfattet af Hovedaftalens bestemmelser, er vid adgang til at iværksætte sympatikonflikt til støtte for en part i en lovlig hovedkonflikt. De varslede konflikter har til formål at overenskomstdække arbejde, som udføres på byggepladser her i landet af udenlandske arbejdere, der er udstationeret for udenlandske arbejdsgivere, hvis opdrag i det væsentlige er at præstere et stykke arbejde uden samtidige materialeleverancer. Det er antageliggjort, at den traditionelle sympatikonfliktformulering ikke har været tilstrækkelig effektiv til påvirkning af hovedkonflikterne, og at en ændring af formuleringen derfor har været nødvendig. Det kan uden videre lægges til grund, at de nu

8 - 8 - varslede sympatikonflikter vil være særdeles formålstjenlige på det professionelle byggemarked, og der er ikke grundlag for at anse dem for uproportionale. Arbejdsretten finder ikke grundlag for at fastslå, at de varslede sympatikonflikter generelt er ulovlige som følge af, at de ikke skulle være tilstrækkeligt præcist affattet. Skulle der i et konkret tilfælde opstå tvivl om rækkevidden af et konfliktvarsel, må denne tvivl afklares gennem forhandling eller ved anlæggelse af en særskilt sag. Herefter og idet Arbejdsretten på den givne foranledning bemærker, at heller ikke EUretlige regler ses at gøre de omstridte varsler ulovlige, jf. herved EF-domstolens dom af 12. oktober 2004 i sag C-60/03, Wolff & Müller GmbH & Co. KG mod José Filipe Pereira Félix tages indklagedes frifindelsespåstand til følge. THI KENDES FOR RET: Landsorganisationen i Danmark for Dansk Metal, Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark, Fagligt Fælles Forbund, Transport, Fagligt Fælles Forbund, Byggegruppen, Malerforbundet i Danmark, Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark og Dansk El-Forbund frifindes. I sagsomkostninger skal Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri. Dansk Byggeri, Danske Malermestre, HTS Arbejdsgiverforeningen, Sammenslutningen af mindre Arbejdsgiverforeninger i Danmark og TEKNIQ Installatørernes Organisation inden 14 dage efter afsigelsen af denne dom betale kr. til Arbejdsretten. Niels Waage

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 15. februar 2016 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2014.0458 Landsorganisationen i Danmark for CO-industri

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013

Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013 Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013 I Sag nr.: AR2012.0254 Landsorganisationen i Danmark for Dansk Metal mod Dansk Arbejdsgiverforening for DI Overenskomst I v/di for City Trafik A/S

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

--------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for:

--------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for: Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark, Dansk El-Forbund, Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund, Dansk Metal, Malerforbundet i Danmark,

Læs mere

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale --------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende

Læs mere

For indklagede mødte Henrik Legarth som procedør og Peter Ross Jensen som vidne.

For indklagede mødte Henrik Legarth som procedør og Peter Ross Jensen som vidne. FV20090135 Den 30. oktober 2009 kl. 10 blev voldgiftsretten sat i Arbejdsmarkedets Hus af John Jeppesen og Erik B. Wiberg, udpeget af Dansk Metal, Peter Stenholm og Hans Henrik Mortensen, udpeget af DI

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011 I sag nr.: AR2010.0664 Landsorganisationen i Danmark FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod Dansk Arbejdsgiverening DI Arriva Skandinavien A/S (advokat

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 i sag nr. A2006.237: Zebra A/S (advokat Kirsten Maxen) mod Landsorganisationen i Danmark for HK/Privat og Fagligt Fælles Forbund (advokat Lars Gulmann) Dommer:

Læs mere

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0524 15 Handrupgaard Grundejerforening v/ formand Knud

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 24.januar 2008. i sag nr. A2007.250:

UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 24.januar 2008. i sag nr. A2007.250: UDSKRIFT af Arbejdsrettens dom af 24.januar 2008 i sag nr. A2007.250: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danmarks Rederiforening for

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere

Forslag. Lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere 2008/1 LSF 36 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2008-0000705 Fremsat den 22. oktober 2008 af beskæftigelsesministeren

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

Hvordan. normalkontrakter og aftaler

Hvordan. normalkontrakter og aftaler Hvordan tilpasses normalkontrakter og aftaler i takt med virksomhedernes udvikling? Vejledning til overenskomsterne mellem DJ og DDFF 2004-2007 Se ordbog bagest. Se også den særskilte vejledning i forståelsen

Læs mere

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE 2. SEPTEMBER 2010 HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE Højesteret har i en ny kendelse endeligt afgjort spørgsmålet om, hvorvidt sagsøger ved allerede i stævningen at angive de medarbejdere

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2011.0147: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I (DI) for Torkilstrup Bus A/S (advokat Jesper Hollegaard) Sagen

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015 i faglig voldgiftssag, FV 2015.0106 Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening for A/S Bladkompagniet

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte

Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Udskrift af Den Kommunale Tjenestemandsrets dom af 25. januar 2007 i sag nr. K2004.009: Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Dommere: Helle Krogh Basse, Michael Berner,

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse

Læs mere

Ejendomsværdiskat - ubeboelig ejendom - SKM2012.525.LSR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Ejendomsværdiskat - ubeboelig ejendom - SKM2012.525.LSR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. - 1 Ejendomsværdiskat - ubeboelig ejendom - SKM2012.525.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse offentliggjort i SKM2012.525.LSR, at en ejendom under

Læs mere

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov?

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov? Tilkendegivelse af 13. november 2009 i faglig voldgift FV2009.0164: 3F Offentlig Gruppe (advokat Stephan Agger) mod KL for Københavns Kommune (advokat Morten Ulrich) Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Anne Hedegaard og Flemming Frandsen Njalsgade 72 C 2300 København S Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 K E N D E L S E Platech Arkitekter ved arkitekt Egon Majlund (selv) mod Rødding Kommune (advokat

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

DS Håndværk & Industri

DS Håndværk & Industri DS Håndværk & Industri Oplæg ved DANVA temadag om valg af arbejdsgiverorganisation 5. maj 2010 Lars Bode, Bo Andersen & Kristine Lyngbo Maj 2010 Om DS Håndværk & Industri DS Håndværk & Industri er arbejdsgiver-

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 5. november 2014 i faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I for Fertin Pharma A/S (Fagleder Jane

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1) 2009/1 LSV 126 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20090054829 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. maj

Læs mere

Kendelse af 2. september 2009 i faglig voldgift FV 2007.88: Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (advokat Pernille Leidersdorff) mod

Kendelse af 2. september 2009 i faglig voldgift FV 2007.88: Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (advokat Pernille Leidersdorff) mod Kendelse af 2. september 2009 i faglig voldgift FV 2007.88: Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (advokat Pernille Leidersdorff) mod Dansk Byggeri på egne vegne og for Bach & Søndergaard I/S (advokat Helge

Læs mere

Virksomhedsoverdragelse

Virksomhedsoverdragelse F O A F A G O G A R B E J D E Virksomhedsoverdragelse Hvad betyder det for dig? Hvad skal du være opmærksom på? GODE RÅD 2 www.foa.dk En virksomhedsoverdragelse kan have stor betydning for dine ansættelsesvilkår,

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

Arbejde i holddrift 2013-2015. Den Grønne Gruppe. Overenskomst mellem Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere og Fagligt Fælles Forbund

Arbejde i holddrift 2013-2015. Den Grønne Gruppe. Overenskomst mellem Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere og Fagligt Fælles Forbund Arbejde i holddrift 2013-2015 Overenskomst mellem Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere og Fagligt Fælles Forbund 1. marts 2013 Den Grønne Gruppe Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere 2

Læs mere

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre.

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre. København, den 23. september 2013 Sagsnr. 2011-5139/SAF/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A. Sagens tema: Klager, der var mor til en pige, som

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. København, den 12. september 2012 J.nr. 2011-02-0350/SAF/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. Sagens tema: Advokat A, der var advokat for

Læs mere

Beskatning af tilflyttere nyt styresignal

Beskatning af tilflyttere nyt styresignal - 1 Beskatning af tilflyttere nyt styresignal Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Spørgsmålet om indtræden af skattepligt ved tilflytning til Danmark eller ved den blotte erhvervelse af bopæl

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2014.0172: CO-industri for Dansk Metal for Klub 537 - flymekanikere (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2014.0172: CO-industri for Dansk Metal for Klub 537 - flymekanikere (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2014.0172: CO-industri Dansk Metal Klub 537 - flymekanikere (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di Scandinavian Airlines System Danmark A/S

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn 2012-19 Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Ombudsmanden rejste på baggrund af en konkret sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet og henholdsvis hendes forældre og bedsteforældre

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 9. september 2009 har K som kommanditist i K/S... klaget over registreret revisor R.

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 9. september 2009 har K som kommanditist i K/S... klaget over registreret revisor R. Den 4. oktober 2010 blev der i sag nr. 49/2009 K mod registreret revisor R og RR afsagt sålydende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 9. september 2009 har K som kommanditist i K/S... klaget over registreret

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Vedtægter for Rødovre Skøjte- og Ishockey Klub

Vedtægter for Rødovre Skøjte- og Ishockey Klub Vedtægter for Rødovre Skøjte- og Ishockey Klub 1 Klubben har til formål at virke for skøjtesportens fremme i Rødovre kommune. Klubben har en Skøjteafdeling, og en amatør ishockey senior- og ungdomsafdeling,

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 *

DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 * DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 *»Traktatbrud direktiv 2000/60/EF Den Europæiske Unions vandpolitiske foranstaltninger vandområdeplaner offentliggørelse manglende rapportering til Europa-Kommissionen«I

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2015 blev der i sag 274 2014-9570 AA BB mod CC DD Ejendomsmægler EE Ejendomsmægler Peter Norvig Ejendomsmægler FF Ejendomsmæglervirksomheden Living Homes A/S afsagt sålydende 1 Kendelse Ved

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.5.2015 C(2015) 3035 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013

Læs mere

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37.

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. (Christen Sørensen, Claus Vastrup og Niels Larsen) Advokat

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene.

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene. København, den 7. januar 2015 Sagsnr. 2014-523 /2KR/HCH 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X på vegne af klager klaget over indklagede, [bynavn]. Sagens tema: X har på vegne

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015. København, den 26. februar 2016 Sagsnr. 2015 3393/CBW 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Gorm Beck, Roskilde. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden)

Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden) Arbejdsmarkedsstyrelsen Niels Bülow Mie Skovbæk Mortensen Holmens Kanal 20 1016 København K Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden)

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. marts 2014 (j.nr. 2013-0036197) Ikke part og anmodning

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge.

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge. 3. november 2008 EM2008/10 Ændringsforslag Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge Fremsat af Landsstyret til anden behandling.

Læs mere

Forvaltning: Byrådssekretariatet Dato: 22-09-2014 Sendes til: Byrådet

Forvaltning: Byrådssekretariatet Dato: 22-09-2014 Sendes til: Byrådet Vedrørende: Svar til Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten, vedr. spørgsmål om anvendelsen af hurtighedsprincippet og kontinuitetsprincippet i sagsbehandlingen Sagsnavn: Spørgsmål og forslag fra Kasper

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt 2014-173600 Statsforvaltningens brev til en Journalist Dato: 15-06- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt Aarhus Kommune har den 26. september 2014 givet dig delvis afslag

Læs mere

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen.

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-3739/CSI 7. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

VEDTÆGTER FOR DANSK BETON BLOKFORENINGEN. 1 Navn og hjemsted

VEDTÆGTER FOR DANSK BETON BLOKFORENINGEN. 1 Navn og hjemsted 1 VEDTÆGTER FOR DANSK BETON BLOKFORENINGEN 1 Navn og hjemsted Blokforeningen er en sammenslutning af medlemsvirksomheder under Dansk Byggeri, der producerer letklinkerblokke og/eller udstøbningsblokke

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 8. december 2015 blev der i sag 306 2015-4061 AA mod Ejendomsmægler Anne-Marie Eybye [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 31. marts 2015 har AA indbragt ejendomsmægler Anne-Marie

Læs mere

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C 07-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S A har ved brev af 16. december 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent

Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent 17-1. Forvaltningsret 11241.1. Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent Udenrigsministeriet afslog en foreningens anmodning om aktindsigt i oplysninger om hvilke

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 11. januar 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 11. januar 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 11. januar 2006 i sag nr. A2005.075: Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) for Dansk Sygeplejeråd (advokat Karen-Magrethe Schebye) mod Dansk Arbejdsgiverforening

Læs mere

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING 28. FEBRUAR 2013 LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING I en sag om pensionsforsikring har Østre Landsret taget stilling til principper vedrørende tilbud og accept om antagelse

Læs mere

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 1. Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-2904/MKJ 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse Høringsnotat Notat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@trafik- og Byggestyrelsen.dk www.trafik- og Byggestyrelsen.dk Dato 27. maj 2016 Høringsnotat vedrørende høring af udkast

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 18. januar 2010. faglig voldgift: CO-Industri for 3F for A. mod. DI Overenskomst 1 for Harboes Bryggeri A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 18. januar 2010. faglig voldgift: CO-Industri for 3F for A. mod. DI Overenskomst 1 for Harboes Bryggeri A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. januar 2010 i faglig voldgift: CO-Industri 3F A mod DI Overenskomst 1 Harboes Bryggeri A/S Sagen handledes den 18. januar 2010. Den faglige voldgiftsret bestod af

Læs mere

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S Sagsnr. 10-1057 Vores ref. MLK/EKH Deres ref. 2012-0010024 6HQGHVSUHPDLOWLO$QQH+HGHJDDUGDLK#DPVGNRJ Den 18. oktober 2012 )OHPPLQJ)UDQGVHQIOI#SHQVWGN

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om digital løsning til brug for anmeldelse af sygefravær og anmodning om refusion og tilskud m.v.

Bekendtgørelse af lov om digital løsning til brug for anmeldelse af sygefravær og anmodning om refusion og tilskud m.v. LBK nr 440 af 01/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2013-0006087 Senere ændringer

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020592 (Søren Holm Seerup, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkjær)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020592 (Søren Holm Seerup, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkjær) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020592 (Søren Holm Seerup, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkjær) 20. juli 2010 K E N D E L S E Otto P. Nedergaard A/S (advokat Finn Holm-Jørgensen, København) mod Boligforeningen

Læs mere

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003.

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. (Årsberetning 2003) Højesterets dom af 8. december 2003. En patient blev opereret for en nedgroet negl

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 12-01-2016

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 12-01-2016 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

Om sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 23. februar 2001 oplyst:

Om sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 23. februar 2001 oplyst: Kendelse af 15. august 2001. 01-53.192. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab eftergivet. Årsregnskabslovens 62. Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen Statsautoriseret revisor K

Læs mere

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Hydria Elektronik ApS Følfodvej 36 9310 Vodskov Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Energiklagenævnet

Læs mere

Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR. www.v.dk

Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR. www.v.dk 1 Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 29/6 2009, at SKAT ikke kan afgive bindende

Læs mere

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt Udgivet december 2007 Udgivet af Personalestyrelsen

Læs mere

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Notat vedr. adgang til at annullere udbud, angivelse af loft på tilbudssummer samt konsekvenser i relation til besparelsespotentiale (jf. Arbejdsretsdommen af

Læs mere

DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE

DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE 28. AUGUST 2012 DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE En ny dom fastslår, at der er tale om omgåelse af de regler, der gælder for retshjælpsforsikring, såfremt advokat og klient indgår aftale om, at

Læs mere

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Den Sociale Ankestyrelse havde oplyst, at det er den overvejende hovedregel i sager om anerkendelse af en arbejdsskade at hjemvise spørgsmålet om ménfastsættelse

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 I sag nr. AR2013.0151: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Lind & Risør A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Blik-

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. vedrørende realiteten

T I L K E N D E G I V E L S E. vedrørende realiteten T I L K E N D E G I V E L S E vedrørende realiteten i Faglig voldgiftssag FV2014.0009: Dansk Sygeplejeråd som mandatar for A (advokat Tina Ortega) mod Esbjerg Kommune (advokat Sabine Buhl Lauborg) INDLEDNING

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 108/2008 (1. afdeling) Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod FOA - Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for energimærkning af Store Ejendomme af 27. juni 2005 Pålæg om revision af

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. juni 2013 i sag nr. mod Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Indledning Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, krav på tabt

Læs mere