Analyse til FOA om offentlig beskæftigelse og offentligt forbrug

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Analyse til FOA om offentlig beskæftigelse og offentligt forbrug"

Transkript

1 Analyse til FOA om offentlig beskæftigelse og offentligt forbrug Resume: Alle statistikker peger på en markant nedgang i den offentlige beskæftigelse fra starten af 2010 til starten af Faldet dækker især over nedgang på det kommunale område, men der har også været nedgang i regionerne. På statens område har der siden starten af 2010 været en nogenlunde uændret beskæftigelse. I regioner og kommuner dækker udviklingen samtidig over en endnu større nedgang i den ordinære beskæftigelse, dvs. tjenestemænd og overenskomstansatte. Den ordinære beskæftigelse i kommuner og regioner ligger nu under niveauet fra begyndelsen af Med Genopretningspakken fra foråret 2010 kom der et paradigmeskifte i det offentlige forbrug. Hvor der i årene op til og med 2010 stort set var konstante overskridelser af budgettet, viser regnskabstal, at det offentlige forbrug i 2011 lå hele 9,1 mia.kr. under budgettet. Konsekvenserne af dette underforbrug kan med normal sammensætning og med udgangspunkt i Økonomi- og Indenrigsministeriets Finanseffekter opgøres til en reduktion af den danske vækst på 0,5 pct. og en reduktion af beskæftigelsen på personer. Besparelsen har givet en mærkbar negativ økonomisk effekt i Også i 2012 er der udsigt til et markant mindre offentligt forbrug sammenlignet med budgettet. En umiddelbar besparelse på det offentlige forbrug er på kort sigt ikke ensbetydende med, at den offentlige saldo forbedres med et tilsvarende beløb. At der kan være store afledte effekter, der trækker den anden vej på saldoen, viser modelberegninger på den makroøkonomiske model ADAM. Med en normal sammensætning af det offentlige forbrug giver en besparelse på 1. mia. kr. kun en nettogevinst for de offentlige kasser på godt 0,4 mia. kr. på kort sigt. Det skyldes, at besparelsen giver flere arbejdsløse, flere udgifter til dagpenge og kontanthjælp samt lavere indkomstskatter og skatter fra et mindre privat forbrug mv. Med andre ord forsvinder en meget stor del af den umiddelbare besparelse (60 pct.) igen pga. negative afledte effekter. I jo højere grad besparelsen dækker over færre offentligt ansatte, desto mindre er den samlede kortsigtede besparelse for de offentlige kasser. 1. Personaleudviklingen de senere år For personaleudviklingen de sidste par år, har vi tre kilder for det samlede billede inden for offentlig forvaltning og service a. Offentlig beskæftigelse målt i personer/hoveder fra Nationalregnskabet (NR) b. Offentlig fuldtidsbeskæftigelse fra den såkaldte COFOG-statistik 1 c. Lønmodtagerbeskæftigelsen baseret på e-indkomstregistret, fuldtidspersoner Figur 1 (nedenfor) viser udviklingen i beskæftigelsen fra 2008 til Efter kraftige stigninger frem mod begyndelsen af 2010 er det gået kraftigt den anden vej igen. 1 Classification Of the Functions Of Government Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Reventlowsgade 14, 1 sal København V

2 Figur 1. Udvikling i offentlig beskæftigelse, sæsonkorrigeret personer fuldtidsp NR (venstre akse) COFOG Lønmodtager Anm.: Faldet i NR i 2. kvartal 2008 kan henføres til strejken i store dele af den offentlige sektor. Kilde: AE pba. Danmarks Statistik. NR og COFOG toppede i 2. kvt. 2010, mens lønmodtagerbeskæftigelsen allerede toppede i 1. kvt Tabel 1 viser beskæftigelsesudviklingen siden toppunktet i NR viser et fald i den offentlige beskæftigelse på personer, COFOG viser et fald på fuldtidspersoner, mens Lønmodtagerstatistikken viser et fald på knap fuldtidspersoner. Faldet i fuldtidsbeskæftigelsen er altså umiddelbart noget større end målt i hoveder, hvilket kan dække over, at de offentligt ansatte som gennemsnit er gået ned i arbejdstid. Tabel 1. Offentlig beskæftigelse siden toppen, personer sæsonkorrigeret Fra top til 2. kvt NR, antal -23,0 COFOG, fuldtid -28,0 Lønmodtager, fuldtid -25,9 Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistik På det detaljerede niveau stat, kommune og region kan vi ikke bruge Nationalregnskabet (NR), der ikke er opdelt. Til gengæld har vi data fra Det Fælles Kommunale Løndatakontor (FLD), der dækker kommuner og regioner. Generelt er der ikke enighed om niveauerne på den offentlige beskæftigelse på tværs af de forskellige statistikker, hvilket formentlig både afspejler, at der måles i forskellige enheder, og at målemetoderne ikke er ens. Beskæftigelse i stat, region og kommune Hvis vi sammenligner fuldtidsbeskæftigelsen i de to opgørelser, der findes på det statslige område, har der siden 2. kvartal 2010, hvor den samlede offentlige beskæftigelse toppede, ikke været nogen nedgang, men uændret eller en endda marginal fremgang. Det viser figur 2. Det dækker imidlertid over både stigninger og fald siden Samlet ligger beskæftigelsen i 2. kvartal 2012 ca fuldtidspersoner over niveauet fra begyndelsen af 2008 i begge opgørelser.

3 Figur 2. Udvikling offentlig statslig beskæftigelse, sæsonkorrigeret Stat, lønmodt. Den statslige sektor, cofog (højre akse) Kilde: AE pba. Danmarks Statistik. Et kik på beskæftigelses-statistikkerne for regionerne i figur 3 viser en nogenlunde ensartet udvikling. Der var en stigning frem til 1./2. kvartal 2010, hvorefter beskæftigelsen er faldet. På det allerseneste har der være tendens til opbremsning eller marginal stigning. Måles fra 2. kvartal 2010, hvor den samlede offentlige beskæftigelse toppede til 2. kvartal 2012 (seneste tal), er beskæftigelsen i regionerne faldet med omkring fuldtidspersoner i FLD og COFOG, mens den i følge lønmodtagerbeskæftigelsen er faldet ca fuldtidspersoner. Det svarer til et fald på 2¼-3 pct. Sammenlignet med starten af 2008 ligger beskæftigelsen i regionerne fuldtidspersoner højere. Figur 3. Udvikling offentlig regionale beskæftigelse, sæsonkorrigeret Den regionale sektor, cofog Regioner, lønmodt. FLD Regioner, højre akse Anm.: Faldet i 2. kvartal 2008 kan henføres til strejken i store dele af den offentlige sektor. Kilde: AE pba. Danmarks Statistik og FLD (AEs sæsonkorrektion).

4 For kommunerne er der også et nogenlunde ensartet billede på tværs af statistikkerne. Det fremgår af figur 4. Der har været stigning frem til 1./2. kvartal 2010, hvorefter beskæftigelsen er faldet markant igen. Der er ikke tegn på nogen ændret tendens på det seneste. Figur 4. Udvikling offentlig kommunal beskæftigelse Den kommunale sektor, cofog Kommuner, lønmodt. FLD Kommuner, højre akse Anm.: Faldet i 2. kvartal 2008 kan henføres til strejken i store dele af den offentlige sektor. Kilde: AE pba. Danmarks Statistik og FLD (AEs sæsonkorrektion). Måles fra 2. kvartal 2010, hvor den samlede offentlige beskæftigelse toppede, til 2. kvartal 2012 er beskæftigelsen i kommunerne faldet med omkring fuldtidspersoner (omkring 5½ pct.)i FLD og COFOG, mens den ifølge lønmodtagerbeskæftigelsen er faldet ca fuldtidspersoner (4¾ pct.). For alle tre statistikker gælder, at niveauet i 2. kvartal 2012 ligger lavere end i starten af Samlet peger opgørelserne klart på, at beskæftigelsesfaldet inden for det offentlige siden 1./2. kvartal 2010 især har været trukket af den kommunale sektor. I kommunerne er man nu under det beskæftigelsesniveau, der var i starten af 2008, mens både regioner og især staten ligger over. 2 Der er ikke umiddelbart strukturændringer eller nogen større ændret rollefordeling, der ligger bag dette mønster. Noget af beskæftigelsesfaldet inden for kommunerne kan dog være modsvaret af udlicitering til private firmaer, herunder frit-valg i ældreplejen. Det vil i givet fald modsvares af stigende beskæftigelse i den private sektor. Ordinær versus ikke-ordinær beskæftigelse Mens Danmarks Statistiks opgørelser for den offentlige beskæftigelse ikke kan deles op på ordinær beskæftigelse (tjenestemænd og overenskomstansatte) og ikke-ordinær beskæftigelse (elever og ekstraordinært ansatte og fleksjob), giver FLD denne mulighed for regioner og kommuner. Som det fremgår af figur 5, steg både den ordinære og den ikke-ordinære beskæftigelse nogenlunde jævnbyrdigt frem til begyndelsen af Fra 1. kvartal 2010 begyndte den ordinære beskæftigelse at falde, mens den ikke-ordinære fortsatte stigningen til begyndelsen af 2011, hvorefter den ikke-ordinære beskæftigelse stort set har ligget uændret. 2 Det skal bemærkes, at den offentlige beskæftigelse fra FLD-statistikken målt i "hoveder falder noget mere end målt i fuldtidspersoner. Det burde, modsat hvad Nationalregnskabet viser, afspejle, at den gennemsnitlige arbejdstid også er steget. Det viser appendiks 1. Når det er sagt, så er den procentuelle udvikling omtrent ens i de to opgørelser.

5 Figur 5. Ordinær versus ikke-ordinær beskæftigelse i kommuner og regioner Ikke-ordinære (venstre akse) Ordinære Anm.: Den ordinære beskæftigelse er defineret som tjenestemænd og overenskomstansatte, mens den ikke-ordinære dækker elever og ekstraordinært ansatte og fleksjob. Kilde: AE pba. FLD (AEs sæsonkorrektion). Fra 2. kvartal 2010, hvor den ordinære beskæftigelse for alvor begyndte sit fald, til 2. kvartal 2012, er den ordinære beskæftigelse faldet med samlet 3oner. I samme periode er den ikkeordinære beskæftigelse steget med godt fuldtidspersoner. Samlet ligger den ordinære beskæftigelse ca fuldtidspersoner lavere end i starten af 2008, mens den ikke-ordinære ligger ca fuldtidspersoner højere Underforbrug og de afledte økonomiske effekter Efter en længere periode med konstante overskridelser af det offentlige forbrugsbudget vendte udviklingen i 2010, efter at VK-regeringen gennemførte den såkaldte Genopretningspakke, der bl.a. indeholdt skærpede økonomiske sanktioner over for budgetoverskridelser fra 2011 (se notatet Offentligt forbrug og genopretningsaftalen ). 4 Som tabel 2 viser, var der i 2010 på trods af paradigmeskiftet en overskridelse af det offentlige forbrugs budget på 2,2 mia. kr. I 2011 viser Nationalregnskabet, at det offentlige forbrug lå hele 9,1 mia. kr. under budgettet. Tabel 2. Offentligt forbrug budget versus regnskab 2010 og mia. kr Budget 508,0 518,6 Regnskab 510,2 509,5 Forskel 2,2-9,1 Anm: Budgettallene er bekræftet af Danmarks Statistik. Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistik og Økonomisk Redegørelse december 2009 og Vi har ingen officiel opdeling af budgettet og regnskab for det offentlige forbrug fordelt på stat, regioner og kommuner, men meldinger lyder på, at kommunerne i 2011 brugte knap 6 mia. kr. mindre end budgetteret. I Budgetoversigt 2. august 2012 angives, at: I 2011 lå serviceudgifterne i de kommunale og regionale regnskaber ca. 8 mia. kr. lavere end budgetteret 5 3 I appendiks 1 figur A.4 og A.5. ses udviklingen målt i personer Side 68, Budgetoversigt 2, August 2012

6 Det må betyde, at staten har brugt ca. 1 mia. kr. mindre end budgetteret i At det offentlige forbrug i 2011 landede så markant under budgettet har mærkbare konsekvenser for den økonomiske udvikling. Med udgangspunkt i Økonomi- og Indenrigsministeriets Finanseffekter kan besparelsen i 2011, der beløber sig til godt ½ pct. af BNP, omregnes til konsekvenser for den danske vækst og beskæftigelse. Det offentlige forbrug er i store træk sat sammen af 2/3 offentlig beskæftigelse og 1/3 offentlig vare- og tjenestekøb. Sammenvejes finanseffekterne med dette forhold, svarer besparelsen i 2011 til en isoleret reduktion af den danske vækst på 0,5 pct. og en reduktion af beskæftigelsen (inklusive afledte effekter i den private sektor) på personer. Det viser tabel 3. Til sammenligning viser Nationalregnskabet en BNP-vækst i 2011 på 0,8 pct. og et fald i beskæftigelsen på personer. Uden den offentlige underopfyldelse af budgettet kunne vi have haft en fremgang i BNP på op til 1,2 pct. og en fremgang på arbejdsmarkedet på op til personer i Tabel 3. Finanseffekter af offentlig underforbrug i 2011 Sammenvejet Ren off. Besk Ren. Vare+tj.køb BNP, pct. -0,49-0,53-0,43 Beskæftigelse, personer -16,8-22,1-6,2 Anm: Finanseffekten viser førsteårsvirkningen på vækst og beskæftigelse af det offentlige underforbrug i Sammenvejet er 2/3 af finanseffekten for ren offentlig beskæftigelse og 1/3 ren vare- og tjenestekøb. Kilde: AE pba. Økonomisk Redegørelse, december 2011, side 197 Tabel 3 viser også finanseffekterne i det tilfælde, hvor besparelsen kan henføres til en ren reduktion af den offentlige beskæftigelse, og hvor besparelsen kan henføres rent til en reduktion af det offentlige vare- og tjenestekøb. I tilfældet med ren beskæftigelse er væksteffekten 0,53 pct., mens beskæftigelsen reduceres med godt personer. I tilfældet med ren vare- og tjenestekøb er væksteffekten 0,43 pct., mens beskæftigelsen kun reduceres med personer. Mens forskellen i væksteffekt begrænser sig til 25 pct., er der en forskel i beskæftigelseseffekten på 2½ gange. Årsagen til, at beskæftigelseseffekten ikke er større på vare- og tjenestekøbet, er bl.a., at importen tager en større del af tilpasningen, men derudover at beskæftigelseseffekten, der kun ligger i den private sektor, kommer mere gradvist. Det er en typisk modelegenskab, at de private virksomheder er tilbageholdende med at tilpasse bemandingen i både op og nedadgående retning, når efterspørgslen ændres. I tilfældet med ren offentlig beskæftigelse får vi per definition beskæftigelsestilpasningen med det samme. I lyset af at den offentlige beskæftigelse fra 2010 til 2011 som årligt gennemsnit faldt med næsten personer ifølge Nationalregnskabet ( fuldtidspersoner ifølge COFOG-statistikken) må hovedvægten i besparelsen (som i det sammenvejede tilfælde) have ligget på færre offentligt ansatte. Hvad angår udviklingen i det offentlige forbrug i 2012, peger alle tilgængelige oplysninger på, at vi som i 2011 kommer til at ligge markant under det budgetterede niveau. Godt nok er det offentlige forbrug (renset for prisudvikling) steget med hhv. 0,25 pct. og 0,4 pct. i 1. og 2. kvartal 2012, men som det fremgår af figur 6, ligger det offentlige forbrug årsopregnet i 2. kvartal ,6 mia. kr. lavere end det budgetterede årsgennemsnit. For at ramme budgettet for 2012 skal det offentlige forbrug nærmest eksplodere med vækstrater på 2,3 pct. i både 3. og 4. kvartal Det virker ikke realistisk.

7 Figur 6. Offentligt forbrug i 2012 årsniveau 2012-priser årsniveau 2012-priser budget 2012 Offentligt forbrug Kilde: AE pba. Danmarks Statistik og Økonomisk Redegørelse, august Ingen af de nyere danske prognoser forventer, at vi i 2012 kommer op på det budgetterede niveau for det offentlige forbrug. Selv med forventningen om at der kommer mere gang i det offentlige forbrug i 2. halvår 2012 forudser AE s septemberprognose kun en realvækst på godt ¼ pct. i Sammenlignet med det budgetterede niveau lander AE s prognose dermed 6½ mia. kr. under budget. Nationalbanken forventer en lidt højere realvækst og lander kun 4,2 mia. kr. under det budgetterede niveau. Danske Bank, der har den laveste vækst, ligger 7,8 mia. kr. under budgettet. Figur 7. Nye prognoser for offentligt forbrug sammenlignet budget og regeringsskøn mia.2012-kr mia.2012-kr ØR, aug 12 AE, sep 12 NB, sep 12 DB, sep 12 ØR, aug 12 AE, sep 12 NB, sep 12 DB, sep Kilde: AE pba. Økonomisk Redegørelse, august 2012, AEs prognose september2012, Nationalbanken kvartalsoversigt og Danske Banks prognose oktober Med den normale (sammenvejede) sammensætning af det offentlige forbrug indebærer det lavere niveau i de nye prognoser et tab af BNP-vækst på 0,2-0,4 pct. og beskæftigede i Der er således ingen tvivl om, at et offentligt underforbrug vil reducere vækst og arbejdsmarked i At regeringens prognose for det offentlige forbrug bliver mere end svær at realisere bekræftes også af udviklingen i den offentlige beskæftigelse. I Økonomisk Redegørelse fra august 2012 forventes en samlet fremgang i den offentlige beskæftigelse fra 2011 til 2012 på personer. I Nationalregnskabet

8 for 2. kvartal 2012 ligger den offentlige beskæftigelse personer lavere i 1. kvartal 2012 og personer lavere i 2. kvartal 2012 sammenlignet med samme perioder i En realisering af regeringens prognose kræver på det nuværende datagrundlag en stigning i den offentlige beskæftigelse på personer i både 3. og 4. kvartal Med den offentlige beskæftigelsesudvikling, der ifølge statistikkerne har været negativ ind i 2012, synes sandsynligheden for revisioner større i nedadgående retning end i opadgående retning. At der på trods af beskæftigelsesmæssig nedtur ind i 1. halvår 2012 har været fremgang i det offentlige reale forbrug må bl.a. afspejle, at det offentlige vare- og tjenestekøb har trukket modsat. Figur 7 viser også prognoserne for det offentlige forbrug for Da vi ikke har Finansloven for 2013 på plads endnu, kan vi ikke tale om et egentlig budgettal, men et foreløbigt skøn for budgettet. 6 Kun AE forventer, at det offentlige forbrug næste år lever op til det ventede i Økonomisk Redegørelse august 2012, mens Nationalbanken og Danske Bank ligger henholdsvis ½ mia kr. og 4,7 mia kr. under det ventede. Fortsætter det offentlige forbrug fremadrettet i det vækstspor, der er lagt i 1. og 2. kvartal 2012 (med en gennemsnitlig realvækst på 0,3 pct. per kvartal) lander det offentlige forbrug i mia. kr. under det budgetterede i 2012 og 2 mia kr. under det ventede i Med den normale (sammenvejede) sammensætning af det offentlige forbrug indebærer disse underforbrug et tab af vækst på godt 0,4 pct. i 2012 og 0,1 pct. i 2013 samt et tab af beskæftigelse på og personer i 2012 henholdsvis Saldovirkning af offentlige forbrugsbesparelser på kort sigt Den umiddelbare besparelse ved at ligge godt 9 mia. kr. under det offentlige forbrugsbudget i 2011 er ikke ensbetydende med, at den offentlige saldo så også isoleret set forbedres med 9 mia. kr. At der kan være store afledte effekter, der trækker den anden vej på saldoen, viser tabel 4 med modelberegnede effekter af et lavere offentligt forbrug på 1 mia. kr. Tabel 4. Offentlig saldoeffekt af en besparelse på 1 mia. kr. på det offentlige forbrug (kort sigt) Sammenvejet Ren off. Besk Ren. Vare+tj.køb Mia.kr Offentlig saldo, netto 0,4 0,3 0,6 Anm: Den rene offentlige beskæftigelse er simuleret med eksogen vare- og tjenestekøb. Sammenvejet er 2/3 af effekten for ren offentlig beskæftigelse og 1/3 ren vare- og tjenestekøb. Kilde: AE pba. ADAM. Med den normale sammenvejning af offentlig beskæftigelse og offentligt vare- og tjenestekøb giver en umiddelbar besparelse på 1 mia. kr. på kort sigt 7 kun en nettogevinst for de offentlige kasser på godt 0,4 mia. kr. Det skyldes, at besparelsen giver flere arbejdsløse, flere udgifter til dagpenge og kontanthjælp samt lavere indkomstskatter og skatter fra et mindre privat forbrug mv. Med andre ord forsvinder en meget stor del af den umiddelbare besparelse (60 pct.) igen pga. negative afledte effekter. Som tabel 4 viser, er nettoeffekten for de offentlige kasser endnu mindre i tilfældet, hvor besparelsen foregår rent gennem en reduktion i antallet af offentligt ansatte. Her forsvinder omkring 70 pct. af den umiddelbare besparelse. I tilfældet hvor besparelsen sker rent gennem et lavere offentligt vare- og tjenestekøb er tilbageløbet langt mindre, og der forsvinder kun godt 40 pct. af den samlede besparelse i form af negative afledte konsekvenser. At der er så stor forskel i nettoeffekten mellem den rene effekt af beskæftigelsen og den rene effekt af vare- og tjenestekøbet afspejler især den markante forskel, de to tiltag har på arbejdsmarkedet med afledte negative konsekvenser for overførselsindkomster og skatter til følge, jf. også forskellen på beskæftigelsen i tabel 3. 6 Dette foreløbige skøn har regeringen allerede nedrevideret med 1 mia. kr. fra 536,4 mia. kr. i Økonomisk Redegørelse maj 2012 til 535,4 mia. kr. til august På længere sigt vil der i modelsammenhænge være en større besparelse, idet markedskræfterne vil sikre, at den ledige arbejdskraft vil finde ansættelse andre steder i økonomien.

9 Appendiks 1. FLD-statistik hoveder versus fuldtidspersoner Sammenligning af FLD-statistik målt i hoveder og i fuldtidspersoner Figur A1. Samlet beskæftigelse i regioner og kommuner personer fuldtidspers i alt (FLD - pers) i alt (FLD), højre akse Kilde: AE pba. FLDnet Fra 2. kvartal 2010 til 2. kvartal 2012 er beskæftigelsen i hoveder faldet med , mens den i fuldtidspersoner er faldet med For begge gælder dog, at faldet svarer til 5 pct. Figur A2. Samlet beskæftigelse i regioner personer 145 fuldtidspers FLD Regioner - pers FLD Regioner, højre akse Kilde: AE pba. FLDnet Fra 2. kvartal 2010 til 2. kvartal 2012 er beskæftigelsen i regionerne i hoveder faldet med 3.400, mens den i fuldtidspersoner er faldet med For begge gælder dog, at faldet svarer til 2,5 pct.

10 Figur A3. Samlet beskæftigelse i kommuner personer fuldtidspers FLD Kommuner -pers FLD Kommuner, højre akse Kilde: AE pba. FLDnet Fra 2. kvartal 2010 til 2. kvartal 2012 er beskæftigelsen i kommunerne i hoveder faldet med , mens den i fuldtidspersoner er faldet med Det svarer til henholdsvis 5,7 pct. og 5,6 pct. Figur A4 og A5 viser udviklingen i den ordinære og ikke-ordinære beskæftigelse målt i personer henholdsvis fuldtidspersoner. Mens udviklingen stort set ens for de ikke-ordinære beskæftigede er den noget forskellig målt i fuldtidspersoner herunder under ved strejken i starten af Figur A4. Ikke-ordinær beskæftigelse i kommuner og regioner personer personer fuldtid (højre akse) Anm.: Den ordinære beskæftigelse er defineret som tjenestemænd og overenskomstansatte, mens den ikke-ordinære dækker elever og ekstraordinært ansatte og fleksjob. Kilde: AE pba. FLD (AEs sæsonkorrektion). Målt fra 2. kvartal 2010 til 2. kvartal 2012 er den ordinære beskæftigelse faldet med samlet ca personer og i fuldtidspersoner. I samme periode er den ikke-ordinære beskæftigelse steget med personer og fuldtidspersoner. Samlet ligger den ordinære beskæftigelse ca fuldtidspersoner lavere end i starten af 2008, mens den ikke-ordinære ligger ca personer højere.

11 Figur A5. Ordinær beskæftigelse i kommuner og regioner pers.oner hoveder fuldtid (højre akse) Anm.: Den ordinære beskæftigelse er defineret som tjenestemænd og overenskomstansatte, mens den ikke-ordinære dækker elever og ekstraordinært ansatte og fleksjob. Kilde: AE pba. FLD (AEs sæsonkorrektion).

Erfaringer med nulvækst 2011-13: 16.600 færre offentligt ansatte

Erfaringer med nulvækst 2011-13: 16.600 færre offentligt ansatte Erfaringer med nulvækst 2011-13: 16.600 færre offentligt ansatte Der har været offentlig nulvækst i gennemsnit over de seneste tre år. Det dækker over et stort forbrugsdyk i 2011 og begrænset vækst i både

Læs mere

Antallet af danskere i job fortsætter med at falde

Antallet af danskere i job fortsætter med at falde Beskæftigelsesindikator for april 211 Antallet af danskere i job fortsætter med at falde Nye tal peger på et fortsat fald i beskæftigelsen. Det er den første hårde indikator for lønmodtagerbeskæftigelsen,

Læs mere

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR.

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. 6. februar 2007 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 3355 7712 JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. Resumé: Fra 2003, hvor konjunkturerne bundede, til 2006 er antallet af modtagere på overførselsindkomst

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Regeringen nedjusterer forventningerne til økonomien Ugens tendenser Sygefraværet faldt i 11 Flere i jobs i 3. kvartal Internationalt Tal om konjunktur

Læs mere

Kvindernes arbejdsløshed haler ind på mændenes

Kvindernes arbejdsløshed haler ind på mændenes Kvindernes arbejdsløshed haler ind på mændenes Før krisen var kvindernes arbejdsløshed højere end mændenes, men specielt i det første år af krisen steg mændenes arbejdsløshed markant mere end kvindernes.

Læs mere

Regeringens vækstpakke blev en fuser

Regeringens vækstpakke blev en fuser Regeringens vækstpakke blev en fuser Nye tal fra Finansministeriet viser, at de offentlige investeringer kun vokser med godt 14 pct. i 2009 og 2010. Det er under halvdelen af, hvad finansminister Claus

Læs mere

DEN SAMFUNDSØKONOMISKE SITUATION

DEN SAMFUNDSØKONOMISKE SITUATION 5.marts 24/FIP Af Frederik I. Pedersen, direkte tlf. 33 55 77 12 Resumé: DEN SAMFUNDSØKONOMISKE SITUATION De informationer vedr. dansk økonomi, der er offentliggjort siden udarbejdelsen af AErådets prognose

Læs mere

NYE TAL FOR NATIONALREGNSKABET

NYE TAL FOR NATIONALREGNSKABET 7. 5. juni oktober 20062001 Journal 0203 Af Lise Nielsen ad pkt. Resumé: NYE TAL FOR NATIONALREGNSKABET Der er nu kommet tal for den økonomiske udvikling i første halvår af 2001 fra nationalregnskabet.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25, 211 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendens Nationalbanken: Økonomisk fremgang de næste par år Fortsat mange nytilkendelser af førtidspension Faldende beskæftigelse

Læs mere

DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst

DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 3377 3912 AUGUST 2016 DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst Siden DI s prognose fra maj er væksten i verdensøkonomien

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Den offentlige beskæftigelse er tilbage på Nyrup-niveau

Den offentlige beskæftigelse er tilbage på Nyrup-niveau Den offentlige beskæftigelse er tilbage på Nyrup-niveau Den offentlige beskæftigelse er faldet så markant efter gennemførelsen af VKO s såkaldte Genopretningspakke, at den nu ligger på niveau med, hvad

Læs mere

Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet

Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet Den registrerede arbejdsløshed er i april overraskende faldet med. fuldtidspersoner. Antallet af fyringer er imidlertid steget med ca. den seneste

Læs mere

Fremrykning af velfærdsaftalen:

Fremrykning af velfærdsaftalen: Fremrykning af velfærdsaftalen: Stor effekt på kort sigt ingen på langt sigt Fremrykningen af velfærdsaftalen bidrager stort set ikke til løsningen af de langsigtede holdbarhedsproblemer i dansk økonomi.

Læs mere

Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år

Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år DI ANALYSE Februar 1 Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år Efter et lille fald i bygge- og anlægsinvesteringerne i ventes fremgang i år og næste år. Særligt det lave nybyggeri

Læs mere

Danske mænd hårdt ramt af nedturen på arbejdsmarkedet

Danske mænd hårdt ramt af nedturen på arbejdsmarkedet Danske mænd hårdt ramt af nedturen på arbejdsmarkedet Arbejdsløsheden fortsætter med at stige, og intet tyder endnu på, at nedturen på arbejdsmarkedet slutter foreløbig. Ser man dybere i tallene, er det

Læs mere

Stigende vikarbeskæftigelse

Stigende vikarbeskæftigelse De foreløbige tal fra Beskæftigelsesministeriets DREAM-register viser, at vikarbeskæftigelsen siden efteråret er steget med 3-4. personer. I februar 216 var der knap 34.3 personer beskæftiget i vikarbranchen,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Det seneste kvartal har ca.. skiftet job. Jobomsætningen er reduceret med

Læs mere

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK 2. halvår 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE UÆNDRET BESKÆFTIGELSE I 2013 OG STIGENDE BESKÆFTIGELSE I 2014 3 Fremskrivning af samlet beskæftigelse i Østdanmark 3 Udviklingen

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, maj 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, maj 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, maj 2016 Verdensøkonomien og dansk økonomi er aktuelt i bedring oven på en langstrakt finans- og gældskrise. Både i verdensøkonomien og dansk økonomi er der gode takter, og

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2015 Introduktion Omsætningen i landets byggecentre var i 4. kvartal en anelse over niveauet i samme periode sidste år, og dermed fortsætter

Læs mere

HISTORISK HØJT ANTAL VIKARER

HISTORISK HØJT ANTAL VIKARER af Martin Windelin tlf. 3355 7720 28. december 2006 og Signe Hansen tlf. 3355 7714 HISTORISK HØJT ANTAL VIKARER I 3. kvartal 2006 steg beskæftigelsen i vikarbranchen med 400 personer. Beskæftigelsen i

Læs mere

Offentlig saldo i 2015-16 i forhold til Dansk Økonomi, efterår 2015

Offentlig saldo i 2015-16 i forhold til Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 04.02.2016 Offentlig saldo i 2015-16 i forhold til Dansk Økonomi, efterår 2015 Af tabel 1 fremgår en dekomponering af vurderingen af den offentlige saldo i årene 2014-16 i Prognoseopdatering, februar

Læs mere

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014 Svage udsigter for byggeriet i 213 og 214 Investeringerne i bygninger og anlæg er både for husholdningerne og for virksomhederne på et meget lavt niveau i øjeblikket. Påbegyndelsen af nyt byggeri faldt

Læs mere

Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte

Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte AE har analyseret til- og fraflytning i Lolland Kommune siden 199. Samtidig med, at en del af indbyggerne i Lolland Kommune er flyttet siden 199

Læs mere

AMK Øst 19. juni 2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Bornholm

AMK Øst 19. juni 2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Bornholm AMK Øst 19. juni 2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Bornholm Juni 2015 1 Udvikling i beskæftigelsen og rekrutteringssituationen på arbejdsmarkedet Fig. 1. Udvikling i fuldtidsbeskæftigelsen for lønmodtagere

Læs mere

Mange faglærte sidder fast i ledighedskøen

Mange faglærte sidder fast i ledighedskøen Mange faglærte sidder fast i ledighedskøen På to år er antallet af langtidsledige mere end tredoblet. Alene i september måned steg antallet af langtidsledige med 1.6 fuldtidspersoner, så der nu er knap

Læs mere

Væsentligt fald i aktiveringsomfanget i 2015

Væsentligt fald i aktiveringsomfanget i 2015 Aktiveringsgrad Januar 216 Væsentligt fald i aktiveringsomfanget i 215 Aktiveringsgraden er faldet væsentligt mellem 214 og 215. Der er sket betydelige regelændringer som følge af beskæftigelsesreformen

Læs mere

Ansættelse af første akademiker i private virksomheder

Ansættelse af første akademiker i private virksomheder af forskningschef Mikkel Baadsgaard 4. december 212 Analysens hovedkonklusioner I perioden fra 1995 til 21 er andelen af private arbejdssteder med akademikere ansat steget fra 9,4 pct. til 15,3 pct. Det

Læs mere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere De Konservatives forslag om en nedsættelse af marginalskatten til pct. vil være forbeholdt de rigeste. De ti pct. rigeste vil således

Læs mere

Dansk krise blandt de største i Europa

Dansk krise blandt de største i Europa Dansk krise blandt de største i Europa Man kan ikke finde et belæg for påstanden om, at dansk økonomi skulle have klaret krisen bedre end de fleste andre lande. Tværtimod viser denne analyse, at Danmark

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 47, 211 Indhold: Ugens tema Beskæftigelsesfrekvensen er faldet mere for mænd Ugens nyhed Ændringer på beskæftigelsesområdet i Finanslov for 212 Ugens tendens Flere danskere

Læs mere

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv Økonomisk Analyse Konkurser i dansk erhvervsliv NR. 4 28. juni 211 2 Konkurser i dansk erhvervsliv Under den økonomiske krise steg antallet af konkurser markant. I 29 gik 5.71 virksomheder konkurs mod

Læs mere

Titusindevis af nye job på vej

Titusindevis af nye job på vej Beskæftigelsen er igennem mere end to år vokset måned efter måned, og siden foråret 2013 er der blevet ca. 72.500 flere lønmodtagere. De kommende år er der udsigt til et bredt funderet opsving på det danske

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Økonomisk kommentar: Foreløbigt Nationalregnskab 3. kvt. 2014 Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi De foreløbige Nationalregnskabstal for 3. kvartal

Læs mere

Rekordhøjt fattigdomsniveau har bidt sig fast

Rekordhøjt fattigdomsniveau har bidt sig fast Rekordhøjt fattigdomsniveau har bidt sig fast Fattigdommen i Danmark bliver ved med at stige, og der er nu over.000 fattige i Danmark. Fraregnes studerende er antallet af fattige på godt.000 personer,

Læs mere

Fattigdom blandt FOAs medlemmer

Fattigdom blandt FOAs medlemmer Andelen af FOAs medlemmer, som lever under fattigdomsgrænsen, er på 1,1 procent. Til sammenligning er der i alt 3,7 procent fattige blandt hele befolkningen. Det er især de unge medlemmer og personer uden

Læs mere

Boligmarkedet: De eksplosive prisstigninger bøjer af

Boligmarkedet: De eksplosive prisstigninger bøjer af Boligmarkedet: De eksplosive prisstigninger bøjer af Boligpriserne bevæger sig stadig op på tværs af hele landet, men i et lavere tempo end i de forudgående kvartaler, hvor priserne især steg kraftigt

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Aabenraa Kommune I denne kvartalsrapport beskrives

Læs mere

Sverige har bedre forudsætninger for at komme igennem krisen

Sverige har bedre forudsætninger for at komme igennem krisen Den 19. oktober 9 Als Fokus på ud af krisen Med en serie på arbejdspapirer sætter DI fokus på s muligheder ud af krisen sammenlignet med vores vigtigste samhandelslande: Tyskland,, USA og Storbritannien.

Læs mere

Kontanthjælpsloftet fælder enlige forældres økonomi

Kontanthjælpsloftet fælder enlige forældres økonomi Kontanthjælpsloftet fælder enlige forældres økonomi Kontanthjælpsloftet vil sende knap 12. personer under fattigdomsgrænsen, viser et nyt svar fra Beskæftigelsesministeriet. Heraf er knap 7. børn. Hvordan

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Stor geografisk forskel i ledighedsudviklingen Faldende erhvervs-

Læs mere

15 års skattereformer har tilgodeset de rigeste

15 års skattereformer har tilgodeset de rigeste Status på års skattereformer års skattereformer har tilgodeset de rigeste I løbet af de seneste år er der gennemført en række skattereformer, der har lettet skatten på arbejde. Opsummerer man ændringerne

Læs mere

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor.

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. NYT OM LØN Nr. 2 / 2016 *** 6. juni 2016 *** Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. Hovedpointer Lønudviklingen i den

Læs mere

Økonomisk regionalbarometer for Syddanmark, marts 2011

Økonomisk regionalbarometer for Syddanmark, marts 2011 Økonomisk regionalbarometer for Syddanmark, marts 2011 AF KONSULENT PIA HANNE HANSEN, ANALYSEKONSULENT MALTHE MIKKEL MUNKØE, CAND. SCIENT. POL, MA. OG CHEFKONSULENT MIRA LIE NIELSEN, CAND. OECON Nøgletal

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Stabilisering af konjunkturerne Dansk økonomi lever op til EU's konvergenskrav

Læs mere

Faktaark: Iværksætteri i en krisetid

Faktaark: Iværksætteri i en krisetid Juni 2014 Faktaark: Iværksætteri i en krisetid Faktaarket bygger på data fra Danmarks Statistik, bearbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. I dette faktaark undersøges krisens effekt på iværksætterlysten

Læs mere

Data for juni 2007. Data for juni 2007 er nu tilgængelige i LOPAKS. 06. september 2007

Data for juni 2007. Data for juni 2007 er nu tilgængelige i LOPAKS. 06. september 2007 Data for juni 2007 06. september 2007 Data for juni 2007 er nu tilgængelige i LOPAKS Indhold 2 Personaleforbrug Nedenfor vises udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede, grundløn, tillæg, genetillæg, pension

Læs mere

Overførsler for de rigeste i Danmark

Overførsler for de rigeste i Danmark Overførsler for de rigeste i Danmark De rigeste familier i Danmark modtager samlet 3,4 mia. kr. i indkomstoverførsler. Det svarer til et gennemsnit på 15.500 kr. for hver af de 220.000 personer der er

Læs mere

KRAFTIGT STIGENDE TENDENS TIL AT BRUGE VIKARER

KRAFTIGT STIGENDE TENDENS TIL AT BRUGE VIKARER 17. december 2007 Martin Windelin tlf. 3355 7720 Louise Hansen tlf. 3355 7723 Resumé: KRAFTIGT STIGENDE TENDENS TIL AT BRUGE VIKARER Antallet af vikarer er vokset voldsomt de senere år, så der nu er 48.000

Læs mere

RAR Nordjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet

RAR Nordjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Nordjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet Oktober 215 Nøgletal for Nordjylland opdateret til mødet i RAR Nordjylland d. 2. oktober 215 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1 udvikling i fuldtidsbeskæftigede

Læs mere

Analyse 10. december 2012

Analyse 10. december 2012 10. december 2012. Nul-vækst i det offentlige forbrug frem mod 2020 og offentlig beskæftigelse Sammenfatning Flere partier har meldt ud at de ønsker nulvækst i det reale offentlige forbrug fra 2014 til

Læs mere

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom Fremtidens tabere: Fattigdommen blandt unge er vokset markant over en årrække. Når studerende ikke medregnes, er nu 53.000 fattige unge i Danmark. Det svarer til, at 7,3 pct. af alle unge i Danmark lever

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Sjælland. AMK Øst 15. juni 2015

Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Sjælland. AMK Øst 15. juni 2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Sjælland AMK Øst 15. juni 2015 Juni 2015 1 Udvikling i beskæftigelsen og rekrutteringssituationen på arbejdsmarkedet Fig. 1. Udvikling i fuldtidsbeskæftigelsen for lønmodtagere

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2012-13 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt Beskæftigelsesudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 25. februar 2013 Notat om de danske og tyske arbejdsmarkedsreformer

Læs mere

Social ulighed i levetiden

Social ulighed i levetiden Danmarks Statistik offentliggjorde den. februar nye tal for udviklingen i middellevetiden i Danmark. På baggrund af de bagvedliggende registertal, har AE i samarbejde med Institut for Folkesundhedsvidenskab

Læs mere

CEPOS VIL SKÆRE OFFENTLIG BESKÆFTIGELSE MED 55.000

CEPOS VIL SKÆRE OFFENTLIG BESKÆFTIGELSE MED 55.000 3. juli 27 af Martin Madsen direkte tlf. 33557718 Resumé: CEPOS VIL SKÆRE OFFENTLIG BESKÆFTIGELSE MED 55. Cepos foreslår at finansiere de 3 mia. kr. af Ny Alliances skatteforslag, der koster 52 mia. kr.,

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 214 Norge Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden. Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden. Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen Maj 6 Analysens hovedkonklusioner I maj blev der indgået en aftale om senere tilbagetrækning. Aftalen

Læs mere

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW 1RWDWRP $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW Kolofon Notatet er udarbejdet af Center for Ligebehandling af Handicappede Notatet kan rekvireres ved henvendelse til Center

Læs mere

Største opsparing i den private sektor i over 40 år

Største opsparing i den private sektor i over 40 år Største opsparing i den private sektor i over 4 år De reviderede tal for nationalregnskabet gav en lille opjustering af vækstbilledet i 1. halvår 212. Samlet ligger tallene på linje med grundlaget for

Læs mere

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER 9. august 2004 Af Søren Jakobsen VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Tilskuddet til de videregående er i gennemsnit faldet 0,6 procent eller 400 kr. pr. studenterårsværk fra 2001 til 2004. Dette dækker dog over store

Læs mere

Stigende arbejdsløshed

Stigende arbejdsløshed Nye arbejdsløshedstal oktober 21 Stigende arbejdsløshed tredobling i langtidsledigheden Bruttoledigheden steg med 1.2 fuldtidspersoner fra september til oktober 21. Dermed udgør bruttoledigheden nu samlet

Læs mere

Procesindustrien December 2010. Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område

Procesindustrien December 2010. Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område Procesindustrien December 21 Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område Baggrund for analysen Denne analyse giver et billede af sammensætningen i beskæftigelsen i procesindustrien i

Læs mere

Tilsandet arbejdsmarked: Knap 9 arbejdsløse per ledigt job

Tilsandet arbejdsmarked: Knap 9 arbejdsløse per ledigt job Ledighedstal januar 010 Tilsandet arbejdsmarked: Knap 9 arbejdsløse per ledigt job Selvom arbejdsløsheden lå stort set uændret fra december 009 til januar 010, tyder intet endnu på, at nedturen på arbejdsmarkedet

Læs mere

Praktipladsmangel giver frafald og forlænger studier

Praktipladsmangel giver frafald og forlænger studier Praktipladsmangel giver frafald og forlænger studier De nyeste tal fra undervisningsministeriet viser, at næsten 1. elever på landets erhvervsskoler lige nu står uden praktikplads. Problemet med de manglende

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51, 14. december 18. december 29 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Lav men stigende langtidsledighed

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

Konjunktur - forår 2012

Konjunktur - forår 2012 Konjunkturbarometer forår Konjunktur - forår NB Dette konjunkturbarometer er det første fra DANSKE ARK som behandler arkitektbranchen særskilt. Læs mere om baggrund og metode sidst i dette notat. Tabel

Læs mere

Indledning. Kønsfordelingen blandt kommunalt ansatte

Indledning. Kønsfordelingen blandt kommunalt ansatte S TATISTIK FOR M EDARBEJDERSAMMENSÆT - N INGEN I KOMMUNERNE PÅ K ØN, ALDER OG ETNICI TET Den 19. december 2011 Ref FBM Indledning Dette notat beskriver medarbejdersammensætningen i kommunerne ud fra køn,

Læs mere

Færre fleksjobbere gennem revalidering

Færre fleksjobbere gennem revalidering 09-0379 - Mela - 21.09.2009 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Færre fleksjobbere gennem revalidering En ny FTF-undersøgelse viser, at antallet af fleksjobbere er steget med ca. 46.000

Læs mere

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor.

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. NYT OM LØN Nr. 1 / 2016 *** 9. marts 2016 *** Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. Hovedpointer Lønudviklingen i den

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Temadag 10. september 2008 Bornholms Vækstforum Indhold Befolkning... 3 Menneskelige ressourcer... 4 Beskæftigelse... 8 Økonomisk vækst... 9 Trafikal tilgængelighed... 11 Udgivet

Læs mere

Notat: NOTAT: Notat om sammenligningsgrundlaget for Roskilde Kommunes beskæftigelsesindsats

Notat: NOTAT: Notat om sammenligningsgrundlaget for Roskilde Kommunes beskæftigelsesindsats Økonomi og Beskæftigelse Jobcenter Administration Sagsnr. 80456 Brevid. 1340754 Ref. KRPE Dir. tlf. kristinep@roskilde.dk NOTAT: Notat om sammenligningsgrundlaget for Roskilde Kommunes beskæftigelsesindsats

Læs mere

Fortsat store forskelle i a- kassernes arbejdsløshed

Fortsat store forskelle i a- kassernes arbejdsløshed Fortsat store forskelle i a- kassernes arbejdsløshed Den registrerede arbejdsløshed har de seneste to ligget relativt stabilt omkring 16. fuldtidspersoner. Udviklingen dækker imidlertid over en svagt faldende

Læs mere

Folkeskolelever fra Frederiksberg

Folkeskolelever fra Frederiksberg Folkeskolelever fra Frederiksberg Analyse af 9. klasses eleverne 2008-2010 INDHOLD Indledning... 2 Status for uddannelse 1. oktober 2012... 3 Fuldført ungdomsuddannelse... 6 Igangværende ungdomsuddannelse...

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

Børns baggrund har enorm betydning for uddannelse

Børns baggrund har enorm betydning for uddannelse Børns baggrund har enorm betydning for uddannelse Børns økonomiske opvækstvilkår har enorm betydning for, hvilken uddannelse og arbejdsmarkedstilknytning de efterfølgende får som unge. Analysen viser,

Læs mere

Sådan rammer nulvækst dit område

Sådan rammer nulvækst dit område Sådan rammer nulvækst dit område Finansministeriets beregninger viser, at nulvækst i det offentlige forbrug fra 2015-2020 koster 32.000 offentlige ansatte og svarer til en besparelse på det offentlige

Læs mere

Databrud i AKU fra 2016

Databrud i AKU fra 2016 2. juni 2016 TCO, MIF Arbejdsmarked Databrud i AKU fra 2016 Resumé Der er brud i dataserien for AKU mellem fjerde kvartal 2015 og første kvartal 2016: Brud i dataserien for beskæftigelsen, som er steget

Læs mere

Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, 2016

Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, 2016 Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, Resultaterne af den nationale trivselsmåling i foråret foreligger nu. Eleverne fra.-9. klasses trivsel præsenteres i fem indikatorer: faglig trivsel, social

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

DATA FOR AUGUST 2013 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA

DATA FOR AUGUST 2013 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA DATA FOR AUGUST 2013 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 5 Personaleomsætning 7 Datagrundlag 6. november 2013 Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede, bruttoløn samt nettoløn

Læs mere

EU: Danmark har det 4. højeste langsigtede vækstpotentiale

EU: Danmark har det 4. højeste langsigtede vækstpotentiale EU: Danmark har det 4. højeste langsigtede vækstpotentiale Af en 413 siders EU-rapport, The 2015 Ageing Report, fremgår det, at Danmark frem mod 2060 har det 4. højeste vækstpotentiale blandt alle EU-lande.

Læs mere

Uligheden i Danmark stiger mere og mere

Uligheden i Danmark stiger mere og mere Uligheden i Danmark stiger mere og mere Uligheden fortsætter med at stige, og igen i 2007 voksede uligheden markant. Samtidig er der en klar tendens til, at jo rigere man var i 2001, desto større relative

Læs mere

Dansk Jobindex. Begyndende vending på arbejdsmarkedet

Dansk Jobindex. Begyndende vending på arbejdsmarkedet Dansk Jobindex Begyndende vending på arbejdsmarkedet København den 14.8.28 For yderligere information: Kaare Danielsen, Jobindex +45 38 32 33 6 kaare@jobindex.dk Dansk Jobindex har med få afbrydelser været

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 36 Indhold: Ugens tema I Finanslovsudspil med flere investeringer Ugens tema II Regeringen forventer økonomisk fremgang i løbet af 2. halvår 2013 Ugens analyse Ledigheden

Læs mere

Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen

Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen Dette notat samler forskellige fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen. Seneste nyt august 2005 er: Der er, de første fem måneder af i år, blevet idømt mere straf

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Det nye kontanthjælpsloft rammer enlige markant hårdere end tidligere

Det nye kontanthjælpsloft rammer enlige markant hårdere end tidligere Det nye kontanthjælpsloft rammer enlige markant hårdere end tidligere Det såkaldt moderne kontanthjælpsloft som er aftalt mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative rammer særlig

Læs mere

April 2014 Ændring Pct.

April 2014 Ændring Pct. Arbejdsløsheden i april 2014 2. juni 2014 Fortsat færre arbejdsløse Arbejdsløsheden faldt med 3.500 fuldtidspersoner i april. Siden januar 2013 er arbejdsløsheden faldet med ca. 26.300 fuldtidspersoner,

Læs mere

25. januar 2011. Pressebriefing om udspil til tilbagetrækningsreform

25. januar 2011. Pressebriefing om udspil til tilbagetrækningsreform 25. januar 211 Pressebriefing om udspil til tilbagetrækningsreform 1 Krisen har medført store offentlige underskud Udviklingen i den offentlige saldo Pct. af BNP 5 4 3 2-1 1-2 -3-4 -5 2 4 6 8 1 12 Pct.

Læs mere

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene NOTAT Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene Baggrund I december 2000 indgik den daværende regering (S og RV), V, KF, SF, CD og

Læs mere

Flest sjællændere får ingen uddannelse efter folkeskolen

Flest sjællændere får ingen uddannelse efter folkeskolen Flest sjællændere får ingen uddannelse efter folkeskolen Hver femte afgangselev har ikke fået en ungdomsuddannelse 10 år efter folkeskolen. Zoomer man ind på de forskellige landsdele, er det især på Vest-

Læs mere

DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 3 Personaleomsætning 4 Aldersfordeling 5 Datagrundlag Oprindeligt 3. marts 2010 Revideret pga. datakorrektion 5.

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24.

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020 Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. september 2015 Sammenfatning: Global vækst mod 2020: Det forventes, at den globale økonomiske

Læs mere