Opnåelse af 60 pct. målsætningen 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opnåelse af 60 pct. målsætningen 1"

Transkript

1 Opnåelse af 6 pc. målsæningen mars 212 Indledning I nærværende noa belyses effeken af fire marginale uddannelseseksperimener omhandlende opnåelse af 6 pc. målsæningen. Målsæningen indbefaer, a 6 procen af 22-ungdomsårgangen opnår en videregående uddannelse. I grundforløbe opnår 52,8 pc. af 22-ungdomsårgangen en videregående uddannelse, hvorfor målsæningen således underopfyldes med 7,2 pc. poin. Variaionen mellem eksperimenerne besår dels i de insrumen, der anvendes for a nå målsæningerne og dels i hvorvid der indregnes en produkivieseffek som følge af, a andelen med en videregående uddannelse i arbejdssyrken er øge relaiv il grundforløbe. De fire marginaleksperimener er benævn og definere som følgende: Eksperimen 1: 6 procen af 22-ungdomsårgangen opnår en videregående uddannelse ved a reducere frafalde på de videregående uddannelser. Eksperimen 2: 6 procen af 22-ungdomsårgangen opnår en videregående uddannelse ved a øge opage på de videregående uddannelser. Eksperimen 3a: 6 pc. målsæningen opnås ved a kombinere eksperimen 1 og 2 så de hver især bidrager med halvdelen af de som mangler mh. målsæningen. Eksperimen 3b: 6 pc. målsæningen opnås på samme måde som i eksperimen 3a, men her indlægges en produkivieseffek som konsekvens af, a andelen i arbejdssyrken med en videregående uddannelse er sege relaiv il grundforløbe. Der indlægges en eksogen produkivieseffek svarende il, a en e procenpoins signing i andelen i arbejdssyrken med en videregående uddannelser giver anledning il en signing i BVT på,25 pc. Effeken af en ændring i befolkningens fordeling på højs fuldføre uddannelse, vil i DREAM udelukkende manifesere sig gennem en ændring i arbejdssyrken 2. Således indregnes alså ikke en effek på produkivieen ved ændring i befolkningens uddannelsesniveau. Ligeledes modelleres der ikke uddannelsesafhængig eferspørgsel efer arbejdskraf. Inddragelse af skønne for forholde mellem ændring i andelen med en videregående uddannelse i arbejdssyrken og effeken på BVT i eksperimen 3b er derfor ikke udryk for en effek, som DREAM giver anledning il, men kan benyes il vurdering af de finanspoliiske effeker ilsedeværelsen af en sådan effek ville foranledige. 1 Analysen er besil af DEA 2 Der anages, a ændring i uddannelsesniveaue påvirker befolkningens arbejdsmarkedsilknyning med 1/3 af den fulde effek, dvs. der anages afagende marginalafkas af uddannelse.

2 Side 2 af 3 Overordne er erhvervsfrekvensen sigende i uddannelsesniveau, men de er cenral a bemærke, a denne endens ikke er enydig. E posiiv sød il uddannelsesniveaue afsedkommer derfor ikke nødvendigvis en signing i den samlede erhvervsilbøjelighed. Hvis erhvervsfrekvensen siger, vil den umiddelbare effek være en forøgelse af arbejdsudbudde og beskæfigelsen, hvilke på sig medfører sørre produkion, indkoms og forbrug. Analle af suderende både indenfor og udenfor arbejdssyrken øges i hver af marginaleksperimenerne. Speciel sker en markan sørre signing i analle af suderende i eksperimen 2, hvor opfyldelse af 6 pc. målsæningen sker gennem øge opag. En signing i analle af suderende som sandard i DREAM udelukkende have konsekvenser for de offenlige udgifer gennem øge ræk på SU. Nærværende eksperimener indregner dog også e skøn for den effek som ændringen i analle af igangværende formodes a have på række af de individuelle offenlige udgifer il uddannelse. Som sandard anages disse blo a udvikle sig med demografien og er således uafhængige af uddannelsesilbøjeligheden i befolkningen. Ved anvendelse af oplysninger om samlede axameerudgifer bevilge il henholdsvis gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser, kore, mellemlange og lange videregående uddannelser, er de for hver ype af de nævne uddannelser mulig a beregne en gennemsnissas pr. suderende. Disse gennemsnissaser anages konsane i fremskrivningen. Således er de ændringen i analle af igangværende, der bevirker, a de gennemsnilige ræk pr. person i modsæningen il i grundforløbe vil variere over id. Tabel 1. Effek på holdbarhedsindikaoren Holdbarhed Ændring Ændring i den primære offenlige saldo (211-niveau 3 ) Grundforløb -.514% Eksperimen %.74 pc. poin 1.32 Mia. kr. Eksperimen % pc. poin Mia. kr. Eksperimen 3a -.594% -.8 pc. poin Mia. kr. Eksperimen 3b -.468%.46 pc. poin.82 Mia. kr. Der er ikke en enydig effek på holdbarhedsindikaoren af de fire marginaleksperimener. Fra Tabel 1 ses de, a holdbarhedsindikaoren i scenarie i eksperimen 1 forbedres fra -,51 pc. af BNP il -,44 pc. af BNP. Dee svarer il en permanen årlig forbedring af den primære offenlige saldo på ca. 1,32 mia. kr. (211-niveau). I eksperimen 2 reduceres holdbarhedsindikaoren med -,15 procenpoin. De svarer il en permanen årlig forværring af den primære offenlige saldo på ca. 2,7 mia. kr. (211-niveau). I eksperimen 3a og 3b ændres holdbarhedsindikaoren med henholdsvis -,8 og,5 procenpoin. For eksperimen 3a svarer de il en permanen årlig forværring af den offenlige saldo på ca. 1,4 mia. kr. (211-niveau), hvorimod eksperimen 3b giver en permanen årlig forbedring på ca.,8 mia. kr. (211-niveau). Produkivieskorrekion giver således alene anledning il en årlig forbedring af den primære offenlige saldo på 2,3 mia. kr. 3 Saisikbanken NAT1: Foreløbig BNP for 211 er 1789,1 mia. kr., løbende priser.

3 Side 3 af 3 Tekniske forudsæninger for beregningerne Uddannelsesfremskrivningerne 6 pc. målsæningen evalueres ren eknisk ved a se på højs gennemføre uddannelser for de personer, som er 4 år i 245. Disse personer er 15 år i 22, svarende il a de lige er på vej ud af grundskolen og videre ind i uddannelsessyseme i dee år. Når de er bleve 4 år, har de allerflese gennemfør deres uddannelser, så derfor bruges åre 245 som målepunk for målsæningen. Kørslerne gennemføres som alernaiver i forhold il DREAMs senese uddannelsesfremskrivning (Uddannelsesfremskrivning ). Figur 1. Uddannelsesmålsæningen i 211-fremskrivningen. Andelen af 4-årige, som har en videregående uddannelse. 6% 5% 4% 3% 2% 6 % målsæning 1% % Kilde: Egne beregninger på uddannelsesmodellen. I Uddannelsesfremskrivning 211 er andelen af 4-årige med minds en videregående uddannelse i 245 på %, jf. Figur 1. De er ca. 7 procenpoin fra 6 % målsæningen. 6 % målsæningen kan opnås ved a reducere frafalde og/eller øge opage på de videregående uddannelser. I eksperimen 1 opnås målsæningen alene ved a reducere frafalde for de videregående uddannelser, hvilke kræver en redukion på hele 95 %. I eksperimen 2 opnås 6 % målsæningen alene ved a øge opage på de videregående uddannelser. Sandsynligheden for opag øges med 45 %. I eksperimen 3a og 3b kombineres de o midler, således a 6 % målsæningen opnås ved a reducere frafalde på de videregående uddannelser med 25 % og samidig øge opage med ca. 3 %. Korrekion af de individuelle offenlige udgifer il uddannelse Fra DEA er levere oplysninger om de samlede uddannelsesaxameer dedikere il suderende på gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser, kore, mellemlange og lange videregående uddannelser. Der skelnes ikke mellem udgifer knye il henholdsvis igangværende saus og færdiggørelse. 4 Se ev.

4 Side 4 af 3 Tabel 2. Samle uddannelsesaxameer fordel på uddannelse, mio. kr. og gennemsnilig sas pr. suderende, kr priser Samle axameer, mio. kr. Sas pr. suderende, kr. Almengymnasiale uddannelser Erhvervsgymnasiale uddannelser Erhvervsuddannelser Kore videregående uddannelser Mellemlange videregående uddannelser Lange videregående uddannelser I al Kilde: DEA 212 og anal igangværende medio 28 fra DREAMs uddannelsesfremskrivning 211. Udgiferne i Tabel 2 anages a udgøre en del af de samlede individuelle udgifer il uddannelse. I 28 udgjorde udgiferne il uddannelse opgjor som individuel offenlig service i al mio. kr. 5, hvorfor axameerdelen udgør ca. 23 pc. Fra DREAMs uddannelsesmodel haves på hver idspunk i fremskrivningen oplysninger om analle af igangværende på uddannelserne i Tabel 2. Dee muliggør beregning af en gennemsnissas pr. igangværende. For de mellemlange uddannelser fordeles omkosningerne ligelig på uddannelsesgrupperne professionsbachelorer og mellemlange videregående. Udgiferne il de lange videregående fordeles ved a dividere med de samlede anal igangværende for uddannelserne dele og udele kandidauddannelser sam universiesbachelorer. Gennemsnissaserne besemmes ud fra analsoplysninger fra medio 28 og anages konsane gennem fremskrivningen. Den årlige sas for en suderende ilknye en kor videregående uddannelse anages således a være god 51. kr. opgjor i 28-priser gennem hele fremskrivningen, jf. Tabel 2. Saserne varierer ikke på værs af køn, alder og oprindelse. Som anfør ovenfor er der sadig en beragelig del af de individuelle offenlige udgifer il uddannelse, der ikke er omfae i axameeropgørelsen. Denne del anages a udvikle sig med demografien i fremskrivningen, dvs. efer samme princip, der i grundforløbe er anvend for samlige individuelle offenlige udgifer il uddannelse. I 28 korrigeres de samlede individuelle offenlige udgifer for axameerudgiferne og ud fra den korrigerede udgif beregnes en gennemsnilig udgif pr. person, der anages konsan i fremskrivningen. Den andel af de samlede udgifer i 28, der kan henføres il axameerudgifer skal i fremskrivningen udvikle sig med analle af suderende knye il de relevane uddannelser. De samlede axameersyrede udgifer i fremskrivningen fordel på køn, alder og oprindelse, X axameer g, a, o, hvor IG, udd g, a, o,, kan beregnes som X w N axameer IG IG, udd g, a, o, udd g, a, o, udd IG w udd angiver den gennemsnilige sas pr. igangværende for uddannelse udd, mens N udrykker analle af henholdsvis igangværende fordel på køn, alder og oprindelse 5 DREAMs langsigede økonomiske fremskrivning 211.

5 Side 5 af 3 på idspunk i fremskrivningen. Ovensående giver anledning il en gennemsnilig axameersyre udgif pr. person, der er besem som x axameer g, a, o, X axameer g, a, o, N g, a, o, N hvor g, a, o, er den samlede befolkning fordel på køn, alder og oprindelse i fremskrivningen. Ide daa er ynd for eferkommere udregnes e fælles gennemsnilig axameerafhængig BASE ræk for eferkommere og personer af dansk oprindelse. Lad x g, a, o, være den gennemsnilige COUNT uddannelsesudgif pr. person i grundforløbe, som er konsan over id. Hvis x g, a, o, angiver de samlede gennemsnilige uddannelsesudgifer pr. person i alernaivforløbe kan disse ved brug af ovensående besemmes som x x x x COUNT BASE axameer axameer g, a, o, g, a, o, 1 g, a, o, 1 g, a, o, x x konsan axameer g, a, o, g, a, o, for 1 hvor angiver åre efer basisåre, her 29. x er således konsan gennem hele konsan g, a, o, COUNT axameer fremskrivningen, hvorfor variaionen i x g, a, o, udelukkende sammer fra x g, a, o,. Dekomponeringen af de gennemsnilige uddannelsesudgifer pr. person i hhv. en konsan og en axameersyre andel er for eksperimen 3 illusrere i Figur 2. Figur 2. Fordeling af gennemsnilige individuelle uddannelsesomkosninger pr. person på hhv. konsan og axameerafhængig del i år 215, dansk oprindelse. Kr. 28-niveau. Eksperimen 3. Kvinder Mænd Konsan Taxameerbeinge I al Konsan Taxameerbeinge I al Kilde: Egne beregninger. De samlede udgifer il individuel offenlig service henfør il uddannelse beregnes som vanlig i selve modellen som de gennemsnilige ræk pr. person, x g, a, o, COUNT, muliplicere med befolkningen fordel på køn, alder, oprindelse og id, hvorefer denne korrigeres med årlig inflaion og produkiviesvæks. Afvigelsen relaiv il grundforløbe besår alså i, a x g, a, o, ikke er konsan over id. COUNT

6 Side 6 af 3 Marginaleksperimenerne afvikles her som sød il en korrigere version af DREAMs langsigede økonomiske fremskrivning fra 211, der har 28 som basisår. Korrekionen besår i, a ilbagerækningsreformen fra 211 er indlag ligesom DREAMs kommende uddannelsesfremskrivning basere på uddannelsesdaa il og med okober 21 er anvend. Herudover er modelleringen af udgifer il uddannelse også ændre i grundforløbe, således a marginaleffekerne på disse alene udrykker den ændrede ilknyning il igangværende uddannelse. Relaiv il DREAMs langsigede økonomiske fremskrivning fra 211, vil ilbagerækningsafalen bidrage il en forbedring af den finanspoliiske holdbarhed på,42 pc. poin, mens den nye uddannelsesfremskrivning afsedkommer en forbedring på,24 pc. poin. Anvendelse af axameerafhængige udgifer foranlediger en forværring på,6 pc. poin, således a holdbarhedsindikaoren i de juserede grundforløb er -,51 pc. af BNP. Eksperimenerne annonceres over for modellens agener i 213, hvilke også er førse år, a de individuelle offenlige udgifer korrigeres og forudsæningerne i uddannelsesfremskrivningen afviger fra grundforløbes. Holdbarheden sikres i beregningerne gennem den såkalde udenlands-lukning, hvor de anages, a ransfereringer fra udlande il den offenlige sekor vælges endogen i år 28 og frem således, a de samlede forløb er holdbar. Disse ransfereringer bruges herefer il a beregne holdbarhedsindikaoren, der besemmes som den ilbagediskonerede værdi af de nødvendige ransfereringer. Effeker på befolkningens uddannelsesfordeling 6 % - målsæningen opnåe ved mindske frafald For a opnå 6 % målsæningen nedsæes frafaldsprocenerne for kore videregående, professionsbachelor, mellemlange videregående og universiesbachelor uddannelserne med 95 %. Dee gøres fra og med år 213, og effeken måles vedrørende de 4-årige i åre 245. De skal undersreges, a der er ale om en mege krafig redukion i frafalde. Som de ses af nedensående figur, siger andelen af personer med minds en ungdomsuddannelse i forhold il grundforløbe fra omkring 22 frem il omkring år 23, hvorefer begge kurver rammer e nogenlunde konsan niveau. Når der efer 235 fås en så sabil andel på ca. 6 % skyldes de, a modellens overgangssandsynligheder ikke ændrer sig re mege så lang fremme i fremskrivningsperioden, så de 15-årige i 216 (dvs. 4-årige i 241) vil opføre sig sor se som de 15-årige i 215 mh. sudievalg.

7 Side 7 af 3 Figur 3. Andelen af 4-årige med minds en videregående uddannelse i henholdsvis grundforløbe og eksperimen 1. 7% 6% 5% 4% 3% 2% Eksperimen 1 Grundforløb 1% % Kilde: Egne beregninger på uddannelsesmodellen. Målsæningen ses ved a berage åre 245, svarende il hvad dem som var 15 år i 22 har opnåe som 4-årige. Hvis man berager højes fuldføre uddannelser kan man se, a eksperimene resulerer i over 1. flere kandidaer i 25, næsen 7. flere professionsbachelorer og ca. 3. flere universiesbachelorer. Der bliver samidig ca. 88. færre med en almen gymnasial uddannelse, ca. 7. færre med erhvervsfaglig og ca. 38. færre med erhvervsgymnasial som højs fuldføre uddannelse. Figur 4. Højes fuldføre uddannelser, ændringer i forhold il basisforløb, anal personer. Eksperimen Grundskole 1. klasse Almengymnasial Erhvervsgymnasial Erhvervsfaglig Kor videregående Professionsbachelor Mellemlang videregående Universiesbachelor Kandida Ph.d Kilde: Egne beregninger på uddannelsesmodellen.

8 Side 8 af 3 Kurverne i Figur 4 summer il, og den sore signing i analle af kandidaer skyldes a flere førs og fremmes universiesbachelorer færdiggør deres sudier. Når flere bliver færdige med en videregående uddannelse, vil puljen af poenielle kandidasuderende vokse og i sidse ende alså også analle af færdiguddannede kandidaer. De suderende, der ellers var falde fra en videregående uddannelse ville ypisk have haf en almen- eller erhvervsgymnasial baggrund, hvorfor man ser e relaiv fald i analle af personer med disse uddannelser som højs fuldføre. Analle af erhvervsfaglig uddannede falder fordi flere gennemfører e sudie, såfrem de forsæer med a sudere efer opnåelse af deres erhvervsfaglige uddannelse og fordi færre fra de videregående uddannelser falder fra for sidenhen a påbegynde og fuldføre en erhvervsfaglig uddannelse. Tabel 3. Højes fuldføre uddannelser, ændringer i forhold il basisforløb i forskellige år (anal personer). Eksperimen 1. Beskrivelse Ukend Grundskole klasse Almengymnasier Erhvervsgymnasier Erhvervsfaglige Kor videregående Professionsbachelor Mellemlang videregående Universiesbachelor Kandidaer Ph.d Sum Kilde: Egne beregninger på uddannelsesmodellen. De ses af abellen, a der som nævn sker en mege sor omflyning fra især ungdomsuddannelserne il de videregående og lange videregående uddannelser. Der bliver i sluningen af simulaionsperioden (år 21) ca. 13. færre personer, som ender med grundskole eller 1. klasse som højes fuldføre, ca. 33. færre der ender med en ungdomsuddannelse som højs fuldføre og sammenlag 367. flere med minds en videregående uddannelse. I Figur 5 ses hvorledes eksperimen 1 har beydning for analle af igangværende suderende. Der kommer op imod 15. nye suderende på kandidauddannelsen. De førse år ser en

9 Side 9 af 3 sor redukion i analle af personer uden for uddannelsessyseme, mens der på sig er ca. 6. færre suderende på de erhvervsfaglige uddannelser og 4.5 færre professionsbachelor-suderende. Figur 5. Igangværende uddannelse, ændringer i forhold il basisforløb, anal personer. Eksperimen Grundskole 1. klasse Almengymnasial Erhvervsgymnasial Erhvervsfaglig Kor videregående Professionsbachelor Mellemlang videregående Universiesbachelor Kandida Ph.d Ikke under udd -15 Kilde: Egne beregninger på uddannelsesmodellen. 6 % - målsæningen opnåe ved øge opag I eksperimen 2 opnås 6 % målsæningen ved a øge sandsynligheden for opag på de videregående uddannelser med 45 %. Søde il uddannelsesmodellen indføres med fuld virkning fra og med år 213. Ren eknisk er sandsynligheden for opag på kore videregående, professionsbachelor, mellem lange videregående og universiesbachelor uddannelserne øge både for elever, der kommer direke fra grundskolen (dee vil være mege få) eller anden end uddannelse, personer uden for uddannelsessyseme (ypisk personer der har hold e eller flere sabbaår ) sam for de suderende, der er falde fra en anden eller ilsvarende uddannelse. Overgangssandsynlighederne for a age e år uden for uddannelsessyseme er reducere ilsvarende. Figur 6 viser udviklingen i andelen af 4-årige med minds en videregående uddannelse i grundforløbe og forløbe med øge opag på de videregående uddannelser. De fremgår a forløbe i eksperimen 2 minder mege om forløbe i eksperimen 1, jf. Figur 3. Sammenlignes de o forløb nærmere, vil man kunne se, a andelen af personer med videregående uddannelse siger marginal hurigere i eksperimen 1 for a ende på samme niveau i 245. De har a gøre med, a en redukion i frafalde har beydning for igangværende suderende, som vil færdiggøre deres sudie såfrem de ikke falder fra. En øge signing i opage vil førs

10 Side 1 af 3 kunne aflæses i uddannelsesniveaue efer nogle år når de eksra opagede suderende har færdiggjor deres sudier. Figur 6. Andelen af 4-årige med minds en videregående uddannelse i henholdsvis grundforløbe og eksperimen 2. 7% 6% 5% 4% 3% 2% Eksperimen 2 Grundforløb 1% % Kilde: Egne beregninger på uddannelsesmodellen. Målsæningen ses ved a berage åre 245, svarende il hvad dem som var 15 år i 22 har opnåe som 4-årige. Hvis man berager højes fuldføre uddannelser kan man se, a eksperimene resulerer i ca. 83. flere professionsbachelorer i 25 og næsen lige så mange kandidaer. Samidig bliver der ca. 77. færre med erhvervsfaglig baggrund og ca. 73. færre med en almengymnasial uddannelse som højs fuldføre uddannelse. Figur 7. Højes fuldføre uddannelser, ændringer i forhold il basisforløb, anal personer. Eksperimen Grundskole 1. klasse Almengymnasial Erhvervsgymnasial Erhvervsfaglig Kor videregående Professionsbachelor Mellemlang videregående Universiesbachelor Kandida Ph.d Kilde: Egne beregninger på uddannelsesmodellen.

11 Side 11 af 3 Kurverne i Figur 7 summer il nul. Der ses kun en svag signing i analle af personer med kor videregående og mellemlang videregående uddannelse, hvilke skyldes, a der som udgangspunk kun er få af disse og a den sore relaive signing derfor ikke har ilsvarende sor effek mål i anal personer. Analle af kandidaer siger som følge af a flere universiesbachelorer fuldfører en sor andel af disse forsæer med kandidauddannelsen. Dee bevirker videre, a analle af Ph.d. ere siger. Analle af erhvervsfaglig uddannede falder som følge af a en sor andel af de personer, der ellers ville have sor sandsynlighed for a påbegynde en erhvervsfaglig uddannelse opages på en videregående uddannelse. Til forskel fra eksperimen 1 er der i eksperimen 2 omren 4. færre kandidaer og 14. færre universiesbachelorer. Samidig er der komme ca. 22. flere med almengymnasial uddannelse og 34. flere professionsbachelorer i år 21, når de o eksperimener sammenholdes.

12 Side 12 af 3 Tabel 4. Højes fuldføre uddannelser, ændringer i forhold il basisforløb i forskellige år (anal personer). Eksperimen 2. Beskrivelse Ukend Grundskole klasse Almengymnasier Erhvervsgymnasier Erhvervsfaglige Kor videregående Professionsbachelor Mellemlang videregående Universiesbachelor Kandida Ph.d Sum Kilde: Egne beregninger på uddannelsesmodellen. De ses af abellen, a der som nævn sker en mege sor omflyning fra især ungdomsuddannelserne il de videregående og lange videregående uddannelser. Der bliver i sluningen af simulaionsperioden (år 21) ca. 32. færre personer, som ender med grundskole eller 1. klasse som højes fuldføre, ca færre med en gymnasial uddannelse og 143. færre med en erhvervsfaglig. Analle af professionsbachelorer siger med næsen 14. og der bliver 158. flere med en kandidauddannelse. Ses på analle af igangværende suderende er billede noge anderledes end ved eksperimen 1. Analle af kandidasuderende er ikke hel så høj og analle af professionsog universiesbachelorer er markan højere (ca. 15. højere end i grundforløbe i år 25), jf. Figur 8.

13 Side 13 af 3 Figur 8. Igangværende uddannelse, ændringer i forhold il basisforløb, anal personer. Eksperimen Grundskole 1. klasse Almengymnasial Erhvervsgymnasial Erhvervsfaglig Kor videregående Professionsbachelor Mellemlang videregående Universiesbachelor Kandida Ph.d Ikke under udd Kilde: Egne beregninger på uddannelsesmodellen. Mens man i eksperimen 1 så en forskydning mellem uddannelserne fra ungdomsuddannelser mod lange videregående uddannelser - ser vi her e sor ryk fra kaegorien ikke under uddannelse hen i mod de videregående uddannelser. 6 % målsæningen opnåe ved mindske frafald og øge opag I eksperimen 3 opnås 6 % målsæningen ved a kombinere de o midler: reducere frafald og øge opag. Således reduceres frafalde på de videregående uddannelser med 25 % og sandsynligheden for opag på de videregående uddannelser øges med 3 %. Når de o ændringer foreages samidig, vil de have en posiiv afsmiende effek på hinanden. E mindre frafald har sørre gennemslag, hvis opage og dermed analle af suderende er sor, og de øgede opag resulerer i flere færdiguddannede såfrem færre falder fra undervejs. Redukionen af frafaldsprocenerne på de videregående uddannelser svarer il e fald på 7-8 procenpoin jf. Tabel 5.

14 Side 14 af 3 Tabel 5. Frafaldsprocener, grundforløb og eksperimen 3 Kor Professionsbachelor Mellemlang Universiesbachelor videregående videregående Grundforløb Eksperimen 3 Forskel 27 % 31 % 31 % 31 % 2 % 23 % 23 % 23 % -7 % - 8 % - 8 % - 8 % Kilde: DREAMs uddannelsesmodel. Tallene afspejler e gennemsni over de senese 3 daaår. Frafaldssandsynlighederne gælder for mænd af dansk oprindelse. Forøgelsen af sandsynligheden for opag på 3 % svarer il en lid mindre procenvis signing i opage på de videregående uddannelser. Opage i anal personer relaiv il grundforløbe fremgår af Figur 9. Falde i opage på de erhvervsfaglige uddannelser skyldes, a analle af personer, der ikke er under uddannelse eller har færdiggjor deres uddannelsesforløb bliver mindre, når flere er indskreve på de videregående og lange videregående uddannelser. De førse år efer søde i 213 er effeken sørs fordi analle af poenielle suderende disse år ligger høj. De eferfølgende år er færre poeniel nye suderende fordi så mange allerede er indskreve, derfor falder kurven igen il den finder e sabil leje fra omkring år Figur 9. Opag i forhold il grundforløb. Anal personer. Eksperimen Grundskole 1. klasse Almengymnasial Erhvervsgymnasial Erhvervsfaglig Kor videregående Professionsbachelor Mellemlang videregående -2-4 Universiesbachelor Kandida Ph.d Kilde: DREAMs uddannelsesmodel. Effeken af de o sød i forhold il 6 % målsæningen, svarer il den der er se i eksperimen 1 og 2, navnlig a andelen af 4-årige, der har gennemfør minds en videregående uddannelse

15 Side 15 af 3 siger relaiv il grundforløbe i årene 22 frem il omkring 232, hvorefer uddannelsesniveaue i begge løb sabiliserer sig. 7% 6% 5% Figur 1. Andelen af 4-årige med minds en videregående uddannelse i henholdsvis grundforløbe og eksperimen 3 4% 3% 2% Eksperimen 3 Grundforløb 1% % Kilde: DREAMs uddannelsesmodel. Hvad angår forskel i analle af personer med forskellige højs fuldføre uddannelser, vil de være naurlig a forvene en melleming mellem eksperimen 1 med reducering af frafald og eksperimen 2 med øgning af opage. Figur 11 viser neop dee: analle af kandidaer i eksperimen 3 er højere end i eksperimen 2 og lavere end i eksperimen 1. Analle af professionsbachelorer er mindre end i eksperimen 2 og højere end i eksperimen 1. De ses endvidere a uddannelsesniveaue i eksperimen 3 ligger æere på eksperimen 2 end 1. Dee vil senere afspejle sig i, a de makroøkonomiske og finanspoliiske effeker af eksperimen 3 kvaliaiv minder om de effeker, som eksperimen 2 afsedkommer. Kurverne i Figur 11 summer il nul. De er især analle af kandidaer og professionsbachelorer, der øges i eksperimene (omkring 173. og 129. i år 21), mens der især bliver færre med erhvervsfaglig eller almengymnasial uddannelse som højes fuldføre (omkring 14. og 13. i år 21).

16 Side 16 af 3 Figur 11. Højes fuldføre uddannelser, ændringer i forhold il basisforløb, anal personer. Eksperimen Grundskole 1. klasse Almengymnasial Erhvervsgymnasial Erhvervsfaglig Kor videregående Professionsbachelor Mellemlang videregående Universiesbachelor Kandida Ph.d Kilde: DREAMs uddannelsesmodel. Tabel 6. Højes fuldføre uddannelser, ændringer i forhold il basisforløb i forskellige år (anal personer). Eksperimen 3. Beskrivelse Ukend Grundskole klasse Almengymnasier Erhvervsgymnasier Erhvervsfaglige Kor videregående Professionsbachelor Mellemlang videregående Universiesbachelor Kandidaer Ph.d Sum Kilde: Egne beregninger på uddannelsesmodellen.

17 Side 17 af 3 Der sker e generel løf af uddannelsesniveaue fra ungdomsuddannelserne hen imod de videregående og lange videregående uddannelser. De lange videregående uddannelser bliver indireke påvirke af søde. I og med a der er flere poenielle nye suderende og sandsynligheden for disse personers opag på en lang videregående uddannelse holdes konsan. Eksperimene har naurligvis også beydning for analle af igangværende suderende, jf. Figur 12. En del af de unge, der i grundforløbe var uden for uddannelsessyseme, er under alernaive påbegynd en videregående uddannelse og en del af de unge, der i grundforløbe fald fra en videregående falder ikke fra i eksperimen 3. Figur 12. Igangværende uddannelse, ændringer i forhold il basisforløb, anal personer. Eksperimen Grundskole 1. klasse Almengymnasial Erhvervsgymnasial Erhvervsfaglig Kor videregående Professionsbachelor Mellemlang videregående Universiesbachelor Kandida Ph.d Ikke under udd Kilde: DREAMs uddannelsesmodel. De førse år efer søde vokser analle af suderende hurigs på for almengymnasiale og professionsbachelorer. Fordi så mange læser videre fra især universiesbachelor il kandida ses den sørse effek på sig på kandidauddannelserne, hvor der forvenes ca. 13. flere suderende om åre fra år 217 og frem. Effek på de individuelle offenlige uddannelsesudgifer Som nævn fasholdes de gennemsnilige niveau pr. person for en give andel af de individuelle forbrug il uddannelse gennem fremskrivningen. For den axameersyrede andel varierer de gennemsnilige ræk pr. person over id i henhold il ændringen i analle af igangværende. Udviklingen i de gennemsnilige axameerafhængige ræk pr. person er for eksperimen 3 Figur 13.

18 Side 18 af 3 Figur 13. Udvikling i gennemsnilige axameeromkosninger pr. person, dansk oprindelse. Kr. 28-niveau. Eksperimen 3. Kvinder Mænd Kilde: Egne beregninger. Jo mindre forskydning, der er i aldersprofilen for de gennemsnilige axameeromkosninger pr. person over id, des mindre variaion er der over id i de andele af en given årgang, der går i gang med en uddannelse. Med andre ord vil en lille forskydning indikere en relaiv sabil uddannelsesilbøjelighed på værs af generaioner. Udviklingen i omkosningsprofilerne varierer blo lid mellem eksperimenerne. Effek på arbejdssyrken Opnåelse af uddannelsesmålsæningen om, a 6 pc. af en årgang skal have en videregående uddannelse har overordne o effeker, som har beydning for befolkningens arbejdsmarkedsilknyning. Den ene vedrører hvorledes arbejdssyrken påvirkes ved påbegyndelse af en uddannelse, den anden hvorledes arbejdssyrken påvirkes efer end opkvalificering. Ved påbegyndelse af uddannelse ændres analle af suderende, hvilke afhængig af de socioøkonomiske grupper de rekrueres fra kan have enen en posiiv eller negaiv indflydelse på den samlede arbejdssyrke. Hvis de suderende forrinsvis rekrueres fra arbejdssyrken, vil dee ypisk bevirke e fald i arbejdssyrken, da suderende gennemsnilig har en lavere ilknyning il arbejdsmarkede end en ordinær beskæfige. Kommer den suderende fra grupper uden for arbejdssyrken, vil dee give anledning il en signing i arbejdssyrken på idspunke, hvor vedkommende overgår il uddannelsessyseme. Øges analle er suderende med en given højs fuldføre uddannelse afsedkommer dee i DREAM en proporional nedjusering af anal personer i de øvrige socioøkonomiske grupper med de samme niveau for højs fuldføre uddannelse. Således beinges der ikke på, a rekrueringsgrundlage for e give niveau af højes fuldføre uddannelse poeniel kan variere afhængig af, hvilken uddannelse personen sarer på. Isolere se er der en risiko for, a denne fremgangsmåde giver anledning il, a rekrueringen fra socioøkonomiske grupper uden for arbejdssyrken overvurderes, hvorfor dræne på arbejdssyrken undervurderes. Risikoen mindskes i ak med, a niveaue for højs fuldføre uddannelse siger og ilbøjeligheden il ilknyning uden for arbejdssyrken derfor al ande lige vil være mindre.

19 Side 19 af 3 Efer end uddannelse, vil de opnåede uddannelsesniveau være besemmende for befolkningens ilknyning il arbejdsmarkede. Da erhvervsdelagelsen, som nævn indledningsvis al ande lige, er sigende i uddannelsesniveau, vil for eksempel e sigende uddannelsesniveau isolere se have en posiiv effek på arbejdssyrken. Figur 1 viser den gennemsnilige, aldersbeingede erhvervsfrekvens fordel efer højs fuldføre uddannelse og fordel efer om personen er suderende eller ej. Som de fremgår, er erhvervsfrekvensen generel sigende i uddannelsesniveau og er højs for de videregående uddannelser, mens ufaglære har en beydelig lavere erhvervsdelagelse end faglære. For de erhvervsfaglige uddannelser kan dog konsaeres markan højere erhvervsdelagelse for personer under 23 år end for de øvrige uddannelsesgrupper. Yderligere ses erhvervsfrekvensen for suderende fra omkring 2-års alderen a være lavere end erhvervsfrekvensen for ikke-suderende. Hvis man sammenligner erhvervsfrekvensen for personer med en gymnasial uddannelse vil der være e sørre spænd mellem suderende og ikke-suderende, også i de yngse aldersrin Figur 14. Aldersbeinge erhvervsfrekvens, år, 28. a) Fordel efer højs fuldføre uddannelse b) Fordel efer suderende/ikke-suderende Grundskole Erhvervsfaglig Mellemlang videregående Lang videregående Gymnasial Kor videregående Bachelor Anm.: Grundskole indeholder ligeledes personer med uoplys uddannelsesniveau. Kilde: Egne beregninger på DREAMs socioøkonomiske fremskrivning I DREAMs socioøkonomiske fremskrivning indregnes kun en uddannelseseffek på befolkningens arbejdsmarkedsilknyning på én redjedel af den effek, som ville opræde, hvis ændringerne i uddannelsessammensæningen slog fuld igennem på delagelsesfrekvenserne. Denne korrekion skal ses i sammenhæng med, a der hisorisk ikke observeres fuld gennemslag på erhvervsdelagelsen, hvis uddannelsesniveaue øges, jf. Søgaard (211) 6. Figur 15 viser den absolue ændring i arbejdssyrken i de alernaive forløb, hvor 6 pc. målsæningen opnås på forskellig vis i forhold il i grundforløbe. Som de fremgår, så vil en øge uddannelsesindsas på kor sig række i rening af, a den samlede arbejdssyrke falder i forhold il i grundforløbe, ide suderende ypisk vil have en lavere erhvervsdelagelse end Suderende Ikke-suderende 6 I arbejdspapire esimerer Finansminiserie gennemslage af e øge uddannelsesniveau på erhvervsdelagelsen gennem o forskellige esimaionsmeoder. Resulaerne peger på, a den fakiske effek på erhvervsdelagelsen af, a flere har opnåe en kompeencegivende uddannelse i perioden , har udgjor mellem 25 og 5 procen af den 'proporionale' uddannelseseffek (dvs. den effek på erhvervsdelagelsen, der ville fremkomme, hvis øge uddannelse slog fuld igennem på erhvervsdelagelsen med den observerede værsnissammenhæng).

20 Side 2 af 3 personer, som ikke er under uddannelse. Førs på længere sig kan der forvenes en signing i den samlede arbejdssyrke i forhold il i grundforløbe eferhånden som de nye suderende færdiggør deres uddannelse, hvorefer de i gennemsni vil have sørre erhvervsdelagelse end med deres hididige uddannelsesniveau (den såkalde opklassificeringseffek). Figur 15. Absolu ændring i arbejdssyrken ved opnåelse af 6 pc. målsæning i forhold il grundforløb, Eksperimen 1: reducere frafald Eksperimen 2: øge opag Eksperimen 3: reducere frafald og øge opag Kilde: Egne beregninger på DREAMs socioøkonomiske fremskrivning 28. I eksperimen 1, hvor 6 pc. målsæningen opnås gennem reducere frafald fra de videregående uddannelse falder arbejdssyrken kun ganske lid på kor sig, da signingen i analle af suderende i dee eksperimen er relaiv lille, hvilke dæmper falde i arbejdssyrken. Samidig opnås den posiive opkvalificeringseffek hurig efer sødidspunke, da dee modsa øge opag også berører de personer, som allerede er i uddannelsessyseme. I 25 er arbejdssyrken således god 5. personer sørre end i grundforløbe. I eksperimen 2, hvor 6 pc. målsæningen opnås ved øge opag på de videregående uddannelser falder arbejdssyrken med knap 4. personer frem mod 217, hvor analle af suderende er sege med god 45. personer. Herefer er signingen i analle af suderende afagende ligesom opkvalificeringseffeken gør, a arbejdssyrken over id nærmer sig samme niveau som i grundforløbe. I 25 er arbejdssyrken således svag sørre end i grundforløbe. I eksperimen 3 opnås 6 pc. målsæningen ved en kombinaion af reducere frafald fra og øge opag på de videregående uddannelser, og effeken på arbejdssyrken ses a være en kombinaion af de o andre eksperimener. På kor sig er arbejdssyrken således cirka 2.5 personer lavere end i grundforløbe, mens arbejdssyrken i 25 er sege med omkring 2. personer. Figur 16 viser den absolue ændring i analle af suderende i alernaive forløb, hvor 6 pc. målsæningen opnås på forskellig vis i forhold il i grundforløbe. I eksperimen 1 øges analle af suderende med knap 1. personer på kor sig, hvoraf omkring re-fjerdedele indgår i arbejdssyrken, mens den reserende fjerdedel er udenfor arbejdssyrken. I de øvrige sød er

21 Side 21 af 3 effeken på analle af suderende beydelig sørre, mens forholde mellem, hvor sor an del af de suderende, som indgår i arbejdssyrken sor se er den samme som i eksperimen 1. Figur 16. Absolu ændring i anal suderende ved opnåelse af 6 pc. målsæning i forhold il grundforløb, a) Suderende i arbejdssyrken b) Suderende udenfor arbejdssyrken Eksperimen 1: reducere frafald Eksperimen 2: øge opag Eksperimen 3: reducere frafald og øge opag Kilde: Egne beregninger på DREAMs socioøkonomiske fremskrivning 28. Eksperimen 1: reducere frafald Eksperimen 2: øge opag Eksperimen 3: reducere frafald og øge opag Makroøkonomisk virkning De makroøkonomiske virkninger i uddannelseseksperimenerne er kvaliaiv forskellige, og vil derfor i de følgende blive analysere særskil. Men generel kan uddannelseseksperimenerne ses som e eksperimen, der ændrer arbejdsudbudde. I en lukke økonomi vil produkionen på lang sig ændres proporional med arbejdsudbudde og alle reale priser vil være upåvirkede. DREAM er imidlerid konsruere som en lille åben økonomi, i hvilken der eferspørges udenlandsk producerede varer il inveseringer og maerialeforbrug i produkionen og il endelig priva forbrug, samidig med a en sor del af produkionen i den privae sekor eksporeres. Eksporeferspørgslen afhænger negaiv af produkprisen, således a når produkionen siger, vil oupuprisen samidig reduceres for a øge eferspørgslen. Derved opnår de danske virksomheder en forringe renabilie, der også vil sæe sig i lønniveaue. Da prisen på imporerede inveseringsgoder og maerialer er uafhængig af eferspørgslen, vil lønningerne falde relaiv mere end oupuprisen, således a reallønnen (definere ud fra forbrugerprisindekse) falder. Vice versa når produkionen falder. Eksperimen 1 reducering i frafalde på de videregående uddannelser. Signingen i arbejdssyrken foranledige af reducering i frafalde på videregående uddannelser afsedkommer en signing i beskæfigelsen og BNP på,16 pc. i år 25 relaiv il grundforløbe, jf. Tabel 7. Beskæfigelsessigningen forklares hovedsaglig af en signing i beskæfigelsen i den privae sekor på,22 procen, mens der sor se ingen ændring er i den offenlige beskæfigelse. Den forøgede akivie i økonomien vil give anledning il øgede privae og offenlige inveseringer og øge priva forbrug. Sidsnævne er således sege med,2 pc. i år 25 relaiv il grundforløbe. A der sor se ingen signing er i den offenlige beskæfigelse, er affød af e næsen uændre offenlig forbrug. De kollekive offenlige forbrug er anage fas

22 Side 22 af 3 relaiv il grundforløbe. De ses, a der er en lille signing i de individuelle offenlige forbrug, dee er forklare af inddragelsen af de axameerbeingede uddannelsesomkosninger, der øges med de højere anal hhv. igangværende relaiv il grundforløbe, jf. Figur 16. For a afsæe merprodukionen må virksomhederne sænke oupuprisen, hvilke foranlediger en signing i eksporen på,21 procen i 25 relaiv il grundforløbe. Falde i prisniveaue medfører e fald i reallønnen. I 25 er såvel produkreallønnen i den udenlandskonkurrerende sekor som reallønnen (definere ud fra forbrugerprisindekse) falde med,6 procen. På grund af signingen i de privae og e uændre offenlige forbrug vil imporen sige, men ide eksporen siger relaiv mere, vil bealingsbalancen gradvis forbedres gennem fremskrivningen. Neoeksporen er i 25 sege med 14,89 pc. Tabel 7. Makroøkonomisk virkning. Reducering i frafalde på de videregående uddannelser (Eksperimen 1) Relaive ændring, Indeks, grundforløb = BNP Priva forbrug Offenlig forbrug Individuel offenlig forbrug Kollekiv offenlig forbrug Neo ekspor Ekspor Impor Inveseringer Beskæfigelse, 1 pers Privae sekorer Offenlige sekor Anm.: Værdierne er opgjor i fase priser. Dermed udrykker indeksallene mængdeforskelle mellem o forløb og ikke værdiforskelle. Kilde: Egne beregninger på DREAM Absolue ændring ---- Arbejdsløshed, procen Offenlige budge overskud, pc. af BNP Offenlige primære budge overskud Offenlige neo rene udgifer Eksperimen 2 forøgelse i opage på de videregående uddannelser. Tabel 8 viser den makroøkonomiske udvikling som følge af eksperimen 2, hvor en forøgelse af opage anvendes som insrumen il opnåelse af 6 pc. målsæningen. De er de samme mekanismer der gør sig gældende her som i eksperimen 1, men med modsa foregn. De skal dog bemærkes, a der ikke er perfek linearie i modellen for alle adfærdsmønsre. Som beskreve i afsnie omhandlende effeker på arbejdssyrken fører de øgede opag il e iniial fald i arbejdssyrken relaiv il grundforløbe. Eferfølgende udvikler arbejdssyrken sig parallel med arbejdssyrken i eksperimen 1, men vil således førs i år 25 oversige arbejdssyrken i grundforløbe. Dee beyder, a beskæfigelsen er uændre i 25 relaiv il grundforløbe, hvilke kan forklares af e fald i beskæfigelsen i de privae sekorer på,17

23 Side 23 af 3 procen sam af en signing i den offenlige beskæfigelse på,39 procen. Falde i beskæfigelsen bevirker, a BNP i år 25 er falde med,15 pc. i forhold il grundforløbe. Ændringen i den offenlige beskæfigelse er affød af en signing i de offenlige forbrug, der 25 er,29 pc. De kollekive offenlige forbrug er ih. anagelsen uændre. De individuelle offenlige forbrug er konsekven højere i alernaiv forløbe og er i år 25.4 pc. højere end i grundforløbe. Årsagen er, a signingen i analle af suderende afsedkommer en højere samle axameerudgif il uddannelse. Eksporen falder her som følge af e højere prisniveau med,36 pc. i 25. Som nævn medfører de sigende prisniveau en signing i reallønnen. I 25 er såvel produkreallønnen i den udenlandskonkurrerende sekor som reallønnen (definere ud fra forbrugerprisindekse) sege med,9 procen. De sigende indenlandske prisniveau afsedkommer en signing i imporen og dermed i de privae forbrug, men ide eksporen falder relaiv mere, vil bealingsbalancen gradvis forværres gennem fremskrivningen. Neoeksporen er i 25 falde med 33,74 pc. Tabel 8. Makroøkonomisk virkning. Forøgelse i opagelsen på de videregående uddannelser (Eksperimen 2) Relaive ændring, Indeks, grundforløb = BNP Priva forbrug Offenlig forbrug Individuel offenlig forbrug Kollekiv offenlig forbrug Neo ekspor Ekspor Impor Inveseringer Beskæfigelse, 1 pers Privae sekorer Offenlige sekor Arbejdsløshed, procen Offenlige budge overskud, pc. af BNP Offenlige primære budge overskud Offenlige neo rene udgifer Anm.: Værdierne er opgjor i fase priser. Dermed udrykker indeksallene mængdeforskelle mellem o forløb og ikke værdiforskelle. Kilde: Egne beregninger på DREAM Absolue ændring ---- Eksperimen 3a kombinaion af eksperimen 1 og 2. Eksperimen 3a giver anledning il den makroøkonomiske udvikling, der fremgår af Tabel 9. Eksperimene er som nævn en kombinaion af eksperimen 1 og 2. Da disse o marginaleksperimener har modsareede makroøkonomiske konsekvenser, vil den makroøkonomiske udvikling i eksperimen 3a ligge mellem udviklingen i eksperimen 1 og 2. Fra abellen ses de, a BNP falder i år 25 med,5 procen, hvilke neop svarer il falde i beskæfigelsen opgjor i produkive enheder. Generel ser de ud il, a den makroøkonomiske udvikling i eksperimene følger den i eksperimen 2 men i mindre skala.

24 Side 24 af 3 Efer e iniial fald i såvel arbejdssyrken som beskæfigelsen er disse sigende over id, men som ilfælde var i eksperimen 2 vil begge neop førs på sig opnå e niveau, der oversiger grundforløbes. Som i eksperimen 2 er der en signing i prisniveaue, hvilke medfører en signing i reallønnen. I 25 er såvel produkreallønnen i den udenlandskonkurrerende sekor som reallønnen (definere ud fra forbrugerprisindekse) sege med,4 procen. Efersom analle af suderende er mindre i eksperimen 3a relaiv il eksperimen 2 ses række på individuelle offenlige udgifer i overenssemmelse hermed også a være nedjusere. Tabel 9. Makroøkonomisk virkning. Kombinaion af eksperimen 1 og 2 (Eksperimen 3a) Relaive ændring, Indeks, grundforløb = BNP Priva forbrug Offenlig forbrug Individuel offenlig forbrug Kollekiv offenlig forbrug Neo ekspor Ekspor Impor Inveseringer Beskæfigelse, 1 pers Privae sekorer Offenlige sekor Anm.: Værdierne er opgjor i fase priser. Dermed udrykker indeksallene mængdeforskelle mellem o forløb og ikke værdiforskelle. Kilde: Egne beregninger på DREAM Absolue ændring ---- Arbejdsløshed, procen Offenlige budge overskud, pc. af BNP Offenlige primære budge overskud Offenlige neo rene udgifer Eksperimen 3b Kombinaion af eksperimen 1 og 2 med en korrekion af produkivieen for personer med en videregående uddannelse. Af Tabel 1 fremgår den makroøkonomiske udvikling som følge af scenarie i eksperimen 3b. Beskæfigelsessigningen i analle af hoveder på,6 procen i 25 er sor se af samme sørrelsesorden som signingen i eksperimen 3a. Men modsa eksperimen 3a forklares den hovedsaglig af en signing i beskæfigelsen i den privae sekor på.12 procen, og e fald i den offenlige sekor på,9 procen. Falde i den offenlige beskæfigelse skal ilskrives, a sekoren er oupubegrænse og signingen i produkivieen vil derfor medføre e fald i analle af offenlig ansae. Beskæfigelsen overgår il de privae sekorer, hvor merbeskæfigelsen sammen med den sigende produkivie afsedkommer, a BNP i år 25 er sege med 1,3 procen relaiv il grundforløbe.

25 Side 25 af 3 Signingen i produkivieen foranlediger en signing i reallønnen. Dee afsedkommer en signing i de privae forbrug, der i 25 er 1,12 pc. højere end i grundforløbe. Endvidere øges eferspørgslen efer udenlandske varer, men ide eksporen siger relaiv mere, vil bealingsbalancen gradvis forbedres gennem fremskrivningen. Neoeksporen er i 25 forbedre med 47,96 pc. Signingen i eksporen kan forklares ved, a den indenlandske eferspørgsel rods signing i reallønnen ikke er ilsrækkelig il a afage produkionen af varer fra den udenlandskonkurrerende sekor, der derfor må sænke sin oupupris. I år 25 er produkreallønnen i den udenlandskonkurrerende sekor sege med 1,5 procen, mens reallønnen (definere ud fra forbrugerprisindekse) er sege med 1, procen. Tabel 1. Makroøkonomisk virkning. Kombinaion af eksperimen 1 og 2 med en korrekion af produkivieen for personer med en videregående uddannelse (Eksperimen 3b) Relaive ændring, Indeks, grundforløb = BNP Priva forbrug Offenlig forbrug Individuel offenlig forbrug Kollekiv offenlig forbrug Neo ekspor Ekspor Impor Inveseringer Beskæfigelse, 1 pers Privae sekorer Offenlige sekor Arbejdsløshed, procen Offenlige budge overskud, pc. af BNP Offenlige primære budge overskud Offenlige neo rene udgifer Anm.: Værdierne er opgjor i fase priser. Dermed udrykker indeksallene mængdeforskelle mellem o forløb og ikke værdiforskelle. Kilde: Egne beregninger på DREAM Absolue ændring ---- De modellerede forhold mellem BVT og ændring i andelen med en videregående uddannelse er egenlig gældende i de privae sekorer. Når ændringen i BVT i nærværende beregning afspejler ændringen i andelen med en videregående uddannelse i hele arbejdssyrken og ikke blo i de privae sekorer, så skyldes de, a eferspørgsel efer arbejdskraf som nævn indledningsvis ikke er fordel på uddannelse i DREAM. Således er de ikke mulig blo a idenificere den ændrede sammensæning i de privae sekorer. Man kan dermed sige, a den anvende modellering repræsenerer e overkansskøn for produkivieseffeken. A der er ale om e overkansskøn undersreges yderligere af, a der ikke er indlag produkivieseffeker relaere il ændringen i andelen med de reserende uddannelsesyper. Produkivieen i samlige sekorer er øge, men på en sådan måde, a de relaive produkiviesforskelle mellem sekorerne er bevare.

Merindvandring af bacheloruddannede fra vestlige lande med uddannelsesspecifik udvandringssandsynlighed 1

Merindvandring af bacheloruddannede fra vestlige lande med uddannelsesspecifik udvandringssandsynlighed 1 Merindvandring af bacheloruddannede fra veslige lande med uddannelsesspecifik udvandringssandsynlighed 1 4. februar 2014 Indledning Nedenfor beskrives en række scenarier, der har il formål a klarlægge

Læs mere

Efterspørgslen efter læger 2012-2035

Efterspørgslen efter læger 2012-2035 2013 5746 PS/HM Eferspørgslen efer læger 2012-2035 50000 45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000 5000 Anal eferspurge læger i sundhedsudgifalernaive Anal eferspurge læger i finanskrisealernaive

Læs mere

En model til fremskrivning af det danske uddannelsessystem

En model til fremskrivning af det danske uddannelsessystem En model il fremskrivning af de danske uddannelsessysem Peer Sephensen og Jonas Zangenberg Hansen December 27 Side 2 af 22 1. Indledning De er regeringens mål a øge befolkningens uddannelsesniveau. Befolkningens

Læs mere

Vækst på kort og langt sigt

Vækst på kort og langt sigt 12 SAMFUNDSØKONOMEN NR. 1 MARTS 2014 VÆKST PÅ KORT OG LANG SIGT Væks på kor og lang sig Efer re års silsand i dansk økonomi er de naurlig, a ineressen for a skabe økonomisk væks er beydelig. Ariklen gennemgår

Læs mere

Folkeskolelever fra Frederiksberg

Folkeskolelever fra Frederiksberg Folkeskolelever fra Frederiksberg Analyse af 9. klasses eleverne 2008-2010 INDHOLD Indledning... 2 Status for uddannelse 1. oktober 2012... 3 Fuldført ungdomsuddannelse... 6 Igangværende ungdomsuddannelse...

Læs mere

Arbejdspapir nr. 17/2005. Titel: Beregning af den strukturelle offentlige saldo 1. Forfatter: Michael Skaarup (msk@fm.dk)

Arbejdspapir nr. 17/2005. Titel: Beregning af den strukturelle offentlige saldo 1. Forfatter: Michael Skaarup (msk@fm.dk) Arbejdspapir nr. 17/5 Tiel: Beregning af den srukurelle offenlige saldo 1 Forfaer: Michael Skaarup (msk@fm.dk) Henvendelse: Michael Lund Nielsen (mln@fm.dk) Resumé: I arbejdspapire redegøres for den meode

Læs mere

Finansministeriets beregning af gab og strukturelle niveauer

Finansministeriets beregning af gab og strukturelle niveauer Noa. november (revidere. maj ) Finansminiseries beregning af gab og srukurelle niveauer Vurdering af oupugabe (forskellen mellem fakisk og poeniel produkion) og de srukurelle niveauer for ledighed og arbejdssyrke

Læs mere

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner Logarime-, eksponenial- og poensfunkioner John Napier (550-67. Peer Haremoës Niels Brock April 7, 200 Indledning Eksponenial- og logarimefunkioner blev indfør på Ma C niveau, men dengang havde vi ikke

Læs mere

Bankernes renter forklares af andet end Nationalbankens udlånsrente

Bankernes renter forklares af andet end Nationalbankens udlånsrente N O T A T Bankernes rener forklares af ande end Naionalbankens udlånsrene 20. maj 2009 Kor resumé I forbindelse med de senese renesænkninger fra Naionalbanken er bankerne bleve beskyld for ikke a sænke

Læs mere

Appendisk 1. Formel beskrivelse af modellen

Appendisk 1. Formel beskrivelse af modellen Appendisk. Formel beskrivelse af modellen I dee appendiks foreages en mere formel opsilning af den model, der er beskreve i ariklen. Generel: Renen og alle produenpriser - eksklusiv lønnen - er give fra

Læs mere

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner Logarime-, eksponenial- og poensfunkioner John Napier (550-67. Peer Haremoës Niels Brock July 27, 200 Indledning Eksponenial- og logarimefunkioner blev indfør på Ma C nivea uden en præcis definiion. Funkionerne

Læs mere

Sommerens gymnasiale studenter 2013

Sommerens gymnasiale studenter 2013 Sommerens gymnasiale studenter 2013 Af Lone Juul Hune Snart vil 2013-studenterne 1 præge gadebilledet. I den forbindelse har UNI C Statistik & Analyse set på, hvor mange der bliver studenter i år, og hvilken

Læs mere

- hvor går de hen? Herning Gymnasium Stx

- hvor går de hen? Herning Gymnasium Stx Herning Gymnasium Stx giver et overblik over de elever, der kommer ind på ungdomsuddannelsesinstitutionen, hvor mange, der fuldfører og hvor de går hen, når de forlader uddannelsen. Regional Udvikling

Læs mere

Eksponentielle sammenhänge

Eksponentielle sammenhänge Eksponenielle sammenhänge y 800,95 1 0 1 y 80 76 7, 5 5% % 1 009 Karsen Juul Dee häfe er en forsäelse af häfe "LineÄre sammenhänge, 008" Indhold 14 Hvad er en eksponeniel sammenhäng? 53 15 Signing og fald

Læs mere

EPIDEMIERS DYNAMIK. Kasper Larsen, Bjarke Vilster Hansen. Henriette Elgaard Nissen, Louise Legaard og

EPIDEMIERS DYNAMIK. Kasper Larsen, Bjarke Vilster Hansen. Henriette Elgaard Nissen, Louise Legaard og EPDEMER DYAMK AF Kasper Larsen, Bjarke Vilser Hansen Henriee Elgaard issen, Louise Legaard og Charloe Plesher-Frankild 1. Miniprojek idefagssupplering, RUC Deember 2007 DLEDG Maemaisk modellering kan anvendes

Læs mere

Baggrundsnotat: Estimation af elasticitet af skattepligtig arbejdsindkomst

Baggrundsnotat: Estimation af elasticitet af skattepligtig arbejdsindkomst d. 02.11.2011 Esben Anon Schulz Baggrundsnoa: Esimaion af elasicie af skaepligig arbejdsindkoms Dee baggrundsnoa beskriver kor meode og resulaer vedrørende esimaionen af elasicieen af skaepligig arbejdsindkoms.

Læs mere

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER 9. august 2004 Af Søren Jakobsen VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Tilskuddet til de videregående er i gennemsnit faldet 0,6 procent eller 400 kr. pr. studenterårsværk fra 2001 til 2004. Dette dækker dog over store

Læs mere

Mismatch på det danske arbejdsmarked. Andreas Østergaard Iversen, Peter Stephensen og Jonas Zangenberg Hansen

Mismatch på det danske arbejdsmarked. Andreas Østergaard Iversen, Peter Stephensen og Jonas Zangenberg Hansen Mismach på de danske arbejdsmarked Andreas Øsergaard Iversen, Peer Sephensen og Jonas Zangenberg Hansen November 2016 Mismach på de danske arbejdsmarked Indholdsforegnelse 1. Indledning... 2 2. Fremskrivning

Læs mere

Notat: Forlist, men ikke fortabt

Notat: Forlist, men ikke fortabt 1 Notat: Forlist, men ikke fortabt Tænketanken DEA sætter i denne analyse fokus på de unge på kanten. Det handler om de unge, som af forskellige årsager aldrig rigtig får fat i hverken uddannelse eller

Læs mere

Danmarks Nationalbank

Danmarks Nationalbank Danmarks Naionalbank Kvar al so ver sig 3. kvaral Del 2 202 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 2 3 KVARTALSOVERSIGT, 3. KVARTAL 202, Del 2 De lille billede på forsiden viser Arne Jacobsens ur,

Læs mere

Børns baggrund har enorm betydning for uddannelse

Børns baggrund har enorm betydning for uddannelse Børns baggrund har enorm betydning for uddannelse Børns økonomiske opvækstvilkår har enorm betydning for, hvilken uddannelse og arbejdsmarkedstilknytning de efterfølgende får som unge. Analysen viser,

Læs mere

Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, 2016

Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, 2016 Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, Resultaterne af den nationale trivselsmåling i foråret foreligger nu. Eleverne fra.-9. klasses trivsel præsenteres i fem indikatorer: faglig trivsel, social

Læs mere

Produktionspotentialet i dansk økonomi

Produktionspotentialet i dansk økonomi 51 Produkionspoeniale i dansk økonomi Af Asger Lau Andersen og Moren Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling 1 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den økonomiske udvikling er i Danmark såvel som i alle andre

Læs mere

Elevfravær, karakterer og overgang til/status på ungdomsuddannelsen

Elevfravær, karakterer og overgang til/status på ungdomsuddannelsen Elevfravær, karakterer og overgang til/status på ungdomsuddannelsen Af Kontor for Analyse og Administration Elevernes fravær i 9. klasse har betydning for deres opnåede karakterer ved de bundne 9.- klasseprøver.

Læs mere

Lederansvar, medarbejderansvar eller fællesansvar

Lederansvar, medarbejderansvar eller fællesansvar Lederansvar, medarbejderansvar eller fællesansvar Undersøgelse om lederes og medarbejderes vurdering af, hvem der har ansvaret for samarbejdskultur, medarbejdernes efteruddannelse, arbejdsopgavernes løsning

Læs mere

Øresund en region på vej

Øresund en region på vej OKTOBER 2008 BAG OM NYHEDERNE Øresund en region på vej af chefkonsulen Ole Schmid Sore forvenninger il Øresundsregionen Der var ingen ende på, hvor god de hele ville blive når broen blev åbne, og Øresundsregionen

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden. Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden. Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen Maj 6 Analysens hovedkonklusioner I maj blev der indgået en aftale om senere tilbagetrækning. Aftalen

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Unge starter på uddannelse tidligere frafaldet skal nedbringes

Unge starter på uddannelse tidligere frafaldet skal nedbringes 10-1037 - lagr - 19.11.2010 Kontakt: Lars Granhøj - lagr@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 78 Unge starter på uddannelse tidligere frafaldet skal nedbringes Unge starter på uddannelse tidligere og tidligere. Over

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Øje på uddannelse. Årgang 1988

Øje på uddannelse. Årgang 1988 Øje på uddannelse, 2011/06 Udgivet af Landsorganisationen i Danmark Islands Brygge 32D, 2300 København S E-mail: lo@lo.dk Tlf.: 3524 6000 Web: www.lo.dk ISBN Print: 978-87-7735-178-5 ISBN Elektronisk:

Læs mere

Faktaark 1 - Tillykke med huen: Profil af en studenterårgang

Faktaark 1 - Tillykke med huen: Profil af en studenterårgang Juni 2015 Faktaark 1 - Tillykke med huen: Profil af en studenterårgang Med databaggrund i en registeranalyse og en survey beskrives typiske livsforløb med udgangspunkt i forskellige uddannelseslængder

Læs mere

Teknisk baggrundsnotat om de finanspolitiske udfordringer frem mod 2040

Teknisk baggrundsnotat om de finanspolitiske udfordringer frem mod 2040 Grønlands Økonomiske Råd, okober 21 Teknisk baggrundsnoa om de finanspoliiske udfordringer frem mod 24 Indhold Del I: Model og meode...3 1. Finansindikaoren...3 1.1. Den offenlige ineremporale budgeresrikion

Læs mere

MAKRO 2 ENDOGEN VÆKST

MAKRO 2 ENDOGEN VÆKST ENDOGEN VÆKST MAKRO 2 2. årsprøve Forelæsning 7 Kapiel 8 Hans Jørgen Whia-Jacobsen econ.ku.dk/okojacob/makro-2-f09/makro I modeller med endogen væks er den langsigede væksrae i oupu pr. mand endogen besem.

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2006. Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peter Stephensen

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2006. Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peter Stephensen Danmarks fremidige befolkning Befolkningsfremskrivning 26 Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peer Sephensen Juni 26 Indholdsforegnelse Forord...4 1. Indledning...6 2. Befolkningsfremskrivningsmodellen...8

Læs mere

Pensionsformodel - DMP

Pensionsformodel - DMP Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Marin Junge og Tony Krisensen 19. sepember 2003 Pensionsformodel - DMP Resumé: Vi konsruerer ind- og udbealings profiler for pensionsformuerne. I dee ilfælde kigger

Læs mere

Trivsel og fravær i folkeskolen

Trivsel og fravær i folkeskolen Trivsel og fravær i folkeskolen Sammenfatning De årlige trivselsmålinger i folkeskolen måler elevernes trivsel på fire forskellige områder: faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration og ro og

Læs mere

Estimation af markup i det danske erhvervsliv

Estimation af markup i det danske erhvervsliv d. 16.11.2005 JH Esimaion af markup i de danske erhvervsliv Baggrundsnoa vedrørende Dansk Økonomi, eferår 2005, kapiel II Noae præsenerer esimaioner af markup i forskellige danske erhverv. I esimaionerne

Læs mere

Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel. Arbejdspapir II

Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel. Arbejdspapir II Hvordan ville en rendyrke dual indkomsskaemodel virke i Danmark? Simulering af en ensare ska på al kapialindkoms Arbejdspapir II Ændre opsparingsadfærd Skaeminiserie 2007 2007.II Arbejdspapir II - Ændre

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Temadag 10. september 2008 Bornholms Vækstforum Indhold Befolkning... 3 Menneskelige ressourcer... 4 Beskæftigelse... 8 Økonomisk vækst... 9 Trafikal tilgængelighed... 11 Udgivet

Læs mere

8.14 Teknisk grundlag for PFA Plus: Bilag 9-15 Indholdsforegnelse 9 Bilag: Indbealingssikring... 3 1 Bilag: Udbealingssikring... 4 1.1 Gradvis ilknyning af udbealingssikring... 4 11 Bilag: Omkosninger...

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Makroøkonomiprojekt Kartoffelkuren - Hensigter og konsekvenser Efterår 2004 HA 3. semester Gruppe 13

Makroøkonomiprojekt Kartoffelkuren - Hensigter og konsekvenser Efterår 2004 HA 3. semester Gruppe 13 Side 1 af 34 Tielblad Dao: 16. december 2004 Forelæser: Ben Dalum og Björn Johnson Vejleder: Ger Villumsen Berglind Thorseinsdoir Charloa Rosenquis Daniel Skogemann Lise Pedersen Maria Rasmussen Susanne

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2009. Marianne Frank Hansen og Mathilde Louise Barington

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2009. Marianne Frank Hansen og Mathilde Louise Barington Danmarks fremidige befolkning Befolkningsfremskrivning 29 Marianne Frank Hansen og Mahilde Louise Baringon Augus 29 Indholdsforegnelse Danmarks fremidige befolkning... 1 Befolkningsfremskrivning 29...

Læs mere

FAKTAARK: INDVANDRERE OG EFTERKOMMERE

FAKTAARK: INDVANDRERE OG EFTERKOMMERE FAKTAARK: INDVANDRERE OG EFTERKOMMERE Dette faktaark indeholder nøgletal om indvandrere og efterkommere i Danmark. Der er fokus på befolkningstal, uddannelse og beskæftigelse. Faktaboks 1 Udvalgte nøgletal

Læs mere

Opgjort pr. fødsel udgjorde antallet af barselsdage afholdt af fædrene 31 dage, en stigning på to dage i forhold til 2009.

Opgjort pr. fødsel udgjorde antallet af barselsdage afholdt af fædrene 31 dage, en stigning på to dage i forhold til 2009. 24. august 2012 OJ/he HK s medlemmers afholdelse af barsel i forbindelse med fødsler i 2010 Notatet giver en beskrivelse af HK s medlemmers afholdelse af barsel i forbindelse med fødsler i 2010. Den registrerede

Læs mere

Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene. 1. Indledning

Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene. 1. Indledning Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene 1. Indledning Dette notat beskriver metode, antagelser og beregningsgrundlag, som ligger til grund for beregningen af det

Læs mere

EASY-A og Elevplan efter Reformen

EASY-A og Elevplan efter Reformen EASY-A og Elevplan efter Reformen Elevplankonference 2014 Indsæt note og kildehenvisning via Header and Footer Side 1 Hvad kan vi se i reformen? 1. Nye optagelseskrav 2. Mange veje gennem uddannelsen 3.

Læs mere

En ny mellemfristet holdbarhedsindikator

En ny mellemfristet holdbarhedsindikator En ny mellemfrie holdbarhedindikaor Andrea Øergaard Iveren Danih aional Economic Agen Model, DEAM Peer Sephenen Danih aional Economic Agen Model, DEAM DEAM Arbejdpapir 03: Februar 03 Abrac Arbejdpapire

Læs mere

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv Økonomisk Analyse Konkurser i dansk erhvervsliv NR. 4 28. juni 211 2 Konkurser i dansk erhvervsliv Under den økonomiske krise steg antallet af konkurser markant. I 29 gik 5.71 virksomheder konkurs mod

Læs mere

Badevandet 2010 Teknik & Miljø - -Maj 2011

Badevandet 2010 Teknik & Miljø - -Maj 2011 Badevande 2010 Teknik & Miljø - Maj 2011 Udgiver: Bornholms Regionskommune, Teknik & Miljø, Naur Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Udgivelsesår: 2011 Tiel: Badevande, 2010 Teks og layou: Forside: Journalnummer:

Læs mere

Sundhedsudgifter og finanspolitisk holdbarhed

Sundhedsudgifter og finanspolitisk holdbarhed 1 Sundhedsudgifer og finanspoliisk holdbarhed Marianne Frank Hansen, Danish Raional Economic Agens Model, DREAM Lars Haagen Pedersen, De Økonomiske Råds Sekrearia, DØRS Working Paper 2010:2 Sekreariae

Læs mere

Regeringens skattereform og boligmarkedet

Regeringens skattereform og boligmarkedet 29. maj 2012 Regeringens skattereform og boligmarkedet Vi har set nærmere på regeringens forslag til skattereform i forhold til boligmarkedet. Konklusionerne er som følger: Redaktion Christian Hilligsøe

Læs mere

Offentlig saldo i 2015-16 i forhold til Dansk Økonomi, efterår 2015

Offentlig saldo i 2015-16 i forhold til Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 04.02.2016 Offentlig saldo i 2015-16 i forhold til Dansk Økonomi, efterår 2015 Af tabel 1 fremgår en dekomponering af vurderingen af den offentlige saldo i årene 2014-16 i Prognoseopdatering, februar

Læs mere

Bilag: Arbejdsstyrken i Thy-Mors

Bilag: Arbejdsstyrken i Thy-Mors Bilag: Arbejdsstyrken i I dette bilag opsummeres de væsentligste resultater fra arbejdsstyrkeanalysen for arbejdskraftområde Thy- Mors. 1. Udviklingen i arbejdsstyrken i har 30.500 personer i arbejdsstyrken,

Læs mere

Balanceforskydninger

Balanceforskydninger - 243-1. Baggrund Balanceforskydninger Hovedkonto 8 indeholder årets forskydninger i beholdningerne af aktiver og passiver, og herunder hører forbrug af likvide aktiver og optagelse af lån, der betragtes

Læs mere

Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver

Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver Den 16. maj 2007 Efterreguleringsoversigt Ribe Amt Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver, rettigheder

Læs mere

Sverige har bedre forudsætninger for at komme igennem krisen

Sverige har bedre forudsætninger for at komme igennem krisen Den 19. oktober 9 Als Fokus på ud af krisen Med en serie på arbejdspapirer sætter DI fokus på s muligheder ud af krisen sammenlignet med vores vigtigste samhandelslande: Tyskland,, USA og Storbritannien.

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom Fremtidens tabere: Fattigdommen blandt unge er vokset markant over en årrække. Når studerende ikke medregnes, er nu 53.000 fattige unge i Danmark. Det svarer til, at 7,3 pct. af alle unge i Danmark lever

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

Bilag til: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre. Rødovre Kommune. april 2013

Bilag til: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre. Rødovre Kommune. april 2013 Bilag til: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre Rødovre Kommune april 2013 Introduktion Dette notat er et kommunebilag til rapporten: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre, april 2013.

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Kvalitetsrapport 2015. Gladsaxe Kommune

Kvalitetsrapport 2015. Gladsaxe Kommune Kvalitetsrapport 2015 Gladsaxe Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfattende helhedsvurdering... 4 3. Mål og resultatmål... 5 3.1. Nationalt fastsatte mål og resultatmål... 5 4. Folkeskolen

Læs mere

Afrapportering om danske undertekster på nabolandskanalerne

Afrapportering om danske undertekster på nabolandskanalerne 1 Noa Afrapporering om danske underekser på nabolandskanalerne Sepember 2011 2 Dee noa indeholder: 1. Indledning 2. Baggrund 3. Rammer 4. Berening 2010 5. Økonomi Bilag 1. Saisik over anal eksede programmer

Læs mere

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR.

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. 6. februar 2007 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 3355 7712 JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. Resumé: Fra 2003, hvor konjunkturerne bundede, til 2006 er antallet af modtagere på overførselsindkomst

Læs mere

Analysepapir 4 Ledighed blandt de 50-65-årige

Analysepapir 4 Ledighed blandt de 50-65-årige Serviceeftersyn Flere i Arbejde Analysepapir 4 Ledighed blandt de 5-65-årige Beskæftigelsesministeriet KUC, overvågningsenheden Indholdsfortegnelse 1. Indledning...4 2. Hovedkonklusioner...4 3. Bruttoledigheden...5

Læs mere

Udkast pr. 27/11-2003 til: Equity Premium Puzzle - den danske brik

Udkast pr. 27/11-2003 til: Equity Premium Puzzle - den danske brik Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jakob Nielsen 27. november 2003 Claus Færch-Jensen Udkas pr. 27/11-2003 il: Equiy Premium Puzzle - den danske brik Resumé: Papire beskriver udviklingen på de danske

Læs mere

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole?

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole? Ofte stillede spørgsmål Organisering Spørgsmål: Det fremgår af udmeldingen, at brobygningsforløbet skal være fysisk placeret på en erhvervsskole, men kan brobygningsforløbet godt være placeret på forskellige

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Ledighedsbekymring og jobsikkerhed

Ledighedsbekymring og jobsikkerhed Ledighedsbekymring og jobsikkerhed Lederne Oktober 14 Indledning Undersøgelsen belyser hvor mange respondenter der generelt er bekymrede for at blive ledige, og om de er mere eller mindre bekymrede for

Læs mere

Aktivitetsudviklingen på produktionsskolerne i 2014

Aktivitetsudviklingen på produktionsskolerne i 2014 Februar 2015 Aktivitetsudviklingen på produktionsskolerne i 2014 Ordinære elever Aktiverede elever Udviklingen i ordinære og aktiverede årselever siden 1996 Kombinationsforløb Udnyttelsen af 10 % kvoten

Læs mere

Udlånsvækst drives af efterspørgslen

Udlånsvækst drives af efterspørgslen N O T A T Udlånsvæks drives af eferspørgslen 12. januar 211 Kor resumé Der har den senese id være megen fokus på bankers og realkrediinsiuers udlån il virksomheder og husholdninger. Især er bankerne fra

Læs mere

Praktipladsmangel giver frafald og forlænger studier

Praktipladsmangel giver frafald og forlænger studier Praktipladsmangel giver frafald og forlænger studier De nyeste tal fra undervisningsministeriet viser, at næsten 1. elever på landets erhvervsskoler lige nu står uden praktikplads. Problemet med de manglende

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Ny ligning for usercost

Ny ligning for usercost Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 8. okober 2008 Ny ligning for usercos Resumé: Usercos er bleve ændre frem og ilbage i srukur og vil i den nye modelversion have noge der minder om

Læs mere

Uddannelse og beskæftigelse for unge

Uddannelse og beskæftigelse for unge Uddannelse og beskæftigelse for unge Uddannelse og beskæftigelse for unge 2014 Ved udgangen af 2014 var 5.795 eller 65 pct. af de grønlandske unge mellem 16 og 25 år tilknyttet uddannelsessystemet eller

Læs mere

ÆLDRES DELTAGELSE PÅ DET DANSKE ARBEJDSMARKED

ÆLDRES DELTAGELSE PÅ DET DANSKE ARBEJDSMARKED ÆLDRES DELTAGELSE PÅ DET DANSKE ARBEJDSMARKED SFI-KONFERENCE 21. OKTOBER 2015 MONA LARSEN, SENIORFORSKER FLERE OVER 60 ÅR ARBEJDER 60 60-64 år 65+ år 25 50 20 40 15 5 0 1981 1983 1985 1987 1989 1991 1993

Læs mere

Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012

Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012 Særanalyse 15. oktober 2012 Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012 Analyseinstituttet Epinion har i løbet af 2012 gennemført interviewundersøgelser for Realkreditrådet for at afdække konverteringsaktiviteten

Læs mere

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling.

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling. Sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Privatansatte kvindelige djøfere i stillinger uden ledelsesansvar har en løn der udgør ca. 96 procent af den løn deres mandlige kolleger får. I sammenligningen

Læs mere

Jobmobilitet Lederne Maj 2015

Jobmobilitet Lederne Maj 2015 Jobmobilitet Lederne Maj 15 Indledning Undersøgelsen belyser jobmobiliteten blandt nuværende ledere og særligt betroede medarbejdere om respondenterne ville tage et job som almindelig medarbejder, hvis

Læs mere

Lederjobbet Lederne April 2016

Lederjobbet Lederne April 2016 Lederjobbet Lederne April 16 Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet lederens indflydelse på arbejdsvilkår og arbejdsopgaver, hvordan dagligdagen i lederjobbet ser ud samt rammerne og beføjelserne

Læs mere

23. april 2009 Sags nr.: 152.64C.021

23. april 2009 Sags nr.: 152.64C.021 Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Evaluering af initiativ 4.2.6 Målretning af

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2007. Marianne Frank Hansen, Martin Eggert og Peter Stephensen

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2007. Marianne Frank Hansen, Martin Eggert og Peter Stephensen Danmarks fremidige befolkning Befolkningsfremskrivning 27 Marianne Frank Hansen, Marin Egger og Peer Sephensen December 27 Indholdsforegnelse Danmarks fremidige befolkning... Befolkningsfremskrivning 27...

Læs mere

Næsten hver 3. akademikerbarn går i privatskole

Næsten hver 3. akademikerbarn går i privatskole Næsten hver 3. akademikerbarn går i privatskole Hver femte elev i 8. klasse går på privatskole, og hver sjette elev i begynder 1. klasse i privatskole. Både blandt eleverne i såvel ind- som udskolingen

Læs mere

Team Succes Vestre Engvej 10, 1. Sal, Vejle 7100 E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 75 73 22 99

Team Succes Vestre Engvej 10, 1. Sal, Vejle 7100 E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 75 73 22 99 Team Succes Vestre Engvej, 1. Sal, Vejle E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 5 3 99 Udarbejdet af foreningen Team Succes daglige ledelse Statusrapport for årgang /11 Denne statusrapport er udarbejdet

Læs mere

VÆK FRA SKOLEBÆNKEN OG HVA SÅ? METTE DEDING, SFI

VÆK FRA SKOLEBÆNKEN OG HVA SÅ? METTE DEDING, SFI VÆK FRA SKOLEBÆNKEN OG HVA SÅ? METTE DEDING, SFI 95%-MÅLSÆTNINGEN & NEET-GRUPPEN Danmark skal rustes til at udnytte mulighederne i den globale økonomi. Derfor skal 95 procent af en ungdomsårgang gennemføre

Læs mere

Samfundsøkonomiske konsekvenser af en udfasning af efterlønnen 1

Samfundsøkonomiske konsekvenser af en udfasning af efterlønnen 1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af en udfasning af efterlønnen 1 12. februar 2016 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af en udfasning af efterlønnen. Efterlønnen udfases

Læs mere

Tema: Uddannelse RAPPORT ARBEJDS MARKEDS. Dansk Arbejdsgiverforening

Tema: Uddannelse RAPPORT ARBEJDS MARKEDS. Dansk Arbejdsgiverforening Tema: Uddannelse ARBEJDS 2 4 MARKEDS RAPPORT Dansk Arbejdsgiverforening Arbejdsmarkedsrapport 24 Dansk Arbejdsgiverforening Dansk Arbejdsgiverforening (DA) består af 13 arbejdsgiverorganisationer inden

Læs mere

Trivselsmåling på EUD, 2015

Trivselsmåling på EUD, 2015 Trivselsmåling på EUD, 2015 Elevernes trivsel præsenteres i seks indikatorer: Egen indsats og motivation, Læringsmiljø, Velbefindende, Fysiske rammer, Egne evner og Praktik, samt en samlet indikator Generel

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2013. Marianne Frank Hansen & Peter Stephensen

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2013. Marianne Frank Hansen & Peter Stephensen Danmarks fremidige beflkning Beflkningsfremskrivning 213 Marianne Frank Hansen & Peer Sephensen Juli 213 Side 2 af 132 Indhldsfregnelse 1 Indledning... 6 1.1 Opbygningen af beflkningsmdellen... 8 1.2 Viale

Læs mere

Frafald og fuldførelse på videregående uddannelser

Frafald og fuldførelse på videregående uddannelser 5 Frafald og fuldførelse på videregående uddannelser Af Mette Skak-Nielsen, Marianne Houbiers og Marianne Mackie (red.) Øget globalisering stiller stigende uddannelseskrav 1. Indledning En globaliseret

Læs mere

KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE?

KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE? KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE? Af Torben A. Knudsen, Sud. Poly. & Claus Rehfeld, Forskningsadjunk Cener for Trafik og Transporforskning (CTT) Danmarks Tekniske Uniersie Bygning 115, 800

Læs mere

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Fra d. 15. januar 2010 er ansættelseskravene til lærere på AMU og

Læs mere

Erfaringer med nulvækst 2011-13: 16.600 færre offentligt ansatte

Erfaringer med nulvækst 2011-13: 16.600 færre offentligt ansatte Erfaringer med nulvækst 2011-13: 16.600 færre offentligt ansatte Der har været offentlig nulvækst i gennemsnit over de seneste tre år. Det dækker over et stort forbrugsdyk i 2011 og begrænset vækst i både

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014 Svage udsigter for byggeriet i 213 og 214 Investeringerne i bygninger og anlæg er både for husholdningerne og for virksomhederne på et meget lavt niveau i øjeblikket. Påbegyndelsen af nyt byggeri faldt

Læs mere