PV Boost, FORSK VE projekt. Opstartsmøde Gate august 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PV Boost, FORSK VE projekt. Opstartsmøde Gate21 23. august 2011"

Transkript

1

2 PV Boost 2015, Project nr PV Boost, FORSK VE projekt Demonstration of 700 kwp innovative BIPV solutions in the Copenhagen / Zeeland region, co ordinated by Gate 21, in connection to Active House demonstration projects aiming at realising zero energy or low energy class 1 or 0 standards for the involved buildings. The Active House concept focuses on combining low energy building with an aim to have all necessary energy supplied from renewable energy sources integrated in the building or from the nearby collective energy system and electricity grid.

3 PV Boost BIPV projekter: Albertslund:

4 PV Boost BIPV projekter: Ballerup:

5 PV Boost BIPV projekter: Brøndby:

6 PV Boost BIPV projekter: Faxe / Haslev:

7 PV Boost BIPV projekter: Hvidovre:

8 PV Boost BIPV projekter: København:

9 PV Boost BIPV projekter: Roskilde:

10 Solceller, som i Tyskland allerede har skabt grundlaget for nye arbejdspladser, har i løbet af de sidste år fået forbedret økonomien ganske betydeligt.

11 Forøgelse af solcelleinstallationer i EU og forventet udbygning frem til år D5

12 I den sammenhæng er det interessant at notere sig, at hvor man i Tyskland siden år 2003 har anvendt markedsøkonomiske feed in tariffs for at fremme solcelle salget, så vil niveauet for disse stort set svare til den danske elpris ved den næste regulering pr. 1. juli Og alligevel forventes markedet i Tyskland at boome bl.a. pga. gode finansieringsordninger og stærke organisationer, som har stor ekspertise på området.

13

14 Her er vist hvordan solcellestrøm kan erstatte en stor del af A kraft kapaciteten i Tyskland i år 2030.

15 I Danmark kan kommunerne gøre en stor forskel mht. implementering af vedvarende energi fra solceller i stor skala, og kan i den forbindelse opnå en ganske god økonomi. Eksempel på økonomi for storskala solcelleprojekt august For 500 kwp solcelleanlæg ( m²), ser økonomien ud som følger: 500 kwp solceller til kr./kwp = kr. (EnergiMidt tal) i investering Hertil kommer projekteringsudgift på 5% heraf: Investering i alt : kr kr.

16 Eksempel på økonomi for storskala solcelleprojekt august Der kan ved orientering mod syd påregnes en årlig produceret mængde solstrøm på: 500 kwp x 850 kwh/kwp = kwh Ved en reduceret elpris på 1,4 kr./kwh for storforbrugere opnås så en besparelse på: ( kwh x 1,4 14kr kr.) = Kapitaludgift v. 6 % rente udgør v. 9,19 mio. kr. investering inkl. projektering: kr kr. Så der er under alle omstændigheder et økonomisk overskud allerede fra 1. år. Og dette overskud vil stige år for år.

17 Regneeksempel for almindelige forbrugere: Investering inkl. projektering: Årlig kapitaludgift ved 6% : 100 kwp solceller ( m²) kr. (20 kr./wp) kr. Værdi af energibesparelse: 850 kwh/kwp= kwh x 1,7 kr./kwh = kr. Så der er overskud fra 1. år Ved rentabilitets beregninger er det vigtigt at være opmærksom på at solceller har en meget lang levetid på år, og at der normalt kan opnås garantier på 25 år. Flere studier har på basis af forventninger til en meget kortere levetid for solceller påvist at økonomien er dårlig, men pga. en halvering af solcelleprisen indenfor de sidste få år kan der nu i bedste fald opnås tilbage betalings tider på år. Så solceller er lidt i samme situation som vindmøller var i for 20 år siden. Men allerede omkring år 2015 forventes tilbagebetalingstiden at nærme sig 10 år. Ligesom ved udbredelsen af fjernvarmen har Danske kommuner mulighed for at støtte et nyt industri eventyr med udbredelsen af bygnings indpassede solceller.

18 Der er et stort behov for at få praktisk opnåede ydelser og funktion dokumenteret for de solcelleanlæg, der findes i dag og for dem, der er på vej. Dette vil bl.a. blive dyrket i ForskVE projekterne PV Skive, PV Cities 2012 og PV Boost, og dtk det kan klart hjælpe med at bane vejen for en væsentligt t øget efterspørgsel efter solceller som led i VE udbygning i kommunerne.

19 Ren strøm fra solen Hvordan PV Boost, er en kommunes FORSK VE økonomi projekt for anvendelse af solceller I den første fase af PV Boost projektet, indgår arbejde med nye principper for billig finansiering af solcelleprojekter, f.eks. baseret på kommunegarantier, som et meget vigtigt punkt, og indsatsen sker i samarbejde med Gate21 partnere.

20 Grid parity Source:

21 På en nylig workshop i regi af Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger, Fbbb ( ), blev det påpeget ppg at undersøgelser foretaget af advokatfirmaet Beck Bruhn for Københavns Kommune, fremhævede at danske kommuner kan bruge regler om fællesanlæg til at fremme brug af vedvarende energi, herunder brug af solceller i forbindelse med lokalplanlægningen.

22 Den mest velfungerende ordning til at fremme brugen af solceller i Danmark er nettoafregningsordningen for solstrøm, hvor man kan bruge elnettet til at lagre overskydende solstrøm ( f.eks. om sommeren ) og senere kan trække solstrømmen lt tilbage, når der er brug for den via det dtalmindelige li elforbrug. Solenergi er den største energiressource i verden.

23 Nettoafregningsordningen kan bruges i ikke erhvervsmæssige bygninger, altså bygninger uden skattemæssig aktivitet som f.eks. boliger og offentlige bygninger. Der er dog en række restriktive krav for anvendelse af nettoafregning af solstrøm. F.eks. at solcelleanlægget ll l skal klvære placeret på forbrugsstedet tog at dt det skal klvære ejet 100 % af elforbrugeren. Endelig må der max. anvendes 6 kwp solceller (48 60 m²) pr. bolig eller for offentlige bygninger pr. 100 m². De restriktive regler for nettoafregning af solstrøm betyder at det kan være svært for kommuner at lave mere kreative arrangementer, som anvendelse af leasing modeller eller samarbejde med solcellelaug.

24 Et alternativ kunne her være at aftale en feed in tarif med en samarbejdspartner, som f.eks. et lokalt energiselskab. Denne solstrøms pris kunne evt. blot være den almindelige elpris.

25 Sådanne modeller for vedvarende energi udbygning vil være af stor værdi mht. at udvikle modeller for fremtidens næsten 0 energi byggeri, som i flg. EU s bygningsdirektiv skal implementeres for alt byggeri i EU senest omkring år 2020.

26 I den forbindelse kan også den såkaldte Active House standard være af interesse ( se ).

27

28 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Solcelleplan for Valby, hvor 15% af elforbruget skal dækkes med solstrøm fra 30 MWp solceller (ca m²) i år 2025 ( lanceret i år 2000 ).

29 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia.

30

31 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Forventet udvikling i solcelleøkonomi frem til år 2025 på basis af forventede prisfald på solceller på 7% om året og stigende elpriser.

32 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Forventet udvikling for solcelleøkonomi i Danmark År Solcelle udgifter Kr/Wp Forventet el udgift uden moms Simpel tilbagebetalingstid Kr/kWh (år) ,4 35 Etablering af Solar City Copenhagen , , ,0 4

33 Grønne tage

34 Grønne tage

35 Tagindpasning

36

37 Tagindpasning

38 Ren strøm fra solen Hvordan PV Boost, er en kommunes FORSK VE økonomi projekt for anvendelse af solceller Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Valby Ny Skole

39 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Dalgasparken i Herning

40 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Rønnebækhave II i Næstved. Danmarks første passivhus bygget i 2005 med 0 energi varmeforsyning.

41 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. SOLTAG Den CO2 neutrale præfabrikerede tagbolig fra 2005 ( SOLTAG bygningen var udstillet i Ørestaden i Tegning gaf 2. generations SOLTAG København, inden den blev endeligt bygning EnergiBo udviklet sammen placeret ved VELUX hovedsæde i Hørsholm med MT Højgaard

42 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Analyser gennemført af MT Højgaard viser at EnergiBo kan udføres som præfabrikeret byggeri til samme økonomi, svarende til alment boligbyggeri og i en lavenergi klasse 0 standard med 25% energiforbrug af i dag

43 Ren strøm fra solen Hvordan PV Boost, er en kommunes FORSK VE økonomi projekt for anvendelse af solceller Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. I Solar City Horsens EFP projektet blev der gennemført en kampagne for brug af solceller og lavenergiløsninger i Horsens. Et af resultaterne er det lille 0 energihus ECOlab, der er etableret ved VIA UC.

44 Ren strøm fra solen Hvordan PV Boost, er en kommunes FORSK VE økonomi projekt for anvendelse af solceller Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia.

45 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. 0 energi renovering, Hyldespjældet, Albertslund Ideen var her at udnytte præfabrikerede konstruktions elementer sammen med et præfabrikeret installations modul, Solprismet. Projektet blev støttet af EUDP programmet, Landsbyggefondens innovationspulje og Albertslund Kommune.

46 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Solprismet er et modulært system udviklet i et samarbejde med bl.a. VELUX og Danfoss. I Hyldespjældet indeholder det alle installations elementer: et jordvarmeanlæg (fra Danfoss), ventilation med varmegenvinding (fra EcoVent), et solvarmesystem inkl. en højiso leret varmtvandsbeholder (fra VELUX og solvarmebeholderen.dk) samt solceller (fra Racell) og VELUX vinduer med solafskærmning.

47 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia.

48 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Energibalance i forsøgsbolig i Hyldespjældet. Energibalance for 0-energiløsning (Be06 beregning) Varmeforbrug og solvarme Varmepumpe Elforbrug og solstrøm Energirammetal ekskl. solstrøm. Energ girammetal kwh/m m²,år LE1 krav = 50% af BR08 51,4 Lavenergi klasse 1 (LE1) Varmt brugsvand 9,82 Rumvarme 26,19 Totalt varme forbrug 28,81 Ventilatorer og pumper Varmepumpe Solenergi overskud (170 kwh) 0-energi løsning 4,3 El til varme- pumpe 9,99 ( COP=2,9) Solvarme 7,2 Solcelle strøm 16,7 Samlet elforbrug 14,2 35,6 = 70% af LE1 (iflg. BR08: 14,2 x 2,5 = 35,6)

49 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Det første danske 0 energi renoveringsprojekt i Hyldespjældet i Albertslund. Huset er udført af Enemærke & Petersen. Energiløsningen er udviklet i et samarbejde bjd mellem Cenergia, Rubow Arkitekter Akit kt og Moe & Brødsgaard. d

50 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Byfornyelse I Hedebygadekareen.

51 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Solceller på fladt tag EU resurgence projekt i Holland

52 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Lundebjerggård i Skovlunde udviklet på basis af Danmarks første solcellearkitekt konkurrence

53 Eksempler på solcelle aktiviteter i Cenergia. Solceller til Roskilde Bank

Fra Solar City Horsens til PV Cities

Fra Solar City Horsens til PV Cities Peder Vejsig Pedersen, Direktør, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobil: +45 20 46 67 55, e mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Formand

Læs mere

Peder Vejsig Pedersen, Direktør, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobil: +45 20 46

Peder Vejsig Pedersen, Direktør, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobil: +45 20 46 Peder Vejsig Pedersen, Direktør, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobil: +45 20 46 67 55, e mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. PV

Læs mere

EnergiForsk2012. 19. juni 2012 Ingeniørhuset i København

EnergiForsk2012. 19. juni 2012 Ingeniørhuset i København Peder Vejsig Pedersen, Director, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobile: +45 20 46 67 55, e mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Cenergia

Læs mere

Teknik og omkostninger ved bygningsindpassede solceller i ejendomme.

Teknik og omkostninger ved bygningsindpassede solceller i ejendomme. Peder Vejsig Pedersen Direktør, Civ. Ing. Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Danmark Tlf.: +45 44 66 00 99, fax: +45 44 66 01 36, e-mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. I

Læs mere

Grøn Energi i den Almene Boligsektor

Grøn Energi i den Almene Boligsektor Peder Vejsig Pedersen, Director, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobile: +45 20 46 67 55, e-mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. In

Læs mere

Transform2012 Konferencen. 21 22. november 2012

Transform2012 Konferencen. 21 22. november 2012 Peder Vejsig Pedersen, Director, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobile: +45 20 46 67 55, e mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Valby

Læs mere

Fbbb temadag boligselskabet KAB d. 2. oktober 2012

Fbbb temadag boligselskabet KAB d. 2. oktober 2012 Peder Vejsig Pedersen, Director, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobile: +45 20 46 67 55, e mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Forslag

Læs mere

SOLTAG CO2 neutrale tagboliger

SOLTAG CO2 neutrale tagboliger Peder Vejsig Pedersen Direktør, Civ.ing. Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Danmark Tlf.: +45 44 66 00 99, fax: +45 44 66 01 36, e-mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Præsentation

Læs mere

FBBB temamøde d. 4. Juni 2015, Odense

FBBB temamøde d. 4. Juni 2015, Odense Peder Vejsig Pedersen, Direktør, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Danmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobile: +45 20 46 67 55, e-mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. BIPV

Læs mere

Teknik og omkostninger ved bygningsindpassede solceller i ejendomme.

Teknik og omkostninger ved bygningsindpassede solceller i ejendomme. Peder Vejsig Pedersen Direktør, Civ. Ing. Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Danmark Tlf.: +45 44 66 00 99, fax: +45 44 66 01 36, e-mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. I

Læs mere

August 2011. PV-Cities Guidelines vedr. solceller i fremtidens lavenergibyggeri. Introduktion.

August 2011. PV-Cities Guidelines vedr. solceller i fremtidens lavenergibyggeri. Introduktion. August 2011 PV-Cities Guidelines vedr. solceller i fremtidens lavenergibyggeri. Introduktion. De nye energiregler i bygningsreglementet, som blev indført i 2006 på basis af EU s bygningsdirektiv, har haft

Læs mere

Ifølge EU s Bygningsdirektiv skal medlemslandene inden år 2020 have implementeret principper for performance verifikation i byggeriet.

Ifølge EU s Bygningsdirektiv skal medlemslandene inden år 2020 have implementeret principper for performance verifikation i byggeriet. Ifølge EU s Bygningsdirektiv skal medlemslandene inden år 2020 have implementeret principper for performance verifikation i byggeriet. Her almene boliger i Stenløse, som også opfylder lavenergiklasse 2015

Læs mere

Vickie Aagesen. Vedvarende energi forsyning til erhvervsvirksomheder

Vickie Aagesen. Vedvarende energi forsyning til erhvervsvirksomheder Vickie Aagesen B.Sc By-og bygnings ingeniør/architectural engineering Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195 2730 Herlev, Tlf.: +45 44 60 00 54 e-mail: vaa@cenergia.dk www.cenergia.dk Emner Store

Læs mere

PV Boost ForskVE. Gate21 workshop d. 22. februar 2012

PV Boost ForskVE. Gate21 workshop d. 22. februar 2012 Kort notat vedr. projektstøtte fra PV Boost projektet (ForskVE kontrakt 10624) Der indgår et demonstrationsprogram for bygningsindpassede solceller i forbindelse med PV Boost projektet, som dels er nærmere

Læs mere

Tekniske og økonomiske muligheder for lavenergibyggeri

Tekniske og økonomiske muligheder for lavenergibyggeri Peder Vejsig Pedersen, Direktør, civilingeniør Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Danmark Tlf.: +45 44 66 00 99, fax: +45 44 66 01 36, e-mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk.

Læs mere

Som et vigtigt element demonstreres der her for første gang i København en solcelleløsning, som tydeligt kan ses fra gadeplanet.

Som et vigtigt element demonstreres der her for første gang i København en solcelleløsning, som tydeligt kan ses fra gadeplanet. Herlev, d. 10. januar 2012 Innovativt solcelleanlæg til andelsboligforeningen Søpassagen i København. Med støtte fra ForskVE projektet, PV Cities 2012, er der med udgangen af år 2011 etableret et meget

Læs mere

IDA-BYG, Energitjenesten, FBBB & Aalborg Universitet Den 28. oktober 2008 Ventilationsseminar

IDA-BYG, Energitjenesten, FBBB & Aalborg Universitet Den 28. oktober 2008 Ventilationsseminar IDA-BYG, Energitjenesten, FBBB & Aalborg Universitet Den 28. oktober 2008 Ventilationsseminar Peder Vejsig Pedersen Direktør, civilingeniør Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev,

Læs mere

Perspektiver for solceller i energiforsyningen. 31. oktober 2014

Perspektiver for solceller i energiforsyningen. 31. oktober 2014 Perspektiver for solceller i energiforsyningen 31. oktober 2014 Introduktion Dansk Solcelleforening er en interesseorganisation der arbejder for at fremme og understøtte solcelleaktiviteter i Danmark Brancheforeningen

Læs mere

Pakkeløsninger til private? v/ Janus Hendrichsen, Energitjenesten København. Janus Hendrichsen - Energivejleder

Pakkeløsninger til private? v/ Janus Hendrichsen, Energitjenesten København. Janus Hendrichsen - Energivejleder Pakkeløsninger til private? v/ Janus Hendrichsen, Energitjenesten København Agenda 1. Perspektiv 2. Omstilling til 100% VE i Danmark hvordan? 3. Energibesparelsespotentiale i bygninger I DK og EU 4. EU

Læs mere

UDFORDRINGER I FREMTIDENS LAVENERGIBYGGERI

UDFORDRINGER I FREMTIDENS LAVENERGIBYGGERI MILJØFORUM FYN ÅRSMØDE 2012 UDFORDRINGER I FREMTIDENS LAVENERGIBYGGERI JOHANNES THUESEN, RAMBØLL DANMARK A/S LAVENERGIBYGNINGER SCENEN ER SAT: UDVIKLING FREM MOD 2020 Energiforliget af 21. februar 2008:

Læs mere

NOTAT. Hvidovre Friluftsbad solvarme

NOTAT. Hvidovre Friluftsbad solvarme NOTAT Hvidovre Friluftsbad solvarme MULTIHUSET Kultur-, Teknik-, Miljø- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Ejendomsafdelingen Energikonsulent: Per Bæk Nielsen Dato: 23. marts 2015/pnv Da Hvidovre Friluftsbad

Læs mere

Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper

Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Kommer der gang i de store eldrevne varmepumper, hvis PSO-tariffen fjernes? Christian Holmstedt Hansen Source: By Kuebi = Armin Ku belbeck Grøn Energi

Læs mere

Energibestemmelserne i bygningsreglementet

Energibestemmelserne i bygningsreglementet Energibestemmelserne i bygningsreglementet Dansk Betonforening 6. december 2006 v/ Ejner Jerking 1 Situationen i Europa Kyotoaftalen Europas afhængighed af energiimport fra politisk ustabile områder Bygninger

Læs mere

Røde Vejmølle Parken. Be10 beregning Dato 20120309 Udført Cenergia/Vickie Aagesen

Røde Vejmølle Parken. Be10 beregning Dato 20120309 Udført Cenergia/Vickie Aagesen Røde Vejmølle Parken Be10 beregning Dato 20120309 Udført Cenergia/Vickie Aagesen Krav Forudsætninger Bygningen er opført 1971 Opvarmet etageareal Før 160 m2 Efter 172 m2 Derudover er der følgende arealer,

Læs mere

Netværksmøde CO2 4.MAJ 2017, ALLERØD

Netværksmøde CO2 4.MAJ 2017, ALLERØD Netværksmøde CO2 4.MAJ 2017, ALLERØD Solcelle anlæg V/ Claus Rudbeck 2 Indhold Allerød Solcelleanlæg. Muligheder og begrænsninger Solcelleanlæg ifm. Nybyggeri (Bygningsreglements krav) Solcelleanlæg -

Læs mere

Slutrapport for ForskVE projektet PV Boost 2015, Projekt nr

Slutrapport for ForskVE projektet PV Boost 2015, Projekt nr Slutrapport for ForskVE projektet PV Boost 2015, Projekt nr. 2011-1-10624 Projekt partnere: Gate21, projekt koordinator Cenergia, projektleder v. Peder Vejsig Pedersen EnergiMidt Solar City Copenhagen

Læs mere

Solenergi i Bygninger - kan det betale sig?

Solenergi i Bygninger - kan det betale sig? Solenergi i Bygninger - kan det betale sig? Lars Riise, Green Ways Jacob Ilsøe, Grontmij 26. februar 2013 Gladsaxe Hvem er vi? Lars Riise Partner Green Ways Statsautoriseret revisor Vedvarende Energi Ejendomme

Læs mere

Bæredygtige Byer og Bygninger

Bæredygtige Byer og Bygninger Møde om etablering af et netværk for Bæredygtige Byer og Bygninger Peder Vejsig Pedersen Cenergia Energy Consultants Sct. Jacobs Vej 4, 2750 Ballerup, Danmark Tlf.: +45 44 66 00 99, fax: +45 44 66 01 36,

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Havrevænget 1 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-005463 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

BR15 høringsudkast. Ombygning. Niels Hørby, EnergiTjenesten

BR15 høringsudkast. Ombygning. Niels Hørby, EnergiTjenesten BR15 høringsudkast Ombygning Niels Hørby, EnergiTjenesten Komponentkrav ved ombygning Bygningsdel Ydervægge Terrændæk Loft og tag Komponentkrav: U-værdi / isoleringstykkelse 0,15 W/m 2 K (ca. 250 mm isolering)

Læs mere

Beregning over Viva Energi A/S solcelleanlæg 06-02-2014

Beregning over Viva Energi A/S solcelleanlæg 06-02-2014 Beregning over Viva Energi A/S solcelleanlæg 06-02-2014 PARAMETRE FOR: Viva Energi A/S, Anelystparken 43B, 8381 Tilst År *) Års produktion () Værdi eget elforbrug Værdi af elsalg Årlig besparelse på el-regning

Læs mere

ENERGIRENOVERING AF HORNEMANNS VÆNGE 1-55 - opnår bygherren de energibesparelser, der forventes og investeres i?

ENERGIRENOVERING AF HORNEMANNS VÆNGE 1-55 - opnår bygherren de energibesparelser, der forventes og investeres i? ENERGIRENOVERING AF HORNEMANNS VÆNGE 1-55 - opnår bygherren de energibesparelser, der forventes og investeres i? Marie Sellebjerg Møller og Vivian Johman Wissenberg A/S Seminar 19. januar 2015 Hornemanns

Læs mere

BR15 høringsudkast. Tekniske installationer. Niels Hørby, EnergiTjenesten

BR15 høringsudkast. Tekniske installationer. Niels Hørby, EnergiTjenesten BR15 høringsudkast Tekniske installationer Niels Hørby, EnergiTjenesten Komponentkrav Kapitel 8 Ventilationsanlæg Olie-, gas- og biobrændselskedler Varmepumper (luft-luft varmepumper, luft-vand varmepumper

Læs mere

Lidt omkring Energi Nord Hvad siger reglerne? Solceller Vindmøller. Ved Energi Nord Martin Jacobsen & Steen Lund Sømod

Lidt omkring Energi Nord Hvad siger reglerne? Solceller Vindmøller. Ved Energi Nord Martin Jacobsen & Steen Lund Sømod Lidt omkring Energi Nord Hvad siger reglerne? Solceller Vindmøller Ved Energi Nord Martin Jacobsen & Steen Lund Sømod Energi Nord Stiftet i 2001 Ejere: Himmerlands Elforsyning Nord Energi 260.000 afregningskunder

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Fælleshus Søagerpark 81 2730 Herlev Bygningens energimærke: Gyldig fra 6. august 2012 Til den 6. august 2022. Energimærkningsnummer

Læs mere

Erfaringer med ESCO-modellen

Erfaringer med ESCO-modellen Erfaringer med ESCO-modellen Høje-Taastrup Kommune Tove Sanderbo Leder af Rådgiverteam, CEIS, Høje-Taastrup Kommune Casper Højgaard Salgschef, Schneider Electric, Energy Solutions Agenda 1. Introduktion

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 247 kwh el

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 247 kwh el SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hiort Lorenzens Vej 67 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-014219 Energikonsulent: Anders Møller Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Brobæklunden 101-147 Brobæklunden 101 5260 Odense S Bygningens energimærke: Gyldig fra 12. oktober 2012 Til den 12. oktober

Læs mere

Tendenser og udviklingen for solceller. Vejle, 28. august 2014

Tendenser og udviklingen for solceller. Vejle, 28. august 2014 Tendenser og udviklingen for solceller Vejle, 28. august 2014 Dansk Solcelleforening Introduktion Dansk Solcelleforening er en interesseorganisation der arbejder for at fremme og understøtte solcelleaktiviteter

Læs mere

Bygninger i fremtidens energisystem

Bygninger i fremtidens energisystem Bygninger i fremtidens energisystem Søren Dyck-Madsen Første skift i det danske energisystem Fra decentral oliebaseret opvarmning til central kulfyret kraftvarme Fra central kulfyret kraftvarme til supplement

Læs mere

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el!

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Et energineutralt hus med solenergi og elvarme er en totalløsning for fremtiden bygget med innovative kvalitetskomponenter og den rette viden Intelligent

Læs mere

ALBERTSLUND KOMMUNE Energibesparelser i en klimatid strategier og aktiviteter

ALBERTSLUND KOMMUNE Energibesparelser i en klimatid strategier og aktiviteter MANDAG MORGEN Energibesparelser i kommunerne 3. maj 2011 ALBERTSLUND KOMMUNE Energibesparelser i en klimatid strategier og aktiviteter Anne Marie Holt Christensen Arkitekt og projektleder på klimaplan

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 177 m³ Naturgas 1188 kwh Elvarme

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 177 m³ Naturgas 1188 kwh Elvarme SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Honnørkajen 1 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-011978 Energikonsulent: Anders Møller Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kirkevænget 3 Postnr./by: 4000 Roskilde BBR-nr.: 265-195055 Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug

Læs mere

Stamblad for Fjerritslev Skole og SFO praktisk miljøledelse

Stamblad for Fjerritslev Skole og SFO praktisk miljøledelse Data fra spørgeskema Allerede igangsatte aktiviteter Kontrol af forbrug Ikke igangsatte aktiviteter Grøn Ordning Adfærd omkring forbrug Affaldssortering Forbrug og klima Skole Elforbrug 2008: Elforbrug/

Læs mere

CO 2 -opgørelse. for Svendborg Kommune som virksomhed 2014. Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 V. Skerninge

CO 2 -opgørelse. for Svendborg Kommune som virksomhed 2014. Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 V. Skerninge CO 2 -opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed 2014 Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 V. Skerninge Sagsnr. 15/31180 Udgivet januar 2016 CO 2 -opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed 2014

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 9

Energimærkning SIDE 1 AF 9 SIDE 1 AF 9 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Nørrebrogade 13A 8900 Randers 730-015865-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 8 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hornsherredvej 202 Postnr./by: 4070 Kirke Hyllinge BBR-nr.: 350-001766 Energikonsulent: Stine Jacobsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Boligforeningen Søbo afd. 22 Kløverholm 1 Bygningernes energimærke: Gyldig fra 5. april 2016 Til den 5. april 2026. ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

Læs mere

Energieffektiviseringer i bygninger

Energieffektiviseringer i bygninger Energieffektiviseringer i bygninger muligheder i eksisterende bygninger og veje til virkeliggørelse Chefkonsulent Peter Bach Energifondens Summer School Sorø, den 30. august 2013 Fokus på energitjenesterne

Læs mere

Præsentation af Nordic Energy Group. - din samarbejdspartner når energibesparelser og design er vigtigt

Præsentation af Nordic Energy Group. - din samarbejdspartner når energibesparelser og design er vigtigt Præsentation af Nordic Energy Group - din samarbejdspartner når energibesparelser og design er vigtigt Kort om Nordic Energy Group Nordic Energy Group er producent af design solfangere og har forhandlingen

Læs mere

Solceller i lavenergiboliger

Solceller i lavenergiboliger Solceller i lavenergiboliger Hvorfor? Hvordan? Hvornår? Ivan Katic Seniorkonsulent, Center for Vedvarende Energi & Transport Teknologisk Institut Nogle udfordringer BR2010 : Lavenergiklasse 2 bliver minimumskrav

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Søndervang 42 Postnr./by: 2670 Greve BBR-nr.: 253-081740 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

VE ved energirenovering. Teknologisk Institut 17. December 2015

VE ved energirenovering. Teknologisk Institut 17. December 2015 VE ved energirenovering Ivan Katic, Energi & Klima Teknologisk Institut 17. December 2015 ik@teknologisk.dk Indhold VE i bygninger generelt State of the art for de tre teknologier Rammebetingelser for

Læs mere

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet Jørgen M. Schultz, BYG DTU Kirsten Engelund Thomsen, By og Byg Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Sagsrapport BYG DTU SR-02-13 2002 ISSN

Læs mere

BBR-nr.: 580-011852 Energimærkning nr.: 200016124 Gyldigt 5 år fra: 26-06-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 580-011852 Energimærkning nr.: 200016124 Gyldigt 5 år fra: 26-06-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Birkeparken 24 Postnr./by: 6230 Rødekro BBR-nr.: 580-011852 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Bliver solvarme rentabel og moderne igen?

Bliver solvarme rentabel og moderne igen? Bliver solvarme rentabel og moderne igen? Ianina Mofid, DGC To be or not to be? Hvorfor solenergi og øvrige vedvarende energikilder vil spille en større rolle i fremtiden Stigende oliepriser: Olieprisen

Læs mere

Bilag 2 til notat af 6. oktober 2005 Miljø i byggeri og anlæg vurdering af økonomiske konsekvenser

Bilag 2 til notat af 6. oktober 2005 Miljø i byggeri og anlæg vurdering af økonomiske konsekvenser Bilag 2 til notat af 6. oktober 2005 Miljø i byggeri og anlæg vurdering af økonomiske konsekvenser Merinvesteringer, besparelser og tilbagebetalingstider for energibesparende tiltag på bygninger. Forudsætninger

Læs mere

Energi optimering. Hospitalsenhed Midt

Energi optimering. Hospitalsenhed Midt Energi optimering Ved Teknisk chef Stig Tofteberg Baggrunden for ESCO Lokal Agenda 21 Handlingsplan 2009-2010 Hvad er ESCO (Energy Service Company) ESCO leverandør: større virksomhed med stærke kompetencer

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 L 86 Bilag 23 Offentligt. Klima-, Energi- og Bygningsudvalget. Til: Dato:

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 L 86 Bilag 23 Offentligt. Klima-, Energi- og Bygningsudvalget. Til: Dato: Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 Materiale fra Dansk Solcelleforenings foretræde vedrørende L 86 den 6. december 2012 Vedlagt omdeles talepapirer og andet

Læs mere

Solvarme et væsentligt bidrag

Solvarme et væsentligt bidrag Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 201 Offentligt Solvarme et væsentligt bidrag Vores budskab: Solvarme kan bidrage væsentligt til den danske varmeforsyning til målsætningen om 30% VE i 2025

Læs mere

(Kilde: The European Commission s Joint Research Centre, Institute for Environment and Sustainability)

(Kilde: The European Commission s Joint Research Centre, Institute for Environment and Sustainability) Er der virkelig sol nok i Danmark Selv om vi ikke synes det, så er der masser af solskin i Danmark. Faktisk så meget, at du skal langt ned i Sydtyskland for at få mere. Derfor er konklusionen, at når solceller

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Svinget 40 4684 Holmegaard Bygningens energimærke: Gyldig fra 5. november 2013 Til den 5. november 2023. Energimærkningsnummer

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Skærgårdsparken 35, 37, 39 & 41 Skærgårdsparken 10 8250 Egå Bygningernes energimærke: Gyldig fra 7. december 2015 Til den

Læs mere

Den Store Energiomstilling. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Den Store Energiomstilling. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Den Store Energiomstilling Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Den Store Energiomstilling 4 grunde til energiomstillingen 1. Modvirke klimaforandringerne 2. Fremtidssikre forsyningssikkerheden 3. Danske

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Vibevej 3 Postnr./by: 4684 Holmegaard BBR-nr.: 370-008157 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Bygninger og Smart Grid

Bygninger og Smart Grid Bygninger og Smart Grid Fjernvarme med fokus på vandvarmere samt varmtvandsog direkte fjernvarmetilsluttede hårde hvidevarer Christian Holm Christiansen, Teknologisk Institut, cnc@teknologisk.dk Indhold

Læs mere

Konstruktørdag fremtidens byggestile. Konstruktørdag. Fremtidens byggestile. Claus Jacobsen, Energivejleder i Energitjenesten

Konstruktørdag fremtidens byggestile. Konstruktørdag. Fremtidens byggestile. Claus Jacobsen, Energivejleder i Energitjenesten Konstruktørdag fremtidens byggestile Konstruktørdag Fremtidens byggestile Claus Jacobsen, Energivejleder i Energitjenesten Fremtiden? Fremtidens byggestile lavenergi Fremtiden? Fremtiden? Fremtiden? Fremtiden?

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Ved det nuværende pris- og renteniveau kan det ikke betale sig at gennemføre energiforbedringer.

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Ved det nuværende pris- og renteniveau kan det ikke betale sig at gennemføre energiforbedringer. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Bakkesvinget 4 Postnr./by: 3550 Slangerup BBR-nr.: 250-021685 Energikonsulent: Per Johansen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: PJ Arkitekt-

Læs mere

Forslag til fjernelse af barrierer for anvendelse af solceller. Building Green 2016, Learning Session, Forum 3. november 2016

Forslag til fjernelse af barrierer for anvendelse af solceller. Building Green 2016, Learning Session, Forum 3. november 2016 Building Green 2016, Learning Session, Forum 3. november 2016 Peder Vejsig Pedersen, Civilingeniør, M.Sc Cenergia - En del af Kuben Management Ellebjergvej 52, 3., 2450 København SV, Danmark Mobil: +45

Læs mere

Solceller / Photovoltaics

Solceller / Photovoltaics Solceller / Photovoltaics PV-presentation, 30/10-2009 - Hvorfor solenergi / Why solar? - Kort om solceller, nøgletal, markedsudvikling mv. / Short about PV - DONG Energy's ydelser / services - Eksempler

Læs mere

SOLCELLER i lavenergibygninger. Ivan Katic, Seniorkonsulent Energi & Klima Division

SOLCELLER i lavenergibygninger. Ivan Katic, Seniorkonsulent Energi & Klima Division SOLCELLER i lavenergibygninger Ivan Katic, Seniorkonsulent Energi & Klima Division Hvorfor? Solceller kan levere el uden røg, støj og møg Solceller er enkle at integrere i klimaskærmen Solceller holder

Læs mere

Tillæg for 2011 til Baggrundsrapport for 2007

Tillæg for 2011 til Baggrundsrapport for 2007 Halsnæs Kommune Opgørelse af CO 2 og energi til Klimakommune for året 2011 Ændringsbladet for 2011 Tillæg for 2011 til Baggrundsrapport for 2007 Dato: 3.juni 2012 DISUD Institut for Bæredygtig Udvikling

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Solbakken 6 Postnr./by: 3600 Frederikssund BBR-nr.: 250-003077 Energikonsulent: Per Johansen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: PJ Arkitekt-

Læs mere

Dalgasparken i Herning Lavenergiboligbyggeri med målsætning om CO 2 neutral ventilation med varmegenvinding ved hjælp af solceller.

Dalgasparken i Herning Lavenergiboligbyggeri med målsætning om CO 2 neutral ventilation med varmegenvinding ved hjælp af solceller. Dalgasparken i Herning Lavenergiboligbyggeri med målsætning om CO 2 neutral ventilation med varmegenvinding ved hjælp af solceller. Dalgasparken boligbyggeriet i Herning består af i alt 72 boliger, som

Læs mere

Få mere ud af fjernvarmen. og spar penge

Få mere ud af fjernvarmen. og spar penge Få mere ud af fjernvarmen og spar penge 1 Ny motivationstarif fra 2017 Fra 1. januar 2017 bliver din varmeregning reguleret af en ny motivationstarif, som giver et fradrag i prisen eller et pristillæg

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Korsør Landevej 555 Postnr./by: 4242 Boeslunde BBR-nr.: 330-013980 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Arnakkegårds Alle 46 Postnr./by: 4390 Vipperød BBR-nr.: 316-008220 Energikonsulent: Stig Tange Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: factum2

Læs mere

Større bygge- og renoveringsprojekter

Større bygge- og renoveringsprojekter Større bygge- og renoveringsprojekter Mini-Byggekonference 18. august : Byggeriet i Bevægelse Jens Abildgaard, Grontmij Carl Bro 1 Omdrejningspunktet Omdrejningspunktet i dagens tema er at iværksætte udgiftsneutrale

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Hi 051 Esthersvej 34 2900 Hellerup Bygningens energimærke: Gyldig fra 19. oktober 2012 Til den 19. oktober 2019. Energimærkningsnummer

Læs mere

Fjernvarme eller hvad?

Fjernvarme eller hvad? Fjernvarme eller hvad? Søren Dyck-Madsen Tre spørgsmål 1. Skal vi rulle fjernvarmen ud i hele kommunen og hvad er det langsigtede perspektiv, hvis vi gør det? 2. Hvordan kan vi sikre, at energiforsyningen

Læs mere

SBi 2008:22. Analyse af energimærker for parcelhuse

SBi 2008:22. Analyse af energimærker for parcelhuse SBi 2008:22 Analyse af energimærker for parcelhuse Analyse af energimærker for parcelhuse Kim Wittchen SBi 2008:22 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2008 Titel Analyse af energimærker

Læs mere

Bygningers energiforbrug

Bygningers energiforbrug Bygningers energiforbrug Søren Østergaard Jensen Teknologisk Institut sdj@teknologisk.dk Temamøde om Bygninger og Smart Grid 17. september 2012 fjernvarme naturgas oliefyr BBR and DEA Energy data (www.ens.dk)

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Kastaniealle 001B 3300 Frederiksværk BBR-nr.: 260-004835 Energikonsulent: Henrik Møgelgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4

Læs mere

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej Bliv uafhængig af stigende oliepriser og gør samtidig noget godt for miljøet. Energi Fyn hjælper dig på vej Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! 1 Energi Fyn har varmepumpeeksperter

Læs mere

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Perspektiver på den grønne omstilling - samspillet mellem energisystemet og bygningsmassen Dansk Energi og Dansk

Læs mere

Energiforsyning i landdistrikter

Energiforsyning i landdistrikter Energiforsyning i landdistrikter Per Alex Sørensen 1 Hvorfor vedvarende energi i landdistrikter? Billigere energi Nye arbejdspladserunder etableringog vedligeholdelse Teknologiskudviklingog salgafknow

Læs mere

Bæredygtig Bydel Studsgård Forsøgssted

Bæredygtig Bydel Studsgård Forsøgssted Bæredygtig Bydel Studsgård Forsøgssted Samarbejdspartnere: Cenergia, Peder Vejsig Pedersen, Sol-byg, Leif Ager, Fællesbo, Erik Lund, Knud Troelsen, Hjem A/S Sven-Ingvar Andersson, Landskabsarkitekt Green

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Præstemarksvej 50 8450 Hammel Bygningens energimærke: Gyldig fra 3. september 2012 Til den 3. september 2019. Energimærkningsnummer

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Skovbrynet 1 6534 Agerskov Bygningernes energimærke: Gyldig fra 26. februar 2016 Til den 26. februar 2023. Energimærkningsnummer

Læs mere

KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger

KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger Næstved 26. maj 2010 KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger Anne Marie Holt Christensen Arkitekt og projektleder på kommunens klimaplan Lidt om byen og klimaplanen Byens fornyelse Boligområder

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 8 Adresse: Multebærvænget 12 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-104347-001 Energikonsulent: Bjarne Jensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Afd. 1, Mølleparken 1 (1/2) Lillemosevej 4 Bygningernes energimærke: Gyldig fra 27. juni 2014 Til den 27. juni 2024. ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

Læs mere

Solceller. Byens Netværk, d. 17. september 2008

Solceller. Byens Netværk, d. 17. september 2008 Solceller DONG Energy og solceller, Byens Netværk, d. 17. september 2008 - Hvorfor solceller - Nøgletal, forskning/udvikling m.m. - Politisk opbakning - Eksempler på anlæg - DONG Energy's ydelser - Spørgsmål?

Læs mere

Eksempler på bygningsindpasssede solceller, BIPV, som planlægges opført som demo-site på Teknologisk Institut i Taastrup.

Eksempler på bygningsindpasssede solceller, BIPV, som planlægges opført som demo-site på Teknologisk Institut i Taastrup. Eksempler på bygningsindpasssede solceller, BIPV, som planlægges opført som demo-site på Teknologisk Institut i Taastrup. 1. Solceller til tagpap tage fra Phønix Tag Energi 2. Solcelle løsning fra Gaia

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Kløverprisvej 87 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-043631-001 Energikonsulent: Tom Kjørnæs Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Afdeling 5 Stenagervej 6 8240 Risskov Bygningernes energimærke: Gyldig fra 8. april 2014 Til den 8. april 2021. Energimærkningsnummer

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

EnergiMidt VE påvirkning af netstabilitet. -Rasmus Refshauge

EnergiMidt VE påvirkning af netstabilitet. -Rasmus Refshauge EnergiMidt VE påvirkning af netstabilitet -Rasmus Refshauge EnergiMidt og fremtidens energi- og kommunikationssamfund EnergiMidt Stiftet 1. januar 2002 som en fusion mellem 3 jyske elselskaber. EnergiMidt

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Nye rækkehuse Kongshvilevej 1A 2800 Kongens Lyngby Bygningernes energimærke: Gyldig fra 14. juli 2014 Til den 14. juli

Læs mere