OBS! RETTELSESFORSLAG ER VEJLEDENDE RETSMEDICINSK INSTITUT AARHUS UNIVERSITET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OBS! RETTELSESFORSLAG ER VEJLEDENDE RETSMEDICINSK INSTITUT AARHUS UNIVERSITET"

Transkript

1 OBS! RETTELSESFORSLAG ER VEJLEDENDE RETSMEDICINSK INSTITUT AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN Tirsdag d. 25. maj 2010 kl (varighed 3 ½ time) Eksamenssættet består af 4 case baserede opgaver inkl. en dødsattestopgave, med angivelse af den indbyrdes vægtning. Besvarelsen af opgaverne skrives på det udleverede papir med tydelig angivelse af nummer på opgaverne. Besvarelserne skrives i samme rækkefølge som i opgavesættet. Mærk alle de afleverede ark med eksamensnummeret, men IKKE med eget navn eller cpr nummer. Nummerer alle de afleverede ark fortløbende. Selve opgavesættet samt sidste kopi af besvarelsen er til eget brug, dog skal begge dødsattestkopier afleveres, originalen i den blå, kopien i den røde kuvert. Fotos afleveres særskilt. Skriv tydeligt og tryk så kraftigt, at der også er klar skrift på kopierne. Karaktergivning: Til grund for vurderingen lægges graden af opfyldelse af fagets målbeskrivelse. Der karaktergives efter 7 trinsskalaen. Det er ikke tilladt at medbringe hjælpemateriale.

2 Opgave 1 (vægtes 35%) En 5 måneder gammel pige indbringes på skadestuen af moderen. Moderen har få timer tidligere modtaget barnet, efter det i weekenden har opholdt sig hos faderen, som moderen ikke bor sammen med. Barnet er ved ankomsten til skadestuen bevidsthedssvækket, det kaster op og har haft to krampeanfald. Faderen har, da han afleverede barnet, forklaret, at barnet var trillet ned fra puslebordet og havde stødt hovedet mod det flisebelagte badeværelsesgulv, hvorfor det havde en bule i nakken. Det havde skreget, men kunne hurtigt trøstes og havde herefter sovet. Ved den indledende undersøgelse af barnet konstateres spændte fontaneller og symmetrisk beliggende blå mærker på begge sider af ryggen. Der findes ved akut CT scanning bilateralt subduralt hæmatom og et stjerneformet kraniebrud i nakken. A. Er det børnemishandling? Begrund dit svar og angiv en definition på børnemishandling. Svar: Ja. Børnemishandling/Shaken baby impact syndrome pga. det bilaterale subdurale hæmatom og det stjerneformede kraniebrud samt blodunderløbne mærker på ryggen. Ethvert brud hos små børn bør vække mistanke om børnemishandling. Det kræver en betydelig kraft med et hurtigt accelerations /decelerationstraume for at frembringe kraniebrud. Subdurale blødninger og kraniebrud opstår sjældent ved fald eller tab af et barn fra almindelig højde og ned på et gulv. Definition. Overgreb udøvet af forældre eller andre, som har ansvaret for barnet, herunder også institutioner. B. Begrund ud fra din viden om børnemishandling, hvorfor faderens forklaring er typisk? Svar: Fremtrædelsesform af fysisk børnemishandling: Børn under 3 år, historie hænger ikke sammen med fund, læsionerne angives at være opstået kort før lægekontakten. I øvrigt: Barnet angives at være livligt, klodset med tendens til blå mærker, nemt til brud, gentagne skadestue eller lægebesøg. C. Hvilke ekstremitetsbrud ses hyppigt ved børnemishandling og hvorfor? Svar: Indirekte brud ofte følger af kraftig træk (lange skrå frakturer og spiralbrud, overrivning af epifyselinjer, metafysære frakturer (buckethandle) proksimale humerus, knæområdet, distale tibia. D. Hvad er de lægelige opgaver og pligter, og hvordan varetages de ved mistanke om børnemishandling? Svar: Opdage den, videre behandle, tage vare på barnet så det ikke gentager sig, sikre beviser og dokumentation. Underretning til de sociale myndigheder jfr. lov om social service, læger har en skærpet underretningspligt. Til det lokale socialvæsen telefonisk efterfulgt af en skriftlig underretning, de sociale myndigheder skal varetage barnets tarv og anmelde til politiet Ved dødsfald som følge af børnemishandling og ved mistanke herom jf. sundhedsloven skal lægen anmelde til politiet.

3 E. Nævn alle typer af børnemishandling og deres hyppighed (undtagen Münchausen by proxy). Svar: Typer: Fysisk vold og vanrøgt, (føde, væske, hygiejne, tilsyn). Psykisk ofte sammen med fysisk, angst og trusler, manglende stimuli. Seksuelt barnet inddrages i seksuelle aktiviteter, det ikke forstår rækkevidden af, udviklingsmæssigt ikke er klar til, adfærd der overskrider samfundets normer og juridiske begreber. Hyppighed af: Fysisk: 30 pr. million, 1 dødsfald om året. Psykisk: Ukendt Seksuel: Reelle omfang er ukendt, prævalensen af børn, der udsættes for alvorlige seksuelle overgreb, anslås til ca. 5% i de nordiske lande. F. Beskriv karakteristika for Münchausen by proxy. Svar: Münchausen by proxy er speciel og relativt sjældent forekommende. Barnet lider af sygdomme induceret af en af forældrene, hyppigst moderen. Moderen har ofte en vis medicinsk indsigt, faderen ofte borte fra hjemmet. Moderen er meget optaget af barnets sygdom, udredning og behandling, er meget samarbejdsvillig og bemærkelsesværdigt uengageret i sygdommens alvor. Tilstanden hos barnet medfører utallige indlæggelser og undersøgelser med invasiv diagnostik og kirurgiske indgreb, der kan være livstruende eller dødelige. Omfatter neurologiske tilstande; kramper, apnoe, feber af ukendt årsag, hæmaturi, gastrointestinale blødninger, diarre, bakteriæmi, hyper og hyponatriæmi, hypoglykæmi og udslæt. Ofte børn under 5 år. Børnene er i storrisiko for at dø, og ikke sjældent vil syndromet fortsætte til det næste barn.

4 Opgave 2 (vægtes 25%) En beboer i en fire etagers ejendom henvender sig til viceværten, da han generes af dårlig lugt fra overboens lejlighed. Politiet skaffer sig adgang til lejligheden, som de beskriver som en typisk narkobolig : Uhumsk, flyder med madrester og gammel emballage. Stuebordet findes med flere overfyldte askebægre og fikse værktøj, blandt andet sprøjter, kanyler, skeer og lightere. På stuegulvet ligger et svært forrådnet lig, der ikke kan identificeres sikkert. Lejeren på adressen er en 48 årig mand, som af naboerne beskrives som underlig. Ingen har talt med ham i de 8½ måned, han har boet der. Det oplyses fra egen læge, at han havde fået amputeret to fingre på højre hånd. Der foretages retslægeligt ligsyn og efterfølgende retslægelig obduktion. Svar: A. I hvilke tilfælde bør/skal retslægelig obduktion finde sted? 1) strafbart forhold/(hindre) mistanke herom 2) dødsmåden ikke er fastslået med tilstrækkelig sikkerhed 3) dødsårsagen ikke er fastslået med tilstrækkelig sikkerhed + politimæssig interesse 4) dødsfald, der må antages at stå i forbindelse med misbrug af euforiserende stoffer B. Er der tale om et stofmisbrugerdødsfald? Begrund svaret. Svar: Ja. En stofmisbruger er en person, som bruger illegalt erhvervede stoffer omfattende opiater og/eller centralstimulanser og/eller hallucinogener. På findestedet er fundet tydelige spor efter anvendelse af illegale stoffer. Svar: C. Giv mindst fire eksempler på metoder og oplysninger, som kan bruges til at identificere en person sikkert. 1) tandlægeoplysninger 2) lægejournaler (medfødte misdannelser, sygdomsforandringer, følge af læsioner, specifikke behandlingsoplysninger, operationer, indopererede partier/fjernede organer eller legemsdele og særlige kendetegn) 3) DNA 4) AM røntgen, CT scanning 5) Fingeraftryk 6) Genkendelse Ved retskemisk undersøgelse påvistes metadon i en koncentration, som kan give forgiftningssymptomer, men som ikke i sig selv er dødelig. Endvidere påvistes let forhøjede koncentrationer af benzodiazepiner. D. Hvad er den mest sandsynlige dødsmåde og dødsårsag? Begrund svaret.

5 Svar: Mest sandsynlige dødsårsag er kombinationsforgiftning med metadon i kombination med de øvrige påviste stoffer. Metadon hæmmer bevidsthedsplan og åndedræt, og denne virkning forstærkes af blandt andet de påviste benzodiazepiner. Dødsmåden er ulykkestilfælde, fordi fundet af de påviste stoffer i moderat forhøjede koncentrationer tyder på utilsigtet overdosering. E. Hvilke stoffer er oftest årsag til dødsfald blandt misbrugere? Hvordan indtages disse? Svar: Metadon, morfin (heroin) og Ketogan. Kan indsprøjtes i en blodåre eller tages peroralt. Heroin kan også sniffes eller ryges. Opgave 3 (vægtes 15%) 44 årig alkoholiseret kvinde blev fundet liggende død indsmurt i blod i sin lejlighed. Der lå blod og opkast i sofa og på gulv og blod på knust vodkaflaske, der lå under sofabordet. På højre side af halsen fandtes en større læsion (foto 1) med underliggende læsion af vena jugularis externa og overfladiske del af m. sternocleidomastoideus. Der var ingen læsion af halsens dybe pulsårer eller vena jugularis interna. Der påvistes ingen læsioner iøvrigt. A: Hvilken type læsion er der tale om? Begrund svaret. Svar: Skarprandet læsion skarp sårkant. Snitlæsion, da længden er større end dybden. B. Hvad kan man aflæse af sår af denne læsionstype generelt, og hvilke forbehold skal man tage? Svar: Kniv: bredde, længde, en eller tveægget (svalehale), glat eller savtakket, toolmarks på brusk. Knivens drejning ved stiksår med enægget kniv Forbehold: Hudens elasticitet (Langers linjer). Knivens bevægelse i såret. Længden af en stiklæsion er ofte længere end bladets bredde. Sårets dybde kan både være større (kompression af bløddele) eller mindre end bladets længde. Organers bevægelse som følge af lejring, respiration, hjerteaktion. Svar: C: Hvilke dødsmåder kan der være tale om? Forklar de typiske karakteristika for hver dødsmåde. Selvmord: Tøvelæsioner, overfladiske, parallelle Tøjet taget til side Lokalisation: Håndled, hals, brystvæg Fund af våben på stedet Drab: Afværgelæsioner, hænder, arme Ofte læsioner gennem tøjet Lokalisation: Varierende

6 Undertiden fund af våben på stedet Ulykke: (Enkelt eller enkelte læsioner) Ingen slagsmålslignende læsioner Ingen afværgelæsioner Ofte + alkohol Opgave 4 (vægtes 25%) En 54 årig mand blev fundet liggende død på gulvet i badeværelset på sin bopæl. Der var både friskt og gammelt blod på gulvet, i WC et og ved håndvasken, formentlig fra afdødes mund og endetarm. På stedet blev der ikke fundet tegn på indbrud, slagsmål eller lignende. Der er oplyst, at afdøde havde været misbruger af alkohol igennem mange år, og at han havde fået konstateret leversvigt. Han boede på et bosted for mennesker med sociale problemer. Afdøde blev identificeret af bostedets medarbejder, som tillige oplyste, at afdøde havde haft det dårligt gennem de sidste tre uger. Afdøde var gullig misfarvet i ansigtshuden, slimhinderne i øjnene og munden var meget blege. Du er vikar for afdødes praktiserende læge og bliver tilkaldt til dødsfaldet. A. Skal dødsfaldet anmeldes til politiet? Begrund svaret. Svar: Ja. Dødfunden person. B. Redegør for lægers pligt til at foretage ligsyn, herunder hvad der søges fastslået ved ligsynets foretagelse. Svar: Ligsyn foretages af en læge for at konstatere: døden er indtrådt ved iagttagelse af sikre dødstegn så vidt muligt fastslå DM og DÅ identiteten sikres (tåseddel) iværksætte yderligere hvis ikke naturlig død Foretagelse af ligsyn forudsætter tilstrækkeligt grundlag for at tage stilling til DM og DÅ, så den læge med bedst kendskab og bedste forudsætninger for DÅ og DM bør afholde ligsyn. Dvs. hvis en person dør under indlæggelse på sygehus, er det en læge, der har deltaget i behandlingen. Ellers skal ligsyn foretages af afdødes egen læge eller dennes stedfortræder. Ingen stedlig læge kan undslå sig at komme til stede og afholde ligsyn, hvis egen læge eller dennes stedfortræder har gyldigt forfald. C. Udfyld dødsattesten på basis af ovennævnte oplysninger og uddrag af ICD 10 koder. D. Hvornår må afdøde begraves? Svar: Når ligsyn er afholdt, og dødsattestens side 1 er underskrevet.

7 DIAGNOSELISTE ICD 10-KODER Infektionssygdomme B169 Hepatitis B Acuta viralis uden specifikation B200 HIV medførende mykobakteriel infektion. B206 HIV medførende pneumocystis carinii lungebetændelse Sygdomme i bloddannende organer og visse sygdomme, som inddrager immunsystem: D649 Anæmi uden specifikation Shock ikke klassificeret andetsteds I570 Shock kardiogent I571 Shock hypovolæmisk I579 Shock uden specifikation Endocrine: E780 Hyperkolesterolæmi E869 Dehydratio (volumennedsættelse af plasma eller ekstracellulær væske) E872 Acidosis uden specifikation (evt. bruges ved ketoacidose) Psykiske: F009 Demens ved Alzheimers sygdom F019 Vaskulær demens uden specifikation F039 Demens uden specifikation F101 Skadeligt brug af alkohol (+ kriterier for hvornår diagnosen skal bruges) F102 Kronisk alkoholisme F103 Abstinenstilstand som følge af alkoholbrug F339 Periodisk depression uden specifikation F399 Affektiv sindslidelse uden specifikation F999 Psykisk lidelse eller forstyrrelse ikke specificeret på anden måde Sygdomme i nervesystemet: G409 Epilepsi uden specifikation G459 Ischaemia cerebri transitoria uden specifikation Sygdomme i kredsløbsorganer: I109 Hypertensio arterialis essentialis I850 Varices oesophagi med blødning I709 Arteriosclerosis universalis og arteriosklerose uden specifikation Hjerte I219 Akut myokardieinfarkt (AMI) uden specifikation I249 Akut iskæmisk hjertesygdom uden specifikation I250 Arteriosclerosis cardiovascularis I251 Morbus cordis arteriosclerosis I252 Tidligere myokardieinfarkt I255 Cardiomyopathia ischaemica I259 Kronisk iskæmisk hjertesygdom uden specifikation I461 Pludselig hjertedød I469 Hjertestop uden specifikation I489 Atrieflagren og -flimren I509 Hjerteinkompensation uden specifikation I517 Cardiomegalia I519 Hjertesygdom uden specifikation I060 Aortastenose, reumatisk I350 Aortastenose, ikke reumatisk Hjerne I609 Haemorrhagia subarachnoidalis uden specifikation I619 Haemorrhagia cerebri uden specifikation I691 Seqvelae haemorrhagiae cerebri I639 Hjerneinfarkt uden specifikation I693 Seqvelae infarcti cerebri I649 Apoplexia cerebri uden specifikation I694 Seqvelae apoplexia cerebri 1 (2)

8 Åndedrætsorganer: J180 Bronchopneumoni uden specifikation J189 Pneumoni uden specifikation J429 Kronisk bronkit uden specifikation J439 Emphysem uden specifikation J449 Kronisk obstruktiv lungesygdom uden specifikation C349 Neoplasma malignum bronchi sive pulmonis uden specifikation Sygdomme i fordøjelsesorganer: K254 Ulcus ventriculi chronicum eller uden specifikation med blødning K255 Ulcus ventriculi eller uden specifikation med perforation K256 Ulcus ventriculi chronicum eller uden speficikation med både blødning og perforation K257 Ulcus ventriculi chronicum uden blødning eller perforation K279 Ulcus gastroduodenale uden specifikation uden angivelse af blødning eller perforation K700 Steatosis hepatis alcoholica K703 Cirrhosis hepatis alcoholica K704 Insufficientia hepatis alcoholica K709 Alkoholisk leversygdom uden specifikation K746 Anden og ikke specificeret cirrhosis K859 Pancreatitis acuta K860 Pancreatitis alcoholica K920 Haematemesis K921 Melaena K922 Haemorrhagia gastrointestinalis uden specifikation Sygdomme i urinvejs- og kønsorganer: N189 Kronisk nyreinsufficiens uden specifikation N199 Uræmi uden specifikation C412 Neoplasma malignum columnae vertebralis C619 Neoplasma malignum prostatae Symptomer og abnorme fund: R568 Andre og ikke specificerede kramper R589 Exsangvinatio Læsioner: S701 Contusio femoris S720 Fractura colli femoris S721 Fractura per trochanterica femoris S729 Fraktur af lår uden specifikation S799 Læsion af hofte og lår uden specifikation V-koder: Transportulykker V : Fører eller passager i personbil V436: Passager personbil personbil/varevogn V445: Fører personbil lastvogn/bus V446: Passager personbil lastvogn/bus V455: Fører personbil jernbanetog V456: Passager personbil jernbanetog V465: Fører personbil andet ikke motoriseret køretøj W00-18: Fald W01: Samme niveau- snublen m.v. W010: Trappe, skråning W11: Stige W13: Bygning W18: Andet fald fra et niveau til andet X40-49: Forgiftningsulykker X40: Ikke-narkotiske analgetika, antipyretika X41: Antiepileptika, sedative hypnotika, antiparkinsonmiddel, psykofarmaka X42: Narkotika og psykodysleptika (hallucinogener) X45: Alkohol 2 (2)

9 Dødsattest: 2 svarmuligheder (og evt. R589 (exsangvinatio) i A) 1. 2.

RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN. Mandag d. 25. maj 2009 kl. 09.00 12.30. (varighed 3 ½ time)

RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN. Mandag d. 25. maj 2009 kl. 09.00 12.30. (varighed 3 ½ time) RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN Mandag d. 25. maj 2009 kl. 09.00 12.30 (varighed 3 ½ time) Eksamenssættet består af 4 case-baserede opgaver med underspørgsmål. Besvarelsen

Læs mere

RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN. Onsdag den 17. december 2008 kl. 09.00 12.30 (varighed 3 ½ time)

RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN. Onsdag den 17. december 2008 kl. 09.00 12.30 (varighed 3 ½ time) RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN Onsdag den 17. december 2008 kl. 09.00 12.30 (varighed 3 ½ time) Eksamenssættet består af 4 case-baserede opgaver med underspørgsmål. Alle

Læs mere

Eksamensopgave i retsmedicin. Ordinær eksamen d. 13.12.2010

Eksamensopgave i retsmedicin. Ordinær eksamen d. 13.12.2010 OBS! RETTELSESFORSLAG ER VEJLEDENDE RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET Eksamensopgave i retsmedicin Ordinær eksamen d. 13.12.2010 RETTEVEJLEDNING Opgaven består af 4 case-baserede opgaver inkl.

Læs mere

RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN. Tirsdag den 20. maj 2008 kl. 09.00 12.30 (varighed 3 ½ time)

RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN. Tirsdag den 20. maj 2008 kl. 09.00 12.30 (varighed 3 ½ time) RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN Tirsdag den 20. maj 2008 kl. 09.00 12.30 (varighed 3 ½ time) Eksamenssættet består af 4 case-baserede opgaver med underspørgsmål. Alle

Læs mere

Eksamensopgave i retsmedicin. Ordinær eksamen d. 23.05.2011

Eksamensopgave i retsmedicin. Ordinær eksamen d. 23.05.2011 OBS! RETTELSESFORSLAG ER VEJLEDENDE RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET Eksamensopgave i retsmedicin Ordinær eksamen d. 23.05.2011 RETTEVEJLEDNING Opgaven består af 4 case baserede opgaver inkl.

Læs mere

OBS! RETTELSESFORSLAG ER VEJLEDENDE RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN. Onsdag d. 16. december 2009 kl

OBS! RETTELSESFORSLAG ER VEJLEDENDE RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN. Onsdag d. 16. december 2009 kl OBS! RETTELSESFORSLAG ER VEJLEDENDE RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN RETTEVEJLEDNING Onsdag d. 16. december 2009 kl. 09.00 12.30 Eksamenssættet består af 4 case-baserede

Læs mere

RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN. Mandag den 17. december 2007 kl. 09.00 12.30 (varighed 3 ½ time)

RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN. Mandag den 17. december 2007 kl. 09.00 12.30 (varighed 3 ½ time) RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN I RETSMEDICIN Mandag den 17. december 2007 kl. 09.00 12.30 (varighed 3 ½ time) Eksamenssættet består af 4 case-baserede opgaver med underspørgsmål. Besvarelsen

Læs mere

Eksamensopgave i retsmedicin. Ordinær eksamen d. 23.05.2011

Eksamensopgave i retsmedicin. Ordinær eksamen d. 23.05.2011 OBS! RETTELSESFORSLAG ER VEJLEDENDE RETSMEDICINSK INSTITUT - AARHUS UNIVERSITET Eksamensopgave i retsmedicin Ordinær eksamen d. 23.05.2011 RETTEVEJLEDNING Opgaven består af 4 case baserede opgaver inkl.

Læs mere

Når en af dine nærmeste dør

Når en af dine nærmeste dør Patientinformation Når en af dine nærmeste dør Centerskadestuen Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Indhold Når en af dine nærmeste dør... 3 Forskellige reaktioner på sorg... 4 Pludseligt dødsfald...

Læs mere

Den elektroniske DøDsattest

Den elektroniske DøDsattest Den elektroniske dødsattest Redaktion Statens Serum Institut Sundhedsdokumentation Artillerivej 5 2300 København S T 3268 3268 @ serum@ssi.dk W ssi.dk Uddrag, herunder figurer, tabeller og citater, er

Læs mere

Dødsmåder og dødsattest Læge, ph.d Iana Lesnikova Retsmedicinsk Institut Århus

Dødsmåder og dødsattest Læge, ph.d Iana Lesnikova Retsmedicinsk Institut Århus Dødsmåder og dødsattest Læge, ph.d Iana Lesnikova Retsmedicinsk Institut Århus Naturlig død er død primært som følge af sygdom eller eventuelt symptom på ikke-erkendt sygdom. død som følge af arbejdsbetinget

Læs mere

Dato 6. oktober 2015. Narkotikarelaterede dødsfald aktuelt og udviklingstendenser, opgørelsesmåder og registre.

Dato 6. oktober 2015. Narkotikarelaterede dødsfald aktuelt og udviklingstendenser, opgørelsesmåder og registre. Dato 6. oktober 2015 Sagsnr. 1-2613-16/1 kag kag@sst.dk Narkotikarelaterede dødsfald aktuelt og udviklingstendenser, opgørelsesmåder og registre. Når narkotikarelaterede dødsfald i Danmark præsenteres,

Læs mere

Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA)

Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA) Version af 2016 1. HVAD ER PFAPA 1.1 Hvad er det? PFAPA er en forkortelse for Periodisk Feber Aftøs

Læs mere

DØDSÅRSAGSREGISTERET 2010

DØDSÅRSAGSREGISTERET 2010 DØDSÅRSAGSREGISTERET 2010 2011 Tal og analyse Dødsårsagsregistreret 2010 Copyright: Sundhedsstyrelsen, 2011. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S For spørgsmål kontakt: Sundhedsdokumentation

Læs mere

Brystoperation hos Mænd (Gynækomasti)

Brystoperation hos Mænd (Gynækomasti) Patientinformation Brystoperation hos Mænd (Gynækomasti) Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Brystoperation hos Mænd (Gynækomasti) Husk at du er velkommen til at tage en

Læs mere

Forskning på afdøde er reguleret af såvel komitéloven som af sundhedsloven 2.

Forskning på afdøde er reguleret af såvel komitéloven som af sundhedsloven 2. DET ETISKE RÅD NOTAT om bestemmelser i sundhedsloven og komitéloven 1 der har betydning for godkendelse af biomedicinske forskningsprojekter, der vedrører forskning på afdøde. Sundhedsloven og komitéloven:

Læs mere

Operation for forhudsforsnævring - Børn - Phimosis

Operation for forhudsforsnævring - Børn - Phimosis Patientinformation Operation for forhudsforsnævring - Børn - Phimosis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 2 Information om forhudsforsnævring og operationen Forhudsforsnævring Forhudsforsnævring

Læs mere

LIGSYN OG OMSORG FOR LIG. Forelæsningsnoter. Tilknyttet love og vejledning.

LIGSYN OG OMSORG FOR LIG. Forelæsningsnoter. Tilknyttet love og vejledning. LIGSYN OG OMSORG FOR LIG Seija Ylijoki Sørensen 1.reservelæge, tandlæge, ph.d. stipendiat Institut for Retsmedicin Aarhus Universitet www.forens.au.dk Forelæsningsnoter Tilknyttet love og vejledning http://www.sst.dk

Læs mere

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Du har fået en stabiliserende operation af skulderen, som skal mindske risikoen for, at din skulder går af led. EFTER OPERATIONEN Hold

Læs mere

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Dødsfald blandt stofmisbrugere 1996 2002 2004:14

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Dødsfald blandt stofmisbrugere 1996 2002 2004:14 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen Dødsfald blandt stofmisbrugere 1996 2002 2004:14 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 Postboks 1881 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

2012-10. Omsorg for levendefødte, uafvendeligt døende børn (efter sen abort) 7. maj 2012

2012-10. Omsorg for levendefødte, uafvendeligt døende børn (efter sen abort) 7. maj 2012 2012-10 Omsorg for levendefødte, uafvendeligt døende børn (efter sen abort) I nogle artikler i Ekstra Bladet fra april 2011 var der kritik af behandlingen af levendefødte børn, der kommer til verden efter

Læs mere

Patientinformation. Akut dialysekateter. Dialyseadgangsvej

Patientinformation. Akut dialysekateter. Dialyseadgangsvej Patientinformation Akut dialysekateter Dialyseadgangsvej Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Anlagt kateter Indledning Dette lille hæfte indeholder en kort information om akut hæmodialysekateter (kaldet

Læs mere

Selvmord. Eksamensopgave, vinter 2009. Eksamensopgave, sommer 2010. Læge Anne Marie Andersen

Selvmord. Eksamensopgave, vinter 2009. Eksamensopgave, sommer 2010. Læge Anne Marie Andersen Selvmord Læge Anne Marie Andersen Eksamensopgave, sommer 2010 44 årig alkoholiseret kvinde blev fundet liggende død indsmurt i blod i sin lejlighed. Der lå blod og opkast i sofa og på gulv og blod på knust

Læs mere

Tennisalbue. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Tennisalbue. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Tennisalbue Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 2 Operation for tennisalbue/golfalbue (epicondylitis lateralis/medialis humeri) De sener

Læs mere

Tilbud om undersøgelse for kræft i tyk- og endetarm

Tilbud om undersøgelse for kræft i tyk- og endetarm Tilbud om undersøgelse for kræft i tyk- og endetarm Tilbud om undersøgelse Hvad er min risiko? Hvert år rammes ca. 5.000 danskere af kræft i tyk- og endetarm, heraf er de fleste over 50 år. Du er mellem

Læs mere

Dødsårsagsregisteret. Tal og analyse

Dødsårsagsregisteret. Tal og analyse Dødsårsagsregisteret Tal og analyse 2012 Redaktion: Statens Serum Institut Sundhedsdokumentation Artillerivej 5 2300 København S. Telefon: 3268 3268 e-mail: serum@ssi.dk Hjemmeside: www.ssi.dk Signaturforklaring:

Læs mere

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004.

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi Refleksionsark Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Label: Refleksionsark, der er udfyldt og drøftet 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation

Læs mere

DØDSÅRSAGSREGISTERET 2007 - foreløbige tal

DØDSÅRSAGSREGISTERET 2007 - foreløbige tal DØDSÅRSAGSREGISTERET 2007 - foreløbige tal Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsdokumentation Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222 7404 E-mail: DOKU@sst.dk Hjemmeside: www.sst.dk

Læs mere

2015-7. Krav til sagsoplysning i sager om dødsfald i kriminalforsorgens institutioner

2015-7. Krav til sagsoplysning i sager om dødsfald i kriminalforsorgens institutioner 2015-7 Krav til sagsoplysning i sager om dødsfald i kriminalforsorgens institutioner Efter aftale med Direktoratet for Kriminalforsorgen modtager ombudsmanden underretning om resultatet af direktoratets

Læs mere

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden.

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden. Medicinhåndtering Ansvar: 1. Lægen har ansvar for ordinering af receptpligtig medicin. Når lægen har ordineret medicin til en patient, kan enhver varetage medicingivningen, såfremt den ordinerende læge

Læs mere

Patientinformation. Dialyseadgangsvej. Tunneleret hæmodialysekateter

Patientinformation. Dialyseadgangsvej. Tunneleret hæmodialysekateter Patientinformation Dialyseadgangsvej Tunneleret hæmodialysekateter Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Indhold Indledning Hvorfor skal du have et tunneleret dialysekateter? Billede af tunneleret dialysekateter

Læs mere

Patientinformation. Brystopereret. Øvelsesprogram

Patientinformation. Brystopereret. Øvelsesprogram Patientinformation Brystopereret Øvelsesprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Brystopereret Velkommen til Terapiafdelingen Sygehus Sønderjylland Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte os. Fysioterapeuter/lymfødemterapeuter:

Læs mere

Dødårsagsregisteret. Tal og analyse

Dødårsagsregisteret. Tal og analyse Dødårsagsregisteret Tal og analyse 2014 Signaturforklaring >> Gentagelse - Nul 0 0,0 } Mindre end ½ af den anvendte enhed Tal kan efter sagens natur ikke forekomme.. Oplysning for usikker eller angives

Læs mere

Patientinformation. Ganglion. Seneknude. Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg

Patientinformation. Ganglion. Seneknude. Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg Patientinformation Ganglion Seneknude Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg Årsag til ganglion Et ganglion er en knude, som indeholder en geléagtig væske, og

Læs mere

HSMR: Anvendelse og analyse. Dødsfald og sepsis

HSMR: Anvendelse og analyse. Dødsfald og sepsis HSMR: Anvendelse og analyse. Dødsfald og sepsis DSKS Årsmøde, jan 2010 Teis Andersen, vicedirektør, dr. med. Tak til gruppen Sygehus Nord Henrik Ancher Sørensen, overlæge, Medicinsk Afdeling, Køge Sygehus

Læs mere

Sorg- og kriseplan. Sundby Børnehus. Linde Alle 42 4800 Nykøbing F. Guldborgsund kommune

Sorg- og kriseplan. Sundby Børnehus. Linde Alle 42 4800 Nykøbing F. Guldborgsund kommune Sorg- og kriseplan Sundby Børnehus Linde Alle 42 4800 Nykøbing F. Guldborgsund kommune Definition af krise: Kortvarigt forløb, som efterfølges af sorg. Eller: Truende forstyrrelse i et menneskes livssituation,

Læs mere

Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse

Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse 2 Hvad er ECT-behandling? Behandling med ECT anvendes ved forskellige typer af psykisk sygdom, specielt når patienterne har

Læs mere

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor?

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor? Underretningspligt Hvornår Hvordan og hvorfor? Hvem skal underrette: Almindelig underretningspligt (servicelovens 154) : Omfatter alle privat personer som får kendskab til, at et barn/en ung udsættes for

Læs mere

Denne politik er oprindelig lavet i 2007 på baggrund af gruppearbejde i personalegruppen, ud fra et spil med nogle konkrete spørgsmål og

Denne politik er oprindelig lavet i 2007 på baggrund af gruppearbejde i personalegruppen, ud fra et spil med nogle konkrete spørgsmål og Denne politik er oprindelig lavet i 2007 på baggrund af gruppearbejde i personalegruppen, ud fra et spil med nogle konkrete spørgsmål og efterfølgende revideret i 2012 og 2015. SYGE-OG FRAVÆRSPOLITIK I

Læs mere

MISDANNELSESREGISTERET 2000-2005*

MISDANNELSESREGISTERET 2000-2005* MISDANNELSESREGISTERET 2000-2005* Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 6 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222 7404 E-mail:

Læs mere

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje Patientinformation AV fistel/graft Dialyseadgangsveje Kvalitet Døgnet Rundt Dialyseafdelingen Indledning Dette lille hæfte indeholder en kort information om AV fistler og grafter, som er adgangsveje, der

Læs mere

Information ved dødsfald

Information ved dødsfald Information ved dødsfald Dette hæfte er en praktisk vejledning til pårørende om spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med dødsfald på Hospice Djursland. Hospice Djursland November 2014 Når døden indtræder

Læs mere

Patientinformation. Fjernelse af næsemuslinger

Patientinformation. Fjernelse af næsemuslinger Patientinformation Fjernelse af næsemuslinger Kvalitet døgnet rundt Øre- Næse- Halsafdelingen Information om fjernelse af næsemuslinger Vi udleverer denne pjece for at du kan føle dig velorienteret og

Læs mere

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét.

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Svar på Spørgsmål 327 Offentligt Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AO DR kontant viste den 23. marts 2010 en udsendelse om en familie, der har købt et hus af Glostrup

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi)

Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi) Patientinformation Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi) Kvalitet Døgnet Rundt Kirurgisk afdeling Fjernelse af galgeblæerne ved kikkertoperation Om pjecen Denne pjece

Læs mere

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004).

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004). Kapitel 5 Alkohol Kapitel 5. Alkohol 51 Mænd overskrider oftere genstandsgrænsen end kvinder Unge overskrider oftere genstandsgrænsen end ældre Der er procentvis flere, der overskrider genstandsgrænsen,

Læs mere

EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I. MedIS/Medicin 3. semester. 6. januar 2016

EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I. MedIS/Medicin 3. semester. 6. januar 2016 AALBORG UNIVERSITET EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I MedIS/Medicin 3. semester 6. januar 2016 4 timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen. Ekstern censur Vægtning af eksamenssættets opgaver:

Læs mere

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-9. klasser på Østerby Skole

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-9. klasser på Østerby Skole Vejen Kommune Sundhedsvaner og trivsel blandt 7-9 klasser på December 2006 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 2 Læsevejledning 5 3 Helbred og trivsel 7 31 Selvvurderet helbred 7 32 Almen trivsel 7 33

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

Fjernelse af brystet med skildvagtslymfeknude teknik

Fjernelse af brystet med skildvagtslymfeknude teknik Patientinformation Fjernelse af brystet med skildvagtslymfeknude teknik Velkommen til Vejle Sygehus Mamma-ambulatoriet Rev. nov. 2008 Information om fjernelse af brystet med skildvagtlymfeknude teknik

Læs mere

Behandling af Dupuytrens Kontraktur (Kuskefingre)

Behandling af Dupuytrens Kontraktur (Kuskefingre) Patientinformation Behandling af Dupuytrens Kontraktur (Kuskefingre) - med XIAPEX Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Behandling af Dupuytrens Kontraktur med XIAPEX (Kuskefingre)

Læs mere

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram)

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Du får en indkaldelse fra Terapiafdelingen på sygehuset til undersøgelse og øvelsesinstruktion ca. 14 dage efter din operation. Der vil vi udarbejde

Læs mere

Kikkertoperation for Karpaltunnelsyndrom

Kikkertoperation for Karpaltunnelsyndrom Patientinformation Kikkertoperation for Karpaltunnelsyndrom Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Kikkertoperation for karpaltunnelsyndrom Hvad er karpaltunnelsyndrom? Karpaltunnelsyndrom

Læs mere

Høring om lov om røgfri miljøer

Høring om lov om røgfri miljøer Høring om lov om røgfri miljøer Knud Juel Axelborg, 11. oktober 2010 Indhold Rygning Tobaksforurenet luft (passiv rygning) Loven fra 15/8 2007 Hvor farlig er rygning? 20-25 % af alle dødsfald er relateret

Læs mere

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for Kroppens knogler kaldes for SKELETTET Læs om skeletter I Statens Naturhistoriske Museums samlinger er der millioner af knogler. I flere hundrede år har man indsamlet knogler fra alverdens dyr. Her er kæmpeknogler

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

TEMAMØDE OM ALKOHOL TIRSDAG DEN 4. DECEMBER 2012 KL. 14-16. Kristina Galsgaard Læge FBE Kirurgi Syd, Aalborg Sygehus

TEMAMØDE OM ALKOHOL TIRSDAG DEN 4. DECEMBER 2012 KL. 14-16. Kristina Galsgaard Læge FBE Kirurgi Syd, Aalborg Sygehus TEMAMØDE OM ALKOHOL TIRSDAG DEN 4. DECEMBER 2012 KL. 14-16 Kristina Galsgaard Læge FBE Kirurgi Syd, Aalborg Sygehus Sundhedsstyrelsens 7 udmeldinger om alkohol Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit

Læs mere

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003.

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. (Årsberetning 2003) Højesterets dom af 8. december 2003. En patient blev opereret for en nedgroet negl

Læs mere

Operation for Vandbrok

Operation for Vandbrok Operation for Vandbrok Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er Vandbrok? Vandbrok kaldes og også for hydrocele. Det er en væskesamling

Læs mere

Bedøvelse og operation

Bedøvelse og operation Patientinformation Bedøvelse og operation Veneklinikken Information om bedøvelse og operation Veneklinikken byder dig velkommen I denne pjece vil vi fortælle dig om forløbet i forbindelse med bedøvelse

Læs mere

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-10. klasser på Højmarkskolen

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-10. klasser på Højmarkskolen Vejen Kommune Sundhedsvaner og trivsel blandt 7-10 klasser på Højmarkskolen December 2006 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 2 Læsevejledning 5 3 Helbred og trivsel 7 31 Selvvurderet helbred 7 32 Almen

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 57 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Folketingets Sundhedsudvalg Anledning: Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske bocentre på

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Praktiserende læger Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

ECT (Electro-Convulsiv-Terapi) Information til patienter og pårørende

ECT (Electro-Convulsiv-Terapi) Information til patienter og pårørende ECT (Electro-Convulsiv-Terapi) Information til patienter og pårørende Regionspsykiatrien Randers 2011 sidst revurderet september 2011 Hvad er ECT-behandling? ECT-behandlingen er en meget sikker og effektiv

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

QEQQATA KOMMUNIA Ilinniartitaanermut immikkoortortaq Området for Uddannelse

QEQQATA KOMMUNIA Ilinniartitaanermut immikkoortortaq Området for Uddannelse Forholdsregler omkring syge børn i vuggestuer, børnehaver, dagplejen og fritidshjem, i Qeqqata Kommunia Forholdsregler omkring syge børn i vuggestuer, børnehaver, dagpleje og fritidshjem i Qeqqata Kommunia

Læs mere

Vejledning til pårørende

Vejledning til pårørende VED DØDSFALD Vejledning til pårørende Opdateret 10-03-2014 1 Indholdsfortegnelse FORORD AT TAGE AFSKED 3 ANDELDELSE AF DØDSFALD - BRUG AF AFDØDES PAPIRER 4 SAMMEN AFTALER DE 5 BEGRAVELSE/BISÆTTELSE 6 AT

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

6. Børn i sundhedsvæsenet

6. Børn i sundhedsvæsenet Børn i sundhedsvæsenet 123 6. Børn i sundhedsvæsenet Sundhed afhænger af mange forhold En befolkningsgruppes helbredstilstand afhænger af mange forhold som livsstil, arbejdsmæssige og sociale forhold og

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Tortgodtgørelse til efterladte (2014) Erstatningsansvarsloven har, siden den trådte i kraft i 1984, indeholdt en bestemmelse om, at den, der er ansvarlig for en retsstridig

Læs mere

Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen

Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen Definitionen af en arbejdsskade: En arbejdsskade dækker over to forskellige begreber: - arbejdsulykker og - erhvervsygdomme En arbejdsulykke

Læs mere

Artroskopi af knæ (Kikkertundersøgelse)

Artroskopi af knæ (Kikkertundersøgelse) Artroskopi af knæ (Kikkertundersøgelse) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Velkommen Kikkertoperation bruges til behandling af mange knælidelser.

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Laparotomi. Patientinformation.

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Laparotomi. Patientinformation. Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Laparotomi Patientinformation www.koldingsygehus.dk En laparotomi er en operation, hvor bugvæggen åbnes. Ved operationen kan du eksempelvis få fjernet cyster, æggestok,

Læs mere

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse Fredagseffekt en analyse af ets betydning for patientens genindlæggelse Formålet med analysen er at undersøge, hvorvidt der er en tendens til, at sygehusene systematisk udskriver patienterne op til en

Læs mere

Kikkertoperation for Karpaltunnelsyndrom

Kikkertoperation for Karpaltunnelsyndrom Patientinformation Kikkertoperation for Karpaltunnelsyndrom Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Kikkertoperation for karpaltunnelsyndrom Hvad er karpaltunnelsyndrom? Karpaltunnelsyndrom

Læs mere

Patientinformation. Vending af foster i sædestilling

Patientinformation. Vending af foster i sædestilling Patientinformation Vending af foster i sædestilling Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information om, hvordan vending foregår.

Læs mere

Patienters oplevelser af akutbetjeningen hos deres praktiserende læge - telefonsurvey blandt 1.295 patienter i Region Hovedstaden

Patienters oplevelser af akutbetjeningen hos deres praktiserende læge - telefonsurvey blandt 1.295 patienter i Region Hovedstaden Patienters oplevelser af akutbetjeningen hos deres praktiserende læge - telefonsurvey blandt 1.295 patienter i Region Hovedstaden Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af Region Hovedstaden

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled med restriktioner Fysioterapien Indholdsfortegnelse Restriktioner side 2 Andet side 4 Bilkørsel side 5 Øvelsesprogram side 6 Liggende øvelser side

Læs mere

Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation

Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation Dit skulderled er blevet stift, og du skal derfor have en skulder-releaseoperation for at øge bevægeligheden i skulderen. Vi laver operationen med kikkertteknik,

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader Når du bliver behandlet på et offentligt sygehus, et privat sygehus, hos egen læge eller anden autoriseret sundhedsperson, er du omfattet af

Læs mere

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed.

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgsmålene besvares med kryds i ud for valgte svar mulighed og ved uddybende tekst på linierne. 1. Navn: 2. Cpr-nr. 3. Dato for besvarelse af spørgeskemaet:

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder

Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder Spørgsmål 1: En ældre mand, som boede på plejehjem, blev årligt undersøgt af sin praktiserende læge, der som følge heraf og i samarbejde med plejepersonalet,

Læs mere

Strukturoversigt Akutafdeling. 2 www.regionmidtjylland.dk

Strukturoversigt Akutafdeling. 2 www.regionmidtjylland.dk Audit i EPJ og LIS sikkert patient/prøveidentifikation i 2009 på Regionshospitalet Viborg Region Midtjylland Læge, datalog Klaus Schipper, Klinisk Biokemisk Afdeling www.regionmidtjylland.dk Strukturoversigt

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Skader som følge af alkoholindtag

Skader som følge af alkoholindtag Skader som følge af alkoholindtag Skader som følge af alhoholindtag Når du indtager alkohol kan der ske forskellige skader i din krop. Skader som følge af alkoholindtag Tilstand Opsamling af resultater

Læs mere

Patientfeedback i Onkologisk sengeafsnit A270, Vejle Sygehus. Oktober - december 2014, standardrapport. Samlet status.

Patientfeedback i Onkologisk sengeafsnit A270, Vejle Sygehus. Oktober - december 2014, standardrapport. Samlet status. Samlet status Månedsopdeling 1 Angiv dit køn Angiv din alder Angiv din civilstand Hvilken type kræft har du eller har du haft? (angiv gerne flere svar) Blev du indlagt akut eller planlagt? Oplevede du

Læs mere

Kikkertundersøgelse af fodled / ankelled

Kikkertundersøgelse af fodled / ankelled Patientinformation Kikkertundersøgelse af fodled / ankelled www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om kikkertundersøgelse

Læs mere

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn. Denne information er udarbejdet af personalet, vi har taget udgangspunkt i sundhedsstyrelsens vejledning:

Læs mere

DØDSÅRSAGSREGISTERET 2001

DØDSÅRSAGSREGISTERET 2001 DØDSÅRSAGSREGISTERET 2001 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 5 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222 7404 E-mail: SeSS@sst.dk

Læs mere

deltagelsesbegrænsning

deltagelsesbegrænsning Mar 18 2011 12:32:44 - Helle Wittrup-Jensen 47 artikler. funktionsevnenedsættelse nedsat funktionsevne nedsættelse i funktionsevne, der vedrører kroppens funktion, kroppens anatomi, aktivitet eller deltagelse

Læs mere

Patientinformation. Fiberbronkoskopi. Information om kikkertundersøgelse af lungerne. Dagkirurgisk afsnit, Sønderborg

Patientinformation. Fiberbronkoskopi. Information om kikkertundersøgelse af lungerne. Dagkirurgisk afsnit, Sønderborg Patientinformation Fiberbronkoskopi Information om kikkertundersøgelse af lungerne Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Ambulatorium og Dagkirurgisk afsnit, Sønderborg Information Fiberbronkoskopi er en undersøgelse

Læs mere

Bilag 1 3 til. 5.3 Sikkerhedsorganisationens værktøj til læring af ulykker

Bilag 1 3 til. 5.3 Sikkerhedsorganisationens værktøj til læring af ulykker Bilag 1 3 til 5.3 Sikkerhedsorganisationens værktøj til læring af ulykker 1 Bilag 1: Definition af Arbejdsskadebegrebet Arbejdsulykker og arbejdsbetingede lidelser er forskellige former for Arbejdsskader.

Læs mere

Pamol suppositorier 125 mg og 500 mg

Pamol suppositorier 125 mg og 500 mg Pamol suppositorier 125 mg og 500 mg Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Brug altid Pamol nøjagtig som beskrevet i denne

Læs mere

8 SOCIALE KONSEKVENSER VED ALKOHOLOVER- FORBRUG

8 SOCIALE KONSEKVENSER VED ALKOHOLOVER- FORBRUG 8 SOCIALE KONSEKVENSER VED ALKOHOLOVER- FORBRUG Dette afsnit belyser nogle af de sociale konsekvenser, som et højt alkoholforbrug kan have for den enkelte borger. Oplysninger stammer fra: Kommunale omkostninger

Læs mere

Patientinformation. Skæv næseskillevæg

Patientinformation. Skæv næseskillevæg Patientinformation Skæv næseskillevæg Kvalitet Døgnet Rundt Øre- Næse- Halsafdelingen Information om rettelse af skæv næseskillevæg Vi udleverer denne pjece for at du kan føle dig velorienteret og tryg

Læs mere

Fødselsdepression. At få et barn = identitetskrise. Ca. 10% af alle kvinder, der lige har født udvikler en fødselsdepression.

Fødselsdepression. At få et barn = identitetskrise. Ca. 10% af alle kvinder, der lige har født udvikler en fødselsdepression. Fødselsdepression At få et barn = identitetskrise Ca. 10% af alle kvinder, der lige har født udvikler en fødselsdepression. Ca. 5 til 10% udvikler en fødselsreaktion. Fødselsdepression Årsager til fødselsdepression:

Læs mere

Livreddende førstehjælp Modul a 3 timer Instruktørvejledning

Livreddende førstehjælp Modul a 3 timer Instruktørvejledning Instruktøren: Skal selv udarbejde sin egen lektionsplan med en detaljeret planlægning af de enkelte emner, der bør være så aktiverende for kursisten som muligt, der skal lægges vægt på praktiske opgaver

Læs mere