Videnskabsteater. Professor Jumpalots Mission. Trin for trin-manual

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Videnskabsteater. Professor Jumpalots Mission. Trin for trin-manual"

Transkript

1 Videnskabsteater Professor Jumpalots Mission Trin for trin-manual

2 Scene 1 Introduktion Varighed ca. 10 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Noter Præsentation Tema Præsenter dig selv. Fortæl, at I skal lave videnskabsteater. Fortæl, at de næste timer kommer til at handle om sundhed. Vejledning 1a Videnskabsteater: Sådan foregår det Brainstorm Lav evt. en kort brainstorm: Hvad betyder sundhed? Vejledning 1b Brainstorm Introduktion til historien Introduktion til roller Fortæl eleverne, at: a. Historien handler om en professor fra fremtiden, der søger hjælp til at ændre fremtiden. b. De skal digte med på historien og løse forskellige opgaver. c. Du vil spille professoren fra fremtiden: I. Jumpalot. d. Eleverne skal spille en gruppe superforskere, der arbejder på det anerkendte Jumpstart Academy. e. Det er vigtigt, de leger med og spiller deres roller. Jo mere de spiller med, jo sjovere bliver det! f. Vis brillerne, og fortæl, at du er professor I. Jumpalot, når du tager brillerne på, og at du er dig selv, når du tager brillerne af. g. Eleverne vil også gå ind og ud af forskellige roller undervejs i forløbet. Fortæl eleverne, hvad der skal ske, og rids rammefortællingen op. Så er det nemmere for dem at gå med ind i legen.

3 Scene 2 Ind i rollen Stillbilleder Varighed ca. 15 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Noter Introduktion til superforskerne på Jumpstart Academy Fortæl eleverne, at I nu skal undersøge nærmere, hvordan det er at være forsker på det anerkendte Jumpstart Academy. Hæng skiltet til Jumpstart Academy op på væggen. Bed dem alle stille sig ned til endevæggen i lokalet. Rekvisit Skilt til Jumpstart Academy Stillbilleder af superforskerne på Jumpstart Academy Lav aktiviteten Stillbilleder. Fortæl, at: a. Historien nu kan begynde. b. Professoren kommer ind på akademiet lige om lidt. c. Han har forberedt en tale. d. Eleverne skal sætte sig ned og være klar til at lytte til talen. e. Eleverne skal huske, at de lige om lidt er superforskere, der har fået besøg fra fremtiden. f. Superforskerne vil lytte meget nøje til talen. De reagerer måske med forfærdelse eller overraskelse måske med udbrud undervejs hvis professoren siger noget overraskende eller forfærdeligt. Når du tager brillerne på, bliver de forskere, og du bliver professor I. Jumpalot. Vejledning 2 Stillbilleder Aktiviteten sætter fantasien og kroppen i gang. Eleverne introduceres til deres rolle. Tag brillerne på. Nu går tæppet op!

4 Scene 3 Forhistorien fra fremtiden Varighed ca. 10 min. I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Jumpalots tale + evt. forberedelse af Rødkålsindikator I. Jumpalot siger: Goddag, og undskyld, at jeg braser ind i jeres vigtige og betydningsfulde arbejde her på Jumpstart Academy. Jeg har brug for jeres hjælp og har længe glædet mig til at møde jer. Jeg har forberedt en tale til dette vigtige øjeblik. Mens jeg holder min tale, vil min assistent forberede en test, som vi skal lave bagefter (eller sig: Efter talen har jeg forberedt en test). Frygt ikke, jeg har kun gode hensigter! Jeg har kaldt min tale: Forhistorien fra fremtiden (Talen læses højt). Talen introducerer hele rammefortællingen og danner grundlaget for det fiktive univers. Vejledning 3 Jumpalots tale Rekvisit Plakat af Sugarmore Rekvisit Jumpalots tale Vejledning 4 Rødkålsindikator

5 Scene 4 Rådkålsindikator Varighed ca. 10 min. I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Forsøg: Rødkålsindikator I. Jumpalot siger: Vi er klar til at teste. Jeg kan endnu ikke afsløre testens formål. Rødkålsindikatoren viser en sjov kemisk effekt, som man kan skabe med dagligdags remedier. Udfør forsøget Rødkålsindikator. Vejledning 4 Rødkålsindikator Alle består testen. Sammenlign farven i deres glas med den oprindelige væske. Konklusion I. Jumpalot siger: Testen har bevist, at I alle er rigtige mennesker fra 200?. Jeg måtte teste jer for at sikre mig, at der ikke var nogen af Sugarmores robotagenter iblandt os. Sugarmores robotagenter ligner rigtige mennesker på en prik. Kun ved at teste deres udåndingsluft kan man afsløre, at de ikke er mennesker. De udånder nemlig ikke CO 2, som rigtige mennesker gør. På grund af CO 2 -indholdet i jeres udåndingsluft ved jeg nu, at I er rigtige mennesker fra 200?. Vi kan nu fortsætte missionen.

6 Scene 5 Avisartikel: Sugarmore viser vejen Varighed ca. 15 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sugarmores leveregler Avisartikel Sådan gør du Hæng plakaten med Sugarmores leveregler op. Fortæl eleverne, at I skal se lidt nærmere på Sugarmore og hans verden. Fortæl, at Sugarmore har mange tilhængere og er meget i medierne. Lav aktiviteten Avisartikel: Sugarmore viser vejen. Noter Sugarmores univers udfoldes. Eleverne digter med på historien. Rekvisit Sugarmores leveregler Vejledning 5 Avisartikel: Sugarmore viser vejen Elevark Avisartikel: Sugarmore viser vejen Opsamling Hvordan var Sugarmore? Hvad svarede han på spørgsmålene?

7 Scene 6 Sukkerstabling Varighed ca. 10 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Noter Forberedelse til Sukkerstabling Fortæl, at I. Jumpalot lige om lidt vil bede forskerne om hjælp til nogle forsøg. Fortæl, at de første forsøg handler om sukker. Forbered materialerne til scene 6, Sukkerstabling, og scene 7, Sukkervandsmagning. Når I er klar, kan forestillingen fortsætte. Tag brillerne på alle går i rolle. Jf. Vejledning 6 og 7. I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Forsøg: Sukkerstabling Jumpalot viser forsøget Sukkerstabling. I. Jumpalot siger: I fremtiden, hvor jeg kommer fra, drikker vi mest af det her. Sugarmores yndlingsdrik ufortyndet naturligvis! (Hæld koncentreret saft op, jf. vejledning). Derefter kommer denne drik (juice). Herefter denne drik (sodavand). Denne drik (mælk) er et fortidslevn fra jeres tid og drikkes aldrig. Der står nu en flot lagdelt drink på bordet. Er superforskerne overraskede over resultatet? Hvorfor lægger væskerne sig oven på hinanden? Hvad mener superforskerne om fremtidens drikkevaner? Jumpalot stabler sukkervæskerne, mens han fortæller om fremtidens drikkevaner. Det er et spektakulært forsøg, der viser noget om sukkers egenskaber. Vejledning 6 Sukkerstabling

8 Scene 7 Sukkervandsmagning Varighed ca. 15 min. I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Forsøg: Sukkervandsmagning Opsamling I. Jumpalot siger: Sugarmore kan skam godt lide vand. Bare der er masser af sukker i! I fremtiden tilsættes drikkevandet derfor sukker. Hvor meget sukker kommer Sugarmore i vandet, for at det bliver lige så sødt som cola? Superforskerne udfører forsøget Sukkervandsmagning. Resultater og svar skrives på elevarket. I. Jumpalot siger: Disse resultater fortæller os måske, hvorfor Sugarmore er så stor og doven! Hvad mener I superforskere om resultatet? Har I superforskere ideer til, hvordan Sugarmore hellere skulle tilfredsstille sin søde tand? I. Jumpalot siger: Jeg kan høre, at I ved en masse om sukker. Med al den viden, der er samlet her på akademiet, må vi kunne forandre fremtiden for Sugarmore og hans kumpaner. Lad os fortsætte med de næste forsøg, så vi kan finde en løsning. Vejledning 7 Sukkervandsmagning Elevark 7 Sukkervandsmagning Eleverne får en konkret oplevelse af, hvor meget sukker der er i sodavand. Bemærk Der kan være uenighed om svaret! Superforskerne vurderer måske resultaterne forskelligt. Iscenesæt evt. en lille faglig diskussion mellem grupperne. Tag brillerne af alle går ud af rolle.

9 Scene 8 Puls og forbrænding Varighed ca. 15 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Fortæl eleverne, at Jumpalot har forberedt en række forsøg mere. Fortæl, at de næste forsøg kommer til at handle om forbrænding. Tag brillerne på alle går i rolle. Noter I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Forsøg: Puls og forbrænding I. Jumpalot siger: En af Sugarmores leveregler lyder: Spar på energien grin ikke højt og længe! Men hvor meget er et godt grin egentlig værd? Kan I superforskere hjælpe med at undersøge, hvor meget man egentlig forbrænder ved at grine? Jeg har opstillet nogle forsøg, jeg vil bede jer hjælpe mig med. (Uddel elevark 8). I. Jumpalot dirigerer puls- og forbrændingsforsøgene. I. Jumpalot siger: Jeres resultater imponerer mig. I ved virkelig meget her på Jumpstart Academy. Men hvorfor lever folk så så usundt i fremtiden? Noget er gået helt galt. Vi må sætte alle ekspertkræfter ind på at finde ud af, hvad der er gået galt, og hvordan vi kan ændre fremtiden. Jeg foreslår, vi holder et stort møde en konference, hvor vi kan lægge en slagplan for, hvad vi skal gøre. Vejledning 8 Puls og forbrænding Elevark 8 Puls og forbrænding Eleverne tilegner sig viden om energiindhold, energiforbrug og forbrænding. Tag brillerne af alle går ud af rolle.

10 Scene 9 Superforskernes konference Varighed ca. 20 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Noter Bed eleverne være med til at rydde op efter forsøgene. Opsummer: Jumpalot undrer sig over, at det er gået så galt i fremtiden, når vi her i 200? ved så meget om sundhed. Han foreslår, at forskerne holder en konference for at finde ud af, hvordan de kan ændre fremtiden. Fortæl, at superforskerne synes, det er en god ide at holde en konference. Tag brillerne på alle går i rolle. I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Superforskernes konference Lav aktiviteten Superforskernes konference. Når konferencen slutter, siger I. Jumpalot: Jeg er meget begejstret for jeres ideer. Jeg vil straks rejse hjem til fremtiden og se, om jeres forslag har virket! Jeg ser frem til at opleve store forandringer. Tak for jeres hjælp! Vejledning 9 Superforskernes konference Rekvisit Dagsorden til superforskernes konference Professoren tager afsked og går ud af døren.

11 Scene 10 Fremtidsvision Varighed ca. 10 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Noter Jumpalots fremtidsvision Ude af rolle kommer du ind af døren igen. I skal nu forestille jer, hvordan den fremtid, som Jumpalot vender hjem til, ser ud. Er hans mission lykkedes? Er fremtiden forandret? Lav aktiviteten Jumpalots fremtidsvision. Vejledning 10 Jumpalots fremtidsvision Tæppefald!

12 Videnskabsteater Professor Jumpalots Mission Vejledninger

13 Vejledning 1a Videnskabsteater: Sådan foregår det Side 1 Denne vejledning giver en overordnet introduktion til, hvordan arbejdet med forestillingen kan gribes an. Hvad er videnskabsteater? Videnskabsteater er en tværfaglig aktivitet, der blander elementer fra drama og rollespil med naturvidenskabelige emner og aktiviteter. Temaet sundhed og livsstil sættes i scene i en rammefortælling, hvor både underviser og elever spiller en væsentlig rolle. Undervejs laves fysik- og kemieksperimenter, rollespil og teaterlege, og resultaterne og temaer, der rejser sig, debatteres. I løbet af forestillingen digter de medvirkende med på udviklingen og udfylder huller i historien. Aktiviteten er tilrettelagt, så den er enkel at gennemføre. Det er dog en forudsætning, at du har lyst til at lege med! Rammefortælling: Professor I. Jumpalot er kommet rejsende fra år 2056 for at få hjælp til at ændre fremtiden. Jumpalots fremtid regeres nemlig af skurken Simon Sugarmore, hvis usunde leveregler har skabt en worst case scenario sundhedstilstand. I. Jumpalot er rejst tilbage til nutiden for at få eksperthjælp fra børn med en god portion sund fornuft og videnskabeligt tække. Kun med deres hjælp kan han redde sundhedstilstanden i fremtiden er det for sent! Målgruppe: Historien henvender sig til de 9 12-årige. Men børn er forskellige, så det vil være hensigtsmæssigt at gennemse forsøg og dramaøvelser og evt. justere i forhold til den aktuelle målgruppe. Som gæstelærer bør du tage en snak med klassens lærer om materialets egnethed. Flere undervisere? Tilføj voksenroller: Hvis du ikke er vant til at undervise eller lave rollespil, er det en god ide at være to eller tre voksne, så I kan støtte og supplere hinanden. I behøver blot at finde på navne og titler til de ekstra roller og fordele opgaverne imellem jer. Handlingen og forløbet er det samme som beskrevet i Trin for trin-manualen. Sådan etableres det dramatiske univers: Spil med! Understreg over for eleverne, at det er vigtigt, de spiller med i fantasiuniverset! Jo mere I alle spiller med, jo lettere kommer forestillingen i gang, og jo sjovere bliver det. (Det betyder f.eks., at man selvfølgelig tager imod en fiktiv kop te, hvis man bliver tilbudt sådan en). Fantasiens scenografi: I behøver ikke avanceret scenografi og kostumer, trick og overraskelser. Med fantasiens hjælp kan klasseværelsets tid og sted let omskabes. Med rekvisitplakaterne skabes desuden en simpel scenografi. Den store forestilling: Hvis der arbejdes tværfagligt eller tematisk med en større forestilling, kan I selvfølgelig lave jeres egen scenografi. I kan lave kostumer og rekvisitter, tilføje flere roller, formulere jeres egne replikker og tilføje flere spændende forsøg og dramaøvelser. Find inspiration i vejledningerne og linksamlingen.

14 Vejledning 1a Videnskabsteater: Sådan foregår det Side 2 I rolle og ude af rolle : I dele af forestillingen spiller du dig selv, i andre dele spiller du professor I. Jumpalot. Trin for trinmanualen angiver, hvornår du er i rolle, og hvornår du er ude af rolle. Ude af rolle : Når du optræder som dig selv, er du ude af rolle. Passagerne, hvor du er ude af rolle, giver både dig og eleverne nogle pauser fra jeres roller. Du har her mulighed for at give instrukser om, hvad der skal ske, eller hvad der er sket i historien, og I kan alle forberede jer til næste rollesekvens. I rolle : Når du er i rolle, taler og agerer du derimod som din rolle, og du følger fiktionsrammens regler og overenskomster. I denne forestilling er du i rolle, når du optræder som professor I. Jumpalot. Professor I. Jumpalots rekvisit: Du skal bruge en enkel rekvisit, der markerer, hvornår du er i rolle og ude af rolle. Et par briller er gode, fordi de er nemme at tage af og på. Samtidig giver de en tydelig ændring i dit ansigt, der giver din rolle karakter. Skiftet mellem at være i rolle og ude af rolle er ganske simpelt: Tænk rolleskiftet som noget let og naturligt. Det vigtigste er, at du selv går fuldt og helt ind i din rolle. Når du tager brillerne på, er du professor Jumpalot. Du vil sikkert opleve, at eleverne ikke undrer sig over skiftet de er helt vant til det fra deres lege. Brug ude af rolle -sekvenserne til at samle op på historien og forberede det næste, der skal ske. Sig f.eks.: Nu er det jo sådan i historien, at Husk: Din opgave er at fastholde historiens rammer og sætte præmisserne. Trin for trin-manual: som manuskript eller inspiration: Manualen kan bruges på flere måder. Du kan vælge at følge den trin for trin som et manuskript og gennemføre forestillingen som beskrevet, eller du kan bruge den som inspiration til din egen version af forestillingen. I begge tilfælde er det vigtigt, at du selv digter med på replikkerne som reaktion på børnenes spørgsmål og input. Forslag til brug af manualen: Brug manualen som manuskript. Lær den udenad, eller støt dig til papiret (direkte oplæsning er ikke så engagerende). Brug manualen som stikordsliste og inspiration til at fortælle historien med egne ord. Læg til, og træk fra helt efter eget ønske. Brug vejledningerne til dramaøvelser og aktiviteter som inspiration eller byggeklodser til at skabe jeres egen historie. Inddrag eleverne i arbejdet. Brug forsøgene selvstændigt, og arranger et kemi- eller fysikshow. Suppler evt. med flere spændende eksperimenter. (Find link til spændende og spektakulære eksperimenter i linksamlingen). Brug dramaaktiviterne selvstændigt til temaarbejde om sundhed eller et andet emne.

15 Vejledning 1b Brainstorm Brainstorm: Formålet med en brainstorm er at få taget hul på emnet. Det gælder i første omgang om at få alle de umiddelbare ideer og tanker formuleret i noteform. På den måde er I allerede godt i gang med at arbejde med emnet. En brainstorm er en speeder, der gasser op under den forestående proces. I en brainstorm er din rolle at være igangsætter og at opsummere elevernes kommentarer. Skriv noter på tavlen undervejs. Bed evt. et par af eleverne om at hjælpe med at skrive noter. Gyldne regler for brainstorm: Lyt til hinandens ideer, skriv dem ned, og overvej dem først senere. Kritik og vurdering er absolut forbudt. Tilskynd til vilde ideer. Byg videre på hinandens ideer. Tilskynd til spontane indfald. Kvantitet er vigtigere end kvalitet. Sæt eventuelt brainstormen i gang med nogle spørgsmål som f.eks.: Hvad vil det sige at leve sundt? Tænk på en situation, hvor I har følt jer rigtigt sunde eller rigtigt usunde? Hvad tror I, jeres forældre tænker på, når de hører ordet sundhed? Hvad er det modsatte af sundhed? (Usundhed? Sygdom? Lad eleverne selv formulere det). eller med nogle fakta som f.eks.: Vidste I, at de morgenmadsprodukter, man køber i supermarkedet, i gennemsnit indeholder 25% sukker altså 1/4. Nogle produkter indeholder helt op til 37% sukker. Langt de fleste morgenmadsprodukter (ca. 80%) har et højere energiindhold end Matadormix! Det betyder, at hvis man spiser en normal børneportion (73 g), så svarer det til, at man drikker mere end 1/2 liter cola til morgenmad! Vidste I, at vi på 10 år næsten har fordoblet vores sodavandsforbrug? Vidste I, at 600 g frugter og grøntsager om dagen nedsætter risikoen for en række forskellige livsstilssygdomme med 15 30%. Find evt. selv andre relevante fakta. Du kan evt. fokusere på udviklingen i sundhedstilstanden i jeres eget land. Hvordan vil det se ud om 50 år f.eks. med hensyn til levealder, udbredelsen af fedme og andre livsstilsrelaterede sygdomme som type 2-diabetes, hvis den nuværende udvikling fortsætter? Find fakta i linksamlingen på School Challenge-hjemmesiden. Opsummer til sidst: Hvad var de gennemgående overvejelser? Kan I evt. sortere bidragene i kategorier? Er der enighed om, hvad sundhed er, eller peger overvejelserne i forskellige retninger?

16 Vejledning 2 Ind i rollen Stillbilleder Stillbilleder: Stillbilleder er fastfrosne eller stivnede positioner, som man indtager enten enkeltvis eller i grupper, og som skildrer eller udtrykker en følelse, en stemning, en situation eller et begreb. Man kan også kalde det statuer, skulpturer, fotos eller billeder, man laver med kroppen. Denne øvelse giver mulighed for at undersøge en rollefigur eller en bestemt situation i frossen tilstand. En gruppe eller en enkelt person skaber en statue med sin krop et fysisk billede, som klassen kan studere, sammenligne og diskutere. Arbejdet med stillbilleder af de rollefigurer, man skal spille i forestillingen, er en enkel og virkningsfuld forberedelse til at spille sin rolle. Gennem stillbillederne introduceres eleverne til det fiktive univers og begynder at leve sig ind i deres rolle. I Vejledning 3 findes flere ideer til, hvordan man kan arbejde med at komme ind i sin rolle. Brug øvelserne som forberedelse til dig selv, eller lav dem sammen med eleverne. Stillbilleder sådan gør du: Eleverne skal stille sig i den ene ende af rummet. Når du giver signal, løber de ned til den modsatte væg. Ved væggen skal de vende sig om og vise et stillbillede af en forsker, der lige har fået sit forsøg til at lykkes. Når du igen giver signal, skal de løbe ned til den anden væg og lave et stillbillede af en forsker, der er endnu mere glad for, at et endnu mere spændende forsøg er lykkedes. Fortsæt 2 3 gange, så udtrykkene bliver mere ekstreme. Eleverne skal blive stående i det sidste billede. De skal nu finde på en opfindelse, som figuren har gjort, som har forbedret sundheden. Det kan være en opdigtet eller en virkelig opfindelse. Brug fantasien! Bed nogle af eleverne fortælle, hvad figuren har opfundet. Gode råd: Mind eleverne om, at de skal stå helt stille i billedet og blive stående til du siger til de skal være helt stille og må kun sige noget, hvis du spørger dem de skal være opmærksomme på, at stillbilledet let går i opløsning, hvis de begynder at tale. Som en videreudvikling af øvelsen kan man bede eleverne tænke på et udsagn, som passer på deres figur. Man kan også gøre stillbillederne levende og f.eks. bede eleverne vise: hvordan figuren går hvordan figuren spiser hvordan figuren danser Osv.

17 Vejledning 3 Jumpalots tale Gode råd, når du holder tale: Forbered dig godt på talen hjemmefra. Prøv at læse den højt for dig selv et par gange. Se billederne for dit indre blik, mens du læser. Husk at tale langsomt og holde pauser. Jo mere du lever dig ind i fortællingen, jo mere levende formidler du historien. Husk: Du er professor I. Jumpalot. Leg med! Sådan bruges rollen: Du kan spille din rolle på mange måder. Man behøver ikke et stort skuespiltalent for at spille rollespil, men det er vigtigt, at du har taget en beslutning om, hvordan din rollefigur er. Jo bedre du kender din rolle, jo bedre kan du bruge rollen som virkemiddel i forestillingen, og jo nemmere er det at spille med. Definer din rolle: Det kan være en god ide at overveje nogle af følgende spørgsmål Er rollefiguren ung eller gammel? Distræt, nørdet eller supertjekket? Genert eller udadvendt? Er der bestemte faste sproglige vendinger, din karakter ynder at bruge? Hvordan bor din rollefigur? Hvordan er rollefigurens familieforhold? Hvad var den bedste dag i rollefigurens liv? Har rollefiguren fritidsinteresser? Kæledyr? Hvad kan gøre rollefiguren rasende? Hvad er rollefigurens livret? Find evt. på et navn eller tilnavn til rollefiguren. Disse spørgsmål kan også anvendes i øvelsen Stillbilleder. I Vejledning 2 finder du også forslag til fysiske øvelser, som du kan bruge som redskaber til at komme ind i rollen.

18 Vejledning 4 Rødkålsindikator Side 1 Du skal bruge: Et frisk rødkålshoved Vand, gryde, kniv, skærebræt, si Et stort opbevaringsglas En stor glaskolbe eller alternativt et vist antal mindre plastikkrus Sugerør Sådan gør du: Forberedelse (assistenten forbereder under Jumpalots tale): Rødkålshovedet hakkes i små stykker. Kålstykkerne fyldes i en gryde/skål. Kogende vand hældes over, til det dækker. Rødkålen trækker mindst 1 minut. Den mørkeblå saft sies og hældes på kande. Udførelse Et antal mindre plastikkrus fyldes med vand (evt. flaskevand se nedenfor!). Der tilsættes rødkålsafkog, indtil væsken har en flot, blå farve. Det skal ikke være mørkere, end at man stadig kan se gennem glasset. Tag et glas fra, der kan bruges til sammenligning senere. Der uddeles et sugerør til hver elev. Eleverne bedes nu puste gennem sugerøret ned i det fortyndede rødkålsafkog. Efter at have pustet i 2 3 minutter, vil afkoget have antaget en synligt lilla nuance. Farveskiftet ses bedst ved sammenligning med et glas afkog, der ikke er pustet i. Gode råd: Du kan vælge at forberede saften hjemmefra Hakket kål koges i dækkende vand ca. 15 minutter. Den mørkeblå saft sies fra og hældes over i en beholder med låg. Saften stilles koldt, indtil den skal bruges. Test, om det vand, du koger i, er ph-neutralt: Et par spiseskefulde rødkålsafkog hældes i et glas, hvorefter der fyldes 1 2 dl rent postevand oveni. Hvis vandet er ph-neutralt, dvs. har ph = 7, vil det fortyndede afkog være klart blåt. Hvis det fortyndede afkog har lilla eller grønlige toner, er postevandet ikke ph-neutralt. I dette tilfælde bør du lave en ny portion afkog, men anvende ph-neutralt købt flaskevand i hele processen (ph-værdien vil fremgå af flaskens etiket). Rødkålsafkog kan kun holde sig et par dage i køleskab. Tilsæt ikke konserveringsmidler, da dette ofte vil ændre ph-værdien af afkoget og gøre det ubrugeligt til dette formål. Baggrundsviden: Når eleverne puster gennem sugerøret ned i saften, vil den CO 2, der findes i udåndingsluften, gradvist opløse sig i vandet. Derved dannes kulsyre (H 2 CO 3 (aq)), der tilsvarer kulsyren i sodavand. Her er der dog tale om en meget lavere koncentration. Den kemiske ligevægt ser sådan ud: H 2 O (l) + CO 2 (g) <-> H 2 CO 3 (aq).

19 Vejledning 4 Rødkålsindikator Side 2 Elevernes udåndingsluft danner faktisk en tynd danskvandsopløsning nede i glasset. Kulsyren sænker ph-værdien i rødkålsafkoget fra 7 til ca. 6 og fremkalder derved en lilla nuance. Den gruppe af stoffer, der gør, at rødkålssaft er blåt ved neutral ph-værdi, kaldes antocyaniner. De findes bl.a. i rødkål, brombær og rødbeder. Farven af antocyaniner er afhængig af, hvilken phværdi de udsættes for. Antocyaninerne i rødkål er særligt følsomme og kan antage mange forskellige farver alt efter ph. Nedenstående tabel viser, hvilke farver der kan fremkaldes: ph-værdi Ca. 1 2 (meget surt) Ca. 4 5 (svagt surt) Farve Højrød Lilla 7 (neutralt) Blå 9 10 (svagt basisk) Grøn (stærkt basisk) Gul Farveovergangene mellem ovennævnte ph-værdier er glidende. Den mest ph-følsomme farve er den blå, der kun opstår lige omkring ph-neutralitet. Alternative forsøgsmuligheder: Har du lyst til at vise de mange farver, som rødkålsafkog kan antage, eller lade eleverne eksperimentere videre, er her en liste med forslag til, hvad man kan hælde i for at fremkalde forskellige farver: Citronsaft (ph 2 3, farver rødt) Danskvand (ph ca. 5, farver lilla) Almindelig håndsæbe smuldret (ph ca. 10, farver grønt) Druesukker (hverken syre eller base ingen ph-ændring fra blå) Potaske, K 2 CO 3, hjortetaksalt, [NH 4 ] 2 CO 3 (karbonatholdige stoffer, dvs. ph ca , farver grønt) Potaske, K 2 CO 3 (farver gult, hvis det står længe) Husholdningseddike (ph ca. 4 5, farver rødt/lilla) Syltede agurker skåret i små tern (ph ca. 4 5 pga. eddiken, dvs. farveskift til rød/lilla) Brug evt. ren eddike. Herudover kan man lave forsøg med forskellige slags klare, transparente håndsæber, opvaskemidler og lignende. Nogle gange vil farven skifte i retning af lilla (typisk på grund af citronsyre, der er tilsat produktet). Andre gange vil rødkålsafkoget forblive blåt. Bemærk, at man ved udførelse af disse alternative forsøg skal bære beskyttelsesbriller. Det kan være meget ubehageligt at få visse af ovenstående stoffer i øjnene! I værste fald kan der ske skade på øjnene. Vær opmærksom på, at ved tilsætning af syre til de karbonatholdige stoffer (K 2 CO 3 og [NH 4 ] 2 CO 3 ) opstår en kraftig brusen, idet karbonatet reagerer med syren under dannelse af gasformig CO 2.

20 Vejledning 5 Avisartikel Sugarmore viser vejen Artikel og interview I denne aktivitet skal eleverne deltage aktivt i at udfolde historien. De skal digte med på skildringen af Sugarmores fremtidsunivers og undersøge Sugarmores karakter lidt nærmere. Interview Sådan gør du: Uddel artiklen Sugarmore viser vejen. Eleverne læser artiklen lad dem evt. læse højt for hinanden. Bed eleverne finde ord, der beskriver Sugarmore på baggrund af artiklen. Bed dem overveje, hvad de ville spørge Sugarmore om, hvis de kunne møde ham. Skriv stikord til spørgsmålene på elevarket. Lad eleverne gå sammen i par. Nu skal de forestille sig, at den ene af dem er Simon Sugarmore, og den anden er en skarp journalist, der stiller kritiske spørgsmål til Sugarmores regler. De kan bruge stikordene som inspiration. Lad dem bytte roller efter nogle minutter. Alternativ aktivitet: Sladremølle Sådan gør du: Eleverne skal stå i en cirkel. Hver enkelt forestiller sig, at han/hun er borger i Sugarmores fremtid. De kan enten vælge at være tilhængere eller kritikere af Sugarmores leveregler. Karaktererne kender alle til Sugarmore og hans leveregler. Én efter én skal de give en oplysning om, hvordan Sugarmores fremtid er. F.eks.: Jeg kan ikke købe grøntsager i supermarkedet, for Sugarmore sørger for, at der kun er chokolade på hylderne. Den eneste regel er, at det, der siges, skal være i overensstemmelse med det, der allerede er blevet sagt. En anden kan derfor f.eks. ikke sige: Der er salat på hylderne i supermarke- det, men kan f.eks. godt sige: Sugarmore kan godt lide salat. Derfor kan man købe chokoladebarer med salatsmag, osv. Udsagnene behøver i øvrigt ikke hænge sammen. Opsamling: Hvordan er det at leve under Sugarmores diktatur?

21 Vejledning 6 Sukkerstabling I. Jumpalot udfører forsøget, mens eleverne ser på. Du kan også vælge at lade eleverne udføre forsøget. I så fald skal du beregne længere tid. Lad dem evt. afprøve tre forskellige rækkefølger af væskerne. Hvilken rækkefølge vil lykkes? Du skal bruge: En meget koncentreret, sukkerholdig saft (f.eks. sunquick ) Juice (kold) En rød eller grøn sodavand (kold) Sødmælk (økologisk eller uhomogeniseret) 1 stort gennemsigtigt glas, plastikglas eller stort reagensglas 1 ske (til at hælde væsken ned over) Sådan gør du: Hæld først den koncentrerede saftevand op, indtil glasset er ca. 1/5 fuldt. Hæld derefter forsigtigt juice oveni. Hvis man hælder forsigtigt nok, vil juicen flyde oven på saftevandet uden at blande sig med det. Der tilsættes juice, indtil glasset er ca. 1/2 fuldt. Hæld dernæst forsigtigt rød eller grøn sodavand oveni, indtil glasset er 3/4 fuldt. Forskellen i sukkerindhold mellem juice og sodavand er ikke stor, så tilsætning af sodavand skal gøres meget forsigtigt. Til sidst tilsætter man meget forsigtigt lidt økologisk sødmælk. Mælken vil flyde ovenpå pga. det lave sukkerindhold og høje fedtindhold. (I skillelaget mellem mælk og sodavand vil mælken skille pga. kulsyren i sodavanden). Bemærk! Væskerne skal tilsættes langsomt og forsigtigt! Hold glasset på skrå, mens du hælder, eller hæld væske ud over bagsiden af en spiseske, så du får en spredt, blød stråle. Saften skal være så koncentreret som muligt. Light saftevand duer ikke. Juice med frugtkød gør eksperimentet lettere, da frugtkødet vil mindske risikoen for opblandning (f.eks. ved for hurtig tilsætning). Økologisk sødmælk er uhomogeniseret, og fedtperlerne i mælken er derfor intakte, hvilket giver en bedre flydeeffekt. Jo federe mælk, jo lettere lykkes forsøget. Forklaring: Jo mere sukker der er i en væske, des tungere bliver den i forhold til, hvor meget den fylder. Bemærk, at der faktisk er mere sukker i juice end i sodavand! En væske med lavere sukkerindhold vil derfor kunne lægge sig oven på en væske med højere sukkerindhold. Jo større forskellene i sukkerindhold er, des lettere er væskerne at stable.

22 Vejledning 7 Sukkervandsmagning Eleverne deles op i grupper. Hver gruppe skal bruge: 0,5 liter cola (ikke light) uden brus 5 stk. 0,5 liter plastikbægre med numrene 1 5 samt et unummereret bæger 100 sukkerknalder En ske til at røre med Vand Sådan gør du: Se Elevark 7 Sukkervandssmagning. Gode råd: Fjern bruset fra colaen ved at ryste den og lade den bruse af. Gør evt. dette, inden spillet går i gang. Bruset skal fjernes, da det består af kulsyre, som smager surt, og som derfor gør colaen mindre sød, end den virkelig er. Sørg for, at alle eleverne har opløst sukkerknalderne helt i vandet, inden de smager. Vand og cola skal have nogenlunde samme temperatur, da kulde og varme påvirker smagen. Forklar eleverne, at de skal tage SMÅ mundfulde og lade væsken ligge lidt på tungen. De skal skiftevis smage på cola og sukkervand. Fjern evt. etiketten på colaen for større børn, så de ikke kan regne sig frem til resultatet. På cola-etiketten står der ca. 11 gram kulhydrat pr. 100 g dvs. 55 gram pr. 0,5 liter, og al kulhydrat i cola er sukker. Resultatet: Det er meget forskelligt fra person til person, hvordan vi opfatter smag, så der bliver nok ikke fuld enighed om, hvilken sukkervand der er lige så sød som colaen. Der er ca. 25 stk. sukkerknalder eller 50 gram sukker i 0,5 liter cola. Det rigtige resultat er altså sukkervandet i bæger nr. 4. Det kan være, at sukkermængden undervurderes, fordi kulsyresmagen dulmer sødmen i colaen. Baggrundsviden: Det er bl.a. sukkeret, der giver cola og sodavand smag. Sukker indeholder en masse energi og er hjernens og kroppens brændstof. Men sukker kan også være skadeligt. Hvis man ikke får nok motion, kan sukker virke meget fedende. Sukker indeholder nemlig kun kalorier. Der er ingen af de gode stoffer som f.eks. vitaminer, mineraler eller kostfibre i sukker. Derfor kalder man det også for tomme kalorier. Eksplosionen i forbruget af sodavand kan være en medvirkende årsag til den voldsomme stigning i antallet af overvægtige.

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Du er måske for sød Hvor meget sukker er for meget?

Du er måske for sød Hvor meget sukker er for meget? Du er måske for sød 2 Du er måske for sød 2 Hvor meget sukker er for meget? 2 Hvor meget sukker er der i fødevarerne? 3 Hvorfor er det vigtigt at holde igen? 4 Mellemmåltidet mellemmaden 4 TIPS 5 Opskrifter

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE?

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? FYSISK SUNDHED JANUAR 2010 BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? Selv blandt danske forskere inden for folkesundhed kan der være forskellige holdninger til sundhed. Denne artikel er fremkommet

Læs mere

Opgaver til side 20-21

Opgaver til side 20-21 Energibalance # 1 På side 16-17 og 18-19 i avisen kan I læse om, hvor energien kommer fra. Her handler det om, hvad du skal bruge energi til. Du kan for eksempel finde ud af, hvor længe du skal være fysisk

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Tab to buksestørrelser på 6 uger

Tab to buksestørrelser på 6 uger Tab to buksestørrelser på 6 uger Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød længere. Få de smalle hofter tilbage med en 6-ugers kur, der giver dig synlige resultater og måske blod på tanden til

Læs mere

Smag for naturvidenskab

Smag for naturvidenskab Smag for naturvidenskab Når grønt bliver brunt Silje Sofie Sloth Langhave, Estrid Rose Schou Haugen og Cathrine Harbo Christiansen 4. klasse Sct. Mariæ Skole Vinteren 2015 1 Æbler bliver brune Hvorfor?

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet. Inspirationshæfte

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet. Inspirationshæfte Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet Inspirationshæfte Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Indledning...

Læs mere

Sund mad og motion. lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed. www.pension.dk

Sund mad og motion. lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed. www.pension.dk Sund mad og motion lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed www.pension.dk Du lever længere, hvis du cykler hver dag. Også havearbejde, lange gåture og motions løb forlænger dit liv med

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Type 1 diabetes hos børnb

Type 1 diabetes hos børnb Type 1 diabetes hos børnb Hvordan takler vi det i hverdagen? Børnediabetesambulatoriet, Herlev hospital. Hvad er diabetes? Diabetes er en lidelse/mangeltilstand som er karakteriseret ved et forhøjet blodsukker

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

4. Kulstofkredsløbet (CO 2

4. Kulstofkredsløbet (CO 2 4. Kulstofkredsløbet (CO 2 82 1. Fakta om kulstofkredsløb 2. Kulstof på jorden 3. Kulstofstrømmene 4. Tidsfaktoren i kulstofstrømmene 5. Forvitring og vulkanisme 6. Temperaturvariationer og klimaforandringer

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...?

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...? Sct. Knuds Skole Fredag den 10.10.08 Er kondi en sodavand...? KONDITION STYRKE SMIDIGHED Program for Skolernes Motionsdag Program: 08.15 09.30 Lektioner jf. skema 09.30 09.45 Morgensang/Andagt v/ Thomas

Læs mere

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne.

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne. Drejebog, dagsforløb Herunder finder du en drejebog til et dagsforløb i Mobil Lab 3. Det er en drejebog for hvordan et forløb kan se ud, med 6 klokketimer til rådighed. Du har måske lidt mere eller lidt

Læs mere

Faktion: kapitel om reklameanalyse. Overblik over teksten

Faktion: kapitel om reklameanalyse. Overblik over teksten Faktion: kapitel om reklameanalyse Det skal bare sælge om at analysere reklamer Verden er fuld af reklamer. Der er reklamer i blade og aviser, på internettet og i fjernsynet. Når vi venter på en bus, er

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

Tandklinikken Nordborg Luffes Plads 4 6430 Nordborg Tlf. 8872 4189 TKNordborg@sonderborg.dk

Tandklinikken Nordborg Luffes Plads 4 6430 Nordborg Tlf. 8872 4189 TKNordborg@sonderborg.dk Sønderborg Kommune Tandklinikken Nordborg Luffes Plads 4 6430 Nordborg Tlf. 8872 4189 TKNordborg@sonderborg.dk Hvordan opstår syreskader? Syreskader der i fagsprog kaldes erosioner kommer som følge af,

Læs mere

Undervisningsplan for faget drama

Undervisningsplan for faget drama Formål for faget drama Formålet med undervisningen i drama er at udvikle elevernes lyst til og færdighed i at bruge drama som udtryksmiddel og fremme deres indsigt i og glæde ved teatrets særlige kommunikationsform.

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

Og deres resultater er ikke til at tage fejl af; 122 kilo tabte de 6 deltagere på 16 uger.

Og deres resultater er ikke til at tage fejl af; 122 kilo tabte de 6 deltagere på 16 uger. 4 kvinder og 2 mænd har gennemført Lev Livet kuren til punkt og prikke og du kunne følge dem i efterårssæsonen 2013 i livsstilsprogrammet; Lev Livet på TV2 Øst. Og deres resultater er ikke til at tage

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER MOBBET.DK Mobbet.dk har til formål at tilbyde en række værktøjer til modvirning af mobning i alle dens afskygninger. Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. UNDERVISNINGSMATERIALE

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN

KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN TIPSKUPON UDEN SVAR DEBAT OMKRING MAD OG ERNÆRING Ò Hvordan er dine kostvaner? Ò Hvorfor er det vigtigt at få næringsstoffer, vitaminer og mineraler? Ò Det anbefales at leve

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E Min krop Tekst og illustration: Jørgen Brenting Baskerville Online materiale. Må kopieres af medlemmer af Baskervilles Depot. Materialet må kun

Læs mere

Er cola godt mod dårlig mave?

Er cola godt mod dårlig mave? Er cola godt mod dårlig mave? Af: Line Emilie Fedders 28. juni 2012 kl. 12:50 Har du dårlig mave, så snup en cola. Sådan lyder et gammelt råd, som mange følger, når uheldet og den dårlige mave rammer,

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Undervisning om Alkoholproblemer i familien

Undervisning om Alkoholproblemer i familien Undervisning om Alkoholproblemer i familien Målgruppe: 7.-10.klasse i grundskoler Samlet omfang: 2 lektioner Desuden mulighed for, at en gruppe elever vælger emnet som fordybelsesområde. Rammer: Emnet

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Aktiviteter 3.-4. klasse

Aktiviteter 3.-4. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Tusser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir,

Læs mere

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent?

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Her i bogen taler vi om fedtenergiprocent og ikke bare fedtprocent. Det sidste kan man se på varedeklarationen, men hvad er det første for noget,

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere

Sund kost til fodboldspillere Sund kost til fodboldspillere DBU s Fodboldcamp Hvad betyder sundhed? Hvorfor skal I som fodboldspillere vide noget om sund mad? Fordi sund mad øger jeres chancer for bedre præstation på banen På næste

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise.

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise. KOSTVEJLEDNING 1 Kost og håndbold Kosten er vigtig for dig, der spiller håndbold! Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige

Læs mere

idé og udvælgelse KORT 1 KORT 2

idé og udvælgelse KORT 1 KORT 2 IDÉ OG UDVÆLGELSE idé og udvælgelse I skal nu arbejde videre med jeres problemstiling. Det første I skal gøre for at finde en løsning på jeres problem er at få en masse idéer. Det gør I bedst ved at lave

Læs mere

KONTAKT ELEKTRONISK SKOLEBLAD FOR HØJMARKSKOLEN 2010/11 NR.3 SIDEN SIDST FK

KONTAKT ELEKTRONISK SKOLEBLAD FOR HØJMARKSKOLEN 2010/11 NR.3 SIDEN SIDST FK Højmarkskolen Højmarksvej 16 6670 Holsted tlf: 79 96 51 60 hoejmarkskolen@vejenkom.dk www.hoejmarkskolen.skoleintra.dk KONTAKT ELEKTRONISK SKOLEBLAD FOR HØJMARKSKOLEN 2010/11 NR.3 KALENDER FOR : NOVEMBER

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever

Læs mere

GRØNTSAGER OG FRUGT. Hjælp dit barn til at kunne lide dem. En guide til småbørns-forældre

GRØNTSAGER OG FRUGT. Hjælp dit barn til at kunne lide dem. En guide til småbørns-forældre GRØNTSAGER OG FRUGT Hjælp dit barn til at kunne lide dem En guide til småbørns-forældre Grøntsager og frugt: hjælp dit barn til at kunne lide dem ISBN: 2-7380-1355-4 April 2014 HabEat Projektet (http://www.habeat.eu/)

Læs mere

Selvevaluering 2005/06 Unge Hjems Efterskole

Selvevaluering 2005/06 Unge Hjems Efterskole Selvevaluering 2005/06 Unge Hjems Efterskole Evalueringsgenstanden: Beskrivelse af M/K: Unge Hjems Efterskoles bestyrelse besluttede på det sidste bestyrelsesmøde før sommerferien 05 at evalueringsgenstanden

Læs mere

Følg den andens åndedræt. Følg åndedrættet** Rekv:

Følg den andens åndedræt. Følg åndedrættet** Rekv: At slå hinanden så man får varmen 077 To og to skiftes i til at slå hinanden over det hele. Begynd med din partners fødder, slå grundigt op ad hendes ben og derefter over hele hendes krop. Slå virkelig

Læs mere

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen BYDELSMOR Grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste Aktiviteter til grunduddannelsen AKTIVITETER til Bydelsmødrenes Grunduddannelsen For

Læs mere

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 ØVELSE 2.1 SMÅ FORSØG MED CO 2 At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). Indledning: CO 2 er en vigtig gas. CO 2 (carbondioxid) er det molekyle, der er grundlaget for opbygningen af alle organiske

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

I landet med den store ordfabrik

I landet med den store ordfabrik I landet med den store ordfabrik Af Agnés de Lestrade og Valeria Docampo På dansk v/dal Michaelsen En meget poetisk billedbog, der sætter fokus på sprog og ord. Den får os til at tænke over alt det, der

Læs mere

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB Indholdsfortegnelse KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB PERSONLIG PLAN TIL DIG DER VIL HAVE SUCCES MED VÆGTTAB 3 4 5 7 9 Komplet kostplan

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG undervisningsforløbet Cool Uden Røg Formål Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning, identitet og selviscenesættelse. Formålet med forløbet

Læs mere

Opskrifter på FiguAktiv-måltider

Opskrifter på FiguAktiv-måltider FIGUAKTIV KONCEPT Aloe Vera, FiguAktiv drikkepulver, FiguAktiv urtete, ProBalance FiguAktiv er en forbedring af Figuline, hvor smagen og indholdsstofferne er forbedret. Der er endnu mere B12 vitamin i.

Læs mere

N r. 1 2. Erosioner. syreskader på tænderne

N r. 1 2. Erosioner. syreskader på tænderne N r. 1 2 Erosioner syreskader på tænderne Erosioner syreskader på tænderne Syre fra drikkevarer, mad eller maven kan skade dine tænder og populært sagt få dem til at ætse væk. Når tandemaljen udsættes

Læs mere

Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015

Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015 1 Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015 Deltagere 6 unge fra 8. klasse, 4 piger, 2 drenge. Tilstede Interviewe og referent ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere..

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. 7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. TIL SPORTSFOLK, SKØNHEDER, VITAMINHUNGRENDE, LÆKKERTØRSTIGE, MÆND, KVINDER OG BØRN! Ønsker du at optimere din energi, din vitalitet og booste dit immunforsvar på

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress 1 Trivsel Pursuit - på jagt efter trivsel Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress Antal deltagere: 5-20 Tid: Ca. 80-110 minutter eks. forberedelse Målgruppe: MED-udvalg

Læs mere

Figuactiv. Figuactiv Shakes. (Kosttilskud, udviklet i henhold til gældende Bekendtgørelsen, 786 om slankekostprodukter)

Figuactiv. Figuactiv Shakes. (Kosttilskud, udviklet i henhold til gældende Bekendtgørelsen, 786 om slankekostprodukter) Figuactiv (Kosttilskud, udviklet i henhold til gældende Bekendtgørelsen, 786 om slankekostprodukter) Ernæring og nydelse Når du ønsker at tabe dig målrettet, skal to af de daglige måltider normalt erstattes

Læs mere

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips:

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips: For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed Med en enkelt viden om syre-base balancen i krop og syre-base værdier i kosten, kan

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

Skab liv i dine billeder Af Lars Morsbøl Thomsen

Skab liv i dine billeder Af Lars Morsbøl Thomsen I min søgen efter at finde min "fotostil", har jeg fået smag for at skabe levende billeder. Billeder der på den eller anden måde, fortæller en historie. Jeg er derfor begyndt, at finde motiver hvor dele

Læs mere

SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN

SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN Oversigt over forløbet Materialet er designet til at vare en dobbeltlektion: Intro (5-10 minutter) Rammesæt og beskriv forløbet. Brug mikrositet sikkertrafik.dk/skillevej,

Læs mere

Guide: Sådan får du flotte tænder - hele livet

Guide: Sådan får du flotte tænder - hele livet Guide: Sådan får du flotte tænder - hele livet Forsker-alarm: Flere og flere får alvorlige syreskader på tænderne. Fejlagtig tandbørstning gør problemet værre, advarer førende forsker Af Torben Bagge,

Læs mere

Hjælp Julemanden. Lærerark

Hjælp Julemanden. Lærerark Hjælp Julemanden Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 60 min. I bliver budt velkommen af Tivolis underviser, der viser jer til rette i julemandens stue. Eleverne får at vide,

Læs mere

Fri og smertefri bevægelse

Fri og smertefri bevægelse Fri og smertefri bevægelse - din genvej ud af smerterne En lidt anderledes forklaring på hvorfor du har ondt og hvordan du bliver smertefri Introduktion En mindre skade på mit knæ, gav mig for nylig anledning

Læs mere

Skab gode minder med høj puls. Inspiration til sjov motion og aktiviteter for hele familien, vennerne og kollegaerne

Skab gode minder med høj puls. Inspiration til sjov motion og aktiviteter for hele familien, vennerne og kollegaerne Skab gode minder med høj puls Inspiration til sjov motion og aktiviteter for hele familien, vennerne og kollegaerne Motion indledning skaber gode minder Dette hæfte er skrevet til børn og voksne i alle

Læs mere

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus SUNDHED V/BENTE GRØNLUND Livet er summen af dine valg Albert Camus Sund livsstil Vær proaktiv når det gælder dit helbred Dyrk motion, og pas på vægten Spis rigtigt Udarbejd strategier for livslang læring

Læs mere

Varedeklarationer. Og lightprodukter

Varedeklarationer. Og lightprodukter Varedeklarationer Og lightprodukter Varedeklarationer skal være anført på varen eller på en vedhæftet etiket skal indeholde mængdeangivelse af ingredienser varebetegnelse ingrediensliste Varedeklarationer

Læs mere

om sukker & sundhed nordic sugar

om sukker & sundhed nordic sugar om sukker & sundhed nordic sugar Om sukker & sundhed! Interessen for sundhed er større end nogensinde. Næsten hver dag kan man læse om sundhed i medierne der refereres til nye undersøgelser, eksperter

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Hypotermi Under minutter så hurtigt synker mange skibe. Med så kort varsel skal du på forhånd vide, hvad du skal gøre i en nødsituation. Her følger nogle gode råd om, hvordan du holder varmen, hvis du

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib Dette skolemateriale er tænkt som et oplæg til at arbejde videre med forestillingen i fagene dansk, drama og billedkunst. Det består af nogle korte

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere