Videnskabsteater. Professor Jumpalots Mission. Trin for trin-manual

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Videnskabsteater. Professor Jumpalots Mission. Trin for trin-manual"

Transkript

1 Videnskabsteater Professor Jumpalots Mission Trin for trin-manual

2 Scene 1 Introduktion Varighed ca. 10 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Noter Præsentation Tema Præsenter dig selv. Fortæl, at I skal lave videnskabsteater. Fortæl, at de næste timer kommer til at handle om sundhed. Vejledning 1a Videnskabsteater: Sådan foregår det Brainstorm Lav evt. en kort brainstorm: Hvad betyder sundhed? Vejledning 1b Brainstorm Introduktion til historien Introduktion til roller Fortæl eleverne, at: a. Historien handler om en professor fra fremtiden, der søger hjælp til at ændre fremtiden. b. De skal digte med på historien og løse forskellige opgaver. c. Du vil spille professoren fra fremtiden: I. Jumpalot. d. Eleverne skal spille en gruppe superforskere, der arbejder på det anerkendte Jumpstart Academy. e. Det er vigtigt, de leger med og spiller deres roller. Jo mere de spiller med, jo sjovere bliver det! f. Vis brillerne, og fortæl, at du er professor I. Jumpalot, når du tager brillerne på, og at du er dig selv, når du tager brillerne af. g. Eleverne vil også gå ind og ud af forskellige roller undervejs i forløbet. Fortæl eleverne, hvad der skal ske, og rids rammefortællingen op. Så er det nemmere for dem at gå med ind i legen.

3 Scene 2 Ind i rollen Stillbilleder Varighed ca. 15 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Noter Introduktion til superforskerne på Jumpstart Academy Fortæl eleverne, at I nu skal undersøge nærmere, hvordan det er at være forsker på det anerkendte Jumpstart Academy. Hæng skiltet til Jumpstart Academy op på væggen. Bed dem alle stille sig ned til endevæggen i lokalet. Rekvisit Skilt til Jumpstart Academy Stillbilleder af superforskerne på Jumpstart Academy Lav aktiviteten Stillbilleder. Fortæl, at: a. Historien nu kan begynde. b. Professoren kommer ind på akademiet lige om lidt. c. Han har forberedt en tale. d. Eleverne skal sætte sig ned og være klar til at lytte til talen. e. Eleverne skal huske, at de lige om lidt er superforskere, der har fået besøg fra fremtiden. f. Superforskerne vil lytte meget nøje til talen. De reagerer måske med forfærdelse eller overraskelse måske med udbrud undervejs hvis professoren siger noget overraskende eller forfærdeligt. Når du tager brillerne på, bliver de forskere, og du bliver professor I. Jumpalot. Vejledning 2 Stillbilleder Aktiviteten sætter fantasien og kroppen i gang. Eleverne introduceres til deres rolle. Tag brillerne på. Nu går tæppet op!

4 Scene 3 Forhistorien fra fremtiden Varighed ca. 10 min. I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Jumpalots tale + evt. forberedelse af Rødkålsindikator I. Jumpalot siger: Goddag, og undskyld, at jeg braser ind i jeres vigtige og betydningsfulde arbejde her på Jumpstart Academy. Jeg har brug for jeres hjælp og har længe glædet mig til at møde jer. Jeg har forberedt en tale til dette vigtige øjeblik. Mens jeg holder min tale, vil min assistent forberede en test, som vi skal lave bagefter (eller sig: Efter talen har jeg forberedt en test). Frygt ikke, jeg har kun gode hensigter! Jeg har kaldt min tale: Forhistorien fra fremtiden (Talen læses højt). Talen introducerer hele rammefortællingen og danner grundlaget for det fiktive univers. Vejledning 3 Jumpalots tale Rekvisit Plakat af Sugarmore Rekvisit Jumpalots tale Vejledning 4 Rødkålsindikator

5 Scene 4 Rådkålsindikator Varighed ca. 10 min. I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Forsøg: Rødkålsindikator I. Jumpalot siger: Vi er klar til at teste. Jeg kan endnu ikke afsløre testens formål. Rødkålsindikatoren viser en sjov kemisk effekt, som man kan skabe med dagligdags remedier. Udfør forsøget Rødkålsindikator. Vejledning 4 Rødkålsindikator Alle består testen. Sammenlign farven i deres glas med den oprindelige væske. Konklusion I. Jumpalot siger: Testen har bevist, at I alle er rigtige mennesker fra 200?. Jeg måtte teste jer for at sikre mig, at der ikke var nogen af Sugarmores robotagenter iblandt os. Sugarmores robotagenter ligner rigtige mennesker på en prik. Kun ved at teste deres udåndingsluft kan man afsløre, at de ikke er mennesker. De udånder nemlig ikke CO 2, som rigtige mennesker gør. På grund af CO 2 -indholdet i jeres udåndingsluft ved jeg nu, at I er rigtige mennesker fra 200?. Vi kan nu fortsætte missionen.

6 Scene 5 Avisartikel: Sugarmore viser vejen Varighed ca. 15 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sugarmores leveregler Avisartikel Sådan gør du Hæng plakaten med Sugarmores leveregler op. Fortæl eleverne, at I skal se lidt nærmere på Sugarmore og hans verden. Fortæl, at Sugarmore har mange tilhængere og er meget i medierne. Lav aktiviteten Avisartikel: Sugarmore viser vejen. Noter Sugarmores univers udfoldes. Eleverne digter med på historien. Rekvisit Sugarmores leveregler Vejledning 5 Avisartikel: Sugarmore viser vejen Elevark Avisartikel: Sugarmore viser vejen Opsamling Hvordan var Sugarmore? Hvad svarede han på spørgsmålene?

7 Scene 6 Sukkerstabling Varighed ca. 10 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Noter Forberedelse til Sukkerstabling Fortæl, at I. Jumpalot lige om lidt vil bede forskerne om hjælp til nogle forsøg. Fortæl, at de første forsøg handler om sukker. Forbered materialerne til scene 6, Sukkerstabling, og scene 7, Sukkervandsmagning. Når I er klar, kan forestillingen fortsætte. Tag brillerne på alle går i rolle. Jf. Vejledning 6 og 7. I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Forsøg: Sukkerstabling Jumpalot viser forsøget Sukkerstabling. I. Jumpalot siger: I fremtiden, hvor jeg kommer fra, drikker vi mest af det her. Sugarmores yndlingsdrik ufortyndet naturligvis! (Hæld koncentreret saft op, jf. vejledning). Derefter kommer denne drik (juice). Herefter denne drik (sodavand). Denne drik (mælk) er et fortidslevn fra jeres tid og drikkes aldrig. Der står nu en flot lagdelt drink på bordet. Er superforskerne overraskede over resultatet? Hvorfor lægger væskerne sig oven på hinanden? Hvad mener superforskerne om fremtidens drikkevaner? Jumpalot stabler sukkervæskerne, mens han fortæller om fremtidens drikkevaner. Det er et spektakulært forsøg, der viser noget om sukkers egenskaber. Vejledning 6 Sukkerstabling

8 Scene 7 Sukkervandsmagning Varighed ca. 15 min. I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Forsøg: Sukkervandsmagning Opsamling I. Jumpalot siger: Sugarmore kan skam godt lide vand. Bare der er masser af sukker i! I fremtiden tilsættes drikkevandet derfor sukker. Hvor meget sukker kommer Sugarmore i vandet, for at det bliver lige så sødt som cola? Superforskerne udfører forsøget Sukkervandsmagning. Resultater og svar skrives på elevarket. I. Jumpalot siger: Disse resultater fortæller os måske, hvorfor Sugarmore er så stor og doven! Hvad mener I superforskere om resultatet? Har I superforskere ideer til, hvordan Sugarmore hellere skulle tilfredsstille sin søde tand? I. Jumpalot siger: Jeg kan høre, at I ved en masse om sukker. Med al den viden, der er samlet her på akademiet, må vi kunne forandre fremtiden for Sugarmore og hans kumpaner. Lad os fortsætte med de næste forsøg, så vi kan finde en løsning. Vejledning 7 Sukkervandsmagning Elevark 7 Sukkervandsmagning Eleverne får en konkret oplevelse af, hvor meget sukker der er i sodavand. Bemærk Der kan være uenighed om svaret! Superforskerne vurderer måske resultaterne forskelligt. Iscenesæt evt. en lille faglig diskussion mellem grupperne. Tag brillerne af alle går ud af rolle.

9 Scene 8 Puls og forbrænding Varighed ca. 15 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Fortæl eleverne, at Jumpalot har forberedt en række forsøg mere. Fortæl, at de næste forsøg kommer til at handle om forbrænding. Tag brillerne på alle går i rolle. Noter I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Forsøg: Puls og forbrænding I. Jumpalot siger: En af Sugarmores leveregler lyder: Spar på energien grin ikke højt og længe! Men hvor meget er et godt grin egentlig værd? Kan I superforskere hjælpe med at undersøge, hvor meget man egentlig forbrænder ved at grine? Jeg har opstillet nogle forsøg, jeg vil bede jer hjælpe mig med. (Uddel elevark 8). I. Jumpalot dirigerer puls- og forbrændingsforsøgene. I. Jumpalot siger: Jeres resultater imponerer mig. I ved virkelig meget her på Jumpstart Academy. Men hvorfor lever folk så så usundt i fremtiden? Noget er gået helt galt. Vi må sætte alle ekspertkræfter ind på at finde ud af, hvad der er gået galt, og hvordan vi kan ændre fremtiden. Jeg foreslår, vi holder et stort møde en konference, hvor vi kan lægge en slagplan for, hvad vi skal gøre. Vejledning 8 Puls og forbrænding Elevark 8 Puls og forbrænding Eleverne tilegner sig viden om energiindhold, energiforbrug og forbrænding. Tag brillerne af alle går ud af rolle.

10 Scene 9 Superforskernes konference Varighed ca. 20 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Noter Bed eleverne være med til at rydde op efter forsøgene. Opsummer: Jumpalot undrer sig over, at det er gået så galt i fremtiden, når vi her i 200? ved så meget om sundhed. Han foreslår, at forskerne holder en konference for at finde ud af, hvordan de kan ændre fremtiden. Fortæl, at superforskerne synes, det er en god ide at holde en konference. Tag brillerne på alle går i rolle. I ROLLEN SOM PROFESSOR JUMPALOT Aktivitet Sådan gør du Noter Superforskernes konference Lav aktiviteten Superforskernes konference. Når konferencen slutter, siger I. Jumpalot: Jeg er meget begejstret for jeres ideer. Jeg vil straks rejse hjem til fremtiden og se, om jeres forslag har virket! Jeg ser frem til at opleve store forandringer. Tak for jeres hjælp! Vejledning 9 Superforskernes konference Rekvisit Dagsorden til superforskernes konference Professoren tager afsked og går ud af døren.

11 Scene 10 Fremtidsvision Varighed ca. 10 min. UDE AF ROLLE Aktivitet Sådan gør du Noter Jumpalots fremtidsvision Ude af rolle kommer du ind af døren igen. I skal nu forestille jer, hvordan den fremtid, som Jumpalot vender hjem til, ser ud. Er hans mission lykkedes? Er fremtiden forandret? Lav aktiviteten Jumpalots fremtidsvision. Vejledning 10 Jumpalots fremtidsvision Tæppefald!

12 Videnskabsteater Professor Jumpalots Mission Vejledninger

13 Vejledning 1a Videnskabsteater: Sådan foregår det Side 1 Denne vejledning giver en overordnet introduktion til, hvordan arbejdet med forestillingen kan gribes an. Hvad er videnskabsteater? Videnskabsteater er en tværfaglig aktivitet, der blander elementer fra drama og rollespil med naturvidenskabelige emner og aktiviteter. Temaet sundhed og livsstil sættes i scene i en rammefortælling, hvor både underviser og elever spiller en væsentlig rolle. Undervejs laves fysik- og kemieksperimenter, rollespil og teaterlege, og resultaterne og temaer, der rejser sig, debatteres. I løbet af forestillingen digter de medvirkende med på udviklingen og udfylder huller i historien. Aktiviteten er tilrettelagt, så den er enkel at gennemføre. Det er dog en forudsætning, at du har lyst til at lege med! Rammefortælling: Professor I. Jumpalot er kommet rejsende fra år 2056 for at få hjælp til at ændre fremtiden. Jumpalots fremtid regeres nemlig af skurken Simon Sugarmore, hvis usunde leveregler har skabt en worst case scenario sundhedstilstand. I. Jumpalot er rejst tilbage til nutiden for at få eksperthjælp fra børn med en god portion sund fornuft og videnskabeligt tække. Kun med deres hjælp kan han redde sundhedstilstanden i fremtiden er det for sent! Målgruppe: Historien henvender sig til de 9 12-årige. Men børn er forskellige, så det vil være hensigtsmæssigt at gennemse forsøg og dramaøvelser og evt. justere i forhold til den aktuelle målgruppe. Som gæstelærer bør du tage en snak med klassens lærer om materialets egnethed. Flere undervisere? Tilføj voksenroller: Hvis du ikke er vant til at undervise eller lave rollespil, er det en god ide at være to eller tre voksne, så I kan støtte og supplere hinanden. I behøver blot at finde på navne og titler til de ekstra roller og fordele opgaverne imellem jer. Handlingen og forløbet er det samme som beskrevet i Trin for trin-manualen. Sådan etableres det dramatiske univers: Spil med! Understreg over for eleverne, at det er vigtigt, de spiller med i fantasiuniverset! Jo mere I alle spiller med, jo lettere kommer forestillingen i gang, og jo sjovere bliver det. (Det betyder f.eks., at man selvfølgelig tager imod en fiktiv kop te, hvis man bliver tilbudt sådan en). Fantasiens scenografi: I behøver ikke avanceret scenografi og kostumer, trick og overraskelser. Med fantasiens hjælp kan klasseværelsets tid og sted let omskabes. Med rekvisitplakaterne skabes desuden en simpel scenografi. Den store forestilling: Hvis der arbejdes tværfagligt eller tematisk med en større forestilling, kan I selvfølgelig lave jeres egen scenografi. I kan lave kostumer og rekvisitter, tilføje flere roller, formulere jeres egne replikker og tilføje flere spændende forsøg og dramaøvelser. Find inspiration i vejledningerne og linksamlingen.

14 Vejledning 1a Videnskabsteater: Sådan foregår det Side 2 I rolle og ude af rolle : I dele af forestillingen spiller du dig selv, i andre dele spiller du professor I. Jumpalot. Trin for trinmanualen angiver, hvornår du er i rolle, og hvornår du er ude af rolle. Ude af rolle : Når du optræder som dig selv, er du ude af rolle. Passagerne, hvor du er ude af rolle, giver både dig og eleverne nogle pauser fra jeres roller. Du har her mulighed for at give instrukser om, hvad der skal ske, eller hvad der er sket i historien, og I kan alle forberede jer til næste rollesekvens. I rolle : Når du er i rolle, taler og agerer du derimod som din rolle, og du følger fiktionsrammens regler og overenskomster. I denne forestilling er du i rolle, når du optræder som professor I. Jumpalot. Professor I. Jumpalots rekvisit: Du skal bruge en enkel rekvisit, der markerer, hvornår du er i rolle og ude af rolle. Et par briller er gode, fordi de er nemme at tage af og på. Samtidig giver de en tydelig ændring i dit ansigt, der giver din rolle karakter. Skiftet mellem at være i rolle og ude af rolle er ganske simpelt: Tænk rolleskiftet som noget let og naturligt. Det vigtigste er, at du selv går fuldt og helt ind i din rolle. Når du tager brillerne på, er du professor Jumpalot. Du vil sikkert opleve, at eleverne ikke undrer sig over skiftet de er helt vant til det fra deres lege. Brug ude af rolle -sekvenserne til at samle op på historien og forberede det næste, der skal ske. Sig f.eks.: Nu er det jo sådan i historien, at Husk: Din opgave er at fastholde historiens rammer og sætte præmisserne. Trin for trin-manual: som manuskript eller inspiration: Manualen kan bruges på flere måder. Du kan vælge at følge den trin for trin som et manuskript og gennemføre forestillingen som beskrevet, eller du kan bruge den som inspiration til din egen version af forestillingen. I begge tilfælde er det vigtigt, at du selv digter med på replikkerne som reaktion på børnenes spørgsmål og input. Forslag til brug af manualen: Brug manualen som manuskript. Lær den udenad, eller støt dig til papiret (direkte oplæsning er ikke så engagerende). Brug manualen som stikordsliste og inspiration til at fortælle historien med egne ord. Læg til, og træk fra helt efter eget ønske. Brug vejledningerne til dramaøvelser og aktiviteter som inspiration eller byggeklodser til at skabe jeres egen historie. Inddrag eleverne i arbejdet. Brug forsøgene selvstændigt, og arranger et kemi- eller fysikshow. Suppler evt. med flere spændende eksperimenter. (Find link til spændende og spektakulære eksperimenter i linksamlingen). Brug dramaaktiviterne selvstændigt til temaarbejde om sundhed eller et andet emne.

15 Vejledning 1b Brainstorm Brainstorm: Formålet med en brainstorm er at få taget hul på emnet. Det gælder i første omgang om at få alle de umiddelbare ideer og tanker formuleret i noteform. På den måde er I allerede godt i gang med at arbejde med emnet. En brainstorm er en speeder, der gasser op under den forestående proces. I en brainstorm er din rolle at være igangsætter og at opsummere elevernes kommentarer. Skriv noter på tavlen undervejs. Bed evt. et par af eleverne om at hjælpe med at skrive noter. Gyldne regler for brainstorm: Lyt til hinandens ideer, skriv dem ned, og overvej dem først senere. Kritik og vurdering er absolut forbudt. Tilskynd til vilde ideer. Byg videre på hinandens ideer. Tilskynd til spontane indfald. Kvantitet er vigtigere end kvalitet. Sæt eventuelt brainstormen i gang med nogle spørgsmål som f.eks.: Hvad vil det sige at leve sundt? Tænk på en situation, hvor I har følt jer rigtigt sunde eller rigtigt usunde? Hvad tror I, jeres forældre tænker på, når de hører ordet sundhed? Hvad er det modsatte af sundhed? (Usundhed? Sygdom? Lad eleverne selv formulere det). eller med nogle fakta som f.eks.: Vidste I, at de morgenmadsprodukter, man køber i supermarkedet, i gennemsnit indeholder 25% sukker altså 1/4. Nogle produkter indeholder helt op til 37% sukker. Langt de fleste morgenmadsprodukter (ca. 80%) har et højere energiindhold end Matadormix! Det betyder, at hvis man spiser en normal børneportion (73 g), så svarer det til, at man drikker mere end 1/2 liter cola til morgenmad! Vidste I, at vi på 10 år næsten har fordoblet vores sodavandsforbrug? Vidste I, at 600 g frugter og grøntsager om dagen nedsætter risikoen for en række forskellige livsstilssygdomme med 15 30%. Find evt. selv andre relevante fakta. Du kan evt. fokusere på udviklingen i sundhedstilstanden i jeres eget land. Hvordan vil det se ud om 50 år f.eks. med hensyn til levealder, udbredelsen af fedme og andre livsstilsrelaterede sygdomme som type 2-diabetes, hvis den nuværende udvikling fortsætter? Find fakta i linksamlingen på School Challenge-hjemmesiden. Opsummer til sidst: Hvad var de gennemgående overvejelser? Kan I evt. sortere bidragene i kategorier? Er der enighed om, hvad sundhed er, eller peger overvejelserne i forskellige retninger?

16 Vejledning 2 Ind i rollen Stillbilleder Stillbilleder: Stillbilleder er fastfrosne eller stivnede positioner, som man indtager enten enkeltvis eller i grupper, og som skildrer eller udtrykker en følelse, en stemning, en situation eller et begreb. Man kan også kalde det statuer, skulpturer, fotos eller billeder, man laver med kroppen. Denne øvelse giver mulighed for at undersøge en rollefigur eller en bestemt situation i frossen tilstand. En gruppe eller en enkelt person skaber en statue med sin krop et fysisk billede, som klassen kan studere, sammenligne og diskutere. Arbejdet med stillbilleder af de rollefigurer, man skal spille i forestillingen, er en enkel og virkningsfuld forberedelse til at spille sin rolle. Gennem stillbillederne introduceres eleverne til det fiktive univers og begynder at leve sig ind i deres rolle. I Vejledning 3 findes flere ideer til, hvordan man kan arbejde med at komme ind i sin rolle. Brug øvelserne som forberedelse til dig selv, eller lav dem sammen med eleverne. Stillbilleder sådan gør du: Eleverne skal stille sig i den ene ende af rummet. Når du giver signal, løber de ned til den modsatte væg. Ved væggen skal de vende sig om og vise et stillbillede af en forsker, der lige har fået sit forsøg til at lykkes. Når du igen giver signal, skal de løbe ned til den anden væg og lave et stillbillede af en forsker, der er endnu mere glad for, at et endnu mere spændende forsøg er lykkedes. Fortsæt 2 3 gange, så udtrykkene bliver mere ekstreme. Eleverne skal blive stående i det sidste billede. De skal nu finde på en opfindelse, som figuren har gjort, som har forbedret sundheden. Det kan være en opdigtet eller en virkelig opfindelse. Brug fantasien! Bed nogle af eleverne fortælle, hvad figuren har opfundet. Gode råd: Mind eleverne om, at de skal stå helt stille i billedet og blive stående til du siger til de skal være helt stille og må kun sige noget, hvis du spørger dem de skal være opmærksomme på, at stillbilledet let går i opløsning, hvis de begynder at tale. Som en videreudvikling af øvelsen kan man bede eleverne tænke på et udsagn, som passer på deres figur. Man kan også gøre stillbillederne levende og f.eks. bede eleverne vise: hvordan figuren går hvordan figuren spiser hvordan figuren danser Osv.

17 Vejledning 3 Jumpalots tale Gode råd, når du holder tale: Forbered dig godt på talen hjemmefra. Prøv at læse den højt for dig selv et par gange. Se billederne for dit indre blik, mens du læser. Husk at tale langsomt og holde pauser. Jo mere du lever dig ind i fortællingen, jo mere levende formidler du historien. Husk: Du er professor I. Jumpalot. Leg med! Sådan bruges rollen: Du kan spille din rolle på mange måder. Man behøver ikke et stort skuespiltalent for at spille rollespil, men det er vigtigt, at du har taget en beslutning om, hvordan din rollefigur er. Jo bedre du kender din rolle, jo bedre kan du bruge rollen som virkemiddel i forestillingen, og jo nemmere er det at spille med. Definer din rolle: Det kan være en god ide at overveje nogle af følgende spørgsmål Er rollefiguren ung eller gammel? Distræt, nørdet eller supertjekket? Genert eller udadvendt? Er der bestemte faste sproglige vendinger, din karakter ynder at bruge? Hvordan bor din rollefigur? Hvordan er rollefigurens familieforhold? Hvad var den bedste dag i rollefigurens liv? Har rollefiguren fritidsinteresser? Kæledyr? Hvad kan gøre rollefiguren rasende? Hvad er rollefigurens livret? Find evt. på et navn eller tilnavn til rollefiguren. Disse spørgsmål kan også anvendes i øvelsen Stillbilleder. I Vejledning 2 finder du også forslag til fysiske øvelser, som du kan bruge som redskaber til at komme ind i rollen.

18 Vejledning 4 Rødkålsindikator Side 1 Du skal bruge: Et frisk rødkålshoved Vand, gryde, kniv, skærebræt, si Et stort opbevaringsglas En stor glaskolbe eller alternativt et vist antal mindre plastikkrus Sugerør Sådan gør du: Forberedelse (assistenten forbereder under Jumpalots tale): Rødkålshovedet hakkes i små stykker. Kålstykkerne fyldes i en gryde/skål. Kogende vand hældes over, til det dækker. Rødkålen trækker mindst 1 minut. Den mørkeblå saft sies og hældes på kande. Udførelse Et antal mindre plastikkrus fyldes med vand (evt. flaskevand se nedenfor!). Der tilsættes rødkålsafkog, indtil væsken har en flot, blå farve. Det skal ikke være mørkere, end at man stadig kan se gennem glasset. Tag et glas fra, der kan bruges til sammenligning senere. Der uddeles et sugerør til hver elev. Eleverne bedes nu puste gennem sugerøret ned i det fortyndede rødkålsafkog. Efter at have pustet i 2 3 minutter, vil afkoget have antaget en synligt lilla nuance. Farveskiftet ses bedst ved sammenligning med et glas afkog, der ikke er pustet i. Gode råd: Du kan vælge at forberede saften hjemmefra Hakket kål koges i dækkende vand ca. 15 minutter. Den mørkeblå saft sies fra og hældes over i en beholder med låg. Saften stilles koldt, indtil den skal bruges. Test, om det vand, du koger i, er ph-neutralt: Et par spiseskefulde rødkålsafkog hældes i et glas, hvorefter der fyldes 1 2 dl rent postevand oveni. Hvis vandet er ph-neutralt, dvs. har ph = 7, vil det fortyndede afkog være klart blåt. Hvis det fortyndede afkog har lilla eller grønlige toner, er postevandet ikke ph-neutralt. I dette tilfælde bør du lave en ny portion afkog, men anvende ph-neutralt købt flaskevand i hele processen (ph-værdien vil fremgå af flaskens etiket). Rødkålsafkog kan kun holde sig et par dage i køleskab. Tilsæt ikke konserveringsmidler, da dette ofte vil ændre ph-værdien af afkoget og gøre det ubrugeligt til dette formål. Baggrundsviden: Når eleverne puster gennem sugerøret ned i saften, vil den CO 2, der findes i udåndingsluften, gradvist opløse sig i vandet. Derved dannes kulsyre (H 2 CO 3 (aq)), der tilsvarer kulsyren i sodavand. Her er der dog tale om en meget lavere koncentration. Den kemiske ligevægt ser sådan ud: H 2 O (l) + CO 2 (g) <-> H 2 CO 3 (aq).

19 Vejledning 4 Rødkålsindikator Side 2 Elevernes udåndingsluft danner faktisk en tynd danskvandsopløsning nede i glasset. Kulsyren sænker ph-værdien i rødkålsafkoget fra 7 til ca. 6 og fremkalder derved en lilla nuance. Den gruppe af stoffer, der gør, at rødkålssaft er blåt ved neutral ph-værdi, kaldes antocyaniner. De findes bl.a. i rødkål, brombær og rødbeder. Farven af antocyaniner er afhængig af, hvilken phværdi de udsættes for. Antocyaninerne i rødkål er særligt følsomme og kan antage mange forskellige farver alt efter ph. Nedenstående tabel viser, hvilke farver der kan fremkaldes: ph-værdi Ca. 1 2 (meget surt) Ca. 4 5 (svagt surt) Farve Højrød Lilla 7 (neutralt) Blå 9 10 (svagt basisk) Grøn (stærkt basisk) Gul Farveovergangene mellem ovennævnte ph-værdier er glidende. Den mest ph-følsomme farve er den blå, der kun opstår lige omkring ph-neutralitet. Alternative forsøgsmuligheder: Har du lyst til at vise de mange farver, som rødkålsafkog kan antage, eller lade eleverne eksperimentere videre, er her en liste med forslag til, hvad man kan hælde i for at fremkalde forskellige farver: Citronsaft (ph 2 3, farver rødt) Danskvand (ph ca. 5, farver lilla) Almindelig håndsæbe smuldret (ph ca. 10, farver grønt) Druesukker (hverken syre eller base ingen ph-ændring fra blå) Potaske, K 2 CO 3, hjortetaksalt, [NH 4 ] 2 CO 3 (karbonatholdige stoffer, dvs. ph ca , farver grønt) Potaske, K 2 CO 3 (farver gult, hvis det står længe) Husholdningseddike (ph ca. 4 5, farver rødt/lilla) Syltede agurker skåret i små tern (ph ca. 4 5 pga. eddiken, dvs. farveskift til rød/lilla) Brug evt. ren eddike. Herudover kan man lave forsøg med forskellige slags klare, transparente håndsæber, opvaskemidler og lignende. Nogle gange vil farven skifte i retning af lilla (typisk på grund af citronsyre, der er tilsat produktet). Andre gange vil rødkålsafkoget forblive blåt. Bemærk, at man ved udførelse af disse alternative forsøg skal bære beskyttelsesbriller. Det kan være meget ubehageligt at få visse af ovenstående stoffer i øjnene! I værste fald kan der ske skade på øjnene. Vær opmærksom på, at ved tilsætning af syre til de karbonatholdige stoffer (K 2 CO 3 og [NH 4 ] 2 CO 3 ) opstår en kraftig brusen, idet karbonatet reagerer med syren under dannelse af gasformig CO 2.

20 Vejledning 5 Avisartikel Sugarmore viser vejen Artikel og interview I denne aktivitet skal eleverne deltage aktivt i at udfolde historien. De skal digte med på skildringen af Sugarmores fremtidsunivers og undersøge Sugarmores karakter lidt nærmere. Interview Sådan gør du: Uddel artiklen Sugarmore viser vejen. Eleverne læser artiklen lad dem evt. læse højt for hinanden. Bed eleverne finde ord, der beskriver Sugarmore på baggrund af artiklen. Bed dem overveje, hvad de ville spørge Sugarmore om, hvis de kunne møde ham. Skriv stikord til spørgsmålene på elevarket. Lad eleverne gå sammen i par. Nu skal de forestille sig, at den ene af dem er Simon Sugarmore, og den anden er en skarp journalist, der stiller kritiske spørgsmål til Sugarmores regler. De kan bruge stikordene som inspiration. Lad dem bytte roller efter nogle minutter. Alternativ aktivitet: Sladremølle Sådan gør du: Eleverne skal stå i en cirkel. Hver enkelt forestiller sig, at han/hun er borger i Sugarmores fremtid. De kan enten vælge at være tilhængere eller kritikere af Sugarmores leveregler. Karaktererne kender alle til Sugarmore og hans leveregler. Én efter én skal de give en oplysning om, hvordan Sugarmores fremtid er. F.eks.: Jeg kan ikke købe grøntsager i supermarkedet, for Sugarmore sørger for, at der kun er chokolade på hylderne. Den eneste regel er, at det, der siges, skal være i overensstemmelse med det, der allerede er blevet sagt. En anden kan derfor f.eks. ikke sige: Der er salat på hylderne i supermarke- det, men kan f.eks. godt sige: Sugarmore kan godt lide salat. Derfor kan man købe chokoladebarer med salatsmag, osv. Udsagnene behøver i øvrigt ikke hænge sammen. Opsamling: Hvordan er det at leve under Sugarmores diktatur?

21 Vejledning 6 Sukkerstabling I. Jumpalot udfører forsøget, mens eleverne ser på. Du kan også vælge at lade eleverne udføre forsøget. I så fald skal du beregne længere tid. Lad dem evt. afprøve tre forskellige rækkefølger af væskerne. Hvilken rækkefølge vil lykkes? Du skal bruge: En meget koncentreret, sukkerholdig saft (f.eks. sunquick ) Juice (kold) En rød eller grøn sodavand (kold) Sødmælk (økologisk eller uhomogeniseret) 1 stort gennemsigtigt glas, plastikglas eller stort reagensglas 1 ske (til at hælde væsken ned over) Sådan gør du: Hæld først den koncentrerede saftevand op, indtil glasset er ca. 1/5 fuldt. Hæld derefter forsigtigt juice oveni. Hvis man hælder forsigtigt nok, vil juicen flyde oven på saftevandet uden at blande sig med det. Der tilsættes juice, indtil glasset er ca. 1/2 fuldt. Hæld dernæst forsigtigt rød eller grøn sodavand oveni, indtil glasset er 3/4 fuldt. Forskellen i sukkerindhold mellem juice og sodavand er ikke stor, så tilsætning af sodavand skal gøres meget forsigtigt. Til sidst tilsætter man meget forsigtigt lidt økologisk sødmælk. Mælken vil flyde ovenpå pga. det lave sukkerindhold og høje fedtindhold. (I skillelaget mellem mælk og sodavand vil mælken skille pga. kulsyren i sodavanden). Bemærk! Væskerne skal tilsættes langsomt og forsigtigt! Hold glasset på skrå, mens du hælder, eller hæld væske ud over bagsiden af en spiseske, så du får en spredt, blød stråle. Saften skal være så koncentreret som muligt. Light saftevand duer ikke. Juice med frugtkød gør eksperimentet lettere, da frugtkødet vil mindske risikoen for opblandning (f.eks. ved for hurtig tilsætning). Økologisk sødmælk er uhomogeniseret, og fedtperlerne i mælken er derfor intakte, hvilket giver en bedre flydeeffekt. Jo federe mælk, jo lettere lykkes forsøget. Forklaring: Jo mere sukker der er i en væske, des tungere bliver den i forhold til, hvor meget den fylder. Bemærk, at der faktisk er mere sukker i juice end i sodavand! En væske med lavere sukkerindhold vil derfor kunne lægge sig oven på en væske med højere sukkerindhold. Jo større forskellene i sukkerindhold er, des lettere er væskerne at stable.

22 Vejledning 7 Sukkervandsmagning Eleverne deles op i grupper. Hver gruppe skal bruge: 0,5 liter cola (ikke light) uden brus 5 stk. 0,5 liter plastikbægre med numrene 1 5 samt et unummereret bæger 100 sukkerknalder En ske til at røre med Vand Sådan gør du: Se Elevark 7 Sukkervandssmagning. Gode råd: Fjern bruset fra colaen ved at ryste den og lade den bruse af. Gør evt. dette, inden spillet går i gang. Bruset skal fjernes, da det består af kulsyre, som smager surt, og som derfor gør colaen mindre sød, end den virkelig er. Sørg for, at alle eleverne har opløst sukkerknalderne helt i vandet, inden de smager. Vand og cola skal have nogenlunde samme temperatur, da kulde og varme påvirker smagen. Forklar eleverne, at de skal tage SMÅ mundfulde og lade væsken ligge lidt på tungen. De skal skiftevis smage på cola og sukkervand. Fjern evt. etiketten på colaen for større børn, så de ikke kan regne sig frem til resultatet. På cola-etiketten står der ca. 11 gram kulhydrat pr. 100 g dvs. 55 gram pr. 0,5 liter, og al kulhydrat i cola er sukker. Resultatet: Det er meget forskelligt fra person til person, hvordan vi opfatter smag, så der bliver nok ikke fuld enighed om, hvilken sukkervand der er lige så sød som colaen. Der er ca. 25 stk. sukkerknalder eller 50 gram sukker i 0,5 liter cola. Det rigtige resultat er altså sukkervandet i bæger nr. 4. Det kan være, at sukkermængden undervurderes, fordi kulsyresmagen dulmer sødmen i colaen. Baggrundsviden: Det er bl.a. sukkeret, der giver cola og sodavand smag. Sukker indeholder en masse energi og er hjernens og kroppens brændstof. Men sukker kan også være skadeligt. Hvis man ikke får nok motion, kan sukker virke meget fedende. Sukker indeholder nemlig kun kalorier. Der er ingen af de gode stoffer som f.eks. vitaminer, mineraler eller kostfibre i sukker. Derfor kalder man det også for tomme kalorier. Eksplosionen i forbruget af sodavand kan være en medvirkende årsag til den voldsomme stigning i antallet af overvægtige.

Værsgo! Indhold. Materialet består af to dele Første del handler om fordøjelse, kost og sundhed. Værsgo...2. Tour de fordøjelseskanal...

Værsgo! Indhold. Materialet består af to dele Første del handler om fordøjelse, kost og sundhed. Værsgo...2. Tour de fordøjelseskanal... Indhold Værsgo! Værsgo...2 Tour de fordøjelseskanal...4 Fordøjelsesleksikon...16 Hvad skal du spise og drikke?...18 Styr på livsstilen?...25 Teater som formidlingsog læringsform...30 To vidt forskellige

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

INNOVATIVE AKTIVITETER. For produktivitet i møder og undervisningssituationer. Af PS4 A/S

INNOVATIVE AKTIVITETER. For produktivitet i møder og undervisningssituationer. Af PS4 A/S INNOVATIVE AKTIVITETER For produktivitet i møder og undervisningssituationer Af PS4 A/S Indhold Indhold... 1 Forord... 2 1. Introduktion... 3 2. 2 sande og 1 falsk... 5 3. Accept og respekt... 6 4. Aktiv

Læs mere

30 dages Hverdagsoverskud

30 dages Hverdagsoverskud 30 dages Hverdagsoverskud Maj / juni 2014 Overskudsmentor Eva Beierholm Bendtsen www.livs-appetit.dk www.overskudsmentor.dk info@livs-appetit.dk / info@overskudsmentor.dk 4540330298 Overskudsmentor Eva

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

kend krops- politik din Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET

kend krops- politik din Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET kend din krops- politik Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET kend din kropspolitik Forfatterne & Steno Museet 2011 Omslag og tilrettelægning Ulla Korgaard, Designeriet Tegninger Kamilla

Læs mere

Mad, krop og sundhed. Vejledning til undervisningsmaterialet. Forfatter Tina Krogh

Mad, krop og sundhed. Vejledning til undervisningsmaterialet. Forfatter Tina Krogh Mad, krop og sundhed Vejledning til undervisningsmaterialet Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit

Læs mere

Gå sund og glad på arbejde! Skrevet af Gitte Koldtoft

Gå sund og glad på arbejde! Skrevet af Gitte Koldtoft Gå sund og glad på arbejde! Skrevet af Gitte Koldtoft 1 Indledning Du kan være nok så intelligent og faglig dygtig til dit job, men hvor effektiv er du, de dage hvor du ikke har så meget fysisk energi?

Læs mere

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell RINGKJØBING AMT ROSKILDE AMT KØBENHAVNS KOMMUNE Forord Københavns Kommune, Ringkjøbing Amt og Roskilde Amt har videreudviklet

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Opgaver til LæseRaketten: Opgaveforslag. side 8. Højtlæsning Elefanten uden ende side 9 Frøen side 10 Reginatu læser højt..

Opgaver til LæseRaketten: Opgaveforslag. side 8. Højtlæsning Elefanten uden ende side 9 Frøen side 10 Reginatu læser højt.. Indhold Del 1: Hele Verden i Skole 2008- hvad? side 1 Hele Verden i Skole 2008- hvorfor? side 2 Hele Verden i Skole 2008- hvordan?. side 3 LæseRaketten side 3 Indsamlingsprojektet En Ny Fremtid side 4

Læs mere

Sort side som i hvidbogen

Sort side som i hvidbogen Sort Dette side er som ikke en i hvidbogen blå 1 2 Sort side som i hvidbogen Skal vi lege? 4 Invitation Denne indledning er ikke en indledning. Den er som bogen i sin helhed; en invitation. Dette er ikke

Læs mere

Metoder til evaluering af undervisningen

Metoder til evaluering af undervisningen Metoder til evaluering af undervisningen Inspirationskatalog SOPU 1.udgave, 3.april 2012 Indholdsfortegnelse 1. Forord s. 3 2. Evalueringssystematik, inspiration, anbefalinger og evalueringsformer s. 4

Læs mere

Når lærere samarbejder med forældre. billeder fra skolens praksis

Når lærere samarbejder med forældre. billeder fra skolens praksis Når lærere samarbejder med forældre billeder fra skolens praksis Indhold Indledning...3 Hvad foregår der i skole-hjemsamarbejdet? Hovedresultater fra et udviklingsarbejde...5 Hvad har vi gjort?...15 Scenen

Læs mere

SÆT SPot på homofobi med din klasse

SÆT SPot på homofobi med din klasse AMNESTY INTERACTIVE SÆT SPot på homofobi med din klasse Redigeret og udarbejdet af: Amnesty International Karen Ewers Udgivet: 2012 Amnesty International Gammeltorv 8, 5. sal 1457 København K Tlf. 33 45

Læs mere

HR-STRATEGI TRIVSELSMÅLINGER. Metoder. Forslag til metoder

HR-STRATEGI TRIVSELSMÅLINGER. Metoder. Forslag til metoder Metoder Forslag til metoder Refleksion over værdierne i politikken for attraktiv arbejdsplads 10 livgivende faktorer Japansk konsensusmetode Associations-metode AI (Appreciative Inquiry) - byg fremtiden

Læs mere

Fordømt Ungdom. Af Mette Finderup og Lars Kaos Andresen

Fordømt Ungdom. Af Mette Finderup og Lars Kaos Andresen Fordømt Ungdom Af Mette Finderup og Lars Kaos Andresen Fordømt Ungdom Kolofon INDHOLD Velkommen til Fordømt Ungdom. Et scenarie om at blive voksen og vende tilbage til sine rødder. Overblik Timing, tema

Læs mere

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Kolofon: Redaktion: LivsstilsGruppen, Jytte Lindskov Jacobsen & Anna Rask Lynge Det Grønlandske Sundhedsvæsen

Læs mere

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen OmTanke Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen For nogen tid siden snakkede jeg med en teenager og spurgte ham: Hvad er tanker? Efter nogle sekunder, lyste han op i et stort smil og sagde: Jeg

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Tvivl i dit liv. Mirakler i dit liv. Gud i dit liv. Håb i dit liv

Indholdsfortegnelse. Tvivl i dit liv. Mirakler i dit liv. Gud i dit liv. Håb i dit liv Indholdsfortegnelse Tema Tvivl i dit liv Aktiviteter til hovedet Tvivl på din viden... 2 Tro på din tvivl... 3 Aktiviteter til hænderne Tvivl i fællesskabet... 5 Tvivl på det store lærred... 6 Aktiviteter

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Juletiden. NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4

ADHD MAGASINET. TEMA: Juletiden. NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4 TEMA: Juletiden NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 6 DECEMBER 2014 Er du i sidste øjeblik med julegaverne? Side 29 Fra hektisk til

Læs mere

Skolens Sociale Liv. Øvelser 1. Alle klassetrin

Skolens Sociale Liv. Øvelser 1. Alle klassetrin Skolens Sociale Liv Øvelser 1 Alle klassetrin Indhold: Spilleregler - behov og rettigheder... 2 Spilleregler - rettigheder og ansvar... 4 Læringsmiljø... 6 Seks-hjørne øvelse... 8 Opvarmningsøvelser...

Læs mere

EVENTYRET OM WILLIAM OG ANDREAS

EVENTYRET OM WILLIAM OG ANDREAS EVENTYRET OM WILLIAM OG ANDREAS Denne historie er hverken min sandhed eller en provokation. Det er en mulighed for at se verden på en ny og anderledes måde. Formuleringerne kan visse steder virke komplicerede

Læs mere

EVENTYRET OM WILLIAM OG ANDREAS

EVENTYRET OM WILLIAM OG ANDREAS EVENTYRET OM WILLIAM OG ANDREAS Denne historie er hverken min sandhed eller en provokation. Det er en mulighed for at se verden på en ny og anderledes måde. Formuleringerne kan visse steder virke komplicerede

Læs mere

Forord. Med venlig hilsen Per V. Møller Formand for Dansk Slagtefjerkræ

Forord. Med venlig hilsen Per V. Møller Formand for Dansk Slagtefjerkræ Lærervejledning Forord Dette undervisningsmateriale er udarbejdet til faget samfundsfag i 9. og 10. klasse. Det stiller skarpt på valg og dilemmaer, som vi stilles overfor, når vi skal vælge fødevarer.

Læs mere

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Forord 00 01 Forord Baggrunden for idemappen Børn og unge bruger meget tid uden for hjemmet. Mange bruger meget fritid

Læs mere

27 Gode Råd Rettigheder & Anvendelse

27 Gode Råd Rettigheder & Anvendelse 27 Gode Råd Rettigheder & Anvendelse Hvad må jeg og, hvad må jeg ikke, med e-bogen? Bogen kan downloades gratis fra web-siden www.et-udbytterigt-liv.dk Ikke-kommercielt brug : Dele af bogen og udvalgte

Læs mere

Alessia Fabbro Elisabeth Frankus Carina Kekäle Diane Lawson

Alessia Fabbro Elisabeth Frankus Carina Kekäle Diane Lawson Øvelseshæfte Alessia Fabbro Elisabeth Frankus Carina Kekäle Diane Lawson Bodil Mygind Madsen Ines Polzin Maren Satke Irina Stanciu Niels Christian F. Vestergaard Sabine Wiemann Denne publikation er et

Læs mere