Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori"

Transkript

1 Giraffen Gizmo _ E-bog af Rose Birkemose Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori

2 Indledning Jeg arbejder som dagplejer og har derfor valgt, at min målgruppe er børn i alderen 0-3 år. Aktiviteterne er målrettet til at kunne udføres i heldagslegestue, hvor vi har flere hænder til at støtte børnene i deres arbejde med aktiviteterne. Men vil også kunne udføres hjemme hos dagplejeren selv. Den teoretiske viden til besvarelse af mine fokus spørgsmål, er hentet i Munksgaards bog: Kultur og aktivitet til pædagogiske assistenter. Ved aktiviteterne som benytter en Ipad til f.eks. vendespil mm, er der udelukkende set på apps til Apple. Til indhold

3 Indholdsfortegnelse Indledning Drama Teori Girafleg Dyredans Natur Teori Besøg i Zoo Bygge drager Storyline Giraffen Gizmo Værksted Teori Saltdej Lave rasle æg Musik Teori Spille på instrumenter Sangpose Medie Teori E-bog Vendespil

4 Storyline Giraffen Gizmo Gizmo er en lille giraf kalv. Han er helt plettet, lige som alle de andre giraffer. Han har også en lang hals, 4 lange ben og en hale. På hans hoved er der 2 ører og 2 følehorn.

5 Gizmo bor hjemme hos Lærke og han er hendes allerbedste bamse. Lige så længe som Gizmo kan huske, har han boet hos Lærke. Han er meget glad for Lærke. Lærke er 2 ½ år og bor sammen med sin mor og far og sin storebror Leander på 6 år. De bor i et træhus ude på landet, meget tæt på en skov.

6 Lærke har altid Gizmo med sig. Han kommer både med i dagpleje, på indkøb, og op at spise ved bordet. Og også med på tur i skoven og haven. Om natten sover Gizmo trygt sammen med Lærke under hendes dyne.

7 En dag hvor Gizmo er med Lærke i dagpleje, skal de alle sammen på besøg på en bondegård. Lærkes dagplejemor pakker en stor taske med en rigtig lækker madpakke, drikkedunke og et tæppe til at sidde på.

8 Så tager de af sted med den store barnevogn. Gizmo får lov at sidde i barnevognen ved siden af madpakken. Men børnene er så store, at de selv kan gå. Gizmo nyder turen og lytter til børnenes snak. Han er spændt på at se hvilke dyr der er på bondegården.

9 Mon der er giraffer ligesom mig? tænker Gizmo. Gizmo kan høre at dagplejemor Anne, fortæller om alle de dyr de skal se. Der er både køer og grise og heste på bondegården.

10 Tror i at køerne har fået kalve? spørger hun børnene. Det er jo ligesom mig, jeg er jo også en kalv tænker Gizmo. Nu er de kommet frem til bondegården. Anne stiller barnevognen ved kostalden og tager børnene ved hånden. Nu skal de ind og se om der er kommet små kalve.

11 Øv, i glemte mig tænker Gizmo og bliver helt ked af det. Han sidder stadigt i barnevognen. Han kan høre børnene snakke og grine inde i kostalden. De snakker om de små kalve. Gizmo vil også gerne se dem. Hov, hvad er det for en som kommer der? tænker Gizmo og kigger på en stor ko, som kommer gående hen mod ham.

12 Koen stiller sig lige ved siden af barnevognen. Muuhh siger den. Og pludseligt kommer dens lange ru tunge ud af munden. Og så slikker den på Gizmo, som om han var mad. Adddr!!! Gizmo bliver helt våd af alt det kosavl.

13 Da børnene har set på alle dyrene er det tid til at spise madpakken. Lærke begynder at græde, da hun ser hvordan Gizmo ser ud. Anne tager hende op på skødet og trøster hende. Når vi kommer hjem, så laver vi et dejligt bad til Gizmo, så han kan blive ren igen. siger Anne.

14 Det vil Lærke gerne være med til. Hun bliver glad igen og glæder sig til de kommer hjem og Gizmo skal i bad. Nu vil hun også gerne havde en mad, for hun er blevet sulten. Da de kommer hjem, finder Anne en stor balje med varmt sæbevand frem. Og alle børnene hjælper med at vaske Gizmo.

15 Ihhh, hvor det altså kilder når de gnubber mine ben griner Gizmo. Men han er nu også meget glad for at blive ren igen. IIHHHHHH!!!!!! Efter badet skal han ind på madrassen og sove sammen med Lærke. Det har nu været en meget spændende dag tænker Gizmo, inden han falder i søvn i Lærkes arme. SLUT Til indhold

16 Drama teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er fantasi vigtig for børn? Vi bruger fantasi til at forestille os ting og steder som ikke findes eller er tilstede i nuet. Fantasien tager vi med os hele livet. Vi bruger den til at kunne udvikle nye ting. Nysgerrighed er en vigtigt grundsten i udviklingen af fantasi og udvikling generelt. Det har eksempelvis krævet meget erfaring, nysgerrighed og fantasi at udvikle vores tekniske samfund som det er i dag. Vi benytter også fantasien for ikke at blive opslugt af kedsomhed og at kunne forestille os de mest fantastiske billeder, blot ved at læse i en bog.

17 Drama teori fortsat For at kunne lege forskellige lege sammen, f.eks. rolleleg, er det vigtigt at havde fantasi. Barnet forestiller sig hvem det er i rollelegen, samtidigt med at det stadigt er bevidst om sig selv. Evnen til at udvikle fantasi, bliver dannet i de allerførste leveår, f.eks. når mor og far leger tit-tit borte med barnet. I starten har barnet endnu ikke udviklet nok forestillingsevne, til at forstå at den voksne stadigt er bag hænderne, og bliver henrykt over at se mor og far komme frem bag hænderne igen. Men med tiden lærer barnet, at mor og far ikke er væk, men bare gemmer sig bag hænderne. Vi kan bruge fantasi i det pædagogiske arbejde. F.eks. ved aktiviteter barnet ikke synes er spændende, kan vi bygge en fortælling på, så barnet bruger sin fantasi og får lyst til at deltage. Til indhold

18 Drama motivation: Girafleg Motivations historie: Lærkes storebror elsker at spille fodbold. Lærke vil gerne være med. Men hun synes det er lidt svært, at løbe efter bolden og sparke til den uden at vælte. Hun bliver ked af det. Mor kommer og trøster Lærke. Ved du hvad Lærke, vi kan jo alle sammen lade som om vi er giraffer der spiller bold. Så kan vi kravle på alle fire. Så vælter vi ikke så let. Det vil Lærke gerne. Har i ikke også lyst til at prøve at spille girafbold?

19 Drama aktivitet: Girafleg Du skal bruge: Minimum 4 børn 1 bold Meget gulvplads, græsplæne el.lign. Varighed: Til den pæd. assistent kan mærke, at børnene mister koncentrationen. Fremgangsmåde: Vi samles i rundkreds, vi skal være giraffer. Vi kravler på alle 4. Den voksne kaster nu en bold ind i midten af rundkredsen. Girafferne skal nu forsøge at trille med bolden. Enten ved at puffe til den med hovedet eller hænderne. Til indhold

20 Drama motivation: Dyredans Motivations historie: I Lærkes dagpleje danser børnene rigtig meget. De elsker at bevæge sig og lave skøre danse. Lærke kravler rundt på gulvet som en hund, til musikken. Se, Lærke danser som en hund. siger et af børnene. Pludseligt er alle børn blevet til hunde, som danser hundedans. Har i lyst til også at prøve at danse som forskellige dyr?

21 Drama aktivitet: Dyredans Du skal bruge: Minimum 2 børn Musik at danse til, f.eks. Funkytown fra The Disco Nights Dreamers. Varighed: Til den pæd. assistent kan mærke, at børnene mister koncentrationen. Fremgangsmåde: Vi samles i rundkreds, hvis vi er mange. Eller vi står over for hinanden. Nu kan den voksne vise et dyr som der danses og børnene efterligner. Efter lidt tid, f.eks. 20 sek, skiftes til næste dyr. Børnene kan også få lov til selv at vise et dyr, som de andre så efterligner.

22 Drama aktivitet: Dyredans Eksempler på dyr og fagter dertil. Find selv på flere. Ko Vi går foroverbøjet og bruger den ene hånd som viftende hale. Giraf Vi går elegant og bruger den ene arm som giraffens hals og hoved. Frø Vi går i knæ og hopper. Kat Vi går rundt og lader som om vi slikker forpoterne. Kanin Vi går i knæ og hopper. Laver ører med hænderne. Hund Vi kravler på alle fire. Til indhold

23 Medie teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er det vigtigt at børn lærer at bruge Ipad og andre medier? Det at kunne interagere med forskellige former for medier, f.eks. Ipad, computer, mobiltelefoner m.fl., er en nødvendighed i vores højteknologiske samfund. For at være med på vognen, er man nødt til at beherske brugen af de forskellige medier, og evnen til at tilegne sig ny viden hele tiden. Det er vigtigt, at kunne assimilere endnu ukendte medier, til allerede kendte medier, for at kunne forstå og bruge dem.

24 Medie teori fortsat De aktiviteter jeg har valgt, understøtter flere læreplanstemaer. F.eks. stimuleres og styrkes barnets sproglige og personlige kompetencer i udviklingen af både vendespillet og e-bogen. De træner deres sociale færdigheder, ved at hjælpes ad med fremstillingen af disse. Deres hukommelse styrkes ved at spille vendespil. Og de skal bruge deres kreativitet, f.eks. ved at tegne en lille tegning til, eller indtale lyd. Ved at bruge medier, allerede i barnets tidlige leveår, hvor hjernen endnu er meget mere modtagelig for læring af nye ting, kan barnet opnå mange kompetencer, som det kan anvende senere i livet. Brugen af nye medier er derfor ikke længere en akkommodation, men derimod, assimilation. Til indhold

25 Medie motivation: E-bog Motivations historie: Lærke bliver ved med at fortælle om deres tur til bondegården. Hun synes det var en rigtig god tur. Men det var nu lidt synd for hendes giraf Gizmo, at han ikke fik set kalvene, synes hun. Lærkes dagplejemor laver en e-bog med billeder fra bondegårdsturen sammen med Lærke og de andre børn. Så kan Lærke læse den højt for Gizmo. Har i lyst til også at lave en e-bog sammen med mig?

26 Medie aktivitet: E-bog Du skal bruge: Ipad Billeder du selv har taget App en Book Creator Evt Dropbox. Så kan forældrene få et link til Dropbox og selv læse bogen med deres barn der hjemme. Fremgangsmåde: Hent app en Book Creator i appstore. Koster 39 kr. Vælg + for ny bog og vælg format. Nu kan du lægge tekst, billeder og lyd ind. Når du er færdig, kan du vælge at uploade den til ibooks, eller Dropbox.

27 Medie aktivitet: E-bog fortsat Hent Book Creator i app store. Åben app en og vælg New Book og vælg format på din bog. Nu kan du tilføje billeder, tage billeder, tegne, skrive tekst og lægge lyd på, ved at trykke på +.

28 Medie aktivitet: E-bog fortsat Skriv din tekst i editoren. Og skaler billede så det passer dig. Du kan se din side med tekst og billede. Tryk på pilen, for ny side. Du kan også lægge lyd ind. F.eks. kan børnene være med til at sige dyrelyden.

29 Medie aktivitet: E-bog fortsat I kan lave en tegning i jeres e-bog. Skaler tegningen så den passer på siden. F.eks. kan hvert barn lave en.

30 Medie aktivitet: E-bog fortsat Du kan trykke på Pages for at se en oversigt over dine sider. Nu kan du flytte rundt på siderne, slette og kopiere dem. Når jeres e-bog er færdig, kan du vælge at uploade den. F.eks. til ibooks, så kan i læse den på ipad en. Eller til Dropbox, så kan forældrene få et link og læse den derhjemme.

31 Medie aktivitet: E-bog fortsat Åben ibooks. Her ligger den e- bog i lige har lavet og uploadet til ibooks. Nu kan du læse bogen sammen med børnene. God fornøjelse. Til indhold

32 Medie motivation: Vendespil Motivations historie: Lærke elsker at spille vendespil. Allerhelst sammen med sine forældre eller sin storebror. Men når de ikke har tid til at spille, så spiller hun sammen med Gizmo på Ipad en. Har i lyst til at prøve at lave jeres eget vendespil på Ipad en, som i så kan spille?

33 Medie aktivitet: Vendespil Du skal bruge: Ipad Billeder du selv har taget App en FotoSpil Fremgangsmåde: Hent app en FotoSpil i appstore. Vælg lav et nyt sæt. Sæt de billeder ind du vil bruge. Læg evt. lyd på. Nu er spillet klar til at spille. Vælg mellem 6, 8, 10 eller 20 kort.

34 Medie aktivitet: Vendespil fortsat Lav nyt sæt Vælg billeder Så mange du har lyst til Spillet er færdigt Vælg sværhedsgrad Spil med 6 kort Spil med 12 kort Spillet er løst Til indhold

35 Musik teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er musik vigtig i det pædagogiske arbejde med børn? Børnene bruger deres fantasi og kreativitet ved at synge, spille på instrumenter, skabe nye sange, rytmer og sanglege, og ved at innoverer disse. Vi styrker barnets sproglige, sociale og motoriske kompetencer. Idet vi bruger vores krop til at spille musik, lege og danse og træner sproget ved at lytte og synge sange. Alle kan deltage, og i sanglege går hovedrollen som f.eks. prinsessen eller prinsen på omgang, og alle kan få lov at prøve.

36 Musik teori fortsat Desuden stimuleres mange af børnenes sanser. Især de auditive, taktile, visuelle og kinæstetiske sanser. Ved bla at sætte fagter på sange, øges barnets arousal, dvs. hvor meget hjernen arbejder og hvor modtagelig den er for nye indtryk. Dermed kan indlæringen af bla sprog øges. Musik er også en æstetisk udtryksform, med oplevelsen af de forskellige rytmer, lydstyrker, harmonier og disharmonier og de mange forskellige instrumenters lyde. Denne perception kan fremkalde forskellige sindsstemninger, og dermed kan børnenes fantasi fremmes. Til indhold

37 Musik motivation: spille på instrumenter Motivations historie: Børnene i Lærkes dagpleje elsker at spille musik. Deres dagplejemor har lavet forskellige instrumenter til dem. Der er et truthorn af røret fra en køkkenrullen. Og rasle æg af papmache, trommer og spande børnene kan tromme på. Så sidder de sammen i en rundkreds og spiller på deres instrumenter, mens deres dagplejemor synger til. De afprøver også forskellige tromme rytmer. Lærke elsker at rasle med rasle ægget. Har i lyst til at være med til at spille på instrumenter og synge?

38 Musik aktivitet: spille på instrumenter Du skal bruge: Forskellige instrumenter (gerne nogen I selv har lavet) F.eks. En spand som tromme. Rasle æg af papmache Truthorn af et køkkenrulle rør Trommestiks af pinde med gaffer tape i den ene ende. Fremgangsmåde: Sid i rundkreds. Hvert barn vælger et instrument. Den voksne spiller på tromme og holder takten. Så kan der vælges en sang der synges mens der spilles på instrumenter. I kan også nøjes med at spille.

39 Musik aktivitet: spille på instrumenter fortsat Her er nogen af de instrumenter vi kan bruge, til at spille vores helt egne sange og lære om forskellige rytmer. En tromme, lavet af en tom konservesdåse. Beklædt med 6-7 lag bagepapir som er limet sammen inden. Rasle æg lavet af papmache med melklister. Fyldt med perler. Til indhold

40 Musik motivation: Sangpose Motivations historie: Det er rigtig sjovt at synge sange, synes alle børnene i Lærkes dagpleje. Især kan børnene godt lide at synge sange om alle de dyr, som de har set på bondegården. Deres dagplejemor har en stofpose, med en masse forskellige dyr og ting i. Alle tingene har en sang der passer til. Vil i være med til at lave en sangpose? Så skal vi finde forskellige ting at putte i den, vi kan synge en sang til.

41 Musik aktivitet: sangpose Du skal bruge: En pose, en kuffer eller en æske til tingene. En masse forskellige dyr og ting som passer til sange i kan synge. Fremgangsmåde: Sid i rundkreds. På skift må børnene vælge en ting fra posen. Afhængigt af alder kan de kigge i posen, eller føle sig frem. Så synges den tilhørende sang. Gerne med fagter til. Barnet holder tingen imens.

42 Musik aktivitet: Sangpose fortsat Sangposen Og ideer til sange du kan synge. Nogen af dyrene og tingene i sangposen. Kænguru Sang: Stop den lille kænguru før den hopper igen.

43 Musik aktivitet: Sangpose fortsat Frø Sang: Uhm ahh, sagde den lille grønne frø en dag. Husk at lave fagter til. Traktor Sang: Traktor n kører, traktor n kører hele dagen lang. Husk at lave fagter til. Bjørn Sang: Bjørnen sover, bjørnen sover i sin lune hule.

44 Musik aktivitet: Sangpose fortsat Abe Sang: Der var engang en abe, den boede i en skov. Og den ku svinge sig fra gren til gren Ko og giraf Sang: Giraffen gumle gik en tur på Afrikas savanne. Sang: Jens Pedersens ko den har horn. Får og hest Sang: Mæhhh siger det lille lam. Sang: Lise på landet, hun Til er en dejlig rolig hest. indhold

45 Værksted teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er viden om kreativitet vigtig i det pædagogiske arbejdet med børn? For at arbejde med kreativitet med børnene, kræver det, at der er dannet et vis fundament af fantasi og nysgerrighed hos barnet. Ved at arbejde kreativt, vedligeholdes vores fantasi. Det er nysgerrigheden og fantasien der udvikler kreative løsninger. Barnet lærer at se et løsningsforslag for deres indre blik. Og ved hjælp af tidligere erfaringer og fantasi, kan de udvikle innovative løsninger. F.eks. kan det helt lille barn finde ud af, at ved at stable flere ting på hinanden, så kan det pludseligt nå op på bordet.

46 Værksted teori fortsat Når vi arbejder kreativt med børn, f.eks. juleklip og påskeklip, skal vi huske, at barnets kreativitet ikke fremmes ved at alt laves efter skabelonener. Barnet kan derimod får følelsen af, at deres egene skæve kreationer og fantasifulde tegninger, er forkerte, set i forhold til de rene linjer og symmetrien i de færdige skabeloner. Barnets lyst til at udtrykke sig kreativt gennem sang, dans, leg og tegning skal støttes. Uden fokus på hvor vidt det gøres rigtigt eller forkert. Til indhold

47 Værksted motivation: Saltdej Motivations historie: Børnene i Lærkes dagplejen sidder og leger med dyr. Lærke bliver ved med at lede i kassen med dyrene. Lærke kan ikke finde en giraf til sin leg. Hendes dagplejemor spørger om hun vil være med til at lave dyr af saltdej. Så kan hun hjælpe Lærke med at lave en giraf. Har i også lyst til at lave saltdej? Så kan vi lave forskellige dyr.

48 Værksted aktivitet: Saltdej Du skal bruge: Til trylledejen: 8 kopper mel 3 kopper fint salt 3 kopper lunkent vand 2 spsk. olie Evt. sølvpapir, vatkugler og ståltråd til at forme omkring. Ovn og bagepapir Maling, evt. fingerfarve, da det er ugiftigt og kan vaskes af tøjet. Pensler

49 Værksted aktivitet: Saltdej fortsat Fremgangsmåde: Bland mel og salt. Tilsæt vand og olie. Ælt dejen sammen. Juster dejen med mere olie hvis den er for tør. Eller mere mel hvis den er for våd. Opbevar dejen i en tætlukket pose til det skal bruges, så det ikke tørrer ud. Form nu dine figurer. Evt. rundt om ståltråd, sølvpapir eller vatkugler (aldrig flamingo, da de smelter). Figurerne kan samles med ståltråd. Figurerne bages ved 150 grader på en plade med bagepapir. Det tager flere timer, afhængigt af din figurs størrelse. De skal lyde hule når du banker på den.

50 Værksted aktivitet: Saltdej fortsat Ælt saltdej Figur inden bagning Bages i ovnen Bagt figur Figuren males Den færdige giraf Til indhold

51 Værksted motivation: Papmache rasle æg Motivations historie: I dag har Lærkes dagplejemor planlagt at børnene skal lave rasle æg af papmache. For de er alle meget glade for at rasle med rasle æg, men der er kun et. Så børnene bliver nødt til at skiftes, og det kan godt være lidt svært at vente på tur når man er lille. Og de vil så gerne rasle sammen. Lærke glæder sig og vil gerne lave et grønt rasle æg. Kom, nu skal vi også prøve at lave vores egne rasle æg. Vil i være med?

52 Værksted aktivitet: Papmache rasle æg Du skal bruge: Fremgangsmåde: Til melklister: Ca ½ dl mel Ca 3 dl kogende vand Balloner, runde og aflange. Avispapir Akrylfarve Perler, ris eller andet fyld Hæld kogende vand i en skål. Drys melet i vandet lidt af gangen, mens der røres. Juster mængden af vand og mel, til melklisteret har konsistens som tapetklister. Pust ballonerne op til passende størrelse. Kom små stykker avispapir på med melklister. Ca 5-6 lag. Afslut med et lag papir uden tryk.

53 Værksted aktivitet: Papmache rasle æg fortsat Fremgangsmåde fortsat: Når der er lagt avispapir på, lægges papmache rasleæggene til tørring. Når de er gennemtørre, klippes der et lille hul i ballonen, mens der holdes fast i den. Ballonen lirkes forsigtigt ud. Der fyldes f.eks. perler i. Hullet lukkes med avis og melklister. Når den er helt tør, kan rasleægget farvelægges.

54 Værksted aktivitet: Papmache rasle æg fortsat Vælg balloner Rør melklister Dyp i melklister Læg avispapir på Læg til tørre Mal i ønsket farve Stil til tørre Færdig Til indhold

55 Natur teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er det vigtigt for børn, at opholde sig i naturen? For at børnene, også på lang sigt, kan udvikle et sundt natursyn, hvor de værner og påskønner vores natur, skal de lære om den allerede fra helt små. Da det er her deres natursyn dannes. Vi kan bruge naturen i arbejdet med de pædagogiske læreplaner. Da børnene gennem guidning fra en pædagogisk assistent kan udvikle sig både personligt, sprogligt, kropsligt og socialt. Vi kan også bruge naturens materialer til kulturelle udtryksformer. Kun fantasien sætter grænser.

56 Natur teori fortsat At bevæge sig i naturen har en afstressende virkning på mennesker. I et samfund der hele tiden er i hastig bevægelse, er det godt for børnene med et pusterum i naturen. Når vi arbejder med naturen, er det vigtigt også at komme ud i naturen, se, mærke og røre ved den. Mærke vindens susen, se de enorme træer, også dem storme har væltet. Duften af fugtig jord og at følge årets gang. Alle de ting kan give børnene en forståelse for hvilken størrelse naturen er. At naturfænomener, som f.eks. storm og orkaner har enorm magt og kan vælte kæmpe træer op med roden. Og at solens stråler kan opvarme jorden og vandet. Til indhold

57 Natur motivation: Besøg i Zoo Motivations historie: I Lærkes dagpleje har de læst rigtig mange bøger om de forskellige dyr, som vi kan se på bondegården og i zoologisk have. Men det er lidt svært for børnene, at forestille sig hvordan dyrene ser ud i virkeligheden. Lærke spørger om en giraf er lige så lille som hendes giraf Gizmo. Giraffer er meget store, med en meget lang hals. siger hendes dagplejemor. Skal vi ikke tage en tur i zoologisk have og se de forskellige dyr?

58 Natur aktivitet: Besøg i Zoo fortsat Vi tager på besøg i Zoo for at se de forskellige dyr, som vi kender fra bøgerne. Nogen af dem er større end vi tror. Andre er mindre. Vi kan tage madpakker til frokost med, som vi spiser inden vi tager hjem igen. Vi kan prøve at klappe nogen af de dyr vi ikke selv har der hjemme. Gederne er sjove og vil gerne snakke. Vi kan se på girafferne og se hvor store de er. De kan nå bladene helt oppe i træerne. Til indhold

59 Natur motivation: Drager Motivations historie: Udenfor blæser vinden. Det er rigtigt dragevejr. siger Lærkes dagplejemor. Hvad er dragevejr? spørger børnene. I dragevejr kan man bygge sin egen drage, og få den til at flyve højt op. Faktisk lige så højt op, som giraffen kan nå Wauw, det vil vi gerne prøve siger børnene. Skal vi ikke lave en drage, ligesom i Lærkes dagpleje, og flyve med den?

60 Du skal bruge: Natur aktivitet: Drager 2 blomsterpinde, bambuspinde eller grillspyd 1 plastikbærepose Tape Tynd snor, f.eks. fiskesnøre En saks

61 Natur aktivitet: Drager fortsat Klip plastikposen op i siden og forneden. Bred posen ud og tape de 2 pinde på parallelt til hinanden. Forstærk de to spidser med tape, hvor snoren skal sætte fast. Stik hul igennem.

62 Natur aktivitet: Drager fortsat Klip en snor på ca 1,5 gange dragens brede. Bind i hullerne og lav en løkke mit på. Sæt heri en snor som er dragens line. Forsøg nu at få din drage i luften og se hvor højt den kan komme. Til indhold

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen Bamsen Benny Af Dorte S. Thomsen Indledning Story linen er en historie om Bamsen Benny. Min målgruppe er børn i dagplejen/vuggestuen, alder ½ - 3 år, og da jeg er ansat som dagplejer, er det mit udgangspunkt.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge14_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 12.04

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Kirsebærbakken 3, 4572 Nr. Asmindrup 26216884/59311033 Jeg vil gerne give børnene en tryg og rolig hverdag i dagpleje. Der er altid tid til knus, kram og trøst.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem

Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem Indholdsfortegnelse. Historie Motivationshistorier Aktiviteter Frem Tilbage Hjem Den lille drypstenstrold. Storyline-målgruppe 3-6 år. Skrevet af; Tina Redder Den lille drypstenstrold. Der var engang,

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla.

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla. Valhalla 2013 I Valhalla har der været lederskifte i november 2012, derfor har vi ikke nået at arbejde så grundigt med læreplanen i år. Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers,

Læs mere

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Kære dagplejere i Aalborg kommune Kære dagplejere i Aalborg kommune En lille sommerhilsen efter jeg har besøgt mange af jer ude i legestuerne og på legepladser, jeg har været ude og se hvad i laver af lege og aktiviteter og sat mine lege

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula

Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula Indholdsfortegnelse Bo s trehjulede cykel Aktiviteter Teori Bo 3 År. Der var en gang en lille dreng, Bo. Hans 2 års fødselsdag nærmede sig og alle glædede

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Jeg hedder Lis, jeg er gift med Ole, vi bor Skovforte 10 Christiansfeld. Vi har en voksen datter Rikke som bor i nærheden sammen med Lasse og deres søn Gustav,

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 27 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge27_sund_stærk.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 27 l Sund og stærk Hipp har lige

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Cirkus Alfredo. En storyline for dagplejebørn. Af Anne9e Plovst. Gå >l indhold

Cirkus Alfredo. En storyline for dagplejebørn. Af Anne9e Plovst. Gå >l indhold Cirkus Alfredo En storyline for dagplejebørn. Af Anne9e Plovst Gå >l indhold Alfredo er pauseklovn i cirkus. Cirkusdirektøren hedder Manfred og han har et stort skæg og en meget høj hat. Der er mange ar>ster

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 28. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 28. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 28 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge28_familie_arbejde.indd 1 06/07/10 11.44 Uge 28 l Familie og

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide at spise

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31.

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31. HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Gud skabte jorden Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31 Budskabet: Gud skabte alt det smukke, fordi han elsker os. Kan

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Mål og indikatorer på vej mod to år

Mål og indikatorer på vej mod to år Mål og indikatorer på vej mod to år Pædagogiske læringsmål I Institution XX understøtter vi forældresamtalerne gennem det digitale dialogredskab 'Rambøll Dialog'. Derfor har du modtaget link med adgang

Læs mere

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge.

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Anja Andersen Indledning Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Det er igennem alle aktiviteter vigtigt, hele tiden at have i baghovedet, at vi

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til forældre med børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/ Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge1_dyr.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de

Læs mere