Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori"

Transkript

1 Giraffen Gizmo _ E-bog af Rose Birkemose Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori

2 Indledning Jeg arbejder som dagplejer og har derfor valgt, at min målgruppe er børn i alderen 0-3 år. Aktiviteterne er målrettet til at kunne udføres i heldagslegestue, hvor vi har flere hænder til at støtte børnene i deres arbejde med aktiviteterne. Men vil også kunne udføres hjemme hos dagplejeren selv. Den teoretiske viden til besvarelse af mine fokus spørgsmål, er hentet i Munksgaards bog: Kultur og aktivitet til pædagogiske assistenter. Ved aktiviteterne som benytter en Ipad til f.eks. vendespil mm, er der udelukkende set på apps til Apple. Til indhold

3 Indholdsfortegnelse Indledning Drama Teori Girafleg Dyredans Natur Teori Besøg i Zoo Bygge drager Storyline Giraffen Gizmo Værksted Teori Saltdej Lave rasle æg Musik Teori Spille på instrumenter Sangpose Medie Teori E-bog Vendespil

4 Storyline Giraffen Gizmo Gizmo er en lille giraf kalv. Han er helt plettet, lige som alle de andre giraffer. Han har også en lang hals, 4 lange ben og en hale. På hans hoved er der 2 ører og 2 følehorn.

5 Gizmo bor hjemme hos Lærke og han er hendes allerbedste bamse. Lige så længe som Gizmo kan huske, har han boet hos Lærke. Han er meget glad for Lærke. Lærke er 2 ½ år og bor sammen med sin mor og far og sin storebror Leander på 6 år. De bor i et træhus ude på landet, meget tæt på en skov.

6 Lærke har altid Gizmo med sig. Han kommer både med i dagpleje, på indkøb, og op at spise ved bordet. Og også med på tur i skoven og haven. Om natten sover Gizmo trygt sammen med Lærke under hendes dyne.

7 En dag hvor Gizmo er med Lærke i dagpleje, skal de alle sammen på besøg på en bondegård. Lærkes dagplejemor pakker en stor taske med en rigtig lækker madpakke, drikkedunke og et tæppe til at sidde på.

8 Så tager de af sted med den store barnevogn. Gizmo får lov at sidde i barnevognen ved siden af madpakken. Men børnene er så store, at de selv kan gå. Gizmo nyder turen og lytter til børnenes snak. Han er spændt på at se hvilke dyr der er på bondegården.

9 Mon der er giraffer ligesom mig? tænker Gizmo. Gizmo kan høre at dagplejemor Anne, fortæller om alle de dyr de skal se. Der er både køer og grise og heste på bondegården.

10 Tror i at køerne har fået kalve? spørger hun børnene. Det er jo ligesom mig, jeg er jo også en kalv tænker Gizmo. Nu er de kommet frem til bondegården. Anne stiller barnevognen ved kostalden og tager børnene ved hånden. Nu skal de ind og se om der er kommet små kalve.

11 Øv, i glemte mig tænker Gizmo og bliver helt ked af det. Han sidder stadigt i barnevognen. Han kan høre børnene snakke og grine inde i kostalden. De snakker om de små kalve. Gizmo vil også gerne se dem. Hov, hvad er det for en som kommer der? tænker Gizmo og kigger på en stor ko, som kommer gående hen mod ham.

12 Koen stiller sig lige ved siden af barnevognen. Muuhh siger den. Og pludseligt kommer dens lange ru tunge ud af munden. Og så slikker den på Gizmo, som om han var mad. Adddr!!! Gizmo bliver helt våd af alt det kosavl.

13 Da børnene har set på alle dyrene er det tid til at spise madpakken. Lærke begynder at græde, da hun ser hvordan Gizmo ser ud. Anne tager hende op på skødet og trøster hende. Når vi kommer hjem, så laver vi et dejligt bad til Gizmo, så han kan blive ren igen. siger Anne.

14 Det vil Lærke gerne være med til. Hun bliver glad igen og glæder sig til de kommer hjem og Gizmo skal i bad. Nu vil hun også gerne havde en mad, for hun er blevet sulten. Da de kommer hjem, finder Anne en stor balje med varmt sæbevand frem. Og alle børnene hjælper med at vaske Gizmo.

15 Ihhh, hvor det altså kilder når de gnubber mine ben griner Gizmo. Men han er nu også meget glad for at blive ren igen. IIHHHHHH!!!!!! Efter badet skal han ind på madrassen og sove sammen med Lærke. Det har nu været en meget spændende dag tænker Gizmo, inden han falder i søvn i Lærkes arme. SLUT Til indhold

16 Drama teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er fantasi vigtig for børn? Vi bruger fantasi til at forestille os ting og steder som ikke findes eller er tilstede i nuet. Fantasien tager vi med os hele livet. Vi bruger den til at kunne udvikle nye ting. Nysgerrighed er en vigtigt grundsten i udviklingen af fantasi og udvikling generelt. Det har eksempelvis krævet meget erfaring, nysgerrighed og fantasi at udvikle vores tekniske samfund som det er i dag. Vi benytter også fantasien for ikke at blive opslugt af kedsomhed og at kunne forestille os de mest fantastiske billeder, blot ved at læse i en bog.

17 Drama teori fortsat For at kunne lege forskellige lege sammen, f.eks. rolleleg, er det vigtigt at havde fantasi. Barnet forestiller sig hvem det er i rollelegen, samtidigt med at det stadigt er bevidst om sig selv. Evnen til at udvikle fantasi, bliver dannet i de allerførste leveår, f.eks. når mor og far leger tit-tit borte med barnet. I starten har barnet endnu ikke udviklet nok forestillingsevne, til at forstå at den voksne stadigt er bag hænderne, og bliver henrykt over at se mor og far komme frem bag hænderne igen. Men med tiden lærer barnet, at mor og far ikke er væk, men bare gemmer sig bag hænderne. Vi kan bruge fantasi i det pædagogiske arbejde. F.eks. ved aktiviteter barnet ikke synes er spændende, kan vi bygge en fortælling på, så barnet bruger sin fantasi og får lyst til at deltage. Til indhold

18 Drama motivation: Girafleg Motivations historie: Lærkes storebror elsker at spille fodbold. Lærke vil gerne være med. Men hun synes det er lidt svært, at løbe efter bolden og sparke til den uden at vælte. Hun bliver ked af det. Mor kommer og trøster Lærke. Ved du hvad Lærke, vi kan jo alle sammen lade som om vi er giraffer der spiller bold. Så kan vi kravle på alle fire. Så vælter vi ikke så let. Det vil Lærke gerne. Har i ikke også lyst til at prøve at spille girafbold?

19 Drama aktivitet: Girafleg Du skal bruge: Minimum 4 børn 1 bold Meget gulvplads, græsplæne el.lign. Varighed: Til den pæd. assistent kan mærke, at børnene mister koncentrationen. Fremgangsmåde: Vi samles i rundkreds, vi skal være giraffer. Vi kravler på alle 4. Den voksne kaster nu en bold ind i midten af rundkredsen. Girafferne skal nu forsøge at trille med bolden. Enten ved at puffe til den med hovedet eller hænderne. Til indhold

20 Drama motivation: Dyredans Motivations historie: I Lærkes dagpleje danser børnene rigtig meget. De elsker at bevæge sig og lave skøre danse. Lærke kravler rundt på gulvet som en hund, til musikken. Se, Lærke danser som en hund. siger et af børnene. Pludseligt er alle børn blevet til hunde, som danser hundedans. Har i lyst til også at prøve at danse som forskellige dyr?

21 Drama aktivitet: Dyredans Du skal bruge: Minimum 2 børn Musik at danse til, f.eks. Funkytown fra The Disco Nights Dreamers. Varighed: Til den pæd. assistent kan mærke, at børnene mister koncentrationen. Fremgangsmåde: Vi samles i rundkreds, hvis vi er mange. Eller vi står over for hinanden. Nu kan den voksne vise et dyr som der danses og børnene efterligner. Efter lidt tid, f.eks. 20 sek, skiftes til næste dyr. Børnene kan også få lov til selv at vise et dyr, som de andre så efterligner.

22 Drama aktivitet: Dyredans Eksempler på dyr og fagter dertil. Find selv på flere. Ko Vi går foroverbøjet og bruger den ene hånd som viftende hale. Giraf Vi går elegant og bruger den ene arm som giraffens hals og hoved. Frø Vi går i knæ og hopper. Kat Vi går rundt og lader som om vi slikker forpoterne. Kanin Vi går i knæ og hopper. Laver ører med hænderne. Hund Vi kravler på alle fire. Til indhold

23 Medie teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er det vigtigt at børn lærer at bruge Ipad og andre medier? Det at kunne interagere med forskellige former for medier, f.eks. Ipad, computer, mobiltelefoner m.fl., er en nødvendighed i vores højteknologiske samfund. For at være med på vognen, er man nødt til at beherske brugen af de forskellige medier, og evnen til at tilegne sig ny viden hele tiden. Det er vigtigt, at kunne assimilere endnu ukendte medier, til allerede kendte medier, for at kunne forstå og bruge dem.

24 Medie teori fortsat De aktiviteter jeg har valgt, understøtter flere læreplanstemaer. F.eks. stimuleres og styrkes barnets sproglige og personlige kompetencer i udviklingen af både vendespillet og e-bogen. De træner deres sociale færdigheder, ved at hjælpes ad med fremstillingen af disse. Deres hukommelse styrkes ved at spille vendespil. Og de skal bruge deres kreativitet, f.eks. ved at tegne en lille tegning til, eller indtale lyd. Ved at bruge medier, allerede i barnets tidlige leveår, hvor hjernen endnu er meget mere modtagelig for læring af nye ting, kan barnet opnå mange kompetencer, som det kan anvende senere i livet. Brugen af nye medier er derfor ikke længere en akkommodation, men derimod, assimilation. Til indhold

25 Medie motivation: E-bog Motivations historie: Lærke bliver ved med at fortælle om deres tur til bondegården. Hun synes det var en rigtig god tur. Men det var nu lidt synd for hendes giraf Gizmo, at han ikke fik set kalvene, synes hun. Lærkes dagplejemor laver en e-bog med billeder fra bondegårdsturen sammen med Lærke og de andre børn. Så kan Lærke læse den højt for Gizmo. Har i lyst til også at lave en e-bog sammen med mig?

26 Medie aktivitet: E-bog Du skal bruge: Ipad Billeder du selv har taget App en Book Creator Evt Dropbox. Så kan forældrene få et link til Dropbox og selv læse bogen med deres barn der hjemme. Fremgangsmåde: Hent app en Book Creator i appstore. Koster 39 kr. Vælg + for ny bog og vælg format. Nu kan du lægge tekst, billeder og lyd ind. Når du er færdig, kan du vælge at uploade den til ibooks, eller Dropbox.

27 Medie aktivitet: E-bog fortsat Hent Book Creator i app store. Åben app en og vælg New Book og vælg format på din bog. Nu kan du tilføje billeder, tage billeder, tegne, skrive tekst og lægge lyd på, ved at trykke på +.

28 Medie aktivitet: E-bog fortsat Skriv din tekst i editoren. Og skaler billede så det passer dig. Du kan se din side med tekst og billede. Tryk på pilen, for ny side. Du kan også lægge lyd ind. F.eks. kan børnene være med til at sige dyrelyden.

29 Medie aktivitet: E-bog fortsat I kan lave en tegning i jeres e-bog. Skaler tegningen så den passer på siden. F.eks. kan hvert barn lave en.

30 Medie aktivitet: E-bog fortsat Du kan trykke på Pages for at se en oversigt over dine sider. Nu kan du flytte rundt på siderne, slette og kopiere dem. Når jeres e-bog er færdig, kan du vælge at uploade den. F.eks. til ibooks, så kan i læse den på ipad en. Eller til Dropbox, så kan forældrene få et link og læse den derhjemme.

31 Medie aktivitet: E-bog fortsat Åben ibooks. Her ligger den e- bog i lige har lavet og uploadet til ibooks. Nu kan du læse bogen sammen med børnene. God fornøjelse. Til indhold

32 Medie motivation: Vendespil Motivations historie: Lærke elsker at spille vendespil. Allerhelst sammen med sine forældre eller sin storebror. Men når de ikke har tid til at spille, så spiller hun sammen med Gizmo på Ipad en. Har i lyst til at prøve at lave jeres eget vendespil på Ipad en, som i så kan spille?

33 Medie aktivitet: Vendespil Du skal bruge: Ipad Billeder du selv har taget App en FotoSpil Fremgangsmåde: Hent app en FotoSpil i appstore. Vælg lav et nyt sæt. Sæt de billeder ind du vil bruge. Læg evt. lyd på. Nu er spillet klar til at spille. Vælg mellem 6, 8, 10 eller 20 kort.

34 Medie aktivitet: Vendespil fortsat Lav nyt sæt Vælg billeder Så mange du har lyst til Spillet er færdigt Vælg sværhedsgrad Spil med 6 kort Spil med 12 kort Spillet er løst Til indhold

35 Musik teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er musik vigtig i det pædagogiske arbejde med børn? Børnene bruger deres fantasi og kreativitet ved at synge, spille på instrumenter, skabe nye sange, rytmer og sanglege, og ved at innoverer disse. Vi styrker barnets sproglige, sociale og motoriske kompetencer. Idet vi bruger vores krop til at spille musik, lege og danse og træner sproget ved at lytte og synge sange. Alle kan deltage, og i sanglege går hovedrollen som f.eks. prinsessen eller prinsen på omgang, og alle kan få lov at prøve.

36 Musik teori fortsat Desuden stimuleres mange af børnenes sanser. Især de auditive, taktile, visuelle og kinæstetiske sanser. Ved bla at sætte fagter på sange, øges barnets arousal, dvs. hvor meget hjernen arbejder og hvor modtagelig den er for nye indtryk. Dermed kan indlæringen af bla sprog øges. Musik er også en æstetisk udtryksform, med oplevelsen af de forskellige rytmer, lydstyrker, harmonier og disharmonier og de mange forskellige instrumenters lyde. Denne perception kan fremkalde forskellige sindsstemninger, og dermed kan børnenes fantasi fremmes. Til indhold

37 Musik motivation: spille på instrumenter Motivations historie: Børnene i Lærkes dagpleje elsker at spille musik. Deres dagplejemor har lavet forskellige instrumenter til dem. Der er et truthorn af røret fra en køkkenrullen. Og rasle æg af papmache, trommer og spande børnene kan tromme på. Så sidder de sammen i en rundkreds og spiller på deres instrumenter, mens deres dagplejemor synger til. De afprøver også forskellige tromme rytmer. Lærke elsker at rasle med rasle ægget. Har i lyst til at være med til at spille på instrumenter og synge?

38 Musik aktivitet: spille på instrumenter Du skal bruge: Forskellige instrumenter (gerne nogen I selv har lavet) F.eks. En spand som tromme. Rasle æg af papmache Truthorn af et køkkenrulle rør Trommestiks af pinde med gaffer tape i den ene ende. Fremgangsmåde: Sid i rundkreds. Hvert barn vælger et instrument. Den voksne spiller på tromme og holder takten. Så kan der vælges en sang der synges mens der spilles på instrumenter. I kan også nøjes med at spille.

39 Musik aktivitet: spille på instrumenter fortsat Her er nogen af de instrumenter vi kan bruge, til at spille vores helt egne sange og lære om forskellige rytmer. En tromme, lavet af en tom konservesdåse. Beklædt med 6-7 lag bagepapir som er limet sammen inden. Rasle æg lavet af papmache med melklister. Fyldt med perler. Til indhold

40 Musik motivation: Sangpose Motivations historie: Det er rigtig sjovt at synge sange, synes alle børnene i Lærkes dagpleje. Især kan børnene godt lide at synge sange om alle de dyr, som de har set på bondegården. Deres dagplejemor har en stofpose, med en masse forskellige dyr og ting i. Alle tingene har en sang der passer til. Vil i være med til at lave en sangpose? Så skal vi finde forskellige ting at putte i den, vi kan synge en sang til.

41 Musik aktivitet: sangpose Du skal bruge: En pose, en kuffer eller en æske til tingene. En masse forskellige dyr og ting som passer til sange i kan synge. Fremgangsmåde: Sid i rundkreds. På skift må børnene vælge en ting fra posen. Afhængigt af alder kan de kigge i posen, eller føle sig frem. Så synges den tilhørende sang. Gerne med fagter til. Barnet holder tingen imens.

42 Musik aktivitet: Sangpose fortsat Sangposen Og ideer til sange du kan synge. Nogen af dyrene og tingene i sangposen. Kænguru Sang: Stop den lille kænguru før den hopper igen.

43 Musik aktivitet: Sangpose fortsat Frø Sang: Uhm ahh, sagde den lille grønne frø en dag. Husk at lave fagter til. Traktor Sang: Traktor n kører, traktor n kører hele dagen lang. Husk at lave fagter til. Bjørn Sang: Bjørnen sover, bjørnen sover i sin lune hule.

44 Musik aktivitet: Sangpose fortsat Abe Sang: Der var engang en abe, den boede i en skov. Og den ku svinge sig fra gren til gren Ko og giraf Sang: Giraffen gumle gik en tur på Afrikas savanne. Sang: Jens Pedersens ko den har horn. Får og hest Sang: Mæhhh siger det lille lam. Sang: Lise på landet, hun Til er en dejlig rolig hest. indhold

45 Værksted teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er viden om kreativitet vigtig i det pædagogiske arbejdet med børn? For at arbejde med kreativitet med børnene, kræver det, at der er dannet et vis fundament af fantasi og nysgerrighed hos barnet. Ved at arbejde kreativt, vedligeholdes vores fantasi. Det er nysgerrigheden og fantasien der udvikler kreative løsninger. Barnet lærer at se et løsningsforslag for deres indre blik. Og ved hjælp af tidligere erfaringer og fantasi, kan de udvikle innovative løsninger. F.eks. kan det helt lille barn finde ud af, at ved at stable flere ting på hinanden, så kan det pludseligt nå op på bordet.

46 Værksted teori fortsat Når vi arbejder kreativt med børn, f.eks. juleklip og påskeklip, skal vi huske, at barnets kreativitet ikke fremmes ved at alt laves efter skabelonener. Barnet kan derimod får følelsen af, at deres egene skæve kreationer og fantasifulde tegninger, er forkerte, set i forhold til de rene linjer og symmetrien i de færdige skabeloner. Barnets lyst til at udtrykke sig kreativt gennem sang, dans, leg og tegning skal støttes. Uden fokus på hvor vidt det gøres rigtigt eller forkert. Til indhold

47 Værksted motivation: Saltdej Motivations historie: Børnene i Lærkes dagplejen sidder og leger med dyr. Lærke bliver ved med at lede i kassen med dyrene. Lærke kan ikke finde en giraf til sin leg. Hendes dagplejemor spørger om hun vil være med til at lave dyr af saltdej. Så kan hun hjælpe Lærke med at lave en giraf. Har i også lyst til at lave saltdej? Så kan vi lave forskellige dyr.

48 Værksted aktivitet: Saltdej Du skal bruge: Til trylledejen: 8 kopper mel 3 kopper fint salt 3 kopper lunkent vand 2 spsk. olie Evt. sølvpapir, vatkugler og ståltråd til at forme omkring. Ovn og bagepapir Maling, evt. fingerfarve, da det er ugiftigt og kan vaskes af tøjet. Pensler

49 Værksted aktivitet: Saltdej fortsat Fremgangsmåde: Bland mel og salt. Tilsæt vand og olie. Ælt dejen sammen. Juster dejen med mere olie hvis den er for tør. Eller mere mel hvis den er for våd. Opbevar dejen i en tætlukket pose til det skal bruges, så det ikke tørrer ud. Form nu dine figurer. Evt. rundt om ståltråd, sølvpapir eller vatkugler (aldrig flamingo, da de smelter). Figurerne kan samles med ståltråd. Figurerne bages ved 150 grader på en plade med bagepapir. Det tager flere timer, afhængigt af din figurs størrelse. De skal lyde hule når du banker på den.

50 Værksted aktivitet: Saltdej fortsat Ælt saltdej Figur inden bagning Bages i ovnen Bagt figur Figuren males Den færdige giraf Til indhold

51 Værksted motivation: Papmache rasle æg Motivations historie: I dag har Lærkes dagplejemor planlagt at børnene skal lave rasle æg af papmache. For de er alle meget glade for at rasle med rasle æg, men der er kun et. Så børnene bliver nødt til at skiftes, og det kan godt være lidt svært at vente på tur når man er lille. Og de vil så gerne rasle sammen. Lærke glæder sig og vil gerne lave et grønt rasle æg. Kom, nu skal vi også prøve at lave vores egne rasle æg. Vil i være med?

52 Værksted aktivitet: Papmache rasle æg Du skal bruge: Fremgangsmåde: Til melklister: Ca ½ dl mel Ca 3 dl kogende vand Balloner, runde og aflange. Avispapir Akrylfarve Perler, ris eller andet fyld Hæld kogende vand i en skål. Drys melet i vandet lidt af gangen, mens der røres. Juster mængden af vand og mel, til melklisteret har konsistens som tapetklister. Pust ballonerne op til passende størrelse. Kom små stykker avispapir på med melklister. Ca 5-6 lag. Afslut med et lag papir uden tryk.

53 Værksted aktivitet: Papmache rasle æg fortsat Fremgangsmåde fortsat: Når der er lagt avispapir på, lægges papmache rasleæggene til tørring. Når de er gennemtørre, klippes der et lille hul i ballonen, mens der holdes fast i den. Ballonen lirkes forsigtigt ud. Der fyldes f.eks. perler i. Hullet lukkes med avis og melklister. Når den er helt tør, kan rasleægget farvelægges.

54 Værksted aktivitet: Papmache rasle æg fortsat Vælg balloner Rør melklister Dyp i melklister Læg avispapir på Læg til tørre Mal i ønsket farve Stil til tørre Færdig Til indhold

55 Natur teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er det vigtigt for børn, at opholde sig i naturen? For at børnene, også på lang sigt, kan udvikle et sundt natursyn, hvor de værner og påskønner vores natur, skal de lære om den allerede fra helt små. Da det er her deres natursyn dannes. Vi kan bruge naturen i arbejdet med de pædagogiske læreplaner. Da børnene gennem guidning fra en pædagogisk assistent kan udvikle sig både personligt, sprogligt, kropsligt og socialt. Vi kan også bruge naturens materialer til kulturelle udtryksformer. Kun fantasien sætter grænser.

56 Natur teori fortsat At bevæge sig i naturen har en afstressende virkning på mennesker. I et samfund der hele tiden er i hastig bevægelse, er det godt for børnene med et pusterum i naturen. Når vi arbejder med naturen, er det vigtigt også at komme ud i naturen, se, mærke og røre ved den. Mærke vindens susen, se de enorme træer, også dem storme har væltet. Duften af fugtig jord og at følge årets gang. Alle de ting kan give børnene en forståelse for hvilken størrelse naturen er. At naturfænomener, som f.eks. storm og orkaner har enorm magt og kan vælte kæmpe træer op med roden. Og at solens stråler kan opvarme jorden og vandet. Til indhold

57 Natur motivation: Besøg i Zoo Motivations historie: I Lærkes dagpleje har de læst rigtig mange bøger om de forskellige dyr, som vi kan se på bondegården og i zoologisk have. Men det er lidt svært for børnene, at forestille sig hvordan dyrene ser ud i virkeligheden. Lærke spørger om en giraf er lige så lille som hendes giraf Gizmo. Giraffer er meget store, med en meget lang hals. siger hendes dagplejemor. Skal vi ikke tage en tur i zoologisk have og se de forskellige dyr?

58 Natur aktivitet: Besøg i Zoo fortsat Vi tager på besøg i Zoo for at se de forskellige dyr, som vi kender fra bøgerne. Nogen af dem er større end vi tror. Andre er mindre. Vi kan tage madpakker til frokost med, som vi spiser inden vi tager hjem igen. Vi kan prøve at klappe nogen af de dyr vi ikke selv har der hjemme. Gederne er sjove og vil gerne snakke. Vi kan se på girafferne og se hvor store de er. De kan nå bladene helt oppe i træerne. Til indhold

59 Natur motivation: Drager Motivations historie: Udenfor blæser vinden. Det er rigtigt dragevejr. siger Lærkes dagplejemor. Hvad er dragevejr? spørger børnene. I dragevejr kan man bygge sin egen drage, og få den til at flyve højt op. Faktisk lige så højt op, som giraffen kan nå Wauw, det vil vi gerne prøve siger børnene. Skal vi ikke lave en drage, ligesom i Lærkes dagpleje, og flyve med den?

60 Du skal bruge: Natur aktivitet: Drager 2 blomsterpinde, bambuspinde eller grillspyd 1 plastikbærepose Tape Tynd snor, f.eks. fiskesnøre En saks

61 Natur aktivitet: Drager fortsat Klip plastikposen op i siden og forneden. Bred posen ud og tape de 2 pinde på parallelt til hinanden. Forstærk de to spidser med tape, hvor snoren skal sætte fast. Stik hul igennem.

62 Natur aktivitet: Drager fortsat Klip en snor på ca 1,5 gange dragens brede. Bind i hullerne og lav en løkke mit på. Sæt heri en snor som er dragens line. Forsøg nu at få din drage i luften og se hvor højt den kan komme. Til indhold

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen Bamsen Benny Af Dorte S. Thomsen Indledning Story linen er en historie om Bamsen Benny. Min målgruppe er børn i dagplejen/vuggestuen, alder ½ - 3 år, og da jeg er ansat som dagplejer, er det mit udgangspunkt.

Læs mere

Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85

Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85 Malene s dagpleje Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85 Malene Schlünsen Preston Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Først

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet. Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.dk Linda Aagaard Kulmbach Redigeret af Maria

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til forældre med børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Storyline. Lille Fjers drøm. Målgruppe o-3 år. Lavet af: Jette Marie Jeppesen

Storyline. Lille Fjers drøm. Målgruppe o-3 år. Lavet af: Jette Marie Jeppesen Storyline Lille Fjers drøm Målgruppe o-3 år. Lavet af: Jette Marie Jeppesen Indholdsfortegnelse. Historie Teori Motivationshistorier Aktiviteter Lille Fjers drøm Der var engang en lille indianer pige,

Læs mere

Elses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51. Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard

Elses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51. Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard Else s dagpleje Elses dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51 Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min dagpleje,

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til.forældre.med.børn.som.er.på.vej.til.eller.som.er.begyndt.i.dagpleje.eller.vuggestue Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve

Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve Historien om Dragen Magnus Storyline af Lotte Støve Forord Målgruppen er udviklingshæmmede børn ( fra 8 år og op) uden, eller med kun lidt, fysiske vanskeligheder og med nogenlunde forståelig sprog. Børn,

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Aktiviteter 3.-4. klasse

Aktiviteter 3.-4. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Tusser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet. Inspirationshæfte

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet. Inspirationshæfte Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet Inspirationshæfte Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Indledning...

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia

Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia Alle dagtilbud skal ifølge Dagtilbudsloven udarbejde Pædagogiske Læreplaner, der skal indeholde områderne: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Børnegalaxen Roskildes Læreplaner

Børnegalaxen Roskildes Læreplaner Børnegalaxen Roskildes Læreplaner Det er blevet politisk besluttet, at daginstitutionerne skal udarbejde pædagogiske læreplaner for børns læring. Man har opdelt læring i seks forskellige temaer. De seks

Læs mere

Den intellektuelle udvikling Den sproglige intelligens Sprog klog. 0-3 år 3-6 år

Den intellektuelle udvikling Den sproglige intelligens Sprog klog. 0-3 år 3-6 år Børnehuset Tusenfryd, tjekliste til kompetenceplan/profilark Den intellektuelle sproglige Sprog klog 0-3 år 3-6 år Kan pludre, efterabe lyde Kan sige enkelte ord Kan svare på spørgsmål Kan pege på/vende

Læs mere

Dagplejen Favrskovs pædagogiske læreplan

Dagplejen Favrskovs pædagogiske læreplan Dagplejen Favrskovs pædagogiske læreplan Denne pjece vil indeholde hvorfor og hvordan, vi arbejder med læreplaner, samt de værdier vores arbejde med børnene i Dagplejen Favrskov tager udgangspunkt i. I

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN Pædagogisk idræt defineres som idræt, leg og bevægelse i en pædagogisk sammenhæng. Det er en måde at sætte fokus på bevægelse, idræt og sundhed gennem leg og læring. Pædagogisk

Læs mere

Læreplan i dagplejen 2009

Læreplan i dagplejen 2009 Pædagogiske læreplaner 2009 1 Læreplan i dagplejen 2009 I Haderslev kommunale dagpleje har vi p.t 873 Dagplejen har ca. 873 indskrevne børn i alderen 0-3 år. Nogle børn har særlige behov: 2-sprogede, for

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

Lotte Salling. Snakkepakker. sprogudviklende aktiviteter til hele året. Bogen er udviklet i samarbejde med Bente Bruun og Bodil Knutz

Lotte Salling. Snakkepakker. sprogudviklende aktiviteter til hele året. Bogen er udviklet i samarbejde med Bente Bruun og Bodil Knutz Lotte Salling Snakkepakker sprogudviklende aktiviteter til hele året Bogen er udviklet i samarbejde med Bente Bruun og Bodil Knutz Illustrationer af Marie Zeuthen Andersen og Lene Sørensen Lotte Salling

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Al-Salahiyahs Børnehave. Lovgrundlag for pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner for Al-Salahiyahs Børnehave. Lovgrundlag for pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner for Al-Salahiyahs Børnehave Lovgrundlag for pædagogiske læreplaner. Dagtilbudsloven 8 stk. 1. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. oktober 2010 Brød, boller og bagværk

Eriks Mad og Musik 23. oktober 2010 Brød, boller og bagværk Eriks Mad og Musik. oktober 00 Brød, boller og bagværk Surdej 0 g gær dl lunkent vand g rugmel eller andet groft mel Rør gæren ud i vandet. Rør / af melet i til en godt klistret dej. Dæk skålen med folie

Læs mere

Fatkaoplysninger. Aldersintegreret Institution Egeknoppen, Egedalvej 7 a-c 6818 Årre.

Fatkaoplysninger. Aldersintegreret Institution Egeknoppen, Egedalvej 7 a-c 6818 Årre. 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog overordnet mål indskrives... 5 Motorik overordnet mål indskrives...10 Science overordnet mål indskrives...11 2 Fatkaoplysninger

Læs mere

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov også for mennesker med funktionshæmninger Af Sanne Jensen, socialpædagog med videreuddannelse i specialpædagogik, friluftslivsvejleder, gymnastik- og kano-/kajakinstruktør.

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

I skoven med læreplanerne - en skovuge

I skoven med læreplanerne - en skovuge I skoven med læreplanerne - en skovuge Af Lisbeth Nielsen og Anette Sommer, Bøgely Skovbørnehave, Ringsted Kommune Personlig udvikling og social kompetence Vi fokuser på læreplanstemaerne alsidig personlig

Læs mere

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup Pædagogisk idræt Leg Bevægelse Idræt Idræt: En aktivitet, spil/øvelse. Bevæger kroppen efter bestemte regler, alene eller sammen med andre, i konkurrence. Kroppen

Læs mere

sproglige kompetence, sociale kompetence

sproglige kompetence, sociale kompetence IT I DAGPLEJEN Opgave udarbejdet af IT-inspiratorer i Dagplejen Favrskov Kommune, Dagplejepædagog Charlotte Skov og dagplejepædagog Anne Holme Vejleder: Line Skov Hansen Opgave afleveret: 2. maj 2013 1

Læs mere

S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn

S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn S t o r y l i n e Målgruppe 0-3 år Af Marianne Hahn Indholdfortegnelse Historie Teori Motivationshistorie Aktiviteter Teori Værksted Natur Musik Drama Medier Motivationshistorier Værksted Historie 1 Historie

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege Hej skal vi lege? Legehæfte -Danselege Danseleg leg nr 1 - Boogie Woogie Legebeskrivelse: Deltagerne står i åben kreds med ansigtet ind mod midten. - Man gør de ting, man synger. Så tager vi højre fod

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter - rædsel og skræk Ordforklaring Se, syng, lyt, læs Skriv ind navneord Hvad er? Hvad betyder ordet? Hvorfor fejrer man? Se, syng, lyt og læs. Se videoen rædsel

Læs mere

Sproglige aktiviteter i daginstitutioner

Sproglige aktiviteter i daginstitutioner Sproglige aktiviteter i daginstitutioner Kender mange ord Ved meget om det enkelte ord Kan bruge dem i kommunikation Forslag til sprogstimulering i daginstitutioner Det at udvikle et sprog er noget af

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Børnegalaxen Viby Læreplaner

Børnegalaxen Viby Læreplaner Børnegalaxen Viby Læreplaner Det er blevet politisk besluttet, at daginstitutionerne skal udarbejde pædagogiske læreplaner for børns læring. Man har opdelt læring i seks forskellige temaer. De seks temaer

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE 2013 / 2014 1 LÆREPLANER 2013 / 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... SIDE 5 SPROGLIGE KOMPETENCER... SIDE 6 SOCIALE KOMPETENCER... SIDE 8 PERSONLIG UDVIKLING... SIDE

Læs mere

LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN

LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN 2008 November, December, Januar Februar Marts, April Kultur, Motorik Sprog Maj, Juni, Juli August, September, Oktober Natur og naturfænomener Personlige og sociale Kompetencer.

Læs mere

Ideer til IT og ipad i dagtilbud

Ideer til IT og ipad i dagtilbud Ideer til IT og ipad i dagtilbud Konkrete forløb sorteret efter læreplanstemaer Samlet og redigeret af Lone Adamsen, ITleg.dk Indhold Forord hvordan bruges denne publikation... 9 Del I Læreplanstemaerne...11

Læs mere

Samværs- og aktivitetstilbud

Samværs- og aktivitetstilbud Samværs- og aktivitetstilbud Vores pædagogiske målsætning er at skabe et struktureret miljø, hvor der fokuseres på udvikling, gode oplevelser og en meningsfuld hverdag. Borgerne har vedvarende fysiske

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Handicap Bo og Beskæftigelse

Handicap Bo og Beskæftigelse Samværs- og aktivitetstilbud Vores pædagogiske målsætning er at skabe et struktureret miljø, hvor der fokuseres på udvikling, gode oplevelser og en meningsfuld hverdag. Borgerne har vedvarende fysiske

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Yggdrasil fribørnehave

Pædagogiske læreplaner Yggdrasil fribørnehave Pædagogiske læreplaner Yggdrasil fribørnehave Du sidder nu med Yggdrasils pædagogiske læreplan. Teksten er delt op i forskellige afsnit, som skal give dig et indblik i: Baggrunden for loven om de pædagogiske

Læs mere

Lege og aktiviteter der styrker motorikken

Lege og aktiviteter der styrker motorikken Lege og aktiviteter der styrker motorikken 1 Ideer til at styrke indskolingsbarnets motorik Jeres barn er nu startet i 0. klasse og er ca. 6 år gammelt. Det betyder at det som oftest kan: løbe, hoppe med

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med Kan du slippe fri? Håndjern i reb Sammenhold og samarbejde går hånd i hånd i denne øvelse, hvor deltagerne to og to bliver bundet sammen med håndjern af knobreb - og så skal de forsøge at slippe fri af

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere

Den nysgerrige. Udforskere - Niveau 2 - Trin for trin. Udforskere Niveau 2

Den nysgerrige. Udforskere - Niveau 2 - Trin for trin. Udforskere Niveau 2 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Den engelske opdagelsesrejsende Mary Kingsley er en af de eneste kvindelige

Læs mere

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har Lærerplaner Siden 2004 har der været et lovkrav om, at alle dagtilbud skal udarbejde pædagogiske læreplaner, som forholder sig til seks temaer: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney Party-tip DisneyJunior.co.uk ø Bed dine venner om at klæde sig ud som pirater til partyet! Så kan du uddele priser for bedste piratudklædning! Rul invitationen, som du udskrev fra denne side, sammen, og

Læs mere

Undervisningsplan for børnehaveklassen på Michael Skolen

Undervisningsplan for børnehaveklassen på Michael Skolen Undervisningsplan for børnehaveklassen på Michael Skolen Den primære ide i børnehaveklassen er at skabe en god og tryg skolestart, hvor barnet roligt vænner sig til skolelivet. Det er vigtigt at eleven

Læs mere

Hjælp Julemanden. Lærerark

Hjælp Julemanden. Lærerark Hjælp Julemanden Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 60 min. I bliver budt velkommen af Tivolis underviser, der viser jer til rette i julemandens stue. Eleverne får at vide,

Læs mere

prise ham fordi han er stor, det er fantastisk at vide, at Gud er størst. Nogle Formålet med aftenen

prise ham fordi han er stor, det er fantastisk at vide, at Gud er størst. Nogle Formålet med aftenen 62 Slip kontrollen - lovsangsaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 62 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Fokusset denne aften vil være på Guds storhed Gennem lovsang vil vi prise ham fordi han

Læs mere

Velkommen til Førskole-gruppen Marts 2014

Velkommen til Førskole-gruppen Marts 2014 Vi glæder os til at give jeres børn en god og tryg skolestart i førskole-gruppen samt skabe et godt og positivt forældresamarbejde med jer. Velkommen til Førskole-gruppen Marts 2014 På Særslev-Hårslev

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Læreplaner 2013 2015 for Frederik den VI s Asyl

Læreplaner 2013 2015 for Frederik den VI s Asyl LÆREPLAN jf. 8a Læreplanen omfatter børn fra 0 6 år. Loven om læreplaner trådte i kraft 1. august 2004. Frederiks personale arbejder kontinuerligt med analyse af den læring der finder sted gennem hverdagens

Læs mere

Læreplaner for Udarbejdet november 2010 1

Læreplaner for Udarbejdet november 2010 1 Læreplaner for Udarbejdet november 2010 1 Indholdsfortegnelse: Præsentation af Nøddehøj Børnehus Vision og værdigrundlag Læreplanstemaerne: Personlig alsidig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

Læreplaner for børnehaven Østergade

Læreplaner for børnehaven Østergade Indledning: Børnehavens værdigrundlag: Tryghed: Tillid: Nærvær: Det er vigtigt at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i børnehaven, og at vi som personale er trygge ved at komme på arbejde.

Læs mere

Hverdagen i dit barns daginstitution

Hverdagen i dit barns daginstitution Hverdagen i dit barns daginstitution 2 Indhold Hverdagen i dit barns daginstitution... 1 Hvad er en daginstitution?... 3 Derfor er det vigtigt at gå i daginstitution... 3 Hverdagen i daginstitutionen...

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

Dejligt at komme i gang igen efter en lang juleferie og dejligt at møde Jeres glade børn

Dejligt at komme i gang igen efter en lang juleferie og dejligt at møde Jeres glade børn Kære forældre Vi ønsker alle et godt nytår Dejligt at komme i gang igen efter en lang juleferie og dejligt at møde Jeres glade børn Tak for Jeres til- og frameldinger til vinterferien. Bedst som vinteren

Læs mere

Indledning læreplaner

Indledning læreplaner Indledning læreplaner Klim Fribørnehave og Vuggestues pædagogiske læreplan tager udgangspunkt i vores målsætning som er: At anerkende børnenes forskellighed og se det som en styrke for fællesskabet. At

Læs mere

Glædelig jul. Snakkesnegle. Artikel i Beboer-Info December 2006

Glædelig jul. Snakkesnegle. Artikel i Beboer-Info December 2006 Glædelig jul Af Jan Ekstrøm Artikel i Beboer-Info December 2006 Snakkesnegle Dej 2 dl mælk 50 g gær 1 dl smør- & rapsolie 2 æg 1 2 tsk stødt kardemomme 2 spsk sukker 1 2 tsk groft salt 550 g hvedemel Fyld

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere