Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori"

Transkript

1 Giraffen Gizmo _ E-bog af Rose Birkemose Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori

2 Indledning Jeg arbejder som dagplejer og har derfor valgt, at min målgruppe er børn i alderen 0-3 år. Aktiviteterne er målrettet til at kunne udføres i heldagslegestue, hvor vi har flere hænder til at støtte børnene i deres arbejde med aktiviteterne. Men vil også kunne udføres hjemme hos dagplejeren selv. Den teoretiske viden til besvarelse af mine fokus spørgsmål, er hentet i Munksgaards bog: Kultur og aktivitet til pædagogiske assistenter. Ved aktiviteterne som benytter en Ipad til f.eks. vendespil mm, er der udelukkende set på apps til Apple. Til indhold

3 Indholdsfortegnelse Indledning Drama Teori Girafleg Dyredans Natur Teori Besøg i Zoo Bygge drager Storyline Giraffen Gizmo Værksted Teori Saltdej Lave rasle æg Musik Teori Spille på instrumenter Sangpose Medie Teori E-bog Vendespil

4 Storyline Giraffen Gizmo Gizmo er en lille giraf kalv. Han er helt plettet, lige som alle de andre giraffer. Han har også en lang hals, 4 lange ben og en hale. På hans hoved er der 2 ører og 2 følehorn.

5 Gizmo bor hjemme hos Lærke og han er hendes allerbedste bamse. Lige så længe som Gizmo kan huske, har han boet hos Lærke. Han er meget glad for Lærke. Lærke er 2 ½ år og bor sammen med sin mor og far og sin storebror Leander på 6 år. De bor i et træhus ude på landet, meget tæt på en skov.

6 Lærke har altid Gizmo med sig. Han kommer både med i dagpleje, på indkøb, og op at spise ved bordet. Og også med på tur i skoven og haven. Om natten sover Gizmo trygt sammen med Lærke under hendes dyne.

7 En dag hvor Gizmo er med Lærke i dagpleje, skal de alle sammen på besøg på en bondegård. Lærkes dagplejemor pakker en stor taske med en rigtig lækker madpakke, drikkedunke og et tæppe til at sidde på.

8 Så tager de af sted med den store barnevogn. Gizmo får lov at sidde i barnevognen ved siden af madpakken. Men børnene er så store, at de selv kan gå. Gizmo nyder turen og lytter til børnenes snak. Han er spændt på at se hvilke dyr der er på bondegården.

9 Mon der er giraffer ligesom mig? tænker Gizmo. Gizmo kan høre at dagplejemor Anne, fortæller om alle de dyr de skal se. Der er både køer og grise og heste på bondegården.

10 Tror i at køerne har fået kalve? spørger hun børnene. Det er jo ligesom mig, jeg er jo også en kalv tænker Gizmo. Nu er de kommet frem til bondegården. Anne stiller barnevognen ved kostalden og tager børnene ved hånden. Nu skal de ind og se om der er kommet små kalve.

11 Øv, i glemte mig tænker Gizmo og bliver helt ked af det. Han sidder stadigt i barnevognen. Han kan høre børnene snakke og grine inde i kostalden. De snakker om de små kalve. Gizmo vil også gerne se dem. Hov, hvad er det for en som kommer der? tænker Gizmo og kigger på en stor ko, som kommer gående hen mod ham.

12 Koen stiller sig lige ved siden af barnevognen. Muuhh siger den. Og pludseligt kommer dens lange ru tunge ud af munden. Og så slikker den på Gizmo, som om han var mad. Adddr!!! Gizmo bliver helt våd af alt det kosavl.

13 Da børnene har set på alle dyrene er det tid til at spise madpakken. Lærke begynder at græde, da hun ser hvordan Gizmo ser ud. Anne tager hende op på skødet og trøster hende. Når vi kommer hjem, så laver vi et dejligt bad til Gizmo, så han kan blive ren igen. siger Anne.

14 Det vil Lærke gerne være med til. Hun bliver glad igen og glæder sig til de kommer hjem og Gizmo skal i bad. Nu vil hun også gerne havde en mad, for hun er blevet sulten. Da de kommer hjem, finder Anne en stor balje med varmt sæbevand frem. Og alle børnene hjælper med at vaske Gizmo.

15 Ihhh, hvor det altså kilder når de gnubber mine ben griner Gizmo. Men han er nu også meget glad for at blive ren igen. IIHHHHHH!!!!!! Efter badet skal han ind på madrassen og sove sammen med Lærke. Det har nu været en meget spændende dag tænker Gizmo, inden han falder i søvn i Lærkes arme. SLUT Til indhold

16 Drama teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er fantasi vigtig for børn? Vi bruger fantasi til at forestille os ting og steder som ikke findes eller er tilstede i nuet. Fantasien tager vi med os hele livet. Vi bruger den til at kunne udvikle nye ting. Nysgerrighed er en vigtigt grundsten i udviklingen af fantasi og udvikling generelt. Det har eksempelvis krævet meget erfaring, nysgerrighed og fantasi at udvikle vores tekniske samfund som det er i dag. Vi benytter også fantasien for ikke at blive opslugt af kedsomhed og at kunne forestille os de mest fantastiske billeder, blot ved at læse i en bog.

17 Drama teori fortsat For at kunne lege forskellige lege sammen, f.eks. rolleleg, er det vigtigt at havde fantasi. Barnet forestiller sig hvem det er i rollelegen, samtidigt med at det stadigt er bevidst om sig selv. Evnen til at udvikle fantasi, bliver dannet i de allerførste leveår, f.eks. når mor og far leger tit-tit borte med barnet. I starten har barnet endnu ikke udviklet nok forestillingsevne, til at forstå at den voksne stadigt er bag hænderne, og bliver henrykt over at se mor og far komme frem bag hænderne igen. Men med tiden lærer barnet, at mor og far ikke er væk, men bare gemmer sig bag hænderne. Vi kan bruge fantasi i det pædagogiske arbejde. F.eks. ved aktiviteter barnet ikke synes er spændende, kan vi bygge en fortælling på, så barnet bruger sin fantasi og får lyst til at deltage. Til indhold

18 Drama motivation: Girafleg Motivations historie: Lærkes storebror elsker at spille fodbold. Lærke vil gerne være med. Men hun synes det er lidt svært, at løbe efter bolden og sparke til den uden at vælte. Hun bliver ked af det. Mor kommer og trøster Lærke. Ved du hvad Lærke, vi kan jo alle sammen lade som om vi er giraffer der spiller bold. Så kan vi kravle på alle fire. Så vælter vi ikke så let. Det vil Lærke gerne. Har i ikke også lyst til at prøve at spille girafbold?

19 Drama aktivitet: Girafleg Du skal bruge: Minimum 4 børn 1 bold Meget gulvplads, græsplæne el.lign. Varighed: Til den pæd. assistent kan mærke, at børnene mister koncentrationen. Fremgangsmåde: Vi samles i rundkreds, vi skal være giraffer. Vi kravler på alle 4. Den voksne kaster nu en bold ind i midten af rundkredsen. Girafferne skal nu forsøge at trille med bolden. Enten ved at puffe til den med hovedet eller hænderne. Til indhold

20 Drama motivation: Dyredans Motivations historie: I Lærkes dagpleje danser børnene rigtig meget. De elsker at bevæge sig og lave skøre danse. Lærke kravler rundt på gulvet som en hund, til musikken. Se, Lærke danser som en hund. siger et af børnene. Pludseligt er alle børn blevet til hunde, som danser hundedans. Har i lyst til også at prøve at danse som forskellige dyr?

21 Drama aktivitet: Dyredans Du skal bruge: Minimum 2 børn Musik at danse til, f.eks. Funkytown fra The Disco Nights Dreamers. Varighed: Til den pæd. assistent kan mærke, at børnene mister koncentrationen. Fremgangsmåde: Vi samles i rundkreds, hvis vi er mange. Eller vi står over for hinanden. Nu kan den voksne vise et dyr som der danses og børnene efterligner. Efter lidt tid, f.eks. 20 sek, skiftes til næste dyr. Børnene kan også få lov til selv at vise et dyr, som de andre så efterligner.

22 Drama aktivitet: Dyredans Eksempler på dyr og fagter dertil. Find selv på flere. Ko Vi går foroverbøjet og bruger den ene hånd som viftende hale. Giraf Vi går elegant og bruger den ene arm som giraffens hals og hoved. Frø Vi går i knæ og hopper. Kat Vi går rundt og lader som om vi slikker forpoterne. Kanin Vi går i knæ og hopper. Laver ører med hænderne. Hund Vi kravler på alle fire. Til indhold

23 Medie teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er det vigtigt at børn lærer at bruge Ipad og andre medier? Det at kunne interagere med forskellige former for medier, f.eks. Ipad, computer, mobiltelefoner m.fl., er en nødvendighed i vores højteknologiske samfund. For at være med på vognen, er man nødt til at beherske brugen af de forskellige medier, og evnen til at tilegne sig ny viden hele tiden. Det er vigtigt, at kunne assimilere endnu ukendte medier, til allerede kendte medier, for at kunne forstå og bruge dem.

24 Medie teori fortsat De aktiviteter jeg har valgt, understøtter flere læreplanstemaer. F.eks. stimuleres og styrkes barnets sproglige og personlige kompetencer i udviklingen af både vendespillet og e-bogen. De træner deres sociale færdigheder, ved at hjælpes ad med fremstillingen af disse. Deres hukommelse styrkes ved at spille vendespil. Og de skal bruge deres kreativitet, f.eks. ved at tegne en lille tegning til, eller indtale lyd. Ved at bruge medier, allerede i barnets tidlige leveår, hvor hjernen endnu er meget mere modtagelig for læring af nye ting, kan barnet opnå mange kompetencer, som det kan anvende senere i livet. Brugen af nye medier er derfor ikke længere en akkommodation, men derimod, assimilation. Til indhold

25 Medie motivation: E-bog Motivations historie: Lærke bliver ved med at fortælle om deres tur til bondegården. Hun synes det var en rigtig god tur. Men det var nu lidt synd for hendes giraf Gizmo, at han ikke fik set kalvene, synes hun. Lærkes dagplejemor laver en e-bog med billeder fra bondegårdsturen sammen med Lærke og de andre børn. Så kan Lærke læse den højt for Gizmo. Har i lyst til også at lave en e-bog sammen med mig?

26 Medie aktivitet: E-bog Du skal bruge: Ipad Billeder du selv har taget App en Book Creator Evt Dropbox. Så kan forældrene få et link til Dropbox og selv læse bogen med deres barn der hjemme. Fremgangsmåde: Hent app en Book Creator i appstore. Koster 39 kr. Vælg + for ny bog og vælg format. Nu kan du lægge tekst, billeder og lyd ind. Når du er færdig, kan du vælge at uploade den til ibooks, eller Dropbox.

27 Medie aktivitet: E-bog fortsat Hent Book Creator i app store. Åben app en og vælg New Book og vælg format på din bog. Nu kan du tilføje billeder, tage billeder, tegne, skrive tekst og lægge lyd på, ved at trykke på +.

28 Medie aktivitet: E-bog fortsat Skriv din tekst i editoren. Og skaler billede så det passer dig. Du kan se din side med tekst og billede. Tryk på pilen, for ny side. Du kan også lægge lyd ind. F.eks. kan børnene være med til at sige dyrelyden.

29 Medie aktivitet: E-bog fortsat I kan lave en tegning i jeres e-bog. Skaler tegningen så den passer på siden. F.eks. kan hvert barn lave en.

30 Medie aktivitet: E-bog fortsat Du kan trykke på Pages for at se en oversigt over dine sider. Nu kan du flytte rundt på siderne, slette og kopiere dem. Når jeres e-bog er færdig, kan du vælge at uploade den. F.eks. til ibooks, så kan i læse den på ipad en. Eller til Dropbox, så kan forældrene få et link og læse den derhjemme.

31 Medie aktivitet: E-bog fortsat Åben ibooks. Her ligger den e- bog i lige har lavet og uploadet til ibooks. Nu kan du læse bogen sammen med børnene. God fornøjelse. Til indhold

32 Medie motivation: Vendespil Motivations historie: Lærke elsker at spille vendespil. Allerhelst sammen med sine forældre eller sin storebror. Men når de ikke har tid til at spille, så spiller hun sammen med Gizmo på Ipad en. Har i lyst til at prøve at lave jeres eget vendespil på Ipad en, som i så kan spille?

33 Medie aktivitet: Vendespil Du skal bruge: Ipad Billeder du selv har taget App en FotoSpil Fremgangsmåde: Hent app en FotoSpil i appstore. Vælg lav et nyt sæt. Sæt de billeder ind du vil bruge. Læg evt. lyd på. Nu er spillet klar til at spille. Vælg mellem 6, 8, 10 eller 20 kort.

34 Medie aktivitet: Vendespil fortsat Lav nyt sæt Vælg billeder Så mange du har lyst til Spillet er færdigt Vælg sværhedsgrad Spil med 6 kort Spil med 12 kort Spillet er løst Til indhold

35 Musik teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er musik vigtig i det pædagogiske arbejde med børn? Børnene bruger deres fantasi og kreativitet ved at synge, spille på instrumenter, skabe nye sange, rytmer og sanglege, og ved at innoverer disse. Vi styrker barnets sproglige, sociale og motoriske kompetencer. Idet vi bruger vores krop til at spille musik, lege og danse og træner sproget ved at lytte og synge sange. Alle kan deltage, og i sanglege går hovedrollen som f.eks. prinsessen eller prinsen på omgang, og alle kan få lov at prøve.

36 Musik teori fortsat Desuden stimuleres mange af børnenes sanser. Især de auditive, taktile, visuelle og kinæstetiske sanser. Ved bla at sætte fagter på sange, øges barnets arousal, dvs. hvor meget hjernen arbejder og hvor modtagelig den er for nye indtryk. Dermed kan indlæringen af bla sprog øges. Musik er også en æstetisk udtryksform, med oplevelsen af de forskellige rytmer, lydstyrker, harmonier og disharmonier og de mange forskellige instrumenters lyde. Denne perception kan fremkalde forskellige sindsstemninger, og dermed kan børnenes fantasi fremmes. Til indhold

37 Musik motivation: spille på instrumenter Motivations historie: Børnene i Lærkes dagpleje elsker at spille musik. Deres dagplejemor har lavet forskellige instrumenter til dem. Der er et truthorn af røret fra en køkkenrullen. Og rasle æg af papmache, trommer og spande børnene kan tromme på. Så sidder de sammen i en rundkreds og spiller på deres instrumenter, mens deres dagplejemor synger til. De afprøver også forskellige tromme rytmer. Lærke elsker at rasle med rasle ægget. Har i lyst til at være med til at spille på instrumenter og synge?

38 Musik aktivitet: spille på instrumenter Du skal bruge: Forskellige instrumenter (gerne nogen I selv har lavet) F.eks. En spand som tromme. Rasle æg af papmache Truthorn af et køkkenrulle rør Trommestiks af pinde med gaffer tape i den ene ende. Fremgangsmåde: Sid i rundkreds. Hvert barn vælger et instrument. Den voksne spiller på tromme og holder takten. Så kan der vælges en sang der synges mens der spilles på instrumenter. I kan også nøjes med at spille.

39 Musik aktivitet: spille på instrumenter fortsat Her er nogen af de instrumenter vi kan bruge, til at spille vores helt egne sange og lære om forskellige rytmer. En tromme, lavet af en tom konservesdåse. Beklædt med 6-7 lag bagepapir som er limet sammen inden. Rasle æg lavet af papmache med melklister. Fyldt med perler. Til indhold

40 Musik motivation: Sangpose Motivations historie: Det er rigtig sjovt at synge sange, synes alle børnene i Lærkes dagpleje. Især kan børnene godt lide at synge sange om alle de dyr, som de har set på bondegården. Deres dagplejemor har en stofpose, med en masse forskellige dyr og ting i. Alle tingene har en sang der passer til. Vil i være med til at lave en sangpose? Så skal vi finde forskellige ting at putte i den, vi kan synge en sang til.

41 Musik aktivitet: sangpose Du skal bruge: En pose, en kuffer eller en æske til tingene. En masse forskellige dyr og ting som passer til sange i kan synge. Fremgangsmåde: Sid i rundkreds. På skift må børnene vælge en ting fra posen. Afhængigt af alder kan de kigge i posen, eller føle sig frem. Så synges den tilhørende sang. Gerne med fagter til. Barnet holder tingen imens.

42 Musik aktivitet: Sangpose fortsat Sangposen Og ideer til sange du kan synge. Nogen af dyrene og tingene i sangposen. Kænguru Sang: Stop den lille kænguru før den hopper igen.

43 Musik aktivitet: Sangpose fortsat Frø Sang: Uhm ahh, sagde den lille grønne frø en dag. Husk at lave fagter til. Traktor Sang: Traktor n kører, traktor n kører hele dagen lang. Husk at lave fagter til. Bjørn Sang: Bjørnen sover, bjørnen sover i sin lune hule.

44 Musik aktivitet: Sangpose fortsat Abe Sang: Der var engang en abe, den boede i en skov. Og den ku svinge sig fra gren til gren Ko og giraf Sang: Giraffen gumle gik en tur på Afrikas savanne. Sang: Jens Pedersens ko den har horn. Får og hest Sang: Mæhhh siger det lille lam. Sang: Lise på landet, hun Til er en dejlig rolig hest. indhold

45 Værksted teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er viden om kreativitet vigtig i det pædagogiske arbejdet med børn? For at arbejde med kreativitet med børnene, kræver det, at der er dannet et vis fundament af fantasi og nysgerrighed hos barnet. Ved at arbejde kreativt, vedligeholdes vores fantasi. Det er nysgerrigheden og fantasien der udvikler kreative løsninger. Barnet lærer at se et løsningsforslag for deres indre blik. Og ved hjælp af tidligere erfaringer og fantasi, kan de udvikle innovative løsninger. F.eks. kan det helt lille barn finde ud af, at ved at stable flere ting på hinanden, så kan det pludseligt nå op på bordet.

46 Værksted teori fortsat Når vi arbejder kreativt med børn, f.eks. juleklip og påskeklip, skal vi huske, at barnets kreativitet ikke fremmes ved at alt laves efter skabelonener. Barnet kan derimod får følelsen af, at deres egene skæve kreationer og fantasifulde tegninger, er forkerte, set i forhold til de rene linjer og symmetrien i de færdige skabeloner. Barnets lyst til at udtrykke sig kreativt gennem sang, dans, leg og tegning skal støttes. Uden fokus på hvor vidt det gøres rigtigt eller forkert. Til indhold

47 Værksted motivation: Saltdej Motivations historie: Børnene i Lærkes dagplejen sidder og leger med dyr. Lærke bliver ved med at lede i kassen med dyrene. Lærke kan ikke finde en giraf til sin leg. Hendes dagplejemor spørger om hun vil være med til at lave dyr af saltdej. Så kan hun hjælpe Lærke med at lave en giraf. Har i også lyst til at lave saltdej? Så kan vi lave forskellige dyr.

48 Værksted aktivitet: Saltdej Du skal bruge: Til trylledejen: 8 kopper mel 3 kopper fint salt 3 kopper lunkent vand 2 spsk. olie Evt. sølvpapir, vatkugler og ståltråd til at forme omkring. Ovn og bagepapir Maling, evt. fingerfarve, da det er ugiftigt og kan vaskes af tøjet. Pensler

49 Værksted aktivitet: Saltdej fortsat Fremgangsmåde: Bland mel og salt. Tilsæt vand og olie. Ælt dejen sammen. Juster dejen med mere olie hvis den er for tør. Eller mere mel hvis den er for våd. Opbevar dejen i en tætlukket pose til det skal bruges, så det ikke tørrer ud. Form nu dine figurer. Evt. rundt om ståltråd, sølvpapir eller vatkugler (aldrig flamingo, da de smelter). Figurerne kan samles med ståltråd. Figurerne bages ved 150 grader på en plade med bagepapir. Det tager flere timer, afhængigt af din figurs størrelse. De skal lyde hule når du banker på den.

50 Værksted aktivitet: Saltdej fortsat Ælt saltdej Figur inden bagning Bages i ovnen Bagt figur Figuren males Den færdige giraf Til indhold

51 Værksted motivation: Papmache rasle æg Motivations historie: I dag har Lærkes dagplejemor planlagt at børnene skal lave rasle æg af papmache. For de er alle meget glade for at rasle med rasle æg, men der er kun et. Så børnene bliver nødt til at skiftes, og det kan godt være lidt svært at vente på tur når man er lille. Og de vil så gerne rasle sammen. Lærke glæder sig og vil gerne lave et grønt rasle æg. Kom, nu skal vi også prøve at lave vores egne rasle æg. Vil i være med?

52 Værksted aktivitet: Papmache rasle æg Du skal bruge: Fremgangsmåde: Til melklister: Ca ½ dl mel Ca 3 dl kogende vand Balloner, runde og aflange. Avispapir Akrylfarve Perler, ris eller andet fyld Hæld kogende vand i en skål. Drys melet i vandet lidt af gangen, mens der røres. Juster mængden af vand og mel, til melklisteret har konsistens som tapetklister. Pust ballonerne op til passende størrelse. Kom små stykker avispapir på med melklister. Ca 5-6 lag. Afslut med et lag papir uden tryk.

53 Værksted aktivitet: Papmache rasle æg fortsat Fremgangsmåde fortsat: Når der er lagt avispapir på, lægges papmache rasleæggene til tørring. Når de er gennemtørre, klippes der et lille hul i ballonen, mens der holdes fast i den. Ballonen lirkes forsigtigt ud. Der fyldes f.eks. perler i. Hullet lukkes med avis og melklister. Når den er helt tør, kan rasleægget farvelægges.

54 Værksted aktivitet: Papmache rasle æg fortsat Vælg balloner Rør melklister Dyp i melklister Læg avispapir på Læg til tørre Mal i ønsket farve Stil til tørre Færdig Til indhold

55 Natur teori Fokusspørgsmål: Hvorfor er det vigtigt for børn, at opholde sig i naturen? For at børnene, også på lang sigt, kan udvikle et sundt natursyn, hvor de værner og påskønner vores natur, skal de lære om den allerede fra helt små. Da det er her deres natursyn dannes. Vi kan bruge naturen i arbejdet med de pædagogiske læreplaner. Da børnene gennem guidning fra en pædagogisk assistent kan udvikle sig både personligt, sprogligt, kropsligt og socialt. Vi kan også bruge naturens materialer til kulturelle udtryksformer. Kun fantasien sætter grænser.

56 Natur teori fortsat At bevæge sig i naturen har en afstressende virkning på mennesker. I et samfund der hele tiden er i hastig bevægelse, er det godt for børnene med et pusterum i naturen. Når vi arbejder med naturen, er det vigtigt også at komme ud i naturen, se, mærke og røre ved den. Mærke vindens susen, se de enorme træer, også dem storme har væltet. Duften af fugtig jord og at følge årets gang. Alle de ting kan give børnene en forståelse for hvilken størrelse naturen er. At naturfænomener, som f.eks. storm og orkaner har enorm magt og kan vælte kæmpe træer op med roden. Og at solens stråler kan opvarme jorden og vandet. Til indhold

57 Natur motivation: Besøg i Zoo Motivations historie: I Lærkes dagpleje har de læst rigtig mange bøger om de forskellige dyr, som vi kan se på bondegården og i zoologisk have. Men det er lidt svært for børnene, at forestille sig hvordan dyrene ser ud i virkeligheden. Lærke spørger om en giraf er lige så lille som hendes giraf Gizmo. Giraffer er meget store, med en meget lang hals. siger hendes dagplejemor. Skal vi ikke tage en tur i zoologisk have og se de forskellige dyr?

58 Natur aktivitet: Besøg i Zoo fortsat Vi tager på besøg i Zoo for at se de forskellige dyr, som vi kender fra bøgerne. Nogen af dem er større end vi tror. Andre er mindre. Vi kan tage madpakker til frokost med, som vi spiser inden vi tager hjem igen. Vi kan prøve at klappe nogen af de dyr vi ikke selv har der hjemme. Gederne er sjove og vil gerne snakke. Vi kan se på girafferne og se hvor store de er. De kan nå bladene helt oppe i træerne. Til indhold

59 Natur motivation: Drager Motivations historie: Udenfor blæser vinden. Det er rigtigt dragevejr. siger Lærkes dagplejemor. Hvad er dragevejr? spørger børnene. I dragevejr kan man bygge sin egen drage, og få den til at flyve højt op. Faktisk lige så højt op, som giraffen kan nå Wauw, det vil vi gerne prøve siger børnene. Skal vi ikke lave en drage, ligesom i Lærkes dagpleje, og flyve med den?

60 Du skal bruge: Natur aktivitet: Drager 2 blomsterpinde, bambuspinde eller grillspyd 1 plastikbærepose Tape Tynd snor, f.eks. fiskesnøre En saks

61 Natur aktivitet: Drager fortsat Klip plastikposen op i siden og forneden. Bred posen ud og tape de 2 pinde på parallelt til hinanden. Forstærk de to spidser med tape, hvor snoren skal sætte fast. Stik hul igennem.

62 Natur aktivitet: Drager fortsat Klip en snor på ca 1,5 gange dragens brede. Bind i hullerne og lav en løkke mit på. Sæt heri en snor som er dragens line. Forsøg nu at få din drage i luften og se hvor højt den kan komme. Til indhold

Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve

Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve Historien om Dragen Magnus Storyline af Lotte Støve Forord Målgruppen er udviklingshæmmede børn ( fra 8 år og op) uden, eller med kun lidt, fysiske vanskeligheder og med nogenlunde forståelig sprog. Børn,

Læs mere

S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn

S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn S t o r y l i n e Målgruppe 0-3 år Af Marianne Hahn Indholdfortegnelse Historie Teori Motivationshistorie Aktiviteter Teori Værksted Natur Musik Drama Medier Motivationshistorier Værksted Historie 1 Historie

Læs mere

Pakken. ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret )

Pakken. ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret ) Min mund ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret, hvor både noder og lydfil til sangen kan hentes) Min mund, den er så sjov den

Læs mere

NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN.

NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. 1 Introduktion. Side 3 Vores lærings- og udviklingsforståelse. Side 4 Barnets alsidige personlige udvikling. Side 5 Sociale kompetencer. Side 8 Sprog. Side 10 Krop og

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Evaluering af overgange i børns liv.

Evaluering af overgange i børns liv. Sproget. Mål for sproget. Praksis beskrivelse. Evaluering af sproget - vi gør brug af fortællinger. Overgange i børns liv. Fra hjemmet/dagplejen til institutionen. Fra vuggestue til børnehave. Fra børnehave

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

sproglige kompetence, sociale kompetence

sproglige kompetence, sociale kompetence IT I DAGPLEJEN Opgave udarbejdet af IT-inspiratorer i Dagplejen Favrskov Kommune, Dagplejepædagog Charlotte Skov og dagplejepædagog Anne Holme Vejleder: Line Skov Hansen Opgave afleveret: 2. maj 2013 1

Læs mere

Skab dig i fælleskabet -timen

Skab dig i fælleskabet -timen Skab dig i fælleskabet -timen Side 1 af 25 Forord: Undervisningsforløbet: Skab dig i fællesskabet-timen er vores udgave af klassens time. Først og fremmest er det meningen, at disse undervisningsforløb

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren)

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren) Lektion 1 (Pottemageren) MÅL Børnene skal forstå, at alle mennesker er skabt af Gud og er vigtige og værdifulde for Ham. TIL LEDEREN Menneskene er helt specielle i forhold til alt det andet Gud har skabt.

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

Kommunikation og sprog

Kommunikation og sprog Pædagogiske læreplaner i dagtilbud Sprog 1 Kommunikation og sprog Børns sprogudvikling er et vigtigt tema i den løbende debat om børn. Det er naturligt nok, idet vi lever i et videnssamfund, hvor det gælder

Læs mere

Spring pring Ud i inaturen

Spring pring Ud i inaturen Spring Ud i Naturen Spring Ud i Naturen Velkommen i det grønne... 3 Aktivitetskort...3 5. Risikofyldte lege udvikler børn... 11 Forslag til seks typer af vilde lege... 11 1. Spring Ud i Naturen... 4 Bevægelsesglæden

Læs mere

RØNDE FRIE SKOVBØRNEHAVE - PÆDAGOGISKE LÆREPLANER, MAJ 2013

RØNDE FRIE SKOVBØRNEHAVE - PÆDAGOGISKE LÆREPLANER, MAJ 2013 RØNDE FRIE SKOVBØRNEHAVE - PÆDAGOGISKE LÆREPLANER, MAJ 2013 Rønde Frie Skovbørnehave Pædagogiske Læreplaner skrevet i Maj 2013 (opdateret aug. 2014), side 1 Indholdsfortegnelse Rønde Frie Skovbørnehave

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Vi kan hjælpe andre til at være trygge.

Vi kan hjælpe andre til at være trygge. LEKTIE År B 3. kvartal Lektie 2 En voldsom storm Ugens tekst og referencer: Luk 8,22-25. Mark 4,35-41. Den Store Mester, kap.35. Huskevers: Herren er hos mig, jeg frygter ikke. (Sl 118,6) Hovedformålet

Læs mere

Blad nr.2 2013. Osted Børnehave

Blad nr.2 2013. Osted Børnehave Blad nr.2 2013 Osted Børnehave NYT FRA LEDEREN Så er vi klar med lidt nyheder fra institutionen, inden vi alle sammen pakker kufferterne og tager på ferie. Vi skal 1. august sige farvel til alle vores

Læs mere

Aktivitetshæfte for bævere og ulve. KFUM-Spejderne i Danmark Mongolietudvalget

Aktivitetshæfte for bævere og ulve. KFUM-Spejderne i Danmark Mongolietudvalget Aktivitetshæfte for bævere og ulve KFUM-Spejderne i Danmark Mongolietudvalget vejledning.indd 1 18-08-2004, 11:26 KFUM-Spejderne og Scouts of Mongolia KFUM-Spejderne har et samarbejdsprojekt med spejderne

Læs mere

Da hele klassen var vildt kologo e. Historie- og opgavehæfte

Da hele klassen var vildt kologo e. Historie- og opgavehæfte Da hele klassen var vildt kologo e Historie- og opgavehæfte Da hele klassen var vildt kologo e Hugo og Asta sidder oppe i skolen. De skal have temauge, og de er alle sammen kommet med forslag til emner.

Læs mere

Den motoriske og sanselige udvikling 0-3 år.

Den motoriske og sanselige udvikling 0-3 år. Afsluttende bachelorprojekt januar 2014. Den motoriske og sanselige udvikling 0-3 år. University College Lillebælt, Pædagoguddannelsen i Odense Navn: Katrine Parkø Knudsen Studienummer: 22109513 Vejleders

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Grundlæggende pædagogiske mål

Grundlæggende pædagogiske mål Grundlæggende pædagogiske mål Alsidig personlig udvikling I Spiren lægger vi op til at være et omsorgsfuldt og pædagogisk supplement til hjemmet. Vi vil skabe en tryg base for barnet, der kan være udgangspunkt

Læs mere

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever?

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Af Lars Jensen, Lars Kjær, Jacob Svarre, Mie Hersted, lærere og pædagoger på Ådalsskolen i Ringsted. Flere klasser på specialskolen Ådalskolen

Læs mere

Læreplan i Stjerneblomsten.

Læreplan i Stjerneblomsten. Læreplan i Stjerneblomsten. De 6 punkter, som vi kommer ind på i læreplanen, er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling. 2. Sociale kompetencer. 3. Sprog. 4. Krop og bevægelse. 5. Naturen og naturfænomener.

Læs mere

Klar til skole og fritidshjem

Klar til skole og fritidshjem Klar til skole og fritidshjem Læringsparathed og motivation inden skolestart Center for skoler og dagtilbud Indholdsfortegnelse Klar til skole og fritidshjem 4 Sociale kompetencer 5 Krop og Bevægelse 6

Læs mere