UPS AND DOWNS PÅ TROENS REJSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UPS AND DOWNS PÅ TROENS REJSE"

Transkript

1 Joh 21,15-19 s.1 Prædiken af Morten Munch 1. s.e. påske / 3. april 2016 Tekst: Joh 21,15-19 UPS AND DOWNS PÅ TROENS REJSE Betagelse Simon Peters relation til Jesus og hele det forløb, han er igennem som discipel kan sammenfattes med ordene betagelse, bekendelse, benægtelse og bekræftelse. Først er Peter betaget. Jesus kan noget særligt. Selv indenfor Peters eget domæne, fiskeriet. På Jesu ord lagde Peter ud på dybet efter at have fisket forgæves hele natten. Nettene blev fyldt til bristepunktet. Jesus havde fået Peters opmærksomhed. Sådan begyndte det hele for Peter. Peter var betaget. Han var mere end det. Denne stolte mand og fødte leder havde lært ydmyghed. Slået på sin egen banehalvdel. Gå bort fra mig, jeg er en syndig mand, sådan var hans reaktion. Men deres veje skulle ikke skilles, men netop føres sammen. Og i processen skulle Peter gøres til en menneskefisker og endda den ledende blandt apostlene. Det var Guds plan med ham. Peters indledende selverkendelse af egen begrænsning er ikke en hindring, men tværtimod en forudsætning for det, som Gud vil med ham. Bekendelse Ud af betagelsen vokser bekendelsen. Peter bekender som den første, at Jesus er Kristus, Guds søn. Det er et tydeligt vendepunkt i evangeliernes fremstilling af Jesu gerning.

2 Joh 21,15-19 s.2 Det er også ved den samme anledning, at Peter får at vide, at han skal være den ledende blandt apostlene, den klippe kirken bygges på - ikke i egen kraft men i fastholdelsen af den bekendelse, han netop har aflagt. Mange var betaget af det hellige og guddommelige omkring Jesus, men kun de få bekendte ham som Guds søn. Betagelse må blive til bekendelse. Her viser Peter vej. Hvordan bliver betagelse til bekendelse? Ved at vandre sammen med Jesus som Peter og de andre apostle gjorde det. Vi kan ikke gøre det fysisk, som de gjorde det, men ordene Følg mig, der lød fra Jesus til Peter både først og sidst i hans liv krydser ind over tid og sted og gøres ved Ånden gældende for os i enhver livssituation, ved hvert et skridt vi tager på livets vej. Vi ved ikke altid, hvor røsten fører os hen; det er et spørgsmål om tillid at følge hans røst, altså et spørgsmål om tro; for tro er tillid ikke en tillid vi selv kan fremmane, men en tillid der opstår, når vi hører røsten kalde. Jesu kald om at følge ham er på én og samme tid universelt og helt personligt - for hin enkelte (som Kierkegaard ville sige det). Peters rejse slutter ikke med bekendelsen til Jesus. Det ville have været en passende redigering af evangeliernes beretning at lade det slutte der, set i lyset af at Peter på redigeringstidspunktet, alt efter hvilket evangelieskrift vi taler om, er enten biskop i Rom under kristenforfølgelser og skal indgive menigheden mod til at holde fast gennem alle trængsler eller er blevet martyr og som sådan skal vises agtelse og ære. Benægtelse Men der er ingen bortredigeringer af det, der fulgte efter bekendelsen, nemlig dens modsætning, benægtelsen. Hele tre gange.

3 Joh 21,15-19 s.3 Det er en befriende ærlighed, der giver os mulighed for at spejle os i Peters historie og genkende os selv. Peter var kommet med store forsikringer den sidste aften; han havde erklæret sin troskab. Om end alle andre svigter, gør jeg det ikke. Vi kender historien. Få timer senere svigtede han sin første kærlighed, han fornægtede ethvert kendskab til Jesus. I spejlet så han en kujon, en person uden integritet. Han havde mistet sig selv. De værste sår er dem, der ikke kan ses; selvforskyldte eller påførte; forhold der berører vores selvagtelse. Enhver som bekender Jesus som herre, vil også komme til at benægte det herredømme; måske ikke lige på samme måde som Peter; men det kan gøres på så mange andre måder. I en 360 graders evaluering vil vi støde på områder i vores liv med manglende integritet; områder hvor vi er vores egen herre og endnu ikke har ladet Kristus-bekendelsen sejre i os. Det er i en sådan situation, Jesus opsøger og møder Peter efter opstandelsen i dagens tekst. Bekræftelse Fornægtelse bliver til bekræftelse i en dobbelt forstand. Jesus bekræfter sin troskab mod og kærlighed til Peter gennem alle svigt og bekræfter også hans apostelkald og Peter får for sin del mulighed for at bekræfte sin kærlighed til Jesus i al dens skrøbelighed. Peter er taget ud for at fiske. Han er tilbage ved udgangspunktet, hvor det hele begyndte. Fiskeriet. Genezareth Sø. Det var det, han duede til. Han var sammen med flere af de andre disciple. Det er set før, at mænd som bearbejdning af følelsesmæssig krise har opsøgt fysisk aktivitet.

4 Joh 21,15-19 s.4 Der er to ting, jeg gerne vil fremhæve ved bekræftelsen og genoprettelsen af Peter, to ting der er inkluderet og giver bekræftelsen en særlig dybdevirkning. Bekræftelsen inkluderer omvendelsens dybdesnit Det ene er, at bekræftelsen inkluderer en konfrontation med Peters svigt, en slags skriftemål ikke for Guds skyld, men for Peters egen skyld. Jesus spørger til Peters kærlighed tre gange, som et spejl af de tre fornægtelser. Jesus er som en kirurg nødt til at åbne såret for at kunne rense og helbrede det. Tredje gang bliver Peter bedrøvet; han kommer følelsesmæssigt i kontakt med det, han helst vil glemme. Det må ud i det åbne for at slippe sit tag i ham. Det kan ikke arbejdes væk ude på søen. Første gang Jesus spørger til Peters kærlighed, spørger han, om Peter elsker ham mere end de andre. Dermed går han til roden af Peters svigt. Bag hans løfte om at være trofast frem for de andre lå hovmodet. Peter begyndte i ydmyghed: Vig bort fra mig, jeg er en syndig mand. Men den begyndelse havde han glemt undervejs og det blev hans fald. Derfor lyttede han ikke til Jesu advarsel: Inden hanen galer, vil du fornægte mig tre gange. Matthæus og Markus fortæller om, Peter selv efter denne advarsel gentager sit forsikring om at ville følge Jesus til det sidste, også selv om det skal koste ham livet. Før Peter benægtede kendskabet til Jesus, benægtede han sin egen svaghed. Jesus vil ikke have Peter til at aflægge nye troskabsløfter, men vil have Peter til at erkende sin egen sårbarhed; kun da kan Guds kraft folde sig ud i ham og i hans fremtidige kald. Så længe vi bortforklarer og ikke tager ansvar for vore handlinger, kan Gud ikke bringe transformation til områder med ulydighed og manglende integritet.

5 Joh 21,15-19 s.5 Jesus er i teksten som en skriftefar, der opsøger det faldne menneske med en utrolig nænsomhed og kærlighed, men også med en sandhed, hvori alt ligger oplyst med det ene formål at løfte os ud af fordømmelse og ind i frihed. Jesu helbredelse sker gennem kærlighed og bekræftelse, men ikke uden om anger og omvendelse. Bekræftelsen inkluderer at få betroet en opgave Det andet, som er inkluderet i Jesu bekræftelse af Peter (ud over det dybdesnit, jeg har været inde på) er det forhold, at Peter får betroet en opgave: Vogt mine lam. Efter anden verdenskrig stiftede Abbé Pierre klunserbevægelsen (Emmaus-foreningen), der samler ind til hjemløse og har bredt sig til mange lande. Han var indvalgt i det franske parlament, men arbejdede også på græsrodsniveau. Det fortælles om Abbé Pierre, at han en dag blev kaldt hen til et hotel i Paris, hvor en løsladt fange havde forsøgt at begå selvmord. Fangen havde fået sin frihed efter 20 års fængsel men frihed til hvad? Ingen i hans familie ville kendes ved ham. Af mangel på noget at leve for havde han forsøgt at tage sit liv. Abbé Pierre sagde til ham: Jeg kan se, at du er frygtelig ulykkelig, og jeg har intet at give dig. Der er så mange, der vil have min hjælp. Men vil du give mig en håndsrækning med at hjælpe de andre? Det var sådan klunserbevægelsen begyndte. Personen, der ville begå selvmord, arbejdede side om side med Abbé Pierre resten af sit liv, indtil han mange år senere lå for døden. På dødslejet sagde han til Abbé Pierre: Uanset hvad du havde givet mig den dag, ville jeg have forsøgt at begå selvmord igen. For jeg manglede ikke noget at leve af, men noget at leve for (fra: I anden række, s.220).

6 Joh 21,15-19 s.6 En væsentlig del af tilgivelsen er at blive givet tilbage til det liv, der gik i stykker. Igen at kunne indgå i et fællesskab og få lov til at bidrage til fællesskabet. Det gælder både på det menneskelige plan og i forholdet til Gud. Det fælles kald på tværs af forskellige evner og nådegaver er at følge Jesus i kærlighed og elske og tjene sit medmenneske. Det er det udgangspunkt, vi må vende tilbage til igen og igen uanset vores situation. Elsker du mig? Fra det udgangspunkt bygges alt andet op. Det er det sted, vi må begynde igen og igen. Spørgsmålet har som sin mægtige forudsætning, at Gud elsker os med en aldrig svigtende kærlighed - og dermed er det et spørgsmål, om vi vil tage imod og leve i og gengælde hans evige kærlighed. Peter var på en rejse med betagelse, bekendelse, benægelse og bekræftelse. Hans rejse siger noget grundlæggende om det kristne liv: Det har en ny begyndelse i slutningen. Det havde det for Peter. Og det har det for os. Derfor er det en rejse med håb. Amen.

1. søndag efter påske II Salmer: 234, 730, 787, 292, 241, 247, 52

1. søndag efter påske II Salmer: 234, 730, 787, 292, 241, 247, 52 1. søndag efter påske II Salmer: 234, 730, 787, 292, 241, 247, 52 Hvis et menneske bliver svigtet, såret eller skuffet, må tilliden langsomt bygges op igen. De parter der har været involveret, må samme

Læs mere

tre gange. Der er ikke noget at sige til, hvis Peter sidder og vrider sig lidt i den dårlige samvittighed.

tre gange. Der er ikke noget at sige til, hvis Peter sidder og vrider sig lidt i den dårlige samvittighed. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 3. april 2016 Kirkedag: 1.s.e.påske/B Tekst: Joh 21,15-19 Salmer: SK: 749 * 447 * 449 * 212 * 249 * 199,5 * 218 LL: 403 * 7 * 249 * 199,5 * 218 Der står

Læs mere

KONFIRMAND-ORD 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17.

KONFIRMAND-ORD 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. KONFIRMAND-ORD 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader

Læs mere

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Lad os bede! Kære hellige ånd, tak fordi Du er hos os som vor ledsager gennem livet. Vi beder dig: bliv hos

Læs mere

Sognepræst Eva Tøjner Götke Prædiken Anden Påskedag: Emmaus. Påskedag og i dag: anden påskedag er en hjertestarter.

Sognepræst Eva Tøjner Götke Prædiken Anden Påskedag: Emmaus. Påskedag og i dag: anden påskedag er en hjertestarter. Sognepræst Eva Tøjner Götke Prædiken Anden Påskedag: Emmaus. Påskedag og i dag: anden påskedag er en hjertestarter. Vi er faktisk ved at anskaffe én til kirken, - en hjertestarter - så vi kan sætte ind,

Læs mere

ALLE HELGENS DAG (2. TEKSTRÆKKE). Kirke Værløse Kirke, den 4.11.2012.

ALLE HELGENS DAG (2. TEKSTRÆKKE). Kirke Værløse Kirke, den 4.11.2012. ALLE HELGENS DAG (2. TEKSTRÆKKE). Kirke Værløse Kirke, den 4.11.2012. Salmer: 26 - (Musik) - 571 / 277-192, 7-787. Læsninger: Esajas Bog 49:8-11. Johannes Åbenbaring 21:1-7. Matthæusevangeliet 5:13-16

Læs mere

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Genezaret sø er ikke større, end at man i klart dagslys kan se til land, ligegyldigt hvor man er på søen. Rundt om søen er der

Læs mere

Salmer: 367-473 - 476 / 456-208 - 671. Læsninger: 2. Mosebog 12:1-11. 1. Korinterbrev 10:15-17. Matthæusevangeliet 26:17-30.

Salmer: 367-473 - 476 / 456-208 - 671. Læsninger: 2. Mosebog 12:1-11. 1. Korinterbrev 10:15-17. Matthæusevangeliet 26:17-30. SKÆRTORSDAG (1. TEKSTRÆKKE). Kirke Værløse Kirke, den 28.3.2013, kl. 19.30. Salmer: 367-473 - 476 / 456-208 - 671. Læsninger: 2. Mosebog 12:1-11. 1. Korinterbrev 10:15-17. Matthæusevangeliet 26:17-30.

Læs mere

8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651

8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651 1 8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Sommerferietid. Søndag,

Læs mere

Tekster: Es 60,18-22, Åb 7,1-12, Matt 5,1-12

Tekster: Es 60,18-22, Åb 7,1-12, Matt 5,1-12 Tekster: Es 60,18-22, Åb 7,1-12, Matt 5,1-12 Salmer: 754 Se nu stiger solen, 549 Vi takker dig for livet, 571 Den store hvide, 565 Med sorgen og klagen, 438 Hellig, hellig, 477 Som korn, 732 Dybt hælder

Læs mere

Hurup 2. påskedag, 227, 218, 238, 249, 227,9?- 234

Hurup 2. påskedag, 227, 218, 238, 249, 227,9?- 234 Hurup 2. påskedag, 227, 218, 238, 249, 227,9?- 234 Det er 2. påskedag og vi har foran os en af de mest nærværende beretninger. Jeg holder meget af den for Maria Magdalene og hendes møde med havemanden

Læs mere

Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00

Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00 290 I al sin glans 288 Drag ind af disse porte 285 Hør himmelsus 292 Kærligheds og sandheds ånd 439 O, du Guds lam 294 v. 3 af Talsmand som på jorderige 291 Du som

Læs mere

Salmer: 749 I østen Nat, søvn 740 366 Nogen må våge 336 Vor Gud han er Kain 698 698 Kain 336 192 v. 3-5 Kærligheden 697 Herre, jeg vil 697

Salmer: 749 I østen Nat, søvn 740 366 Nogen må våge 336 Vor Gud han er Kain 698 698 Kain 336 192 v. 3-5 Kærligheden 697 Herre, jeg vil 697 1. s. i fasten II 14. februar 2016 Toreby 9, Sundkirken 10 Salmer: 749 I østen Nat, søvn 740 366 Nogen må våge 336 Vor Gud han er Kain 698 698 Kain 336 192 v. 3-5 Kærligheden 697 Herre, jeg vil 697 Bøn:

Læs mere

7.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 751 28 516 675 49

7.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 751 28 516 675 49 Der tales en del om frygt i evangeliet til i dag. Der er da også nok at være bange for. Der sker frygtelige ting i denne verden. Det har der vel altid gjort. Og vi har nok altid frygtet, at vi skulle blive

Læs mere

4. søndag efter påske 3. maj 2015

4. søndag efter påske 3. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Talsmandens gerning i verden Salmer: 724, 303, 302; 292, 235 Evangelium: Joh. 16,5-15 Skærtorsdag aften tog Jesus afsked med sine disciple. Han var ved at være færdig med det

Læs mere

2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675

2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675 1 2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675 Åbningshilsen Kl. 11.30 er der kirkefrokost og kl. 12.15 fortsætter denne kirkedag. Vi skal markere

Læs mere

24.s.e.trin. I 2015 Strellev 9.00, Ølgod 10.30 Kulturdagsgudstjeneste 756 66 217 367-294

24.s.e.trin. I 2015 Strellev 9.00, Ølgod 10.30 Kulturdagsgudstjeneste 756 66 217 367-294 Hvis man forestiller sig, at en udenforstående kom her ind i kirken og hørte os sige trosbekendelsen, så ville de med garanti undre sig meget. Vi siger trosbekendelsen lige ud ad landevejen, som om det

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

EN ÅNDELIG REVOLUTION

EN ÅNDELIG REVOLUTION Joh 16,23-28, s.1 Prædiken af Morten Munch 5. s. e. påske / 10. maj 2015 Tekst: Joh 16,23b-28 EN ÅNDELIG REVOLUTION I historien er der indtruffet forskellige politiske revolutioner; der har også været

Læs mere

Du kan leve i sejer JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING

Du kan leve i sejer JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Du kan leve i sejer JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Mange kristne har en nederlags holdning til livet, men det er ikke Guds vilje for dig. Hans planer for dig er gode og Hans ønske er at du skal

Læs mere

Konfirmationsprædiken: Store bededag

Konfirmationsprædiken: Store bededag Konfirmationsprædiken: Store bededag Kære konfirmander, familier og venner I midten af september mødtes vi; konfirmanderne og jeg til den første undervisningstime her i Jægersborg Kirke, og nu er der gået

Læs mere

denne fortællingernes

denne fortællingernes PRÆDIKEN SØNDAG DEN 3. JANUAR 2016 HTK VESTER AABY KL. 10.15, ØSTER HÆSINGE KL. 14. Tekster: Es. 60,1-6; 1.Joh. 2,7-11; Matth. 2,1-12 Salmer: 136,362,138,98,121 Hellig Tre Kongers søndag. Det er denne

Læs mere

Bruger Side 1 04-10-2015 Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 18. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 22,34-46.

Bruger Side 1 04-10-2015 Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 18. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 22,34-46. Bruger Side 1 04-10-2015 Prædiken til 18. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 22,34-46. Må man stjæle en andens småkager? Hun havde god tid, det var hendes fridag, og hun ville bruge den på at ose

Læs mere

6 s e På ske. 1.juni 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

6 s e På ske. 1.juni 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 6 s e På ske. 1.juni 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: 281- (299)- 512/ 263- (251)- 321 Kære Gud, vi beder dig om at tale til os nu. Lad din hellige Ånd virke, så vi må være ét

Læs mere

1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19

1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19 1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19 Opstandne Herre. Kom til mig og hold mig fast i fællesskabet med dig nu og i evighed. AMEN Simon Peter havde været sammen med den discipel,

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Dåb i vand Det er et emne som mere end noget andet emne skaber strid blandt kristne her i vesten, og det er emnet dåb. Det er ikke fordi Bibelen er uklar på dette området, men fordi dåben har blevet en

Læs mere

#4 Guds ultimative opofrelse for dig

#4 Guds ultimative opofrelse for dig #4 Guds ultimative opofrelse for dig Korset blev opfundet omtrent 600 år f.kr af fønikerne. Herefter blev det indført af egypterne og senere af romerne, som udviklede det og brugte det til henrettelse

Læs mere

#26 Dåbens betydning

#26 Dåbens betydning #26 Dåbens betydning Vi lærte i en foregående lektie, at vi alle blev født gennem Adam. Vi var syndere fra fødslen, og blev født med en syndig natur. På grund af dette kunne vi ikke selv ændre vores hjerter

Læs mere

for, at vi også i dag hører dagens tekst som et glædeligt budskab om Guds uforanderlige godhed.

for, at vi også i dag hører dagens tekst som et glædeligt budskab om Guds uforanderlige godhed. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MARTS 2015 2.SIF VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Sl. 42,2-6; 1.Thess.4,1-7; Matth.15,21-28 Salmer: 737,410,38,158,217 Helligånd, Guds åndedræt, Lær du mig at bede ret,

Læs mere

Prædiken til pinsedag, Joh 14,15-21. 2. tekstrække

Prædiken til pinsedag, Joh 14,15-21. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 8. juni 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til pinsedag, Joh 14,15-21. 2. tekstrække Salmer DDS 290: I al sin glans nu stråler solen Dåb: DDS 448: Fyldt af glæde DDS

Læs mere

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 2. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 751/176/172/508//173/439/690/599 Uddelingssalme: se ovenfor: 690

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 2. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 751/176/172/508//173/439/690/599 Uddelingssalme: se ovenfor: 690 1 Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 2. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 751/176/172/508//173/439/690/599 Uddelingssalme: se ovenfor: 690 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Luk 18,31-43 Åbningshilsen

Læs mere

#17 Hvorfor Gud tillader lidelse

#17 Hvorfor Gud tillader lidelse #17 Hvorfor Gud tillader lidelse Lidelse! Det er alle vegne rundt omkring os i form af vold, voldtægt, skilsmisse, krig, naturkatastrofer og sygdom. Folk vil gerne vide hvorfor. Vi gisper efter vejret,

Læs mere

Bøn: Vor Gud og Far Kom til os med håb og tro, når håbløsheden truer vores liv. Amen

Bøn: Vor Gud og Far Kom til os med håb og tro, når håbløsheden truer vores liv. Amen 14. trin. II 28. august 2016 Sundkirken 10 Salmer: 739 Rind nu op i Jesu navn 658 Når jeg er træt og trist 298 Helligånden trindt 157 Betesda-søjlernes buegange 373 Herre, jeg vil gerne tjene 568 Livsalige

Læs mere

Ritual for velsignelse af forlovede

Ritual for velsignelse af forlovede Ritual for velsignelse af forlovede Indledning 195. Det kan være en vigtig apostolisk opgave for kristne ægtepar at hjælpe unge mennesker, som forbereder sig til ægteskab. Da kristne menneskers forlovelse

Læs mere

6. søndag efter trinitatis, 2016

6. søndag efter trinitatis, 2016 6. søndag efter trinitatis, 2016 Læsninger: 2. Mos 20, 1-17 Rom 3, 23-28 Matt 19,16-26 Salmer: 724: Solen stråler over vang 392: Himlene, Herre 365: Guds kærlighed ej grænse ved 696: Kærlighed er livets

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

8. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 7, 22-29. Vis os da din vej, du Himmelens Herre, og giv os mod til at gå den!

8. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 7, 22-29. Vis os da din vej, du Himmelens Herre, og giv os mod til at gå den! 8. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 7, 22-29 Vis os da din vej, du Himmelens Herre, og giv os mod til at gå den! AMEN De tre første evangelister fortæller om Jesus, hans undere, helbredelser,

Læs mere

Du, Herre Krist, min frelser est til dig jeg håber ene.

Du, Herre Krist, min frelser est til dig jeg håber ene. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 10. JULI 2016 7. SETRIN VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 KRARUP KL. 14 Tekster: Præd. 3,1-11; Rom. 8,1-4; Matth. 10,24-31 Salmer: 751,337,41,655,518 Salmer Krarup: 2,41,655,518 Du,

Læs mere

Hvordan skal vi opstå fra de døde? Ordet og Israel, 2013 nr3, s.13-17

Hvordan skal vi opstå fra de døde? Ordet og Israel, 2013 nr3, s.13-17 Hvordan skal vi opstå fra de døde? Ordet og Israel, 2013 nr3, s.13-17 I en tidligere artikel i dette blad var jeg det inde på døden, og hvad der sker efter døden. De ikketroende kommer i dødsriget, der

Læs mere

5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345

5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345 1 5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 16,13-26 Bøn. Lad os bede! Ånd over

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Identitet og autenticitet

Identitet og autenticitet Indhold Forord: Identitet og autenticitet 9 1. Forvandlende kendskab til jeg et og Gud 15 2. At lære Gud at kende 29 3. De første skridt mod at lære sig selv at kende 43 4. At kende sig selv som man virkelig

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis 2016 29-05-2016 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis 2016 29-05-2016 side 1 side 1 Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2016 Tekst. Lukas. 12,13-21. Kærmindeparken. Nu har vi hørt nogle stærke tekster fra Bibelen, som alle taler om penge, om rigdom, ja om griskhed. Nu var vi

Læs mere

Hvad ønsker I af Guds kirke? En forberedelse på barnedåb Skt. Laurentii katolske Kirke, Roskilde

Hvad ønsker I af Guds kirke? En forberedelse på barnedåb Skt. Laurentii katolske Kirke, Roskilde Hvad ønsker I af Guds kirke? En forberedelse på barnedåb Skt. Laurentii katolske Kirke, Roskilde Indledende bøn Nogle spørgsmål Hvad er en god kvalitet, som du allerede ser i dit barn? Hvis Jesus valgte

Læs mere

LIVSLYSET OVER LIVSVEJEN

LIVSLYSET OVER LIVSVEJEN Joh 8,12-20, s.1 Prædiken af Morten Munch Helligtrekongers søndag; 5. jan. 2014 Tekst: Joh 8,12-20 LIVSLYSET OVER LIVSVEJEN Epifanitidens lys- og vandringsmotiv Helligtrekongers søndag kaldes også epifani,

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Skærtorsdag d. 17. april 2014 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække Salmer DDS 458: Zion, pris din saliggører DDS 58: Jesus! Frelser og befrier

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37

Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37 Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37 Salmer: Vejby 9.00: 749 I østen stiger 493 Gud Herren så 164 Øjne, I var lykkelige (Mel. Egmose) 518 På Guds nåde Lihme 10.30: 749 I østen stiger

Læs mere

Grindsted Kirke. Søndag d. 3. april 2016 kl. 9.30. Egil Hvid-Olsen. Salmer.

Grindsted Kirke. Søndag d. 3. april 2016 kl. 9.30. Egil Hvid-Olsen. Salmer. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 3. april 2016 kl. 9.30. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh. 21,15-19, 2. tekstrække. Salmer. DDS 234 Som forårssolen morgenrød. Dåb: DDS 447 Herren strækker

Læs mere

PRÆDIKEN TIL KRISTI HIMMELFARTSDAG, VOR FRUE KIRKE, 13. MAJ 2013

PRÆDIKEN TIL KRISTI HIMMELFARTSDAG, VOR FRUE KIRKE, 13. MAJ 2013 PRÆDIKEN TIL KRISTI HIMMELFARTSDAG, VOR FRUE KIRKE, 13. MAJ 2013 Stine Munch. Det sværeste ved at skrive eller fortælle en god historie er at finde en god afslutning. Der er mange eksempler på gode romaner

Læs mere

5. søndag efter påske. Joh 16, 23b-32

5. søndag efter påske. Joh 16, 23b-32 5. søndag efter påske. Joh 16, 23b-32 Kære menighed kære medkristne. Vi skal i dag tale om bøn, for det er det Jesus taler om. Jeg har et stort ønske for det, jeg nu skal sige. Og det er, at jeg ikke må

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Da Jesus kom til. området ved Cæsarea Filippi, spurgte han sine disciple:»hvem siger folk, at

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Da Jesus kom til. området ved Cæsarea Filippi, spurgte han sine disciple:»hvem siger folk, at 5. søndag efter trinitatis 2016 Prædiken af Kristine S. Hestbech Tema: Er vi mennesker skabt til ufejlbarlighed? Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Da Jesus kom til området ved Cæsarea

Læs mere

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv.

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 20. maj 2013 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 294 * 289 * 280 * 292 * 287,2 * 298 Således er svaret på hvorledes. Således elskede

Læs mere

I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.

I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Johannes 1:1 I ham var liv, og livet var menneskers lys. Johannes 4:4 1 Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket,

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Fredag d. 2. januar 2015 Anders Fisker. Salme DDS nr. 712: Vær velkommen, Herrens år

Fredag d. 2. januar 2015 Anders Fisker. Salme DDS nr. 712: Vær velkommen, Herrens år Fredag d. 2. januar 2015 Salme DDS nr. 712: Vær velkommen, Herrens år Til den første morgenandagt i det nye år har vi valgt en gendigtning af de første linjer i Biblen i form af den såkaldte Logos-hymne

Læs mere

Far: Du tænker for meget, min dreng. Man kan ikke ændre på fortiden. Sket er sket. (Far mener det.)

Far: Du tænker for meget, min dreng. Man kan ikke ændre på fortiden. Sket er sket. (Far mener det.) TILGIVELSE Kaffe? Nej... Jo. Bare en lille kop. Sæt dig ned. (Far tænder en pibe. Hælder kaffen op. Lytter.) Jeg savner hende. Det ved jeg. Det er som et sort hul indeni mig. Drik din kaffe. Jeg kan huske

Læs mere

Bøn: Vor Gud og Far Lad Åndens nærvær vise os et sted at høre til. Amen. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs.

Bøn: Vor Gud og Far Lad Åndens nærvær vise os et sted at høre til. Amen. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. Pinse II 15. maj 2016 Sundkirken 10 Salmer: 290 I al sin glans 282 Apostlene sad 285 Hør himmelsus 321 O kristelighed 309 Bøj, o Helligånd 291 Du, som går ud Bøn: Vor Gud og Far Lad Åndens nærvær vise

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 28,1-8

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 28,1-8 1 Påskedag II. Sct. Pauls kirke 27. marts 2016 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/217//223/439/229/224 Åbningshilsen Påskedag. Årets største dag. I fredags tav Gud og Hans søn måtte råbe: Min Gud, min Gud,

Læs mere

Den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort 5 Mos. 30, 19-20 Joh. 6, 37

Den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort 5 Mos. 30, 19-20 Joh. 6, 37 Så længe jorden står, skal såtid og høsttid, kulde og varme, sommer og vinter, dag og nat ikke ophøre. 1 Mos. 8, 22 Joh. 6, 35 Jeg er livets brød. Den, som kommer til mig, skal ikke sulte, og den, der

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

Men selvfokuseringen i forskellen og i forbilledet er en Fandens opfindelse, når vi taler om disse ting i et kristeligt lys.

Men selvfokuseringen i forskellen og i forbilledet er en Fandens opfindelse, når vi taler om disse ting i et kristeligt lys. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 17. april 2014 Kirkedag: Skærtorsdag/B Tekst: Joh 13,1-15 Salmer: SK: 456 * 477 * 178 * 469 * 470 * 369,6 * 182 LL: samme Der er så mange mennesker i dag,

Læs mere

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner 3-414 - 164 / 54-752,4 6 19.s.e.trin 26. oktober 2014 Dom kl.10.00 Joh 1.

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner 3-414 - 164 / 54-752,4 6 19.s.e.trin 26. oktober 2014 Dom kl.10.00 Joh 1. Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner 3-414 - 164 / 54-752,4 6 19.s.e.trin 26. oktober 2014 Dom kl.10.00 Joh 1.35-51 Hvem er jeg egentlig? Det spørgsmål dukker af og til op i

Læs mere

Prædiken til pinsedag, Joh 14,22-31. 1. tekstrække

Prædiken til pinsedag, Joh 14,22-31. 1. tekstrække 1 Urup Kirke Søndag d. 24. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til pinsedag, Joh 14,22-31. 1. tekstrække Salmer DDS 290: I al sin glans nu stråler solen DDS 335: Flammerne er mange DDS 282:

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor...

Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor... Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor... 1 Gud, tak for, at du kalder os for dine børn og fordi du kender os helt og alligevel holder af os og vil have med

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

MED RETNING MOD LIVET

MED RETNING MOD LIVET Joh 11,19-45, s.1 Prædiken af Morten Munch 16. s. e. trin / 5. okt. 2014 Tekst: Joh 11,19-45 MED RETNING MOD LIVET Midtvejspåske Denne søndag er blevet kaldt for midtvejspåske. Hvis vi forestiller os kirkeåret

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

3. søndag efter trinitatis. 12. juni 2016

3. søndag efter trinitatis. 12. juni 2016 Kl. 9.00 Uge Kirke 12, 521; 327, 62 Kl. 10.30 Burkal 3, 521, 492; 327, 62 Tema: Guds grænseløse faderkærlighed Evangelium: Luk. 15,11-32 Johannes Møllehaves fortæller i en af sine erindringsbøger, den

Læs mere

Julespil. Yderligere materialer http://peter.arklint.dk/download/ Roller gruppe 1 1. Fortæller 1 2. Maria 3. Josef 4. Engel 5. Bonde 6.

Julespil. Yderligere materialer http://peter.arklint.dk/download/ Roller gruppe 1 1. Fortæller 1 2. Maria 3. Josef 4. Engel 5. Bonde 6. Julespil Julespillet handler om Jesu fødsel. Manuskriptet er inspireret af Mattæusog Lukasevangeliet. Her kan man få yderligere ideer. Sprog og replikker er tilpasset, så børn fra 1. klasse og op kan lære

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Skrtorsdag 2014. Dagen hedder den rene torsdag, fordi Jesus vaskede sine disciples fødder denne dag eller rettere denne aften.

Skrtorsdag 2014. Dagen hedder den rene torsdag, fordi Jesus vaskede sine disciples fødder denne dag eller rettere denne aften. Skrtorsdag 2014 Der er noget uheldsvarslende tungt over Skærtorsdag. Derfor skulle vi også begynde gudstjenesten med at synge Jakob Knudsens tunge mørke natteskyer, for det er sådan, stemningen er i fortællingen

Læs mere

Rødding 9.00 736 Den mørke nat 303 Kom, Gud Faders ånd (mel. Op dog Zion) 162 Det var kun en drøm 721 Frydeligt med jubelkor

Rødding 9.00 736 Den mørke nat 303 Kom, Gud Faders ånd (mel. Op dog Zion) 162 Det var kun en drøm 721 Frydeligt med jubelkor Es 44,1-8, Rom 8,24-28, Joh 17,1-11 Rødding 9.00 736 Den mørke nat 303 Kom, Gud Faders ånd (mel. Op dog Zion) 162 Det var kun en drøm 721 Frydeligt med jubelkor Lihme 10.30 736 Den mørke nat 651 Vor klippe

Læs mere

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Omvendelse Salmer: 496, 598, 313; 508, 512 Evangelium: Matt. 3,1-10 Store Bededag blev indført i 1686 for at slå mange forskellige bods- og bededage sammen til én dag. Meningen

Læs mere

21 s e Trin. 20.okt.2013. Hinge Kirke kl.9. Vinderslev Kirke kl.10.30

21 s e Trin. 20.okt.2013. Hinge Kirke kl.9. Vinderslev Kirke kl.10.30 21 s e Trin. 20.okt.2013. Hinge Kirke kl.9. Vinderslev Kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 233-580/ 331-375 Vinderslev kl.10.30: 233-580- 631/ 331-477- 375 Tekst: Joh 4,46-53 Jesus kom nu atter til Kana

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Guds engle -1 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagt fil Guds Engle info igennem, så du er klar til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias

Læs mere

2.påskedag.B. 2016. Johs 20,1-18 Salmer: 218-240-236 241-232-234 Dagen efter dagen er omtankens dag. Den jublende glæde fra i går, -påskedag, -hvor

2.påskedag.B. 2016. Johs 20,1-18 Salmer: 218-240-236 241-232-234 Dagen efter dagen er omtankens dag. Den jublende glæde fra i går, -påskedag, -hvor 2.påskedag.B. 2016. Johs 20,1-18 Salmer: 218-240-236 241-232-234 Dagen efter dagen er omtankens dag. Den jublende glæde fra i går, -påskedag, -hvor vi her i kirken markerer forvandlingen fra den mørke

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30.

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9.00: 749-117/ 98-102- 118 Vinderslev kl.10.30: 749-117- 94/ 98-102- 118 Dette hellige evangelium

Læs mere

#29 Profeti sandt eller falsk?

#29 Profeti sandt eller falsk? #29 Profeti sandt eller falsk? I mange år har de fleste kristne kirker troet, at den profetiske gave ikke blev givet mere efter Jesu tolv apostles død. De tænker, at det Nye Testamente er Guds sidste åbenbaringer

Læs mere

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 1. juni 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække Salmer DDS 722: Nu blomstertiden kommer DDS 299: Ånd over ånder DDS

Læs mere

Salmer: 321 O kristelighed, (13 Måne og sol,) 69 Du fødtes på jord, 41 Lille Guds barn,( 438 Hellig, 477 Som korn,) 51 Jeg er i Herrens hænder

Salmer: 321 O kristelighed, (13 Måne og sol,) 69 Du fødtes på jord, 41 Lille Guds barn,( 438 Hellig, 477 Som korn,) 51 Jeg er i Herrens hænder Salmer: 321 O kristelighed, (13 Måne og sol,) 69 Du fødtes på jord, 41 Lille Guds barn,( 438 Hellig, 477 Som korn,) 51 Jeg er i Herrens hænder Tekster: Sl 8, Kol 1,15-19, Mark 10,13-16. I årene omkring

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

18.s.e.trin. I med tema: Hænder Særgudstjeneste i Strellev 4. oktober 2015 51 675 370 367-11

18.s.e.trin. I med tema: Hænder Særgudstjeneste i Strellev 4. oktober 2015 51 675 370 367-11 Du skal elske Herren din Gud, siger Jesus. Det er det første og største bud. Men et andet bud står lige med det: Du skal elske din næste som dig selv. Men hvad betyder det, at man skal elske andre lige

Læs mere

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer 1 Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække Salmer DDS 712: Vær velkommen, Herrens år DDS 726: Guds godhed vil vi prise - -

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække

Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 8. februar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække Salmer DDS 12: Min sjæl, du Herren love Dåb: DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

MELLEM TVIVL OG TRO. Prædiken af Morten Munch 2 s i fasten / 16. marts 2014 Tekst: Mark 9,14-29

MELLEM TVIVL OG TRO. Prædiken af Morten Munch 2 s i fasten / 16. marts 2014 Tekst: Mark 9,14-29 Mark 9,14-29 s.1 Prædiken af Morten Munch 2 s i fasten / 16. marts 2014 Tekst: Mark 9,14-29 MELLEM TVIVL OG TRO Spændt ud mellem magt og afmagt Vi hører om en far, der desperat kommer for at få hjælp til

Læs mere

Skærtorsdag II 2016 Ølgod 19.30 6-321 179 466 786, til nadver 477

Skærtorsdag II 2016 Ølgod 19.30 6-321 179 466 786, til nadver 477 På TV viste man for år tilbage en serie, der hed Arvingerne. Den var så populær, at man nu er i gang med at producere den tredje sæson af dramaet. Det var en fængende historie, der handlede om en arvesag,

Læs mere

OPSTANDELSENS NYORIENTERING

OPSTANDELSENS NYORIENTERING Luk 24,13-35 s.1 Prædiken af Morten Munch 2. påskedag / 1. april 2013 Tekst: Luk 24,13-35 OPSTANDELSENS NYORIENTERING Anden påskedags særlige fokus Hvor påskedag, selve opstandelsesdagen, naturligt fremstår

Læs mere

Pinsedag 24. maj 2015

Pinsedag 24. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Åndsudgydelse og fred Salmer: 290, 287, 282; 291, 308 Evangelium: Joh. 14,22-31 Helligånden kan et menneske ikke lære at kende rent teoretisk, men kun på det personlige plan.

Læs mere

Du får det ved at give det

Du får det ved at give det Du får det ved at give det Indledning Charles R. Swindoll, fortæller denne historie: På et tidspunkt oplevede evangelisten Dwight L. Moody at modtage et stort antal velsignelser fra Gud. I sin overflod

Læs mere

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 15. juni 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække Salmer DDS 356: Almagts Gud, velsignet vær DDS 289: Nu bede vi den Helligånd

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 24,15-28

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 24,15-28 1 25. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 17. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 732/4324/574/338//273/439/319/279 Uddelingssalme: se ovenfor: 319 Åbningshilsen Det er blevet meget mere efterår og

Læs mere