Du er MED! Spil og dans MED

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Du er MED! Spil og dans MED"

Transkript

1 Du er MED! Spil og dans MED En pixi-udgave om medindflydelse og medbestemmelse i Næstved Kommune Baseret på MED-aftalen af 1. maj 2013.

2 MED betyder medindflydelse medbestemmelse medansvar at alle ansatte skal opleve reel og formel involvering i deres arbejdsdag sammen med kollegerne retningslinjer gensidig information og kommunikation sundt og sikkert arbejde MED er også muligheder mangfoldighed motivation dynamik - drøftelse MED skal foregå i hverdagens dialog mellem medarbejdere og ledere i formelle beslutningsfora, MED-udvalg og Personalemøder med MED-status Vi vil MED i Næstved hvor kommunens værdier Dialog, Ansvarlighed, Professionalisme og Respekt - danner grundlag for kort kommunikationsvej og kort handlingsvej mellem ledere og medarbejdere i et såkaldt enstrenget system, hvor der drøftes og besluttes tiltag og initiativer, som berører personaleforhold, arbejdsforhold, måden vi samarbejder på og arbejdsmiljøet - alle arbejdsmiljøgrupper også en del af MED-organisationen så der sker videndeling mellem ledere og medarbejdere hvor tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i praksis får berøring og viden om arbejdsmiljøarbejde og tillidsrepræsentantopgaver i samarbejde med ledere

3 Formål med dansen På alle niveauer i organisationen skal der være et tæt samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne et samarbejde som skaber både medspil og modspil og som skaber dynamik og udvikling. Her inviterer ledelsen til dialog og medansvar. Dagligdagen og daglig praksis og erfaring skal være grundlaget for de beslutninger, ledelsen skal træffe, og medarbejderne skal derfor danse med på ledelsens dansegulv. Tillid skabes i relationer, hvor dansepartnerne ser hinanden i øjnene og skaber trin der passer lige netop til deres kompetencer og ideer. Det er derfor vigtigt at kende hinandens ønsker og behov på arbejdspladsen, så dansegulvet bliver det bedst mulige med energi og engagement til at skabe nye gode løsninger og handlinger.

4 MED-indflydelse sker så vidt muligt dansende og i hverdagen i en god dialog og samspil mellem leder og medarbejdere samt på personalemøder, i teams, arbejdsgrupper med mere. MED-bestemmelsen sker formelt i MED-udvalget eller på et personalemøde med MED-status og er den drøftelse og beslutning der skal være enighed om, når arbejdspladsen har brug for en retningslinje, som giver rammen for musikken. Musik, som leder og medarbejdere sammen tager ansvaret for. Det er det øverste samarbejds- og arbejdsmiljøudvalg (MED-Hovedudvalget) som beslutter de retningslinjer, som gælder for alle ansatte i kommunen. For eksempel retningslinje om ansættelse, trivsel, sygefravær, mobning og mange andre.

5 Hvem danser i MED- og arbejdsmiljøorganisationen På alle niveauer i organisationen er der et formelt forum, hvor ledere, tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og øvrige medarbejderrepræsentanter mødes. Hvad danses der om hvilke opgaver Arbejdsopgaverne for medlemmerne af MED- og arbejdsmiljøorganisationen er alle forhold som berører personale, arbejdets rammer, samarbejdet og arbejdsmiljøopgaver. Grundlaget for dansen i MED- og arbejdsmiljøorganisationen skal være vores 4 værdier. Derfor skal drøftelser og beslutninger foregå med udgangspunkt i Dialog Professionalisme Ansvarlighed og Respekt. Opgaverne, som skal drøftes kan for eksempel være værdigrundlag, ansættelse, kommunikation, måden vi samarbejder på, arbejdstider, planlægning af opgaver, balance mellem arbejdsliv og privatliv, kompetenceudvikling, målstyring, strukturændringer, arbejdsglæde, stress og trivsel, sygefravær og psykisk arbejdsmiljø.

6 Niveauer og dem der danser i MED-organisationen Der er følgende niveauer i organisationen: Arbejdsmiljøgrupper MED-Virksomhedsudvalg/Personalemøder med MED-status MED-Områdeudvalg (for ældre, handicap og psykiatri, børn og unge, skoler, dagtilbud) MED-Hovedudvalg Arbejdsmiljøgruppen består af en arbejdsleder og en valgt arbejdsmiljørepræsentant. De er nøglepersoner i arbejdsmiljøarbejdet, fx samarbejde om APV, trivsel, undersøgelse af ulykker m.v. MED-Virksomhedsudvalg/Personalemøder med MED-status Medlemmerne er den lokale virksomhedsleder og medarbejdere tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter på virksomheden. Hvis virksomheden kun har indtil 30 ansatte kan der i stedet for et egentligt MED-udvalg holdes Personalemøder med MED-status, hvor der blandt medarbejderne vælges en næstformand, som aftaler den formelle MED-dagsorden sammen med lederen. Møderne holdes sammen med hele personalet og beslutninger træffes der. MED-udvalgene og Personalemøderne med MED-status varetager de opgaver, som har med arbejdspladsens lokale forhold at gøre i forhold til de rammer og retningslinjer der sættes af MED-Hovedudvalget og det eventuelle MED-Områdeudvalg. MED-Områdeudvalgene er etableret for de større faglige områder, hvor der fx er en stor personaleportefølje. Medlemmerne er udvalget er centerchefen og 1-2 ledere, medarbejderrepræsentanter tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter valg af og blandt medarbejderne på virksomhederne indenfor centrets område. Udvalgenes primære opgave er at drøfte og beslutte forhold, som kan have betydning for hele områdets virksomheder. Det kan fx være ressourcefordeling for særlige opgaver på skoler. MED-Hovedudvalget medlemmer er direktionen, tillidsrepræsentanter udpeget af de faglige hovedorganisationer og arbejdsmiljørepræsentanter valgt af og blandt alle arbejdsmiljørepræsentanterne i kommunen. Udvalgets opgaver er de overordnede rammer og retningslinjer for kommunen og drøftelser af for eksempel organisationsændringer og budget.

7 Et overblik over niveauerne og dansepartnerne Find hele organisationsdiagrammet på > MED Arbejdsmiljøgrupper (en gruppe består af en arbejdsleder og en arbejdsmiljørepræsentant/medarbejder) MED-Virksomhedsudvalg/Personalemøder med MED-status på de enkelte virksomheder En del af virksomhederne har kommunikation direkte med MED-Hovedudvalget - hvor der er et MED-Områdeudvalg sker kommunikationen via dette. (Virksomhedsleder er formand, medarbejderrepræsentanter valgt blandt medarbejderne (tillidsrepræsentanter) og arbejdsmiljørepræsentanter) MED-Områdeudvalg For Børn & Unge, Ældre, Dagtilbud, Uddannelse, Handicap & Psykiatri- virksomheder (centerchef er formand, medarbejderrepræsentanter er valgt blandt virksomhedernes tillidsvalgte og arbejdsmiljørepræsentanter) MED-Hovedudvalg (direktionen og udpegede medarbejdere fra faglige organisationer + arbejdsmiljørepræsentanter)

8 Tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant danser sammen med leder Tillidsrepræsentanten har som udgangspunkt overenskomst-hatten på og deltager ved fx forhandlinger af MED-aftale, lokale forhandlinger om løn, arbejdstid, jobordninger m.v. Arbejdsmiljørepræsentanten tager bælte og seler på, når der skal danses arbejdsmiljø, så der påvirkes til en sikker og sund adfærd og at de initiativer, som drøftes og besluttes, fremmer fuldt forsvarlige arbejdsforhold og trivsel. Tillidsrepræsentanten og arbejdsmiljørepræsentanten danser for - på vegne af deres kolleger - i samarbejdet med ledelsen. De skal huske at involvere deres bagland dig, som ansat om hvilken musik og dans, som du mener vil give bedst mening, så I har en god arbejdsplads. Næstved Kommune vil gerne gøre noget ekstra for at leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant kaldet den dynamiske trio har en god dialog og et godt samarbejde, så tonerne for alle ansattes arbejdsforhold, personaleforhold og arbejdsmiljø bliver til en suveræn dans og giver en første plads. Derfor opfordres til et godt samarbejde i den dynamiske trio, som dog ikke kan forveksles med et MED-udvalgs beslutningskompetence. MED- og arbejdsmiljøkompetence Alle medlemmer af MED-udvalg skal inden for det første funktionsår gennemføre Næstveds firedages uddannelse. For Personalemøder med MED-status er det dog kun et krav for formand, næstformand og arbejdsmiljørepræsentant. Alle medlemmer af arbejdsmiljøgrupper skal igennem den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse inden for 3 måneder efter man er valgt. For at styrke arbejdsmiljøarbejdet ekstra i MEDorganisationen skal alle formænd og næstformænd også gennemføre arbejdsmiljøuddannelsen.

9 Årshjul Alle MED-udvalg og Personalemøder med MED-status skal aftale et årshjul, som rummer de temaer og initiativer, et udvalg skal berøre i løbet af et år. Årshjulet skal være et aktivt værktøj, så alle ansatte kan følge med i hvornår den næste dans bydes op, og så drøftelser og beslutninger kan forberedes ordentligt inden. Tillige skal årshjulet fordre at MEDorganisationen er aktiv hele tiden også mellem dansene. Samtidig med at årshjulet for den enkelte virksomhed i kommunen skal give et overblik over de aktiviteter og drøftelser som er aftalt at skal ske lokalt, så skal årshjulet også afspejle MED- Hovedudvalgets årshjul:

10 Dine indflydelsesmuligheder Det er dig, der vælger tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant, som er dem, du primært skal danse kinddans med i spørgsmål omhandlende MED-organisationen. Du kan til enhver tid spørge alle andre medlemmer af dit MED-udvalg eller formand og næstformand, hvis du er i tvivl om noget eller har forslag til noget der bør afklares og aftales rammer for. Dit ansvar og loyalitet i forhold til MED MED-Organisationen er et formelt samarbejdssystem, så du har ansvaret for at give din mening til kende, således at ledelsen træffer den bedste beslutning for din arbejdsplads. Når MED-udvalget fx beslutter en retningslinje, så er det en retningslinje, som vil gælde for alle på arbejdspladsen. Du har pligt til at være loyal overfor de beslutninger, som MED-udvalget træffer. Du skal fx være loyal overfor og forsvare retningslinjer heri ligger blandt andet en medansvar, som medarbejder og leder er sammen om. Som leder har du ansvaret for at medarbejderne inddrages inden der træffes beslutning. Fx om organisationsændringer, budgetomplaceringer, ved nybygning og ombygning m.v. Valg Tillidsrepræsentanter vælges af medarbejderne på arbejdspladsen inden for en overenskomst/inden for den faggruppe du tilhører. Tillidsrepræsentanten er derved talerør for en overenskomstgruppe. Arbejdsmiljørepræsentanten vælges af alle medarbejdere på arbejdspladsen. Arbejdsmiljørepræsentanten er arbejdsmiljøeksperten for alle ansatte uanset hvilken overenskomst man tilhører. Der er valg til arbejdsmiljøgrupper og MED-udvalg hvert 2. år. Hvis du vil vide mere Denne pixi-udgave er ment som et supplement til Næstved Kommunes MED-aftale, som trådte i kraft 1. maj Ideen er at du i hverdagen har et værktøj lige i lommen, som kan give dig information om de primære budskaber med MED-organisationen og MED-aftalen i Næstved. Du kan finde hele MED-aftalen på > MED > MED-aftale Her kan du også finde kontaktoplysninger, hvis du har spørgsmål eller undren.

11 MED- dansen kan være meget varierende have mange forskellige rammer og forgå på forskellige måder Kridt danse skoene og find ud af hvem der er din dansepartner

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation:

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation: De nye regler om virksomhedens samarbejde om sikkerhed og sundhed er blevet til efter et trepartssamarbejde mellem Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter i 2009. De grundlæggende regler om arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen

Valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen Valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen Så er det igen blevet tid til valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen! Nu skydes valghandlingen for valgperioden 1. januar 2011 31. december 2013 i gang.

Læs mere

Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland

Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland BILAG 1 Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland J.nr. 1-30-77-14-10 I henhold til 5 i Region Midtjyllands MEDaftale sker valg og udpegning af medlemmer til MED og AMO (Arbejdsmiljøorganisationen)

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Arbejdsmiljø i MED-aftalen

Arbejdsmiljø i MED-aftalen F O A f a g o g a r b e j d e Arbejdsmiljø i MED-aftalen Denne Kort & Godt pjece henvender sig til medlemmer i MED-forhandlingsorganet og MED-hovedudvalg i kommuner og regioner. Pjecen informerer om: n

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 11. februar 2009 Notat

Læs mere

Vær MED. i en dans for alle ansatte!

Vær MED. i en dans for alle ansatte! Version 20130911/DJ Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MEDbestemmelse i Næstved Kommune Hvad er MED - hvordan skal musikken spille? MED er gensidig

Læs mere

Valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune 2015

Valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune 2015 Valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune 2015 Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse Retningslinjer for valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune p. 3 Indledning p. 3 Regelgrundlag

Læs mere

Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Næstved Kommune

Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Næstved Kommune Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Næstved Kommune 1 Hvad er MED? 3 Hvad laver MED-organisationen? 4 4 niveauer i samarbejdet 6 Hvad

Læs mere

LO-repræsentant i MED-hovedudvalget

LO-repræsentant i MED-hovedudvalget FORBUND LO-repræsentant i MED-hovedudvalget Information om dit arbejde i MED Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning 5 Procedureretningslinjer

Læs mere

Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar

Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar i Børne- og Ungdomsforvaltningen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen MED-aftalen MED-aftalen skal optimere arbejdsmiljøet og samarbejdet mellem ledelse

Læs mere

Medarbejdertrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF

Medarbejdertrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF Medarbejdertrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF Undersøgelse af trivslen blandt medarbejderne på Vordingborg Gymnasium & HF skoleåret 15-16 I foråret 2016 gennemførte vi i samarbejde med firmaet ENNOVA

Læs mere

Valg-vejledning til de 6 nye skoler.

Valg-vejledning til de 6 nye skoler. Valg-vejledning til de 6 nye skoler. Forkortelser: TR = tillidsrepræsentant AMR = arbejdsmiljørepræsentant OBS/opsummering af detaljerne i denne vejledning: Leder må ikke blande sig i valget af medarbejdere/amr/tr

Læs mere

ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT?

ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT? ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT? Som tillidsrepræsentant er jeg garant for medindflydelse HVORFOR BLIVE TILLIDSREPRÆSENTANT? Socialpædagogerne har gennemført en medlemsundersøgelse, der

Læs mere

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Hvordan arbejder vi hen imod Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune? Denne guide er

Læs mere

Trivsel 2016 Region Nordjylland. Besvarelse: 80 %

Trivsel 2016 Region Nordjylland. Besvarelse: 80 % Trivsel 2016 Besvarelse: 80 % Forord Kære ansatte i Med trivselsundersøgelsen Trivsel 2016 ønsker vi at få et samlet billede af det oplevede psykiske arbejdsmiljø i. Trivslen er et vigtigt parameter, som

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER Tilværelsen byder på mange forskellige oplevelser både gode og dårlige og alle mennesker oplever tidspunkter i livet, der er forbundet med vanskeligheder og

Læs mere

Indhold. MED i Tønder Kommune

Indhold. MED i Tønder Kommune Indhold... 4 Formål... 4 Hvad er MED-indflydelse... 4 Hvad er MED-bestemmelse... 4 Arbejdsopgaver.... 5 MED-organisationen... 6 Flere niveauer... 7 Arbejdsmiljø... 9 Valg af tillidsrepræsentant... 9 Valg

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1) 2009/1 LSV 126 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20090054829 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. maj

Læs mere

Indholdsfortegnelse ... 32. Bilag 6 MED-uddannelse og. Arbejdsmiljøuddannelsen... 29. MED-uddannelsen... 29

Indholdsfortegnelse ... 32. Bilag 6 MED-uddannelse og. Arbejdsmiljøuddannelsen... 29. MED-uddannelsen... 29 1 Indholdsfortegnelse Forord... 1 Kapitel 1 Aftalens område, formål mv.... 2 1. Område... 2 2. Formål... 2 3. Rammerne for aftalen... 2 4. Form og struktur... 4 5. Kompetence... 6 Kapitel 2 Medindflydelse

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende MED-systemet, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter fra Børn og Unge

Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende MED-systemet, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter fra Børn og Unge Personale Grøndalsvej 2, 8260 Viby J Borgmesterens Afdeling Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende MED-systemet, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter fra Børn og Unge Jette Skive, Dansk

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering 2009

ArbejdsPladsVurdering 2009 ArbejdsPladsVurdering 2009 Undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø på Aarhus Universitet 2009 præsen TATION ArbejdsPladsVurdering 2009 Arbejdspladsvurderingen (APV) på Aarhus Universitet består af: Fysisk-ergonomisk

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

MED-aftalen for Region Nordjylland

MED-aftalen for Region Nordjylland MED-aftalen for Region Nordjylland 1. maj 2016 Indhold 1. Indledning... 05 2. MED-aftalens område i Region Nordjylland... 07 3. Formål... 08 4. Kompetence og organisering... 09 4.1 Niveau 1: Hovedudvalget:

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Sygefraværspolitik i Statens Administration

Sygefraværspolitik i Statens Administration Side 1 af 6 Sygefraværspolitik i Statens Administration 27. april 2011 Indhold Formål... 1 Hvornår og hvordan melder du dig syg?... 2 Hvornår og hvordan melder du dig rask?... 2 Kontakt til den sygemeldte

Læs mere

DEN GODE ARBEJDS- PLADS

DEN GODE ARBEJDS- PLADS DEN GODE ARBEJDS- PLADS TILLID RETFÆRDIGHED SAMARBEJDE Sæt social kapital på dagsordenen - og skab godt samarbejde Udgivet af: FIU s Udviklingsenhed i samarbejde med forbundene i LO Tekstidé og konsulent:

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet. På virksomheder med mindst 35 ansatte. - Opgaver, roller, uddannelse og organisering

Arbejdsmiljøarbejdet. På virksomheder med mindst 35 ansatte. - Opgaver, roller, uddannelse og organisering BRANCHEVEJLEDNING VIRKSOMHEDER FRA BAR KONTOR ARBEJDSMILJØARBEJDET MED MINDST PÅ KONTORER 35 ANSATTE Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med mindst 35 ansatte - Opgaver, roller, uddannelse og organisering

Læs mere

forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis

forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 2 2/FORHANDLINGSRET

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Overenskomstresultatet skal nu til urafstemning blandt medlemmerne, før det endeligt er godkendt og kan træde i kraft.

Overenskomstresultatet skal nu til urafstemning blandt medlemmerne, før det endeligt er godkendt og kan træde i kraft. Kære medlem Finansministeren og de faglige organisationer i staten (CFU) er blevet enige om et overenskomstresultat for de næste tre år. I pjecen her kan du læse om resultatet. Overenskomstresultatet skal

Læs mere

Du indbydes til at deltage i MTU 2012. Det er nu, du har muligheden for at give din mening tilkende gennem den anonyme undersøgelse.

Du indbydes til at deltage i MTU 2012. Det er nu, du har muligheden for at give din mening tilkende gennem den anonyme undersøgelse. Løbenr. Region Syddanmark Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 2012 Kære Du indbydes til at deltage i MTU 2012. Det er nu, du har muligheden for at give din mening tilkende

Læs mere

Delpolitik Introduktion af nye medarbejdere

Delpolitik Introduktion af nye medarbejdere Delpolitik Introduktion af nye medarbejdere 1. Formål Gentofte Kommunes ønsker, at nye ledere og medarbejdere hurtigst muligt får et godt indtryk af og kendskab til deres nye arbejdsplads, herunder stedets

Læs mere

Guide til måling af social kapital 2016

Guide til måling af social kapital 2016 Guide til måling af social kapital 2016 Indhold Introduktion til måling af Social Kapital i Høje-Taastrup Kommune 3 Proces for måling af Social Kapital 2016 4 Før måling leders rolle 5 Tjekliste før målingen

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Bedre plejeboliger - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Medarbejderne har nøglen til de gode løsninger Det er sund fornuft at lytte til medarbejderne, når I skal bygge nyt

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats?

Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats? Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats? Hans Hvenegaard hhv@teamarbejdsliv.dk LO-skolen den 22. november 2010 Trepartsdrøftelserne april 2009 Arbejdsmiljøet integreres

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Cumuli.net Ramme, styringsmodel, forventninger, lederroller. Desuden Slagelse Kommunes værdigrundlag og målsætninger. ledelses Grundlag_12p_a.indd 3 8/10/09 10:44

Læs mere

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Stil krav til din udvikling - og få mere ud af samtalen med din leder Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Sæt udviklingssamtalen og udviklingsplanen på dagsordenen Når medarbejderen

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Velkommen til Lind Pleje- og Aktivitetscenter Herning Kommune

Velkommen til Lind Pleje- og Aktivitetscenter Herning Kommune Kære medarbejder! Velkommen til Lind Pleje- og Aktivitetscenter Herning Kommune Her kan du læse om Lind Pleje- og Aktivitetscenters værdier og om praktiske informationer, som du får brug for i din ansættelse.

Læs mere

Børnehuset Molevittens formål;

Børnehuset Molevittens formål; Den 4.9.2012 Børnehuset Molevittens formål; Institutionens formål er at skabe et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer børnenes trivsel, sundhed, udvikling og læring. Vi vil sikre barnets

Læs mere

Bilag - Undersøgelse af sagen vedr. charter for flere kvinder i ledelse

Bilag - Undersøgelse af sagen vedr. charter for flere kvinder i ledelse Bilag - Undersøgelse af sagen vedr. charter for flere kvinder i ledelse Formålet med Charter for flere kvinder i ledelse er: At sikre, at kvinder og mænd har lige muligheder for at gøre lederkarriere.

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik 2013 Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik for Region Hovedstadens Psykiatri Arbejdsmiljøpolitikken blev godkendt i Psyk-MED d. 24. august

Læs mere

VOLD, MOBNING OG CHIKANE

VOLD, MOBNING OG CHIKANE VOLD, MOBNING OG CHIKANE Retningslinjer om vold, mobning og chikane ved Esbjerg Kommune Ifølge aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne mellem KL og KTO, skal der aftales retningslinjer for arbejdspladsens

Læs mere

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning FARMAKONOM UDDANNELSEN Mentorordning Farmakonomskolen elev til elev-mentorordning September 2009 Indholdsfortegnelse Mentorordning på Farmakonomskolen... 4 Hvad er en mentor og en mentee?... 4 Formål

Læs mere

Alle skal gerne trække i samme retning

Alle skal gerne trække i samme retning Alle skal gerne trække i samme retning - en stor forening som vores, er fyldt af mennesker og heldigvis med hvert deres høje engagement. Med hvad får man i BV og hvad kan man forvente at få i BV? et godt

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

Denne politik er oprindelig lavet i 2007 på baggrund af gruppearbejde i personalegruppen, ud fra et spil med nogle konkrete spørgsmål og

Denne politik er oprindelig lavet i 2007 på baggrund af gruppearbejde i personalegruppen, ud fra et spil med nogle konkrete spørgsmål og Denne politik er oprindelig lavet i 2007 på baggrund af gruppearbejde i personalegruppen, ud fra et spil med nogle konkrete spørgsmål og efterfølgende revideret i 2012 og 2015. SYGE-OG FRAVÆRSPOLITIK I

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Middle Management Program (MMP)

Middle Management Program (MMP) IBC Kurser og kompetenceudvikling Lederuddannelser Middle Management Program (MMP) Forberedelseshæfte til lederudviklingsprogram for nye og erfarne mellemledere Kære Leder Velkommen på IBCs Middle Management

Læs mere

MED aftale November 2010

MED aftale November 2010 November 2010 Indhold Forord.... 4 Formål... 5 Indhold... 6 Form og struktur... 10 Hovedudvalgets sammensætning...11 Arbejdsmiljø... 12 Tillidsvalgte... 14 Uddannelse... 16 Rammen... 16 Aftalens område...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, OUH, Odense... 1 Forord...

Læs mere

Sygefraværsspolitik. C:\polweb\bilag2-1.doc 1/ 5

Sygefraværsspolitik. C:\polweb\bilag2-1.doc 1/ 5 Sygefraværsspolitik Indledning Kalundborg Kommune ønsker, at sygefraværspolitikken skal være med til at skabe forståelse, accept og klarhed om kommunens holdning til håndtering af sygefravær. Kalundborg

Læs mere

Retningslinje om Frivilligt arbejde

Retningslinje om Frivilligt arbejde Inspirationsnotat nr. 21b til arbejdet i MED-Hovedudvalg 18. september 2013 Retningslinje om Frivilligt arbejde Retningslinjen indeholder de overordnede personalepolitiske principper for Hovedudvalgets

Læs mere

Temadag CUD MED-Områdeudvalg & de dynamiske trioer. Arbejdsmiljø- og MED-arbejdet

Temadag CUD MED-Områdeudvalg & de dynamiske trioer. Arbejdsmiljø- og MED-arbejdet Temadag CUD MED-Områdeudvalg & de dynamiske trioer Arbejdsmiljø- og MED-arbejdet v/arbejdsmiljøkonsulenter fra CPH Torben Søndergaard Nielsen tosni@naestved.dk/5674 Dorthe Erika Vang Jensen dojen@naestved.dk/5673

Læs mere

Tillidsmand. Faglighed

Tillidsmand. Faglighed Tillidsmand Du er anerkendt fagligt dygtig Du har gennemført tillidsmandsuddannelsen indenfor de to første valgår (17 dage) Du har gennemført arbejdsmiljøuddannelsen indenfor de to første valgår (3 dage)

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Forretningsorden for hovedsamarbejdsudvalg

Forretningsorden for hovedsamarbejdsudvalg UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Forretningsorden for hovedsamarbejdsudvalg Godkendt af HSU 09.12.13 ( 4 den 24.03.14) 1: Aftalegrundlag Hovedsamarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

DRAGØR KOMMUNE Borgmesterssekretariat, HR og Udvikling. Lokal MED-aftale. Dragør Kommune

DRAGØR KOMMUNE Borgmesterssekretariat, HR og Udvikling. Lokal MED-aftale. Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE Borgmesterssekretariat, HR og Udvikling Lokal MED-aftale Dragør Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse i Dragør Kommune Gældende pr. 1. april 2015 Indhold Forord... 3 Kapitel

Læs mere

Referat 27.11.2014 Område MED Dagtilbud

Referat 27.11.2014 Område MED Dagtilbud Næstved Kommune Center for Dagtilbud www.naestved.dk Referat 27.11.2014 Område MED Dagtilbud Formøde for medarbejderne fra kl. 8.00 i mødelokalet. Formøde for lederne fra kl. 8.45 på Johnnis kontor. Mødedato

Læs mere

Forældresamarbejde. Børneinstitution Skt Klemens-Dalum

Forældresamarbejde. Børneinstitution Skt Klemens-Dalum Forældresamarbejde Børneinstitution Skt Klemens-Dalum 1 I Skt Klemens-Dalum vil vi gerne involvere forældre gennem bestyrelses- og forældrerådssamarbejdet gennem forældremøder gennem strukturerede samtaler

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Sundhed og trivsel Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Sundhed og trivsel Arbejdsmiljø Sygefravær Stress Alkohol og rusmidler Vold, mobning og chikane Opgaveløsning og ressourcer

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Forord... 3 Kapitel 1... 5 Aftalens område, formål mv... 5 1. Område... 5 2. Formål... 5 4. Form og struktur... 8 5. Kompetence... 10 Kapitel 2...

Forord... 3 Kapitel 1... 5 Aftalens område, formål mv... 5 1. Område... 5 2. Formål... 5 4. Form og struktur... 8 5. Kompetence... 10 Kapitel 2... Forord... 3 Kapitel 1... 5 Aftalens område, formål mv.... 5 1. Område... 5 2. Formål... 5 4. Form og struktur... 8 5. Kompetence... 10 Kapitel 2... 12 Medindflydelse og medbestemmelse... 12 6. Medindflydelse

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

FORSTÅ ELSESPÅPIR OM LÆRERNES/BØRNEHÅVEKLÅSSELEDERNES ÅRBEJDSTID I FOLKESKOLEN I SKIVE KOMMUNE

FORSTÅ ELSESPÅPIR OM LÆRERNES/BØRNEHÅVEKLÅSSELEDERNES ÅRBEJDSTID I FOLKESKOLEN I SKIVE KOMMUNE FORSTÅ ELSESPÅPIR OM LÆRERNES/BØRNEHÅVEKLÅSSELEDERNES ÅRBEJDSTID I FOLKESKOLEN I SKIVE KOMMUNE Forståelsespapiret indeholder parternes fælles forståelse af reglerne for lærernes og børnehaveklasseledernes

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Det tager ca. 15-20 minutter at udfylde spørgeskemaet. Du bedes svare inden onsdag den 6. oktober 2010.

Det tager ca. 15-20 minutter at udfylde spørgeskemaet. Du bedes svare inden onsdag den 6. oktober 2010. Løbenr. REGION SYDDANMARK MEDARBEJDERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2010 Kære Vil du være med til at gøre din arbejdsplads i Region Syddanmark til en endnu bedre arbejdsplads? Så har

Læs mere

Børn og Unge sekretariatet 2013. Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud

Børn og Unge sekretariatet 2013. Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud Børn og Unge sekretariatet 2013 Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud Formål med tilsyn: Baggrund for tilsyn med dagtilbud Holbæk Kommune har pligt til at sikre, at dagtilbuddene lever op til lovgivningen

Læs mere

hr-strategi 2012-15 1

hr-strategi 2012-15 1 hr-strategi 2012-15 1 indhold nøglen til gode forandringer... 3 den attraktive arbejdsplads... 3 hr-indsatsen - taktikken... 4 prioriterede hr-indsatser 2012-15... 5 Ledelse... 5 Omdømme... 5 Høj faglighed

Læs mere

Sundhed i Esbjerg Kommune

Sundhed i Esbjerg Kommune Sundhed i Esbjerg Kommune Virksomhedens sundhedspolitik trin for trin En manual til små og store virksomheder Vil du vide mere om sundhedspolitikken se på: www.esbjergkommune.dk Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE kort fortalt 2 KÆRE FORÆLDRE Sprog er et vigtigt redskab til at kunne sætte ord på sine følelser og meninger. Børns sproglige udvikling i de første leveår

Læs mere

AL-SALAHIYAH SKOLEN 1/8

AL-SALAHIYAH SKOLEN 1/8 AL-SALAHIYAH SKOLEN 1/8 Svarfordelingen på de to spørgsmål om kvantitative krav blandt danske lønmodtagere: Altid Ofte Somme- Sjældent Aldrig/ tider Næsten 1A. Kommer du bagud med dit arbejde? 5 % 12 %

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Scan koden med din smartphone og find mere information Når du vælger Greve Kommune som leverandør til den ydelse du har fået visiteret, vil du blive tilknyttet

Læs mere

Personalepolitik 2015

Personalepolitik 2015 Personalepolitik 2015 Godkendt af Økonomiudvalget på møde den 9. december 2015 Personalepolitik FORORD Personalepolitikken er udarbejdet og vedtaget af Frederikssund Kommunes Hoved MED-udvalg og godkendt

Læs mere

Kalundborg Kommune ønsker at være en moderne, attraktiv og rummelig arbejdsplads, hvor arbejdsmiljøet og de ansattes trivsel skal være i top.

Kalundborg Kommune ønsker at være en moderne, attraktiv og rummelig arbejdsplads, hvor arbejdsmiljøet og de ansattes trivsel skal være i top. Stresspolitik Formålet Kalundborg Kommune ønsker at være en moderne, attraktiv og rummelig arbejdsplads, hvor arbejdsmiljøet og de ansattes trivsel skal være i top. Den vision vil vi opfylde ved at lægge

Læs mere

Personalepolitisk status første halvår 2013

Personalepolitisk status første halvår 2013 Personalepolitisk status første halvår 2013 Nærværende notat er en opsamling af de personalepolitiske tiltag og fokusområder, der indtil nu har været de mest centrale i 2013. Derudover indeholder notatet

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø

Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø Kvalitetsprocedure Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø Kvalitetsprocedure DT-9 Anvendelsesområde: Detailtilsyn Ansvarlig enhed: AFC, 2. kontor Ikrafttræden: 1. april 2013 Senest redigeret:

Læs mere