Rapport fra 24. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Bern i Schweiz d juli 2013: Bedste danske resultat nogensinde!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapport fra 24. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Bern i Schweiz d. 14.-21. juli 2013: Bedste danske resultat nogensinde!"

Transkript

1 Rapport fra 24. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Bern i Schweiz d juli 2013: Bedste danske resultat nogensinde! De danske deltagere ved åbningsceremonien i det smukke Kulturcasino i Bern: Fra venstre ses Jon Nørgaard Poulsen med Dannebrog, Simon Guldager, Olivia Ette Heinrich og Simon Albrechtsen IBO 2013 gav tre bronzemedaljer og 1 merit til Danmark For første gang i de ni år Danmark har deltaget i den internationale biologiolympiade, indgik der to elever fra 2g sammen med to nybagte studenter i det danske team. I år lykkedes det for Olivia Ette Heinrich, Virum Gymnasium, Simon Albrechtsen, Borupgaard Gymnasium (2g) og Jon Nørgaard Poulsen, Herning Gymnasium, at opnå bronzemedaljer, mens Simon Guldager Andersen, Holstebro Gymnasium (2g) fik Certificate of Merit (gives til de 10% af deltagerne, som ligger lige under medaljerækken). Det bedste danske resultat nogensinde!

2 De fire danske deltagere ved afslutningsceremonien den 15. juli 2013: Simon Guldager Andersen, Jon Nørgaard Poulsen, Olivia Ette Heinrich og Simon Albrechtsen. Deltagerne i den internationale biologiolympiade i Schweiz repræsenterede 62 lande og var alle vindere af deres nationale biologiolympiader. Det var en uge fuld af faglige udfordringer og sociale aktiviteter med rig mulighed for at udveksle erfaringer med de andre unge biologiinteresserede fra hele verden. For de fire vindere af den danske biologiolympiade var deltagelsen kulminationen på lang tids forberedelse herunder deltagelse i den danske biologiolympiade som startede med en test på skolerne i oktober Her deltog 1643 elever fra både 2g og 3g. De 30 elever som klarede sig bedst i skoletesten, deltog i semifinalen på Syddansk Universitet i Odense i januar Her konkurrerede deltagerne gennem praktiske laboratorieøvelser og teoretiske spørgsmål, svarende til biologi og bioteknologi på A niveau. De 15 som klarede sig bedst ved semifinalen, kvalificerede sig til finalen og modtog Campbell s Biology som boggave fra SDU - en universitetslærebog der indholdsmæssigt svarer til niveauet for de opgaver, der gives til den internationale biologiolympiade. Botanik indgår som disciplin i den internationale biologiolympiade, men er ikke pensum på hverken biologi A eller bioteknologi A. Træning i botanik ved Jette Dahl Møller (og Lise Bolt Jørgensen, ikke på billedet), Statens Naturhistoriske Museum, er derfor af uvurderlig betydning!

3 Mellem semifinalen og finalen var der tre træningsrunder. I februar 2013 blev de 15 vindere af semifinalen trænet på Mærsk Mc-Kinney Møllers Videncenter i Sorø i bl.a. zoologisk og botanisk systematik, evolution og klassifikation ved medarbejdere fra Statens Naturhistoriske Museum. Desuden blev de i marts trænet 2 dage på Aalborg Universitet i mikrobiologi. Den viden de opnår gennem træningen, forbedrer deres muligheder for at klare opgaverne til finalen hvor niveauet er på universitetsniveau. Træning i evolutionær adfærd i Københavns Zoologiske have før afrejsen til Bern De fire vindere af den danske biologiolympiade blev desuden trænet i opgaveløsning og teori en weekend på Gefion Gymnasium. Denne træning varetages af tidligere danske deltagere i internationale biologiolympiader som er i gang med videreuddannelse indenfor studier i biologi, molekylær biomedicin, biokemi og medicin. Desuden indgik tre dages træning umiddelbart inden afrejsen til Bern på DTU, KU, Københavns ZOO og Den Blå Planet. Det er af uvurderlig betydning at medarbejdere ved alle de deltagende institutioner samt tidligere deltagere i IBO velvilligt påtager sig at undervise og træne eleverne med så stort og smittende engagement. Den internationale biologiolympiade giver deltagerne mulighed for at knytte kontakter til unge fra hele verden noget som kan vise sig at få uvurderlig betydning for dem i fremtiden. For nogle af de unge som tidligere har deltaget i IBO, har det vist sig være en vigtig del på CV et, når de skal søge studieophold eller lignende i udlandet. Simon Albrechtsen og Olivia Ette Heinrich sammen med biologi interesserede unge fra mange dele af verden.

4 Udover de fire deltagende elever blev Danmark i 2013 repræsenteret af jurymedlemmerne Kirsten Wøldike, national koordinator; Birthe Zimmermann, Alssundgymnasiet Sønderborg; Vibeke Birkmann, Greve Gymnasium og Neel Holm Møller, Virum Gymnasium. Da Danmark er i fuld gang med forberedelserne til værtsskabet for IBO2015, deltog fra Aarhus Universitet Annika Büchert Lindberg, Jens Mogens Olesen, Erik Meineche Schmidt, Rasmus Buchanan, Jens Holbech og Kristine Bilgrav-Nielsen. Program i Bern juli 2013 Torsdag den juli: Dagene op til IBO blev benyttet til træning i opgaveløsning og teori samt til studier af bl.a. den lokale flora i botanisk have. Bestøvningsbiologi ved Jens Mogens Olesen, AU, i Berns botaniske have. Søndag den 14. juli: Registrering og indkvartering og åbningsceremoni. Ambassadør Hans Klingenberg deltog i åbningsceremonien og fik efterfølgende en snak med den danske delegation. Mandag de 15. Juli: Sociale aktiviteter for eleverne og arbejde med oversættelse og diskussion af opgaverne for juryen.

5 Tirsdag den 16. juli. Første konkurrencedag for studenterne: Fire praktiske laboratorieforsøg, hver af 90 minutters varighed! Juryen arbejdede med oversættelse og diskussion af teoretiske opgaver. Juryen arbejder. Når der er behov for afstemning om en opgave eller et svar, stemmer alle lande elektronisk. Onsdag den 17. juli: Mens juryen fortsatte arbejdet med oversættelse og diskussion af teoretiske opgaver, var deltagerne på ekskursion til bl.a. toppen af Mount Niederhorn. Udsigten fra toppen af Mount Niederhorn mod alpetoppene Jungfrau m.fl. Torsdag den 18. juli: En hård dag for deltagerne med to sæt teoretiske opgaver af hver 3½ times varighed. For første gang i IBOs historie arbejdede eleverne med tablets og svarede elektronisk på alle spørgsmål. Dagen afsluttedes med en festlig SWISSnight for elever og jury. Der blev jodlet, spillet på alpehorn, lavet sko af chokolade og snittet alpekøer i træ. Inden havde juryen brugt dagen på møde om koordineringen af det generelle arbejde med IBO. Fredag den 19. juli: Eleverne besøgte Naturhistorisk Museum og parlamentet m.m. i Bern, mens juryen efter et kort møde om pointgivning var på heldagsekskursion til frilandsmuseet Ballenberg og Niederhorn Lørdag den 20. juli: Dagen hvor alting kulminerede i en pompøs afslutningsceremoni med optræden, taler og ikke mindst overrækkelse af medaljer! Desuden blev IBO trofæet overrakt til Indonesien som er vært for IBO Ceremonien blev efterfulgt af en festmiddag for alle i Kuursaal Bern med smuk udsigt til Alperne ud over byen Bern.

6 De danske deltagere Neel Holm Møller,Vibeke Birkmann, Simon Guldager Andersen, Jon Nørgaard Poulsen, Olivia Ette Heinrich, Simon Albrechtsen, Birthe Zimmermann og Kirsten Wøldike. Søndag den 21. juli: Afsked og afrejse. Tak for støtte og samarbejde i forbindelse med den danske biologiolympiade til: Aalborg Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet, Odense Statens Naturhistoriske Museum, København DTU Odense Zoologiske Have Københavns Zoologiske Have Den Blå Planet Tidligere deltagere ved IBO Biologiolympiaden 2013 har modtaget økonomisk støtte fra: Ministeriet for Børn og Undervisning Carlsbergs Mindelegat Lundbeckfonden Aarhus Universitet De medvirkende gymnasier Styregruppen for Biologiolympiaden Den danske biologiolympiade og den danske deltagelse i den 24. internationale biologiolympiade administreres af den danske styregruppe for biologiolympiaden: Kirsten Wøldike, National koordinator, Vibeke Birkmann, Greve Gymnasium, Birthe Zimmermann, Alssundgymnasiet Sønderborg, Neel Holm Møller, Virum Gymnasium og Karen Helmig, Birkerød Gymnasium.

Tid til Talent. Virum Gymnasium Vi rummer mere. Er du forfatter- eller forskerspire? Har du et særligt talent?

Tid til Talent. Virum Gymnasium Vi rummer mere. Er du forfatter- eller forskerspire? Har du et særligt talent? Tid til Talent Er du forfatter- eller forskerspire? Har du et særligt talent? Virum Gymnasium hjælper dig med at udvikle det! Virum Gymnasium Vi rummer mere 1 VG - Tid til Talent Redaktion: Birgit Riedel

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter

KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter JA, DET KAN DE. OG DET GJORDE DE. LØKKEFONDENS PROJEKTER LøkkeFonden udvikler konkrete projekter, der kan virke til gavn for drenge

Læs mere

Nye kommunikationsformer og deres effekt

Nye kommunikationsformer og deres effekt TEMAHÆFTE 3 Nye kommunikationsformer og deres effekt VIDERE MED UDDANNELSE Projekt Videre med uddannelse udvikler nye veje til kommunikation til og blandt unge om uddannelse. VIDERE MED UDDANNELSE NYE

Læs mere

Stx-studieretninger og hf-fagpakker. Du kan få det hele på Roskilde Gymnasium

Stx-studieretninger og hf-fagpakker. Du kan få det hele på Roskilde Gymnasium Stx-studieretninger og hf-fagpakker Du kan få det hele på Roskilde Gymnasium Faglighed Fællesskab Indhold Du kan få det hele på Roskilde Gymnasium... 4 Science... 6 Udsyn mod verden... 8 Musik + miljø

Læs mere

FIND DIN STEMME! Mere sang i skoledagen. Skoleåret 2013-2014. GRATIS tilbud til musiklærere i kommunerne

FIND DIN STEMME! Mere sang i skoledagen. Skoleåret 2013-2014. GRATIS tilbud til musiklærere i kommunerne FIND DIN STEMME! Mere sang i skoledagen Skoleåret 2013-2014 GRATIS tilbud til musiklærere i kommunerne Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Struer DEL AF KULTURAFTALEN 2011-2014

Læs mere

Sport Study Svendborg åben for flere partnere

Sport Study Svendborg åben for flere partnere no. 13 november 2010 MAGASINET Sport & Uddannelse Sport Study Svendborg åben for flere partnere Første etape af indsatsen for at skabe vækst på Sydfyn i kraft af synergi mellem idræt, uddannelse og erhverv

Læs mere

den kommunale indsats det nationale CenTer for undervisning i natur, Teknik Og SundHed

den kommunale indsats det nationale CenTer for undervisning i natur, Teknik Og SundHed den kommunale indsats det nationale CenTer for undervisning i natur, Teknik Og SundHed forord Danmark har som vidensamfund behov for i fremtiden at sikre viden og udvikling inden for de naturfaglige og

Læs mere

Før ideerne ud i undervisningen

Før ideerne ud i undervisningen EUROPEAN BUSINESS GAME Før ideerne ud i undervisningen Gør iværksætteri til en del af undervisningen i erhvervsøkonomi, innovation og virksomhedsøkonomi i skoleåret 2010-2011 EBG starter igen efter sommerferien

Læs mere

VI VIL GERNE MØDES MED DIG

VI VIL GERNE MØDES MED DIG VI VIL GERNE MØDES MED DIG Du skal vide, at du altid er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller hvis du har lyst til at se vores skole. Du skal være velkommen. 2013 Start på højskolen

Læs mere

Praksislæring pa erhvervsskole og produktionsskole en bro, der fa r unge til at gennemføre en erhvervsuddannelse

Praksislæring pa erhvervsskole og produktionsskole en bro, der fa r unge til at gennemføre en erhvervsuddannelse Praksislæring pa erhvervsskole og produktionsskole en bro, der fa r unge til at gennemføre en erhvervsuddannelse FoU projekt nr. 129940 Afsluttende rapport Susanne Kaatmann, UCL og Marianne Søgaard Sørensen,

Læs mere

DIALOG # 11 HVEM SKAL LÆREREN VÆRE MEST LOYAL OVER FOR ELEVERNE ELLER FORÆLDRENE?

DIALOG # 11 HVEM SKAL LÆREREN VÆRE MEST LOYAL OVER FOR ELEVERNE ELLER FORÆLDRENE? DIALOG # 11 HVEM SKAL LÆREREN VÆRE MEST LOYAL OVER FOR OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen

Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen December 2012 Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen 5 Indhold En endnu bedre

Læs mere

VINDUE FOR EN FORENING

VINDUE FOR EN FORENING VINDUE FOR EN FORENING Samler lokalsamfundet HVAD ER VINDUE FOR EN FORENING? Frivillig Fredag er Danmarks nationale frivillighedsdag. Det er tanken at der rundt omkring i hele landet på denne dag skal

Læs mere

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Et fagligt løft af folkeskolen Vi har en rigtig god folkeskole

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Bliv bedre til arbejdet med børn og unge Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Indhold Muligheder for opkvalificering Muligheder for opkvalificering...

Læs mere

At udnytte potentialerne i de aktiviteter der foregår

At udnytte potentialerne i de aktiviteter der foregår At udnytte potentialerne i de aktiviteter der foregår Randi Boelskifte Skovhus Lektor ved VIA University College Ph.d. studerende ved Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet Artiklen viser med udgangspunkt

Læs mere

Når skolen tages ud af skolen

Når skolen tages ud af skolen MONA 2007 4 25 Når skolen tages ud af skolen Trine Hyllested, Holbæk Seminarium Artiklen tager udgangspunkt i ph.d.-afhandlingen Når læreren tager skolen ud af skolen. Der redegøres for de afsnit der omhandler

Læs mere

SAMMENFATTET AF ANNE SJØRVAD JOHNSEN EVALUERING AF GØR LEMVIG LETTERE

SAMMENFATTET AF ANNE SJØRVAD JOHNSEN EVALUERING AF GØR LEMVIG LETTERE SAMMENFATTET AF ANNE SJØRVAD JOHNSEN EVALUERING AF GØR LEMVIG LETTERE 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 1.1 Baggrund for projektet 3 1.2 Evalueringen 3 2. Foreningerne: 4 2.1 Foreningssamarbejder 4

Læs mere

Feldborg Skole samarbejder med HEART/undervisning: Hvordan kom samarbejdet i stand?

Feldborg Skole samarbejder med HEART/undervisning: Hvordan kom samarbejdet i stand? Feldborg Skole samarbejder med HEART/undervisning: UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Hvordan kom samarbejdet i stand? Outreach-projekt

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

Rapport vedr. projekt Mere end nice - fra medproducent til medarbejder, Holbæk Museum, 2013.

Rapport vedr. projekt Mere end nice - fra medproducent til medarbejder, Holbæk Museum, 2013. Rapport vedr. projekt Mere end nice - fra medproducent til medarbejder, Holbæk Museum, 2013. Formål Formålet med projektet, som er en del af et større projekt om mangfoldighed og unges identitet, var i

Læs mere

Ungdom på erhvervsuddannelserne. Delrapport om valg, elever, læring og fællesskaber

Ungdom på erhvervsuddannelserne. Delrapport om valg, elever, læring og fællesskaber Ungdom på erhvervsuddannelserne Delrapport om valg, elever, læring og fællesskaber Rikke Brown Arnt Louw Vestergaard Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet Erhvervsskolernes

Læs mere

Hvis jeg må bestemme, så Hvad er elevmedbestemmelse egentlig? Hvorfor skal vi have det i idræt - og hvordan kan det gøres i praksis?

Hvis jeg må bestemme, så Hvad er elevmedbestemmelse egentlig? Hvorfor skal vi have det i idræt - og hvordan kan det gøres i praksis? Hvis jeg må bestemme, så Hvad er elevmedbestemmelse egentlig? Hvorfor skal vi have det i idræt - og hvordan kan det gøres i praksis? Tekst af Jesper von Seelen, adjunkt, ph.d-stud., Videncenter for Sundhedsfremme.

Læs mere

Uddannelse for Bæredygtig Udvikling i danske skoler

Uddannelse for Bæredygtig Udvikling i danske skoler Søren Breiting & Karsten Schnack Uddannelse for Bæredygtig Udvikling i danske skoler Erfaringer fra de første TUBU-skoler i Tiåret for UBU Forskningsprogram for Miljø- og Sundhedspædagogik DPU Danmarks

Læs mere

ELITEIDRÆT + STUDENTEREKSAMEN DET KRÆVER MANGE OFRE AT NÅ HELT TIL TOPS, MEN DIN UDDANNELSE BEHØVER IKKE VÆRE ET AF DEM

ELITEIDRÆT + STUDENTEREKSAMEN DET KRÆVER MANGE OFRE AT NÅ HELT TIL TOPS, MEN DIN UDDANNELSE BEHØVER IKKE VÆRE ET AF DEM ELITEIDRÆT + STUDENTEREKSAMEN DET KRÆVER MANGE OFRE AT NÅ HELT TIL TOPS, MEN DIN UDDANNELSE BEHØVER IKKE VÆRE ET AF DEM VORES MÅL ER AT FÅ DIG BEDST MULIGT IGENNEM UDDANNELSEN OG SAMTIDIG SIKRE, AT DU

Læs mere

Bliv bioanalytiker. Hvad laver en bioanalytiker?

Bliv bioanalytiker. Hvad laver en bioanalytiker? Bliv bioanalytiker Hvad laver en bioanalytiker? Bioanalytikere arbejder typisk på hospitalslaboratorier, hvor de analyserer prøver fra patienter, for eksempel blod- og vævsprøver. Nogle prøver tager bioanalytikeren

Læs mere