De første erfaringer med den fælles prøve i biologi, fysik/kemi og geografi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De første erfaringer med den fælles prøve i biologi, fysik/kemi og geografi"

Transkript

1 84 KOMMENTARER De første erfaringer med den fælles prøve i biologi, fysik/kemi og geografi Elzebeth Wøhlk, Astra, Center for læring i natur, teknik og sundhed Anette Sønderup, Rathlouskolen i Odder Kommentar til Christina Frausing Binaus Fælles prøve som katalysator for fællesfaglig undervisning, MONA, Denne kommentar er et kort rids af to skolers konkrete erfaringer med den nye fælles afgangsprøve i biologi, fysik/kemi og geografi i folkeskolen. I kommentaren berører vi to centrale omdrejningspunkter for den fælles prøve, nemlig den fællesfaglige undervisning og teamsamarbejdet omkring naturfagene i folkeskolen. Afslutningsvis giver vi vores anbefalinger til de skoler der endnu ikke har gjort sig erfaringer med den fælles undervisning og den fælles prøve, og som skal i gang med arbejdet i skoleåret 2016/17. To af de 164 skoler Fra skoleåret 2016/2017 indføres en fælles prøve i biologi, fysik/kemi og geografi som prøver eleverne i deres naturfaglige kompetence. 164 skoler landet over har imidlertid allerede i sommeren 2016 afviklet prøven og dermed gjort sig erfaringer med den fællesfaglige undervisning og den fælles prøve. Nordregårdsskolen i Tårnby og Rathlouskolen i Odder er to af de skoler der har valgt at gennemføre den fælles prøve, og kommentaren er skrevet af to lærere fra de to nævnte skoler. Kommentaren består af erfaringer fra undervisningen og prøven, og det er vores forhåbning at andre skoler og kommuner kan få gavn af vores refleksioner. Den fælles naturfagsprøve er baseret på de fællesfaglige undervisningsforløb eleverne er blevet undervist i i løbet af klassetrin. Lærernes forberedelse til prøven begynder derfor ikke med tekstopgivelser og udarbejdelse af prøveoplæg, men meget tidligere. Den begynder med planlægningen og gennemførelsen af mindst seks fællesfaglige forløb igennem de tre år med naturfag i udskolingen.

2 KOMMENTARER De første erfaringer med den fælles prøve i biologi, fysik/kemi og geografi 85 På de to skoler er vi især blevet udfordret på vores organisering af de fællesfaglige undervisningsforløb, vores grad af tværfaglighed og endelig udarbejdelse af læringsmål for forløbene. Teamsamarbejdet med naturfagskollegerne har været af særlig stor betydning for at det overhovedet er lykkedes at komme i mål med prøven. Vi vil her komme nærmere ind på nogle af vores udfordringer samt hvordan vi har forsøgt at tackle dem. Den fællesfaglige undervisning Inden for de fællesfaglige fokusområder skal eleverne udarbejde problemstillinger med tilhørende arbejdsspørgsmål. Her har det været en proces for lærergruppen dels at nå frem til en fælles tilgang til den nye arbejdsform og dels at organisere undervisningen på en hensigtsmæssig måde der både sikrer at omdrejningspunktet reelt set er problemstillinger der interesserer eleverne, og at eleverne udarbejder naturfaglige problemstillinger som kan belyses med udgangspunkt i de tre naturfag. Der er flere udfordringer: At eleverne kan risikere at udarbejde en samfundsfaglig problemstilling hvor de ikke arbejder inden for alle de fire naturfaglige kompetenceområder At eleverne kan risikere kun at arbejde inden for et eller to af de tre naturfag At der i lærernes vejledning skal findes en balance mellem det fælles faglige stof for hele klassen og de mere individuelle vinkler i grupperne At der er stor forskel på hvor selvstændigt eleverne kan arbejde i naturfagene, og at lærerne derfor skal oparbejde et repertoire af måder hvorpå vi kan hjælpe en gruppe der er gået i stå. Udarbejdelsen af de tilhørende fagspecifikke arbejdsspørgsmål er med til at sikre at eleverne arbejder med en naturfaglig problemstilling hvor alle tre fag indgår, og hvor alle fire kompetenceområder kommer i spil. Det er vores erfaring at eleverne har lettest ved at arbejde undersøgende i fysik/kemi, mens de har vanskeligst ved det i geografi. Til gengæld oplevede vi at eleverne var gode til at bruge geografi til at perspektivere problemstillinger, og der var på begge skoler en jævn vægtning af fagene når det kom til modellering. At de tre fag ikke nødvendigvis vægtes lige højt i belysningen af en problemstilling, har ingen betydning, men det er centralt at nogle af de vaner der er oparbejdet i de enkelte fag, tages op til revision i lyset af det nye samspil. Vores fællesfaglige undervisning på de to skoler begyndte inden de fællesfaglige fokusområder blev obligatoriske med læseplanerne der hører med til Fælles Mål. Årsagen er at der i de gamle mål var en række fælles trinmål der indholdsmæssigt

3 86 Elzebeth Wøhlk & Anette Sønderup KOMMENTARER mindede meget om de fælles fokusområder. Derfor var alle klasserne i et vist omfang allerede i gang da de nye mål blev indført. Det kan være en udfordring at skulle i gang med de fællesfaglige fokusområder på skoler hvor der slet ikke har været tradition med samarbejde mellem naturfagene, og her er det vores anbefaling at man starter i det små med kortere forløb; fx har vi gennemført et af vores forløb på to hele skoledage, dvs. 16 lektioner. Ægte fagintegration graden af tværfaglighed Gennem de tre år hvor vi på skolerne har arbejdet med fællesfaglige undervisningsforløb, har vi bevæget os mere og mere fra en parallel tværfaglighed til en ægte tværfaglighed. Den parallelle tværfaglighed har været lettest at etablere for os lærere da den ikke kræver særlig stor fælles planlægning. Den stiller til gengæld eleverne dårligt da det helt overlades til dem at finde den fælles faglighed og binde delelementer fra de enkelte fag sammen. Dette er en helt umulig opgave for mange elever, og i vores evaluering med eleverne giver de da også udtryk for at de foretrækker tæt førte forløb frem for forløb der bare forekommer i de enkelte naturfagslektioner. En anden ulempe ved den parallelle tværfaglighed er at ét af fagene let bliver dominerende på bekostning af de to øvrige fag. Typisk vil det være fysik/kemi der bliver det dominerende fag: Her er størst tradition for anvendelse af undersøgelser, og her er flest ugentlige lektioner. Vi oplever at vejen til den ægte fagintegration i de fællesfaglige forløb er tydelige læringsmål for forløbene, udarbejdet af lærerne i fællesskab, så vi herigennem både sikrer at alle fag er på banen, og at der arbejdes med de fire naturfaglige kompetenceområder fra Fælles Mål. Læringsmål for fællesfaglige forløb I forbindelse med lærernes udarbejdelse af læringsmål har vores udgangspunkt været færdigheds- og vidensmålene fra Fælles Mål samt læseplanerne for de tre fag. Til hvert fællesfagligt forløb udarbejder vi et skema, se uddrag af skemaet i figur 1 og 2 nedenfor.

4 KOMMENTARER De første erfaringer med den fælles prøve i biologi, fysik/kemi og geografi 87 Naturfaglig kompetence og naturfaglige mål Undersøgelse eleven kan designe, gennemføre og evaluere undersøgelser i naturfag (K) eleven kan formulere og undersøge en afgrænset problemstilling med naturfagligt indhold // eleven har viden om undersøgelsesmetoders anvendelse og begrænsninger eleven kan konkludere og generalisere på baggrund af eget og andres praktiske og undersøgende arbejde // eleven har viden om kriterier for evaluering af undersøgelser i naturfag Perspektivering eleven kan perspektivere naturfag til omverden og relatere indholdet til udvikling i naturvidenskabelig erkendelse (K) eleven kan forklare sammenhænge mellem naturfag og samfundsmæssige problemstillinger og udviklingsmuligheder // eleven har viden om interessemodsætninger knyttet til bæredygtig udvikling Biologi Geografi Fysik/kemi eleven kan med modeller forklare miljøforandringers påvirkning af arters udvikling // eleven har viden om faktorer med betydning for arters opståen og udvikling eleven kan diskutere konsekvenser af miljøpåvirkning og genmanipulation i forhold til evolutionær udvikling // eleven har viden om miljøpåvirkninger og genmanipulations mulige indflydelse på evolution eleven kan ud fra lokale forhold forklare problematikker knyttet til det geologiske kredsløb og råstofudvinding // eleven har viden om dannelse, fordeling og udvinding af råstoffer eleven kan beskrive løsningsforslag i forhold til klimaændringer og global opvarmning // eleven har viden om aktuelle klimaproblematikker, klimateorier og klimamodeller eleven kan undersøge lyd, lys og farver // eleven har viden om bølgetyper, lyd- og lysfænomener eleven kan undersøge typer af stråling // eleven har viden om stråling eleven kan undersøge resultatet af processer på atomart niveau // eleven har viden om atomkernen og elektronsystemet Figur 1. Eksempel på opstilling af mål for et forløb om strålings betydning for levende organismer (uddrag).

5 88 Elzebeth Wøhlk & Anette Sønderup KOMMENTARER Biologi Geografi Fysik/kemi biologisk virkning, fx celleforandringer, pigmentforandring fotosyntese dyr/planter, der ser/ udnytter stråling anderledes end mennesker, fx bier ser UV baggrundsstråling, hvor kommer den fra (fx klipper, rummet) stråling bremses fx af atmosfæren, ozonlaget osv. anvendelse af stråling i erhverv, fx sundhedssektor, atomkraftværker problemstilling med astronauter/iss strålings fysiske egenskaber, fx gennemtrængningsevne, hvad bremser forskellige typer stråling anvendelse af stråling bestemmes af dens egenskaber Figur 2. Eksempel på indholdsområder for et forløb om strålings betydning for levende organismer (uddrag af arbejdspapirer fra et af artiklens teams). I lærergruppen udvælger vi et særligt fokusområde; det kan fx være elevernes undersøgelseskompetence eller deres argumenter for valg af modeller, og fokusområdet kommunikeres tydeligt til eleverne. Det er fokusområdet og de faglige mål der danner udgangspunkt for evalueringen af elevernes arbejde. Evaluering af elevernes arbejde I forbindelse med elevernes arbejde med de fællesfaglige fokusområder har vi eksperimenteret med forskellige afsluttende produkter, alt sammen for at give eleverne et udgangspunkt for den kommende fælles naturfagsprøve inden for det fællesfaglige fokusområde. Her er en række eksempler: En synopsis hvori eleverne redegør for deres arbejde med undersøgelse, modellering og perspektivering En videnscafé med mundtlige præsentationer af gruppernes undersøgelses- og modelleringsarbejde En skriftlig oversigt over sammenhænge mellem arbejdsspørgsmål, modeller og undersøgelser (se figur 3) Hvilket skriftligt produkt eleverne skal udarbejde til forløbet, har været bestemt af de specifikke læringsmål for kommunikationskompetencen.

6 KOMMENTARER De første erfaringer med den fælles prøve i biologi, fysik/kemi og geografi 89 Teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår Konserveringsteknologier Hvilke teknologier bruger man til at konservere fødevarer, og hvilke konserveringsmetoder er bedst i forhold til sundhed og miljø/levevilkår Præsentation Bakterier og svampe Mikroorganismer Konservering Madspild Konklusion Begrundelse af emne Problemstilling Modeller Undersøgelser Bakterier/Agar Holdbarhed Fødevarer Fordele/ulemper Rugbrød Rucola JordbærBestråling Chlor, salt EU Affald App Figur 3. Eksempel på elevers skriftlige produkt. Det er vigtigt at elevernes afsluttende produkter bliver evalueret, men det har vist sig at være en vanskelig opgave når der er tre fag og tre faglærere i spil, for hvem gør hvad? På vores skoler har det været vanskeligt at få tid nok til samarbejdet om evalueringen af elevernes arbejde, og det har i praksis været fysik/kemilærerne der med flest ugentlige lektioner i klassen har stået for den skriftlige tilbagemelding til eleverne. Det er dog et fokusområde for det fremadrettede arbejde på begge vores skoler. Som afslutning på alle de fællesfaglige forløb har vi bedt eleverne om at notere en række spørgsmål og ting de undrer sig over nu hvor de er færdige med at arbejde inden for området. Spørgsmålene har eleverne gemt til prøven, og for flere af grupperne dannede undringsspørgsmålene udgangspunkt for den nye problemstilling der skulle stilles inden for fokusområdet. Teamsamarbejdet omkring naturfagsundervisningen På vores skoler bliver undervisningen i de tre naturfag varetaget af faglærere der underviser i ét eller to af naturfagene. Hver gang vi skal gennemføre et fællesfagligt undervisningsforløb i en klasse, involverer det således to-tre forskellige lærere. Det kan synes som en uoverskuelig opgave hvis man fx er faglærer i tre-fire forskellige klasser og dermed skal samarbejde med så mange forskellige kolleger. På begge skoler har vi tacklet udfordringen ved at indføre en overordnet fælles årsplanlægning for naturfagene. Her har vi bl.a. besluttet hvilke seks fællesfaglige forløb vi vil gennemføre. Vi har fordelt dem på hvert af de tre klassetrin og placeret dem i kalenderen så de passer med eksempelvis vores undervisningsmaterialer, skolens

7 90 Elzebeth Wøhlk & Anette Sønderup KOMMENTARER øvrige kalender (fx Naturvidenskabsfestival i uge 39) og vores erfaringer med hvilke stofområder der passer godt til forskellige aldersgrupper. I forbindelse med planlægning af forløbene er der tre lærere, en biologi-, en geografi- og en fysik/kemilærer, der er hovedansvarlige for den overordnede planlægning af hvert forløb, og de deler deres plan med resten af naturfagsteamet. Det reducerer den overordnede planlægning for den enkelte lærer og styrker samarbejdet lærerne imellem. Vi har desuden især på Nordregårdsskolen haft succes med at planlægge for hele årgangen (to klasser) på én gang. Det har betydet at vi har kunnet være mindst to lærere til stede i to klasser samtidig hvilket har været godt for den mikrokoordinering som er en almindelig del af al naturfagsundervisning aftaler om grupper, indkøb af småting osv. Vores naturfagstimer er på begge skoler fordelt ud over hele ugen hvilket kan være en ulempe i forbindelse med afvikling af de fællesfaglige forløb da det mindsker overskueligheden for eleverne og let hakker forløbene i stykker. Vi har derfor i løbet af skoleåret placeret et antal fagdage hvor eleverne arbejder med naturfag på tværs hele dagen. I det kommende skoleår har vi ønsket af ledelsen at der skemalægges naturfagsdage i udskolingen, samt at vi får andel i de alternative uger i løbet af skoleåret. En hel dag til treårsplanlægning For at imødekomme det store arbejde det har været at få en treårsplan på plads, har ledelsen givet fagteamene mulighed for at sidde sammen en hel dag. Det har betydet at vi har kunnet indgå aftaler med kollegerne på de forskellige årgange og i de forskellige klasser om hvornår vi placerede hvilke forløb. Det har været af stor betydning for vores øvrige planlægningsarbejde fx årsplanlægning for de enkelte fag at vi havde styr på hvilke mål der blev opfyldt i de fællesfaglige forløb. På den måde har vi i størst muligt omfang kunnet sikre vekselvirkningen mellem de enkeltfaglige og de fællesfaglige forløb i klasserne. Den fælles prøve Eleverne kan gå til prøven individuelt eller i grupper med to-tre elever. Det giver god mening allerede fra skoleårets begyndelse i 9. klasse at arbejde med gruppesammensætningen til prøven så grupperne tidligt på skoleåret har mulighed for at arbejde sammen omkring årets fællesfaglige forløb. Den endelige gruppedannelse skal dog først være på plads senest fem dage før at eleverne trækker deres fællesfaglige fokusområde.

8 KOMMENTARER De første erfaringer med den fælles prøve i biologi, fysik/kemi og geografi 91 Fra fokusområde til problemstilling Når eleverne har trukket deres fællesfaglige fokusområde, skal de udarbejde en problemstilling med tilhørende arbejdsspørgsmål. På begge vores skoler havde vi i prøveforløbet planlagt flere fagdage hvor eleverne havde god tid til at komme i gang med arbejdet frem mod selve afgangsprøven. Eleverne vekselvirkede i begyndelsen en del mellem undersøgende arbejde, modellering og videnstilegnelse ved hjælp af fx film og tekster, og her er det vores erfaring at det er en fordel at have god tid inden problemstilling og arbejdsspørgsmål endelig skal godkendes. Vi havde opstillet en række delmål for vores elever, fx afholdt vi midtvejsfremlæggelser, og på begge skoler prioriterede vi at en stor del af vejledningen kunne foregå i laboratoriet samtidig med at eleverne arbejdede undersøgende. Det betød at vejledningen både kunne være af praktisk karakter, fx med hjælp til en opstilling, og af mere strategisk karakter i forhold til det stof de inddrog i deres arbejde. I prøveperioden prioriterede vi at eleverne havde mulighed for at komme i faglokalerne når faglærerne havde deres almindelige lektioner, for på den måde at sikre at der var en lærer til stede til at vejlede dem. Prøven og de uddybende spørgsmål Inden prøven, men efter at eleverne havde afleveret problemstillinger og arbejdsspørgsmål, havde naturfagslærerne udarbejdet en række uddybende spørgsmål til hver gruppe. Det krævede en god indsigt i elevernes arbejde frem mod afleveringen at formulere spørgsmål som på den ene side faldt inden for deres problemstilling og de tekstopgivelser der hørte til det pågældende fokusområde, og på den anden side supplerede elevernes eget arbejde. Vi valgte at anvende spørgsmålene taktisk ved at formulere spørgsmål der på bedste vis komplementerede elevernes arbejde i forhold til bredde og dybde. Hvis eleverne havde været godt omkring fx biologi og fysik/ kemi, formulerede vi især spørgsmål der kunne trække dem i retning af geografi. Var de især stærke inden for undersøgelserne, gav vi dem spørgsmål der satte dem i gang med at modellere og perspektivere. Var de godt omkring kompetenceområder og fag, fik de spørgsmål der afdækkede dybden i deres kompetencer, fx ved at spørge til sammenlignelige undersøgelser eller modeller der komplementerede hinanden. Vi formulerede tre-fire spørgsmål til hver gruppe, og i løbet af prøven lavede vi små taktikmøder med censor hvor vi besluttede hvilket eller hvilke spørgsmål hver gruppe skulle have. Det har fungeret godt, og det var rart at have flere spørgsmål end vi fik brug for, så vi havde noget at vælge imellem. Anbefalinger Arbejdet med de fællesfaglige fokusområder samt vejledning og evaluering af eleverne er lettest at forholde sig til i en travl hverdag hvis lærerne i fællesskab har

9 92 Elzebeth Wøhlk & Anette Sønderup KOMMENTARER mulighed for at formulere læringsmål for forløbene. Derfor er det vigtigt at lærerne har mulighed for fælles forberedelse og indsigt i hinandens lærebogsmaterialer, fx ved at skolerne bruger en fælles portal i de tre fag. Det er centralt at naturfagslærerne løbende har mulighed for at koordinere med hinanden i forhold til både den overordnede planlægning, den løbende tilrettelæggelse og evaluering af de fælles forløb samt mikrokoordinering omkring fx vejledning, indkøb og justering af forløbene. Hvis eleverne skal udarbejde gode naturfaglige problemstillinger, kræver det en høj faglighed af lærerne. Derfor er det vigtigt at man ikke på skolerne går på kompromis med fagligheden i de enkelte fag og lader én lærer varetage al naturfagsundervisningen hvis vedkommende ikke har de nødvendige faglige kompetencer. Ud over den faglige dimension vil flere lærere om hver klasse betyde et styrket samarbejde om naturfagene og dermed en styrket naturfaglig kultur. Vores erfaring har vist os at ikke bare eleverne, men også lærerne bliver dygtigere når det ene naturfag sættes i relation til de andre og anvendes til at undersøge en reel problemstilling. Vi har set mange spændende problemstillinger og arbejdsspørgsmål, både i løbet af de tre år med fællesfaglige fokusområder i undervisningen og til selve afgangsprøven. Vi har mødt elever der har været idérige og eksperimenterende og ikke blot reproducerende. Vi har mødt rigtig meget glæde og engagement fra kolleger, elever og censorer. Vi er ikke i tvivl om at den nye fællesfaglige prøve i naturfagene vil få alle tre naturfag til at blomstre hvis undervisningen frem mod prøven ude på skolerne får de rigtige betingelser for at udvikle sig. Vi vil anbefale at der i de kommende år på skolerne afsættes særlige ressourcer til naturfagsteamet så de sammen får så gode vilkår som muligt til at udvikle den fælles undervisning frem mod den fælles prøve. Referencer Binau, C. (2016). Fælles prøve som katalysator for fællesfaglig undervisning. MONA Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. (2015). Vejledning til fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. (2015). Fælles Mål for fysik/kemi. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. (2015). Læseplaner for fysik/kemi, biologi og geografi.

Fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi

Fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Oplæg april2016 Maj-Britt Berndtsson, lærer og cand.pæd.kemi Pædagogisk konsulent for naturfag, Center for Undervisningsmidler UCC Links til prøvebekendtgørelse

Læs mere

Fællesfaglig undervisning. i fysik/kemi, biologi og geografi

Fællesfaglig undervisning. i fysik/kemi, biologi og geografi Fællesfaglig undervisning i fysik/kemi, biologi og geografi Bjerringbro den 25. november 2015 5.1 i folkeskoleloven Indholdet i undervisningen vælges og tilrettelægges, så det giver eleverne mulighed for

Læs mere

FRA TIS TIL ØL LÆRERVEJLEDNING

FRA TIS TIL ØL LÆRERVEJLEDNING 1 FRA TIS TIL ØL LÆRERVEJLEDNING visnings r e d n u løb ende fs kreds o Suppler t s l æ v le om k materia 8. og 9. klasse til 2 LÆRER- VEJLEDNING Materialet Fra tis til øl beer cycling kan anvendes som

Læs mere

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling.

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling. International økonomi B 1. Fagets rolle International økonomi omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse

Læs mere

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi.

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Indhold Vejledning til den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Guide til hvordan Alineas fællesfaglige forløb forbereder dine elever til prøven Gode dokumenter til brug før og under prøven Vejledning

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Vejledning til skriftlig prøve i biologi

Vejledning til skriftlig prøve i biologi Vejledning til skriftlig prøve i biologi Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Januar 2016 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mål og krav... 4 Indhold... 5 Hjælpemidler... 5 Opgavetyper... 6 Vurdering

Læs mere

Vejledning til skriftlig prøve i fysik/kemi

Vejledning til skriftlig prøve i fysik/kemi Vejledning til skriftlig prøve i fysik/kemi Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Januar 2016 1 Indhold Indledning... 3 Mål og krav... 4 Indhold... 5 Hjælpemidler... 5 Opgavetyper... 6 Eksempler på opgaver...

Læs mere

Forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning i matematikfaget

Forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning i matematikfaget Forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning i matematikfaget STOV Det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet Program mandag 08.30 09.00 Velkomst præsentation og forventningsafstemning 09.00

Læs mere

Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C

Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C Den lokale bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C tager udgangspunkt i de bindende og vejledende tekster fra Undervisningsministeriet, skolens overordnede

Læs mere

Hedegårdsskolen 2015

Hedegårdsskolen 2015 Hedegårdsskolen 2015 Ny udskoling - 3 linjer Med linjerne får Hedegårdsskolen en udskoling, der bliver endnu mere målrettet til den enkelte elev. Vi udbyder derfor de tre spændende linjer, som du kan læse

Læs mere

Forløb om svineproduktion og globalisering. 7. klassetrin

Forløb om svineproduktion og globalisering. 7. klassetrin Hvorfor har vi valgt dette emne? Forløb om svineproduktion og globalisering. 7. klassetrin Vores valg af emne er faldet på svinekød, produktionen bag samt globalisering heraf. Vi finder det relevant, da

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Historie B. 3. Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål Eleverne skal kunne:

Historie B. 3. Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål Eleverne skal kunne: Historie B 1. Fagets rolle Historie beskæftiger sig med begivenheder, udviklingslinjer og sammenhænge fra oldtiden til i dag i såvel et globalt som et grønlandsk perspektiv. Fagets kerne er menneskers

Læs mere

Energi nok til alle, 7.-9.kl.

Energi nok til alle, 7.-9.kl. Energi nok til alle, 7.-9.kl. FYSIK/KEMI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Stof og stofkredsløb Eleverne kan begrunde, at Verdens 1. Eleven argumenterer for, at Eleven kan undersøge

Læs mere

SFO BAGSVÆRD/BAGSVÆRD SKOLE

SFO BAGSVÆRD/BAGSVÆRD SKOLE SFO BAGSVÆRD/BAGSVÆRD SKOLE PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan

Læs mere

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret?

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014 Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Skolereform hvorfor? 17 % aflægger ikke afgangsprøve eller opnår karakteren 2 i dansk

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Nye veje for skolens ældste elever. Motivation Engagement Læring

Nye veje for skolens ældste elever. Motivation Engagement Læring Nye veje for skolens ældste elever Motivation Engagement Læring Linjeklasser Frederiks Skole Skoleåret 2014-2015 SCIENCELINJEN Linjen er for dig der synes, naturvidenskab er spændende. der har lyst til

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Kulturforståelse B valgfag, juni 2010

Kulturforståelse B valgfag, juni 2010 Bilag 25 Kulturforståelse B valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kulturforståelse er et humanistisk fag, og faget har berøringsflader til den samfundsvidenskabelige faggruppe. Kulturforståelse

Læs mere

Det fagdidaktiske valgs rødder. Lærerens fagsyn FAGDIDAKTIK. Videnskabsfagets diskurs. Skolefagets diskurs. Politisk diskurs

Det fagdidaktiske valgs rødder. Lærerens fagsyn FAGDIDAKTIK. Videnskabsfagets diskurs. Skolefagets diskurs. Politisk diskurs Biologi FAGDIDAKTIK Det fagdidaktiske valgs rødder Lærerens fagsyn Videnskabsfagets diskurs Skolefagets diskurs Politisk diskurs Formålet med biologi c (stx) Er, at eleverne opnår biologisk indsigt og

Læs mere

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 [Bilag 17] Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler den samfundsøkonomiske

Læs mere

Vejledning om undervisningsplan i faget praktik

Vejledning om undervisningsplan i faget praktik Læreruddannelsen Vejledning om undervisningsplan i faget praktik University College Sjælland/Læreruddannelsen Side 1 Niveau 1 Den studerende skal i samarbejde med medstuderende planlægge, gennemføre, evaluere

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Oversigt Særlige forløb og skriftlige opga aver på Vesthimmerlands Gymnasium og HF - 2012/2013

Oversigt Særlige forløb og skriftlige opga aver på Vesthimmerlands Gymnasium og HF - 2012/2013 Over sigt Særlige forløb og skriftlige opgaver på Vesthimmerlands Gymnasium og HF - 2012/2013 Oversigt over særlige forløb og skriftlige opgaver mv. på Vesthimmerlands Gymnasium og HF 2012/13 STX AT forløb

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Årsfagplan for fysik/kemi 8. klasse

Årsfagplan for fysik/kemi 8. klasse Årsfagplan for 8. klasse Uge Emne Færdigheds- og vidensområde Mål Evaluering Aktiviteter 34 35 Fysik og kemi overalt 36 Lejrskole Eleven kan indsamle og vurdere data fra egne og andres undersøgelser i

Læs mere

Vejr og klima Råstoffer Energi. Befolkning Erhverv

Vejr og klima Råstoffer Energi. Befolkning Erhverv GEOS A GEOS B GEOS C GEOGRAFI Færdigheds- og vidensmål (efter 9. klasse) Kort og godt Den levende jord Danmark på overfladen Befolkning Erhverv Vejr og klima Råstoffer Energi Fødevareproduktion og bæredygtighed

Læs mere

Talentudvikling Greve Kommune. Vinie Hansen Pædagogisk konsulent

Talentudvikling Greve Kommune. Vinie Hansen Pædagogisk konsulent Talentudvikling Greve Kommune Vinie Hansen Pædagogisk konsulent Oplæggets spørgsmål Hvordan kan en kommune leve op til folkeskolereformens mål om at alle børn skal blive så dygtige, som de kan? Hvordan

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Fra mark til mund til mark

Fra mark til mund til mark Fra mark til mund til mark På Læreruddannelsen i Vordingborg har et hold geografistuderende og et hold madkundskabsstuderende arbejdet tværfagligt med temaet Fra mark til mund til mark. Projektet har dannet

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

praktik på 1. årgang 1. praktikniveau Praktikskole: Ørslevkloster skole

praktik på 1. årgang 1. praktikniveau Praktikskole: Ørslevkloster skole Praktikskolens uddannelsesplan for praktik på 1. årgang 1. praktikniveau Praktikskole: Ørslevkloster skole Læreruddannelsen i Skive Dalgas Allé 20 7800 Skive Tlf. 87 55 32 00 I følge 13 jf. bekendtgørelsen

Læs mere

Pædagogisk ledelse af naturfagsundervisning Når skoleledelsen skal understøtte fællesfaglig naturfagsundervisning og den fælles prøve.

Pædagogisk ledelse af naturfagsundervisning Når skoleledelsen skal understøtte fællesfaglig naturfagsundervisning og den fælles prøve. Pædagogisk ledelse af naturfagsundervisning Når skoleledelsen skal understøtte fællesfaglig naturfagsundervisning og den fælles prøve. Skolemessen, Aarhus, torsdag d. 14 april 2016 Robinson, om pædagogisk

Læs mere

Egebjerg Mobile Udeskole

Egebjerg Mobile Udeskole Det er skolens opgave at lære børn om verden. Den verden, der findes uden for skolen. Lærere skal trække verden ind i skolen, så børnene kan lære om, samt forstå og navigere i den virkelige verden. Det

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Fotosyntese og respiration, 7.-9.kl.

Fotosyntese og respiration, 7.-9.kl. BIOLOGI Fotosyntese og respiration, 7.-9.kl. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Økosystemer 1. Eleverne skal kunne fortælle hvor organismers livsbetingelser organismers livsfunktioner

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium

Københavns åbne Gymnasium Københavns åbne Gymnasium Information om eksamen i Almen Studieforberedelse AT 2015 Redaktion Nina Jensen Vigtige datoer: 26. januar udmelder Undervisningsministeriet emnet og det såkaldte ressourcerum,

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Prøveform B Afgangsprøven i mundtlig dansk sommeren 2014

Prøveform B Afgangsprøven i mundtlig dansk sommeren 2014 Prøveform B Afgangsprøven i mundtlig dansk sommeren 2014 Tidsplanen: D. 6/3 Intro til forløbet D. 10/4 Lodtrækning blandt fordybelsesområderne. Tina på biblioteket kl. 14-15. D. 11/4-21/4 Ferie, læse tekstopgivelserne

Læs mere

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 1 Indledning Denne studieplan er den overordnede plan for undervisningen i 2. til 6. semester i din klasse (fra afslutningen af grundforløbet til og

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Gennemførelse. Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2

Gennemførelse. Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2 Gennemførelse Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn

Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn Konference for Undervisningsministeriets samarbejdskommuner 12. maj 2015 Uddannelseskonsulent Det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet Agenda

Læs mere

Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning

Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning Dette er en hjælp til dig der gerne vil bringe mapop ind i din læringsmålstyrede undervisning. Vi tager udgangspunkt i Læringsmålstyret

Læs mere

FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE

FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE FRA FORENKLEDE FÆLLES MÅL Kompetenceområde: 1. Geometri og målinger: 2. Matematiske kompetencer: 3. Tal og algebra: Kompetencemål: 1. Eleven kan forklare

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 04-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Opgaveproduktion og kvalitetssikring af opgaver til de nationale test

Opgaveproduktion og kvalitetssikring af opgaver til de nationale test Afdeling for Almen Uddannelse og Tilsyn Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Opgaveproduktion og kvalitetssikring

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Bilag 1 - Udkast til revideret skolepolitik, forår 2014 Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil (stadig) videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor

Læs mere

Ansgarskolen skoleåret 2014/2015. -information til forældre

Ansgarskolen skoleåret 2014/2015. -information til forældre Ansgarskolen skoleåret 2014/2015 -information til forældre Forord Når Ansgarskolen onsdag d. 13. august slår dørene op, venter der alle en helt ny skole. Dels er Ansgarskolen en helt ny skole, som er opstået

Læs mere

SRO på MG, åpril-måj 2016 (redigeret april 2016/LV)

SRO på MG, åpril-måj 2016 (redigeret april 2016/LV) SRO på MG, åpril-måj 2016 (redigeret april 2016/LV) Kære 2.g er Du skal i april 2016 påbegynde arbejdet med din studieretningsopgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden.

Læs mere

Personlig Erfarings LOG (PE Log)

Personlig Erfarings LOG (PE Log) Personlig Erfarings LOG (PE Log) PE Log en er dit personlige redskab, som kan hjælpe dig med at udvikle dig som instruktør. PE loggen består af to dele: En planlægningsdel, som er et skema med 6 spørgsmål.

Læs mere

Prøverne i naturfag. For skoleåret 14/15 og et blik på fremtiden. 14-01-2015 Læringskonsulent i naturfag Mads Joakim Sørensen Side 1

Prøverne i naturfag. For skoleåret 14/15 og et blik på fremtiden. 14-01-2015 Læringskonsulent i naturfag Mads Joakim Sørensen Side 1 Prøverne i naturfag For skoleåret 14/15 og et blik på fremtiden Læringskonsulent i naturfag Mads Joakim Sørensen Side 1 Formål et overblik over prøverne i naturfag for skoleåret 14/15 redegøre for rammer,

Læs mere

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Skab en SucceSfuld forening med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF NÅ I MÅL MED TO STÆRKE MEDSPILLERE! 2 DGI og DIF har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor

Læs mere

Læseplan for valgfaget filmkundskab

Læseplan for valgfaget filmkundskab Læseplan for valgfaget filmkundskab Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Filmproduktion 4 Filmanalyse 6 Indledning Faget filmkundskab som valgfag er etårigt og kan placeres i 7., 8.

Læs mere

Læseplan for valgfaget spansk

Læseplan for valgfaget spansk Læseplan for valgfaget spansk Indhold Indledning 3 Trinforløb 7./8./9. klasse 4 Kommunikation 4 Kultur og samfund 6 Spansk som flerårigt forløb 6 Indledning Faget spansk som valgfag er etårigt i Folkeskolen

Læs mere

Læringsmål: Hvad skal eleverne konkret lære? Eleverne får indføring i dansk udenrigspolitik og betydningen af de. internationale. organisationer.

Læringsmål: Hvad skal eleverne konkret lære? Eleverne får indføring i dansk udenrigspolitik og betydningen af de. internationale. organisationer. Bilag 1 Hvornår: Tema: Færdigheds- og vidensmål: Uge: 33-36 Danmark i verden International politik: organisationer, som Danmark deltager i. dansk udenrigspolitik. Læringsmål: Hvad skal eleverne konkret

Læs mere

Center for Dagtilbud og Skole. Kvalitetsrapport for Furesø Kommunes skolevæsen 2011-2012 Pixi udgave

Center for Dagtilbud og Skole. Kvalitetsrapport for Furesø Kommunes skolevæsen 2011-2012 Pixi udgave Center for Dagtilbud og Skole Kvalitetsrapport for Furesø Kommunes skolevæsen 2011-2012 Pixi udgave INDLEDNING Furesø Kommunes kvalitetsrapport skal være med til at synliggøre skolevæsnets faglige resultater

Læs mere

De femårige gymnasie-/ udskolingsforløb

De femårige gymnasie-/ udskolingsforløb De femårige gymnasie-/ udskolingsforløb GENTOFTE KOMMUNE 2016 PARK OG VEJ Forord I Gentofte Kommune er vi ambitiøse. Det er derfor med stor glæde, at vi sender tilbuddet om det femårige gymnasieforløb

Læs mere

Naturforvaltning. Dyrevelfærd. Bjerge

Naturforvaltning. Dyrevelfærd. Bjerge Færdigheds- og vidensmål (biologi efter 9. klasse) BIOS C Kulturlandskaber Økologi Naturforvaltning Bjerge Dyrevelfærd Muskler og doping Forurening Affald Evolution psamling Naturfaglige undersøgelser

Læs mere

It-mentor-projektet i Egedal, Furesø og Ballerup Kommune. Et opkvalificeringsforløb for årgangsteam med fokus didaktik og it

It-mentor-projektet i Egedal, Furesø og Ballerup Kommune. Et opkvalificeringsforløb for årgangsteam med fokus didaktik og it It-mentor-projektet i Egedal, Furesø og Ballerup Kommune Et opkvalificeringsforløb for årgangsteam med fokus didaktik og it Præsentation Christina Harting, Projektleder, ansat i Center for Skoler, Institutioner

Læs mere

Elevbrochure 2015-16

Elevbrochure 2015-16 Elevbrochure 2015-16 Lemvig Gymnasium Studieområdet 3. del Det Internationale Område Studieområdet 3. del Det Internationale Område Studieområdet 3. del afvikles på 3. år af hhx-uddannelsen, og omfatter

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2010 HTX

Læs mere

Basisundervisning i modtageklasser Mette Pedersen, Dagmarskolen Ringsted

Basisundervisning i modtageklasser Mette Pedersen, Dagmarskolen Ringsted Basisundervisning i modtageklasser Mette Pedersen, Dagmarskolen Ringsted Mål for dagen: Målene for i dag er, at du: Får konkrete ideer til, hvordan du kan planlægge, udføre og evaluere et differentieret

Læs mere

Vejledning til prøverne i faget fysik/kemi

Vejledning til prøverne i faget fysik/kemi Vejledning til prøverne i faget fysik/kemi Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Januar 2016 1 Indhold Forord... 3 Generelt om prøven... 4 Prøveforløbet trin for trin... 5 Opgivelser... 6 Et eksempel

Læs mere

Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer

Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer Middelfart Gymnasium, 26.august 2010 Lars Ulriksen Christine Holm Aase Bitsch Ebbensgaard Dias 1 Formål med mødet Når dagen

Læs mere

Studieplan for grundforløbet 2012-2013, hh1.ag, økonomilinien. På økonomilinien er der særligt fokus på økonomiske og matematisk fag.

Studieplan for grundforløbet 2012-2013, hh1.ag, økonomilinien. På økonomilinien er der særligt fokus på økonomiske og matematisk fag. Studieplan for grundforløbet 2012-2013, hh1.ag, økonomilinien. På økonomilinien er der særligt fokus på økonomiske og matematisk fag. Indhold: 1. Overordnet plan for grundforløbet Tema 1: Kulturelt område

Læs mere

Raketten - klar til folkeskolereformen

Raketten - klar til folkeskolereformen Ringetider 1. time 8.00-8.45 2. time 8.45-9.30 Pause 3. time 10.00-10.45 4. time 10.45-11.30 Pause 5. time 12.00-12.45 6. time 12.45-13.30 Pause 7. time 13.45-14.30 Raketten - klar til folkeskolereformen

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Raketten - klar til folkeskolereformen

Raketten - klar til folkeskolereformen Ringetider 1. time 8.00-8.45 2. time 8.45-9.30 Pause 3. time 10.00-10.45 4. time 10.45-11.30 Pause 5. time 12.00-12.45 6. time 12.45-13.30 Pause 7. time 13.45-14.30 Raketten - klar til folkeskolereformen

Læs mere

Prøver Evaluering Undervisning. Fysik/kemi. Maj-juni 2008

Prøver Evaluering Undervisning. Fysik/kemi. Maj-juni 2008 Prøver Evaluering Undervisning Fysik/kemi Maj-juni 2008 Ved fagkonsulent Anette Gjervig 1 Indledning Denne evaluering er udarbejdet på grundlag af censorberetninger fra syv censorer, der har medvirket

Læs mere

2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb

2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb 2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb og læringsaktiviteter mv., der ligger ud over undervisningen

Læs mere

SFO BAGSVÆRD/BAGSVÆRD SKOLE

SFO BAGSVÆRD/BAGSVÆRD SKOLE SFO BAGSVÆRD/BAGSVÆRD SKOLE PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan

Læs mere

DALMOSE SKOLE. Valg og profilfag

DALMOSE SKOLE. Valg og profilfag DALMOSE SKOLE Valg og profilfag Skoleåret 2015-2016 Tysk er obligatorisk fra 5. klasse til 9. klasse. Det er kun i helt særlige tilfælde, at en elev kan fritages for tysk. Det kan kun ske ved skriftlig

Læs mere

starten på rådgivningen

starten på rådgivningen p l a n f o r 2.1 starten på rådgivningen Ved det første møde bør der som minimum afsættes 40 minutter. Denne vejledning retter sig mod den første indledende del af dette møde. Her er målet at skabe en

Læs mere

Gjellerupskolen. Udviklingsplanen - Målsætninger

Gjellerupskolen. Udviklingsplanen - Målsætninger Udviklingsplanen - Målsætninger 1 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog undervisning

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø. Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16

En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø. Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16 En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16 udarbejdet af Søren Kveiborg 25. januar 2016 Indledning Nærværende rapport samler resultaterne fra undersøgelser

Læs mere

Opsummering af de studerendes evalueringer af praktikophold Uddannelsen i medicin, Syddansk Universitet

Opsummering af de studerendes evalueringer af praktikophold Uddannelsen i medicin, Syddansk Universitet Opsummering af de studerendes evalueringer af praktikophold Uddannelsen i medicin, Syddansk Universitet Neurologisk afdeling, Odense Universitetshospital, Odense 1. Sep 2012-31. Aug 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for fysik A 2. A 2011/2012

Undervisningsbeskrivelse for fysik A 2. A 2011/2012 Undervisningsbeskrivelse for fysik A 2. A 2011/2012 Termin Undervisningen afsluttes den 15. maj 2012 Skoleåret hvor undervisningen har foregået: 2011-2012 Institution Skive Teknisk Gymnasium Uddannelse

Læs mere

Evalueringsstrategi og eksamensplan

Evalueringsstrategi og eksamensplan hhx-uddannelsen 2015-2016 Evalueringsstrategi og eksamensplan Indhold Intern evalueringsstrategi... 3 1. Evaluering af den enkelte elev... 3 Faglige kompetencer... 3 Almene og personlige kompetencer...

Læs mere

SKAB EN SUCCESFULD FORENING. med et skræddersyet udviklingsforløb. fra DGI og DIF

SKAB EN SUCCESFULD FORENING. med et skræddersyet udviklingsforløb. fra DGI og DIF SKAB EN SUCCESFULD FORENING med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Som mange andre roklubber har vi medlemsnedgang og den udvikling skal vi vende! Vi er startet på udviklingsforløbet med DGI

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Fællesfaglig undervisning og Fælles Prøve. i fysik/kemi, biologi og geografi

Fællesfaglig undervisning og Fælles Prøve. i fysik/kemi, biologi og geografi Fællesfaglig undervisning og Fælles Prøve i fysik/kemi, biologi og geografi København den 21. oktober 2015 Naturfaglig kompetence Evne og vilje til handling, alene og sammen med andre, som udnytter naturfaglig

Læs mere

STIL Styrelsen for It og Læring. Praktisk vejledning til skolerne

STIL Styrelsen for It og Læring. Praktisk vejledning til skolerne STIL Styrelsen for It og Læring Praktisk vejledning til skolerne Grundskolekarakterer 2016 Side 2 af 8 Indhold Ændringer siden sidste år... 3 PRAKTISK:... 3 Hvilken indberetning handler det om?... 3 Hvilke

Læs mere

Stoholm Skole. Kvalitetsrapport 2012 KV12 0. =

Stoholm Skole. Kvalitetsrapport 2012 KV12 0. = 0. = 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 531 7 8 9 4 5 6 1 2 3 100 Kvalitetsrapport 2012 Rammebetingelser Klassetrin 0-9 0-9 0-9 Spor i almentilbud 2 2 2 Specialtilbud på skolen Nej Nej Nej Antal

Læs mere

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL 114659_Manual_250x250 17/10/03 13:38 Side 1 Kunde & Co. Frederiksholms Kanal 6 1220 København K Tlf: 33 92 40 49 perst@perst.dk www.perst.dk Løngangstræde 25, 4. 1468 København K Tlf: 38 17 81 00 cfu@cfu-net.dk

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale University College Lillebælt Forebyggelsescentret Langeland Kommune Projekt Forløbspartner i Langeland og Svendborg kommune Det mobile sundhedscenter Faaborg Midtfyn Kommune Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling

Læs mere

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet:

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet: Mein Sport Af Christian Falkesgaard Brendholdt Kompetencenområder: Mundtlig kommunikation og skriftlig kommunikation Færdigheds-vidensområder: Lytning (trin 1, fase 3) Læsning (trin 1, fase 3) Tekster

Læs mere

Hanna Cohen s Holy Communion

Hanna Cohen s Holy Communion Hanna Cohen s Holy Communion Niveau 7. klasse Varighed 10 lektioner Om forløbet Forløbet tager udgangspunkt i kortfilmen Hannah Cohen s Holy Communion. Filmen handler om den 7-årige jødiske pige, Hannah,

Læs mere

Workshop: Målstyret læring. 11. November 2014. Inspirationsdage Den inkluderende efterskole Vejle - Mette Ginman mmg@ucc.dk

Workshop: Målstyret læring. 11. November 2014. Inspirationsdage Den inkluderende efterskole Vejle - Mette Ginman mmg@ucc.dk Workshop: Målstyret læring 11. November 2014. Inspirationsdage Den inkluderende efterskole Vejle - Mette Ginman mmg@ucc.dk Hvilke 4 af disse faktorer placerer sig i top 10 (1-138) som værende mest centrale

Læs mere