Elementerne et magisk kemisk show

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Elementerne et magisk kemisk show"

Transkript

1 Elementerne et magisk kemisk show Rolleliste (23 børn) Rolle Mendeleev Fortæller 1 Fortæller 2 Ukendt grundstof: Ge; Germanium N; Nitrogen Ukendt grundstof, He; Helium Fe, jern Mg, magnesium Sr, Strontium S, Svovl O, oxygen/ilt H, hydrogen/brint Hjælper 1, Na, natrium Hjælper 2, Li, lithium Hjælper 3, Cu, kobber Ukendt grundstof, Ar, argon Ukendt grundstof, Ne, neon Forsøgsassistent Forsøgsassistent Forsøgsassistent Forsøgsassistent Lysmester mester Skuespiller Det kan være en god ide at have en fysiklærer med ind over stykket til at hjælpe forsøgsassistenterne og til at give en kort introduktion til det periodiske system.

2 Hvem er med i hvilke scener: Scene 1 Mendeleev Fortæller Scene 2 N He Fe O H Forsøgsassistenter Scene 3 He N Fe Forsøgsassistenter Scene 4 Ge Fortæller Mg Forsøgsassistenter Scene 5 Sr S Na Li Cu Forsøgsasistenter Scene 6 Ge Fortæller 1+ 2 Ar Ne Forsøgsassistenter Scene 7 Ge Mendeleev Fortæller He Ar Ne

3 Rekvisitter 1 ekstra scener til kongesiden 2 borde (et til scene og et til mini-lab i KS og et til scenen) Lænestol Tavle Sedler med Grundstoffernes navne + nogle med? på. Lærersnot/tegnestifter til at hænge sedler op med. Kasse hvor der står fremtid på. Balloner Ghettoblaster Mobiltelefon Halssmykke Hat, paryk, briller mv. Skilt med Atomvægt 72 Kulisser, hvorpå der er malet laboratorium på. Særligt til mini-lab. Kostumer Grundstofferne: Sorte bukser, nogle har måske nederdele og T-shirts: (Ge er lidt Hip-hop agtig) 9 hvide T-shirts med grundstofnavne på: N, Fe, Mg, H, O, Sr, Na, Li, Cu. 2 hvide T-shirts med? på. 2 farvede T-shirts med? på. 4 hvide T-shirts med grundstofnavne på: Germanium 1886, Helium (1895), Neon (1898) og Argon (1894). Mendeleev: Sorte bukser + hvid kittel. Vildt hår. Fortællere: Pænt tøj. Fx jakkesæt og/eller kjole. Forsøgsassistenter: Sorte bukser/evt. cowboybukser + hvid kittel.

4 Scene 1 Elementerne et magisk kemisk show (Vi er i Mendeleevs laboratorium. På scenen er et bord, en lænestol og en stor tavle.) Fortæller 1: Vi er i året Dette er Mendeleev. Han er russisk professor i kemi, og det er ham der skaber det Periodiske system næsten som vi kender det i dag. Fortæller 2: Det Periodiske system er en måde at sætte alle grundstofferne op på. Lige nu er han i gang med at finde de huller, der er i hans system. Der mangler nogle grundstoffer. Mendeleev: (På bordet har Mendeleev mange forskellige kort (A4-ark) med grundstoffernes kemiske symboler: H, O, N, Na, Mg, osv). Mo je tack, niet! Náviernotack. Niet. (pause) Da. Da!! Kak vaussnei. Åhh Undskyld, jeg så ikke I var her. Jeg var i en anden verden, i mine tanker... og jeg prøvede på at komme i tanke om en drøm om nogle tomme pladser i mit periodiske system... Et er sikkert: alt i verden kan beskrives med kemi og kemi er perfekt!!... Måske lige bortset fra de tomme huller jeg leder efter... problemet er; hvordan skal jeg udfylde hullerne? Jeg tror, at der mangler flere stoffer i mit system, at der er flere huller... Fortæller 1: Som I kan høre er Mendeleev noget forvirret. Men tag ikke fejl af det. Han er en meget dygtig mand. De tomme huller han taler om er grundstoffer som han endnu ikke har opdaget. Fortæller 2: I tænker måske, at I ikke ved hvad et grundstof er, men I kender masser at grundstoffer. Fx har I sikkert alle prøvet at få FLUOR på tænderne hos tandlægen. Fluor er et grundstof. Mendelev: Så hør nu godt efter: Hvis grundstofferne er ordnet efter stigende vægt i mit system, så viser grundstofferne PERIODISKE identiske egenskaber. Det betyder, at grundstoffer der står tæt på hinanden har kemiske egenskaber til fælles. Lyder det ikke smukt? Men hvad betyder det? (Mendeleev holder en pause og tænker sig om). Hullerne! Åhh Gud, hvorfor er det ikke faldet mig ind før nu? Nu forstår jeg alting. Jeg bliver så træt. Jeg tager mig en lille lur. Vi ses senere. (Mendeleev sætter sig i en stor lænestol yderst til højre på scenen og falder i søvn) Scene 2 Germanium dukker op bag bordet og inviterer de andre grundstoffer til at komme med ind på scenen. De andre grundstoffer kommer ind på scenen. De tager kortene på Mendeleevs bord og sætter dem op på en stor tavle.

5 Men nogle af grundstofferne har ikke navne fordi de ikke er blevet opdaget endnu. Deres navne ligger i en kasse, hvorpå der med store bogstaver står fremtiden. Germanium åbner kassen og tømmer den for indholdet. Kortene lægges på bordet og placeres af de navneløse grundstoffer på tavlen. Grundstofferne myldrer rundt mellem hinanden på scenen. N, He, Fe, H og O (har stået lidt i baggrunden) bliver på scenen. De andre myldrer ud. N: Nu må det være vores tur! Ukendt grundstof (He): Hvad skal vi lave? Fe: Lad os præsentere os. H: Og lad os vise, hvad vi kan. Hvem vil starte? N + O: Jeg vil først! O: Jeg hedder ilt og får ilden til at brænde. N: Jeg hedder kvælstof og kvæler ilden. Forsøg nr. 1: Fyrfadslys i cylinderglasset viser nitrogen/kvælstof og oxygen/ilt O: Se mig, jeg får ilden til at brænde. H: Så se da bare på mig. Jeg hedder brint og er den letteste gas i hele universet. Og så er jeg farlig fordi jeg kan brande og eksplodere. Forsøg nr. 2: Elektrolyse af vand giver oxygen og hydrogen, med en glødende træpind eftervises at gasarterne er henholdsvis ilt og brint. Reagensglas med ilt og glødende træpind Reagensglas med brint og brændende træpind Scene 3 Scenen fyldes med balloner. Nogle falder til jorden og andre svæver op. Ukendt grundstof (He): Åhh, endelige har jeg fundet mine balloner. N: Det var dog nogle underlige balloner. De flyver? Det ser da sjovt ud. Hvem er du egentlig? Hvad hedder du?

6 Ukendt grundstof (He): Jeg ved det ikke. Jeg har ikke noget navn. Jeg er ikke blevet opdaget endnu, men jeg eksisterer. Og se hvad jeg kan. (Ballon med helium stiger til vejrs. Imens er Fe kommet ind). Fe: Hold nu op med det pjat. Vil I bruge al den tid vi har til det pjat. Ved I for resten, at jeg også kan brænde? Ge: (har stukket hovedet ind på scenen) Brænde! Hvem? Dig? Fe: Årh gå med dig! Jeg hedder jern og jeg kan brænde. Og så kaster jeg gnister til alle sider! Assistance! Lyset slukkes. Forsøg nr. 3: Ved bordet laves forsøg med jernpulver over en bunsenbrænder. Jernpulveret holdes i et reagensglas som rystes kraftigt inden det drysses ud over bunsenbrænderen. Materiale: ske, bunsenbrænder, tændstikker, jernpulver, sikkerhedsbriller. Scene 4 Ge: (kommer ind med en stor radio på skulderen, radioen spiller høj musik, musikken dæmpes) Hej alle sammen. Jeg hedder spil-højt-ium. Fortæller 1: SPIL-HØJT-IUM?? Jeg kan ikke huske noget grundstof med det navn. Vend om og forsvind! (Germanium vender om og nu ser publikum et? på T-shirten). Fortæller 2: Du er ikke blevet opdaget endnu. Du har ikke noget navn. Gå med dig! Mg: Hej med jer. Jeg hedder magnesium og er et metal ligesom jern. Hvis jern kan kaste gnister, så kan jeg give et ordentligt blitz! Så pas på ikke at kikke direkte på mig når jeg blitzer!! Forsøg nr. 4: Brændende magnesiumbånd Materialer: bunsenbrænder, tang, magnesiumstrimmel, sikkerhedsbriller

7 Scene 5 Sr: Kobber, Natrium og Lithium hvor er I?.. S: De er her ikke. Når vi skal i gang med arbejdet, så forsvinder de. Sr: Hej! Kan I hjælpe os med at finde dem? Måske har de gemt sig nede hos jer? Mmm vi skal nok finde de tre fyre. S: Vi må have nogle hjælpere herop på scenen. Sr: Vil I tre fra publikum komme herop på scenen? Kom herop på scenen hurtigt. Hvad hedder du? Hjælper 1: Mit navn er...(elevens navn) Sr: Nej lad nu være med at lyve. (hjælper 1 begynder at græde). Jeg ved alt om dig er dine tårer salte? Så er du jo Natrium. Tag denne T-shirt på så alle kan se hvem du er. (Na T-shirt). S: Hvad hedder den næste? Hjælper 2: Mit navn er...(elevens navn) (En mobiltelefon i hjælper 2 s lomme begynder at ringe) S: Hov! Ha Ha! Må jeg låne din mobiltelefon? (åbner låget til batteriet) Ja! Se, et Lithium-batteri. Du er jo Lithium. Her får du din T-shirt. (Li) Sr: (til den 3. hjælper) Åhh, et smukt halssmykke. Det må være dyrt? Men det ser mig lidt billigt ud? Jeg kan se det jeg har genkendt dig Kobber. Her, tag din T-shirt (Cu) på og lad være med at gemme dig igen. S: Nu må vi hellere præsentere os ordentligt. Jeg hedder Svovl og det her er Strontium. Og her er vores venner Natrium, Lithium og Kobber. Når vi tænder bunsenbrænderen kan vi lave en masse tricks! Forsøg nr. 5: Metallers flammefarve Salte drysses ud over en foliebakke med brændende sprit. Bakken står på nogle mursten på bordet. Følgende salte bruges: lithiumchlorid (rød) strontiumchlorid (rød) natriumchlorid (gul) kobber(ii)chlorid (mørkegrøn) S: Tak til jer alle 3, I må sætte jer ned igen og behold bare T-shirten, så alle kan se hvem I er.

8 Scene 6 Ge: (med hat, næse og blå briller): God morgen alle sammen. Jeg hedder semi-konduktor-ium. Fortæller 1: Mm, du ser mig noget bekendt ud! Vend dig lige om.. (Ge vender sig om og alle kan se? på t-shirten) Fortæller 2: Tænkte jeg det ikke nok du er stadigvæk den samme. Tag masken af og gå med dig. (Argon og Neon kommer ind på scenen). Ukendt grundstof (Ne): Vi er heller ikke blevet opdaget endnu, men se lige hvor elektriske vi er. Ukendt grundstof (Ar): Assistance! Vil du venligst hente vores lamper? Du ved vi er ikke vilde med manuelt arbejde. Ar/Ne: Se lyset! Forsøg nr. 6: Neon/argon/lysstofrør lampe tændes. Lyset slukkes og alt er mørkt på scenen. Scene 7 (Lyset tændes og Mendeleev vågner han strækker sig, rejser sig fra lænestolen og går frem mod bordet midt på scenen. Han vender sig og kikker på tavlen med alle grundstoffer). Mendeleev: Der er noget galt her? Det hele er forkert! Sikke noget rod! Det vil tage mig lang tid at ordne det her. Jeg må se at få sat grundstofferne i system. Lad os se. Hvor kom jeg til? Grundstoffet jeg mangler, og som ikke er opdaget endnu har atomvægten 72 og en massefylde på 5,5. (, Ge kommer ind på scenen og prøver at fange alles opmærksomhed. Ge holder et skilt hvor der står atomvægt 72 ). Mendeleev: Aha. Sådan skal det være. Jeg tror jeg vil kalde det.. Ekasilicon! Ge: HVAD? Eka-silly-son? Mendeleev: Ja, Ekasilicon! Ge: Hvad er det for et navn? Du må da være skør? Vil du ikke give mig et ordentligt navn? Og hvornår opdager du mig overhovedet?

9 (En ny t-shirt smides op på scenen, Germanium 1886 står der på den. Helium (1895), Neon (1898) og Argon (1894) kommer også ind på scenen og har et årstal med). Fortæller 1 + 2: Og sådan gik det til, at Mendeleev opdagede alle grundstofferne. Alle grundstoffer kommer ind på scenen, () og danser rundt om Mendeleev.

10 Forsøgsliste O2 ilt Reaktionen mellem mangan(iv)oxid Mn3O3 og 10% brintoverilte H2O2 danner ilt, som påvises med en glødende træpind der blusser op. H2 brint og O2 - ilt Elektrolyse af vand med en lille smule svovlsyre giver henholdsvis O2 og H2. Rent vand er en dårlig elektrisk leder og derfor skal der tilsættes nogle milliliter fortyndet svovlsyre. Elektrolysekaret tilsluttes jævnstrøm volt. Brint bobler op ved mimuspolen og påvises i reagensglas med en brændende træpind. Hold en finger på reagensglasset. Brinten antændes af den brændende træpind og der lyder et lille pift. Ved plus-elektroden dannes oxygen. Oxygen opvises med en glødende træpind der i reagensglasset blusser op. Læreren kan gennemføre et tilsvarende forsøg, hvor der benyttes vekselstrøm i stedet for jævnstrøm. En blanding af oxygen og brint kaldes knaldgas. Her skal gassen opsamles i en beholder af plastik, da antændelsen af knaldgas vil eksplodere. Metallers flammefarver DSE, bind 6, opslag flamme. Flammer kan have en intens farve, hvis brændslet indeholder salte af visse metaller. Natrium giver en stærk gul farve, som let dominerer over farver fra andre bestanddele. Barium og lithium giver henholdsvis grøn og rød flammefarve. Disse forhold udnyttes ved fremstilling af fyrværkeri. Bog Krudt- og fyrværkerikemi, Frede Storborg, Munksgaards Forlag Lån af tekst kræver skrifteligt samtykke. side 130, afsnit Flammefarver farvede flammer. Farvede flammer. (sikkerhedsbriller og stinkskab) Små mængder af nedennævnte forbindelser overhældes med en opløsning af 90 % methanol og 10 % vand i små porcelænsdigler. Methanolen antændes i et mørklagt lokale. Forbindelser: lithiumchlorid (rød), strontiumchlorid (rød), natriumchlorid (gul), borsyre (lysegrøn), kobber(ii)chlorid (mørkegrøn), kobber(ii)chlorid med lidt konc. ammoniakvand på en tot vat (blågrøn).

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren)

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren) Lektion 1 (Pottemageren) MÅL Børnene skal forstå, at alle mennesker er skabt af Gud og er vigtige og værdifulde for Ham. TIL LEDEREN Menneskene er helt specielle i forhold til alt det andet Gud har skabt.

Læs mere

til minimusicalen I mørket er alle katte grå

til minimusicalen I mørket er alle katte grå Manuskript til minimusicalen I mørket er alle katte grå Af Niels Christian Høgsberg En lærerig historie i tre akter om lysets betydning for vores verden, om venskaber og mobning og om at være ens eller

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

DEN NATURVIDENSKABELIGE METODE SALTE ANALYSE OG RENSNING KEMI OG ELEKTRICITET CAFE KOSMOS: SALT REDDER LIV

DEN NATURVIDENSKABELIGE METODE SALTE ANALYSE OG RENSNING KEMI OG ELEKTRICITET CAFE KOSMOS: SALT REDDER LIV KAPITEL 5 Kemiske metoder DEN NATURVIDENSKABELIGE METODE SALTE ANALYSE OG RENSNING KEMI OG ELEKTRICITET CAFE KOSMOS: SALT REDDER LIV Ofte hører man i medierne, at der er fundet et sundhedsfarligt stof

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Christian og Mahmoud Skraldebørnene fra Cairo. Et dukketeaterstykke af Henrik Bruun, Agent 21

Christian og Mahmoud Skraldebørnene fra Cairo. Et dukketeaterstykke af Henrik Bruun, Agent 21 Christian og Mahmoud Skraldebørnene fra Cairo Et dukketeaterstykke af Henrik Bruun, Agent 21 1 Roller i teaterstykket: Mahmoud (Muslim, klædt i mørkegrå galabaya (lang kjortel som mænd og drenge bruger

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch ONDSKABEN Jan Guillou ONDSKABEN Bearbejdet af Kirsten Kirch Special-pædagogisk forlag Ondskaben Bearbejdet af: Kirsten Kirch ISBN 87 7607 001 8 Lay-out af omslag: Torben Madsen Foto omslag: Fra filmen

Læs mere

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU 2013 Rejsen til NU Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Introduktion til læreren... Om forestillingen... Workshops... 3 4 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk samtale, til

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Anderledes sten, sten du ikke kender, og sten du ikke vidste eksisterede

Anderledes sten, sten du ikke kender, og sten du ikke vidste eksisterede Anderledes sten, sten du ikke kender, og sten du ikke vidste eksisterede FORORD 4 FERSKENCALCIT 5 TURITELLA AGATEN SORT OBSEDIAN 5 6 SHABALIT AMETHYST 7 8 TOPAMETHYST LYSERØD STEN 9 9 PETANENERGI AGATSLANGESKIND

Læs mere

JORDBÆR I MAJ Moderne bonde-komedie i 8 scener Jens E.Hansen

JORDBÆR I MAJ Moderne bonde-komedie i 8 scener Jens E.Hansen JORDBÆR I MAJ Moderne bonde-komedie i 8 scener af Jens E.Hansen data Fiction www.datafiction.dk 1994 1. scene. Idyllen brydes Når tæppet går fra, ses en simpel stue, et bord, en stol, en kommode, måske

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

VELKOMMEN TIL EN FANTASTISK CIRKUSUGE! STÆRK MANDAG CIRKUS SUMMARUM OG MUSKELSVINDFONDEN. HOPLA! Vi håber, at I får en skøn Cirkusuge!

VELKOMMEN TIL EN FANTASTISK CIRKUSUGE! STÆRK MANDAG CIRKUS SUMMARUM OG MUSKELSVINDFONDEN. HOPLA! Vi håber, at I får en skøn Cirkusuge! CIRKUSUGE VELKOMMEN TIL EN FANTASTISK CIRKUSUGE! I dette hæfte finder du en lille Cirkus Summarum historie at starte hver dag med. Når I har læst historien, er der en eller flere opgaver for både små og

Læs mere

FORORD. Kærlig hilsen Britta

FORORD. Kærlig hilsen Britta FORORD Det kræver en god fantasi at forestille sig at man er god nok Britta Kristensen 2014 Titel: Ellen Sander Jacobsen Forside: Britta Kristensen Forlag: Den Indre Alpehue 1993 fik jeg tinnitus og satte

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2011

IBELCAMPING Bibeltimer 2011 LEDERHÆFTE IBELCAMPING Bibeltimer 2011 tema kære gud - hør lige her Dette hæfte tilhører: TEMA: Jesus lærer os om bønhørelse KÆRE GUD - HØR LIGE HER OM BØNHØRELSE Jesus ved selv, at det er godt at bede.

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

Musicalen. Sort/hvid og alt derimellem

Musicalen. Sort/hvid og alt derimellem 1 Musicalen Sort/hvid og alt derimellem 1 2 1. Akt Sang: Åbningsnummer Scene 1 Scenen er delt i to. I KS står et symfoniorkester (bl.a Susanne, Laura og Ida) og i DS står et rockband (Linda, Mette, Marianne

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

1: Observationer. Obs: Alt hvad der står i parentes er vores fortolkninger og kommentarer. 1:1: Observation (Rebecca) 1:2: Observation (Louise)

1: Observationer. Obs: Alt hvad der står i parentes er vores fortolkninger og kommentarer. 1:1: Observation (Rebecca) 1:2: Observation (Louise) 1 1 1 1 1 1 0 1 Bilag 1: Observationer 1:1: Observation (Rebecca) 1:: Observation (Louise) 1:: Observation (Dogan) : Interviews :1: Aden :: Andreas :: Efe :: Izel :: Jakub :: Karl Emil :: Kim :: Ozan ::

Læs mere