Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år"

Transkript

1 Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år

2

3 Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet og gælder for alle, der arbejder i dagplejen og daginstitutionerne. Den bygger videre på vores børne- og ungepolitik og er en fælles ramme for vores arbejde. Mål og handlinger i delpolitikken angiver en fælles retning, men giver også plads til, at man lokalt går i dialog om og beslutter, hvordan man konkret når målene. De enkelte dagtilbud har forskellige vilkår og de lokale behov kan være forskellige. Dialogen og det lokale engagement er derfor helt afgørende for, at vi har dagtilbud af høj kvalitet dagtilbud for børn, der trives og lærer noget! Dan Skjerning Formand for Børne- og Familieudvalget, oktober 2012 Børne- og Ungepolitikken Det står vi for I Vejle Kommune står vi på tæer for at skabe de bedste rammer for et godt børneog ungeliv. Alle børn og unge er værdifulde og gode til noget med ressourcer, gåpåmod og masser at byde på. Derfor skal børn og unge være aktive medspillere i deres eget liv de både kan og vil. Vi møder børn og unge med et stort fagligt engagement: Vi er nærværende, tænker i helheder og er ikke bange for at tage ansvar. Tværfaglighed og forebyggelse prioriteres højt vi skaber gode overgange for børn og unge. Vores grundlæggende værdier er Mod, Respekt og Engagement. Mod til at tage ansvar og gå nye veje. Respekt for hinanden og i mødet med hinanden. Engagement i børn og unge samt en forpligtelse til at skabe de bedste muligheder, så hver enkelt kan udfolde og udnytte sine potentialer.

4 Børne- og Ungepolitikken: Alle har et væld af potentialer og har en medfødt nysgerrighed og foretagsomhed. Derfor har vi høje ambitioner på alle børns og unges vegne. Det er vores opgave at skabe rammerne og understøtte, at børn udvikler sig til at blive dygtige, nytænkende, livsglade og robuste at alle er i vækst. Vi vil: Fremme selvværd, sundhed og trivsel for det er afsættet for udvikling. Skabe lyst til læring i balance med forventninger og krav. Spotte potentialerne for alle er unikke og kan udvikle sig. Inddrage børn og unge for det vokser alle af.

5 Børn og unge i vækst Delpolitik for dagtilbud: Mål Vores mål er, at: Alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. Alle børn skal møde nærværende, engagerede og troværdige voksne, som hører og ser dem hver dag. Vi skal udfordre børnene, så de udvikler deres kompetencer og selvværd. Vi skal værdsætte børnenes ressourcer med udgangspunkt i deres forskellighed. Alle børn skal have medindflydelse på deres hverdag i institutionen, så de får mulighed for at tage medansvar for fællesskabet. Handlinger Målene når vi ved, at: Vi er aktive medspillere, som byder ind, støtter og guider børnene i udviklingen af deres leg og læring. Vi arbejder målrettet og reflekterende med de pædagogiske læreplaner, og evaluerer vores praksis for at blive endnu bedre. Vi anerkender børnene og sætter ord på det, de er gode til. Vi indretter dagtilbuddets fysiske miljø, så det understøtter børnenes udvikling, sundhed og læring. Ledelsen inddrager medarbejderne i udviklingen af et anerkendende og innovativt miljø, der fremmer trivsel og glæde for børn og medarbejdere.

6 Børne- og Ungepolitikken: Mennesket er et socialt væsen, der udvikler sig i samspil med andre. Derfor skal alle børn og unge opleve at være i fællesskaber. Vi ser mangfoldighed som en styrke, og vi lærer børn og unge at anerkende og rumme forskellighed for fællesskab rykker. Vi vil: Skabe rammer for fællesskaber for udvikling foregår i samspil. Skubbe til grænserne for fællesskabet for vi vil inklusion. Give plads til at være sig selv i fællesskabet. Lade børn og unge tage ansvar for hinanden alle skal have en ven.

7 Fællesskab rykker Delpolitik for Dagtilbud: Mål Vores mål er, at: Vi skal inkludere alle børn i forpligtende fællesskaber med respekt for deres forskellige forudsætninger og behov. Alle børn skal opleve, at de er en betydningsfuld del af fællesskabet. Alle børn skal lære at indgå i værdifulde relationer ved at bringe sig selv i spil, vise hensyn og give plads til andre. Alle børn skal opleve styrken i mangfoldigheden. Vi skal respektere børns forskellige behov for at sige til og fra i relationer. Handlinger Målene når vi ved, at: Vi tilrettelægger rammer og skaber pædagogisk guidede aktiviteter, hvor børnene kan bidrage til inkluderende fællesskaber. Vi har fokus på den gode relation og arbejder målrettet med at udvikle medarbejdernes relationskompetencer. Vi støtter det enkelte barn i at indgå i værdifulde relationer med andre børn og voksne. Vi indgår i en anerkendende dialog med børnene, hvor vi ser og lytter til dem. Vi møder børnene med nærvær, omsorg og et smil.

8 Børne- og Ungepolitikken: Forældrene er de vigtigste personer i børn og unges liv. Vi har en positiv forventning om, at forældre støtter deres børn og ser deres udvikling som et fælles ansvar. Vi vil: Indbyde til dialog for det er grundlaget for samarbejde. Værdsætte forældrenes ressourcer for sammen kan vi mere. Forvente forældreansvar og handle, hvis barnets tarv kræver det. Være tydelige også når det er svært.

9 Forældrene på banen Delpolitik for Dagtilbud: Mål Vores mål er, at: Vi skal samarbejde med forældrene om at fremme børnenes trivsel og udvikling. Forældrene tager ansvar for at støtte op om deres barn og fællesskabet i dagtilbuddet. Dialogen med forældrene skal være gensidig, anerkendende og respektfuld. Vi skal opfatte forældrenes henvendelser som oplæg til refleksion og dialog. Vi skal give forældrene medindflydelse på udviklingen af institutionens pædagogiske principper gennem forældrebestyrelserne. Handlinger Målene når vi ved, at: Vi bruger forældrenes ressourcer og kompetencer aktivt og giver plads til deres engagement i dagtilbuddet. Vi møder alle forældre med ligeværdighed og respekt. Vi beskriver tydeligt vores krav og forventninger til forældrene og spørger dem, hvad de forventer af os. Vi er troværdige og professionelle samarbejdspartnere, og vi tør tage svære emner op med forældrene og handle, når det er til barnets bedste. Vi har en effektiv og rettidig kommunikation med forældrene.

10 Børne- og Ungepolitikken: Børn og unge udvikler sig i samspil med verden omkring dem. Derfor åbner vi os mod natur, kultur, erhvervsliv, samfund og verden. Børn og unge er på vej, fremtiden står åben. Vores opgave er at ruste dem til at gribe og begribe verden. Vi vil: Bruge verden den er lige uden for døren. (Ud)danne medborgere give smag for deltagelse, rettigheder og ansvar. Styrke evnen til at mestre livet på vej mod fremtiden.

11 Verden venter Delpolitik for Dagtilbud: Mål Vores mål er, at: Vi skal åbne verden for børnene, så de får pirret deres nysgerrighed og får lyst til at lære. Vi skal styrke alle børns kompetencer og robusthed, så de kan mestre den næste udfordring i livet. Alle børn skal have spændende og udfordrende oplevelser i nærmiljøet. Alle børn skal udforske den digitale verden og dens muligheder. Alle børn skal blive bevidste om demokratiske værdier og få forståelse for forskellige kulturer. Handlinger Målene når vi ved, at: Vi sikrer gode overgange og har fokus på, at børnene er bedst muligt rustet til at tage det næste skridt i livet. Vi åbner og understøtter børnene i at udforske verden omkring dem, så de får tillid til at turde kaste sig ud i nye udfordringer. Vi giver børnene inspiration og oplevelser ude i verden, som de arbejder videre med i dagtilbuddet. Vi skaber inspirerende læringsmiljøer, hvor børnene får mulighed for at fordybe sig, undres og tilegne sig nye færdigheder. Vi bygger vores pædagogiske arbejde på demokratiske værdier, der skaber forståelse for dansk kultur og andre kulturer og som medvirker til integration i det danske samfund.

12

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

Lærings- og Trivselspolitik 2021

Lærings- og Trivselspolitik 2021 Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 5 Trivsel... 7 Samspil.... 9 Rammer for læring, trivsel og samspil... 11 2 Lærings- og trivselspolitik 2021 Indledning Vi ser læring og

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE

FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE 1 BALLERUP KOMMUNE FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE INDHOLD Forældre som samarbejdspartnere 3 Faktabox historie 5 En fælles opgave for professionelle og

Læs mere

Børne- og Unge politik

Børne- og Unge politik Sammenhængende Børne- og Unge politik 2013-2017 1 Indhold Forord 3 Vision 4 Værdier 4 Tema 1 Læring og kompetencer 5 Tema 2 Fritid og kultur 7 Tema 3 Inklusion og fællesskab 8 Tema 4 Forebyggelse og tidlig

Læs mere

Børn og Unge. De 9 strategier

Børn og Unge. De 9 strategier Børn og Unge Børn og Unge De 9 strategier Århus Kommune Senest revideret februar 2010 Børn og Unge DE NI STRATEGIER Børn og Unge har opstillet ni strategier, der tilsammen skal sikre, at vi arbejder målrettet

Læs mere

Den bedste start på livet

Den bedste start på livet Den bedste start på livet politik for de 0-6 årige i Skanderborg Kommune Forord B&U-politikker En god begyndelse Barnets trivsel Livsmestring B Forord Målet er klart: Alle børn i Skanderborg Kommune skal

Læs mere

Workshop Forældreskab

Workshop Forældreskab Workshop Forældreskab Dialogen mellem daginstitution og forældre skal være proaktiv. Fleksibilitet i forhold til det enkelte barn. Deltagelse fra forældrenes side. Hvilken rolle spiller vores egne børn

Læs mere

GOD LEDELSE. i Børne- og Ungdomsforvaltningen

GOD LEDELSE. i Børne- og Ungdomsforvaltningen GOD LEDELSE i Børne- og Ungdomsforvaltningen Forord Offentlig ledelse er på alles læber i disse år. På debatsiderne i enhver avis, på snart sagt alle konferencer om den offentlige sektor og sågar som et

Læs mere

LÆRING DER SÆTTER SPOR

LÆRING DER SÆTTER SPOR LÆRING DER SÆTTER SPOR Faglighed Relationer Bevægelse Kreativitet - Initiativ Min drømmeskole - tegnet af Viktor, 3.A. VISION FOR SKOLEN PÅ NYELANDSVEJ LÆRING DER SÆTTER SPOR Vi er stolte af den kvalitet

Læs mere

Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT

Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT Regeringen, KL og Danske Regioner nedsatte i januar 2007 en arbejdsgruppe, som fik til opgave at formulere principper for god offentlig service. I

Læs mere

Børne- og Ungepolitikken i Aalborg Kommune 2011-2013

Børne- og Ungepolitikken i Aalborg Kommune 2011-2013 Børne- og Ungepolitikken i Aalborg Kommune 2011-2013 FORORD Aalborg Kommune vil i hele sin virksomhed arbejde for at give alle børn og unge lige mulighed for at udvikle sig til ansvarlige, sociale og selvstændige

Læs mere

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplanen er udarbejdet med udgangspunkt i Børnepolitikken og det fælles værdigrundlag for

Læs mere

Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil!

Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil! Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil! Vision for Holbæk Kommune Holbæk Kommunes byråd, maj 2010 Holbæk Kommunes vision: Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil Vi skal: - sikre en sund

Læs mere

IDÉKATALOG DIT ENGAGEMENT GØR EN FORSKEL STYRKELSE AF FORÆLDRESAMARBEJDE SAMT ELEV- OG UNGEINDDRAGELSE

IDÉKATALOG DIT ENGAGEMENT GØR EN FORSKEL STYRKELSE AF FORÆLDRESAMARBEJDE SAMT ELEV- OG UNGEINDDRAGELSE IDÉKATALOG DIT ENGAGEMENT GØR EN FORSKEL STYRKELSE AF FORÆLDRESAMARBEJDE SAMT ELEV- OG UNGEINDDRAGELSE FORORD Idékataloget er til dig, som sidder i en bestyrelse eller et råd eller arbejder med at inddrage

Læs mere

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Et fagligt løft af folkeskolen Vi har en rigtig god folkeskole

Læs mere

Tidlig indsats gør en forskel. Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud

Tidlig indsats gør en forskel. Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud Tidlig indsats gør en forskel Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud Indhold Forord Forord 2 Ti tankevækkere fra projektet 3 Kort sagt 4 Nye holdninger 6 Nødvendige kompetencer 8 De rette rammer

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

Det gode børneliv i dagplejen

Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger, som dagplejen i Silkeborg gerne vil kendes på. Det er værdier og holdninger, som vi tænker ind i alt arbejde

Læs mere

NYE UNGE NY UNGEPOLITIK

NYE UNGE NY UNGEPOLITIK NYE UNGE NY UNGEPOLITIK Strategier for ungeindsatser Udgiver: Børne- og Kulturchefforeningen, 2009. Tekst: Toke Agerschou, Jes Jørgensen, Alma Larsen, Jesper Larsen, Flemming Olsen og Klaus Majgaard. Illustrationer:

Læs mere

Den gode skole. Brikker til en god skole

Den gode skole. Brikker til en god skole Den gode skole Brikker til en god skole 1 Grafisk tilrettelægning og illustrationer: PUNKT og PRIKKE a:s - www.prikke.dk En model for arbejdet med kvaliteten i folkeskolerne i Rudersdal Kommune 2009 Indhold

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner hvad er nu det for noget? F O A F A G O G A R B E J D E En pjece til pædagogmedhjælperne fra Pædagogisk sektor i FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 3: Side 4: Side 5: Side

Læs mere

I det følgende vil vi beskrive vores værdier samt hvordan de kommer til udtryk i praksis. Vi arbejder ud fra en tretrinsmodel.

I det følgende vil vi beskrive vores værdier samt hvordan de kommer til udtryk i praksis. Vi arbejder ud fra en tretrinsmodel. Ulvskovs værdigrundlag Menneskesyn Vi opfatter den unge som værende en aktiv medspiller i sit eget liv. Den unge besidder en indre drivkraft til at ændre sit liv (i en positiv retning). Den unge er som

Læs mere

Skole for alle. Strategi for et fælles skolevæsen i Albertslund Kommune 2012-22

Skole for alle. Strategi for et fælles skolevæsen i Albertslund Kommune 2012-22 Skole for alle Strategi for et fælles skolevæsen i Albertslund Kommune 2012-22 Skole for alle Strategi for et fælles skolevæsen i Albertslund Kommune 2012-22 Tekst: Marianne Klöcker sammen med Lene Zacharias,

Læs mere

Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform?

Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform? Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform? Muligheder: Vi skal tænke anderledes Folkeskolen har med reformudspillet fået en markant udfordring, som giver muligheder

Læs mere

HVAD ER EN GOD SKOLE. Østerbyskolen

HVAD ER EN GOD SKOLE. Østerbyskolen Østerbyskolen HVAD ER EN GOD SKOLE Hvad er en god lærer/god undervisning Hvad er en god kammerat/god klasse Hvad er god opdragelse Hvad er et godt forældresamarbejde HVAD ER EN GOD SKOLE Der er ikke i

Læs mere

gladsaxe.dk DAP Pædagogikkens landskaber i et teoretisk perspektiv

gladsaxe.dk DAP Pædagogikkens landskaber i et teoretisk perspektiv gladsaxe.dk DAP Pædagogikkens landskaber i et teoretisk perspektiv 1 DAP pædagogikkens landskaber i et teoretisk perspektiv Forord Dokumentation af pædagogiske læreplaner i vuggestue, børnehave og dagpleje

Læs mere

PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING

PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING I efter bedste evne opfylde folkeskolens målsætning og undervisningsmål. De målsætninger, undervisningsmål og principper,

Læs mere

PRAKTIKSTEDDSBESKRIVELSE FOR PA STUDERENDE

PRAKTIKSTEDDSBESKRIVELSE FOR PA STUDERENDE PRAKTIKSTEDDSBESKRIVELSE FOR PA STUDERENDE Hvem er vi? Den integrerede institution Klokkeskoven er en 0-6 års institution under Århus Kommune. Vi er centralt placeret i Stavtrup tæt på busstoppested og

Læs mere

workshops konferencer

workshops konferencer seminarer 6 spørgsmål der sikrer processen workshops konferencer en del af Lære- og dialogforum i Norden INDHOLD 04/ Hvad er målet med dit arrangement? 06/ Hvem inviterer du hvem kommer? 08/ Hvordan skaber

Læs mere