Nr årgang maj Hvor mange læser avisen i dit firma ud over dig selv? Side 4 Side 2, 4 og 10. Thyborøn-Harboøre Vandforsyning Finn Feldvoss

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nr. 17 6. årgang maj 2002. Hvor mange læser avisen i dit firma ud over dig selv? Side 4 Side 2, 4 og 10. Thyborøn-Harboøre Vandforsyning Finn Feldvoss"

Transkript

1 37758 Cirkulation nr. 17 film 06/05/02 12:02 Side 1 side 12 Nr årgang maj 2002 GRUNDFOS KUNDEAVIS Læsernes mening om Cirkulation Med spørgeskemaet i sidste nummer af Cirkulation har vi fået en god feedback og mange gode forslag, som vi vil arbejde videre med for at gøre vores kundeavis så god som overhovedet muligt. Sidste nummer af Cirkulation indeholdt et spørgeskema vedrørende Cirkulation. Her var spørgsmål om bladets indhold og størrelse, om hvad I som læsere synes om avisen, hvor lang tid I bruger på at læse den m.m. En vigtig rettesnor Spørgeskemaet er tænkt som en rettesnor til at vise os, hvor vi står med avisen. Om I som læsere finder den tilfredsstillende, om I kan bruge den i dagligdagen - og ikke mindst om og hvordan vi kan gøre den bedre. Nyttig viden Mange læsere af Cirkulation har udfyldt og returneret spørgeskemaet, og besvarelserne gav et særdeles flot og nyttigt fingerpeg. Det kan blandt andet nævnes, at 96 % kan bruge bladet som inspiration i hverdagen. Dette kan også ses på læserfrekvensen, hvor det skal bemærkes, at 35 % bruger mellem min. på at læse bladet og hele 11 % bruger mellem min. Flot resultat Endvidere skal det bemærkes, at avisen bliver læst af mange personer i de firmaer, vi sender ud til. P.t. har vi en udsendelse på ca eksemplarer, og undersøgelsen viser, at avisen bliver læst af 2-3 personer i firmaet ( 22%) eller af over 3 personer (27%). Et flot resultat, som nok hænger sammen med den samlede tilfredshed med avisen - 19 % finder den meget god, og hele 58 % finder den god. Nedenfor illustrerer vi et udpluk af resultatet. Vi håber, at I også vil få glæde af undersøgelsen og takker for jeres deltagelse. Antallet er angivet i procenter. GRUNDFOS DK A/S Poul Due Jensens vej 7A 8850 Bjeringbro Cirkulation Fremtidens pumpebrønd PE Flex-brønde fra Grundfos med fordele der er til at få øje på. Demo-van Grundfos er igen på landevejen med biler fyldt med spændende pumper. Organisation Vi sætter ansigter på medarbejderne i Grundfos DK A/S salgsorganisation. Hvor god en avis syntes du Cirkulation er? Hvor mange læser avisen i dit firma ud over dig selv? Side 4 Side 2, 4 og 10 Side 6-7 Meget god God Okay Dårlig Flere Meget dårlig Livskraftig Dybfoss pumpe på Kikholt Vandværk 0 Kan du bruge bladets indhold som inspiration i din hverdag? JA, engang imellem Upsons JA, altid NEJ, aldrig Upson-konkurrence Løs rebussen og vær med i lodtrækningen om 12 flasker rødvin. Sidste frist for indsendelse er den 15. juni Hvor lang tid bruger du på at læse bladet? 5-10 min. Under 5 min min min Løsning: Afsender Firmanavn 1-2 timer Adresse Postnummer & by Telefon Navn 0 De heldige vindere Blandt deltagerne i spørgeskemaundersøgelsen er vinderne af 3 flasker god rødvin flg.: Sydvest Energi Salg A/S Johannes Schmidt CIRKULATION/RGU GRUNDFOS DK A/S Poul Due Jensens Vej 7A Bjeringbro Thyborøn-Harboøre Vandforsyning Finn Feldvoss B. Reymond Jørgensen Kim R. Jørgensen Boligselskabet Sct. Jørgen Sven Højgaard Godt kram fra Grundfos' barndom. Trods sin høje alder fungerer pumpen perfekt og fremtræder næsten som ny. På det private Kikholt Vandværk i Nordjylland står en gammel Dybfosspumpe, som har mere end 35 år på bagen. Indtil 1967 hed Grundfos' dybvandspumper Dybfoss. Pumpen står som reservepumpe og bliver startet hver fjortende dag for at sikre, at den er i orden. Eller måske nærmere for at sikre, at boringen er i orden, for pumpen er fuldstændig intakt og kører stadig upåklageligt. "Den gamle Dybfoss-pumpe er koblet på systemet, og vi får taget vandprøver af den engang imellem. Det skal være sådan, at hvis hovedpumpen falder ud, så skal vi uden at få problemer med lovgivningen kunne køre med denne gode, gamle pumpe. Og det kan vi," fortæller formanden for Kikholt Vandværk, Møller Jensen. Succesfuld fieldtest Hvis pumpen kunne tale... "I første omgang troede vi, at Dybfoss-pumpen var den oprindelige pumpe fra starten af vandværket i 1951, men faktisk står der 1960 på den. Vi forestiller os derfor, at pumpen blev indkøbt til vandværkets boring nummer to, som fandt sted i Denne boring duede imidlertid ikke og blev sløjfet igen. Heller ikke ved boring nummer tre i 1969 blev Dybfoss-pumpen brugt. Her anvendte man en almindelig dykpumpe, som er den, vi bruger i dag. Vi tror derfor, at man simpelthen har flyttet Dybfosspumpen over på den første boring, fordi denne pumpe var bedre end den oprindelige." Stærk reserve "Vi er 52 interessenter i vandværket. Det er alle sammen private husstande, og vi bruger ca kubikmeter vand om året. Det kan reservepumpen sagtens klare, hvis uheldet er ude. Det har vi målt." Lavere forbrug i dag "Tidligere blev der brugt betydeligt mere vand, og det er da også grunden til, at den gamle Dybfoss-pumpe i sin tid blev afløst af den, vi har nu. Men med de vandafgifter, vi har i dag, sparer folk på vandet. Samtidig hører det med til historien, at der i tidens løb er nedlagt nogle landbrug. Men det er da morsomt, at den gamle pumpe nu igen ville kunne klare kapaciteten, hvis det skulle være." Ny energirigtig Grundfos pumpe "Vores hovedpumpe kan sagtens give 6-7 kubikmeter vand, men den er i dag droslet ned til at give to kubikmeter, fordi vores filtre dermed har mere tid og ro til at filtrere vandet for jern og mangan, som er vores problem. Derfor har vi bedt Grundfos om at give et tilbud på en ny pumpe. Som det fungerer i dag, kører pumpen bare rundt med en masse vand og bruger en masse strøm til ingen verdens nytte. Det skal vi helt sikkert have gjort noget ved." Fortsættes på side 2 Fire års fieldtest uden én eneste klage! Det var mere, end Grundfos havde regnet med, da de tilbød Birkerød Kommune at benytte de endnu ikke færdigafprøvede MGE motorer i det nye ventilationsanlæg på byens stadion. I 1997 var Birkerød Kommune i gang med at installere et nyt, moderne og fremsynet ventilationsanlæg til omklædningsrummene på byens stadion. Et af kravene var, at der i spidsbelastningsperioder skulle være mulighed for at benytte flere omklædningsrum end normalt. Derfor var der behov for et ventilationsanlæg, som i princippet skulle kunne passe sig selv. Det vil sige køre fuldautomatisk, men samtidig være så moderne, at der også blev sparet på strøm og varme, når et eller flere rum ikke blev benyttet. Valget var nemt "Før dette projekt kendte jeg udmærket Grundfos, deres enfasede motorer og kvaliteten af produkterne, så jeg var ikke i tvivl om, at det var dem, jeg skulle have fat i som motorleverandør. Jeg havde hørt, at de var undervejs med en ny motor en tre-faset elmotor med indbygget frekvensomformer," fortæller ingeniør Hans Aage Tingleff, Strunge Jensen A/S. "Den nye Grundfos motor var endnu ikke salgsfrigivet, så Danvent A/S i Århus leverede et lille, kompakt og arkitektonisk anlæg uden motorer." Fortsættes på side 10 Ventilationsanlægget falder diskret ind i arkitekturen på bygninger med flade tage. Grundfos DK A/S Poul Due Jensens vej 7A 8850 Bjerringbro Telefon: Telefax:

2 37758 Cirkulation nr. 17 film 06/05/02 12:02 Side 3 side 2 side 3 C i r k u l a t i o n C i r k u l a t i o n Leder Verden er af lave... eller er den? Livskraftig Dybfoss pumpe på Kikholt Vandværk "Jeg kan, hvad jeg vil" Et af de mest omdiskuterede emner på det seneste, når folk, og måske specielt forretningsfolk, mødes, har givetvis været udsigterne for forretningen fremover set i lyset af verdensøkonomiens gradvise nedkøling i 2001, begivenhederne d. 11. september 2001 o.s.v. Emnet kommenteres også løbende i medierne, med ganske store udsving, men på det seneste vel lidt mere optimistisk. Emnet har været og er naturligvis fortsat varmt på Grundfos også. Vi har ikke bedre forudsætninger end andre for at forudse udviklingen, men kan da kommentere vore seneste resultater. Koncernregnskabet for år 2001 blev offentliggjort i april måned. Både omsætningsvækst og indtjening kan siges at være meget respektabel, når tingenes tilstand tages i betragtning. Oven på rekordåret 2000 var budgetteret vækst meget aggressiv og kunne ikke opnås. Med de bange anelser, man kunne få i løbet af 2001, må slutresultatet dog siges at være absolut godkendt. Set over året, var sidste halvdel dog noget problematisk med en meget flad udvikling. Denne tendens er fortsat ind i år 2002, hvor de første 3 måneder har været skuffende. Den senere tids positive forventninger til et opsving ser vi ikke endnu, og vi har derfor valgt at holde igen med omkostningerne, hvilket bl.a. på det seneste har medført en mindre reduktion af funktionærstaben i de danske Grundfos-selskaber. Vi har fortsat de samme ambitioner i Grundfos, men visse aktiviteter og projekter vil blive neddroslet og/eller udskudt en periode. Trods dette vil vi i Grundfos DK A/S fortsætte på et højt aktivitetsniveau med interessante markedsføringsaktiviteter og nye spændende produktkoncepter. Se blot på artiklerne i dette nummer af Cirkulation, der fortæller om de mange aktiviteter, vi har gang i på det danske marked. Og der vil ske meget mere i løbet af året, så hold godt øje med os. Cirkulation Udgivet af: Oplag: Ansvarshavende redaktør: GRUNDFOS DK A/S Poul Due Jensens vej 7A 8850 Bjerringbro Telefon eksemplarer Med venlig hilsen Grundfos DK A/S Claus Witt Salgsdirektør Hanne Fonnesbæk, Marketingchef Formanden for Kikholt Vandværk, Møller Jensen, side om side med den trofaste Dybfoss-pumpe fra Fortsat fra forside Det rene vand "Når vi ikke bare tager den gamle Dybfoss-pumpe fuldt ud i brug igen, er det som sagt, fordi den bruger for meget strøm. Men det Hos Grundfos fokuserer vi på flow både informationsflow og væskeflow. Vores mål er at optimere begge systemer for de samarbejdspartnere, der beskæftiger sig med planlægning og drift af anlæg i erhvervsbygninger. Dette kalder vi FLOW THINKING. Flow thinking - Flow show For at præsentere både informations- og væskeflow så levende og vedkommende som muligt, sender vi igen vores "flow-show" afsted ud til kunderne i en lastbil spækket med pumper og pumpeløsninger. Den foretrukne pumpeleverandør Vi opbygger ikke hele systemet det gør du. Vores mål er at blive din foretrukne pumpeleverandør. Vi vil gøre det så nemt for dig som muligt er også fordi, den gamle boring ligger i et øvre vandføringslag. Det indeholder derfor næsten dobbelt så meget jern som den boring, vi normalt bruger i dag. Der er intet at komme efter, hvad angår bakterier, men der er altså temmelig meget jern i de øvre lag, og derfor har vi ikke lyst til at bruge den gamle boring permanent." On the road again - på vej mod ingeniørerne... at vælge den rigtige pumpe til det specifikke formål uanset om der er tale om pumper til varmeanlæg, klimaanlæg, trykforøgning eller spildevand. Grundfos er formodentlig den eneste pumpeleverandør på markedet, der tilbyder totalløsninger til bygge- og anlægssektoren. Rådgivende ingeniører Vores hovedmålgruppe for konceptet "Flow Thinking" er rådgivende ingeniører landet over. For at nå ud til så mange som muligt gentager vi succes en fra sidste år, hvor vi kørte landet rundt med vores "Flow Thinking" lastbil. En destination nær dig Flow Thinking lastbilen er på vej til en destination nær dig. I juni måned starter vi i Nordjylland og fortsætter sydover igennem Jylland og ender på Sjælland med 4 stop, hvor vi forhåbentlig vil få mulighed for at nå ud med vores budskab til så mange som muligt. Følg endvidere lastbilen på - vælg Danmark som land. Grundfos System Guide er tænkt som et værktøj til rådgivende ingeniører og andre, der har behov for et praktisk og overskueligt opslagsværk. Grundfos - grundlagt på kvalitet "Den gamle Dybfoss-pumpe er fra den tid, hvor ingen kunne ane, at Grundfos ville blive så stor en virksomhed, som den er i dag. Det var jo bare en dygtig og visionær smed, som startede med at lave pumper. Men efter min mening blev succesen grundlagt på at lave god kvalitet. Tag nu bare denne her pumpe - der er ikke én mm slør nogen steder. Vi har haft den skilt ad, og det var simpelthen så lækkert at se, hvordan det hele bare passer perfekt. Hvis Grundfos stadig laver deres arbejde så godt, så forstår jeg faktisk godt, hvorfor de er blevet så store." Produktudvikling og nytænkning "Kvalitet handler jo om, at sådan nogle virksomheder som Grundfos finder ud af, at tingene Bilen er lastet med...: Det er en 70m 2 stor lastbil indrettet som show-room. Bilen indeholder alt fra multimedia-shows til demo-stande, hvor man kan se pumperne køre og få "hands-on" på en lang række produkter. Der er bl.a. mulighed for at se en enfaset TPE til mindre klimaanlæg, og man kan opleve Magna den nye UPE. Ligeledes vil den nyeste version af beregningsværktøjet WinCAPS blive demonstreret. kan laves på en anden og mere hensigtsmæssig måde. Det er nok ikke vandværkerne, som har forlangt noget andet. Virksomheder som Grundfos bruger mange ressourcer på at forske i alternative løsninger og i at udvikle deres produkter, og så får de forhåbentlig deres penge hjem igen ved, at de kan sælge deres produkter," slutter Møller Jensen, Kikholt Vandværk. En hurtig beregning viste, at det lille private vandværk kunne tjene kr. om året ved at skifte til en mere energirigtig løsning. Det koster selvfølgelig noget at skifte pumpen, men den udgift er hurtigt tjent ind igen. Snart ruller Grundfos' "Flow-show" igen ud på de danske landeveje for at udbrede kendskabet til begrebet "Flow Thinking". Grundfos System Guide Sidst, men ikke mindst, er vores nyudviklede Grundfos System Guide med i lastbilen. Grundfos System Guide er et opslagsværk til rådgivende ingeniører. Værket beskriver alle de standardsystemer, der bruges til varme- og køleanlæg, vandforsyning og bortledning af spildevand. Grundfos System Guide evaluerer systemerne, systemkravene gennemgås, og vi giver anbefalinger i forbindelse med dimensionering og udvælgelse af pumper. Guiden er allerede udsendt til rådgivende igeniører, som har efterspurgt den, men vi håber, at opslagsværket vil være til nytte for mange andre. Vel mødt Vi håber, at mange vil benytte sig af vores tilbud om et nyt og anderledes mødested. Vi glæder os til at vise lastbilen frem og introducere jer til vores mange spændende produkter. Fire ambitiøse sportsfolk, der med endnu en Ironman vil sætte handling bag ordene "Jeg kan, hvad jeg vil". Intern historie Hos Grundfos DK A/S har vi et værdidokument, som er blevet til i samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne. Én af værdierne er: "Jeg kan, hvad jeg vil." Netop denne værdi er nogle Grundfos-medarbejdere i fuld gang med at bevise for omverdenen: De vil gennemføre en Ironman. "I 2001 var vi fire friske fyre, som gav hinanden den ultimative udfordring: Vi vil gennemføre en Ironman i Tyskland, Roth, ved Nürnberg, d Her finder verdens største Ironman stævne sted. Mere end 2500 sportsentusiaster deltager, og stævnet er desuden et udtagelsesstævne til Hawaii Ironman," fortæller salgstekniker Bjarne Lærke,. Koordineret træningskalender Tre af de fire deltagere er medarbejdere på Grundfos: Bjarke Lærke, Grundfos DK A/S, salgsingeniør Leif Thomassen, Team Industri Grundfos DK A/S og systemkonsulent Arne Madsen, Grundfos Management A/S. Den fjerde deltager er én af Grundfos' kunder, Lars Staunsbæk, Mammen Ostemejeri. "Det er ikke første gang, vi skal igennem strabadserne ved en Ironman," siger Bjarne Lærke. "Vi har tidligere gennemført flere af slagsen, og det er en god og langsigtet udfordring." I december 2001 blev træningskalenderen planlagt - inklusive diverse konkurrencer, som indgår i forberedelsen til det store mål. Aftalen er desuden baseret på, at det sociale samvær prioriteres højt. "Filosofien er at tilpasse træningsmængden og -tiderne med hinandens fritid. Udfordringen ligger også i at fastholde et fællesskab, der kan stå mål med træningsmængden, tiden og ressourcerne. Vi har jo alle et fuldtidsjob og familie, der skal tilgodeses," siger Bjarne Lærke. Verdens første Ironman konkurrence Den første kendte Ironman konkurrence blev afholdt på Hawaii 1978 og var et væddemål imellem 3 marinesoldater. Det var en konkurrence om, hvilken af de tre discipliner, der var hårdest og derfor bedst. Fleksibel arbejdsplads bakker op "Inden man går i gang med så stort et projekt, er det absolut nødvendigt, at man har sit bagland i orden. Man skal i samarbejde med sit arbejdsteam sikre sig, at man i givet fald vil have mulighed for fleksible arbejdsforhold, herunder skiftende arbejdstider og mulighed for at arbejde alternative steder. Disse forudsætninger har vi her på Grundfos, og det gør det muligt for os som medarbejdere også at sætte mål og opnå succes uden for arbejdspladsen." Langsigtede mål kræver god planlægning De fire deltagere har den overbevisning, at alle kan nå langsigtede mål, hvis man har lagt en fornuftig plan for både arbejde og fritid. Som tommelfingerregel skal der tages udgangspunkt i følgende elementer: erfaring ressourcer realistisk tid, der er til rådighed realistisk resultat at kunne ændre metode og strategi beskrive målet med en plan og justere planen huske, at der skal være tid til både familie og venner Ekstremt krævende program En Ironman, også kaldet en triathlon, består af 3,8 km svømning, 180 km cykling og 42,195 km løb. De tre discipliner gennemføres i sammenhæng og uden hjælp. Endvidere skal programmet gennemføres inden for en fastsat samlet maksimum tid på 15 timer for alle tre discipliner. Ironman-konkurrencer startes med fællesstart, og der er ingen pauser mellem de tre discipliner. Dette betyder, at deltagernes evne til hurtigt at skifte mellem de forskellige fysiske strabadser også er vigtig. Svømning er første disciplin. Der svømmes normalt på en trekantbane markeret med synlige bøjer, som svømmeren skal passere udenom. Cykling er anden disciplin, og er man blevet kølet godt ned ved svømningen, kan det være et problem hurtigt at få gang i benene. Drafting - "at ligge på hjul" - er ikke tilladt. Man skal holde 10 meters afstand til andre deltagere, således at man ikke opnår fordel ved at ligge i læ af den forankørende. Ved overhaling skal man lade sig falde tilbage, så afstanden igen bliver 10 m. Løb er sidste disciplin, og er en fuld marathon-distance. Det er tilladt at løbe og gå, men for eksempel ikke at kravle! At kravle er tidligere set i Ironman konkurrencer. Læs mere om, hvordan det går med Ironman konkurrencen i næste nummer af Cirkulation. IRONMAN udstyr Svømning Badebukser eller badedragt. Badehætte. Svømmebriller. Ørepropper og næseklemme. Våddragt må ikke være tykkere end 5 mm. Cykling Cykel. Cykelhjelm. Kun traditionelle "gedebukkestyr" er tilladt. Tribøjler er tilladt, men med visse begrænsninger Vores 29 ugers træningsprogram: for mål. Fx skal tribøjler, der peger lige fremad, være lukkede. Albuepuder er tilladt. Løb Her er det vigtig at have godt løbetøj, der kan ånde samt evt. hat á la legionær til at skærme for solen. Gode løbesko. For at undgå skader såsom vabler, må skoene aldrig være nye. GRUNDFORMSTRÆNING - op til uge 14 Step 1 Hver uge Hver uge Hver uge km løb km cykling 1-1,5 km svømning MÆNGDE TRÆNING - fra uge 14 til uge 23 Step 2 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag 8-12 km løb og 2-4,5 km svømning 40 km cykling med maks puls 40 km cykling efterfulgt af 8 til 10 km løb 8-12 km hårdt bakkeløb med maks puls km cykling Ironman tempo 40 km cykling efterfulgt af 8-10 km løb KONKURRENCE TRÆNING - fra uge 24 til uge 28 Step 3 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag 30 km cykling efterfulgt af 5 km løb og 1-2,5 km svømning km cykling efterfulgt af km løb 4 km svømning i åbent vand km cykling Ironman tempo, efterfulgt af 5 km løb 27 km løb Ironman tempo NEDTRAPNING - uge 29 Step 4 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Løb 20 km 2-4 km svømning i åbent vand km løb Let cykling på ruten Race day

3 37758 Cirkulation nr. 17 film 06/05/02 12:02 Side 5 side 4 side 5 Fremtidens pumpebrønd til spildevand Der er rift om Grundfos præfabrikerede pumpestationer. Den øgede efterspørgsel vidner om et fremtidsrettet spildevandsprodukt. Kloakering af det åbne land i Højreby Kommune på Lolland er et eksempel på, at fordelene ved PE Flex-brøndene er til at få øje på. Højreby Kommune på Lolland har for nylig kloakeret en del af det åbne land, nemlig landsbyerne Ullerslev, Bjerreskov, Torpe og Græshave. Udgangspunktet var traditionelle pumpebrønde og udligningsvoluminer (opstuvningsbassiner for regnvand) udført i beton. Grundfos PE Flex Projektet blev igennem Krüger udbudt som et funktionsudbud. Efter at kommunen og rådgivere Højreby Kommune på Lolland har fået leveret 15 store Grundfos PE Flex-brønde. Her ses to stk. 20m 3 tanke. Så nærmer tiden sig igen, hvor "vandvognen" fra Grundfos ruller ud på de danske veje. I ugerne besøger vi kunder rundt om i landet med vores demobil tanket op med produkter og uformel snak. "Teamet fra vandforsyning vil igen i år gøre demobilen klar til at besøge både private og kommunale vandværker samt vandgrossister og brøndborere i hele landet. Dermed giver vi vores kunder mulighed for at få nogle interessante timer lige uden for døren, hvor vi vil introducere en spændende produktpalette lige fra den meget lille MQ, vores alsidige vandforsyningsanlæg, til den store 2000 m 3 /h NK pumpe," var blevet præsenteret for de bydendes løsningsforslag - pumpebrønde, ventilbrønde og udligningsvoluminer/tanke udført i hhv. beton, glasfiberarmeret polyester og PE (polyethylen), faldt valget på Grundfos præfabrikerede brøndkoncept "PE Flex". Fleksibilitet gav udslaget Entreprenøren Troels Jørgensen, Entreprise A/S, der stod for totalentreprisen, har udtrykt stor tilfredshed med konceptet: "Konceptet er nemt, fleksibelt, hurtigt at sætte og tilslutte og opdriftssikret." Pumperne Til Højreby Kommune leverede Grundfos 15 store PE Flex-brønde. Pumpebrønde og tanke med en diameter fra ø 1,6 m op til ø 2,5 m. Dybde/længde op til 7 m. Komplet monteret med rør-, ventilog pumpeinstallation. Pumpebrøndene er monteret med Grundfos Sarlin pumper med motorstørrelser fra 2 til 16 kw. Pumpehjul: SuperVortex, énkanal og knivsystem er leveret for oplyser salgsingeniør Poul Bøgelund,. SQE en nyhed der vil noget "Derudover glæder vi os til at introducere vores SQ/SQE konstanttrykssystem, som er en komplet løsning, der ikke kræver ekstra styreenheder eller ledningstilslutning. Systemet er meget enkelt at installere og praktisk talt vedligeholdelsesfrit. Den intelligente styreenhed sørger for konstant overvågning af systemets ydelse. SQE systemet har indbygget tørløbssikring og en række andre funktioner, der sikrer pumpen en lang levetid, selv under de mest krævende forhold. Tænk bare - med SQE-konstanttrykssystemet bliver det virkelighed kun at skulle lagerføre, sælge og installere én løsning." Trådløs overvågning "Oplev også vores nemme og billige løsning i forbindelse med overvågning af små pumpestationer. Ved hjælp af en såkaldt TeleControl er det muligt at etablere trådløs overvågning af hver enkelt pumpestation, og systemet er så fleksibelt, at det både er optimering af pumpeløsninger og servicevenlighed i de enkle stationer. Grundfos har dimensioneret og projekteret det komplette brønd- og pumpesystem. Projektet er leveret til entreprenøren igennem Brødrene Dahl A/S i Nykøbing F. Grundfos team på "vandvognen" igen! Grundfos er igen på "vandvognen". kommer helt til døren hos vandværker, brøndborere og vandgrossister i hele landet. Grundfos' præfabrikerede brøndkoncept PE Flex er nem, fleksibel og hurtigt at håndtere. interessant ved nyetableringer og i eksisterende anlæg. I stedet for at grave et fastnetkabel ned og føre det ud til alle pumpestationerne, etableres simpelthen en løsning, som kører via mobilnettet." Gode råd om besparelser "Vi vil også benytte denne tur til at fortælle vores kunder, hvordan man kan nedbringe ejeromkostninger ved at optimere den samlede virkningsgrad for installationen, øge driftssikkerheden og sikre vandkvaliteten. Grundfos kan hjælpe med at få et samlet overblik over, hvad der skal gøres nu og senere. Dette medfører betydelige besparelser og giver kunderne mulighed for at udarbejde nøjagtige prognoser og budgetter mange år frem i tiden." sk pust i hverdagen "Tidligere og lignende demonstrationsture rundt i landet, hvor Grundfos besøger kunderne på deres adresser, har vist sig at være en stor succes. Som kunde behøver man ikke at rive en hel dag ud af kalenderen, men har alligevel mulighed for at træde ud af hverdagen og de daglige omgivelser for selv at opleve og Argumenterne for Grundfos PE Flexbrøndkonceptet: Konkurrencedygtig på pris. Maksimal fleksibilitet for udformning af brønde og tanke. Hurtig leverance - den første store brønd blev leveret 2 uger efter indgået kontrakt. Miljøvenligt materiale - PE Flex-brønde kan granuleres og genbruges. Brønde leveres præfabrikeret - klar til at sætte i ud- røre både nye og velkendte produkter under mere afslappede forhold." Fokus på samarbejde "Som Grundfos medarbejdere oplever vi, at disse ture har stor værdi både for os og for vores kunder. I nye og anderledes omgivelser har vi mulighed for en tættere og mere uformel dialog med vores kunder, hvor vi kan lære gravning. Tilslutninger kan anbores brønd på byggepladsen i f.m. sætning. Brønde sættes på afrettet gruslag. Kræver ikke betonfundament. Bestandig over for aggressivt spildevand. En af PE Flex-brøndene blev leveret som foringsbrønd for eksisterende forvitret betonbrønd. Banketter i sump tilpasses pumper. Minimum af aflejringer i sump. mere om kundernes adfærd, deres behov og deres måde at tænke på. Samarbejde og partnerskab kommer virkelig i fokus under sådanne demonstrationsdage," siger salgsingeniør Poul Bøgelund,, som vil være at træffe i "vandvognen". I vognen vil der selvfølgelig ud over gode råd og nyheder også blive serveret en lille forfriskning. SQE, Grundfos' nye konstanttrykssystem, vil blive introduceret i "vandvognen". News Organisation Organisationsændringer hos Grundfos DK A/S Se organisationen på side 6 G-plus aktiviteter G-plus er i gang med at planlægge nye spændende aktiviteter for klubbens medlemmer. Følg med på Internettet på - vælg Danmark som land, og se løbende hvad der sker. Grundfos får pris for "God Miljøforvaltning" Grundfos er virkelig nået langt, hvad angår miljøforbedringer. Nyudviklede Grundfos produkter bruger op til 57 procent mindre el end de produkter, de afløser - og materialeforbruget er reduceret med op til 17 procent. Alene de Grundfos-produkter, der blev installeret i 2001, resulterede tilsammen i en el-besparelse, der svarer til husstandes årlige elforbrug. Det er over dobbelt så mange husstande, som der er i f.eks. Århus Kommune. Grundfos-koncernens resultat for 2001 Væksten i Grundfos-koncernens omsætning nåede i 2001 op på 7,3 procent fra 9,522 mia. kroner i år 2000 til 10,214 mia. kroner i "Det er koncernledelsens og bestyrelsens vurdering, at en vækst på 7,3 procent er klart tilfredsstillende under de givne omstændigheder, og at Grundfos-koncernen igen i 2001 har vundet markedsandele i forhold til betydende konkurrenter," siger koncernchef Niels Due Jensen. Grundfos deltager i følgende udstillinger/messer i sommeren 2002 : Vandværksudstilling, Tune Hallerne den 4. maj No Dig 02, Bella Center den maj Spildevandsteknisk årsmøde, Næstved den 31. maj Team Bygge & Anlæg: HI Byggeri & Håndværk, Messecenter Herning den september. Følg med på vores web Alle kommende udstillinger vil blive annonceret på hjemmesiden, så følg med på - vælg Danmark som land og se løbende hvilke messer Grundfos vil være repræsenteret på. En symfoni af et springvand i Silkeborg Langsø - Grundfos pumper dirigerer under vandoverfladen Eventyrstemning ved Silkeborg Langsø. En symfoni af farver og former. Fra omkring første maj til midt i september venter der både silkeborgensere og turister en flot og farvestrålende oplevelse i bybilledet. Midt ude i Langsø kan de forbipasserende se et springvand af dimensioner - faktisk et af Nordeuropas største anlæg. Springvandets fontæner springer fra 3 m op til meters højde. Men hvad publikum ikke ser: Det er Grundfos pumper, der arbejder under overfladen... En hel symfoni Der er forskellige kombinationer af strålehøjder og vifter, og efter mørkets frembrud kommer der lys på. Lyset er selvfølgelig indstillet og programmeret til at tænde, så det passer med strålerne. Farverne varierer alt efter strålernes udformning, så Ligger på pontoner "Springvandet ligger på nogle meget store, cirkelformede pontoner, hvor pumperne så ligger vandret nedenunder. Der er 5 pontoner med henholdsvis 2 og 4 pumper. Pumperne ligger under vand, så kun dyserne stikker op over vandoverfladen. På hver af de fem pontoner - under vand inde midt i pontonen - er der 52 farvede projektører," fortæller Svend Kvist, som er serviceleder i Silkeborg Kommunes Entreprenør-sektion. Grundfospumper "De oprindelige pumper er blevet skiftet efterhånden, som de er gået til. De sidste pumper er midt i firserne skiftet ud med Grundfos pumper. Og så har vi det er en hel symfoni at se på. I sæsonen springer springvandet hver dag fra kl. 12 til kl. 23, hvilket er mange timer. Springvandet er programmeret, så det tager minutter at køre programmet igennem. selvfølgelig kørt med Grundfos pumper siden. Den samlede mængde vand, der kan pumpes, er liter i timen. I gennemsnit pumpes ca. det halve." Årligt tjek hos Grundfos "Springvandene springer fra omkring 1. maj til omkring 15. september. Vi tager dem op om vinteren, pumperne og dyserne bliver afmonteret, og pumperne bliver så sendt til Grundfos til eftersyn. Først i 80'erne havde vi nogle pumpesvigt midt på sommeren, og det var pokkers besværligt at skulle derud og skifte dem. Derfor blev vi enige om, at vi hvert eneste år sender pumperne til eftersyn, så kan vi undgå disse ubelejligede stop. Og det har vist sig at holde stik. Vi har ikke haft stop siden." Søsættes hvert forår "Hvert forår sejler vi pontonerne ud med alle elkablerne på - de er meget tunge. Derefter bliver kablerne trukket ind til land og sat i nogle stik derinde. For at få springvandene ned i det niveau, hvor de skal ligge, fylder vi vand i pontonernes tanke. Der er fire tanke i hver af de fem pontoner. For at holde pontonerne på afstand af hinanden bliver de ankret op med kæder imellem og med ankre ud til alle sider. Så ligger de bare der og flyder." Almindelige Grundfos SP'ere "Vi bruger ganske almindelige standardpumper fra Grundfos. Det vand, der bliver sendt op, er selvfølgelig søvand, og det er der ingen problemer med at pumpe op. Det er ikke nødvendigt med specielle filtre eller andre foranstaltninger - heller ikke selvom der skulle smutte en død måge igennem engang imellem. Det går også...!" Stor driftssikkerhed "Der har aldrig været problemer med Grundfos pumperne. Vi har ikke oplevet driftsstop, hverken på grund af at pumperne er gået i stykker eller på grund af manglende vedligeholdelse," siger Svend Kvist. En gave fra arkitekten Springvandet er skænket Silkeborg By af Dansk Arkitekt- og Ingeniørkontor af 1945 (DAI). Anledningen var DAI's 25 års jubilæum i 1970, og gaven blev givet i forbindelse med bygningen af det nuværende Silkeborg Rådhus, som ligger på den gamle Gasværksgrund ned mod Langsø. Ejeren af springvandet er fritids- og kulturforvaltningen. Springvandet byder på forskellige kombinationer af strålehøjder og vifter. Strålehøjden varierer fra 3 m op til meter.

4 37758 Cirkulation nr. 17 film 06/05/02 12:02 Side 7 side 6 side 7 Dine kontaktpersoner i Grundfos DK A/S danske salgsorganisation Claus Witt Salgsdirektør Steen A. Stephansen Salgschef Team Industri Pumper & motorer Dan Iversen Salgschef Team Bygge & Anlæg Ejnar D. Andersen Salgschef Vand & Spildevand Uwe Pørksen Senior Key Account Manager Kurt S. Jørgensen Teamleder Team Service Hanne Fonnesbæk Marketingchef Fra januar 2002 gennemførte Grundfos DK A/S en organisationsændring, hvis hovedsigte er at forbedre vores interne processer på tværs i organisationen. En forbedring, som specielt skal styrke og effektivisere salgsprocessen og dermed salgs- og supportorganisationen i det daglige arbejde. Ved sammenlægning af salgsteams og ved at samle kolleger på tværs af teams og supportfunktioner vil vi gøre organisationen mere fleksibel og opnå en bredere kompetence hos vores medarbejdere. I den daglige kommunikation med kunderne vil ændringen ikke have den store betydning, da samtaler og forespørgsler stadigvæk vil gå igennem vores omstilling. I de tilfælde, hvor kunder ringer direkte ind til en medarbejder, vil kontaktpersonen i de fleste tilfælde være den samme. Og her på siden får du sat både ansigt og direkte telefonnumre/mobilnumre på de af vores salgs-/supportmedarbejdere, som har den direkte kundekontakt. Team Bygge & Anlæg - Teknisk support & salg Team Industri - Pumper & Motorer Teknisk support & salg Bjarni Rom-Jensen Anders J. Nielsen Johnny Schou Henrik Falck Anders Nielsen Jørgen Hansen Peter Ørsted Jeanette Andersen Niels Kristian Salhøj Jesper R. Andersen Inger Lise Sørensen Michael Jørgensen Applikationsingeniør Leif Slotø Thomassen Ole Kjærsgaard Mortensen Vandforsyning & Spildevand - Teknisk support & salg Jacob L. Nielsen Erik Andersen Poul Erik Andersen Bjarne Lærke Søren Engelbrecht Poul Bøgelund Christian M. Anker Projektsalgsingeniør Steen B. Olsen Bent S. Rasmussen Børge Holst Hansen Niels B. Christensen Henrik cke Servicesalgsingeniør Team OTD - Kundesupport - Ordre/Levering Team Service - Kunderelateret service-support Rita Larsen Team B&A / VA Niels Niklassen Kirsten Dohn Team B&A / Industri Mette Zink Mikkelsen Tina Vendelev Jørgensen (Vikar) Martha Stick Team Industri (Motor- og WPU salg) Gerda Venning Larsen Team Industri () Ole B. Karlsen Servicetekniker Keld Bay Jensen Servicetekniker Kevin Martin Pallesen Servicetekniker Ruth Jensen Serviceassistent Rita Sønderby Serviceassistent Kirsten Terkelsen Serviceassistent Team Logistik Marketing Reception & omstilling Lasse Mikkelsen Team B&A / Indsutri Morten Frandsen / Industri (/WPU) Ole G. Johansen Team Service / Årslev Majken Pedersen Team Eksport /VA Iben Glargaard Jensen Marketingkoordinator Birgit Dohn Jensen Marketingassistent Randi Graugaard Marketingassistent Pernille Smed Krabbe G-PLUS Sekretær Camilla Mikkelsen Elev Lise Hammersholt Receptionist Jytte Sørensen Receptionist

5 37758 Cirkulation nr. 17 film 06/05/02 12:03 Side 9 side 8 side 9 Sparetjek på et-strengsanlæg De fleste i VVS-branchen er vist enige om, at der er god økonomi i anvendelsen af de omdrejningsregulerede UPE-pumper på traditionelle to-strengsvarmeanlæg. Men hvordan forholder det sig med økonomien, hvis man anvender disse pumper på et-strengsanlæg, hvor den cirkulerende vandmængde - under normale omstændigheder - anses for at være konstant? To-strengsvarmeanlæg er kendetegnet ved, at den cirkulerende vandmængde varierer, og dette er normalt hovedargumentet for at Der kan forventes store besparelser, når der skiftes fra en traditionel pumpe til en UPE pumpe på et etstrengsanlæg. Igennem det sidste års tid har boligforeningen AAB i Risskov haft problemer med støj i deres røranlæg. Problemet er opstået i det eksisterende røranlæg, efter at boligforeningen har fået renoveret installationer i teknikrummet. For at finde fejlkilden har boligforeningen kontaktet Ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S, som har været rådgiver vælge UPE pumper til disse anlæg. Det har dog ved flere lejligheder vist sig, at der også er særdeles god økonomi i at vælge UPE pumper til et-strengsanlæg. Betydelige besparelser "Til stor undren for mange VVSfolk har det i flere tilfælde vist sig, at hvis vi tilkobler en UPE pumpe til et et-strengsanlæg, er det muligt at spare et betydeligt beløb," fortæller salgsingeniør Anders Nielsen, Team Bygge & Anlæg. Fleksibilitet er forklaringen "Forklaringen på denne besparelse skal findes i den fleksibilitet, i forbindelse med renoveringen af varmerummet. Kontaktede Grundfos "Efter at AAB boligforening kontaktede os, ringede jeg til Grundfos, fordi de er leverandør af pumper til anlægget. Jeg tog derefter ud til boligforeningen sammen med salgsingeniør Anders Nielsen, Grundfos, for at lokalisere fejlkilden," fortæller rådgivende ingeniør Jens Ole Nielsen, Ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S. UPE pumper tilbyder. En UPE pumpe giver adgang til forskellige former for regulering, og det vil altid være muligt at finde den optimale regulering", forklarer salgsingeniør Anders Nielsen og fortsætter: "På et et-strengsanlæg kan man "låse" UPE pumpen på et relativt lavt tryk. Det lave tryk bevirker, at der spares en pæn portion energi i forhold til en traditionel pumpe med eksempelvis tre hastigheder." Fast lavt tryk "For at fastlåse et lavt tryk skal reguleringsformens konstanttryk vælges. Spørgsmålet er så bare, hvor stort et tryk, der er nødvendigt for at kunne cirkulere den Hydraulisk støj Under besøget hos boligforeningen AAB gennemgik Jens Ole Nielsen og Anders Nielsen varmeanlægget. "Det var tydeligvis ikke varmepumpen UPE , der frembragte støjen i røranlægget. Derimod kom der en del hydraulisk støj fra brugsvandspumpen, en ældre UPS 50-60, som ikke var blevet skiftet, og som kørte på trin 3." Fjernede støjen "Efter salgsingeniør Anders Nielsens anbefalinger reducerede vi UPS pumpen til trin 1. Denne justering har nu fjernet støjen fra boligforeningens røranlæg, og som en positiv følge af reguleringen er energiforbruget faldet fra 430 til 240 Watt. Dette svarer til en årlig besparelse på 1664 kwh." Yderligere besparelser Den regulerede UPE pumpe sidder på et et-strengsanlæg. Pumpen havde i forbindelse med renoveringen afløst en UPCD 80-60, som kørte på trin 2. Ved udskiftningen af UPCD pumpen opnåede boligforeningen en besparelse på 5986 kwh på et enkelt år. Positivt overrasket "Denne besparelse er ikke særlig typisk, og jeg var faktisk ganske overrasket over, hvor stor den var. Og endnu mere overraskende er det, at reduceringen fra trin 2 til trin 1 på UPS pumpen jo forventes at give yderligere besparelser i det kommende år. En spændende situation med erfaringer, som mange kan drage nytte af," slutter Jens Ole Nielsen. vandmængde, som er nødvendig? Det kan man ikke umiddelbart svare på, men her er vores fjernbetjening R100 til utrolig stor hjælp. Med den er det muligt at aflæse og indstille det aktuelle tryk. Desuden kan fjernbetjeningen give en indikation af, hvor mange m 3 /h vand, der cirkulerer. På den måde finder vi "smertepunktet" med hensyn til, hvor lavt trykket kan stilles uden reduktion af den cirkulerede vandmængde," slutter Anders Nielsen. Skulle I have ønske om en gennemgang af jeres anlæg et-strengs eller to-strengs er I meget velkommen til at kontakte Team Bygge & Anlæg på Nedenstående case fra Boligforeningen i Århus viser tydeligt, hvor stor en besparelse der kan forventes, når der skiftes fra en traditionel pumpe til en UPE pumpe. Store besparelser hos boligforening i Århus Hos boligforeningen AAB i Risskov har udskiftningen af en traditionel pumpe til en UPE pumpe på et et-strengsanlæg givet store besparelser. Med fjernbetjeningen er det nemt at aflæse og indstille det aktuelle tryk og få en indikation af, hvor meget vand der cirkulerer. Beregninger i casen om boligforeningen AAB, Risskov: Årligt energiforbrug 2x575x8.760 = kwh/år UPE monteret for timer siden Aktuel setpunkt (konstanttryk): 2,0 mvs Flow: 15,0 m 3 /h Energiforbrug: kwh Beregnet årligt energiforbrug: 4.374x8.760 = kwh/år Difference: = kwh~59,4 % Besparelse i kr.: 5.986x1,30 = kr. NB: På besøgsdagen blev reguleringsformen ændret fra proportionaltryk med setpunkt på 4,1 mvs til konstanttryk, setpunkt 2,0 mvs. Herved faldt den optagne effekt fra 365 W til 176 W. Der kan forventes yderligere besparelser Der er særdeles god økonomi i at anvende UPE pumper til et-strengsanlæg konstaterer varmemester Axel Brandt (tv) og salgsingeniør Anders Nielsen(th). Grundfos MGE et svineheld for landbruget Bemærk hvor beskidt motoren er udvendig. Klemkassen er her afmonteret og ses til højre for motoren. Opfølgning I Cirkulation nr. 16 bragte vi en artikel om MGE motorer brugt til ventilation i så barske miljøer som svinestalde. Elektronikken er siden blevet analyseret, og vi ser her på konklusionerne af undersøgelsen. Et korrekt ventilationsanlæg er afgørende for, om grisene er i god kondition og udvikler sig til slagtefærdige dyr. Grundfos har sammen med klimakonsulent Erik Damsted fra Landsudvalget for Svin foretaget en undersøgelse af ventilationsanlæg med MGE-motorer - med det formål at sikre den bedste ventilation på den letteste og billigste måde. Hurtig tilbagebetaling Ventilationsanlægget består af et Madsorask styresystem og Grundfos regulerbare MGE motor, og undersøgelsen af anlægget har vist, at motorens merpris kan tjenes hjem i løbet af cirka et år. Den hurtige tilbagebetaling skyldes, at der ved brug af MGE motorer bliver sparet cirka 5 kw pr. slagtesvin. Flere fordele Ikke nok med at økonomien er i top. En anden positiv effekt af at bruge MGE motorer er, at der i staldene er et betydeligt lavere støjniveau og en væsentlig bedre trykstabilitet. Det ses tydeligt, at klemkassen er godt isoleret mod de små fine støvpartikler. Barske miljøer Endvidere er motorerne, primært elektronikken, blevet gennemanalyseret med henblik på at eftervise, at motorerne kan klare det barske miljø i en svinestald. Konklusionen er, at klemkassens tæthed (IP 55) er så god, at den uden problemer kan modstå de fine støvpartikler. Billederne illustrerer, hvor fin og ren elektronikken inden i klemkassen var efter forsøget, til trods for at motoren udvendigt var godt svinet til. For mere information om de opnåede resultater, ring til Grundfos motorsalg på telefon De viste billeder er fra analysen. Selv på tæt hold er der ikke skyggen af støvpartikler inden i klemkassen. Nielsen & Rønne A/S - et moderne, miljøbevidst elektromekanisk værksted Artikelserie På turen rundt i landet til de elektromekaniske værksteder, som Grundfos arbejder tæt sammen med, er Cirkulation denne gang nået til Nielsen & Rønne A/S på Falster. Virksomheden blev grundlagt i 1925 og råder i dag over tre specialafdelinger med i alt 21 medarbejdere. Nielsen & Rønne A/S er meget engageret i arbejdsmiljøet og har opnået en placering i Arbejdstilsynets Gruppe 1. " Afdeling 1 beskæftiger sig primært med Auto El, dvs. salg og reparation af bl.a. dynamoer, generatorer, startere, osv.," fortæller indehaver Mogens Raae, Nielsen & Rønne A/S. Bred faglig viden "I afdeling 2 tager vi os af salg og reparation af elmotorer, pumper, mm. Afdelingen råder over en bred faglig viden og erfaring, hvad angår fejlfinding og reparation af alle fabrikater og typer inden for både højspændingsmotorer, AC- og DC motorer." Stort moderne værksted "Vi har et stort moderne værksted med faciliteter som fx 10 tons krankapacitet, belastningsprøvestand for el-motorer og pumper samt det mest moderne måleog prøveudstyr til bl.a. vibrationsmåling og lejetest. Desuden foretager vi Non Destructive Tests-/ Viklingsdiagnoser." Alsidigt udbud af ydelser "Vi tilbyder at foretage målinger på kundens pumper og motorer, inklusiv komplet tilstandsrapport. Herudover kan vi naturligvis levere og installere komplette anlæg til permanent overvågning." Kortlægning af servicenetværket mellem Grundfos spildevand og diverse elektromekaniske værksteder. Nielsen & Rønne A/S har til huse på Falster, og kunderne er at finde både på Lolland/Falster og over hele Sjælland På værkstederne er der plads til pumper og motorer i alle størrelser. Reparation og konsulenthjælp Afdeling 3 beskæftiger sig med projektering, salg, reparation og konsulenthjælp. Afdelingen projekterer, udfører, installerer og prøvekører industrielle processtyringer af enhver art - fra enkle styringer med relæteknik til computerbaserede styringer med avanceret microprocessorteknik til alle produktionsanlæg. Der tilbydes konsulenthjælp til optimering af metode- og kvalitetsstyringer. Afdelingen råder over faciliteter for reparation af frekvensomformere og tyristorstyringer samt prøvekørsel af disse. Desuden tilbydes lovpligtige/faste elevatoreftersyn m.m. Nye tiltag med Grundfos produkter "Vores kernekunder findes inden for industrivirksomheder, kraft-/ varmesektoren og inden for Amt og Kommune. Som noget nyt planlægger vi en aktiv indsats over for private vandværker. Vi har netop ansat en ingeniør til at dyrke dette område med særlig vægt på Grundfos produkter," slutter Mogens Raae. En fortid som slot! Nielsen & Rønne A/S ligger på den grund, hvor det tidligere Nykøbing Slot lå. Rester af det gamle murværk indgår i den nye bygning, og de nuværende ejere, Mogens Raae og Morten Raae, som købte firmaet 1. januar 1993, kan derfor med rette kalde sig slotsherrer!

6 37758 Cirkulation nr. 17 film 06/05/02 12:03 Side 11 side 10 side 11 Succesfuld fieldtest Servering af varme nyheder på DanMiljø Fortsat fra forside Nye motorer som fieldtest For at få det nye ventilationsanlæg i gang indgik Strunge Jensen A/S og Birkerød Kommune en aftale med Grundfos om at bruge de nye motorer til fieldtest - med alt hvad dette måtte indebære af uforudsete opgaver. Grundfos fremstillede herefter 2 stk. MGE motorer 3Kw, som blev installeret i ventilationsanlægget. Opstart ved hjælp af bevægelsesfølere I alle omklædningsrum på Birkerød Stadion blev der installeret bevægelsesfølere, som skulle styre både lyset og ventilationen. Samtidig blev der installeret fugtfølere i baderummene. "Når der kommer nogen ind i et af rummene, tænder lyset, og DANVENT A/S i Hasselager udvikler, fremstiller og markedsfører ventilationsaggregater til det europæiske marked. Virksomheden er en del af den svenske koncern Systemair / Kanalfläkt og beskæftiger godt 100 medarbejdere. DANVENT har egen salgsorganisation i Finland, Sverige, Tyskland og Danmark samt selvstændige forhandlere på udvalgte eksportmarkeder. På øvrige eksportmarkeder afsættes Hos Grundfos er vi igen på landevejen med vores varebil fyldt med spændende pumper. Temaet for dette års tur er pumpeløsninger til brug overalt i boligen. efter et par minutter begynder en spjældmotor at åbne for ventilationsanlægget. Når dette sker, falder trykket i anlæggets rørsystem, og der går en besked videre til motorens indbyggede frekvensomformer, som straks begynder at køre op i hastighed for at holde det i forvejen indstillede tryk i kanalerne." "Ventilationsanlægget er opbygget som krydsvarmeveksler, og luften indblæses med konstant temperatur. Rumtemperaturen opretholdes med radiatoranlæg med zonestyring. Når rummene forlades, slukkes lyset automatisk, og ventilationen reduceres, når luftfugtigheden er sænket til rette niveau. Uden for brugstid er anlægget stoppet, når luftfugtigheden er under det indstillede niveau." Energimæssig besparelse "Det, at ventilationsanlægget starter og stopper efter behov, aggregaterne gennem Systemair's salgsorganisation. DANVENT fremstiller ventilationsaggregater i størrelser op til 55 m3/s eller m3/h. Aggregaterne leveres som SPAR enhedsaggregater, TC kombinationsaggregater, SPC tagaggregater eller GD aggregater til store luftvolumener. Aggregaternes robuste og fleksible opbygning gør dem velegnede til alle former for byggeri. Grundfos udvikler pumpeløsninger, der tilgodeser alle behov i den private husholdning. Dette budskab vil vi gerne viderebringe til alle installatører landet over. Vi har derfor valgt at køre landet tyndt og besøge vores kunder i en varebil fyldt med pumper til ethvert behov. udgør en meget stor energimæssig besparelse. Som en ekstra bonus bevirker bevægelsesfølerne, at der aldrig er nogen, der glemmer at slukke for lys og ventilation, og rummet er altid klar til de næste brugere, " siger Hans Aage Tingleff tilfreds. Telekommunikation Hele anlægget er styret af et CTS anlæg, som gør det muligt via modem at koble op til den I hjørnet ses de indvendige ventilationskanaler. driftsansvarlige ingeniørs kontor på Teknisk Forvaltning. Derved kan man nemt overvåge anlægget, for eksempel MGE motorens øjeblikkelige procentvise hastighed. Sagkundskaben rykker ud Varebilen er bemandet med vores kompetente salgsingeniører fra Team Bygge & Anlæg. De vil byde alle interesserede velkommen med en god snak om vores mange forskellige pumper og pumpeløsninger. Alle produkter, der er relevante i den private husholdning, vil være at finde i varebilen. G-PLUS - din kundeklub I varebilen vil der også være mulighed for at få mere at vide om vores G-PLUS kundeklub. G- PLUS vil i 2002 byde på en række spændende nyheder, tilbud og arrangementer, som du som medlem kan have stor glæde af at høre nærmere om. Altid rene filtre "Tilstoppede filtre er som oftest årsag til, at motorerne bruger for megen strøm, og ved at indlægge grænser for strømmen i CTS softwaren ved man, hvornår man skal sende en servicemedarbejder ud for at rense filtrene," forklarer salgsingeniør Leif Slotø Thomassen,. Ventede i fire år "I her på Grundfos havde vi valgt den strategi, at vi ikke ville forstyrre Birkerød Kommune ved at være opsøgende på anlægget i tide og utide. Vi vidste, at Hans Aage Tingleff med sikkerhed ville overvåge anlægget nat og dag for at kontrollere, at besparelserne kom hjem, og at anlægget kørte fejlfrit. Vi forholdt os derfor afventende. Efter fire år i februar 2002 havde vi stadigvæk ikke hørt noget. Så besluttede vi at tage ud at besøge Birkerød Stadion for at gennemgå motorerne og få en snak med dem derude for at sikre, at alt var i orden". siger salgsingeniør Leif Slotø Thomassen,. Effektivt og funktionelt "I løbet af de fire år, det nye ventilationsanlæg har kørt på Birkerød Stadion, har der ikke været nogen ventilations- eller driftsmæssige problemer. Rummene ventileres meget effektivt, og vi har ikke set fugtskader, som oftest er et udtryk for manglende eller utilstrækkelig ventilation," oplyser Leif Slotø Thomassen,. Hvor holder vi hvornår? Turen starter i midten af april måned, og bilen vil gøre stop hos et udvalg af grossistafdelinger landet over. Vi vil inden vores ankomst gøre opmærksom på, hvornår vi vil være i den enkelte afdeling. Er du i tvivl om, hvornår Grundfos-bilen kommer til en by nær dig, beder vi dig kontakte Team Marketing (tlf ), som kan give dig nøjagtige oplysninger om tid og sted. Helt frem til juli Der vil være rig mulighed for, at alle kan komme et smut forbi, da varebilen kører fra midten af april til slutningen af juni. Vi glæder os meget til at møde jer på denne utraditionelle måde! Derfor Grundfos Grunden til, at Birkerød Kommune ønskede at bruge MGE motorer var, at de var lettere at installere, idet frekvensomformeren er integreret i motoren. Endnu vigtigere var den lette adgang til at indstille og indregulere ventilationsanlæggets kapacitet via fjernbetjeningen til MGE motorerne. Dermed indstilles øvre og nedre grænse for anlæggets drift, og CTS anlægget regulerer derefter mellem disse. På forkant med udviklingen "Hos Strunge Jensen A/S er vi meget begejstret for Grundfos produkternes store anvendelighed. Vi er meget optaget af de energimæssige rigtige løsninger, og netop her er Grundfos på forkant med udviklingen." Resultatet Ved hjælp af Grundfos fjernbetjening R100 blev der aflæst driftstimer på motoren. Ingen fejl var logget, men der kunne konstateres en anelse lejestøj fra udblæsningsmotoren. Et meget flot resultat efter 4 års drift. "Vi har aftalt med Birkerød Kommune, at motoren med lejestøj udskiftes. Vi er nemlig meget interesseret i at analysere den første motor, vi fik opstillet," slutter salgsingeniør Leif Slotø Thomassen,. Strunge Jensen A/S i Solrød er et rådgivende ingeniørfirma inden for byggeri. Firmaet beskæftiger pt. 25 medarbejdere og omsætter for ca. 16 mio. kr. årligt. Strunge Jensen A/S har fra starten 1976 været medlem af Foreningen af Rådgivende Ingeniører (F.R.I.) og er tilsluttet foreningens kollektive ansvarsforsikring. Det er firmaets målsætning til enhver tid at være kvalitativt og miljømæssigt up to date samt at være en loyal, troværdig og servicebetonet samarbejdspartner inden for alle ingeniørydelser. Målsætningen sikres blandt andet gennem firmaets klart definerede idégrundlag samt dets medarbejder- og IT-politik. Alle projekter kvalitetssikres og miljøscreenes. Danmark rundt med pumpeløsninger til boligen Grundfos-bilen på vej læsset med spændende pumpeløsninger til boligen. Motoren er placeret inde i ventilationsanlægget. Program: 22/04-02 Brødrene Dahl - Frederikshavn 23/04-02 Brødrene Dahl - Herning 25/04-02 Brødrene A & O Johansen - Randers 29/04-02 Sanistål - Grenå 30/04-02 Brødrene Dahl - Viborg 02/05-02 Brødrene A & O Johansen - Århus 06/05-02 Homann Stål - Thisted 07/05-02 Brødrene Dahl - Silkeborg 08/05-02 M. Erichsen & Sønner - Varde 13/05-02 Sanistål - Ringkøbing 22/05-02 Otto C. Jensen - Esbjerg 23/05-02 Sanistål - Vejle 24/05-02 Brødrene Dahl - Kolding 27/05-02 Brødrene A & O Johansen - Sønderborg 28/05-02 Brødrene Dahl - Haderslev 30/05-02 Brødrene Dahl - Odense 03/06-02 Poul Thinggaard - Svendborg 06/06-02 Sanistål - Århus 10/06-02 Sanistål - Aalborg 11/06-02 Brødrene Dahl - Skive Messe DanMiljø messen bød igen i år på et væld af spændende nyheder og oplevelser. På Grundfos stand blev kunder og andre interesserede budt velkommen med en god gang wokmad. DanMiljø 2002 løb af stablen d april i år. Messen summede som altid af spændende nyheder og interesserede folk, som alle gerne ville have så meget ud af messen som muligt. Hos Grundfos var det, som var arrangører. Teamet serverede et bredt sortiment af varme nyheder inden for spildevand og vandforsyning - garneret med en gang hot wokmad. Kerteminde Kommunale Fjernvarmeforsyning har opnået mærkbare besparelser, efter at fjernvarmeforbrugerne er blevet tilsluttet direkte til Fynsværket. Allerede efter et år regnes projektet for tilbagebetalt. Bredt sortiment På standen præsenterede Grundfos et bredt program af pumper. Gæster, som var interesserede i pumper til vandforsyning og genanvendelse af renset spildevand, kunne her opleve det komplette program i et præfabrikeret trykforøgeranlæg. SQE - en alsidig pumpe "For at synliggøre nogle af produkternes funktionaliteter bedre, havde vi valgt at demonstrere en SQE pumpe. SQE pumpen kan anvendes til langt mere end blot almindelig vandforsyning, hvilket vi gav mange af de besøgende en lille forsmag på," siger salgsingeniør Søren Engelbrecht, Team VA. "Pumpen er blevet anvendt som pumpe til en afværgerboring. Dette betyder, at pumpen har været placeret i de øverste vandlag og dermed har sikret, at kun det forurenede overfladevand er blevet pumpet bort." Fra det virkelige liv "Demonstrationen tiltrak stor opmærksomhed hos de besøgende. De fulgte spændt med i alt det, vi fortalte, og det er rart at kunne vise lidt fra den virkelige verden, i stedet for at det kun er Grundfos pumperne har kørt upåklageligt døgnet rundt i godt 1/2 år. Odense Kommunale Fjernvarmeforsyning har stået som rådgiver og projektleder på projektet, som kørte fra juni 2000 til april fine nyproducerede pumper, vi har med. Der skal også gerne være noget lidt kendt og brugt," konkluderer Søren Engelbrecht. Spildevand På spildevandssiden var Grundfos komplette program inden for spildevandspumper at finde. Her kunne man se og røre hele den brede vifte af modeller lige fra den lille drænpumpe til pumper til det mere professionelle marked. Konkurrencedygtig En af messens tilløbsstykker var den nyudviklede "Grinder" pumpe type SEG, som er beregnet til transport af spildevand i det åbne land. Grinder pumpen har mange fordele, hvoraf de vigtigste er et unikt knivsystem. Pumpen er nem at adskille og har en utrolig høj kvalitet. Men mindst lige så afgørende er, at den nye pumpe er særdeles konkurrencedygtig på prisen, både hvad angår pumpen og reservedelene. Direkte tilslutning til Fynsværket Kerteminde Fjernvarmeforsyning har i en del år fået leveret fjernvarme fra Fynsværket via en højtryksledning. Hjulpet af nogle varmevekslere har højtryksledningen forsynet Munkebo, Langeskov, Kerteminde samt et antal gartnere med fjernvarme. Varmevekslerne var gennem tiden blevet utætte og dermed tjenlige til udskiftning. I den forbindelse blev nye muligheder taget op til overvejelse. "I stedet for at lede fjernvarmevandet fra Fynsværket ud til Kerteminde og gennem vekslerne, valgte vi at tilslutte direkte og derved sende returvandet tilbage til Fynsværket ved hjælp af to Grundfos pumper," fortæller ingeniør Ebbe Jørgensen, Odense Kommunale Fjernvarmeforsyning. Hvorfor denne løsning? "Hovedårsagen til, at vi har valgt at blive direkte tilsluttet til Fynsværket, er, at fjernvarmen nu går direkte ud til forbrugerne. Dermed kan det energitab, der før var over varmevekslerne, helt undgås." Mærkbar fordel for forbrugerne "At der ikke længere er noget energitab betyder, at vandets fremløbstemperatur er steget med syv til ti grader. Denne temperaturstigning resulterer i en nedgang i forbrugte m 3 til forbrugerne på 12 14%. En kraftig reduktion som ikke alene kan mærkes på Fynsværket, men så sandelig også hos forbrugerne." Investering der betaler sig En direkte tilslutning koster På DanMiljø messen præsenterede Grundfos et bredt program af pumper til vandforsyning og spildevand. Tårnhøj nyhed Midt på standen tårnede den anden store nyhed sig op. Grundfos har udviklet et nyt brøndkoncept. Det nye brøndkoncept er en færdigstøbt PE brønd. Brønden er i første omgang tænkt som en professionel nedsivningsbrønd til både det private og det kommunale marked. Senere på året vil den komme på markedet i en udgave med den penge. Trods disse udgifter valgte Odense Kommunale Varmeforsyning alligevel at investere, ikke mindst fordi projektet forventes at være tilbagebetalt allerede i løbet af et år. Tilbagebetalingstiden er således minimal i kraft af de besparelser, det nye system giver. Grundfos service Grundfos pumperne har været i drift i godt et halvt år og kører upåklageligt alle døgnets 24 timer. "I dette projekt har vi været i tæt samarbejde med Grundfos DK A/S, og jeg vil gerne fremhæve den utrolig gode service, vi har fået fra deres side. Vi har hele vejen følt os trygge, og de har understøttet projektet med god teknisk dokumentation i form af målfast skitse på autocad (dwg filer), pumpekurver og installations- og vedligeholdelsesmanualer." Succesfuldt projekt "Slutteligt skal det siges, at Grundfos DK A/S kom med forslaget til det betonfundament, som pumperne er bygget sammen på, ligesom de har været gode til at evaluere på det færdige projekt. Et projekt, som vi kun kan tænke på som succesfuldt," slutter Ebbe Jørgensen. nye Grinder pumpe type SEG til det åbne land. Service - et vigtigt produkt Service er en af hovedhjørnestenene hos Grundfos, og lidt atypisk for en messe var dette "produkt" også udstillet. "Vi vil gerne fortælle vores kunder og specielt også vores potentielle kunder, at man hos os får den bedste service. Ikke alene har vi Til projektet blev der brugt følgende: Nye on/off ventiler. Filter. Reduktionsventil (som kunne genbruges). Hydrofor til optagning af vandslag. 2 stk pumper der skal sende returvandet tilbage til fynsværket. Grundfos Type NK BAQE 2900 o/min. Hver pumpe i enkeltdrift er udlagt til 80 % af maks = (400 m 3 /h) 320 m 3 /h ved 60 mvs. Begge pumper i paralleldrift er vores egne serviceværksteder i Bjerringbro og Brøndby. Derudover tilbyder vi en landsdækkende service med servicesamarbejdspartnere i hele landet. Det er derfor muligt for vores kunder at få serviceret en Grundfos standardpumpe til vandforsyning eller spildevand inden for et par timer, uanset hvor i landet man bor," fortæller salgsingeniør Søren Engelbrecht,. Store besparelser direkte via Fynsværket Pumperne står på et fælles fundament, der er forbundet med en betonklods med vibrationsdæmper. udlagt til 400 m 3 /h ved 80 mvs. Pumperne er forsynet med slidringe, spacerkobling, samt oliesmurte lejer. Pumperne er forsynet med VEM AC energisparemotor 90 kw. Styring af o/min sker ved hjælp af frekvensomformer type Danfoss. Pumperne er sammenbygget på et fælles fundament, som er forbundet med en betonklods med vibrationsdæmper mod gulv. Der forventes pumpeskift ved ca timers driftstid.

GRUNDFOS DISTRICT HEATING. Fjernvarme ifølge Grundfos vi opfylder ethvert behov

GRUNDFOS DISTRICT HEATING. Fjernvarme ifølge Grundfos vi opfylder ethvert behov GRUNDFOS DISTRICT HEATING Fjernvarme ifølge Grundfos vi opfylder ethvert behov Stærke partnerskaber gennem viden om fjernevarme Flow Thinking forbedrer fjernvarmeforsyningen Grundfos er verdens førende

Læs mere

AVN Hydraulik. Vi er lagerførende af hydraulikkomponenter fra nogle af verdens førende producenter.

AVN Hydraulik. Vi er lagerførende af hydraulikkomponenter fra nogle af verdens førende producenter. AVN Hydraulik AVN Hydraulik er i dag et stærkt team på godt 30 dygtige medarbejdere. Vi har eksisteret siden 1978 og er en del af AVN Gruppen. Hovedkontoret på 2.000 m² ligger i Brøndby, hvor vi har lager,

Læs mere

ICE-WISH et godt og gratis tilbud som hjælper dig til at spare op til 15% på dit forbrug af vand, varme og el

ICE-WISH et godt og gratis tilbud som hjælper dig til at spare op til 15% på dit forbrug af vand, varme og el Vi vil gerne bidrage til et bedre miljø men hvordan finder vi ud af, hvor vi skal spare? ICE-WISH et godt og gratis tilbud som hjælper dig til at spare op til 15% på dit forbrug af vand, varme og el For

Læs mere

så er det slut med en kølig modtagelse i sommerhuset

så er det slut med en kølig modtagelse i sommerhuset så er det slut med en kølig modtagelse i sommerhuset Du kender det sikkert: At komme til et koldt sommerhus, hvor alt bliver sat på max. for at få varmet op hurtigst muligt. Alligevel går der som regel

Læs mere

GRUNDFOS SP. Grundfos dykpumper i en klasse for sig

GRUNDFOS SP. Grundfos dykpumper i en klasse for sig GRUNDFOS SP Grundfos dykpumper i en klasse for sig Grundfos SP lavet til et langt arbejdsliv under jorden Komplet sortiment af pumper og motorer med kapacitet på op til 475 m 3 /h Avanceret hydraulik sikrer

Læs mere

14 Road life magazine

14 Road life magazine 14 Road life magazine Tekst & foto: Finn Williams Så kan der pumpes Til de store byggeprojekter i Hovedstaden skal der bruges meget beton. For at kunne håndtere de store mængder har Danmarks største leverandør

Læs mere

Opdateret startliste for Kreds-/By-stævne 30. januar 2011

Opdateret startliste for Kreds-/By-stævne 30. januar 2011 01 09:30 BANE HOLD KREDS 1 ISG 1 Jan T. Bertelsen HC 33 Ole Guldager Jensen HC 42 Henriette Mortensen DC 84 Peter Bæk HE 111 2 3 N Lakering A/S 1 Jimmy Lykke HE 96 Jens K. Poulsen HE 90 3 BE INSTALLATION

Læs mere

Til privatforbruger / villaejer. Bosch varmepumper Miljørigtig varmeenergi til enfamilieshuse og dobbelthuse

Til privatforbruger / villaejer. Bosch varmepumper Miljørigtig varmeenergi til enfamilieshuse og dobbelthuse Til privatforbruger / villaejer Bosch varmepumper Miljørigtig varmeenergi til enfamilieshuse og dobbelthuse Varme fra luften og jorden 365 dage om året I mere end 100 år har Bosch navnet stået for førsteklasses

Læs mere

Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER. Electra / Maj 2012 / 05

Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER. Electra / Maj 2012 / 05 Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER Bygningen af høreapparatvirksomheden Widex' nye og CO2-neutrale hovedsæde er et forvarsel om behovet for ny viden hos installatørerne, men

Læs mere

Well Fit - PRÆFABRIKEREDE PUMPESTATIONER TIL INSTALLATION I EKSISTERENDE BRØNDE

Well Fit - PRÆFABRIKEREDE PUMPESTATIONER TIL INSTALLATION I EKSISTERENDE BRØNDE Well Fit - PRÆFABRIKEREDE PUMPESTATIONER TIL INSTALLATION I EKSISTERENDE BRØNDE Behovet for renovering Well Fit Præfabrikerede pumpestationer, der installeres i den eksisterende station som en færdig indsats

Læs mere

Den gode triathlon-oplevelse

Den gode triathlon-oplevelse Den gode triathlon-oplevelse Du har nu besluttet dig for at du vil køre et triathlonstævne, og du har sikkert allerede gjort dig en del tanker om det. Uanset om man kører kort eller langt. Er ung eller

Læs mere

Hvordan samler du ventilation, varmegenvinding og køling i et anlæg?

Hvordan samler du ventilation, varmegenvinding og køling i et anlæg? Nilan Calculator Passiv forvarmeveksling af luften via indbygget Heat-pipe, baseret på miljøvenligt kølemiddel Stort tilbehørs- og udvidelsesprogram Hvordan samler du ventilation, varmegenvinding og køling

Læs mere

Det bedste er blevet endnu bedre

Det bedste er blevet endnu bedre Det bedste er blevet endnu bedre Kræv den NYE ALPHA2 KONSTANT INNOVATION DET LIGGER I VORES GENER Med over 3 millioner solgte enheder på verdensplan har Grundfos ALPHA2 vist sig at være verdens bedst sælgende

Læs mere

DHP-AQ luft/vand varmepumpe Skyhøje besparelser til dine kunder. Indtjening til dig. www.varmepumper.danfoss.dk

DHP-AQ luft/vand varmepumpe Skyhøje besparelser til dine kunder. Indtjening til dig. www.varmepumper.danfoss.dk MAKING MODERN LIVING POSSIBLE DHP-AQ luft/vand varmepumpe Skyhøje besparelser til dine kunder. Indtjening til dig. www.varmepumper.danfoss.dk Fejlfri ydelse er lig med penge i banken Vi introducerer DHP-AQ

Læs mere

Trykforøgning og udpumpning

Trykforøgning og udpumpning GRUNDFOS VANDFORSYNING Trykforøgning og udpumpning Skal du til at planlægge et trykforøgeranlæg/udpumpningsanlæg? Kontakt Grundfos først! En god begyndelse giver et godt resultat Hvis du skal til at konstruere

Læs mere

Generalforsamling Kragsbjerg Antennelaug tirsdag den 14. juni 2011 kl. 19.00 i Uddannelsescentret, Schacksgade 39, 5000 Odense C.

Generalforsamling Kragsbjerg Antennelaug tirsdag den 14. juni 2011 kl. 19.00 i Uddannelsescentret, Schacksgade 39, 5000 Odense C. Generalforsamling Kragsbjerg Antennelaug tirsdag den 14. juni 2011 kl. 19.00 i Uddannelsescentret, Schacksgade 39, 5000 Odense C. 1. Valg af dirigent Dagsorden Til dirigent foreslog bestyrelsen laugets

Læs mere

Den blå diamant Fremtidens Rådhus ligger i Skive Kommune. Energibyen. Teknisk Forvaltning. Skive.dk

Den blå diamant Fremtidens Rådhus ligger i Skive Kommune. Energibyen. Teknisk Forvaltning. Skive.dk Den blå diamant Fremtidens Rådhus ligger i Skive Kommune Teknisk Forvaltning Energibyen Skive.dk I Skive har vi bygget fremtidens rådhus Skive Kommune har siden slutningen af 1970 erne sat fokus på energi

Læs mere

FULL SCREEN: CTR+L LUK FULL SCREEN: ESC

FULL SCREEN: CTR+L LUK FULL SCREEN: ESC Fjernstyring af intelligente vandingssystemer Vanding af golfbaner og andre græsarealer via en GPRS/Web løsning Crysbergs udviklingsingeniører blev sat på en spændende opgave, da en af vores samarbejdspartnerne

Læs mere

SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010

SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010 SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010 The Smarthome Company, Lergravsvej 53, DK-2300 København S. www.greenpowerdeal.com Til dig der står og tænker på at købe et solvarmeanlæg I Danmark skinner solen ca. 1.800 timer

Læs mere

lindab ventilation ehybrid

lindab ventilation ehybrid lindab ventilation ehybrid Design en bæredygtig fremtid Hvorfor bruger vi værdifuld energi, når det egentlig ikke er nødvendigt? Alle ved, at et øget energiforbrug påvirker vores miljø og er en af de faktorer,

Læs mere

IT Connect. IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning

IT Connect. IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning IT Connect IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning Fremtiden Der er fornuft i at eje sit eget netværk, hvis man ønsker at være uafhængig af ydre omstændigheder Vi er på forkant med nettet Internettet med de

Læs mere

Strategiske energibesparelser - frigør nye midler til langsigtet vækst. Kenneth Diget

Strategiske energibesparelser - frigør nye midler til langsigtet vækst. Kenneth Diget Strategiske energibesparelser - frigør nye midler til langsigtet vækst Kenneth Diget Danmarks største kundejede energiselskab 400.000 kunder 10 procent af Danmarks samlede elforbrug Fremtidens energi -

Læs mere

Lavtryksventilation. Om lavtryksventilation. Resultater. Tekniske løsninger. Elever laver færre fejl. Kontakter

Lavtryksventilation. Om lavtryksventilation. Resultater. Tekniske løsninger. Elever laver færre fejl. Kontakter Om lavtryksventilation Resultater Tekniske løsninger Elever laver færre fejl Kontakter 56 % af de danske skoler har et dårligt indeklima på grund af alt for højt CO 2 -indhold i luften. Det skyldes ingen

Læs mere

EN UDGIFT BLEV TIL EN INDTÆGT, DA HEDENSTED KOMMUNE VALGTE CRONBORGS RECOOL-TEKNOLOGI

EN UDGIFT BLEV TIL EN INDTÆGT, DA HEDENSTED KOMMUNE VALGTE CRONBORGS RECOOL-TEKNOLOGI BUSINESS 2 CASE VARMEPUMPER EN UDGIFT BLEV TIL EN INDTÆGT, DA HEDENSTED KOMMUNE VALGTE CRONBORGS RECOOL-TEKNOLOGI GRØNNE INDKØB Funktionsudbud åbner for mere innovative løsninger end de traditionelle udbud.

Læs mere

Beretning for 2007/2008 Løgstrup Varmeværk

Beretning for 2007/2008 Løgstrup Varmeværk Beretning for 2007/2008 Løgstrup Varmeværk Gas- og varmeprisen Sidste år kunne vi oplyse at det nok kun ville være et spørgsmål om tid, inden olieprisen gik op over 100 dollar. Nu kan vi konstatere, at

Læs mere

JAg ten På. den gemte. energi. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. den gemte. energi! Guide til adfærdskampagne den nemme løsning

JAg ten På. den gemte. energi. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. den gemte. energi! Guide til adfærdskampagne den nemme løsning JAg ten På energi Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde energi! Guide til adfærdskampagne den nemme løsning Indhold 1Få ledelsens opbakning side 3 2Sæt mål side 3 3Find de rigtige budskaber

Læs mere

Beboeres tilfredshed og oplevelser i lavenergiboliger. Henrik N. Knudsen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet

Beboeres tilfredshed og oplevelser i lavenergiboliger. Henrik N. Knudsen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Beboeres tilfredshed og oplevelser i lavenergiboliger Henrik N. Knudsen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Lavt energiforbrug = Dårligt indeklima Lavt energiforbrug = Dårligt indeklima?

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

MERMAID MARINE SERVICE A/S MERMAID MARINE SERVICE A/S MERMAID MARINE SERVICE EQUIPMENT J.H. TEKNIK

MERMAID MARINE SERVICE A/S MERMAID MARINE SERVICE A/S MERMAID MARINE SERVICE EQUIPMENT J.H. TEKNIK Stærk kompetencepartner Udviklingsstrategi Vi forventer, at det overordnet fokus på miljø, grønne regnskaber og generelle økonomiske besparelser i samfundet medfører et øget fokus på skrogrensning, propelpolering

Læs mere

Hybrid varmepumpesystem. Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe. geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4

Hybrid varmepumpesystem. Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe. geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4 Hybrid varmepumpesystem Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4 Hybrid varmepumpesystem - den til din Vaillant gaskedel Bevidsthed

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Lillnord. Udarbejdet af: Morten Torp

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Lillnord. Udarbejdet af: Morten Torp Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos Lillnord Udarbejdet af: Morten Torp 1 Lillnord 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder er udviklet

Læs mere

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER 15/25/35/45, Combi og Combi Plus

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER 15/25/35/45, Combi og Combi Plus Milton TopLine - kondenserende kedler Milton TopLine GSKEDLER 15/25/35/45, Combi og Combi Plus Certificerede forhandlere Milton arbejder tæt sammen med de bedste varmespecialister i landet, der har den

Læs mere

Referat af Generalforsamling tirsdag den 19. Marts 2013 kl. 1930 i Dalby Forsamlingshus lille sal.

Referat af Generalforsamling tirsdag den 19. Marts 2013 kl. 1930 i Dalby Forsamlingshus lille sal. Referat af Generalforsamling tirsdag den 19. Marts 2013 kl. 1930 i Dalby Forsamlingshus lille sal. Dagsorden: 1: Valg af dirigent 2: Bestyrelsens beretning 3: Det reviderede regnskab forelægges til godkendelse

Læs mere

AXA Powers motionsaktiviteter

AXA Powers motionsaktiviteter AXA Powers motionsaktiviteter AM:2011 8. november, 2011 Nyborg Strand 8.-10. June 2009 Motion på arbejdspladsen, den korte version Faktum Alle er enige om, at 30 minutters motion om dagen er sundt Synspunkt

Læs mere

Selvom Danmark ligger nordligt, har vi på et år lige så meget solskin som i eksempelvis Paris. Der er af samme grund rigeligt med sol i Danmark til

Selvom Danmark ligger nordligt, har vi på et år lige så meget solskin som i eksempelvis Paris. Der er af samme grund rigeligt med sol i Danmark til solcelleguiden Selvom Danmark ligger nordligt, har vi på et år lige så meget solskin som i eksempelvis Paris. Der er af samme grund rigeligt med sol i Danmark til produktion af el med solceller. Solceller

Læs mere

oxy 3 heatpump Vi har tænkt på dig, der har fokus på miljø og sund livsstil

oxy 3 heatpump Vi har tænkt på dig, der har fokus på miljø og sund livsstil oxy 3 heatpump Vi har tænkt på dig, der har fokus på miljø og sund livsstil 2 electrolux varmepumper electrolux varmepumper 3 Nyhed! Oxy 3 heatpump med vedligeholdelsesvarme Den nye Oxy 3 heatpump har

Læs mere

grundfos Regnvandsløsninger Regnvandsopsamling med Grundfos Supplering af vandforsyningen til bygninger

grundfos Regnvandsløsninger Regnvandsopsamling med Grundfos Supplering af vandforsyningen til bygninger grundfos Regnvandsløsninger Regnvandsopsamling med Grundfos Supplering af vandforsyningen til bygninger Pålideligt supplement af regnvand Tøropstillede pumper Regnvandsopsamling bliver et stadig mere populært

Læs mere

På Tårs Vandværk er forsyningen i orden. »Årets Vandværk«2013

På Tårs Vandværk er forsyningen i orden. »Årets Vandværk«2013 På Tårs Vandværk er forsyningen i orden Af Thorkil Christensen»Årets Vandværk«2013 De 1250 forbrugere ved Tårs Vandværk i Hjørring Kommune i Vendsyssel er sikret godt vand mange år frem. Vandværket er

Læs mere

Byggefi rmaet Johansen

Byggefi rmaet Johansen Byggefi rmaet Johansen Januar 2010 - Magasinet om byggefi rmaet Johansen 04 03 08 06 BYGGEFIRMAET JOHANSEN Indhold BYGGEFIRMAET JOHANSEN Skribenter: Lisbet Friis Møller Layout / opsætning: Amazezig Synlighed

Læs mere

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el!

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Et energineutralt hus med solenergi og elvarme er en totalløsning for fremtiden bygget med innovative kvalitetskomponenter og den rette viden Intelligent

Læs mere

Program for DM ½ Jernmand søndag d. 16. august 2015.

Program for DM ½ Jernmand søndag d. 16. august 2015. Program for DM ½ Jernmand søndag d. 16. august 2015. Programmet starter mandag d. 12. januar (uge 3) og slutter med konkurrencen søndag d. 16. august (uge 33)Programmet består altså af i alt 27 uger. Man

Læs mere

Sprayer LED 2015. Dan Phiffer - CC-BY - The day is over

Sprayer LED 2015. Dan Phiffer - CC-BY - The day is over Sprayer LED 2015 Dan Phiffer - CC-BY - The day is over Komplet løsning til belysning på marksprøjter En stærk løsning til belysning af dyserne på marksprøjter. Systemet er simpelt og fleksibelt, og kan

Læs mere

Hadsten Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Hadsten Skole. Projektkatalog. Answers for energy Hadsten Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Frederiks Smede & VVS A/S

Frederiks Smede & VVS A/S Frederiks Smede & VVS A/S 2 Frederiks Smede & VVS A/S Smede- og VVS-arbejde af høj kvalitet Frederiks Smede & VVS A/S er autoriserede VVS-installatører og udfører desuden alle former for smedearbejde og

Læs mere

gulvvarme.wavin.dk Gulvvarmestyring 2.0 Wavin AHC 9000-serien Solutions for Essentials

gulvvarme.wavin.dk Gulvvarmestyring 2.0 Wavin AHC 9000-serien Solutions for Essentials -serien gulvvarme.wavin.dk Gulvvarmestyring 2.0 -serien Solutions for Essentials Introduktion Installer fremtidens gulvvarme og gør tilfredse kunder endnu mere tilfredse er fremtidens gulvvarmestyring.

Læs mere

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER 15/25/35, Combi og Combi Plus

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER 15/25/35, Combi og Combi Plus Milton TopLine - kondenserende kedler Milton TopLine GSKEDLER 15/25/35, Combi og Combi Plus Den absolutte sikkerhed fra Længste erfaring og højeste kvalitet Den hollandske producent Nefit bragte verdens

Læs mere

GRU gru N n DFOS dfos U u DSKI dskiftn ftniingst ngs AB t E ab L e l September 2013 1

GRU gru N n DFOS dfos U u DSKI dskiftn ftniingst ngs AB t E ab L e l September 2013 1 grundfos GRUNDFOS udskiftningstabel UDSKIFTNINGSTABEL September 0 er INDLEDNING Denne udskiftningstabel er tænkt som en hjælp når du skal udskifte dine eksisterende pumper. Grundfos lægger stor vægt på,

Læs mere

Kondenserende oliekedel COB: På vej mod fremtiden - klar, parat, start!

Kondenserende oliekedel COB: På vej mod fremtiden - klar, parat, start! Kondenserende oliekedel COB: På vej mod fremtiden - klar, parat, start! Begejstrer kunderne på ny. Wolf ComfortLine kondenserende oliekedel COB Fremtidens varmeteknologi. En fordel for alle! Den nye kondenserende

Læs mere

driftssikker Er du på udkig efter energieffektiv og regulering af varme- og ventilationsanlæg?

driftssikker Er du på udkig efter energieffektiv og regulering af varme- og ventilationsanlæg? Er du på udkig efter energieffektiv og driftssikker regulering af varme- og ventilationsanlæg? Clorius Controls har i mere end 100 år specialiseret sig i varme og ventilation. I dag har vi især fokus på

Læs mere

UPDATE #06, marts 2013

UPDATE #06, marts 2013 UPDATE #06, marts 2013 Kære læser Velkommen i sjette udgave af UPDATE, hvor du igen finder en flok gode historier fra den hydrauliske verden. I dette nummer af UPDATE kan du blandt andet læse, at Hydra-Grene

Læs mere

Energigennemgang af Klima og Energiministeriet

Energigennemgang af Klima og Energiministeriet Energigennemgang af Klima og Energiministeriet 2009 Klima- og Energiministeriet Tekniske besparelsestiltag Denne energigennemgang af Klima og Energiministeriet er udarbejdet af energirådgiver Per Ruby,

Læs mere

Assens Bestyrelsesformand Charlotte Christiansen 1 1 3 stemmer Bestyrelsesmedlem Erik Klindt Andersen 1

Assens Bestyrelsesformand Charlotte Christiansen 1 1 3 stemmer Bestyrelsesmedlem Erik Klindt Andersen 1 DELTAGERLISTE HAVNENES STEMMEBERETTIGEDE DELTAGERE M.FL. 1. HAVNENES STEMMEBERETTIGEDE DELTAGERE M.FL. GRUPPE A Aarøsund 2 stemme Stemmeberettiget Tildelt ekstra Antal v/fuldmagt Assens Bestyrelsesformand

Læs mere

Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft!

Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft! Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft! www.sonnenkraft.dk Derfor er solvarme genialt forever clever Der er masser af god energi i solen Solenergi og energireserver sat i forhold til jordens

Læs mere

GRUNDFOS MQ. GRUNDFOS MQ DET NYE VAND- FORSYNINGSANLÆG TIL PRIVATE BOLIGER Let at vælge Let at installere Let at betjene

GRUNDFOS MQ. GRUNDFOS MQ DET NYE VAND- FORSYNINGSANLÆG TIL PRIVATE BOLIGER Let at vælge Let at installere Let at betjene GRUNDFOS MQ GRUNDFOS MQ DET NYE VAND- FORSYNINGSANLÆG TIL PRIVATE BOLIGER Let at vælge Let at installere Let at betjene BRUGERVENLIG BETJENING Kompakt og sammenbygget enhed, der er udviklet specielt til

Læs mere

Ledelse og medarbejdere

Ledelse og medarbejdere Seneste opdatering 26. 21. september februar 2013 2014 Seneste opdatering 26. september 2014 Ledelse og medarbejdere Hovedkontor Slotsmarken 11 2970 Hørsholm Tlf.: 7024 2900 E-mail: info@d-i.dk Navn Titel

Læs mere

Tillid, åbenhed og nysgerrighed

Tillid, åbenhed og nysgerrighed Tillid, åbenhed og nysgerrighed Af kommunikationsrådgiver John Hird på vegne af kloakpartnerskabet i Aarhus Da de syv virksomheder bag kloakpartnerskabet i Aarhus indledte deres samarbejde i 2010, satte

Læs mere

DANPURE HOME 200 TDS,

DANPURE HOME 200 TDS, Memo Type Dato Tilsluttet DANPURE OFFICE 200 TDS DanPure DR IN KING WATER S YS TEM Navn Adresse TLF: REVERSE OSMOSIS SYSTEM DANPURE HOME 200 TDS BRUGER MANUAL 19 01 02 03 04 05 06 07 12 13 14 15 17 18

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik. Udarbejdet af: Morten Torp

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik. Udarbejdet af: Morten Torp Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik Udarbejdet af: Morten Torp 1 Egelykke Jensen Maskinfabrik 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små

Læs mere

UNIQ COMFORT LUFTbEHaNDLINGsaGGREGaTER TIL boliger, KONTORER, INsTITUTIONER OG skoler

UNIQ COMFORT LUFTbEHaNDLINGsaGGREGaTER TIL boliger, KONTORER, INsTITUTIONER OG skoler UNIQ COMFORT Luftbehandlingsaggregater TIL BOLIGER, KONTORER, INSTITUTIONER OG SKOLER Derfor skal du vælge din ventilationsløsning fra UNIQ COMFORT Garanti for kvalitet Danmarks bedste pris Effektiv energibesparelse

Læs mere

Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU. Brugerråds bladet. Første udgave 2012 Nr 1.

Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU. Brugerråds bladet. Første udgave 2012 Nr 1. Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU Brugerråds bladet Første udgave 2012 Nr 1. Brugerrådets medlemmer er repræsentanter for alle i Aktiv-Bo & Beskæftigelse samt STU. Brugerrådet I må gerne komme med forslag

Læs mere

Danfoss One. Én leverandør til alle dine indeklimabehov. 1 Leverandør. Reducerer kompleksitet og planlægningstid. www.danfoss.dk

Danfoss One. Én leverandør til alle dine indeklimabehov. 1 Leverandør. Reducerer kompleksitet og planlægningstid. www.danfoss.dk Danfoss One Én leverandør til alle dine indeklimabehov 1 Leverandør Reducerer kompleksitet og planlægningstid. www.danfoss.dk Danfoss One er: Support i alle 3 faser specifikation, installation og after

Læs mere

INVITATION TIL EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING I EJERFORENINGEN RINGPARKEN

INVITATION TIL EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING I EJERFORENINGEN RINGPARKEN INVITATION TIL EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING I EJERFORENINGEN RINGPARKEN TIL EJERNE I RINGPARKEN 17/12-1998 VEDR: NYT TAG PÅ BLOKKENE I RINGPARKEN Der indkaldes hermed til EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING,

Læs mere

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB UDENRIGSMINISTERIET ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB 1 Indholdsfortegnelse: 1. Grønt regnskab side 1 2. Samlet forbrug

Læs mere

Aarhus Brandvæsen, Januar 2015. Ledelsen. Staben. Beredskabschef Lars Hviid. Afdelingsleder Per Dyrvig Forebyggende Afdeling

Aarhus Brandvæsen, Januar 2015. Ledelsen. Staben. Beredskabschef Lars Hviid. Afdelingsleder Per Dyrvig Forebyggende Afdeling Ledelsen Beredskabschef Lars Hviid Sekretariatsleder Karina Gregersen Sekretariatet Per Dyrvig Forebyggende Afdeling Lene Ø. Hansen Salg & Service Anders Rathcke Operativ Afdeling Staben Stabsmedarbejder

Læs mere

TEKNISK INFORMATION - HRV 501 Boligventilation med rotorveksler og fugtoverførsel

TEKNISK INFORMATION - HRV 501 Boligventilation med rotorveksler og fugtoverførsel TEKNISK INFORMATION - HRV 501 Boligventilation med rotorveksler og fugtoverførsel HRV 501 1 Generel beskrivelse 3 2 Tekniske data 5 3 Tilbehør 7 Forbehold for ændringer og trykfejl. September 2014. Generel

Læs mere

Brug energien rigtigt

Brug energien rigtigt Brug energien rigtigt Ved Energirådgiver Kurt Mortensen, EnergiMidt Seniorkonsulent Erik Damsted, VSP FremadHvordan Hvor og hvor meget energi bruges? Hvor er der mulighed for energibesparelser? Ventilation

Læs mere

Fjernelse af seks tons filtersand uden at få sved på panden

Fjernelse af seks tons filtersand uden at få sved på panden Tørsugning af filtersand fra vandværker og svømmehaller Fjernelse af seks tons filtersand uden at få sved på panden Når man skal fjerne 6 tons filtersand er den nemmeste måde at suge det ud. Så får man

Læs mere

God luftkvalitet giver God livskvalitet!

God luftkvalitet giver God livskvalitet! Energi Effektiv Ventilation Nutidens byggerier er godt isoleret og er derfor meget varmeeffektive med en minimal luftlækage. Konsekvensen af dette er, at mekanisk ventilation er særdeles vigtig at få installeret,

Læs mere

sørger et Dantherm HC ventilationsanlæg på loftet for sundt og behageligt indeklima i hele huset.

sørger et Dantherm HC ventilationsanlæg på loftet for sundt og behageligt indeklima i hele huset. Ingen grund til bekymring om skimmelsvamp Boligventilation CASE STORY En forbedring af det fugtige indeklima havde høj prioritet, da Jannie og Mads Nejsum Madsen i Fly ved Skive bestemte sig for at renovere

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Vejen til. bedre og billigere energirapporter. Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL. En strøm af kvalitet

Vejen til. bedre og billigere energirapporter. Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL. En strøm af kvalitet Vejen til bedre og billigere energirapporter ENERGIOPTIMERING Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL En strøm af kvalitet R&M-EL Energioptimering Nyt koncept sikrer bedre og billigere energirapporter

Læs mere

ERGO Flot design, diskret ergonomi - det fremtidssikrede badeværelse

ERGO Flot design, diskret ergonomi - det fremtidssikrede badeværelse ERGO Flot design, diskret ergonomi - det fremtidssikrede badeværelse Den største generation af ældre er på vej på pension. Bad & Design vil derfor, i samarbejde med VVS Partnerne, skabe et nyt marked for

Læs mere

Electrolux Varmepumper 2012/2013

Electrolux Varmepumper 2012/2013 Electrolux Varmepumper 2012/2013 investering electrolux varmepumper 3 En god investering En Electrolux varmepumpe er først og fremmest en god økonomisk investering. Den pålidelige luft-til-luft varmepumpe

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

SOLCELLER energi for alle

SOLCELLER energi for alle SOLCELLER energi for alle 1 LAD SOLEN SKINNE PÅ DIN EL-REGNING Interessen for solcelleanlæg er steget markant de senere år og denne interesse ser ud til at fortsætte ikke mindst fordi det forventes at

Læs mere

Indkomne høringssvar til Tillæg 2 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021, hvor der er givet svar til borgerne.

Indkomne høringssvar til Tillæg 2 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021, hvor der er givet svar til borgerne. Indkomne høringssvar til Tillæg 2 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021, hvor der er givet svar til borgerne. Bo Kær Pedersen, Vejrupvej 46, 5464 Brenderup og Lybækvej 4, 5464 Brenderup (dokument

Læs mere

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Helle Larsen, Hune Bageri Merete Hansen, Hune Blokhus Cykeludlejning Baggrunden/opstarten på samarbejde med Naturstyrelsen Merete Startede samarbejde

Læs mere

2.0.0 Illustrationer. 1.0.0 Indhold

2.0.0 Illustrationer. 1.0.0 Indhold Turbovex TX 30 2.0.0 Illustrationer 1.0.0 Indhold 3.0.0 Generel information 3.1.0 Forord Denne monterings- og driftsvejledning indeholder teknisk information, og informationer om installation og vedligeholdelse

Læs mere

Få styr på vejbelysningen

Få styr på vejbelysningen Få styr på vejbelysningen CityTouch LightWave Remote Lighting Management CityTouch LightWave / Intelligent lysstyring 3 Velkommen til den nye offentlige belysning. I dag er vejbelysning statiske enheder,

Læs mere

10-11-2011 Side 1 af 5

10-11-2011 Side 1 af 5 Side 1 af 5 Låstrup - Nr. Rind Vandværk har holdt ordinær generalforsamling torsdag den 22.februar kl. 19 00 2007 i Nr. Rind Forsamlingshus. Tilstede: Der var mødt 12 forbrugere op, formanden bød velkommen.

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System Lean Construction-DK s Guide til bedre planlægning med Last Planner System Introduktion Last Planner System er et værktøj i Lean Construction udviklet specielt til byggeriet og med hensyn til byggeriets

Læs mere

Energy Cool. Messe C Energikonference 26. Oktober 2011

Energy Cool. Messe C Energikonference 26. Oktober 2011 Energy Cool Messe C Energikonference 26. Oktober 2011 Profil Henrik Thorsen Stifter af Energy Cool 41 år Agenda Hvem er Energy Cool? Hvad kan Energy Cool tilbyde? Hvordan kan Energy Cool hjælpe dig? Hvem

Læs mere

Nye sendinger. fra Øland. Centriflow fra Øland Store besparelser. med effektiv og miljøvenlig ventilation. samarbejde med respekt

Nye sendinger. fra Øland. Centriflow fra Øland Store besparelser. med effektiv og miljøvenlig ventilation. samarbejde med respekt Nye sendinger fra Øland Centriflow fra Øland Store besparelser med effektiv og miljøvenlig ventilation samarbejde med respekt Få den rigtige ventilationsløsning Det betaler sig! 30% 10% 30% Dette diagram

Læs mere

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING.

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. 3 TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. Tlf. 70 268 264 info@relationwise.dk København - London - Stockholm Introduktion Loyalitets-guruen Frederick Reichheld beskriver, at loyale kunder er en fantastisk profit-generator,

Læs mere

Sikrings-rapporten 2009

Sikrings-rapporten 2009 Sikrings-rapporten 2009 UNDERSØGELSER BLANDT PROFESSIONELLE OG INDENDØRS-ANSATTE OM SIKKERHED 2009 KOMPAS KOMMUNIKATION INDHOLDSFORTEGNELSE Om undersøgelserne 4 Hovedkonklusioner 5 PROFESSIONELLE 6 Demografi

Læs mere

Evaluering af varmepumper

Evaluering af varmepumper Her er et samlet dokument for alle cases. De kommer ikke i nogen specifik rækkefølge, men med kommandoen ctrl+f kan man finde den case man ønsker. Held og lykke :) Evaluering af varmepumper Hej mit navn

Læs mere

Vejledning om varmeforsyning

Vejledning om varmeforsyning Vejledning om varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Beslutningsreferat fra SunshineHouse workshop 9. maj 2011.

Beslutningsreferat fra SunshineHouse workshop 9. maj 2011. 03-06-2011 Beslutningsreferat fra SunshineHouse workshop 9. maj 2011. Deltagere i workshoppen se vedhæftede deltageroversigt. Dagsorden for mødet: 1. Bygherrerådgivers og bygherres overordnede præsentation

Læs mere

Alt Materiale er stillet til rådighed af DVI og Beregnet for deres Produkter

Alt Materiale er stillet til rådighed af DVI og Beregnet for deres Produkter Alt Materiale er stillet til rådighed af DVI og Beregnet for deres Produkter Gulvvarme uden blandeshunt Anvendelse: Når alle rum i huset er forsynet med gulvvarme, og gulvvarmeanlæggets fordelerrør er

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos KSM Kragelund ApS. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos KSM Kragelund ApS. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos KSM Kragelund ApS. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen KSM Kragelund ApS. 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+-boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Hvis dette kunne have jeres interesse vil jeg meget gerne være behjælpelig med yderlig information og evt. tilbud.

Hvis dette kunne have jeres interesse vil jeg meget gerne være behjælpelig med yderlig information og evt. tilbud. Dato: 06-2005 Hermed fremsendes uopfordret en brochure mappe med vores udstyr til måling af brændstof forbrug om borde på skibe. Jeg håber at i lige har tid til at gennemse det medsendte. Systemet har

Læs mere

Börger kendetegn: Fokus på udvikling.

Börger kendetegn: Fokus på udvikling. L O B E R O T O R P U M P E R N E D D E L I N G S T E K N I K F Ø D N I N G S T E K N I K Fokus på udvikling. L O B E R O T O R P U M P E R Fleksibilitet i alle detaljer. Börger loberotor pumper er selvansugende,

Læs mere

FAMILIEGAVEN. Hvis nøgleordene for din direkte markedsføring er: Målrettethed Opmærksomhed Respons

FAMILIEGAVEN. Hvis nøgleordene for din direkte markedsføring er: Målrettethed Opmærksomhed Respons 1 FAMILIEGAVEN Hvis nøgleordene for din direkte markedsføring er: Målrettethed Opmærksomhed Respons så er Familiegaven som skabt for dig og din virksomhed! 2 Opmærksomhed Med Familiegaven får du maksimal

Læs mere

Solcelleanlæg til erhverv fra Relacom. relacom.dk. Relacom Mårkærvej 1-3 2630 Taastrup. 70 10 85 85 solcelle@dk.relacom.com. Innovative power.

Solcelleanlæg til erhverv fra Relacom. relacom.dk. Relacom Mårkærvej 1-3 2630 Taastrup. 70 10 85 85 solcelle@dk.relacom.com. Innovative power. Version 3, maj 2013 Solcelleanlæg til erhverv fra Relacom Innovative power. Relacom Mårkærvej 1-3 2630 Taastrup 70 10 85 85 solcelle@dk.relacom.com relacom.dk Hvorfor solceller og hvorfor nu? I dag gør

Læs mere

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus Fase 1 Projektbeskrivelse Udarbejdet august 2012 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus For at gøre projektet

Læs mere