Strategi for den organisatoriske vej for implementering af ny viden i sygeplejen på AHH.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Strategi for den organisatoriske vej for implementering af ny viden i sygeplejen på AHH."

Transkript

1 Strategi for den organisatoriske vej for implementering af ny viden i sygeplejen på AHH.

2 Strategi for den organisatoriske vej for implementering af ny viden i sygeplejen på AHH. Formålet med dette dokument er, at beskrive samt visualisere AHH s organisationsstruktur for implementering af evidensbaseret viden. En kendt og velovervejet organisationsstruktur muliggør systematisk implementering og anvendelse af tilgængelig sygeplejefaglig viden. Nedenstående er synliggjort AHH s organisatoriske implementeringsoversigt:

3 Sygeplejefagligt strategisk udvalg Det Sygeplejefaglige Strategiske Udvalg sikre fremdrift i udviklingen af sygeplejen på AHH samt medvirker til styrkelse, planlægning og gennemførsel af en evidensbaseret sygepleje og nye initiativer i sygeplejen. Udvalget tager beslutninger om hvad der er grundlag for at implementere og/eller sender til Forum for Kliniske sygeplejespecialister til vurdering om relevans for implementering. Dette kunne fx være kliniske retningslinjer fra Clearing House. (Kommissorium for Sygeplejefagligt Strategisk Udvalg Amager Hvidovre Hospital.) Forum for sygeplejersker med forskerkompetencer Forum for sygeplejersker med forskerkompetencer understøtter generering af ny viden. Gruppen videndeler aktuelle forskningsprojekter med fx Forum for ledende oversygeplejersker og Forum for kliniske sygeplejespecialister. Gruppen af sygeplejersker med forsker kompetencer kan involveres i implementeringsprocesser i form af rådgivning, vejledning og sparring. (Kommissorium for Forum for sygeplejersker med forskerkom petencer Amager Hvidovre Hospital.)

4 Forum for ledende oversygeplejersker Forum for ledende oversygeplejersker sikre samdrift og leder sygeplejefaglige tiltag på tværs af specialer og hospitaler, hvorfor der også i ethvert sygeplejefagligt forum/udvalg sidder en ledende oversygeplejerske. Den ledende oversygeplejerske er ansvarlig for at viderebringe relevant viden/information til det endelige beslutningsorgan. Forum for ledende oversygeplejersker er informeret, har viden om og godkender sygeplejefaglige implementeringstiltag på AHH. Fx godkender de implementeringsplaner udarbejdet af Forum for kliniske sygeplejespecialister. Forum for ledende oversygeplejersker er ikke direkte udførende i implementerings øjemed, men de understøtter og er deltagende i fx styregrupper (Jf. Implementeringsguide og Når viden skal implementeres -Et eksempel på én proces). De står for at sikre, ressourcer og rum til formidling, samt at der er løbende opmærksomhed, italesættelse og opfølgning af implementeringsopgaven og processen. Dette for at sikre, at implementeringsprocessen i samarbejde med afdelingssygeplejerskerne ledelsesforankres. Forum for ledende oversygeplejersker kan søge rådgivning/vejledning og bede om hjælp til implementering af div. tiltag i Sygeplejefaglig Strategisk Udvalg, Forum for kliniske sygeplejespecialister og i Forum for sygeplejersker med forskerkompetencer. (Kommissorium for Forum for Ledende oversygeplejersker Amager Hvidovre Hospital)

5 Forum for kliniske sygeplejespecialister Forum for kliniske sygeplejespecialister medvirker til implementering af ny viden, sikrer implementering af ensartede procedurer og arbejdsgange samt sikrer evidensbasering af sygeplejen på AHH. Viden der ønskes implementeret på AHH sendes til Forum for kliniske sygeplejespecialister mhp vurdering af relevans. Forum for kliniske sygeplejespecialister udarbejder implementeringsplan, som forelægges Forum for ledende oversygeplejersker og det Sygeplejefaglige Strategi Udvalg. Ved enighed igangsættes processen og afdelingssygeplejersker og den kliniske udviklingssygeplejerske informeres og implementeringsguide og plan følges. (Jf. Implementeringsguide og Når viden skal implementeres -Et eksempel på én proces). De kliniske sygeplejespecialister kan inddrages i implementeringsprocessen, som fx implementeringsagent eller som en del af en styregruppe (Jf. Implementeringsguide og Når viden skal implementeres -Et eksempel på én proces). De kan være dem der styrer den lokale implementeringsproces og være dem der har den daglige kontakt med afdelings- og den kliniske udviklingssygeplejerske om implementering af ny viden eller tiltag. Den kliniske sygeplejespecialist kan være udførende i implementeringsprocessen, idet hun/han ad hoc i den daglige praksis kan fungere som rollemodel for den gode kliniske praksis. Den kliniske sygeplejespecialist vil derfor bistå med vejledning/supervision i den daglige kliniske praksis under implementeringsprocessen. Forum for kliniske sygeplejespecialister kan komme med ideer til nye udviklings- og forskningstiltag og kan søge sparring i Forum for sygeplejersker med forskerkompetencer eller det Sygeplejefaglige Strategi Udvalg. (Kommissorium for Forum for Kliniske sygeplejespecialister Amager Hvidovre Hospital) (Stillingsbeskrivelser Kliniske sygeplejespecialister Amager Hvidovre Hospital)

6 Afdelingssygeplejersker Afdelingssygeplejerskerne har ansvar for og er deltagende i udvikling og implementering af sygeplejefaglige tiltag på tværs af afdelinger/klinikker samt i eget afsnit, i samarbejde med den ledende oversygeplejerske, kliniske sygeplejespecialist, kliniske udviklingssygeplejerske og relevant personalet (mono- såvel som tværfagligt) i afsnittet. Afdelingssygeplejersken sikre planlægning, udførelse og evaluering af implementeringstiltag i eget afsnit, således at plejepersonalet bl.a. bedst muligt får mulighed for at udøve og udvikle sygeplejen i henhold til nye implementeringstiltag. Afdelingssygeplejersken medvirker i udarbejdelse af handlingsplaner/implementeringsplaner og udførelse og opfølgning, evaluering af disse, således at udvikling af kvaliteten af sygeplejen i afsnittet, hele tiden er i fokus. Afdelingssygeplejersken sikre, at handlings-/implementeringsplaner fremstår klare, tydelige og at de tager højde for plejepersonalets individuelle og fælles kompetenceudvikling. Afdelingssygeplejersken samarbejder med den kliniske udviklingssygeplejerske og evt. den klinisk sygeplejespecialist om af sikre et trygt, anerkendende og fagligt reflekterende udviklingsorienteret læringsmiljø, hvor viden og erfaringer kan deles og anvendes på tværs af personalegruppen. Afdelingssygeplejersken er udførende i implementeringsprocessen, idet hun/ han ad hoc i den daglige praksis fungere som rollemodel for den gode kliniske praksis. Afdelingssygeplejersken bistår derfor med vejledning/supervision i den daglige kliniske praksis under implementeringsprocessen. (Stillingsbeskrivelse Afdelingssygeplejersker Amager Hvidovre Hospital) (Kommissorium for Forum for afdelingssygeplejersker Amager Hvidovre Hospital)

7 Kliniske udviklingssygeplejersker Kliniske udviklingssygeplejersker har ansvar for og er deltagende i udvikling og implementering af sygeplejefaglige tiltag på tværs af afdelinger/klinikker samt i eget afsnit, i samarbejde med den ledende oversygeplejerske, kliniske sygeplejespecialist, afdelingssygeplejerske og med personalet (mono- såvel som tværfagligt) i afsnittet. Den kliniske udviklingssygeplejerske sikre planlægning, udførelse, monitorering og evaluering af implementeringstiltag i eget afsnit, således at plejepersonalet bl.a. bedst muligt får mulighed for at udøve og udvikle sygeplejen i henhold til nye implementeringstiltag. Den kliniske udviklingssygeplejerske medvirker i udarbejdelse af handlingsplaner/implementeringsplaner og udførelse og opfølgning, evaluering af disse, således at udvikling af kvaliteten af sygeplejen i afsnittet, hele tiden er i fokus. Den kliniske udviklingssygeplejerske samarbejder med afdelingssygeplejersken og den kliniske sygeplejespecialist om at sikre styring og fremdrift i implementeringsprocessen. Den kliniske udviklingssygeplejerske vil ofte være implementeringsagent og være den primære kontakt- og kliniknære person (Jf. Implementeringsguide og Når viden skal implementeres -Et eksempel på én proces). Den kliniske udviklingssygeplejerske vil i samarbejde med afdelingssygeplejersken og en nedsat styregruppe for implementeringsprocessen og den kliniske sygeplejespecialist være ansvarlig for koordinering og planlægning af processen, formidling og inddragelse af interessenter samt monitorering og evaluering af implementeringsprocessen. Den kliniske udviklingssygeplejerske er ansvarlig for at sikre styring og fremdrift af processen. Den kliniske udviklingssygeplejerske vil derfor være meget udførende i implementeringsprocessen, idet hun/han ad hoc i den daglige praksis fungere som rollemodel for den gode kliniske praksis. Den kliniske udviklingssygeplejerske bistår derfor med vejledning/supervision i den daglige kliniske praksis under implementeringsprocessen.

8 Den kliniske udviklingssygeplejerske samarbejder med afdelingssygeplejersken og evt. klinisk sygeplejespecialist om af sikre et trygt, anerkendende og fagligt reflekterende udviklingsorienteret læringsmiljø, hvor viden og erfaringer kan deles og anvendes på tværs af personalegruppen. Den kliniske udviklingssygeplejerske holder sig opdateret med ny viden/informationer indenfor området og sikre sig at relevant viden videreformidles. (Stillingsbeskrivelse Udviklingssygeplejersker Amager Hvidovre Hospital) Kliniske Undervisere Kliniske undervisere medvirker i implementeringsprocesser gennem undervisning og introduktion af elever og studerende der er i deres kliniske praksis, til sygeplejefaglige emner der relaterer sig til implementeringstiltag på AHH. Dette kunne fx være undervisning i AHH sygeplejefaglige referenceramme og strategi. De kliniske undervisere samarbejder med den ledende oversygeplejerske, klinisk sygeplejespecialist, afdelingssygeplejerske og den kliniske udviklingssygeplejerske herom. (Kommissorium for Forum for Kliniske undervisere Amager Hvidovre Hospital) (Stillingsbeskrivelse for Kliniske undervisere Amager Hvidovre Hospital) (Når viden skal implementeres -Et eksempel på én proces. Dokument udarbejdet af Strategigruppen for Forskning og Udvikling)

9 Referencer Implementeringsguide udarbejdet af Udviklings- og Uddannelsesafdelingen Amager Hvidovre Hospital. Kommissorium for Sygeplejefagligt Strategisk Udvalg Amager Hvidovre Hospital Kommissorium for Forum for sygeplejersker med forskerkompetencer Amager Hvidovre Hospital Kommissorium for Forum for Ledende oversygeplejersker Amager Hvidovre Hospital Kommissorium for Forum for afdelingssygeplejersker Amager Hvidovre Hospital Kommissorium for Forum for Kliniske sygeplejespecialister Amager Hvidovre Hospital Kommissorium for Forum for Kliniske undervisere Amager Hvidovre Hospital Når viden skal implementeres -Et eksempel på én proces. Dokument udarbejdet af Strategigruppen for Forskning og Udvikling. Stillingsbeskrivelser Kliniske sygeplejespecialister Amager Hvidovre Hospital Stillingsbeskrivelse Afdelingssygeplejersker Amager Hvidovre Hospital Stillingsbeskrivelse Udviklingssygeplejersker Amager Hvidovre Hospital Stillingsbeskrivelse for Kliniske undervisere Amager Hvidovre Hospital Dokumentet er udarbejdet i august 2015 af: Gaard M, Larsen TS, Kammergård G, Thorup S, Karbo T, Larsen JB, Nørholm V, Rosted EE, Brødsgaard A, Munck CMG.

10 Når viden skal implementeres lokalt - Et eksempel på en proces Udarbejdet af strategigruppen for forskning og udvikling, juni

11 Implementeringsplan Èn ting er at beslutte sig for, at noget fremover skal gøres anderledes. Men rent faktisk at gennemføre det er noget helt andet (Implementeringsguiden AHH, 2015). Derfor kræver forandringsprocesser nogle grundige overvejelser over indhold, proces og organisering. Dette dokument er et eksempel på en implementeringsplan med disse overvejelser. Eksemplet er lavet med udgangspunkt i implementeringsguiden på AHH ( Eksempel: Ny viden skal implementeres lokalt. I dette eksempel kommer den viden som skal implementeres fra andres undersøgelser og en undersøgelse udført i egen afdeling. To sygeplejersker har planlagt og gennemført et pilotprojekt i samarbejde med et sengeafsnit. De har indsamlet erfaringer fra patienter og personale. Disse erfaringer er formidlet ved internt oplæg i afdelingen. Der skal nu tages stilling til implementering. Inden man går i gang er det vigtigste at stoppe op og tage højde for hvad der skal implementeres (indhold) og hvor det skal implementeres (lokal kontekst). Implementeringsprocecessen indeholder 6 trin: 1. Formål og legitimitet 2. Kontakt og samarbejde iværksættes 3. Formidling/inddragelse (indhold) 4. Procesplan 5. Formidling/ inddragelse (proces) 6. Igangsætte intervention/ ny praksis Kommunikation og opfølgning/evaluering er fortløbende gennem alle 6 trin. Trin 1. Formål og legitimitet Eksisterende viden og erfaringer fra pilotprojektet samt perspektivering samles og nedskrives af de to sygeplejersker (Implementeringsguiden, hvad ved vi ). I fht. interventionens omfang og kompleksitet, kan det være nødvendigt at forslaget om implementering forelægges den øverste afdelingsledelse, som så endeligt godkender igangsættelse af planlægning af implementering. Her skal ligeledes aftales i hvilket omfang implementeringen skal foregå (på et afsnit ad gangen eller på hele afdelingen på én gang). Nedsæt en lokal projektgruppe på afsnit A: som kan være afdelingssygeplejersken og de to projektdeltagere. Indhold og proces Den lokale projektgruppe bliver skarpe på formålet, inden de tager kontakt til deres samarbejdspartnere Udarbejdet af strategigruppen for forskning og udvikling, juni

12 (Implementeringsguiden, indhold, analyse af indre og ydre kontekst): Hvad er indholdet af forandringen? Hvorfor implementerer vi og hvorfor her? både det i fht. patient, organisation(økonomi/strategi) og personale, altså gruppen forholder sig til den ydre og indre kontekst. Succeskriterier og hvornår vi kan sige implementeringen er fuldført. Projektgruppen forholder sig til hvordan/praksis: Etablering af samarbejde, hvem skal først kontaktes? Tanker om formidling og inddragelse af interessenter (hvilke faggrupper og enheder) Hvordan ser den lokale kontekst ud, barrierer og muligheder? Hvordan følger vi op undervejs/ løbende tilpasning og evaluering (VIGTIGT: hyppig og rettidig kommunikation mellem parterne og tilbagemelding på de løbende erfaringer) Obs: Det er vigtigt at gruppens tanker og forestilling om processen ikke er fastlåst, da det er nødvendigt at være åbne for ændringsforslag fra samarbejdspartnerne. Trin 2. Kontakt og samarbejde iværksættes Der kan i afdelingen tages beslutning om, at viden i første omgang implementeres på ét afsnit, afsnit B. Herefter i resten af afdelingen. I så fald skal to afsnit i første omgang samarbejde om implementeringen, afsnit A og afsnit B. Viden udgår fra afsnit A. Der skabes kontakt til afsnit B: Afdelingssygeplejerske på afsnit A indkalder afdelingssygeplejerske på afsnit B til informations- og samarbejdsmøde, hvor også to projektdeltagere fra afsnit A deltager. Her formidles beslutning samt formål. Den lokale kontekst, hvem der kan være implementeringsagent og hvad, hvordan og hvornår der skal formidles til medarbejderne diskuteres. De centrale personer/samarbejdspartnere identificeres (se tabel 1) Udarbejdet af strategigruppen for forskning og udvikling, juni

13 Tabel 1. Samarbejdsmodel Centrale personer Opgaver/roller Afsnit A Ledelse - Sikre rammer og Oversygeplejerske samarbejdsaftaler for og/eller implementeringen. Afdelingssygeplejerske - Afsætte ressourcer og rum for formidling. - Løbende opmærksomhed, opfølgning og italesættelse. - Med i styregruppen. Implementeringsagenter klinisk sygeplejespecialist 1 og/eller Klinisk udviklingssygeplejerske eller en hel tredje person Obs for hvert projekt tages stilling til hvem der skal være implementeringsagenter. Her er engagement og relationer vigtige parametre. Iværksættere Medarbejdere (sygpl., social og sundhedsassistenter, læger, portører, sekretærer, fysioterapeuter mm.) - Læring og italesættelse. - Primær kontaktperson og samarbejdspartner - Ansvarlig for koordinering og planlægning af proces, formidling og inddragelse af interessenter. Har konkrete opgaver, som skal udføres ændre praksis Centrale personer Afsnit B Ledelse Oversygeplejerske og/eller Afdelingssygeplej - erske Implementeringsagenter klinisk sygeplejespecialist og/eller Klinisk udviklingssygeplejerske eller en hel tredje person Iværksættere Medarbejdere (sygpl. social og sundhedsassistenter, læger, portører, sekretærer, fysioterapeuter mm.) Opgaver/roller - Sikre rammer og samarbejdsaftaler for implementeringen. - Afsætte ressourcer og rum for formidling. - Løbende opmærksomhed, opfølgning og italesættelse. - Med i styregruppen. - Læring og italesættelse. - Primær kontaktperson og samarbejdspartner. - Ansvarlig for koordinering og formidling. Har konkrete opgaver, som skal udføres ændre praksis 1 Den kliniske sygeplejespecialist kan indgå som direkte implementeringsagent eller have en mere overordnet rolle som supervisor/vejleder på hele processen. Udarbejdet af strategigruppen for forskning og udvikling, juni

14 Figur 1. Forslag til organisering: Lokal arbejdsgruppe Afsnit A Styregruppe Lokal arbejdsgruppe Afsnit B Styregruppe: Begge afdelingssygeplejersker, evt. afdelingslæger, implementeringsagenterne, evt. 1 2 iværksættere. Lokal arbejdsgruppe: Implementeringsagenter og afdelingssygeplejerske Trin 3. Formidling og inddragelse - Indhold Implementeringsagenterne på afsnit A holder oplæg for begge afsnit om indhold af interventionen (erfaringer og perspektiver). Vigtigt: At fordelene ved ny praksis skal være åbenlyse og veldokumenterede. I dette tilfælde har man både skabt sig egne erfaringer fra en lokal kontekst gennem et pilotprojekt, men har også argumenter fra andres undersøgelser som man kan bringe i spil. Involver iværksætterne ift. indholdet af interventionen, set ud fra deres kontekst. Overvejelser over, hvordan implementering kan se ud i denne kontekst kan fremlægges, inddrag personalet i diskussionen herom. Lav evt. en visuel oversigt over det som skal implementeres. Trin 4. Procesplan Indkald til 1. styregruppemøde Diskuter: Hvordan er praksis nu? Hvordan er kulturen, arbejdsgange, vilkår, relationer, holdninger, værdier, viden og pædagogiske kompetencer Fremmende og hæmmende faktorer Iværksættere og andre interessenter, hvad var deres input (og er der nogen som skal have en særlig rolle?) Hvad kan vælte implementeringen? Planlæg: Hvordan gør vi og hvem gør hvad: Samarbejdsaftaler og mødestruktur/interval Hvilke ressourcer skal afsættes Kommunikationsstrategi (hvem skal informeres/ inddrages, hvordan og hvor hyppigt) Udarbejdet af strategigruppen for forskning og udvikling, juni

15 (Implementeringsguiden, organisering og procesplan) Metode til løbende evaluering/monitorering af intervention og implementeringsproces Proces og tidsplan Trin 5. Formidling og inddragelse Proces Implementeringsagenter fra afsnit A og B vender tilbage til iværksætterne og andre interessenter og fremlægger et bud på en procesplan få feedback. Lav evt. en visuel oversigt over implementeringsforløbet Trin 6. Igangsætte intervention/ ny praksis Grupperne mødes og justerer med faste intervaller og ad hoc på baggrund af de løbende erfaringer med interventionen og med proces- og tidsplanen. Implementeringsagenterne på afsnit A er synlige og tilgængelige og kommunikerer løbende tilbage til iværksætterne og implementeringsagenter på afsnit B og begge afdelingssygeplejersker. Løbende evaluering af både den nye praksis/interventionen og af implementeringsprocessen. Udarbejdet af strategigruppen for forskning og udvikling, juni

16 Figur 2. Implementeringsoversigt - et eksempel Arbejdsgruppe afsnit A Afdelingssygpl. afsnit B Arbejdsgruppe afsnit B Formål kontakt og samarbejde Kommunikation og kontinuerlig evaluering styregruppe Formidling Implementeringsagenter Procesplan I gangsætte Udarbejdet af strategigruppen for forskning og udvikling, juni

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Fagprofil social- og sundhedshjælper.

Fagprofil social- og sundhedshjælper. Odder Kommune. Fagprofil social- og sundhedshjælper. For social- og sundhedshjælpere ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang.

Læs mere

Evaluering i klinisk undervisning ved Sygeplejerskeuddannelsen i Odense

Evaluering i klinisk undervisning ved Sygeplejerskeuddannelsen i Odense Evaluering i klinisk undervisning ved Sygeplejerskeuddannelsen i Odense Indberetning 2010 Samtlige afdelinger på OUH, har i 2010 evalueret klinisk undervisning og sendt indberetningen til. har gennemgået

Læs mere

Sygeplejefaglig udviklings- og forskningsstrategi. Ortopædkirurgisk afdeling

Sygeplejefaglig udviklings- og forskningsstrategi. Ortopædkirurgisk afdeling Sygeplejefaglig udviklings- og forskningsstrategi Ortopædkirurgisk afdeling 2016-2018 1-9-2015 Model udarbejdet af Pia Søe Jensen Udgiver: Den sygeplejefaglige forskningsenhed, Ortopædkirurgisk afdeling,

Læs mere

De største grupper af nydanskere i Svendborg, er nydanskere med tyrkisk, vietnamesisk, ex. Jugoslavisk og tamilske baggrund.

De største grupper af nydanskere i Svendborg, er nydanskere med tyrkisk, vietnamesisk, ex. Jugoslavisk og tamilske baggrund. Generelle oplysninger Ansøger: Sundhedsplejen i Svendborg Kommune Projektets titel: GO`start gennem fælles indsats Projekt start: 1/9-2011 Projekt slut: 1/9-2013 Resumé af projektet Formålet med projektet

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Generel kompetenceprofil for sygeplejerske, niveau 1 Onkologisk Afdeling, Vejle Sygehus

Generel kompetenceprofil for sygeplejerske, niveau 1 Onkologisk Afdeling, Vejle Sygehus Generel kompetenceprofil for sygeplejerske, niveau 1 Onkologisk Afdeling, Vejle Sygehus Sygeplejefaglige grundholdninger i Onkologisk Afdeling Møder patienten som hædersgæst. Ser udførelse, udvikling og

Læs mere

SYGEPLEJEN AMAGER OG HVIDOVRE. Sygeplejens identitet

SYGEPLEJEN AMAGER OG HVIDOVRE. Sygeplejens identitet SYGEPLEJEN AMAGER OG HVIDOVRE Sygeplejens identitet Projektbeskrivelse Udarbejdet af Hospitalsdirektionen/Oversygeplejerskegruppe Tilrettet af Sygeplejefagligt strategisk udvalg Dato: 15. oktober 2014

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Uddannelsesplan for de 3 praktikperioder Nørholm Kollegiet, Allingevej 6, 7400 Herning Afdeling A2

Uddannelsesplan for de 3 praktikperioder Nørholm Kollegiet, Allingevej 6, 7400 Herning Afdeling A2 Uddannelsesplan for de 3 praktikperioder Nørholm Kollegiet, Allingevej 6, 7400 Herning Afdeling A2 Praktikstedet skal jf. bekendtgørelsen 14.stk. 2 formulerer en uddannelsesplan for de 3 praktikperioder

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform

Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform Indhold Formål:...2 Organisatorisk forankring:...2 Projektstyring:...2 Økonomi...2 Særlige afsatte puljemidler...2 Eksterne aktiviteter:...3

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2013. UC Diakonissestiftelsen, sygeplejerskeuddannelsen

Dimittendundersøgelse 2013. UC Diakonissestiftelsen, sygeplejerskeuddannelsen Dimittendundersøgelse 2013 UC Diakonissestiftelsen, sygeplejerskeuddannelsen Indhold 1.0 Indledning 3 2.0 Dimittendernes jobsituation 3 3.0 Overordnet tilfredshed med uddannelse 3 4.0 Arbejdsbelastningen

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning

Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning Forløbet om helhedsorienteret undervisning tager sit teoretiske afsæt i et systemisk og anerkendende ressourcesyn, og det er denne tilgang, der ligger

Læs mere

Psykiatrien i Region Syddanmark Psykiatrisk Afdeling P Det Børne- og Ungdomspsykiatriske Hus Odense Universitetshospital 1.

Psykiatrien i Region Syddanmark Psykiatrisk Afdeling P Det Børne- og Ungdomspsykiatriske Hus Odense Universitetshospital 1. , Odense Det Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hus, Odense Lokal evalueringspraksis for klinisk undervisning i sygeplejerskeuddannelsen. 1. Baggrund og ramme for etablering af lokal evalueringspraksis: CVSU

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger

Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger Kommunens overordnede målsætning for standarden: Bidrage til lige muligheder for udfoldelse, udvikling

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole

Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole HERNINGSHOLM IT-CENTER [FIRMAADRESSE] Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole KVALITETSARBEJDET EN DEL AF SKOLENS HVERDAG Kvalitetsarbejdet er en

Læs mere

Socialpsykiatrien i Silkeborg kommune Praktikstedsbeskrivelse

Socialpsykiatrien i Silkeborg kommune Praktikstedsbeskrivelse Socialpsykiatrien i Silkeborg kommune Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedets navn og adresse Socialpsykiatrien i Silkeborg kommune Birkeparken Kejlstrupvej 32 A 8600 Silkeborg www.birkeparken.silkeborgkommune.dk

Læs mere

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Norddjurs Kommune 19. januar 2012 Forslag Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Baggrund Den 1. januar 2006 trådte anbringelsesreformen på børne- og ungeområdet i kraft. Sigtet med reformen er at

Læs mere

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd i Region Midtjylland Baggrund

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Milepælsplan 1. Generelle oplysninger Rektor Jesper Vildbrad, Svendborg Gymnasium/IT-pædagogisk konsulent, Anne Mette Lundstrøm, IT-Center Fyn

Milepælsplan 1. Generelle oplysninger Rektor Jesper Vildbrad, Svendborg Gymnasium/IT-pædagogisk konsulent, Anne Mette Lundstrøm, IT-Center Fyn Milepælsplan Milepælsplanen vil indgå i de halvårlige opfølgninger. Her redegør tilsagnsmodtager for om de opstillede milepæle er nået og drøfter projektets fremdrift med regionen (se også halvårsrapporten).

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Stillings- og funktionsbeskrivelse for centerledere ansat i Psykiatri og Handicap

Stillings- og funktionsbeskrivelse for centerledere ansat i Psykiatri og Handicap Stillings- og funktionsbeskrivelse for centerledere ansat i Psykiatri og Handicap Rudersdal Kommune ønsker at give institutionsledere de bedst mulige forudsætninger for at udøve ledelse i det enkelte dag-

Læs mere

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne.

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne. I Norddjurs kommune skal alle have lige og let adgang til sundhed uanset fysisk, psykisk social og kulturel forskellighed. Børn/unge i familier, hvor der er fysisk eller psykisk sygdom, sociale problemer

Læs mere

TRANSFER - fra læring til handling i praksis

TRANSFER - fra læring til handling i praksis TRANSFER - fra læring til handling i praksis Det der sker før og efter undervisningen er mindst lige så vigtig som det der sker i undervisningen For at omsætte læring til praksis, transfer, er det vigtigt,

Læs mere

IMPLEMENTERING AF SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE

IMPLEMENTERING AF SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE TILGANGE OG REDSKABER PJECE OM IMPLEMENTERINGSKAPACITET OG IMPLEMENTERINGSPROCESSEN INSPIRATION IMPLEMENTERING AF SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE Tilgange og redskaber baseret på erfaringer

Læs mere

Indsatsen for børn i familie med et menneske med en sindslidelse. Region Syddanmark og de 22 kommuner 05-11-2007

Indsatsen for børn i familie med et menneske med en sindslidelse. Region Syddanmark og de 22 kommuner 05-11-2007 Indsatsen for børn i familie med et menneske med en sindslidelse 1 Region Syddanmark og de 22 kommuner Aftalens tilblivelse og revision Organisatorisk: Arbejdsgruppen Intensivt tidsforløb Drøftelser og

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018 Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. sundheds-it og elektronisk kommunikation Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Procedure for ansættelse af nye medarbejdere

Procedure for ansættelse af nye medarbejdere Procedure for ansættelse af nye medarbejdere Formål Denne procedure beskriver retningslinjerne for, hvordan Hotel- og Restaurantskolen håndterer: rekruttering af nye medarbejdere annoncering af ledige

Læs mere

Leif Kristiansen, Patientkonsulent Rene Buch Nielsen, projektleder

Leif Kristiansen, Patientkonsulent Rene Buch Nielsen, projektleder Leif Kristiansen, Patientkonsulent Rene Buch Nielsen, projektleder Lidt om kontekst Noget om patientkonsulent funktionen Mere om patientkonsulent opgaver Patientkonsulenter på Hospitalsenheden Horsens

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

www.udviklingifaellesskaber.dk Pædagogisk Analyse i dagtilbud og skoler

www.udviklingifaellesskaber.dk Pædagogisk Analyse i dagtilbud og skoler www.udviklingifaellesskaber.dk Pædagogisk Analyse i dagtilbud og skoler Pædagogisk Analyse i skoler og dagtilbud I bestræbelserne på at opnå en fælles pædagogisk platform på tværs af dagtilbud, skoler

Læs mere

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole ledelsesgrundlag 2 ledelsesgrundlag 2008 s ledelsesgrundlag Ungdomsskolens ledelsesgrundlag er et udtryk for de forventninger, du som medarbejder kan have til din leder. Det er udarbejdet i fællesskab

Læs mere

Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer

Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer Middelfart Gymnasium, 26.august 2010 Lars Ulriksen Christine Holm Aase Bitsch Ebbensgaard Dias 1 Formål med mødet Når dagen

Læs mere

Målbeskrivelse for klinisk undervisning for ergoterapeutstuderende i Holstebro Kommune Januar 2009

Målbeskrivelse for klinisk undervisning for ergoterapeutstuderende i Holstebro Kommune Januar 2009 Målbeskrivelse for klinisk undervisning for ergoterapeutstuderende i Holstebro Kommune Januar 2009 Klinisk undervisning Holstebro Kommune 1 1. Det kliniske undervisningssteds ergoterapeutiske grundlag

Læs mere

Således inddeles gruppeundersøgelser i:

Således inddeles gruppeundersøgelser i: Gruppeundersøgelser Indledning En gruppeundersøgelse kan iværksættes med udgangspunkt i en patient, undersøgt på Arbejdsmedicinsk klinik, hvor man erfarer, at der er et generelt arbejdsmiljøproblem på

Læs mere

Strategi for klinisk sygeplejepraksis i Endokrinologisk afdeling M 2012-2017

Strategi for klinisk sygeplejepraksis i Endokrinologisk afdeling M 2012-2017 Strategi for klinisk sygeplejepraksis i Endokrinologisk afdeling M 2012-2017 Endokrinologisk afdeling M, OUH vil være blandt de fremmeste afdelinger inden for klinisk udvikling og forskning i sygepleje.

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Praktiksteds- beskrivelse

Praktiksteds- beskrivelse Praktiksteds- beskrivelse for social- og sundhedsassistentelever på Kirurgisk Sengeafsnit Sydvestjysk Sygehus Grindsted Engparken 1 7200 Grindsted Tlf.nr: 7918 9100 Indholdsfortegnelse: 1. Præsentation

Læs mere

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Skab en SucceSfuld forening med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF NÅ I MÅL MED TO STÆRKE MEDSPILLERE! 2 DGI og DIF har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor

Læs mere

Alle for én mod mobning i dagtilbud

Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle for én mod mobning i dagtilbud 1 Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane

Læs mere

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole INKLU I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e fællesskab og mangfol digh ed VI BYGGER FÆLLESSKABER Inklusion på Korup Skole Citater fra elever på Korup Skole Inklusion betyder, at der skal være

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Midler til uddannelse afsat af Regionsrådet i aftale om budget 2012. fokusområder. Baggrund for dette notat

Midler til uddannelse afsat af Regionsrådet i aftale om budget 2012. fokusområder. Baggrund for dette notat Regionshuset Viborg Koncern HR Sundhedsuddannelser Vedtaget af direktionen, 10. januar 2012 Taget til efterretning af Regionsrådet, 25. januar 2012 Midler til uddannelse afsat af Regionsrådet i aftale

Læs mere

Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune

Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune Leder i Assens Kommune Som leder i Assens Kommune er du forpligtet på at efterleve kommunens ledelsesgrundlag samt de personalepolitiske værdier

Læs mere

Styrk det interne og eksterne tværfaglige samarbejde

Styrk det interne og eksterne tværfaglige samarbejde Cabi tilbyder ledere og medarbejdere i kommuner og jobcentre hjælp til at styrke det tværfaglige samarbejde fra strategisk planlægning og fastlæggelse af mål til anvendelse af de tværfaglige kompetencer

Læs mere

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier Kommissorium for netværkssupervision af kommunale plejefamilier i forbindelse med udviklingsprojekt i perioden 2011-2013 NOTAT Dato: november 2012 Navn:

Læs mere

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet:

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet: Mein Sport Af Christian Falkesgaard Brendholdt Kompetencenområder: Mundtlig kommunikation og skriftlig kommunikation Færdigheds-vidensområder: Lytning (trin 1, fase 3) Læsning (trin 1, fase 3) Tekster

Læs mere

Beretning for Vindrosen De Frivilliges Hus 2011

Beretning for Vindrosen De Frivilliges Hus 2011 Beretning for Vindrosen De Frivilliges Hus 2011 Indledning Vindrosen De Frivilliges Hus har til formål at udvikle, inspirere og synliggøre det frivillige sociale arbejde i Esbjerg Kommune. Dette gøres

Læs mere

Motorik og sprog regler

Motorik og sprog regler Motorik og sprog regler Introduktion Regler indrammer børns liv i dagpleje og vuggestue, og skaber et trygt og rart miljø. Men regler er ikke bare regler. De er en del af den pædagogiske praksis, fordi

Læs mere

Succesfuld udvikling og ledelse af erhvervsskoler SAMMEN GØR VI DIG BEDRE

Succesfuld udvikling og ledelse af erhvervsskoler SAMMEN GØR VI DIG BEDRE Succesfuld udvikling og ledelse af erhvervsskoler SAMMEN GØR VI DIG BEDRE Vi forstår jer og den reformændring, I som erhvervsskole står overfor Succesfuld udvikling og ledelse af Erhvervsskoler UCN act2learn

Læs mere

Om brugen af projektformen til at skabe sammenhæng i en organisation. Oplæg til temadag d. 2/2 2016

Om brugen af projektformen til at skabe sammenhæng i en organisation. Oplæg til temadag d. 2/2 2016 Om brugen af projektformen til at skabe sammenhæng i en organisation Oplæg til temadag d. 2/2 2016 Baggrund Erfaringer med at implementere skolens strategi som et 2-årigt udviklingsprojekt om Synlig Læring

Læs mere

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 KULTUR & FRITID Hvorfor talentstrategi? Formålet med talentstrategien er at skabe de optimale vilkår for den enkelte, så talentet stimuleres

Læs mere

Kvalitetsudviklingsprojekt

Kvalitetsudviklingsprojekt Kvalitetsudviklingsprojekt Specialuddannelsen i kræftsygepleje Revideret august 2012 Revideret februar 2011 Indholdsfortegnelse Overordnet mål for 3. uddannelsesafsnit... 2 Formål med kvalitetsudviklingsopgaven...

Læs mere

Børnehuset Molevittens formål;

Børnehuset Molevittens formål; Den 4.9.2012 Børnehuset Molevittens formål; Institutionens formål er at skabe et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer børnenes trivsel, sundhed, udvikling og læring. Vi vil sikre barnets

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

Høring: Evaluering og afrapportering projekt "det sammenhængende sundhedsvæsen".

Høring: Evaluering og afrapportering projekt det sammenhængende sundhedsvæsen. Punkt 3. Høring: Evaluering og afrapportering projekt "det sammenhængende sundhedsvæsen". 2014-28512 Forvaltningerne indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget godkender At

Læs mere

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale University College Lillebælt Forebyggelsescentret Langeland Kommune Projekt Forløbspartner i Langeland og Svendborg kommune Det mobile sundhedscenter Faaborg Midtfyn Kommune Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling

Læs mere

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark www.sygehuslillebaelt.dk Rygcenter Syddanmark Rygcenter Syddanmark

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

DANMARKS BEDSTE LÆRINGS- HOSPITAL

DANMARKS BEDSTE LÆRINGS- HOSPITAL DANMARKS BEDSTE LÆRINGS- HOSPITAL EKSPERIMENT: "Tværfagligt refleksionsrum uden vejleder" - en håndbog Hospitalsenheden Vest i samarbejde med MidtLab 2009 Opdateret juli 2010 UG/JH 1 HÅNDBOG for "Tværfagligt

Læs mere

Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse Onsdag den 16.december 2015 kl. 16.00 18.00

Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse Onsdag den 16.december 2015 kl. 16.00 18.00 Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse Onsdag den 16.december 2015 kl. 16.00 18.00 8.december 2015 1. Godkendelse af dagsorden Indstilling: Til godkendelse 2. Godkendelse af referat

Læs mere

Uddybet implementeringsplan jf. Implementering af forløbsprogrammet for rehabilitering og palliation ifm. kræft kap. 9

Uddybet implementeringsplan jf. Implementering af forløbsprogrammet for rehabilitering og palliation ifm. kræft kap. 9 Implementeringsplan for forløbsprogrammet vedr. rehabilitering og palliation ifm. kræft Implementeringen af forløbsprogrammet kræver en koordineret tværfaglig og tværsektoriel indsats, og forankres i sundhedsaftaleregi.

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Tønder Kommunale Dagpleje Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Udsatte børn Udsatte børn er børn, der af en eller anden årsag er forhindret i at deltage aktivt og ligeværdigt i sociale

Læs mere

Retningslinier for Forum for Specialpædagogik

Retningslinier for Forum for Specialpædagogik Retningslinier for Forum for Specialpædagogik Børn-og Ungeforvaltningen, Oktober 2006 2 Forord I Børn- og Ungepolitikken er en af målsætningerne, at folkeskolerne i Odense Kommune har et rummeligt, fagligt

Læs mere

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt Succesfuld start på dine processer En e-bog om at åbne processer succesfuldt I denne e-bog får du fire øvelser, der kan bruges til at skabe kontakt, fælles forståelser og indblik. Øvelserne kan bruges

Læs mere

Strategi for Indsatser og Anbringelse

Strategi for Indsatser og Anbringelse Strategi for Indsatser og Anbringelse - I Børne- og Familieafdelingen, Hjørring Kommune Indeværende strategi er en naturlig forlængelse af Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik. Strategien

Læs mere

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret Dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens målsætninger > Alle børn trives og udvikler sig > Leg og læring går nye veje > Dagtilbuddet mestrer engagement, mod og handlekraft

Læs mere

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus Indledning Etablering af en organisationsmodel for forskning, kvalitetsudvikling, kvalitetssikring, monitorering og dokumentation af ergoterapi, fysioterapi og sygepleje på Århus Sygehus har skabt rammerne

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

principper for TILLID i Socialforvaltningen

principper for TILLID i Socialforvaltningen 5 principper for TILLID i Socialforvaltningen De fem principper for tillid i Socialforvaltningen I slutningen af 2012 skød vi gang i tillidsreformen i Socialforvaltningen. Det har affødt rigtig mange konstruktive

Læs mere

Sikkerhedskultur og Ulykkesforebyggelse

Sikkerhedskultur og Ulykkesforebyggelse Sikkerhedskultur og Ulykkesforebyggelse www.amk.kk.dk KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Workshop program Hvordan implementere nye forebyggelsestiltag? Input om implementering af en voldsforebyggelsespolitik

Læs mere

Referat fra møde i Koordinationsgruppen

Referat fra møde i Koordinationsgruppen Aarhus Universitetshospital Planlægning Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Referat fra møde i Koordinationsgruppen Tid og sted: Den 10.12. 2013, kl. 10.00-12.00 Mødelokale 4,

Læs mere

Udarbejdet af: Hospitalsdirektionen/Oversygeplejerskegruppen Dato: 28/11-14 Tilrettet af Sygeplejefagligt strategisk udvalg

Udarbejdet af: Hospitalsdirektionen/Oversygeplejerskegruppen Dato: 28/11-14 Tilrettet af Sygeplejefagligt strategisk udvalg Projektbeskrivelse Udarbejdet af: Hospitalsdirektionen/Oversygeplejerskegruppen Dato: 28/11-14 Tilrettet af Sygeplejefagligt strategisk udvalg 1. Projektets titel Strategi for sygeplejen Indsatsområde:

Læs mere

Styrk fagligheden på tværs gennem kompetenceudvikling

Styrk fagligheden på tværs gennem kompetenceudvikling PROJEKTBESKRIVELSE Styrk fagligheden på tværs gennem kompetenceudvikling Baggrund for projektet Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne håndteret en mængde forskelligartede og tværgående opgaver,

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. Intern klinisk prøve Modul 12

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. Intern klinisk prøve Modul 12 SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG Intern klinisk prøve Modul 12 Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse 07/2016 Intern klinisk prøve modul 12 Titel: Intern klinisk prøve Fag: Sygepleje,

Læs mere

PÅRØRENDESTATEMENTS. Hvornår er pædagogikken bedst hvad skal sigtet være? Gøre borgerne mere voksne og modne de er ikke mere teenagere.

PÅRØRENDESTATEMENTS. Hvornår er pædagogikken bedst hvad skal sigtet være? Gøre borgerne mere voksne og modne de er ikke mere teenagere. PÅRØRENDESTATEMENTS Hvornår er pædagogikken bedst hvad skal sigtet være? Gøre borgerne mere voksne og modne de er ikke mere teenagere. Pårørendeoplevelse er, at de kan se, at deres familiemedlem kan en

Læs mere

Praktik. i den pædagogiske assistentuddannelse Januar 2010. Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg

Praktik. i den pædagogiske assistentuddannelse Januar 2010. Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg Praktik i den pædagogiske assistentuddannelse Januar 2010 Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg 2 Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske

Læs mere

Ansøgning til pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014.

Ansøgning til pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014. Lone Vicki Pedersen Indenrigs- og Sundhedsministeriet Ansøgning til pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014. Dato: 25. august 2011 Sags

Læs mere

Skriv en kommunikationskontrakt

Skriv en kommunikationskontrakt Skriv en kommunikationskontrakt Dette er et værktøj for dig, som vil Udvikle kommunikationen i din arbejdsgruppe Skabe klare rammer, roller og ansvar for dig og dine medarbejderes kommunikation Tydeliggøre

Læs mere

Nyvurdering af administrativ organisation

Nyvurdering af administrativ organisation Nyvurdering af administrativ organisation Fra kommissoriet Målet har været at sikre en administration, der fremstår maksimalt trimmet, og som på den ene side kan levere effektiv betjening af borgerne

Læs mere

FAGENHEDEN BØRN OG KULTUR

FAGENHEDEN BØRN OG KULTUR FAGENHEDEN BØRN OG KULTUR Fagenheden Børn og Kultur omfatter følgende fagområder: Daginstitutionsområdet Folkeskolen Kultur og fritid PPR Social service for vanskeligt stillede børn og familier (Sundhedsplejen)

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 22. oktober 2014

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 22. oktober 2014 Dagsorden 1. Velkomst 1b. Evaluering af HBM 24.-25. september 2014 2 Sager til diskussion/beslutning 2.1 Strategiplan: Afrapportering 2014 + Pejlemærker 2016 2.2 Hovedbestyrelseskonference 2015 2.3 Konfliktunderstøttelse

Læs mere

Arbejdsfordeling mellem arbejdsgruppe og kommunen Kommunikationen til netværkets deltagere foregår gennem to kanaler:

Arbejdsfordeling mellem arbejdsgruppe og kommunen Kommunikationen til netværkets deltagere foregår gennem to kanaler: Foreningsnetværk i Odense kommune Følgende dokument indeholder en beskrivelse af målsætninger og formål med et kommende foreningsnetværk i Odense kommune samt en model for organiseringen af dets arbejde.

Læs mere

Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Hjemmeplejen

Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Hjemmeplejen 1 Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Hjemmeplejen Sundhedsafdelingen 2 Indhold Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Vallensbæk Kommunes hjemmesygepleje... 3

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

September 2009 Årgang 2 Nummer 3

September 2009 Årgang 2 Nummer 3 September 2009 Årgang 2 Nummer 3 Implementering af kliniske retningslinjer i praksis på Århus Universitetshospital, Skejby Inge Pia Christensen, Oversygeplejerske MPM, Børneafdeling A, Århus Universitetshospital

Læs mere

Der er i alt ansat ca. 130 medarbejder, hvoraf 85 er lærere eller børnehaveklasseledere.

Der er i alt ansat ca. 130 medarbejder, hvoraf 85 er lærere eller børnehaveklasseledere. Virksomhedsplan Hillerød Vest Skolen 2011 / 2012 Hillerød Vest Skolen består af 2 matrikler: Alsønderup, med ca. 400 elever og Ålholm med ca. 590 elever. Begge matrikler har børn fra 0. til 9. klasse.

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

Varighed: 8 uger. Bostøtte, team Kjellerup Bakkevænget 22 8620 Kjellerup Tlf. 21 29 46 24. Lupinvej 118 8600 silkeborg Tlf.

Varighed: 8 uger. Bostøtte, team Kjellerup Bakkevænget 22 8620 Kjellerup Tlf. 21 29 46 24. Lupinvej 118 8600 silkeborg Tlf. 1. Kliniske forløb Det kliniske undervisningssted kan opfylde kravene til klinisk undervisning i et eller flere af følgende moduler. Vi vil bede jer sætte kryds ved de forløb I mener at kunne dække som

Læs mere