Europaudvalget 2011 Rådsmøde økofin Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3067 - økofin Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2011 Rådsmøde økofin Bilag 1 Offentligt 3. februar 2011 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 15. februar ) Styrket økonomisk samarbejde i EU status for arbejdet a) Stabilitets- og Vækstpagtens forebyggende og korrigerende del, effektiv håndhævelse af budgetovervågningen i euroområdet og nationale budgetmæssige rammer - Politisk drøftelse KOM(2010) 522, KOM(2010) 523, KOM(2010) 524 og KOM(2010) 526 b) En bredere makroøkonomisk overvågning - Politisk drøftelse Side 3 Side 7 Forordning om forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer, KOM(2010) 527 Forordning om håndhævelsesmekanismer til effektiv korrektion af makroøkonomiske ubalancer i euroområdet, KOM(2010) 525 2) Rentebeskatningsdirektivet - Orienterende debat KOM(2008) 727 3) Antisvigaftale med Liechtenstein og andre tredjelande - Orienterende debat KOM-dokument foreligger ikke Side 14 Side 20 4) Forberedelse af Det Europæiske Råd den marts 2011 a) EU 2020: Anbefalinger vedr. makroøkonomiske og strukturelle udfordringer - Rådskonklusioner KOM-dokument foreligger ikke b) Udnævnelse af nyt direktionsmedlem i Den Europæiske Centralbank - Rådsindstilling til Det Europæiske Råd KOM-dokument foreligger ikke 5) Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten - Vurdering af effektive tiltag foretaget af Danmark, Bulgarien, Cypern og Finland - Rådskonklusioner KOM(2011) 22 6) Forberedelse af G20-finansministermøde den februar Forberedelse af fælles EU-holdning (Terms of References) KOM-dokument foreligger ikke Side 24 Side 28 Side 30 Side 37

2 2 7) Revisionsrettens årsberetning om budgetgennemførelsen i Rådshenstilling KOM-dokument foreligger ikke 8) Retningslinjer for EU-budgettet i Rådskonklusioner KOM-dokument foreligger ikke Side 43 Side 53

3 3 Dagsordenspunkt 1a: Styrket økonomisk samarbejde i EU status for arbejdet: Stabilitets- og Vækstpagtens forebyggende og korrigerende del, effektiv håndhævelse af budgetovervågningen i euroområdet og nationale budgetmæssige rammer Resumé EU-landene drøfter aktuelt i en rådsarbejdsgruppe udmøntningen af Taskforcens forslag til styrket økonomisk samarbejde i konkrete ændringer af Kommissionens forslag til retsakter vedrørende Stabilitets- og Vækstpagten mv. Der sigtes efter politisk enighed om retsakterne i Rådet på ECOFIN i marts 2011 og efterfølgende forhandlinger med Europa-Parlamentet med det mål, at reformen kan være færdig i sommeren Der tegner sig overordnet et billede af retsakter til politisk vedtagelse i Rådet, som er i overensstemmelse med Taskforce-rapporten og inden for rammerne af den danske holdning hertil. Der henvises til samlenotat oversendt til Folketingets Europaudvalg forud for ECOFIN den 18. januar 2011, der fortsat er dækkende for forslagene vedrørende Stabilitets- og Vækstpagten samt nationale budgetmæssige rammer, og derudover samlenotater oversendt forud for ECOFIN den 18. maj 2010, 8. juni 2010, 13. juli 2010, 7. september 2010, 19. oktober 2010 og 7. december KOM(2010)522, KOM(2010)523, KOM(2010)524 og KOM(2010)526 Baggrund og indhold Kommissionen fremlagde den 29. september 2010 en række forslag til retsakter, der skal bidrage til at styrke det økonomiske samarbejde i EU, jf. nærheds- og grundnotater om KOM(2010)522, KOM(2010)523, KOM(2010)524, KOM(2010)525, KOM(2010)526 og KOM(2010)527. På Det Europæiske Råd (DER) den oktober 2010 fremlagde Taskforcen under ledelse af DER-formanden og med deltagelse af EU s finansministre en rapport med forslag til styrket økonomisk koordination i EU, som blev endosseret af DER. EU-landene drøfter aktuelt i en rådsarbejdsgruppe ( Ad Hoc Council Working Group (AHWG)) den konkrete udmøntning af Taskforcens rapport i en reform af det økonomiske samarbejde på basis af Kommissionens forslag til retsakter. Der forhandles således om konkrete ændringer af Kommissionens forslag til retsakter vedrørende ændringer af Stabilitets- og Vækstpagten mv. mhp. at implementere Taskforcens anbefalinger i forslagene. På basis af arbejdet i rådsarbejdsgruppen sigtes der efter politisk enighed vedrørende reformen i Rådet på ECOFIN i marts 2011 og efterfølgende forhandlinger med Europa-Parlamentet med det mål, at reformen af det økonomiske samarbejde kan være færdig i sommeren Det er således rådsarbejdsgruppens kommende færdige udkast til retsakter bestående af Kommissionens forslag til retsakter, hvor rådsarbejdsgruppen foretager ændringer, der afspejler Taskforce-rapporten som fremlægges på ECOFIN mhp. politisk enighed i Rådet. I rådsarbejdsgruppen drøftes således følgende forslag:

4 4 1. Forslag til ændring af Rådets forordning 1466/97 (Stabilitets- og Vækstpagtens forebyggende del) 2. Forslag til ændring af Rådets forordning 1467/97 (Stabilitets- og Vækstpagtens korrigerende del) 3. Forordning om effektiv håndhævelse af budgetovervågningen i euroområdet (kun eurolandene har stemmeret) 4. Direktiv vedr. krav til EU-landenes budgetmæssige rammer 5. Forordning om forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer 6. Forordning om håndhævelsesmekanismer til effektiv korrektion af makroøkonomiske ubalancer i euroområdet (kun eurolandene har stemmeret) For nærmere uddybning af forslagene 1-4, se samlenotat oversendt ifm. ECOFIN den 18. januar For uddybning af forslagene 5 og 6, se dagsordenspunkt 1b. På ECOFIN den 15. februar ventes man at vurdere status for de tekniske forhandlinger, og hvor der vil blive sat retningslinjer for arbejdet frem mod den ventede drøftelse mhp. politisk enighed på ECOFIN den 15. marts. Hjemmelsgrundlag Ad 1): Kommissionens forslag til ændring af Rådets forordning 1466/97 (Stabilitets- og Vækstpagtens forebyggende del) har hjemmel i TEUF artikel 121, stk. 6, og skal behandles efter den almindelige lovgivningsprocedure, jf. TEUF artikel 294, hvorefter forslaget vedtages med fælles beslutningstagen med Europa- Parlamentet. Ad 2): Kommissionens forslag til ændring af Rådets forordning 1467/97 (Stabilitets- og Vækstpagtens korrigerende del) har hjemmel i TEUF artikel 126, stk. 14, 2. afsnit, og skal behandles efter en særlig lovgivningsprocedure, hvorefter Rådet træffer afgørelse med enstemmighed efter høring af Europa-Parlamentet og Den Europæiske Centralbank. Ad 3): Kommissionens forslag om en forordning om effektiv håndhævelse af budgetovervågningen i euroområdet har hjemmel i TEUF artikel 136 og TEUF artikel 121, stk. 6, og skal behandles efter den almindelige lovgivningsprocedure, jf. TEUF artikel 294, hvorefter forslaget vedtages med fælles beslutningstagen med Europa-Parlamentet. Ad 4): Kommissionens forslag til direktiv vedr. krav til EU-landenes budgetmæssige rammer har hjemmel i TEUF artikel 126, stk. 14, 3. afsnit, hvorefter Rådet træffer afgørelse med kvalificeret flertal efter høring af Europa-Parlamentet. Nærhedsprincippet Det er regeringens vurdering, at Kommissionens forslag til et styrket økonomisk samarbejde i EU er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Der henvises til samlenotat oversendt til Folketingets Europaudvalg forud for ECOFIN den 18. januar 2011.

5 5 Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet har endnu ikke udtalt sig. Gældende dansk ret og forslagenes konsekvenser herfor En række af forslagene i Kommissionens forslag til direktiv vedr. krav til EUlandenes budgetmæssige rammer vedrører områder, der på nuværende tidspunkt ikke er lovreguleret. I Danmark er de statslige udgifter fastlagt i de årlige finanslove. Danmark har imidlertid ikke en budgetlov, som opstiller regler og rammer for bevillingssystemet og de årlige finanslove. Der eksisterer heller ikke en lovregulering af koordineringsmekanismer vedrørende budgetmæssige spørgsmål på tværs af stat, region og kommune. De øvrige forslag vurderes ikke at have lovgivningsmæssige konsekvenser. Statsfinansielle konsekvenser Kommissionens forslag til direktiv vedr. krav til EU-landenes budgetmæssige rammer må forventes at have statsfinansielle konsekvenser som følge af øgede krav til statistik og øgede krav til de grundlæggende regnskabssystemer i stat og kommuner. Konsekvenserne vil dog afhænge af forslagets endelige udformning og gennemførelse og kan ikke vurderes nærmere på nuværende tidspunkt. Udgifterne afholdes som udgangspunkt inden for ressortministeriets ramme. Hvis udgifterne ikke kan afholdes inden for ressortministeriets ramme, vil sagen skulle forelægges for regeringens Økonomiudvalg. De øvrige forslag vurderes ikke at have statsfinansielle konsekvenser. Samfundsøkonomiske konsekvenser Initiativer der styrker efterlevelsen af reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten, herunder reglerne om at undgå uforholdsmæssigt store underskud samt reglerne om at sikre fremskridt mod mellemfristede budgetmål, som er konsistente med en holdbar udvikling i de offentlige finanser på længere sigt, har positive samfundsøkonomiske konsekvenser. Forslaget, der kun vedrører eurolandene, har ikke direkte konsekvenser for Danmark. Høring Forslagene har ikke været sendt i høring.

6 6 Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Samlenotat vedr. Kommissionens meddelelse om et styrket økonomisk-politisk samarbejde i EU af 12. maj 2010 blev forelagt Folketingets Europaudvalg til orientering forud for ECOFIN den 18. maj Samlenotat vedr. Kommissionens meddelelse af 30. juni 2010 blev forelagt Folketingets Europaudvalg til forhandlingsoplæg forud for ECOFIN den 13. juli Folketingets Europaudvalg blev endvidere orienteret om status for forhandlingerne i finansminister-taskforcen i forbindelse med forelæggelsen af ECOFIN den 8. juni 2010 og ECOFIN den 7. september 2010 og blev forelagt samlenotat vedr. udkastet til Taskforce-rapport til forhandlingsoplæg i forbindelse med forelæggelsen af ECOFIN den 19. oktober Folketingets Europaudvalg blev desuden forelagt samlenotat vedr. statusrapport for forhandlingerne til orientering i forbindelse med forelæggelsen af ECOFIN den 7. december 2010 samt forelagt samlenotat vedr. status for arbejdet frem mod politisk enighed i Rådet til forhandlingsoplæg fsva. pkt. 1, 2 og 4 og til orientering fsva. punkt 3 (hvor Danmark ikke har stemmeret) i forbindelse med forelæggelsen af ECOFIN den 18. januar Grundnotater vedr. Kommissionens forslag til retsakter af 29. september 2010 (KOM(2010)522, KOM(2010)523, KOM(2010)524, KOM(2010)525, KOM(2010)526 og KOM(2010)527) er tilsendt Folketingets Europaudvalg den 23. november Holdning Dansk holdning Regeringen kan i overensstemmelse med den danske holdning til Taskforcerapporten generelt støtte de forslag til retsakter, som kan forventes på basis af de igangværende drøftelser i rådsarbejdsgruppen om ændringer i Kommissionens forslag vedrørende forordning om ændring af Stabilitets- og Vækstpagtens forebyggende del, forslaget til forordning om ændring af Stabilitets- og Vækstpagtens korrigerende del, forslaget til forordning om nye sanktionsmuligheder for eurolandene i Stabilitets- og Vækstpagten samt forslaget til direktiv vedr. krav til EUlandenes nationale budgetmæssige rammer. Der henvises til samlenotat oversendt til Folketingets Europaudvalg forud for ECOFIN den 18. januar Andre landes holdninger EU-landene forventes generelt at kunne støtte rådsarbejdsgruppens ventede forslag til ændringer i Kommissionens forslag vedrørende forordning om ændring af Stabilitets- og Vækstpagtens forebyggende del, forslaget til forordning om ændring af Stabilitets- og Vækstpagtens korrigerende del, forslaget til forordning om nye sanktionsmuligheder for eurolandene i Stabilitets- og Vækstpagten samt forslaget til direktiv vedr. krav til EU-landenes nationale budgetmæssige rammer. Der henvises til samlenotat oversendt til Folketingets Europaudvalg forud for ECOFIN den 18. januar 2011.

7 7 Dagsordenspunkt 1b: Styrket økonomisk samarbejde status for arbejdet: En bredere makroøkonomisk overvågning Resumé Som led i styrkelsen af det økonomiske samarbejde i EU forhandles der aktuelt mellem landene i en rådsarbejdsgruppe om udmøntningen af Taskforcens forslag i konkrete ændringer af Kommissionens forslag til retsakter. Drøftelserne i rådsarbejdsgruppen angår bl.a. den nærmere procedure for overvågning af makroøkonomiske ubalancer, som er et nyt element i koordinationen af medlemslandenes økonomiske politik. Der ventes på det kommende ECOFIN en drøftelse om status for det hidtidige forhandlingsforløb, og hvor der vil blive sat retningslinjer for den videre proces. Der sigtes efter politisk enighed om retsakterne på ECOFIN i marts som grundlag for de efterfølgende forhandlinger med Europa-Parlamentet. Målet er, at reformen kan være færdig i sommeren Der tegner sig overordnet et billede af, at det vil være muligt at opnå politisk enighed om retsakter vedrørende en bredere makroøkonomisk overvågning (makroøkonomiske ubalancer), som er i overensstemmelse med Taskforce-rapporten og inden for rammerne af den danske holdning hertil. KOM(2010)527 og KOM(2010)525 Baggrund og indhold Kommissionen fremlagde den 29. september 2010 en række forslag til retsakter, der skal bidrage til at styrke det økonomiske samarbejde i EU, jf. nærheds- og grundnotater om KOM(2010)522, KOM(2010)523, KOM(2010)524, KOM(2010)525, KOM(2010)526 og KOM(2010)527. På Det Europæiske Råd (DER) den oktober 2010 fremlagde Taskforcen under ledelse af DERformanden og med deltagelse af EU s finansministre sin rapport med forslag til et styrket økonomisk samarbejde i EU, som blev endosseret af DER. EU-landene drøfter aktuelt i en rådsarbejdsgruppe ( Ad Hoc Council Working Group (AHWG)) den konkrete udmøntning af finansminister-taskforcens anbefalinger på basis af Kommissionens forslag til retsakter. I rådsarbejdsgruppen drøftes således følgende forslag: 1. Forslag til ændring af Rådets forordning 1466/97 (Stabilitets- og Vækstpagtens forebyggende del) 2. Forslag til ændring af Rådets forordning 1467/97 (Stabilitets- og Vækstpagtens korrigerende del) 3. Forordning om effektiv håndhævelse af budgetovervågningen i euroområdet (kun eurolandene har stemmeret) 4. Direktiv vedr. krav til EU-landenes budgetmæssige rammer 5. Forordning om forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer 6. Forordning om håndhævelsesmekanismer til effektiv korrektion af makroøkonomiske ubalancer i euroområdet (kun eurolandene har stemmeret) Nærværende notat vedrører punkt 5 og 6. For uddybning af forslagene 1-4, se dagsordenspunkt 1a i samlenotat vedr. forelæggelsen af ECOFIN den 15. februar

8 og dagsordenspunkt 9 i samlenotat vedr. forelæggelsen af ECOFIN den 18. januar Ad 5: Forordning om forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer Forslaget til forordning om forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer drøftes nu i rådsarbejdsgruppen, og der er pågået indledende drøftelser af forslaget i den Økonomiske og Finansielle Komité (EFC) og i den Økonomisk- Politiske Komité (EPC). Taskforcens anbefalinger om en bredere makroøkonomisk overvågning ligger generelt på linje med Kommissionens forslag. Taskforcen anbefalede en ny ramme for overvågning af makroøkonomiske ubalancer i medlemslandene bestående af dels et identificerende og forebyggende element, hvor risikoen for makroøkonomiske ubalancer adresseres, og dels et korrigerende element, hvor opbyggede uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalancer håndteres. Der anbefales en årlig vurdering af eksistensen eller risikoen for makroøkonomiske ubalancer i sammenhæng med vurderingen af landenes Stabilitets- og Konvergensprogrammer og Nationale Reformprogrammer, og som inddrager en advarselsmekanisme baseret på et scoreboard omfattende et begrænset antal indikatorer og økonomisk analyse. Taskforcens rapport gør gældende, at indikatorerne bør være praktiske, simple, målelige og tilgængelige, og at indikatorerne og deres tærskelværdier bør adskille sig mellem euro- og ikke-eurolande. Taskforcen foreslår, at Kommissionen skal angive en liste over indikatorer, som skal endosseres af Rådet. Kommissionens forslag lægger op til, at der gennemføres en dybdegående analyse af lande, som Kommissionen vurderer, er påvirket af ubalancer. Herigennem vurderes det, om det pågældende land er påvirket af makroøkonomiske ubalancer, og det vurderes, i hvilken udstrækning disse kan siges at være uforholdsmæssigt store. Taskforcen anbefaler en korrigerende procedure for EU-lande, som efter en dybdegående analyse vurderes at have opbygget uforholdsmæssigt store ubalancer, hvor Rådet på grundlag af udkast fra Kommissionen vil kunne vedtage en henstilling til det pågældende land. Lande overfor hvilke der åbnes en procedure for uforholdsmæssigt store ubalancer, skal rapportere regelmæssigt til Rådet om fremskridt med implementering af korrigerende tiltag. Der er, vurderet på basis af de indledende drøftelser og forhandlingerne i rådsarbejdsgruppen, generel støtte blandt EU-landene til den operationalisering af den bredere makroøkonomisk overvågning, som Kommissionens forslag lægger op til. Der er enighed om, at scoreboardet vil skulle bestå af et lille antal relevante indikatorer med tilhørende tærskelværdier, som vil kunne identificere opbygningen af eksterne og interne makroøkonomiske ubalancer på et tidligt stadie, herunder i form af indikatorer der vedrører landenes eksterne position, konkurrenceevne, bolig- og byggesektor samt gældsstilling. Mulige indikatorer kunne være betalingsbalancen, nettobeholdningen af udenlandske aktiver, reale effektive valutakurser (på grundlag af enhedslønomkostninger og BNP), aktivitet i byggesektoren som

9 9 andel af samlet aktivitet, reale boligpriser, kreditgivningen til den private sektor, den offentlige gæld, inflation og produktivitet. Der ventes generelt at kunne opnås enighed om, at der er behov for en differentiering af tærskelværdier for eurolande og ikke-eurolande, særligt for de ikkeeurolande som har flydende valutakurser overfor euroen eller evt. for de lande, som befinder sig i en konvergensproces mod de mere udviklede medlemslande. Det drøftes fortsat, om der skal være mulighed for en symmetrisk/asymmetrisk behandling af tærskelværdier for visse indikatorer. Der ventes enighed om, at scoreboardet skal kunne tilpasses over tid, og at listen af indikatorer og fremtidige opdateringer skal endosseres af Rådet på linje med Taskforcens anbefaling, hvilket evt. kan udmøntes i form af en politisk aftale. På basis af de indledende drøftelser forventes der bred enighed om, at resultaterne af scoreboardet ikke skal fortolkes mekanisk, men suppleres med økonomisk analyse, hvor en samlet vurdering heraf kan danne grundlag for en dybdegående analyse af ubalancernes karakter. Drøftelser vedrørende scoreboardet, herunder forslag til valg af indikatorer og fastlæggelsen af tærskelværdier finder primært sted i regi af EPC. Landene vurderer, at der behov for at definere nogle generelle kriterier for, hvornår en dybdegående analyse skal iværksættes. Der er lagt op til, at Kommissionen præsenterer sin årlige rapport baseret på advarselsmekanismen og de økonomiske analyser for Rådet og eurogruppen, som vil drøfte rapporten, førend der foretages evt. dybdegående analyser. Kommissionen vil skulle tage højde for Rådets og eurogruppens konklusioner, mens det formelt er Kommissionen, der har initiativret, og kan træffe den endelige beslutning om iværksættelse af en analyse. Der er opbakning til, at de dybdegående analyser skal være udførlige og vurdere, hvorvidt der eksisterer eller er risiko for opbygning af ubalancer og sårbarheder, hvorvidt disse er uforholdsmæssigt store, og gøre nærmere rede for de korrigerende foranstaltninger til korrektion af ubalancerne, som bør træffes. Der er på basis af de indledende drøftelser i rådsarbejdsgruppen bred støtte blandt landene til Kommissionens forslag vedr. en procedure for uforholdsmæssigt store ubalancer, herunder processen, indholdet og vurderingen af handlingsplanerne for korrigerende tiltag samt overvågning, vurdering af korrigerende tiltag og ophævelse af proceduren for uforholdsmæssigt store ubalancer. Samtidig har de foreløbige drøftelser vist, at flere lande, heriblandt Danmark, lægger vægt på, at der tilstræbes en differentiering af specificitet mht. anbefalinger i hhv. Rådets henstillinger og de af landene udarbejdede handlingsplaner, baseret på ubalancernes karakter og potentielle skadevirkning, således at anbefalingerne, herunder eventuelle anbefalinger til midler for at adressere ubalancerne, er mere detaljerede, jo større og mere alvorlige ubalancer, der er tale om i det konkrete tilfælde. Ad 6: Forordning om håndhævelsesmekanismer til effektiv korrektion af makroøkonomiske ubalancer i euroområdet (kun eurolandene har stemmeret) Forslaget til forordning vedr. håndhævelsesmekanismer til effektiv korrektion af makroøkonomiske ubalancer i euroområdet har endnu ikke været drøftet i rådsarbejdsgruppen. Der er pågået indledende drøftelser af forslaget i bl.a. den Økono-

10 10 miske og Finansielle Komité (EFC) og den Økonomisk-Politiske Komité (EPC) samt drøftelser i eurogruppen. Taskforcens anbefaling indebærer, at håndhævelsesmekanismen under proceduren for uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalancer ultimativt skal kunne føre til sanktioner for eurolandene i tilfælde af gentagen manglende efterlevelse af en henstilling om at iværksætte korrigerende tiltag. Rådets opfølgning på en henstilling vil skulle lægge relativt stor vægt på, om landet har gennemført korrigerende tiltag for at adressere ubalancerne, og mindre vægt på om ubalancerne er blevet rettet op, da der ikke nødvendigvis er en direkte sammenhæng mellem tiltag og korrektion af ubalancer, der også kan afhænge af forhold, som er uden for regeringernes kontrol, og da der kan være en tidsmæssig forskydning mellem tiltag og korrektion. Kommissionen foreslår fsva. økonomiske sanktioner for eurolandene under proceduren for makroøkonomiske ubalancer, at Rådet efter forslag fra Kommissionen, skal kunne pålægge et euroland en årlig bøde på 0,1 pct. af BNP, hvis Rådet vurderer, at det pågældende land, som led i korrektionen af ubalancer, efter udløbet af to tidligere afgivne henstillinger og frister fortsat ikke har 1) gennemført effektive tiltag for at korrigere de pågældende ubalancer i overensstemmelse med henstillingerne, eller fortsat ikke har 2) udarbejdet en tilstrækkelig handlingsplan. Der kan på basis af de indledende drøftelser inden forhandlingerne i rådsarbejdsgruppen ventes generel støtte blandt landene til, at sanktioner ifm. proceduren for uforholdsmæssigt store ubalancer kun skal relateres til gentagen manglende gennemførelse af korrigerende tiltag, som er under regeringernes kontrol. I forbindelse med rådsarbejdsgruppens forhandlinger af forslaget skal det bl.a. drøftes, hvorvidt eurolandene i sidste ende skal kunne pålægges økonomiske sanktioner, og hvorvidt der skal anvendes ikke-økonomiske håndhævelsesmekanismer, som eventuelt kan udbredes til også at omfatte ikke-eurolande. På det kommende ECOFIN ventes en drøftelse om status for forhandlingerne, og hvor der vil blive sat retningslinjer for den videre proces. På basis af arbejdet i rådsarbejdsgruppen sigtes der efter politisk enighed en såkaldt generel indstilling om de kommende færdige udkast til retsakter vedr. det styrkede økonomiske samarbejde på ECOFIN i marts 2011, der kan fungere som grundlag for de efterfølgende forhandlinger med Europa-Parlamentet. Målet er, at reformen af det økonomiske samarbejde kan være færdig i sommeren Hjemmelsgrundlag Ad 5): Kommissionens forslag om en forordning vedr. forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer har hjemmel i TEUF artikel 121, stk. 6, og skal behandles efter den almindelige lovgivningsprocedure, jf. TEUF artikel 294, hvorefter forslaget vedtages med fælles beslutningstagen med Europa-Parlamentet, efter høring af den Europæiske Økonomiske og Sociale Komite (EESC). Ad 6): Kommissionens forslag om en forordning vedr. håndhævelsesmekanismer til effektiv korrektion af makroøkonomiske ubalancer i euroområdet har hjemmel i TEUF artikel 136 og TEUF artikel 121, stk. 6, og skal behandles efter den al-

11 11 mindelige lovgivningsprocedure, jf. TEUF artikel 294, hvorefter forslaget vedtages med fælles beslutningstagen med Europa-Parlamentet, efter høring af den Europæiske Økonomiske og Sociale Komite (EESC). Nærhedsprincippet Kommissionen anfører i forslagene om en procedure for en bredere makroøkonomisk overvågning, at en effektiv ramme for identifikation og forebyggelse af makroøkonomiske ubalancer ikke i tilstrækkelig grad kan opnås af landene selv som følge af de tætte finansielle og handelsmæssige forbindelser landene imellem, men bedre kan udføres på EU-niveau. Kommissionen er således af den opfattelse, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Regeringen deler Kommissionens vurdering. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentets udtalelser foreligger endnu ikke. Gældende dansk ret og forslagenes konsekvenser herfor Kommissionens forslag om en forordning vedr. forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer vurderes ikke at have lovgivningsmæssige konsekvenser. Forordning om håndhævelsesmekanismer til effektiv korrektion af makroøkonomiske ubalancer i euroområdet har ikke lovgivningsmæssige konsekvenser, idet forslaget vedrører eurolandene. Statsfinansielle konsekvenser Kommissionens forslag om en forordning vedr. forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer vil kunne have statsfinansielle konsekvenser afhængig af, hvorvidt der stilles øgede statistikkrav til EU-landene. Evt. udgifter i den forbindelse afholdes som udgangspunkt inden for ressortministeriets ramme. Hvis udgifterne ikke kan afholdes inden for ressortministeriets ramme, vil sagen skulle forelægges regeringens Økonomiudvalg. Forordning om håndhævelsesmekanismer til effektiv korrektion af makroøkonomiske ubalancer i euroområdet har ikke statsfinansielle konsekvenser, idet forslaget vedrører eurolandene. Samfundsøkonomiske konsekvenser En bredere makroøkonomisk overvågning i medlemslandene ventes at have positive samfundsøkonomiske konsekvenser, i det omfang en sådan overvågning bidrager til at understøtte makroøkonomisk stabilitet, og sikrer en bæredygtig vækst i medlemslandene. Høring Forslagene har ikke været sendt i høring.

12 12 Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Samlenotat vedr. Kommissionens meddelelse om et styrket økonomisk-politisk samarbejde i EU af 12. maj 2010 blev forelagt Folketingets Europaudvalg til orientering forud for ECOFIN den 18. maj Samlenotat vedr. Kommissionens meddelelse af 30. juni 2010 blev forelagt Folketingets Europaudvalg til forhandlingsoplæg forud for ECOFIN den 13. juli Folketingets Europaudvalg blev endvidere orienteret om status for forhandlingerne i finansminister-taskforcen i forbindelse med forelæggelsen af ECOFIN den 8. juni 2010 og ECOFIN den 7. september 2010 og blev forelagt samlenotat vedr. udkastet til Taskforce-rapport til forhandlingsoplæg i forbindelse med forelæggelsen af ECOFIN den 19. oktober Folketingets Europaudvalg blev desuden forelagt samlenotat vedr. statusrapport for forhandlingerne til orientering i forbindelse med forelæggelsen af ECOFIN den 7. december 2010 samt forelagt samlenotat vedr. status for arbejdet frem mod politisk enighed i Rådet til forhandlingsoplæg fsva. pkt. 1, 2 og 4 og til orientering fsva. punkt 3 (hvor Danmark ikke har stemmeret) i forbindelse med forelæggelsen af ECOFIN den 18. januar Grundnotater vedr. Kommissionens forslag til retsakter af 29. september 2010 (KOM(2010)522, KOM(2010)523, KOM(2010)524, KOM(2010)525, KOM(2010)526 og KOM(2010)527) er tilsendt Folketingets Europaudvalg den 23. november Holdning Dansk holdning Rådsarbejdsgruppens kommende færdige udkast til retsakter vedr. en bredere makroøkonomisk overvågning som udmønter Taskforcens anbefalinger i ændringer af Kommissionens forslag til retsakter vurderes at komme til at ligge på linje med den danske holdning til Taskforce-rapportens anbefalinger på dette område som tidligere forelagt Folketingets Europaudvalg til forhandlingsoplæg i forbindelse med forelæggelsen af ECOFIN den 19. oktober Regeringen støtter et bredere fokus på makroøkonomiske ubalancer i det økonomisk-politiske samarbejde, herunder forslaget om en advarselsmekanisme med relevante indikatorer i et scoreboard samt introduktionen af en procedure for uforholdsmæssigt store ubalancer. En bredere økonomisk overvågning er relevant for alle EU-lande. Regeringen arbejder for, at EU s anbefalinger primært skal vedrøre målene om korrektion af ubalancer og i videst muligt omfang give landene fleksibilitet mht. valg af de konkrete politikinstrumenter. Regeringen lægger vægt på, at indikatorerne i praksis fastlægges af Rådet efter forslag fra Kommissionen i overensstemmelse med Taskforce-rapporten. Regeringen noterer sig støtten til forslaget om økonomiske sanktioner for eurolande og er indstillet på at tilslutte sig en enighed om ikke-økonomiske håndhævelsesmekanismer, fx offentliggørelse af mulige anbefalinger og henstillinger samt afrapportering til DER, for alle EUlande. Andre landes holdninger

13 EU-landene forventes generelt at kunne støtte rådsarbejdsgruppens ventede forslag til en bredere makroøkonomisk overvågning. 13

14 14 Dagsordenspunkt 2: Rentebeskatningsdirektivet Resumé ECOFIN ventes den 15. februar 2011 at drøfte forslaget om ændring af rentebeskatningsdirektivet mhp. at undersøge mulighederne for fremskridt i forhandlingerne. Direktivet skal sikre beskatningen af opsparingsindkomst, som betales fra f.eks. en bank i et EU-land til en person i et andet EU-land. Forslaget indebærer en række tekniske ændringer af direktivet for bedre at sikre korrekt beskatning af sådan opsparingsindkomst. KOM(2008) 727 Baggrund Rentebeskatningsdirektivet (2003/48/EF) skal sikre beskatningen af opsparingsindkomst, som betales fra banker og andre finansielle institutter i et EU-land til en person i et andet EU-land. Det sker ved, at oplysning om betalingen automatisk indberettes til betalerens skattemyndigheder, som videresender oplysningerne til rentemodtagers skattemyndigheder. Tre medlemsstater (Belgien, Luxembourg og Østrig) har indføjet bestemmelse om en overgangsperiode, som indebærer opkrævning af kildeskat af renteindtægter til rentemodtagere i andre EU-lande samt provenudeling med rentemodtagers bopælsland i stedet for automatisk at videregive oplysninger om betalingen. Belgien er imidlertid fra januar 2010 overgået til automatisk informationsudveksling. Direktivet har en revisionsbestemmelse, hvorefter Kommissionen hvert tredje år skal aflægge rapport til Rådet om, hvordan direktivet virker. Kommissionen kan i den forbindelse foreslå ændringer af direktivet, som måtte være nødvendige for bedre at sikre beskatning af indtægter fra opsparing og fjerne uønskede konkurrenceforvridninger. Kommissionens første treårsrapport (KOM(2008)552) blev drøftet på ECOFIN den 2. december Kommissionen vurderer i rapporten, at direktivet generelt har fungeret efter sin hensigt, men at der er behov for visse justeringer. Kommissionen har derfor fremsat forslag om ændring af direktivet (KOM(2008) 727). Såvel det tjekkiske som det svenske formandskab fremsatte i 2009 en række kompromisforslag på baggrund af Kommissionens forslag, senest den 18. november Der blev ikke gjort fremskridt i forhandlingerne om revision af rentebeskatningsdirektivet under det spanske og belgiske formandskab i Det ungarske formandskab, som varetager formandskabet i 1. halvår 2011, har udtrykt intention om, at ville arbejde videre med pakken af initiativer vedrørende det administrative skattesamarbejde i EU, herunder anses det for afgørende, at der gøres forsøg på fremskridt i forhandlingerne om en ændring af rentebeskatningsdirektivet. Der ventes på det kommende ECOFIN den 15. februar 2011 en orienterende drøftelse, hvor ministrene vil kunne vurdere sagen og den videre proces. Det er formandskabets intention, at opnå politisk enighed om rentebeskatningsdirektivet i dets formandskabsperiode. Det har hidtil vist sig vanskeligt at opnå enighed om den foreslåede ændring af rentebeskatningsdirektivet, hvilket bl.a. skal ses i lyset af, at sagen er relateret til

15 15 indgåelse af antisvigaftaler med Schweiz, Liechtenstein, Andorra, Monaco og San Marino. Luxembourg og Østrig ønsker en ændring af deres overgangsordning i rentebeskatningsdirektivet, så de først skal skifte fra kildeskat af rentebetalinger til automatisk informationsudveksling, når EU opnår aftaler med Schweiz, Liechtenstein, Andorra, Monaco og San Marino om, at disse lande også skal foretage automatisk udveksling af oplysninger om rentebetalinger. Luxembourg og Østrigs overgangsordning gælder i dag kun indtil at Schweiz, Liechtenstein, Andorra, Monaco og San Marino indfører udveksling af renteoplysninger efter anmodning. Indhold Kompromisforslagene og Kommissionens forslag indeholder en række ændringer til direktivet vedr. bl.a. de anvendte begreber i direktivet, præciseringer af definitioner samt en udvidelse af direktivets anvendelsesområde. Der blev senest fremsat kompromisforslag i sagen under det svenske formandskab i 2. halvår De væsentlige ændringer, som følger af kompromisforslaget fremsat under svensk formandskab, er beskrevet nedenfor. Information om rentemodtagers identitet Direktivets regler om, hvilken information de betalende agenter (banker og andre finansielle institutioner) skal oplyse om rentemodtagers identitet og bopæl, foreslås ændret mhp. at forbedre kvaliteten af informationen og dermed bedre opnå direktivets mål. Banker mv. skal således både anvende rentemodtagers fødselsdato, fødested og disses skattemæssige identifikationsnumre, dersom sådanne anvendes i den pågældende medlemsstat. Desuden søges kvaliteten i de betalende agenters indlevering af oplysninger i forbindelse med fælles konti og andre situationer med flere rentemodtagere forbedret. Udvidelse af anvendelsesområdet til betalinger via enheder i lande, hvor direktivet ikke finder anvendelse Direktivets anvendelsesområde foreslås udvidet ved, at banker og øvrige finansielle institutter skal anvende direktivet på betalinger til enheder, som ikke er underlagt effektiv beskatning som f.eks. trusts, fonde og foreninger og som er etableret i jurisdiktioner uden for EU og de områder, hvor direktivet eller forholdsregler, der svarer til direktivets, finder anvendelse. Direktivet skal således anvendes, når banken er bekendt med, at rentemodtageren er en fysisk person med bopæl i et andet EU-land end det, hvori banken er hjemmehørende, selv om rentebetalingen kanaliseres via et tredjeland. Den pågældende person anses for retmæssig ejer af betalingen, selv om den umiddelbare modtager er en enhed uden for EU og områder, hvor direktivet finder anvendelse. Formålet hermed er at undgå, at personer omgår direktivet ved at indskyde en enhed i en jurisdiktion uden for direktivets geografiske virkefelt mellem sig selv og banken. For at reducere usikkerheden og den administrative byrde for bankerne vil Kommissionen føre en eksemplificerende liste over de berørte enheder i jurisdiktioner uden for Fællesskabet. Listen skal være bilag til direktivet. Det foreslås endvidere præciseret, at banker og andre finansielle institutter inden for EU har pligt til at anvende direktivet, når en betaling foregår via en anden bank eller finansielt institut uden for EU, hvis banken i EU har kendskab til, at

16 16 betalingen faktisk er til fordel for en person med bopæl i en anden medlemsstat. Dette vil især bidrage til at forhindre misbrug af det internationale netværk af finansieringsinstitutter (filialer, datterselskaber, associerede selskaber og holdingselskaber) til at omgå direktivet. Udvidelse af definitionen af betalende agent Det foreslås præciseret, at direktivets begreb betalende agent udvides til også at omfatte institutioner, som efter medlemslandets egne regler ikke er underlagt effektiv beskatning. En eksemplificerende liste over sådanne institutioner i de enkelte medlemsstater vil lette implementeringen af de nye bestemmelser. Listen omfatter for Danmarks vedkommende interessentskaber, kommanditselskaber, kommanditaktieselskaber, partrederier, trusts og lignende oprettet iht. udenlandsk lovgivning. Udvidelse af definitionen af rentebetalinger Det foreslås, at rentebeskatningsdirektivets definition af rentebetalinger udvides til også at omfatte følgende elementer: Anden indkomst svarende til renteindtægter, f.eks. kursgevinster af særlige finansielle instrumenter, som har lighed med gældsfordringer. Visse livsforsikringsaftaler, der kan sidestilles med investeringsprodukter, fordi kunden er sikret udbetalinger svarende til indbetalingerne, eller fordi forsikringskontrakten i væsentligt omfang er knyttet til afkast af gældsfordringer eller andre instrumenter, som er omfattet af direktivet. Det er hensigten, at egentlige pensionsordninger ikke skal omfattes af direktivet. Indkomst fra indirekte investeringer, f.eks. indkomst gennem investeringsforeninger. Udvidelse af anvendelsesområdet til også at omfatte investeringsforeninger mv. Rentebeskatningsdirektivet omfatter på nuværende tidspunkt kun udbetalinger fra de investeringsfonde, investeringsforeninger og lignende, som er godkendt efter direktivet om investeringsforeninger (såkaldte UCITS). Direktivet gælder også for ikke-godkendte investeringsforeninger mv., men kun hvis disse ikke har status som selvstændig juridisk enhed. Denne forskelsbehandling af investeringsfonde, investeringsforeninger mv. anses ikke for velbegrundet, og det foreslås derfor, at direktivet fremover skal omfatte alle investeringsforeninger, investeringsfonde mv. uanset deres retlige form, og uanset om de er godkendt efter det ovennævnte direktiv eller ej. Det foreslås desuden præciseret, at direktivet også omfatter rentebetalinger og lignende fra alle investeringsfonde etableret uden for EU og EØS. Andre ændringer Der foreslås forbedringer i de statistiske oplysninger, som medlemsstaterne skal give om anvendelsen af direktivet. Hjemmelsgrundlag Forslaget har hjemmel i EF-traktatens artikel 93 og 94 (nu artikel 115), som kræver enstemmig vedtagelse af medlemslandene.

17 17 Nærhedsprincippet Beskatning af indkomst, som en person i en medlemsstat har indtjent ved opsparing i en anden medlemsstat, kan bedst opnås ved en fælles retsakt. Regeringen vurderer derfor, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet afgav udtalelse 24. april Europa-Parlamentet fremkom med 37 ændringsforslag primært af teknisk karakter. Europa-Parlamentet foreslår dog, at overgangsordningen for Luxembourg og Østrig skal ophøre senest 1. juli Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor De gældende regler om indberetningspligt for danske pengeinstitutter mv. vedrørende rentebetalinger findes i skattekontrolloven. Loven indeholder en bestemmelse om de oplysninger, som danske pengeinstitutter mv. skal indsende automatisk til SKAT i henhold til rentebeskatningsdirektivet. Når der foreligger en endelig aftale om ændring af rentebeskatningsdirektivet, vil der pågå nærmere overvejelser, om der er behov for at justere skattekontrolloven. Statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser Evt. statsfinansielle konsekvenser som følge af ændringsdirektivet afholdes indenfor de nuværende rammer. En effektivisering af direktivet ventes at have positive statsfinansielle konsekvenser gennem et øget provenu fra skat af renter mv. i udlandet. Høring Direktivforslaget har været sendt til høring hos Advokatsamfundet, Børsmæglerforeningen, CEPOS Center for Politiske Studier, Center for Kvalitet i Reguleringen, Danish Venture Capital and Private Equity Association, Dansk Aktionærforening, Den Danske Fondsmæglerforening, Den Nordiske Børs, København, Finansrådet, Finanstilsynet, Foreningen af Firmapensionskasser, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Foreningen Danske Revisorer, Foreningen Registrerede Revisorer, Forsikring og Pension, Forvaltningshøjskolen, InvesteringsForeningsRådet, Københavns Fondsbørs, Nationalbanken, Realkreditrådet og SKAT. Advokatsamfundet anser det for retssikkerhedsmæssigt betryggende, at direktivet forsynes med en udtømmende oversigt over enheder og retlige arrangementer, som er berørt af præciseringen om, at rentemodtagere ikke kan kanalisere renteindtægter igennem enheder i jurisdiktioner, som ikke er omfattet af direktivet. Advokatsamfundet finder dog, at det er en ulempe ved listen, at det vil være en ganske stor udfordring at lave en løbende ajourføring heraf. Advokatsamfundet opfordrer til, at der foretages en afvejning af fordele og ulemper. Advokatsamfundet finder det endvidere uheldigt, at direktivforslaget medfører en betydelig udvidelse af begrebet rentebetalinger i forhold til dansk rets forståelse 1

18 18 af renter. Bliver direktivforslaget inkorporeret i dansk ret, vil man skulle operere med to forskellige rentebegreber et snævert dansk rentebegreb og et udvidet rentebegreb i direktivet hvilket er retssikkerhedsmæssigt uhensigtsmæssigt. Et løsningsforslag kunne iflg. Advokatsamfundet være, at man i direktivet anvendte det rentebegreb, der er findes i OECD s modeloverenskomst. Det fremgår dog af direktivforslagets bemærkninger, at man bevidst har valgt en bredere rentedefinition end den, der findes i modeloverenskomsten. Advokatsamfundet foreslår i lyset heraf, at man i direktivteksten sondrer mellem rentebetalinger og andre betalinger, der sidestilles med rentebetalinger. Skatteministeriet er enigt i betragtningerne om, at en opdateringsprocedure over enheder og retlige arrangementer, som er omfattet af gennemsigtighedsprincippet vil være nødvendig, men kompleks. Skatteministeriet er enigt i problemstillingen om definitionen af renter, men finder, at problemet kan løses ved implementeringen og ikke nødvendigvis må løses i direktivet. Der skelnes efter direktivforslaget mellem egentlige renter (engelsk: interest ) og rentebetalinger (engelsk: interest payments ). Det bemærkes, at direktivet alene regulerer, hvilke betalinger der skal foretages indberetning om, respektive trækkes kildeskat af. Direktivet regulerer ikke den anvendelse, som modtagerstaten gør af modtagne oplysninger, og indeholder ikke nogen forpligtelse for modtagerstaten til at beskatte alle rentebetalinger som renter. Hvis direktivforslaget vedtages i sin nuværende form, vil Danmark også modtage oplysninger om visse betalinger, som efter dansk national skatteret vil blive klassificeret som kursgevinster eller som udbytte. SKAT bemærker, at formuleringen af skattekontrollovens 8 X, som blev indsat ved implementeringen af det oprindelige direktiv, ikke vil kunne rumme de udvidelser af anvendelsesområdet, som direktivforslaget indebærer. Bestemmelsen må derfor ændres, og det samme gælder bekendtgørelsen om indberetningspligter, der er udstedt i medfør af skattekontrolloven. Skat bemærker endvidere, at der vil være tale om ganske omfattende systemændringer, og der kan ikke gives et estimat eller bud på implementering, så længe direktivforslagets endelige udformning er ukendt. Skatteministeriet er enigt heri. Det bemærkes endvidere, at udviklingsfasen for de påkrævede systemændringer først vil kunne påbegyndes, når direktivforslagets endelige udformning er kendt. Endvidere har Finansrådet, Foreningen Danske Revisorer og Foreningen Registrerede Revisorer meddelt, at de ikke har nogen bemærkninger.. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Kommissionens fremskridtsrapport har tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg forud for ECOFIN den 14. maj Kommissionens rapport om de første tre års erfaringer og Kommissionens ændringsforslag til direktivet har end-

19 19 videre været forelagt Folketingets Europaudvalg forud for ECOFIN den 2. december Endelig har ændringsforslaget til direktivet været forelagt Folketingets Europaudvalg forud for ECOFIN den 2. december Holdning Dansk holdning Danmark kan støtte forslaget om ændring af rentebeskatningsdirektivet, herunder de justeringer, som fandt sted under det svenske formandskab i 2. halvår Danmark kan ikke acceptere ændringer af den nuværende overgangsordning for Luxembourg og Østrig, som gør overgangen til automatisk informationsudveksling mindre forpligtende for de to lande. Andre landes holdninger Flertallet af medlemsstater forventes at kunne støtte forslaget om ændring af rentebeskatningsdirektivet, idet enkelte lande dog har reservationer.

20 20 Antisvigaftale med Liechtenstein og andre tredjelan- Dagsordenspunkt 3: de Resumé På ECOFIN den 15. februar 2011 ventes en ny drøftelse vedr. EU s antisvigaftaler med tredjelande mhp. at undersøge mulighederne for at opnå enighed om en antisvigaftale med Liechtenstein samt vedtage forhandlingsmandater til lignende aftaler med Andorra, Monaco, San Marino og Schweiz. Baggrund og indhold ECOFIN vedtog den 9. juni 2009 rådskonklusioner, der fremhæver betydningen af god regeringsførelse på skatteområdet, særligt i forhold til øget gennemsigtighed, udveksling af oplysninger og fair skattekonkurrence mhp. at sikre lige konkurrencevilkår og bekæmpe skattesvig. Konklusionerne vedrører både initiativer inden for EU samt EU s aftaler med tredjelande. ECOFIN opfordrede i dets konklusioner bl.a. Kommissionen til hurtigt at afslutte de igangværende forhandlinger om en antisvigaftale med Liechtenstein og noterede sig Kommissionens hensigt om at forberede oplæg til forhandlingsmandater til lignende antisvigaftaler med Andorra, Monaco, San Marino og Schweiz. Det ungarske formandskab, som varetager formandskabet i 1. halvår 2011, har udtrykt intention om, at ville arbejde videre med pakken af initiativer vedrørende det administrative skattesamarbejde i EU, herunder forsøg på fremskridt i forhandlingerne om antisvigaftaler med tredjelande. Antisvigaftale med Liechtenstein Kommissionen fik i 2006 mandat til at forhandle med Liechtenstein om en aftale mellem på den ene side EU og dets medlemsstater og på den anden side Liechtenstein til bekæmpelse af svig og enhver anden ulovlig aktivitet til skade for parternes finansielle interesser. Aftalen skal medføre, at parterne skal bistå hinanden med udveksling af oplysninger vedrørende direkte og indirekte skatter, moms samt told- og landbrugslovgivning både som led i gensidig administrativ bistand og gensidig retshjælp. Under forhandlingerne blev en sag afdækket om tyske borgeres bankkonti i liechtensteinske banker, som ejerne ikke havde oplyst til de tyske skattemyndigheder. Efter det daværende aftaleudkast ville Liechtenstein kun skulle yde bistand i sager om skattesvig, som defineret efter liechtensteinsk lovgivning. Efter liechtensteinsk lovgivning anses det ikke som skattesvig at undlade at selvangive indtægter til sine skattemyndigheder. Myndighederne i Liechtenstein kan endvidere ikke gennemtvinge et pålæg til en liechtensteinsk bank om at fremsende oplysninger, hvis banken nægter at udlevere oplysningerne. Efter det daværende aftaleudkast ville de tyske myndigheder således ikke have kunnet få bistand fra Liechtenstein. I november 2008 opfordrede ECOFIN Kommissionen til på baggrund af det gældende mandat at genoptage forhandlingerne med Liechtenstein mhp. at opnå

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 15. februar 2011

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 15. februar 2011 Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 123 Offentligt 4. februar 2011 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 15. februar 2011 Der fremsendes dokumenter vedrørende følgende markerede dagsordenspunkter,

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Notat 30. juni 2015 J.nr. 15-0247969 Proces og Administration ABL GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 13. november 2012

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 13. november 2012 Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 45 Offentligt Enhed INTØK Sagsbehandler HKB Koordineret med [INI] Sagsnr. Doknr. Dato 6. nov. 2012 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 13. november 2012 Herved

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del Bilag 271 Offentligt Notat J.nr. 13-0189237 Den 8. juli 2013 Proces og Administration Mhh GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens forslag

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. maj 2011

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. maj 2011 Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 206 Offentligt 5. maj 2011 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. maj 2011 Der fremsendes dokumenter vedrørende følgende markerede dagsordenspunkter,

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0527 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0527 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0527 Bilag 2 Offentligt 31. marts 2011 Notat vedr. indikatorer og scoreboard om overvågningen af makroøkonomiske ubalancer Resumé Som led i drøftelserne af den igangværende

Læs mere

Grundnotat om. Kommissionens forslag indeholder følgende ændringer af rentebeskatningsdirektivet:

Grundnotat om. Kommissionens forslag indeholder følgende ændringer af rentebeskatningsdirektivet: Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 71 Offentligt Notat Skatteministeriet Skatte- og Afgiftsadministrationsområdet 8. december 2008 J.nr. 2008-721-0007 Grundnotat om Europa-Kommissionens forslag til Rådets

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 87 Offentligt Notat J.nr. 2011-241-0029 12. december 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens forslag til Rådets direktiv

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt 8. februar 2015 Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 13. juli 2010 1. Den europæiske finansielle tilsynspakke a) (evt.)

Læs mere

SUPPLERENDE GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

SUPPLERENDE GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0348 Bilag 2 Offentligt Notat J.nr. 13-0189237 Den 7. januar 2013 Proces og Administration ABL SUPPLERENDE GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 124 Offentligt 2. februar 2009 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 19.-20. marts

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0065 (CNS) 8214/2/15 REV 2 FISC 34 ECOFIN 259 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt 5. november 2010 Supplement til samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. november 2010 1) Administrativt samarbejde på skatteområdet

Læs mere

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3324 - Økofin Bilag 3 Offentligt Enhed International Økonomi Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Sagsbehandler DEPTLK Koordineret med 1. Udkast til EU s budget for 2014 - Præsentation

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december 2012

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december 2012 Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3205 - økofin Bilag 4 Offentligt Enhed International Økonomi Sagsbehandler [INI] Koordineret med [INI] Sagsnr. Doknr. Dato Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Samlenotatvedr. ECOFIN

Samlenotatvedr. ECOFIN Skatteudvalget 201314 SAU Alm.del Bilag 34 Offentligt Enhed INTOKO, International Økonomi Sagsbehandler Koordineret med Sagsnr. [Sagsnr.] Doknr. [Dokumentnr.] Versionsnr. 1 Dato 05112013 Samlenotatvedr.

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 21. februar 2012

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 21. februar 2012 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 138 Offentligt Økonomi- og Indenrigsministeriet International økonomi Dato: 06.02.12 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 21. februar 2012 Herved fremsendes

Læs mere

Skatteudvalget, Europaudvalget 2004 SAU Alm.del Bilag 24, 2613 - RIA Bilag 4 Offentligt

Skatteudvalget, Europaudvalget 2004 SAU Alm.del Bilag 24, 2613 - RIA Bilag 4 Offentligt Skatteudvalget, Europaudvalget 2004 SAU Alm.del Bilag 24, 2613 - RIA Bilag 4 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 15. oktober

Læs mere

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt 22. maj 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 3. juni 2008 Dagsordenspunkt 6a: Moms på finansielle tjenesteydelser og forsikringstjenesteydelser

Læs mere

Europaudvalget, Finansudvalget Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget, Finansudvalget Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt Europaudvalget, Finansudvalget 2005 2638 - Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7.

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. oktober 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. oktober 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. oktober 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0245 (NLE) 13300/15 FORSLAG fra: modtaget: 21. oktober 2015 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: FISC 134 ECOFIN

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 119 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 119 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 119 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaards talepapir Det talte ord gælder A1 Anledning: Samråd i SAU 6. november 2014

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 137 Offentligt Grund og nærhedsnotat 3. marts 2016 J.nr. 16-0115195 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration Forslag til Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0201 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0201 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0201 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.4.2016 COM(2016) 201 final 2016/0109 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Europaudvalget transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2004 2629 - transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 1. december 2004 Med

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0028 Bilag 2 Offentligt Notat 13. marts 2009 J.nr. 2009-739-0203 Grundnotat om Europa-Kommissionens forslag til Rådets direktiv om gensidig bistand ved inddrivelse af fordringer

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 19.2.2004 SEK(2004) 204 endelig 2004/0046 (CNB) Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING om Fællesskabets holdning til en aftale om de monetære

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.6.2014 COM(2014) 405 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Danmarks nationale reformprogram for 2014

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 5. marts 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 18.

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. april 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. april 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. april 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0108 (NLE) 7960/16 FORSLAG fra: modtaget: 13. april 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: FISC 54 ECOFIN 292

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

EU-SKATTEPAKKE TÆT PÅ VEDTAGELSE

EU-SKATTEPAKKE TÆT PÅ VEDTAGELSE 16. februar 2006 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: EU-SKATTEPAKKE TÆT PÅ VEDTAGELSE Skattepakken, der ifølge en tidligere EU-beslutning skal vedtages samlet, omfatter tre bestanddele:

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Henstilling med henblik på RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.7.2016 COM(2016) 519 final Henstilling med henblik på RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om at pålægge Portugal en bod for ikke at have truffet virkningsfulde foranstaltninger

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Skatteudvalg vedr. ECOFIN den 14. maj 2013

Samlenotat til Folketingets Skatteudvalg vedr. ECOFIN den 14. maj 2013 Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del Bilag 189 Offentligt Samlenotat til Folketingets Skatteudvalg vedr. ECOFIN den 14. maj 2013 Enhed INTOKO, International Økonomi Sagsbehandler - Koordineret med Øvrige

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Forslag til RÅDETS UDTALELSE. om det økonomiske partnerskabsprogram, som Portugal har forelagt

Forslag til RÅDETS UDTALELSE. om det økonomiske partnerskabsprogram, som Portugal har forelagt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.11.2016 COM(2016) 900 final 2016/0358 (NLE) Forslag til RÅDETS UDTALELSE om det økonomiske partnerskabsprogram, som Portugal har forelagt DA DA 2016/0358 (NLE) Forslag

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.4.2005 KOM(2005) 155 endelig 2005/0061 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1467/97 om fremskyndelse og afklaring

Læs mere

Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016

Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016 5. februar 2016 F5 Jeg vil først orientere udvalget om de centrale skattesager

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund Skatteudvalget 2015-16 L 99 Bilag 9 Offentligt Notat 26. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Forslag til Kommissionens gennemførelsesforordning om etablering af et arbejdsprogram

Læs mere

14166/16 lma/lao/hm 1 DG G 2B

14166/16 lma/lao/hm 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. november 2016 (OR. en) 14166/16 FISC 187 ECOFIN 1014 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 8. november 2016 til: delegationerne

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Økonomi- og Valutaudvalget 2015/0285(NLE) 2.2.2016 * UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Rådets afgørelse om om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af ændringsprotokollen

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt 13. august 2015 Samlenotat til Folketingets Europaudvalg: Nyt brofinansieringslån til Grækenland fra den europæiske mekanisme for finansiel

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 291 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 Europaudvalget 2011 Ekstraordinært økofin Bilag 1 Offentligt 18. oktober 2011 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 1) Forberedelse af Det Europæiske Råd den 23. oktober 2011 -

Læs mere

* BETÆNKNING. DA Forenet i mangfoldighed DA. Europa-Parlamentet A8-0025/

* BETÆNKNING. DA Forenet i mangfoldighed DA. Europa-Parlamentet A8-0025/ Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument A8-0025/2016 4.2.2016 * BETÆNKNING om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af ændringsprotokollen til aftalen mellem Det Europæiske

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.4.2005 KOM(2005) 154 endelig 2005/0064 (SYN) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1466/97 om styrkelse af

Læs mere

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 111 Offentligt Notat 6. januar 2019 J.nr. 2018-8525 Kontor: Moms, Afgiter og Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Om Stabilitets- og Vækstpagten

Om Stabilitets- og Vækstpagten Om Stabilitets- og Vækstpagten Af Christen Sørensen Stabilitets- og Vækstpagten blev implementeret med to forordninger, 1466/97 (den forebyggende del) og 1467/97 (den korrigerende del), der efterfølgende

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0342 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0342 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0342 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fremlæggelse af statistikker med henblik

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3536 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-33 Center for Europa og Nordamerika Den 26. april 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt j.nr. 05/133003 Dato : 8. november 2006 Til Folketingets Skatteudvalg Fremsendelse af grundnotat Hermed fremsendes grundnotat vedrørende Kommissionens

Læs mere

NYE FINANSPOLITISKE RAMMER

NYE FINANSPOLITISKE RAMMER NYE FINANSPOLITISKE RAMMER Den statsgældskrise, der truer stabiliteten i Den Økonomiske og Monetære Union, fremhæver det presserende behov for væsentlige forbedringer af den finanspolitiske ramme. En omfattende

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0129 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0129 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0129 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.3.2015 COM(2015) 129 final 2015/0065 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ophævelse af Rådets direktiv 2003/48/EF DA

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 13. november 2012

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 13. november 2012 Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3198 - økofin Bilag 3 Offentligt Enhed International Økonomi Sagsbehandler [INI] Koordineret med [INI] Sagsnr. Doknr. Dato Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 13. november

Læs mere

8792/16 gng/top/ipj 1 DG G 2B

8792/16 gng/top/ipj 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. maj 2016 (OR. en) 8792/16 FISC 73 ECOFIN 383 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

6674/16 top/top/ipj 1 DG G 2B

6674/16 top/top/ipj 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. marts 2016 (OR. en) 6674/16 FISC 33 ECOFIN 189 A-PUNKTSNOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 6452/16 Vedr.: Adfærdskodeksens

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 99 Offentligt 26. februar 2008 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Foreløbig oversigt over rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 1. Implementering

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.7.2013 COM(2013) 555 final 2013/0269 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af aftale mellem Den Europæiske

Læs mere

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 37 Offentligt Journalnummer: 12-0213090 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring

Læs mere

Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt

Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt 30. november 2005 Supplerende samlenotat vedr. ECOFIN den 6. december 2005 Dagsordenspunkt 8: 4. og 7. selskabsdirektiv

Læs mere

14950/14 jn/js/ikn 1 DG G 2B

14950/14 jn/js/ikn 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. november 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0400 (CNS) 14950/14 FISC 182 ECOFIN 1002 RAPPORT fra: til: formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 14532/14

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3435 - økofin Bilag 2 Offentligt 25. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 8. december 2015 1) Kommissionens forslag om sekuritisering - Orientering fra

Læs mere

EU'S FINANSPOLITISKE RAMME

EU'S FINANSPOLITISKE RAMME EU'S FINANSPOLITISKE RAMME For at sikre stabilitet i Den Økonomiske og Monetære Union er det nødvendigt, at rammen for at undgå uholdbare offentlige finanser er robust. En reform (som led i sixpack), der

Læs mere

Justitsministeriet. Lovafdelingen. Europaudvalget Miljø Bilag 5 Offentligt. Bidrag til samlenotat for rådsmødet (miljø) den 27. juni 2006.

Justitsministeriet. Lovafdelingen. Europaudvalget Miljø Bilag 5 Offentligt. Bidrag til samlenotat for rådsmødet (miljø) den 27. juni 2006. Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 5 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 22. juni 2006 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2006-768/21-0014 Dok.: LVM40184 Bidrag til samlenotat for rådsmødet

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt KOMITÉNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. juni 2015 Europa-Kommissionens forslag af 11. juni 2015 om gennemførelsesretsakt vedrørende

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0007 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0007 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0007 Bilag 1 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 22. februar 2016 Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Vita Horneman Sagsnr.: 2016-19203-0831 Dok.: 1859979 GRUND-

Læs mere

* BETÆNKNING. DA Forenet i mangfoldighed DA. Europa-Parlamentet A8-0206/

* BETÆNKNING. DA Forenet i mangfoldighed DA. Europa-Parlamentet A8-0206/ Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument A8-0206/2016 16.6.2016 * BETÆNKNING om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af ændringsprotokollen til aftalen mellem Det Europæiske

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 10. juli 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 23.

Læs mere