Den globale fagbevægelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den globale fagbevægelse"

Transkript

1 Den globale fagbevægelse På verdensplan står fagbevægelsen overfor nye og vanskelige udfordringer og i lande som Indonesien og Italien er man proaktiv med idéer og tiltag, der skal gøre synergien mellem hovedorganisationerne, deres medlemsforbund og deres medlemmer mere dynamisk og fremadrettet i en stadig mere kompleks og globaliseret verden hvor virksomhedernes magt er større end nogensinde før. Af Mohammed Massoud Morsi Jakarta, hovedstaden i Indonesien. En megaby med mere end det tredobbelte af Danmarks befolkning. Den er ikke så kendt som Bangkok, men tiltrækker mere industri, organiserer flere musikalske events og rykker rundt på flere penge end noget andet sted i Asien. Jakarta er dekadent og frådende. Der er ingen regulering af tobaksindustrien, der er ingen regulering af de fleste ting man vil forvente nogen kontrol af og hvis lovene findes bliver de hverken overholdt eller håndhævet. Korruptionen trives. Store internationale navne kommer hertil for at give koncerter, som regel sponseret af et eller andet tobaksfirma. Billetterne koster mere end den gennemsnitlige årsløn for en indonesisk arbejder og stjernerne bor på et af byens talrige 5 stjernede hoteller. I Jakarta finder man også multinationale banker og konglomerater, der praler med deres magt uden omsvøb. Tårnhøje futuristiske bygninger designet af internationale stornavne indenfor arkitektur rejser sig som en mur i byens periferi og navne som UOB, HSBC, JP Morgan og andre pryder facaderne som var de institutioner, der udfyldte en uundværlig funktion i samfundet. I Jakarta finder man islamiske banker, lokale banker, joint venture banker, nationale og internationale valuta banker, stats banker og regionale banker. Over 75 forskellige banker er at finde i den ellers, i vesten, ret ukendte metropol og deres funktion er først og fremmest, at overføre penge og varetage investeringer for udenlandske investorer.

2 Bankerne Ifølge Bank Indonesia og Bank Mandiri opfylder omkring 80% af de mellem 3-4/5 af befolkningen på 240 millioner der har en bank konto, lige netop kravet om Rupiah i månedlig beholdning. Det er ca. 65 danske kroner. Sidste år forsøgte Bank Indonesia sig med at nedsætte denne grænse til Rupiah, men de fleste mennesker i lavindkomstgrupperne har dog stærk mistro til planen, der stadig ses som havende intet andet formål, end at sikre bankerne endnu flere (9-10 milliarder US$) penge til udenlandske investeringer. Så det er både i den fattige mands og vores interesse, det ér god business. Vi har som banker ingen moralsk forpligtigelse til at sætte penge tilbage i samfundet, vi er en forretning siger Budi Gunadi Sadikin, Bank Mandiri s mikro og detailhandels direktør, da jeg spørger ham om hans syn på bankernes rolle i et ellers hovedsagligt økonomisk fattigt land. Vi tilbyder dog mange fattige mennesker en rente på 1% årligt og gebyrerne, som vi jo har valgt at undlade for denne gruppe, kompenserer vi for med en bøde på Rupiah månedligt, skulle kontoen dykke ned på rupiah over en periode på 6 måneder. Så det er både i den fattige mands og vores interesse, det ér god business. Bank Mandiri, Indonesiens største bank, havde et netto overskud på millioner Rupiahs i første kvartal Det er lidt over 1,3 milliarder danske kroner.

3 Krisen Under den her seneste globale krise eller konsolidering, der er en bedre beskrivelse, er den røde streg hvis den er at finde intet andet, end hvor hårdt det står til med bankerne og de internationale firmaer. Regeringer flere steder i verden har sat samfundet og den almindelige borger i en tårnhøj gæld for at redde dem fra deres egen finansielle korrupte politik. Her i Danmark kom der bankpakker og skattelettelser til de rige for at få forbruget igang igen og videreføre den allerede kortsigtede, ikke vedvarende, grådige og fatale, i både miljømæssig og menneskeligt henseende, forbrugsbaserede økonomi. Aktierne skal stige og firmaerne skal ikke kun have overskud, de skal svømme i penge for at det går godt igen. Om få år vil de firmaer, der førhen var store, blive urørlige kæmper. Den sidste forhindring i en global virksomhedskontrol er fagbevægelsen. Uden den kunne de rigtige politikere på magten velvilligt omdanne Bornholm til et frihandelsområde. Det har rent faktisk været på tale. Herhjemme ville 3F, Metal, HK og alle de andre fagforbund gå hen og blive en historisk anekdote for i et frihandelsområde er der kun én vej, igennem. Den indonesiske forbindelse Under Bacharuddin Jusuf Habibie, frigjorde Indonesien retten til at organisere sig, sammen med en hel stribe af andre reformer, under den såkalde reformation, reformasi. Det var alt sammen efter vestens højre hånd og brutale diktator, Suharto, trak sig tilbage efter massive folkedemonstrationer og over 30 år på magten. Det så alt sammen ud som om at tiderne havde ændret sig. Det havde de på en måde også, globaliseringen vandt frem, og i selvsamme takt som udbredelsen af Thatcher og Reagans budskaber om deregulering, personlig frihed og mindre fællesskab. En nykonservativ og nyliberalistisk politik, der vandt fodfæste verden over, måske lige foruden Cuba. Herhjemme fik vi som bekendt Poul Schlüter og firkløver regeringen i starten af 80 erne. Ham med hende dér. Suharto tilhørte fortiden, han udfyldte ikke længere funktionen som primus motor bag mange

4 internationale firmaers interesse og politiske agendaer, der fortsat holdt landet i en følge af den koloni tid, der varede i over 300 år, med den sidste reminens i 1975, da Portugal afstod Øst Timor og tillod, med direkte tilsagn fra USA og Australien, at han invaderede og besatte øen, torturerede og dræbte lokalbefolkningen indtil frigivelsen i Efter Habibie fulgte Abdurrahman Wahid, Megawati Sukarnoputri (kvinde) og nuværende president er Susilo Bambang Yudhoyono. Men i Indonesien, verdens største muslimske nation, er det politiske klima mildt sagt tumult og makker man ikke ret overfor bankerne og de internationale firmaer, så skal man ikke regne med at blive særlig længe på magten. Dette var især Habibie s største fejltagelse, da han som den første internationale handling efter hans valg frigjorde retten til faglig organisering ved den internationale arbejderorganisation s (ILO) årlige konference i Geneve i juni Året efter trak han sig tilbage fra valget pga. især stærk kritik for hans tidligere bånd til Suharto, der satte ham i spidsen for at modernisere Indonesien. Mange politiske kommentatorer mente dog at hans åbenlyse forsøg på at reformere arbejdsforholdene efter Suharto s aftrædelse og modstand mod de multinationale firmaer var hans endeligt. Indonesien er et pragteksempel på liberalismens åbne korridor. For her finder vi frihandelsområder som ingen andre steder i verden. Et frihandelsområde (FTZ Free Trade Zone) eller frihandelskorridor, som den også kaldes, er et sted hvor firmaer kan operere på gunstige vilkår, i vore dage vil det sige uden om landets love. I realiteten er lovene så svære at håndhæve, at de er ikke-eksisterende. Selvom faglig organisering er lovligt, kan fagforeningerne for det meste ikke røre forholdene og generelt fyres arbejdere, der opdages at have bånd til fagforeningerne. SBSI (Serikat Buruh Sejahtera Indonesia), Indonesiens største og uafhængige fagforbund har siden 1992 kæmpet en lang sej kamp, med blod, frihedsberøvelse og tortur, for at forholdene på især forarbejdningsindustrierne forbedres. Det er vigtig at forholde sig til, at disse frihandelsområder udnyttes 100 % af udenlandske firmaer og danske firmaer som Maersk og ØK opererer her. De har ingen moralske skrupler overhovedet, de sejler ulovligt tømmer, våben, kemisk affald og andre emner til og fra landområder, der rent geografisk eller juridisk om man vil, kunne ligge på planeten Mars.

5 Arbejdere behandles værre end dyr, det er arbejdsdage på helt op til timer og man sover på skum madrasser blandt støj og farlige materialer. Der er rapporter om seksuelle overgreb, diskrimination, voldtægt, fratræk i løn for alt fra arbejdsskader til fejl i produktionen. Lønstigningsstop og spontanfyringer hører også til hverdagen og hvis man er organiseret, så er porten kun et spark væk. SBSI har lidt over 2 millioner registrerede medlemmer og der arbejder til sammenligning mellem 5-7 millioner mennesker i frihandelsområderne i Indonesien, på verdensplan næsten 50 millioner mennesker. GSBI (Gabungan Serikat Buruh Independen), fagforbundet for tekstilarbejderne har nu gennem en 3 år lang kamp med firmaerne Tommy Hilfiger og Polo Ralph Lauren, endelig fået indrømmelser på de arbejdsforhold og overgreb der igennem deres service og produktions yder, Mulia, har fundet sted. Jeg overværende en demonstration i Jakarta i april og her i starten af maj tog titusinder af arbejdere igen på gaden i protest. Gennem fagbevægelsen og et tæt samarbejde med CCC(Clean Clothes Campaign), kom der endelig en aftale på plads med Mulia. PRL kom dog med den udtalelse at de nægter at mainstreame deres etiske handelsprincipper på det daglige plan, selvom de åbent optræder opfordrende overfor velgørenhed og filantropiske programmer. Et antal fyrede medarbejdere med anklager om seksuel diskrimination er dog stadig ikke genansat og PRL og TH nægter stadig at kommunikere direkte med CCC eller GSBI, i stedet bruger de SPSI (Serikat Pekerja Seluruh Indonesia), der er det åbent ledelses venlige, og gennemført korrupte arbejder fagforbund. Made Krana For at forhindre os i at marchere ind i byen og drage andre arbejdere ind i demonstrationen, lagde militæret en ring rundt om os. Officielt hed det, at de var til stede for at garantere sikkerheden for os. Vores strejke var nyttesløs og vi vidste det godt. Sidst på dagen kom der en bil med tonede ruder og førte vores leder væk. Efter et par timer vendte han tilbage og fortalte os, at vi alle var fyrede. Militæret pakkede sammen og kørte væk. Jeg så voksne mænd græde den dag.

6 Made Krana er et pseudonym. Jeg kan ikke fortælle dig mit rigtige navn. Hvis ejerne opdager at man er organiseret, så mister man sit job og bliver blacklisted i området, eller det der er værre. Der er arbejdere, der er forsvundet og andre der er blevet overfaldet. Et par dage efter vi blev fyret, blev vi ansat igen. Denne gang af en agent, der repræsenterede et udenlandsk firma som vi aldrig har fået navnet på. Og i stedet for at laste skibene i Sunda Kelapa, er vi her. Made Krana stopper kort op. Cement sækkene er tunge og støvede. Han spytter en gråbrun masse ud og prøver at hoste det sidste støv op fra lydhørt ødelagte lunger. Vi går i stribe videre, op af den tykke planke, der forbinder havnekanten med det mindre fragtskib. Min egen tunge føles som sandpapir og øjnene svier af cementstøvet, der samler sig i øjenkrogen. Bag mig går min kammerat, tolk og SBSI aktivist Setiawan Pramana (pseudonym). Det er ham, der har arrangeret mødet. Vi har begge en sæk på nakken og vi er iført beskidte arbejdsklæder, men det er svært at falde ind. Jeg er mindst et hoved højere end alle andre, balancerer absolut ikke så godt på den ellers solide planke og selv om jeg har taget en maske på og viklet klæder om hovedet, så ved vi at det skal gå stærk, hvis ikke vi skal blive opdaget og bringe os selv og de arbejdere der har sat deres tillid til os, i fare. De indonesiske sikkerheds vagter er ikke kendt for deres arbejdsiver, så på frihandelsområderne benytter man private firmaer, hvor vagterne får en bedre hyre og er udstyret med både tasere og pistoler. Vi gemmer os i et mørkt hjørne af det støvede lastrum og Made Krana fortæller gennem klædet han nu har bundet rundt om hans næse og mund: Det tager 3 dage for 10 mand at fylde lastrummet med cementsække. Jeg ved ikke hvor mange der er denne gang, men sidste gang var der Hver sæk vejer 30kg og bæres over nakken fra ladet af en blokvogn, henover en skrående planke til skibet, smides ned af en rampe til lastrummet, hvor de stables enkeltvis, kun støttet til sørejsen af et virvar af planker og reb. Man skulle tro det var lettere at bruge en kran. Det er billigere at bruge 10 mand i ét helt år end at købe 1000 liter hydraulikolie.

7 Der er ingen tvivl om hvorfor Made Krana er organiseret, om end, i det skjulte. Han ved hans dage som arbejder er talte. Blikket i hans øjne, hans tanker, ytret for os i det trange hjørne af lastrummet, fortæller det alt sammen. Jeg ved at mit liv kunne være anderledes, selv om jeg hverken har uddannelse eller penge. Det er ikke på denne måde jeg eller mine børn skal leve. Om uligheden, om hvad han tror der kan gøres og om han tror at tingene vil blive bedre for fremtidige generationer siger han. Jeg ved at mange mennesker tror at sådan skal det være, men det ved jeg ikke er sandt. Vi har alle lige muligheder for at ændre på vores liv, så længe vi ikke er bange. Jeg tror ikke på at der er nogen os og dem. Solidaritet og styrken i mængden af os som mennesker, der går sammen som én, vil være den eneste vej til at formindske uligheden og grådigheden Vi efterlader Made Krana og hans hold. Vi holder vejret og banker støvet af kroppen og klæderne med vores bare hænder. Efter mindre end én time er vi blevet fuldstændig dækket ind i cementstøv fra top til bund. Vi sniger os tilbage i vores lille jolle og sejler langt væk fra området, før vi igen rammer land og kan ånde lettet ud. Vi sætter os tilbage i en Angkot, en fællestaxa, og kører tilbage ind til byen. Jeg kigger ikke tilbage. Den danske forbindelse I Danmark ser det heldigvis anderledes ud, men det har også været en lang sej kamp for de danske arbejdere og selv om ønskesedlen stadig er lang, er det rimeligt at sige, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste arbejdsforhold. I slutningen af det 19. århundrede chokerede Louis Pio, en franskmand, borgerskabet i den gamle liberalisme ved grundlæggelsen af den organiserede arbejderbevægelse. Solidariteten og socialismen var kommet til landet og denne periode markerede også begyndelsen på socialdemokraterne og LO. Hvis man kender sin arbejderhistorie vækker ord som fængslinger, korruption, skrubrækkerne og anden stærk retorik store sammenligninger med, ikke kun det der sker i Indonesien, men

8 minsandten også det der skete i Danmark. I 1885 sagde fabrikant Hüttemeyer til smedenes formand: Vi har pengene, derfor vinder vi, og derfor taber I da smedene retfærdig nok krævede mere i løn. Målet var at opløse fagforeningerne, for de kunne ikke leve på ideologi alene. De havde ikke mulighed for at forsørge sig selv i en længere periode. Hüttemeyer overså dog at det var et overgreb på arbejdernes ret til at danne fagforening og dette var allerede slået fast i grundloven. Selveste Venstre gik ind, selvfølgelig for at erobre stemmer, og støttede arbejderne. Det korte af det lange er, at det endte med, at smedene ikke fik en lønforhøjelse, men lov til at beholde deres fagforeninger. Det i sig selv var en stor sejr. Vi har pengene, derfor vinder vi, og derfor taber I Regeringen herhjemme foreslår et loft på 3000kr på fagforeningskontingentet. Dette vil uden tvivl være med til undergrave fagbevægelsen og føre til at fremtidige konflikter ikke kan føres ud i livet, da medlemstallet og muligheden for at bistå en længerevarende konflikt vil falde drastisk deraf. I en nyliberalistisk politik er grundloven en ideologisk plakat og fagbevægelsen og den fagpolitiske magt den skal bibeholde, kan ikke overleve på en fortolkning af en tekst fra I enhver faglig konflikt er det gribende nødvendigt, at fagforbundene har nok kapital, således at medlemmerne kan få penge, mens f.x. en generalstrejke står på. Begynder medlemstallet at falde vil det svække fagbevægelsens mulighed for at yde politisk pres i overenskomst-forhandlinger og lignende. Det siger luksusfælden på TV3 intet om, når de på åben skærm opfordrer familier i økonomisk knibe til at skal stoppe indbetalingen af deres fagforeningskontingent. TV3 ejes af MTG, der sender TV til 125 millioner mennesker i 31 lande, er et aktieselskab og praler på deres hjemmeside med at de har fordoblet deres indtægt og øget deres omsætning med 10% i første kvartal af Hvor mange mennesker når en helsides annonce i et dagblad ud til?

9 Den globale fagbevægelse Retorikken og liberalismen har ændret sig. Den nye liberalisme er ikke direkte retorisk undertrykkende og den styrende blok i samfundet udgøres nu af politikere, der har et solidt bagland af magtfulde forretningsinteresser, der hvis ikke dikterer, så kraftigt påvirker deres politik. Udad til føres vælgerne bag lyset, hvor en såkaldt demokratisk dagsorden er virkeligheden, selvfølgelig kombineret med frygt og forvirring, ikke mindst økonomisk. Denne virkelighed kræver at fagbevægelsen har stærkt brug for at re-positionere sig og det kan ikke gå stærkt nok. Dette gælder fagbevægelsen overordnet og ideologien bag, organiseringen, herunder fagforbundene med deres nøgleemner og ikke mindst hele arbejderkampens strategi. Tiden er inde til at globalisere fagbevægelsen. Fagbevægelsen har mere end nogensinde før, brug for at styrke sig selv, for verden er blevet globaliseret og det har åbnet op for at multinationale og globale firmaer opererer på et, for dem, særdeles fordelagtigt marked. Alt privatiseres, selv daglige fornødenheder som el, gas og vand og nøgleordet er altid effektivisering, selvom realiteten kun er større og større andele af kagen til aktionærerne, der hovedsagligt udgøres af bankerne og den bagved liggende elite. Desværre er lovgivningen ikke længere tilstrækkelig som et grundlag til at varetage arbejdernes interesser. Firmaer flytter hovedsæder og pludselig er fagforbundene i kamp med udenlandske virksomheder og kan kun med begrænset virkning påvirke de løn og arbejdsmæssige aftaler. Skulle det utænkelige en dag ske og frihandelszoner indføres i Danmark, så kan vi kun gætte på fagbevægelsens mulighed for indflydelse dér. Fagbevægelsen har brug for at adoptere en ny organisation, en anden model end den hierarkiske organisationsstruktur, der præger det store billede i dag. Det gør beslutningsprocesserne utidssvarende når der skal reageres hurtigt og klart på fagpolitiske udfordringer, som vi desværre ser det i disse dage. Udmeldingerne fra hovedorganisationerne og fagbevægelsen er højlydt, men fragmenteret. 3F har og er i skrivende stund den mest bemærkelsesværdige modstander til de foreslåede regeringsindgreb, men de andre fagforbunds udmeldinger er mildt sagt svage.

10 Fagbevægelsen må og skal være mere proaktiv. Der er en tendens til, at der foretrækkes en reaktiv fremgangsmåde, der desværre ikke tillader udviklingen af alternative løsnings- og lovforslag, hvad enten de kommer fra fagbevægelsen selv eller aktivister omkring dem. En fremadrettet tilgang til arbejdsgiverne og politikerne ville være med til, på forhånd, at sikre de emner der er vigtige for den fortsatte bevarelse og forbedring af arbejdernes rettigheder. I dag er fagbevægelsens ideologi uklar og især overfor en stor gruppe af fagforbundenes medlemmer, der også rent politisk har bevæget sig i en aldrig før antaget retning. Jeg husker selv min egen tid i SAS, hvordan handlingsselskabet Novia var kendt som det fagforeningsfjendtlige handlingsselskab. Der var gentagne episoder med medarbejdere, der åbent besad mildt sagt rabiate holdninger når det gjaldt arbejdstimer, herunder overarbejde, medarbejdere af anden etnisk herkomst og generelt den solidariske holdning for at bibeholde lufthavnen som en arbejdsplads hvor man ikke blev slidt op i løbet af få år. Og med en ledelse, der valgte at se igennem fingrene, så længe det gik, havde det lokale fagforbund nok at se til. Men det var også begyndelsen på et billede der nu tegner sig i langt store dele af det danske samfund. De medlemmer, som fagbevægelsen tidligere kunne regne med er enten ligegyldige overfor eller direkte imod den fagbevægelse, der arbejder for deres interesser. Den interkulturelle dimension I Italien har sammenslutningen af fagforbund, CGIL, der samlet repræsenter 5,7 millioner medlemmer, netop afholdt en erfaringsudvekslingskonference. For to år siden vedtog man en resolution, at opfordre flere personer med invandrerbaggrund til at gå ind i alle niveauer af organisationen. Det hed, at mindst én person med invandrerbaggrund skulle sidde i CGIL s bestyrelse. CGIL er det første fagforbund, der har underskrevet The Rainbow Paper, og er nu ledende indenfor den interkulturelle dimension af fagbevægelsen i både Europa og på verdensplan.

11 CGIL har set inklusion som vejen frem. Indvandrere og deres efterkommere bidrager økonomisk med over 10% af det italienske bruttonational produkt og har hidtil været en fagpolitisk overset gruppe. Herhjemme ville en mere proaktiv rolle fra bl.a. LO kunne sikre fagbevægelsen en medlemsgruppe i kraftig vækst, både på samfundsmæssigt og økonomisk plan. Det vil dog kræve inklusion på alle niveauer af organisationerne. En inklusion vil styrke fagbevægelsen, ikke kun på nationalt, men også på europæisk og internationalt plan. Den nye position Indonesien er blot ét eksempel på den globale handelspolitik der fortsat fører til større skel mellem rig og fattig. Det er ét eksempel på hvordan virksomheder udnytter og gennem stor politisk indflydelse, bibeholder, et system af, sociologisk set, korrupte lovgivninger. Moderne frihandelsområder er på samme måde som verdenshandelsorganisationen WTO korrupte, for i skjul af retorikken om at skabe øget vækst, udenlandske investeringer, arbejdspladser og bedre levevilkår eksisterer kun virkeligheden, der viser et helt andet billede. Millioner af mennesker er i klemme og grunden er til stor dels, at kampene kæmpes lokalt. Der er et stort solidarisk samarbejde på tværs af landegrænser og der er europæiske og internationale sammenslutninger, der fra Danmarks side repræsenteres af LO. LO er også til stede i Bruxelles og deltager ved forhandlingsbordet, når WTO gang på gang favoriser vestlige kommercielle interesser. Desværre taler resultaterne for sig selv. Det er vigtigt at drage paralleller til omverdenen når vi kigger på den fagpolitiske situation her i Danmark. Vi befinder os i en tid, hvor virksomhederne organisatorisk og politisk har overhalet de samfundsmæssige aspekter og elementer, som står i vejen for den magtakkumulation, der nu i større eller mindre grad er en realitet. Hvor fagbevægelserne stadig kun har et internationalt

12 samarbejde, har virksomhederne netværk og organisatorisk planlægning, der er proaktiv og effektiv i forhold til deres egne interesserer. Milepælen, der hvor Made Krana s søn ikke skal følge i hans fars fodspor, arbejde som en slave for et unavngivet udenlandsk firma og knap og nap kunne træde vande, hvor grådige banker ikke ønsker en andel af hans allerede ikke eksisterende økonomi, er dér hvor fagbevægelsen har en rolle, som en ligeværdig spiller med både politisk og samfundsmæssig vægt. Milepælen, der hvor de danskere arbejdere under hvilken som helst sammenslutning, med sikkerhed kan vide, at de er sikret deres rettigheder, især økonomisk og arbejdsmæssigt er dér, hvor fagbevægelsen igen påbegynder og bibeholder en proaktiv, mere gennemsigtig og synlig rolle i både det politiske, økonomiske og samfundsmæssige mønster. Den nye rolle skal indeholde flere dimensioner, heriblandt de nævnte. Men det kræver også, at fagbevægelsen kan holde sig i live og politiske initiativer som nedskæring i fradraget af fagforeningskontingentet, er med til at promovere et billede af en fagbevægelse, national eller international, uden form eller idé og dette er et billede langt fra sandheden, men desværre det, der gengives rungende frekvent på de medier, hvis bagland er fagbevægelsens opposition, de kommercielle interesser. Fagbevægelsen er et vigtigt element i vores velfærdssamfunds fundament. Undergraves dets muligheder, undergraves samfundets struktur som vi kender det i dag. Løsningen ligger både i en revurdering af det fagpolitiske standpunkt og en styrkelse af ikke kun det nationale, men især også internationale engagement. En global eller multinational fagbevægelse.

Der stilles mange spørgsmål til arbejdsformen og metoder, som der helt naturligt ikke kan gives noget entydigt svar på.

Der stilles mange spørgsmål til arbejdsformen og metoder, som der helt naturligt ikke kan gives noget entydigt svar på. FFI kongres den 5.-10. december 2004 i Miyazaki, Japan,QGO JDI/2IRUPDQG+DQV-HQVHQWLOWHPDµ(QYHUGHQDWIRUDQGUHµ Jeg vil gerne begynde med at kvittere for en god rapport, som skarpt og præcist analyserer de

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

det er dit valg, men det handler om at ha det godt

det er dit valg, men det handler om at ha det godt MEDLEM AF HK-UNGDOM? det er dit valg, men det handler om at ha det godt Varenr.: 447526 15.11.24 specialproduction.dk Weidekampsgade 8 9 København C Tlf.: 33 3 46 36 Fax: 33 3 46 99 E-mail: hk.ungdom@hk.dk

Læs mere

Endeløs. Fagbevægelsens nedtur fortsætter

Endeløs. Fagbevægelsens nedtur fortsætter Endeløs. Fagbevægelsens nedtur fortsætter Nye tal viser, at både LO s a-kasser og fagforbund mister medlemmer, mens de ideologisk alternative vinder frem Analyse i Politiken 29. maj 2009 JESPER DUE og

Læs mere

Kursusgang 1. PRAKTISK Dato: 17.-18. oktober Sted: Studiestræde 24, 1. sal 1455 KBH K

Kursusgang 1. PRAKTISK Dato: 17.-18. oktober Sted: Studiestræde 24, 1. sal 1455 KBH K Kursusgang 1 Dato: 17.-18. oktober 19.00 Velkomst m. bobler 19.15 Dobbeltorganisering og bevægelsesudtalelsen v. Victoria, Rasmus og Mads Hvad indebærer det at være aktivt medlem af både et parti og en

Læs mere

SCA Forretningsetiske principper

SCA Forretningsetiske principper SCA Forretningsetiske principper SCA Forretningsetiske principper SCAs målsætning er at skabe værdi for alle, der har en interesse i virksomheden, og at opbygge forhold, der er baseret på respekt, ansvarlighed

Læs mere

1. maj tale 2006 - Fælles Fremtid. v/lo-sekretær Marie-Louise Knuppert. 1. maj er en tradition, som vi i fagbevægelsen er stolte over at holde i hævd.

1. maj tale 2006 - Fælles Fremtid. v/lo-sekretær Marie-Louise Knuppert. 1. maj er en tradition, som vi i fagbevægelsen er stolte over at holde i hævd. 1. maj tale 2006 - Fælles Fremtid v/lo-sekretær Marie-Louise Knuppert 1. maj er en tradition, som vi i fagbevægelsen er stolte over at holde i hævd. 1. maj er en hyldest til fremtiden. Det er den dag,

Læs mere

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale.

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale. Villy Søvndals tale Grundlovsdag 2011 Det danske demokrati har mange år på bagen. Vi er vant til det. Faktisk så forvænte, at vi nogle gange tager det for givet. Vi er så sikre på vores ytringsfrihed her

Læs mere

Noget om arbejderbevægelsens historie

Noget om arbejderbevægelsens historie Noget om arbejderbevægelsens historie Lønarbejde Løn = prisen på varen arbejdskraft Lønarbejde Løn = prisen på varen arbejdskraft En fagforening er en sammenslutning af sælgere, med det formål at (forsøge

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Fagbevægelsen og kampen mod krisen

Fagbevægelsen og kampen mod krisen Udsendt af Kommunistisk Parti Ryesgade 3F 2200 København N Telefon: 35 35 17 87 Mail: info@kommunister.dk Web: www.kommunister.dk Layout og tryk: Forlaget Arbejderen august 2009 Fagbevægelsen og kampen

Læs mere

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening 3F 1 Velkommen til Danmarks stærkeste fagforening 2 Din fagforening Danmarks stærkeste Det danske arbejdsmarked er reguleret af aftaler kaldet overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter suppleret med

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Link til Helle Thorning-Schmidts tale (Det talte ord gælder) Historien om hvordan Danmark fik sin grundlov fortæller meget om os som nation. Det

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere

Baggrunden for konflikten et spørgsmål om historie, penge og arbejdspladser. Torben Christensen Ejendomsforeningen Danmark

Baggrunden for konflikten et spørgsmål om historie, penge og arbejdspladser. Torben Christensen Ejendomsforeningen Danmark Baggrunden for konflikten et spørgsmål om historie, penge og arbejdspladser Torben Christensen Ejendomsforeningen Danmark Normal regulering Lov Bekendtgørelse Tilladt Ikke reguleret Ikke tilladt Forbudt

Læs mere

Kampagne: Retten til at organisere sig

Kampagne: Retten til at organisere sig Kampagne: Retten til at organisere sig Kære lokalgrupper, Som I forhåbentligt har hørt om, skal vi i SUF her i december og januar lave den svedigste kampagne med parolen Retten til at organisere sig. Kampagnen

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013

Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013 Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013 HK s vision er: Vi skal være Danmarks mest indflydelsesrige fagforening og arbejdspladsens foretrukne valg. HK s mission lyder: HK skaber værdi,

Læs mere

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger 1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger Godmorgen Kære venner I mere end hundrede år har vi Socialdemokraterne og fagbevægelsen - kæmpet for større retfærdighed, større frihed,

Læs mere

Fald i organisationsgraden igen

Fald i organisationsgraden igen Fald i organisationsgraden igen Samlet set er organisationsgraden for lønmodtagere per 1. januar 2014 faldet med 0,4 procentpoint på et år på trods af en mindre arbejdsstyrke. Medlemstabet findes hovedsagligt

Læs mere

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark 28. maj 2014 Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Der findes islamistiske miljøer i Danmark, hvorfra der udbredes en militant islamistisk ideologi. Miljøerne

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved En national vision for folkeoplysningen i Danmark Af kulturminister Marianne Jelved En national vision for folkeoplysningen i Danmark Udgivet november 2014 Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København

Læs mere

Finanskrisen udløser et magttomrum Panikken i Wall Street ændrer amerikanernes syn på sig selv og omverdenen. De orker ikke at afdrage den rekordhøje

Finanskrisen udløser et magttomrum Panikken i Wall Street ændrer amerikanernes syn på sig selv og omverdenen. De orker ikke at afdrage den rekordhøje Finanskrisen udløser et magttomrum Panikken i Wall Street ændrer amerikanernes syn på sig selv og omverdenen. De orker ikke at afdrage den rekordhøje statsgæld og samtidig betale de enorme udgifter til

Læs mere

RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen

RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen Midsommervise Tale RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen SkoletjeneSten Vi i kvindesagen elsker vort fædreland og at synge om det. Det samler landets indbyggere, trods mange er forskellige. #01/70 Kvinderne begynder

Læs mere

Globalisering og fagligt arbejde FAGLIGT FÆLLES FORBUND

Globalisering og fagligt arbejde FAGLIGT FÆLLES FORBUND Globalisering og fagligt arbejde FAGLIGT FÆLLES FORBUND F AGLIGT F ÆLLES F ORBUND Kampmannsgade 4 1790 København V Telefon 70 300 300 www.3f.dk Udgivet af Industrigruppen i 3F Januar 2006 Tekst: Irene

Læs mere

Kirsten Normann Andersens Grundlovstale i Strandbyparken i Esbjerg. Grundlovstale 5. juni 2013. Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus

Kirsten Normann Andersens Grundlovstale i Strandbyparken i Esbjerg. Grundlovstale 5. juni 2013. Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus Grundlovstale 5. juni 2013 Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus Folkebevægelsens mission er vigtigere end nogensinde. Lidt ironisk kan man måske konkludere, at tidligere tiders succes kan være forklaringen

Læs mere

SYV. Fotografier af Tina Enghoff Interviews og efterord ved Uzma Ahmed Andresen Med forord af Kirsten Thorup. Forlaget Vandkunsten

SYV. Fotografier af Tina Enghoff Interviews og efterord ved Uzma Ahmed Andresen Med forord af Kirsten Thorup. Forlaget Vandkunsten SYV Fotografier af Tina Enghoff Interviews og efterord ved Uzma Ahmed Andresen Med forord af Kirsten Thorup Forlaget Vandkunsten Smertegrænsen Kirsten Thorup Der foregår noget uhyggeligt og gruopvækkende

Læs mere

På sygefraværsområdet har en hvidbog om muskel- og skeletbesvær i 2008 affødt initiativer, der skal sikre en hurtig tilbagevenden til arbejdspladsen.

På sygefraværsområdet har en hvidbog om muskel- og skeletbesvær i 2008 affødt initiativer, der skal sikre en hurtig tilbagevenden til arbejdspladsen. 'HQ,QWHUQDWLRQDOH$UEHMGVPLOM GDJDSULOL'DQPDUN 6LNNHUWRJVXQGWDUEHMGHIRUDOOH 6WDWXVRYHUDUEHMGVPLOM HWVWLOVWDQGL'DQPDUNRJXGODQGHW ,QGVDWVIRUVLNNHUWRJVXQGWDUEHMGH Globalt og nationalt udgør et dårligt arbejdsmiljø

Læs mere

NYT FRA DET TVÆR- FAGLIGE SAMARBEJDE

NYT FRA DET TVÆR- FAGLIGE SAMARBEJDE 25/02 2015 NYT FRA DET TVÆR- FAGLIGE SAMARBEJDE INDHOLD: FPU og Serviceforbundet varsler konflikt mod Ryanair... 2 Konflikt mod Cura Pleje A/S... 3 Gennembrud for den danske model på Metrobyggeriet...

Læs mere

Arbejderen har mødt Ignacio Ramonet ved et foredrag i Malmö om kultur og medier.

Arbejderen har mødt Ignacio Ramonet ved et foredrag i Malmö om kultur og medier. Arbejderen, udsender temaudgave for sandheden om de fem Sammen med hundredevis af aktivister og internationale personligheder har Ignacio Ramonet manden bag ATTAC og Verdens Sociale Forum netop deltaget

Læs mere

Jobpatruljens Evalueringsrapport 2012

Jobpatruljens Evalueringsrapport 2012 Jobpatruljens Evalueringsrapport 2012 Ref: Kasper Tolstrup Andersen September 2012 1. Indledning... 3 1.1. Målene for Jobpatruljen 2012... 3 1.2. En bred Jobpatrulje... 3 2. Resultater fra Jobpatruljen...

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Fremtiden begynder i dag, som den gør hver dag. Den nyere danske tradition med at holde afslutningsdebat, selvom vigtige

Læs mere

SÅDAN. Undgå korruption. En guide for virksomheder. DI service

SÅDAN. Undgå korruption. En guide for virksomheder. DI service SÅDAN Undgå korruption DI service En guide for virksomheder Undgå Korruption en guide for virksomheder August 2006 Udgivet af Dansk Industri Redaktion: Ole Lund Hansen Tryk: Kailow Graphic A/S ISBN 87-7353-604-0

Læs mere

Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter.

Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter. Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter. Arbejdet som fredsvagt er meget afhængig af, hvor man er og hvad situationen er. Man kan bl.a. hjælpe med at dele mad

Læs mere

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen 1 Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen En af de danskere, der voksede op her på Bornholm, er arbejderforfatteren Martin Andersen Nexø. Og øen danner også rammen om første del

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Landepolitikpapir for Somalia

Landepolitikpapir for Somalia Det Udenrigspolitiske Nævn, Udenrigsudvalget 2013-14 UPN Alm.del Bilag 229, URU Alm.del Bilag 207 Offentligt Landepolitikpapir for Somalia Formålet vil være at få jeres bemærkninger og indspil til vores

Læs mere

Dansk EI-Forbund MÅLSÆTNINGS- PJECE 2014-2018

Dansk EI-Forbund MÅLSÆTNINGS- PJECE 2014-2018 Dansk EI-Forbund MÅLSÆTNINGS- PJECE 2014-2018 Vedtaget på 31. kongres, den 21. til 24. oktober 2014. Målsætning for Dansk El-Forbund 2010-2014 Forbundets kongres fastlægger hvert 4. år de faglige og politiske

Læs mere

DSR EN FAGFORENING MED AMBITIONER ARBEJDSPAPIR TIL DSR S KONGRES 2014

DSR EN FAGFORENING MED AMBITIONER ARBEJDSPAPIR TIL DSR S KONGRES 2014 DSR EN FAGFORENING MED AMBITIONER ARBEJDSPAPIR TIL DSR S KONGRES 2014 Dansk Sygeplejeråd er en fagforening med ambitioner. Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund. Vi vil være en stærk og dynamisk

Læs mere

Murens fald og det maskuline hegemoni

Murens fald og det maskuline hegemoni Murens fald og det maskuline hegemoni Af Richard Lee Stevens, Kultursociolog, mag. art., Et maskulint hegemoni er den magt, mænd, som en samlet gruppe er i besiddelse af, og som er vævet ind i samfundets

Læs mere

Samråd ERU om etiske investeringer

Samråd ERU om etiske investeringer Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 139 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 25. marts 2008 Eksp.nr. 528419 /uhm-dep Samråd ERU om etiske investeringer Spørgsmål Vil ministeren tage initiativ

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

International deklaration om arbejder kooperativer

International deklaration om arbejder kooperativer International deklaration om arbejder kooperativer Godkendt af ICA s generalforsamling I Cartagena, Colombia d. 23. september 2005 Denne erklæring skal tilpasses verdens forskellige sprog, idet de forskellige

Læs mere

Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013

Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013 Vedtaget på HK/Danmarks 30. ordinære kongres Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013 HK s vision er: Vi skal være Danmarks mest indflydelsesrige fagforbund og arbejdspladsens foretrukne

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

DEN GODE ARBEJDS- PLADS

DEN GODE ARBEJDS- PLADS DEN GODE ARBEJDS- PLADS TILLID RETFÆRDIGHED SAMARBEJDE Sæt social kapital på dagsordenen - og skab godt samarbejde VI SATTE DET PÅ DAGSORDENEN Udgivet af: FIU s Udviklingsenhed i samarbejde med forbundene

Læs mere

Det ligner slave arbejde

Det ligner slave arbejde stop social dumping Hver dag er der nye eksempler på underbetaling af udenlandske arbejdere, som ofte lever under slavelignende forhold. Social dumping breder sig til flere og flere brancher. Vi har allerede

Læs mere

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Igennem de sidste fire år har Socialdemokraterne sikret en fornuftig balance i udlændingepolitikken. På den ene side påtager

Læs mere

Handels- og investeringsaftalen mellem EU og USA (TTIP)

Handels- og investeringsaftalen mellem EU og USA (TTIP) Handels- og investeringsaftalen mellem EU og USA (TTIP) Vedtaget på Hovedorganisationernes EU-udvalgsmøde 18. november 2014 Indledning Som led i udviklingen af de tre hovedorganisationers EU-arbejde er

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Bilag til generalforsamling i PROSA/ØST 26.10.2013

Bilag til generalforsamling i PROSA/ØST 26.10.2013 Bilag til generalforsamling i PROSA/ØST 26.10.2013 Indhold: 1) Forslag til nyt punkt 4 i Handlingsplanen 2) Forslag til finansiering samt motivation 3) Alternativt budgetforslag 1) Forslag til nyt punkt

Læs mere

Den samarbejdende virksomhed. - De danske forudsætninger

Den samarbejdende virksomhed. - De danske forudsætninger Den samarbejdende virksomhed - De danske forudsætninger LO s arbejdsmiljøpolitiske udvalg d. 6. december 2006 Peter Hasle, Niels Møller & Vibeke Andersen Arbejdsmiljøinstituttet Økonomi i EU Hvem lider

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Mangfoldighedspolitik

Mangfoldighedspolitik Mangfoldighedspolitik Indledning Beredskabsstyrelsens personalepolitiske værdigrundlag bygger på et grundlæggende menneskesyn, som handler om mangfoldighed. Et menneskesyn, som er væsentlig for, at Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken:

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Kære venner, Jeg vil gerne takke jer alle sammen, fordi I er kommet her i dag. Tak fordi I vil være med til at fejre fællesskabet. Vi vil kæmpe mod intolerance og

Læs mere

Vi kan for tiden glæde os over alle de mange job, der er på det danske arbejdsmarked. Der er lige frem mangel på arbejdskraft i nogle områder.

Vi kan for tiden glæde os over alle de mange job, der er på det danske arbejdsmarked. Der er lige frem mangel på arbejdskraft i nogle områder. PDMWDOHYHG/2VHNUHW U7LQD0 OOHU.ULVWHQVHQ Første maj er en god tradition. Det er her vi gør status, og fejrer de resultater, vi har nået - og de resultater, modige mænd og kvinder nåede før os. Og det er

Læs mere

Velkommen til 3F - din fagforening

Velkommen til 3F - din fagforening 1 Velkommen til 3F - din fagforening Overenskomst Efteruddannelse Fremtid i fællesskab Arbejdsmarkedspension Tillidsrepræsentant Arbejdsløs Strejke Forsikring Medlemskort med fordele Ulykke Ligestilling

Læs mere

Vedr. forespørgselsdebatten d. 28. maj om FN-topmødet om bæredygtig udvikling i 2002 (Rio+10)

Vedr. forespørgselsdebatten d. 28. maj om FN-topmødet om bæredygtig udvikling i 2002 (Rio+10) Til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Folketinget Christiansborg 1240 København K Vedr. forespørgselsdebatten d. 28. maj om FN-topmødet om bæredygtig udvikling i 2002 (Rio+10) Kære udvalgsmedlemmer,

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Det globale Danmark LO s oplæg til en ansvarlig globaliseringspolitik

Det globale Danmark LO s oplæg til en ansvarlig globaliseringspolitik Det globale Danmark LO s oplæg til en ansvarlig globaliseringspolitik Hovedkonklusioner og anbefalinger Det globale Danmark LO s oplæg til en ansvarlig globaliseringspolitik. Hovedkonklusioner og anbefalinger

Læs mere

LO s andel af de fagligt organiserede er for første gang under 50 pct.

LO s andel af de fagligt organiserede er for første gang under 50 pct. LO s andel af de fagligt organiserede er for første gang under 50 pct. Samtidig er de ideologisk alternative organisationer gået stærkt frem til over 12 pct. dog ikke mindst fordi to nye organisationer

Læs mere

Det besværlige demokrati Af sociolog Maliina Abelsen

Det besværlige demokrati Af sociolog Maliina Abelsen Introduktion Det besværlige demokrati Af sociolog Maliina Abelsen Seminar om demokrati og folkestyre torsdag den 11. oktober 2007 Nuuk Godmorgen alle sammen og mange tak for invitationen til at få lov

Læs mere

Ansøgningsskema Kultur- og Fritidsudvalget

Ansøgningsskema Kultur- og Fritidsudvalget Frederikshavn Kommune Center for Kultur- og Fritid Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn evao@frederikshavn.dk Ansøger: SF FILMPRODUCTION, Halfdansgade 10, 2300 København S. Kontaktperson: Mie Andreasen CVR-nr.

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Enhedslisten. Fælles om et bedre arbejdsmiljø

Enhedslisten. Fælles om et bedre arbejdsmiljø Enhedslisten Fælles om et bedre arbejdsmiljø 1 Enhedslistens arbejdsmiljøudvalg Maj 2009 Fælles om et bedre arbejdsmiljø Fælles om et bedre arbejdsmiljø Manglende opmærksomhed på arbejdsmiljøet afsløres

Læs mere

OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00

OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00 OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00 Del: Danmark får brug for at hente 150.000 flere udlændinge ind på arbejdsmarkedet

Læs mere

LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder.

LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder. FORSVARETS PERSONELTJENESTE LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder. MARTS 2013 FØR SAMTALEN

Læs mere

Globalisering. Danske toplederes syn på globalisering

Globalisering. Danske toplederes syn på globalisering Globalisering Danske toplederes syn på globalisering Ledernes Hovedorganisation Januar 5 Indledning Dette er første del af Ledernes Hovedorganisations undersøgelse af globaliseringens konsekvenser for

Læs mere

Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof"

Strategi-plan 2020: På vej mod Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Skolens VISION for 2020

Læs mere

Hvad er spin? Tematekst. Rune Gregersen, adjunkt i samfundsfag og dansk, Egå Gymnasium

Hvad er spin? Tematekst. Rune Gregersen, adjunkt i samfundsfag og dansk, Egå Gymnasium Tematekst Hvad er spin? Rune Gregersen, adjunkt i samfundsfag og dansk, Egå Gymnasium Der er gennem tiden givet mange forskellige definitioner på, hvad spin er. Normalt hentyder spin til det arbejde, spindoktorerne

Læs mere

Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk

Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk Af Lektor, ph.d., Anders Henriksen Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet Regeringens beslutning om at nedsætte en undersøgelseskommission,

Læs mere

CSR en styrke for danske virksomheder i udlandet

CSR en styrke for danske virksomheder i udlandet CSR en styrke for danske virksomheder i udlandet Innovation X Carole Welton Kaagaard CSR Adviser IFU IFU Investeringsfonden for udviklingslande IFU er en selvejende statslig fond etableret i 1967 Invester

Læs mere

Udvikling eller afvikling

Udvikling eller afvikling STRUKTURREFORMEN Udvikling eller afvikling Stor temadag om strukturreformen i Århus. Hvilke konsekvenser får den? Demokrati og udlicitering var blandt de mange emner, der blev debatteret Mere end hundrede

Læs mere

Den danske samarbejdsmodel under pres fra forandringer

Den danske samarbejdsmodel under pres fra forandringer Den danske samarbejdsmodel under pres fra forandringer, professor Startseminar: Samarbejde om forebyggelse - i en forandringstid Torsdag den 10. maj 2012 Den danske model på arbejdsmarkedet En lang tradition

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN 0 SOCIALFORVALTNINGEN SVARPROCENT: 9% (8/99) 0 INDHOLD Introduktion Information om undersøgelsen 8 Indsatsområder Job og organisering, Indflydelse, Nærmeste leder,

Læs mere

Kodeks for adfærd og etik i sektoren for private vagtselskaber

Kodeks for adfærd og etik i sektoren for private vagtselskaber Kodeks for adfærd og etik i sektoren for private vagtselskaber I. Formålet med en kodeks for adfærd og etik i denne sektor Sektoren for private vagtselskaber består af næsten 10 000 virksomheder, som beskæftiger

Læs mere

Rygning på arbejdspladsen

Rygning på arbejdspladsen Rygning på arbejdspladsen Ledernes Hovedorganisation August 2005 Sammenfatning Undersøgelsen viser, at der er sket et dramatisk skifte i rygepolitikken på danske arbejdspladser. Det viser denne spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003 Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 23 Der er 3 store spørgsmål for udvikling de kommende år Er det igangværende opsvinget holdbart?

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper F O A F A G O G A R B E J D E Tekst: Britta Lundqvist. Foto: Biofoto/Johnny Madsen og Anders Tvevad. Layout: Joe Anderson og Maja Honoré. Tryk: FOA-tryk marts 2006. Det gør FOA for dig som pædagogmedhjælper

Læs mere

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg!

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! I går døde tre kurdiske unge mænd - teenagere! Den ene af dem hed Kamuran Bilin. Dræbt af det tyrkiske politi, som med militære kampvogne

Læs mere

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. Hvor er det dejligt at være tilbage på Bornholm. Det er godt at mærke Folkemødets

Læs mere

1. maj tale Bornholm

1. maj tale Bornholm 1. maj tale Bornholm Først vil jeg sige mange tak for invitationen. Det har en helt bestemt betydning for mig, at tale på netop denne dag. Det vil jeg komme nærmere ind på senere. For år tilbage var det

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Nærhed. Tillid. Troværdighed. Værdigrundlag. Hvidbjerg Bank lægger vægt på troværdighed, gensidig tillid og nærhed.

Nærhed. Tillid. Troværdighed. Værdigrundlag. Hvidbjerg Bank lægger vægt på troværdighed, gensidig tillid og nærhed. Værdigrundlag Nærhed Tillid Troværdighed Hvidbjerg Bank lægger vægt på troværdighed, gensidig tillid og nærhed. Dette gælder i forhold til kunder og i forhold til medarbejdere. Derfor er værdigrundlaget

Læs mere

Compliance og international forsikring til erhvervslivet

Compliance og international forsikring til erhvervslivet Europæiske ERV sætter fokus på : Compliance og international forsikring til erhvervslivet Hvad betyder det for din virksomhed? Compliance i et forsikringsperspektiv ved forretningsrejse og udstationering

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET KØBENHAVNS LUFTHAVN

TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET KØBENHAVNS LUFTHAVN 94 TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET KØBENHAVNS LUFTHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN Tilgængelighed Tilgængelighed er nøgleordet, når en region skal sikre konkurrenceevnen i den globaliserede verden. Tilgængelighed

Læs mere

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København StilladsInformation nr. 80 - august 2006 om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København Det lyder, som om det drejer sig om en sygdom men mine tanker går i helt andre retninger - nemlig at være

Læs mere

Derfor vil Socialdemokraterne invitere alle Folketingets partier til at indgå en bred politisk aftale om et trygt og ordentligt arbejdsmarked.

Derfor vil Socialdemokraterne invitere alle Folketingets partier til at indgå en bred politisk aftale om et trygt og ordentligt arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked er unikt. Vi evner at kombinere fleksibilitet og tryghed, og regulering af lønninger sker uden politisk indblanding. Det gør vores økonomi omstillingsparat i en tid, hvor den globale

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale ved åbent samråd om lov om foreningsfrihed, samrådsspørgsmål AD, AE, AF og AG (BEU alm. del), den 18.

Beskæftigelsesministerens tale ved åbent samråd om lov om foreningsfrihed, samrådsspørgsmål AD, AE, AF og AG (BEU alm. del), den 18. Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 290 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved åbent samråd om lov om foreningsfrihed, samrådsspørgsmål AD, AE, AF og

Læs mere

Frivillighed skal kun tjene den gode sag

Frivillighed skal kun tjene den gode sag Frivillighed skal kun tjene den gode sag Hovedtale af Preben Brandt, tidligere formand for Rådet for Socialt Udsatte, ved Frivillig Fredag i Thisted 26. september 2014 Tak for indbydelsen til at komme

Læs mere

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 SYTTEN INFO Rødovre Lærerforenings medlemsblad Årgang 18 Nr. 2 Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 Ny strategi

Læs mere

Jeg kan mærke hvordan du har det

Jeg kan mærke hvordan du har det OM UNDERRETNING Jeg kan mærke hvordan du har det Børn, der er i klemme, bør i alle tilfælde være i den heldige situation, at du er lige i nærheden. Alle børn har ret til en god og tryg opvækst Desværre

Læs mere

Jobpatruljens evalueringsrapport 2013

Jobpatruljens evalueringsrapport 2013 Jobpatruljens evalueringsrapport 2013 Ref. Kasper Tolstrup Andersen August 2013 Indhold 1. Indledning... 3 1.1. Mål for Jobpatruljen 2013... 3 1.2. Nye indsatsområder Jobpatruljen på Skolebesøg... 3 2.

Læs mere