Den globale fagbevægelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den globale fagbevægelse"

Transkript

1 Den globale fagbevægelse På verdensplan står fagbevægelsen overfor nye og vanskelige udfordringer og i lande som Indonesien og Italien er man proaktiv med idéer og tiltag, der skal gøre synergien mellem hovedorganisationerne, deres medlemsforbund og deres medlemmer mere dynamisk og fremadrettet i en stadig mere kompleks og globaliseret verden hvor virksomhedernes magt er større end nogensinde før. Af Mohammed Massoud Morsi Jakarta, hovedstaden i Indonesien. En megaby med mere end det tredobbelte af Danmarks befolkning. Den er ikke så kendt som Bangkok, men tiltrækker mere industri, organiserer flere musikalske events og rykker rundt på flere penge end noget andet sted i Asien. Jakarta er dekadent og frådende. Der er ingen regulering af tobaksindustrien, der er ingen regulering af de fleste ting man vil forvente nogen kontrol af og hvis lovene findes bliver de hverken overholdt eller håndhævet. Korruptionen trives. Store internationale navne kommer hertil for at give koncerter, som regel sponseret af et eller andet tobaksfirma. Billetterne koster mere end den gennemsnitlige årsløn for en indonesisk arbejder og stjernerne bor på et af byens talrige 5 stjernede hoteller. I Jakarta finder man også multinationale banker og konglomerater, der praler med deres magt uden omsvøb. Tårnhøje futuristiske bygninger designet af internationale stornavne indenfor arkitektur rejser sig som en mur i byens periferi og navne som UOB, HSBC, JP Morgan og andre pryder facaderne som var de institutioner, der udfyldte en uundværlig funktion i samfundet. I Jakarta finder man islamiske banker, lokale banker, joint venture banker, nationale og internationale valuta banker, stats banker og regionale banker. Over 75 forskellige banker er at finde i den ellers, i vesten, ret ukendte metropol og deres funktion er først og fremmest, at overføre penge og varetage investeringer for udenlandske investorer.

2 Bankerne Ifølge Bank Indonesia og Bank Mandiri opfylder omkring 80% af de mellem 3-4/5 af befolkningen på 240 millioner der har en bank konto, lige netop kravet om Rupiah i månedlig beholdning. Det er ca. 65 danske kroner. Sidste år forsøgte Bank Indonesia sig med at nedsætte denne grænse til Rupiah, men de fleste mennesker i lavindkomstgrupperne har dog stærk mistro til planen, der stadig ses som havende intet andet formål, end at sikre bankerne endnu flere (9-10 milliarder US$) penge til udenlandske investeringer. Så det er både i den fattige mands og vores interesse, det ér god business. Vi har som banker ingen moralsk forpligtigelse til at sætte penge tilbage i samfundet, vi er en forretning siger Budi Gunadi Sadikin, Bank Mandiri s mikro og detailhandels direktør, da jeg spørger ham om hans syn på bankernes rolle i et ellers hovedsagligt økonomisk fattigt land. Vi tilbyder dog mange fattige mennesker en rente på 1% årligt og gebyrerne, som vi jo har valgt at undlade for denne gruppe, kompenserer vi for med en bøde på Rupiah månedligt, skulle kontoen dykke ned på rupiah over en periode på 6 måneder. Så det er både i den fattige mands og vores interesse, det ér god business. Bank Mandiri, Indonesiens største bank, havde et netto overskud på millioner Rupiahs i første kvartal Det er lidt over 1,3 milliarder danske kroner.

3 Krisen Under den her seneste globale krise eller konsolidering, der er en bedre beskrivelse, er den røde streg hvis den er at finde intet andet, end hvor hårdt det står til med bankerne og de internationale firmaer. Regeringer flere steder i verden har sat samfundet og den almindelige borger i en tårnhøj gæld for at redde dem fra deres egen finansielle korrupte politik. Her i Danmark kom der bankpakker og skattelettelser til de rige for at få forbruget igang igen og videreføre den allerede kortsigtede, ikke vedvarende, grådige og fatale, i både miljømæssig og menneskeligt henseende, forbrugsbaserede økonomi. Aktierne skal stige og firmaerne skal ikke kun have overskud, de skal svømme i penge for at det går godt igen. Om få år vil de firmaer, der førhen var store, blive urørlige kæmper. Den sidste forhindring i en global virksomhedskontrol er fagbevægelsen. Uden den kunne de rigtige politikere på magten velvilligt omdanne Bornholm til et frihandelsområde. Det har rent faktisk været på tale. Herhjemme ville 3F, Metal, HK og alle de andre fagforbund gå hen og blive en historisk anekdote for i et frihandelsområde er der kun én vej, igennem. Den indonesiske forbindelse Under Bacharuddin Jusuf Habibie, frigjorde Indonesien retten til at organisere sig, sammen med en hel stribe af andre reformer, under den såkalde reformation, reformasi. Det var alt sammen efter vestens højre hånd og brutale diktator, Suharto, trak sig tilbage efter massive folkedemonstrationer og over 30 år på magten. Det så alt sammen ud som om at tiderne havde ændret sig. Det havde de på en måde også, globaliseringen vandt frem, og i selvsamme takt som udbredelsen af Thatcher og Reagans budskaber om deregulering, personlig frihed og mindre fællesskab. En nykonservativ og nyliberalistisk politik, der vandt fodfæste verden over, måske lige foruden Cuba. Herhjemme fik vi som bekendt Poul Schlüter og firkløver regeringen i starten af 80 erne. Ham med hende dér. Suharto tilhørte fortiden, han udfyldte ikke længere funktionen som primus motor bag mange

4 internationale firmaers interesse og politiske agendaer, der fortsat holdt landet i en følge af den koloni tid, der varede i over 300 år, med den sidste reminens i 1975, da Portugal afstod Øst Timor og tillod, med direkte tilsagn fra USA og Australien, at han invaderede og besatte øen, torturerede og dræbte lokalbefolkningen indtil frigivelsen i Efter Habibie fulgte Abdurrahman Wahid, Megawati Sukarnoputri (kvinde) og nuværende president er Susilo Bambang Yudhoyono. Men i Indonesien, verdens største muslimske nation, er det politiske klima mildt sagt tumult og makker man ikke ret overfor bankerne og de internationale firmaer, så skal man ikke regne med at blive særlig længe på magten. Dette var især Habibie s største fejltagelse, da han som den første internationale handling efter hans valg frigjorde retten til faglig organisering ved den internationale arbejderorganisation s (ILO) årlige konference i Geneve i juni Året efter trak han sig tilbage fra valget pga. især stærk kritik for hans tidligere bånd til Suharto, der satte ham i spidsen for at modernisere Indonesien. Mange politiske kommentatorer mente dog at hans åbenlyse forsøg på at reformere arbejdsforholdene efter Suharto s aftrædelse og modstand mod de multinationale firmaer var hans endeligt. Indonesien er et pragteksempel på liberalismens åbne korridor. For her finder vi frihandelsområder som ingen andre steder i verden. Et frihandelsområde (FTZ Free Trade Zone) eller frihandelskorridor, som den også kaldes, er et sted hvor firmaer kan operere på gunstige vilkår, i vore dage vil det sige uden om landets love. I realiteten er lovene så svære at håndhæve, at de er ikke-eksisterende. Selvom faglig organisering er lovligt, kan fagforeningerne for det meste ikke røre forholdene og generelt fyres arbejdere, der opdages at have bånd til fagforeningerne. SBSI (Serikat Buruh Sejahtera Indonesia), Indonesiens største og uafhængige fagforbund har siden 1992 kæmpet en lang sej kamp, med blod, frihedsberøvelse og tortur, for at forholdene på især forarbejdningsindustrierne forbedres. Det er vigtig at forholde sig til, at disse frihandelsområder udnyttes 100 % af udenlandske firmaer og danske firmaer som Maersk og ØK opererer her. De har ingen moralske skrupler overhovedet, de sejler ulovligt tømmer, våben, kemisk affald og andre emner til og fra landområder, der rent geografisk eller juridisk om man vil, kunne ligge på planeten Mars.

5 Arbejdere behandles værre end dyr, det er arbejdsdage på helt op til timer og man sover på skum madrasser blandt støj og farlige materialer. Der er rapporter om seksuelle overgreb, diskrimination, voldtægt, fratræk i løn for alt fra arbejdsskader til fejl i produktionen. Lønstigningsstop og spontanfyringer hører også til hverdagen og hvis man er organiseret, så er porten kun et spark væk. SBSI har lidt over 2 millioner registrerede medlemmer og der arbejder til sammenligning mellem 5-7 millioner mennesker i frihandelsområderne i Indonesien, på verdensplan næsten 50 millioner mennesker. GSBI (Gabungan Serikat Buruh Independen), fagforbundet for tekstilarbejderne har nu gennem en 3 år lang kamp med firmaerne Tommy Hilfiger og Polo Ralph Lauren, endelig fået indrømmelser på de arbejdsforhold og overgreb der igennem deres service og produktions yder, Mulia, har fundet sted. Jeg overværende en demonstration i Jakarta i april og her i starten af maj tog titusinder af arbejdere igen på gaden i protest. Gennem fagbevægelsen og et tæt samarbejde med CCC(Clean Clothes Campaign), kom der endelig en aftale på plads med Mulia. PRL kom dog med den udtalelse at de nægter at mainstreame deres etiske handelsprincipper på det daglige plan, selvom de åbent optræder opfordrende overfor velgørenhed og filantropiske programmer. Et antal fyrede medarbejdere med anklager om seksuel diskrimination er dog stadig ikke genansat og PRL og TH nægter stadig at kommunikere direkte med CCC eller GSBI, i stedet bruger de SPSI (Serikat Pekerja Seluruh Indonesia), der er det åbent ledelses venlige, og gennemført korrupte arbejder fagforbund. Made Krana For at forhindre os i at marchere ind i byen og drage andre arbejdere ind i demonstrationen, lagde militæret en ring rundt om os. Officielt hed det, at de var til stede for at garantere sikkerheden for os. Vores strejke var nyttesløs og vi vidste det godt. Sidst på dagen kom der en bil med tonede ruder og førte vores leder væk. Efter et par timer vendte han tilbage og fortalte os, at vi alle var fyrede. Militæret pakkede sammen og kørte væk. Jeg så voksne mænd græde den dag.

6 Made Krana er et pseudonym. Jeg kan ikke fortælle dig mit rigtige navn. Hvis ejerne opdager at man er organiseret, så mister man sit job og bliver blacklisted i området, eller det der er værre. Der er arbejdere, der er forsvundet og andre der er blevet overfaldet. Et par dage efter vi blev fyret, blev vi ansat igen. Denne gang af en agent, der repræsenterede et udenlandsk firma som vi aldrig har fået navnet på. Og i stedet for at laste skibene i Sunda Kelapa, er vi her. Made Krana stopper kort op. Cement sækkene er tunge og støvede. Han spytter en gråbrun masse ud og prøver at hoste det sidste støv op fra lydhørt ødelagte lunger. Vi går i stribe videre, op af den tykke planke, der forbinder havnekanten med det mindre fragtskib. Min egen tunge føles som sandpapir og øjnene svier af cementstøvet, der samler sig i øjenkrogen. Bag mig går min kammerat, tolk og SBSI aktivist Setiawan Pramana (pseudonym). Det er ham, der har arrangeret mødet. Vi har begge en sæk på nakken og vi er iført beskidte arbejdsklæder, men det er svært at falde ind. Jeg er mindst et hoved højere end alle andre, balancerer absolut ikke så godt på den ellers solide planke og selv om jeg har taget en maske på og viklet klæder om hovedet, så ved vi at det skal gå stærk, hvis ikke vi skal blive opdaget og bringe os selv og de arbejdere der har sat deres tillid til os, i fare. De indonesiske sikkerheds vagter er ikke kendt for deres arbejdsiver, så på frihandelsområderne benytter man private firmaer, hvor vagterne får en bedre hyre og er udstyret med både tasere og pistoler. Vi gemmer os i et mørkt hjørne af det støvede lastrum og Made Krana fortæller gennem klædet han nu har bundet rundt om hans næse og mund: Det tager 3 dage for 10 mand at fylde lastrummet med cementsække. Jeg ved ikke hvor mange der er denne gang, men sidste gang var der Hver sæk vejer 30kg og bæres over nakken fra ladet af en blokvogn, henover en skrående planke til skibet, smides ned af en rampe til lastrummet, hvor de stables enkeltvis, kun støttet til sørejsen af et virvar af planker og reb. Man skulle tro det var lettere at bruge en kran. Det er billigere at bruge 10 mand i ét helt år end at købe 1000 liter hydraulikolie.

7 Der er ingen tvivl om hvorfor Made Krana er organiseret, om end, i det skjulte. Han ved hans dage som arbejder er talte. Blikket i hans øjne, hans tanker, ytret for os i det trange hjørne af lastrummet, fortæller det alt sammen. Jeg ved at mit liv kunne være anderledes, selv om jeg hverken har uddannelse eller penge. Det er ikke på denne måde jeg eller mine børn skal leve. Om uligheden, om hvad han tror der kan gøres og om han tror at tingene vil blive bedre for fremtidige generationer siger han. Jeg ved at mange mennesker tror at sådan skal det være, men det ved jeg ikke er sandt. Vi har alle lige muligheder for at ændre på vores liv, så længe vi ikke er bange. Jeg tror ikke på at der er nogen os og dem. Solidaritet og styrken i mængden af os som mennesker, der går sammen som én, vil være den eneste vej til at formindske uligheden og grådigheden Vi efterlader Made Krana og hans hold. Vi holder vejret og banker støvet af kroppen og klæderne med vores bare hænder. Efter mindre end én time er vi blevet fuldstændig dækket ind i cementstøv fra top til bund. Vi sniger os tilbage i vores lille jolle og sejler langt væk fra området, før vi igen rammer land og kan ånde lettet ud. Vi sætter os tilbage i en Angkot, en fællestaxa, og kører tilbage ind til byen. Jeg kigger ikke tilbage. Den danske forbindelse I Danmark ser det heldigvis anderledes ud, men det har også været en lang sej kamp for de danske arbejdere og selv om ønskesedlen stadig er lang, er det rimeligt at sige, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste arbejdsforhold. I slutningen af det 19. århundrede chokerede Louis Pio, en franskmand, borgerskabet i den gamle liberalisme ved grundlæggelsen af den organiserede arbejderbevægelse. Solidariteten og socialismen var kommet til landet og denne periode markerede også begyndelsen på socialdemokraterne og LO. Hvis man kender sin arbejderhistorie vækker ord som fængslinger, korruption, skrubrækkerne og anden stærk retorik store sammenligninger med, ikke kun det der sker i Indonesien, men

8 minsandten også det der skete i Danmark. I 1885 sagde fabrikant Hüttemeyer til smedenes formand: Vi har pengene, derfor vinder vi, og derfor taber I da smedene retfærdig nok krævede mere i løn. Målet var at opløse fagforeningerne, for de kunne ikke leve på ideologi alene. De havde ikke mulighed for at forsørge sig selv i en længere periode. Hüttemeyer overså dog at det var et overgreb på arbejdernes ret til at danne fagforening og dette var allerede slået fast i grundloven. Selveste Venstre gik ind, selvfølgelig for at erobre stemmer, og støttede arbejderne. Det korte af det lange er, at det endte med, at smedene ikke fik en lønforhøjelse, men lov til at beholde deres fagforeninger. Det i sig selv var en stor sejr. Vi har pengene, derfor vinder vi, og derfor taber I Regeringen herhjemme foreslår et loft på 3000kr på fagforeningskontingentet. Dette vil uden tvivl være med til undergrave fagbevægelsen og føre til at fremtidige konflikter ikke kan føres ud i livet, da medlemstallet og muligheden for at bistå en længerevarende konflikt vil falde drastisk deraf. I en nyliberalistisk politik er grundloven en ideologisk plakat og fagbevægelsen og den fagpolitiske magt den skal bibeholde, kan ikke overleve på en fortolkning af en tekst fra I enhver faglig konflikt er det gribende nødvendigt, at fagforbundene har nok kapital, således at medlemmerne kan få penge, mens f.x. en generalstrejke står på. Begynder medlemstallet at falde vil det svække fagbevægelsens mulighed for at yde politisk pres i overenskomst-forhandlinger og lignende. Det siger luksusfælden på TV3 intet om, når de på åben skærm opfordrer familier i økonomisk knibe til at skal stoppe indbetalingen af deres fagforeningskontingent. TV3 ejes af MTG, der sender TV til 125 millioner mennesker i 31 lande, er et aktieselskab og praler på deres hjemmeside med at de har fordoblet deres indtægt og øget deres omsætning med 10% i første kvartal af Hvor mange mennesker når en helsides annonce i et dagblad ud til?

9 Den globale fagbevægelse Retorikken og liberalismen har ændret sig. Den nye liberalisme er ikke direkte retorisk undertrykkende og den styrende blok i samfundet udgøres nu af politikere, der har et solidt bagland af magtfulde forretningsinteresser, der hvis ikke dikterer, så kraftigt påvirker deres politik. Udad til føres vælgerne bag lyset, hvor en såkaldt demokratisk dagsorden er virkeligheden, selvfølgelig kombineret med frygt og forvirring, ikke mindst økonomisk. Denne virkelighed kræver at fagbevægelsen har stærkt brug for at re-positionere sig og det kan ikke gå stærkt nok. Dette gælder fagbevægelsen overordnet og ideologien bag, organiseringen, herunder fagforbundene med deres nøgleemner og ikke mindst hele arbejderkampens strategi. Tiden er inde til at globalisere fagbevægelsen. Fagbevægelsen har mere end nogensinde før, brug for at styrke sig selv, for verden er blevet globaliseret og det har åbnet op for at multinationale og globale firmaer opererer på et, for dem, særdeles fordelagtigt marked. Alt privatiseres, selv daglige fornødenheder som el, gas og vand og nøgleordet er altid effektivisering, selvom realiteten kun er større og større andele af kagen til aktionærerne, der hovedsagligt udgøres af bankerne og den bagved liggende elite. Desværre er lovgivningen ikke længere tilstrækkelig som et grundlag til at varetage arbejdernes interesser. Firmaer flytter hovedsæder og pludselig er fagforbundene i kamp med udenlandske virksomheder og kan kun med begrænset virkning påvirke de løn og arbejdsmæssige aftaler. Skulle det utænkelige en dag ske og frihandelszoner indføres i Danmark, så kan vi kun gætte på fagbevægelsens mulighed for indflydelse dér. Fagbevægelsen har brug for at adoptere en ny organisation, en anden model end den hierarkiske organisationsstruktur, der præger det store billede i dag. Det gør beslutningsprocesserne utidssvarende når der skal reageres hurtigt og klart på fagpolitiske udfordringer, som vi desværre ser det i disse dage. Udmeldingerne fra hovedorganisationerne og fagbevægelsen er højlydt, men fragmenteret. 3F har og er i skrivende stund den mest bemærkelsesværdige modstander til de foreslåede regeringsindgreb, men de andre fagforbunds udmeldinger er mildt sagt svage.

10 Fagbevægelsen må og skal være mere proaktiv. Der er en tendens til, at der foretrækkes en reaktiv fremgangsmåde, der desværre ikke tillader udviklingen af alternative løsnings- og lovforslag, hvad enten de kommer fra fagbevægelsen selv eller aktivister omkring dem. En fremadrettet tilgang til arbejdsgiverne og politikerne ville være med til, på forhånd, at sikre de emner der er vigtige for den fortsatte bevarelse og forbedring af arbejdernes rettigheder. I dag er fagbevægelsens ideologi uklar og især overfor en stor gruppe af fagforbundenes medlemmer, der også rent politisk har bevæget sig i en aldrig før antaget retning. Jeg husker selv min egen tid i SAS, hvordan handlingsselskabet Novia var kendt som det fagforeningsfjendtlige handlingsselskab. Der var gentagne episoder med medarbejdere, der åbent besad mildt sagt rabiate holdninger når det gjaldt arbejdstimer, herunder overarbejde, medarbejdere af anden etnisk herkomst og generelt den solidariske holdning for at bibeholde lufthavnen som en arbejdsplads hvor man ikke blev slidt op i løbet af få år. Og med en ledelse, der valgte at se igennem fingrene, så længe det gik, havde det lokale fagforbund nok at se til. Men det var også begyndelsen på et billede der nu tegner sig i langt store dele af det danske samfund. De medlemmer, som fagbevægelsen tidligere kunne regne med er enten ligegyldige overfor eller direkte imod den fagbevægelse, der arbejder for deres interesser. Den interkulturelle dimension I Italien har sammenslutningen af fagforbund, CGIL, der samlet repræsenter 5,7 millioner medlemmer, netop afholdt en erfaringsudvekslingskonference. For to år siden vedtog man en resolution, at opfordre flere personer med invandrerbaggrund til at gå ind i alle niveauer af organisationen. Det hed, at mindst én person med invandrerbaggrund skulle sidde i CGIL s bestyrelse. CGIL er det første fagforbund, der har underskrevet The Rainbow Paper, og er nu ledende indenfor den interkulturelle dimension af fagbevægelsen i både Europa og på verdensplan.

11 CGIL har set inklusion som vejen frem. Indvandrere og deres efterkommere bidrager økonomisk med over 10% af det italienske bruttonational produkt og har hidtil været en fagpolitisk overset gruppe. Herhjemme ville en mere proaktiv rolle fra bl.a. LO kunne sikre fagbevægelsen en medlemsgruppe i kraftig vækst, både på samfundsmæssigt og økonomisk plan. Det vil dog kræve inklusion på alle niveauer af organisationerne. En inklusion vil styrke fagbevægelsen, ikke kun på nationalt, men også på europæisk og internationalt plan. Den nye position Indonesien er blot ét eksempel på den globale handelspolitik der fortsat fører til større skel mellem rig og fattig. Det er ét eksempel på hvordan virksomheder udnytter og gennem stor politisk indflydelse, bibeholder, et system af, sociologisk set, korrupte lovgivninger. Moderne frihandelsområder er på samme måde som verdenshandelsorganisationen WTO korrupte, for i skjul af retorikken om at skabe øget vækst, udenlandske investeringer, arbejdspladser og bedre levevilkår eksisterer kun virkeligheden, der viser et helt andet billede. Millioner af mennesker er i klemme og grunden er til stor dels, at kampene kæmpes lokalt. Der er et stort solidarisk samarbejde på tværs af landegrænser og der er europæiske og internationale sammenslutninger, der fra Danmarks side repræsenteres af LO. LO er også til stede i Bruxelles og deltager ved forhandlingsbordet, når WTO gang på gang favoriser vestlige kommercielle interesser. Desværre taler resultaterne for sig selv. Det er vigtigt at drage paralleller til omverdenen når vi kigger på den fagpolitiske situation her i Danmark. Vi befinder os i en tid, hvor virksomhederne organisatorisk og politisk har overhalet de samfundsmæssige aspekter og elementer, som står i vejen for den magtakkumulation, der nu i større eller mindre grad er en realitet. Hvor fagbevægelserne stadig kun har et internationalt

12 samarbejde, har virksomhederne netværk og organisatorisk planlægning, der er proaktiv og effektiv i forhold til deres egne interesserer. Milepælen, der hvor Made Krana s søn ikke skal følge i hans fars fodspor, arbejde som en slave for et unavngivet udenlandsk firma og knap og nap kunne træde vande, hvor grådige banker ikke ønsker en andel af hans allerede ikke eksisterende økonomi, er dér hvor fagbevægelsen har en rolle, som en ligeværdig spiller med både politisk og samfundsmæssig vægt. Milepælen, der hvor de danskere arbejdere under hvilken som helst sammenslutning, med sikkerhed kan vide, at de er sikret deres rettigheder, især økonomisk og arbejdsmæssigt er dér, hvor fagbevægelsen igen påbegynder og bibeholder en proaktiv, mere gennemsigtig og synlig rolle i både det politiske, økonomiske og samfundsmæssige mønster. Den nye rolle skal indeholde flere dimensioner, heriblandt de nævnte. Men det kræver også, at fagbevægelsen kan holde sig i live og politiske initiativer som nedskæring i fradraget af fagforeningskontingentet, er med til at promovere et billede af en fagbevægelse, national eller international, uden form eller idé og dette er et billede langt fra sandheden, men desværre det, der gengives rungende frekvent på de medier, hvis bagland er fagbevægelsens opposition, de kommercielle interesser. Fagbevægelsen er et vigtigt element i vores velfærdssamfunds fundament. Undergraves dets muligheder, undergraves samfundets struktur som vi kender det i dag. Løsningen ligger både i en revurdering af det fagpolitiske standpunkt og en styrkelse af ikke kun det nationale, men især også internationale engagement. En global eller multinational fagbevægelse.

Et liv med rettigheder?

Et liv med rettigheder? Et liv med rettigheder? Et liv med rettigheder? Udgivet af LO, Landsorganisationen i Danmark med støtte fra DANIDA/Udenrigsministeriet Tekst og layout: LO Foto: Polfoto. Tryk: Silkeborg Bogtryk LO-varenr.:

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp 1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp for en 8 timers arbejdsdag. I 30 år fortsatte kampen

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

Der stilles mange spørgsmål til arbejdsformen og metoder, som der helt naturligt ikke kan gives noget entydigt svar på.

Der stilles mange spørgsmål til arbejdsformen og metoder, som der helt naturligt ikke kan gives noget entydigt svar på. FFI kongres den 5.-10. december 2004 i Miyazaki, Japan,QGO JDI/2IRUPDQG+DQV-HQVHQWLOWHPDµ(QYHUGHQDWIRUDQGUHµ Jeg vil gerne begynde med at kvittere for en god rapport, som skarpt og præcist analyserer de

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Har fagbevægelsen glemt sin rolle?

Har fagbevægelsen glemt sin rolle? Har fagbevægelsen glemt sin rolle? LO s beskæftigelseskonference maj 2005 Per Schultz Jørgensen Tak for indbydelsen! Anledningen: et interview med mig i Weekendavisen der er tale om et værdiskred..der

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Hvert år mødes vi for at fejre grundloven vores forfatning. Det er en dejlig tradition. Det er en fest for demokratiet. En fest for vores samfund.

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil. GRUNDLOVSTALE 2015 I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.) Det var en milepæl i udviklingen af det dengang

Læs mere

Arbejdsplan for 2015. Indledning

Arbejdsplan for 2015. Indledning Arbejdsplan for 2015 Indledning SUF's arbejdsplan beskriver, hvad vi som SUF prioriterer af landsdækkende og internationale aktiviteter det kommende år. 2015 byder på en række større begivenheder og politisk

Læs mere

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes.

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. PDMWDOH 7LQH$XUYLJ+XJJHQEHUJHU ) OOHGSDUNHQ (Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. I dag bliver vi rost fra alle sider for vores fleksible arbejdsmarked og vores sociale

Læs mere

Bilag 1 interview med Ole P. Nielsen

Bilag 1 interview med Ole P. Nielsen Bilag 1 interview med Ole P. Nielsen AL: Det opgaven handler om er hvad man kan ligge til grund for sammenbruddet i Roskilde Bank. Sådan som jeg har det er aktieoptionsordningen fra 2002 en stor del af

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag.

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Villy Søvndals tale 1. Maj 2011 Hej med Jer alle sammen. Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Første maj. En festdag, hvor

Læs mere

Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere. I er i dag en del af en historisk begivenhed, som vil blive husket.

Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere. I er i dag en del af en historisk begivenhed, som vil blive husket. KLAUSUL: DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Tale til stormøde om efterløn den 2. februar 2011 i Odense Indledning Harald Børsting Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere.

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller kinesisk ordsprog EU og arbejdsmarkedet Ole Christensen, socialdemokratisk europaparlamentariker, medlem af Parlamentets

Læs mere

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os.

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Kim Simonsen tale 1. maj Det talte ord gælder. I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Men måske skulle vi ikke kun kalde det en kampdag. Måske skal vi også

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 9.30 DET TALTE ORD GÆLDER Indledning: Jeg har en vigtig historie til jer i dag. En historie om arbejdsløshed. En af den slags, som

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Danske tillidsfolk til Trump: Handelskrige er noget møg for Danmark - UgebrevetA4.dk

Danske tillidsfolk til Trump: Handelskrige er noget møg for Danmark - UgebrevetA4.dk GLOBALISERING Danske tillidsfolk til Trump: Handelskrige er noget møg for Danmark Af Gitte Redder @GitteRedder Tirsdag den 4. september 2018 Globalisering og frihandel er en gevinst for danske virksomheder.

Læs mere

side 9 manden Portræt af Århus-klubbens formand

side 9 manden Portræt af Århus-klubbens formand StilladsInformation nr. 73 - oktober 2004 side 9 manden Portræt af Århus-klubbens formand Navn: Thorkil Jansen Bopæl: Århus Alder: 33 år Start i branchen: Februar 1996 Nuværende firma: Mars Stilladser

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

De spanske medier og arbejdsløsheden. - Hvordan dækker de en af landets største kriser?

De spanske medier og arbejdsløsheden. - Hvordan dækker de en af landets største kriser? De spanske medier og arbejdsløsheden - Hvordan dækker de en af landets største kriser? Jeg ankom til Madrid den 14. november 2012 og blev mødt af demonstrationer, lyden af megafoner og graffiti malet over

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti 1 Cristian Juhl, Enhedslisten 1. maj 2012 Første maj er arbejdernes INTERNATIONALE dag Den nyliberale bølge, der hærger verden, betyder: At færre står i fagforening At der bliver større forskel på rig

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

Pengetanker i kommunerne

Pengetanker i kommunerne Bank Forsikring Pension Pengetanker i kommunerne Hvorfor går kommunerne glip af milliarder, og hvordan kan de påvirke samfundet gennem etiske investeringer? 1 Geelmuyden Kiese har på vegne af Alm. Brand

Læs mere

Lizette Risgaard 1. maj 2014

Lizette Risgaard 1. maj 2014 Lizette Risgaard 1. maj 2014 God morgen. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? Det håber jeg sandelig. For vi har meget at snakke om i dag. Der er på ingen måder blevet mindre brug for

Læs mere

Nøgen. og på dybt vand

Nøgen. og på dybt vand Nøgen og på dybt vand Hver søndag aften tropper en flok nordjyder op i Sofiendal Svømmehal i Aalborg. De samles for at svømme og svede i saunaen. Og så er de nøgne. Tekst og foto af Michala Rosendahl For

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5

Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5 Ideologier Indhold Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5 Liberalisme I slutningen af 1600-tallet formulerede englænderen John Locke de idéer, som senere

Læs mere

FAIR TRADE EN FAIR HANDEL FOR VERDENS FATTIGSTE

FAIR TRADE EN FAIR HANDEL FOR VERDENS FATTIGSTE FAIR TRADE EN FAIR HANDEL FOR VERDENS FATTIGSTE Fair trade drejer sig kort og godt om fair handel. Filosofien bag fair trade er at sikre bønder og plan- tagearbejderne en fair pris for deres varer. På

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION

ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION 1. 2. 3. 4. 5. 6. Europa-Parlamentsvalget den 23.-26. maj 2019 vil blive afgørende for arbejdstagerne.

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

Nøgen. og på dybt vand

Nøgen. og på dybt vand Nøgen og på dybt vand Hver søndag aften tropper en flok nordjyder op i Sofiendal Svømmehal i Aalborg. De samles for at svømme, svede i saunaen og sludre over kaffen. Og så er de nøgne. Tekst og foto af

Læs mere

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Ideen med dilemmaspillet er at styrke elevernes refleksion over, hvilket ansvar og hvilke handlemuligheder man har, når man som borger, stat eller internationalt

Læs mere

Fagbevægelsen. dino eller dynamo?

Fagbevægelsen. dino eller dynamo? Fagbevægelsen dino eller dynamo? Henning Jørgensen Professor, Aalborg Universitet, CARMA henningj@dps.aau.dk, Center for Studier i Arbejdsliv, København 26.03.2015 3 konstateringer Fagbevægelsens relative

Læs mere

SIKKER JOBSTART - SPÆND NETTET UD!

SIKKER JOBSTART - SPÆND NETTET UD! SIKKER JOBSTART - SPÆND NETTET UD! For mange børn og unge skades på jobbet Børn og unge er særlig sårbare over for skadelige påvirkninger i arbejdsmiljøet. Ofte mangler børn og unge den viden, erfaring

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Og også fordi det bliver den sidste 1. maj i meget lang tid med en borgerlig regering!

Og også fordi det bliver den sidste 1. maj i meget lang tid med en borgerlig regering! 1. maj-tale, Langå (Det talte ord gælder) Tak for ordet! Og tak for invitationen. Det er altid noget særligt at være til 1. maj her i Langå. Det er selvfølgelig fordi 1. maj er en særlig dag. Og også fordi

Læs mere

Beboer i skoven. Rot Vannsin, 56 år

Beboer i skoven. Rot Vannsin, 56 år Beboer i skoven Rot Vannsin, 56 år Prey Lang er mit hjem. Jeg bor i skoven, og jeg lever af skoven. Fx samler jeg mad, urtemedicin og byggematerialer i skoven. Jeg tapper også harpiks fra træerne, som

Læs mere

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Jeg har glædet mig til at være her i dag og fejre 1. maj med jer.

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Jeg har glædet mig til at være her i dag og fejre 1. maj med jer. Den 1. maj 2005 PDMWDOH Y/2VHNUHW U)LQQ6 UHQVHQ (Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Jeg har glædet mig til at være her i dag og fejre 1. maj med jer. I en tid hvor samfundet bliver mere og mere

Læs mere

Samråd ERU om etiske investeringer

Samråd ERU om etiske investeringer Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 139 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 25. marts 2008 Eksp.nr. 528419 /uhm-dep Samråd ERU om etiske investeringer Spørgsmål Vil ministeren tage initiativ

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Sammen skaber vi værdi

Sammen skaber vi værdi KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER 1. maj 2015 Harald Børsting Sammen skaber vi værdi I LO vil vi gerne bruge 1. maj til at sige tak til lønmodtagerne. Tak for jeres indsats. Tak fordi

Læs mere

https://www.dr.dk/tv/se/den danskearbejder/den danske arbejder kampen foranerkendelse#!/00:01

https://www.dr.dk/tv/se/den danskearbejder/den danske arbejder kampen foranerkendelse#!/00:01 https://www.dr.dk/tv/se/den danskearbejder/den danske arbejder kampen foranerkendelse#!/00:01 Cykelstatistik Før første branchemøde og nu! Metal hovedstaden havde 152 medlemmer fra branchen, det er nu

Læs mere

Jeg kan mærke hvordan du har det

Jeg kan mærke hvordan du har det OM UNDERRETNING Jeg kan mærke hvordan du har det Børn, der er i klemme, bør i alle tilfælde være i den heldige situation, at du er lige i nærheden. Alle børn har ret til en god og tryg opvækst Desværre

Læs mere

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger 7. Håndtering af flerkulturelle besætninger Mange nationaliteter om bord er blevet almindeligt i mange skibe. Det stiller ekstra krav til kommunikation og forståelse af forskelligheder. 51 "Lade som om"

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark 28. maj 2014 Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Der findes islamistiske miljøer i Danmark, hvorfra der udbredes en militant islamistisk ideologi. Miljøerne

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015.

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Interviewer: Hej! Luna: Hej! Interviewer: Vil du præsentere dig selv? Tale lidt om hvad du er for én? Luna: Jeg hedder Luna og jeg er i midten

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Kursusgang 1. PRAKTISK Dato: 17.-18. oktober Sted: Studiestræde 24, 1. sal 1455 KBH K

Kursusgang 1. PRAKTISK Dato: 17.-18. oktober Sted: Studiestræde 24, 1. sal 1455 KBH K Kursusgang 1 Dato: 17.-18. oktober 19.00 Velkomst m. bobler 19.15 Dobbeltorganisering og bevægelsesudtalelsen v. Victoria, Rasmus og Mads Hvad indebærer det at være aktivt medlem af både et parti og en

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A)

Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A) Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A) Budget 2014 Borgerrepræsentationens 1. budgetmøde, 2. september 2013 Da jeg startede i skole for snart mange år siden, fortalte min mor mig

Læs mere

Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det enorme arbejde,

Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det enorme arbejde, Indvielsen af Anstændighedens Plads i Roskilde. Tale af Sara Glerup 16.04.16. Intro: Anstændigheden mangler plads Tillykke! Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det

Læs mere

Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle

Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle rettigheder. 1 Prolog Jeg vil i denne opgave se på, hvordan en

Læs mere

SCA Forretningsetiske principper

SCA Forretningsetiske principper SCA Forretningsetiske principper SCA Forretningsetiske principper SCAs målsætning er at skabe værdi for alle, der har en interesse i virksomheden, og at opbygge forhold, der er baseret på respekt, ansvarlighed

Læs mere

Samfundsfag på Århus Friskole

Samfundsfag på Århus Friskole Samfundsfag på Århus Friskole Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne udvikler lyst og evne til at forstå hverdagslivet i et samfundsmæssigt perspektiv og til aktiv medleven i et demokratisk

Læs mere

Frivillighed skal kun tjene den gode sag

Frivillighed skal kun tjene den gode sag Frivillighed skal kun tjene den gode sag Hovedtale af Preben Brandt, tidligere formand for Rådet for Socialt Udsatte, ved Frivillig Fredag i Thisted 26. september 2014 Tak for indbydelsen til at komme

Læs mere

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme.

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. Få eller have 1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. 2) Få bruger man om en forandring eller udvikling. Derfor er det næsten altid få, når årsagen til forandringen er nævnt

Læs mere

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig 9. oktober, 2012 Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig?aldrig siden anden verdenskrig har der været så store spændinger mellem Vesteuropas folk

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Mørket og de mange lys

Mørket og de mange lys Mørket og de mange lys (Foto: Eva Lange Jørgensen) For knap to måneder siden boede den irakiske forfatter og journalist Suhael Sami Nader i København som fribyforfatter. Her følte han sig for tryg for

Læs mere

NYT FRA DET TVÆR- FAGLIGE SAMARBEJDE

NYT FRA DET TVÆR- FAGLIGE SAMARBEJDE 25/02 2015 NYT FRA DET TVÆR- FAGLIGE SAMARBEJDE INDHOLD: FPU og Serviceforbundet varsler konflikt mod Ryanair... 2 Konflikt mod Cura Pleje A/S... 3 Gennembrud for den danske model på Metrobyggeriet...

Læs mere

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen Nye kolleger er gode kolleger Gode argumenter for integration Etniske minoriteter er en del af det

Læs mere

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. *******

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. ******* 1. maj 2011 / LO-formand Harald Børsting Lokale arrangementer DET TALTE ORD GÆLDER Det siges ofte, at hvis man vil nå ind til marven i den danske arbejderbevægelse, så skal man synge vores sange. Sangene

Læs mere

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert 1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert I dag er det vigtigt at huske, at 1. maj er arbejdernes internationale kampdag. I Danmark er 1. maj både en kampdag og en festdag! Men rundt om i verden ser

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Link til Helle Thorning-Schmidts tale (Det talte ord gælder) Historien om hvordan Danmark fik sin grundlov fortæller meget om os som nation. Det

Læs mere

Endeløs. Fagbevægelsens nedtur fortsætter

Endeløs. Fagbevægelsens nedtur fortsætter Endeløs. Fagbevægelsens nedtur fortsætter Nye tal viser, at både LO s a-kasser og fagforbund mister medlemmer, mens de ideologisk alternative vinder frem Analyse i Politiken 29. maj 2009 JESPER DUE og

Læs mere

Interview med LCK s videpræsident

Interview med LCK s videpræsident Interview med LCK s videpræsident 0.09-0.12 Interviewer 1: Kan du starte med at fortælle om hvad din rolle i LEO er? 0.15-0.44 Brødreskift: Altså jeg har jo været med at starte det op med Zenia. Og jeg

Læs mere

Kaj Lindvig siger på gensyn SIDE 5

Kaj Lindvig siger på gensyn SIDE 5 KI L DE :AROUNDA2S E A-UGE342013 Kaj Lindvig siger på gensyn SIDE 5 projekter, men jeg savnede entreprenørånden, hvilket var én af årsagerne til, at jeg tog jobbet hos A2SEA, forklarer Kaj Lindvig. Møllerne

Læs mere

Opgavedel A: Paratviden om økonomi

Opgavedel A: Paratviden om økonomi Prøve i økonomi Denne prøve består af en hel række delopgaver. Du skal besvarer så mange som muligt opgaven er lavet, så det helst ikke skulle være muligt at alle når at besvarer alle opgaver på den givne

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere