NATUREN SOM ARENA I SUNDHEDSFREMME- OG FOREBYGGELSESARBEJDET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NATUREN SOM ARENA I SUNDHEDSFREMME- OG FOREBYGGELSESARBEJDET"

Transkript

1 NATUREN SOM ARENA I SUNDHEDSFREMME- OG FOREBYGGELSESARBEJDET - erfaringsudvekslingsdag for kommunale medarbejdere fra hele Danmark og deres samarbejdspartnere Du inviteres hermed til en erfaringsudvekslingsdag om sundhedsarbejde i naturen TIRSDAG DEN 25. JANUAR 2011 En række kommuner har nu erfaringer med at bruge naturen målrettet i sundhedsfremmeindsatsen ift. forskellige målgrupper. Bl.a. har Vordingborg Kommune erfaringer med at inddrage naturen i aktiviteter med overvægtige/inaktive børn og voksne, borgere tilknyttet Jobcenter, rygere m.fl. Der er behov for et forum, hvor kommuner kan udveksle og opsamle ideer og erfaringer og få ny inspiration til fremadrettede aktiviteter og indsatser. Vi håber derfor, at denne erfaringsudvekslingsdag, som Vordingborg Kommune og naturvejlederordningens sundhedsnetværk afholder sammen, kan blive den første i en række ½- årlige møder, hvor kommuner og deres samarbejdspartnere deler praktiske erfaringer med at inddrage naturen i sundhedsarbejdet. Konkret er formålet: At få nye ideer, bl.a. ved at afprøve forskellige praktiske eksempler på, hvordan man i Vordingborg Kommune arbejder med sundhed i naturen. At udveksle erfaringer om arbejdet med sundhed i naturen, bl.a. ved at diskutere de aktiviteter, som vi selv får afprøvet på dagen. At møde andre som arbejder med sundhed i naturen og få ideer til nye samarbejdspartnere. At opstarte en netværksgruppe af folk, der arbejder praktisk med natur og sundhed i kommunalt regi. At klarlægge behov for det videre arbejde f.eks. temadage, foredrag, erfaringsudveksling, vidensbank og inspiration el.lign. Mange hilsner Sundhed, Vordingborg Kommune Naturvejleder Susanne Rosenild Naturvejlederordningens sundhedsnetværk Sundhedskoordinator Eva Skytte

2 PROGRAM Kl Kl Kl Kl Kl Velkommen til bålkaffe og nakulturel oplevelse Introduktion til dagens program v. Susanne Rosenild, naturvejleder i Naturstyrelsen og Vordingborg Kommunes Sundhedssekretariat Oplæg om den sociale dimension i gruppesamværet og medarbejderens rolle i forhold til deltagelsesbegrebet v. Nina B. Schriver, fysioterapeut og phd. Orientering om forløb og omklædning til udendørsaktiviteter Forløb (uddybende beskrivelse af forløbene er vedlagt): Vælg mellem 4 forskellige eksempler på aktiviteter udendørs, der afprøves i praksis. Derefter diskussion i gruppen - hvilke tanker sætter det i gang, forslag til forbedringer, perspektivering, nye vinkler etc. Forløb 1: Rygestopkurser i naturen Forløb 3: Naturen kan formidles og gøres tilgængelig uanset fysisk formåen Forløb 4: Skolernes udearealer som åndehul Forløb 7: Mindfulness i naturen som hjælp i en svær personlig tid Kl Kl Kl Kl Kl vedlagt) Økologisk buffet og evt. walk and talk Idebørs med netværks- og erfaringsudveksling Hvad sker der rundt omkring i landet - et forsøg på et overblik samt eksempler på forskellige aktiviteter og målgrupper v. Eva Skytte, sundhedskoordinator for Naturvejlederordningen Pause- te, kaffe og årstidskage Forløb og diskussion som i formiddags (uddybende beskrivelse af forløbene er Forløb 2: Bevægelse/leg i uderummet Forløb 5: Naturtur - en mental og fysisk oplevelse for sygedagpengemodtagere Forløb 6: Idræt i uderummet Perspektiv på sundheds- og natursamarbejdet v. Dorrit Guttman, Sundhedschef i Vordingborg Kommune Opsamling på dagen og hvad gør vi fremover Tak for i dag

3 PRAKTISKE OPLYSNINGER TID Den 25. januar 2011, kl STED Avnø Naturcenter Flyvervej Lundby Læs mere på Der er ikke offentlig transport til Avnø Naturcenter, der ligger 15 minutters kørsel fra Vordingborg Station. Samkørsel kan arrangeres efter tilmeldingsfrist. HUSK VARMT TØJ OG FODTØJ TIL UDENDØRSAKTIVITETER I NATUREN DELTAGERE Følgende er inviteret til erfaringsudvekslingsdagen: Medarbejderne i kommuner, der arbejder med konkrete aktiviteter, hvor naturen bruges i sundhedsarbejdet med borgere. Dette er eksempelvis naturvejledere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, gartnere, sundhedskonsulenter, psykologer, friluftsvejledere, kost- og motionskonsulenter, etc. Personer, der samarbejder med kommuner gennem at udføre de konkrete borgeraktiviteter i naturen, eksempelvis naturvejledere fra Skov- og Naturstyrelsen, undervisere etc. PRIS Da vi ved at økonomien er stram mange steder, betaler hver deltager kun forplejning, hvilket er 150 kr. Beløbet betales og kvitteres på dagen. TILMELDING Til Eva Skytte på gerne hurtigst muligt og senest d. 14. januar. Hvis du er forhindret i at deltage, men gerne vil deltage i netværket, så send en mail. Max. antal deltagere er 50. Deltagerliste bliver udsendt umiddelbart efter 14. januar.

4 FORLØBSBESKRIVELSER Forløb 1: Rygestopkurser i naturen Medarbejdernes faglige baggrund: Karen Hemmingsen, farmakolog og rygestopinstruktør, Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune. Susanne Rosenild, cand. scient. I biologi og geografi, socialpædagog, naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm og Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Rygere, motiverede for et rygestop og tiltalte af at kurset afholdes i naturen Karen giver eksempler på, hvordan den konkrete viden om rygning tager udgangspunkt i det den enkelte deltager finder relevant og meningsfyldt og hvordan motivationsprocessen styrkes gennem gruppesamværet. Susanne lader deltagerne afprøve nogle af de naturoplevelser, som understøtter deltagernes fysiske, psykiske og sansemæssige motivation for at holde rygestoppet. Der fortælles om styrken i at gruppen deler succeshistorierne om det der virker og støtter hinanden til at klare fristelserne. Succesen med et rygestop handler i stor grad af motivation hos den enkelte og af, at kurset er tilpasset den enkeltes behov og kompetencer i processen. Mange rygestoppere er bange for wn vægtøgning i forbindelse med et rygestop, og derfor appellerer fysisk motion i naturen til at modvirke vægtøgningen. I naturen kan fysiske forandringer som følge af et rygestop tydeligt opleves, bl.a. gennem øgede sanseindtryk. Disse positive oplevelser øger den positive motivation for fastholdelse af rygestoppet. Forløb 2: Bevægelse/leg i uderummet Hanne Refsing, fysioterapeut, Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Voksne, primært med fysiske skavanker Hanne giver eksempler på at inddrage legeaktiviteter, og hvordan deltagerne i praksis kan lade sig inspirere af den omgivende natur. Baggrund En borger med rygsmerter, kan gennem instruktion og eksempelvis ved at gå med stave få en bedre rotation i ryggen, mærke at musklerne løsner op og smerterne reduceres, eller blive overbevist om fodtøjets betydning i forhold til ryg- eller knæsmerter.

5 Forløb 3: Naturen kan formidles og gøres tilgængelig - uanset fysisk formåen Louise Nielsen, skov- og landskabsingeniør, bifag i idræt, naturvejleder i Naturstyrelsen, Storstrøm og Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Voksne borgere, sygemeldt med lidelser i bevægeapparatet. Introduktion til dagens omgivende natur, efterfulgt af 2 mindre ture, som alle prøver. Gruppe 1, der kan gå ubesværet, skal med kort og ruteinstrukser finde vej og samtidig løse mindre opgaver gruppen får god motion. Naturvejlederen laver naturbase i nærheden med Gruppe 2, der kun kan gå 500m frem og 500 m tilbage. På varme lammeskind laves fysiske øvelser og åndedrætsøvelser. Musik og stilhed bliver også bestanddele af turen i Gruppe 2. Der forelægger evidens for, at ophold i naturen har positiv effekt på vores helbred. Omdrejningspunktet for dette forløb er, hvordan et trygt og ansvarligt formidlingsforløb i naturen gennemføres for en gruppe sygemeldte mennesker, der har meget forskellige fysiske muligheder for at bevæge sig i naturen. Forløb 4: Skolernes udearealer er åndehuller for overvægtige og inaktive børn Trine Møller, cand. scient. i idræt og sundhed, bachelor i idræt, motionskonsulent og projektleder i projekt "Fit Kid", Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Hanne Refsing, fysioterapeut, Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Overvægtige og inaktive børn i klasse. Eksempler på fysiske gruppeaktiviteter og sjove sociale lege i uderummet. Samvær i uderummet åbner mulighed for, at det overvægtige/inaktive barns stærke sider og kompetencer får plads på en anden måde end i den traditionelle gymnastiktime. Oplevelsen kan blive en ny start på en positiv social og ikke konkurrerende sammenhæng med jævnaldrende kammerater.

6 Forløb 5: Naturtur-en mental og fysisk oplevelse for sygedagpengemodtagere Susanne Rosenild, Cand. scient. i biologi og geografi, socialpædagog, naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm og Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Stressede, angstfyldte og deprimerede sygedagpengemodtagere Vi skal have bål, mærke naturens elementer, stimulere sanserne og kroppen - og samtidig hvile hjernen. Deltagerne skal gå fra forløbet med ny viden om naturen og have knyttet tættere bånd til hinanden. Kort introduktion til hvordan naturvejlederen kan planlægge og gennemføre naturture for en gruppe stressede, angstfyldte og deprimerede sygedagpengemodtagere, som et Jobcenter har sendt i aktivering. Nogle er der mod deres vilje. Omdrejningspunktet er oplevelser, som naturen sammen med naturvejlederen kan tilbyde den enkelte og gruppen, såvel fysisk som mentalt. Forløb 6: Idræt i uderummet Uffe Storgaard Sloth, kost- og motionsvejleder, professionsbachelor i human ernæring, Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Voksne borgere udenfor arbejdsmarkedet Uffe giver en smagsprøve på, hvordan han arbejder med idræt i uderummet. Gennem træning og legende aktiviteter kan den voksne borger udenfor arbejdsmarkedet opleve at være i gang, kommunikere med kroppen og glemme sine problemer. Uffe fortæller om baggrund for udvælgelsen af gruppeaktiviteter, således at der tages hensyn til eksempelvis dårlig ryg, overvægt, social angst og gruppeproces.

7 Forløb 7: Mindfulness i naturen som hjælp i en svær personlig tid Anna Adhèmar, psykolog og mindfulnessinstruktør, Vordingborg Kommune Borgere med angst, depression eller udbrændthed i en grad, der kræver et særligt skånsomt forløb. Der gennemgås nogle af de sanseopmærksomhedsøvelser, som kan introduceres til denne borgergruppe. Der laves øvelser i tilstedeværelse, sanseopmærksomhed, åndedrætsteknikker, "mindful walking", etc. Tag varmt tøj på! En stor del af aktiviteten foregår udendørs. Naturen er en indbydende og gavnlig ramme, når der er et behov for at arbejde med nærvær og kunne finde ro. Mindfulness kan støtte borgeren til at forholde sig til sig selv på en blid og accepterende måde, når borgere befinder sig i en svær periode i tilværelsen.

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Af Nina B. Schriver og Eva Skytte At naturen kan øge vores sundhed og livskvalitet er de fleste enige om. Men hvis man vil arbejde

Læs mere

sundhed og livskvalitet i naturen - et idekatalog

sundhed og livskvalitet i naturen - et idekatalog sundhed og livskvalitet i naturen - et idekatalog sundhed og livskvalitet i naturen - et idekatalog Hæftet er udgivet af Sundhedsnetværket under Naturvejlederordningen i 2013. Forfatter: Eva Skytte, Dansk

Læs mere

Flere sider af det sunde liv Inspirationskatalog

Flere sider af det sunde liv Inspirationskatalog Flere sider af det sunde liv Inspirationskatalog Indhold 3 5 9 13 17 20 23 25 28 31 34 38 40 42 44 45 Flere sider af det sunde liv - et projekt der vil bygge bro Det dobbelte KRAM Ni enkemænd og det gode

Læs mere

ANDERLEDES SKOLEDAG. Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN

ANDERLEDES SKOLEDAG. Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN ANDERLEDES SKOLEDAG En TEMAAVIS om FOLKESKOLEREFORMENS ELEMENTER - den nye skoledag med mere bevægelse og nye aktiviteter, nye samarbejdspartnere m.m. - og fortællinger

Læs mere

Selvhjælp Skanderborg

Selvhjælp Skanderborg Januar 2014 Selvhjælp Skanderborg Introduktionshæfte for frivillige Selvhjælp Skanderborg Vestergade 14 A, 1. sal 8660 Skanderborg www.selvhjaelpskanderborg.dk 1. Velkommen som frivillig i SelvhjælpSkanderborg...

Læs mere

SUNDHED I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN

SUNDHED I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN SUNDHED I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN Indhold Indledning 4 1. Sundhedsindsatser 6 Tegn på, at det virker at inddrage sundhedsfremme 7 Sunde rammer 8 Samspil mellem jobcenter og sundhedstilbud 9 Frivilligt

Læs mere

-- et KRAMM til sundheden. Sundhedspolitik i Faaborg-Midtfyn Kommune 2012-15

-- et KRAMM til sundheden. Sundhedspolitik i Faaborg-Midtfyn Kommune 2012-15 -- et KRAMM til sundheden Sundhedspolitik i Faaborg-Midtfyn Kommune 2012-15 Marts 2012 Sundhedspolitikken... skaber rammerne for sunde liv tager udgangspunkt i borgernes indstilling til Det Gode Liv understøtter

Læs mere

k F ur ælles sus katalog 2015-2016 forstyrrelser ADHD Autismespektrum

k F ur ælles sus katalog 2015-2016 forstyrrelser ADHD Autismespektrum s u s k u r log kata Fælles 01H6D 5-2 1 0 2 tyrrelser AD um fors Autismespektr Velkommen til s og Heimdals fælles kursuskatalog, vi håber, du kan finde den inspiration, du har brug for. Du er naturligvis

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Workshop Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Kirkens Korshær i Aarhus og Diakonhøjskolen indbyder til en ny, årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen henvender sig til alle

Læs mere

k F ur ælles sus katalog 2014-2015 forstyrrelser ADHD Autismespektrum

k F ur ælles sus katalog 2014-2015 forstyrrelser ADHD Autismespektrum s u s k u r log kata Fælles 01H5D 4-2 1 0 2 tyrrelser AD um fors Autismespektr Velkommen til s og Heimdals fælles kursuskatalog, vi håber, du kan finde den inspiration, du har brug for. Du er naturligvis

Læs mere

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell RINGKJØBING AMT ROSKILDE AMT KØBENHAVNS KOMMUNE Forord Københavns Kommune, Ringkjøbing Amt og Roskilde Amt har videreudviklet

Læs mere

KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2014

KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2014 KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2014 VELKOMMEN TIL EN NY KURSUSSÆSON PRAKTISKE OPLYSNINGER I dette katalog præsenterer Center for frivilligt socialt arbejde sine tilbud af kurser, netværk og øvrige uddannelsesaktiviteter

Læs mere

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle Forældresamarbejde Forældresamarbejde er 1 af de 6 indsatser, som projektet Læring for alle afprøver i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem et intensivt læringsforløb og skolens almene del.

Læs mere

Unge misbrugere & beskæftigelsesindsats. Inspirationskatalog

Unge misbrugere & beskæftigelsesindsats. Inspirationskatalog Unge misbrugere & beskæftigelsesindsats Inspirationskatalog Væksthuset - Februar 2013 Erfaringer og inspiration fra metodeudviklingsprojekt under Københavns kommunes metodeudviklingspulje: En integreret

Læs mere

Sundhed i sociale tilbud

Sundhed i sociale tilbud Sundhed i sociale tilbud til voksne med særlige behov 2010 Sundhed i sociale tilbud til voksne med særlige behov Redaktion: Rikke Primdahl og Kirsten Nielsen, Sundhedsstyrelsen Tekst: Nenna Brinck, nenna.dk

Læs mere

Søg støtte til projekter. Nyspecialisering

Søg støtte til projekter. Nyspecialisering Søg støtte til projekter om nyspecialisering og inklusion Vær med til at fremme inklusion og aktiv deltagelse i samfundslivet for børn, unge og voksne med særlige behov. Søg om op til 150.000 kroner i

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Sundhedspolitik 2013-2016

Frederikshavn Kommune. Sundhedspolitik 2013-2016 Frederikshavn Kommune Sundhedspolitik 2013-2016 5 6 8 14 15 16 17 20 27 Forord Sundhed er mange ting Hvordan har vi det i Frederikshavn Kommune? Andre udfordringer Involvering Eksterne samarbejdspartnere

Læs mere

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER - SÅ BRUG DEM! Trin-for-trin guide til brugen af frivillige erhvervsmentorer i beskæftigelsesindsatsen I denne guide kan du læse om, hvordan man gennemfører et erhvervsmentorforløb

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE SUNDHEDS- LEDELSE

KØBENHAVNS KOMMUNE SUNDHEDS- LEDELSE KØBENHAVNS KOMMUNE SUNDHEDS- LEDELSE SÅDAN KAN I ARBEJDE MED SUNDHEDSLEDELSE PÅ ARBEJDSPLADSEN 1 SUNDHEDSLEDELSE I denne publikation præsenteres en model for, hvordan arbejdet med strategisk sundhedsfremme

Læs mere

Midtvejsevaluering af projekt. Sund i Job

Midtvejsevaluering af projekt. Sund i Job Midtvejsevaluering af projekt Sund i Job 1 Midtvejsevaluering af projekt Sund i Job Vejen Kommune Udarbejdet i april 2015 af Vejen Kommune Forfattere: Sundhedskonsulent Julie Dalgaard Guldager cand. scient.

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2008-2010 VÆR MED

SUNDHEDSPOLITIK 2008-2010 VÆR MED SUNDHEDSPOLITIK 2008-2010 VÆR MED Det skal være nemt at vælge det sunde ! Fakta om Slagelse Kommune Der er 76.949 borgere fordelt på følgende aldersgrupper: 17.085 i alderen 0-17 år 41.834 i alderen 18-59

Læs mere

Sundhed og trivsel for alle

Sundhed og trivsel for alle Sundhed og trivsel for alle SUNDHEDSPOLITIK FOR BORGERNE I KOLDING KOMMUNE 2011-2014 OV1_Kvadrat_RØD 1 Indhold SUNDHEDSPOLITIK Forord... 3 1 Sundhed og trivsel for alle i Kolding Kommune... 4 2 Sådan har

Læs mere

ROBUST MENTAL SUNDHED

ROBUST MENTAL SUNDHED ROBUST MENTAL SUNDHED Individuel rådgivning Mindfulness Online Kurser Foredrag Holdundervisning Workshop Mindfulness som faglig kompetence INDHOLD Mindbusiness 1 2 3 4 5 6 Individuel rådgivning Mindfulness

Læs mere

SVENDBORG KOMMUNE 2015

SVENDBORG KOMMUNE 2015 SVENDBORG KOMMUNE 2015 KURSUSKATALOG FOR Døgnplejefamilier, aflastningsfamilier netværksfamilier samt akutplejefamilier INDLEDNING VIGTIG INFORMATION Det er med stor fornøjelse, at Familieplejeteamet i

Læs mere

På vej mod en ny skoledag i Fredensborg Kommune

På vej mod en ny skoledag i Fredensborg Kommune På vej mod en ny skoledag i Fredensborg Kommune PÅ VEJ MOD EN NY SKOLEDAG Center for Skoler og Dagtilbud December 2013 Forord Verden i dag er i konstant udvikling og forandring. Der stilles højere og anderledes

Læs mere

Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress TEMA Psykisk arbejdsmiljø Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod stress er det

Læs mere

Projekt for familier med overvægtige børn

Projekt for familier med overvægtige børn Af Jimmie Gade Nielsen og Jeanette Gerlow Udviklings- og Formidlingscenter for Børn og Unge Evaluering af Projekt for familier med overvægtige børn Udarbejdet af: Jimmie Gade Nielsen og Jeanette Gerlow,

Læs mere

Kursuskatalog 2012/13. Næstved Kommune. Specialafdelingen

Kursuskatalog 2012/13. Næstved Kommune. Specialafdelingen Kursuskatalog 2012/13 Næstved Kommune Specialafdelingen Indholdsfortegnelse Forord - hvem er vi.. side 3 Kurser for fagfolk: Grundlæggende viden om autisme 1 og 2. side 4 Halliwicksvømning.. side 5 Det

Læs mere

Virksomhedsplan 2014 For Nr. Søby børnehave

Virksomhedsplan 2014 For Nr. Søby børnehave Virksomhedsplan 2014 For Nr. Søby børnehave Indholdsfortegnelse Forvaltningens forord Side 3 Årsberetning Side 4 Data Side 8 Status på egne indsatsområder Side 9 Temaer 2012-2015 Side 11 Indsatsområder

Læs mere