NATUREN SOM ARENA I SUNDHEDSFREMME- OG FOREBYGGELSESARBEJDET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NATUREN SOM ARENA I SUNDHEDSFREMME- OG FOREBYGGELSESARBEJDET"

Transkript

1 NATUREN SOM ARENA I SUNDHEDSFREMME- OG FOREBYGGELSESARBEJDET - erfaringsudvekslingsdag for kommunale medarbejdere fra hele Danmark og deres samarbejdspartnere Du inviteres hermed til en erfaringsudvekslingsdag om sundhedsarbejde i naturen TIRSDAG DEN 25. JANUAR 2011 En række kommuner har nu erfaringer med at bruge naturen målrettet i sundhedsfremmeindsatsen ift. forskellige målgrupper. Bl.a. har Vordingborg Kommune erfaringer med at inddrage naturen i aktiviteter med overvægtige/inaktive børn og voksne, borgere tilknyttet Jobcenter, rygere m.fl. Der er behov for et forum, hvor kommuner kan udveksle og opsamle ideer og erfaringer og få ny inspiration til fremadrettede aktiviteter og indsatser. Vi håber derfor, at denne erfaringsudvekslingsdag, som Vordingborg Kommune og naturvejlederordningens sundhedsnetværk afholder sammen, kan blive den første i en række ½- årlige møder, hvor kommuner og deres samarbejdspartnere deler praktiske erfaringer med at inddrage naturen i sundhedsarbejdet. Konkret er formålet: At få nye ideer, bl.a. ved at afprøve forskellige praktiske eksempler på, hvordan man i Vordingborg Kommune arbejder med sundhed i naturen. At udveksle erfaringer om arbejdet med sundhed i naturen, bl.a. ved at diskutere de aktiviteter, som vi selv får afprøvet på dagen. At møde andre som arbejder med sundhed i naturen og få ideer til nye samarbejdspartnere. At opstarte en netværksgruppe af folk, der arbejder praktisk med natur og sundhed i kommunalt regi. At klarlægge behov for det videre arbejde f.eks. temadage, foredrag, erfaringsudveksling, vidensbank og inspiration el.lign. Mange hilsner Sundhed, Vordingborg Kommune Naturvejleder Susanne Rosenild Naturvejlederordningens sundhedsnetværk Sundhedskoordinator Eva Skytte

2 PROGRAM Kl Kl Kl Kl Kl Velkommen til bålkaffe og nakulturel oplevelse Introduktion til dagens program v. Susanne Rosenild, naturvejleder i Naturstyrelsen og Vordingborg Kommunes Sundhedssekretariat Oplæg om den sociale dimension i gruppesamværet og medarbejderens rolle i forhold til deltagelsesbegrebet v. Nina B. Schriver, fysioterapeut og phd. Orientering om forløb og omklædning til udendørsaktiviteter Forløb (uddybende beskrivelse af forløbene er vedlagt): Vælg mellem 4 forskellige eksempler på aktiviteter udendørs, der afprøves i praksis. Derefter diskussion i gruppen - hvilke tanker sætter det i gang, forslag til forbedringer, perspektivering, nye vinkler etc. Forløb 1: Rygestopkurser i naturen Forløb 3: Naturen kan formidles og gøres tilgængelig uanset fysisk formåen Forløb 4: Skolernes udearealer som åndehul Forløb 7: Mindfulness i naturen som hjælp i en svær personlig tid Kl Kl Kl Kl Kl vedlagt) Økologisk buffet og evt. walk and talk Idebørs med netværks- og erfaringsudveksling Hvad sker der rundt omkring i landet - et forsøg på et overblik samt eksempler på forskellige aktiviteter og målgrupper v. Eva Skytte, sundhedskoordinator for Naturvejlederordningen Pause- te, kaffe og årstidskage Forløb og diskussion som i formiddags (uddybende beskrivelse af forløbene er Forløb 2: Bevægelse/leg i uderummet Forløb 5: Naturtur - en mental og fysisk oplevelse for sygedagpengemodtagere Forløb 6: Idræt i uderummet Perspektiv på sundheds- og natursamarbejdet v. Dorrit Guttman, Sundhedschef i Vordingborg Kommune Opsamling på dagen og hvad gør vi fremover Tak for i dag

3 PRAKTISKE OPLYSNINGER TID Den 25. januar 2011, kl STED Avnø Naturcenter Flyvervej Lundby Læs mere på Der er ikke offentlig transport til Avnø Naturcenter, der ligger 15 minutters kørsel fra Vordingborg Station. Samkørsel kan arrangeres efter tilmeldingsfrist. HUSK VARMT TØJ OG FODTØJ TIL UDENDØRSAKTIVITETER I NATUREN DELTAGERE Følgende er inviteret til erfaringsudvekslingsdagen: Medarbejderne i kommuner, der arbejder med konkrete aktiviteter, hvor naturen bruges i sundhedsarbejdet med borgere. Dette er eksempelvis naturvejledere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, gartnere, sundhedskonsulenter, psykologer, friluftsvejledere, kost- og motionskonsulenter, etc. Personer, der samarbejder med kommuner gennem at udføre de konkrete borgeraktiviteter i naturen, eksempelvis naturvejledere fra Skov- og Naturstyrelsen, undervisere etc. PRIS Da vi ved at økonomien er stram mange steder, betaler hver deltager kun forplejning, hvilket er 150 kr. Beløbet betales og kvitteres på dagen. TILMELDING Til Eva Skytte på es@skovforeningen.dk, gerne hurtigst muligt og senest d. 14. januar. Hvis du er forhindret i at deltage, men gerne vil deltage i netværket, så send en mail. Max. antal deltagere er 50. Deltagerliste bliver udsendt umiddelbart efter 14. januar.

4 FORLØBSBESKRIVELSER Forløb 1: Rygestopkurser i naturen Medarbejdernes faglige baggrund: Karen Hemmingsen, farmakolog og rygestopinstruktør, Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune. Susanne Rosenild, cand. scient. I biologi og geografi, socialpædagog, naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm og Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Rygere, motiverede for et rygestop og tiltalte af at kurset afholdes i naturen Karen giver eksempler på, hvordan den konkrete viden om rygning tager udgangspunkt i det den enkelte deltager finder relevant og meningsfyldt og hvordan motivationsprocessen styrkes gennem gruppesamværet. Susanne lader deltagerne afprøve nogle af de naturoplevelser, som understøtter deltagernes fysiske, psykiske og sansemæssige motivation for at holde rygestoppet. Der fortælles om styrken i at gruppen deler succeshistorierne om det der virker og støtter hinanden til at klare fristelserne. Succesen med et rygestop handler i stor grad af motivation hos den enkelte og af, at kurset er tilpasset den enkeltes behov og kompetencer i processen. Mange rygestoppere er bange for wn vægtøgning i forbindelse med et rygestop, og derfor appellerer fysisk motion i naturen til at modvirke vægtøgningen. I naturen kan fysiske forandringer som følge af et rygestop tydeligt opleves, bl.a. gennem øgede sanseindtryk. Disse positive oplevelser øger den positive motivation for fastholdelse af rygestoppet. Forløb 2: Bevægelse/leg i uderummet Hanne Refsing, fysioterapeut, Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Voksne, primært med fysiske skavanker Hanne giver eksempler på at inddrage legeaktiviteter, og hvordan deltagerne i praksis kan lade sig inspirere af den omgivende natur. Baggrund En borger med rygsmerter, kan gennem instruktion og eksempelvis ved at gå med stave få en bedre rotation i ryggen, mærke at musklerne løsner op og smerterne reduceres, eller blive overbevist om fodtøjets betydning i forhold til ryg- eller knæsmerter.

5 Forløb 3: Naturen kan formidles og gøres tilgængelig - uanset fysisk formåen Louise Nielsen, skov- og landskabsingeniør, bifag i idræt, naturvejleder i Naturstyrelsen, Storstrøm og Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Voksne borgere, sygemeldt med lidelser i bevægeapparatet. Introduktion til dagens omgivende natur, efterfulgt af 2 mindre ture, som alle prøver. Gruppe 1, der kan gå ubesværet, skal med kort og ruteinstrukser finde vej og samtidig løse mindre opgaver gruppen får god motion. Naturvejlederen laver naturbase i nærheden med Gruppe 2, der kun kan gå 500m frem og 500 m tilbage. På varme lammeskind laves fysiske øvelser og åndedrætsøvelser. Musik og stilhed bliver også bestanddele af turen i Gruppe 2. Der forelægger evidens for, at ophold i naturen har positiv effekt på vores helbred. Omdrejningspunktet for dette forløb er, hvordan et trygt og ansvarligt formidlingsforløb i naturen gennemføres for en gruppe sygemeldte mennesker, der har meget forskellige fysiske muligheder for at bevæge sig i naturen. Forløb 4: Skolernes udearealer er åndehuller for overvægtige og inaktive børn Trine Møller, cand. scient. i idræt og sundhed, bachelor i idræt, motionskonsulent og projektleder i projekt "Fit Kid", Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Hanne Refsing, fysioterapeut, Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Overvægtige og inaktive børn i klasse. Eksempler på fysiske gruppeaktiviteter og sjove sociale lege i uderummet. Samvær i uderummet åbner mulighed for, at det overvægtige/inaktive barns stærke sider og kompetencer får plads på en anden måde end i den traditionelle gymnastiktime. Oplevelsen kan blive en ny start på en positiv social og ikke konkurrerende sammenhæng med jævnaldrende kammerater.

6 Forløb 5: Naturtur-en mental og fysisk oplevelse for sygedagpengemodtagere Susanne Rosenild, Cand. scient. i biologi og geografi, socialpædagog, naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm og Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Stressede, angstfyldte og deprimerede sygedagpengemodtagere Vi skal have bål, mærke naturens elementer, stimulere sanserne og kroppen - og samtidig hvile hjernen. Deltagerne skal gå fra forløbet med ny viden om naturen og have knyttet tættere bånd til hinanden. Kort introduktion til hvordan naturvejlederen kan planlægge og gennemføre naturture for en gruppe stressede, angstfyldte og deprimerede sygedagpengemodtagere, som et Jobcenter har sendt i aktivering. Nogle er der mod deres vilje. Omdrejningspunktet er oplevelser, som naturen sammen med naturvejlederen kan tilbyde den enkelte og gruppen, såvel fysisk som mentalt. Forløb 6: Idræt i uderummet Uffe Storgaard Sloth, kost- og motionsvejleder, professionsbachelor i human ernæring, Sundhedssekretariatet, Vordingborg Kommune Voksne borgere udenfor arbejdsmarkedet Uffe giver en smagsprøve på, hvordan han arbejder med idræt i uderummet. Gennem træning og legende aktiviteter kan den voksne borger udenfor arbejdsmarkedet opleve at være i gang, kommunikere med kroppen og glemme sine problemer. Uffe fortæller om baggrund for udvælgelsen af gruppeaktiviteter, således at der tages hensyn til eksempelvis dårlig ryg, overvægt, social angst og gruppeproces.

7 Forløb 7: Mindfulness i naturen som hjælp i en svær personlig tid Anna Adhèmar, psykolog og mindfulnessinstruktør, Vordingborg Kommune Borgere med angst, depression eller udbrændthed i en grad, der kræver et særligt skånsomt forløb. Der gennemgås nogle af de sanseopmærksomhedsøvelser, som kan introduceres til denne borgergruppe. Der laves øvelser i tilstedeværelse, sanseopmærksomhed, åndedrætsteknikker, "mindful walking", etc. Tag varmt tøj på! En stor del af aktiviteten foregår udendørs. Naturen er en indbydende og gavnlig ramme, når der er et behov for at arbejde med nærvær og kunne finde ro. Mindfulness kan støtte borgeren til at forholde sig til sig selv på en blid og accepterende måde, når borgere befinder sig i en svær periode i tilværelsen.

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Af Nina B. Schriver og Eva Skytte At naturen kan øge vores sundhed og livskvalitet er de fleste enige om. Men hvis man vil arbejde

Læs mere

Kristian Jager Nykrog, politisk konsulent Tel: Mens Health Week - Januar 2019

Kristian Jager Nykrog, politisk konsulent   Tel: Mens Health Week - Januar 2019 Kristian Jager Nykrog, politisk konsulent E-mail: kjn@friluftsraadet.dk Tel: 30715853 Mens Health Week - Januar 2019 Om Friluftsrådet og Kristian Hvad er Friluftsrådet? NGO - Paraplyorganisation for 85

Læs mere

Hvorfor sundhed i naturen? E V A S K Y T T E, S U N D H E D S N E T V Æ R K E T T E M A D A G O M S U N D H E D I N A T U R E N, 1 2.

Hvorfor sundhed i naturen? E V A S K Y T T E, S U N D H E D S N E T V Æ R K E T T E M A D A G O M S U N D H E D I N A T U R E N, 1 2. Hvorfor sundhed i naturen? E V A S K Y T T E, S U N D H E D S N E T V Æ R K E T T E M A D A G O M S U N D H E D I N A T U R E N, 1 2. J U N I 2 0 1 2 Hvad er særligt ved naturen? Naturen Har ingen iboende

Læs mere

SSU Temadag om sundhed

SSU Temadag om sundhed SSU Temadag om sundhed { 1 Temadag om sundhed i Senior- og Sundhedsudvalget mandag d. 11. marts 2019 Program 12.30-13.00 Let arbejdsfrokost 13.00-14.00 14.00-14.10 14.10-14.55 Oplæg v. Professor Jakob

Læs mere

Afdeling for Sundhed årsrapport 2014 om naturbaseret sundhed

Afdeling for Sundhed årsrapport 2014 om naturbaseret sundhed Afdeling for Sundhed årsrapport 2014 om naturbaseret sundhed Indholdsfortegnelse 1. Aktiviteter indenfor Afdeling for Sundhed...3 Alle patientskoler inkluderer nu bevægelse i og ophold i naturen...3 Rygestopkursus

Læs mere

Evaluering af netværksmodel i forbindelse med

Evaluering af netværksmodel i forbindelse med Evaluering af netværksmodel i forbindelse med LÆR AT TACKLE kurser Kursisterne oplever et behov for at indgå i et netværk efter kursusafslutning Netværksdannelse har en positiv indvirkning på deltagernes

Læs mere

Naturen kalder på Vildmænd - Mandehørm, humor og frisk luft i massevis

Naturen kalder på Vildmænd - Mandehørm, humor og frisk luft i massevis Foto: Fotos: Mads Claus Rasmussen Naturen kalder på Vildmænd - Mandehørm, humor og frisk luft i massevis Af Anne Bøgegaard, projektleder i Svendborg Kommune Vildmænd er den kærlige betegnelse for mænd

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013

Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013 Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013 Baggrund Der findes i dag ganske få behandlingstilbud til personer som lider af fedme, som inddrager

Læs mere

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Workshop Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Kirkens Korshær i Aarhus og Diakonhøjskolen indbyder til en ny, årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen henvender sig til alle

Læs mere

Fælles konference om Overvægt - et fælles ansvar den 1. november 2011 i ToRVEhallerne i Vejle

Fælles konference om Overvægt - et fælles ansvar den 1. november 2011 i ToRVEhallerne i Vejle Fælles konference om Overvægt - et fælles ansvar den 1. november 2011 i ToRVEhallerne i Vejle Program for konferencen Overvægt et fælles ansvar Ordstyrer: cand. brom. Regitze Siggaard, partner i Aktivo

Læs mere

Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune

Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion...5 Vægt... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

ABC for mental sundhed i Aalborg Kommune

ABC for mental sundhed i Aalborg Kommune ABC for mental sundhed i Aalborg Kommune Et kommunalt perspektiv på implementeringen af ABC for mental sundhed - Søren Lund Jensen, Center for Mental Sundhed, Aalborg Kommune Indgangen til arbejdet med

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

Kontormotion 4 minutter om dagen. Så lidt skal der til for at opnå forbedret fysisk og mental trivsel på arbejdspladsen

Kontormotion 4 minutter om dagen. Så lidt skal der til for at opnå forbedret fysisk og mental trivsel på arbejdspladsen Kontormotion 4 minutter om dagen Så lidt skal der til for at opnå forbedret fysisk og mental trivsel på arbejdspladsen Humanic Group ApS, Copenhagen, Tel: + 45 7022 6575 E-mail: info@humanicgroup.com Introduktion

Læs mere

Program Træning af hjertepatienter

Program Træning af hjertepatienter Program Træning af hjertepatienter Modul 1: 8. 10. januar 2019 Modul 2: 6. marts 2019 Bispebjerg Hospitals Uddannelsescenter, indgang 50, lokale 11 Tuborgvej 235, 2400 København NV Læringsmål Evidens og

Læs mere

TILSKUDSGUIDE. Sådan får du tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte

TILSKUDSGUIDE. Sådan får du tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte TILSKUDSGUIDE Sådan får du tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte Tønder Kommune yder tilskud til forskellige aktiviteter, som har et aktiverende og forebyggende sigte jf.

Læs mere

Natur, sundhed & livskvalitet

Natur, sundhed & livskvalitet Natur, sundhed & livskvalitet Hvordan naturvejledning og natur kan fremme sundhed og livskvalitet Samarbejdet mellem SNS og Vordingborg Kommunes Sundhedscenter i Stege Styrker og muligheder Skovrider,

Læs mere

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Lev godt med din sygdom Hadsten samt Kultur- og Sundhedscenter InSide, Hammel. Sundhedskursus

Læs mere

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Sundhedskursus Vi tilbyder et sundhedskursus, der sætter fokus på at give inspiration og redskaber

Læs mere

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Workshop D. 9. jan. 2015 Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Sundhedsfremme og forebyggelse med særligt sigte på risikofaktorer Elisabeth Brix Westergaard Psykiatri og Social Den Nationale Sundhedsprofil

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes - Artrose

Læs mere

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Sundhedskursus Vi tilbyder et sundhedskursus, der sætter fokus på at give inspiration og redskaber

Læs mere

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse 2 Specialrådgivning til børn og unge med høretab på Center for Høretab 1. juli 2014 blev specialrådgivningen og udredningen af børn og unge med høretab på Center

Læs mere

Familieplejen. Kurser forår 2019

Familieplejen. Kurser forår 2019 Familieplejen Kurser forår 2019 Arbejdet som familieplejer Obligatorisk grunduddannelse for alle, der ønsker at blive godkendt som familieplejer. Som plejefamilie skal I kunne varetage omsorgen for plejebarnet,

Læs mere

GODE RÅD. Når du lever med smerter ULYKKESPATIENTFORENINGEN.DK

GODE RÅD. Når du lever med smerter ULYKKESPATIENTFORENINGEN.DK GODE RÅD Når du lever med smerter ULYKKESPATIENTFORENINGEN.DK Et liv med kroniske smerter I en tværfaglig smertebehandling samarbejder forskellige faggrupper. Det kan være: Et liv med kroniske smerter

Læs mere

STRANDPARKEN RESSOURCECENTER Individuelt Erhvervsrettet forløb På skånsomme vilkår. Du er kilden til den forandring, du ønsker at se...

STRANDPARKEN RESSOURCECENTER Individuelt Erhvervsrettet forløb På skånsomme vilkår. Du er kilden til den forandring, du ønsker at se... STRANDPARKEN RESSOURCECENTER Individuelt Erhvervsrettet forløb På skånsomme vilkår Du er kilden til den forandring, du ønsker at se... 1 Indholdsfortegnelse Individuelt erhvervsrettet forløb... side 5

Læs mere

KONFERENCE FRILUFTSLIV PÅ TVÆRS FRILUFTSLIV PÅ TVÆRS. 21. juni 2016 Kolding Fjord KOMMUNER OG FRIVILLIGE

KONFERENCE FRILUFTSLIV PÅ TVÆRS FRILUFTSLIV PÅ TVÆRS. 21. juni 2016 Kolding Fjord KOMMUNER OG FRIVILLIGE KONFERENCE FRILUFTSLIV PÅ TVÆRS KOMMUNER OG FRIVILLIGE FRILUFTSLIV PÅ TVÆRS 21. juni 2016 Kolding Fjord FRILUFTSLIV PÅ TVÆRS Der skal tænkes på tværs af sektorer, når kommunerne planlægger og forvalter

Læs mere

Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed

Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed Af Doreen Møller Holmquist, Natur- og stressvejleder og ejer af kursusvirksomheden Mind4nature Hvert år rammes mange danskere af vintertræthed

Læs mere

Livsstilscenter Brædstrup

Livsstilscenter Brædstrup Baggrund Livsstilscentret åbnede på Brædstrup Sygehus i 1996 Eneste af sin art i Danmark Modtager patienter fra hele landet Danmarks højst beliggende sygehus, 112 meter over havets overflade Målgrupper

Læs mere

Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien

Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien Af naturvejleder, socialpædagog og psykoterapeut Benny Jensen, Psykiatrisk Informationscenter. Psykisk syge får både selvværd og et

Læs mere

Center for Mental Sundhed. Kulturvitaminer. - til borgere med stress, angst eller depression. Information om kurset. til rådgivere

Center for Mental Sundhed. Kulturvitaminer. - til borgere med stress, angst eller depression. Information om kurset. til rådgivere Center for Mental Sundhed Kulturvitaminer - til borgere med stress, angst eller depression Information om kurset til rådgivere Information om kurset til rådgivere Sundheds- og Kulturforvaltningen er i

Læs mere

SUNDHEDSTILBUD THISTED KOMMUNE Sundhedsafdelingen Asylgade Thisted

SUNDHEDSTILBUD THISTED KOMMUNE Sundhedsafdelingen Asylgade Thisted SUNDHEDSTILBUD THISTED KOMMUNE 2017 Sundhedsafdelingen Asylgade 30 7700 Thisted INDHOLD Side 5 Livsstilshold for personer med svær overvægt (BMI 35+) Side 7 Livsstilshold for personer med psykisk sårbarhed

Læs mere

18. september #sundinaturen

18. september #sundinaturen Fysisk aktivitet & udeliv: Hvad virker? Og hvordan ved vi det? Dokumentation og evaluering af sundhedsfremmende, forebyggende og rehabiliterende indsatser med natur- og friluftsaktiviteter 18. september

Læs mere

MBNT Mindfulness-baseret kursus i naturterapi

MBNT Mindfulness-baseret kursus i naturterapi MBNT Mindfulness-baseret kursus i naturterapi Kurset er for dig, der gerne vil finde tilbage til et liv med mere livsglæde og mindre stress, eventuelt ovenpå en stresssygemelding, og for dig, der vil udvikle

Læs mere

Sundhedskursus. For borgere med diabetes, hjertesygdom, KOL, kræft, depression og for borgere som er midlertidigt sygemeldt fra arbejdsmarkedet.

Sundhedskursus. For borgere med diabetes, hjertesygdom, KOL, kræft, depression og for borgere som er midlertidigt sygemeldt fra arbejdsmarkedet. Sundhedskursus For borgere med diabetes, hjertesygdom, KOL, kræft, depression og for borgere som er midlertidigt sygemeldt fra arbejdsmarkedet. Sundhedskursus Sundhedskursus Vi tilbyder forløb med holdundervisning,

Læs mere

Styrk dit nærvær. E-bog med viden, øvelser samt tips til at styrke nærværet i hverdagen. Jeanette Selvig Sørensen

Styrk dit nærvær. E-bog med viden, øvelser samt tips til at styrke nærværet i hverdagen. Jeanette Selvig Sørensen Styrk dit nærvær E-bog med viden, øvelser samt tips til at styrke nærværet i hverdagen Jeanette Selvig Sørensen Du modtager denne e-bog fordi du har skrevet dig op til mit nyhedsbrev - så tak for din interesse!

Læs mere

Forvaltning/område: Sygedagengeområdet

Forvaltning/område: Sygedagengeområdet Forvaltning/område: Sygedagengeområdet Motivationsfiguren 3.1.3. - der er ca. lige stor motivation for livsforandringer blandt langvarigt syge og ikke langvarigt syge. Sygefravær ift. Sundhedsadfærd og

Læs mere

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion... 5 Kost... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

NÅR ANGSTEN TAGER MAGTEN

NÅR ANGSTEN TAGER MAGTEN NÅR ANGSTEN TAGER MAGTEN - OM UNGE OG ANGST KURSUSCENTER BROGAARDEN 13.-14.04.2015 KURSER & KONFERENCER KURSEROGKONFERENCER.DK NÅR ANGSTEN TAGER MAGTEN OM UNGE OG ANGST Alle kender følelsen af angst. Men

Læs mere

Oversigt over borgerkurser i Syddjurs Kommune

Oversigt over borgerkurser i Syddjurs Kommune Oversigt over borgerkurser i Syddjurs Kommune Kursus navn Målgruppe Formål og indhold Varighed Tidspunkt og opstart Link til hjemmeside med pjece Tilmelding til Vægtstop kursus Som er motiveret for at

Læs mere

HVAD FIK VI UD AF ET PILOTFORLØB MIN GODE HVERDAG?

HVAD FIK VI UD AF ET PILOTFORLØB MIN GODE HVERDAG? HVAD FIK VI UD AF ET PILOTFORLØB MIN GODE HVERDAG? ET SAMARBEJDE MELLEM REHABILITERINGSCOLLEGE AALBORG KOMMUNE OG AMBULATORIUM FOR MANI OG DEPRESSION, PSYKIATRIEN Oplæg ved ambulant sygeplejerske Anna

Læs mere

Hjælp til håndtering af stress og depression. 1. September 2015 Sund by netværksdag i natur og udelivsgruppen

Hjælp til håndtering af stress og depression. 1. September 2015 Sund by netværksdag i natur og udelivsgruppen Hjælp til håndtering af stress og depression 1. September 2015 Sund by netværksdag i natur og udelivsgruppen Kort om oplægget Hvad er Hjælp til håndtering af stress og depression? Hjælp IKKE behandling

Læs mere

01-10-2013. Med kroppen i naturen. Program. Udfordringen: Børns motorik. Introduktion til vigtigheden af, at børn får naturoplevelser.

01-10-2013. Med kroppen i naturen. Program. Udfordringen: Børns motorik. Introduktion til vigtigheden af, at børn får naturoplevelser. Med kroppen i naturen Bjørn S. Christensen Konsulent Grønne Spirer og Spring ud i naturen Friluftsrådet Cand. Scient. Idræt og Sundhed, BA Nordisk Friluftsliv bsc@friluftsraadet.dk Program Introduktion

Læs mere

Skejby trivsel i verdensklasse

Skejby trivsel i verdensklasse Gør tanke til handling Skejby trivsel i verdensklasse EFTERÅR 2018 3 Skejby trivsel i verdensklasse Ambitionerne er høje, når vi taler om sundhed og trivsel blandt medarbejdere. Nedenstående tilbud vil

Læs mere

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, kronisk obstruktiv lungesygdom eller kræft

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, kronisk obstruktiv lungesygdom eller kræft Sundhedskursus Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, kronisk obstruktiv lungesygdom eller kræft Sundhedskursus Sundhedskursus Vi tilbyder et sundhedskursus, der sætter fokus på at give inspiration

Læs mere

TILSKUDSGUIDE. Sådan får du tilskud til aktiviteter med forebyggende og sundhedsfremmende formål jf. 79 i SEL

TILSKUDSGUIDE. Sådan får du tilskud til aktiviteter med forebyggende og sundhedsfremmende formål jf. 79 i SEL TILSKUDSGUIDE Sådan får du tilskud til aktiviteter med forebyggende og sundhedsfremmende formål jf. 79 i SEL Tønder Kommune yder tilskud til forskellige aktiviteter med et forebyggende og sundhedsfremmende

Læs mere

Velkommen til temadagen. Samarbejde om et aktivt udeliv i fritiden fysisk aktivitet og mental sundhed

Velkommen til temadagen. Samarbejde om et aktivt udeliv i fritiden fysisk aktivitet og mental sundhed Velkommen til temadagen Samarbejde om et aktivt udeliv i fritiden fysisk aktivitet og mental sundhed Center for Forebyggelse i praksis er etableret i KL for en 3- årig periode med en bevilling fra Ministeriet

Læs mere

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Nærvær, opmærksomhed, mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Kan mindfulness være med til at skabe nærvær og opmærksomhed i skolen? Kan det bruges

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion... 5 Kost... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

01-08-2011. Sagsnr. 2011-50874. Dokumentnr. 2011-405954. Økonomiudvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-14

01-08-2011. Sagsnr. 2011-50874. Dokumentnr. 2011-405954. Økonomiudvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-14 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT 01-08-2011 Sagsnr. 2011-50874 Økonomiudvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-14 Dokumentnr. 2011-405954 Sundhedspolitik

Læs mere

Med kroppen i naturen

Med kroppen i naturen Med kroppen i naturen Bjørn S. Christensen Konsulent Grønne Spirer og Spring ud i naturen Friluftsrådet Cand. Scient. Idræt og Sundhed, BA Nordisk Friluftsliv bsc@friluftsraadet.dk Program Introduktion

Læs mere

RUDERSDAL KOMMUNE. Øverødvej 2, 2840 Holte Tlf Fax

RUDERSDAL KOMMUNE. Øverødvej 2, 2840 Holte Tlf Fax RUDERSDAL KOMMUNE Øverødvej 2, 2840 Holte Tlf. 46 11 00 00 Fax 46 11 00 11 rudersdal@rudersdal.dk www.rudersdal.dk Åbningstid Mandag-onsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 10-17 Borgerservice, Jobcentret og Byplan

Læs mere

6 forebyggende/sundhedsfremmende pakker målrettet forskellige arbejdspladser.

6 forebyggende/sundhedsfremmende pakker målrettet forskellige arbejdspladser. Bilag 2 6 forebyggende/sundhedsfremmende pakker målrettet forskellige arbejdspladser. 1. Tilbud til arbejdspladser, hvor medarbejdere har hårdt fysisk arbejde, f.eks. Materielgård, affaldssorteringen etc.

Læs mere

Mentalt velvære fremmer recovery

Mentalt velvære fremmer recovery VELVÆRE I HVERDAGEN KURSUS 1 Mentalt velvære fremmer recovery HVEM ER VI? Alle undervisere i Skole på Tværs-tilbuddet har kendskab til recovery, enten gennem egne erfaringer eller som medarbejder med fagprofessionel

Læs mere

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 Find vejen frem VIA Videreuddannelse & Kompetenceudvikling Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 6. maj kl. 09.00-15.15 2 3 Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 sprog og bevægelse hører sammen

Læs mere

Kursuskatalog. Efterår Vends Motorik og Naturskole Dyrgaard Gl. Assensvej Nørre Aaby Tlf.:

Kursuskatalog. Efterår Vends Motorik og Naturskole Dyrgaard Gl. Assensvej Nørre Aaby Tlf.: Kursuskatalog Efterår 2018 Vends Motorik og Naturskole Dyrgaard Gl. Assensvej 46 5580 Nørre Aaby Tlf.: 28 14 40 03 www.motorikognatur.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Motorikvejleder - 4 ugers kusus... 1 Motorikassistent

Læs mere

Informationspjece 2010. Byskovgård. Specialafdelingen

Informationspjece 2010. Byskovgård. Specialafdelingen Informationspjece 2010 Byskovgård Specialafdelingen Byskovgård Specialafdelingen Søløverne En del af en integreret institution Byskovgård er en integreret børneinstitution med en vuggestueafdeling, en

Læs mere

ABC i Aalborg Kommune. Et kommunalt perspektiv på implementeringen af ABC for mental sundhed

ABC i Aalborg Kommune. Et kommunalt perspektiv på implementeringen af ABC for mental sundhed ABC i Aalborg Kommune Et kommunalt perspektiv på implementeringen af ABC for mental sundhed Er arbejdet med mental sundhed en kommunal opgave? "Det er ikke en kommunal opgave at formidle kontaktannoncer

Læs mere

Forældrebestyrelsen og personalet. Fortælling om Børnehuset Baggersvej

Forældrebestyrelsen og personalet. Fortælling om Børnehuset Baggersvej Forældrebestyrelsen og personalet Fortælling om Børnehuset Baggersvej Sådan engagerer vi os. Sunde og dygtige børn i trivsel! Ofte hørt, men hvordan praktiseres det? I Børnehuset Baggersvej fokuserer vi

Læs mere

Tilbud til Jobcentre: Arbejdspakker Dansk Fibromyalgi-Forening (DFF); Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS) og Konsulenthuset Cranil

Tilbud til Jobcentre: Arbejdspakker Dansk Fibromyalgi-Forening (DFF); Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS) og Konsulenthuset Cranil Tilbud til Jobcentre: Arbejdspakker Dansk Fibromyalgi-Forening (DFF); Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS) og Konsulenthuset Cranil Hvordan kan vi samarbejde om ledige fleksjobbere med henblik

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEMADAG OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED

VELKOMMEN TIL TEMADAG OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED VELKOMMEN TIL OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED UNDERVISNING DEN 16. MAJ IMPLEMENTERING AF VIDESBASEREDE ANBEFALINGER I KOMMUNER Center for Forebyggelse i praksis i

Læs mere

Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe

Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe Kristian Buhr Velkommen til Bedre Psykiatri Aarhus tilbud på Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe Med denne pjece vil vi oplyse om, hvilke tilbud vi har til pårørende til personer med en psykisk

Læs mere

D. 28. FEBRUAR 2015 I KØBENHAVN

D. 28. FEBRUAR 2015 I KØBENHAVN >> Kom og oplev en dag fyldt med faglig inspiration og socialt samvær med dine medfrivillige fra hele RBU. Uddannelsesdagen er en mulighed for dig som frivillig i RBU at netværke og videndele med frivillige

Læs mere

Inspirationskort. Piktogrammer med BEROLIGENDE METODER

Inspirationskort. Piktogrammer med BEROLIGENDE METODER Inspirationskort Piktogrammer med BEROLIGENDE METODER Hej! DISSE PIKTOGRAMMER kan give dig inspiration til forskellige sansestimulerende aktiviteter, som du kan bruge i din hverdag. Du kan også bruge

Læs mere

Med kroppen i naturen

Med kroppen i naturen Med kroppen i naturen Bjørn S. Christensen Konsulent Grønne Spirer og Spring ud i naturen Friluftsrådet Cand. Scient. Idræt og Sundhed, BA Nordisk Friluftsliv bsc@friluftsraadet.dk Udfordringen: Børns

Læs mere

AGILITY CONVENTION. En lørdag sprængfyldt. med inspiration til dig og din forening. DGI agility. 26. maj 2012 kl. 9.00-18.15 Fjelsted Skovkro

AGILITY CONVENTION. En lørdag sprængfyldt. med inspiration til dig og din forening. DGI agility. 26. maj 2012 kl. 9.00-18.15 Fjelsted Skovkro AGILITY CONVENTION En lørdag sprængfyldt med inspiration til dig og din forening 26. maj 2012 kl. 9.00-18.15 Fjelsted Skovkro DGI agility Kære nye som erfarne Agilityinstruktører, Rallyinstruktører og

Læs mere

Naturen som en kinesisk æske, der åbner for sammensatte oplevelser: - Naturen som ramme for

Naturen som en kinesisk æske, der åbner for sammensatte oplevelser: - Naturen som ramme for Ida Nielsen Sølvhøj Naturen som en kinesisk æske, der åbner for sammensatte oplevelser: - Naturen som ramme for sundhedsfremme på tværs Naturens Rige Temadag ved Friluftsrådet den 15. januar 2018 1 Rammen

Læs mere

Skejby trivsel i verdensklasse

Skejby trivsel i verdensklasse Gør tanke til handling VIA University College Skejby trivsel i verdensklasse FORÅR 2018 VIA University College 3 Skejby Trivsel i verdensklasse Ambitionerne er høje, når vi taler om sundhed og trivsel

Læs mere

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projekt: Sund i job Dato: 15.01.13 Rettet af: SIHA Version: 12 Stamdata Projektnavn Projektejer Direktørområde Projektleder Projektidé

Læs mere

Kontakt dit nærmeste Center for Sundhed og Livsstil for yderligere oplysninger samt aftale

Kontakt dit nærmeste Center for Sundhed og Livsstil for yderligere oplysninger samt aftale sfortegnelse Sundhedsprofil Motion i en travl hverdag Sund kost i en travl hverdag Ny livsstil - ny vægt Stresshåndtering Sundhed i 4D Food for Brains - Hjernemad Kostvejledning Individuel coaching Sundhedsambassadør

Læs mere

oktober Camp Pårørende. Plads til fordybelse. 5 Dronningens Ferieby

oktober Camp Pårørende. Plads til fordybelse. 5 Dronningens Ferieby 26.-28. oktober 2018 Camp Pårørende 5 Dronningens Ferieby Plads til fordybelse 5 Camp Pårørende Dronningens Ferieby 26.-28. oktober 2018 Hjertelig velkommen Dette er en weekend for dig, som er ægtefælle

Læs mere

Program Træning som behandling af hjertepatienter

Program Træning som behandling af hjertepatienter Læringsmål Program Træning som behandling af hjertepatienter Modul 1: 4. 6. oktober 2016 Modul 2: 24. november 2016 Hvidovre Hospital, Undervisningsbygningen Kettegård Allé 30, 2650 Hvidovre Modul 1: Lokale

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

KURSUSKATALOG Velkommen på kursus for genbrugsfrivillige!

KURSUSKATALOG Velkommen på kursus for genbrugsfrivillige! KATALOG Velkommen på kursus for genbrugsfrivillige! Vi er glade for at kunne tilbyde jer en række kurser. Kurserne vil forhåbentlig give jer ny inspiration til den daglige drift af butikken og motivation

Læs mere

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Betaling

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Betaling AKTIVITET PENSIONIST IDRÆT 2018/2019 HVORFOR DYRKE IDRÆT? FORDI REGELMÆSSIG FYSISK AKTIVITET OG IDRÆTSUDØVELSE FORBEDRER DIN KONDITION, MUSKELSTYRKE, LEDBEVÆGELIGHED, KOORDINATION OG PSYKISKE VELVÆRE,

Læs mere

Udvalget vedrørende borgerrettede sundhedsfremme initiativer Invitation til temamøde(r)

Udvalget vedrørende borgerrettede sundhedsfremme initiativer Invitation til temamøde(r) Udvalget vedrørende borgerrettede sundhedsfremme initiativer Invitation til temamøde(r) Udvalget vedrørende borgerrettede sundhedsfremme initiativer inviterer til at du kan give dit bidrag til, hvad du

Læs mere

Autisme- Fordybelse for Forældre 2018

Autisme- Fordybelse for Forældre 2018 Autisme- Fordybelse for Forældre 2018 AutismeFordybelse for Forældre AutismeFordybelse har til formål, at du som forælder øger din viden om og forståelse for dit barn med autisme. Alle forældre ønsker,

Læs mere

Til alle interesserede i Frederikssund Kommune. Høring om ny sundhedspolitik

Til alle interesserede i Frederikssund Kommune. Høring om ny sundhedspolitik Til alle interesserede i Frederikssund Kommune Dato 6. februar 2015 Sagsnr. SUNDHED Høring om ny sundhedspolitik Byrådet har på sit møde 28. januar 2015 besluttet at sende forslag til en ny sundhedspolitik

Læs mere

Et behandlingstilbud for dig med et skadeligt brug eller afhængighed af rusmidler og en psykisk lidelse. Flere problemer - én vej ud

Et behandlingstilbud for dig med et skadeligt brug eller afhængighed af rusmidler og en psykisk lidelse. Flere problemer - én vej ud Region Hovedstadens Psykiatri - APU Et behandlingstilbud for dig med et skadeligt brug eller afhængighed af rusmidler og en psykisk lidelse Flere problemer - én vej ud Tidligere brugere siger om forløbet

Læs mere

ET SAMARBEJDE MELLEM:

ET SAMARBEJDE MELLEM: Veje til recovery Kurser Efterår 2019 ET SAMARBEJDE MELLEM: Region Hovedstadens Psykiatri og kommunerne Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Gladsaxe. VELKOMMEN TIL SKOLE PÅ TVÆRS Hvad er Skole på Tværs

Læs mere

SUNDHEDSTILBUD THISTED KOMMUNE Sundhedsafdelingen Asylgade Thisted

SUNDHEDSTILBUD THISTED KOMMUNE Sundhedsafdelingen Asylgade Thisted SUNDHEDSTILBUD THISTED KOMMUNE 2019 Sundhedsafdelingen Asylgade 30 7700 Thisted Sundhedsmedarbejdere Eva-Maria Schirmer Sundhedsmedarbejder Gitte Aas Sygeplejerske Karen Thomsen Klinisk Diætist Kenneth

Læs mere

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvad er pensionistidræt? Er du pensionist eller efterlønsmodtager i Struer Kommune kan du deltage i vores træningstilbud.

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvad er pensionistidræt? Er du pensionist eller efterlønsmodtager i Struer Kommune kan du deltage i vores træningstilbud. AKTIVITET PENSIONIST IDRÆT 2014/2015 HVORFOR DYRKE IDRÆT? FORDI REGELMÆSSIG FYSISK AKTIVITET OG IDRÆTSUDØVELSE FORBEDRER DIN KONDITION, MUSKELSTYRKE, LEDBEVÆGELIGHED, KOORDINATION OG PSYKISKE VELVÆRE,

Læs mere

Dialogmøde den 8. september 2009 med praktiserende læger. Sundheds og Handicapchef Sten Dokkedahl Faaborg-Midtfyn Kommune

Dialogmøde den 8. september 2009 med praktiserende læger. Sundheds og Handicapchef Sten Dokkedahl Faaborg-Midtfyn Kommune Dialogmøde den 8. september 2009 med praktiserende læger Sundheds og Handicapchef Sten Dokkedahl Faaborg-Midtfyn Kommune Det mobile Sundhedscenter og den borgerrettede forebyggelse Politikerne får stor

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Harboøre Omsorgscenter udført den 4. oktober 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Harboøre Omsorgscenter udført den 4. oktober 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Harboøre Omsorgscenter udført den 4. oktober 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan

Læs mere

Kursuskatalog 2016. Følg med! Meld dig til DFFs nyhedsbrev på. www.fibromyalgi.dk. DANSK FIBROMYALGI-FORENING Lergravsvej 53 2300 København S

Kursuskatalog 2016. Følg med! Meld dig til DFFs nyhedsbrev på. www.fibromyalgi.dk. DANSK FIBROMYALGI-FORENING Lergravsvej 53 2300 København S Følg med! Meld dig til DFFs nyhedsbrev på www.fibromyalgi.dk Kursuskatalog 2016 DANSK FIBROMYALGI-FORENING Lergravsvej 53 2300 København S Tlf.: 33235560 Mail: dff@fibromyalgi.dk Husk at melde dig til

Læs mere

Fagligt Træf 2007. Nyborg Strand 13.-14. september 2007

Fagligt Træf 2007. Nyborg Strand 13.-14. september 2007 Fagligt Træf 1 TEMA Fagligt Tekst indsættes Træf Invitation til Fagligt Træf 2007 Nyborg Strand 13.-14. september 2007 Faglig inspiration til forflytningsvejledere, forflytningsansvarlige og undervisere

Læs mere

HVAD ER SKOLE PÅ TVÆRS?

HVAD ER SKOLE PÅ TVÆRS? HVEM ER VI? Alle undervisere i Skole på Tværs-tilbuddet har kendskab til recovery, enten gennem egne erfaringer eller som medarbejder med fagprofessionel baggrund. Udvikling af kurserne er sket i et samarbejde

Læs mere

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvor foregår det? I Drengesalen i Aktivitetscenter Struer, Skolegade 5. 7600 Struer

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvor foregår det? I Drengesalen i Aktivitetscenter Struer, Skolegade 5. 7600 Struer AKTIVITET PENSIONIST IDRÆT 2015/2016 HVORFOR DYRKE IDRÆT? FORDI REGELMÆSSIG FYSISK AKTIVITET OG IDRÆTSUDØVELSE FORBEDRER DIN KONDITION, MUSKELSTYRKE, LEDBEVÆGELIGHED, KOORDINATION OG PSYKISKE VELVÆRE,

Læs mere

Invitation til SUNDHEDSDAG. Naturlig, sund og energi-boostende mad, forkælelse og inspiration til et sundt, slankende og aktivt liv

Invitation til SUNDHEDSDAG. Naturlig, sund og energi-boostende mad, forkælelse og inspiration til et sundt, slankende og aktivt liv Invitation til SUNDHEDSDAG Naturlig, sund og energi-boostende mad, forkælelse og inspiration til et sundt, slankende og aktivt liv Kunne du tænke dig en hel dag med forkælelse og tid til dig selv, sund

Læs mere

Ansøgning om tilskud til tilbud med aktiverende og forebyggende sigte efter 79 i serviceloven

Ansøgning om tilskud til tilbud med aktiverende og forebyggende sigte efter 79 i serviceloven Ansøgning om tilskud til tilbud med aktiverende og forebyggende sigte efter 79 i serviceloven Læs de nye retningslinjer for tilskud her inden du søger. Hvis du vil sende skemaet pr. e-mail, skal du først

Læs mere

AKTIVITETSOVERSIGT SUNDHEDSUGERNE 2019

AKTIVITETSOVERSIGT SUNDHEDSUGERNE 2019 Aktiviteter uge 36 Dato og tid AKTIVITET INFORAMTION TILMELDING uge 36 Kampagne: "Alle børn cykler" for 0.-6. klasse 02/09 KL. 08.00- "Ro på, Fredericia" - en 08.45 02.09 Yoga i kroppen - Iyengar Yoga

Læs mere

Ind i uddannelse og ud af misbrug

Ind i uddannelse og ud af misbrug Ind i uddannelse og ud af misbrug Et kursustilbud til dig der vil have inspiration og redskaber til arbejdet med unge, der har problemer med rusmidler. Kurset er tilrettet indsatser i de unges hverdagsliv.

Læs mere

FYSISK AKTIVITET EN NATURLIG DEL AF HVERDAGEN I HALSNÆS. Familie og voksenstøttes. Idrætsindsatser for borgere med psykiske lidelser

FYSISK AKTIVITET EN NATURLIG DEL AF HVERDAGEN I HALSNÆS. Familie og voksenstøttes. Idrætsindsatser for borgere med psykiske lidelser FYSISK AKTIVITET EN NATURLIG DEL AF HVERDAGEN I HALSNÆS Introduktion til Familie og Voksenstøttes idrætstilbud til sindslindende Familie og voksenstøttes Idrætsindsatser for borgere med psykiske lidelser

Læs mere

Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme

Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme Teknologisk Institut Taastrup 20. april 2009 Teknologisk Institut

Læs mere

PROJEKT SUND I NATUREN Referat/opsamling på møde på tværs af fokuskommuner 22. november 2018 i Fredensborg

PROJEKT SUND I NATUREN Referat/opsamling på møde på tværs af fokuskommuner 22. november 2018 i Fredensborg PROJEKT SUND I NATUREN Referat/opsamling på møde på tværs af fokuskommuner 22. november 2018 i Fredensborg Mødets formål: Opdatering på status for projektet Erfaringsudveksling Workshop med gode erfaringer

Læs mere

FORÅRS RETREAT. Bevidst udvikling og ledelse af dig selv Formål, indhold og pris. Villa Fjordhøj, den marts 2019

FORÅRS RETREAT. Bevidst udvikling og ledelse af dig selv Formål, indhold og pris. Villa Fjordhøj, den marts 2019 FORÅRS RETREAT Bevidst udvikling og ledelse af dig selv Formål, indhold og pris Villa Fjordhøj, den 21. 24. marts 2019 FORÅRS RETREAT Bevidst udvikling og ledelse af dig selv Tanker og mentale konstruktioner

Læs mere

Jobrettet ACT. En sund og holdbar vej i arbejdslivet. Læs om 4 forløbsdesign Mestring med ACT ACT Udvikling ACT coach Personligt ACT-forløb

Jobrettet ACT. En sund og holdbar vej i arbejdslivet. Læs om 4 forløbsdesign Mestring med ACT ACT Udvikling ACT coach Personligt ACT-forløb Jobrettet ACT En sund og holdbar vej i arbejdslivet Læs om 4 forløbsdesign Mestring med ACT ACT Udvikling ACT coach Personligt ACT-forløb Om Jobrettet ACT Jobrettet ACT er en optimal kombination. Forløbene

Læs mere

SUNDHEDSCOACHING SKABER

SUNDHEDSCOACHING SKABER SUNDHEDSCOACHING SKABER FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME v/ Rikke Ager sundhedscoach snart PCC certificeret, medlem af ICF global tidligere sygeplejerske forfatter til bogen Den helbredende patientsamtale

Læs mere