STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN. 1. del

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN. 1. del"

Transkript

1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN 1. del 2000

2 2 1 BEKENDSGØRELESGRUNDLAG HD-uddannelsen er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af 19. august 1999 om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HD bekendtgørelsen), lov nr. 508 af 30. juni 1993 om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. med senere ændringer. 2 STUDIENÆVN HD uddannelsens 1. del hører under studienævnet for den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse under Det samfundsvidenskabelige Fakultet. 3 ADGANG 3.1 Optagelseskrav For optagelse på HD uddannelsens 1. del kræves en af følgende eksaminer, jf. 3 i undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 154 af 6. marts 2000, om adgang, indskrivning og orlov m.v. ved videregående uddannelser: Studentereksamen (herunder færøsk studentereksamen, den grønlandske gymnasiale uddannelse (GU-eksamen) eller eksamen fra Duborgskolen). Højere forberedelseseksamen, HF (herunder færøsk højere forberedselseksamen og den grønlandske gymnasiale uddannelse (GU-eksamen)). Højere handelseksamen, HH (herunder færøsk højere handelseksamen) Højere teknisk eksamen, HTX (herunder færøsk højere teknisk eksamen og grønlands erhvervsgymnasiale uddannelse til højere teknisk eksamen (grønlandsk htx)). Særligt HF-forløb for fremmedsprogede. Udenlandsk eksamen mv., som enten Danmark har anerkendt som ligestillet med en dansk adgangsgivende eksamen, eller som universitetet har vurderet som sammenlignelig med en dansk adgangsgivende eksamen. Dansk/Fransk Baccalaureat (DFB), Europæisk Baccalaureat (EB), International Baccalaureat (IB) eller option International du Baccalaureat (OIB) Desuden er adgangskravet en adgangsgivende eksamen (jf. ovenfor) med Matematik B.

3 3.2 Dispensation fra adgangsbetingelserne Adgangsbetingelserne skal være opfyldt, inden optagelse på HD uddannelsen. Studienævnet kan i særlige tilfælde give adgang for ansøgere, der skønnes at have de nødvendige forudsætninger for at gennemføre uddannelsen, selv om adgangsbetingelserne ikke er opfyldt, jf. 5, stk. 2 i HD bekendtgørelsen. 3 Ønskes der dispensation fra adgangsbetingelserne, skal en begrundet dispensationsansøgning, indeholdende dokumentation for at de nødvendige forudsætninger for optagelse er til stede, være indsendt senest den 1. juni i optagelsesåret. 4 UDDANNELSENS FORMÅL OG STRUKTUR 4.1 Formål Den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse - bestående af en 1. og 2. del - har til formål at give de studerende indsigt i et erhvervsøkonomisk speciale, således at de studerende kvalificeres til ved kritisk anvendelse af uddannelsens teorier og metoder at løse komplekse økonomiske og ledelsesmæssige opgaver i virksomheder, organisationer og offentlige institutioner. HD uddannelsens 1. del, der er et bredt erhvervsøkonomisk studium med hovedvægten lagt på teori- og metodebeherskelse inden for samfundsvidenskabelige grunddiscipliner, har til formål at give den studerende faglig bredde og at danne et fælles grundlag for 2. dels specialerne. 4.2 Struktur HD uddannelsens 1. del er et deltidsstudium, der er normeret til 1 studenterårværk, normalt fordelt på 2 år (4 semestre). Et årsværk er en fuldtidsstuderendes arbejde i et år. Et årsværk udgør 60 ECTS (European Credit Transfer System) point. Ved opgørelsen af medgående ECTS point indregnes arbejdsbelastningen ved skemalagt undervisning, hjemmeforberedelse og selvstudium samt udarbejdelse af skriftlige arbejder i form af cases, øvelsesopgaver og projekter mm. Den skemalagte undervisning afvikles normalt gennem 2 ugentlige aftenundervisningsforløb (mandag/onsdag eller tirsdag/torsdag) à 4 undervisningstimer. Undervisningen tilrettelægges i form af forelæsninger, øvelsesrækker og projektarbejde.

4 4 Studienævnet kan udbyde HD uddannelsens 1. del som et heltidsstudium inden for en tidsramme på op til ét år. 5 UDDANNELSENS INDHOLD OG TILRETTELÆGGELSE 5.1 Indhold og omfang HD 1. del er opdelt i følgende fagområder: Erhvervsøkonomi Informationsteknologi & økonomi Statistik Samfundsøkonomi Erhvervsjura Det første år studeres Erhvervsøkonomi, Informationsteknologi & økonomi samt Statistik. Det andet år studeres Samfundsøkonomi og Erhvervsjura, og der udarbejdes et afgangsprojekt. 1. del skal være afsluttet senest 3 år efter studiestart. Studienævnet kan dispensere herfra.

5 5 ECTS pr. fag/aktivitet Studiår Fag 1. år 2.år I alt ECTS Erhvervsøkonomi Informationsteknologi & økonomi 5 5 Statistik Samfundsøkonomi Erhvervsjura Afgangsprojekt 5 5 I alt ECTS Studiearbejdet i faget Informationsteknologi & økonomi bedømmes senest ved afslutningen af 2. semester. Faget Statistik afsluttes med en prøve ved udgangen af 2. semester. Ved udgangen af 2. semester evalueres den studerendes faglige niveau i erhvervsøkonomi ved en skriftlig prøve. Faget Erhvervsjura afsluttes ved udgangen af 4. semester med en prøve. Faget Samfundsøkonomi afsluttes med en skriftlig prøve ved udgangen af 4. semester. Endvidere udarbejdes i 4. semester et projekt i samfundsøkonomi. Projektarbejdet i samfundsøkonomi danner udgangspunkt for den mundtlige prøve i samfundsøkonomi. HD uddannelsens 1. del afsluttes med et projekt - afgangsprojektet - der skal tage udgangspunkt i en erhvervsøkonomisk problemstilling og inddrage teorier og metoder fra relevante fagområder. Da afgangsprojektet er afslutningen på HD uddannelsens 1. del, skal man dels have været tilmeldt de øvrige fag dels have været studieaktiv i disse, før man kan afslutte sine 1. dels studier med et afgangsprojekt. Afgangsprojektet danner udgangspunkt for den mundtlige prøve i erhvervsøkonomi.

6 6 5.2 Beskrivelse af de anførte fag Fagområdet erhvervsøkonomi omfatter fagene erhvervsøkonomi og informationsteknologi & økonomi. Endvidere indgår erhvervsøkonomisk metode som en integreret delmængde af fagområdet. Undervisningen i Erhvervsøkonomi skal give grundlæggende indsigt i teorier og metoder til løsning af virksomheders økonomiske beslutningsproblemer, således at den studerende sættes i stand til selvstændigt at kunne identificere og bidrage til løsning af en virksomhedes almindeligt forekommende økonomiske problemer. I undervisningen gennemgås den centrale erhvervsøkonomi eller almen driftsøkonomi. Der fokuseres dels på drift af en virksomhed dels på ledelse af virksomheder og selskaber. De centrale aspekter af fagområderne regnskabsvæsen, afsætningsøkonomi, investeringsteori, økonomistyring, finansieringsteori og organisationsteori introduceres. Informationsteknologi & økonomi omfatter anvendelse af informationsteknologi og informationssystemer ved løsning af erhvervsøkonomiske problemstillinger. Der tages udgangspunkt i PC baserede værktøjer, der kan tjene som støtte for løsningen af erhvervsøkonomiske problemstillinger. Følgende emner er genstand for undervisning og øvelser: anvendelse af regneark, modellering og simulering ved hjælp af regneark, identifikation af informationsbehov, datakrav og databehandlingsmuligheder ved løsning af beslutningsopgaver i erhvervsvirksomheder, udtræk af data fra interne og eksterne databaser, beskrivelsesmetoder for dataorganiseringen i erhvervsvirksomheder, samt dataudstyr og dettes organisering. Erhvervsøkonomisk metode indlæres gennem forelæsninger samt tværfaglige og praksisorienterede aktiviteter primært dokumenteret ved afgangsprojektet, men også ved projektet i samfundsøkonomi samt ved hjælp af fagene Statistik og Informationsteknologi & økonomi.

7 I det erhvervsøkonomiske projektarbejde opøves den studerendes evne til i samarbejde med andre at udvælge og formulere konkrete problemstillinger og at inddrage relevante teorier og metoder samt relevant viden i konkrete problemstillinger. Den studerende skal ved hjælp af systematiske analyser demonstrere evne til at nå frem til hensigtsmæssige anbefalinger eller klare konklusioner vedrørende erhvervsøkonomiske problemstillinger. 7 Med henblik på beslutningstagning omfatter Statistik metoder til på et sandsynlighedsteoretisk grundlag at indsamle, behandle og analysere data vedrørende erhvervsøkonomiske og samfundsøkonomiske problemstillinger. I undervisningen sker der en integration af de to fagområder sandsynlighedsregning og statistisk teori. Begreber og resultater fra sandsynlighedsregningen gennemgås i et omfang, der er tilstrækkeligt til at løse den primære opgave, dvs. at give den studerende et sådan kendskab til statiske modeller og metoder, at den studerende kan anvende disse til belysning af konkrete problemstillinger og kritisk vurdere forudsætningerne for givne udsagn. Faget indeholder bl.a. statistiske metoder som: Statistisk kvalitetskontrol - herunder kontrol af varepartier samt proceskontrol - repræsentative undersøgelser - herunder stratifikation - analyse af antalstabeller og regressionsanalyser. Undervisningen i statistik er problemorienteret, idet udgangspunktet for udviklingen af de statistiske metoder tages i problemstillinger inden for det erhvervs- eller samfundsøkonomiske fagområde. Løsningen af øvelsesopgaver indgår som en vigtig bestanddel af undervisningen. Samfundsøkonomi skal med henblik på at forbedre virksomhedens beslutningsgrundlag give indsigt i markedets funktion, den nationale og internationale økonomis struktur og udvikling samt i grundlaget for at føre økonomisk politik, således at den studerende bibringes en forståelse dels af betydningen af almindeligt forekommende samfundsøkonomiske fænomener dels af mulighederne for at påvirke disse ved forskellige former for økonomisk politiske indgreb.

8 Faget indeholder en gennemgang af de centrale aspekter af makroøkonomisk teori, herunder indkomstdannelsesteori, penge- og renteteori, inflationsteori, international økonomi samt den teoretiske baggrund for økonomisk-politiske indgreb. I sammenhæng hermed har gennemgang af nationale såvel som internationale økonomiskpolitiske problemers årsag og mulige løsning en central placering. Endvidere indeholder faget en gennemgang af de centrale aspekter af mikroøkonomisk teori - herunder produktion, efterspørgsel, markedsmekanismen samt forskellige konkurrenceformer. Disse grundelementer indgår i analysen af effektivitet i relation til forskellige markedsformer, eksterne effekter og indgreb i markedsmekanismen, hvortil kommer en gennemgang af faktormarkederne og fordelingsteorien. Endelig indeholder faget en gennemgang af beskrivende statistiske metoder samt en oversigt over de centrale kilder til beskrivelse af de væsentligste økonomiske aktiviteter og sektorer i samfundet. 8 Bl.a. for at sikre evnen til at kunne fremlægge de samfundsøkonomiske sammenhænge indeholder undervisningen et problemorienteret projektarbejde med udarbejdelse af en projektrapport i grupper på 4-5 studerende. Det samfundsøkonomiske projektarbejde skal derudover bidrage til indlæringen af erhvervsøkonomisk metode gennem tværfaglige og praksisorienterede aktiviteter. Erhvervsjura har til formål at opøve den studerendes evne til at læse og forstå en lovtekst samt at bibringe den studerende kendskab til den del af juraen, som især spiller en rolle ved udøvelse af erhvervsvirksomhed. Forelæsningerne koncentreres om forståelsen af de grundlæggende retsprincipper, mens en ophobning af hukommelsstof kommer i anden række. Forelæsningerne omfatter juridiske områder af relevans for erhvervsøkonomiske problemstillinger med særlig vægt på formuerettens centrale dele, dvs. aftaleret, erstatningsret og kontrakt-ret. I faget indgår tillige en række mere specialiserede emner, som fx. finansieringsret. I tilknytning til undervisningen gives der de studerende lejlighed til at besvare skrift-lige øvelsesopgaver som hjemmearbejde.

9 9 5.3 Afgangsprojektet Afgangsprojektet (erhvervsøkonomisk metode) skal dokumentere kompetence i forbindelse med metodevalg til løsning af erhvervsøkonomiske problemstillinger. Projektet skal tage udgangspunkt i en erhvervsøkonomisk problemstilling og skal inddrage teorier og metoder fra relevante fagområder. Projektarbejdet udføres i grupper på 4-5 studerende. 6 EKSAMEN 6.1 Eksamen De studerende bedømmes individuelt i de enkelte fag efter følgende regler: Erhvervsøkonomi: - en skriftlig prøve vægt 3 og - en mundtlig prøve med udgangspunkt i afgangsprojektet vægt 2 Statistik: - en skriftlig prøve vægt 2 eller - en mundligt prøve, evt. med udgangspunkt i et projektarbejde vægt 2 Samfundsøkonomi: - en skriftlig prøve vægt 2 og - en mundtlig prøve med udgangspunkt i et projektarbejde vægt 1 Erhvervsjura: - en skriftlig vægt 2 eller - en mundtlig prøve, evt. med udgangspunkt i et projektarbejde vægt 2 De nævnte prøver, der er eksterne, bedømmes ved anvendelse af 13-skalaen. Hvilken prøveform, der vil blive anvendt i henholdsvis statistik og erhvervsjura, besluttes af studienævnet og bekendtgøres for de studerende senest ved undervisningens afslutning.

10 Informationsteknologi & økonomi bedømmes enten med Bestået/Ikke bestået på grundlag af opgavebesvarelser afleveret til bedømmelse i forbindelse med undervisningen, jf. 3 samt 9 i eksamensbekendtgørelsen, eller med Bestået/Ikke bestået i sammenhæng med den skriftlige prøve i erhvervsøkonomi eller med Bestået/Ikke bestået i sammenhæng med prøven i statistik. 10 I hvilken sammenhæng Informationsteknologi & økonomi vil blive bedømt, besluttes af studienævnet og bekendtgøres for de studerende senest ved undervisningens afslutning. Eksamen er bestået, når man har bestået hver enkelt prøve for sig - dvs. man skal mindst have opnået karakteren 6 ved prøver, der bedømmes efter 13-skalaen. Der udregnes et samlet eksamensresultat (med en decimal) for 1. del, som et vægtet gennemsnit af de opnåede karakterer. Skriftlige eller mundtlige prøver, hvor der er opnået karakteren 6 eller derover kan ikke tages om, jf. 10, stk. 1, 2. pkt i eksamensbekendtgørelsen - dvs. at genindstilling til 1. dels eksamen kun kan omfatte de prøver, hvor den studerende ikke har opnået karakteren 6 eller derover. En studerende, der tredje eller fjerde gang skal have sin undervisningsdeltagelse i faget Informationsteknologi & økonomi bedømt, kan efter ansøgning få denne bedømt under medvirken af en censor, jf. 18, stk. 3, 2. og 3. pkt. i eksamensbekendtgørelsen. I bedømmelsen af samtlige skriftlige arbejder udarbejdet på dansk indgår en vurdering af den studerendes stave- og formuleringsevne, jf. 2, stk. 2 i eksamensbekendtgørelsen. En usædvanlig god eller en usædvanlig dårlig sproglig præstation kan tillægges en direkte selvstændig betydning for bedømmelsen. Institutionen kan dispensere for ovennævnte for studerende, der dokumenterer en relevant specifik funktionsnedsættelse (fx.ordblindhed). Ansøgning indsendes til studienævnet.

11 6.2 Genindstilling Studerende, der ikke består en prøve første gang, kan genindstille sig til prøven ved den efterfølgende syge- og omeksamen. Hvis det er en mundtlig prøve med udgangspunkt i en projektrapport, vil man, hvor der ikke er tvivl om den studerendes selvstændige bidrag til projektrapporten, kunne indlevere en revideret projektrapport på baggrund af det foreliggende case-materiale. Ved en senere indstilling til en mundtlig prøve skal der indleveres en ny projektrapport efter det aktuelt gældende casemateriale. 11 Kun dokumenteret sygdom muliggør, at man kan deltage i syge- og omeksamen som det første eksamensforsøg. Framelding til eksamen på grund af forretningsrejser eller lignende, giver ikke adgang til at kunne deltage i syge- og omeksamen. 6.3 Nærmere regler om prøvers afholdelse og klagemuligheder Eksamen afholdes i maj/juni. I august afholdes syge- og omeksamen. Når studienævnet måtte have besluttet, at faget Informationsteknologi & økonomi skal bedømmes uden direkte sammenhæng til faget statistik eller erhvervsøkonomi, bedømmes der alene på baggrund af opgavebesvarelser afleveret i forbindelse med undervisningen i 1. semester. Klage over eksamen behandles i henhold til reglerne i kapitel 5 i eksamensbekendtgørelsen. Studerende, der forlader uddannelsen uden at have gennemført denne, har ret til at få attestation for beståede prøver. 6.4 Meritoverførsel Da uddannelsen er en sammenhængende videregående uddannelse, jf. 2, stk. 1 i HD bekendtgørelsen, er meritoverførsel af enkeltfag udtryk for en undtagelse. Kun studerende, der helt eller delvist har gennemført en anden videregående uddannelse, kan - efter ansøgning - opnå merit for ækvivalerende fag.

12 Der gives kun merit, hvis ansøgeren dokumenterer at have bestået og/eller opnået mindst karakteren 6 i det fag som danner grundlag for meritansøgningen. Indgår der flere fag i grundlaget for meritansøgningen skal de fag, der danner grundlag for meritansøgningen være bestået efter regler ved den pågældende uddannelsesinstitution, alternativt skal der være opnået en gennemsnitskarakter på mindst 6,0 ved en ligelig vægtning af de fag, der er evalueret efter 13 skalaen. 12 Merit gives af studienævnet. Som udgangspunkt er det af Fællesudvalget udarbejdede meritkatalog vejledende. Hvor ansøgningen ikke er dækket af meritkatalogets vejledning, skal studienævnet i hvert enkelt tilfælde vurdere, om merit skal gives på det konkrete grundlag, alternativt om merit skal være betinget af, at ansøgeren består en kvalifikationsprøve eller anden form for individuel bedømmelse, der dokumenterer nødvendige kvalifikationer i den pågældende disciplin, jf. 15, stk. 3 i HD bekendtgørelsen. En merit medfører, at ansøgeren fritages for det pågældende fag. I disse situationer vil der på et eksamensbevis være angivet, at det pågældende fag er bestået, jf. 28 i eksamensbekendtgørelsen. Gives en merit på baggrund af en identisk fagenhed - dvs. samme pensum og samme eksamensform - kan studienævnet give tilladelse til karakter-overførsel. 7 ENKELTFAG I henhold til lov om åben uddannelse ( 2) kan en studerende gennemføre uddannelsen som enkeltfag. Adgangsbetingelserne nævnt i punkt 3 skal være opfyldt, før man kan optages som studerende. Der kan i særlige tilfælde dispenseres herfra. Enhver kan som selvstuderende aflægge prøver og deltage i anden bedømmelse, der indgår i uddannelsen. Da det er en betingelse for indstilling til afgangsprojektet, at alle øvrige fag er bestået, og da den mundtlige prøve i samfundsøkonomi forudsætter et projektarbejde, forudsættes der for disse aktiviteter - efter studienævnets nærmere anvisning - et særskilt forløb for selvstuderende.

13 13 8 DISPENSATION Studienævnet kan, når der foreligger særlige omstændigheder, dispensere fra bestemmelsen om, at HD uddannelsens 1. del skal være afsluttet senest 3 år efter studiestart, jf. 2, stk. 4 i HD bekendtgørelsen. 9 IKRAFTTRÆDEN OG OVERGANGSREGLER Denne studieordning er godkendt af Studienævnet for den erhvervs-økonomiske diplomuddannelse den 15. marts 2000 og Det samfunds-videnskabelige Fakultetsråd den 28. august Denne studieordning træder i kraft for studerende, der påbegynder uddannelsen den 1. september 1999 eller senere. Studerende, der har påbegyndt HD uddannelsens 1. del før den 1. september 1999, og som ønsker at færdiggøre 1. del af uddannelsen efter de hidtidige regler, skal afslutte HD 1. del inden den 1. september Studerende, der har påbegyndt HD uddannelsens 1. del før den 1. september 1999, og som ønsker at færdiggøre uddannelsen efter de nye regler, skal afslutte HD uddannelsens 1. del inden den 1. september september 2000

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 2009 2 1. GRUNDLAG HD-uddannelsen i Organisation er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af 19. august 1999 om den

Læs mere

Studieordning for FAGLIG SUPPLERING I H I S T O R I E

Studieordning for FAGLIG SUPPLERING I H I S T O R I E AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for FAGLIG SUPPLERING I H I S T O R I E November 2002 Senest revideret november 2002 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse Faglig supplering

Læs mere

Studieordning for den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse: HA-jur.

Studieordning for den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse: HA-jur. 1 Studieordning for den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse: HA-jur. Aalborg Universitet gældende fra september 2008 med ændringer af 10. marts 2009 til ikrafttrædelse september 2009 Bekendtgørelsesgrundlag

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE (TYPE B) I T Y S K. September 1998

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE (TYPE B) I T Y S K. September 1998 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE (TYPE B) I T Y S K September 1998 Senest revideret september 2004 Kapitel 1: Formål 1. Suppleringsuddannelsen

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 2000 2 1. GRUNDLAG HD-uddannelsen i Organisation er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af 19. august 1999 om den

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i fysik

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i fysik Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i fysik Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i fysik. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige Fakultets

Læs mere

Studieordning for den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse, HA-(jur.) på Aalborg Universitet

Studieordning for den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse, HA-(jur.) på Aalborg Universitet 1 Studieordning for den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse, HA-(jur.) på Aalborg Universitet (Uddannelsens 3. - 6. semester) 1 Bekendtgørelsesgrundlag Nærværende studieordning er fastsat i henhold til

Læs mere

UDKAST af 16. december 2014

UDKAST af 16. december 2014 UDKAST af 16. december 2014 Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (talentbekendtgørelsen) I medfør af 27 i lov om medie- og

Læs mere

Studieordning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb

Studieordning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb Studieordning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Juli 2007, administrativt ændret december 2007 og marts 2008 Indhold Masteruddannelse...side 3 Indledende

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Organisation og strategi) ved Aalborg Universitet September 2006

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Organisation og strategi) ved Aalborg Universitet September 2006 Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Organisation og strategi) ved Aalborg Universitet September 2006 1 Indledning Efter bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser

Læs mere

STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED SYDDANSK UNIVERSITET INDHOLDSFORTEGNELSE KAPITEL 1 UDDANNELSENS MÅL OG STRUKTUR SIDE 2

STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED SYDDANSK UNIVERSITET INDHOLDSFORTEGNELSE KAPITEL 1 UDDANNELSENS MÅL OG STRUKTUR SIDE 2 STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED SYDDANSK UNIVERSITET INDHOLDSFORTEGNELSE KAPITEL 1 UDDANNELSENS MÅL OG STRUKTUR SIDE 2 KAPITEL 2 UDDANNELSENS FAGLIGE SAMMENSÆTNING SIDE 5 KAPITEL

Læs mere

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I POLITISK TEORI OG FILOSOFI DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I POLITISK TEORI OG FILOSOFI DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Studieordning for SUPPLERINGSFAG I POLITISK TEORI OG FILOSOFI DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET August 2005 Senest revideret august 2005 Indhold Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel

Læs mere

2009-studieordning for den juridiske kandidatuddannelse ved Københavns Universitet

2009-studieordning for den juridiske kandidatuddannelse ved Københavns Universitet 2009-studieordning for den juridiske kandidatuddannelse ved Københavns Universitet Vedtaget af Det Juridiske Studienævn ved Københavns Universitet den 2. maj 2005 Godkendt af Dekanen for Det Juridiske

Læs mere

2011 1år Studieordning. STUDIEORDNING for det etårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg

2011 1år Studieordning. STUDIEORDNING for det etårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg 2011 1år Studieordning STUDIEORDNING for det etårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg Gældende fra februar 2011 1. Fællesbestemmelser. I henhold til bekendtgørelse nr. 1204 af

Læs mere

Studieordning for SUPPLERINGSUDDANNELSEN I I N F O R M A T I K F O R K U L T U R H I S T O R I K E R E. September 1999

Studieordning for SUPPLERINGSUDDANNELSEN I I N F O R M A T I K F O R K U L T U R H I S T O R I K E R E. September 1999 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for SUPPLERINGSUDDANNELSEN I I N F O R M A T I K F O R K U L T U R H I S T O R I K E R E September 1999 Senest revideret august 2001 Kapitel 1:

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for civilingeniøruddannelsen i teknisk it

Faglig rammebeskrivelse for civilingeniøruddannelsen i teknisk it Faglig rammebeskrivelse for civilingeniøruddannelsen i teknisk it Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for civilingeniøruddannelsen i teknisk it. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Bekendtgørelse om adgangskursus og adgangseksamen til ingeniøruddannelserne

Bekendtgørelse om adgangskursus og adgangseksamen til ingeniøruddannelserne BEK nr 364 af 17/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juli 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

Revideret August 2009

Revideret August 2009 Revideret August 2009 OVERORDNET STUDIEORDNING PR. 1. FEBRUAR 2007 FOR BACHERLORUDDANNELSEN I ARABISK OG KOMMUNIKATION VED HANDELSHØJSKOLEN, AARHUS UNIVERSITET OG DET TEOLOGISKE FAKULTET, AARHUS UNIVERSITET

Læs mere

Forsøgslæreplan for international økonomi A hhx, marts 2014

Forsøgslæreplan for international økonomi A hhx, marts 2014 [Bilag 16] 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Forsøgslæreplan for international økonomi A hhx, marts 2014 International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler den samfundsøkonomiske

Læs mere

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 [Bilag 17] Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler den samfundsøkonomiske

Læs mere

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet)

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) juni 2016/mrl Lokal studieordning for adgangskursus og suppleringskursus, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet (inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) Gældende fra august

Læs mere

Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C

Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C Den lokale bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C tager udgangspunkt i de bindende og vejledende tekster fra Undervisningsministeriet, skolens overordnede

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N E S I S K. September 1997

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N E S I S K. September 1997 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N E S I S K September 1997 Senest revideret maj 2007 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse 1. Suppleringsuddannelsen

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING. med justeringer 2006

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING. med justeringer 2006 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING 2000 med justeringer 2006 1 GRUNDLAG 2 HD-uddannelsen i Regnskab og økonomistyring er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets

Læs mere

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling.

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling. International økonomi B 1. Fagets rolle International økonomi omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse

Læs mere

Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. deltidsuddannelse Faglige profil Kolding

Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. deltidsuddannelse Faglige profil Kolding Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. deltidsuddannelse Faglige profil Kolding Fra og med 1 af 10 Dette dokument er et bilag, tilknyttet studieordningen for kandidatuddannelsen

Læs mere

Studieordning for uddannelse af praktikvejledere til Pædagoguddannelsen

Studieordning for uddannelse af praktikvejledere til Pædagoguddannelsen Studieordning for uddannelse af praktikvejledere til Pædagoguddannelsen Revideret 1.8.2009 Indhold 1. Indledning og bekendtgørelsesgrundlag...2 2. Uddannelsens formål...2 3. Læringsmål...2 4. Studieområder...3

Læs mere

Studieordning Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse Cand. merc. jur. Aalborg Universitet

Studieordning Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse Cand. merc. jur. Aalborg Universitet Studieordning Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse Cand. merc. jur. Aalborg Universitet Gældende fra september 2013 med april 2014, september 2014 og november 2014 ændringer jf. 27 Bekendtgørelsesgrundlag

Læs mere

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I MUSEOLOGISKE STUDIER DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I MUSEOLOGISKE STUDIER DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Studieordning for SUPPLERINGSFAG I MUSEOLOGISKE STUDIER DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET August 2005 Senest revideret august 2005 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse 1. Suppleringsuddannelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om åben uddannelse på videregående niveau

Bekendtgørelse om åben uddannelse på videregående niveau BEK nr 837 af 06/07/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

DET ØKONOMISKE STUDIENÆVN Version 20.6.2005 med revision af 17.02.2009 Aarhus Universitet

DET ØKONOMISKE STUDIENÆVN Version 20.6.2005 med revision af 17.02.2009 Aarhus Universitet DET ØKONOMISKE STUDIENÆVN Version 20.6.2005 med revision af 17.02.2009 Aarhus Universitet Bachelor-uddannelsen i økonomi - 2005-studieordningen (Enkelte revisioner af 17.02.2009) Bacheloruddannelsen i

Læs mere

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet 2.- 6. semester Gældende fra september 2009 Redigeret december 2010 Redigeret august 2011 (eksamensform alment modul) Redigeret juni

Læs mere

BILAG 2 eksamenskatalog Eksamenskatalog Serviceøkonom Erhvervsakademi Lillebælt

BILAG 2 eksamenskatalog Eksamenskatalog Serviceøkonom Erhvervsakademi Lillebælt BILAG 2 eksamenskatalog Eksamenskatalog Serviceøkonom Erhvervsakademi Lillebælt Gælder fra august 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Generelt omkring eksaminer og prøver... 3 Generelt om skriftlige

Læs mere

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 1 Indledning Denne studieplan er den overordnede plan for undervisningen i 2. til 6. semester i din klasse (fra afslutningen af grundforløbet til og

Læs mere

Eksamensreglement HG 2013-2014. Underviser og censor

Eksamensreglement HG 2013-2014. Underviser og censor Eksamensreglement HG 2013-2014 Underviser og censor Tradium Kirketoften 7 9500 Hobro Tlf. 96 57 02 64 Tradium Minervavej 57 8960 Randers SØ Tlf. 87 11 43 08 Denne folder er Tradium s regler til underviser

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for social- og sundhedshjælpere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for social- og sundhedshjælpere Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for social- og sundhedshjælpere Overgangsordning for elever, der færdiggør 3. skoleperiode via tidligere uddannelsesordning Opdateret maj 2014 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen 7. semester Oplysninger om semesteret Skole for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn for Socialrådgiveruddannelsen Studieordning Professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I S L A V I S K. September 1997

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I S L A V I S K. September 1997 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I S L A V I S K September 1997 Senest revideret maj 2007 Studieordning for suppleringsuddannelse i et af de slaviske

Læs mere

Regnskab og Økonomistyring

Regnskab og Økonomistyring STUDIEORDNING 2000 HD 2. del Regnskab og Økonomistyring Revideret december 2007 ODENSE KOLDING ESBJERG SØNDERBORG WWW.SDU.DK Yderligere information: Studienævn for Åben Uddannelse Det Samfundsvidenskabelige

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve Trin 1 Social og sundhedshjælper

Ramme for afsluttende prøve Trin 1 Social og sundhedshjælper Ramme for afsluttende prøve Trin 1 Social og sundhedshjælper De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr.

Læs mere

Eksamensformer på EBUSS

Eksamensformer på EBUSS Eksamensformer på EBUSS Godkendt af Studienævnet for E-business august 2007 Ikrafttræden: 1. september 2007 Dette dokument indeholder afklarende forhold vedrørende eksamensformer, der benyttes på EBUSS.

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I S A N S K R I T. September 2000

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I S A N S K R I T. September 2000 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I S A N S K R I T September 2000 Senest revideret september 2000 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse 1. Suppleringsuddannelsen

Læs mere

Studieordning for Masteruddannelse i klinisk sygepleje (2010)

Studieordning for Masteruddannelse i klinisk sygepleje (2010) Studieordning for Masteruddannelse i klinisk sygepleje (200) Indhold. Studieordningens rammebestemmelser 2. Uddannelsens struktur 3. Uddannelsens enkelte discipliner og prøver 4. Studieordningens regelbestemmelser

Læs mere

Evalueringsstrategi og eksamensplan

Evalueringsstrategi og eksamensplan hhx-uddannelsen 2015-2016 Evalueringsstrategi og eksamensplan Indhold Intern evalueringsstrategi... 3 1. Evaluering af den enkelte elev... 3 Faglige kompetencer... 3 Almene og personlige kompetencer...

Læs mere

Vejledende retningslinjer for dispensation fra kravet om tilmelding til 30 ECTS-point pr. semester. Indledning

Vejledende retningslinjer for dispensation fra kravet om tilmelding til 30 ECTS-point pr. semester. Indledning K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Vejledende retningslinjer for dispensation fra kravet om tilmelding til 30 ECTS-point pr. semester Indledning Studiefremdriftsreformens fokus er, at de studerende

Læs mere

eller været tilmeldt alle fagmoduler, som indgår i studiet på HD 1. del

eller været tilmeldt alle fagmoduler, som indgår i studiet på HD 1. del Aarhus Universitet AU Herning School of Business and Social Sciences Birk Centerpark 15, 7400 Herning Fagmodulets navn Afsluttende projekt Udbydende udd.retning samt kursuskode Er fagmodulet obligatorisk?

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER. Sundhedskommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER. Sundhedskommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER Sundhedskommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 11-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen på de obligatoriske

Læs mere

For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder

For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder Modulbeskrivelse For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder Modulbetegnelse, tema og kompetencer Modulet retter sig mod viden om sygepleje, systematiserede overvejelser, metoder

Læs mere

International Økonomi og Business. Bestået Samfundsøkonomi HD 1. del

International Økonomi og Business. Bestået Samfundsøkonomi HD 1. del Aarhus Universitet AU Herning Business and Social Sciences Birk Centerpark 15, 7400 Herning Fagmodulets navn Udbydende udddannelsesretning samt kursuskode Er fagmodulet obligatorisk? International Økonomi

Læs mere

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1)

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1) BEK nr 49 af 13/01/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0905127 Senere ændringer

Læs mere

Evalueringsplan for HHX

Evalueringsplan for HHX Evalueringsplan for HHX Evalueringsplanen beskriver, hvordan Handelsgymnasiet Ribe gennemfører både den løbende evaluering af den enkelte elev og en evaluering af planlægningen og gennemførslen af undervisningen

Læs mere

Studiefremdriftsreformen

Studiefremdriftsreformen Studiefremdriftsreformen Studieservice Dat o mån SU og Fremdriftsreformen Fremdriftsreformen har ikke nogen indflydelse på din SU Du kan stadig modtage din SU som hidtil, så længe du opfylder kravene om

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I AFSÆTNINGSØKONOMI

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I AFSÆTNINGSØKONOMI 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I AFSÆTNINGSØKONOMI 2000 2 1. GRUNDLAG HD uddannelsen i Afsætningsøkonomi er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af 19. august

Læs mere

Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv.

Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv. Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv. Danmarks Biblioteksskole. 3. april 2003 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Studieordning for Master of Public Administration (MPA)

Studieordning for Master of Public Administration (MPA) Studieordning for Master of Public Administration (MPA) Master of Public Administration (MPA) i linjen strategi og ledelse Master of Public Administration (MPA) i linjen sundhedsvæsenets organisation og

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Ministeriet for Videnskab,

Læs mere

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I FAGLIG FORMIDLING - IT, KOMMUNIKATION OG LÆRING DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I FAGLIG FORMIDLING - IT, KOMMUNIKATION OG LÆRING DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Studieordning for SUPPLERINGSFAG I FAGLIG FORMIDLING - IT, KOMMUNIKATION OG LÆRING DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET August 2005 Senest revideret august 2007 KAPITEL 1: FORMÅL OG FAGLIG BESKRIVELSE

Læs mere

Linjebeskrivelse for Design

Linjebeskrivelse for Design Studienævn for Erhvervsøkonomi i Linjebeskrivelse for Design Bilag til studieordningen for bacheloruddannelsen i erhvervsøkonomi, HA 1 af 6 Studienævn for Erhvervsøkonomi i Denne linjebeskrivelse er udarbejdet

Læs mere

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Organisation og Ledelse

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Organisation og Ledelse Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Organisation og Ledelse Slagelse, Odense, Kolding, Esbjerg, Sønderborg 2009 1 af 20 Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Undervisningsministeriets

Læs mere

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylær medicin science.au.dk

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylær medicin science.au.dk faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylær medicin science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I molekylær medicin molekylær medicin I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i molekylær

Læs mere

Eksamensreglement for

Eksamensreglement for Eksamensreglement for HG 2016 Indholdsfortegnelse 1. Mundtlig eksamen 3 2. Caseeksamen 3 2.1 Casearbejdsdag 3 2.2 Caseeksamination 3 2.3 Censors ansvar og opgaver under eksaminationen 4 2.4 Eksaminators

Læs mere

Elevbrochure 2015-16

Elevbrochure 2015-16 Elevbrochure 2015-16 Lemvig Gymnasium Studieområdet 3. del Det Internationale Område Studieområdet 3. del Det Internationale Område Studieområdet 3. del afvikles på 3. år af hhx-uddannelsen, og omfatter

Læs mere

Pædagogfaglige teorier og begreber

Pædagogfaglige teorier og begreber Vejledning for modulet Et modul fra PD i Pædagogisk arbejde August 2010-1 - 1. Indledning Vejledning for modulet på PD i Pædagogisk arbejde, bygger på følgende forudsætninger: At indholdet på modulet skal

Læs mere

BEDØMMELSESPLAN AGRARØKONOM

BEDØMMELSESPLAN AGRARØKONOM BEDØMMELSESPLAN AGRARØKONOM NORDJYLLANDS LANDBRUGSSKOLE 2011 1 BEDØMMELSESPLAN OG EKSAMENSREGLEMENT AGRARØKONOM 2011 Uddannelsens mål I uddannelsen til Agrarøkonom har eleven i alt fire afsluttende eksamener

Læs mere

Studieordning for den fleksible master i offentlig ledelse (FMOL)

Studieordning for den fleksible master i offentlig ledelse (FMOL) Studieordning for den fleksible master i offentlig ledelse (FMOL) 1.sept. 2013 1 af 14 Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesevaluering (bachelor pol/adm) i foråret 2012

Uddannelsesevaluering (bachelor pol/adm) i foråret 2012 1) Hvordan vurderer du uddannelsens faglige niveau? 1a) Er der områder, hvor du kunne have ønsket et højere fagligt niveau? Ugeeksamener giver generelt et lavere niveau. Man har mulighed for at søge al

Læs mere

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I RETORIK OG FORMIDLING DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I RETORIK OG FORMIDLING DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Studieordning for SUPPLERINGSFAG I RETORIK OG FORMIDLING DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET August 2005 Senest revideret december 2005 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse 1. Suppleringsuddannelsen

Læs mere

Peter Skovgaard og Lars Jenry Petersen

Peter Skovgaard og Lars Jenry Petersen Modul: Indhold Energioptimering og vedligehold Modulet henvender sig til ledere og teknikkere, som er beskæftiget med og omkring vedligehold. Ydere mere er det den specielle fokus der er på at få komponenter

Læs mere

1. PRØVER I GRUNDFAG PÅ GRUNDFORLØB 1 OG

1. PRØVER I GRUNDFAG PÅ GRUNDFORLØB 1 OG Eksamensreglement for erhvervsuddannelserne på Esnord Hovedbekendtgørelse (EUD) nr. 1010 af 22.09.2014 og bekendtgørelse om prøver og eksamen nr. 41 af 16.01.14 og bekendtgørelse om karakterskala nr. 262

Læs mere

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Fra d. 15. januar 2010 er ansættelseskravene til lærere på AMU og

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION. med justeringer 2006

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION. med justeringer 2006 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 2000 med justeringer 2006 2 1. GRUNDLAG HD-uddannelsen i Organisation er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af

Læs mere

BEK nr 58 af 13/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. september 2016. Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 58 af 13/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. september 2016. Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 58 af 13/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. september 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 715-10-00008 Senere ændringer

Læs mere

Faglig supplering i dansk

Faglig supplering i dansk studieordning 2002 Faglig supplering i dansk REVIDERET 2006 UDDANNELSEN ER UDBUDT AF NORDISK STUDIENÆVN, SOM HØRER UNDER DET HUMANISTISKE FAKULTET ODENSE WWW.SDU.DK Indholdsfortegnelse I. Bestemmelser

Læs mere

Landstingsforordning nr. 2 af 20. maj 1998 om socialpædagoguddannelsen

Landstingsforordning nr. 2 af 20. maj 1998 om socialpædagoguddannelsen Landstingsforordning nr. 2 af 20. maj 1998 om socialpædagoguddannelsen I medfør af 1 i Lov nr. 582 af 29. november 1978 for Grønland om erhvervsmæssige uddan nelser fastsættes Kapitel 1. Uddannelsens formål.

Læs mere

ETIK OG VÆRDIER I ORGANISATIONER

ETIK OG VÆRDIER I ORGANISATIONER Studieordning for MASTERUDDANNELSE I ETIK OG VÆRDIER I ORGANISATIONER DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Februar 2003 Senest revideret september 2007 1 1. Rammebestemmelser Overskrift Titel Udarbejdet

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Internationale Forhold, Europæiske Studier, ved Aalborg Universitet Gældende fra september 2008

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Internationale Forhold, Europæiske Studier, ved Aalborg Universitet Gældende fra september 2008 Studieordning for Kandidatuddannelsen i Internationale Forhold, Europæiske Studier, ved Aalborg Universitet Gældende fra september 2008 1 Indledning Efter bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor-

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i sociologi

Studieordning for bacheloruddannelsen i sociologi Studieordning for Bacheloruddannelsen i sociologi ved Aalborg Universitet September 2013 Med ændring 2014 og 201 J.nr. 2013-422-00314 I medfør af lovbekendtgørelse nr. 367 af 2. marts 2013 om universiteter

Læs mere

Studieordning. for. Masteruddannelsen i Klinisk Sygepleje

Studieordning. for. Masteruddannelsen i Klinisk Sygepleje AARHUS UNIVERSITET Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Studieordning for Godkendt af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet 21. juni 2007 Ikrafttræden 1. september 2007 Studieordning for

Læs mere

Master i Idræt og Velfærd 2016

Master i Idræt og Velfærd 2016 Master i Idræt og Velfærd 2016 Informationsmøde på 28 April 2016 Program 17.00: Velkomst og generel information om uddannelsen v/ studieleder Lone Friis Thing 17.30: Indholdet i masteruddannelsens moduler

Læs mere

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring 2014 1 af 20 Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Bekendtgørelse nr. 1098 af 19. september 2007 om den

Læs mere

Afslutningsprojektoplæg H2

Afslutningsprojektoplæg H2 Afslutningsprojektoplæg H2 Oplæg til afsluttende eksamensprojekt, på Teknisk designer hovedforløb H2. I forbindelse med afslutningen på hovedforløbet H2 på Teknisk designer uddannelsen skal der gennemføres

Læs mere

Oversigt over forskelle mellem finansøkonomuddannelsen og finansbacheloruddannelsen

Oversigt over forskelle mellem finansøkonomuddannelsen og finansbacheloruddannelsen Oversigt over forskelle mellem finansøkonomuddannelsen og finansbacheloruddannelsen Denne oversigt viser i grove træk forskellene mellem finansøkonomuddannelsen og finansbacheloruddannelsen. Oversigten

Læs mere

Studieordning Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse HA (jur.) Aalborg Universitet

Studieordning Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse HA (jur.) Aalborg Universitet Studieordning Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse HA (jur.) Aalborg Universitet Gældende fra september 2013 Med ændringer oktober 2013 september 2014, januar 2015,marts 2015 og juni 2015, jf. studieordningens

Læs mere

Bacheloruddannelsen Fag: Social- og personlighedspsykologi

Bacheloruddannelsen Fag: Social- og personlighedspsykologi Bacheloruddannelsen Fag: Social- og personlighedspsykologi Social Psychology and Personality Psychology Konstituerende fag Mål og indhold Formålet med grundkurset i social- og personlighedspsykologi er

Læs mere

Studieordning for kandidattilvalg i Innovation, Entrepreneurship og Kommunikation for humanister. 2010-ordningen

Studieordning for kandidattilvalg i Innovation, Entrepreneurship og Kommunikation for humanister. 2010-ordningen BbSkabelon for Studieordning for kandidattilvalg i Innovation, Entrepreneurship og Kommunikation for humanister 2010-ordningen Curriculum for Elective Studies within a Master s Programme in Innovation,

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I S P A N S K. Februar 1997

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I S P A N S K. Februar 1997 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I S P A N S K Februar 1997 Senest revideret januar 2000 Studieordning for SUPPLERINGSUDDANNELSE I SPANSK Kapitel

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I C I V I L I S A T I O N S K R I T I K. September 1996

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I C I V I L I S A T I O N S K R I T I K. September 1996 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I C I V I L I S A T I O N S K R I T I K September 1996 Senest revideret september 2001 Kapitel 1: Formål og faglig

Læs mere

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I medicinalkemi science.au.dk

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I medicinalkemi science.au.dk faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I medicinalkemi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I medicinalkemi medicinalkemi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i medicinalkemi.

Læs mere

Referat af møde i Det psykologiske Studienævn torsdag den 17. marts 2005, kl. 09.15 i mødelokale 424, bygning 1481

Referat af møde i Det psykologiske Studienævn torsdag den 17. marts 2005, kl. 09.15 i mødelokale 424, bygning 1481 DET PSYKOLOGISKE STUDIENÆVN, AARHUS UNIVERSITET Referat af møde i Det psykologiske Studienævn torsdag den 17. marts 2005, kl. 09.15 i mødelokale 424, bygning 1481 Til stede: I. Preben Bertelsen, Henrik

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 04-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser

Bekendtgørelse af lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser LBK nr 748 af 16/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 17. september 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., j.nr. 15/012282 Senere ændringer

Læs mere

FAQ om Bioteknologi A

FAQ om Bioteknologi A FAQ om Bioteknologi A FAQ en af 18. marts 2011 er inddelt i emner. Derfor er der ikke alle steder overensstemmelse mellem denne FAQ s nummerering og de tidligere FAQ. Man bør dog se bort fra de tidligere

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelse i Erhvervsøkonomi og Jura HA(jur.)

Studieordning for Bacheloruddannelse i Erhvervsøkonomi og Jura HA(jur.) Studieordning for Bacheloruddannelse i Erhvervsøkonomi og Jura HA(jur.) Odense 2009 1 af 21 Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings bekendtgørelse

Læs mere

Filosofi VIDENSKABSFILOSOFI

Filosofi VIDENSKABSFILOSOFI Filosofi VIDENSKABSFILOSOFI Efter- og Videreuddannelse 2012/2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 3 Målgruppe... 3 Tilrettelæggelse... 3 Adgangskrav... 3 Fagligt indhold...

Læs mere

Bekendtgørelse om danskprøve på A1-niveau og danskprøve på A2-niveau for familiesammenførte udlændinge

Bekendtgørelse om danskprøve på A1-niveau og danskprøve på A2-niveau for familiesammenførte udlændinge BEK nr 180 af 26/02/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-961-0011 Senere ændringer til forskriften BEK nr 112 af 29/01/2015

Læs mere

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del Slagelse, Odense, Kolding, Esbjerg og Sønderborg 2014. 1 af 20 Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Bekendtgørelse nr. 1098 af

Læs mere

Eksamensreglement for efter- og videreuddannelserne på Erhvervsakademiet Lillebælt i Vejle. Eksamensreglement. for efter- og videreuddannelserne på

Eksamensreglement for efter- og videreuddannelserne på Erhvervsakademiet Lillebælt i Vejle. Eksamensreglement. for efter- og videreuddannelserne på Eksamensreglement for efter- og videreuddannelserne på Gældende fra februar 2012 Indhold 1. Generelt... 3 2. Adgang til eksamen... 3 2.1 Ordinære eksamener... 3 2.2 Reeksamination/sygeeksamen... 3 2.3

Læs mere

2011 1½ år Studieordning. STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg

2011 1½ år Studieordning. STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg 2011 1½ år Studieordning STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg Gældende fra februar 2011 1. Fællesbestemmelser. I henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer

Bekendtgørelse for Færøerne om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer Givið út 22. apríl 2016 18. april 2016. Nr. 360. Bekendtgørelse for Færøerne om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer I medfør af 19, stk. 1, i lov om psykologer m.v., som sat i kraft

Læs mere