Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34"

Transkript

1 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag er vel, at jeg dukker op her på skolen og så har vi undervisning fra klokken 8 til en klokken stykker deromkring og så ja, så læser vi nogle tekster og arbejder i grupper, og så har vi noget frikvarter og det er så det. LO: Ja, hvad med det sociale miljø? Er I meget sammen sådan i klassen? E1: Man kan sige, at vores klasse er sådan meget opdelt. F.eks. for mit vedkommende er vi sådan 6 piger, der altid går rundt sammen, og så er der nogen af de andre piger, der går rundt sammen, og så er der nogen, der måske sidder lidt alene. Og så er vi sådan Altså, for at være helt ærlig, så har vi ikke sådan et særlig godt sammenhold hele klassen samlet det har vi ikke. LO: Nej. Er du med til festerne og sådan noget? E1: Ja, det er jeg. Nogen gange, ja. LO: Betyder det meget for dig det sociale? E1: Det sociale gør, ja. Men jeg tror ikke, at sådan noget som fester det sådan har en indflydelse på det. Det med at man ligesom er med i selve skolen og skoletiden og gerne vil kommunikere med de andre og sådan være med på dén måde, synes jeg giver meget mere. Og er det jo ikke sådan, at jeg har et problem med at snakke med andre folk og sådan noget altså, overhovedet ikke. Men for dem som sådan har det lidt sværere end mig, så synes jeg på dén måde, at det kunne blive bedre for dem. LO: Mm, hvad med din studieretning, den er samfundsfaglig ikke? Hvor kan det være, at du valgte dén? E1: Jo, jamen jeg valgte den fordi, at jeg er meget sproglig og samfundsfaglig. Jeg elsker psykologi og samfundsfag og engelsk. Og nu har jeg også tysk. Og det er virkelig sådan nogle fag jeg sådan jeg brænder ikke ligefrem for dem, men jeg nyder. LO: Så du har interesse? E1: Ja, jeg har interesse. Meget stor interesse i det. Og på den måde, jeg synes også, at hvis jeg havde valgt i naturvidenskabelig linje, så ville jeg ikke nyde at lave afleveringer eller lektier, så

2 ville det være sådan, at jeg skal presse mig selv igennem det. Og det er jo også fordi, at jeg ikke kan finde ud af det. Jeg er ikke naturvidenskabelig eller matematisk på nogen som helst måde, så det er også en af grundene. LO: Ja, er du meget aktiv i timerne her? E1: Øh ja, det er jeg, ja. LO: Betyder det meget for dig at være forberedt? E1: Ja, det gør det. Altså jeg ville aldrig møde op til timerne uden at være forberedt, og jeg ville heller aldrig forlade lektionen uden at have sagt noget i timerne, så det er sådan et princip jeg har haft siden 1.g. LO: Mm, hvordan er det faglige sådan generelt i din klasse? E1: Hm, det er ikke så højt, synes jeg. Altså meget middel. Så folk har det med at være mere afslappede i forhold til andre klasser. De tager det måske ikke så seriøst. Øh, og jeg ved ikke af hvilken årsag, men sådan er det meget generelt i vores klasse. Altså der er selvfølgelig nogen, der slår ud fra det, ikke? LO: Ja, selvfølgelig. Hvad med karakterer sådan i klassen? Er det noget folk går meget op i, fornemmer du? E1: Øhm, jeg tror, at vi er et par stykker, der går op i det. Ikke så mange. Nok en 6-7 styks, der nok går op i det. LO: Som tænker meget på gennemsnit og sådan noget? E1: Det tror jeg, vi gør. Altså nu er det, de piger jeg sådan snakker med nogen af dem går ikke så meget op det, mens andre gør. Men sådan de andre elever i klassen, altså jeg er ikke helt sikker på dem som sådan, men altså jeg går ud fra, at nogen af dem synes, det er vigtigt. LO: Hvad med sådan, når I får afleveringer tilbage eller årskarakterer, sammenligner i så? E1: Det gør vi. Det gør vi faktisk alle sammen. Også dem, der ikke får så gode karakterer eller tager den stille og roligt, så spørger man lige hey, hvad har du fået? og de spørger igen ikk? Så på dén måde. Det gør vi. LO: Så det gør du også? E1: Det gør jeg også, ja. LO: Føler du, at det er sådan for at måle dig selv? E1: Næ, det er det faktisk ikke. Jeg har ikke rigtig behov for at måle mig med nogen, men det ved jeg ikke, det er bare sådan et princip, man spørger bare hinanden hva, hvordan er det gået med dig?, også bare sådan for at se, hvad man måske kunne gøre bedre på den måde.

3 LO: Men dine karakterer betyder meget for dig, eller? E1: Det gør de ja, altså, de er jo altafgørende for min fremtid, så. LO: Kan du beskrive hvorfor? E1: Jamen, jeg vil jo gerne læse jura, og der skal jeg have et snit på 9,1 for 2013 i hvert fald, så må vi jo se, hvad der sker i Men det er jo nok der omkring, så det er meget vigtigt at jeg ligesom får gode karakterer til eksaminer og mine afsluttende karakter, så jeg får det snit. Og hvis ikke, jamen så er det jo et andet studie. Ellers så et andet sted. Det behøver jo ikke være i København. LO: Nej, men ellers er der jo altid kvote 2. E1: Ja, men jeg gider ikke holde et sabatår, fordi jeg synes, at det er spild af tid. Så vil jeg hellere bare starte med det samme, og jeg føler også lidt at man kommer ud af rutinen, hvis det er, at man har et helt år, hvis man havde et halvt år, så ville jeg gerne, men det tror jeg ikke, at jeg har mulighed for. LO: Men du føler, at et år er for meget? E1: Et år er for meget. Det er det. LO: Hvad er grunden til at du gerne vil begynde hurtigt efter gymnasiet? Er der noget specielt, andet end at du måske føler, at du kommer lidt ud af rytmen, eller? E1: Jamen også bare fordi, at jeg vil gerne hurtigt i gang og se, hvordan det er der, og det er også bare sådan, at jeg er nysgerrig på den måde. Og nu har jeg også en søster, der selv læser det. Altså hun er godt nok snart færdig men altså, på den måde så ser jeg en smule op til hende også, ikke? Og af den grund vil jeg også bare gerne hurtigere i gang med det, og også for at blive hurtigere færdig kan man sige, ikke? LO: Men har det altid været din drøm, siden du startede, at du gerne ville læse jura, eller er det sådan noget, der er kommet hen ad vejen? E1: Ikke siden 1.g, slutningen af 1.g så to år cirka har det været en drøm. Men det har været noget, jeg altid har overvejet. Jeg har ikke indtil videre haft noget hvor jeg har sagt det skal 100 procent være dét, og det er også bare sådan realistiske planer jeg sådan har lagt for mig selv, ikke? Så af den grund, synes jeg også LO: Hvordan kan det være, at det lige er blevet jura. Er det på grund af din søster, eller fordi du tænker at det.? E1: Det har meget med hende at gøre, det har det. For hun kan være til hjælp og rådgivning. Men også bare fordi, at jeg synes, at det kunne være meget interessant, og jeg kunne ikke rigtig forestille mig at lave andet, men det bliver jeg jo så nødt til, hvis jeg ikke bliver optaget på det, ikke?

4 LO: Ja ja, men det er interessen i det, der ligger bagefter også? E1: Ja, præcis LO: Arbejdet eller? E1: Ja, men også bare det, at man kan komme til at hjælpe andre med deres problemer og hvad kan man sige, rådgive dem. Så på den måde også. LO: Ja, men har du nogensinde været bange for at vælge den forkerte uddannelse, eller hvad man skal sige? Er du bange for at gå i gang, og så finde ud af at det slet ikke er dig? Eller bange for at vælge en uddannelse hvor at du måske er bange for, ikke at kunne få et arbejde bagefter? Er det noget, du går og tænker over? E1: Næ, ikke rigtigt. LO: Nej. E1: Jeg går og tænker over, om jeg bliver optaget eller ej, men jeg tænker ikke så meget over arbejdsmuligheder, eller om det har min interesse, fordi det er jeg ret sikker på, at det har. Og nu har jeg jo også kigget i mange af hendes bøger, så det har jo også gjort, at jeg er lidt mere forberedt. LO: Ja, så det er ligesom det kortsigtede mål at du tænker på, om du kommer ind? E1: Ja. LO: Tænker du meget over, at du gerne må gange dit gennemsnit? E1: Ja, det gør jeg. Og jeg håber også, at håber også, at den mulighed stadig er der. Men ja, for jeg frygter måske lidt, at gennemsnittet vil stige, og så måske 1 eller 0,1 eller 0,2 bagud og så LO: Er det også en af årsagerne til, at du gerne vil i gang? At du ikke vil miste den mulighed? E1: Næ, ikke rigtigt. Om muligheden var der for at gange med 1,08 eller ej, så ville jeg stadig i gang med det samme. For jeg gider ikke at sidde. Det kunne jo være meget rart med at få mange penge, men alligevel det kan jeg jo få på et andet tidspunkt i fremtiden. LO: Ja, okay, så du tænker over, at du gerne må gange det i forhold til at komme bagud? E1: Næ, om jeg. jeg tænker over, om jeg har det snit, der skal til. På den måde uden at gange. LO: Mm, har du arbejde ved siden af gymnasiet nu? E1: Ja, det har jeg. LO: Er det sådan i Fakta eller? E1: Nej, det er det ikke. Jeg er sådan kunderådgiver for et firma, der hedder Danaktiv, og der kan man låne penge til privat forbrug. LO: Så det er også noget, der kan se godt ud på dit CV? E1: Nej... altså, det er jo bare noget, jeg sidder og laver på en computer

5 LO: Hvordan har du fået sådan en job? E1: Jeg var først picoline for firmaet og så kunne chefen vist godt lide mig, så blev jeg forfremmet til studentermedhjælper, da jeg blev 18. Så nu sidder jeg og tager telefonen, når folk ringer og skal have råd om en lån. LO: Det lyder spændende. Det er vel også godt for et fremtidigt job, at du har noget erfaring... E1: Ja, det kan godt være, at det gør det lidt lettere, når jeg engang skal have et arbejde. LO: Det har du nok ret i. Jeg tror ikke, at vi har flere spørgsmål. Mange tak for at du ville være med. Rigtig god weekend. E1: Det var så lidt. I lige måde.