Nyhedsbrev. Velkommen. Nyt website

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev. Velkommen. Nyt website"

Transkript

1 MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 4 S e p t e m b e r Velkommen I d e t t e n u m m e r : Velkommen 1 Velkommen til MG-Udviklings nyhedsbrev. MG-Udvikling udvikler sig hele tiden, og med dette nyhedsbrev, vil vi holde dig orienteret herom, ligesom vi vil fortælle de gode historier. Nyhedsbrevet udkommer 3-4 gange årligt. Du kan til enhver tid framelde vores nyhedsbrev ved at sende en mail til vr.mgu@virker.dk. Nyhedsbrevene er naturligvis gratis, og vi garanterer, at din adresse ikke bliver videregivet eller brugt til andre formål. Nyt website 1 Lederuddannelsen nr Nyt website Første hold VækstVejledere er uddannet VækstVejleder uddannelsen Udviklings og sparringsrum Artikel: Individuelle supervisionsforløb en case Som tidligere nævnt, har vi i samarbejde med web-bureauet Kort Sagt lavet et nyt website, som nu er i luften. Tag et kig på: Vi hører gerne fra jer, hvad I synes, og hvis I har idéer til, hvordan vi fortsat kan udvikle sitet. Lederuddannelsen nr. 11 I MG-Udvikling er vi stolte over igen at have startet et fyldt hold op på vores lederuddannelse: Den systemiske lederuddannelse i dialogbaseret ledelse. Målet med uddannelsen er at præsentere deltagerne for forskellige systemiske samtale- og dialogmodeller inden for ledelse. Deltagerne vil igennem uddannelsen være i supervisor- og konsulentpositionen i forhold til hinandens problemstillinger, og derigennem opnå større færdigheder i at anvende modellerne i egen virksomhed og ledelsesstil. Hvis du vil vide mere om uddannelsen, er du velkommen til at kontakte os eller læse mere på vores website. Sidste års glade hold, der i juni afsluttede lederuddannelsen med bravur.

2 MG-Udvikling har uddannet første hold VækstVejledere MG-Udvikling har uddannet det første hold VækstVejledere. Formålet med uddannelsen er at uddanne superbrugere i VækstModellen og relaterede dialogmodeller. Uddannelsen er en pendant til MG-Udviklings Lederuddannelse, men VækstVejleder uddannelsen er for interne kommende vejledere og konsulenter og udpegede ressourcepersoner i organisationerne. Uddannelsen forløber over 1 år. Deltagerne er sideløbende opdelt i mindre supervisionsgrupper, som mødes i de forskellige deltageres organisationer. I supervisionerne øver deltagerne det, der er gennemgået i samlingen, og gør dermed teorien og de gennemgåede modeller til deres egen praksis. Uddannelsen afsluttes sammen med nærmeste leder og er en praksiseksamen, hvor deltagerne viser at de kan anvende alle de dialogmodeller, der er gennemgået på uddannelsen. Dette første års deltagere har alle bestået med glans, og i MG-Udvikling er vi stolte over at sende netop disse mennesker af sted som VækstVejledere. Deres organisationer kan nu anvende deres ressourcer, evner og talenter til at yde kollegial supervision, støtte til kolleger i svære samtaler, planlægge interne temadage med konkrete emner m.v. Deres ledere har alle haft det formål med at give dem uddannelsen, at de skal agere som superbrugere i VækstModellen og dermed være med til at skabe gode rammer for gode og udfordrende dialoger. Dermed er det sikkert, at de alle vil blive brugt som superbrugere i VækstModellen. Deltagernes baggrund og arbejdsområder er meget forskellige, men ens for dem er, at de alle har været interesserede i at uddanne sig til VækstVejledere. Forskelligheden har deltagerne kunnet anvende til at arbejde med forskellige baggrunde, forudsætninger, mål m.m., som ligner deres hverdag meget. Dermed har de kunnet være procesledere for hinanden og har udviklet deres syn på forskellighed. Det har været med til at højne deltagernes kompetencer som uddannede vejledere. Forskelligheden virkeliggøres via et af VækstModellens grundprincipper: der er altid mere end én sandhed, mennesker er forskellige i tanker og handlinger, mennesker har positive intentioner med det, de siger, det er tilladt at være uenig og det er muligt at tale om uenigheden og de forskellige positioneringer. Dette er samtidig grundlaget for en dialogbaseret organisation. Dermed er VækstVejlederne med til at styrke den dialogbaserede organisation via deres syn på forskellighed og med VækstModellen som deres konkrete redskab. Via deres kendskab til positionering og dens betydning, vil deres ledere kunne bede dem om at stå for udfordrende samtaler med deres kolleger. De vil kunne tage Vejleder-positionen og skabe gode dialoger om et konkret emne, en opgave eller en situation.

3 VækstVejleder uddannelsen Snart starter VækstVejleder uddannelsen op igen! Du kan stadigvæk nå at være med, men skynd dig for der er kun få ledige pladser tilbage. VækstVejleder uddannelsen henvender sig til nuværende og kommende vejledere/ledere og konsulenter i alle former for organisationer, der skal arbejde med VækstModellen og som skal virke som super-brugere af denne og fagkonsulent for kolleger. NYT HOLD: Et nyt hold starter op til november 2012, og vi ser frem til endnu et begejstret og aktivt hold. Datoer: 1. og 2. november 2012 (internat) 16. og 17. januar 2012 (eksternat) 20. og 21. marts 2012 (eksternat) 7. maj 2012 (afsluttende praksis-eksamen) Pris: DKK ekskl. moms. Prisen dækker undervisning, materialer og ophold. Beløbet betales inden uddannelsesstart og kan evt. deles i to rater. Tilmelding er bindende og sker via vores website eller pr. til Vibeke Rathmann på vr.mgu@virker.dk senest den 15. oktober Oplys navn, stilling, arbejdssted, adresse, telefonnummer om dagen og evt. EAN nummer. Kontakt os eller læs mere på vores website, hvis du ønsker mere information om uddannelsen. Nogle VækstVejledere udtaler: At deltage i denne uddannelse er meget mere end en uddannelse det er et livssyn, en måde at leve på en livsstil! Det har ændret den måde, jeg tænker på i alle sammenhænge. Den har givet ro og et overskud rent mentalt. Jeg har fået et værktøj til dialoger, der sikrer udvikling og vækst, som er enkelt og nemt at bruge. Glæd dig til at få VækstModellen og Semantiske Polariteter ind under huden pas på, du kan blive afhængig.

4 Udviklings og Sparringsrum Vi hører gang på gang at både ledere og medarbejdere fortsat ønsker udvikling og sparring sammen med andre fra andre organisationer og fagområder. Vi vil derfor gerne være initiativtager til et udviklings og sparringsrum, hvor deltagerne er aktive og sammen med MG-Udvikling bidrager med indhold; gode og udfordrende samtaler, der skaber grobund for nye tanker og udvikling, udvikling af Semantiske Polariteter og VækstModellen m.m.. MG-Udvikling er garant for at skabe et samtalerum med forpligtende samtaler for det vi mødes om: Ledelse via dialoger Endvidere at MG-Udvikling sørger for gode rammer og nye tanker/idéer i dialogbaseret ledelse samt laver en log-bog efter mødet til alle deltagere. Derfor inviteres du hermed til at deltage i Udviklings- og sparringsrum for ledere. Indhold: 2 emner: bidrag fra deltagerne og tanker om dialogbaseret ledelse ved MG- Udvikling Tid: 2 gange om året / hel dag Datoer: 2. oktober 2012 og 16. april 2013 kl Samlet pris: DKK ,00 eks. moms / inkl. forplejning Tilmelding: Til Vibeke på vr.mgu@virker.dk senest den 25. september 2012 Hvis I ønsker mere information, er I velkomne til at kontakte os. Individuelle supervisionsforløb - en genvej til trivsel og mere arbejdsglæde og dermed mere effektivitet Af Chefkonsulent Marianne Grønbæk I MG-Udvikling har vi igennem mange år nu gennemført et stort antal af individuelle supervisionsforløb med ledere og medarbejdere. Nogen gange kalder vi det supervisionsforløb, og andre gange kalder vi det coachingforløb. Vores leg med ordene skal altid ses i sammenhæng med, at vi forsøger at lægge os tæt op ad den organisation, der anmoder om vores bistand, i både sprog og handlinger. Det betyder ikke, at vi ikke udfordrer organisationen på netop sproget, men i disse forløb skaber vi fra starten et klart fokus på, hvad det er, organisationen og supervisenten har af ønsker og behov for forandringer. Den måde, vi arbejder med sproget, og de modeller, vi anvender, oplever vi heller ikke opfordrer til en granskning af ordene, men mere opfordrer til at holde fokus på den formulerede opgave. Så sætter vi fokus på ord og sproget på andre tidspunkter. Vores individuelle supervisionsforløb startes på et grundlag af enten stress og begyndende udbrændthed, fortvivlelse over egen arbejdssituation, et kraftigt ønske fra organisationens side om en nødvendig udvikling og forandring, et ønske om afklaring af egen situation, ønske om at beholde en medarbejder, træthed og uklarhed på opgave og løsninger eller et ønske om at blive bedre til at udøve dialogbaseret ledelse.

5 I MG-Udvikling har vi ofte overvejet, hvad der gjorde, at vi har haft succes med vores supervisionsforløb. Denne artikel er fremkommet, efter at vi, i eget regi, har stillet os nedenstående spørgsmål. Hvad er det, der gør, at disse individuelle supervisionsforløb skaber en udvikling for både supervisenten og organisationen, som man inden kun kunne drømme om? Hvad er det, der sker i disse forløb, som gør det muligt for det enkelte menneske at se nye muligheder og tage nye skridt, som ikke var mulige at tænke inden? Hvad er det, der gør lige præcis disse supervisionsforløb så virksomme for både supervisenten og for vedkommendes nærmeste leder og organisation? Set fra min position som øverst ansvarlig for supervisionsforløbene i MG-Udvikling: Det er tre ting, der for mig at se skaber succesen med disse forløb: 1. Den klare ramme 2. De dialogbaserede samtalemodeller 3. De mennesker, der er til stede Den klare ramme: MG-Udvikling s ramme for disse forløb er at de består af en opstartssamtale, 3 indholdssamtaler, hvor supervisor og supervisenten samtaler, og endelig afslutningssamtalen, hvor alle tre parter igen er til stede. I afslutningssamtalen er fokus på det, supervisenten er nået frem til, egne tanker og tanker om muligheder og forandringer, der allerede er sket, eller som vedkommende gerne så ske. Nærmeste leder lytter og værdsætter den forandring, der allerede er sket, og samtalen har fokus på, hvilken betydning denne forandring har for det fremtidige samarbejde. Aftalen om tid og form er klar og kendt inden starten. Alle parter kender den tidsmæssige køreplan. Der er lavet en kontrakt på supervisionsforløbet. Det, at forløbene er korte og afgrænsede, skaber således en klar og overskuelig ramme for den udvikling, der kommer til at ske. Denne del af rammen er den mest enkle: TID OG STED. Det er lige så vigtigt, at den klare ramme også går på indholdet. Aftalen om indholdet skabes derfor i første møde mellem supervisenten, nærmeste leder og MG-Udvikling s supervisor og er selve den indholdsmæssige ramme.. Supervisors opgave og dermed positionering er at få alle tre deltagere i den første samtale til at tale ud fra og i egne positioner. Således skabes en klar og tryg ramme for supervisenten til at kunne udvikle sig i. Aftalen om indholdet opstiller supervisor i tre polariteter. I et eksempel fra et supervisionsforløb var ledelse på dagsordenen. Det blev klart for både supervisenten og nærmeste leder i opstartssamtalen, og MG-Udvikling s supervisor opstillede i forlængelse af nedenstående semantiske polariteter som blev udgangspunktet og omdrejningspunktet i og den klare ramme i supervisionsforløbet: Synlighed / Tydelighed: At jeg ved, hvad vi skal At personalet ved, hvad vi skal Enkelthed: At holde fast i vores ansvarsopgaver/kerneydelser At udvikle nyt Prioritering: Prioriterer selv opgaver Opgaver prioriteres af andre

6 De dialogbaserede samtalemodeller: Vores samtalemodeller er alle baseret på dialog. Her drejer det sig om VækstModellen og Semantiske Polariteter og positioner. Det er utroligt, hvad en dialog kan forandre og skabe. Det lyder enkelt, men ofte danner vi vores egne tolkninger i vores egne hoveder, og dermed er der stor risiko for, at dialogen standser. De samtalemodeller, vi anvender, er alle baseret på dialoger, og det, at dette sker fra det øjeblik aftalen kommer i stand og samtidig er en del af selve opstarten, er med til at sætte fokus på supervisenten og dennes problemer. Supervisor er ansvarlig for, at aftalen indgås via dialogen mellem både supervisenten og nærmeste leder, og at den er enkel og super klar. Alle tre deltagere taler altså ud fra og i deres egne positioner. Således bliver der en klar og tryg ramme for supervisenten til at kunne udvikle sig i. Vores samtalemodeller er afgørende for, at deltagernes forskellige positioner bliver tydelige, og er med til at deltagerne hver især forbliver i at tale ud fra og i egen position. Uenigheder bliver tålbare, og supervisenten starter allerede her med at italesætte det, der er problemerne, som jo bare skygger for de frustrerede drømme. Ved at sætte fokus på drømmene og ønskerne om forandring skabes mulighederne for at realisere de ønskede forandringer. VækstModellen er selvsagt en naturlig del af disse supervisionsforløb. Samtaler med VækstModellen skaber den nødvendige lethed, enkelhed, klarhed og værdsættelse, som er nødvendige faktorer i enhver forandringsproces. Et eksempel på anvendelse af VækstModellen i et supervisionsforløb. Samtalen startede med at klarlægge, hvad supervisenten tænker er godt ved ønsket om forandringen det at være tydelig i sin lederposition. Intentionen med denne del af samtalen er at igangsætte forandringsprocessen hos supervisenten og tydeliggøre ansvarspositionerne, at det er supervisenten, der har ansvaret for den ønskede forandring, og at det er supervisenten, der skaber den forandring, der kommer til at ske. Dette vil også give supervisenten al kredit for den skabte forandring og dermed skabe et godt udgangspunkt for supervisentens fremtidige forandringsprocesser. I selve denne del af processen synes en del af succesen at blive grundlagt næsten udelukkende via at skabe klarhed i positioneringerne, og derfor er supervisors position også ekstremt vigtig. De dialogbaserede samtalemodeller: Rammerne for det daglige pædagogiske ansvar er klare og forenklet for hver medarbejder. Mindre diskussion og forsvar Når jeg er tydelig, bliver det også tydeligere for medarbejderne, hvad deres position er. Mindre anstrengende at holde fast i trufne beslutninger. At være og kunne være alene på min lederbane medarbejderne kommer til mig. Godt ved at være tydelig i min lederposition Mere tydeligt hvilke opgaver, der skal/kan uddelegeres. Budskabet om de opgaver vi skal løse, og som jeg beder om skal løses, bliver synlige/tydelige. Dagsordnen er sat. Styr på, hvad der er i proces, og hvad der giver mening at sætte til diskussion.

7 At skelne mellem mit og deres At få personalet til at bruge At få sagt til og fra. Udfordringer ved at være tydelig i min lederposition At undgå at forklare og forsvare mine beslutninger At sætte rammen for, hvor meget plads jeg skal give medarbejderne. Selve opstartssamtalen er en forhandling, der skaber klarhed på, hvad der skal være fokus på i de efterfølgende tre supervisionssamtaler mellem supervisenten og supervisor. De tre efterfølgende samtaler mellem supervisenten og supervisor tager udgangspunkt i det aftalte indhold, og samtidig er det her dialogen skal udvikle indholdet, således at det er supervisenten, der er i fokus og dermed også i ansvarspositionen med hensyn til den valgte udvikling og forandringerne. Disse samtaler baseres samtidig på de forandringer og processer, supervisenten skaber imellem supervisionerne. At du siger højt: Jeg sætter rammerne og forventer, at I fylder den ud. At sige: Sig noget mere Hvad mere At stille de gode spørgsmål til medarbejderne. Muligheder At medarbejderne skal i dialog med hinanden. At melde klart ud om beslutninger: Debat om beslutningen skal træffes Debat om hvordan beslutningen omsættes til handlinger At sætte ord på min position: Nu taler jeg fra min lederposition Det er sådan, det er!

8 Jeg vil sige højt, hvad jeg nu står i igen, og jeg er ved at øve mig i uddelegering. Jeg vil arbejde med/øve mig i at gøre min lederposition tydelig italesætte min lederposition overfor medarbejderne i huset Jeg vil sige: Så hvem skal du have fat i for at løse opgaven og når det er på plads vil jeg gerne være med/på igen Aftaler ved første samtale Jeg vil bede medarbejderne selv at løse udfordringern/ problematikken, og spørge hvad de har brug for af hjælp. At vil bruge lethed og humør Som en ekstra hjælp vælger vi ofte at opstille en enkel, klar og yderst virksom Semantisk Polaritet til supervisenten. Polariteten skal udformes i forlængelse af samtalen, og intentionen med polariteten er at give supervisenten en enkel måde at være i en bevidst forandringsproces i hverdagen. Et eksempel i forlængelse af ovenstående eksempel kunne være: Stille spørgsmål Give svar For os er det meget vigtigt, at disse supervisionsforløb opleves hjælpsomme og udfordrende og forandrende af både hovedpersonen, supervisenten og af nærmeste leder. Når det er sagt, er fokus også på de mennesker, supervisenten arbejder med. I den systemiske tankegang er der fokus på relationerne. Og i disse supervisionsforløb har vi fokus på relationerne med de mennesker, der ikke lige er med i samtalerne, ved at vi i næste samtale spørger supervisenten, hvad der er gået godt i supervisentens arbejde siden sidst, og hvad mennesker rundt om supervisenten ville sige er gået godt. Spørgsmålet er meget åbent og kan dermed rumme alt muligt også noget, som der ikke tidligere er samtalet om i supervisionsforløbet. Intentionen med denne opstart er, lig i VækstModellen, at skabe det bedste grundlag for samtalen og for at skabe bevidsthed omkring det, der virker, og som supervisenten kan gøre mere af. Nogen ville måske mene at vi skulle satse mere på at kontrollere supervisenten ved at rette spørgsmålet ind til at handle om, hvad der er gået godt i relation til aftalerne. Vores begrundelse for at stille mere åbne spørgsmål er, at vi ikke har patent på: Hvad der er samtalet om? Hvilken betydning sidste samtale havde for vedkommende og dennes opgaver? Hvilke tanker, supervisenten har med netop at nævne disse godt siden sidst? Det er faktisk ganske enkelt et af samtalens vilkår, vi underlægger os, og deri skabes den videre samtale og supervisionsproces. Med andre ord: Vi forsøger at indtage position C i samtalerne og have fokus på det, supervisenten selv tænker om opgaven, de skete forandringer og kommende forandringer. Vi tager supervisors position!

9 Nedenfor er et eksempel på førnævnte. Supervisor er blå og supervisenten er rød: Du leger med din lederposition giver god energi. Det er lykkedes at holde fast, uden at jeg selv er i spil. At du er i fuld gang med at tage din lederposition. At du er i fuld gang med at omsætte dine tanker til nye handlinger. Godt siden sidst? Jeg har: Anerkendt afdelingernes udfordringer Givet forslag til tidspunkt for stuemøde At der er en lethed i det, du fortæller i dag. Stopper også op og giver medarbejderne opgaaven med at finde et tidspunkt til en samtale med mig indenfor en frist. De mennesker, der er til stede: For at MG-Udvikling kan få en succes, kræver det ledere, der ønsker at gøre noget ekstraordinært for en af deres medarbejdere. Det næste er, at den medarbejder, der får muligheden, ønsker at indgå i aftalen. Det er med vilje, at jeg ikke siger er positiv eller vil forløbet. Vi har haft supervisionsforløb, hvor medarbejderen ikke var positiv eller ville forløbet fra starten. Og her er det så, at MG-Udvikling s supervisor er udvalgt til netop denne opgave. Valget er mit: at finde den allerbedste konsulent / supervisor til opgaven. Her har jeg det nemt. Vi har et herligt korps af dejlige konsulenter, der alle er uddannet ledere hos MG-Udvikling. Vi er begunstiget af, at så mange herlige mennesker bl.a. har valgt at tage deres lederuddannelse hos. Når det er sagt, er der mange faktorer, der skal falde på plads for at det rigtige match kan ske. Men indtil nu er vi blevet mødt meget velvilligt, når vi har kontaktet en udvalgt konsulent til en sådan given supervisionsopgave. For MG-Udvikling er det meget meget vigtigt at opgaven løses i den ånd, den er aftalt. Og det indebærer, at supervisor kan begå sig i og lege med positionering og VækstModellen. Vigtigst er det dog, at supervisor holder sin supervisor-position, C-POSITIONEN, hele vejen igennem forløbet. Kun herved tillader supervisor både leder og supervisenten, som også selv kan være en leder, at de kan tage deres positioner. Når alt dette er på plads, er det vigtigste, at supervisor har fokus på at skabe en dialog, først mellem leder og supervisenten, derefter sammen med supervisenten og endeligt igen sammen med supervisenten og lederen. Dette synes enkelt det er det, og det er samtidig det sværeste for enhver konsulent og supervisor og for ledere sågar. Så det er altså en helt grundlæggende opgave for konsulenten at holde sin supervisorposition og undlade de gode råd, som jo er bedst for dem, der giver dem, men som også fratager supervisenten sit ansvar for at skabe de forandringer, som enten er nødvendige eller ønskelige eller begge dele. Alle I, der arbejder med Semantiske Polariteter og VækstModellen, vil vide at den supervisorposition, vi taler om, er C-positionen. Vi har beskrevet den i både Semantiske Polariteter og Positioner og i de to bøger om VækstModellen. Supervisionsforløbets succes er afhængig af supervisors evne til at tage denne position og at holde den igennem hele samtale og igennem alle samtalerne. Kun således bliver det en samtale med supervisenten om supervisentens tanker om opgaver, udfordringer og muligheder og aftaler. Dermed sikres forandringen og dermed supervisentens oplevelse af at være en succes. Litteraturhenvisning: Semantiske Polariteter og Positioner, M. Grønbæk og D. Campbell, MG-Udvikling, 2005 Organizations Connected VækstModellen, vejen til dialogbaseret ledelse; M. Grønbæk og H. Pors, Dafolo 2010

Nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde vores nyhedsbrev ved at sende en mail til vr.mgu@virker.dk.

Nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde vores nyhedsbrev ved at sende en mail til vr.mgu@virker.dk. MG- UDVIKLING - Center for samtaler, der virker E - mail: vr.mgu@virker.dk www.virker.dk Nyhedsbrev Nummer 3 J u l i 2 0 1 2 Velkommen I dette nummer: Velkommen 1 God sommer 1 Velkommen til MG-Udviklings

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen

Nyhedsbrev. Velkommen MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 1 J a n u a r 2 0 1 4 Velkommen

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt Succesfuld start på dine processer En e-bog om at åbne processer succesfuldt I denne e-bog får du fire øvelser, der kan bruges til at skabe kontakt, fælles forståelser og indblik. Øvelserne kan bruges

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Af Marianne Grønbæk og Henrik Pors. VækstModellen. vejen til den gode samtale

Af Marianne Grønbæk og Henrik Pors. VækstModellen. vejen til den gode samtale Af Marianne Grønbæk og Henrik Pors VækstModellen vejen til den gode samtale Hvorfor gå i skyggen, når man kan gå i solen? Niels Kvist, Skoleleder To historier om den samme situation oplevet fra hver sin

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale University College Lillebælt Forebyggelsescentret Langeland Kommune Projekt Forløbspartner i Langeland og Svendborg kommune Det mobile sundhedscenter Faaborg Midtfyn Kommune Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk Netværksguide sådan bruger du dit netværk Danmarks måske stærkeste netværk Step 1 Formålet med guiden Hvor kan netværk hjælpe? Netværk er blevet et centralt middel, når det gælder om at udvikle sig fagligt

Læs mere

Teori U - Uddannelsen

Teori U - Uddannelsen Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen En uddannelse, der frisætter mennesker. Skaber energi og giver dig et grundlæggende kendskab til teorien. Uddannelsen er rettet mod praksis hverdagen er den

Læs mere

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI Leder- AkAdemiet - i samarbejde med DIF og DGI En stærk forening med en god leder DIF og DGI har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor har vi sat os det mål, at der

Læs mere

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier Kommissorium for netværkssupervision af kommunale plejefamilier i forbindelse med udviklingsprojekt i perioden 2011-2013 NOTAT Dato: november 2012 Navn:

Læs mere

principper for TILLID i Socialforvaltningen

principper for TILLID i Socialforvaltningen 5 principper for TILLID i Socialforvaltningen De fem principper for tillid i Socialforvaltningen I slutningen af 2012 skød vi gang i tillidsreformen i Socialforvaltningen. Det har affødt rigtig mange konstruktive

Læs mere

Nyhedsbrev. Kurser i VækstModellen

Nyhedsbrev. Kurser i VækstModellen MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 5 D e c e m b e r 2 0 1 2 Velkommen

Læs mere

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL 114659_Manual_250x250 17/10/03 13:38 Side 1 Kunde & Co. Frederiksholms Kanal 6 1220 København K Tlf: 33 92 40 49 perst@perst.dk www.perst.dk Løngangstræde 25, 4. 1468 København K Tlf: 38 17 81 00 cfu@cfu-net.dk

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Forskel på ros og anerkendelse

Forskel på ros og anerkendelse Temamøde om anerkendelse og trivsel For medarbejdere i Furesø kommunes ældrepleje Indhold for temamødet: - Introduktion til anerkendelse og den anerkendende tilgang - Hvordan kan vi arbejde anerkendende

Læs mere

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring Service i rengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring.

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen MG- U D V I K L I N G. w w w. v i r k e r. d k

Nyhedsbrev. Velkommen MG- U D V I K L I N G. w w w. v i r k e r. d k MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 2 M a j 2 0 1 1 Velkommen I d e t

Læs mere

LÆRINGSARK. Spørgsmål til samtale Luk 4,14-21. Historie. Bibel-oplæg (til dine notater under oplægget) Skabelse, syndefald og pagt

LÆRINGSARK. Spørgsmål til samtale Luk 4,14-21. Historie. Bibel-oplæg (til dine notater under oplægget) Skabelse, syndefald og pagt Denne første samling handler om det store billede: Guds mission. Hvad er Guds mission og plan med verden? Og hvordan passer integreret mission ind i denne frelsesplan? Luk 4,14-21 Hvilken slags forandring

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen TEMA Stress Tekst indsættes Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod

Læs mere

Hvad er filosofisk coaching?

Hvad er filosofisk coaching? Indsigt, forståelse, refleksion, innovation. Hvad er filosofisk coaching? 1 Kontaktoplysninger: Visbjerg Hegn 14 830 Mårslet 980-8558 el. 86-6180. www.filosofiskvejleder.dk Læs på vores blog om aktuelle

Læs mere

Livsstilscafe Brevforslag

Livsstilscafe Brevforslag LIVSSTILSCAFE BREVFORSLAG Deltager Henviser Egen læge Livsstilscafe Brevforslag Deltagerbrev 1 Afklarende samtale Invitation til samtale Afklarende samtale i Deltagerbrev 2 Kursusstart Kursusindkaldelse

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 2 J u l i 2 0 1 4 Velkommen I d

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Gratis E-kursus Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Bloggens styrke Indledning 3 Hvad er en blog? 5 Hvorfor blogge? 7 Sådan kommer du i gang 9 Få succes med

Læs mere

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Skab en SucceSfuld forening med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF NÅ I MÅL MED TO STÆRKE MEDSPILLERE! 2 DGI og DIF har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Kompetencer i centrum

Kompetencer i centrum Kompetencer i centrum Virksomheds- 0g kompetencecenteret HK Hovedstaden tilbyder professionel hjælp, når du skal styrke dine kompetencer og komme videre i dit arbejdsliv. / / / Er du på jagt efter et nyt

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

Skriv en kommunikationskontrakt

Skriv en kommunikationskontrakt Skriv en kommunikationskontrakt Dette er et værktøj for dig, som vil Udvikle kommunikationen i din arbejdsgruppe Skabe klare rammer, roller og ansvar for dig og dine medarbejderes kommunikation Tydeliggøre

Læs mere

starten på rådgivningen

starten på rådgivningen p l a n f o r 2.1 starten på rådgivningen Ved det første møde bør der som minimum afsættes 40 minutter. Denne vejledning retter sig mod den første indledende del af dette møde. Her er målet at skabe en

Læs mere

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016 Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen D. 21. juni 2016 Snak før mødestart Sig goddag til din sidemand og spørg ham/hende om, hvordan hun mener, at hun som forældre bedst hjælpe sit barn til en god

Læs mere

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Faaborg-Midtfyn Kommune Pleje og Omsorg Måske kan jeg hjælpe dig En mentor er én, du kan snakke med om alt muligt. Jeg er ansat i Pleje og Omsorg

Læs mere

Faglig standard for evalueringskultur i Daginstitution Stensballe

Faglig standard for evalueringskultur i Daginstitution Stensballe Faglig standard for evalueringskultur i Daginstitution Stensballe Skriv firmaslogan her Faglig standard for evalueringskultur i Daginstitution Stensballe Gennem arbejdet med VIDA-eksperimenter, er det

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Skriv firmaslogan her Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi i Daginstitution Stensballe Vi lægger vægt på et tæt samarbejde mellem institutionens personale

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark Udarbejdet 2014 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal opleve sig som en del af de fællesskaber, vi har. De skal anerkendes

Læs mere

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning FARMAKONOM UDDANNELSEN Mentorordning Farmakonomskolen elev til elev-mentorordning September 2009 Indholdsfortegnelse Mentorordning på Farmakonomskolen... 4 Hvad er en mentor og en mentee?... 4 Formål

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Kender du nogen med høreproblemer? Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen

Kender du nogen med høreproblemer? Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen Kender du nogen med høreproblemer? 5 Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen Denne brochure er nummer 5 i en serie fra Widex om hørelse og høreapparater. Kommunikation Når et menneske

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Fællesskab Viden Glæde TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen,

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Cumuli.net Ramme, styringsmodel, forventninger, lederroller. Desuden Slagelse Kommunes værdigrundlag og målsætninger. ledelses Grundlag_12p_a.indd 3 8/10/09 10:44

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

Solaris Værdigrundlag

Solaris Værdigrundlag Solaris Værdigrundlag Solaris En forening der giver inspiration og motivation til at fastholde og fremme spejderarbejdet. Solaris er en forening under Det Danske Spejderkorps. Dermed defineres Solaris

Læs mere

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole ledelsesgrundlag 2 ledelsesgrundlag 2008 s ledelsesgrundlag Ungdomsskolens ledelsesgrundlag er et udtryk for de forventninger, du som medarbejder kan have til din leder. Det er udarbejdet i fællesskab

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Så er vi kommet til dagens højdepunkt, som jeg ved, alle har glædet sig til. Ja, jeg joker, og faktisk også lidt med urette. For jeg ser de vedtægtsændringer, som

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar

Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar i Børne- og Ungdomsforvaltningen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen MED-aftalen MED-aftalen skal optimere arbejdsmiljøet og samarbejdet mellem ledelse

Læs mere

Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser.

Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser. Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser. I forhold til de forløb hvor deltagerne skal tage udgangspunkt i selvoplevede kommunikationssituationer, har vi afprøvet skabeloner hvori deltagerne

Læs mere

SKAB EN SUCCESFULD FORENING. med et skræddersyet udviklingsforløb. fra DGI og DIF

SKAB EN SUCCESFULD FORENING. med et skræddersyet udviklingsforløb. fra DGI og DIF SKAB EN SUCCESFULD FORENING med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Som mange andre roklubber har vi medlemsnedgang og den udvikling skal vi vende! Vi er startet på udviklingsforløbet med DGI

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI

FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI HVAD ER FIT? FIT er et dialog- og evalueringsredskab udviklet af Scott Miller og Berry L. Duncan Består af 2 skema med hver 4 spørgsmål: ORS Outcome

Læs mere

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiks Skole Gældende fra den 1.-3.-2013 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Børnene på Frederiks Skole siger: Vi vil forebygge mobning på Frederiks Skole, og så vil

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE Hvem er jeg Fysioterapeut gennem 20 år Bruhn Coaching- fokus på kronikere, pårørende, stress og trivsel Bor i Randers, gift med Jakob. Har børnene Rasmus(17), Anna(15) og

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 A-KASSE Brug dine muligheder Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 Indhold Forord 3 Tag uddannelse 4 Uddannelsesmuligheder under ledighed 6 Sig ja til jobrotation

Læs mere

Stop mobning. -du har også et ansvar

Stop mobning. -du har også et ansvar Stop mobning -du har også et ansvar Du kan være med til at stoppe mobning Mobning på arbejdspladsen gør stor skade på den, det går ud over. Mobning koster også virksomheden dyrt, når samarbejdet blandt

Læs mere

At skabe trivsel og fællesskab i grupper af unge

At skabe trivsel og fællesskab i grupper af unge Kursus inspiration og værktøjer til ungegrupper At skabe trivsel og fællesskab i grupper af unge For ungdomsuddannelser og kommuner i Region Syddanmark Trivsel og fællesskab i grupper af unge Formål Formålet

Læs mere

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 INDLEDNING OG BAGGRUND FOR VEJLEDNINGEN Som offentlig indkøber er det en svær og

Læs mere

- Vi er på vej offentlig innovation 2.0

- Vi er på vej offentlig innovation 2.0 Lav løbende scenarier og risikoanalyser. Netop fordi radikal innovation er uforudsigelig, er det afgørende at forstille sig, hvilke udfald de valgte projekter kan få, og hvilke vanskeligheder der kan opstå

Læs mere

Førstelinjelederens rolle som gennemfører af Lean

Førstelinjelederens rolle som gennemfører af Lean Førstelinjelederens rolle som gennemfører af Lean Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri Førstelinjeledere (dvs. arbejdsledere, mellemledere, mv.) er centrale medspillere i at indføre Lean

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen

Nyhedsbrev. Velkommen MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 7 F e b r u a r 2 0 1 6 Velkommen

Læs mere

Projekt Madguide Odense Kommune

Projekt Madguide Odense Kommune Projekt Madguide Odense Kommune 20. August 2012 Plan for dagen Velkomst og præsentation af projektet Motiver til frivilligt arbejde Pause med forplejning Hvad vil det sige at være madguide en fortælling

Læs mere

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Glæde Forskning TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen, får mennesker

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

Konfirmationsprædiken: Store bededag

Konfirmationsprædiken: Store bededag Konfirmationsprædiken: Store bededag Kære konfirmander, familier og venner I midten af september mødtes vi; konfirmanderne og jeg til den første undervisningstime her i Jægersborg Kirke, og nu er der gået

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Landssupporten 11. august 2015 Vejledningstekster til planer Gældende fra 29. juni til 11. august 2015

Landssupporten 11. august 2015 Vejledningstekster til planer Gældende fra 29. juni til 11. august 2015 Dette dokumenter indeholder vejledningsteksterne til planer. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med releasen den 29. juni 2015 til 11. august 2015 Vejledningstekst til dagpengemodtager og dimittend...

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

Jobsøgning og kompetenceafklaring. Chefkonsulent i Djøf rådgivningscenter, Lykke Fehmerling

Jobsøgning og kompetenceafklaring. Chefkonsulent i Djøf rådgivningscenter, Lykke Fehmerling Jobsøgning og kompetenceafklaring Chefkonsulent i Djøf rådgivningscenter, Lykke Fehmerling Matchet er afgørende Virksomheden leder efter en der kan løses de konkrete udfordringer virksomheden står overfor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Banalitetens paradoks

Banalitetens paradoks MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k D e c e m b e r 2 0 1 2 Banalitetens paradoks Af Jonas Grønbæk

Læs mere

Ågården Plejecenter. Kommunale tilsyn på plejecentre Vejle Kommune 2013. Tilsynsrapport udarbejdet af. Sundhedsfaglig Konsulent Lis Linow

Ågården Plejecenter. Kommunale tilsyn på plejecentre Vejle Kommune 2013. Tilsynsrapport udarbejdet af. Sundhedsfaglig Konsulent Lis Linow Kommunale tilsyn på plejecentre Vejle Kommune 2013 Ågården Plejecenter Tilsynsrapport udarbejdet af Sundhedsfaglig Konsulent Lis Linow Velfærdsstaben 2 Indhold Tilsynets Konklusion... 3 1. Hvad skal kommunale

Læs mere

Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011

Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011 Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011 Indledning I august 2011 startede Tallerupskolens nye skolebestyrelse på arbejdet. Det var en bestyrelse, som bestod af en del nye medlemmer og så

Læs mere

Gennemførelse. Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2

Gennemførelse. Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2 Gennemførelse Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

TRANSFER - fra læring til handling i praksis

TRANSFER - fra læring til handling i praksis TRANSFER - fra læring til handling i praksis Det der sker før og efter undervisningen er mindst lige så vigtig som det der sker i undervisningen For at omsætte læring til praksis, transfer, er det vigtigt,

Læs mere

Raketten - klar til folkeskolereformen

Raketten - klar til folkeskolereformen Ringetider 1. time 8.00-8.45 2. time 8.45-9.30 Pause 3. time 10.00-10.45 4. time 10.45-11.30 Pause 5. time 12.00-12.45 6. time 12.45-13.30 Pause 7. time 13.45-14.30 Raketten - klar til folkeskolereformen

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Har I statens mest talentfulde personaleleder? Vær med til at vælge årets personaleleder i staten 2011

Har I statens mest talentfulde personaleleder? Vær med til at vælge årets personaleleder i staten 2011 Har I statens mest talentfulde personaleleder? Vær med til at vælge årets personaleleder i staten 2011 August 2011 Invitation til ledere og medarbejdere I år er det 7. gang, vi skal kåre Årets personaleleder

Læs mere