Folketallet på småøerne i Danmark er samlet set mere end halveret siden 1930, svarende til et fald på 51,2 pct.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folketallet på småøerne i Danmark er samlet set mere end halveret siden 1930, svarende til et fald på 51,2 pct."

Transkript

1 Småøerne i Danmark Af Jan Christensen, jnc@kl.dk Småøerne skiller sig ud fra resten af landet på en række punkter. Blandt andet, så kan småøerne være særlig udfordret i forhold til infrastrukturen, hvor transport til og fra småøerne kan være forbundet med betydelige transportomkostninger i tid og penge. Nogle kæmper med affolkning, mens andre oplever øget tilflytning. Dette notat afdækker nogle af de demografiske forskydninger der finder sted. Der indgår de centrale tal og eksempler i notatet. Det fulde datamateriale findes i bilag 1. Side 1 af 13 Analysens hovedkonklusioner Folketallet på småøerne i Danmark er samlet set mere end halveret siden 1930, svarende til et fald på 51,2 pct. Alene siden år 2000 har faldet været 14,7 pct. Syv af småøerne har dog haft fremgang i folketallet siden år Heraf er 3 brofaste småøer og 4 ikke-brofaste småøer. Især har Masnedø og Tunø haft betydelig fremgang i folketallet. Masnedø er brofast med Sjælland, mens der til Tunø er en færgeforbindelse fra Hou i Østjylland. Aldersgennemsnittet blandt befolkningerne på småøerne er 53,3 år, hvilket er betydeligt højere end for landet generelt (41,1 år). Gennemsnitsalderen er de senere år steget mere end 3 gange så meget på småøerne, sammenlignet med landet som helhed. På småøerne udgør børn og unge 0-18 år 13,8 pct. af befolkningen, mens det tilsvarende er 21,9 pct. for Danmark som helhed. På Strynø, Alrø, Venø og Anholt udgør børn og unge dog omtrent lige så stor en andel, som for landet generelt. Ældre 65+ udgør mere end hver tredje borger på småøerne, mens det er færre end hver femte på landsplan. Særlig høj andel af ældre 65+ findes på Femø, Askø, Nyord og Tunø, hvor andelen er højere end 50 pct.

2 Indhold 1 Baggrund og indledning Metode og data Afgrænsning af småøerne Data Færgerne Rejsetider til og fra de ikke-brofaste småøer med færge Resultater Udviklingen i folketallet Udviklingen i folketallet Broforbindelsen er ikke en garanti for befolkningsvækst Aldersdemografi Gennemsnitsalderen på småøerne Udviklingen i gennemsnitsalderen Antal børn og unge 0-18 år Antal ældre Bilag 1 Samlet dataoversigt Bilag 2 Kilder til information om overfartstider Side 2 af 13 1 Baggrund og indledning Befolkningsforskydninger, herunder urbanisering og spirende tendenser til at byboere igen søger mod landet præger mediedækningen. Blandt andet gives vurderinger af yderområdernes at fastholde og udbygge befolkningsgrundlaget. Småøerne er en helt særlig slags yderområde. De kan være særligt udfordret i forhold til infrastrukturen, hvor adgangen til småøerne kan være forbundet med en betydelig transporttid og, for de ikke-brofaste småøer, omkostninger til færgebilletten. Dertil kommer at de fleste af småøerne ligger i en betydelig afstand fra de største byer. Samtidig med at småøerne har særlige udfordringer, er de også begunstiget af at have meget attraktiv natur. Det ses eksempelvis i form af kysterne som naturligt definerer øens møde med havet, og klitområderne der adskiller strandene fra de øvrige dele af øen. Det gælder også øens flora og fauna, som kan opleves. Dertil kommer, at småøerne typisk giver gode muligheder for at dyrke friluftsliv. Men hvordan har betingelserne på småøerne påvirket bosætningsmønstret? I det følgende er der afdækket udviklingen i folketallet for småøerne i Danmark. Dertil kommer opgørelser af udviklingen i aldersdemografien og kønsfordelingen.

3 2 Metode og data 2.1 Afgrænsning af småøerne Der er 37 småøer i Danmark med mellem 10 og indbyggere, jf. tabel 1. Heraf er 12 af øerne brofaste med fastlandet eller en stor ø. For at komme til og fra de resterende 25 øer skal man med færge. Tabel 1: Antal småøer. Opgjort på folketal 2016 Størrelsesgruppe, Antal småøer Brofaste Ikke brofaste folketal Færre end I alt ( ) Kilde: Statistikbanken BEF4, opslag på kort og hjemmesider for øerne. Bem.: Der ses bort fra Slotsholmen og Christiansø og Frederiksø. Side 3 af Data Det samlede datagrundlag er gengivet i bilag 1. Småøerne er størrelsesmæssigt defineret ved det 2016-folketal, som er registreret i statistikbanktabellen BEF4. Samme tabel anvendes til at bestemme udviklingen i folketallet. Data er konsistent fra 1930 og frem. Derfor er 1930 valgt som udgangsår. Opgørelserne af aldersdemografien, gennemsnitsalder, antal børn og unge og antal ældre 65+, er lavet på registerdata. Her er tilgængelige data begrænset til tidsperioden Opgørelserne er baseret på sognedata. Derfor indgår kun de småøer, som udgør et selvstændigt sogn. Øvrige småøer er sognemæssigt del af et større sogn, enten på fastlandet eller på en anden større ø. Det har derfor ikke umiddelbart været muligt at medtage dem i analysen. Oplysninger om overfartstid for færgerne er hentet fra hjemmesiderne for færgerne, jf. bilag 2. Der ses bort fra Slotsholmen, Christiansø og Frederiksø.

4 3 Færgerne For en del af småøerne er en færgeforbindelse den eneste mulighed der er, for at komme over til de øvrige dele af landet, mens der for andre af småøerne er bygget en bro. Undtagelsesvis har Alrø, som ligger i Horsens Fjord, både broforbindelse og en færgeforbindelse. Færgen sejler dog kun i sommerperioden. I analysen henregnes Alrø til de brofaste øer. 3.1 Rejsetider til og fra de ikke-brofaste småøer med færge Der er stor variation i overfartstiderne for at komme til og fra de ikke-brofaste øer, jf. tabel 2. Korteste tur med færgen oplever man til Venø i Limfjorden, som kun tager 2 minutter fra påstigningen i nærheden af Struer. Side 4 af 13 Tabel 2: Overfartstider til og fra de ikke-brofaste småøer Korteste overfartstid Længste overfartstid Gennemsnitlig overfartstid ,5 min 1 time 23 min min 3 timer 43 min min 55 min 29 min Kilde: Statistikbanken BEF4 for størrelsesinddelingen, og opslag på kort og hjemmesider for øerne for overfartstiderne, jf. bilag 2. Den længste færgeoverfart på 3 timer findes på overfarten til Anholt. Det er i høj grad overfarten til Anholt, som præger den gennemsnitlige overfartstid, for øerne i størrelseskategorien borgere. Hvis Anholt udelades af beregningen, så er gennemsnittet for de øvrige øer i kategorien 29 minutter.

5 4 Resultater 4.1 Udviklingen i folketallet Folketallet for hele Danmark er siden 1930 steget med 60,7 pct. Det samlede folketal for småøerne er i samme periode mere end halveret, jf. tabel 3. I 1930 boede der flere end personer på de 37 øer. Det antal var i 2016 faldet til Faldet har været størst for de ikke-brofaste øer, hvor antal borgere er faldet med 57,5 pct. siden 1930, jf. tabel 3 og figur 1. For de brofaste øer har faldet kun været 32,3 pct. Tabel 3: Udviklingen i folketallet fra 1930 til 2016, i pct. Størrelsesgruppe, Samlet for grup- Brofaste Ikke brofaste folketal pen Danmark +60,7 Færre end 10-89, ,8-75,5-75, ,6-29,8-61, ,5-9,0-47,0 I alt ( ) -52,1-32,3-57,5 Kilde: Statistikbanken BEF4, opslag på kort og hjemmesider for øerne. Side 5 af 13 Figur 1: Udviklingen i folketallet for småøerne. Kilde: Statistikbanken BEF4, opslag på kort og hjemmesider for øerne. Det skal bemærkes, at folketallet på Bogø i en periode fra midten af 1960 erne til midten af 1990 erne var under Siden er folketallet på Bogø vokset til over 1.000, og således indgår den ikke i afgrænsningen som her er lavet af småøerne. Det er dog det eneste eksempel på en ø, som er vokset ud af kategorien af småøer.

6 Samtidig har de fleste af de 19 øer, som 2016 har færre end 10 indbyggere, tidligere haft betydeligt flere. Folketallet for denne gruppe er således faldet med 89,5 pct. fra 1930 til Dertil kommer en række små småøer, som tidligere havde fastboende indbyggere, men som i 2016 ingen fastboende har. 4.2 Udviklingen i folketallet I perioden 2000 til 2016 er folketallet for Danmark som helhed steget med 7,1 pct. For småøerne har der været tale om et fald i folketallet på 14,7 pct., jf. tabel 4. Størst har faldet været for de ikke-brofaste småøer, hvor der i 2016 bor 16,0 pct. færre personer end i 2000, det kun har været 11,6 pct. for de brofaste øer. For de brofaste øer i størrelseskategorien borgere, har der været tale om en stigning i folketallet på 4,1 pct. Gruppen består kun af 2 øer, Masnedø og Alrø. Udviklingen er i væsentlig grad præget af befolkningsvæksten for Masnedø, som mere end udligner det fald der har været på Alrø. Side 6 af 13 Tabel 4: Udviklingen i folketallet fra 2000 til 2016, i pct. Størrelsesgruppe, Samlet for grup- Brofaste Ikke brofaste folketal pen Danmark +7, ,0-22,8-18, ,2 +4,1-11, ,5-12,8-18,5 I alt -14,7-11,6-16,0 Kilde: Statistikbanken BEF4, opslag på kort og hjemmesider for øerne. Følgende Figur 2 illustrerer hvordan udviklingen i folketallet har været for de brofaste småøer, mens figur 3 illustrerer udviklingen for de ikke-brofaste småøer.

7 Figur 2: Udviklingen i folketallet for de brofaste småøer Side 7 af 13 Kilde: Egne beregninger på registerdata. Bem.: Tidsperioden er valgt af hensyn til tilgængeligheden af data.

8 Figur 3: Udviklingen i folketallet for de ikke-brofaste småøer Side 8 af 13 Kilde: Egne beregninger på registerdata. Bem.: Tidsperioden er valgt af hensyn til tilgængeligheden af data. 4.3 Broforbindelsen er ikke en garanti for befolkningsvækst Der er ikke en klar sammenhæng, som indikerer, at brofaste småøer har befolkningsvækst, mens de ikke brofaste småøer har befolkningsnedgang. Dermed ikke sagt, at broen ingen effekt har på udvikling og bosætning. Blot synes det tydeligt, at en bro ikke er en garanti for vækst i folketallet. Mange andre faktorer spiller ligeledes en rolle. Herunder nærheden til jobmarkeder og uddannelsesmuligheder.

9 5 Aldersdemografi 5.1 Gennemsnitsalderen på småøerne Gennemsnitsalderen for befolkningen i Danmark er 41,1 år, pr. 1/ For småøerne var gennemsnitsalderen tilsvarende 53,3 år, jf. tabel 6. Generelt gælder, at jo mindre øerne er, jo højere er gennemsnitsalderen for befolkningen på øen. For de mindste af småøerne er gennemsnitsalderen hele 59,7 år, mens den på de større småøer, dem med mellem 200 og indbyggere, er 52,6 år. Side 9 af 13 Generelt set, så er befolkningerne på de brofaste øer gennemsnitligt lidt yngre end befolkningerne på de ikke-brofaste. På de brofaste øer er gennemsnitsalderen 51,0 år, mens den på de ikke-brofaste er 54,0 år. Tabel 6: Aldersgennemsnit 2015 og udviklingen fra 2002 til 2015, i år Samlet for gruppen Brofaste Ikke brofaste Danmark 41,1 +1,8 Alder Udvikling Alder Udvikling Alder Udvikling ,7 +7,9 59,1 +4,8 60,0 +9, ,7 +6,2 45,4 +3,3 54,5 +6, ,6 +5,8 51,1 +6,7 53,2 +5,4 I alt for 53,3 +6,0 51,0 +6,2 54,0 +6,0 småøerne Kilde: Egne beregninger på registerdata Bem.: Beregningerne er lavet på sognedata. Gennemsnittene er baseret på data for øer, hvor der er sammenfald mellem øen og et sogn. Tidsperioden er valgt af hensyn til tilgængeligheden af data. Kategorien med de brofaste øer i størrelsesgruppen 100 til 200 borgere er undtagelsen fra de generelle tendenser, med en gennemsnitsalder på kun 45,4 år. Det skal dog bemærkes, at tallet kun dækker over en enkelt ø. Det er Alrø, som er den eneste ø, der er konsistente data for. 5.2 Udviklingen i gennemsnitsalderen Fra 2002 til 2015 er befolkningen i Danmark blevet 1,8 år ældre i gennemsnit. For befolkningerne på småøerne har stigningen i gennemsnitsalderen i samme periode været 6,0 år. Generelt gælder, at jo mindre øen er, jo større stigning har der været i gennemsnitsalderen. De mindste småøer har befolkninger der i 2015 er 7,9 år ældre end de var i Stigningen i gennemsnitsalderen for befolkningerne på øerne i størrelsesgruppen 200 til har kun været 5,8 år. Det er dog stadig en stigning der er mere end 3 gange så stor som den for landet som helhed. De brofaste øer skiller sig ud fra det generelle billede. Det skal dog ses i lyset af, at gennemsnittet dækker over få småøer. Eksempelvis er beregnin-

10 gen for øerne i størrelseskategorien med de mindste brofaste småøer, baseret på kun to øer og præget af at befolkningen på Mandø kun er blevet 3,3 år ældre. 5.3 Antal børn og unge 0-18 år I Danmark udgør børn og unge 0-18 år 21,9 pct. af befolkningen pr Andelen for småøerne er kun 13,8 pct., jf. tabel 7. Blandt småøerne er andelen højest for de brofaste øer, hvor 14,6 pct. af befolkningen er børn, mens andelen for de ikke-brofaste øer er 13,6 pct. Tabel 7: Antal børn og unge 0-18 år. Antal 2002 Antal 2015 Udviklingen i antal 2002 til 2015 Den procentuelle udvikling 2002 til 2015 Børn og unges andel af befolkningen 2015, i pct. Danmark +0,8 21,9 Brofaste øer ,4 14,6 Ikke-brofaste øer ,1 13,6 Småøer i alt ,5 13,8 Kilde: Egne beregninger på registerdata Bem.: Beregningerne er lavet på sognedata. Gennemsnittene er baseret på data for øer, hvor der er sammenfald mellem øen og et sogn. Kun hovedtal er medtaget i tabellen, da opdeling i størrelsesgrupper ville være baseret på få og i flere tilfælde kun en enkelt ø. De detaljerede data findes i bilag 1.Tidsperioden er valgt af hensyn til tilgængeligheden af data. De største andele af børn og unge på småøerne findes på Strynø, Alrø, Venø og Anholt, som med mellem 19,9 pct. og 22,6 pct. alle har andele på omkring landsgennemsnittet. Alrø er brofast, mens Anholt, Strynø og Venø ikke er brofaste. Blandt øerne, som ikke er brofaste, findes der dermed eksempler, hvor børnetallet er relativt højt. Side 10 af Antal ældre 65+ I Danmark udgør ældre ,6 pct. af befolkningen. For småøerne er andelen 35,9 pct., jf. tabel 8. Andelen er størst for de ikke-brofaste øer. Tabel 8: Antal ældre 65+ Antal 2002 Antal 2015 Udviklingen i antal 2002 til 2015 Den procentuelle udvikling 2002 til 2015 Ældre 65+ som andel af befolkningen 2015, i pct. Danmark +32,3 18,6 Brofaste øer ,5 31,2 Ikke-brofaste øer ,3 37,9 Småøer i alt ,2 35,9 Kilde: Egne beregninger på registerdata Bem.: Beregningerne er lavet på sognedata. Gennemsnittene er baseret på data for øer, hvor der er sammenfald mellem øen og et sogn. Kun hovedtal er medtaget i tabellen, da opdeling i størrelsesgrupper ville være baseret på få og i flere tilfælde kun en enkelt ø. De detaljerede data findes i bilag 1. Tidsperioden er valgt af hensyn til tilgængeligheden af data.

11 Samtidig med at folketallet generelt er faldende på småøerne, bliver der flere ældre 65+. For de brofaste øer er antallet steget fra 338 til 397, svarende til 17,5 pct., mens der tilsvarende for de ikke-brofaste øer har været en stigning på 27,3 pct. Særlig høj andel af ældre 65+ findes på Femø, Askø, Nyord og Tunø, hvor andelen er højere end 50 pct. Laveste andele findes på Alrø og Hjarnø, hvor det højest er hver fjerde borger som er 65+. Side 11 af 13

12 Bilag 1 Samlet dataoversigt Figur B1.1: Samlet dataoversigt for tilgængelig data Småøer i alt ,1% -14,7% 47,3 53,3 6, ,5% 13,8% ,2% 35,9% Ikke brofaste ,5% -16,0% 48,1 54,0 5, ,1% 13,6% ,3% 37,9% Brofaste ,3% -11,6% 44,9 51,0 6, ,4% 14,6% ,5% 31,2% indbyggere indbyggere indbyggere Orø ,0% -15,6% 44,5 52,1 7, ,8% 13,3% ,3% 35,5% Fur , ,8% -19,4% 45,2 51,4 6, ,4% 15,2% ,4% 32,2% Fejø ,5% -27,1% 53,2 54,6 1, ,7% 13,3% ,5% 39,3% Sejerø ,8% -10,5% 54,5 58,0 3, ,0% 10,5% ,5% 47,3% Masnedø 1140 Brofast ,4% 31,4% Alrø Brofast ,0% -17,5% 42,1 45,4 3, ,0% 21,3% ,0% 23,8% Venø ,1% 3,7% 42,8 48,1 5, ,9% 20,1% ,8% 29,9% Strynø ,8% -10,6% 50,7 47,2-3, ,2% 22,6% ,8% 29,1% Agersø ,6% -29,6% 46,1 59,7 13, ,3% 5,5% ,1% 42,9% Endelave ,0% 2,5% 47,2 57,2 10, ,9% 7,9% ,7% 39,6% Omø ,0% -1,9% 48,3 58,2 9, ,2% 10,6% ,5% 49,4% Aarø ,6% -27,9% Anholt ,1% -11,6% 46,0 50,8 4, ,1% 19,9% ,4% 31,5% Femø ,3% -34,6% 58,3 65,8 7, ,7% 64,7% Avernakø ,3% -0,9% 48,5 52,4 4, ,2% 13,4% ,3% 33,9% Tunø ,5% 23,9% 52,9 58,2 5, ,4% 9,9% ,7% 50,5% Hjarnø ,2% -3,6% 43,6 51,8 8, ,0% 12,5% ,7% 25,0% Mandø Brofast ,6% -37,7% 49,5 52,8 3, ,0% 17,5% ,0% 37,5% Glænø 1100 Brofast ,9% -31,7% Nyord Brofast ,3% -21,3% 59,8 66,3 6, ,9% 60,5% Gavnø 1090 Brofast ,2% 30,8% Agerø 1800 Brofast ,5% -18,8% Siø 1670 Brofast ,0% -38,5% Kalvø 1960 Brofast ,2% 8,3% Lyø ,4% -27,3% 47,4 57,5 10, ,1% 7,4% ,7% 41,1% Drejø ,6% -19,8% Egholm ,7% -12,0% Askø ,1% -29,1% 54,7 64,7 9, ,0% 61,5% Bjørnø ,9% -15,0% Skarø ,4% 18,5% Baagø ,1% -25,0% Barsø ,9% -15,4% Nekselø ,0% -13,6% Birkholm ,4% 33,3% Danmark ,7% 7,1% 39,3 41,1 1, ,8% 21,9% ,3% 18,6% Rømø Brofast ,9% -23,3% 44,3 51,1 6, ,3% 13,3% ,2% 31,8% Jegindø Brofast ,4% -23,0% 44,7 51,1 6, ,4% 13,7% ,0% 30,1% Enø 1060 Brofast ,0% 35,7% Statistikbankkode Sognekode Overfarts tid med færge, i minutter Udvikling en siden 1930 Udvikling en siden Udvikling en fra 2002 til 2015 Antal 2002 Antal 2015 Udvikling en i antal fra 2002 til 2015 Den procentu elle udvikling fra 2002 til 2015 Børn og unges andel af befolknin Antal gen 2002 Antal 2015 Udvikling en i antal fra 2002 til 2015 Den procentu elle udvikling fra 2002 til 2015 Ældres andel af befolknin gen Folketal Børn og unge 0-18 Ældre 65+ Gennemsnit salderen Side 12 af 13 Kilde: Statistikbanken BEF4, egne beregninger på registerdata og opslag hjemmesider for øerne for overfartstiderne, jf. bilag 2.

13 Bilag 2 Kilder til information om overfartstider Figur B2.1: Kilder til information om overfartstider til og fra småøerne Småø Kilde til information om overfartstid Agersø Anholt Askø Avernakø Barsø Birkholm Bjørnø Bågø Drejø Egholm Endelave Fejø Femø Fur Hjarnø Hjortø Livø Lyø Nekselø Omø Orø Sejerø Skarø Strynø Tunø Venø Årø Eskilsø til _Havne_og_Grønne_områder/Sejerøbugtens_Færger/Nekseløfærgen.aspx _Havne_og_Grønne_områder/Sejerøbugtens_Færger/Sejerøfærgen.aspx Side 13 af 13

Udviklingen i byernes folketal

Udviklingen i byernes folketal Udviklingen i byernes folketal Af Jan Christensen, jnc@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at belyse udviklingen i folketallet for byerne i Danmark. Herunder belyses udviklingen forskellige størrelsesgrupper

Læs mere

Velkommen. Repræsentant skabsmøde 2013

Velkommen. Repræsentant skabsmøde 2013 Velkommen Repræsentant skabsmøde 2013 Og hvem er vi så.? Ø-repræsentanter fra 20 af de 27 øer Bestyrelsen Sekretariatet fra Strynø mfl. Næstformanden Eva Terkelsen Sekretariatsleder Lise Thillemann Sørensen

Læs mere

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Gribskov Kommune 2 P Å F O R K A N T PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Indhold #1 Indledning 4 #2 Den lokale udvikling i Gribskov Kommune 6 #3 Befolkningens størrelse 8 #4 Befolkningens

Læs mere

Flytninger blandt de 55-70-årige

Flytninger blandt de 55-70-årige Dato: 5. april 2016 Flytninger blandt de 55-70-årige Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 27 Formålet med dette analysenotat er at belyse flyttemobiliteten blandt de 55-70-årige samt

Læs mere

Flytninger i barndommen

Flytninger i barndommen Flytninger i barndommen Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 18 Formålet med dette analysenotat er at belyse, hvilke børn, der især flytter i barndommen. Dette gøres ved at se på

Læs mere

Demografiske forskydninger udfordrer - også boligmarkedet

Demografiske forskydninger udfordrer - også boligmarkedet Demografiske forskydninger udfordrer - også boligmarkedet Af Jan Christensen, jnc@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at anskueliggøre, hvordan udbuddet af ejerboliger i landdistrikterne længere væk

Læs mere

Opgjort pr. fødsel udgjorde antallet af barselsdage afholdt af fædrene 31 dage, en stigning på to dage i forhold til 2009.

Opgjort pr. fødsel udgjorde antallet af barselsdage afholdt af fædrene 31 dage, en stigning på to dage i forhold til 2009. 24. august 2012 OJ/he HK s medlemmers afholdelse af barsel i forbindelse med fødsler i 2010 Notatet giver en beskrivelse af HK s medlemmers afholdelse af barsel i forbindelse med fødsler i 2010. Den registrerede

Læs mere

Fattigdom blandt FOAs medlemmer

Fattigdom blandt FOAs medlemmer Andelen af FOAs medlemmer, som lever under fattigdomsgrænsen, er på 1,1 procent. Til sammenligning er der i alt 3,7 procent fattige blandt hele befolkningen. Det er især de unge medlemmer og personer uden

Læs mere

Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013

Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013 A NALYSE Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013 Af Bodil Helbech Hansen I dette notat opgøres udviklingen i den gennemsnitlige indlæggelsestid fra 2008

Læs mere

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Halsnæs Kommune 2 P Å F O R K A N T PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Indhold #1 Indledning 4 #2 Den lokale udvikling i Halsnæs Kommune 6 #3 Befolkningens størrelse 8 #4 Befolkningens aldersfordeling

Læs mere

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Struer Kommune 2 P Å F O R K A N T PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Indhold #1 Indledning 4 #2 Den lokale udvikling i Struer Kommune 6 #3 Befolkningens størrelse 8 #4 Befolkningens aldersfordeling

Læs mere

Unges flyttemønstre. Hovedkonklusioner:

Unges flyttemønstre. Hovedkonklusioner: U n g es f l y t temønstre Unges flyttemønstre Rettelse: I den første udgave af analysen og i Momentum-artiklen var angivet, at andelen af unge, som flytter tilbage til oprindelseskommunen er 14,1 pct.

Læs mere

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene NOTAT Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene Baggrund I december 2000 indgik den daværende regering (S og RV), V, KF, SF, CD og

Læs mere

Geografi og klima. Geografi og klima. 1. Geografi. Statistisk Årbog 2009 Geografi og klima 9

Geografi og klima. Geografi og klima. 1. Geografi. Statistisk Årbog 2009 Geografi og klima 9 Geografi og klima Geografi og klima 1. Geografi Den lange danske kystlinje Danmark er et lille land målt i forhold til sine nærmeste naboer. Sverige og Tyskland er hhv. ti og otte gange større end Danmark,

Læs mere

Geografi og klima. Geografi og klima. 1. Geografi. Statistisk Årbog 2007 Geografi og klima 9

Geografi og klima. Geografi og klima. 1. Geografi. Statistisk Årbog 2007 Geografi og klima 9 Geografi og klima Geografi og klima 1. Geografi Den lange danske kystlinje Danmark er et lille land målt i forhold til sine nærmeste naboer. Sverige og Tyskland er hhv. ti og otte gange større end Danmark,

Læs mere

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016 ÆLDRE I TAL 2016 Antal Ældre Ældre Sagen Maj 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Elevprofil af grundforløbselever pa socialog sundhedsskolerne

Elevprofil af grundforløbselever pa socialog sundhedsskolerne Elevprofil af grundforløbselever pa socialog sundhedsskolerne Indledning SOSU-Lederforeningen har udarbejdet en profil af de elever, som påbegyndte et grundforløb på landets social- og sundhedsskoler i

Læs mere

N OTAT. Hovedresultater: De fleste børn har en bedsteforælder i nærheden

N OTAT. Hovedresultater: De fleste børn har en bedsteforælder i nærheden N OTAT De fleste børn har en bedsteforælder i nærheden Den 26. november 2014 Sags ID: SAG-2013-06868 Dok.ID: 1940895 Hovedresultater: JNC@kl.dk Direkte 3370 3802 Mobil 3131 1749 2 ud af 3 børn i alderen

Læs mere

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. november 2012 Mette Engelbrecht Larsen metl@vd.dk 7244 3348 DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL RESULTATER FRA DEN UDVIDEDE DØDSULYKKESSTATISTIK INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

Pædagogisk personale i grundskolen

Pædagogisk personale i grundskolen Pædagogisk personale i grundskolen Af Mathilde Molsgaard I perioden fra 2008/09 til 2011/12 er antallet af pædagogisk personale i grundskolen samlet set faldet. Nedgangen er overordnet sket blandt lærere

Læs mere

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom Fremtidens tabere: Fattigdommen blandt unge er vokset markant over en årrække. Når studerende ikke medregnes, er nu 53.000 fattige unge i Danmark. Det svarer til, at 7,3 pct. af alle unge i Danmark lever

Læs mere

Arbejdsmarkedet i Holbæk Kommune

Arbejdsmarkedet i Holbæk Kommune Arbejdsmarkedet i Holbæk Kommune Neden for en beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ny Holbæk Kommune (Holbæk, Tølløse, Jernløse, Svinninge og Tornved kommune), herefter benævnt Holbæk Kommune. I beskrivelsen

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Social ulighed i levetiden

Social ulighed i levetiden Danmarks Statistik offentliggjorde den. februar nye tal for udviklingen i middellevetiden i Danmark. På baggrund af de bagvedliggende registertal, har AE i samarbejde med Institut for Folkesundhedsvidenskab

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Stor geografisk forskel i ledighedsudviklingen Faldende erhvervs-

Læs mere

Næsten hver 3. akademikerbarn går i privatskole

Næsten hver 3. akademikerbarn går i privatskole Næsten hver 3. akademikerbarn går i privatskole Hver femte elev i 8. klasse går på privatskole, og hver sjette elev i begynder 1. klasse i privatskole. Både blandt eleverne i såvel ind- som udskolingen

Læs mere

Tal om efterskolen august 2012

Tal om efterskolen august 2012 Tal om efterskolen august 2012 Efterskoleforeningen Vartov, Farvergade 27 H, 2. 1463 København K Tlf. 33 12 86 80 Fax 33 93 80 94 info@efterskoleforeningen.dk www.efterskole.dk www.efterskoleforeningen.dk

Læs mere

Ledighedsbekymring og jobsikkerhed

Ledighedsbekymring og jobsikkerhed Ledighedsbekymring og jobsikkerhed Lederne Oktober 14 Indledning Undersøgelsen belyser hvor mange respondenter der generelt er bekymrede for at blive ledige, og om de er mere eller mindre bekymrede for

Læs mere

Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte

Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte AE har analyseret til- og fraflytning i Lolland Kommune siden 199. Samtidig med, at en del af indbyggerne i Lolland Kommune er flyttet siden 199

Læs mere

Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune marts 2015

Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune marts 2015 Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune marts 2015 Centersekretariatet for Sundhed og Pleje Hjemmeplejen i Faxe Kommune er bygget op efter en BUM-model. Det vil sige, at det er Visitationen der

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24.

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020 Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. september 2015 Sammenfatning: Global vækst mod 2020: Det forventes, at den globale økonomiske

Læs mere

Planlagte undervisningstimetal i specialklasser, specialskoler og dagbehandlingstilbud 2011/12

Planlagte undervisningstimetal i specialklasser, specialskoler og dagbehandlingstilbud 2011/12 Planlagte undervisningstimetal i specialklasser, specialskoler og dagbehandlingstilbud 2011/12 Af Mathilde Molsgaard Stort set alle elever i specialklasser, på specialskoler og dagbehandlingstilbud modtager

Læs mere

Fremgang på småøerne for tredje år i træk

Fremgang på småøerne for tredje år i træk Fremgang på småøerne for tredje år i træk Befolkningstallet på de danske småøer stiger nu for tredje år i træk. Det er første gang i tyve år, at vi har set en stigning tre år i træk. Måske er det endda

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune medio 2014

Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune medio 2014 Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune medio 2014 Centerstaben for Sundhed & Pleje Den udekørende hjemmepleje udgør en stor del af Social- og Sundhedsområdets budget samtidig med, at det er meget

Læs mere

Danske småøer har fremgang

Danske småøer har fremgang Siden 216 er befolkningstallet på de danske småøer steget. Selvom der er tale om en begrænset befolkningsfremgang, så vidner de nye tal alligevel om en ny tendens, idet de seneste mange års faldende befolkningstal

Læs mere

Sommerens gymnasiale studenter 2013

Sommerens gymnasiale studenter 2013 Sommerens gymnasiale studenter 2013 Af Lone Juul Hune Snart vil 2013-studenterne 1 præge gadebilledet. I den forbindelse har UNI C Statistik & Analyse set på, hvor mange der bliver studenter i år, og hvilken

Læs mere

Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, 2016

Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, 2016 Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, Resultaterne af den nationale trivselsmåling i foråret foreligger nu. Eleverne fra.-9. klasses trivsel præsenteres i fem indikatorer: faglig trivsel, social

Læs mere

OPFØLGNINGSRAPPORT Mariagerfjord. juli 2012

OPFØLGNINGSRAPPORT Mariagerfjord. juli 2012 OPFØLGNINGSRAPPORT juli 2012 Indledning Beskæftigelsesregion Nordjylland følger løbende op på resultaterne af jobcentrenes indsats. I denne rapport følges op på følgende: Målgrupperne for beskæftigelsesindsatsen...3

Læs mere

Befolkningsudvikling og prognose 2012-2024. Strategi og Analyse marts 2012

Befolkningsudvikling og prognose 2012-2024. Strategi og Analyse marts 2012 Befolkningsudvikling og prognose 2012-2024 Strategi og Analyse marts 2012 1 Indholdsfortegnelse Statusfor 2011.. Side 3 Befolkningsudviklingen i 2011 Boligudbygningen Forudsætninger for Prognose 2012-2024

Læs mere

Notat. Resumé. Udvikling i flyttemønstre. Analyse af til- og fraflytning Faaborg-Midtfyn Kommune 2011-2015 Økonomi og Løn 18-05-2016

Notat. Resumé. Udvikling i flyttemønstre. Analyse af til- og fraflytning Faaborg-Midtfyn Kommune 2011-2015 Økonomi og Løn 18-05-2016 Notat Analyse af til- og fraflytning Faaborg-Midtfyn Kommune 2011-2015 Økonomi og Løn 18-05-2016 Resumé Økonomi og Løn har udarbejdet et notat om til- og fraflytning i Faaborg-Midtfyn kommune for perioden

Læs mere

Tal på anbringelsesområdet i Københavns Kommune

Tal på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Tal på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Kvartalsstatistik: Oktober 2013 Center for Familiepleje/Videnscenter for Familiepleje Socialforvaltningen, Københavns Kommune videnscenter.cff@sof.kk.dk

Læs mere

Unge starter på uddannelse tidligere frafaldet skal nedbringes

Unge starter på uddannelse tidligere frafaldet skal nedbringes 10-1037 - lagr - 19.11.2010 Kontakt: Lars Granhøj - lagr@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 78 Unge starter på uddannelse tidligere frafaldet skal nedbringes Unge starter på uddannelse tidligere og tidligere. Over

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Ansættelse af første akademiker i private virksomheder

Ansættelse af første akademiker i private virksomheder af forskningschef Mikkel Baadsgaard 4. december 212 Analysens hovedkonklusioner I perioden fra 1995 til 21 er andelen af private arbejdssteder med akademikere ansat steget fra 9,4 pct. til 15,3 pct. Det

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015 I 2015 var Danmarks eksport af energiteknologi 71,4 mia. kr., hvilket er et fald på 3,9 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde 11,1 pct. af den

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Temadag 10. september 2008 Bornholms Vækstforum Indhold Befolkning... 3 Menneskelige ressourcer... 4 Beskæftigelse... 8 Økonomisk vækst... 9 Trafikal tilgængelighed... 11 Udgivet

Læs mere

Kommunal udligning. - en kort præsentation

Kommunal udligning. - en kort præsentation - en kort præsentation Indenrigsministeriet Juni 2001 - en kort præsentation Udgiver: Tryk: Indenrigsministeriet, Økonomisk afdeling Slotsholmsgade 6, 1216 København K. Juni 2001 Tlf.: 3392 3380 Fa: 3311

Læs mere

TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE ANBRINGELSESSTATISTIK Januar 2016

TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE ANBRINGELSESSTATISTIK Januar 2016 TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE ANBRINGELSESSTATISTIK Januar 2016 Center for Familiepleje / Videnscenter for Anbragte Børn og Unge Socialforvaltningen, Københavns Kommune Forord Anbringelsesstatistikken

Læs mere

Indledning. Kønsfordelingen blandt kommunalt ansatte

Indledning. Kønsfordelingen blandt kommunalt ansatte S TATISTIK FOR M EDARBEJDERSAMMENSÆT - N INGEN I KOMMUNERNE PÅ K ØN, ALDER OG ETNICI TET Den 19. december 2011 Ref FBM Indledning Dette notat beskriver medarbejdersammensætningen i kommunerne ud fra køn,

Læs mere

Arbejdsløsheden i Århus, januar kvartal 1995 (uge 51-11)

Arbejdsløsheden i Århus, januar kvartal 1995 (uge 51-11) Nr. 6.02 Juni 1995 Arbejdsløsheden i Århus, januar kvartal 1995 (uge 51-11) Ledigheden er fortsat faldet kraftigt i Århus Kommune i 1. kvartal 1995. Ledigheden er stadig større i Århus Kommune end i landet

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv Økonomisk Analyse Konkurser i dansk erhvervsliv NR. 4 28. juni 211 2 Konkurser i dansk erhvervsliv Under den økonomiske krise steg antallet af konkurser markant. I 29 gik 5.71 virksomheder konkurs mod

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sydvestjysk Sygehus

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sydvestjysk Sygehus Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sydvestjysk Sygehus 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde

Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde FOA Kampagne & Analyse Oktober 2009 Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde Denne undersøgelse er gennemført blandt FOA-medlemmer tilmeldt forbundets elektroniske medlemspanel, MedlemsPulsen, i perioden

Læs mere

Faktaark: Iværksætteri i en krisetid

Faktaark: Iværksætteri i en krisetid Juni 2014 Faktaark: Iværksætteri i en krisetid Faktaarket bygger på data fra Danmarks Statistik, bearbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. I dette faktaark undersøges krisens effekt på iværksætterlysten

Læs mere

Trivsel og fravær i folkeskolen

Trivsel og fravær i folkeskolen Trivsel og fravær i folkeskolen Sammenfatning De årlige trivselsmålinger i folkeskolen måler elevernes trivsel på fire forskellige områder: faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration og ro og

Læs mere

MISDANNELSESREGISTERET 2000-2005*

MISDANNELSESREGISTERET 2000-2005* MISDANNELSESREGISTERET 2000-2005* Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 6 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222 7404 E-mail:

Læs mere

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK Arbejdsmarkedet i tal 2. halvår 2011 December 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE BESKÆFTIGELSE, LEDIGHED OG ARBEJDSSTYRKE 1 BEFOLKNING OG UDDANNELSE

Læs mere

Den sociale arv er blevet stærkere i Danmark

Den sociale arv er blevet stærkere i Danmark Den sociale arv er blevet stærkere i Danmark Selv om Danmark er internationalt kendt for en høj social mobilitet, er der stadig en stærk sammenhæng mellem, hvilken socialklasse man vokser op i, og hvor

Læs mere

Data for juni 2007. Data for juni 2007 er nu tilgængelige i LOPAKS. 06. september 2007

Data for juni 2007. Data for juni 2007 er nu tilgængelige i LOPAKS. 06. september 2007 Data for juni 2007 06. september 2007 Data for juni 2007 er nu tilgængelige i LOPAKS Indhold 2 Personaleforbrug Nedenfor vises udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede, grundløn, tillæg, genetillæg, pension

Læs mere

Tabel 1. Alle basis- og specialsygeplejersker i kommuner og regioner fordelt på periodelængde 2009. Fravær pr ansat i Dagsværk

Tabel 1. Alle basis- og specialsygeplejersker i kommuner og regioner fordelt på periodelængde 2009. Fravær pr ansat i Dagsværk Louise Kryspin Sørensen Maj 2011 Langtidssygefravær i 2007 og 2009 Langtidssygefraværet (over 28 dage) opgjort i dagsværk er faldet med 15,4 % fra 2007 til 2009. Faldet i langtidssygefraværet er sket både

Læs mere

Uddannelse og beskæftigelse for unge

Uddannelse og beskæftigelse for unge Uddannelse og beskæftigelse for unge Uddannelse og beskæftigelse for unge 2014 Ved udgangen af 2014 var 5.795 eller 65 pct. af de grønlandske unge mellem 16 og 25 år tilknyttet uddannelsessystemet eller

Læs mere

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR.

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. 6. februar 2007 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 3355 7712 JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. Resumé: Fra 2003, hvor konjunkturerne bundede, til 2006 er antallet af modtagere på overførselsindkomst

Læs mere

Udfordringer for lokalsamfund og foreningslivet i Varde Kommune

Udfordringer for lokalsamfund og foreningslivet i Varde Kommune Udfordringer for lokalsamfund og foreningslivet i Varde Kommune Indledning og formål I RealDania og Mandag Morgens store fremtidsscenarium for Danmark - Der bli`r et yndigt land 2050 - beskrives fremtiden

Læs mere

Overførsler for de rigeste i Danmark

Overførsler for de rigeste i Danmark Overførsler for de rigeste i Danmark De rigeste familier i Danmark modtager samlet 3,4 mia. kr. i indkomstoverførsler. Det svarer til et gennemsnit på 15.500 kr. for hver af de 220.000 personer der er

Læs mere

Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE. www.fsr.dk

Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE. www.fsr.dk Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE www.fsr.dk Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder

Læs mere

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN & SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN & SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN & SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK Arbejdsmarkedet i tal 1. halvår 2013 Juni 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE LEDIGHED OG ARBEJDSSTYRKE 1 FLYTTEMØNSTRE 3 BEFOLKNING OG UDDANNELSE

Læs mere

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse.

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse. N O T A T Kontanthjælpsreformen Status maj 2016 8. juni 2016 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på kontanthjælp og uddannelseshjælp. Kontanthjælp må ikke

Læs mere

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Kvartalsopgørelse: Oktober 2011 Center for / Videnscenter for Forord Indholdsfortegnelse Denne kvartalsoversigt er en statistisk opgørelse over anbringelser

Læs mere

Notat. Aarhus Kommune. Bilag 3. Samfundsmæssige udfordringer i implementeringen af Hjemløsestrategien Socialudvalget. Kopi til. Socialforvaltningen

Notat. Aarhus Kommune. Bilag 3. Samfundsmæssige udfordringer i implementeringen af Hjemløsestrategien Socialudvalget. Kopi til. Socialforvaltningen Notat Emne Til Kopi til Bilag 3. Samfundsmæssige udfordringer i implementeringen af Hjemløsestrategien Socialudvalget Aarhus Kommune Den 8. maj 2013 Demografisk udvikling i Aarhus, udvikling i antal borgere

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Uligheden i Danmark stiger mere og mere

Uligheden i Danmark stiger mere og mere Uligheden i Danmark stiger mere og mere Uligheden fortsætter med at stige, og igen i 2007 voksede uligheden markant. Samtidig er der en klar tendens til, at jo rigere man var i 2001, desto større relative

Læs mere

Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen

Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen Dette notat samler forskellige fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen. Seneste nyt august 2005 er: Der er, de første fem måneder af i år, blevet idømt mere straf

Læs mere

FRAVÆRSSTATISTIKKEN 2011

FRAVÆRSSTATISTIKKEN 2011 FRAVÆRSSTATISTIKKEN 2011 27. juni 2012 FRAVÆRSSTATISTIKKEN Formålet med statistikken er at beskrive omfanget af og strukturen i fraværet i den kommunale og regionale sektor fordelt på kommuner/regioner,

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer December 2011 www.aarhus.dk/statistik Beskæftigelse og arbejdsløshed i Aarhus Kommune opdelt på Herkomst pr. 1. januar 2010 samt udviklingen i perioden 1. januar 2005 til 1. januar

Læs mere

Undersøgelse af kønsfordelingen i visse børsnoterede selskaber

Undersøgelse af kønsfordelingen i visse børsnoterede selskaber 24. marts 2015 Undersøgelse af kønsfordelingen i visse børsnoterede selskaber Erhvervsstyrelsen har foretaget en undersøgelse af kønsfordelingen pr. 19. februar 2015 samt pr. 1. januar i de seneste 10

Læs mere

København, oktober 2012. Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE. www.fsr.

København, oktober 2012. Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE. www.fsr. København, oktober 2012 Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE www.fsr.dk 1 Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser

Læs mere

Analysepapir 4 Ledighed blandt de 50-65-årige

Analysepapir 4 Ledighed blandt de 50-65-årige Serviceeftersyn Flere i Arbejde Analysepapir 4 Ledighed blandt de 5-65-årige Beskæftigelsesministeriet KUC, overvågningsenheden Indholdsfortegnelse 1. Indledning...4 2. Hovedkonklusioner...4 3. Bruttoledigheden...5

Læs mere

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn NOTAT Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn Udarbejdet af LOS, januar 2010 Samfundets udgifter til gruppen af udsatte børn og unge har i stigende grad været i fokus gennem de seneste.

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

FORORD. Arbejdsskadestyrelsen udarbejder årligt en statistisk opgørelse af Center for Private Erstatningssagers produktion og resultater.

FORORD. Arbejdsskadestyrelsen udarbejder årligt en statistisk opgørelse af Center for Private Erstatningssagers produktion og resultater. Private erstatningssager - statistik 2015 FORORD Arbejdsskadestyrelsens Center for Private Erstatningssager er en uvildig myndighed, som laver vejledende udtalelser på anmodning fra eksterne parter. Udtalelserne

Læs mere

Udgiftspres på sygehusområdet

Udgiftspres på sygehusområdet Kapitel 4 39 Udgiftspres på sygehusområdet Sundhedsudgifterne er stigende. Det er en udvikling, som kendes fra hele den vestlige verden, og som blandt andet er analyseret af OECD. I dette kapitel gennemgås

Læs mere

Arbejdstempo og stress

Arbejdstempo og stress 14. januar 2016 Arbejdstempo og stress Hvert femte FOA-medlem føler sig i høj eller meget høj grad stresset. Andelen har været stigende de sidste år. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Lillebælt

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Lillebælt Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sygehus Lillebælt 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Regeringen nedjusterer forventningerne til økonomien Ugens tendenser Sygefraværet faldt i 11 Flere i jobs i 3. kvartal Internationalt Tal om konjunktur

Læs mere

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling.

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling. Sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Privatansatte kvindelige djøfere i stillinger uden ledelsesansvar har en løn der udgør ca. 96 procent af den løn deres mandlige kolleger får. I sammenligningen

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Marts 2011. Situationen på arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer i. Roskilde Kommune

Marts 2011. Situationen på arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer i. Roskilde Kommune Marts 2011 Situationen på arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer i Kommune 2010-2012 1. INTRODUKTION Dette notat sammenfatter udviklingen på arbejdsmarkedet i Kommune. Formålet med

Læs mere

Børnefattigdommen stiger og er skævt fordelt i Danmark

Børnefattigdommen stiger og er skævt fordelt i Danmark Børnefattigdommen stiger og er skævt fordelt i Danmark Antallet af børn, der lever i familier i fattigdom er vokset i Danmark gennem mange år. I dag er der næsten 65.000 børn, der lever i fattige familier,

Læs mere

Tabel 1. Husstandsækvivaleret disponibel indkomst for de rigeste, 2009. Indkomstgrænse (1.000 kr.) 395,3 Gennemsnitlig indkomst (1.000 kr.

Tabel 1. Husstandsækvivaleret disponibel indkomst for de rigeste, 2009. Indkomstgrænse (1.000 kr.) 395,3 Gennemsnitlig indkomst (1.000 kr. 30. januar 2009 ad pkt. 5c) FORDELING OG LEVEVILKÅR Resumé: DE RIGESTE FAMILIER De rigeste familier i Danmark er en gruppe på knap 200.000 personer, der alle har en indkomst efter skat på over 400.000

Læs mere

DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 3 Personaleomsætning 4 Aldersfordeling 5 Datagrundlag Oprindeligt 3. marts 2010 Revideret pga. datakorrektion 5.

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

Formue og arv i de sociale klasser i 2012

Formue og arv i de sociale klasser i 2012 Formue og arv i de sociale klasser i 212 Denne analyse er den del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. Fokus i analysen er på formuer, formueindkomster og arv i de fem sociale klasser.

Læs mere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere De Konservatives forslag om en nedsættelse af marginalskatten til pct. vil være forbeholdt de rigeste. De ti pct. rigeste vil således

Læs mere

8. Familiernes IT-anvendelse

8. Familiernes IT-anvendelse Familiernes IT-anvendelse 113 8. Familiernes IT-anvendelse 8.1 Indledning IT bliver i stigende grad en del af danskernes hverdag, også i hjemmet. Siden 1994 har der været en markant stigning i antallet

Læs mere

Tal på anbringelsesområdet i Københavns Kommune

Tal på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Tal på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Kvartalsstatistik: April 2013 Tema: Forebyggelse Udarbejdet af: Center for /Videnscenter for Socialforvaltningen, Københavns Kommune videnscenter.cff@sof.kk.dk

Læs mere