Lærervejledning til Træn matematik på computer. Lærervejledning. Træn matematik på computer. ISBN v/rikke Josiasen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lærervejledning til Træn matematik på computer. Lærervejledning. Træn matematik på computer. ISBN 978-87-992954-5-6 www.learnhow.dk v/rikke Josiasen"

Transkript

1 Lærervejledning Træn matematik på computer

2 Materialet består af 31 selvrettende emner til brug i matematikundervisningen i overbygningen. De fleste emner består af 3 sider med stigende sværhedsgrad. I alt 2307 opgaver så der skulle være nok at gå i gang med Eleverne skal bruge en computer med regneark. De kan arbejde alene eller sammen to og to. Alle opgaver er lavet i Excel regneark, men kan åbnes og arbejdes med i andre regneark, så som Open Office, Google Docs og på Mac computere. Materialet er opbygget, så det uden videre kan anvendes sammen med alle matematiksystemer. Du kan vælge de forløb ud, der passer til det område I arbejder med i matematiktimerne, eller eleverne kan bruge materialet til at arbejde på egen hånd med de emner, der er behov for ekstra træning i. Opgaverne egner sig også til elevernes individuelle repetition op til afgangsprøverne. De kan få testet om de kan huske de forskellige emner, og få træning i de emner de er lidt usikre på. Eleverne må også bruge opgaverne under afgangsprøverne for at tjekke en metode af, som de måske er lidt usikre på. F.eks. kan de have svært ved at huske hvordan man regner om fra m/s til km/t. Ved at undersøge om en metode giver et rigtigt resultat i træningsopgaven, kan eleven overføre metoden til brug i opgaven til prøven. Dette gælder selvfølgelig også i den daglige undervisning, og eleverne kan på denne måde vende tilbage til de regneark de har arbejdet med og bruge dem som en slags interaktiv formelsamling. Alle relevante formler fremgår af opgaverne.

3 Til alle emnerne er der en lille film, der viser, hvordan man løser den første opgave på computeren. Alle filmene er lavet i Windows Media Player. Undervisningsforløbene kan laves uafhængige af hinanden og skal ikke nødvendigvis laves i rækkefølge. Alle arkene er afprøvet på flere klasser. Det er min erfaring, at eleverne er glade for denne form for afveksling til den almindelige undervisning i matematik. De har mulighed for selv at vælge niveau, og bliver glade for at de får hurtig respons på deres besvarelser. De meget dygtige elever får mulighed for at tjekke, om der skulle være nogle steder indenfor emnerne, hvor de har et hul, de måske ikke selv var klar over. De fagligt svage elever kan arbejde med det samme materiale og ingen kan se, at de måske arbejder med at omregne cm til meter. For midtergruppen af elever, er det som regel ikke forståelsen af emnerne, det er galt med. De har forstået gennemgangen, men kan have svært ved lige at huske hvordan det nu lige var man skulle gøre. Regnearkene giver dem mulighed for at afprøve forskellige metoder og da de får respons på deres besvarelse med det samme, kan de nemt selv vurdere om deres metode virkede. Opgaverne behøver ikke at regnes på computeren. Hvis eleverne hellere vil regne på lommeregner kan det fint lade sig gøre, det er bare vigtigt, at de skriver resultaterne ind med det rigtige antal decimaler, afrundet korrekt. Det er min erfaring, at de hurtigt lægger lommeregneren væk. De finder ud af at det er nemmere at regne direkte på computeren. De skal bare huske at skrive et lighedstegn foran udregningen. På denne måde bliver eleverne efterhånden vant til at bruge regnearkets muligheder til matematik og de kan anvende det i andre sammenhænge.

4 Specielle formler i regnearket det er værd at kende: π skrives pi() Sinus(90) skrives sin(90*pi()/180) 5 2 skrives 5^2 9 skrives kvrod(9) eller 9^(1/2) Siderne er låst med et password. Dvs. at du ikke umiddelbart kan komme til at flytte på tingene eller rette i dem. Hvis du vil ændre noget, skal du låse teksten op. Passwordet er learnhow, og ved at låse siderne op bliver de redigerbare, så du kan selv ændre det, du synes, der skal ændres, for at opgaven passer lige til dine elever. Du kan tilføje, slette og ændre. Det er en god idé at låse arket igen bagefter, hvis det er en ændring, du vil beholde, så tingene ikke bliver flyttet rundt på siden. Se evt. film der viser hvordan man låser ark. Materialet må bruges af alle lærere og elever på skolen. Både på skolen og derhjemme. Man må ikke dele materialet med andre, hverken elektronisk, som print eller på anden måde. Heller ikke selvom du selv har redigeret i materialet.

5 o Løs Lærervejledning til Træn matematik på computer Indhold på cd en o Aktier (40 opgaver) Find kursværdi, kurtage, købspris og pålydende værdi. o Andengradsligninger (60 opgaver) ligningerne. o Areal (70 opgaver) Find areal og omkreds på rektangel, trekant, cirkel, parallelogram og trapez. o Beregning af nulpunkter og toppunkt (2 x 40 opgaver) Beregn nulpunkter og toppunkt i andengradsfunktioner o Decimaltal, procent, brøk (60 opgaver) Omskriv tal mellem decimaltal, procenter og brøker o Divisionstræning Den lille tabel (90 opgaver) Divisionsstykker fra den lille tabel o Familieøkonomi (20 opgaver) Opgaver med beregning af bruttoløn, ATP, AMB, trækprocent, skat og nettoløn. o Fart (90 opgaver) Find farten, find tiden, find afstanden. o Funktionsforskrifter (60 opgaver) Find ud af hvilken slags funktion, der er tale om, opskriv funktionsforskriften og tegn det grafiske billede af funktionen. o Gangetræning Den lille tabel (90 opgaver) Gangestykker fra den lille tabel o Herons formel (30 opgaver) Arealberegninger med brug af Herons formel o Ligninger af 1. grad (90 opgaver) Løs ligningerne. Først simple ligninger, så ligninger med brug af parenteser og brøkstreger og til sidst tekstopgaver.

6 o Lån (90 opgaver) Ved hjælp af låneformlen, finde gælden, ydelsen, renten og til sidst antallet af terminer. o Minusstykker (90 opgaver) Minusstykker. o Måleenheder (73 opgaver) Arbejd med længder, arealer og rumfang. o Målestoksforhold (90 opgaver) Find virkelighedens mål, tegningens mål eller find målestoksforholdet. o Obligationer (50 opgaver) Find kursværdi, kurtage, købspris, pålydende værdi eller den direkte rente. o Opsparing (90 opgaver) Brug opsparingsformlen og find det opsparede beløb, det indsatte beløb eller renten. o Plusstykker (90 opgaver) Opgaver med simple plusstykker. o Procentregning (144 opgaver) Procentfald, procentstigning og moms til og fra. o Pythagoras (90 opgaver) Find hypotenusen, den sidste katete og undersøg med den pythagoræiske læresætning om en given trekant er retvinklet. o Regnearternes hierarki (90 opgaver) Arbejd med regnereglerne om regnearternes hierarki. Først kun med gange, plus og minus, senere med brug af parenteser og til sidst med potenser. o Rentesregning (80 opgaver) Brug renteformlen og find renten i kr., renteprocenten, antallet af dage eller slutkapitalen. Vær opmærksom på at nogle år er skudår.

7 o Rumfang og overflade (70 opgaver) Find rumfanget og overfladearealet af kasser, prismer, kegler, kugler og pyramider. o Sinusrelationen (20 opgaver) Find de manglende sider og vinkler i trekanterne ved at bruge sinusrelationen. o Statistik (10 opgaver) Ud fra observationerne skal der findes gennemsnit, median, typetal, minimum og maksimum. o To ligninger med 2 ubekendte (90 opgaver) Find skæringspunkterne mellem to 1. gradsfunktioner. Først er opgaverne rimelig simple og y er isoleret, senere skal eleverne selv isolere y og der kommer gange, division og brug af parenteser i opgaverne. o Uligheder (90 opgaver) Løs ulighederne. Først er opgaverne rimelig simple, senere kommer der gange, division og brug af parenteser i opgaverne. o Valuta (90 opgaver) Find det fremmede beløb, det danske beløb eller find kursen. o Vægt og massefylde (90 opgaver) Find massen, rumfanget, massefylden og find ud af hvad det er for et stof. o Vækst (90 opgaver) Find slutværdi, startværdi, rentefoden eller antallet af perioder ved at bruge vækstformlen.

8 Udover de 31 matematiske emner indeholder cd en: Denne lærervejledning. Film til illustration af løsning til hvert emne. 3 film der viser hvordan man tegner diagrammer og funktioner i Excel. Film der viser hvordan man låser regne ark (op) Film der viser hvordan man kan løse de opgaver der er for svære, ved at bruge målsøgning på computeren. God fornøjelse med materialet Forlaget Learnhow v/rikke Josiasen Bakkesvinget Horsens Telefon: Også kurser i brug af Smartboard.

Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard

Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard Lærervejledning til Matematik 1-2-3 på Smartboard Materialet består af 33 færdige undervisningsforløb til brug i matematikundervisningen i overbygningen. Undervisningsforløbene

Læs mere

Matematik. på Åbent VUC. Trin 2 Eksempler

Matematik. på Åbent VUC. Trin 2 Eksempler Matematik på Åbent VUC Trin Indledning til kursister på Trin II Indledning til kursister på Trin II Dette undervisningsmateriale består af 10 moduler med opgaver beregnet til brug på Trin I og 7 moduler

Læs mere

Matematik. på AVU. Eksempler til niveau G, F, E og D. Niels Jørgen Andreasen

Matematik. på AVU. Eksempler til niveau G, F, E og D. Niels Jørgen Andreasen Matematik på AVU Eksempler til niveau G, F, E og D Niels Jørgen Andreasen Om brug af denne eksempelsamling Matematik-niveauerne på Almen Voksenuddannelse hedder nu Basis, G og FED. Indtil sommeren 009

Læs mere

http://tinyurl.com/jmgformel - Samme formelsamling som du har fået udleveret.

http://tinyurl.com/jmgformel - Samme formelsamling som du har fået udleveret. JG s matematikkompendium Nyttige links: http://www.eduap.com/wordmat/ - Tilføjelse til Word. Et rigtig godt hjælpeværktøj til matematikken. http://tinyurl.com/jmgformel - Samme formelsamling som du har

Læs mere

Den lille hjælper. Positionssystem...3. Positive tal...3. Negative tal...3. Hele tal...3. Potenstal...3. Kvadrattal...3

Den lille hjælper. Positionssystem...3. Positive tal...3. Negative tal...3. Hele tal...3. Potenstal...3. Kvadrattal...3 Den lille hjælper Positionssystem...3 Positive tal...3 Negative tal...3 Hele tal...3 Potenstal...3 Kvadrattal...3 Parentes...4 Parentesregler...4 Primtal...4 Addition (lægge sammen) også med decimaltal...4

Læs mere

Grundlæggende færdigheder

Grundlæggende færdigheder Regnetest A: Grundlæggende færdigheder Træn og Test Niveau: 7. klasse Uden brug af lommeregner 1 INFA-Matematik: Informatik i matematikundervisningen Et delprojekt under INFA: Informatik i skolens fag

Læs mere

Den lille hjælper. Krogårdskolen. Hvordan løses matematik? Indskoling 0. 3. klasse, mellemtrin 4. 6. klasse og udskoling 7. 9.

Den lille hjælper. Krogårdskolen. Hvordan løses matematik? Indskoling 0. 3. klasse, mellemtrin 4. 6. klasse og udskoling 7. 9. Den lille hjælper Krogårdskolen Indskoling 0. 3. klasse, mellemtrin 4. 6. klasse og udskoling 7. 9. klasse Hvordan løses matematik? Positionssystem... 4 Positive tal... 4 Negative tal... 4 Hele tal...

Læs mere

Lærervejledning. - til computerprogrammet Google Sketchup og Mathcad

Lærervejledning. - til computerprogrammet Google Sketchup og Mathcad Lærervejledning - til computerprogrammet Google Sketchup og Mathcad Klassetrin/niveau: 4.-6. klasse/ mellemtrinet. Opgaverne kan dog med fordel anvendes i indskolingen og udskolingen. Introduktion: Google

Læs mere

Evaluering af matematikundervisningen december 2014

Evaluering af matematikundervisningen december 2014 Evaluering af matematikundervisningen december 0 Evalueringen er udarbejdet på baggrund af et ønske om dokumentation for elevernes udbytte af matematikundervisningen. Af forskellige årsager er evalueringen

Læs mere

Matematik for C niveau

Matematik for C niveau Matematik for C niveau M. Schmidt 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Tal og bogstavregning... 5 De elementære regnings arter og deres rækkefølge... 5 Brøker... 9 Regning med bogstavudtryk... 12 Talsystemet...

Læs mere

Geometri og måling. Matematik 7.-9. klasse

Geometri og måling. Matematik 7.-9. klasse Geometri og måling Matematik 7.-9. klasse Udgivet af Dansk Skoleidræt Marts 2014 1. udgave, 1. oplag Trykt i 500 stk. Forfattere: Lene Faaborg Stenger, Tønder Ungdomsskole og Tine Vind Bromerholm. Grafisk

Læs mere

Individuelle opgaver og lektier. Testen er individuel. Oplæg til løsning af opgaver. Løses i grupper.

Individuelle opgaver og lektier. Testen er individuel. Oplæg til løsning af opgaver. Løses i grupper. Fagårsplan 13/14 Fag: Matematik Klasse: 9a Lærer: HJ Denne farve betyder anderledes dag(e), og denne farve betyder at du skal aflevere blækmat. I kan se, hvad vi laver i pågældende uge, det er op til jer

Læs mere

Mobiltelefoner og matematik

Mobiltelefoner og matematik Mobiltelefoner og matematik Forord og lærervejledning Mobiltelefonen er blevet et meget vigtigt kommunikationsredskab i de sidste år. Mange af skolens elever har i dag en mobiltelefon, som de ofte bruger.

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MATEMATIK 2012

UNDERVISNINGSPLAN FOR MATEMATIK 2012 UNDERVISNINGSPLAN FOR MATEMATIK 2012 Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Fællesmål 2009 - Matematik. Centrale kundskabs- og færdighedsområder Arbejde

Læs mere

Brugervejledningens indhold:

Brugervejledningens indhold: Matematik med regneark 25 regneark til Works 4.0 og Excel 97 Vejledning Brugervejledningens indhold: 1. Forord En kort orientering til læreren 2. Installation 3. Vejledning Et kort kursus i brugen af Works

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. 7-9. klasse

LÆRERVEJLEDNING. 7-9. klasse LÆRERVEJLEDNING 7-9. klasse www.pitropolis.com support@pitropolis.com Indholdsfortegnelse. INTRODUKTION..... Hvad er Pitropolis..... Strukturen i Pitropolis..... Læringsprincipperne for Pitropolis.....

Læs mere

MatematikVærktøjet. Niveau 2. Brugervejledning. 2002 2004 Mikro Værkstedet A/S

MatematikVærktøjet. Niveau 2. Brugervejledning. 2002 2004 Mikro Værkstedet A/S MatematikVærktøjet Niveau 2 Brugervejledning 2002 2004 Mikro Værkstedet A/S 2 1. FORORD Endnu et nyt træningsprogram? Det må der svares både ja og nej til. Ja, fordi programmet indeholder øvelser, der

Læs mere

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER INDHOLDSFORTEGNELSE 0. FORMELSAMLING TIL FORMLER OG LIGNINGER... 2 Tal, regneoperationer og ligninger... 2 Ligning med + - / hvor x optræder 1 gang... 3 IT-programmer

Læs mere

Årsplan matematik 6.klasse - skoleår 13/14- Ida Skov Andersen Med ret til ændringer og justeringer

Årsplan matematik 6.klasse - skoleår 13/14- Ida Skov Andersen Med ret til ændringer og justeringer BASIS: Klassen består af 22 elever og der er afsat 5 ugentlige timer til faget. Grundbog: Vi vil arbejde ud fra Matematrix 6, arbejds- og grundbog, tilhørende kopisider + CD-rom, REMA og andre relevante

Læs mere

Mål og handleplaner for mellemtrin. for faget Matematik. - matematiklærerens redskab

Mål og handleplaner for mellemtrin. for faget Matematik. - matematiklærerens redskab Mål og handleplaner for mellemtrin for faget Matematik - matematiklærerens redskab Indholdsfortegnelse: 1. Forord 2 2. Opbygningen af mål og handleplaner 2 Målene 2 Handleplanerne 2 Idekatalog / materialer

Læs mere

Oprids over grundforløbet i matematik

Oprids over grundforløbet i matematik Oprids over grundforløbet i matematik Dette oprids er tænkt som en meget kort gennemgang af de vigtigste hovedpointer vi har gennemgået i grundforløbet i matematik. Det er en kombination af at repetere

Læs mere

Mål og handleplaner for udskoling. for faget Matematik. - matematiklærerens redskab

Mål og handleplaner for udskoling. for faget Matematik. - matematiklærerens redskab Mål og handleplaner for udskoling for faget Matematik - matematiklærerens redskab Indholdsfortegnelse Forord...3 Opbygningen af mål og handleplaner...3 Målene...3 Handleplanerne...3 Idekatalog / materialer...3

Læs mere

Eksponentielle sammenhænge

Eksponentielle sammenhænge Eksponentielle sammenhænge 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Indholdsfortegnelse Variabel-sammenhænge... 1 1. Hvad er en eksponentiel sammenhæng?... 2 2. Forklaring med ord af eksponentiel vækst... 2, 6

Læs mere

Årsplan matematik 5.klasse - skoleår 12/13- Ida Skov Andersen Med ret til ændringer og justeringer

Årsplan matematik 5.klasse - skoleår 12/13- Ida Skov Andersen Med ret til ændringer og justeringer BASIS: Klassen består af 22 elever og der er afsat 4 ugentlige timer + 1 time klassens tid, hvor der skal være tid til det sociale i klassen. Grundbog: Vi vil arbejde ud fra Matematrix 5, arbejds- og grundbog,

Læs mere

Matematik. Grundforløbet. Mike Auerbach (2) Q 1. y 2. y 1 (1) x 1 x 2

Matematik. Grundforløbet. Mike Auerbach (2) Q 1. y 2. y 1 (1) x 1 x 2 Matematik Grundforløbet (2) y 2 Q 1 a y 1 P b x 1 x 2 (1) Mike Auerbach Matematik: Grundforløbet 1. udgave, 2014 Disse noter er skrevet til matematikundervisning i grundforløbet på stx og kan frit anvendes

Læs mere

Kopiark til 9 af grundbogens kapitler

Kopiark til 9 af grundbogens kapitler Kopiark til 9 af grundbogens kapitler LÆRERVEJLEDNING KOPIARK # TAL OG ENHEDER Kopiark Metersystemet, omregning mellem enheder Metersystemet, omregning mellem enheder Gennemsnitsfart Gennemsnitsfart Gennemsnitsfart

Læs mere

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau)

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Matematik i WordMat En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Beregning... 4 3. Beregning med brøker...

Læs mere

Thomas Kaas Heidi Kristiansen KO LO R I T. Gyldendal

Thomas Kaas Heidi Kristiansen KO LO R I T. Gyldendal Thomas Kaas Heidi Kristiansen KO LO R I T 9 Gyldendal KOLORIT 9 GRUNDBOG 1. udgave 1. oplag 2010 2010 Gyldendal A/S, København Forlagsredaktion: Trine Juhler Vinther Omslag og grafik: Connie Thejll Jakobsen,

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MATEMATIK 2014

UNDERVISNINGSPLAN FOR MATEMATIK 2014 UNDERVISNINGSPLAN FOR MATEMATIK 2014 Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Fællesmål 2009 - Matematik. Centrale kundskabs- og færdighedsområder Arbejde

Læs mere

Kære matematiklærer. Når vi er færdige med dette forløb skal du (eleven):

Kære matematiklærer. Når vi er færdige med dette forløb skal du (eleven): Kære matematiklærer Formålet med denne materialekasse er, at eleverne med konkrete materialer og it får mulighed for at gøre sig erfaringer, der kan føre til, at de erkender de sammenhænge, der gør sig

Læs mere