LEGIONELLA. Hvad er det? Hvad kan man gøre ved det? Krüger Aquacare kan hjælpe!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LEGIONELLA. Hvad er det? Hvad kan man gøre ved det? Krüger Aquacare kan hjælpe!"

Transkript

1 LEGIONELLA Hvad er det? Hvad kan man gøre ved det? Krüger Aquacare kan hjælpe!

2 Hvad er Legionella? Legionellabakterier Legionella er en hel familie af bakterier. Den type, der oftest giver legionærsyge, hedder Legionella pneumophila. Legionellabakterier lever i ferskvand og andre vådfugtige miljøer. De lever altså i naturen, og der vil hele tiden være en risiko for, at enkelte bakterier kommer ind med vandforsyningen, uanset den behandling der foregår på vandværket. Legionellabakterier formerer sig bedst i lunkent vand, dvs C. Ved temperaturer lavere end 20 C vil de overleve, men ikke formere sig. Ved temperaturer over 50 C vil de dø, og det går hurtigere, jo højere temperaturen er. Legionellabakterierne lever primært i biofilm, som er en slimet substans på indersiden af rør og beholdere. Herfra frigøres bakterier til vandet. Legionærsyge Smitte foregår typisk ved indånding af små vanddråber (aerosoler), som er inficeret med Legionellabakterier. Aerosolerne kan komme fra brusebade og spabade, men også fra forstøvningsanlæg og køletårne. Drikker man inficeret vand, vil der være Legionella er en bakterie, der lever i vand og kan forårsage legionærsyge hos mennesker. Sygdommen kan udvikle sig alvorligt og i værste fald have dødelig udgang. Heldigvis kan der gøres meget for at minimere risikoen. Nogle foranstaltninger kan fuldstændig eliminere den. en minimal teoretisk risiko for smitte, hvis man får vandet i den gale hals. Sygdommen rammer ikke alle, der udsættes for smitte kun ca. fem procent. Det er hyppigst ældre og svækkede personer, der rammes, dvs. mennesker med et svagt immunforsvar. Også rygere har en øget risiko for smitte. Sygdommen kan udvikle sig i en mild form, der ligner influenza og ikke kræver behandling. Denne kaldes Pontiacfeber. Den alvorlige variant, legionærssyge, starter på samme måde med influenzalignende symptomer, men udvikler sig herefter videre til lungebetændelse, ofte med symptomer i andre organer som centralnervesystem, lever og nyre. Ofte tror personen, og lægen, at der er tale om almindelig lungebetændelse. Infektionen kan ikke behandles med penicillin, men kræver andre antibiotika, der kan trænge ind i de inficerede celler. Derfor er det vigtigt at fortælle Kilde til afsnittene om Legionellabakterier og legionærsyge: Statens Serum Institut.

3 lægen, at man kan have været udsat for smitte med aerosoler, så den rigtige behandling kan iværksættes. Hurtig og korrekt behandling er meget vigtig Når man først har fået legionærsyge, er dødeligheden relativ høj, ca. 15 procent. På hospitaler, hvor mennesker i forvejen har svækket immunforsvar, stiger den til ca. 30 procent. Der findes ingen vaccine imod Legionellainfektion. Hvor forekommer Legionella? Legionella i koldt vand De fleste problemer med Legionella stammer fra varmt brugsvand, men i koldt vand kan der også være problemer, hvis vandet ikke er koldt nok. Legionella i varmt brugsvand I det varme brugsvand er problemet oftest, at vandet ikke er varmt nok. For at minimere Legionellatruslen skal vandet have en temperatur, der konstant ligger over 50 C. Det kan være ganske svært at opnå. I nogle tilfælde er fjernvarmevandet ikke varmt nok. I andre tilfælde er temperaturen i varmtvandsbeholderen sænket for at spare energi eller undgå skoldning. Først og fremmest skal det sikres, at temperaturen er høj nok i hele systemet. Jo længere rør og jo dårligere isolering, desto mere falder temperaturen efter beholderen eller veksleren. Cirkulationen er også vigtig. Problemerne kan skyldes manglende isolering af koldtvandsrør, lange rørtræk med høj omgivelsestemperatur, nærføring med varmtvands- eller centralvarmerør samt lav gennemstrømning. De største problemer ses om sommeren og særligt efter ferier, hvor der ikke er blevet brugt vand en periode.

4 Hvad kan man gøre ved Legionella? Dårlig eller manglende cirkulation kan give meget lave temperaturer. Biofilm i rørene er en god isolator. Det betyder, at vandets temperatur skal være endnu højere for at eliminere Legionellabakterier. Rørstrengene ud til de enkelte tappesteder er også vigtige. Da der ikke er cirkulation ud til tappestederne, vil temperaturen falde, når der ikke bruges vand. Det er derfor vigtigt, at rørstrengene er så korte som muligt. I den forbindelse er bruseslanger og brusehoveder særligt vigtige. Disse udsættes sjældent for temperaturer over 37 C, og Legionellabakterierne har derfor optimale vækstbetingelser. Endelig kan blinde rørender drille rigtig meget. Hvis man f.eks. har en håndvask eller en bruser, som meget sjældent bruges, vil Legionella formere sig kraftigt i rørene og gemme sig her. Fra de blinde rørender vil der så ske en løbende forurening af hovedsystemet, også selv om det drives med korrekt temperatur. Mange bruger temperaturgymnastik som en metode til at reducere Legionellarisikoen. Hermed forstås regelmæssig hævning af temperaturen (f.eks C) i en periode, typisk en time ugentlig, først i beholderen og derefter igennem hovedcirkulationsledningen. På denne måde forsøger man at dræbe eventuelle Legionellabakterier i systemet. Nogle har held med dette, men udfordringen er ofte at få hele systemet med, inklusiv alle tappesteder. Især brusere med auto-sluk eller berøringsfrie sensorer er en udfordring. Det er både besværligt og dyrt uden for åbningstiden at sende personale ind under den i forvejen meget varme bruser ca minutter for at sikre fuld opvarmning. Problemet kan løses med avancerede armaturer eller sindrigt udtænkte værktøjer, men det er dyrt.

5 Krüger Aquacare kan hjælpe Når det gælder Legionellabekæmpelse, er vi specialister. Vi kan hjælpe med at inspicere, analysere og rapportere. Vi kan løse akutte problemer, og vi har systemer til at bekæmpe og forebygge på langt sigt, så bakterierne aldrig bliver en smittefare. Prøveudtagning og analyse Vor prøveudtager udtager én eller flere vandprøver, som vi sender til et akkrediteret laboratorium, hvor Legionellakimtallet bestemmes. Den konkrete fremgangsmåde afhænger af, om kunden ønsker et billede af systemets sundhedstilstand generelt eller en målrettet måling på et enkelt tappested. Resultatet af analysen fremsendes, så snart det foreligger fra laboratoriet, typisk efter 14 dage. Den lange ventetid skyldes, at Legionella er meget langsomtvoksende på agarplader, og man skal vente mindst dage for at være sikker på, at Legionella ikke forekommer. Risikovurdering Vor tekniker besøger installationen og kontrollerer blandt andet temperaturer i beholder, cirkulationsledning og tappesteder blinde rørender anlægsopbygning generelt isolering m.m., hvis det er relevant Teknikeren udtager et passende antal vandprøver til analyse, og når resultatet foreligger, skriver vi en rapport med fotoillustration over situationen samt de anbefalede foranstaltninger. Typiske tiltag kunne være rensning, udsyring og desinfektion af selve varmtvandsbeholderen.

6 Løsninger til bekæmpelse af Legionella Serviceaftale Prøveudtagning, analyse og risikovurdering kan indbygges i en serviceaftale, så der hele tiden er styr på Legionellasituationen. Også desinfektion af varmtvandsbeholder kan inkluderes. (koldt og/eller varmt vand) med en kraftig kloropløsning. Hele systemet fyldes med kloropløsning, får derpå lov at stå nogle timer og skylles siden ud. Kontrolmålinger sikrer, at al klor er fjernet, inden anlægget startes igen. Ved en klorering kan man hurtigt komme i bund med Legionella. Der er også ulemper ved denne ydelse. Dels indebærer den afspærring af området under kloringen, da kloropløsningen er sundhedsfarlig at indtage. Og dels har den begrænset effekt i længden. Hvis der er gode vækstbetingelser for Legionellabakterien, vil den før eller senere komme igen. Total desinfektion af hele systemet Som en éngangsydelse kan tilbydes en desinfektion af hele installationen Som det fremgår af de foregående afsnit, er Legionellabekæmpelse aldrig overstået. Temperaturgymnastik, termisk desinfektion af hele systemet, inklusiv tappesteder, design- og driftsforbedringer vil kun mindske risikoen for Legionellavækst.

7 Fremadrettet bekæmpelse med klordioxiddosering Med Grundfos Oxiperm-anlæg kan kontinuerlig dosering af klordioxid eliminere Legionella, eller antallet af Legionellabakterier kan reduceres til et niveau, som ikke længere kan måles. Krüger Aquacare forhandler disse anlæg. Klordioxid er det mest effektive middel mod Legionella. Klordioxiden angriber biofilmen direkte, hvor andre kemikalier og teknologier kun bekæmper Legionella i vandet. Med et Oxiperm-anlæg doseres en meget lille koncentration klordioxid i det varme brugsvand. Det er så lidt, at det ikke kan lugtes eller smages, men nok til at Legionellabakterier ikke kan leve, så længe anlægget er i drift og det korrekte overskud holdes. Det betyder, at brugsvandets temperatur kan reduceres og energibesparelse opnås. meget hurtigt, men afhængig af bakteriekoncentrationen og biofilmtykkelsen kan det tage op til flere måneder at gøre vandet Legionellafrit. Til gengæld vil det ikke længere være muligt at registrere Legionella. Driftsomkostningerne for Oxipermanlægget er meget beskedne, mellem 50 øre og 1 kr./m. Vi anbefaler stærkt at indgå en serviceaftale med et årligt forebyggende servicecheck, hvor alle udsatte dele skiftes, så man sikrer sig, at anlægget fungerer optimalt. For yderligere oplysninger om klordioxidanlæg kan man rekvirere Krüger Aquacares specialbrochure. I andre europæiske lande anvendes anlægget også til drikkevand, men det er ikke tilladt i Danmark. Anlægget kan installeres på varmt brugsvand uden speciel tilladelse, men de lokale bygningsmyndigheder skal naturligvis adviseres som ved andre væsentlige ændringer af installationen. Et Oxiperm-anlæg kan installeres hurtigt, og klordioxid dræber Legionella

8 Løsninger til bekæmpelse af Legionella Point-ofuse -filtre Krüger Aquacare forhandler T-Safe Legionellafiltre fra Tandrup Water Solutions. Der er tale om brusehoveder med udskiftelige filtre, men der findes også en anden type, som kan skrues direkte på vandhanen. Igennem disse filtre kommer der ingen Legionella. Hvis der kommer vand igennem, er det ikke bare uden Legionella, men uden bakterier i det hele taget. Filtrene holder typisk til ca liter vand, før de tilstopper og skal skiftes. De skal dog skiftes mindst en gang hver tredje måned. Sammenlignet med andre lignende filtre er T-Safe mere holdbar og dermed væsentlig billigere i drift. Disse filtre har typisk to anvendelsesområder Som en ekstra sikkerhed ved særlige behov. Det kan være på hospitaler, plejehjem eller lignende, hvor man vil være helt sikker på, at brusevandet er Legionellafrit, eller at det kolde vand ikke indeholder patogene bakterier. Badevandet er en blanding af varmt brugsvand og koldt vand, og begge dele løber igennem filteret. Filtrering med T-Safe-filtre er den eneste behandlingsformen, som holder koldt vand Legionellafrit. Som en akut foranstaltning for at undgå nedlukning, f.eks. af en skole eller svømmehal, kan filtrene installeres fra den ene dag til den anden, og man kan i ro og mag foretage konstruktive ændringer eller eventuelt installere klordioxid anlæg (på varmtbrugsvandet). Når man er klar, monteres de oprindelige brusehoveder igen, eller koldtvandsfiltre fjernes. For yderligere oplysninger om Legionellafiltre, rekvirer specialbrochure. Krüger Aquacare A/S Fabriksparken Glostrup Tlf.: Fax: aquacare@kruger.dk Vi kommer naturligvis gerne ud, til en ufor pligtende snak om Legionellabekæmpelse.

Værd at vide om Legionella. En folder med fakta og gode råd. Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Værd at vide om Legionella. En folder med fakta og gode råd. Oplev det rå og autentiske Halsnæs Værd at vide om Legionella En folder med fakta og gode råd Oplev det rå og autentiske Halsnæs Denne folder er udarbejdet af Halsnæs Kommune, Miljø og Teknik, på baggrund af materiale fra Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Sådan minimerer du problemer med Legionella

Sådan minimerer du problemer med Legionella Sådan minimerer du problemer med Legionella Fakta og gode råd om Legionella i varmt vand Til husejere og viceværter Energistyrelsen Miljøstyrelsen By- og Boligministeriet Statens Seruminstitut Sundhedsstyrelsen

Læs mere

www.t-safe.com Vandfiltrering Point-of-use filtrering - den helt sikre løsning Medical Pat. pend.

www.t-safe.com Vandfiltrering Point-of-use filtrering - den helt sikre løsning Medical Pat. pend. www.t-safe.com Vandfiltrering Point-of-use filtrering - den helt sikre løsning Medical Pat. pend. Vandbårne mikroorganismer Drikkevandssystemer er ofte inficerede med mikroorganismer, som ved kritiske

Læs mere

Legionella bakterien, sygdom, forebyggelse og bekæmpelse. September 2018

Legionella bakterien, sygdom, forebyggelse og bekæmpelse. September 2018 Legionella bakterien, sygdom, forebyggelse og bekæmpelse. September 2018 26/09/2018 Bakterier i varmtvandssystemer Total kimtal (heterotrofe aerobe bakterier) Miljøbakterier der normalt ikke er farlige

Læs mere

Bakteriefrit vand. Point-of-use filtrering - den sikre løsning. Stop Legionella

Bakteriefrit vand. Point-of-use filtrering - den sikre løsning. Stop Legionella R Bakteriefrit vand Point-of-use filtrering - den sikre løsning Stop Legionella - og andre bakterier T-Safe er en produktserie fra det danske firma, Tandrup Water Solutions A/S. Serien omfatter: Brusere

Læs mere

BIN-X System. BIN-X DGT Invest ApS Møllevej 9, K.1 2990 Nivå T: 4576 7628 www.bin-x.com

BIN-X System. BIN-X DGT Invest ApS Møllevej 9, K.1 2990 Nivå T: 4576 7628 www.bin-x.com BIN-X System BIN-X System et overblik Ultrafiltrering Mekanisk rensning af koldt og varmt brugsvand Fjerner alle bakterier, herunder Legionella bakterier, partikler og næsten alle vira Membran med porestørrelse

Læs mere

Handlingsplan ved konstatering af Legionella i brugsvand i kommunale bygninger

Handlingsplan ved konstatering af Legionella i brugsvand i kommunale bygninger KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Københavns Ejendomme og Indkøb BILAG 3 Handlingsplan ved konstatering af Legionella i brugsvand i kommunale bygninger Denne handlingsplan er formuleret under hensyn

Læs mere

Kimtal og Ligonærsygdom udvikling i de senere år

Kimtal og Ligonærsygdom udvikling i de senere år Kimtal og Ligonærsygdom udvikling i de senere år Taif M. Alwan Ingeniør, Rigshospitalet, Klinisk Mikrobiologi Afdeling (KMA),7602 Indlæggets indhold Introduktion Kvalitetskrav Formålet Resultater Konklusion

Læs mere

Tandrup Water Solutions en del af noget større!

Tandrup Water Solutions en del af noget større! Tandrup Water Solutions en del af noget større! Johs. Tandrup A/S er blandt de største selskaber af sin art i Skandinavien, hvor vi producerer og sælger brusere, bruse-sæt, -paneler og -løsninger samt

Læs mere

Aquatex Water Management

Aquatex Water Management Aquatex Water Management Fjerner bakterier Renser for belægninger i anlæg til Drikkevand, køl, varme, ventilation, pools hos Vandværker, søfarten, offshore, industri, ejendomme I Danmark, Sverige, Norge

Læs mere

Legionellatilfælde og afledte tiltag og forebyggelse. Temadag 24. juni 2019 Teknologisk Institut

Legionellatilfælde og afledte tiltag og forebyggelse. Temadag 24. juni 2019 Teknologisk Institut Legionellatilfælde og afledte tiltag og forebyggelse Temadag 24. juni 2019 Teknologisk Institut Sager med legionella Wikipedia. Tekst og billeder om legionella bakterier. Hvem bliver smittet? Antal tilfælde

Læs mere

Boligkontoret Danmark. Vejledning til forebyggelse af Legionella i brugsvandsanlæg. Side 1

Boligkontoret Danmark. Vejledning til forebyggelse af Legionella i brugsvandsanlæg. Side 1 Boligkontoret Danmark Vejledning til forebyggelse af Legionella i brugsvandsanlæg Side 1 Indhold Fakta om Legionella... 4 Temperaturens effekt på vækst af Legionella... 4 Hvordan smitter Legionella?...

Læs mere

Brusepaneler. Fleksibel installation. Lavt vandforbrug. Robuste materialer. Dansk produceret

Brusepaneler. Fleksibel installation. Lavt vandforbrug. Robuste materialer. Dansk produceret Fleksibel installation Lavt vandforbrug Robuste materialer Dansk produceret Den nye generation af brusepaneler fra Tandrup Water Solutions er udviklet til det offentlige baderum som svømmehaller, sportshaller

Læs mere

Trine Rolighed Thomsen (seniorkonsulent, lektor, mikrobiolog) Center for Kemi- og Bioteknik, TI, Afd. for Bioteknologi, AAU, 7220 1828,

Trine Rolighed Thomsen (seniorkonsulent, lektor, mikrobiolog) Center for Kemi- og Bioteknik, TI, Afd. for Bioteknologi, AAU, 7220 1828, Hvorfor opstår legionella i varmt brugsvand og hvorfor er det farligt? Trine Rolighed Thomsen (seniorkonsulent, lektor, mikrobiolog) Center for Kemi- og Bioteknik, TI, Afd. for Bioteknologi, AAU, 7220

Læs mere

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Randers Kommune Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Teknisk forvaltning vand og virksomheder Oktober 2001 Tilsyn Randers Kommune fører

Læs mere

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND Vand er liv brug det med omtanke Renhed Vand er liv Energi Fællesskab Velvære Leg Lyst Ansvar Omtanke Behov For millioner af år siden var hele kloden dækket af vand.

Læs mere

DEN LILLE FRA GULDAGER GUIDE OM. Legionella Blødgøring Afsaltning Korrosionsbeskyttelse

DEN LILLE FRA GULDAGER GUIDE OM. Legionella Blødgøring Afsaltning Korrosionsbeskyttelse DEN LILLE FRA GULDAGER GUIDE OM Legionella Blødgøring Afsaltning Korrosionsbeskyttelse OM DENNE GUIDE OM DENNE GUIDE... Ideen med denne guide er at give dig et hurtigt overblik over problemer og løsninger

Læs mere

Udformning af varmtvandsinstallationen

Udformning af varmtvandsinstallationen Udformning af varmtvandsinstallationen Leon Buhl Teknologisk Institut Energi & Klima Installation & Kalibrering Hovedindhold i indlæg Hvor er der kritiske steder i installationen? Indretning af små installationer

Læs mere

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet Så skåner du også miljøet Vi har tidligere været vant til, at der var vand nok, og at vand er næsten gratis. Sådan er det ikke mere. I denne folder får du en række gode råd, som kan hjælpe dig til at bruge

Læs mere

Vejledning Stop cirkulationspumpen

Vejledning Stop cirkulationspumpen Vejledning Stop cirkulationspumpen til varmt brugsvand uden for arbejdstid Konstant cirkulation af det varme brugsvand er unødvendigt i langt de fleste kontorbygninger, fordi bygning erne ikke bliver brugt

Læs mere

Hvorfor skal hunden VACCINERES?

Hvorfor skal hunden VACCINERES? Hvorfor skal hunden VACCINERES? Derfor skal hunden vaccineres Hunden skal vaccineres for at beskytte den mod alvorlige sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod, hvis den bliver smittet.

Læs mere

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni Patientvejledning Lungebetændelse/pneumoni Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni Lungebetændelse er en utrolig hyppig sygdom, der er skyld i op mod 20.000 indlæggelser hvert år i Danmark Lungebetændelse

Læs mere

Internationale og danske retningslinjer og erfaringer med håndtering af Legionella i brugsvand

Internationale og danske retningslinjer og erfaringer med håndtering af Legionella i brugsvand KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Københavns Ejendomme og Indkøb BILAG 2 Internationale og danske retningslinjer og erfaringer med håndtering af Legionella i brugsvand Indhold 1.0 Om Legionella...

Læs mere

Ny rørcenteranvisning om legionella - Eksempler på risikoanalyser

Ny rørcenteranvisning om legionella - Eksempler på risikoanalyser Ny rørcenteranvisning om legionella - Eksempler på risikoanalyser Leon Buhl Teknologisk Institut, Energi & Klima, Installation og Kalibrering Oversigt Rørcenteranvisning 017 Legionella, installationsprincipper

Læs mere

Små brugsvandsvekslere til lavtemperatur og uden legionellaproblemer

Små brugsvandsvekslere til lavtemperatur og uden legionellaproblemer Små brugsvandsvekslere til lavtemperatur og uden legionellaproblemer Carl Hellmers Fredericia Fjernvarme a.m.b.a. TI RørCenter anvisning 017 april 2012 Projektet Legionella blomstrer ikke op på grund

Læs mere

TRANSFORMINGWATERCARE

TRANSFORMINGWATERCARE TRANSFORMINGWATERCARE Indhold 2 Visioner for vand 4-5 Eksperter i vandbehandling 6-7 Teknologier til kamp mod korrosion 8-9 Sundt og rent vand naturligvis 10-11 Procesindustri Vand til øl eller vand til

Læs mere

Skoletjenesten Aalborg kommune energiundervisning- Tjek på energien

Skoletjenesten Aalborg kommune energiundervisning- Tjek på energien Lærervejledning Materialer: Tiliters spande Målebægre Lommeregnere/mobiler http://aalborg.energykey.dk (Login fås af Teknisk Serviceleder på skolen) Om energi, effekt og kilowatttimer. Energi måles i Joule

Læs mere

Krüger a/s Veolia Water Technologies, Danmark. AARHUS Haslegårdsvænget 18 DK-8210 Aarhus V T

Krüger a/s Veolia Water Technologies, Danmark. AARHUS Haslegårdsvænget 18 DK-8210 Aarhus V T Effektiv mikrobiologisk egenkontrol med TECTA Med TECTA er det enkelt selv at udtage prøver og analysere dem. For at få maksimalt ud af egenkontrollen kræves derudover et velgennemtænkt kontrolprogram,

Læs mere

Vejledning til ejere af egen husholdningsboring. Version 1., 9. februar 2018 dok Læs mere:

Vejledning til ejere af egen husholdningsboring. Version 1., 9. februar 2018 dok Læs mere: Vejledning til ejere af egen husholdningsboring Version 1., 9. februar 2018 dok 2018-29332 Læs mere: www.vesthimmerland.dk/grundvand 1 Indhold A Vandkvalitet...2 B - Vejledende grænseværdier...2 C Hvis

Læs mere

GRUNDFOS. optimal vandbehandling

GRUNDFOS. optimal vandbehandling GRUNDFOS OXIPERM pro optimal vandbehandling HØJEFFEKTIV KLORDIOXID-LØSNING INTRODUkTION GRUNDFOS OXIPERM PRO SIKRER EFFEK- TIV VANDBEHANDLING INDEN FOR flere ANVENDELSESOMRÅDER Vandbehandling er yderst

Læs mere

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55%

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% Investeringen i en Danfoss varmepumpe er typisk tilbagebetalt på kun 4-8 år Fordele ved at købe en jordvarmepumpe: Dækker dit totale varmebehov

Læs mere

HELBRED OG INDEKLIMA. Du kan reducere sygefraværet og forbedre indeklimaet hos dine medarbejdere med den rette luftfugtighed

HELBRED OG INDEKLIMA. Du kan reducere sygefraværet og forbedre indeklimaet hos dine medarbejdere med den rette luftfugtighed HELBRED OG INDEKLIMA Du kan reducere sygefraværet og forbedre indeklimaet hos dine medarbejdere med den rette luftfugtighed Helbred, indeklima og luftkvalitet Godt indeklima betaler sig Produktiviteten

Læs mere

Den 2-trinskoblede varmecentral

Den 2-trinskoblede varmecentral Den 2-trinskoblede varmecentral En løsning til større ejendomme, institutioner, idrætsanlæg og lignende, hvor der er et behov for opvarmning og en samlet brugsvandsforsyning baseret på fjernvarme. Det

Læs mere

Orientering til Økonomiudvalget om målinger af legionella-niveau i tilbud på SUF s og SOF s område

Orientering til Økonomiudvalget om målinger af legionella-niveau i tilbud på SUF s og SOF s område KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Københavns Ejendomme og Indkøb NOTAT Til Økonomiudvalget 16. oktober 2018 Orientering til Økonomiudvalget om målinger af legionella-niveau i tilbud på SUF s og SOF

Læs mere

Sig farvel til kalk og korrosion!

Sig farvel til kalk og korrosion! Sig farvel til kalk og korrosion! www.nocalcinternational.com En patenteret teknologi som BESKYTTER HUSETS VVS-INSTALLATIONER mod ophobning af kalk uden at skade miljøet. Hvordan fungerer NoCalc? Det patenterede

Læs mere

Det bedste vand kommer fra hanen

Det bedste vand kommer fra hanen Det bedste vand kommer fra hanen Hvor kommer vandet fra? Vand er i konstant bevægelse. Den måde, det bevæger sig på, hedder vandets kredsløb. Når det regner eller sner, kommer der vand på jorden. Vandet

Læs mere

Forklaring til sprogbrug ifm. fjernvarmeanlægget

Forklaring til sprogbrug ifm. fjernvarmeanlægget Forklaring til sprogbrug ifm. fjernvarmeanlægget Indhold Fjernvarmeanlæggets opbygning Split, Todelt, Unit Direkte, Indirekte Et-strenget eller To-strenget Brugsvandets opvarmningskilde Brugsvandets opvarmningsform

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Miljø og Teknik. Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Miljø og Teknik. Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Miljø og Teknik Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Miljø og Teknik Drikkevand August 2014 Tilsyn Miljø og Teknik fører tilsyn med drikkevandet

Læs mere

Forebygger og fjerner bakterier og belægninger. Rådgivning Renovering Service Produkter

Forebygger og fjerner bakterier og belægninger. Rådgivning Renovering Service Produkter Forebygger og fjerner bakterier og belægninger Rådgivning Renovering Service Produkter Om Aquatex Water Management Hvad laver Aquatex Water Management Har du problemer med bakterier i vandførende anlæg,

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

Anolytech Disinfection System. Få en sundere virksomhed med desinfektion

Anolytech Disinfection System. Få en sundere virksomhed med desinfektion Anolytech Disinfection System Få en sundere virksomhed med desinfektion Bakterier er dyre Bakterier, vira, svampe og andre mikroorganismer findes overalt. De udgør ofte et stort problem for landbruget,

Læs mere

Elvandvarmere. Nem installation. Lang holdbarhed. EKSPERTER I VARME OG VARMT VAND

Elvandvarmere. Nem installation. Lang holdbarhed. EKSPERTER I VARME OG VARMT VAND Elvandvarmere Nem installation. Lang holdbarhed. EKSPERTER I VARME OG VARMT VAN Elvandvarmere til trykløs installation A METRO TERMs mindste elvandvarmer på 5 liter er beregnet til ét tappested, fx ved

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Eftersyn og service af fjernvarmeanlæg - modul 1

Eftersyn og service af fjernvarmeanlæg - modul 1 Brugsvandsopvarmning og fordeling Der findes to muligheder for udformning af anlæg til varmt brugsvand: Varmtvandsbeholder eller gennemstrømningsvandvarmer (ofte blot kaldet en veksler). I skemaet herunder

Læs mere

Spar på energien pengene miljøet

Spar på energien pengene miljøet Spar på energien pengene miljøet med en ny fjernvarmeunit Få udskiftet din gamle fjernvarmeinstallation og spar på varmeregningen HADERSLEV FJERNVARME Du kan få renoveret din fjernvarmeinstallation hos

Læs mere

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN 1 X 2 1. Hvor mange børn under 18 år får kræft i Danmark om året? 750 200 85 SVAR: 200 børn (X) 2. Hvor mange børn om året er i behandling for kræft? 900-1000 500-600 300-400

Læs mere

Sekundavand og Sundhed

Sekundavand og Sundhed Sekundavand og Sundhed 29.01.2013 Henrik L Hansen Kontorchef, ledende embedslæge Konklusion Sekundavand er en del af den fremtidige vandforsyning 1 Vi har godt drikkevand i dag - og det vil vi gerne fortsat

Læs mere

Lyme Artrit (Borrelia Gigt)

Lyme Artrit (Borrelia Gigt) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Lyme Artrit (Borrelia Gigt) Version af 2016 1. HVAD ER LYME ARTRIT (BORRELIA GIGT) 1.1 Hvad er det? Borrelia gigt (Lyme borreliosis) er en af de sygdomme,

Læs mere

DRIKKEVANDSKØLERE MED GRØN SAMVITTIGHED OG SUND ØKONOMI

DRIKKEVANDSKØLERE MED GRØN SAMVITTIGHED OG SUND ØKONOMI Glæden ved iskoldt drikkevand DRIKKEVANDSKØLERE MED GRØN SAMVITTIGHED OG SUND ØKONOMI HVILKE OVERVEJELSER SKAL MAN GØRE SIG... ØKONOMI - KVALITET - BÆREDYGTIGHED ØKONOMI: For KUVATEK er økonomi et spørgsmål

Læs mere

Elvandvarmere. Nem installation. Lang holdbarhed. EKSPERTER I VARME OG VARMT VAND

Elvandvarmere. Nem installation. Lang holdbarhed. EKSPERTER I VARME OG VARMT VAND Elvandvarmere Nem installation. Lang holdbarhed. EKSPERTER I VARME OG VARMT VAN Elvandvarmere til trykløs installation A METRO TERMs mindste elvandvarmer på 5 liter er beregnet til ét tappested, fx ved

Læs mere

SafeShower klordioxid i sikkerhedskabinet

SafeShower klordioxid i sikkerhedskabinet SafeShower klordioxid i sikkerhedskabinet 1. Firmapræsentation. 2. Klordioxid hvorfor, hvordan, virkemåde. 3. SafeShower klordioxid i sikkerhedskabinet. 1 Dansk Svømmebadsteknisk Forening. ERFA-møde i

Læs mere

Balanceret vandpleje

Balanceret vandpleje Balanceret vandpleje til udendørs spabade 2 Activ SPA, 1-2015 Activ SPA serien er balanceret vandpleje udviklet specielt til spabade Der er høje krav til desinfektion og vedligeholdelse af spavand og derfor

Læs mere

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER 15/25/35, Combi og Combi Plus

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER 15/25/35, Combi og Combi Plus Milton TopLine - kondenserende kedler Milton TopLine GSKEDLER 15/25/35, Combi og Combi Plus Den absolutte sikkerhed fra Længste erfaring og højeste kvalitet Den hollandske producent Nefit bragte verdens

Læs mere

Resume af den forskning m.v., der hidtil er foretaget om temperaturer og legionella

Resume af den forskning m.v., der hidtil er foretaget om temperaturer og legionella Resume af den forskning m.v., der hidtil er foretaget om temperaturer og legionella Leon Buhl Teknologisk Institut Energi & Klima Installation & Kalibrering Hovedindhold i præsentation Projektet of dets

Læs mere

Spar på energien pengene miljøet

Spar på energien pengene miljøet Spar på energien pengene miljøet med en ny fjernvarmeunit Få udskiftet din gamle fjernvarmeinstallation og betal det hele over varmeregningen HADERSLEV FJERNVARME Du kan få renoveret din fjernvarmeinstallation

Læs mere

Spar på energien pengene miljøet

Spar på energien pengene miljøet Spar på energien pengene miljøet med en ny fjernvarmeunit Få udskiftet din gamle fjernvarmeinstallation og spar på varmeregningen HADERSLEV FJERNVARME Du kan få renoveret din fjernvarmeinstallation hos

Læs mere

12.4 Vand- og afløbsinstallationer

12.4 Vand- og afløbsinstallationer 12.4 Vand- og afløbsinstallationer Stk. 1. Vand- og afløbsinstallationer udformes, så de frembyder tilfredsstillende tryghed i brand-, sikkerheds-, funktions- og sundhedsmæssig henseende. (12.4, stk. 1)

Læs mere

Varmt brugsvandsanlæg

Varmt brugsvandsanlæg Varmt brugsvandsanlæg Leon Buhl Teknologisk institut Industri & Energi Sikring af temperatur - bakterier 8.4.1.2 Varmt vand. (BR) Stk. 1. Vandinstallationer skal udformes, så de kan fungere med mindst

Læs mere

Afholdt d. 23. maj 2019

Afholdt d. 23. maj 2019 LEGIONELLA og LEGIONELLOSE Søren A. Uldum Statens Serum Institut, Legionella Små stavformede Gram-negative bakterier (2μm), de fleste med en til to flagellar Der er beskrevet 59 arter (flere kommer til)

Læs mere

»Sådan får De bedre vand-vaner«

»Sådan får De bedre vand-vaner« »Sådan får De bedre vand-vaner«danske Vandværkers Forening Det forventer vi af drikkevandet: Det er billigt Det er ikke sundhedsfarligt at drikke Det smager godt Det er klart Det er køligt Det lugter ikke

Læs mere

Dyrlægemøde ved Midtjysk Svinerådgivning. 14 december 2012. Pia R. Heiselberg Dyrlæge i HyoVet Specialpraksis i svinesygdomme

Dyrlægemøde ved Midtjysk Svinerådgivning. 14 december 2012. Pia R. Heiselberg Dyrlæge i HyoVet Specialpraksis i svinesygdomme Dyrlægemøde ved Midtjysk Svinerådgivning 14 december 2012 Pia R. Heiselberg Dyrlæge i HyoVet Specialpraksis i svinesygdomme 1 Agenda Introduktion Reproduktion 1. Data Poltealder ved løbning Polte rekruttering

Læs mere

Balanceret vandpleje

Balanceret vandpleje Balanceret vandpleje til udendørs spabade 2016 Activ SPA serien er balanceret vandpleje udviklet specielt til spabade Der er høje krav til desinfektion og vedligeholdelse af spavand og derfor også ekstra

Læs mere

Zero Legionella Danish Clean Water A/S Dansk Svømmebadsteknisk Forening Billund

Zero Legionella Danish Clean Water A/S Dansk Svømmebadsteknisk Forening Billund Zero Legionella 14-03-2018 Billund Presentation Name Danish Clean Water Præsentation af DCW (DCW) Lars Bendixen Lars@danishcleanwater.dk www.danishcleanwater.dk Telefon 6013 9017 Nørrekobbel 11 6400 Sønderborg

Læs mere

MINICOOLER by 34523_Waterpoint.indd 1 05/05/11 6:58:52

MINICOOLER by 34523_Waterpoint.indd 1 05/05/11 6:58:52 MINICOOLER by Friskt koldt vand direkte fra hanen, med eller uden brus MiniCooler stilles under jeres køkkenvask og forbindes til en hane i køkkenbordet. MiniCooler giver friskt koldt vand eller danskvand

Læs mere

BRUGSVAND. Sikring af hygiejnisk kvalitet. v/tværregional projektgruppe

BRUGSVAND. Sikring af hygiejnisk kvalitet. v/tværregional projektgruppe BRUGSVAND Sikring af hygiejnisk kvalitet v/tværregional projektgruppe Juli 2015 Indhold Forord Indledning 1. Forsyningssikkerhed a. Forsyningssvigt Korte afbrydelser op til 30 minutter Længere afbrydelser

Læs mere

SUNDT VAND. Legionellaforebyggelse i anlæg for varmt brugsvand

SUNDT VAND. Legionellaforebyggelse i anlæg for varmt brugsvand SUNDT VAND Legionellaforebyggelse i anlæg for varmt brugsvand SUNDT VAND Denne håndbog beskriver i alfabetisk orden de emner, som har betydning for en fornuftig og holdbar legionellaforebyggelse i større

Læs mere

Forklaring til sprogbrug ifm. varmeanlægget

Forklaring til sprogbrug ifm. varmeanlægget Forklaring til sprogbrug ifm. varmeanlægget Indhold 1. Forside 2. Varmeanlæg: Flere delanlæg 3. Varmeanlæg: Opsætning (Split, Todelt, Unit) 4. Radiatorvand: Indirekte, Direkte 5. Radiatorvand: Vejrkompensering

Læs mere

VAND-VIDEN I Kongshvileparken

VAND-VIDEN I Kongshvileparken Spar VAND-VIDEN I Kongshvileparken SPARE-FORSLAG TIL REDUKTION AF KONGSHVILEPARKENS VANDFORBRUG. Grøn afdeling Spar på vandet Vi bruger meget vand i dagligdagen - når vi går i bad, børster tænder og går

Læs mere

DANPURE OFFICE 1500 TDS,

DANPURE OFFICE 1500 TDS, Memo Type Dato Tilsluttet Navn Adresse DANPURE OFFICE 1500 TDS TLF: DanPure DR IN KING WATER S YS TEM REVERSE OSMOSIS SYSTEM DANPURE OFFICE 1500 TDS BRUGER MANUAL 19 01 02 03 04 05 06 07 12 13 14 15 17

Læs mere

Produktbeskrivelse 1. juni 2016

Produktbeskrivelse 1. juni 2016 Produktbeskrivelse 2 Indhold Indledning 3 Formål 4 Målgruppen 4 Forberedelse 5 Pris på energitjek 6 Tilskud 6 Opstart af Energitjek 7 Brochure, flyer og opslag 7 Tjeklisten til Energitjek i boligen 8 Fane

Læs mere

DRIFTSINSTRUKTION GULDAGER KATOLYSE. UNICAT

DRIFTSINSTRUKTION GULDAGER KATOLYSE. UNICAT DRIFTSINSTRUKTION GULDAGER KATOLYSE. UNICAT 20039-10.qxd 23-03-01 10:06 Side 2 Hvad er katolyse Katolyse er en proces, som er udviklet på basis af de kendte principper for elektrolytisk korrosionsbeskyttelse.

Læs mere

Vandsystemer på Hospitaler. FSTA Årskonference 7-9/10 2015 Ole Vestergaard

Vandsystemer på Hospitaler. FSTA Årskonference 7-9/10 2015 Ole Vestergaard Vandsystemer på Hospitaler FSTA Årskonference 7-9/10 2015 Ole Vestergaard Præsentation: Navn: Ole Vestergaard Uddannelse: Akademiingeniør Stilling: Chefrådgiver Afdeling: VVS-teknik, Virum Dagsorden: Vandtyper

Læs mere

SUNDT INDEKLIMA PAS GODT PÅ DIG SELV OG DIN BOLIG

SUNDT INDEKLIMA PAS GODT PÅ DIG SELV OG DIN BOLIG SUNDT INDEKLIMA PAS GODT PÅ DIG SELV OG DIN BOLIG INDHOLD Kære beboer Hvad betyder indeklimaet for dig? Hold din bolig fri for fugt og skimmelsvamp Luft ud flere gange dagligt Luk lyset ind Undlad at ryge

Læs mere

Udskiftning af varmtvandsbeholder

Udskiftning af varmtvandsbeholder Energiløsning store bygninger UDGIVET DECEMBER 214 - REVIDERET DECEMBER 215 Udskiftning af varmtvandsbeholder En varmtvandsbeholder, der er utæt på grund af tæringer, bør udskiftes med en ny og velisoleret

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE Dette apparat er i overensstemmelse med følgende direktiver: Fabrikanten forbeholder sig ret til ændring af maskinen eller indholdet af manualen, uden forudgående

Læs mere

Et rent grundlag. Kim Petersen Teknisk direktør FoodSafe as

Et rent grundlag. Kim Petersen Teknisk direktør FoodSafe as Et rent grundlag Kim Petersen Teknisk direktør FoodSafe as Generelle rengøringsfakta Hvordan udføres rengøring (faser) Rengøringsmidler Desinfektion og desinfektionsmidler Rengøringskontrol Rengøringsprocedurens

Læs mere

Teknologien. bag Quooker

Teknologien. bag Quooker Teknologien bag Quooker I denne folder Finder du de tekniske specifikationer til Quooker, samt beskrivelse på hvordan en Quooker fungerer. Haner Vores hanekollektion består af otte modeller; Basic, Classic,

Læs mere

I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål

I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål Nyhedsbrev d. 29. maj 2015 I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål Hej Koi Team Enghavegaard Jeg har en bakki shower med en sieve foran, som jeg ikke

Læs mere

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER 15/25/35/45, Combi og Combi Plus

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER 15/25/35/45, Combi og Combi Plus Milton TopLine - kondenserende kedler Milton TopLine GSKEDLER 15/25/35/45, Combi og Combi Plus Certificerede forhandlere Milton arbejder tæt sammen med de bedste varmespecialister i landet, der har den

Læs mere

Spar på energien pengene miljøet

Spar på energien pengene miljøet Spar på energien pengene miljøet med en ny fjernvarmeunit Få udskiftet din gamle fjernvarmeinstallation og spar på varmeregningen HADERSLEV FJERNVARME Du kan få renoveret din fjernvarmeinstallation hos

Læs mere

Firkløverparken Vallensbæk

Firkløverparken Vallensbæk Skandinavisk Bio-Medicinsk Institut A/S Legionellakontrol af varmt brugsvand Firkløverparken Vallensbæk Boligselskab afd.nr. 4903-8 cand. scient. Donald E. Davis læge Henning Mørck SBMI 12318 Marts 2009

Læs mere

Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine!

Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine! Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine! Vi er Danmarks største online hvidevareforhandler. Spørg

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE JORD VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE JORD VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE JORD VARMEPUMPER JORDEN GEMMER SOLENS VARME OG VARMEN UDNYTTES MED JORDVARME Når solen skinner om sommeren optages der varme i jorden. Jorden optager ca. halvdelen af den

Læs mere

GROHE BLUE CHILLED, FILTERED & SPARKLING

GROHE BLUE CHILLED, FILTERED & SPARKLING CHILLED, FILTERED & SPARKLING VANDET En gang drak vi det reneste vand direkte fra kilderne. Siden er det gået ned ad bakke... indtil nu! I årevis havde vi kun det vand, som kom ud af hanen. Siden fik vi

Læs mere

www.puresolution.dk Åbn for at se hvad vi kan hjælpe dig med...

www.puresolution.dk Åbn for at se hvad vi kan hjælpe dig med... www.puresolution.dk Åbn for at se hvad vi kan hjælpe dig med... Håndtørrere Effektive og energivenlige modeller Er du træt af papir der flyder, høje omkostninger eller langsomme håndtørrere...? Der var

Læs mere

Neotherm WPA302 Brugsvandspumpe Type ECO og E-LF. 7 års Garanti

Neotherm WPA302 Brugsvandspumpe Type ECO og E-LF. 7 års Garanti 7 års Garanti mod gennemtærring Neotherm WPA302 Brugsvandspumpe Type ECO og E-LF. Den særligt høje effektivitet i varmepumpen sikres af kvalitetskompressoren der gør det muligt at opnå effektiv drift og

Læs mere

BADEVANDSPROFIL O5 RESLE STRAND

BADEVANDSPROFIL O5 RESLE STRAND BADEVANDSPROFIL O5 RESLE STRAND GULDBORGSUND KOMMUNE JUNI 2015 SIDE 2/7 Ansvarlig myndighed: Guldborgsund Kommune Teknik og Miljø Parkvej 37 4800 Nykøbing F Tlf.: 54 73 10 00 (mandag-onsdag 9-15; torsdag

Læs mere

UniDose. Brugervejledning. Optimering af drikkevandet i stalden

UniDose. Brugervejledning. Optimering af drikkevandet i stalden Brugervejledning UniDose Optimering af drikkevandet i stalden Indholdsfortegnelse: Indledning Kortfattet instruktion Klordosering Anvendelse Montagevejleding - Generelt - Mængdeafhængig dosering Installation

Læs mere

ZI24-ZI26. VVS-EKSPERTEN Blæsbjergvej 54 8722 Hedensted 75 89 03 03 salg@vvs-eksperten.dk

ZI24-ZI26. VVS-EKSPERTEN Blæsbjergvej 54 8722 Hedensted 75 89 03 03 salg@vvs-eksperten.dk ZI24-ZI26 VVS-EKSPERTEN Blæsbjergvej 54 8722 Hedensted 75 89 03 03 salg@vvs-eksperten.dk 1 Brugsvejledning 1. Elektriske parameter 2 2. Elektrisk installation. 2 3. Vand Tilslutning... 2 4. Installations

Læs mere

Vandinstallation Brugervejledning

Vandinstallation Brugervejledning Lilleskole Vandinstallation Brugervejledning Denne Vand installation er dimensioneret og projekteret så den kan forsyne de enkelte tap steder med henholdsvis koldt og varmt vand.. Energiøkonomi God energi

Læs mere

Brusepaneler. Fleksibel installation. Lavt vandforbrug. Robuste materialer. Bakteriefrit vand. Dansk produceret

Brusepaneler. Fleksibel installation. Lavt vandforbrug. Robuste materialer. Bakteriefrit vand. Dansk produceret Fleksibel installation Lavt vandforbrug Robuste materialer Bakteriefrit vand Dansk produceret Den nye generation af brusepaneler fra Tandrup Water Solutions er udviklet til det offentlige baderum som svømmehaller,

Læs mere

Værd at vide om. Mykoplasma. (Almindelig lungesyge) Literbuen 9 2740 Skovlunde Telefon: 44 54 69 00 Telefax: 44 53 19 55 www.intervet.

Værd at vide om. Mykoplasma. (Almindelig lungesyge) Literbuen 9 2740 Skovlunde Telefon: 44 54 69 00 Telefax: 44 53 19 55 www.intervet. Værd at vide om Breathe better. Grow better. Mykoplasma (Almindelig lungesyge) Introduktion Mykoplasmalungesyge, også kaldet almindelig lungesyge, er en lungebetændelse der optræder hos slagtesvin. Infektionen

Læs mere

Analyse i forbindelse med forekomst af legionella på plejehjem i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Analyse i forbindelse med forekomst af legionella på plejehjem i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Ejendomme og Indkøb NOTAT 19. oktober 2018 Analyse i forbindelse med forekomst af legionella på plejehjem i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

AQUA DANMARK EN NY VERDEN

AQUA DANMARK EN NY VERDEN AQUA DANMARK Leyco SOFT EN NY VERDEN GOD KAFFE MILJØET AT SPARE PENGE GOD KVALITET MINDRE RENGØRING ET RENT HJEM BLØDT TØJ 1 2 Leyco SOFT SERIEN Leyco SOFT har med sit innovative design, gjort det endnu

Læs mere

PLEJE AF SPABAD. Gør dit bassin til det bedste

PLEJE AF SPABAD. Gør dit bassin til det bedste PLEJE AF SPABAD Gør dit bassin til det bedste Der er visse faktorer, der skal overvejes, når man kontrollerer vandet i et spabad. Der sendes kontinuerligt vand gennem spabadet, og indtaget af luft skaber

Læs mere

Brugsvejledning. Spa

Brugsvejledning. Spa Brugsvejledning til Spa 1. Elektriske parameter 2 2. Elektrisk installation. 2 3. Vand Tilslutning... 2 4. Installations Instruktioner... 2-3 5. Instruktioner... 3 6. Hygiejne ved brug af spabad 4 7. Vedligehold

Læs mere

Lungebetændelse/ Pneumoni

Lungebetændelse/ Pneumoni Lungebetændelse/ Pneumoni Information til patienter Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Sengeafsnit M1/M2/M3 Hvad er lungebetændelse? Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni, som er en

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Postnr./by: Birkhøjen 10D 8382 Hinnerup BBR-nr.: 710-013477-001 Energikonsulent: Bjarne Bilskov Jespersen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at

Læs mere

ESBE GUIDE TERMOSTATISKE BLANDEVENTILER, OVERSIGT UDVÆLGELSESGUIDE FIND DEN RIGTIGE VENTIL TIL DIG ANVENDELSE TERMOSTATISKE STYREENHEDER

ESBE GUIDE TERMOSTATISKE BLANDEVENTILER, OVERSIGT UDVÆLGELSESGUIDE FIND DEN RIGTIGE VENTIL TIL DIG ANVENDELSE TERMOSTATISKE STYREENHEDER TERMOSTTISKE STYREENHEDER TERMOSTTISKE LNDEVENTILER, OVERSIGT UDVÆLGELSESGUIDE FIND DEN RIGTIGE VENTIL TIL DIG Nedenstående tabel samt de følgende sider er en værktøjskasse, der hjælper dig med at finde

Læs mere