Grøntliste. Abrikos - Betegnes som stenfrugt, og frarådes pga. de indeholder blåsyre som ophobes i kroppen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grøntliste. Abrikos - Betegnes som stenfrugt, og frarådes pga. de indeholder blåsyre som ophobes i kroppen."

Transkript

1 Grøntliste Tekst markeret med rødt er ting jeg fraråder da de er/kan være giftige for marsvin/kaniner. Listen kan bruges både til at fodre marsvin men også kaniner efter. Med alt grønt gælder at man vænner dyrene til det langsomt, og når man introducere dyrene for et nyt grønt emne så er det lidt af gangen, og så kan man øge mængde af grønt emnet hen af vejen. Ligesom at man ved våde grønt emner såsom tomat, agurk, iceberg, og lign. altid sørger for at give noget knapt så vådt grønt sammen med som f.eks gulerødder, kål eller lign. Ved alle former for kål bør man også tilvænne langsomt da det giver lidt tarm gas og derfor kan udvikle sig til trommesyge hvis man får givet alt for meget for hurtigt. Udover grønt skal der naturligvis givet masser af dejligt godt hø. Abrikos - Betegnes som stenfrugt, og frarådes pga. de indeholder blåsyre som ophobes i kroppen. Avokado Kan være dødeligt for marsvin. Høre til stenfrugter og indeholder blåsyre (dog ikke meget) Agurk - Indeholder meget vand, og kan medføre at marsvinene ikke drikker så meget hvis de får meget agurk. Der er ikke nogen særlig næring i agurk. Ananas Indeholder som meget frugt gør syre, og kan derfor være en medvirkende faktor til læbesvamp. Derfor kun i begrænset mængde som godbid. Rig på c vitamin og indeholder et fordøjelsesfremmende enzym. Appelsin Indeholder som meget frugt gør syre, og kan derfor være en medvirkende faktor til læbesvamp. Derfor kun i begrænset mængde som godbid. Rig på c vitamin. Artiskok - Skulle være god lever og nyre. Asparges I rå tilstand. Både hvide og grønne. Rig på K vitamin og jern.

2 Aubergine kun modne, umodne kan indeholde solanin, (ligesom kartofler) hvilket ophober sig i kroppen og kan være dødeligt jo mere der ophobes. Den grønne hat på auberginen bør fjernes da den også indeholder solanin. Bambus Banan - Kun til godbid i begrænset mængde da der er en del stivelse i. Det siges bananer feder men det er altså en myte, men de kan noget i forhold til små unger som skal tage lidt på. Helst godt modne bananer, dem med brune pletter. Basilikum - Skulle virke antibakteriel og er tarmregulerende. Rig på vitamin og har et højt indhold af calcium. Blegselleri/bladselleri - Siges at kunne skylle nyre og blære igennem for kalklejringer. Bladbede/sølvbede - Indeholder rigtig meget oxalsyre, så jeg ville give det i begrænset mængder. Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser man derfor meget oxalsyre vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at kalkoptaget nedsættes. Blomkål - Både selve blomkålshovedet, og bladende. Er rig på c vitamin og kalk. Blåbær (og blade) - Rig på c vitamin. Kan gives frisk om også tørret. Skulle være velegnet ved blød mave og skulle være forbyggende for urinvejsinfektioner. Broccoli - Selve stilken indeholder ikke c vitamin, men marsvinene spiser den gladelig alligevel. Ved mennesker skulle broccoli hjælpe imod slidgigt, og indeholder stoffet sulforaphane som skulle forebygge imod kræft. Brombær - Indeholder ikke ret meget c vitamin. Men de må gerne få det.

3 Brændenælder, tørret eller friske højt indhold af C-vitamin og kalk. Godt tilskud til drægtige og diegivende og generelt sundt for alle marsvin. Brændenælder er vanddrivende og derfor udgør det høje calciumindhold ikke en risiko i forhold til blæresten selvom den er tørret. Skulle være særdeles godt til marsvin med urinvejsproblemer. Brøndkarse - Lidt skarp i smagen, er vanddrivende og skulle være god ved nyrelidelser og urinvejslidelser. Butternut Squash - Er vinter udgave af squash, er lidt hård i skallen. Indeholder en del vand, er rig på B og C vitamin, calcium og fosfor. Mætter godt. Bønner bør ikke gives pga. de indeholder lectin, som er giftigt i rå tilstand. Lectinen forsvinder IKKE ved kogning. Bønnespirer - Spiselige Championer Ret mange marsvin gider dem ikke, men nogle kan li dem. De indeholder dog ikke noget særligt fodermæssigt. Citronmelisse - Har en beroligende og antibakteriel effekt, skulle også hjælpe ved oppustethed. Dild - Har et højt indhold af c vitamin og calcium. Skulle ved hunner med unger stimulerer mælkeproduktionen. Lindre oppustethed, og stimulerer appetitten og fordøjelsen. Fennikel - Rig på A,B og C vitamin. Er i familie med persille og dild. Lindre oppustethed, og stimulerer appetitten og fordøjelsen. Galnebær - Giftigt

4 Glaskål Granatæble Græskar - Herhjemme har det ikke være en succes at give græskar. Kernerne skulle hjælpe på irritabel blære, men de fleste marsvin foretrækker frugtkødet. Grønkål Rig på a vitamin, C-vitamin, kalk & zink. Kræver ofte tilvænning da langt fra alle marsvin kan li grønkål. Gulerødder Gulerødder i alle farver med/uden top er altid et hit. En skrøne er at det ikke er godt at fodre med alt for mange gulerødder pga. deres indhold af fosfor, men der skal altså rigtig mange gulerødder til før det bliver et problem. Mine 50 marsvin spiser gerne om vinteren 40 kg. Gulerødder om ugen, og jeg har til dato aldrig haft problemer. Rig på A vitamin. Hindbær - Rig på A vitamin, de må få hele planten og bærrene. Har en astringerende (sammentrækkende) effekt på organer og tarme, er derfor god for fordøjelsen. Honningmelon - Spiselig, men høre til det fugtige grønt som jeg kalder det. Derfor skal der ikke gives for meget af gangen da det kan give diarre. Det kan være en fordel at give honningmelon sammen med grønt som f.eks kål eller gulerødder så der er noget grønt som er knapt så vådt. Hvidkål De fleste marsvin elsker hvidkål, dog skal man være opmærksom på at marsvin godt kan lugte en del efter de har fået hvidkål. Hyben Rigtig højt indhold af C-vitamin, det er dog lang fra alle marsvin der kan li dem. Du behøver ikke fjernekernerne inden du giver dem til dyrene. Hyldebær/hyldebærtræ - Er giftig for marsvin, dette gælder også grene fra træet.

5 Iceberg salat - Har ingen næringsværdi for marsvin, og bør derfor kun gives som godbid. I bund og grund er det kun vand der knaser. Er dog en god ting at give i sommervarmen og f.eks under transport hvor marsvin ofte ikke drikker men mere spiser. Jordbær Fine som godbidder, men i begrænset omfang. Bladende fra jordbærplanten kan give i større mængde. Jordskokker - Har et højt indhold af c og k vitaminer samt sukkerstoffet inulin. Inulin er kendt for at sætte fut i de gavnlige bakterier i tarmen. Julesalat (cikorie) Kakifrugt - Bliver også kaldt sharonfrugt, selvom de ikke er helt ens (kakifrugt har kerne i sig hvor sharonfrugten ikke har). Indeholder A, E og C vitamin. Kartoffel Bør ikke gives da de indeholder solanin som ophobes i kroppen og er giftigt for marsvin på længere sigt. Det gælder både rå og kogte kartofler og både grønne og modne kartofler. Der er delte meninger om hvorvidt det kun er grønne kartofler der indeholder solanin, men jeg vil hellere fraråde den end at løbe en unødig risiko. Kattegræs/græs til dyr - Som regel spiret korn, kan bruges om vinteren som supplement, dog ikke noget jeg selv ville bruge. Kinakål Udmærket, som ved alt kål kræver det ofte en tilvænning. Rig på A vitamin og C vitamin. Kiwi højt indhold af C-vitamin, er meget fugtige og indeholde syre og kan derfor være medvirkende til læbesvamp. Bør gives i begrænset mængde og som godbid.

6 Kløver Må gerne gives til marsvin, dog bør man holde sig fra rødkløver hvis man ønsker unger på sine marsvin da det menes at marsvin kan blive sterile eller miste deres kuld pga. rødkløver. Der sker dog ikke noget ved at give rødkløver i meget små mængder, men jeg vil ikke råde til det i store mængder. Knoldselleri Kræver tilvænning ved nogle marsvin. Koriander - Selve planten. Rig på c vitamin. Skulle være god for fordøjelsen og tarmregulerende. Kumquat Indeholder som meget frugt gør syre, og kan derfor være en medvirkende faktor til læbesvamp. Derfor kun i begrænset mængde som godbid. Kålrabi med/uden blade - Skulle være godt for immunforsvaret. Lakridsrod - Indeholder garvesyre og frarådes derfor. Lakrids er også vanddrivende hvilket heller ikke er godt. Lime Indeholder som meget frugt gør syre, og kan derfor være en medvirkende faktor til læbesvamp. Derfor kun i begrænset mængde som godbid. Litchi / Kinesiske blommer - Høre til stenfrugter og frarådes pga. blåsyren. Løg - Bør ikke gives. (Gælder også purløg) Løvstikke - Rig på c vitamin og mineraler. Majs (med blade, trevler, og plante) - Marsvin kan spise selve bladende, og trevlerne samt selve majskolben. Kan man plukke dem direkte fra marken kan selve planten også bruges til marsvinene. De elsker hele planten, skrællen, trevlerne og majskolben. Indeholder meget stivelse, så man kan ikke fodre med mange majs på dagligt basis.

7 Mandarin Er meget fugtige og indeholde syre og kan derfor være medvirkende til læbesvamp. Bør gives i begrænset mængde og som godbid. Mango - Er en stenfrugt og indeholder blåsyre. Melon Er meget fugtige og indeholde syre og kan derfor være medvirkende til læbesvamp. Bør gives i begrænset mængde og som godbid. Mynte - Beroliger maven. Oregano - Spises af de fleste marsvin. Er et naturlægemiddel, som hjælper ved coccidiose. Hvis man samtidigt fodre med timian og basilikum forstærkes effekten af oregano. Papaya - Rig på A, B2, og c vitamin. Indeholder også enzymer som fremmer fordøjelsen. Passionsfrugt - Indeholder C vitamin og B2 vitamin. Pastinak Peberfrugt -Rød peber indeholder mest c vitamin, derefter gul/orange med lidt mindre c vitamin og grøn peber har mindst c vitamin. Kernerne i peber indeholder blåsyre, dog ikke i nogen betydelig mængde. Men man kan vælge at fjerne kernerne inde man giver peberen til marsvinene. Peberrod - Rigtig rig på C vitamin, indeholder 3 gange så meget c vitamin som citroner gør. Persille rig på calcium og C-vitamin. Bør gives i begrænset mængder pga. et meget højt oxalsyre indhold, især

8 begrænset til drægtige hunner. Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser man derfor meget oxalsyre vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at kalkoptaget nedsættes. Persillerod - Indeholder C og E vitamin. Porre Bør ikke gives til marsvin i større stil da de er en del af løg familien. Der er dog delte meninger om det. Og personligt får mine marsvin et enkelt blad porre i ny og næ, men det er MEGET begrænset. Indeholder C- vitamin, K-vitamin og folinsyre. Purløg - Bør ikke gives da det er en del af løgfamilien. Pære - Er meget fugtige og indeholde syre og kan derfor være medvirkende til læbesvamp. Bør gives i begrænset mængde og som godbid. Rabarber (Både selve planten og bladende) Indeholder meget oxalsyre, og bør ikke gives især ikke til drægtige. Jeg vil i det hele taget fraråde at give dyrene rabarber. Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser man derfor meget oxalsyre vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at kalkoptaget nedsættes. Radiser + blade Kan være skrappe i smagen og tilvænning er nødvendigt. Det frarådes at give dem til drægtige, da der mindst er et tilfælde hvor en opdrætter mistede kuld efter drægtige hunner havde fået radise toppe. Roer Hvis du kan skaffe dem må de gerne få dem, også sukkerroer. Sukkerroer skal dog gives i begrænset mængde pga. sukker indholdet. Rosenkål - Rig på C og K vitamin. Rosmarin - Stabiliserer fordøjelsen, og virker antibakteriel. Stimulerer kredsløbet.

9 Rødbeder Rigtig god til marsvinene. Marsvinene kan dog godt tisse rødt/pølle rød bagefter pga. rødbeder. Rødkål Rigtig god til marsvinene. Marsvinene kan dog godt tisse rødt/pølle rød bagefter pga. rødkål. Rig på C- vitamin og K-vitamin. Salat (romaine, iceberg, crisp, salat mix osv) - Indeholder mest vand og meget lidt næring, kan gives som godbid. Savoykål Selleri - Siges at kunne skylle nyre og blære igennem for kalklejringer. Sojabønner Indeholder ligesom alm. Bønner lectin, dog mindre end alm. Bønner men som sagt indeholder de stadig lectin som er giftigt for marsvin. Spidskål Som alt andet kål kan det kræve tilvænning. Spinat højt indhold af oxalsyre og bør derfor gives i begrænset mængder. Bør ikke gives til drægtige eller unger der vokser da det afkalker knoglerne. Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser man derfor meget oxalsyre vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at kalkoptaget nedsættes. Rig på c og k vitamin samt kalk og jern. Er rig på antioxydanter. Squash Stjernefrugt - Må gerne gives også i større mængde, dog ikke hvis marsvinene ikke er vant til det. Svesker - Er i bund og grund tørret blommer. Og blommer er en stenfrugt, så derfor frarådes de pga. blåsyren.

10 Sød kartoffel Sød kartoffel er i bund og grund ikke en kartoffel men en rodgrønsag. De indeholder ikke solanin ligesom alm. Kartofler gør. De indeholder dog stivelse lige fod med alm. Kartofler, og så indeholder de sukker. Derudover så indeholde sød kartoffel blåsyre. Umiddelbart af hvad jeg har kunnet finde frem til ved at google så er de på en eller anden måde beslægtet med alm. Kartofler, hvilket sammen med stivelsen og blåsyren i sød kartoffel gør jeg vil fraråde man fodre med dem. Timian - Siges at virke antibakteriel. Stimulerer appetitten og styrker immunforsvaret. Tomat Kun modne og ikke planten (planten indeholde solanin ligesom kartofler og det same gør umodne tomater). Tomat høre til de fugtige grønt emner, og en stor mængde tomat kan let give diarre, og derfor skal man ikke overfodre med dem. Det kan være en fordel at give tørre grøntemner som kål og gulerødder samtidigt med tomat. Tranebær Det sige det kan forebygge blærebetændelse og urinvejsinfektioner, der er dog delte meninger om dette. Og der er ikke noget videnskabeligt der underbygger effekten. Vandmelon - Må gerne gives, høre til meget fugtigt grønt og gives der for meget kan det give diarre. Derfor i begrænset mængde. Kan med fordel gives sammen med noget mere tørt grønt såsom kål og gulerødder. Må gerne gives med kernerne. Vindruer De ikke stenfrie indeholder blåsyre, det er dog i meget lille grad, så der sker ikke noget ved at bruge vindruer som godbidder. Æbler Indeholder syre, og kan være medvirkende til læbesvamp. Bør gives i begrænset mængde og kun som godbidder. De må gerne gives med kernehus og kerner. Ærter + bælg

11 - Både ærter og bælg kan gives også selvom de ikke er økologiske. Stenfrugter/grene fra stenfrugt træer - Problemet med blåsyren( som folk ikke kan blive enige om hvorvidt den kun er i kernen af frugten eller også i frugtkødet og i grenene) er at blåsyre er kendt for at ophobe sig i kroppen over længere, og ingen ved hvor lang tid, eller hvor meget der skal til for at dyrene dør af det. Der er delte meninger omkring hvorvidt blåsyren kun sidder i kernen af frugten på stenfrugterne, eller om blåsyren også findes i selve frugtkødet og i grenene på træet. Personligt vælger jeg metoden better safe than sorry, hvilket mener at jeg mener der er så meget andet grønt og så mange andre grene man kan fodre med hvor der ikke er delte meninger, så jeg ønsker ikke at løbe risikoen med mine dyr. Så jeg giver ikke mine dyr grene eller frugterne fra stenfrugttræerne. Stenfrugter/stenfrugtstræer dækker bla. Over følgende træer/frugter: Abrikos Avokado (den er så i sig selv også giftig) Blommer Fersken Kirsebær Mandler Mango Mirabeller Morel / Fugle-Kirstebær Nektarin Generelt set med grønt så behøver det ikke være økologisk, grønt der sælges til menneske føde i butikkerne har skrappere krav angående pesticider og derfor er grænsen for hvor meget de kan/må indeholde ikke særlig høj. Desuden så vil de fleste sprøjte midler trænge i gennem skralden osv. På grøntet så det er omsonst at fjerne skralden eller lign. Der er heller ingen fakta der understøttet at det skulle være farligt for marsvinene/kaninerne at spise ikke økologisk grønt. Desuden er det heller ikke nødvendigt at vaske grønt fra butikkerne inden det gives til dyrene, men det skader naturligvis ikke at gøre det. Du kan desuden finde en liste (med billeder) over giftige og ikke giftige planter fra naturen her:

Krudtuglens første mad

Krudtuglens første mad Krudtuglens første mad fra 4 måneder til 1 år Hvad, hvornår og hvorfor økologisk... 2 3 Kære læser 4 Al begyndelse behøver ikke at være svær 6 Grød 8 Frugt 10 Grøntsager 12 Brød, ris & pasta 14 Kød, fisk

Læs mere

KOMMER DU I GANG SÅDAN RAWFOOD GUIDE. Af Louise Koch

KOMMER DU I GANG SÅDAN RAWFOOD GUIDE. Af Louise Koch SÅDAN KOMMER DU I GANG RAWFOOD GUIDE Af Louise Koch INDHOLD INTRODUKTION TIL RAWFOOD s. 4 SÅDAN GØR DU... s. 6 HVAD KAN JEG SPISE? s. 8 HVAD ER 80-10-10? s. 12 OPSKRIFTER s. 15 GRØNNE SMOOTHIES s. 20 FORSLAG

Læs mere

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab eksperimenter GoCook 100% din ret bogen til madkundskab Redaktion: Malene Østergaard Loft, Birthe Kyhn og Bente Svane Nielsen Layout og illustrationer: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus Printet

Læs mere

Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage.

Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage. Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage. Alle opskrifterne er beregnet til 2 personer Første skridt syre/base balancen De fleste slankekure

Læs mere

Syv sunde slags morgenmad af Lærke Lund www.laerkelund.dk Side 1

Syv sunde slags morgenmad af Lærke Lund www.laerkelund.dk Side 1 Side 1 Indholdsfortegnelse Forord...3 Opskrifter... 4 Quinoagrød... 5 Vegansk Yoghurt... 7 Øllebrød... 10 Morgenfrugtskål... 12 Havregrød med hjemmelavet bær-yoghurt...14 Chiagrød... 17 Pæregrød med quinoaflager...19

Læs mere

rawfood sund julemad til hele familien Ida Hjorth Ida Kirk Foged

rawfood sund julemad til hele familien Ida Hjorth Ida Kirk Foged rawfood sund julemad til hele familien Ida Hjorth Ida Kirk Foged rawfood sund julemad til hele familien...er til dig, som ønsker at vide noget mere om rå og levende julemad. Til dig, som ønsker at smage

Læs mere

Mere frugt og grønt hver dag

Mere frugt og grønt hver dag Mere frugt og grønt hver dag I Danmark er vi blevet bedre til at spise frugt og grønt. Fra 1995 og frem til 2001 spiste vi 40 procent mere frugt og grønt, men den udvikling er nu stoppet. I dag spiser

Læs mere

Lise Faurschou Hastrup. Klimavenlig økologisk mad

Lise Faurschou Hastrup. Klimavenlig økologisk mad Lise Faurschou Hastrup Klimavenlig økologisk mad Information og inspiration Marts 2009 Klima-facts vidste du overordnet set - Danmark er blandt de lande i verden, der udleder mest CO2 pr indbygger? - udledningen

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

Fase 2 - Uge 5-8. Spise proteiner til de 3 hovedmåltider Spise fedt til hvert måltid + 1 spsk. olie dagligt Spise stivelse maks.

Fase 2 - Uge 5-8. Spise proteiner til de 3 hovedmåltider Spise fedt til hvert måltid + 1 spsk. olie dagligt Spise stivelse maks. Fase 2 - Uge 5-8 Nu er vi nået til fase 2. Indtil nu har du fået ryddet godt op i dine måltidsmønstre, spisevaner og sukkertrangen skulle gerne være aftaget meget. Nu er det tid til at sætte sund kost

Læs mere

Mad under stævner og træning

Mad under stævner og træning Mad under stævner og træning Mad, og selvfølgelig af den rigtige slags, er utrolig vigtigt under træning og stævner, og ja, bare på en ganske almindelig dag også. Denne seddel er primært til forældrene,

Læs mere

Jeg bliver forundret hver gang jeg ser mine spirer vokse. Hele forvandlingen sker på så kort tid og er hver gang et mirakel i min urban garden.

Jeg bliver forundret hver gang jeg ser mine spirer vokse. Hele forvandlingen sker på så kort tid og er hver gang et mirakel i min urban garden. Vi Anne og Tine er ejere af rawandmore.dk. Vi elsker rawfood og vores passion er rawfood og superfood, fordi vi tror på deres kæmpe potentiale i at støtte mennesker i deres stressfyldte hverdag og give

Læs mere

Trin 3 (uge 5+6) Spis proteiner til de 3 hovedmåltider

Trin 3 (uge 5+6) Spis proteiner til de 3 hovedmåltider Trin 3 (uge 5+6) Indtil nu har du fået ryddet godt op i dine måltidsmønstre, spisevaner og sukkertrangen skulle gerne være aftaget meget. Nu er det tid til at sætte sund kost på programmet. Husk at du

Læs mere

Guiden er udgivet i samarbejde mellem Berlingske og Forlaget Turbulenz. H H H. 10 kr. 10 kr. 10 kr. UGENS BEDSTE UGENS BEDSTE. 10 kr. 10 kr. 10 kr.

Guiden er udgivet i samarbejde mellem Berlingske og Forlaget Turbulenz. H H H. 10 kr. 10 kr. 10 kr. UGENS BEDSTE UGENS BEDSTE. 10 kr. 10 kr. 10 kr. PLUS logo PLUS logo med header UGENS EDSTE UGENS EDSTE 10 kr. 10 kr. PLUS knap 10 kr. 10 kr. 10 kr. 10 kr. PLUS hjørnemakering til billeder 10 kr. Header 4 X Rubrik 2 X FONT: Helvetica Condensed old 10

Læs mere

Indhold. Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet. Introduktion. En ramme for undervisningen

Indhold. Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet. Introduktion. En ramme for undervisningen 1 Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet Indhold Introduktion En ramme for undervisningen Kapitel 1 Det miljømæssige råderum Kapitel 2 Mad, miljø og sundhed Kapitel

Læs mere

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2015 MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2015 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 16. udgave, 1. oplag, 2015 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Suhr's Diæthåndbog. Udarbejdet af: Per Brændgaard Mikkelsen og Louise Lindstrøm. 1. udgave, august 2005

Suhr's Diæthåndbog. Udarbejdet af: Per Brændgaard Mikkelsen og Louise Lindstrøm. 1. udgave, august 2005 Suhr's Diæthåndbog Udarbejdet af: Per Brændgaard Mikkelsen og Louise Lindstrøm 1. udgave, august 2005 Suhr's 2005 Indhold Introduktion Side 5 Suhr's Diæt Side 6 Princippet om de tre slags mad Side 6 Spis

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 6 om dagen spis mere frugt og grønt 2 Får du nok? 3 Test dine frugt- og grøntvaner 4 Inspiration til dagens måltider 6 Frugt og grønt

Læs mere

moveyou Personlig Træning, Holistisk Kost & Llivsstil Coach Henrik Thinggaard kontakt@moveyou.dk www.moveyou.dk

moveyou Personlig Træning, Holistisk Kost & Llivsstil Coach Henrik Thinggaard kontakt@moveyou.dk www.moveyou.dk 1 Vigtig information De anbefalinger og kostråd, jeg giver i denne plan, er baseret på mere end 10 års studie, personlig og klient erfaring, samt mine uddannelser til Personlig Træner, CHEK Hollistic Livsstils

Læs mere

KROPPENSSYRE-/BASEBALANCE

KROPPENSSYRE-/BASEBALANCE KROPPENSSYRE-/BASEBALANCE TEORI Syre- basebalancen er nødvendig for vores krop, hvis vi skal forblive i en helbredsmæssig optimal tilstand og undgå livsstilssygdomme. Sundhedstilstanden hos mennesker er

Læs mere

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad DVD INDLAGT

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad DVD INDLAGT MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2014 DVD INDLAGT MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2014 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 15. udgave, 1. oplag,

Læs mere

Mad til spædbørn & småbørn

Mad til spædbørn & småbørn Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2012 Dvd indlagt Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2012 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 13. udgave, 1. oplag,

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

RETNING- SLINJER FOR LIVSSTIL

RETNING- SLINJER FOR LIVSSTIL En sund livsstil omfatter en lang række næringsstoffer og opnås bedst ved indtagelse af mange forskellige slags fødevarer. RETNING- SLINJER FOR LIVSSTIL Et godt helbred er rodfæstet i en god fordøjelse.

Læs mere

Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det?

Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det? Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det? Det skal vi, fordi talrige undersøgelser viser, at frugt og grønt nedsætter

Læs mere

Naturlige farver i frugt og grønsager

Naturlige farver i frugt og grønsager GVgrønsager 13/01/04 14:03 Side 1 Havebrug nr. 157 januar 2004 Naturlige farver i frugt og grønsager Merete Edelenbos, Ulla Kidmose, Lars Porskjær Christensen og Rikke Nørbæk, Afdeling for Råvarekvalitet,

Læs mere

GRØN Magi Af Caroline Fibæk

GRØN Magi Af Caroline Fibæk GRØN Magi Af Caroline Fibæk 1 Bladgrønt Bladgrønt bliver ofte omtalt som Naturens Medicin bladgrønt har flest helbredende egenskaber af alle typer mad. Hemmeligheden ved alt liv, som vi kender det her

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Spis godt Når kræft er en del af hverdagen Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Opskrifter: Louisa Lorang Smoothies side 20-2: Jens Jepson Ernæringsfaglige kilder:

Læs mere

Diagnosticeringsværktøjer til ubalancer

Diagnosticeringsværktøjer til ubalancer Diagnosticeringsværktøjer til ubalancer 2 E-bog Symptom Detektiven Indholdsside 1:3 3 1. Forside 2. Værktøjer i billeder 3. E-bogs indholdsfortegnelse 1:3 4. E-bogs indholdsfortegnelse 2:3 5. E-bogs indholdsfortegnelse

Læs mere

RØGFRI & Slank! Kostprogram til rygestop 3 ugers opskrifter samt træningsprogram!

RØGFRI & Slank! Kostprogram til rygestop 3 ugers opskrifter samt træningsprogram! RØGFRI & Slank! Kostprogram til rygestop 3 ugers opskrifter samt træningsprogram! En vægtøgning hører desværre ikke til sjældenhederne når man holder op med at ryge. De fleste oplever at vægten stiger

Læs mere