Hygiejnepjece. Hygiejnepjece

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hygiejnepjece. Hygiejnepjece"

Transkript

1 Hygiejnepjece Hygiejnepjece

2 Hvem skal kende retningslinjerne for hygiejne? Hvad skal du vide noget om? Som medarbejder hos Nordvand kan du have direkte eller indirekte indflydelse på kvaliteten af drikkevandet, som leveres til forbrugerne. For at følge retningslinjerne for hygiejne skal du som medarbejder have viden om: Du skal derfor kende retningslinjerne for hygiejne i denne pjece, så du kan være med til at sikre god vandkvalitet. Pjecens retningslinjer gælder også entreprenører, samarbejdspartnere og besøgende. Nordvands medarbejdere har ansvaret for at informere om og tilse, at retningslinjerne i denne pjece overholdes af alle parter. Alle, der arbejder med drikkevand hos Nordvand, skal kende og forstå retningslinjerne for hygiejne og have den nødvendige uddannelse til at løse opgaverne forsvarligt. hvilke arbejdsprocesser, der kan have direkte eller indirekte indflydelse på drikkevandets kvalitet hvilke forureningskilder, der kan udgøre en risiko for drikkevandet hvordan du planlægger arbejdsprocedurer ud fra hensyn til drikkevandskvalitet håndtering af situationer, hvor en arbejdsprocedure ikke forløber som planlagt hvordan dokumentation af det gennemførte arbejde i forhold til drikkevandskvaliteten skal foreligge eksempelvis ved vandprøver Du har som medarbejder ansvar for løbende at forbedre sikkerheden for drikkevandet. Derfor skal du ALTID fortælle din nærmeste leder, hvis du opdaget noget, du mener kan være en risiko for drikkevandssikkerheden. Du er med til at sikre, at vi alle har en løbende dialog om drikkevandssikkerheden.

3 Drikkevand er en fødevare Forbrugeren skal til enhver tid trygt kunne drikke direkte fra vandhanen. Drikkevand skal behandles som en fødevare, og det er udgangspunktet for alt praktisk arbejde med drikkevand hos Nordvand. Nordvand er certificeret efter standarden for fødevaresikkerhed, og arbejder målrettet med at sikre en høj drikkevandssikkerhed og vandkvalitet til forbrugerne. DDS-planerne indgår som en del af Nordvands ledelsessystem og findes på Nordvands fælles it-net; Nordnet. Denne pjece er en del af DDS-planerne og fortæller, hvordan man sikrer god hygiejne i det daglige arbejde i vandforsyningen, så vandet altid er godt drikkevand for forbrugerne. Derfor skal alle, der arbejder med vandsforsyning hos Nordvand, være med til at forebygge forurening af drikkevandet i det daglige arbejde. Drikkevandssikkerhed i Nordvand Nordvand har udarbejdet planer for drikkevandssikkerheden (DDS-planer) ud fra en risikovurdering af vandforsyningen. Planerne fortæller, hvor i vandforsyningen der er særlig risiko for at påvirke drikkevandets kvalitet, så det ikke overholder de gældende lovkrav til drikkevand eller bliver sundhedsfarligt for forbrugerne. Planerne fortæller også, hvad Nordvand gør for at begrænse denne risiko.

4 Iltningstrappe på Sjælsø Vandværk, hvor der er direkte kontakt til drikkevandet

5 Hvordan opstår forurening? Drikkevandet kan blive bliver forurenet, hvis fx spildevand, jord eller overfladevand kommer i kontakt med drikkevandet. Det kaldes for risikofaktorer. Du skal altid, når du arbejde i vandforsyningen, være opmærksom på, at risikofaktorerne ikke får adgang til drikkevandet. Herunder er listet de væsentligste risikofaktorer: Aftal procedure for hygiejne Inden du begynder på et arbejde, der omfatter den åbne del af forsyningen, skal du aftale med din leder, hvordan I sikrer, at reglerne for hygiejne bliver overholdt. Kan du ikke overholde den aftalte procedure eller opstår der uforudsete hændelser, der kan udgøre en risiko for drikkevandet, skal du kontakte din leder. Han vil vurdere, hvordan det videre arbejde skal udføres. Regn- overflade - og spildevand Insekter, snegle, mus, rotter, fugle og andre smådyr Ekskrementer fra dyr Jord/mudder, grene, blade Kemikalier som fx smøreolie, maling og rengøringsmidler Affald, fx svejsespåner og boremudder Åben vandbane Du skal være særligt opmærksom på risikofaktorerne, når du arbejder i de dele af vandforsyningssystemet, hvor der er åben vandbane. Der er tale om åben vandbane, når du: Dokumentation af vandkvalitet Visse typer af arbejder i den åbne del af vandforsyningen kræver, at der tages vandprøver, der skal godkendes inden anlægget eller ledningen sættes i drift. Når du og din leder tilrettelægger arbejdet i den åbne del af vandforsyningen, skal I også aftale, hvordan I dokumenterer vandkvaliteten inden anlægget sættes i drift. a. arbejder på vandforsyningsanlæg, hvor der er direkte kontakt med drikkevandet, fx ved åbne vandoverflader på vandværker og vandtårne i forbindelse med iltning, åbne filtre og åbne beholdere b. arbejder på vandforsyningsanlæg, som er ude af drift, men som kommer i direkte kontakt med drikkevandet, når anlægget igen sættes i drift, fx ved lukkede beholderanlæg (rentvandsbeholder), på rå- og rentvandsledninger, (renovering, brud), installationer på vandværker, boringer, målerskift c. arbejder med anlægsdele, materialer, fittings mv. som indbygges/indsættes i den del af vandforsyningssystemet, hvor der er direkte kontakt med drikkevandet.

6 Udtagning af vandprøve på Sjælsø Vandværk

7 Forebyggelse Personlig hygiejne Du skal overholde almindelig god personlig hygiejne. Indret bilen, så værktøj og materialer til indbygning i vandbanen er adskilt fra beskidte områder og udstyr i bilen. Du skal have skærpet opmærksomhed på din håndhygiejne. Hænderne skal være rene. Vask ALTID hænder inden du begynder på arbejde, hvor du har direkte kontakt til drikkevand. Vask ALTID hænder efter toiletbesøg. Vask ALTID hænder med sæbe. Værktøj Værktøj og udstyr opbevares forsvarligt, så det ikke bliver beskidt. Værktøj og udstyr skal være rent, inden det tages i brug. Værktøjet skal udelukkende anvendes til arbejde i vandforsyningen. Rør og andre materialer Rør og andre materialer til indbygning i den åbne del af vandforsyningen skal opbevares, så det ikke kommer i kontakt med snavs, får ridser eller på anden måde bliver beskadiget. Arbejdstøj og fodtøj Vandforsyningens ansatte skal bruge arbejdstøj og fodtøj, som egner sig til det aktuelle arbejde. Vær altid opmærksom på, at du ikke tilfører jord, græs og andet snavs, når du færdes inde på vandværkerne. Fodtøj skal være let at rengøre. Arbejdstøj skal holdes rent og skiftes jævnligt. Tøj og fodtøj skal opbevares i egnede omklædningsskabe og må ikke anvendes til andet arbejde. Medarbejdere i Vand Produktion skal have to par gummistøvler. Det ene par mærkes tydeligt og anvendes udelukkende til arbejde inde på vandværker, i beholdere mv. Rør og øvrige materialer til indbygning i den åbne del af vandforsyningssystemet skal opbevares længst muligt i den emballage, som fabrikken har leveret. Plastpropper i rørender må først fjernes, når rørstykket er klar til tilslutning. Ventiler, fittings og lignende skal altid opbevares i renholdte lagerbygninger. Alle rør og andre materialer, som kommer i kontakt med vandbanen, samt rengøringsmidler skal være godkendt til enten drikkevand eller fødevarer. Nordvand skal forlange dokumentation herfor fra leverandøren. Biler Bilen er i mange arbejdsprocesser et centralt sted til opbevaring af værktøj, materialer som pumper, rør og fittings, der senere skal indbygges i vandbanen.

8 Oplag af vandledninger med korrekt afpropning, de forhindrer forurening af vandledningen inden den lægges i jorden.

9 Indvinding af grundvand Når du arbejder på indvindingsboringer er der følgende regler for hygiejne: Vandværker og anlæg, herunder gulve, skal være renholdt, så de i sig selv ikke udgør en risiko for drikkevandssikkerheden. Værktøj og materialer, der anvendes til arbejdet, skal være rengjort. Under arbejdet lægges værktøj og materialer, så det ikke kommer i direkte kontakt med jordoverfladen. Materialer, der benyttes til gruskastning og afpropning skal leveres og opbevares i lukkede plastsække. Der må ikke ske oliespild eller spild fra kemikalier m.m. på jorden inden for 10 m omkring boringerne. Når arbejdet er afsluttet, skal boringen renpumpes. Efter renovering af boring og råvandsledninger skal der foreligge en godkendt vandprøve, før anlægget sættes i drift til produktion. Frekvens for rengøring, tilsyn og vedligehold af væsentlige dele af indvindingen i forhold til drikkevandssikkerheden fremgår af IDUS. Når arbejdet er udført, kvitteres i IDUS og eventuelle bemærkninger til arbejdet registreres. Produktion af drikkevand Når du arbejder på produktionsanlæg, skal du overholder følgende regler for hygiejne: Værktøj, pumper, slanger m.m. renholdes og renses, inden arbejdet starter. Værktøj, der bruges i vandforsyningen, må ikke anvendes til andet arbejde. Ved arbejde i den åbne del af vandforsyningssystemet skal du:»» have vasket hænder med sæbe»» være iført rent arbejdstøj eller engangsdragt»» bruge de sko/støvler som er mærket til dette arbejde»» have rengjort og desinficeret støvler/sko eller anvende skoovertræk»» medtage udstyr til desinfektion af fodtøj Al øvrig færdsel på vandværker og beholderanlæg skal foregå med rent fodtøj. Vandværkerne skal holdes aflukket. Færdsel på tværs gennem anlæg med åbne vandoverflader skal begrænses, således at det kun er medarbejder med ærinde, der færdes her. Adgangsveje til anlæg med åben vandbane skal holdes aflukket. Frekvens for rengøring, tilsyn og vedligehold af væsentlige dele af vandværker og beholdere i forhold til drikkevandssikkerheden fremgår af IDUS. Når arbejdet er udført kvitteres i IDUS og eventuelle bemærkninger til arbejdet registreres. Distribution af drikkevand Når du arbejder på ledningsnettet skal du overholde følgende regler for hygiejne: Værktøj og udstyr skal være rengjort inden arbejdet startes. Efter endt arbejde skal værktøj og udstyr transporteres og opbevares, så det holdes rent. Opgravning ved ledningsrenovering og -brud skal være tilstrækkelig dyb, så der kan renholdes omkring rørenderne. Der tilstræbes en dybde på 30 cm under nederste rørkant. Vandstanden skal holdes passende lav ved pumpning, så risikoen for indtrængning af jord, smuds m.m. i ledningerne er minimal. Efter endt reparation eller renovering skal ledningen skylles, til vandet er rent. Efter renovering sættes ledningen først i drift efter godkendt vandprøve. Hvis der er behov for at anvende desinfektionsmiddel, aftales det med Plan & Projekt. Ved brud skal der ved mistanke om forurening med kloakvand eller andre risikofaktorer tages en vandprøve og ledningen frigives først efter godkendt prøve. Vær særligt opmærksom ved mistanke om brud på både vand- og spildevandsledninger.

10 Ledningsrenovering hvor rørender samles i tør udgravning, hvilket minimerer risiko for indtrængning af overfladevand i vandbanen under arbejdet.

11 Der må aldrig forekomme åbne rørender i udgravninger som forlades. Ved renovering afproppes vandledninger i åbenstående udgravning med påsvejset rørprop. Ekstern leverandør skal informere Nordvand, hvis der forekommer afvigelser fra de aftalte arbejdsprocedurer i henhold til hygiejne. Udvis særlig opmærksomhed, hvis der er afproppede rørender i udgravninger, som oversvømmels ved regnvejrshændelser, hvor spildevand kan forekomme på terræn. Besøgende i vandforsyningen Der kan modtages besøgende på Sjælsø Vandværk, Ermelundsværket og Søborg Vandværk. Rør, ventiler og fittings, som skal anvendes til reparation eller renovering, efterses for snavs m.m. inden ibrugtagning. Skønnes det nødvendigt, skylles med desinficeringsmiddel før samling. Vær opmærksom på, at der ikke opstår døde ender ved åbning/lukning af ventiler. Målerskift hos forbruger Værktøj og udstyr skal være rent og placeres på rene flader under arbejdet. Som hovedregel må værktøjet, som bruges til målerskift, ikke anvendes til andet arbejde. Besøgende må kun færdes på anlæggene ledsaget af en medarbejder fra Nordvand. Besøgende rundvises kun i de dele af anlæggene, hvor der ikke er direkte adgang til åbne vandoverflader. Besøgende må kun færdes på de renholdte stier og fortove på anlæggene. Når de besøgende ankommer til et anlæg anvendes dørmåtter til at aftørre fodtøj, således at fodtøj er rent inden færdsel i vandforsyningsanlægget begyndes. Hænder, arbejdstøj og fodtøj skal være rengjort efter de generelle regler. Der anvendes engangsklude til aftørring mv. i forbindelse med målerskift. Projektstuderende, rådgivere mv., som skal gennemføre undersøgelser på Nordvands anlæg, instrueres af den ansvarlige leder om forhold vedr. drikkevandssikkerhed inden arbejdet igangsættes. Eksterne projekter og renoveringsarbejder Retningslinjerne i denne pjece følges også i forbindelse med Nordvands eksterne projekter og eventuelt renoveringsarbejde m.v. udført at eksterne leverandører. Ansvarlig herfor er projektlederen eller driftslederen. Der informeres om hygiejnepjecens indhold på det første byggemøde, og dette noteres i byggemødereferatet. Der skal forefindes dokumentation for, at eksterne, der arbejder i de åbne dele af vandforsyningssystemet, har tilstrækkelig viden om hygiejne i forbindelse med arbejdet.

12 Vi sørger for rent vand Nordvand A/S Ørnegårdsvej Gentofte Telefon

Hygiejnepjece. Hygiejnepjece

Hygiejnepjece. Hygiejnepjece Hygiejnepjece Hygiejnepjece Hvem skal kende retningslinjerne for hygiejne? Hvad skal du vide noget om? Som medarbejder hos Nordvand kan du have direkte eller indirekte indflydelse på kvaliteten af drikkevandet,

Læs mere

Regler for hygiejne Når du arbejder med drikkevand

Regler for hygiejne Når du arbejder med drikkevand Regler for hygiejne Når du arbejder med drikkevand Version 01 december 2018 2 Hvor finder du hvad? Generelle regler for hygiejne... 4 Når du arbejder på produktionsanlæg... 6 Arbejde med vandledninger...

Læs mere

Hygiejne ledningsnet. > Regler for hygiejne ved arbejde med vandledninger. nye veje for vandet

Hygiejne ledningsnet. > Regler for hygiejne ved arbejde med vandledninger. nye veje for vandet Hygiejne ledningsnet > Regler for hygiejne ved arbejde med vandledninger nye veje for vandet REGLER FOR HYGIEJNE VED ARBEJDE MED VANDLEDNINGER Vand er at betragte som en fødevare. Vi kan nemlig blive lige

Læs mere

Hygiejnefolder. Regler for hygiejne ved arbejde på Svinninge Vandværk. Svinninge Vandværk, Holmegården 2, 4520 Svinninge

Hygiejnefolder. Regler for hygiejne ved arbejde på Svinninge Vandværk. Svinninge Vandværk, Holmegården 2, 4520 Svinninge Hygiejnefolder Regler for hygiejne ved arbejde på Svinninge Vandværk. Svinninge Vandværk, Holmegården 2, 4520 Svinninge www.svinningevand.dk Driftsansvarlig Kurt Petersen, mobil: 22 64 74 53, e-mail: driftleder@svinningevand.dk

Læs mere

Høj drikkevandskvalitet - høje krav til hygiejnen

Høj drikkevandskvalitet - høje krav til hygiejnen Høj drikkevandskvalitet - høje krav til hygiejnen Vand er en fødevare Vi vægter drikkevandskvaliteten højt, og vi betragter vand som en fødevare. Derfor stiller vi høje hygiejnekrav til alle - medarbejdere,

Læs mere

God hygiejne. i DIN Forsyning 74 74 74 74 DINFORSYNING.DK. QSE nr. 4.1.B1 2. udgave

God hygiejne. i DIN Forsyning 74 74 74 74 DINFORSYNING.DK. QSE nr. 4.1.B1 2. udgave God hygiejne i DIN Forsyning 74 74 74 74 DINFORSYNING.DK QSE nr. 4.1.B1 2. udgave DIN Forsyning A/S Ravnevej 10 post@dinforsyning.dk Tlf: 74 74 74 74 6705 Esbjerg Ø Fax: 74 74 74 10 Indhold Indledning...

Læs mere

Arbejde med vandledninger

Arbejde med vandledninger Arbejde med vandledninger > Retningslinjer til dig, der arbejder med vandledninger Vi sikrer sundt vand Til hvem I denne pjece kan du læse om de retningslinjer, som du skal overholde, når du arbejder med

Læs mere

God hygiejne. i DIN Forsyning

God hygiejne. i DIN Forsyning God hygiejne i DIN Forsyning QSE nr. 4.1.B1 4. udgave 2018 Indhold Indledning... 3 Krav om hygiejnekurser... 4 Produkter som kommer i berøring med drikkevand... 4 Ved forurening eller mistanke om forurening...

Læs mere

God hygiejne i vandforsyningen

God hygiejne i vandforsyningen God hygiejne i vandforsyningen God hygiejne i vandforsyningen Velkommen til din vandforsyning. Her arbejder vi med drikkevand, og det stiller særlige hygiejniske krav. Krav til materialer, tilrettelæggelse

Læs mere

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand 1 Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand Vand er at betragte som en fødevare, vi kan nemlig blive lige så syge

Læs mere

Miljøministeriets bekendtgørelse 1024: Vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. 2. Hvilke undersøgelser, der skal foretages af vandet.

Miljøministeriets bekendtgørelse 1024: Vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. 2. Hvilke undersøgelser, der skal foretages af vandet. Vandkvalitet: Miljøministeriets bekendtgørelse 1024: Vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. 1. Kvalitetskrav, som drikkevand og vand, hvortil der stilles særlige kvalitetskrav, herunder vand til

Læs mere

KS-instruktion. Krav til hygiejne hos TREFOR Vand A/S

KS-instruktion. Krav til hygiejne hos TREFOR Vand A/S 1 af 6 1. Formål Denne angiver kravene til hygiejne ved arbejde og færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg. 2. Anvendelsesområde Hygiejneforskrifterne er gældende for al færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg. 3. Ansvar

Læs mere

God hygiejne ved arbejde med drikkevand

God hygiejne ved arbejde med drikkevand God hygiejne ved arbejde med drikkevand Forord Vandværksvand er et levnedsmiddel. Derfor skal alle, der arbejder med drikkevand være opmærksom på, at der skal holdes en høj standard med hensyn til hygiejne.

Læs mere

GOD HYGIEJNE Vestforsyning Vand A/S. Indvindingsboringer Vandværker Ledningsnet

GOD HYGIEJNE Vestforsyning Vand A/S. Indvindingsboringer Vandværker Ledningsnet GOD HYGIEJNE Vestforsyning Vand A/S Indvindingsboringer Vandværker Ledningsnet Hvad er god hygiejne ved arbejde i vandforsyningen? Velkommen til Vestforsyning Vand A/S. Her arbejder vi med drikkevand,

Læs mere

Skærbæk Vandværk Lillebælt A.m.b.A. - hygiejneregler som skal følges ved arbejde på vores drikkevandsledninger og boringer.

Skærbæk Vandværk Lillebælt A.m.b.A. - hygiejneregler som skal følges ved arbejde på vores drikkevandsledninger og boringer. Skærbæk den 21. marts 2015 Skærbæk Vandværk Lillebælt A.m.b.A. - hygiejneregler som skal følges ved arbejde på vores drikkevandsledninger og boringer. Drikkevandssikkerhed vægtes meget højt ved Skærbæk

Læs mere

GOD HYGIEJNE FOR V ANDFORSYNINGEN

GOD HYGIEJNE FOR V ANDFORSYNINGEN GOD HYGIEJNE FOR V ANDFORSYNINGEN Forsyningen Esbjerg Kommune Indledning Vandværksvand er et levnedsmiddel. Det stiller særlige hygiejniske krav, både til materialer, materiel, arbejdstilrettelæggelse

Læs mere

God hygiejne i vandforsyningen

God hygiejne i vandforsyningen God hygiejne i vandforsyningen God hygiejne i vandforsyningen Velkommen til din vandforsyning. Her arbejder vi med drikkevand, og det stiller særlige hygiejniske krav. Krav til materialer, tilrettelæggelse

Læs mere

God hygiejne. Indvindingsboring. Vandværker. Ledningsnet

God hygiejne. Indvindingsboring. Vandværker. Ledningsnet God hygiejne Indvindingsboring Vandværker Ledningsnet Hvad er god hygiejne ved arbejde i vandforsyningen? Velkommen til Vestforsyning Vand A/S. Her arbejder vi med drikkevand, og det stiller særlige hygiejniske

Læs mere

Hygiejne, som samfundet har glemt

Hygiejne, som samfundet har glemt Hygiejne, som samfundet har glemt Rent vand en daglig opgave i Danmark Charlotte Schmidt - Ingeniør TREFOR Vand 2015-03-09 TREFORs forsyningsområde 2 TREFOR Vand 3 4 TREFOR Vand Fakta om TREFOR Vand Danmarks

Læs mere

Krüger a/s Veolia Water Technologies, Danmark. AARHUS Haslegårdsvænget 18 DK-8210 Aarhus V T

Krüger a/s Veolia Water Technologies, Danmark. AARHUS Haslegårdsvænget 18 DK-8210 Aarhus V T Effektiv mikrobiologisk egenkontrol med TECTA Med TECTA er det enkelt selv at udtage prøver og analysere dem. For at få maksimalt ud af egenkontrollen kræves derudover et velgennemtænkt kontrolprogram,

Læs mere

Hygiejne og adfærd. > Procedure for adfærd og færdsel i Herning Vand. nye veje for vandet

Hygiejne og adfærd. > Procedure for adfærd og færdsel i Herning Vand. nye veje for vandet Hygiejne og adfærd > Procedure for adfærd og færdsel i Herning Vand nye veje for vandet Hvorfor denne folder? Zone-inddeling Herning Vand er inddelt i fire zoner: RØD ZONE GUL ZONE Denne folder beskriver

Læs mere

Danva Forsyninstræf Marts 2015

Danva Forsyninstræf Marts 2015 Danva Forsyninstræf Marts 2015 Kalundborg Forsyning Hans-Martin Friis Møller, Direktør Top-Interessenterne 1 Sikker drift Kalundborg Forsyning A/S er et selvstændigt aktieselskab, som blev dannet januar

Læs mere

1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene til hygiejne ved arbejde og færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg.

1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene til hygiejne ved arbejde og færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg. Dokumenttype: KS-instruktion Titel: Krav til hygiejne hos TREFOR Vand A/S KS dok.nr: 11.52 Gyldig dato: 16/06/2017 Udarbejdet af: Anders G. Juul Udgave: 13.0 1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene

Læs mere

Guldborgssund Forsyning

Guldborgssund Forsyning Guldborgssund Forsyning Hygiejneforskrift som skal følges ved arbejde på vores drikkevandsledninger Guldborgssund Forsyning - hygiejneforskrift som skal følges ved arbejde på vores drikkevandsledninger

Læs mere

Afdækning af risici. Torsdag den 21. februar EnviNa temadag

Afdækning af risici. Torsdag den 21. februar EnviNa temadag Afdækning af risici Torsdag den 21. februar 2019 EnviNa temadag Hvor/hvornår er der risiko for forurening? Hvor galt kan det gå? Drikkevandsforureninger og sygdomstilfælde: 1979 Odense: E-coli, 2-3000

Læs mere

styr på hygiejnen sikrer rent drikkevand

styr på hygiejnen sikrer rent drikkevand styr på hygiejnen sikrer rent drikkevand her kan du læse om, hvordan du sikrer, at det rene drikkevand bliver ved med at være rent, når du arbejder for forsyning ballerup 2 du skal kende reglerne for rent

Læs mere

_}~_dvindingsboringer

_}~_dvindingsboringer _}~_dvindingsboringer Krav til boringer jkildepladser Indvindingsboringer skal om muligt være omgivet af et indhegnet rredningsbælte med en radius på mindst 25 m (det vejledende myndighedskrav er kun en

Læs mere

TREFOR udskifter vandledningen i din vej

TREFOR udskifter vandledningen i din vej Rent drikkevand i hanen til dig. TREFOR gør en indsats for at sikre rent drikkevand til fremtiden TREFOR udskifter vandledningen i din vej energi til livet Hvorfor udskiftes vandledningen? Som kunde kan

Læs mere

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Randers Kommune Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Teknisk forvaltning vand og virksomheder Oktober 2001 Tilsyn Randers Kommune fører

Læs mere

Dokumenteret DrikkevandsSikkerhed

Dokumenteret DrikkevandsSikkerhed Dokumenteret DrikkevandsSikkerhed Torsdag den 21. februar 2019 EnviNa temadag Forebyggelse af forureningshændelser Fastlagte procedurer bl.a. med fokus på hygiejne / drikkevandssikkerhed Dokumentation

Læs mere

Traverbanevej 10, 2920 Charlottenlund Rudi Brems og Jørgen Skovlund

Traverbanevej 10, 2920 Charlottenlund Rudi Brems og Jørgen Skovlund TILSYNSRAPPORT Sagsnr.: EMN-2015-15527 Sagsnavn: Traverbanevej 10, tilsyn med vandværket Kommune: Gentofte Kontaktoplysninger på tilsynsførende: Navn: Anne-Mette Aagreen Email: amea@gentofte.dk, og Winnie

Læs mere

Det bedste vand kommer fra hanen

Det bedste vand kommer fra hanen Det bedste vand kommer fra hanen Hvor kommer vandet fra? Vand er i konstant bevægelse. Den måde, det bevæger sig på, hedder vandets kredsløb. Når det regner eller sner, kommer der vand på jorden. Vandet

Læs mere

Hygiejne og produktsikkerhed en vigtig del af hverdagen i Nordic Sugar

Hygiejne og produktsikkerhed en vigtig del af hverdagen i Nordic Sugar Hygiejne og produktsikkerhed en vigtig del af hverdagen i Nordic Sugar Produktsikkerhed i fokus Denne folder henvender sig til dig, der behøver at vide mere om vores hygiejneregler. Du er måske ansat,

Læs mere

Krav til ledelsessystem (Krav og anbefalinger) Temalørdag 24.1.2015

Krav til ledelsessystem (Krav og anbefalinger) Temalørdag 24.1.2015 Krav til ledelsessystem (Krav og anbefalinger) Temalørdag 24.1.2015 Hvorfor ledelsessystem: Myndighederne Handleplan Uddannelse Risikovurdering Dokumentation Sidegevinster Hvorfor ledelsessystem: Myndighederne

Læs mere

1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene til hygiejne ved arbejde og færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg.

1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene til hygiejne ved arbejde og færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg. Dokumenttype: KS-instruktion Titel: Krav til hygiejne hos TREFOR Vand A/S KS dok.nr: 11.52 Gyldig dato: 16.04.2018 Udarbejdet af: Anders G. Juul Udgave: 14.0 1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene

Læs mere

Guldborgssund Forsyning A/S Hygiejneforskrift som skal følges ved arbejde på vores vandværker

Guldborgssund Forsyning A/S Hygiejneforskrift som skal følges ved arbejde på vores vandværker Guldborgssund Forsyning A/S Hygiejneforskrift som skal følges ved arbejde på vores vandværker Guldborgssund Forsyning A/S - hygiejneforskrift som skal følges ved arbejde på vores vandværker Drikkevandssikkerhed

Læs mere

Hygiejne og produktsikkerhed en vigtig del af hverdagen i Nordic Sugar

Hygiejne og produktsikkerhed en vigtig del af hverdagen i Nordic Sugar Hygiejne og produktsikkerhed en vigtig del af hverdagen i Nordic Sugar Denne folder henvender sig til dig, der behøver at vide mere om vores hygiejneregler. Du er måske ansat, midlertidig arbejdskraft,

Læs mere

På det rene med spildevandet

På det rene med spildevandet På det rene med spildevandet Hvem er VandCenter Syd? VandCenter Syd tager hånd om spildevandsrensningen i både Odense Kommune og Nordfyns Kommune, efter vi den 1. januar fusionerede med Nordfyns Spildevand.

Læs mere

Miljø og Teknik. Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Miljø og Teknik. Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Miljø og Teknik Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Miljø og Teknik Drikkevand August 2014 Tilsyn Miljø og Teknik fører tilsyn med drikkevandet

Læs mere

594 Depot Klosterhede

594 Depot Klosterhede 594 Depot Klosterhede Indsatsplan februar 2011 Indsatsplan 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 0. FORORD...4 1. INDLEDNING...5 1.1 Baggrund...5 1.2 Hvad er en indsatsplan...6 1.3 Udarbejdelse af indsatsplanen...6 2.

Læs mere

Nye vandrør. i dit område

Nye vandrør. i dit område Nye vandrør i dit område Hvorfor udskiftes vandrørene Som kunde kan du forvente, at du altid har vand. For at sikre dette udskifter vi hvert år de dårligste vandrør. Vandrørene udskiftes enten, fordi de

Læs mere

Hvorfor DDS (ISO 22000) i Brønderslev Vand A/S

Hvorfor DDS (ISO 22000) i Brønderslev Vand A/S Hvorfor DDS (ISO 22000) i 13. og 14. marts 2012 Fokus i medierne Dansk drikkevand er truet I Køge Kommune tæller de stadig deres syge: Ca. 140 mennesker har ifølge embedslægens opgørelse været ramt af

Læs mere

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn.

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. SAMN FORSYNING DRIKKEVAND Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. Version 31-05-2018 VAND - EN VIGTIG RESSOURCE SAMN FORSYNING APS Samn Forsyning varetager

Læs mere

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn.

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. SAMN FORSYNING DRIKKEVAND Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. VAND - EN VIGTIG RESSOURCE Samn Forsyning varetager årligt indvindning, behandling

Læs mere

Det koster vandet. Gør dit hus klar til regnvejr. Hold øje med kloakken. Nordvand klimasikrer. Pas på vandspild

Det koster vandet. Gør dit hus klar til regnvejr. Hold øje med kloakken. Nordvand klimasikrer. Pas på vandspild Til samtlige husstande i Gentofte Kommune Vi klarer vandet Det koster vandet Gør dit hus klar til regnvejr Hold øje med kloakken Nordvand klimasikrer Pas på vandspild rent drikkevand rent badevand rent

Læs mere

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Bent Lollesgaard - EL UDDANNET - DELTAGET I RENOVERING OG NYBYGNING AF VANDVÆRKER PÅ FYN - VÆRET I BESTYRELSEN FOR VANDVÆRKET 10 ÅR - LØBENDE DELTAGET I KURSUSER INDEN

Læs mere

Thyholm Private Fælles Vandværk

Thyholm Private Fælles Vandværk Thyholm Private Fælles Vandværk Indvindingstilladelse Thyholm Private Fælles Vandværk ligger Kalkværksvej 4 B, 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 275.000 m³/år gældende til juni 2012. Organisationsform

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg og inspektion af rentvandstanke på vandværket

Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg og inspektion af rentvandstanke på vandværket Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg og inspektion af rentvandstanke på vandværket af Jacob Haugaard, Danwatec Kvalitetssikring af rentvandstanken? I og med, at den nye bekendtgørelse

Læs mere

Ishøj Forsyning Vand A/S Dokumenteret drikkevandssikkerhed. Teknisk-hygiejnisk gennemgang og risikoanalyse

Ishøj Forsyning Vand A/S Dokumenteret drikkevandssikkerhed. Teknisk-hygiejnisk gennemgang og risikoanalyse Ishøj Forsyning Vand A/S Dokumenteret drikkevandssikkerhed Teknisk-hygiejnisk gennemgang og risikoanalyse November 2014 Ishøj Forsyning Vand A/S Dokumenteret drikkevandssikkerhed Teknisk-hygiejnisk gennemgang

Læs mere

Kommune: Kolding Kontaktoplysninger på tilsynsførende: Navn: Helle Würtz Telefon: Sdr. Vilstrupvej 74, 6000 Kolding

Kommune: Kolding Kontaktoplysninger på tilsynsførende: Navn: Helle Würtz Telefon: Sdr. Vilstrupvej 74, 6000 Kolding Sagsnr.: 09/3579 Sagsnavn: Sdr. Vilstrup Vandværk NØGLEDATA Vandforsyningens Navn Kommune: Kolding Kontaktoplysninger på tilsynsførende: Navn: Helle Würtz Email:hweu@kolding.dk Telefon: 7979 7426 Vandforsyningens

Læs mere

Afrunding af BactiQuant temadag 20. sept. 2011.

Afrunding af BactiQuant temadag 20. sept. 2011. Afrunding af BactiQuant temadag 20. sept. 2011. Indhold INDLEDNING 2 BEREDSKAB OG ANALYSEMETODER 2 DRIFT OG VEDLIGEHOLD 6 RÅVAND 7 LEDNINGSRENOVERINGER 9 1 Indledning På BactiQuant temadagen d. 20. september

Læs mere

Revideret December 2015

Revideret December 2015 Revideret December 2015 Notater Materialer Indledning Vandværksvand er et levnedsmiddel. Det stiller særlige hygiejniske krav, både til materialer, arbejdstilrettelæggelse og den personlige hygiejne.

Læs mere

Rengøring og vedligeholdelse

Rengøring og vedligeholdelse Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar i forhold til rengøring og vedligeholdelse af bygninger. At-vejledning A.1.4 December

Læs mere

Bilag 1 DDS-Plan. Bilag Side 1 af 12

Bilag 1 DDS-Plan. Bilag Side 1 af 12 Bilag 1 DDS-Plan Bilag Side 1 af 12 Forsyningssik. Fysisk Kemisk Bakteriologisk Indvinding Forsyningssik. Fysisk Kemisk Bakteriologisk Indvinding Forsyningssik. Fysisk Kemisk Bakteriologisk Indvinding

Læs mere

Vandværker: Holm Sønderborg forsyning, Havnbjerg og Nordborg Oksbøl sogn Langesø Lavensby Havnbjerg vandforsyningsselskab Svenstrup Guderup Danfoss

Vandværker: Holm Sønderborg forsyning, Havnbjerg og Nordborg Oksbøl sogn Langesø Lavensby Havnbjerg vandforsyningsselskab Svenstrup Guderup Danfoss Vandforsyningsplan Nordals Vandværker: Holm Sønderborg forsyning, Havnbjerg og Nordborg Oksbøl sogn Langesø Lavensby Havnbjerg vandforsyningsselskab Svenstrup Guderup Danfoss Vandforsyningsplan fra 2001

Læs mere

HORSENS VAND VANDVÆRKER

HORSENS VAND VANDVÆRKER HORSENS VAND VANDVÆRKER Vand - en vigtig ressource Horsens Vand A/S sikrer, sammen med en række private vandværker, vandforsyningen i Horsens Kommune. Drikkevandet i forsyningsområdet for Horsens Vand

Læs mere

SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND

SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND Få viden om krav, ansvar og løsninger Øget vandforbrug til industri og produktion af fødevarer stiller store krav til god vandhygiejne. Det samme gør demografiske

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg

Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2014 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4600-00036 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om kvalitetssikring

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. Teknisk tilsyn på almene vandværker i 2014

NOTAT. Allerød Kommune. Teknisk tilsyn på almene vandværker i 2014 NOTAT Allerød Kommune Natur og Miljø Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Teknisk tilsyn på almene vandværker i 2014 Natur og miljø foretager teknisk

Læs mere

HYGIEJNETEKNISK TILSYN MED VANDVÆRKER

HYGIEJNETEKNISK TILSYN MED VANDVÆRKER EnviNa Temadag TM 10005: Drikkevandssikkerhed og beredskab på vandforsyninger den 21. februar 2019 Richard Jensen, Odense Kommune Teknisk tilsyn med vandværker og boringer NB: Den vigtigste del af tilsynet

Læs mere

BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANLÆG BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANL ÆG

BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANLÆG BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANL ÆG BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANLÆG BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANL ÆG INDHOLD 1. DRAGØR VANDVÆRK 1 1.1 Indvinding 1 1.2 Vandbehandling 4 1.3 Vurdering

Læs mere

Orientering vedr. myndighedsforhold. Ved Kristine Lohmann Pedersen og Lene Milwertz.

Orientering vedr. myndighedsforhold. Ved Kristine Lohmann Pedersen og Lene Milwertz. Orientering vedr. myndighedsforhold Ved Kristine Lohmann Pedersen og Lene Milwertz. Underretningsforpligtigelse Hvis vandets kvalitet ikke er i overensstemmelse med de fastsatte krav, skal Vandværket straks

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

NOTAT. Kontrol af kvaliteten af drikkevand i enkeltindvindinger

NOTAT. Kontrol af kvaliteten af drikkevand i enkeltindvindinger NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-401-00204 Ref. LMU Den 21. september 2012 Kontrol af kvaliteten af drikkevand i enkeltindvindinger 1. Ejerens ansvar Ejeren af en brønd eller boring,

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Vandforbrug Vandmængder Vandforsyning og vandtab Vandkvalitet November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen www.kk.dk/miljoeregnskab Forbrug af drikkevand Københavnernes

Læs mere

Tilladelse til forlænget drift af UV-anlæg ved afgang fra Tinghøj Højdebeholderanlæg

Tilladelse til forlænget drift af UV-anlæg ved afgang fra Tinghøj Højdebeholderanlæg Miljøafdelingen Gladsaxe Kommune Rådhus Allé 7, 2860 Søborg Telefon: 39 57 59 29. E-mail: miljo@gladsaxe.dk HOFOR A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S 20. november 2014 Tilladelse til forlænget drift

Læs mere

De små & mindre vandværker. Ledelses kvalitetssikring. BEK nr. 132 af 08.02.2013 fra. Miljøministeriet. Skal være indført senest 31.

De små & mindre vandværker. Ledelses kvalitetssikring. BEK nr. 132 af 08.02.2013 fra. Miljøministeriet. Skal være indført senest 31. NYHEDSBREV Kvalitetssikring på vandværker De små & mindre vandværker Ledelses kvalitetssikring BEK nr. 132 af 08.02.2013 fra Miljøministeriet Skal være indført senest 31. december 2014 [Indsæt billedtekst

Læs mere

Appendiks E Kontrolplaner

Appendiks E Kontrolplaner Entrepriseaftale 2011 Side 1 af 5 E Kontrolplaner Kvalitetskontrol for PE-rør og formstykker (1 side) Udbudskontrolplan for jordarbejdet (2 sider) Udbudskontrolplan for vandledningsarbejdet (1 side) Entrepriseaftale

Læs mere

Rapport fra teknisk-hygiejnisk tilsyn

Rapport fra teknisk-hygiejnisk tilsyn Rapport fra teknisk-hygiejnisk tilsyn Vandværk: Katrinedal Vandværk beliggenhed: Åvej 1, 8654 Bryrup CVR / P nummer: 29256756 Jupiter ID 80146 Tilsynsdato: 15. december 2011 Til stede på tilsyn navn postadresse:

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Vejledning til ejere af egen husholdningsboring

Frederikshavn Kommune. Vejledning til ejere af egen husholdningsboring Frederikshavn Kommune Vejledning til ejere af egen husholdningsboring 27. august 2019 Indholdsfortegnelse 1. Hvilke parametre bør analyseres i min boring?... 2 2. Hvad er de vejledende grænseværdier?...

Læs mere

TILSYNSRAPPORT. Oxby Ho Vandværk. Hygiejnekursus Ja Driftskursus Ja

TILSYNSRAPPORT. Oxby Ho Vandværk. Hygiejnekursus Ja Driftskursus Ja TILSYNSRAPPORT Oxby Ho Vandværk Kontaktoplysninger på tilsynsførende: Navn: Hardy Skov E-mail: hask@varde.dk Telefon: 79 94 74 60 Sags nr. 11/1583 Dok. nr. 127918/14 Dato for sidste tilsyn: 30. 08. 2011

Læs mere

Hvem er VandCenter Syd as? Hold øje med dit vandforbrug

Hvem er VandCenter Syd as? Hold øje med dit vandforbrug VandFakta Hvem er VandCenter Syd as? VandCenter Syds hovedopgave er at sikre rent drikkevand af høj kvalitet og i tilstrækkelig mængde. Samtidig skal vi sørge for at levere det brugte vand spildevandet

Læs mere

Hygiejnebesøg i Myretuen

Hygiejnebesøg i Myretuen Hygiejnebesøg i Myretuen Tirsdag den 31. juli 2012 Deltagere: Pia Spælling, leder Tine Keiser-Nielsen, kommunallæge Den Kommunale Sundhedstjeneste Hygiejnebesøg Infektioner er den hyppigste årsag til sygdom

Læs mere

Vandforsyningsplan for Vejle Kommune

Vandforsyningsplan for Vejle Kommune Vandforsyningsplan for Vejle Kommune. Vejle Kommune, Natur og Miljøforvaltningen side 1 af 7 Indholdsfortegnelse 1 Formål...3 2 Lovgrundlag...3 3 Definitioner...3 4 Indledning...4 4.1 Tilsyn med alle enkeltvandforsyninger...4

Læs mere

Vejledning nr. 307 11/2011 Gammelt nr. 105

Vejledning nr. 307 11/2011 Gammelt nr. 105 Vejledning nr. 307 11/2011 Gammelt nr. 105 Emne: Forbrugerinformation Ifølge 28 i bekendtgørelse nr. 1024 af 31. oktober 2011 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg skal vandværkerne stille

Læs mere

Hvilke krav er der til vandkvalitet i fødevarelovgivningen? Helle Buchardt Boyd, Seniortoksikolog, cand.brom.

Hvilke krav er der til vandkvalitet i fødevarelovgivningen? Helle Buchardt Boyd, Seniortoksikolog, cand.brom. Hvilke krav er der til vandkvalitet i fødevarelovgivningen? Helle Buchardt Boyd, Seniortoksikolog, cand.brom. hbb@dhigroup.com 4516 9097 Juni 2014 Indhold Hvad siger hygiejneforordningen om kravene til

Læs mere

Retningslinjer for eksterne entreprenører/håndværkere ved Tønder Forsyning

Retningslinjer for eksterne entreprenører/håndværkere ved Tønder Forsyning Retningslinjer for eksterne entreprenører/håndværkere ved Tønder Forsyning 1. udgave Juni 2017 Dette er relevant for alle entreprenører/håndværker, der udfører arbejde for Tønder Forsyning. Gældende for

Læs mere

Vandforsyningens CVR / P nummer: CVR-nr. 31884993. Ravnsnæsvej 231, 2970 Hørsholm Ib Ambrosiusen og Elisabeth Hartelius

Vandforsyningens CVR / P nummer: CVR-nr. 31884993. Ravnsnæsvej 231, 2970 Hørsholm Ib Ambrosiusen og Elisabeth Hartelius TILSYNSRAPPORT Sagsnr.: 005021-2007 Sagsnavn: Sjælsø Vandværk - myndighedstilsyn Kommune: Gentofte Kontaktoplysninger på tilsynsførende: Navn: Liselotte Ludvigsen og Winnie Remtoft (ref.) Email: lkl@gentofte.dk,

Læs mere

EnviNa. 14. september 2015. Kursusleder

EnviNa. 14. september 2015. Kursusleder EnviNa 14. september 2015 Kursusleder 2013: FVD, startet den 1. maj 2013 2005: Kasserer og sekretær i Osted Vandværk 780 forbrugere 93.000 m 3 udpumpet i 2014 3 boringer 23 km. hoved-/forsyningsledning

Læs mere

Appendiks D Kloring og udtagning af vandprøver m.v.

Appendiks D Kloring og udtagning af vandprøver m.v. Entrepriseaftale 2011 Side 1 af 9 D Kloring og udtagning af vandprøver m.v. Eksempel på Klorskema (1 side) Procedure for kloring m.v. (7 sider) Entrepriseaftale 2011 Side 2 af 9 Eksempel på klorskema:

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

Information. til eksterne samarbejdsparter og entreprenører. omkring Kvalitet Arbejdsmiljø Miljø. 2.4.B1 1. udgave

Information. til eksterne samarbejdsparter og entreprenører. omkring Kvalitet Arbejdsmiljø Miljø. 2.4.B1 1. udgave Information til eksterne samarbejdsparter og entreprenører omkring Kvalitet Arbejdsmiljø Miljø 1 2.4.B1 1. udgave - 2016 Velkommen til DIN Forsyning Generelt Når du arbejder for DIN Forsyning, er du forpligtet

Læs mere

Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk

Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk Prøvetagningsplanen beskriver den regelmæssige kontrol med vandets kvalitet, som udføres i henhold til Miljøog Energiministeriets bekendtgørelse nr.

Læs mere

Nye vandledninger i dit område

Nye vandledninger i dit område Nye vandledninger i dit område Side 2 Hvorfor lægger vi nye vandrør? Mange af Kalundborg Forsynings vandledninger er gamle og lavet af støbejern. Støbejernsledningerne er ujævne indvendig, så kalk, jern

Læs mere

Spørgsmål og svar fra informationsmøde d. 14. maj 2013

Spørgsmål og svar fra informationsmøde d. 14. maj 2013 Dato Ansvarlig Sags ID. 16. maj 2013 Frits Klemmensen USG-2013-00007 Spørgsmål og svar fra informationsmøde d. 14. maj 2013 Spørgsmål Kloak: Hvorfor laver man ikke regnvandskloak alle steder? Hvor skelner

Læs mere

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Anne Kjerulf overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut Smittekæden En arbejdsmodel til forebyggelse Smitteveje:

Læs mere

Vejledning. Til indretning af boringer. September 2014. TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Side 1 af 8

Vejledning. Til indretning af boringer. September 2014. TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Side 1 af 8 POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Vejledning Til indretning af boringer September 2014 TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Side 1

Læs mere

Fødevarelovgivningens rammer for rensning og genbrug af vand

Fødevarelovgivningens rammer for rensning og genbrug af vand Fødevarelovgivningens rammer for rensning og genbrug af vand Eva Høy Engelund, ph. d. (food science) Miljø og Toksikologi, DHI ehe@dhigroup.com 4516 9096 18. Marts 2015, Odense Indhold Hvor findes reglerne,

Læs mere

Om fødevarer ved midlertidlige og lejlighedsvise arrangementer

Om fødevarer ved midlertidlige og lejlighedsvise arrangementer Publikationsliste Forside. Komplet printvenlig version Om fødevarer ved midlertidige og lejlighedsvise arrangementer Denne folder handler om tilberedning og salg af mad i forbindelse med midlertidige og

Læs mere

Lovtidende A 2013. Bekendtgørelse om kvalitetssikring på Almene Vandværker BEK. nr. 132

Lovtidende A 2013. Bekendtgørelse om kvalitetssikring på Almene Vandværker BEK. nr. 132 Lovtidende A 2013 Bekendtgørelse om kvalitetssikring på Almene Vandværker BEK. nr. 132 1. En ledelsesmæssig ramme. Ledelsessystem er et bestyrelsesansvar! Alle vandværker uanset størrelse skal have et

Læs mere

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet Hygiejne i kabyssen - gode råd til skibets egenkontrol En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre. For at begrænse

Læs mere

Afgørelse. efter 6-8 i bekendtgørelse nr af 11. december 2007 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg:

Afgørelse. efter 6-8 i bekendtgørelse nr af 11. december 2007 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg: MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 11 00 Telefax: 72 54 11 01 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 26. november 2010 J.nr. MKN-200-00069 Afgørelse efter 6-8 i bekendtgørelse nr. 1449

Læs mere

Vandkvalitetsrapport Resumé

Vandkvalitetsrapport Resumé Vandkvalitetsrapport 2018 Resumé 1 Dette er en forkortet udgave af Lyngby-Taarbæk Forsynings vandkvalitetsrapport for 2018 se den fulde rapport på www.ltf.dk. Den indeholder Lyngby-Taarbæk Forsynings afrapportering

Læs mere

Elementær viden om sygdomsfremkaldende bakterier og mikroorganismer. Lektion 1

Elementær viden om sygdomsfremkaldende bakterier og mikroorganismer. Lektion 1 Elementær viden om sygdomsfremkaldende bakterier og mikroorganismer Lektion 1 Bakteriecellen (primitiv cellestruktur) DNA = kromosom cellemembran = cytoplasmamembran spore = oplagsnæring Vedhæftning -

Læs mere

V e j l e d n i n g. Egenkontrol for kølerum med eget isværk Branchekoden

V e j l e d n i n g. Egenkontrol for kølerum med eget isværk Branchekoden V e j l e d n i n g Egenkontrol for kølerum med eget isværk Branchekoden Indholdsfortegnelse Særskilt hæfte - del 1 Introduktion til egenkontrol Ordliste og definitioner Gældende program - del 2 Egenkontrol

Læs mere

Ledelseshåndbog. Ledelseshåndbog for Nordvand Udarb.: BENR Niveau 1. Revision: 5. Side 1 af 10. 27. marts 2015 Sidste redigeret: November 2014

Ledelseshåndbog. Ledelseshåndbog for Nordvand Udarb.: BENR Niveau 1. Revision: 5. Side 1 af 10. 27. marts 2015 Sidste redigeret: November 2014 Revision: 5 Side 1 af 10 Ledelseshåndbog for Nordvand Udarb.: BENR Niveau 1 27. marts 2015 Sidste redigeret: November 2014 Ikraft. November 2014 Proj. nr.: 108-0001 Ledelseshåndbog Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i KE, og nye tiltag. Allan Broløs

Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i KE, og nye tiltag. Allan Broløs Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i KE, og nye tiltag DDS i Københavns Energi Vand & Afløb I de sidste 100 år har adskillelse af rent og urent vand i huse, været det grundlæggende koncept for bekæmpelse

Læs mere

Afsnit 4. H 201: Udendørs motorsportsbaner og knallertbaner samt køretekniske anlæg. Dette afsnit omfatter udendørs motorsportsbaner og knallertbaner.

Afsnit 4. H 201: Udendørs motorsportsbaner og knallertbaner samt køretekniske anlæg. Dette afsnit omfatter udendørs motorsportsbaner og knallertbaner. Afsnit 4. H 201: Udendørs motorsportsbaner og knallertbaner samt køretekniske anlæg. 4.1. Anvendelsesområde Dette afsnit omfatter udendørs motorsportsbaner og knallertbaner. 4.2. Beskrivelse af de væsentligste

Læs mere

Besøg. Fredensborgværket

Besøg. Fredensborgværket Besøg Fredensborgværket Indhold Historien om Fredensborgværket 3 Data på vandværket 4 Vandets kredsløb 6 Fra grundvand til drikkevand 8 Kontrol af dit drikkevand 11 Historien om Fredensborgværket Fredensborgværket

Læs mere

Sundhedsmæssige overvejelser ved anvendelse af sekundavand (her regnvand) til rekreative formål

Sundhedsmæssige overvejelser ved anvendelse af sekundavand (her regnvand) til rekreative formål Sundhedsmæssige overvejelser ved anvendelse af sekundavand (her regnvand) til rekreative formål 15.04.2013 Lis Keiding Afdelingslæge Konklusion Regnvand kan anvendes til nogle rekreative formål, hvis sundhedsmæssige

Læs mere