12-årige Min troede, han skulle drukne. s.19. s.4 DILEMMA: s.16. s.10. s.28 FLYGTEDE FRA VANDET: s.8. Hvad vil DU redde?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "12-årige Min troede, han skulle drukne. s.19. s.4 DILEMMA: s.16. s.10. s.28 FLYGTEDE FRA VANDET: s.8. Hvad vil DU redde?"

Transkript

1 FLYGTEDE FRA VANDET: 12-årige Min troede, han skulle drukne KLAR TIL NÆSTE OVERSVØMMELSE Jeg skal redde naboens datter s.16 s.4 VANDET STIGER - DRUKNER DANMARK? DILEMMA: Hvad vil DU redde? s.19 s.10 INTERVIEW MED ET VILDT VEJRFÆNOMEN: Fem hurtige til monsunen DE HEMMELIGE KLIMA-SYNDERE s.28 PAS PÅ SØEN FALDER NED s.36 s.8 + SÅDAN FÅR DU DØD-DÅRLIG MAVE + ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD + KISHORS DAGBOG

2 2 INDHOLD act_klima NÅR KATASTROFEN RAMMER [s.4] 4 Vandet ødelagde alt 8 Fem hurtige til monsunen 10 Drukner Danmark? 12 Maden er sandet til 14 Sådan får du død-dårlig mave ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD [s.24] 26 Lukket og slukket 16 timer om dagen 28 De hemmelige klima-syndere 30 Det koger over det hele MAN KAN GØRE EN MASSE [s.15] 16 Jeg skal redde naboens datter 19 Hvad vil DU redde? 20 Kishors dagbog 22 Klar til katastrofen VAND VEN OG FJENDE [s.32] 34 Fra byen til bjerget 36 Pas på søen falder ned 38 Himalaya Asiens vandtank Act KLIMA Materialet består af et magasin til elever og en lærervejledning. Det er målrettet klasse. Materialet er gratis. Klassesæt kan rekvireres hos Dansk Røde Kors, men der skal betales for portoen. Redaktionen er afsluttet april 2009 Udgivet af Dansk Røde Kors med støtte fra Danida Redaktion: Sune Gylling Æbelø (ansv.), Ilse Lærke Kristensen, Andreas Marckmann Andreassen, Mette Stentoft Pædagogisk konsulent: Henrik Elling Illustrationer: Jon Skræntskov/Tintank Layout: DR Design Forside Tryk: Handy Print A/S Tak til: Jørgen Kristensen, Ulla Dons, Knud Falk, Nepal Røde Kors og ICIMOD for idéudvikling, support og faglig sparring Dansk Røde Kors april udgave, 1. oplag, oplag: ISBN: Dansk Røde Kors Postboks 2600 Blegdamsvej København Ø Telefon: Vidste du, at Nepal... ligger i Asien mast inde mellem de to kæmper Indien og Kina. er helt fladt mod syd, men har nogle af verdens højeste bjerge mod nord. Blandt andet det højeste af dem alle, Mount Everest. har cirka indbyggere og er tre gange så stort som Danmark. er Asiens fattigste land. har en dagtemperatur på cirka 30 grader om sommeren og 20 grader om vinteren.

3 INDHOLD act_klima 3 VANDET ØDELAGDE ALT Vejret er gået amok i Nepal. Regntiden er blevet voldsommere og mere uforudsigelig. Min og hans mor måtte flygte ind i skoven, da oversvømmelsen tog deres hjem og deres husdyr. Med nød og næppe overlevede de selv. [s.4] DET KOGER OVER DET HELE I hovedstaden Kathmandu er der fuld knald på. Gudestatuer, templer, hellige køer, hellige aber, røgelse, mærkelig mad og vilde farver er over det hele. Samtidig er det Asiens fattigste hovedstad. [s.30] JEG SKAL REDDE NABOENS DATTER Kishor er kun 12 år, men har allerede oplevet flere oversvømmelser. Det er kun et spørgsmål om tid, før den næste kommer, og så er det Kishors opgave at redde naboens datter i sikkerhed. [s.16] PAS PÅ SØEN FALDER NED I Himalayabjergene i Nordnepal ligger en masse is og sne, som smelter på grund af klimaforandringerne. Vandet danner nogle steder store søer, som er til fare for de mennesker, der bor i bjergene. Søerne kan nemlig falde ned i hovedet på dem og skylle hele byer væk. [s.36]

4 4 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima

5 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima 5 En kæmpe oversvømmelse vendte op og ned på livet for 12-årige Min Bahadur Bhul og hans mor. Vandet smadrede deres hus og tvang dem på flugt ind i junglen. lokken er syv om morgenen, da Min Bahadur Bhul vågner ved, at hans mor rusker i ham. Min, vågn op! Floden stiger, og vandet er på vej ind i huset. Vi må flygte. Fortumlet og søvndrukken kigger Min sig omkring i den lille lerhytte. Da han ser, at gulvet allerede er dækket af vand, bliver han lysvågen og springer ud af sengen. På bare tæer løber han over det våde gulv hen til døren og kigger ud. Der er vand overalt, og det stiger så hurtigt, at det allerede er for farligt for Min og hans mor at forsøge at komme væk fra huset. Hvor skulle de også flygte hen? Det har regnet så voldsomt hele natten, at floden er gået over sine bredder og nu fosser igennem hele landsbyen. De mange lerhuse står som små øer midt i den rivende strøm. Vandet steg og steg Uden for huset driver krukker, affald, baskende høns og andre ting og sager fra folks huse forbi i rasende fart. Få meter fra huset brøler køerne af skræk. Strømmen er så kraftig, at de næsten ikke kan stå fast. Vandet går nu Min til knæene, og selv om der ikke er særlig langt hen til dyrene, vil han blive revet med af strømmen, hvis han bevæger sig ud. Der var ikke noget, vi kunne gøre for at redde dem. Vi var bare nødt til at tænke på os selv, fortæller Min.

6 6 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima undt om fra nabohusene kan de høre råb om hjælp, som blander sig med kvægets brølen og vandets brusen. Inde i huset sejler gryder, sivkurve og skamler rundt i det stigende vand, der for hvert minut bevæger sig længere op ad Mins krop. Sammen forsøger Min og hans mor at samle nogle få af deres ting, som endnu ikke er ødelagt af vandet. Men inden længe når vandet Min til halsen, så de må opgive at redde mere og flygte op på husets tag for at redde deres eget liv. Det er kun en halv time siden, Min blev vækket af sin mor, men på den tid er byen blevet forvandlet til en stor mudret suppegryde. Strømmen tog dyrene Imens Min og hans mor sidder gennemblødte på taget, kæmper dyrene for livet i det brune, brusende vand nedenfor, og Min kan se frygten i deres opspilede øjne. En af gederne driver så tæt forbi huset, at han kan få fat i den og redde den op på taget. Men den anden ged og alle køerne kan de ikke redde, og må bare se på, imens de brølende af rædsel bliver revet med af strømmen. I dag er det tre måneder siden, at vandet kom. Min kan stadig se dyrenes bange øjne for sig, og om natten kan han høre dem brøle. Hvis bare jeg havde været stor og stærk, kunne jeg have reddet dem. Men jeg kunne ikke gøre noget, siger han. Var bange for at dø Først efter at have siddet tre timer på taget blev Min og hans mor reddet. Nogle unge mænd kom svømmende og kastede et langt elkabel op til dem, som de greb fat i. Over en kilometer blev de trukket gennem den kraftige strøm, før de kunne komme op på land og i sikkerhed på skolen, som lå så højt, at vandet ikke var kommet derop. Det var først, da vi kom til skolen, at jeg troede på, vi havde reddet livet. Indtil da var jeg bange for, at det skulle gå os ligesom med dyrene, fortæller Min. Allerede dagen efter var vandet sunket så meget, at de kunne tage tilbage og se huset. Jeg græd, da vi kom derhen. Væggene var helt væk, og alle vores ting var enten væk eller ødelagt af vandet. Der var mudder over det hele, siger han. Bor i en græshytte Min og hans mor bor indtil videre i en græshytte, som de selv har bygget. De er flygtet ind i junglen sammen med omkring 350 andre familier, som også fik ødelagt deres huse. Heldigvis var der kun en enkelt, der druknede, men mange mistede alt, hvad de ejede. Hverken Min eller hans mor tør flytte tilbage til byen, hvor de boede før, så indtil videre må de klare sig med græshytten. Sammen med de andre familier venter de på, at regeringen skal give dem et nyt sted at bo, for de må ikke blive boende i skoven.

7 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima 7 OVERSVØMMELSEN ÅD RISEN I Nepal er der hvert år nogle måneders regntid, som kaldes monsunen. Det meste af årets regn kommer i de måneder. Da katastrofen ramte i år, var monsunen lige overstået, og i landsbyen var alle glade for, at de var sluppet for de oversvømmelser, der nogle gange kommer, når der løber for meget vand i floden. Risen stod klar til høst på markerne og manglede kun en lille smule vand mere for at være helt perfekt. Derfor blev alle glade, da det begyndte at regne lidt den 17. september om aftenen. Nu ville risen blive rigtig god. Men i løbet af natten blev regnen voldsommere, og om morgenen var der faldet så meget vand, at floden strømmede over sine bredder, ind over rismarkerne, hvor risen blev ødelagt, og op i landsbyen, hvor beboerne vågnede til vand på gulvet. MINS FAR ER DØD For to år siden døde Mins far af en sygdom. Min og hans mor ved ikke, hvad han fejlede, for der var ingen læge i byen, der kunne undersøge ham eller hjælpe. Efter hans død har Mins mor ikke råd til at gå derhjemme og passe huset. Hun må arbejde for andre folk for at tjene penge. Enten i deres marker eller i deres huse.

8 8 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima Hvem er du egentlig? INTERVIEW: FEM HURTIGE TIL MONSUNEN Monsunen bliver vådere og voldsommere.»act KLIMA«har interviewet et vildt vejrfænomen, som klimaforandringerne gør endnu vildere. Jeg er en særlig vind, der blæser mellem havet og landjorden. Jeg er især berømt for de kæmpe regnvejrsskyer, jeg fører med mig. Siger du monsun, siger folk MONSTER-REGNVEJR! På et par døgn kan jeg nemlig smide lige så meget regn, som Danmark får på et helt år. Og det skaber oversvømmelser, ødelæggelser og jordskred. Men jeg gør også stor gavn, for både planter, dyr og mennesker i mit»arbejdsområde«behøver mit vand for at overleve. Hvor hænger du mest ud? Jeg slår til ved kysterne tæt på Ækvator, især i Asien: Kina, Nepal, Indien, you name it. Her kan jeg nemlig få dejlig varm fugtig luft fra havet, som jeg blæser ind mod bjergene. Og oppe ved bjergtinderne er der isnende koldt. Så bliver dampen og fugten også kold. Og når damp og fugt bliver koldt, bliver den til: VAND. Vand, der øsregner ned i hovedet på folk. Hvorfor har du sådan et mærkeligt navn? Monsun betyder årstid på arabisk. Jeg slår nemlig kun til på en bestemt årstid: sommeren. Der er det varmest. Og så kan jeg lave vanddamp fra havet om til regn inde over land. En hel masse regn! Kommer du nogensinde til Danmark? Nej for dælen! Der er alt for koldt, så jeg kommer nok ikke forbi foreløbig. Men jeres regnvejr bliver mere monsun-agtigt i fremtiden. Klimaforandringerne sørger nemlig for, at I får voldsommere og voldsommere regn. Men altså ikke noget nær, hvad jeg kan præstere. Har klimaforandringerne nogen betydning for dig? Jeps, det kan du tro. Når temperaturen på kloden stiger, bliver min luft varmere. Og varm luft kan indeholde mere vand. Og mere vand giver selvfølgelig mere regn... og flere oversvømmelser og ødelæggelser. Jeg kommer heller ikke længere til aftalt tid, men noget før eller senere og det driller bønderne, som vil så deres marker, så det passer med regntiden.

9 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima 9 VERDENS VILDESTE VEJR bliver endnu vildere, når klimaet forandrer sig: KRAFTIG REGN: Regnvejret bliver kraftigere og kraftigere. Regnen kan få floder til at gå over deres bredder og lave oversvømmelser, der smadrer alt i nærheden: marker, veje og huse. EKSTREM VARME OG TØRKE: Nogle steder er ved at drukne i vand. Andre steder har desperat brug for regn. For eksempel er Sydeuropa godt træt af vandmangel og hedebølger. Blandt andet kan det varme vejr tørre skovene ud og sætte fut i skovbrande. STORME OG ORKANER: Når temperaturen i havene stiger, kan orkaner og storme vokse sig kæmpestore. Den hårde blæst kan ødelægge en masse i sig selv. Og så laver den store bølger, der smadrer og oversvømmer kysterne.

10 10 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima Havene stiger, vinteren bliver varmere, og sommeren bliver vådere. Det betyder flere oversvømmelser. Klimaforandringerne kan også mærkes i Danmark. BRUNT VAND OG DØDE EDDERKOPPER Vandet sprøjtede op i en stråle fra toilettet i 13-årige Idas kælder. Det blev ved og ved, og hele gulvet i kælderen endte med at være oversvømmet. "Det var ulækkert, for vandet stank af toilet. Det var brunt og beskidt, og der flød døde edderkopper og nullermænd rundt i det," siger Ida og rynker på næsen. Jeg blev ked af det, fordi jeg vidste, at nogle af vores ting var gået i stykker. Min far gik derned med gummistøvler på for at redde noget, men det meste af det, han havde med op, var gået i stykker. Alt vores julepynt var ødelagt, siger Ida. Kælderen blev oversvømmet flere gange i løbet af sommeren, hvor der faldt rigtig meget regn. Kloakrørene er bygget, engang hvor der ikke skulle være plads til så meget vand i dem. Men der kommer mere og mere regn ad gangen i Danmark, og det er der ikke plads til i kloakken. Da Idas familie bor i en dal, løber vandet ned til dem. VANDET GIK HERTIL

11 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima 11 HUSENE HAR FÅET STYLTER PÅ Mange af Danmarks småøer er enormt flade. Derfor bliver de tit oversvømmede. Når klimaet bliver varmere, smelter isen i Grønland og ved polerne, og havet stiger. Samtidig kommer der vildere storme og kraftigere regn. På den måde bliver risikoen for oversvømmelser på de små øer endnu større. foto: Kuben Byg Rømø er en af Danmarks fladeste øer, og her er de begyndt at bygge husene på høje pæle, så der ikke kommer vand ind på stuegulvet. Haven og terrassen har de smidt op på taget. foto: Anders Knudsen,Lolland-Falsters Folketidende LILLEØS BEBOERE BLEV REDDET FRA OVERSVØMMELSEN I HELIKOPTER foto: Anders Knudsen,Lolland-Falsters Folketidende HELE ØEN BLEV HENTET I HELIKOPTER En af Danmarks mindste øer hedder Lilleø. Her bor kun 11 mennesker, og så vokser der en masse æbler. Den berømte kok Claus Meyer har nemlig en æbleplantage derude. Øen ligger helt nede ved havets overflade, og derfor er der bygget diger rundt om for at holde vandet væk. Men i 2006 var hele øen lige ved at forsvinde totalt. Under en vild storm sprang digerne, og næsten hele øen blev oversvømmet. I sidste øjeblik blev beboerne reddet af en politihelikopter.

12 12 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima I Jhaljhaliya får alle deres mad fra rismarkerne. Normalt står de grønne planter tæt op ad hinanden i lange rækker og stritter. Men efter oversvømmelsen ser det mærkeligt ud. Marken er blevet helt flad og dækket af et tykt lag sand. Vandet har hvirvlet en masse jord, sand og sten op og taget det med. Det har nu dækket rismarkerne helt til, og planterne ligger dybt under sandet. De fleste er ødelagt. Folkene i Jhaljhaliya bliver ikke bare ramt af en oversvømmelse, men får en sultkatastrofe oveni! Sådan er det tit. Under oversvømmelse eller tørke dræber vejret både korn og kvæg. Og hvis der ikke kommer hjælp, tager det i sidste ende livet af menneskene. Hver dag dør mennesker af sult eller dårlig ernæring rundt om i verden. Alle markerne i Jhaljhaliya er blevet kvalt under et tykt lag sand, som oversvømmelsen har slæbt med sig. Kun græs og ukrudt vokser her nu. Kilde til tal: drk.dk

13 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima 13 NØDHJÆLPSPAKKEN: -hvad er der i? I Nepal deler Røde Kors nødhjælpspakker ud. Her kan du se, hvad der er i sådan en pakke. Den vigtigste mad i hele Asien er ris. Derfor er der altid ris i en nødhjælpspakke. Der er 410 gram ris per person til en dag. Tit er der også nudler i. I Nepal spiser alle dhaal ved siden af maden. Dhaal er en suppe lavet af maste linser. I Nepal er der 60 gram linser per person til en dag, som familien kan lave til dhaal. I Danmark er det et problem, at mange får for meget fedt. I Nepal er det et problem, at mange får for lidt. Det kan man dø af. Derfor er der 25 gram olie per person til en dag. Det kan man for eksempel stege noget kød i, ligesom vi gør herhjemme. Salt er også vigtigt for kroppen, blandt andet fordi det hjælper med at holde på den væske, vi drikker. Der er 7,5 gram salt per person til en dag i pakken. Tøj og tæpper er vigtige ting, hvis man ikke skal fryse om natten. I Nepal får kvinderne også en sari: Det er en lang kjole, som de fleste kvinder går i til daglig. Frivillige fra Nepal Røde Kors deler ris ud. Blandt andet til kvinderne, som er iført den traditionelle sari. HVIS DET HASTER: Nogle gange er der ikke tid til at få rigtig mad frem, inden nogen dør af sult. Så derfor bruger Røde Kors proteinkiks. Hver kiks indeholder næring nok til, at man kan overleve ved kun at spise kiks, men kun i kort tid. DIN KLASSE KAN BESTILLE PROTEINKIKS, HVIS I VIL SMAGE. Skriv til

14 14 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima SÅDAN FÅR DU DØDDÅRLIG MAVE Det kan godt lade sig gøre at skide sig selv ihjel. Hvis bare man har tilpas dårlig mave, løber kroppen til sidst tør for væske. Og uden væske kan kroppen ikke overleve. Du kan hjælpe den død-dårlige mave på vej på flere måder: 1. Smag på vandet fra vandpytter og lignende. 2. Placer lokummet i køkkenet (så du sikrer flest mulige bakterier i maden) og lad være med at vaske hænder, når du har været på tønden. 4. Sørg for at opholde dig langt fra læger, medicin og rent vand, når du først begynder at få ondt i maven. SEKS ØRE FOR EN LITER RENT VAND I Røde Kors nødhjælpspakker er der tabletter, som du kan rense drikkevandet med. Tabletten skal bare opløses i en liter vand, og så kan du drikke det uden at blive syg. DET KOSTER KUN 6 ØRE AT RENSE EN LITER VAND! DIARRÉ DRÆBER Dårlig mave diarré er en af de største dræbere blandt små børn i fattige lande. Det er især beskidt vand, der gør både børn og voksne syge. DIN KLASSE KAN BESTILLE VANDRENS- NINGSTABLETTER, HVIS I VIL PRØVE. Skriv til

15 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima 15 Nepal har nogle af verdens højeste bjerge. Men i syd er landet fladt som en pandekage, og når det regner meget voldsomt, kan vandet ikke komme væk. Derfor har oversvømmelser altid været et problem her, og i landsbyerne har folk været vant til, at floden indimellem flød over. Tidligere gik der mange år imellem oversvømmelserne. De var heller ikke så voldsomme. Men nu har klimaet ændret sig, og vandet kommer så tit og på overraskende tidspunkter, at befolkningen ikke kan klare sig uden hjælp. Vandet ødelægger risen og dækker markerne med sand, som er skyllet med ned fra bjergene, så der ikke mere kan dyrkes noget. MAN KAN GØRE EN MASSE Røde Kors er en af de organisationer, der hjælper, når oversvømmelsen kommer.

16 16 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima

17 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima årige Kishor Kumar Chaudhary er sikker på, at der kommer en oversvømmelse igen. Det er bare et spørgsmål om hvornår. Og til den tid er det hans ansvar at redde naboens datter på fem år. Hun har nemlig ingen storebror selv. Jeg kan huske, at der var en lille oversvømmelse for fem år siden, men jeg har aldrig oplevet noget som den oversvømmelse, der var i år. Jeg troede, at hele min familie skulle drukne, fortæller Kishor Kumar Chaudhary. Han bor sammen med sin familie i landsbyen Bishanpur, som blev hårdt ramt af en oversvømmelse for tre måneder siden. Heldigvis ligger familiens hus på en lille forhøjning, så vandet kunne ikke nå helt derop, men de fleste af naboerne måtte flygte fra deres hjem, indtil vandet havde trukket sig tilbage. Og da var mange af murene skyllet væk, fordi husene er bygget af strå, ler og kolort, så familierne skulle bygge murene op igen næsten fra bunden. Der skete ikke noget med vores hus, så jeg kunne løbe hen og hjælpe nogle af naboerne i stedet for, fortæller Kishor. Flere af landsbyens andre børn og unge hjalp også med at redde blinde og gamle, som ikke selv kunne flygte. Men fordi landsbyen ikke var forberedt på den store oversvømmelse, var det ikke blevet aftalt, hvem der skulle gøre hvad. Så mange ting og meget ris blev ikke reddet fra vandmasserne. Det har byens beboere lært af, så nu er der lagt en plan for, hvad de skal gøre, hvis der kommer en ny oversvømmelse. Jeg skal redde naboens datter, fortæller Kishor stolt. Han har både en storebror og en storesøster, som kan hjælpe derhjemme. Men naboens datter Sumit har ingen større søskende, så der er mere brug for, at han hjælper hende. Siden oversvømmelsen har Kishor lært førstehjælp, og hvordan man redder andre med redningsvest og reb. Det er jeg glad for. Så kan jeg bedre hjælpe, når der kommer oversvømmelse igen, siger han.

18 18 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima BØFFELEN PÅ SKOLENS TAG Kishor Kumar Chaudharys skole blev også oversvømmet. I stueetagen stod vandet næsten op til loftet, og en masse vigtige papirer på kontoret blev ødelagt. Men skolen er den eneste bygning i byen med to etager, så derfor blev en masse familier reddet op på 1. sal, da vandet drev dem ud af deres huse. Der boede mennesker på skolen de første to dage, fortæller skoleinspektøren, Ram Krishna Chaudhary. Men deres ting var her i flere uger, imens de byggede husene op igen, og der lå ris til tørre overalt på taget, fortsætter han. Der var også en bøffel, som var svømmet hen til skolen. Den fik de reddet op på taget sammen med risen. Det var let nok at få den derop, fordi vandet var så højt. Men da vandet var sunket, var den bange for at hoppe ned igen, husker Ram Krishna Chaudhary. Vi prøvede at få den til at gå ned ad en rampe, vi havde lavet, men den ville hverken frem eller tilbage, fordi den kunne se, at der var mange meter ned, fortæller han. Til sidst måtte de give den bind for øjnene, så den ikke kunne se, hvor langt der var ned. Og så var det, som om den fuldstændig glemte, hvor den var, så den gik lige så pænt ned ad rampen, så ejeren kunne trække den med hjem igen, griner skoleinspektøren. VANDET ER GUDERNES STRAF Kishors bedstefar, Chulu Ram Chaudhary, er 65 år og født her i Bishanpur. Aldrig i sit liv har han oplevet så voldsom en oversvømmelse som den i år. Og min egen far, som er død for længe siden, har heller aldrig fortalt om noget lignende, siger bedstefaren, som tror, at guderne har en finger med i spillet. Det her er så voldsomt, at det kan intet menneske gøre. Guderne må have været vrede på os, og så har de ødelagt høsten som straf. Heldigvis lod de os beholde livet, siger han. Selv om det gik godt denne gang, og hele familien overlevede, er bedstefaderen utryg ved at bo så tæt på floden. Faren lurer jo lige udenfor, så hvordan skal jeg sove trygt? Næste gang er det ikke sikkert, at det er muligt at redde børnene, frygter han. Til hverdag leger eleverne på skolens tag, men under oversvømmelsen holdt de hjemløse familier og en enkelt bøffel til deroppe.

19 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima 19 Hvad vil DU redde? DILEMMA: Du bor i landsbyen Gulariya i Nepal, og floden løber lynhurtigt over sine bredder. Vandet går dig allerede til knæene, de mindste børn græder, og alle løber rundt for at redde deres ting. Du står foran jeres hytte og kan ikke se dine forældre nogen steder. Nu må DU vælge de TO vigtigste ting, som du vil redde, inden du skynder dig op på taget Der står en stor tønde ris inde i hytten. Risen skal kastes op på taget, hvis I skal have noget at spise, når vandet er væk. Familiens to køer står bundet på den anden side af floden. De drukner, hvis du ikke binder rebet op. Men hvis du løsner dem, kan det også være, de svømmer væk, eller at nogen stjæler dem. Der ligger en bunke papirer inde i hytten. Et af dem er skødet på jeres grund. Hvis det skyller væk, kan din familie ikke længere bevise, at det er jeres hytte og jeres marker. Din skoletaske står i et hjørne. Hvis den skyller væk, mister du alle dine bøger, dit penalhus og din skoleuniform, og så kan du ikke gå i skole mere. Landsbyens eneste dvd-afspiller står ovre ved naboen, som ikke er hjemme. Hvis du ikke løber over og henter den, bliver den ødelagt af vandet. [Pssst Du kan også skynde dig over og stjæle skødet på naboens hus. Han er nemlig ikke hjemme. Så ejer du hans hus og hans mark, når oversvømmelsen har trukket sig tilbage]

20 20 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima KISHORS DAGBOG Kl årige Kishor står op og tager tøj på. Det er helt mørkt, og der er omkring 10 grader udenfor. Sammen med sin bedstefar trækker han familiens fem køer og en tyr ud af stalden og over på den anden side af vejen, hvor de skal stå og græsse hele dagen. De har også en lille gris og nogle høns, som løber frit omkring. Kl.6.30 Det begynder at blive lyst, så man kan skelne folk fra hinanden. Kishor går hen til vandpumpen og vasker hænder og ansigt med sæbe og børster tænder. Inde i huset har bedstefaren tændt et bål. Imens Kishors mor og søstre laver morgenmad, sidder han og varmer hænderne over bålet sammen med sin bedstefar og spiser hjemmedyrkede mandler. Kl.7.00 Nu er det blevet helt lyst, og Kishor går op på byens torv for at lege med nogle af landsbyens børn, før han skal spise morgenmad. Imens de leger, snakker de om en prøve, de skal tage senere på dagen henne i skolen. Alle skolebørn skal til prøve hvert år for at se, om de er blevet dygtige nok til at rykke op i næste klasse. Kl.8.00 Kishor løber hjem og spiser morgenmad sammen med familien. To store portioner ris med spinat til. Bagefter sætter han sig ude på gårdspladsen og læser lektier. Kl.9.00 Der er en god gåtur til skole, og Kishor vil gerne lege med de andre børn i skolegården, før skolen starter, så han klæder om til skoleuniform og skynder sig af sted.

21 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima 21 Kl Prøven starter kl Der går 58 børn i Kishors klasse, men der er alligevel fuldstændig stille under prøven. Hvis eleverne vil spørge om noget, skal de rejse sig op bag ved stolen og vente, til de bliver spurgt. Heldigvis er prøven ikke så svær, så allerede efter et par timer kan Kishor holde fri. Kl Han følges med et par venner hjem fra skole. De snakker om, hvordan prøven var, og hvad de har svaret på de forskellige spørgsmål. I Nepal er det almindeligt kun at spise to måltider om dagen, så Kishor spiser ikke frokost. I stedet går resten af eftermiddagen med at cykle rundt i landsbyen og lege med de andre børn. Kl Det er ved at blive mørkt, og Kishor mødes med familien og spiser aftensmad. De får daalbath, som er en ret af ris og linsesuppe med kartofler og blomkål i karry til. Det er en ret, som de fleste i Nepal spiser hver eneste dag. Efter at have spist løber Kishor ud og leger et par timer mere i mørket. Kl Kishor vasker sig og børster tænder og kravler i seng. Han skal tidligt op sammen med solen og hønsene kl i morgen tidlig.

22 22 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima BLIV KLAR TIL EN KVIKGUIDE Du behøver ikke blive taget med bukserne nede, når naturkatastrofen kommer. I Nepal hjælper Røde Kors folk med at forberede sig på de oversvømmelser, som helt sikkert kommer på et eller andet tidspunkt. - SE HER, HVORDAN DU BLIVER KLAR TIL KATASTROFEN. PLANT BAMBUS MASSER AF BAMBUS! Floden stiger mange meter under en oversvømmelse, og strømmen bliver meget stærkere, end den plejer. Vandet gnaver sig ind og ødelægger den jord, du skulle have dyrket ris, hvede og grøntsager på. Derfor skal du plante bambus i flodbredden. Bambus får stærke og sammenfiltrede rødder, som holder fast på jorden, så floden ikke så let kan æde din families marker. KAST MED STEN Jo højere fart, floden drøner af sted med, jo mere ødelægger den. Hvis du bygger en slags bremseklodser af sten, som går ud i floden, kan du tage farten lidt af vandet og forhindre, at floden æder den kostbare jord. Du laver bure af ståltråd, som du fylder op med store sten, så det er kæmpe stenterninger. Dem lægger du i rækker ud i floden. Det skal nok spænde ben for vandet. foto: Jørgen Kristensen

23 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima 23 DANS EN KATASTROFE Det er vigtigt, at alle ved, hvad de skal gøre, når der kommer en oversvømmelse. På den måde kan de måske redde livet både for sig selv og deres familie. Men i Nepal er der mange, der ikke kan læse og skrive. Der er også mange, som ikke har et tv. Du kan være med til at få fat i dem på en anden måde. Hop med i en af Røde Kors ungdomsgrupper, der laver gadeteater om oversvømmelserne. Stykket bliver opført på landsbyens torv, så alle kan se det. Og fordi det både er sjovt og alvorligt, bliver beboerne både underholdt og lærer, hvad de skal gøre, når vandet kommer. RED DIN NABO Under voldsomme oversvømmelser risikerer mange at drukne i den kraftige strøm. Især er det farligt for børn, gamle og handikappede, og det er langtfra alle, der kan svømme. Du kan være med til at redde dine naboer i landsbyen. Men det kræver, at du lærer det først. I mange landsbyer i Nepal underviser Røde Kors i, hvordan du kan finde og redde folk under store oversvømmelser. Så er du klar til at være med på landsbyens redningshold. foto: Jørgen Kristensen

24 24 ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD act_klima

25 ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD act_klima 25 ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD Midt imellem lavlandet og de høje bjerge banker Nepals hjerte, hovedstaden Kathmandu. Ud over at være hovedstad er Kathmandu Nepals største by af landets 28,5 millioner indbyggere bor her. Derfor er det også den by med flest veje, mest forurening og det største strømforbrug. Men selv om Kathmandu er Nepals største og vigtigste by, er den ikke specielt rig. Der er for eksempel ikke penge til, at alle kan få strøm døgnet rundt.

26 26 ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD act_klima Hvad ville du synes om at sidde i mørke det meste af dagen? Eller at computer, tv og køleskab var slukket? Sådan er det for mange mennesker i Nepal. Der må de klare sig uden strøm op til 16 timer i døgnet. I Nepal produceres det meste strøm på vandkraftværker i bjergene. Resten bliver købt i Indien. Men Nepal er et af verdens fattigste lande, så selv om der hele tiden bliver brug for mere strøm, har regeringen ikke råd til at købe mere. I hovedstaden, Kathmandu, er det derfor nødvendigt at slukke for elektriciteten op til 16 timer om dagen, så alle trods alt stadig kan få en smule strøm. STRØM PÅ SKEMAET Men hvis man skal sidde og lave lektier, er det jo meget rart at vide, at lyset ikke pludselig går, så man sidder i buldermørke. Og hvis man skal bage, er det irriterende, hvis ovnen pludselig slukker. Derfor modtager alle et skema, hvor de kan se, hvornår der er tændt og slukket for strømmen i deres område. INGEN KØLESKABE En nepaleser bruger meget mindre strøm end en dansker. For eksempel er der ikke mange i Nepal, der har et køleskab eller en fryser. Alligevel er der brug for meget mere strøm, end der bliver lavet. Nogle gange er der slukket over 100 timer om ugen, men det skifter fra dag til dag, hvornår de enkelte huse har strøm. El-systemet ville nemlig bryde sammen, hvis der for eksempel slet ikke blev brugt strøm hele natten, og alle i hele byen så pludselig tændte for lyset om morgenen.

27 ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD act_klima TIMER DER ER STRØM I VANDET I mange lande bliver strømmen lavet enten på kraftværker, der fyrer med kul, olie og naturgas, eller på atomkraftværker. Men kul, olie og naturgas forurener og forværrer klimaforandringerne, og hvis atomkraftværkerne ikke bliver holdt ordentligt ved lige, kan giftig stråling slippe ud og skade natur og mennesker. I Nepal laver de strøm på en mere miljøvenlig måde. De bruger nogle af de floder, der løber ned ad bjergsiderne. Vandet løber igennem nogle store vandkraftværker, som bruger den kraft, der er i vandstrømmen, til at lave elektricitet af. Den måde at lave strøm på forurener næsten ikke, fordi der hverken skal brændes kul, olie eller gas af. Det er meget dyrt at bygge vandkraftværker. Derfor går det meget langsomt med at få bygget flere. Men det er meningen, at der skal bygges så mange nye vandkraftværker, at Nepal kan begynde at sælge strøm til andre lande. Det vil dog tage mange år, før Nepal laver så meget strøm, at de kan begynde at tjene penge på det.

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Heksen Helga Håndvask

Heksen Helga Håndvask Historien om hvorfor Heksen Helga Håndvask lærte at vaske hænder Historie: Lisa Spangby Illustration: Daniel, Dubba PIIIISSSTTT. Ja, det er dig jeg kalder på kom og sæt dig ned, så skal jeg fortælle en

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Speedy 27/06/06 12:57 Side 1. Historien om. Speedy. En beretning om hunden der ikke ville sidde stille

Speedy 27/06/06 12:57 Side 1. Historien om. Speedy. En beretning om hunden der ikke ville sidde stille Speedy 27/06/06 12:57 Side 1 Historien om Speedy En beretning om hunden der ikke ville sidde stille Speedy 27/06/06 12:57 Side 2 Hejsa Tamara. Ja, jeg synes lige jeg ville skrive og fortælle dig lidt om

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

Det er ikke rigtigt!? himler han, da jeg fortæller om mors ørering. Og kort efter er vi på vej ud i mørket. Med lyden af fed trompetfanfare bag os.

Det er ikke rigtigt!? himler han, da jeg fortæller om mors ørering. Og kort efter er vi på vej ud i mørket. Med lyden af fed trompetfanfare bag os. Gyldendal For pokker da Mor fnyser, så der kommer ild ud af hendes næsebor. Har du set den anden? Hun rækker guldøreringen med den funklende brillant op mod mig. Jeg ryster hovedet og rynker næse. Den

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven.

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle står sammen med mor og kigger rundt. Der sidder nogle børn sammen med en voksen og laver

Læs mere

ROBERT Må Sally godt lege? MOREN Ikke lige nu Robert. Gå ud og leg med dine venner. Moren kigger på Sally, som smiler til hende og sukker.

ROBERT Må Sally godt lege? MOREN Ikke lige nu Robert. Gå ud og leg med dine venner. Moren kigger på Sally, som smiler til hende og sukker. 1 SC. 1. EXT. KALKBRUDDET - FORÅR - DAG står ved kalkbruddet og flyver med sin drage. Dragen flager i vinden. I baggrunden spiller tre DRENGE på Roberts alder fodbold og råber til hinanden. Roberts drage

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Mathilde i Mellemamerika Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Indhold Mathildes dagbog fra Costa Rica Side 4 Costa Rica Side 18 Mathildes dagbog fra Nicaragua Side 38 Nicaragua Side 50 Stikord Side

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening 1 Hvad er klima? Vejret, ved du altid, hvordan er. Bare se ud ad vinduet. Klimaet er, hvordan vejret opfører sig over længere tid, f.eks. over

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

"AFSKED" CLARA KOKSEBY

AFSKED CLARA KOKSEBY "AFSKED" Af CLARA KOKSEBY AFSKED (TIDL. ENGLEFJER) RODEN 1, STATION NEXT Endelige manuskript 1. EXT. KIRKEGÅRD - FORMIDDAG (6) og hendes far (34) står sammen med ca. 7-10 mennesker klædt i sort rundt om

Læs mere

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den 1. AKT Prolog ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den samme drøm. En drøm om en mand med gule krøller, stjerner i øjnene og en blå kappe. Han kommer gående over en grøn eng. Det vil sige,

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

2. Det første anfald. 34274_kom_stærk_ud_af_din_angst.indd 25 30-05-2012 16:18:45

2. Det første anfald. 34274_kom_stærk_ud_af_din_angst.indd 25 30-05-2012 16:18:45 2. Det første anfald»hvor er det ubehageligt at føle, at jeg har en gift indeni. Pludselig begynder min krop at sitre, jeg bliver bange, og tankerne kværner og kører derudad. Pludselig kan jeg ikke kontrollere

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Uddrag fra Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Forlaget Epigraf 2011. 2. scene Jeg drømmer, at jeg er en fugl. En fugl, der får vingerne skåret af. Bid for bid. Tomme for tomme og langsomt. Vingerne bliver

Læs mere

Industrialiseringen i 1850-1950

Industrialiseringen i 1850-1950 Industrialiseringen i 1850-1950 I det herrens år 1845 klokken var 4 om morgenen, jeg Augustus Vitolius på 15 år var på vej ud på marken for at høste sammen med min hjælpende karl. Vi havde lige hentet

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Oversvømmet Femte udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Baseret på informationer om vandskræk af Pia Brunner

Oversvømmet Femte udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Baseret på informationer om vandskræk af Pia Brunner Oversvømmet Femte udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Baseret på informationer om vandskræk af Pia Brunner Benjamin Dahlerup (C) 2014 Dette manuskript må ikke produceres uden

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

DREJEBOG. En dag i Naromuro. Din rolle som lærer BØRN GØR EN FORSKEL. Afrikansk lærer EN DAG I NAROMURO

DREJEBOG. En dag i Naromuro. Din rolle som lærer BØRN GØR EN FORSKEL. Afrikansk lærer EN DAG I NAROMURO DREJEBOG BØRN GØR EN FORSKEL EN DAG I NAROMURO En dag i Naromuro Formålet med denne dag er, at eleverne oplever, hvordan dagen forløber i en afrikansk landsby, Naromuro, og hvordan køn påvirker ens dag.

Læs mere

Side 1. Lys i håret. historien om santa lucia.

Side 1. Lys i håret. historien om santa lucia. Side 1 Lys i håret historien om santa lucia Side 2 Personer: Lucia Lucias mor Paulo Side 3 Lys i håret historien om santa lucia 1 Mor er syg 4 2 Agates grav 6 3 Et smukt lys 8 4 Paulo 10 5 Lucias øjne

Læs mere

Europa-Kommissionen. KH-40-01-117-DA-C Tre hemmeligheder om miljøet. L-2985 Luxembourg

Europa-Kommissionen. KH-40-01-117-DA-C Tre hemmeligheder om miljøet. L-2985 Luxembourg 14 KH-40-01-117-DA-C Tre hemmeligheder om miljøet KONTORET FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABERS OFFICIELLE PUBLIKATIONER L-2985 Luxembourg Europa-Kommissionen Europa-Kommissionen Tre hemmeligheder om miljøet

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere