12-årige Min troede, han skulle drukne. s.19. s.4 DILEMMA: s.16. s.10. s.28 FLYGTEDE FRA VANDET: s.8. Hvad vil DU redde?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "12-årige Min troede, han skulle drukne. s.19. s.4 DILEMMA: s.16. s.10. s.28 FLYGTEDE FRA VANDET: s.8. Hvad vil DU redde?"

Transkript

1 FLYGTEDE FRA VANDET: 12-årige Min troede, han skulle drukne KLAR TIL NÆSTE OVERSVØMMELSE Jeg skal redde naboens datter s.16 s.4 VANDET STIGER - DRUKNER DANMARK? DILEMMA: Hvad vil DU redde? s.19 s.10 INTERVIEW MED ET VILDT VEJRFÆNOMEN: Fem hurtige til monsunen DE HEMMELIGE KLIMA-SYNDERE s.28 PAS PÅ SØEN FALDER NED s.36 s.8 + SÅDAN FÅR DU DØD-DÅRLIG MAVE + ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD + KISHORS DAGBOG

2 2 INDHOLD act_klima NÅR KATASTROFEN RAMMER [s.4] 4 Vandet ødelagde alt 8 Fem hurtige til monsunen 10 Drukner Danmark? 12 Maden er sandet til 14 Sådan får du død-dårlig mave ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD [s.24] 26 Lukket og slukket 16 timer om dagen 28 De hemmelige klima-syndere 30 Det koger over det hele MAN KAN GØRE EN MASSE [s.15] 16 Jeg skal redde naboens datter 19 Hvad vil DU redde? 20 Kishors dagbog 22 Klar til katastrofen VAND VEN OG FJENDE [s.32] 34 Fra byen til bjerget 36 Pas på søen falder ned 38 Himalaya Asiens vandtank Act KLIMA Materialet består af et magasin til elever og en lærervejledning. Det er målrettet klasse. Materialet er gratis. Klassesæt kan rekvireres hos Dansk Røde Kors, men der skal betales for portoen. Redaktionen er afsluttet april 2009 Udgivet af Dansk Røde Kors med støtte fra Danida Redaktion: Sune Gylling Æbelø (ansv.), Ilse Lærke Kristensen, Andreas Marckmann Andreassen, Mette Stentoft Pædagogisk konsulent: Henrik Elling Illustrationer: Jon Skræntskov/Tintank Layout: DR Design Forside Tryk: Handy Print A/S Tak til: Jørgen Kristensen, Ulla Dons, Knud Falk, Nepal Røde Kors og ICIMOD for idéudvikling, support og faglig sparring Dansk Røde Kors april udgave, 1. oplag, oplag: ISBN: Dansk Røde Kors Postboks 2600 Blegdamsvej København Ø Telefon: Vidste du, at Nepal... ligger i Asien mast inde mellem de to kæmper Indien og Kina. er helt fladt mod syd, men har nogle af verdens højeste bjerge mod nord. Blandt andet det højeste af dem alle, Mount Everest. har cirka indbyggere og er tre gange så stort som Danmark. er Asiens fattigste land. har en dagtemperatur på cirka 30 grader om sommeren og 20 grader om vinteren.

3 INDHOLD act_klima 3 VANDET ØDELAGDE ALT Vejret er gået amok i Nepal. Regntiden er blevet voldsommere og mere uforudsigelig. Min og hans mor måtte flygte ind i skoven, da oversvømmelsen tog deres hjem og deres husdyr. Med nød og næppe overlevede de selv. [s.4] DET KOGER OVER DET HELE I hovedstaden Kathmandu er der fuld knald på. Gudestatuer, templer, hellige køer, hellige aber, røgelse, mærkelig mad og vilde farver er over det hele. Samtidig er det Asiens fattigste hovedstad. [s.30] JEG SKAL REDDE NABOENS DATTER Kishor er kun 12 år, men har allerede oplevet flere oversvømmelser. Det er kun et spørgsmål om tid, før den næste kommer, og så er det Kishors opgave at redde naboens datter i sikkerhed. [s.16] PAS PÅ SØEN FALDER NED I Himalayabjergene i Nordnepal ligger en masse is og sne, som smelter på grund af klimaforandringerne. Vandet danner nogle steder store søer, som er til fare for de mennesker, der bor i bjergene. Søerne kan nemlig falde ned i hovedet på dem og skylle hele byer væk. [s.36]

4 4 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima

5 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima 5 En kæmpe oversvømmelse vendte op og ned på livet for 12-årige Min Bahadur Bhul og hans mor. Vandet smadrede deres hus og tvang dem på flugt ind i junglen. lokken er syv om morgenen, da Min Bahadur Bhul vågner ved, at hans mor rusker i ham. Min, vågn op! Floden stiger, og vandet er på vej ind i huset. Vi må flygte. Fortumlet og søvndrukken kigger Min sig omkring i den lille lerhytte. Da han ser, at gulvet allerede er dækket af vand, bliver han lysvågen og springer ud af sengen. På bare tæer løber han over det våde gulv hen til døren og kigger ud. Der er vand overalt, og det stiger så hurtigt, at det allerede er for farligt for Min og hans mor at forsøge at komme væk fra huset. Hvor skulle de også flygte hen? Det har regnet så voldsomt hele natten, at floden er gået over sine bredder og nu fosser igennem hele landsbyen. De mange lerhuse står som små øer midt i den rivende strøm. Vandet steg og steg Uden for huset driver krukker, affald, baskende høns og andre ting og sager fra folks huse forbi i rasende fart. Få meter fra huset brøler køerne af skræk. Strømmen er så kraftig, at de næsten ikke kan stå fast. Vandet går nu Min til knæene, og selv om der ikke er særlig langt hen til dyrene, vil han blive revet med af strømmen, hvis han bevæger sig ud. Der var ikke noget, vi kunne gøre for at redde dem. Vi var bare nødt til at tænke på os selv, fortæller Min.

6 6 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima undt om fra nabohusene kan de høre råb om hjælp, som blander sig med kvægets brølen og vandets brusen. Inde i huset sejler gryder, sivkurve og skamler rundt i det stigende vand, der for hvert minut bevæger sig længere op ad Mins krop. Sammen forsøger Min og hans mor at samle nogle få af deres ting, som endnu ikke er ødelagt af vandet. Men inden længe når vandet Min til halsen, så de må opgive at redde mere og flygte op på husets tag for at redde deres eget liv. Det er kun en halv time siden, Min blev vækket af sin mor, men på den tid er byen blevet forvandlet til en stor mudret suppegryde. Strømmen tog dyrene Imens Min og hans mor sidder gennemblødte på taget, kæmper dyrene for livet i det brune, brusende vand nedenfor, og Min kan se frygten i deres opspilede øjne. En af gederne driver så tæt forbi huset, at han kan få fat i den og redde den op på taget. Men den anden ged og alle køerne kan de ikke redde, og må bare se på, imens de brølende af rædsel bliver revet med af strømmen. I dag er det tre måneder siden, at vandet kom. Min kan stadig se dyrenes bange øjne for sig, og om natten kan han høre dem brøle. Hvis bare jeg havde været stor og stærk, kunne jeg have reddet dem. Men jeg kunne ikke gøre noget, siger han. Var bange for at dø Først efter at have siddet tre timer på taget blev Min og hans mor reddet. Nogle unge mænd kom svømmende og kastede et langt elkabel op til dem, som de greb fat i. Over en kilometer blev de trukket gennem den kraftige strøm, før de kunne komme op på land og i sikkerhed på skolen, som lå så højt, at vandet ikke var kommet derop. Det var først, da vi kom til skolen, at jeg troede på, vi havde reddet livet. Indtil da var jeg bange for, at det skulle gå os ligesom med dyrene, fortæller Min. Allerede dagen efter var vandet sunket så meget, at de kunne tage tilbage og se huset. Jeg græd, da vi kom derhen. Væggene var helt væk, og alle vores ting var enten væk eller ødelagt af vandet. Der var mudder over det hele, siger han. Bor i en græshytte Min og hans mor bor indtil videre i en græshytte, som de selv har bygget. De er flygtet ind i junglen sammen med omkring 350 andre familier, som også fik ødelagt deres huse. Heldigvis var der kun en enkelt, der druknede, men mange mistede alt, hvad de ejede. Hverken Min eller hans mor tør flytte tilbage til byen, hvor de boede før, så indtil videre må de klare sig med græshytten. Sammen med de andre familier venter de på, at regeringen skal give dem et nyt sted at bo, for de må ikke blive boende i skoven.

7 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima 7 OVERSVØMMELSEN ÅD RISEN I Nepal er der hvert år nogle måneders regntid, som kaldes monsunen. Det meste af årets regn kommer i de måneder. Da katastrofen ramte i år, var monsunen lige overstået, og i landsbyen var alle glade for, at de var sluppet for de oversvømmelser, der nogle gange kommer, når der løber for meget vand i floden. Risen stod klar til høst på markerne og manglede kun en lille smule vand mere for at være helt perfekt. Derfor blev alle glade, da det begyndte at regne lidt den 17. september om aftenen. Nu ville risen blive rigtig god. Men i løbet af natten blev regnen voldsommere, og om morgenen var der faldet så meget vand, at floden strømmede over sine bredder, ind over rismarkerne, hvor risen blev ødelagt, og op i landsbyen, hvor beboerne vågnede til vand på gulvet. MINS FAR ER DØD For to år siden døde Mins far af en sygdom. Min og hans mor ved ikke, hvad han fejlede, for der var ingen læge i byen, der kunne undersøge ham eller hjælpe. Efter hans død har Mins mor ikke råd til at gå derhjemme og passe huset. Hun må arbejde for andre folk for at tjene penge. Enten i deres marker eller i deres huse.

8 8 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima Hvem er du egentlig? INTERVIEW: FEM HURTIGE TIL MONSUNEN Monsunen bliver vådere og voldsommere.»act KLIMA«har interviewet et vildt vejrfænomen, som klimaforandringerne gør endnu vildere. Jeg er en særlig vind, der blæser mellem havet og landjorden. Jeg er især berømt for de kæmpe regnvejrsskyer, jeg fører med mig. Siger du monsun, siger folk MONSTER-REGNVEJR! På et par døgn kan jeg nemlig smide lige så meget regn, som Danmark får på et helt år. Og det skaber oversvømmelser, ødelæggelser og jordskred. Men jeg gør også stor gavn, for både planter, dyr og mennesker i mit»arbejdsområde«behøver mit vand for at overleve. Hvor hænger du mest ud? Jeg slår til ved kysterne tæt på Ækvator, især i Asien: Kina, Nepal, Indien, you name it. Her kan jeg nemlig få dejlig varm fugtig luft fra havet, som jeg blæser ind mod bjergene. Og oppe ved bjergtinderne er der isnende koldt. Så bliver dampen og fugten også kold. Og når damp og fugt bliver koldt, bliver den til: VAND. Vand, der øsregner ned i hovedet på folk. Hvorfor har du sådan et mærkeligt navn? Monsun betyder årstid på arabisk. Jeg slår nemlig kun til på en bestemt årstid: sommeren. Der er det varmest. Og så kan jeg lave vanddamp fra havet om til regn inde over land. En hel masse regn! Kommer du nogensinde til Danmark? Nej for dælen! Der er alt for koldt, så jeg kommer nok ikke forbi foreløbig. Men jeres regnvejr bliver mere monsun-agtigt i fremtiden. Klimaforandringerne sørger nemlig for, at I får voldsommere og voldsommere regn. Men altså ikke noget nær, hvad jeg kan præstere. Har klimaforandringerne nogen betydning for dig? Jeps, det kan du tro. Når temperaturen på kloden stiger, bliver min luft varmere. Og varm luft kan indeholde mere vand. Og mere vand giver selvfølgelig mere regn... og flere oversvømmelser og ødelæggelser. Jeg kommer heller ikke længere til aftalt tid, men noget før eller senere og det driller bønderne, som vil så deres marker, så det passer med regntiden.

9 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima 9 VERDENS VILDESTE VEJR bliver endnu vildere, når klimaet forandrer sig: KRAFTIG REGN: Regnvejret bliver kraftigere og kraftigere. Regnen kan få floder til at gå over deres bredder og lave oversvømmelser, der smadrer alt i nærheden: marker, veje og huse. EKSTREM VARME OG TØRKE: Nogle steder er ved at drukne i vand. Andre steder har desperat brug for regn. For eksempel er Sydeuropa godt træt af vandmangel og hedebølger. Blandt andet kan det varme vejr tørre skovene ud og sætte fut i skovbrande. STORME OG ORKANER: Når temperaturen i havene stiger, kan orkaner og storme vokse sig kæmpestore. Den hårde blæst kan ødelægge en masse i sig selv. Og så laver den store bølger, der smadrer og oversvømmer kysterne.

10 10 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima Havene stiger, vinteren bliver varmere, og sommeren bliver vådere. Det betyder flere oversvømmelser. Klimaforandringerne kan også mærkes i Danmark. BRUNT VAND OG DØDE EDDERKOPPER Vandet sprøjtede op i en stråle fra toilettet i 13-årige Idas kælder. Det blev ved og ved, og hele gulvet i kælderen endte med at være oversvømmet. "Det var ulækkert, for vandet stank af toilet. Det var brunt og beskidt, og der flød døde edderkopper og nullermænd rundt i det," siger Ida og rynker på næsen. Jeg blev ked af det, fordi jeg vidste, at nogle af vores ting var gået i stykker. Min far gik derned med gummistøvler på for at redde noget, men det meste af det, han havde med op, var gået i stykker. Alt vores julepynt var ødelagt, siger Ida. Kælderen blev oversvømmet flere gange i løbet af sommeren, hvor der faldt rigtig meget regn. Kloakrørene er bygget, engang hvor der ikke skulle være plads til så meget vand i dem. Men der kommer mere og mere regn ad gangen i Danmark, og det er der ikke plads til i kloakken. Da Idas familie bor i en dal, løber vandet ned til dem. VANDET GIK HERTIL

11 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima 11 HUSENE HAR FÅET STYLTER PÅ Mange af Danmarks småøer er enormt flade. Derfor bliver de tit oversvømmede. Når klimaet bliver varmere, smelter isen i Grønland og ved polerne, og havet stiger. Samtidig kommer der vildere storme og kraftigere regn. På den måde bliver risikoen for oversvømmelser på de små øer endnu større. foto: Kuben Byg Rømø er en af Danmarks fladeste øer, og her er de begyndt at bygge husene på høje pæle, så der ikke kommer vand ind på stuegulvet. Haven og terrassen har de smidt op på taget. foto: Anders Knudsen,Lolland-Falsters Folketidende LILLEØS BEBOERE BLEV REDDET FRA OVERSVØMMELSEN I HELIKOPTER foto: Anders Knudsen,Lolland-Falsters Folketidende HELE ØEN BLEV HENTET I HELIKOPTER En af Danmarks mindste øer hedder Lilleø. Her bor kun 11 mennesker, og så vokser der en masse æbler. Den berømte kok Claus Meyer har nemlig en æbleplantage derude. Øen ligger helt nede ved havets overflade, og derfor er der bygget diger rundt om for at holde vandet væk. Men i 2006 var hele øen lige ved at forsvinde totalt. Under en vild storm sprang digerne, og næsten hele øen blev oversvømmet. I sidste øjeblik blev beboerne reddet af en politihelikopter.

12 12 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima I Jhaljhaliya får alle deres mad fra rismarkerne. Normalt står de grønne planter tæt op ad hinanden i lange rækker og stritter. Men efter oversvømmelsen ser det mærkeligt ud. Marken er blevet helt flad og dækket af et tykt lag sand. Vandet har hvirvlet en masse jord, sand og sten op og taget det med. Det har nu dækket rismarkerne helt til, og planterne ligger dybt under sandet. De fleste er ødelagt. Folkene i Jhaljhaliya bliver ikke bare ramt af en oversvømmelse, men får en sultkatastrofe oveni! Sådan er det tit. Under oversvømmelse eller tørke dræber vejret både korn og kvæg. Og hvis der ikke kommer hjælp, tager det i sidste ende livet af menneskene. Hver dag dør mennesker af sult eller dårlig ernæring rundt om i verden. Alle markerne i Jhaljhaliya er blevet kvalt under et tykt lag sand, som oversvømmelsen har slæbt med sig. Kun græs og ukrudt vokser her nu. Kilde til tal: drk.dk

13 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima 13 NØDHJÆLPSPAKKEN: -hvad er der i? I Nepal deler Røde Kors nødhjælpspakker ud. Her kan du se, hvad der er i sådan en pakke. Den vigtigste mad i hele Asien er ris. Derfor er der altid ris i en nødhjælpspakke. Der er 410 gram ris per person til en dag. Tit er der også nudler i. I Nepal spiser alle dhaal ved siden af maden. Dhaal er en suppe lavet af maste linser. I Nepal er der 60 gram linser per person til en dag, som familien kan lave til dhaal. I Danmark er det et problem, at mange får for meget fedt. I Nepal er det et problem, at mange får for lidt. Det kan man dø af. Derfor er der 25 gram olie per person til en dag. Det kan man for eksempel stege noget kød i, ligesom vi gør herhjemme. Salt er også vigtigt for kroppen, blandt andet fordi det hjælper med at holde på den væske, vi drikker. Der er 7,5 gram salt per person til en dag i pakken. Tøj og tæpper er vigtige ting, hvis man ikke skal fryse om natten. I Nepal får kvinderne også en sari: Det er en lang kjole, som de fleste kvinder går i til daglig. Frivillige fra Nepal Røde Kors deler ris ud. Blandt andet til kvinderne, som er iført den traditionelle sari. HVIS DET HASTER: Nogle gange er der ikke tid til at få rigtig mad frem, inden nogen dør af sult. Så derfor bruger Røde Kors proteinkiks. Hver kiks indeholder næring nok til, at man kan overleve ved kun at spise kiks, men kun i kort tid. DIN KLASSE KAN BESTILLE PROTEINKIKS, HVIS I VIL SMAGE. Skriv til

14 14 NÅR KATASTROFEN RAMMER act_klima SÅDAN FÅR DU DØDDÅRLIG MAVE Det kan godt lade sig gøre at skide sig selv ihjel. Hvis bare man har tilpas dårlig mave, løber kroppen til sidst tør for væske. Og uden væske kan kroppen ikke overleve. Du kan hjælpe den død-dårlige mave på vej på flere måder: 1. Smag på vandet fra vandpytter og lignende. 2. Placer lokummet i køkkenet (så du sikrer flest mulige bakterier i maden) og lad være med at vaske hænder, når du har været på tønden. 4. Sørg for at opholde dig langt fra læger, medicin og rent vand, når du først begynder at få ondt i maven. SEKS ØRE FOR EN LITER RENT VAND I Røde Kors nødhjælpspakker er der tabletter, som du kan rense drikkevandet med. Tabletten skal bare opløses i en liter vand, og så kan du drikke det uden at blive syg. DET KOSTER KUN 6 ØRE AT RENSE EN LITER VAND! DIARRÉ DRÆBER Dårlig mave diarré er en af de største dræbere blandt små børn i fattige lande. Det er især beskidt vand, der gør både børn og voksne syge. DIN KLASSE KAN BESTILLE VANDRENS- NINGSTABLETTER, HVIS I VIL PRØVE. Skriv til

15 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima 15 Nepal har nogle af verdens højeste bjerge. Men i syd er landet fladt som en pandekage, og når det regner meget voldsomt, kan vandet ikke komme væk. Derfor har oversvømmelser altid været et problem her, og i landsbyerne har folk været vant til, at floden indimellem flød over. Tidligere gik der mange år imellem oversvømmelserne. De var heller ikke så voldsomme. Men nu har klimaet ændret sig, og vandet kommer så tit og på overraskende tidspunkter, at befolkningen ikke kan klare sig uden hjælp. Vandet ødelægger risen og dækker markerne med sand, som er skyllet med ned fra bjergene, så der ikke mere kan dyrkes noget. MAN KAN GØRE EN MASSE Røde Kors er en af de organisationer, der hjælper, når oversvømmelsen kommer.

16 16 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima

17 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima årige Kishor Kumar Chaudhary er sikker på, at der kommer en oversvømmelse igen. Det er bare et spørgsmål om hvornår. Og til den tid er det hans ansvar at redde naboens datter på fem år. Hun har nemlig ingen storebror selv. Jeg kan huske, at der var en lille oversvømmelse for fem år siden, men jeg har aldrig oplevet noget som den oversvømmelse, der var i år. Jeg troede, at hele min familie skulle drukne, fortæller Kishor Kumar Chaudhary. Han bor sammen med sin familie i landsbyen Bishanpur, som blev hårdt ramt af en oversvømmelse for tre måneder siden. Heldigvis ligger familiens hus på en lille forhøjning, så vandet kunne ikke nå helt derop, men de fleste af naboerne måtte flygte fra deres hjem, indtil vandet havde trukket sig tilbage. Og da var mange af murene skyllet væk, fordi husene er bygget af strå, ler og kolort, så familierne skulle bygge murene op igen næsten fra bunden. Der skete ikke noget med vores hus, så jeg kunne løbe hen og hjælpe nogle af naboerne i stedet for, fortæller Kishor. Flere af landsbyens andre børn og unge hjalp også med at redde blinde og gamle, som ikke selv kunne flygte. Men fordi landsbyen ikke var forberedt på den store oversvømmelse, var det ikke blevet aftalt, hvem der skulle gøre hvad. Så mange ting og meget ris blev ikke reddet fra vandmasserne. Det har byens beboere lært af, så nu er der lagt en plan for, hvad de skal gøre, hvis der kommer en ny oversvømmelse. Jeg skal redde naboens datter, fortæller Kishor stolt. Han har både en storebror og en storesøster, som kan hjælpe derhjemme. Men naboens datter Sumit har ingen større søskende, så der er mere brug for, at han hjælper hende. Siden oversvømmelsen har Kishor lært førstehjælp, og hvordan man redder andre med redningsvest og reb. Det er jeg glad for. Så kan jeg bedre hjælpe, når der kommer oversvømmelse igen, siger han.

18 18 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima BØFFELEN PÅ SKOLENS TAG Kishor Kumar Chaudharys skole blev også oversvømmet. I stueetagen stod vandet næsten op til loftet, og en masse vigtige papirer på kontoret blev ødelagt. Men skolen er den eneste bygning i byen med to etager, så derfor blev en masse familier reddet op på 1. sal, da vandet drev dem ud af deres huse. Der boede mennesker på skolen de første to dage, fortæller skoleinspektøren, Ram Krishna Chaudhary. Men deres ting var her i flere uger, imens de byggede husene op igen, og der lå ris til tørre overalt på taget, fortsætter han. Der var også en bøffel, som var svømmet hen til skolen. Den fik de reddet op på taget sammen med risen. Det var let nok at få den derop, fordi vandet var så højt. Men da vandet var sunket, var den bange for at hoppe ned igen, husker Ram Krishna Chaudhary. Vi prøvede at få den til at gå ned ad en rampe, vi havde lavet, men den ville hverken frem eller tilbage, fordi den kunne se, at der var mange meter ned, fortæller han. Til sidst måtte de give den bind for øjnene, så den ikke kunne se, hvor langt der var ned. Og så var det, som om den fuldstændig glemte, hvor den var, så den gik lige så pænt ned ad rampen, så ejeren kunne trække den med hjem igen, griner skoleinspektøren. VANDET ER GUDERNES STRAF Kishors bedstefar, Chulu Ram Chaudhary, er 65 år og født her i Bishanpur. Aldrig i sit liv har han oplevet så voldsom en oversvømmelse som den i år. Og min egen far, som er død for længe siden, har heller aldrig fortalt om noget lignende, siger bedstefaren, som tror, at guderne har en finger med i spillet. Det her er så voldsomt, at det kan intet menneske gøre. Guderne må have været vrede på os, og så har de ødelagt høsten som straf. Heldigvis lod de os beholde livet, siger han. Selv om det gik godt denne gang, og hele familien overlevede, er bedstefaderen utryg ved at bo så tæt på floden. Faren lurer jo lige udenfor, så hvordan skal jeg sove trygt? Næste gang er det ikke sikkert, at det er muligt at redde børnene, frygter han. Til hverdag leger eleverne på skolens tag, men under oversvømmelsen holdt de hjemløse familier og en enkelt bøffel til deroppe.

19 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima 19 Hvad vil DU redde? DILEMMA: Du bor i landsbyen Gulariya i Nepal, og floden løber lynhurtigt over sine bredder. Vandet går dig allerede til knæene, de mindste børn græder, og alle løber rundt for at redde deres ting. Du står foran jeres hytte og kan ikke se dine forældre nogen steder. Nu må DU vælge de TO vigtigste ting, som du vil redde, inden du skynder dig op på taget Der står en stor tønde ris inde i hytten. Risen skal kastes op på taget, hvis I skal have noget at spise, når vandet er væk. Familiens to køer står bundet på den anden side af floden. De drukner, hvis du ikke binder rebet op. Men hvis du løsner dem, kan det også være, de svømmer væk, eller at nogen stjæler dem. Der ligger en bunke papirer inde i hytten. Et af dem er skødet på jeres grund. Hvis det skyller væk, kan din familie ikke længere bevise, at det er jeres hytte og jeres marker. Din skoletaske står i et hjørne. Hvis den skyller væk, mister du alle dine bøger, dit penalhus og din skoleuniform, og så kan du ikke gå i skole mere. Landsbyens eneste dvd-afspiller står ovre ved naboen, som ikke er hjemme. Hvis du ikke løber over og henter den, bliver den ødelagt af vandet. [Pssst Du kan også skynde dig over og stjæle skødet på naboens hus. Han er nemlig ikke hjemme. Så ejer du hans hus og hans mark, når oversvømmelsen har trukket sig tilbage]

20 20 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima KISHORS DAGBOG Kl årige Kishor står op og tager tøj på. Det er helt mørkt, og der er omkring 10 grader udenfor. Sammen med sin bedstefar trækker han familiens fem køer og en tyr ud af stalden og over på den anden side af vejen, hvor de skal stå og græsse hele dagen. De har også en lille gris og nogle høns, som løber frit omkring. Kl.6.30 Det begynder at blive lyst, så man kan skelne folk fra hinanden. Kishor går hen til vandpumpen og vasker hænder og ansigt med sæbe og børster tænder. Inde i huset har bedstefaren tændt et bål. Imens Kishors mor og søstre laver morgenmad, sidder han og varmer hænderne over bålet sammen med sin bedstefar og spiser hjemmedyrkede mandler. Kl.7.00 Nu er det blevet helt lyst, og Kishor går op på byens torv for at lege med nogle af landsbyens børn, før han skal spise morgenmad. Imens de leger, snakker de om en prøve, de skal tage senere på dagen henne i skolen. Alle skolebørn skal til prøve hvert år for at se, om de er blevet dygtige nok til at rykke op i næste klasse. Kl.8.00 Kishor løber hjem og spiser morgenmad sammen med familien. To store portioner ris med spinat til. Bagefter sætter han sig ude på gårdspladsen og læser lektier. Kl.9.00 Der er en god gåtur til skole, og Kishor vil gerne lege med de andre børn i skolegården, før skolen starter, så han klæder om til skoleuniform og skynder sig af sted.

21 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima 21 Kl Prøven starter kl Der går 58 børn i Kishors klasse, men der er alligevel fuldstændig stille under prøven. Hvis eleverne vil spørge om noget, skal de rejse sig op bag ved stolen og vente, til de bliver spurgt. Heldigvis er prøven ikke så svær, så allerede efter et par timer kan Kishor holde fri. Kl Han følges med et par venner hjem fra skole. De snakker om, hvordan prøven var, og hvad de har svaret på de forskellige spørgsmål. I Nepal er det almindeligt kun at spise to måltider om dagen, så Kishor spiser ikke frokost. I stedet går resten af eftermiddagen med at cykle rundt i landsbyen og lege med de andre børn. Kl Det er ved at blive mørkt, og Kishor mødes med familien og spiser aftensmad. De får daalbath, som er en ret af ris og linsesuppe med kartofler og blomkål i karry til. Det er en ret, som de fleste i Nepal spiser hver eneste dag. Efter at have spist løber Kishor ud og leger et par timer mere i mørket. Kl Kishor vasker sig og børster tænder og kravler i seng. Han skal tidligt op sammen med solen og hønsene kl i morgen tidlig.

22 22 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima BLIV KLAR TIL EN KVIKGUIDE Du behøver ikke blive taget med bukserne nede, når naturkatastrofen kommer. I Nepal hjælper Røde Kors folk med at forberede sig på de oversvømmelser, som helt sikkert kommer på et eller andet tidspunkt. - SE HER, HVORDAN DU BLIVER KLAR TIL KATASTROFEN. PLANT BAMBUS MASSER AF BAMBUS! Floden stiger mange meter under en oversvømmelse, og strømmen bliver meget stærkere, end den plejer. Vandet gnaver sig ind og ødelægger den jord, du skulle have dyrket ris, hvede og grøntsager på. Derfor skal du plante bambus i flodbredden. Bambus får stærke og sammenfiltrede rødder, som holder fast på jorden, så floden ikke så let kan æde din families marker. KAST MED STEN Jo højere fart, floden drøner af sted med, jo mere ødelægger den. Hvis du bygger en slags bremseklodser af sten, som går ud i floden, kan du tage farten lidt af vandet og forhindre, at floden æder den kostbare jord. Du laver bure af ståltråd, som du fylder op med store sten, så det er kæmpe stenterninger. Dem lægger du i rækker ud i floden. Det skal nok spænde ben for vandet. foto: Jørgen Kristensen

23 MAN KAN GØRE EN MASSSE act_klima 23 DANS EN KATASTROFE Det er vigtigt, at alle ved, hvad de skal gøre, når der kommer en oversvømmelse. På den måde kan de måske redde livet både for sig selv og deres familie. Men i Nepal er der mange, der ikke kan læse og skrive. Der er også mange, som ikke har et tv. Du kan være med til at få fat i dem på en anden måde. Hop med i en af Røde Kors ungdomsgrupper, der laver gadeteater om oversvømmelserne. Stykket bliver opført på landsbyens torv, så alle kan se det. Og fordi det både er sjovt og alvorligt, bliver beboerne både underholdt og lærer, hvad de skal gøre, når vandet kommer. RED DIN NABO Under voldsomme oversvømmelser risikerer mange at drukne i den kraftige strøm. Især er det farligt for børn, gamle og handikappede, og det er langtfra alle, der kan svømme. Du kan være med til at redde dine naboer i landsbyen. Men det kræver, at du lærer det først. I mange landsbyer i Nepal underviser Røde Kors i, hvordan du kan finde og redde folk under store oversvømmelser. Så er du klar til at være med på landsbyens redningshold. foto: Jørgen Kristensen

24 24 ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD act_klima

25 ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD act_klima 25 ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD Midt imellem lavlandet og de høje bjerge banker Nepals hjerte, hovedstaden Kathmandu. Ud over at være hovedstad er Kathmandu Nepals største by af landets 28,5 millioner indbyggere bor her. Derfor er det også den by med flest veje, mest forurening og det største strømforbrug. Men selv om Kathmandu er Nepals største og vigtigste by, er den ikke specielt rig. Der er for eksempel ikke penge til, at alle kan få strøm døgnet rundt.

26 26 ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD act_klima Hvad ville du synes om at sidde i mørke det meste af dagen? Eller at computer, tv og køleskab var slukket? Sådan er det for mange mennesker i Nepal. Der må de klare sig uden strøm op til 16 timer i døgnet. I Nepal produceres det meste strøm på vandkraftværker i bjergene. Resten bliver købt i Indien. Men Nepal er et af verdens fattigste lande, så selv om der hele tiden bliver brug for mere strøm, har regeringen ikke råd til at købe mere. I hovedstaden, Kathmandu, er det derfor nødvendigt at slukke for elektriciteten op til 16 timer om dagen, så alle trods alt stadig kan få en smule strøm. STRØM PÅ SKEMAET Men hvis man skal sidde og lave lektier, er det jo meget rart at vide, at lyset ikke pludselig går, så man sidder i buldermørke. Og hvis man skal bage, er det irriterende, hvis ovnen pludselig slukker. Derfor modtager alle et skema, hvor de kan se, hvornår der er tændt og slukket for strømmen i deres område. INGEN KØLESKABE En nepaleser bruger meget mindre strøm end en dansker. For eksempel er der ikke mange i Nepal, der har et køleskab eller en fryser. Alligevel er der brug for meget mere strøm, end der bliver lavet. Nogle gange er der slukket over 100 timer om ugen, men det skifter fra dag til dag, hvornår de enkelte huse har strøm. El-systemet ville nemlig bryde sammen, hvis der for eksempel slet ikke blev brugt strøm hele natten, og alle i hele byen så pludselig tændte for lyset om morgenen.

27 ASIENS FATTIGSTE HOVEDSTAD act_klima TIMER DER ER STRØM I VANDET I mange lande bliver strømmen lavet enten på kraftværker, der fyrer med kul, olie og naturgas, eller på atomkraftværker. Men kul, olie og naturgas forurener og forværrer klimaforandringerne, og hvis atomkraftværkerne ikke bliver holdt ordentligt ved lige, kan giftig stråling slippe ud og skade natur og mennesker. I Nepal laver de strøm på en mere miljøvenlig måde. De bruger nogle af de floder, der løber ned ad bjergsiderne. Vandet løber igennem nogle store vandkraftværker, som bruger den kraft, der er i vandstrømmen, til at lave elektricitet af. Den måde at lave strøm på forurener næsten ikke, fordi der hverken skal brændes kul, olie eller gas af. Det er meget dyrt at bygge vandkraftværker. Derfor går det meget langsomt med at få bygget flere. Men det er meningen, at der skal bygges så mange nye vandkraftværker, at Nepal kan begynde at sælge strøm til andre lande. Det vil dog tage mange år, før Nepal laver så meget strøm, at de kan begynde at tjene penge på det.

TEST: TØRKE I ETIOPIEN: 16-årige Husseen Ali spiser kun en gang om dagen. [s. 33] Vores land er ved at forsvinde i havet. Tataua Pese fra Tuvalu

TEST: TØRKE I ETIOPIEN: 16-årige Husseen Ali spiser kun en gang om dagen. [s. 33] Vores land er ved at forsvinde i havet. Tataua Pese fra Tuvalu Vores land er ved at forsvinde i havet. Tataua Pese fra Tuvalu TØRKE I ETIOPIEN: 16-årige Husseen Ali spiser kun en gang om dagen OL FOR ORKANER: Se, hvem der har fyret den mest af de sidste ti år DE VÆRSTE

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Lærervejledning. 12-årige Min troede, han skulle drukne DILEMMA: Hvad vil DU redde? FLYGTEDE FRA VANDET:

Lærervejledning. 12-årige Min troede, han skulle drukne DILEMMA: Hvad vil DU redde? FLYGTEDE FRA VANDET: Lærervejledning DILEMMA: Hvad vil DU redde? FLYGTEDE FRA VANDET: 12-årige Min troede, han skulle drukne KLAR TIL NÆSTE OVERSVØMMELSE Jeg skal redde naboens datter VANDET STIGER - DRUKNER DANMARK? DE HEMMELIGE

Læs mere

Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K

Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K Børnenes U-landskalender 2012 Elevbog 1 Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K Ghana af Charlotte Blay 4 Kapitel 1 5 Det er ikke så længe siden, de fik en skole

Læs mere

Hvad klimaændringerne gør ved verden. af Sissel og Louise, 8.b, Dåstrup skole

Hvad klimaændringerne gør ved verden. af Sissel og Louise, 8.b, Dåstrup skole Hvad klimaændringerne gør ved verden. af Sissel og Louise, 8.b, Dåstrup skole Klimaændringerne i verden ødelægger vores klode. CO2 udslippet er blevet så stort, at der må gøres en forskel, hvis vi vil

Læs mere

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Hit med Historien 3, Grundbog Filen er stillet til

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

BØRN PÅ FLUGT ØRN HAR ALTID RET NÅR VERDEN STINKER? KRIG BEDSTEVENNER RETTIGHEDER JORDSKÆLV MYANMAR: BØRNEARBEJDE TJEK DINE HVOR GÅR DU HEN

BØRN PÅ FLUGT ØRN HAR ALTID RET NÅR VERDEN STINKER? KRIG BEDSTEVENNER RETTIGHEDER JORDSKÆLV MYANMAR: BØRNEARBEJDE TJEK DINE HVOR GÅR DU HEN ØRN HAR ALTID RET HVOR GÅR DU HEN NÅR VERDEN STINKER? MYANMAR: BØRN PÅ FLUGT KRIG BØRNEARBEJDE JUSTIN BIEBER BEDSTEVENNER JORDSKÆLV TJEK DINE RETTIGHEDER BØRN HAR ALTID RET 1 4 Børn INDHOLD PÅ FLUGT FRA

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Martin i Ghana L r a--- ervejledning

Martin i Ghana L r a--- ervejledning Martin i Ghana L a - rervejledning Indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen 8 Landsbyen Sankt Gabriel 10 Martin besøger en høvding 12 Zogg en lille klinik på landet 14 På marked

Læs mere

Fortællinger fra Skovkanten 4

Fortællinger fra Skovkanten 4 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles novellesamling 2014 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles novellesamling 2014 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles Novellesamling

Læs mere

Følg Hele Verden i Skole på Facebook

Følg Hele Verden i Skole på Facebook LÆSERAKETTEN 2015 1 Følg Hele Verden i Skole på Facebook Kære elever og forældre Som familie kan I følge Hele Verden i Skole via Facebook. I år handler materialet om børn og unge i Guatemala. Læs med i

Læs mere

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL Historie 3 historie3-omslag.indd 1 Historie 3 Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL 11/02/11 14.16 HISTORIE Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 3GYLDENDAL Historie 3 Af Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 1. udgave,

Læs mere

Ildens oprindelse / 15. Kultur og tro / 25 Ræven Antonio / 26. Bunkeren / 31. Natur og klima / 45 Venskabsknob / 47

Ildens oprindelse / 15. Kultur og tro / 25 Ræven Antonio / 26. Bunkeren / 31. Natur og klima / 45 Venskabsknob / 47 Alle børn har ret til uddannelse. IBIS er med til at sikre, at alle børn i verden kommer i skole. Når du læser historierne i LæseRaketten, er du med til at sætte fokus på børns ret til skolegang. LÆSERAKETTEN

Læs mere

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand?

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? En undervisningsavis fra og vand 2004 Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? Volmer Vandhunds Store Vandvids-Quiz Hvad sker der,når vi trækker ud i toilettet?

Læs mere

Kapitel 4 En hverdag med mus, orkideer og risvin

Kapitel 4 En hverdag med mus, orkideer og risvin Kapitel 4 En hverdag med mus, orkideer og risvin Fra vores svalegang kan man høre floden bruse nede i dalen. Rismarkerne står nu i fuldt flor, og det er snart høsttid. Da vi ankom til Vietnam, var markerne

Læs mere

Mit liv. Beretning fra ophold i koncentrationslejr 1943-45. af Hans Larsen

Mit liv. Beretning fra ophold i koncentrationslejr 1943-45. af Hans Larsen Mit liv Beretning fra ophold i koncentrationslejr 1943-45 af Hans Larsen Indhold Mit liv... 1 Beretning fra ophold i koncentrationslejr 1943-45... 1 Forord... 5 Introduktion.... 6 Barndom... 9 Min far...

Læs mere

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch ONDSKABEN Jan Guillou ONDSKABEN Bearbejdet af Kirsten Kirch Special-pædagogisk forlag Ondskaben Bearbejdet af: Kirsten Kirch ISBN 87 7607 001 8 Lay-out af omslag: Torben Madsen Foto omslag: Fra filmen

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

VEJR OG UVEJR. Af Peter Bering

VEJR OG UVEJR. Af Peter Bering ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå VEJR OG UVEJR Af Peter Bering Dette er en pdf-fil med Vejr og uvejr. Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder.

Læs mere

v r Tænk engang... t j n LÆSERAKETTEN 04

v r Tænk engang... t j n LÆSERAKETTEN 04 a s o p i z e b q x v l g v r t j n u c Tænk engang... m f LÆSERAKETTEN 04 Tænk engang Tænk engang er udgivet af U-landsorganisationen Ibis som led i den globale uddannelseskampagne. Kampagnen fokuserer

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Pilte og væbnere. Alle har ret til mad. Aktiviteter for: FDFs missionsprojekt i 2010-2011

Pilte og væbnere. Alle har ret til mad. Aktiviteter for: FDFs missionsprojekt i 2010-2011 Aktiviteter for: Pilte og væbnere FDFs missionsprojekt i 2010-2011 Alle har ret til mad Dette hætet har modtaget støtte fra Danidas Oplysningsbevilling www.noedhjaelp.dk www.silkeborghojskole.dk FDF.dk/zambia

Læs mere

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse & Unge Alkohol En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse GODA Foreningen God Alkoholkultur udskrev i november 2013 en novellekonkurrence, hvor elever fra 7. - 10. klasse kunne skrive deres

Læs mere

Cool Klima. Gode vaner er seje!

Cool Klima. Gode vaner er seje! Gode vaner er seje! Jeg er glad for, at I børn og unge vil være med til at gøre en indsats for at ændre jeres vaner og bruge energien fornuftigt. Når mange mennesker gør tingene anderledes, giver det en

Læs mere

PULS NATUR/TEKNIK 3.KLASSE GYLDENDAL. Erik Christensen Malene Grandjean Leif Schack-Nielsen

PULS NATUR/TEKNIK 3.KLASSE GYLDENDAL. Erik Christensen Malene Grandjean Leif Schack-Nielsen PULS NATUR/TEKNIK 3.KLASSE Erik Christensen Malene Grandjean Leif Schack-Nielsen GYLDENDAL PULS natur/teknik 3. klasse grundbog 1. udgave 1. oplag 2012 Gyldendal A/S, København. Forlagsredaktion: Louise

Læs mere

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Nedenfor følger fortællingen. Det indledende afsnit læses, eleverne vælger derefter på skift, når der er et valg at træffe efter et afsnit. Tallene ved valgmulighederne

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere