1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN"

Transkript

1 1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN

2 2 Ida-Marie Rendtorff Ida-Marie Rendtorff er ikke helt sikker på lige præcis, hvornår hendes forfatterskab begyndte. Måske var det dengang, hun som 3-årig drak blæk. Hun har skrevet historier, så længe hun kan huske og fik udgivet sin første roman i Siden har hun markeret sig som en af Danmarks fine, nye børne- og ungdomsforfattere. Hun formår at holde sin læser i ånde med en stor og fængslende historie, men samtidig komme så tæt på sine personer, at man kan mærke dem og stille vigtige spørgsmål til livet. Hun har skrevet en række børnebøger og ungdomsbøger der foregår både i magiske og i helt realistiske verdener. Mest kendt er hun for fantasy-serien om Dalia Dragehvisker, spændings-serien Team A, bøgerne om Alma samt den mere barske fremtidstrilogi Kloden under vand, hvor sidste bind Rød Jord netop er udkommet. Ida-Marie Rendtorff er uddannet både i litteraturvidenskab og som lærer og har modtaget Skolebiblioteksforeningens forfatterpris. Forfatter: Ida-Marie Rendtorff Foto: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen Illustrationer: Dorte Bengtson Layout, repro og produktion: Morten Bak, Grafisk Design samt Publikum Kommunikation. Faktastof: Michael Larsen og Christian Vaabensted Redaktion og projektledelse: Publikum Kommunikation, Christian Vaabensted Websitet 2014.u-landskalender.dk rummer et stort undervisningsmateriale om bogen og om Zambia samt sider for børn med film, fakta og billeder. Både fortællingen og de tre fabler findes som lydbog på 2014.u-landskalender.dk. Der er en tilhørende lærervejledning på 48 sider. Bøgerne kan hentes som PDF på 2014.u-landskalender.dk. Trykte bøger kan bestilles på BESØG 2014.U-LANDSKALENDER.DK Oplev spændende film, fakta og fotos fra Zambia og de steder, bogen foregår. Tryk: Center Tryk. Sat med Archer / CUT / Akzidenz Grotesk Udgivet af Udenrigsministeriet. ISBN (trykt udgave) ISBN (PDF-udgave) ISBN (trykt klassesæt):

3 GEPARD-DRENGEN AF IDA-MARIE RENDTORFF Foto: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen Illustrationer: Dorte Bengtson Design og Layout: Morten Bak Faktasider: Michael Larsen Redaktion: Christian Vaabensted

4 4

5 5 Zambia I Zambia lever der Geparder. De er gode til at gemme sig på savannen. Der er tre små gepardunger her i billedet. Kan du finde dem?

6 6

7 7 Kapitel 1 MÆRKET Kom nu, Sunday, hviskede Conrad og så ud over bushen. Hun måtte da have fået fri fra skole nu. En af køerne løftede hovedet og så på ham. Men så gumlede den videre på en tot græs. Heden flimrede over den sandede jord. Han var nødt til at fortælle det til nogen. Til Sunday. Det, som han havde set på træstammen. Mærket. Det boblede inden i ham, som en gryde vand, der var ved at koge over. Sunday var hans søster. Hun plejede altid at komme efter skole. Så fortalte hun, hvad hun havde lært derhenne. Conrad ville ønske, at han kunne gå i skole ligesom Sunday og mange af de andre børn fra landsbyen. Men deres far var død, og derfor var Conrad nødt til at arbejde som hyrde. Nu ville han snart få sin løn. En kalv. Med den kunne han sørge for sin mor og Sunday. Conrad fik øje på en mpheta-fugl i et træ. Han rejste sig og hev slangebøssen op af lommen. Så ladede han den med en sten og sigtede. Skuddet var perfekt, og fuglen faldt død til jorden. I det samme hørte han lyden af Sundays stemme. Søsterens skikkelse kom til syne mellem buskene. Hendes ene ben var kortere end det andet, så hun haltede. Tiponde madzi, tiponde madzi Pali lowe, pali lowe, sang hun. (Det betyder: Der er vand, der er vand Hvis vi graver dybt, graver dybt ) Sunday, sagde han. Se, hvad jeg har taget med til dig. Hun kastede en majskolbe hen til ham. SUNDAY Det betyder søndag på engelsk og er et populært pigenavn. I Zambia kan man hedde f.eks. Alvor, Ærlig eller Klog. Altså ord, som siger noget om mennesker. Man kan også hedde Afrika, Delfin eller Søndag. Der er også mange, der har et navn fra Bibelen. MPHETA-FUGL En lille fugl på størrelse med en gråspurv. Hyrdedrengene skyder dem med deres slangebøsser og tager dem med hjem om aftenen. De steger dem over bålet, og på den måde får familien lidt ekstra at spise.

8 8

9 9 Majsen var stadig lun, og den duftede dejlig sødt. Men i dag var han slet ikke sulten. Sunday, gentog han. Denne gang så hun på ham. Sådan rigtigt. Hvad? Sunday lagde hovedet på skrå og ventede på, at han fortsatte. Det er Chee jeg tror, han er vendt tilbage. Vores Chee? Sunday måbede. Geparden? Ja, kom selv og se. De gik hen til træet. Et dyr havde ridset et tydeligt mærke i den grove bark med sine kløer. Sådan gjorde geparder for at afmærke deres territorium, vidste Conrad. Men der var noget særligt ved det her mærke. Der var kun aftegnet tre kløer. Geparder havde altid fire kløer på hver pote. Men ikke Chee. Han havde kun tre kløer på den ene pote. Tror du, han stadig kan kende os? Sundays øjne skinnede. Deres slægt havde engang tilhørt gepard-klanen. Inden hans far døde, havde han givet Conrad et pandebånd af gepardskind. Et tegn på familiens gamle slægtskab med geparderne. Hvad nu hvis han ikke kan? Conrad pirkede i den tørre jord med snuden af sin plasticsandal. Der blev stille mellem dem. En af køerne fnyste og slog med hovedet for at jage fluerne væk. Conrad vidste godt, at geparder kunne finde på at angribe kvæg. Især kalve. Bare tanken om det fik det til at brænde i hans mave. Som om han havde slugt et stykke af selve solen. GEPARD-KLANEN I Afrika bor der mange forskellige stammer. En stamme er et folk, som har fælles skikke. Nogle stammer har endda deres eget sprog. De bliver også kaldt klaner. Alene i Zambia findes der 73 stammer, og der tales syv forskellige sprog. Verdens hurtigste dyr Geparden er verdens hurtigste dyr. Den kan løbe op til 110 km/t! Du kan kende geparden på de sorte striber, der løber fra øjenkrogen til mundvigen. Geparden spiser gazeller, harer og fugle. Skarpe kløer Gepardens kløer stikker altid frem, næsten som kløerne på en hund. Kløerne griber godt fat i jorden, når den skal løbe. Derfor kan den hurtigt komme op i fart, når den skal jage et andet dyr.

10 10 Jeg ville ønske Conrad gik i stå. Jeg ville ønske, jeg aldrig havde fundet den gepardunge. Men Sunday så på ham, hvis du ikke havde hjulpet ham, så var han jo død. Conrad så ned i den støvede jord. Han havde fundet Chee, dengang deres far lige var død. Dagene alene ude i bushen havde været så lange. Og så en morgen havde han hørt en svag piben. Og dér under en busk fik Conrad øje på en lille, forladt gepardunge! Og selvom han godt vidste, at det var skørt, føltes det, som om hans far havde sendt ham en gepard-bror. Først nu opdagede Conrad, at han stadig stod med majskolben i hånden. Hans mave knurrede. Spis, sagde Sunday. Du er sulten. Han brækkede kolben over og rakte hende den ene halvdel. Så gik han hen for at hente den fugl, han havde skudt. GEPARD-BROR Når gepard-unger forlader deres mor og skal til at klare sig selv, bliver brødrene sammen. De hjælper hinanden og jager sammen. Nogle gange holder de sammen hele livet. BUSHEN En stor græsslette med enkelte træer. Næsten halvdelen af Afrika er dækket af bush, og her lever mange af de vilde dyr. Træerne kan være akacietræer, der ligner store paraplyer. Det kan også være de flotte baobabtræer. De er kæmpestore og har en tyk stamme, som kan suge meget vand. Det er godt, når der er tørke. Hyrdedrenge Mange drenge på landet i Zambia passer kvæg hele dagen. Drengene får en ko, når de har været hyrder i tre år. Nogle drenge starter som hyrder, når de kun er fem år gamle. En ko er guld værd Det er godt for en familie i Zambia at eje en ko. Den kan hjælpe til på marken, og familien kan få mælk fra den. Den kan også sælges, hvis familien har brug for penge.

11 11

12 12

13 13 Kapitel 2 MÆNDENE NSHIMA En grød lavet af majsmel. Den er hvid og tyk og kan minde lidt om risengrød. På landet i Zambia spiser man ikke ret meget andet end nshima. Nogle gange får man en slags sovs til og måske lidt kød. Solen var ved at forsvinde bag bjergene. Rød som en moden mango. Conrad drev kvæget af sted med sin pind. Forbi den lave skolebygning og landsbyens vandpumpe. Der stod en flok piger og fyldte deres spande. De fnisede, da han gik forbi. Men Conrad kunne kun tænke på geparden. Måske stammede mærket slet ikke fra Chee det kunne jo være fra et andet vildt dyr. Kort efter dukkede landsbyens lerklinede hytter op mellem træerne. Han lukkede kvæget ind i folden og skyndte sig hjemad. Sunday var humpet i forvejen med dagens bytte. Conrad havde skudt tre mpheta er. Da han nærmede sig den lille kreds af hytter, hvor familien boede, kunne han dufte den krydrede lugt af brænderøg. Deres mor var i gang med at røre i en gryde med nshima, der hang over bålet i køkkenhytten. Sunday var ved at plukke fjerene af fuglene. Conrad slappede af. Jo, alt var, som det plejede at være. Hans mave knurrede. Han havde næsten ingenting fået at spise i dag. Efter maden og opvasken kunne de lige nå en tur hen på pladsen, ham og Sunday. Det var en støvet åbning mellem hytterne. I midten lå en væltet træstamme, som dannede en slags bænk. Her var der altid folk. Conrad satte sig og lyttede til mændenes historier. Sunday humpede efter nogle af pigerne fra skolen. Men de lod, som om de ikke så hende. Conrad bed sig i læben. De forstod ingenting. De forstod ikke, at Sunday var noget særligt. Ligesom den dag, hun var opkaldt efter.

14 14 Flere mænd kom til. En af dem var en helt ung gut fra den landsby, hvor høvdingen boede. Han hed Donatus og var ret fin i tøjet. Conrad kendte ham ikke. Sådan var det, når man næsten altid var ude i bushen sammen med dyrene. Donatus kneb øjnene sammen. Har I slet ikke hørt det? sagde han. Der blev stille i forsamlingen. Donatus tog sig god tid og så rundt på mændene. Selvom han kun var få år ældre end Conrad, lyttede de med respekt til ham. I går kom der en gepard helt ind mellem vores hytter. Den kunne så let som ingenting have dræbt en af hønsene eller gederne. Eller en af mine små søskende. Conrad stivnede. Kunne det mon være hans gepard, Chee? En hund tudede et sted i landsbyen. Conrad gøs. Hvad skete der så? spurgte en af de unge mænd. Han blev kaldt Bjerget, fordi han var et helt hoved højere end alle andre. Jeg greb en skovl Men i næste øjeblik var geparden væk. Som et spøgelse. Måske var det et spøgelse, sagde en anden. Donatus rystede på hovedet. Men der var noget mærkeligt med det dyr. Den var ikke sky, som geparder plejer at være. HØVDINGEN En slags konge over et område med flere landsbyer. Han bestemmer over jorden og er den øverste leder. Uniform på i skole Eleverne har uniform på, når de går i skole. Pigerne har kjoler på og drengene går i skjorte og bukser. Det er ikke alle eleverne, der har uniform på, fordi deres forældre ikke har råd til det. Lasede bøger Eleverne får lektier for i skolen. Problemet er, at det ikke er ret mange bøger. Drengen her sidder og læser i en gammel og laset bog om landene i Afrika.

15 15

16 16 Tegning

17 17 Måske er den syg, foreslog Bjerget og spyttede på jorden. Eller skør, sagde en tredje. Der gik et gys gennem forsamlingen. Mørket var ved at sænke sig, og stjernerne lyste i tusindvis på himlen. Conrad, lød en stemme tæt på. Sundays skikkelse dukkede op. Vil du med hjem? Conrad rejste sig. Gabte. Deres fødder kendte vejen. Sunday var helt tavs. Du skal ikke tage dig af dem, sagde Conrad. Hvem? lød Sundays stemme ved hans side. De andre piger. At de gør sådan mod dig. Jeg er bare træt. Jorden føltes kølig under hans bare fødder. Han kom igen til at tænke på det, mændene havde talt om. Tænk, hvis det virkelig var hans gepard, Chee, der havde været i den landsby. Og tænk, hvis han var skør. Conrad fik kuldegysninger. Han orkede ikke at fortælle om det til Sunday. Ikke nu. Lidt efter lå han på den tynde sivmåtte på gulvet i hytten. Han trak tæppet omkring sig. På den anden side af skillevæggen kunne han høre moren og Sundays åndedræt. Engang havde der været et fjerde åndedræt i hytten, men det var længe siden nu. Conrad vendte og drejede sig. Han kunne ikke sove. Til sidst fandt han gepard-pandebåndet frem og knugede det i hånden. Det plejede altid at hjælpe. SIVMÅTTE Et ligge-underlag lavet af siv til at sove på. I Zambia har kun få børn deres eget værelse, og de sover tit mange sammen i et rum. Måtterne kan rulles sammen om dagen. Man kan også bruge dem til at sidde på, for der er som regel ikke møbler i hytterne. Kladdehæfte Det eneste, eleverne har med i skole, er et kladdehæfte og et par blyanter. Mange børn i klassen Der går rigtig mange børn i hver klasse. I nogle klasseværelser er der helt op til 80 elever på en gang. Hvor mange elever er der i din klasse?

18 18 Kapitel 3 ET TEGN? Næste dag brændte solen igen fra en skyfri himmel. Conrad sad på en flad sten og pirkede i jorden med sin pind. Regntiden var ovre. Snart ville det høje græs blive gult, og jorden slå sprækker. Han elskede denne tid på året, hvor alt stadig var grønt. Men i dag kunne han ikke mærke andet end en knugende fornemmelse i maven. I nat var det sket igen. Han havde drømt, at han selv var en gepard. Han løb ud over bushen kunne lugte alt, se alt, høre alt selv et vingeslag fra en fugl langt borte. Andet plejede der ikke at ske i drømmen. Men i nat havde drømmen været anderledes. I nat havde han hørt et åndedræt ved sin side, og da han drejede hovedet, fik han øje på Chee. Var drømmen et tegn? Han ville ønske, at hans far havde været i live, så han kunne spørge ham. REGNTIDEN I Zambia er det sommer og regntid fra november til april. Her regner det rigtig meget. Bagefter er bushen helt grøn, og græsset kan være flere meter højt.

19 19

20 20

21 21 Det raslede i græsset. Conrad rejste sig. Han syntes bestemt, han kunne skimte noget rødbrunt inde i det høje, grønne græs. Kunne det være Her ville en gepard let som ingenting kunne snige sig ind på kvægflokken. Han knugede hånden om sin slangebøsse. Et hedt vindpust strøg hen over bushen og fik igen græsset til at røre på sig. Nu kunne han se det. Det var bare et ødelagt termit-bo, der skjulte sig mellem stråene. Hvis bare det snart blev eftermiddag, så Sunday ville dukke op Så kunne de øve bogstaverne sammen. Bogstaver og ord fik én til at glemme. Han ville ønske, at geparden forsvandt igen. Som et uvejr, der drev bort i horisonten. Conrad kom til at tænke på dengang for længe siden, da han fandt gepardungen og havde givet den navnet Chee. Han havde givet den mælk fra køerne, og den var hurtigt kommet til kræfter. Chee var en legesyg killing, og dagene var blevet lettere at komme igennem sammen med ham. Men Chee voksede alt for hurtigt. Den bløde, dunede pels blev mere strid, og han kunne ikke længere nøjes med mælk. Så Conrad og Sunday havde fodret ham med fuglene, som Conrad skød med sin slangebøsse. En dag havde gepardungen selv fanget en rotte. Både hans snude og poter havde været smurt ind i blod. Det var først da, det rigtigt gik op for Conrad. At Chee en dag ville blive en voksen gepard. Et hurtigt og stærkt rovdyr, der kunne blive til fare for ham, Sunday og kvæget. Få dage efter var Chee forsvundet. På en måde havde Conrad været lettet. Conrad! Han hørte hendes stemme, før han så hende. Conrads hjerte begyndte at slå hurtigere. Sunday plejede aldrig at komme så tidligt. Hendes haltende skikkelse kom til syne over bakken. Hun løb. Conrad Sunday bøjede sig forover og hev efter vejret. Er der sket noget? spurgte Conrad med rystende stemme. En flok sorte fugle lettede fra et vissent træ. TERMIT-BO En termit er et blegt insekt, der ligner en myre. De bygger termit-boer, der er rød-brune som jorden i Zambia. Et termit-bo kan blive højere end mennesker. Hvad skal vi lege? Børnene i Zambia elsker at lege, når de har fri. Piger sjipper og hinker. Drengene her har fundet et gammelt bildæk, som de triller hen ad vejen i fuld fart. Drager af affald Drengene er gode til at lave drager af ting, de finder på vejen. Noget snor, en gammel plastpose og nogle pinde. Og vupti, så er dragen i luften.

22 22 Ja, sagde hun stadig forpustet. Det er Chee Conrad forestillede sig straks, at geparden måske havde angrebet et barn. Det svimlede for ham. Ham der Bjerget og hans venner har aftalt at mødes på pladsen om lidt. De vil tage med på jagten. Sunday bed sig i læben. Jagten? Han så på hende. Små svedperler piblede frem på hendes buede pande. Ja, de vil slutte sig til ham Donatus og hans venner. Du ved, dem fra høvdingens landsby. Og så vil de forsøge at få ram på Chee. Conrads mund føltes tør. Han havde svært ved helt at fatte, hvad hun sagde. Så Chee har ikke angrebet nogen? spurgte han. Nej, selvfølgelig har han ikke det. Sunday så på Conrad med et bestemt blik. Men snart er der nogen, som vil angribe ham. De satte sig på jorden. Du er nødt til at sige det, fortsatte hun. Til Bjerget og de andre. Du er nødt til at fortælle dem om Chee. Men hvis han fortalte om Chee Bjerget og de andre ville håne ham: En hyrde-dreng, der reddede et farligt rovdyr, som så voksede op og blev en trussel for både ham selv og hans kvægflok. Og for hans landsby. Det var totalt dumt. Måske er geparden syg, sagde han. Eller skør. Det tror du jo ikke engang selv på. Sunday rynkede panden. Conrad så ned på sine hænder. Så gør dog noget, fortsatte hun. Han rørte sig ikke ud af stedet. Hvad skulle han gøre? Sunday fnyste. Så rejste hun sig og begyndte at humpe tilbage mod landsbyen. Hun vendte sig ikke om og vinkede, som hun plejede. Ikke en eneste gang. Kurvefletterens cykel Her ser du en kurvefletter. Han er på vej til markedet for at sælge sine kurve. Kurvene vejer ikke så meget, men de fylder en hel del. I sær når man kun har en cykel til at køre dem på. Afsted på cykel Der er ikke mange, som ejer en bil på landet i Zambia. Mange har en cykel i stedet. Drengene maler deres cykler i flotte farver eller sætter klistermærker på.

23 23

24 HVORFOR KONGER GÅR MED KAPPE Alle dyr i Afrika var samlet på sletten. De skulle vælge en konge. De fire super-katte stod forrest. Løve, Leopard, Gepard og Tiger. Det skal være én af os fire, sagde Løve. Vi er de farlige. Vi kan tæve jer alle. Ingen sagde Løve imod. De fire super-katte så på hinanden. Hvad nu? Jeg skal være konge, sagde Gepard. For jeg kan løbe hurtigst. Nej, sagde Tiger. Jeg skal være konge. Jeg har striber. Og jeg er bedst til at klatre, sagde Leopard. Se på mig. Jeg har en manke, sagde Løve. Jeg skal være konge. De kunne ikke blive enige. Så må vi kæmpe om det, sagde Løve. Det kunne de godt blive enige om. Først skulle Gepard og Leopard kæmpe. Gepard var god til at løbe. Men hvad hjalp det i kamp? Leopard var jo både størst og stærkest. Derfor lå Gepard lidt efter død på jorden. Alle de andre geparder på sletten begyndte at græde. Og de græd og græd. En hel måned. Derfor fik de sorte striber ned ad kinderne. Det har alle geparder haft lige siden. Geparderne lovede hinanden en ting. De ville aldrig mere slås med de andre super-katte. Sådan er det også i dag. Hvis én super-kat nærmer sig, skynder geparden sig at gå. Også selvom den må forlade sin mad. Så skulle Leopard og Tiger kæmpe. Leopard så længe på Tiger. Hvor var han stor og stærk. Leopard rømmede sig. Se på min pels. Jeg er den smukkeste af alle super-katte. Hvad behøver jeg mere? Og så klatrede han op i et træ. Han lagde sig på en gren. Alle dyrene på sletten skulle se ham. Sådan er det også i dag. Leoparden elsker at ligge højt over jorden på en gren. Nu var det Tiger mod Løve. Det blev en meget lige kamp. For de var begge store og stærke. Tiger snappede efter Løves hals. Men han fik kun hår i munden. Det var Løves manke. Nu satte Løve tænderne i Tigers hals. Han bed til. Lidt efter var Tiger død. Alle tigere på sletten hang med hovedet. Så gik de deres vej. Og de blev ved med at gå. Da de nåede havet, stoppede de ikke. For tigere er gode til at svømme. De stoppede faktisk først, da de var nået helt til Asien. Siden dengang har der aldrig boet nogen tigere i Afrika. Og Løve han blev kåret til dyrenes konge. Og lige siden har konger overalt i verden båret kappe og krone. Ligesom løven bærer sin manke.

25

26 26

27 27 Kapitel 4 AF STED Der blev så stille, da Sunday var gået. Ikke engang kvæget sagde en lyd. Men tankerne larmede i Conrads hoved. Han samlede en håndfuld småsten op, ladede slangebøssen og skød til måls efter en stump træ. Bjerget og hans venner De var altid ude på ballade. Slet ikke sådan nogle fyre, man kunne tale med. Men hvad nu, hvis de dræbte Chee? Conrad smed småstenene fra sig og samlede sin pind op. Han måtte gøre et eller andet. Han vidste ikke hvad endnu. Bare noget. Conrad drev køerne hjemad. Da han nærmede sig kvægfolden, trådte Samson ind foran ham. Det var Samson, der ejede kvæget. Conrad hentede dyrene hos ham hver morgen ved solopgang og afleverede dem igen ved solnedgang. Er der noget galt med dit syn, knægt? spurgte han. Conrad rystede på hovedet. Så kan du vel også få øje på solen, fortsatte Samson. Du er alt for tidligt tilbage. Undskyld, mumlede Conrad. Bare denne ene gang. Bjerget og hans venner skulle mødtes på pladsen, og han måtte bare være der og høre, hvad de havde tænkt sig at gøre. Conrad havde aldrig før bedt Samson om noget. Han havde arbejdet hver dag i snart tre år uden en eneste fridag. Samson tyggede arrigt på et græsstrå. Det skal ikke gentage sig, brummede han. Conrad vidste, at Samson mente det. Nej, selvfølgelig ikke. Han drev de modvillige dyr ind i folden med sin pind. Den røde kalv prøvede at undvige, men Hyrdernes slangebøsser Hyrdedrenge har altid en slangebøsse med. De laver den selv og har den hængende på håndleddet. Så er den altid klar til at skyde en lille fugl til aftensmaden. Flotte legetøjsbiler Når der ikke er råd til legetøj, så må man lave noget selv. Børnene i Zambia er gode til at lave legetøjsbiler. De bruger ståltråd, snor, kapsler og hvad de ellers kan finde.

28 28 Conrad var hurtigere end den. Det var ikke nu, den skulle stikke af. Da han havde lukket folden, skyndte han sig af sted. Bjerget og de andre unge mænd sad allerede på pladsen. Bjerget havde en økse over skulderen og en af de andre havde et gammelt, rustent spyd. Conrad kunne høre, at Bjerget var i gang med at genfortælle Donatus møde med geparden i går. Den var større end normale geparder. Bjerget så rundt på de andre. Den havde fråde om munden, og øjnene lyste af ondskab. Det var jo slet ikke det, Donatus havde sagt. Conrad bed sig i læben. Undskyld Han måtte hoste ordet løs. Det var først nu, mændene fik øje på ham. Det kan du godt glemme alt om, Conrad, sagde Bjerget. Øh, hvad? At komme med på gepardjagt. Om et par år måske. I I må ikke dræbe den. Conrad så ned i jorden. En myre slæbte af sted med en kvist, der var meget større end den selv. Hvem har spurgt om din mening, hyrdedreng? Bjerget klaskede en myg på sit ben. Conrad tog mod til sig. Den er slet ikke sådan Han skævede til Bjerget. Altså skør. Kan du måske se, hvad geparder tænker? Bjerget så udfordrende på ham. Nej, altså den er bare sådan lidt tam. Det var, derfor den gik ind i landsbyen. Han kunne selv høre, hvor dumt det lød. Lerhuse i landsbyen Husene i en zambisk landsby er lavet af ler. Taget er lavet af palmeblade. Indenfor er der to små rum. Der er ikke plads til møbler, men det gør ikke så meget. Det meste af tiden er man udenfor. Så skal der saves! I Danmark har vi maskiner til at gøre det hårde arbejde. Sådan er det ikke på landet i Zambia. Her er nogle mænd i gang med at save planker. Saven er så stor, at der skal to til at gøre arbejdet.

29 29 Tegning af Bjerget og de andre

30 30

31 31 Tam! I er måske venner, dig og geparden? Bjerget grinede, så hans store tænder kom til syne. Så rejste han sig. Smut med dig, Conrad. Det her er ikke for smådrenge. Skulle Conrad indrømme det? At det var ham, der havde passet geparden, da den var lille. At det var hans Chee. Så ville de måske tro på ham. Det er bare, fordi Skrid så, sagde Bjerget hårdt. Conrad begyndte langsomt at gå sin vej. Måske har knægten ret, hørte han en af mændene bag sig sige. Det var Musa, deres nabo. Vi kunne ringe til rangeren i nationalparken. Hvis der er nogen, der ikke vil med, kan de jo bare blive hjemme, sagde Bjerget. Conrad vendte sig om. Bjerget og de andre unge mænd havde rejst sig, og nu begyndte de at gå ud ad jordvejen sydpå mod søen. Kun én af dem blev tilbage. Musa. Bare han nu ville ringe til rangeren i nationalparken. Der var masser af vilde dyr i parken. Elefanter, løver, leoparder. Måske kunne rangeren hente Chee, og så kunne han også bo i nationalparken. Men tænk nu, hvis mændene nåede at dræbe geparden først. Conrad skyndte sig hjem. Hans mor var i gang med at vaske op. Hun løftede blikket og rynkede panden. Hvorfor er du så tidligt hjemme? Jeg jeg har ondt i maven. Det var ikke engang helt løgn. Tanken om mændene gjorde ondt som en ildkugle i maven. Hun kom hen og lagde hånden på hans pande for at mærke, om han havde feber. Så drejede hun hans hoved og så ham ind i øjnene. Du fejler ikke noget, sagde hun. RANGEREN I NATIONALPARKEN En ranger er en person, som arbejder i en national-park. National-parker er store, fredede områder, hvor dyrene og naturen bliver beskyttet. Man kan tage på en rejse ind i Zambias store national-parker. Det hedder en safari. Så vil en ranger fortælle om dyrene og planterne. Ildstedet Når man laver mad i landsbyen, så foregår det ved ildstedet. Det er vigtigt, at der er tag over bålet. Så kan man også lave mad i den årstid, hvor det regner rigtig meget hver dag. Sovs af jordnødder Kvinden her er i gang med at lave mad. Hun er ved at knuse jordnødder. Når hun er færdig, er der kommet mel ud af det. Melet skal hun bruge til at lave sovs med.

32 32 Conrad undgik hendes blik. Det eneste, han kunne tænke på, var Bjerget og hans venner, som lige nu var på vej ud til søen. Ud for at slå Chee ihjel. Han skyndte sig hen til sovehytten. Udenfor på en stol sad Sunday og lavede lektier. Hun så ikke op. Jeg prøvede, sagde Conrad og lod sig dumpe ned ved siden af hende. Okay, sagde Sunday bare og klemte læberne sammen. Lidt efter gik moren af sted efter vand. Hvis mændene bare havde lyttet til ham, ville de forstå. Forstå, at de ikke behøvede at slå geparden ihjel. Uroen voksede i Conrads krop. Han rejste sig. Sig til mor, at jeg har fået det bedre, sagde han til Sunday. At jeg øh er smuttet ud en tur. Det var bedst, at Sunday ikke fik mere at vide. Så behøvede hun ikke at lyve over for deres mor. Deres mor hadede løgn. Sunday så op. Hendes øjne lyste, og han vidste, at hun havde læst hans tanker. Han gik ind i hytten, fandt pandebåndet frem og tog det på. Pas på dig selv, sagde Sunday, da hun så ham. Han nikkede. Så skyndte han sig af sted. Mændene havde allerede et stort forspring. Hans mor ville blive bekymret, når han ikke dukkede op til aftensmaden. Hun havde ellers nok at bekymre sig om. Der var snart ikke mere mad tilbage i hytten med forråd. Og hvad skulle familien så spise? Conrad skubbede tanken fra sig. Han skulle bare sørge for at være tilbage inden sovetid. VAND Der er ikke vandhaner i hytterne på landet i Zambia. For at få vand til at drikke, lave mad og vaske sig, må man hente det ved den nærmeste brønd. Der kan være langt at gå, og vand er tungt at bære. Det er tit kvinder og børn, der henter vand. De bærer på det oven på hovedet i store plasticspande. De heldige har en cykel til hjælp. En dejlig slurk vand Det kan godt blive rigtig varmt midt på dagen, når det er sommer i Zambia. Så er det godt, at man lige kan tage sig en slurk vand ved skolens vandpost. Ved brønden Her på billedet kan du se, hvordan det ser ud, når kvinderne og børnene hjælper hinanden med at hente vand ved brønden om eftermiddagen.

33 33

34 DA SKILDPADDE FIK EN IDÉ Jeg er så tørstig, sagde Kanin. Det er jeg også, sagde Elefant. De kiggede op på himlen. Der var ikke en sky. Sådan havde det været længe. Ingen regn. Intet at drikke. Vi må holde et møde, sagde Løve. Han var deres konge. Og så mødtes alle dyrene. Skildpadde kom sidst. For hun havde korte ben og bar sit hus på ryggen. Vi skal finde vand, sagde Løve. Ellers dør vi af tørst. Skildpadde rakte poten op. Jeg har en idé, begyndte hun. Men Elefant bad hende straks tie stille. Store dyr har store tanker, sagde Elefant. Små dyr har små tanker. Følg hellere med mig. Og så fulgte alle dyrene efter Elefant. Lad os grave her, sagde Elefant. Her var der engang en flod. Dyrene lyttede til Elefant. For han var den største af dem alle. De gravede og gravede. Men de fandt ikke vand. Hvad gør vi nu? spurgte Kanin. Jeg har en idé, sagde Skildpadde. Du spilder vores tid, Skildpadde, sagde Kanin. Nu må vi tænke hurtigt. Og du er så langsom. Men du er hurtig, Kanin, sagde Løve. Har du et forslag? Kanin kløede sig bag øret. Følg med, sagde han. Alle fulgte efter Kanin. Her er sandet mørkt som mudder, sagde han. Lad os grave efter vand her. Alle dyrene lyttede. For Kanin var hurtig. Også når han skulle tænke. Alle dyrene gravede og gravede. Men de fandt ikke vand. Til sidst satte de sig på jorden. De var snavsede. Og endnu mere tørstige end før. Skildpadde rakte en pote i vejret. Jeg har en idé, sagde hun. Hold nu mund, sagde de andre dyr i kor.

35 Jamen Skildpadde pegede på jorden under et figentræ. Træet stod midt på den tørre slette. Vi skal grave her, sagde hun. Hvorfor tror du det? spurgte Løve. Træer drikker også vand, sagde Skildpadde. Løve tænkte sig om. Så nikkede han. Lad os prøve. Godt tænkt! Og så hjalp dyrene Skildpadde op af hullet. De kastede hende tre gange op i luften. Og så drak de vand. Små dyr, store tanker, hviskede Kanin til Skildpadde. Dyrene begyndte at grave. Men jorden var hård, og det gik langsomt. Jeg har ondt i ryggen, sagde Kanin. Og min snabel er helt øm, sagde Elefant. Der var ingen tegn på vand. Det var det, jeg sagde. Elefant pegede på Skildpadde. Små dyr, små tanker. Løve nikkede. Vi leder videre i morgen, sagde han. Så lagde dyrene sig til at sove. Alle på nær Skildpadde. Hun blev nede i hullet og gravede videre. Næste dag vågnede Elefant først. Se, råbte han. Der er vand i hullet. Hvad gjorde du, Skildpadde? spurgte Løve. Hvordan skaffede du vand? Træet har dybe rødder, sagde Skildpadde. Så det kan suge vand op. Så du gravede dybt ned, sagde Løve.

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN

1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN 1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN 2 Ida-Marie Rendtorff Ida-Marie Rendtorff er ikke helt sikker på lige præcis, hvornår hendes forfatterskab begyndte. Måske var det dengang, hun som 3-årig drak blæk.

Læs mere

Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt

Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt brummende, på vej et andet sted hen. Luften smagte stadigvæk

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar.

Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar. 1 Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar. Vi skal bare væk fra den gård, sagde Tue. Så langt som muligt, sagde

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

1 Historien begynder

1 Historien begynder LÆS STARTEN AF 1 Historien begynder Rikka galoperede gennem skoven. Hendes hjerte hamrede i brystet, og hun var træt. Alle fire ben gjorde ondt, men hun kunne ikke stoppe nu. Klahons Drømmejæger havde

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Gro var en glad og en sød lille pige, der var lige så gammel som dig, og en dag var hun på besøg hos sin mormor.

Gro var en glad og en sød lille pige, der var lige så gammel som dig, og en dag var hun på besøg hos sin mormor. Gro var en glad og en sød lille pige, der var lige så gammel som dig, og en dag var hun på besøg hos sin mormor. Mormor var ved at fjerne de visne blomster i haven og havde slet ikke set, at Gro var gået

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Rikke. - på tur i skoven

Rikke. - på tur i skoven Rikke - på tur i skoven Med denne børnebog om Rensdyret Rikke ønsker Odense Renovation at præsentere begrebet affald for børnehavebørn. Bogen kan bruges som optakt til, at børnene skal på tur omkring børnehaven

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22. Side 3 LOVEN historien om Moses og de 10 bud Moses 4 Guds lov 6 Hør mine bud 8 En anden gud 10 En kalv af guld 12 To tavler 14 Vreden 16 Bålet 18 De ti bud 20 Ingen kalv af guld 22 Teltet 24 Side 4 Moses

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på en splintret stamme. Vores søster Harm er sent på den,

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget.

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Benni Bødker Gespenst Tekst 2011 Benni Bødker og Forlaget Carlsen Illustrationer 2011 Peter Snejbjerg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning:

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011 PIRLS 2011 Hæfte 10 PIRLS & TIMSS anmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011 Vejledning I dette hæfte skal du læse nogle tekster og svare på spørgsmål om det, du læser. u vil måske synes, at noget

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering.

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering. GEPARD-DRENGEN Opgaveark # Side /6 Dyrekort I dette opgaveark finder du dyrekort med fakta-oplysninger samt dyrebilleder, der hører til kortene. I lærervejledningen under vejledningen til natur/teknik-forløbet

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Purløg og Solsikke. Lene Møller

Purløg og Solsikke. Lene Møller Purløg og Solsikke Af Lene Møller På den anden side af skoven, dér hvor de store gamle hyldetræer stod, boede der et højst mærkværdigt par. En gammel solsikke og et gammelt purløg. De var meget ældre end

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Prinsesse Anne og de mange ting.

Prinsesse Anne og de mange ting. 1 Prinsesse Anne og de mange ting. Der var engang en konge og en dronning, de boede på det største slot i landet. Slottet havde spir og høje tage. Det var så stort og så smukt. Dronningen fødte en dag

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 1 Navn: Klasse: Dato: ELEFANT Indhold 1. Hvor kan du læse om snablen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange muskler er der i en snabel? 3. Hvad æder elefanter?

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige Den gamle mand Baldur fortalte børnene fortællinger fra tidernes morgen. Hvert 10énde år vender dragerne tilbage fortalte Baldur. Børnene gispede. Hvert drageæg rummer magiske kræfter fortsatte Baldur.

Læs mere

STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B

STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B HVAD NU HVIS Hvis Holbæk ikke var en by, så ville min ged falde om. Hvis Randers blev overtaget af fisk, så ville jeg pisse på et træ. Hvis jeg var

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Luka - drengen der ville være pige

Luka - drengen der ville være pige Luka - drengen der ville være pige - en børnenovelle af Socialpædagog & Forfatter Michelle Klæstrup Luca lå i sin seng og gned sig i øjnene, medens han kiggede rundt i sit værelse. Solen skinnede fra en

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Sabotage. Sabotør-slottet, 4

Jørgen Hartung Nielsen. Sabotage. Sabotør-slottet, 4 Jørgen Hartung Nielsen Sabotage Sabotør-slottet, 4 Sabotage Sabotør-slottet, 4 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro,

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Opgaveskyen.dk. Alex og Rosa. i regnskoven. Navn: Klasse:

Opgaveskyen.dk. Alex og Rosa. i regnskoven. Navn: Klasse: Alex og Rosa i regnskoven Navn: Klasse: 1. Regnskoven Alex og Rosa fandt, ved hjælp af et gammelt skattekort på en Nintendo, en stor blå diamant. Efter mange farer, fik de den endelig med ud af det gamle

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Du er død! Du er død!

Du er død! Du er død! Du er død! Mandag morgen blev jeg vækket af en underlig lyd. Hvad var det? Sten mod glas! Lyden rev i mig. Rev mig ud af søvnen. Pludselig forstod jeg. Sten mod glas Der var nogen, som kastede sten på

Læs mere

Lene Møller. Hvorfor lige mig? En Historie om mobning. Saxo Publish

Lene Møller. Hvorfor lige mig? En Historie om mobning. Saxo Publish Lene Møller Hvorfor lige mig? En Historie om mobning. Saxo Publish Andre udgivelser af Lene Møller: Molly Den Magiske Ko Hvorfor lige mig? En historie om mobning. ISBN: 9788740444230 Copyright 2013, Lene

Læs mere

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en konge, som drog på jagt i en stor skov. Han forfulgte et dyr så ivrigt, at ingen af hans folk kunne følge ham. Om aftenen opdagede han, at

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Balletastronauten og huskelisten

Balletastronauten og huskelisten Af Gracie Beaver Oversat til dansk af Susan Søgaard Balletastronauten og huskelisten - En fortælling for børn om hjerneskade Killingen Keiko vidste allerede som 6-årig hvad hun skulle være når hun blev

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Eva Egeskjold Kongens løgne

Eva Egeskjold Kongens løgne Eva Egeskjold Kongens løgne Illustreret af Iona Brinch Andersen & Vig Brødre af Blodet 4 Kongens løgne Eva Egeskjold og Forlaget Andersen & Vig 1. udgave, 1. oplag 2016 Brødre af Blodet 4 Illustration

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Det er ikke rigtigt!? himler han, da jeg fortæller om mors ørering. Og kort efter er vi på vej ud i mørket. Med lyden af fed trompetfanfare bag os.

Det er ikke rigtigt!? himler han, da jeg fortæller om mors ørering. Og kort efter er vi på vej ud i mørket. Med lyden af fed trompetfanfare bag os. Gyldendal For pokker da Mor fnyser, så der kommer ild ud af hendes næsebor. Har du set den anden? Hun rækker guldøreringen med den funklende brillant op mod mig. Jeg ryster hovedet og rynker næse. Den

Læs mere

Idemappe. Humlebien i øldunken. Strandlyst

Idemappe. Humlebien i øldunken. Strandlyst Når du vil formidle f.eks. biologisk viden og sammenhænge, er den mundtlige fortællings kunst et godt redskab. Den har en stor pædagogisk værdi, da den giver mange muligheder for at fascinere både børn

Læs mere

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger.

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. De kom fra hver sit hjørne af verden, hvor de havde ledt

Læs mere

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling INDHOLD Kapitel 1: Velkommen til Ha det godtskoven...................................

Læs mere