1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN"

Transkript

1 1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN

2 2 Ida-Marie Rendtorff Ida-Marie Rendtorff er ikke helt sikker på lige præcis, hvornår hendes forfatterskab begyndte. Måske var det dengang, hun som 3-årig drak blæk. Hun har skrevet historier, så længe hun kan huske og fik udgivet sin første roman i Siden har hun markeret sig som en af Danmarks fine, nye børne- og ungdomsforfattere. Hun formår at holde sin læser i ånde med en stor og fængslende historie, men samtidig komme så tæt på sine personer, at man kan mærke dem og stille vigtige spørgsmål til livet. Hun har skrevet en række børnebøger og ungdomsbøger der foregår både i magiske og i helt realistiske verdener. Mest kendt er hun for fantasy-serien om Dalia Dragehvisker, spændings-serien Team A, bøgerne om Alma samt den mere barske fremtidstrilogi Kloden under vand, hvor sidste bind Rød Jord netop er udkommet. Ida-Marie Rendtorff er uddannet både i litteraturvidenskab og som lærer og har modtaget Skolebiblioteksforeningens forfatterpris. Forfatter: Ida-Marie Rendtorff Foto: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen Illustrationer: Dorte Bengtson Layout, repro og produktion: Morten Bak, Grafisk Design samt Publikum Kommunikation. Faktastof: Michael Larsen og Christian Vaabensted Redaktion og projektledelse: Publikum Kommunikation, Christian Vaabensted Websitet 2014.u-landskalender.dk rummer et stort undervisningsmateriale om bogen og om Zambia samt sider for børn med film, fakta og billeder. Både fortællingen og de tre fabler findes som lydbog på 2014.u-landskalender.dk. Der er en tilhørende lærervejledning på 48 sider. Bøgerne kan hentes som PDF på 2014.u-landskalender.dk. Trykte bøger kan bestilles på BESØG 2014.U-LANDSKALENDER.DK Oplev spændende film, fakta og fotos fra Zambia og de steder, bogen foregår. Tryk: Center Tryk. Sat med Archer / CUT / Akzidenz Grotesk Udgivet af Udenrigsministeriet. ISBN (trykt udgave) ISBN (PDF-udgave) ISBN (trykt klassesæt):

3 GEPARD-DRENGEN AF IDA-MARIE RENDTORFF Foto: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen Illustrationer: Dorte Bengtson Design og Layout: Morten Bak Faktasider: Michael Larsen Redaktion: Christian Vaabensted

4 4

5 5 Zambia I Zambia lever der Geparder. De er gode til at gemme sig på savannen. Der er tre små gepardunger her i billedet. Kan du finde dem?

6 6

7 7 Kapitel 1 MÆRKET Kom nu, Sunday, hviskede Conrad og så ud over bushen. Hun måtte da have fået fri fra skole nu. En af køerne løftede hovedet og så på ham. Men så gumlede den videre på en tot græs. Heden flimrede over den sandede jord. Han var nødt til at fortælle det til nogen. Til Sunday. Det, som han havde set på træstammen. Mærket. Det boblede inden i ham, som en gryde vand, der var ved at koge over. Sunday var hans søster. Hun plejede altid at komme efter skole. Så fortalte hun, hvad hun havde lært derhenne. Conrad ville ønske, at han kunne gå i skole ligesom Sunday og mange af de andre børn fra landsbyen. Men deres far var død, og derfor var Conrad nødt til at arbejde som hyrde. Nu ville han snart få sin løn. En kalv. Med den kunne han sørge for sin mor og Sunday. Conrad fik øje på en mpheta-fugl i et træ. Han rejste sig og hev slangebøssen op af lommen. Så ladede han den med en sten og sigtede. Skuddet var perfekt, og fuglen faldt død til jorden. I det samme hørte han lyden af Sundays stemme. Søsterens skikkelse kom til syne mellem buskene. Hendes ene ben var kortere end det andet, så hun haltede. Tiponde madzi, tiponde madzi Pali lowe, pali lowe, sang hun. (Det betyder: Der er vand, der er vand Hvis vi graver dybt, graver dybt ) Sunday, sagde han. Se, hvad jeg har taget med til dig. Hun kastede en majskolbe hen til ham. SUNDAY Det betyder søndag på engelsk og er et populært pigenavn. I Zambia kan man hedde f.eks. Alvor, Ærlig eller Klog. Altså ord, som siger noget om mennesker. Man kan også hedde Afrika, Delfin eller Søndag. Der er også mange, der har et navn fra Bibelen. MPHETA-FUGL En lille fugl på størrelse med en gråspurv. Hyrdedrengene skyder dem med deres slangebøsser og tager dem med hjem om aftenen. De steger dem over bålet, og på den måde får familien lidt ekstra at spise.

8 8

9 9 Majsen var stadig lun, og den duftede dejlig sødt. Men i dag var han slet ikke sulten. Sunday, gentog han. Denne gang så hun på ham. Sådan rigtigt. Hvad? Sunday lagde hovedet på skrå og ventede på, at han fortsatte. Det er Chee jeg tror, han er vendt tilbage. Vores Chee? Sunday måbede. Geparden? Ja, kom selv og se. De gik hen til træet. Et dyr havde ridset et tydeligt mærke i den grove bark med sine kløer. Sådan gjorde geparder for at afmærke deres territorium, vidste Conrad. Men der var noget særligt ved det her mærke. Der var kun aftegnet tre kløer. Geparder havde altid fire kløer på hver pote. Men ikke Chee. Han havde kun tre kløer på den ene pote. Tror du, han stadig kan kende os? Sundays øjne skinnede. Deres slægt havde engang tilhørt gepard-klanen. Inden hans far døde, havde han givet Conrad et pandebånd af gepardskind. Et tegn på familiens gamle slægtskab med geparderne. Hvad nu hvis han ikke kan? Conrad pirkede i den tørre jord med snuden af sin plasticsandal. Der blev stille mellem dem. En af køerne fnyste og slog med hovedet for at jage fluerne væk. Conrad vidste godt, at geparder kunne finde på at angribe kvæg. Især kalve. Bare tanken om det fik det til at brænde i hans mave. Som om han havde slugt et stykke af selve solen. GEPARD-KLANEN I Afrika bor der mange forskellige stammer. En stamme er et folk, som har fælles skikke. Nogle stammer har endda deres eget sprog. De bliver også kaldt klaner. Alene i Zambia findes der 73 stammer, og der tales syv forskellige sprog. Verdens hurtigste dyr Geparden er verdens hurtigste dyr. Den kan løbe op til 110 km/t! Du kan kende geparden på de sorte striber, der løber fra øjenkrogen til mundvigen. Geparden spiser gazeller, harer og fugle. Skarpe kløer Gepardens kløer stikker altid frem, næsten som kløerne på en hund. Kløerne griber godt fat i jorden, når den skal løbe. Derfor kan den hurtigt komme op i fart, når den skal jage et andet dyr.

10 10 Jeg ville ønske Conrad gik i stå. Jeg ville ønske, jeg aldrig havde fundet den gepardunge. Men Sunday så på ham, hvis du ikke havde hjulpet ham, så var han jo død. Conrad så ned i den støvede jord. Han havde fundet Chee, dengang deres far lige var død. Dagene alene ude i bushen havde været så lange. Og så en morgen havde han hørt en svag piben. Og dér under en busk fik Conrad øje på en lille, forladt gepardunge! Og selvom han godt vidste, at det var skørt, føltes det, som om hans far havde sendt ham en gepard-bror. Først nu opdagede Conrad, at han stadig stod med majskolben i hånden. Hans mave knurrede. Spis, sagde Sunday. Du er sulten. Han brækkede kolben over og rakte hende den ene halvdel. Så gik han hen for at hente den fugl, han havde skudt. GEPARD-BROR Når gepard-unger forlader deres mor og skal til at klare sig selv, bliver brødrene sammen. De hjælper hinanden og jager sammen. Nogle gange holder de sammen hele livet. BUSHEN En stor græsslette med enkelte træer. Næsten halvdelen af Afrika er dækket af bush, og her lever mange af de vilde dyr. Træerne kan være akacietræer, der ligner store paraplyer. Det kan også være de flotte baobabtræer. De er kæmpestore og har en tyk stamme, som kan suge meget vand. Det er godt, når der er tørke. Hyrdedrenge Mange drenge på landet i Zambia passer kvæg hele dagen. Drengene får en ko, når de har været hyrder i tre år. Nogle drenge starter som hyrder, når de kun er fem år gamle. En ko er guld værd Det er godt for en familie i Zambia at eje en ko. Den kan hjælpe til på marken, og familien kan få mælk fra den. Den kan også sælges, hvis familien har brug for penge.

11 11

12 12

13 13 Kapitel 2 MÆNDENE NSHIMA En grød lavet af majsmel. Den er hvid og tyk og kan minde lidt om risengrød. På landet i Zambia spiser man ikke ret meget andet end nshima. Nogle gange får man en slags sovs til og måske lidt kød. Solen var ved at forsvinde bag bjergene. Rød som en moden mango. Conrad drev kvæget af sted med sin pind. Forbi den lave skolebygning og landsbyens vandpumpe. Der stod en flok piger og fyldte deres spande. De fnisede, da han gik forbi. Men Conrad kunne kun tænke på geparden. Måske stammede mærket slet ikke fra Chee det kunne jo være fra et andet vildt dyr. Kort efter dukkede landsbyens lerklinede hytter op mellem træerne. Han lukkede kvæget ind i folden og skyndte sig hjemad. Sunday var humpet i forvejen med dagens bytte. Conrad havde skudt tre mpheta er. Da han nærmede sig den lille kreds af hytter, hvor familien boede, kunne han dufte den krydrede lugt af brænderøg. Deres mor var i gang med at røre i en gryde med nshima, der hang over bålet i køkkenhytten. Sunday var ved at plukke fjerene af fuglene. Conrad slappede af. Jo, alt var, som det plejede at være. Hans mave knurrede. Han havde næsten ingenting fået at spise i dag. Efter maden og opvasken kunne de lige nå en tur hen på pladsen, ham og Sunday. Det var en støvet åbning mellem hytterne. I midten lå en væltet træstamme, som dannede en slags bænk. Her var der altid folk. Conrad satte sig og lyttede til mændenes historier. Sunday humpede efter nogle af pigerne fra skolen. Men de lod, som om de ikke så hende. Conrad bed sig i læben. De forstod ingenting. De forstod ikke, at Sunday var noget særligt. Ligesom den dag, hun var opkaldt efter.

14 14 Flere mænd kom til. En af dem var en helt ung gut fra den landsby, hvor høvdingen boede. Han hed Donatus og var ret fin i tøjet. Conrad kendte ham ikke. Sådan var det, når man næsten altid var ude i bushen sammen med dyrene. Donatus kneb øjnene sammen. Har I slet ikke hørt det? sagde han. Der blev stille i forsamlingen. Donatus tog sig god tid og så rundt på mændene. Selvom han kun var få år ældre end Conrad, lyttede de med respekt til ham. I går kom der en gepard helt ind mellem vores hytter. Den kunne så let som ingenting have dræbt en af hønsene eller gederne. Eller en af mine små søskende. Conrad stivnede. Kunne det mon være hans gepard, Chee? En hund tudede et sted i landsbyen. Conrad gøs. Hvad skete der så? spurgte en af de unge mænd. Han blev kaldt Bjerget, fordi han var et helt hoved højere end alle andre. Jeg greb en skovl Men i næste øjeblik var geparden væk. Som et spøgelse. Måske var det et spøgelse, sagde en anden. Donatus rystede på hovedet. Men der var noget mærkeligt med det dyr. Den var ikke sky, som geparder plejer at være. HØVDINGEN En slags konge over et område med flere landsbyer. Han bestemmer over jorden og er den øverste leder. Uniform på i skole Eleverne har uniform på, når de går i skole. Pigerne har kjoler på og drengene går i skjorte og bukser. Det er ikke alle eleverne, der har uniform på, fordi deres forældre ikke har råd til det. Lasede bøger Eleverne får lektier for i skolen. Problemet er, at det ikke er ret mange bøger. Drengen her sidder og læser i en gammel og laset bog om landene i Afrika.

15 15

16 16 Tegning

17 17 Måske er den syg, foreslog Bjerget og spyttede på jorden. Eller skør, sagde en tredje. Der gik et gys gennem forsamlingen. Mørket var ved at sænke sig, og stjernerne lyste i tusindvis på himlen. Conrad, lød en stemme tæt på. Sundays skikkelse dukkede op. Vil du med hjem? Conrad rejste sig. Gabte. Deres fødder kendte vejen. Sunday var helt tavs. Du skal ikke tage dig af dem, sagde Conrad. Hvem? lød Sundays stemme ved hans side. De andre piger. At de gør sådan mod dig. Jeg er bare træt. Jorden føltes kølig under hans bare fødder. Han kom igen til at tænke på det, mændene havde talt om. Tænk, hvis det virkelig var hans gepard, Chee, der havde været i den landsby. Og tænk, hvis han var skør. Conrad fik kuldegysninger. Han orkede ikke at fortælle om det til Sunday. Ikke nu. Lidt efter lå han på den tynde sivmåtte på gulvet i hytten. Han trak tæppet omkring sig. På den anden side af skillevæggen kunne han høre moren og Sundays åndedræt. Engang havde der været et fjerde åndedræt i hytten, men det var længe siden nu. Conrad vendte og drejede sig. Han kunne ikke sove. Til sidst fandt han gepard-pandebåndet frem og knugede det i hånden. Det plejede altid at hjælpe. SIVMÅTTE Et ligge-underlag lavet af siv til at sove på. I Zambia har kun få børn deres eget værelse, og de sover tit mange sammen i et rum. Måtterne kan rulles sammen om dagen. Man kan også bruge dem til at sidde på, for der er som regel ikke møbler i hytterne. Kladdehæfte Det eneste, eleverne har med i skole, er et kladdehæfte og et par blyanter. Mange børn i klassen Der går rigtig mange børn i hver klasse. I nogle klasseværelser er der helt op til 80 elever på en gang. Hvor mange elever er der i din klasse?

18 18 Kapitel 3 ET TEGN? Næste dag brændte solen igen fra en skyfri himmel. Conrad sad på en flad sten og pirkede i jorden med sin pind. Regntiden var ovre. Snart ville det høje græs blive gult, og jorden slå sprækker. Han elskede denne tid på året, hvor alt stadig var grønt. Men i dag kunne han ikke mærke andet end en knugende fornemmelse i maven. I nat var det sket igen. Han havde drømt, at han selv var en gepard. Han løb ud over bushen kunne lugte alt, se alt, høre alt selv et vingeslag fra en fugl langt borte. Andet plejede der ikke at ske i drømmen. Men i nat havde drømmen været anderledes. I nat havde han hørt et åndedræt ved sin side, og da han drejede hovedet, fik han øje på Chee. Var drømmen et tegn? Han ville ønske, at hans far havde været i live, så han kunne spørge ham. REGNTIDEN I Zambia er det sommer og regntid fra november til april. Her regner det rigtig meget. Bagefter er bushen helt grøn, og græsset kan være flere meter højt.

19 19

20 20

21 21 Det raslede i græsset. Conrad rejste sig. Han syntes bestemt, han kunne skimte noget rødbrunt inde i det høje, grønne græs. Kunne det være Her ville en gepard let som ingenting kunne snige sig ind på kvægflokken. Han knugede hånden om sin slangebøsse. Et hedt vindpust strøg hen over bushen og fik igen græsset til at røre på sig. Nu kunne han se det. Det var bare et ødelagt termit-bo, der skjulte sig mellem stråene. Hvis bare det snart blev eftermiddag, så Sunday ville dukke op Så kunne de øve bogstaverne sammen. Bogstaver og ord fik én til at glemme. Han ville ønske, at geparden forsvandt igen. Som et uvejr, der drev bort i horisonten. Conrad kom til at tænke på dengang for længe siden, da han fandt gepardungen og havde givet den navnet Chee. Han havde givet den mælk fra køerne, og den var hurtigt kommet til kræfter. Chee var en legesyg killing, og dagene var blevet lettere at komme igennem sammen med ham. Men Chee voksede alt for hurtigt. Den bløde, dunede pels blev mere strid, og han kunne ikke længere nøjes med mælk. Så Conrad og Sunday havde fodret ham med fuglene, som Conrad skød med sin slangebøsse. En dag havde gepardungen selv fanget en rotte. Både hans snude og poter havde været smurt ind i blod. Det var først da, det rigtigt gik op for Conrad. At Chee en dag ville blive en voksen gepard. Et hurtigt og stærkt rovdyr, der kunne blive til fare for ham, Sunday og kvæget. Få dage efter var Chee forsvundet. På en måde havde Conrad været lettet. Conrad! Han hørte hendes stemme, før han så hende. Conrads hjerte begyndte at slå hurtigere. Sunday plejede aldrig at komme så tidligt. Hendes haltende skikkelse kom til syne over bakken. Hun løb. Conrad Sunday bøjede sig forover og hev efter vejret. Er der sket noget? spurgte Conrad med rystende stemme. En flok sorte fugle lettede fra et vissent træ. TERMIT-BO En termit er et blegt insekt, der ligner en myre. De bygger termit-boer, der er rød-brune som jorden i Zambia. Et termit-bo kan blive højere end mennesker. Hvad skal vi lege? Børnene i Zambia elsker at lege, når de har fri. Piger sjipper og hinker. Drengene her har fundet et gammelt bildæk, som de triller hen ad vejen i fuld fart. Drager af affald Drengene er gode til at lave drager af ting, de finder på vejen. Noget snor, en gammel plastpose og nogle pinde. Og vupti, så er dragen i luften.

22 22 Ja, sagde hun stadig forpustet. Det er Chee Conrad forestillede sig straks, at geparden måske havde angrebet et barn. Det svimlede for ham. Ham der Bjerget og hans venner har aftalt at mødes på pladsen om lidt. De vil tage med på jagten. Sunday bed sig i læben. Jagten? Han så på hende. Små svedperler piblede frem på hendes buede pande. Ja, de vil slutte sig til ham Donatus og hans venner. Du ved, dem fra høvdingens landsby. Og så vil de forsøge at få ram på Chee. Conrads mund føltes tør. Han havde svært ved helt at fatte, hvad hun sagde. Så Chee har ikke angrebet nogen? spurgte han. Nej, selvfølgelig har han ikke det. Sunday så på Conrad med et bestemt blik. Men snart er der nogen, som vil angribe ham. De satte sig på jorden. Du er nødt til at sige det, fortsatte hun. Til Bjerget og de andre. Du er nødt til at fortælle dem om Chee. Men hvis han fortalte om Chee Bjerget og de andre ville håne ham: En hyrde-dreng, der reddede et farligt rovdyr, som så voksede op og blev en trussel for både ham selv og hans kvægflok. Og for hans landsby. Det var totalt dumt. Måske er geparden syg, sagde han. Eller skør. Det tror du jo ikke engang selv på. Sunday rynkede panden. Conrad så ned på sine hænder. Så gør dog noget, fortsatte hun. Han rørte sig ikke ud af stedet. Hvad skulle han gøre? Sunday fnyste. Så rejste hun sig og begyndte at humpe tilbage mod landsbyen. Hun vendte sig ikke om og vinkede, som hun plejede. Ikke en eneste gang. Kurvefletterens cykel Her ser du en kurvefletter. Han er på vej til markedet for at sælge sine kurve. Kurvene vejer ikke så meget, men de fylder en hel del. I sær når man kun har en cykel til at køre dem på. Afsted på cykel Der er ikke mange, som ejer en bil på landet i Zambia. Mange har en cykel i stedet. Drengene maler deres cykler i flotte farver eller sætter klistermærker på.

23 23

24 HVORFOR KONGER GÅR MED KAPPE Alle dyr i Afrika var samlet på sletten. De skulle vælge en konge. De fire super-katte stod forrest. Løve, Leopard, Gepard og Tiger. Det skal være én af os fire, sagde Løve. Vi er de farlige. Vi kan tæve jer alle. Ingen sagde Løve imod. De fire super-katte så på hinanden. Hvad nu? Jeg skal være konge, sagde Gepard. For jeg kan løbe hurtigst. Nej, sagde Tiger. Jeg skal være konge. Jeg har striber. Og jeg er bedst til at klatre, sagde Leopard. Se på mig. Jeg har en manke, sagde Løve. Jeg skal være konge. De kunne ikke blive enige. Så må vi kæmpe om det, sagde Løve. Det kunne de godt blive enige om. Først skulle Gepard og Leopard kæmpe. Gepard var god til at løbe. Men hvad hjalp det i kamp? Leopard var jo både størst og stærkest. Derfor lå Gepard lidt efter død på jorden. Alle de andre geparder på sletten begyndte at græde. Og de græd og græd. En hel måned. Derfor fik de sorte striber ned ad kinderne. Det har alle geparder haft lige siden. Geparderne lovede hinanden en ting. De ville aldrig mere slås med de andre super-katte. Sådan er det også i dag. Hvis én super-kat nærmer sig, skynder geparden sig at gå. Også selvom den må forlade sin mad. Så skulle Leopard og Tiger kæmpe. Leopard så længe på Tiger. Hvor var han stor og stærk. Leopard rømmede sig. Se på min pels. Jeg er den smukkeste af alle super-katte. Hvad behøver jeg mere? Og så klatrede han op i et træ. Han lagde sig på en gren. Alle dyrene på sletten skulle se ham. Sådan er det også i dag. Leoparden elsker at ligge højt over jorden på en gren. Nu var det Tiger mod Løve. Det blev en meget lige kamp. For de var begge store og stærke. Tiger snappede efter Løves hals. Men han fik kun hår i munden. Det var Løves manke. Nu satte Løve tænderne i Tigers hals. Han bed til. Lidt efter var Tiger død. Alle tigere på sletten hang med hovedet. Så gik de deres vej. Og de blev ved med at gå. Da de nåede havet, stoppede de ikke. For tigere er gode til at svømme. De stoppede faktisk først, da de var nået helt til Asien. Siden dengang har der aldrig boet nogen tigere i Afrika. Og Løve han blev kåret til dyrenes konge. Og lige siden har konger overalt i verden båret kappe og krone. Ligesom løven bærer sin manke.

25

26 26

27 27 Kapitel 4 AF STED Der blev så stille, da Sunday var gået. Ikke engang kvæget sagde en lyd. Men tankerne larmede i Conrads hoved. Han samlede en håndfuld småsten op, ladede slangebøssen og skød til måls efter en stump træ. Bjerget og hans venner De var altid ude på ballade. Slet ikke sådan nogle fyre, man kunne tale med. Men hvad nu, hvis de dræbte Chee? Conrad smed småstenene fra sig og samlede sin pind op. Han måtte gøre et eller andet. Han vidste ikke hvad endnu. Bare noget. Conrad drev køerne hjemad. Da han nærmede sig kvægfolden, trådte Samson ind foran ham. Det var Samson, der ejede kvæget. Conrad hentede dyrene hos ham hver morgen ved solopgang og afleverede dem igen ved solnedgang. Er der noget galt med dit syn, knægt? spurgte han. Conrad rystede på hovedet. Så kan du vel også få øje på solen, fortsatte Samson. Du er alt for tidligt tilbage. Undskyld, mumlede Conrad. Bare denne ene gang. Bjerget og hans venner skulle mødtes på pladsen, og han måtte bare være der og høre, hvad de havde tænkt sig at gøre. Conrad havde aldrig før bedt Samson om noget. Han havde arbejdet hver dag i snart tre år uden en eneste fridag. Samson tyggede arrigt på et græsstrå. Det skal ikke gentage sig, brummede han. Conrad vidste, at Samson mente det. Nej, selvfølgelig ikke. Han drev de modvillige dyr ind i folden med sin pind. Den røde kalv prøvede at undvige, men Hyrdernes slangebøsser Hyrdedrenge har altid en slangebøsse med. De laver den selv og har den hængende på håndleddet. Så er den altid klar til at skyde en lille fugl til aftensmaden. Flotte legetøjsbiler Når der ikke er råd til legetøj, så må man lave noget selv. Børnene i Zambia er gode til at lave legetøjsbiler. De bruger ståltråd, snor, kapsler og hvad de ellers kan finde.

28 28 Conrad var hurtigere end den. Det var ikke nu, den skulle stikke af. Da han havde lukket folden, skyndte han sig af sted. Bjerget og de andre unge mænd sad allerede på pladsen. Bjerget havde en økse over skulderen og en af de andre havde et gammelt, rustent spyd. Conrad kunne høre, at Bjerget var i gang med at genfortælle Donatus møde med geparden i går. Den var større end normale geparder. Bjerget så rundt på de andre. Den havde fråde om munden, og øjnene lyste af ondskab. Det var jo slet ikke det, Donatus havde sagt. Conrad bed sig i læben. Undskyld Han måtte hoste ordet løs. Det var først nu, mændene fik øje på ham. Det kan du godt glemme alt om, Conrad, sagde Bjerget. Øh, hvad? At komme med på gepardjagt. Om et par år måske. I I må ikke dræbe den. Conrad så ned i jorden. En myre slæbte af sted med en kvist, der var meget større end den selv. Hvem har spurgt om din mening, hyrdedreng? Bjerget klaskede en myg på sit ben. Conrad tog mod til sig. Den er slet ikke sådan Han skævede til Bjerget. Altså skør. Kan du måske se, hvad geparder tænker? Bjerget så udfordrende på ham. Nej, altså den er bare sådan lidt tam. Det var, derfor den gik ind i landsbyen. Han kunne selv høre, hvor dumt det lød. Lerhuse i landsbyen Husene i en zambisk landsby er lavet af ler. Taget er lavet af palmeblade. Indenfor er der to små rum. Der er ikke plads til møbler, men det gør ikke så meget. Det meste af tiden er man udenfor. Så skal der saves! I Danmark har vi maskiner til at gøre det hårde arbejde. Sådan er det ikke på landet i Zambia. Her er nogle mænd i gang med at save planker. Saven er så stor, at der skal to til at gøre arbejdet.

29 29 Tegning af Bjerget og de andre

30 30

31 31 Tam! I er måske venner, dig og geparden? Bjerget grinede, så hans store tænder kom til syne. Så rejste han sig. Smut med dig, Conrad. Det her er ikke for smådrenge. Skulle Conrad indrømme det? At det var ham, der havde passet geparden, da den var lille. At det var hans Chee. Så ville de måske tro på ham. Det er bare, fordi Skrid så, sagde Bjerget hårdt. Conrad begyndte langsomt at gå sin vej. Måske har knægten ret, hørte han en af mændene bag sig sige. Det var Musa, deres nabo. Vi kunne ringe til rangeren i nationalparken. Hvis der er nogen, der ikke vil med, kan de jo bare blive hjemme, sagde Bjerget. Conrad vendte sig om. Bjerget og de andre unge mænd havde rejst sig, og nu begyndte de at gå ud ad jordvejen sydpå mod søen. Kun én af dem blev tilbage. Musa. Bare han nu ville ringe til rangeren i nationalparken. Der var masser af vilde dyr i parken. Elefanter, løver, leoparder. Måske kunne rangeren hente Chee, og så kunne han også bo i nationalparken. Men tænk nu, hvis mændene nåede at dræbe geparden først. Conrad skyndte sig hjem. Hans mor var i gang med at vaske op. Hun løftede blikket og rynkede panden. Hvorfor er du så tidligt hjemme? Jeg jeg har ondt i maven. Det var ikke engang helt løgn. Tanken om mændene gjorde ondt som en ildkugle i maven. Hun kom hen og lagde hånden på hans pande for at mærke, om han havde feber. Så drejede hun hans hoved og så ham ind i øjnene. Du fejler ikke noget, sagde hun. RANGEREN I NATIONALPARKEN En ranger er en person, som arbejder i en national-park. National-parker er store, fredede områder, hvor dyrene og naturen bliver beskyttet. Man kan tage på en rejse ind i Zambias store national-parker. Det hedder en safari. Så vil en ranger fortælle om dyrene og planterne. Ildstedet Når man laver mad i landsbyen, så foregår det ved ildstedet. Det er vigtigt, at der er tag over bålet. Så kan man også lave mad i den årstid, hvor det regner rigtig meget hver dag. Sovs af jordnødder Kvinden her er i gang med at lave mad. Hun er ved at knuse jordnødder. Når hun er færdig, er der kommet mel ud af det. Melet skal hun bruge til at lave sovs med.

32 32 Conrad undgik hendes blik. Det eneste, han kunne tænke på, var Bjerget og hans venner, som lige nu var på vej ud til søen. Ud for at slå Chee ihjel. Han skyndte sig hen til sovehytten. Udenfor på en stol sad Sunday og lavede lektier. Hun så ikke op. Jeg prøvede, sagde Conrad og lod sig dumpe ned ved siden af hende. Okay, sagde Sunday bare og klemte læberne sammen. Lidt efter gik moren af sted efter vand. Hvis mændene bare havde lyttet til ham, ville de forstå. Forstå, at de ikke behøvede at slå geparden ihjel. Uroen voksede i Conrads krop. Han rejste sig. Sig til mor, at jeg har fået det bedre, sagde han til Sunday. At jeg øh er smuttet ud en tur. Det var bedst, at Sunday ikke fik mere at vide. Så behøvede hun ikke at lyve over for deres mor. Deres mor hadede løgn. Sunday så op. Hendes øjne lyste, og han vidste, at hun havde læst hans tanker. Han gik ind i hytten, fandt pandebåndet frem og tog det på. Pas på dig selv, sagde Sunday, da hun så ham. Han nikkede. Så skyndte han sig af sted. Mændene havde allerede et stort forspring. Hans mor ville blive bekymret, når han ikke dukkede op til aftensmaden. Hun havde ellers nok at bekymre sig om. Der var snart ikke mere mad tilbage i hytten med forråd. Og hvad skulle familien så spise? Conrad skubbede tanken fra sig. Han skulle bare sørge for at være tilbage inden sovetid. VAND Der er ikke vandhaner i hytterne på landet i Zambia. For at få vand til at drikke, lave mad og vaske sig, må man hente det ved den nærmeste brønd. Der kan være langt at gå, og vand er tungt at bære. Det er tit kvinder og børn, der henter vand. De bærer på det oven på hovedet i store plasticspande. De heldige har en cykel til hjælp. En dejlig slurk vand Det kan godt blive rigtig varmt midt på dagen, når det er sommer i Zambia. Så er det godt, at man lige kan tage sig en slurk vand ved skolens vandpost. Ved brønden Her på billedet kan du se, hvordan det ser ud, når kvinderne og børnene hjælper hinanden med at hente vand ved brønden om eftermiddagen.

33 33

34 DA SKILDPADDE FIK EN IDÉ Jeg er så tørstig, sagde Kanin. Det er jeg også, sagde Elefant. De kiggede op på himlen. Der var ikke en sky. Sådan havde det været længe. Ingen regn. Intet at drikke. Vi må holde et møde, sagde Løve. Han var deres konge. Og så mødtes alle dyrene. Skildpadde kom sidst. For hun havde korte ben og bar sit hus på ryggen. Vi skal finde vand, sagde Løve. Ellers dør vi af tørst. Skildpadde rakte poten op. Jeg har en idé, begyndte hun. Men Elefant bad hende straks tie stille. Store dyr har store tanker, sagde Elefant. Små dyr har små tanker. Følg hellere med mig. Og så fulgte alle dyrene efter Elefant. Lad os grave her, sagde Elefant. Her var der engang en flod. Dyrene lyttede til Elefant. For han var den største af dem alle. De gravede og gravede. Men de fandt ikke vand. Hvad gør vi nu? spurgte Kanin. Jeg har en idé, sagde Skildpadde. Du spilder vores tid, Skildpadde, sagde Kanin. Nu må vi tænke hurtigt. Og du er så langsom. Men du er hurtig, Kanin, sagde Løve. Har du et forslag? Kanin kløede sig bag øret. Følg med, sagde han. Alle fulgte efter Kanin. Her er sandet mørkt som mudder, sagde han. Lad os grave efter vand her. Alle dyrene lyttede. For Kanin var hurtig. Også når han skulle tænke. Alle dyrene gravede og gravede. Men de fandt ikke vand. Til sidst satte de sig på jorden. De var snavsede. Og endnu mere tørstige end før. Skildpadde rakte en pote i vejret. Jeg har en idé, sagde hun. Hold nu mund, sagde de andre dyr i kor.

35 Jamen Skildpadde pegede på jorden under et figentræ. Træet stod midt på den tørre slette. Vi skal grave her, sagde hun. Hvorfor tror du det? spurgte Løve. Træer drikker også vand, sagde Skildpadde. Løve tænkte sig om. Så nikkede han. Lad os prøve. Godt tænkt! Og så hjalp dyrene Skildpadde op af hullet. De kastede hende tre gange op i luften. Og så drak de vand. Små dyr, store tanker, hviskede Kanin til Skildpadde. Dyrene begyndte at grave. Men jorden var hård, og det gik langsomt. Jeg har ondt i ryggen, sagde Kanin. Og min snabel er helt øm, sagde Elefant. Der var ingen tegn på vand. Det var det, jeg sagde. Elefant pegede på Skildpadde. Små dyr, små tanker. Løve nikkede. Vi leder videre i morgen, sagde han. Så lagde dyrene sig til at sove. Alle på nær Skildpadde. Hun blev nede i hullet og gravede videre. Næste dag vågnede Elefant først. Se, råbte han. Der er vand i hullet. Hvad gjorde du, Skildpadde? spurgte Løve. Hvordan skaffede du vand? Træet har dybe rødder, sagde Skildpadde. Så det kan suge vand op. Så du gravede dybt ned, sagde Løve.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set.

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set. LÆS STARTEN AF 1 Dræberfisken Sirius holdt godt fast i sit svævebræt mens han spejdede nervøst gennem skyerne. Han frøs, for han havde holdt udkig i mange timer. Skyerne var tætte. Hver gang han drev gennem

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 3 SESS: 15 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 PIA JUUL SKADEN roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 4 SESS: 14 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 Skaden Pia Juul/Tiderne

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Små historier. sø ro so så tå. Rim

Små historier. sø ro so så tå. Rim Rim ko so mus hus får hår is ris lo to ti ni få lå se fe min din far har hat kat te le på gå at nat nu du by sy ny ly bi si mel hel mas las i hi tø sø ro so så tå Dyre-rim En hest får hø En fugl får frø

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame På jagttur til Mayogi-safaris i Sydafrika 100 For et år siden tog fire danske par på jagt efter bl.a. springbuk, bleesbuk, duiker, black wildebeest og kudu nær Port Elisabet, og den tur kom de ikke til

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til Kapitel 1 Det var Julies fødselsdag, og hun havde spekuleret meget på, hvad hendes far og mor mon ville give hende. Hun havde skrevet en lang liste over småting, hun syntes hun manglede, og så havde hun

Læs mere

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget.

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Benni Bødker Gespenst Tekst 2011 Benni Bødker og Forlaget Carlsen Illustrationer 2011 Peter Snejbjerg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning:

Læs mere

Til Akino og Caitlyn, mine søde små galninge

Til Akino og Caitlyn, mine søde små galninge En dag finder Gris en magisk kasse der kan kopiere alt der bliver lagt i den. Gris beskytter den så meget og bliver så mistænktsom af enhver der vil bruge den at han tyger til drastiske metoder. Han tvinger

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Præstens hemmelighed

Præstens hemmelighed Den lå på bordet. Pia vidste, hun ikke måtte røre den, men det trak i hver en fiber i hendes krop for at kigge i den. Den var hendes fars og han havde udtrykkeligt fortalt, at ingen måtte åbne den, for

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Første kapitel. skulle lave rod og skidt og møg, så de nye superstøvsugere. Elektroflaks kunne blive testet. Men de havde været

Første kapitel. skulle lave rod og skidt og møg, så de nye superstøvsugere. Elektroflaks kunne blive testet. Men de havde været amilien Rantanen var en rigtig storby - familie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, elskede at køre med tunnelbane. Men mor Ritva og far Roger

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

forstod ikke, hvad de sagde. Måske hjalp det, hvis hun fløj nærmere ned til dem.

forstod ikke, hvad de sagde. Måske hjalp det, hvis hun fløj nærmere ned til dem. 7. Kapitel Lang tid efter landede Undo på toppen af et kæmpestort hus. Herfra, hvor hun sad, kunne hun se vidt omkring. Og dybt, dybt nede opdagede hun en masse vingeløse. Nogle for ud og ind af husene.

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Bamse Polle. i 2. klasse

Bamse Polle. i 2. klasse Bamse Polle i 2. klasse Polle Noller Sigurd Søren Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på læseplan for den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og blev støttet af Det kriminalpræventive

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Sagnet om Sorte Hans

Sagnet om Sorte Hans Sagnet om Sorte Hans Vidste I, at der engang her på dette sted lå et hus? Hvis vi i morgen, når der er lyst, går lidt ind i træerne der, så vil I kunne se nogle sten, som udgør ruinerne af, hvad der var

Læs mere

Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009.

Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009. Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009. Så sidder vi igen i Afrika og skriver dagbog, denne gang sidder vi på terrassen foran vores telt på Vuma Hill Tented Camp i Mikumi

Læs mere

Den hemmelige remse. Kapitel 1. Kapitel 2

Den hemmelige remse. Kapitel 1. Kapitel 2 Den hemmelige remse Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-15-4 Kapitel 1 Nu

Læs mere

Søren rykkede tættere på for bedre at kunne høre. Jeg tror ikke, de tager den, sagde Jimmy, da der lød et klik og en susen. Det lød som om nogen

Søren rykkede tættere på for bedre at kunne høre. Jeg tror ikke, de tager den, sagde Jimmy, da der lød et klik og en susen. Det lød som om nogen Telefonfis Ring igen, sagde Søren og lo. Jimmy lo med og fandt klasselisten frem igen. Han lod fingeren glide ned over navne og telefonnumre på eleverne i 6.B og standsede ud for Pernilles nummer. Søren

Læs mere

Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb.

Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb. Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb. BJØRN Min snude er helt fantastisk, men til hvad? Svar til Læreren: at lugte med. Hunde har som bekendt en fantastisk god lugtesans, og

Læs mere

Gratis skaffer 49 kroner

Gratis skaffer 49 kroner Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen VITELLO Gratis skaffer 49 kroner Gyldendal Leg og Lær VITELLO skaffer 49 kroner Jeg hedder Jeg er år Jeg bor Jeg har fødselsdag den Min livret er Min mor hedder Min

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Da det slog klik for Frøken Klima. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen

Da det slog klik for Frøken Klima. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Da det slog klik for Frøken Klima Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Udgiver: Skov- og Naturstyrelsen, Hovedstaden Titel: Da det slog klik for Frøken Klima Redaktør: Anja Vensild Hørnell Forfatter:

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr. Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm. Puplishing

Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr. Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm. Puplishing 1 Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm Puplishing Eventyret over alle Eventyr Forlaget: Grimm Puplishing Forfatter: Kasper Adsbøll Layout:

Læs mere

Opgaveskyen.dk. Sætninger. Navn. Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord

Opgaveskyen.dk. Sætninger. Navn. Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord Sætninger Navn Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord 1 Sætning En sætning er en samling af ord. For alle sætninger gælder: 1) De starter med STORT bogstav. 2) De slutter med punktum,

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Alkoholen Et tykt, lummert skydække gemte halvdelen solen. Jeg følte solstrålerne på mit ansigt, der blidt strøg mig over kinderne og næsen.

Alkoholen Et tykt, lummert skydække gemte halvdelen solen. Jeg følte solstrålerne på mit ansigt, der blidt strøg mig over kinderne og næsen. Alkoholen Et tykt, lummert skydække gemte halvdelen solen. Jeg følte solstrålerne på mit ansigt, der blidt strøg mig over kinderne og næsen. Sveden perlede på min pande, så varmt var det. Jeg nippede lidt

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

For næsen af Gestapo

For næsen af Gestapo Jørgen Hartung Nielsen For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 27885 For næsen af Gestapo_indhold.indd 3 27/10/11 16:06:28 For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau

Læs mere

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn. MULIGHEDER Hvis mennesker havde fire ben, så ville alt gå i stykker. Hvis der ikke var kæledyr i Sevel, så ville København blive en landsby. Hvis Sevel var hovedstad i Danmark, så ville himlen blive grøn

Læs mere

På vildspor. Gc3903W. - en mystery-cache af Fjollerikkerne

På vildspor. Gc3903W. - en mystery-cache af Fjollerikkerne På vildspor På vildspor Gc3903W - en mystery-cache af Fjollerikkerne 12.12.2011 Råd og vejledning e ee Cachen er ikke på disse koordinater: N56 49.254 E010 03.926, men det er et godt sted at starte. Cachen

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Et hjerte. Skal vi være kærester? Emma kiggede spørgende op på Kasper, som hurtigt kiggede ned i vandet.

Et hjerte. Skal vi være kærester? Emma kiggede spørgende op på Kasper, som hurtigt kiggede ned i vandet. Et hjerte. Dag 1 En gang i fremtiden fandt en klog mand på, at man kunne erstatte adoptivbørn med robotter. Robotterne lignede og opførte sig som almindelige børn, men forskellen var, at robotterne ikke

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv.

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv. Fødselsdag med økobanden er udgivet og produceret af Økologisk Landsforening. Læs mere om økologi og Økologisk Landsforening på www.okologi.dk Tekst & Idé: Agnete Friis & Morten Telling Illustrationer

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Kære Make-A-Wish. Rejsen

Kære Make-A-Wish. Rejsen Kære Make-A-Wish Tak fordi I gav mig mit livs rejse. Nu vil jeg fortælle om mit eventyr. Tirsdag d. 14. august ringede det på min dør og der stod Lone og Morten. Jeg blev rigtig glad og vidste næsten ikke

Læs mere

Den nysgerrige. Udforskere - Niveau 2 - Trin for trin. Udforskere Niveau 2

Den nysgerrige. Udforskere - Niveau 2 - Trin for trin. Udforskere Niveau 2 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Den engelske opdagelsesrejsende Mary Kingsley er en af de eneste kvindelige

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Min tur til Sydafrika startede allerede fredag d. 3/4. Jeg holdt fri fra skole fredag for at køre til København. Der boede vi på Hotel Admiral til lørdag.

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

gr@mmatikrytteren Niveau E oktober 2012 FACIT Oktober 2012 Niveau E PS Forlag ApS www.opgavehylden.dk

gr@mmatikrytteren Niveau E oktober 2012 FACIT Oktober 2012 Niveau E PS Forlag ApS www.opgavehylden.dk FACIT Oktober 2012 Niveau E 1 Verber (udsagnsord) Infinitiv (navneform): Verbets grundform kaldes infinitiv (navneform, at form) Man kan kende infinitiv ved, at det er de verber, man kan sætte at foran.

Læs mere

En syg historie om en rask dreng

En syg historie om en rask dreng Asle er en bomstærk dreng, der aldrig er syg. Han tør binde en bjørn til et træ eller tæmme en elefant, hvis det skal være! Der er kun én ting, som Asle er bange for... Og det er kanyler og læger i hvide

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten.

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten. Fyrtøjet Eventyr af Hans Christian Andersen - 001 D er kom en soldat marcherende hen ad landevejen: én, to! én, to! Han havde sit tornyster på ryggen og en sabel ved siden, for han havde været i krigen,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Kurset var min fødselsdags gave fra Tom sidste år. De har tidligere kun kørt begynder kursus, men jeg mente det ville være for nemt så jeg blev glædeligt

Læs mere

Et pædagogisk eventyr

Et pædagogisk eventyr Et pædagogisk eventyr af Ib Goldbach KISII 1. Udgave 2012 KISII & Ib Goldbach Et pædagogisk eventyr er fortællingen om Nerpik og Neqi Der var en gang en bygd. Den hed Eqaluit. Og en gang for mange, mange

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Eventyret er en gendigtning af Eventyret om Katrine i Smutlandia fra De grønne pigespejderes medlemskampagne i 1995.

Eventyret er en gendigtning af Eventyret om Katrine i Smutlandia fra De grønne pigespejderes medlemskampagne i 1995. Eventyret om Sofie i Spirrevippernes land Eventyret er en gendigtning af Eventyret om Katrine i Smutlandia fra De grønne pigespejderes medlemskampagne i 1995. I en ganske almindelig lejlighed, i en ganske

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere