Gør dit barn klogere på 101 MÅDER. .dk - Lærende og udviklende legetøj. Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gør dit barn klogere på 101 MÅDER. .dk - Lærende og udviklende legetøj. Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er."

Transkript

1 Gør dit barn klogere på 101 MÅDER en e-bog med 101 (sjove) spørgsmål og facts, som du og dit barn kan undre jer over sammen... Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er..dk - Lærende og udviklende legetøj

2 Den lette vej til læring Gem bogen ned på ipad en og find den frem i toget, i bilen, på ferien mv. Hvor lærer dit barn? I skolen, ikk? Joh... det gør hun eller han da! Eller det troede vi... Men faktisk har du som forælder hele seks gange større indflydelse på dit barns læring, end skolen har (når dit barn er i indskolingsalderen). Er det ikke bare vildt? Derfor skal vi som forældre tænke viden ind i hverdagen så ofte vi kan. Og bare rolig. Du behøver ikke at være professor for at få en lille fessor derhjemme. Dit barn er født nysgerrigt, og medmindre vi som voksne tager den nysgerrighed fra vores børn, beholder de den egenskab resten af livet. Denne Kloge Åge e-bog hjælper dig med at vedligeholde dit barns nysgerrighed. Fortsættes næste side

3 Den lette vej til læring fortsat Lad barnet spørge ind til emnet, find selv på spørgsmål og google jer frem til nye svar. På den måde kan både du og dit barn blive klogere på verden sammen. Og det er faktisk det næste du skal huske på... Når du er nysgerrig, stimulerer du dit barns lyst til at dyrke sin egen nysgerrighed. Vi har samlet 101 sjove og lærerige spørgsmål og facts, som gør dit barn klogere. Læs dem højt for dit barn og lad nysgerrigheden spire. Med denne bog er det super nemt og ligetil. Go fornøjelse! Ann og Jane Legeakademiet.dk.dk - Lærende og udviklende legetøj Denne bog er blevet til i samarbejde med Fredericia bibliotek

4 En del af hverdagen Find Jeres eget Kloge Åge tidspunkt i hverdagen. Måske det er morgenmaden eller aftensmaden rundt om bordet med hele familien. Eller måske det er når der skal puttes, at man kan tale om Kloge Åge emnerne. Det kan også være på bagsædet af bilen på vej til Sydeuropa, at hele familien lærer og har emner at tale om. Hvornår på dagen skal dit Kloge Åge tidspunkt være? Jane og Ann

5 #1 vand Der er vand i alle planter og dyr. Over halvdelen af et menneske består af vand. Du kan klare dig uden mad i en måned, men kun en uge uden vand. Du skal drikke mindst 1/2 liter om dagen, når du er et barn... Husker du at drikke vand?

6 #2 kartofler I Danmark dyrkes mange kartofler. Nogle bruges til dyrefoder og andre eksporterer vi. Hvis danskerne skulle spise alle kartoflerne selv, skulle vi alle spise et kilo om dagen. I gamle dage kaldte man efterårsferien for kartoffelferien, fordi det var her, man gravede kartoflerne op af jorden. Nævn tre ting man bruger kartofler til.

7 #3 rav Rav er forstenet harpiks, som bruges til smykker. Det tager millioner år før harpiks bliver til rav og det skal have ligget i havet hele tiden. Nogle gange er der rester af insekter eller dyr i ravet. Har du prøvet at finde rav på danske strande? Hvor?

8 #4 lakrids Lakrids laves af lakridsrod. Lakrids betyder egentlig sød væske. For 5000 år siden i Kina brugte man lakridsrod mod ondt i maven. Har du en yndlingsslik?

9 #5 ugler Uglen er vågen om natten og har store øjne, der ser perfekt i mørke. De har en fantastisk hørelse, som gør at de kan jage om natten. Ugler sluger deres bytte helt. Maven kan ikke klare hår og knogler. Derfor gylper den det op. Det er en fast klump, som kaldes uglegylp. Har du set uglegylp?

10 #6 doping Ordet doping kommer fra et naturfolk i Afrika. Når de gik i krig, fik de en drik, der hed dop. Den gav styrke og mod. Hvorfor må sportsfolk ikke bruge doping?

11 #7 rød Engang var rød guderens farve og symboliserede blod. Rød var meget dyrt at lave, og derfor var det kun fine folk, som brugte rødt. Rød bruges ofte på skilte og signalerer fare eller stop. Hvem går på en rød løber?

12 #8 insekter I Danmark er der fundet ca forskellige insekter. Prøv at se hvilke du kan finde i haven. Insekter kan ikke blive for fede, fordi skelettet sidder udenpå kroppen. Så de eksploderer, hvis de spiser for meget. Hvad sker der, når du spiser for meget?

13 #9 affald Skraldemænd henter dit affald i en stor bil. Der kan være 6-8 ton affald i en skraldebil. En voksen elefant vejer omkring 6 ton. Hvis du finder skrald i skoven, så tag det med. En sodavandsdåse tager f.eks. 500 år om at blive nedbrudt, men et æble tager kun 4 uger. Sorterer I jeres affald?

14 #10 bier Et bistade er biernes hjem. Når det er varmt, vifter de med vingerne for at køle bistadet, og når det er koldt, klumper de sig sammen. En biavler har heldragt på, så han ikke bliver stukket. Han bruger røg til at dæmpe bierne, så de ikke bliver vrede. Bierne tror nemlig at det er en skovbrand, så de skynder sig at spise, så de kan sikre forråd, hvis de skal forlade kolonien. Har du smagt honning?

15 #11 traktor Engang brugte bønder heste. De trak plove og vogne. I dag bruger man en traktor. Den første traktor kom til Danmark i Har du prøvet at køre i traktor?

16 #12 OL Den olympiske ild tændes i Olympia i Grækenland. Løbere bringer den til OL-byen. De olympiske lege afholdes hvert fjerde år. Der findes sommer OL og vinter OL. Mange sportsfolk opfatter det som det største at deltage i et OL. I 2008 bragte løbere ilden til Beijing i Kina. Har der været OL i Danmark?

17 #13 tallet 13 Tallet 13 anses i overtro for at være et uheldigt tal. Mange skyskrabere har ikke 13. etage og rigtig mange hoteller har ikke et værelse, der har nummer 13. Man siger, at man ikke må være 13 til bords. Frygten for tallet 13 kaldes triskaidekafobi. Kender du andre ting, som siges at bringe uheld?

18 #14 elektricitet For 150 år siden havde folk ikke strøm i deres huse. Først i 1879 opfandt Thomas Edison elpæren, som gav det elektriske lys. Glødepæren anses for at være en af de vigtigste opfindelser i det moderne samfund. Uden den ville vi ikke arbejde alle de timer vi gør idag... Hvad g jorde de, når det blev mørkt?

19 #15 kampvogn En kampvogn er lavet af tykke lag jern. Derfor er den meget tung. De første kampvogne så dagens lys under 1. verdenskrig. Englænderne kaldte den en tank, så tyskerne skulle tro at der var tale om mobil vandtank... Idag kalder Englænderne det stadig en tank. Den kan køre både i våde steder og i ørken. Hvor og hvornår bruger man kampvogne i dag?

20 #16 pelikaner Pelikanen har en bærepose på sit næb. Den dypper næbet i vandet og skovler vand og fisk op. Der kan være 13 liter vand og fisk i posen. Kan du tegne en pelikan?

21 #17 skib Foran på et skib hedder stævn og bagpå hedder agter. Venstre side på skibe hedder bagbord og højre hedder styrbord. Gulvet i skibe og ubåde kaldes dørk. Splitte mine bramsejl er et gammelt sømandsudtryk, som blev brugt af Kaptajn Haddock fra Tintin. Hvad er et ror?

22 #18 kroppen Hvis din krop bliver koldere end 37 grader, forsøger musklerne at varme dig op ved at lave ufrivillige bevægelser. Hvis man falder i 4 grader koldt vand, kan man klare sig max 30 minutter. Koldt vand stjæler nemlig kropsvarmen 25 gange hurtigere end luften gør. Hvad sker der, når du bliver for varm?

23 #19 chokolade I Danmark spiser vi meget chokolade - mere end 38 millioner kilo hvert år. Det svarer til, at hver dansker spiser over 7 kilo om året. Chokolade kan virke opkvikkende, derfor er det en populær slik. Det opkvikkende indhold forlader kroppen efter 2-3 timer. Din hund eller kat kan ikke tåle chokolade, da den ikke kan udskille stofferne på samme måde. Hvordan laver man chokolade?

24 #20 genbrug Vi genbruger mange ting. Man kan genbruge det meste af en bil. Flasker og glas bliver til nyt glas. Papir og aviser bliver til pap. Hvis man indsamler 200 mobiltelefoner har man nok guld til en fingerring. Hvad er en genbrugsplads?

25 #21 Rusland Rusland er det største land i verden. Det er km². Det mindste er Vatikanstaten som kun er 0,44 km 2 og dernæst Monaco på 2 km 2. Danmark er det 13. største land, hvis man regner Grønland og Færøerne med. Hvor stort er dit værelse?

26 #22 humlebier Hvis en humlebi bliver våd, kan den ikke længere flyve. Dens vinger er små og slår 200 slag i sekundet i små ottetaller, der får dem til at fungere som propeller. Når bier og hvepse slår med vingerne for at flyve, laver de en summende lyd. Humlebien er buttet, men kan bære sig selv og sin egen vægt når den flyver. Har du set et bistade?

27 #23 brandbiler Der kan være 4 brandmænd i en brandbil. Den må gerne køre over for rødt, og kan rumme 8500 liter vand. Brandbiler bruger også skum til at slukke brande med. Hvor får man ekstra vand fra, hvis ikke det er nok?

28 #24 diamanter De mest værdifulde ædelsten er diamanter. Den er dannet af kul i 150 km dybde under et stort pres og bragt til jordoverfladen over en periode på millioner af år. Diamanter er så hårde, at de ikke kan ridses. De fleste diamanter er små og urene og bruges til at bore med. Har du set Danmark s kronjuveler?

29 #25 mad I Kina spiser de hunde. I Frankrig spiser de snegle og frøer. I Danmark spiser vi mange grise. Men i Bronzealderen spiste man hest. Har du smagt blæksprutte?

30 #26 blæksprutter Blæksprutter har ingen knogler og derfor kan en blæksprutte på 35 kg sagtens klemme sig gennem et hul på størrelse med en stor mønt. De er faktisk noget af det tætteste vi kommer på rumvæsener, sådan som vi tænker rumvæsener. Blæksprutten har nemlig 9 hjerner og 3 hjerter og er vildt intelligente Den bruger armene til at kravle med på havbunden og indfange sit bytte, hvis den bliver bange sprøjter den mørk væske ud og forsvinder så dens fjender ikke kan se hvorhen. Hvordan tror du et rumvæsen ser ud? Kan du tegne det?

31 #27 tid Tiden kan gå langsomt og hurtigt. Når du keder dig i skolen, går tiden langsomt. Har du det sjovt, går den hurtigt. Hvis du glæder dig til noget, kan det hjælpe at sove. Så synes mange nemlig at tiden er gået hurtigere. Hvor står viserne på uret, når klokken er 9.15?

32 #28 længste dag Den 21. eller 22. juni er årets længste dag. Solen er på himlen i 17 timer, og natten er lys. Det er sommersolhverv. Den 21. december er den korteste, der er solen kun fremme i 7 timer. Hvad hedder den dag, man tænder stort bål?

33 #29 regnbuer Regnbuer opstår når man har solen i ryggen og den står forholdsvis lavt på himlen. En primær regnbue er rød yderst, så orange, gul, grøn, blå, mørkeblå og til sidst lilla inderst. Der kan også opstå en sekundær regnbue, hvor farverne er spejlvendt. Hvad står for enden af regnbuen?

34 #30 høns Vidste du, at en høne kan lægge 5 æg om ugen? Det er 260 æg om året. Høns kan blive 11 år, så det er 2860 æg på et liv. Tænk hvis alle æg blev til kyllinger!

35 #31 is Ispinden blev opfundet ved et uheld af Frank Epperson i 1923, som en meget kold nat lod et glas lemonade stå i vinduskarmen med en ske. Kejser Nero (født i 37) fik serveret is fra bjergene blandet med frugter. Mælkeisen mener man stammer fra Kina, bragt til Europa af Marco Polo. Kan du lave lemonade?

36 #32 spætter Spætter hakker så meget i træerne, at de slider 3 næb op om året. Deres reder har de i træhuller og ungerne klækkes fuldstændig nøgne, uden dun og blinde. Sortspætten kan lave træsplinter på størrelse med tøjklemmer. Har du hørt en spætte hakke?

37 #33 bier Bier har 6 ben med en lille klo i enden. De kan gribe fast i ting. Nogle bier er røde, blå eller grønne. Du kan google green bee og se billeder af grønne bier

38 #34 kilden Du kan ikke kilde dig selv. Din hjerne fortæller din krop, hvad der vil ske, før kroppen udfører opgaven. Det kilder kun når man ikke er forberedt på det. Hvor er du allermest kilden?

39 #35 hastighed Den hurtigste cykel-rejse jorden rundt tog 194 dage og 17 timer. Lyntoget tager 1 time og 48 minutter fra Fredericia til København. Verdens hurtigste bil er en Bugatti - den kan køre 431 km/timen. Hvor hurtigt kan du gå i skole?

40 #36 bævere Bæveren kan veje op til 40 kg og blive 25 år. Bæverens rede hedder en hytte. Indgangen ligger under vandet. Hvis der er fare på færde, slår bæveren sin hale mod vandet. Den uddøde i Danmark for 1000 år siden, men nu har man valgt at den skal tilbage, derfor sættes der bævere ud hvert år i den danske natur. Hvordan kommer bæveren ind i hytten?

41 #37 blomster Der vokser kun to slags blomster på Antarktis. Den ene er en græsart, og den anden er en slags nellike. I ørkenen er det mest kaktusser, der er udbredt, da de kan holde på vand i lang tid. Hvilke blomster giver man, når man vil være romantisk?

42 #38 hilse Traditionen med at give hånd går tilbage til middelalderen. Her rakte mænd højre hånd frem, så man kunne se de ikke bar våben. Idag er der en del unge mennesker, der hilser ved high five eller knytnæve hilsen. Hvorfor giver man hinanden knus?

43 #39 øjenbryn Øjenbryn beskytter øjet mod støv og sved. Du bruger dem også til at vise følelser. Du løfter dem f.eks., når du overraskes. Hvordan ser de ud, når du er sur?

44 #40 månen I 1971 kørte David Scott og James Irwin som de første mennesker på månen. Månebilen var batteridrevet og kørte 16 km/t. Kender du andre planeter end jorden? Kender du andre planeter end jorden?

45 #41 krudt Kineserne opfandt krudtet for flere 1000 år siden. For 700 år siden begyndte man at bruge krudt i Europa. Krudt var rigtig farlig at producere dengang og opskriften var en stor hemmelighed. Vidste du, at det blev starten til de første pistoler?

46 #42 højhuse I 40 år var Empire State Building verdens højeste skyskraber. Den er 381 m. Den højeste bygning i dag er 828 m og ligger i Dubai. Hvor højt er dit hus?

47 #43 loven Hvis folk bryder loven, kan de få en bøde komme i fængsel. Det er folketinget der bestemmer (eller vedtager) lovene. Dronningen skal skrive under på lovene, for at de er gyldige. Politiet skal fange forbryderne, og kan give bøder. Kun domstolene kan dømme og sende folk i fængsel, hvis de bryder loven. Vidste du, at man ofte kalder politiet for lovens lange arm?

48 #44 arbejde Fabrikker kom i 1800-tallet. Dengang arbejdede børn helt ned til 6 år - også på fabrikkerne. De arbejdede timer pr. dag. Idag bekæmper Red Barnet børnearbejde i lande som Bangladesh, Indien og Kina. Hvor mange timer går du i skole?

49 #45 kænguruer De fleste kænguruer lever i Australien. Et spring kan være lige så langt som en bus. Ungen er kun 2 cm når den bliver født og lever i pungen hos moderen. Hos nogle arter dier den helt op til den er 10 måneder. Vidste du, at kænguruer kan springe meget hurtigere, end du kan cykle?

50 #46 vinger En kolibri kan slå 80 slag med vingen på 1 sek. Vingerne basker så hurtigt, man næsten ikke kan se dem. Fordi den basker så hurtigt har den det højeste stofskifte af alle dyr. Deres hjerte slår 1260 slag i minuttet. Hvor mange gange kan du hæve og sænke din arm på 1 sekund?

51 #47 sæler En grønlandsk sælunge kan tage cirka 40 kg på i løbet af 12 dage ved at drikke sin mors mælk. Den har hvid pels og kan ikke svømme. Deres for- og bagben er omdannet til luffer da de lever størstedelen af deres liv i vandet. Hvorfor mon pelsen er hvid?

52 #48 hunde Der er hundredevis af hunderacer. De spænder lige fra den lille chihuahua til den irske ulvehund, som er den højeste hund i verden. Der bor hunde i omkring 1/2 million af de danske huse. Har du en yndlingshunderace?

53 #49 ubåde Ubåde skal op til overfladen en gang imellem for at hente ilt. Det kaldes at snorkle. Luften suges ind i et rør. Det hedder en snorkelmast. Kan du dykke med snorkel?

54 #50 ord En strømer er en politibetjent. Men i gamle dage betød strømer faktisk en vagabond. Nogle ord kan betyde flere ting samtidigt. Hvad kan ordet fyr betyde?

55 #51 fritter Englænderne spiser over 2 millioner tons pommes frites om året. Det er cirka 37 kg pr. person. 57% hælder eddike på fritterne. Pommes frites er sundest hvis de bliver lavet i ovnen og af hele kartofler. Hvad spiser du til dine fritter?

56 #52 cykler Herrecykler har en tværstang, fordi det gør rammen stabil. I gamle dage havde kvinder lange kjoler på og så var stangen i vejen. Derfor har damecykler ingen. Hvor langt kan du cykle?

57 #53 sko I 1500-tallet var brede sko moderne. Nogle var 17 cm brede. De kaldtes bjørnepoter eller komunde. I 1970 erne kaldte man brede sko andefødder. Hvorfor mon det?

58 #54 kanal Byen Amsterdam er bygget på ca. 100 øer, som er forbundet af en række kanaler. En særlig politistyrke henter biler og cykler op fra kanalerne. Hvorfor mon det?

59 #55 alder Et menneske lever i gennemsnit 79 år i Danmark. En kæmpeskildpadde bliver mellem 150 og 200 år. Der er insekter som kun lever en dag. Hvor gammel er dit ældste familiemedlem?

60 #56 knogler Knoglerne i din krop er ikke hvide. Farven varierer fra beige til lys brun. Knogler på museer er blevet kogt og renset, så de er hvide. Du har 206 knogler indeni dig. Kan du tegne et kranie?

61 #57 Antarktis Antarktis er et kontinent. Det er dækket af is. I juni måned er det vinter i Antarktis og der er det mørkt hele døgnet. Ved sydpolen er isen cirka 2700 m tyk. I Antarktis kan der blive 89 minusgrader. Hvor koldt bliver der i Danmark?

62 #58 søvn Søvn er vigtig. Du lagrer alle de nye ting i din hjerne, når du sover. Folk som ikke kan sove bliver ofte vrede, forvirrede og kede af det. Babyer skal sove timer i døgnet. Teenagere 8-9 timer. Hvor meget sover du?

63 #59 pantere Kender du Bagheera fra Junglebogen? Han er en sort panter. Den spiser og sover i træerne og bor altid alene. Den lever i Asien og Afrika. Hvor er det henne?

64 #60 ordsprog Hvad betyder disse ordsprog?: Tomme tønder buldrer mest og Små gryder har også ører eller Hellere en fugl i hånden end ti på taget? Find evt. selv flere

65 #61 kolibri Verdens mindste fugl er humlebikolibrien. Den vejer 2 gram og er 5 cm lang. Alle Kolibrier kan manøvrere som en helikopter. En kolibri drikker nektar ved at slynge tungen om stilken. Den skal hver dag spise det der svarer til dens egen vægt. Hvad svarer kolibriens vægt til i pastaskruer?

66 #62 karlsvognen Karlsvognen er navnet på syv stjerner på himlen. Se om du kan finde den i aften. I andre lande hedder den også Kasserollen (Frankrig) eller Den store øse (USA). Kender du andre stjernebilleder?

67 #63 pingviner Når kejserpingvinhunnen har lagt æg, bærer faderen det i 2 måneder. Ægget må ikke røre isen. Pingvinen kan dykke 400 meter ned i havet og når den svømmer kan den komme op på 14 km/timen. Hvor længe kan I kaste en bold imellem jer, før den rører jorden?

68 #64 blåhvalen Blåhvalen er klodens største dyr. Den kan blive 33 meter lang. Den kan veje 190 ton. Den kan blive op til 100 år gammel. Den kan spytte vand 7 meter op i luften. Hvor langt kan du spytte? Hvor høj er du? Hvad vejer en bil?

69 #65 koala En babykoala kaldes en Joey på australsk. Når den bliver født, er den på størrelse med en vingummibamse. Den sover 14 timer i døgnet, den hviler 5 timer og den bruger 5 timer på at finde mad. Den drikker ikke vand, men får væske fra de blade den spiser. Hvor lang var du, da du blev født?

70 #66 korn Når det er sommer, kommer mejetærskeren i gang. Den høster mange slags korn. For eksempel hvede, rug, spelt og havre. Vi laver mad af korn til både dyr og mennesker. Vidste du, at man kan tage på bondegårdsferie?

71 #67 kys Verdensrekorden i at kysse er 46 timer, 24 minutter og 5 sekunder. Den blev sat i Thailand i Deltagerne skulle kysse hele tiden. Til et sommerfuglekys skal man kun bruge øjenvipperne. Hvor længe kan du kysse?

72 #68 tænder En brun bjørn har 42 tænder. Bjørnens tænder kan både skære kød og knuse planteføde, derfor kan den spise alt. Nogle dyrs tænder er kun beregnet til jagt og kød. Andre igen bruges kun til planteføde. Hvor mange tænder har du? Hvad kan dine tænder?

73 #69 fugleklat En fugleklat er både fuglens tis og bæ. Fugle har nemlig kun en åbning til afføring. Det hvide i klatten er tis og det grå er bæ. Hvor mange fugle kender du?

74 #70 havet To tredjedele af jorden er dækket af hav. Stillehavet er lige så stort som de andre have tilsammen. Havet består af saltvand og kan derfor ikke drikkes. Havet stiger lidt hvert år. Kender du navnet på andre have eller søer?

75 #71 skuespil Shakespeare skrev 37 skuespil. Det længste er Hamlet om en dansk prins. Hovedrollen i Hamlet skal lære over ord udenad. Det er fra dette skuespil at ordene At være eller ikke at være - det er spørgsmålet stammer fra. Hvert år spilles dette skuespil på det slot hvor handlingen foregår. Det ligger i Helsingør, kan du gætte navnet? Har du spillet skuespil? William Shakespeare

76 #72 blad Blade indeholder klorofyl, som får dem til at se grønne ud. Når de dør, forsvinder stoffet og de andre farver kommer frem. Hvornår kommer farverne frem?

77 #73 affald Vi smider affald i en affaldsspand. I København produceres der 5 kilo affald om dagen pr. indbygger. Det meste affald bliver brændt. Det giver el og varme til vores huse. Noget affald bruger vi igen. Hvad kalder man det?

78 #74 cola Coca Cola blev lavet som et middel mod træthed og depression. Dengang var der kokain i cola. Der blev kun solgt 25 flasker det første år. Det er Coca Cola der er kommet på at putte julemanden i en rød dragt. Drikker du cola?

79 #75 gamle dage I gamle dage havde børn et andet liv end i dag. Kun få børn havde deres eget værelse. I små hjem sov børnene i en kommodeskuffe! Mange børn hjalp deres forældre med deres arbejde, f.eks. hvis de boede på landet. Hvad legede de med?

80 #76 ridder For 800 år siden levede der riddere i Europa. Riddere var krigere, der kæmpede til hest. De bar rustning og kæmpede for kongen. Hvilke våben havde en ridder?

81 #77 aber Verdens mindste abe er dværgegern-aben. Den vejer kun 90 gram og kan være i en hånd. Den lever i Amazonas regnskov. Mange børn synes det er sjovest at se på aberne i Zoo, fordi de ligner os mennesker. Hvilken abe tror du, er verdens største?

82 #78 mine En mine er en slags skjult bombe. Der findes 2 typer; søminer, som flyder i havet og landminer, som er gravet ned. Ved du, hvilken en af dem, som er farligst?

83 #79 ulve Ulve kan spise 10 kg ved et måltid. Du skulle spise 200 skiver rugbrød for at matche ulvens appetit. Ulve hyler for at holde kontakt. Kan du hyle som en ulv?

84 #80 Kina Kina er et stort land. Det er det land, der har flest mennesker. I Kina bruger de ikke bogstaver. De bruger tegn. Fordi de er så mange mennesker har regeringen besluttet at familierne kun må få et barn hver. Vidste du, at man spiser med pinde i Kina?

85 #81 havodder Havodderens pels holder den varm, hvis den er ren. Så den bruger lang tid på at holde pelsen fin. Når den dykker, lukker ører og næse. Har du prøvet at dykke?

86 #82 blæksprutte Blæksprutter er bløddyr. De har ingen knogler. Kroppen er helt blød på nær munden, som hedder et næb, og er skarpt og hårdt. En Humboldt blæksprutte kan skyde sig selv 4 meter op af vandet, for at komme væk fra et rovdyr. Hvorfor hedder det en blæksprutte?

87 #83 flod Verdens længste flod er Nilen. Den er km lang. Danmark har 2 floder: Gudenåen som er 176 km, og Skjern Å som er cirka 94 km. En å kaldes en flod, når den er så bred at der kan sejles på den. Har du prøvet at sejle i kajak?

88 #84 træer Træer laver noget af den ilt, vi bruger. Træer kan blive flere hunderede år gamle. For hver 2,5 cm af stammens omkreds er træet cirka 1 år gammel. Bøgen er et træ i Danmark der er meget udbredt, kender du flere? Prøv at male en stammes omkredes

89 #85 land Der er næsten 200 lande i verden. Danmark er et af de mindste. Danmark er en del af Norden. Norden ligger længst mod nord i Europa. Hvert land har en grænse, hvis de støder op til et andet land. Kender du de andre nordiske lande?

90 #86 rummet Hvis vi kunne snakke i telefon med rumvæsener i Andromeda galaksen, ville det tage cirka 5 milliarder år, før vi ville få et svar fra dem. Rummet består bl.a. af stjerner og planeter, som mennesket udforsker hele tiden. Rummet er - så vidt vides - uendeligt... Har du set filmen ET?

91 #87 stjerne Nova betyder ny. Men en supernova er en stjerne, som eksploderer. Tycho Brahe så en supernova og troede, at det var en ny stjerne. En stjerne er en glødende kugle af plasma. Solen er den stjerne, der er tættest på jorden. Kender du nogle stjernebilleder?

92 #88 mosaik I det antikke Rom for 2000 år siden havde man ikke tapet. Så romerne malede billeder på væggen. De rige havde også mosaikker på gulvet. Hvad er en mosaik?

93 #89 lyn Torden og lyn sker samtidig. Du ser lynet først, fordi lys bevæger sig hurtigere end lyd. Lynet er en elektrisk gnist, som bevæger sig med 149,669 km/sekundet. I gamle dage troede man at en gud lavede torden. Ved du, hvad han hed?

94 #90 sneakers Gummisko kaldes også sneakers. Det kommer af det engelske ord sneak = At snige. Du kan snige dig rundt i gummisko uden en lyd. Har du nogle sneakers?

95 #91 ordsprog Sætningen At bide i det sure æble er et ordsprog. Det betyder, at man skal gøre noget, man ikke vil. Hvad betyder disse: Tab og vind med samme sind. Gammel kærlighed ruster ikke. Man skal kravle før man kan gå. Hvo intet vover, intet vinder. Tale er sølv, tavshed er guld. Kender du slutningen på: At springe over hvor..?

96 #92 søhest En søhest kan se op med sit ene øje og ned med sit andet øje samtidigt. Når en søhest vil stå på stedet, tager den fat i planter med halen. Hos søhesten er det manden der bærer æggene. Kan du nævne 5 fisk?

97 #93 edderkop Edderkoppespind er lavet af edderkoppesilke, som er en klæbrig tråd, der laves inde i edderkoppen. De spiser myg og fluer. Derfor siger man, at når der er fluer i et hus, er der ingen edderkopper og omvendt. Kan du tegne et edderkoppespind?

98 #94 delfin Der er over 30 delfinarter. Delfinunger kan svømme få minutter efter fødslen. De trækker vejret gennem et åndehul oven på hovedet. Nogle mennesker tager til steder, hvor der bor delfiner for at svømme med dem. Men siger at delfiner har en meget beroligende indvirkning på mennesket. Har du hørt delfiner tale?

99 #95 Odin Den nordiske gud Odin havde 2 ravne; Hugin og Munin. De fløj ud i verden og bagefter fortalte de Odin, hvad de havde set. Odin var gudernes konge. Han boede i sin borg Valhalla. Odin ofrede sit ene øje for at kunne drikke af Mimers Brønd. På den måde opnåede han en visdom ingen andre havde. Kender du andre nordiske guder?

100 #96 formørkelse Solformørkelse er, når månen passerer imellem jorden og solen. Så blokerer den for noget af solens lys. Der findes også måneformørkelse, det er når månen er i skyggen på jordens natside. Hvad er en halvmåne og hvad er en fuldmåne?

101 #97 zebra Nogle siger at en zebra er en hvid hest med sorte striber, andre siger et den er sort med hvide striber. Hvad synes du? Et zebraføl kan gå 20 minutter efter det er født og kan løbe en time efter fødslen. Hvor gammel var du, da du lærte at gå? Zebraer sover stående. Kan du det?

102 #98 tænder Små børn har kun plads til 20 tænder i munden. Mens voksne har 32. Voksentænderne kommer frem ved at skubbe mælketænderne ud. Har du haft en rokketand?

103 #99 gepard Geparden kan løbe med 120 km/t. Den er den hurtigste af alle landlevende dyr. Den bruger sin lange hale til at holde balancen, når den laver skarpe vendinger. Den jager dyr på 40 kg og derunder. Hvor hurtigt må man køre på motorvejen?

104 #100 pilot Det tager 2-4 år at blive pilot. Det er en dyr uddannelse, og man skal selv betale. Man skal være rask og have perfekt syn. Har du været ude og flyve? Hvad vil du være, når du bliver stor?

105 #101 Loch Ness Loch Ness-søen er et af Skotlands mest besøgte steder. Den store sø er 230 m dyb. Loch Ness er sammen med Big Foot en af de myter om uhyrer, der lever videre, trods tvivlsomme beviser. Har du hørt myten om Loch Ness uhyret, der siges at leve i søen?

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL Historie 3 historie3-omslag.indd 1 Historie 3 Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL 11/02/11 14.16 HISTORIE Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 3GYLDENDAL Historie 3 Af Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 1. udgave,

Læs mere

PULS NATUR/TEKNIK 3.KLASSE GYLDENDAL. Erik Christensen Malene Grandjean Leif Schack-Nielsen

PULS NATUR/TEKNIK 3.KLASSE GYLDENDAL. Erik Christensen Malene Grandjean Leif Schack-Nielsen PULS NATUR/TEKNIK 3.KLASSE Erik Christensen Malene Grandjean Leif Schack-Nielsen GYLDENDAL PULS natur/teknik 3. klasse grundbog 1. udgave 1. oplag 2012 Gyldendal A/S, København. Forlagsredaktion: Louise

Læs mere

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Hit med Historien 3, Grundbog Filen er stillet til

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 TEMA OM FRUGT Æbler Delemne

Læs mere

Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K

Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K Børnenes U-landskalender 2012 Elevbog 1 Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K Ghana af Charlotte Blay 4 Kapitel 1 5 Det er ikke så længe siden, de fik en skole

Læs mere

Nationalmuseet 2013 En stor tak til Erindringsmøntmidlerne for økonomisk Støtte til projektet Fortid for begyndere. isbn: 978-87-7602-213-6

Nationalmuseet 2013 En stor tak til Erindringsmøntmidlerne for økonomisk Støtte til projektet Fortid for begyndere. isbn: 978-87-7602-213-6 FORTID FOR BEGYNDERE INDHOLD 3 Introduktion til pædagogen 3 6 Ægte vikingeskatte 6 8 Vikingernes mange rejser 8 10 Hvordan så vikingerne ud? 10 12 Gunulf og Ragnhild 12 17 Vikingernes tro 17 21 Odins visdom

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

Dalkons Prinsesse. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse. 1. kapitel. Skrevet af Jakob Jørgensen. Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel.

Dalkons Prinsesse. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse. 1. kapitel. Skrevet af Jakob Jørgensen. Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel. Dalkons Prinsesse Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse De andre kapitler skrives af: 6. a Højslev Skole, Skive kommune 6. b Højslev Skole, Skive kommune 6. a

Læs mere

Ildens oprindelse / 15. Kultur og tro / 25 Ræven Antonio / 26. Bunkeren / 31. Natur og klima / 45 Venskabsknob / 47

Ildens oprindelse / 15. Kultur og tro / 25 Ræven Antonio / 26. Bunkeren / 31. Natur og klima / 45 Venskabsknob / 47 Alle børn har ret til uddannelse. IBIS er med til at sikre, at alle børn i verden kommer i skole. Når du læser historierne i LæseRaketten, er du med til at sætte fokus på børns ret til skolegang. LÆSERAKETTEN

Læs mere

Fortællinger fra Skovkanten 4

Fortællinger fra Skovkanten 4 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles novellesamling 2014 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles novellesamling 2014 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles Novellesamling

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

77 afsnit. Molly og Viggo gennem hele Bibelen. Børn & Tro. Af Dorthe Lykke Jensen. www.børnogtro.dk

77 afsnit. Molly og Viggo gennem hele Bibelen. Børn & Tro. Af Dorthe Lykke Jensen. www.børnogtro.dk www.børnogtro.dk 77 afsnit og gennem hele Bibelen Af Dorthe Lykke Jensen Børn & Tro Kapitel: Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. 0 Indholdsfortegnelse Det Gamle Testamente m.m. Side

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Her er 25 ord. De skal sættes sammen med de 5 ord herunder. X-tra Dansk 4

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Her er 25 ord. De skal sættes sammen med de 5 ord herunder. X-tra Dansk 4 Her er 25 ord. De skal sættes sammen med de 5 ord herunder. X-tra Dansk 4 1 Find vokalerne Her i disse 10 ord er vokalerne faldet ud. Find ud af, hvad der skal stå og skriv vokalerne f n g r m l n g s

Læs mere

Gamle sagn og fortællinger. 25 Sværdet i stenen historien om kong Arthur 25 32 Robin Hood 32 37 Ridderpigen Jeanne 37. 43 Aktiviteter og ideer 43

Gamle sagn og fortællinger. 25 Sværdet i stenen historien om kong Arthur 25 32 Robin Hood 32 37 Ridderpigen Jeanne 37. 43 Aktiviteter og ideer 43 FORTID FOR BEGYNDERE INDHOLD 3 Dette hæfte handler om riddere 3 4 Fortid for begyndere 4 4 Ridderbesøg på Nationalmuseet 4 6 Riddernes verden 6 9 Ridderskole 9 12 Ridderliv 12 14 Livet på borgen 14 19

Læs mere

Copyright 2014 Forfatterne og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne. All rights reserved. ISBN: 978-87-984032-4-1

Copyright 2014 Forfatterne og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne. All rights reserved. ISBN: 978-87-984032-4-1 Copyright 2014 Forfatterne og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne All rights reserved. ISBN: 978-87-984032-4-1 Det lignede bare et helt normalt flygel Noveller skrevet af elever fra Faaborg-Midtfyn Bibliotekernes

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

FOR T I D F O R B E GY N DE R E R I DDERE

FOR T I D F O R B E GY N DE R E R I DDERE FOR T I D F O R B E GY N DE R E R I DDERE 03 Dette hæfte handler om Riddere 03 04 Ridderbesøg på Nationalmuseet 04 04 Fortid for begyndere 04 05 Ridderens Verden 05 17 Ridderhunden Rolf 17 19 Gode venner

Læs mere

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen 4 4 I denne bog kan du læse om nogle af de forskellige måder, man kan være dreng, pige, få venner, være venner, få kærester, være kærester, slå op og være forældre til teenagere. Samtidig kan du læse en

Læs mere

v r Tænk engang... t j n LÆSERAKETTEN 04

v r Tænk engang... t j n LÆSERAKETTEN 04 a s o p i z e b q x v l g v r t j n u c Tænk engang... m f LÆSERAKETTEN 04 Tænk engang Tænk engang er udgivet af U-landsorganisationen Ibis som led i den globale uddannelseskampagne. Kampagnen fokuserer

Læs mere

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch ONDSKABEN Jan Guillou ONDSKABEN Bearbejdet af Kirsten Kirch Special-pædagogisk forlag Ondskaben Bearbejdet af: Kirsten Kirch ISBN 87 7607 001 8 Lay-out af omslag: Torben Madsen Foto omslag: Fra filmen

Læs mere

Og det er ganske vist...

Og det er ganske vist... Og det er ganske vist... Distriktsturneringen 2005 Forord Dette års distriktsturnering er en rejse i H. C. Andersens eventyr. Vi kommer til at møde alle de kendte figurer: Klods Hans, Den grimme ælling,

Læs mere

Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE

Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE NUDANSK UDGAVE H.C. ANDERSEN Eventyr 2005 DET KONGELIGE BIBLIOTEK H.C. Andersen Eventyrbog til Indvandrerfamilier er udgivet af Det Kongelige Bibliotek og udarbejdet

Læs mere

Vi kan hjælpe andre til at være trygge.

Vi kan hjælpe andre til at være trygge. LEKTIE År B 3. kvartal Lektie 2 En voldsom storm Ugens tekst og referencer: Luk 8,22-25. Mark 4,35-41. Den Store Mester, kap.35. Huskevers: Herren er hos mig, jeg frygter ikke. (Sl 118,6) Hovedformålet

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Min tredje danskbog. Indholdsfortegnelse. Bestil venligst direkte på www.forlagetdelta.dk

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Min tredje danskbog. Indholdsfortegnelse. Bestil venligst direkte på www.forlagetdelta.dk Bestil venligst direkte på www.forlagetdelta.dk Kopiering er uøkonomisk og forbudt til erhvervsformål. Min tredje danskbog Indholdsfortegnelse Side 2. Navneord 3. fortsat 4. fortsat 5. fortsat 6. Talord

Læs mere

Dejlige. Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN

Dejlige. Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN Dejlige Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN TIL NEMANDA fiessi bók er eign skólans flíns og flú hefur hana a láni. Bækur eru d rar og flví mikilvægt a fari sé vel me flær. Gættu fless vel a skrifa ekki í flessa bók.

Læs mere

HIT MED HISTORIEN 5 Grundbog

HIT MED HISTORIEN 5 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå HIT MED HISTORIEN 5 Grundbog Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Hit med Historien 5, Grundbog. Filen er stillet til

Læs mere

KOSMOS Grundbog A. Af Erik Both; Henning Henriksen; ANina Troelsgaard Jensen

KOSMOS Grundbog A. Af Erik Both; Henning Henriksen; ANina Troelsgaard Jensen ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå KOSMOS Grundbog A Af Erik Both; Henning Henriksen; ANina Troelsgaard Jensen Dette er en pdf-fil med Kosmos Grundbog A Filen er

Læs mere

FØR OG NU IDRÆTTENS KULTUR KROP OG KOST

FØR OG NU IDRÆTTENS KULTUR KROP OG KOST Kom i gang er et undervisningsmateriale, som kan lære dig noget om kroppen, og hvorfor det er vigtigt at bruge sin krop. Du kan også lære noget om, hvor du kan dyrke idræt eller bevæge dig, og hvordan

Læs mere