Gør dit barn klogere på 101 MÅDER. .dk - Lærende og udviklende legetøj. Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gør dit barn klogere på 101 MÅDER. .dk - Lærende og udviklende legetøj. Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er."

Transkript

1 Gør dit barn klogere på 101 MÅDER en e-bog med 101 (sjove) spørgsmål og facts, som du og dit barn kan undre jer over sammen... Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er..dk - Lærende og udviklende legetøj

2 Den lette vej til læring Gem bogen ned på ipad en og find den frem i toget, i bilen, på ferien mv. Hvor lærer dit barn? I skolen, ikk? Joh... det gør hun eller han da! Eller det troede vi... Men faktisk har du som forælder hele seks gange større indflydelse på dit barns læring, end skolen har (når dit barn er i indskolingsalderen). Er det ikke bare vildt? Derfor skal vi som forældre tænke viden ind i hverdagen så ofte vi kan. Og bare rolig. Du behøver ikke at være professor for at få en lille fessor derhjemme. Dit barn er født nysgerrigt, og medmindre vi som voksne tager den nysgerrighed fra vores børn, beholder de den egenskab resten af livet. Denne Kloge Åge e-bog hjælper dig med at vedligeholde dit barns nysgerrighed. Fortsættes næste side

3 Den lette vej til læring fortsat Lad barnet spørge ind til emnet, find selv på spørgsmål og google jer frem til nye svar. På den måde kan både du og dit barn blive klogere på verden sammen. Og det er faktisk det næste du skal huske på... Når du er nysgerrig, stimulerer du dit barns lyst til at dyrke sin egen nysgerrighed. Vi har samlet 101 sjove og lærerige spørgsmål og facts, som gør dit barn klogere. Læs dem højt for dit barn og lad nysgerrigheden spire. Med denne bog er det super nemt og ligetil. Go fornøjelse! Ann og Jane Legeakademiet.dk.dk - Lærende og udviklende legetøj Denne bog er blevet til i samarbejde med Fredericia bibliotek

4 En del af hverdagen Find Jeres eget Kloge Åge tidspunkt i hverdagen. Måske det er morgenmaden eller aftensmaden rundt om bordet med hele familien. Eller måske det er når der skal puttes, at man kan tale om Kloge Åge emnerne. Det kan også være på bagsædet af bilen på vej til Sydeuropa, at hele familien lærer og har emner at tale om. Hvornår på dagen skal dit Kloge Åge tidspunkt være? Jane og Ann

5 #1 vand Der er vand i alle planter og dyr. Over halvdelen af et menneske består af vand. Du kan klare dig uden mad i en måned, men kun en uge uden vand. Du skal drikke mindst 1/2 liter om dagen, når du er et barn... Husker du at drikke vand?

6 #2 kartofler I Danmark dyrkes mange kartofler. Nogle bruges til dyrefoder og andre eksporterer vi. Hvis danskerne skulle spise alle kartoflerne selv, skulle vi alle spise et kilo om dagen. I gamle dage kaldte man efterårsferien for kartoffelferien, fordi det var her, man gravede kartoflerne op af jorden. Nævn tre ting man bruger kartofler til.

7 #3 rav Rav er forstenet harpiks, som bruges til smykker. Det tager millioner år før harpiks bliver til rav og det skal have ligget i havet hele tiden. Nogle gange er der rester af insekter eller dyr i ravet. Har du prøvet at finde rav på danske strande? Hvor?

8 #4 lakrids Lakrids laves af lakridsrod. Lakrids betyder egentlig sød væske. For 5000 år siden i Kina brugte man lakridsrod mod ondt i maven. Har du en yndlingsslik?

9 #5 ugler Uglen er vågen om natten og har store øjne, der ser perfekt i mørke. De har en fantastisk hørelse, som gør at de kan jage om natten. Ugler sluger deres bytte helt. Maven kan ikke klare hår og knogler. Derfor gylper den det op. Det er en fast klump, som kaldes uglegylp. Har du set uglegylp?

10 #6 doping Ordet doping kommer fra et naturfolk i Afrika. Når de gik i krig, fik de en drik, der hed dop. Den gav styrke og mod. Hvorfor må sportsfolk ikke bruge doping?

11 #7 rød Engang var rød guderens farve og symboliserede blod. Rød var meget dyrt at lave, og derfor var det kun fine folk, som brugte rødt. Rød bruges ofte på skilte og signalerer fare eller stop. Hvem går på en rød løber?

12 #8 insekter I Danmark er der fundet ca forskellige insekter. Prøv at se hvilke du kan finde i haven. Insekter kan ikke blive for fede, fordi skelettet sidder udenpå kroppen. Så de eksploderer, hvis de spiser for meget. Hvad sker der, når du spiser for meget?

13 #9 affald Skraldemænd henter dit affald i en stor bil. Der kan være 6-8 ton affald i en skraldebil. En voksen elefant vejer omkring 6 ton. Hvis du finder skrald i skoven, så tag det med. En sodavandsdåse tager f.eks. 500 år om at blive nedbrudt, men et æble tager kun 4 uger. Sorterer I jeres affald?

14 #10 bier Et bistade er biernes hjem. Når det er varmt, vifter de med vingerne for at køle bistadet, og når det er koldt, klumper de sig sammen. En biavler har heldragt på, så han ikke bliver stukket. Han bruger røg til at dæmpe bierne, så de ikke bliver vrede. Bierne tror nemlig at det er en skovbrand, så de skynder sig at spise, så de kan sikre forråd, hvis de skal forlade kolonien. Har du smagt honning?

15 #11 traktor Engang brugte bønder heste. De trak plove og vogne. I dag bruger man en traktor. Den første traktor kom til Danmark i Har du prøvet at køre i traktor?

16 #12 OL Den olympiske ild tændes i Olympia i Grækenland. Løbere bringer den til OL-byen. De olympiske lege afholdes hvert fjerde år. Der findes sommer OL og vinter OL. Mange sportsfolk opfatter det som det største at deltage i et OL. I 2008 bragte løbere ilden til Beijing i Kina. Har der været OL i Danmark?

17 #13 tallet 13 Tallet 13 anses i overtro for at være et uheldigt tal. Mange skyskrabere har ikke 13. etage og rigtig mange hoteller har ikke et værelse, der har nummer 13. Man siger, at man ikke må være 13 til bords. Frygten for tallet 13 kaldes triskaidekafobi. Kender du andre ting, som siges at bringe uheld?

18 #14 elektricitet For 150 år siden havde folk ikke strøm i deres huse. Først i 1879 opfandt Thomas Edison elpæren, som gav det elektriske lys. Glødepæren anses for at være en af de vigtigste opfindelser i det moderne samfund. Uden den ville vi ikke arbejde alle de timer vi gør idag... Hvad g jorde de, når det blev mørkt?

19 #15 kampvogn En kampvogn er lavet af tykke lag jern. Derfor er den meget tung. De første kampvogne så dagens lys under 1. verdenskrig. Englænderne kaldte den en tank, så tyskerne skulle tro at der var tale om mobil vandtank... Idag kalder Englænderne det stadig en tank. Den kan køre både i våde steder og i ørken. Hvor og hvornår bruger man kampvogne i dag?

20 #16 pelikaner Pelikanen har en bærepose på sit næb. Den dypper næbet i vandet og skovler vand og fisk op. Der kan være 13 liter vand og fisk i posen. Kan du tegne en pelikan?

21 #17 skib Foran på et skib hedder stævn og bagpå hedder agter. Venstre side på skibe hedder bagbord og højre hedder styrbord. Gulvet i skibe og ubåde kaldes dørk. Splitte mine bramsejl er et gammelt sømandsudtryk, som blev brugt af Kaptajn Haddock fra Tintin. Hvad er et ror?

22 #18 kroppen Hvis din krop bliver koldere end 37 grader, forsøger musklerne at varme dig op ved at lave ufrivillige bevægelser. Hvis man falder i 4 grader koldt vand, kan man klare sig max 30 minutter. Koldt vand stjæler nemlig kropsvarmen 25 gange hurtigere end luften gør. Hvad sker der, når du bliver for varm?

23 #19 chokolade I Danmark spiser vi meget chokolade - mere end 38 millioner kilo hvert år. Det svarer til, at hver dansker spiser over 7 kilo om året. Chokolade kan virke opkvikkende, derfor er det en populær slik. Det opkvikkende indhold forlader kroppen efter 2-3 timer. Din hund eller kat kan ikke tåle chokolade, da den ikke kan udskille stofferne på samme måde. Hvordan laver man chokolade?

24 #20 genbrug Vi genbruger mange ting. Man kan genbruge det meste af en bil. Flasker og glas bliver til nyt glas. Papir og aviser bliver til pap. Hvis man indsamler 200 mobiltelefoner har man nok guld til en fingerring. Hvad er en genbrugsplads?

25 #21 Rusland Rusland er det største land i verden. Det er km². Det mindste er Vatikanstaten som kun er 0,44 km 2 og dernæst Monaco på 2 km 2. Danmark er det 13. største land, hvis man regner Grønland og Færøerne med. Hvor stort er dit værelse?

26 #22 humlebier Hvis en humlebi bliver våd, kan den ikke længere flyve. Dens vinger er små og slår 200 slag i sekundet i små ottetaller, der får dem til at fungere som propeller. Når bier og hvepse slår med vingerne for at flyve, laver de en summende lyd. Humlebien er buttet, men kan bære sig selv og sin egen vægt når den flyver. Har du set et bistade?

27 #23 brandbiler Der kan være 4 brandmænd i en brandbil. Den må gerne køre over for rødt, og kan rumme 8500 liter vand. Brandbiler bruger også skum til at slukke brande med. Hvor får man ekstra vand fra, hvis ikke det er nok?

28 #24 diamanter De mest værdifulde ædelsten er diamanter. Den er dannet af kul i 150 km dybde under et stort pres og bragt til jordoverfladen over en periode på millioner af år. Diamanter er så hårde, at de ikke kan ridses. De fleste diamanter er små og urene og bruges til at bore med. Har du set Danmark s kronjuveler?

29 #25 mad I Kina spiser de hunde. I Frankrig spiser de snegle og frøer. I Danmark spiser vi mange grise. Men i Bronzealderen spiste man hest. Har du smagt blæksprutte?

30 #26 blæksprutter Blæksprutter har ingen knogler og derfor kan en blæksprutte på 35 kg sagtens klemme sig gennem et hul på størrelse med en stor mønt. De er faktisk noget af det tætteste vi kommer på rumvæsener, sådan som vi tænker rumvæsener. Blæksprutten har nemlig 9 hjerner og 3 hjerter og er vildt intelligente Den bruger armene til at kravle med på havbunden og indfange sit bytte, hvis den bliver bange sprøjter den mørk væske ud og forsvinder så dens fjender ikke kan se hvorhen. Hvordan tror du et rumvæsen ser ud? Kan du tegne det?

31 #27 tid Tiden kan gå langsomt og hurtigt. Når du keder dig i skolen, går tiden langsomt. Har du det sjovt, går den hurtigt. Hvis du glæder dig til noget, kan det hjælpe at sove. Så synes mange nemlig at tiden er gået hurtigere. Hvor står viserne på uret, når klokken er 9.15?

32 #28 længste dag Den 21. eller 22. juni er årets længste dag. Solen er på himlen i 17 timer, og natten er lys. Det er sommersolhverv. Den 21. december er den korteste, der er solen kun fremme i 7 timer. Hvad hedder den dag, man tænder stort bål?

33 #29 regnbuer Regnbuer opstår når man har solen i ryggen og den står forholdsvis lavt på himlen. En primær regnbue er rød yderst, så orange, gul, grøn, blå, mørkeblå og til sidst lilla inderst. Der kan også opstå en sekundær regnbue, hvor farverne er spejlvendt. Hvad står for enden af regnbuen?

34 #30 høns Vidste du, at en høne kan lægge 5 æg om ugen? Det er 260 æg om året. Høns kan blive 11 år, så det er 2860 æg på et liv. Tænk hvis alle æg blev til kyllinger!

35 #31 is Ispinden blev opfundet ved et uheld af Frank Epperson i 1923, som en meget kold nat lod et glas lemonade stå i vinduskarmen med en ske. Kejser Nero (født i 37) fik serveret is fra bjergene blandet med frugter. Mælkeisen mener man stammer fra Kina, bragt til Europa af Marco Polo. Kan du lave lemonade?

36 #32 spætter Spætter hakker så meget i træerne, at de slider 3 næb op om året. Deres reder har de i træhuller og ungerne klækkes fuldstændig nøgne, uden dun og blinde. Sortspætten kan lave træsplinter på størrelse med tøjklemmer. Har du hørt en spætte hakke?

37 #33 bier Bier har 6 ben med en lille klo i enden. De kan gribe fast i ting. Nogle bier er røde, blå eller grønne. Du kan google green bee og se billeder af grønne bier

38 #34 kilden Du kan ikke kilde dig selv. Din hjerne fortæller din krop, hvad der vil ske, før kroppen udfører opgaven. Det kilder kun når man ikke er forberedt på det. Hvor er du allermest kilden?

39 #35 hastighed Den hurtigste cykel-rejse jorden rundt tog 194 dage og 17 timer. Lyntoget tager 1 time og 48 minutter fra Fredericia til København. Verdens hurtigste bil er en Bugatti - den kan køre 431 km/timen. Hvor hurtigt kan du gå i skole?

40 #36 bævere Bæveren kan veje op til 40 kg og blive 25 år. Bæverens rede hedder en hytte. Indgangen ligger under vandet. Hvis der er fare på færde, slår bæveren sin hale mod vandet. Den uddøde i Danmark for 1000 år siden, men nu har man valgt at den skal tilbage, derfor sættes der bævere ud hvert år i den danske natur. Hvordan kommer bæveren ind i hytten?

41 #37 blomster Der vokser kun to slags blomster på Antarktis. Den ene er en græsart, og den anden er en slags nellike. I ørkenen er det mest kaktusser, der er udbredt, da de kan holde på vand i lang tid. Hvilke blomster giver man, når man vil være romantisk?

42 #38 hilse Traditionen med at give hånd går tilbage til middelalderen. Her rakte mænd højre hånd frem, så man kunne se de ikke bar våben. Idag er der en del unge mennesker, der hilser ved high five eller knytnæve hilsen. Hvorfor giver man hinanden knus?

43 #39 øjenbryn Øjenbryn beskytter øjet mod støv og sved. Du bruger dem også til at vise følelser. Du løfter dem f.eks., når du overraskes. Hvordan ser de ud, når du er sur?

44 #40 månen I 1971 kørte David Scott og James Irwin som de første mennesker på månen. Månebilen var batteridrevet og kørte 16 km/t. Kender du andre planeter end jorden? Kender du andre planeter end jorden?

45 #41 krudt Kineserne opfandt krudtet for flere 1000 år siden. For 700 år siden begyndte man at bruge krudt i Europa. Krudt var rigtig farlig at producere dengang og opskriften var en stor hemmelighed. Vidste du, at det blev starten til de første pistoler?

46 #42 højhuse I 40 år var Empire State Building verdens højeste skyskraber. Den er 381 m. Den højeste bygning i dag er 828 m og ligger i Dubai. Hvor højt er dit hus?

47 #43 loven Hvis folk bryder loven, kan de få en bøde komme i fængsel. Det er folketinget der bestemmer (eller vedtager) lovene. Dronningen skal skrive under på lovene, for at de er gyldige. Politiet skal fange forbryderne, og kan give bøder. Kun domstolene kan dømme og sende folk i fængsel, hvis de bryder loven. Vidste du, at man ofte kalder politiet for lovens lange arm?

48 #44 arbejde Fabrikker kom i 1800-tallet. Dengang arbejdede børn helt ned til 6 år - også på fabrikkerne. De arbejdede timer pr. dag. Idag bekæmper Red Barnet børnearbejde i lande som Bangladesh, Indien og Kina. Hvor mange timer går du i skole?

49 #45 kænguruer De fleste kænguruer lever i Australien. Et spring kan være lige så langt som en bus. Ungen er kun 2 cm når den bliver født og lever i pungen hos moderen. Hos nogle arter dier den helt op til den er 10 måneder. Vidste du, at kænguruer kan springe meget hurtigere, end du kan cykle?

50 #46 vinger En kolibri kan slå 80 slag med vingen på 1 sek. Vingerne basker så hurtigt, man næsten ikke kan se dem. Fordi den basker så hurtigt har den det højeste stofskifte af alle dyr. Deres hjerte slår 1260 slag i minuttet. Hvor mange gange kan du hæve og sænke din arm på 1 sekund?

51 #47 sæler En grønlandsk sælunge kan tage cirka 40 kg på i løbet af 12 dage ved at drikke sin mors mælk. Den har hvid pels og kan ikke svømme. Deres for- og bagben er omdannet til luffer da de lever størstedelen af deres liv i vandet. Hvorfor mon pelsen er hvid?

52 #48 hunde Der er hundredevis af hunderacer. De spænder lige fra den lille chihuahua til den irske ulvehund, som er den højeste hund i verden. Der bor hunde i omkring 1/2 million af de danske huse. Har du en yndlingshunderace?

53 #49 ubåde Ubåde skal op til overfladen en gang imellem for at hente ilt. Det kaldes at snorkle. Luften suges ind i et rør. Det hedder en snorkelmast. Kan du dykke med snorkel?

54 #50 ord En strømer er en politibetjent. Men i gamle dage betød strømer faktisk en vagabond. Nogle ord kan betyde flere ting samtidigt. Hvad kan ordet fyr betyde?

55 #51 fritter Englænderne spiser over 2 millioner tons pommes frites om året. Det er cirka 37 kg pr. person. 57% hælder eddike på fritterne. Pommes frites er sundest hvis de bliver lavet i ovnen og af hele kartofler. Hvad spiser du til dine fritter?

56 #52 cykler Herrecykler har en tværstang, fordi det gør rammen stabil. I gamle dage havde kvinder lange kjoler på og så var stangen i vejen. Derfor har damecykler ingen. Hvor langt kan du cykle?

57 #53 sko I 1500-tallet var brede sko moderne. Nogle var 17 cm brede. De kaldtes bjørnepoter eller komunde. I 1970 erne kaldte man brede sko andefødder. Hvorfor mon det?

58 #54 kanal Byen Amsterdam er bygget på ca. 100 øer, som er forbundet af en række kanaler. En særlig politistyrke henter biler og cykler op fra kanalerne. Hvorfor mon det?

59 #55 alder Et menneske lever i gennemsnit 79 år i Danmark. En kæmpeskildpadde bliver mellem 150 og 200 år. Der er insekter som kun lever en dag. Hvor gammel er dit ældste familiemedlem?

60 #56 knogler Knoglerne i din krop er ikke hvide. Farven varierer fra beige til lys brun. Knogler på museer er blevet kogt og renset, så de er hvide. Du har 206 knogler indeni dig. Kan du tegne et kranie?

61 #57 Antarktis Antarktis er et kontinent. Det er dækket af is. I juni måned er det vinter i Antarktis og der er det mørkt hele døgnet. Ved sydpolen er isen cirka 2700 m tyk. I Antarktis kan der blive 89 minusgrader. Hvor koldt bliver der i Danmark?

62 #58 søvn Søvn er vigtig. Du lagrer alle de nye ting i din hjerne, når du sover. Folk som ikke kan sove bliver ofte vrede, forvirrede og kede af det. Babyer skal sove timer i døgnet. Teenagere 8-9 timer. Hvor meget sover du?

63 #59 pantere Kender du Bagheera fra Junglebogen? Han er en sort panter. Den spiser og sover i træerne og bor altid alene. Den lever i Asien og Afrika. Hvor er det henne?

64 #60 ordsprog Hvad betyder disse ordsprog?: Tomme tønder buldrer mest og Små gryder har også ører eller Hellere en fugl i hånden end ti på taget? Find evt. selv flere

65 #61 kolibri Verdens mindste fugl er humlebikolibrien. Den vejer 2 gram og er 5 cm lang. Alle Kolibrier kan manøvrere som en helikopter. En kolibri drikker nektar ved at slynge tungen om stilken. Den skal hver dag spise det der svarer til dens egen vægt. Hvad svarer kolibriens vægt til i pastaskruer?

66 #62 karlsvognen Karlsvognen er navnet på syv stjerner på himlen. Se om du kan finde den i aften. I andre lande hedder den også Kasserollen (Frankrig) eller Den store øse (USA). Kender du andre stjernebilleder?

67 #63 pingviner Når kejserpingvinhunnen har lagt æg, bærer faderen det i 2 måneder. Ægget må ikke røre isen. Pingvinen kan dykke 400 meter ned i havet og når den svømmer kan den komme op på 14 km/timen. Hvor længe kan I kaste en bold imellem jer, før den rører jorden?

68 #64 blåhvalen Blåhvalen er klodens største dyr. Den kan blive 33 meter lang. Den kan veje 190 ton. Den kan blive op til 100 år gammel. Den kan spytte vand 7 meter op i luften. Hvor langt kan du spytte? Hvor høj er du? Hvad vejer en bil?

69 #65 koala En babykoala kaldes en Joey på australsk. Når den bliver født, er den på størrelse med en vingummibamse. Den sover 14 timer i døgnet, den hviler 5 timer og den bruger 5 timer på at finde mad. Den drikker ikke vand, men får væske fra de blade den spiser. Hvor lang var du, da du blev født?

70 #66 korn Når det er sommer, kommer mejetærskeren i gang. Den høster mange slags korn. For eksempel hvede, rug, spelt og havre. Vi laver mad af korn til både dyr og mennesker. Vidste du, at man kan tage på bondegårdsferie?

71 #67 kys Verdensrekorden i at kysse er 46 timer, 24 minutter og 5 sekunder. Den blev sat i Thailand i Deltagerne skulle kysse hele tiden. Til et sommerfuglekys skal man kun bruge øjenvipperne. Hvor længe kan du kysse?

72 #68 tænder En brun bjørn har 42 tænder. Bjørnens tænder kan både skære kød og knuse planteføde, derfor kan den spise alt. Nogle dyrs tænder er kun beregnet til jagt og kød. Andre igen bruges kun til planteføde. Hvor mange tænder har du? Hvad kan dine tænder?

73 #69 fugleklat En fugleklat er både fuglens tis og bæ. Fugle har nemlig kun en åbning til afføring. Det hvide i klatten er tis og det grå er bæ. Hvor mange fugle kender du?

74 #70 havet To tredjedele af jorden er dækket af hav. Stillehavet er lige så stort som de andre have tilsammen. Havet består af saltvand og kan derfor ikke drikkes. Havet stiger lidt hvert år. Kender du navnet på andre have eller søer?

75 #71 skuespil Shakespeare skrev 37 skuespil. Det længste er Hamlet om en dansk prins. Hovedrollen i Hamlet skal lære over ord udenad. Det er fra dette skuespil at ordene At være eller ikke at være - det er spørgsmålet stammer fra. Hvert år spilles dette skuespil på det slot hvor handlingen foregår. Det ligger i Helsingør, kan du gætte navnet? Har du spillet skuespil? William Shakespeare

76 #72 blad Blade indeholder klorofyl, som får dem til at se grønne ud. Når de dør, forsvinder stoffet og de andre farver kommer frem. Hvornår kommer farverne frem?

77 #73 affald Vi smider affald i en affaldsspand. I København produceres der 5 kilo affald om dagen pr. indbygger. Det meste affald bliver brændt. Det giver el og varme til vores huse. Noget affald bruger vi igen. Hvad kalder man det?

78 #74 cola Coca Cola blev lavet som et middel mod træthed og depression. Dengang var der kokain i cola. Der blev kun solgt 25 flasker det første år. Det er Coca Cola der er kommet på at putte julemanden i en rød dragt. Drikker du cola?

79 #75 gamle dage I gamle dage havde børn et andet liv end i dag. Kun få børn havde deres eget værelse. I små hjem sov børnene i en kommodeskuffe! Mange børn hjalp deres forældre med deres arbejde, f.eks. hvis de boede på landet. Hvad legede de med?

80 #76 ridder For 800 år siden levede der riddere i Europa. Riddere var krigere, der kæmpede til hest. De bar rustning og kæmpede for kongen. Hvilke våben havde en ridder?

81 #77 aber Verdens mindste abe er dværgegern-aben. Den vejer kun 90 gram og kan være i en hånd. Den lever i Amazonas regnskov. Mange børn synes det er sjovest at se på aberne i Zoo, fordi de ligner os mennesker. Hvilken abe tror du, er verdens største?

82 #78 mine En mine er en slags skjult bombe. Der findes 2 typer; søminer, som flyder i havet og landminer, som er gravet ned. Ved du, hvilken en af dem, som er farligst?

83 #79 ulve Ulve kan spise 10 kg ved et måltid. Du skulle spise 200 skiver rugbrød for at matche ulvens appetit. Ulve hyler for at holde kontakt. Kan du hyle som en ulv?

84 #80 Kina Kina er et stort land. Det er det land, der har flest mennesker. I Kina bruger de ikke bogstaver. De bruger tegn. Fordi de er så mange mennesker har regeringen besluttet at familierne kun må få et barn hver. Vidste du, at man spiser med pinde i Kina?

85 #81 havodder Havodderens pels holder den varm, hvis den er ren. Så den bruger lang tid på at holde pelsen fin. Når den dykker, lukker ører og næse. Har du prøvet at dykke?

86 #82 blæksprutte Blæksprutter er bløddyr. De har ingen knogler. Kroppen er helt blød på nær munden, som hedder et næb, og er skarpt og hårdt. En Humboldt blæksprutte kan skyde sig selv 4 meter op af vandet, for at komme væk fra et rovdyr. Hvorfor hedder det en blæksprutte?

87 #83 flod Verdens længste flod er Nilen. Den er km lang. Danmark har 2 floder: Gudenåen som er 176 km, og Skjern Å som er cirka 94 km. En å kaldes en flod, når den er så bred at der kan sejles på den. Har du prøvet at sejle i kajak?

88 #84 træer Træer laver noget af den ilt, vi bruger. Træer kan blive flere hunderede år gamle. For hver 2,5 cm af stammens omkreds er træet cirka 1 år gammel. Bøgen er et træ i Danmark der er meget udbredt, kender du flere? Prøv at male en stammes omkredes

89 #85 land Der er næsten 200 lande i verden. Danmark er et af de mindste. Danmark er en del af Norden. Norden ligger længst mod nord i Europa. Hvert land har en grænse, hvis de støder op til et andet land. Kender du de andre nordiske lande?

90 #86 rummet Hvis vi kunne snakke i telefon med rumvæsener i Andromeda galaksen, ville det tage cirka 5 milliarder år, før vi ville få et svar fra dem. Rummet består bl.a. af stjerner og planeter, som mennesket udforsker hele tiden. Rummet er - så vidt vides - uendeligt... Har du set filmen ET?

91 #87 stjerne Nova betyder ny. Men en supernova er en stjerne, som eksploderer. Tycho Brahe så en supernova og troede, at det var en ny stjerne. En stjerne er en glødende kugle af plasma. Solen er den stjerne, der er tættest på jorden. Kender du nogle stjernebilleder?

92 #88 mosaik I det antikke Rom for 2000 år siden havde man ikke tapet. Så romerne malede billeder på væggen. De rige havde også mosaikker på gulvet. Hvad er en mosaik?

93 #89 lyn Torden og lyn sker samtidig. Du ser lynet først, fordi lys bevæger sig hurtigere end lyd. Lynet er en elektrisk gnist, som bevæger sig med 149,669 km/sekundet. I gamle dage troede man at en gud lavede torden. Ved du, hvad han hed?

94 #90 sneakers Gummisko kaldes også sneakers. Det kommer af det engelske ord sneak = At snige. Du kan snige dig rundt i gummisko uden en lyd. Har du nogle sneakers?

95 #91 ordsprog Sætningen At bide i det sure æble er et ordsprog. Det betyder, at man skal gøre noget, man ikke vil. Hvad betyder disse: Tab og vind med samme sind. Gammel kærlighed ruster ikke. Man skal kravle før man kan gå. Hvo intet vover, intet vinder. Tale er sølv, tavshed er guld. Kender du slutningen på: At springe over hvor..?

96 #92 søhest En søhest kan se op med sit ene øje og ned med sit andet øje samtidigt. Når en søhest vil stå på stedet, tager den fat i planter med halen. Hos søhesten er det manden der bærer æggene. Kan du nævne 5 fisk?

97 #93 edderkop Edderkoppespind er lavet af edderkoppesilke, som er en klæbrig tråd, der laves inde i edderkoppen. De spiser myg og fluer. Derfor siger man, at når der er fluer i et hus, er der ingen edderkopper og omvendt. Kan du tegne et edderkoppespind?

98 #94 delfin Der er over 30 delfinarter. Delfinunger kan svømme få minutter efter fødslen. De trækker vejret gennem et åndehul oven på hovedet. Nogle mennesker tager til steder, hvor der bor delfiner for at svømme med dem. Men siger at delfiner har en meget beroligende indvirkning på mennesket. Har du hørt delfiner tale?

99 #95 Odin Den nordiske gud Odin havde 2 ravne; Hugin og Munin. De fløj ud i verden og bagefter fortalte de Odin, hvad de havde set. Odin var gudernes konge. Han boede i sin borg Valhalla. Odin ofrede sit ene øje for at kunne drikke af Mimers Brønd. På den måde opnåede han en visdom ingen andre havde. Kender du andre nordiske guder?

100 #96 formørkelse Solformørkelse er, når månen passerer imellem jorden og solen. Så blokerer den for noget af solens lys. Der findes også måneformørkelse, det er når månen er i skyggen på jordens natside. Hvad er en halvmåne og hvad er en fuldmåne?

101 #97 zebra Nogle siger at en zebra er en hvid hest med sorte striber, andre siger et den er sort med hvide striber. Hvad synes du? Et zebraføl kan gå 20 minutter efter det er født og kan løbe en time efter fødslen. Hvor gammel var du, da du lærte at gå? Zebraer sover stående. Kan du det?

102 #98 tænder Små børn har kun plads til 20 tænder i munden. Mens voksne har 32. Voksentænderne kommer frem ved at skubbe mælketænderne ud. Har du haft en rokketand?

103 #99 gepard Geparden kan løbe med 120 km/t. Den er den hurtigste af alle landlevende dyr. Den bruger sin lange hale til at holde balancen, når den laver skarpe vendinger. Den jager dyr på 40 kg og derunder. Hvor hurtigt må man køre på motorvejen?

104 #100 pilot Det tager 2-4 år at blive pilot. Det er en dyr uddannelse, og man skal selv betale. Man skal være rask og have perfekt syn. Har du været ude og flyve? Hvad vil du være, når du bliver stor?

105 #101 Loch Ness Loch Ness-søen er et af Skotlands mest besøgte steder. Den store sø er 230 m dyb. Loch Ness er sammen med Big Foot en af de myter om uhyrer, der lever videre, trods tvivlsomme beviser. Har du hørt myten om Loch Ness uhyret, der siges at leve i søen?

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 1 Navn: Klasse: Dato: ELEFANT Indhold 1. Hvor kan du læse om snablen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange muskler er der i en snabel? 3. Hvad æder elefanter?

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 63.6 HØNE. 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: 2. Hvad har høns øverst på hovedet?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 63.6 HØNE. 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: 2. Hvad har høns øverst på hovedet? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr på gården 2 Klasse: Decimal-nummer: 63.6 Dato: HØNE Indhold 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvad har høns øverst på hovedet?

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: ODDER Indhold 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: Gå tæt på teksten 2. Odderen er et patte-dyr. Hvorfor? 3.

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

IS-BJØRN. 1. Hvor kan du læse om unger i sne-hulen? Side: Gå tæt på teksten. 4. Hvordan holder is-bjørnen sig varm i 40 graders kulde?

IS-BJØRN. 1. Hvor kan du læse om unger i sne-hulen? Side: Gå tæt på teksten. 4. Hvordan holder is-bjørnen sig varm i 40 graders kulde? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Grønland 1 Decimal-nummer : Navn: Klasse: Dato: Indhold IS-BJØRN 1. Hvor kan du læse om unger i sne-hulen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvad kan en stor han veje? 3. Hvad

Læs mere

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10 adresse afsender adressen afsendere adresser afsenderen adresserne afsenderne afstand aften afstande aftenen afstanden aftner afstandene aftnerne alder ballon alderen ballonen aske balloner asken ballonerne

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt

Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt brummende, på vej et andet sted hen. Luften smagte stadigvæk

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther

HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther En bi er et insekt. Men en bi er ikke bare en bi. I Danmark lever der næsten 300 forskellige arter af bier. Men det

Læs mere

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord?

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord? 1 LÆSEFIDUSENS ORDSKOV Som supplement til elevhæftet Læsefidusens Ordskov er her en række oplæg. Det er en del af idegrundlaget, at oplæg til nye ordtræer præsenteres gennem en lille fortælling. Her er

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

REVIDERET SPROGVURDERINGSSKEMA

REVIDERET SPROGVURDERINGSSKEMA REVIDERET Til sprogvurdering af børn i børnehaveklassen 1 Rim: Find de to ord, der lyder ens INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne test siger noget om barnets lydlige opmærksomhed. Det skal du

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN

SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN Rim: Find de to ord, der lyder ens INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne test siger noget om barnets lydlige opmærksomhed. Det skal du bruge

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Dansk - Sisi og Pipins læsebog. Dansk - Sløjfeskrift - Højtlæsning Dansk

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Dansk - Sisi og Pipins læsebog. Dansk - Sløjfeskrift - Højtlæsning Dansk Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag - Fortællerunde - Ugens professor (efter efterårsferien) - Stjernestund Social læring - Massage - Klassemøde - Den varme stol - Sisi og Pipins læsebog (lektie) og opgaver

Læs mere

Natur og Teknik QUIZ.

Natur og Teknik QUIZ. Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt

Læs mere

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus.

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Man kan have en hund eller en kat, men man kan også have en gna-ver, som mar-svin, ham-stre eller ka-ni-ner. Et kæledyr er et dyr, som man holder af. Man

Læs mere

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering.

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering. GEPARD-DRENGEN Opgaveark # Side /6 Dyrekort I dette opgaveark finder du dyrekort med fakta-oplysninger samt dyrebilleder, der hører til kortene. I lærervejledningen under vejledningen til natur/teknik-forløbet

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 1 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: FLAGER-MUS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor er der flager-mus om

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Det er ikke rigtigt!? himler han, da jeg fortæller om mors ørering. Og kort efter er vi på vej ud i mørket. Med lyden af fed trompetfanfare bag os.

Det er ikke rigtigt!? himler han, da jeg fortæller om mors ørering. Og kort efter er vi på vej ud i mørket. Med lyden af fed trompetfanfare bag os. Gyldendal For pokker da Mor fnyser, så der kommer ild ud af hendes næsebor. Har du set den anden? Hun rækker guldøreringen med den funklende brillant op mod mig. Jeg ryster hovedet og rynker næse. Den

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 3 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: BÆVER Indhold 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange bævere slap man ud i den danske

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: Hvor kan du læse om, at koen bliver malket? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: Hvor kan du læse om, at koen bliver malket? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr på gården 1 Klasse: Decimal-nummer: 63.6 Dato: KO Indhold 1. Hvor kan du læse om, at koen bliver malket? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor meget vejer en ko? 3. Hvor

Læs mere

Karla og Gert skal på ferie. Kapitel 1. Kapitel 2.

Karla og Gert skal på ferie. Kapitel 1. Kapitel 2. Karla og Gert skal på ferie. To personer ankommer i skib til Mombasa i Kenya. De skal møde en person på Hotel Royal. Her får de udleveret et kort over dele af det centrale Afrika. Kapitel 1. Mig og min

Læs mere

Steen Dorumlu Christensen. Noget i Klemme. Børnekrimi

Steen Dorumlu Christensen. Noget i Klemme. Børnekrimi Steen Dorumlu Christensen Noget i Klemme Børnekrimi Kapitel 1 onsdag aften BUMP! Klemme er alene hjemme. Med husets egne lyde og sms erne fra mor. Hej Klemme-mus. Mødet er snart slut. Jeg skriver når vi

Læs mere

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen.

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Vi har fundet jernalderfolkenes grave og landsbyer. Vi har også fundet mange af deres ting og spor efter deres religion og deres krige.

Læs mere

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små Solstrålens sangbog sangbog - Sange for de helt små Lille Peter Edderkop Lille Peter edderkop kravlede op ad muren, så kom regnen og skyllede Peter ned. Så kom solen og tørrede Peters krop, lille Peter

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Den sidste del af jernalderen kaldes vikingetid. For 2500 til 1000 år siden var der

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede.

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede. Her er seks ord. bil sko hus bus bi ur Træk streg til det rigtige billede. Skriv de seks ord med en eller et foran. hus bus bi sko ur bil en eller et 1 Skriv en linje med hvert bogstav. b - i - l - s -

Læs mere

Sange for de helt små

Sange for de helt små Sange for de helt små Hjulene på bussen Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, gennem hele byen. Dørene i bussen

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: HUG-ORM Indhold 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange arter af slanger

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Uddrag fra Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Forlaget Epigraf 2011. 2. scene Jeg drømmer, at jeg er en fugl. En fugl, der får vingerne skåret af. Bid for bid. Tomme for tomme og langsomt. Vingerne bliver

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår.

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. Her ligger TUMLETOFTEN, en almindelig dansk by. Den er ikke særlig stor, men den er heller ikke helt lille. Egentlig

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Professoren. -går i skole! Forkortet læseprøve 2015. Fortalt efter virkelige hændelser. Særlig tak til:

Professoren. -går i skole! Forkortet læseprøve 2015. Fortalt efter virkelige hændelser. Særlig tak til: 1 Professoren -går i skole! Forkortet læseprøve 2015 af Kim Christensen Fortalt efter virkelige hændelser. Særlig tak til: Annette Thomsen, Hundemassør. Dyrehospitalet Sønderborg. Århus Dyrehospital. Hvor

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale På de følgende sider er en række opgaver, som omhandler dyrs tilpasning set i relation til det kolde klima som herskede under og mellem istiderne. Materialet

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Lærereksemplar. kun til lærerbrug. Mit navn: Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato. Så mange år er jeg: år 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Lærereksemplar. kun til lærerbrug. Mit navn: Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato. Så mange år er jeg: år 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Mit navn: Så mange år er jeg: år 0 9 8 7 6 5 Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato Datoen for børnenes fødselsdag skrives ind i månedsfeltet. Tegn dig selv. Tegn mønstrene færdige og

Læs mere

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com 1 Copyright: Eventyrligvis Spillepladen ligger her: www.eventyrligvis.dk Man kan gå ind på min facebook side og der printe eller downloade spillepladen via

Læs mere

Side 1. Dragen i søen. historien om sankt georg og dragen.

Side 1. Dragen i søen. historien om sankt georg og dragen. Side 1 Dragen i søen historien om sankt georg og dragen Side 2 Personer: Kongen Prinsesse Sila Georg Side 3 Dragen i søen historien om sankt georg og dragen 1 Dragen kommer 4 2 Fåret 6 3 Mørke skyer 8

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Samuel. - en underlig fisk

Samuel. - en underlig fisk Samuel - en underlig fisk Fantasistafetten i Højen og Troldhøjen - oktober/november 2014 Der var engang en underlig blå fisk, der hed Samuel. Den kunne svømme ganske hurtigt - især hvis der var nogen efter

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Karla er. Aktiv rundt i Danmark

Karla er. Aktiv rundt i Danmark Karla er Aktiv rundt i Danmark Karla kigger ud af staldvinduet. Gad vide, hvad der er derude i det, menneskene kalder Danmark? Hun spørger en af de ældste køer i stalden Kløver. Der er først og fremmest

Læs mere

STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B

STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B HVAD NU HVIS Hvis Holbæk ikke var en by, så ville min ged falde om. Hvis Randers blev overtaget af fisk, så ville jeg pisse på et træ. Hvis jeg var

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Idemappe. Humlebien i øldunken. Strandlyst

Idemappe. Humlebien i øldunken. Strandlyst Når du vil formidle f.eks. biologisk viden og sammenhænge, er den mundtlige fortællings kunst et godt redskab. Den har en stor pædagogisk værdi, da den giver mange muligheder for at fascinere både børn

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe)

Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe) Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe) BØRNEHAVEKLASSE (GR.) > REGISTRERINGSSKEMA > RIM 1 Rim Dato: INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne del siger noget om barnets lydlige opmærksomhed.

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: chinchilla hund chinchilla 1. Chinchilla er i naturen flokdyr som stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. 2. Det er natdyr, der er aktive aften og nat og sover hele dage. 3. De bliver kønsmodne i 4-5 mdr.

Læs mere

Industrialiseringen i 1850-1950

Industrialiseringen i 1850-1950 Industrialiseringen i 1850-1950 I det herrens år 1845 klokken var 4 om morgenen, jeg Augustus Vitolius på 15 år var på vej ud på marken for at høste sammen med min hjælpende karl. Vi havde lige hentet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere