Gør dit barn klogere på 101 MÅDER. .dk - Lærende og udviklende legetøj. Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gør dit barn klogere på 101 MÅDER. .dk - Lærende og udviklende legetøj. Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er."

Transkript

1 Gør dit barn klogere på 101 MÅDER en e-bog med 101 (sjove) spørgsmål og facts, som du og dit barn kan undre jer over sammen... Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er..dk - Lærende og udviklende legetøj

2 Den lette vej til læring Gem bogen ned på ipad en og find den frem i toget, i bilen, på ferien mv. Hvor lærer dit barn? I skolen, ikk? Joh... det gør hun eller han da! Eller det troede vi... Men faktisk har du som forælder hele seks gange større indflydelse på dit barns læring, end skolen har (når dit barn er i indskolingsalderen). Er det ikke bare vildt? Derfor skal vi som forældre tænke viden ind i hverdagen så ofte vi kan. Og bare rolig. Du behøver ikke at være professor for at få en lille fessor derhjemme. Dit barn er født nysgerrigt, og medmindre vi som voksne tager den nysgerrighed fra vores børn, beholder de den egenskab resten af livet. Denne Kloge Åge e-bog hjælper dig med at vedligeholde dit barns nysgerrighed. Fortsættes næste side

3 Den lette vej til læring fortsat Lad barnet spørge ind til emnet, find selv på spørgsmål og google jer frem til nye svar. På den måde kan både du og dit barn blive klogere på verden sammen. Og det er faktisk det næste du skal huske på... Når du er nysgerrig, stimulerer du dit barns lyst til at dyrke sin egen nysgerrighed. Vi har samlet 101 sjove og lærerige spørgsmål og facts, som gør dit barn klogere. Læs dem højt for dit barn og lad nysgerrigheden spire. Med denne bog er det super nemt og ligetil. Go fornøjelse! Ann og Jane Legeakademiet.dk.dk - Lærende og udviklende legetøj Denne bog er blevet til i samarbejde med Fredericia bibliotek

4 En del af hverdagen Find Jeres eget Kloge Åge tidspunkt i hverdagen. Måske det er morgenmaden eller aftensmaden rundt om bordet med hele familien. Eller måske det er når der skal puttes, at man kan tale om Kloge Åge emnerne. Det kan også være på bagsædet af bilen på vej til Sydeuropa, at hele familien lærer og har emner at tale om. Hvornår på dagen skal dit Kloge Åge tidspunkt være? Jane og Ann

5 #1 vand Der er vand i alle planter og dyr. Over halvdelen af et menneske består af vand. Du kan klare dig uden mad i en måned, men kun en uge uden vand. Du skal drikke mindst 1/2 liter om dagen, når du er et barn... Husker du at drikke vand?

6 #2 kartofler I Danmark dyrkes mange kartofler. Nogle bruges til dyrefoder og andre eksporterer vi. Hvis danskerne skulle spise alle kartoflerne selv, skulle vi alle spise et kilo om dagen. I gamle dage kaldte man efterårsferien for kartoffelferien, fordi det var her, man gravede kartoflerne op af jorden. Nævn tre ting man bruger kartofler til.

7 #3 rav Rav er forstenet harpiks, som bruges til smykker. Det tager millioner år før harpiks bliver til rav og det skal have ligget i havet hele tiden. Nogle gange er der rester af insekter eller dyr i ravet. Har du prøvet at finde rav på danske strande? Hvor?

8 #4 lakrids Lakrids laves af lakridsrod. Lakrids betyder egentlig sød væske. For 5000 år siden i Kina brugte man lakridsrod mod ondt i maven. Har du en yndlingsslik?

9 #5 ugler Uglen er vågen om natten og har store øjne, der ser perfekt i mørke. De har en fantastisk hørelse, som gør at de kan jage om natten. Ugler sluger deres bytte helt. Maven kan ikke klare hår og knogler. Derfor gylper den det op. Det er en fast klump, som kaldes uglegylp. Har du set uglegylp?

10 #6 doping Ordet doping kommer fra et naturfolk i Afrika. Når de gik i krig, fik de en drik, der hed dop. Den gav styrke og mod. Hvorfor må sportsfolk ikke bruge doping?

11 #7 rød Engang var rød guderens farve og symboliserede blod. Rød var meget dyrt at lave, og derfor var det kun fine folk, som brugte rødt. Rød bruges ofte på skilte og signalerer fare eller stop. Hvem går på en rød løber?

12 #8 insekter I Danmark er der fundet ca forskellige insekter. Prøv at se hvilke du kan finde i haven. Insekter kan ikke blive for fede, fordi skelettet sidder udenpå kroppen. Så de eksploderer, hvis de spiser for meget. Hvad sker der, når du spiser for meget?

13 #9 affald Skraldemænd henter dit affald i en stor bil. Der kan være 6-8 ton affald i en skraldebil. En voksen elefant vejer omkring 6 ton. Hvis du finder skrald i skoven, så tag det med. En sodavandsdåse tager f.eks. 500 år om at blive nedbrudt, men et æble tager kun 4 uger. Sorterer I jeres affald?

14 #10 bier Et bistade er biernes hjem. Når det er varmt, vifter de med vingerne for at køle bistadet, og når det er koldt, klumper de sig sammen. En biavler har heldragt på, så han ikke bliver stukket. Han bruger røg til at dæmpe bierne, så de ikke bliver vrede. Bierne tror nemlig at det er en skovbrand, så de skynder sig at spise, så de kan sikre forråd, hvis de skal forlade kolonien. Har du smagt honning?

15 #11 traktor Engang brugte bønder heste. De trak plove og vogne. I dag bruger man en traktor. Den første traktor kom til Danmark i Har du prøvet at køre i traktor?

16 #12 OL Den olympiske ild tændes i Olympia i Grækenland. Løbere bringer den til OL-byen. De olympiske lege afholdes hvert fjerde år. Der findes sommer OL og vinter OL. Mange sportsfolk opfatter det som det største at deltage i et OL. I 2008 bragte løbere ilden til Beijing i Kina. Har der været OL i Danmark?

17 #13 tallet 13 Tallet 13 anses i overtro for at være et uheldigt tal. Mange skyskrabere har ikke 13. etage og rigtig mange hoteller har ikke et værelse, der har nummer 13. Man siger, at man ikke må være 13 til bords. Frygten for tallet 13 kaldes triskaidekafobi. Kender du andre ting, som siges at bringe uheld?

18 #14 elektricitet For 150 år siden havde folk ikke strøm i deres huse. Først i 1879 opfandt Thomas Edison elpæren, som gav det elektriske lys. Glødepæren anses for at være en af de vigtigste opfindelser i det moderne samfund. Uden den ville vi ikke arbejde alle de timer vi gør idag... Hvad g jorde de, når det blev mørkt?

19 #15 kampvogn En kampvogn er lavet af tykke lag jern. Derfor er den meget tung. De første kampvogne så dagens lys under 1. verdenskrig. Englænderne kaldte den en tank, så tyskerne skulle tro at der var tale om mobil vandtank... Idag kalder Englænderne det stadig en tank. Den kan køre både i våde steder og i ørken. Hvor og hvornår bruger man kampvogne i dag?

20 #16 pelikaner Pelikanen har en bærepose på sit næb. Den dypper næbet i vandet og skovler vand og fisk op. Der kan være 13 liter vand og fisk i posen. Kan du tegne en pelikan?

21 #17 skib Foran på et skib hedder stævn og bagpå hedder agter. Venstre side på skibe hedder bagbord og højre hedder styrbord. Gulvet i skibe og ubåde kaldes dørk. Splitte mine bramsejl er et gammelt sømandsudtryk, som blev brugt af Kaptajn Haddock fra Tintin. Hvad er et ror?

22 #18 kroppen Hvis din krop bliver koldere end 37 grader, forsøger musklerne at varme dig op ved at lave ufrivillige bevægelser. Hvis man falder i 4 grader koldt vand, kan man klare sig max 30 minutter. Koldt vand stjæler nemlig kropsvarmen 25 gange hurtigere end luften gør. Hvad sker der, når du bliver for varm?

23 #19 chokolade I Danmark spiser vi meget chokolade - mere end 38 millioner kilo hvert år. Det svarer til, at hver dansker spiser over 7 kilo om året. Chokolade kan virke opkvikkende, derfor er det en populær slik. Det opkvikkende indhold forlader kroppen efter 2-3 timer. Din hund eller kat kan ikke tåle chokolade, da den ikke kan udskille stofferne på samme måde. Hvordan laver man chokolade?

24 #20 genbrug Vi genbruger mange ting. Man kan genbruge det meste af en bil. Flasker og glas bliver til nyt glas. Papir og aviser bliver til pap. Hvis man indsamler 200 mobiltelefoner har man nok guld til en fingerring. Hvad er en genbrugsplads?

25 #21 Rusland Rusland er det største land i verden. Det er km². Det mindste er Vatikanstaten som kun er 0,44 km 2 og dernæst Monaco på 2 km 2. Danmark er det 13. største land, hvis man regner Grønland og Færøerne med. Hvor stort er dit værelse?

26 #22 humlebier Hvis en humlebi bliver våd, kan den ikke længere flyve. Dens vinger er små og slår 200 slag i sekundet i små ottetaller, der får dem til at fungere som propeller. Når bier og hvepse slår med vingerne for at flyve, laver de en summende lyd. Humlebien er buttet, men kan bære sig selv og sin egen vægt når den flyver. Har du set et bistade?

27 #23 brandbiler Der kan være 4 brandmænd i en brandbil. Den må gerne køre over for rødt, og kan rumme 8500 liter vand. Brandbiler bruger også skum til at slukke brande med. Hvor får man ekstra vand fra, hvis ikke det er nok?

28 #24 diamanter De mest værdifulde ædelsten er diamanter. Den er dannet af kul i 150 km dybde under et stort pres og bragt til jordoverfladen over en periode på millioner af år. Diamanter er så hårde, at de ikke kan ridses. De fleste diamanter er små og urene og bruges til at bore med. Har du set Danmark s kronjuveler?

29 #25 mad I Kina spiser de hunde. I Frankrig spiser de snegle og frøer. I Danmark spiser vi mange grise. Men i Bronzealderen spiste man hest. Har du smagt blæksprutte?

30 #26 blæksprutter Blæksprutter har ingen knogler og derfor kan en blæksprutte på 35 kg sagtens klemme sig gennem et hul på størrelse med en stor mønt. De er faktisk noget af det tætteste vi kommer på rumvæsener, sådan som vi tænker rumvæsener. Blæksprutten har nemlig 9 hjerner og 3 hjerter og er vildt intelligente Den bruger armene til at kravle med på havbunden og indfange sit bytte, hvis den bliver bange sprøjter den mørk væske ud og forsvinder så dens fjender ikke kan se hvorhen. Hvordan tror du et rumvæsen ser ud? Kan du tegne det?

31 #27 tid Tiden kan gå langsomt og hurtigt. Når du keder dig i skolen, går tiden langsomt. Har du det sjovt, går den hurtigt. Hvis du glæder dig til noget, kan det hjælpe at sove. Så synes mange nemlig at tiden er gået hurtigere. Hvor står viserne på uret, når klokken er 9.15?

32 #28 længste dag Den 21. eller 22. juni er årets længste dag. Solen er på himlen i 17 timer, og natten er lys. Det er sommersolhverv. Den 21. december er den korteste, der er solen kun fremme i 7 timer. Hvad hedder den dag, man tænder stort bål?

33 #29 regnbuer Regnbuer opstår når man har solen i ryggen og den står forholdsvis lavt på himlen. En primær regnbue er rød yderst, så orange, gul, grøn, blå, mørkeblå og til sidst lilla inderst. Der kan også opstå en sekundær regnbue, hvor farverne er spejlvendt. Hvad står for enden af regnbuen?

34 #30 høns Vidste du, at en høne kan lægge 5 æg om ugen? Det er 260 æg om året. Høns kan blive 11 år, så det er 2860 æg på et liv. Tænk hvis alle æg blev til kyllinger!

35 #31 is Ispinden blev opfundet ved et uheld af Frank Epperson i 1923, som en meget kold nat lod et glas lemonade stå i vinduskarmen med en ske. Kejser Nero (født i 37) fik serveret is fra bjergene blandet med frugter. Mælkeisen mener man stammer fra Kina, bragt til Europa af Marco Polo. Kan du lave lemonade?

36 #32 spætter Spætter hakker så meget i træerne, at de slider 3 næb op om året. Deres reder har de i træhuller og ungerne klækkes fuldstændig nøgne, uden dun og blinde. Sortspætten kan lave træsplinter på størrelse med tøjklemmer. Har du hørt en spætte hakke?

37 #33 bier Bier har 6 ben med en lille klo i enden. De kan gribe fast i ting. Nogle bier er røde, blå eller grønne. Du kan google green bee og se billeder af grønne bier

38 #34 kilden Du kan ikke kilde dig selv. Din hjerne fortæller din krop, hvad der vil ske, før kroppen udfører opgaven. Det kilder kun når man ikke er forberedt på det. Hvor er du allermest kilden?

39 #35 hastighed Den hurtigste cykel-rejse jorden rundt tog 194 dage og 17 timer. Lyntoget tager 1 time og 48 minutter fra Fredericia til København. Verdens hurtigste bil er en Bugatti - den kan køre 431 km/timen. Hvor hurtigt kan du gå i skole?

40 #36 bævere Bæveren kan veje op til 40 kg og blive 25 år. Bæverens rede hedder en hytte. Indgangen ligger under vandet. Hvis der er fare på færde, slår bæveren sin hale mod vandet. Den uddøde i Danmark for 1000 år siden, men nu har man valgt at den skal tilbage, derfor sættes der bævere ud hvert år i den danske natur. Hvordan kommer bæveren ind i hytten?

41 #37 blomster Der vokser kun to slags blomster på Antarktis. Den ene er en græsart, og den anden er en slags nellike. I ørkenen er det mest kaktusser, der er udbredt, da de kan holde på vand i lang tid. Hvilke blomster giver man, når man vil være romantisk?

42 #38 hilse Traditionen med at give hånd går tilbage til middelalderen. Her rakte mænd højre hånd frem, så man kunne se de ikke bar våben. Idag er der en del unge mennesker, der hilser ved high five eller knytnæve hilsen. Hvorfor giver man hinanden knus?

43 #39 øjenbryn Øjenbryn beskytter øjet mod støv og sved. Du bruger dem også til at vise følelser. Du løfter dem f.eks., når du overraskes. Hvordan ser de ud, når du er sur?

44 #40 månen I 1971 kørte David Scott og James Irwin som de første mennesker på månen. Månebilen var batteridrevet og kørte 16 km/t. Kender du andre planeter end jorden? Kender du andre planeter end jorden?

45 #41 krudt Kineserne opfandt krudtet for flere 1000 år siden. For 700 år siden begyndte man at bruge krudt i Europa. Krudt var rigtig farlig at producere dengang og opskriften var en stor hemmelighed. Vidste du, at det blev starten til de første pistoler?

46 #42 højhuse I 40 år var Empire State Building verdens højeste skyskraber. Den er 381 m. Den højeste bygning i dag er 828 m og ligger i Dubai. Hvor højt er dit hus?

47 #43 loven Hvis folk bryder loven, kan de få en bøde komme i fængsel. Det er folketinget der bestemmer (eller vedtager) lovene. Dronningen skal skrive under på lovene, for at de er gyldige. Politiet skal fange forbryderne, og kan give bøder. Kun domstolene kan dømme og sende folk i fængsel, hvis de bryder loven. Vidste du, at man ofte kalder politiet for lovens lange arm?

48 #44 arbejde Fabrikker kom i 1800-tallet. Dengang arbejdede børn helt ned til 6 år - også på fabrikkerne. De arbejdede timer pr. dag. Idag bekæmper Red Barnet børnearbejde i lande som Bangladesh, Indien og Kina. Hvor mange timer går du i skole?

49 #45 kænguruer De fleste kænguruer lever i Australien. Et spring kan være lige så langt som en bus. Ungen er kun 2 cm når den bliver født og lever i pungen hos moderen. Hos nogle arter dier den helt op til den er 10 måneder. Vidste du, at kænguruer kan springe meget hurtigere, end du kan cykle?

50 #46 vinger En kolibri kan slå 80 slag med vingen på 1 sek. Vingerne basker så hurtigt, man næsten ikke kan se dem. Fordi den basker så hurtigt har den det højeste stofskifte af alle dyr. Deres hjerte slår 1260 slag i minuttet. Hvor mange gange kan du hæve og sænke din arm på 1 sekund?

51 #47 sæler En grønlandsk sælunge kan tage cirka 40 kg på i løbet af 12 dage ved at drikke sin mors mælk. Den har hvid pels og kan ikke svømme. Deres for- og bagben er omdannet til luffer da de lever størstedelen af deres liv i vandet. Hvorfor mon pelsen er hvid?

52 #48 hunde Der er hundredevis af hunderacer. De spænder lige fra den lille chihuahua til den irske ulvehund, som er den højeste hund i verden. Der bor hunde i omkring 1/2 million af de danske huse. Har du en yndlingshunderace?

53 #49 ubåde Ubåde skal op til overfladen en gang imellem for at hente ilt. Det kaldes at snorkle. Luften suges ind i et rør. Det hedder en snorkelmast. Kan du dykke med snorkel?

54 #50 ord En strømer er en politibetjent. Men i gamle dage betød strømer faktisk en vagabond. Nogle ord kan betyde flere ting samtidigt. Hvad kan ordet fyr betyde?

55 #51 fritter Englænderne spiser over 2 millioner tons pommes frites om året. Det er cirka 37 kg pr. person. 57% hælder eddike på fritterne. Pommes frites er sundest hvis de bliver lavet i ovnen og af hele kartofler. Hvad spiser du til dine fritter?

56 #52 cykler Herrecykler har en tværstang, fordi det gør rammen stabil. I gamle dage havde kvinder lange kjoler på og så var stangen i vejen. Derfor har damecykler ingen. Hvor langt kan du cykle?

57 #53 sko I 1500-tallet var brede sko moderne. Nogle var 17 cm brede. De kaldtes bjørnepoter eller komunde. I 1970 erne kaldte man brede sko andefødder. Hvorfor mon det?

58 #54 kanal Byen Amsterdam er bygget på ca. 100 øer, som er forbundet af en række kanaler. En særlig politistyrke henter biler og cykler op fra kanalerne. Hvorfor mon det?

59 #55 alder Et menneske lever i gennemsnit 79 år i Danmark. En kæmpeskildpadde bliver mellem 150 og 200 år. Der er insekter som kun lever en dag. Hvor gammel er dit ældste familiemedlem?

60 #56 knogler Knoglerne i din krop er ikke hvide. Farven varierer fra beige til lys brun. Knogler på museer er blevet kogt og renset, så de er hvide. Du har 206 knogler indeni dig. Kan du tegne et kranie?

61 #57 Antarktis Antarktis er et kontinent. Det er dækket af is. I juni måned er det vinter i Antarktis og der er det mørkt hele døgnet. Ved sydpolen er isen cirka 2700 m tyk. I Antarktis kan der blive 89 minusgrader. Hvor koldt bliver der i Danmark?

62 #58 søvn Søvn er vigtig. Du lagrer alle de nye ting i din hjerne, når du sover. Folk som ikke kan sove bliver ofte vrede, forvirrede og kede af det. Babyer skal sove timer i døgnet. Teenagere 8-9 timer. Hvor meget sover du?

63 #59 pantere Kender du Bagheera fra Junglebogen? Han er en sort panter. Den spiser og sover i træerne og bor altid alene. Den lever i Asien og Afrika. Hvor er det henne?

64 #60 ordsprog Hvad betyder disse ordsprog?: Tomme tønder buldrer mest og Små gryder har også ører eller Hellere en fugl i hånden end ti på taget? Find evt. selv flere

65 #61 kolibri Verdens mindste fugl er humlebikolibrien. Den vejer 2 gram og er 5 cm lang. Alle Kolibrier kan manøvrere som en helikopter. En kolibri drikker nektar ved at slynge tungen om stilken. Den skal hver dag spise det der svarer til dens egen vægt. Hvad svarer kolibriens vægt til i pastaskruer?

66 #62 karlsvognen Karlsvognen er navnet på syv stjerner på himlen. Se om du kan finde den i aften. I andre lande hedder den også Kasserollen (Frankrig) eller Den store øse (USA). Kender du andre stjernebilleder?

67 #63 pingviner Når kejserpingvinhunnen har lagt æg, bærer faderen det i 2 måneder. Ægget må ikke røre isen. Pingvinen kan dykke 400 meter ned i havet og når den svømmer kan den komme op på 14 km/timen. Hvor længe kan I kaste en bold imellem jer, før den rører jorden?

68 #64 blåhvalen Blåhvalen er klodens største dyr. Den kan blive 33 meter lang. Den kan veje 190 ton. Den kan blive op til 100 år gammel. Den kan spytte vand 7 meter op i luften. Hvor langt kan du spytte? Hvor høj er du? Hvad vejer en bil?

69 #65 koala En babykoala kaldes en Joey på australsk. Når den bliver født, er den på størrelse med en vingummibamse. Den sover 14 timer i døgnet, den hviler 5 timer og den bruger 5 timer på at finde mad. Den drikker ikke vand, men får væske fra de blade den spiser. Hvor lang var du, da du blev født?

70 #66 korn Når det er sommer, kommer mejetærskeren i gang. Den høster mange slags korn. For eksempel hvede, rug, spelt og havre. Vi laver mad af korn til både dyr og mennesker. Vidste du, at man kan tage på bondegårdsferie?

71 #67 kys Verdensrekorden i at kysse er 46 timer, 24 minutter og 5 sekunder. Den blev sat i Thailand i Deltagerne skulle kysse hele tiden. Til et sommerfuglekys skal man kun bruge øjenvipperne. Hvor længe kan du kysse?

72 #68 tænder En brun bjørn har 42 tænder. Bjørnens tænder kan både skære kød og knuse planteføde, derfor kan den spise alt. Nogle dyrs tænder er kun beregnet til jagt og kød. Andre igen bruges kun til planteføde. Hvor mange tænder har du? Hvad kan dine tænder?

73 #69 fugleklat En fugleklat er både fuglens tis og bæ. Fugle har nemlig kun en åbning til afføring. Det hvide i klatten er tis og det grå er bæ. Hvor mange fugle kender du?

74 #70 havet To tredjedele af jorden er dækket af hav. Stillehavet er lige så stort som de andre have tilsammen. Havet består af saltvand og kan derfor ikke drikkes. Havet stiger lidt hvert år. Kender du navnet på andre have eller søer?

75 #71 skuespil Shakespeare skrev 37 skuespil. Det længste er Hamlet om en dansk prins. Hovedrollen i Hamlet skal lære over ord udenad. Det er fra dette skuespil at ordene At være eller ikke at være - det er spørgsmålet stammer fra. Hvert år spilles dette skuespil på det slot hvor handlingen foregår. Det ligger i Helsingør, kan du gætte navnet? Har du spillet skuespil? William Shakespeare

76 #72 blad Blade indeholder klorofyl, som får dem til at se grønne ud. Når de dør, forsvinder stoffet og de andre farver kommer frem. Hvornår kommer farverne frem?

77 #73 affald Vi smider affald i en affaldsspand. I København produceres der 5 kilo affald om dagen pr. indbygger. Det meste affald bliver brændt. Det giver el og varme til vores huse. Noget affald bruger vi igen. Hvad kalder man det?

78 #74 cola Coca Cola blev lavet som et middel mod træthed og depression. Dengang var der kokain i cola. Der blev kun solgt 25 flasker det første år. Det er Coca Cola der er kommet på at putte julemanden i en rød dragt. Drikker du cola?

79 #75 gamle dage I gamle dage havde børn et andet liv end i dag. Kun få børn havde deres eget værelse. I små hjem sov børnene i en kommodeskuffe! Mange børn hjalp deres forældre med deres arbejde, f.eks. hvis de boede på landet. Hvad legede de med?

80 #76 ridder For 800 år siden levede der riddere i Europa. Riddere var krigere, der kæmpede til hest. De bar rustning og kæmpede for kongen. Hvilke våben havde en ridder?

81 #77 aber Verdens mindste abe er dværgegern-aben. Den vejer kun 90 gram og kan være i en hånd. Den lever i Amazonas regnskov. Mange børn synes det er sjovest at se på aberne i Zoo, fordi de ligner os mennesker. Hvilken abe tror du, er verdens største?

82 #78 mine En mine er en slags skjult bombe. Der findes 2 typer; søminer, som flyder i havet og landminer, som er gravet ned. Ved du, hvilken en af dem, som er farligst?

83 #79 ulve Ulve kan spise 10 kg ved et måltid. Du skulle spise 200 skiver rugbrød for at matche ulvens appetit. Ulve hyler for at holde kontakt. Kan du hyle som en ulv?

84 #80 Kina Kina er et stort land. Det er det land, der har flest mennesker. I Kina bruger de ikke bogstaver. De bruger tegn. Fordi de er så mange mennesker har regeringen besluttet at familierne kun må få et barn hver. Vidste du, at man spiser med pinde i Kina?

85 #81 havodder Havodderens pels holder den varm, hvis den er ren. Så den bruger lang tid på at holde pelsen fin. Når den dykker, lukker ører og næse. Har du prøvet at dykke?

86 #82 blæksprutte Blæksprutter er bløddyr. De har ingen knogler. Kroppen er helt blød på nær munden, som hedder et næb, og er skarpt og hårdt. En Humboldt blæksprutte kan skyde sig selv 4 meter op af vandet, for at komme væk fra et rovdyr. Hvorfor hedder det en blæksprutte?

87 #83 flod Verdens længste flod er Nilen. Den er km lang. Danmark har 2 floder: Gudenåen som er 176 km, og Skjern Å som er cirka 94 km. En å kaldes en flod, når den er så bred at der kan sejles på den. Har du prøvet at sejle i kajak?

88 #84 træer Træer laver noget af den ilt, vi bruger. Træer kan blive flere hunderede år gamle. For hver 2,5 cm af stammens omkreds er træet cirka 1 år gammel. Bøgen er et træ i Danmark der er meget udbredt, kender du flere? Prøv at male en stammes omkredes

89 #85 land Der er næsten 200 lande i verden. Danmark er et af de mindste. Danmark er en del af Norden. Norden ligger længst mod nord i Europa. Hvert land har en grænse, hvis de støder op til et andet land. Kender du de andre nordiske lande?

90 #86 rummet Hvis vi kunne snakke i telefon med rumvæsener i Andromeda galaksen, ville det tage cirka 5 milliarder år, før vi ville få et svar fra dem. Rummet består bl.a. af stjerner og planeter, som mennesket udforsker hele tiden. Rummet er - så vidt vides - uendeligt... Har du set filmen ET?

91 #87 stjerne Nova betyder ny. Men en supernova er en stjerne, som eksploderer. Tycho Brahe så en supernova og troede, at det var en ny stjerne. En stjerne er en glødende kugle af plasma. Solen er den stjerne, der er tættest på jorden. Kender du nogle stjernebilleder?

92 #88 mosaik I det antikke Rom for 2000 år siden havde man ikke tapet. Så romerne malede billeder på væggen. De rige havde også mosaikker på gulvet. Hvad er en mosaik?

93 #89 lyn Torden og lyn sker samtidig. Du ser lynet først, fordi lys bevæger sig hurtigere end lyd. Lynet er en elektrisk gnist, som bevæger sig med 149,669 km/sekundet. I gamle dage troede man at en gud lavede torden. Ved du, hvad han hed?

94 #90 sneakers Gummisko kaldes også sneakers. Det kommer af det engelske ord sneak = At snige. Du kan snige dig rundt i gummisko uden en lyd. Har du nogle sneakers?

95 #91 ordsprog Sætningen At bide i det sure æble er et ordsprog. Det betyder, at man skal gøre noget, man ikke vil. Hvad betyder disse: Tab og vind med samme sind. Gammel kærlighed ruster ikke. Man skal kravle før man kan gå. Hvo intet vover, intet vinder. Tale er sølv, tavshed er guld. Kender du slutningen på: At springe over hvor..?

96 #92 søhest En søhest kan se op med sit ene øje og ned med sit andet øje samtidigt. Når en søhest vil stå på stedet, tager den fat i planter med halen. Hos søhesten er det manden der bærer æggene. Kan du nævne 5 fisk?

97 #93 edderkop Edderkoppespind er lavet af edderkoppesilke, som er en klæbrig tråd, der laves inde i edderkoppen. De spiser myg og fluer. Derfor siger man, at når der er fluer i et hus, er der ingen edderkopper og omvendt. Kan du tegne et edderkoppespind?

98 #94 delfin Der er over 30 delfinarter. Delfinunger kan svømme få minutter efter fødslen. De trækker vejret gennem et åndehul oven på hovedet. Nogle mennesker tager til steder, hvor der bor delfiner for at svømme med dem. Men siger at delfiner har en meget beroligende indvirkning på mennesket. Har du hørt delfiner tale?

99 #95 Odin Den nordiske gud Odin havde 2 ravne; Hugin og Munin. De fløj ud i verden og bagefter fortalte de Odin, hvad de havde set. Odin var gudernes konge. Han boede i sin borg Valhalla. Odin ofrede sit ene øje for at kunne drikke af Mimers Brønd. På den måde opnåede han en visdom ingen andre havde. Kender du andre nordiske guder?

100 #96 formørkelse Solformørkelse er, når månen passerer imellem jorden og solen. Så blokerer den for noget af solens lys. Der findes også måneformørkelse, det er når månen er i skyggen på jordens natside. Hvad er en halvmåne og hvad er en fuldmåne?

101 #97 zebra Nogle siger at en zebra er en hvid hest med sorte striber, andre siger et den er sort med hvide striber. Hvad synes du? Et zebraføl kan gå 20 minutter efter det er født og kan løbe en time efter fødslen. Hvor gammel var du, da du lærte at gå? Zebraer sover stående. Kan du det?

102 #98 tænder Små børn har kun plads til 20 tænder i munden. Mens voksne har 32. Voksentænderne kommer frem ved at skubbe mælketænderne ud. Har du haft en rokketand?

103 #99 gepard Geparden kan løbe med 120 km/t. Den er den hurtigste af alle landlevende dyr. Den bruger sin lange hale til at holde balancen, når den laver skarpe vendinger. Den jager dyr på 40 kg og derunder. Hvor hurtigt må man køre på motorvejen?

104 #100 pilot Det tager 2-4 år at blive pilot. Det er en dyr uddannelse, og man skal selv betale. Man skal være rask og have perfekt syn. Har du været ude og flyve? Hvad vil du være, når du bliver stor?

105 #101 Loch Ness Loch Ness-søen er et af Skotlands mest besøgte steder. Den store sø er 230 m dyb. Loch Ness er sammen med Big Foot en af de myter om uhyrer, der lever videre, trods tvivlsomme beviser. Har du hørt myten om Loch Ness uhyret, der siges at leve i søen?

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Natur og Teknik QUIZ.

Natur og Teknik QUIZ. Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Samuel. - en underlig fisk

Samuel. - en underlig fisk Samuel - en underlig fisk Fantasistafetten i Højen og Troldhøjen - oktober/november 2014 Der var engang en underlig blå fisk, der hed Samuel. Den kunne svømme ganske hurtigt - især hvis der var nogen efter

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår.

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. Her ligger TUMLETOFTEN, en almindelig dansk by. Den er ikke særlig stor, men den er heller ikke helt lille. Egentlig

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

Sange for de helt små

Sange for de helt små Sange for de helt små Hjulene på bussen Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, gennem hele byen. Dørene i bussen

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

Plakaten - introduktion

Plakaten - introduktion Plakaten - introduktion På plakaten kan du se den store havøgle Mosasaurus. Den var et krybdyr, der kunne blive helt op til 15 meter langt. Nogle kalder den for havets Tyrannosaurus. Det var fordi den

Læs mere

Opgaveskyen.dk. Sætninger. Navn. Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord

Opgaveskyen.dk. Sætninger. Navn. Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord Sætninger Navn Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord 1 Sætning En sætning er en samling af ord. For alle sætninger gælder: 1) De starter med STORT bogstav. 2) De slutter med punktum,

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

I landet med den store ordfabrik

I landet med den store ordfabrik I landet med den store ordfabrik Af Agnés de Lestrade og Valeria Docampo På dansk v/dal Michaelsen En meget poetisk billedbog, der sætter fokus på sprog og ord. Den får os til at tænke over alt det, der

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Den nysgerrige. Udforskere - Niveau 2 - Trin for trin. Udforskere Niveau 2

Den nysgerrige. Udforskere - Niveau 2 - Trin for trin. Udforskere Niveau 2 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Den engelske opdagelsesrejsende Mary Kingsley er en af de eneste kvindelige

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Kurset var min fødselsdags gave fra Tom sidste år. De har tidligere kun kørt begynder kursus, men jeg mente det ville være for nemt så jeg blev glædeligt

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Colobusabe Lige som vi mennesker bruger colobusaber i høj grad deres ansigt til at kommunikere med. Man kan altså se på deres ansigtsudtryk,

Læs mere

Magiske blæksprutter

Magiske blæksprutter Magiske blæksprutter del 1 VELKOMMEN Nogle har øjne så store som fodbolde og er lige så lange som lastbiler. Andre bliver på få sekunder usynlige, lyser i mørket eller forklæder sig som et giftigt dyr.

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

R A N P D E L S. Gentofte Brandmuseum RÅD MOD BRAND

R A N P D E L S. Gentofte Brandmuseum RÅD MOD BRAND RÅD MOD BRAND ME D Leg aldrig med ild! Tænd aldrig stearinlys, uden der er en voksen sammen med dig! Dæk aldrig elektriske pærer til! Røgalarmer er vigtige at have der hvor man bor! Ring 112 hvis du opdager

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin Opgavesæt nr. 1 Dansk 4. Klassetrin Opgave 1-5: Opgave 6-7: Opgave 8-11: Opgave 12-14: Opgave 15: Opgave 16-17: Opgave 18: Navneord Sætningsanalyse og ord Tillægsord Udsagnsord Skriv selv Dobbeltkonsonanter

Læs mere

Dyrenes Karneval. Musikken du skal høre, hedder Dyrenes Karneval. Og ham, der har skrevet musikken, hedder Camille Saint-Saëns.

Dyrenes Karneval. Musikken du skal høre, hedder Dyrenes Karneval. Og ham, der har skrevet musikken, hedder Camille Saint-Saëns. Dyrenes Karneval Kære elev Lige om lidt skal du til koncert i DR Koncerthuset i København. Orkestret du skal høre, hedder DR Underholdningsorkestret. Og de glæder sig til at spille for dig. Musikken du

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

Præsentation: Upernavik

Præsentation: Upernavik Præsentation: Upernavik Lavet af: 5 klasse Prinsesse Margrethe Skolen April 2012 Klasselæreren: Eunike Kr. Thorleifsen Oversat til dansk: Ane Marie Poulsen Upernavik Upernavik blev grundlagt i 1771. Der

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb.

Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb. Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb. BJØRN Min snude er helt fantastisk, men til hvad? Svar til Læreren: at lugte med. Hunde har som bekendt en fantastisk god lugtesans, og

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

DEN SYVFOLDIGE FRED libretto til koncert 2001

DEN SYVFOLDIGE FRED libretto til koncert 2001 DEN SYVFOLDIGE FRED libretto til koncert 2001 Fred bringer jeg til Jer, mine børn, Den Syvfoldige Fred fra den Jordiske Moder og den Himmelske Fader. Fred bringer jeg til Jeres legeme, ledt på vej af Kraftens

Læs mere

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter Vagn af edevold Du er født og opvokset på gården edevold. Der var meget arbejde, men I manglede ikke noget. De glade dage sluttede, da det viste sig at din fader havde spillet sig til en stor gæld. I måtte

Læs mere

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov også for mennesker med funktionshæmninger Af Sanne Jensen, socialpædagog med videreuddannelse i specialpædagogik, friluftslivsvejleder, gymnastik- og kano-/kajakinstruktør.

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Svømmeprogram 3. august 2015

Svømmeprogram 3. august 2015 Svømmeprogram 3. august 2015 Introduktion - Formiddag Reglerne i hallen Navneleg med dyr Vi passer på hinanden i svømmehallen Ikke hoppe i vandet før instruktøren har givet tilladelse hertil Man må ikke

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen Walkthrough

Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen Walkthrough Denne Walktrough fører dig igennem højdepunkterne i Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen. Du vil dog gå glip af glæden ved at opdage tingene selv og du vil også gå glip af mange af dialogerne

Læs mere

De nordiske guder. Aser: Odin:

De nordiske guder. Aser: Odin: De nordiske guder. Aser: Odin: Odin er søn af Bor og Bestla. Sammen med sine brødre Vile og Ve skabte han de første mennesker Ask og Embla. Odin er gift med Frigg. Odin er den øverste Gud blandt Asene.

Læs mere

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke? Opgave 1 Quiz og byt Klip langs de stiplede linier Modul 1 Hvad får du lyst til, når det er sommer? Har du været på sol-ferie? Hvad gør solen ved dit humør? Tæl til 10, men skift alle ulige tal ud med

Læs mere

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Det dufter af midsommer derude. Netop nu står naturen i fuld flor det dufter af et væld af blomster og nyslået hø. Lige nu er naturen på sit højeste; råen har netop

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen?

Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen? Julesøndag 2013 Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen? Dette hellige evangelium skrives af evangelisten Matthæus: Da de vise mænd var rejst, se, da viser Herrens engel sig i en

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv.

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv. Fødselsdag med økobanden er udgivet og produceret af Økologisk Landsforening. Læs mere om økologi og Økologisk Landsforening på www.okologi.dk Tekst & Idé: Agnete Friis & Morten Telling Illustrationer

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det?

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det? 1. Opgavesæt om metal Peter) og deres to børn Caroline og Jonas. Familien Falk elsker dåsemad. I løbet af en uge spiser de 3 dåser flåede tomater, 1 dåse majs, 1 dåse søde ærter, 2 dåser med bønner, 1

Læs mere

Nyt fra Redaktionen. Velkommen til det 10 nummer af Heldagsnyt i år 2010.

Nyt fra Redaktionen. Velkommen til det 10 nummer af Heldagsnyt i år 2010. November 2010 Nyt fra Redaktionen Velkommen til det 10 nummer af Heldagsnyt i år 2010. HeldagsNyt er et blad med mange funktioner og en god mulighed for at finde ud af hvad der rør sig i heldagsskolen.

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer Dokumentation til Grønne Spirer I det sidste års tid har vi arbejdet meget intens for at gøre børnene i SpireVium mere bevidste om, hvad der kan findes i naturen i de forskellige årstider. Vi har også

Læs mere

Vinter på HUNDESTED HAVN

Vinter på HUNDESTED HAVN Vinter på HUNDESTED HAVN En billedkunstners dagbog Fredag d. 26. november 2010 kl. 13.25 Vinter Vinteren er kommet tidligt og uden varsel midt i november. Det er minusgrader og Hundested Havn har

Læs mere

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever

Læs mere

Goddag sang (Dalia Faitelson)

Goddag sang (Dalia Faitelson) Goddag sang Goddag goddag til alle sammen Idag idag vi mødes her Og ved I hvad, det ku være så dejligt Hvis I ta r med på eventyr Det handler om en lille tapper mus Der forlod sit hus Og solen den stakkel

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant.

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. 1 David Livingstone fortæller om farlig tur i kano ved Victoria Falls David Livingstone

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere